Page 1

Vinterspecial 2015 • Upplaga 635 706 ex

Sveriges me s t lä s ta tidning

24

Sébastien Boudet: ”Jag är händig som MacGyver”

Jultips:

❤ Paket ❤ Recept ❤ läsarnas julprojekt ❤ slipp barrande gran

Mia Parnevik: ”Vi mutade tullen för att få in julmaten”

Teknikboosta h emmet! FramtidenS Fjärrkontroll + Fler heta nyheter

Polisens kneP: ”Så avskräcker du

tjuven”

Bygg bocken, s id an 5

V

ExpErtEr

4 Mata sm

na:

åfågla — rätt eller fel?rna 4 Hjälp, h antverk gick i konkursarna 4 SnickarBjö 3 favoritverktyrns g


Tel. 08 - 704 00 77

Drottningholmsvägen 197 167 53 Bromma / Stockholm

www.hotspring.se

Massagebad www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

Varje dag blir bättre i ett HotSpring-bad!

Massagebad

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

Bad et st år va rmt, h ärligt o ch klart, 365 dagar om

kostnad. * Endast 190:- per månad med konstan t 39° C

året till en minimal daglig

och d aglig t bad ande .

Var klar för vintern… Beställ ditt HotSpring -bad nu!

✔ Bäst i test 8 år i rad ✔ Enda badet som filtrerar allt vatten vid full massage

✔ XFC-fullisolering ger upp till 80% lägre elförbrukning än konkurrenterna

✔ Ensam om automatiskt reningssystem med diamantteknik

✔ Livslång levnadstid – tidlös design ✔ Längst och ledande i Sverige ✔ HotSpring, ett säkert och tryggt val!

Nummer ett i världen

4 pers. 183 x 183 cm

4 pers. 158 x 180 cm

6 pers. 213 x 213 cm

Intropris!

Mycket för pengarna!

Sveriges mest sålda!

Cascina, ord. 58.400:-

Square, ord. 80.400:-

Relay, ord. 126.800:-

Nu 29.000:-

Nu 54.000:-

Nu 84.000:-


Entré vi i villa

Vilket fantastiskt Vi i Villa-år! V 14 i närmar oss slutet på 2015! Här är redaktionens höjdpunkter från året som gått. Låt oss presentera årets:

ilska och stort engagemang hos er läsare. ❤ aVslöJande. Rapporten om att 17 av 20 tätskikt i badrum läcker slog ner som en bomb. ❤ läsaridé. Conny och ❤ läsarsTOrm. När vi visade en bild på en vitsvanshjort, men Carina Axelspåstod att det var ett rådjur, fick sons pergola redaktionen skämmas. Hjort är fick telefonerna att gå varma på hjort, men vi kommer aldrig att redaktionen. Och det förstår jag, göra samma fel igen. för visst är den fin? ❤ läsarHJälTar. Att drab❤ bäsTa plåTning. Med bas av en översvämning en snökanon blir allt H ar D U å är det vi villaägare så mycket roligare! r lUsseka ets fruktar mest. Redaktionen tt ? tävla me d din katt hade en Anders och Karin bild på v iivilla.se/ tavlingar fantastisk dag Blondell drabbades och vinn fina julkla när vi fotade dubbelt när deras ppar. omslagsbilden hus i Malmö förstördes till det här numret. av skyfall 2014 och 2015. Men de vägrar ge Tack läsare och samarbetsupp och bor kvar. partners för ett fantastiskt år! Jag Starkt jobbat! önskar er en fin vinter – vi ses i januari nästa år. ❤ succé. Med en trafikkanonkul ökning på med snömaskin, 35 procent tycker chefredMaria. så är vår sajt Viivilla.se en digital supersuccé! ❤ debaTT.

Grannkatter som gör sina behov i rabatten skapade

Maria sognefors Chefredaktör

I vinternumret hittar du: entré: Bygg bocken Bertil, bästa grantipsen och klappar som hjälper.......5 Bygg: ”Snickar-Björns” fågelmatare och favoritverktyg ......................................8 Mitt husliv: TV-bagaren Sébastien Boudets julfirande.........................................10 Julgodis: Fyra frestelser som får alla på fall.................................................................14 Belysning: Adjöss mörka hus! Tips och belysningsnyheter ..............................18 Mia parnevik med flera: ”Mitt bästa julminne” ......................................................... 24 Just nu i trädgården: Få växterna att klara vintern ..............................................26 läsaridéer: Våra bästa julprojekt ........................................................................................ 27 teknikvässa villan: Allt om hemmabiosystem och trådlöst ljud .................32 Julklappar: Så gör du personliga paket ..........................................................................38 experterna: Mata småfåglarna eller inte?......................................................................41 säkerhet: Polisen lär dig avskräcka tjuven...................................................................46

26

27

38

omslaget:

Foto: Angelica Söderberg. styling: Elin Emborg. Foto sébastien Boudet: Stefan Wettainen. Foto Mia parnevik: TV3. på omslaget: Julstjärna Aino Slim, 199 kr/st, Watt & Veke/Inreda.com. Vedkorg från 199 kr, tomtar 59,90 kr, ren, 299 kr, allt från Blomsterlandet. Tack till Rotviksgard.eu.

Min Vi i Villa-stund:

Tjolahopp. Årets roligaste fotografering.

Under #minviivilla på Instagram visar läsarna upp sina Vi i Villa-stunder. Lägg upp en bild och tagga du också! Månadens bästa bilder kommer med i tidningen och vinnarna belönas med biobiljetter. Glöm inte att följa @viivilla_sverige på Instagram!

CheFredAKtör Maria Sognefors

produKtioNsANsvArig Henrik Tjäderklo-Bassoumi

postAdress Vi i Villa, redaktionen, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

redAKtioNsCheF Åsa Brolin

produKtioN Andreas Fransson

MeJL redaktionen@viivilla.se.

Art direCtor Elin Emborg

CAMpAigN MANAger Sulay Hashim

weBBredAKtör Emelie Åberg

vd oCh ANsvArig utgivAre Helena La Corte

KoMMersieLL redAKtör Frida Gustafsson

5

Haha, fröken busfrö är i farten … @sommardofter

Höstläsning. @lindamariemagnusson

tidNiNgsArKiv hittar du under Våra tjänster på viivilla.se. Följ oss gärna på Facebook och Instagram – sök på vi i villa och @viivilla_sverige.

teLeFoN 08–731 29 00 (ons kl 10–12).

tryCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001 certifierad.

viLL du ANNoNserA? Ring och be att få prata med en säljare, eller besök Viivilla.com.

pApper UPM Impresse, som har beviljats EU miljömärke, reg. nr. FI/11/001.

vi i viLLA viNterspeCiAL distribueras till 635 706 hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö.

VI I VIlla trycks på ekopapper! November 2015 www.viivilla.se

3


Upp till

35% RABATT! Gäller mot ord. pris

Prag grundsektion (2 stolpar, 2 hyllplan, 1 klädstång, konsoler), från 1.195:- 1.495:-

Skjutdörrar London slate grey & mirror, 1830 mm 3.495:- 4.695:-

Skjutdörrar Mix ljus ek, 2000 mm 4.495:- 5.695:-

Skjutdörrar Mix vit, 2980 mm 5.795:- 7.795:-

Förvaring för alla till riktigt bra priser! Just nu upp till 35% rabatt på skjutdörrar, inredning och tillbehör. Handla senast 30 november! ALLTID FRAKTFRITT I HELA SVERIGE ALLTID 30 DAGARS ÖPPET KÖP OCH FRI RETUR Priserna gäller t.o.m. 30 november 2015 Expeditionsavgift 195:- tillkommer För fullständiga köpvillkor se skanskabyggvaror.se

ONLINEBUTIK: SKANSKABYGGVAROR.SE FÖR SÄLJARE RING: 042-210 100


kallt ute? Låt elden värma dig!

Vinn FinA JULKLAPPAR!

Hur många julbockar hittar du gömda i tidningen? Tävla på Viivilla.se/tavlingar/julbock, eller posta ditt svar till Vi i Villa, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

julia petterssoN

Aktuellt Nyheter och treNder just Nu

gardeNfire

Entré vi i villa

OBS! BOCKEn PÅ DEnnA SIDA SAMT PÅ OMSLAGET RäKnAS EJ.

Redo för utemys

Bygg bocken Bertil Ingen jul utan julbock – i alla fall inte om Vi i Villas fixardrottning Emelie får välja. Så här snickrar du hennes julbock Bertil. Av Emelie Åberg DU BeHöVeR: • Fyra reglar, ca 44 cm långa • 2 brädor, ca 12 cm breda (eller valfri bredd) • 2 brädor, ca 10 cm breda (eller valfri bredd) • 1 bräda, ca 38 cm lång (till hals) • 2 brädor, ca 20 cm långa. • 2 gängstänger, tjocklek 6–8 mm • Muttrar • Granris och bindtråd GöR SÅ HäR: 1. Såga alla reglar i cirka 10 graders lutning på ena sidan. 2. Såga till de två brädorna som är 12 cm breda till 50 cm långa, med

15 graders vinkel på ena sidan (för att få en liten ”svans”). 3. Skruva sedan ihop dessa två i varandra för att få en lite bredare bock. Skruva fast benen i lätt vinkel utåt, i de två brädorna som skruvats ihop. 4. Såga till de yttre plankorna, som är 10 cm breda, i lätt vinkel efter benen. Skruva fast. 5. Skruva fast brädan som ska bli hals i stommen. 6. Såga den ena av de två 20 cm långa brädorna i 10 graders vinkel på ena sidan. Börja med att skruva fast den undre av dessa två, och skruva sedan ihop med den övre

delen, som har 10 graders vinkel uppifrån. 7. Böj till två Mittbrädan gängstängutgör även svans. er, borra två hål i bockens huvud och sätt fast gängstängSåklart bocken erna med ska ha horn! muttrar. 8. Klä med granris med hjälp av bindtråd. Klar att dekoras med sidenband eller liknande!

Bästa myset fixar du utomhus med brasa och värmande prylar. Av Maria Sognefors

Renskinn, 1 295 kr, Casstrom.se.

Bricka, 27 x 20 cm, Almedahls/Royaldesign.se.

Vedkorg av plåt, höjd 37 cm, 649 kr, Bolin smide.

”Bakverk ska vara snygga också” Grattis Linus Larsson, som vann TV4:s ”Hela Sverige bakar”! — Tack! Det är bara 1,5 år sedan jag började baka på allvar, sedan dess har jag å andra sidan bakat frenetiskt och maniskt. Det var tre otroliga veckor när vi spelade in på Taxinge slott i somras. Berätta lite om dig själv? — Jag är gammal hockeyspelare, utbildad kock och jobbar som plattsättare. Min sambo och jag bor i ett 1800-talshus i Sandarne och jag brinner för både renovering, matlagning och bakning, så det är fullt ös.

Vad är temat för din bok? — Den innehåller tips och tricks för att göra proffsiga, snygga bakverk. Jag har tagit med egna recept och favoriter från barndomen, och originalrecept på hallongrottor och krämkaka från Söderhamn. Hur kommer du på dina recept? — Jag får idéerna på jobbet eller i bilen på vägen hem. Sedan står jag i jobbkläder i köket och testar recept halva natten. Vad är din specialitet? — Choklad! Jag har det i nästan alla recept.

LINUS LARSSON Ålder: 35 år. Familj: Sambon Sofie, Moa, 12, Melvin, 8, och bonusbarnen Moa, 19, Robin, 17 och Malte, 9. Bor: I villa från 1878 i Sandarne, en by utanför Söderhamn. Gör: Plattsättare och succébagare. Aktuell: Med boken ”Baka med Linus” (Bonnier fakta).

Pläd av 100 procent mohair, 130 x 170 cm, 699 kr, Åhléns.

termos, 1,2 l, 929 kr, Stelton. eldkorg, 799 kr, Blomsterlandet. November 2015 www.viivilla.se

5


Mossfritt taktegel.

action aid

Vincent Wallin

vi i villa Entré Yeart Kosal, 9, går i skolan i Kambodja. Projektet stöttas av action aid.

Gunnar Göthner på Gunnars Granar har odlat granar i över 20 år.

Soprent på taket är ditt tak fullt av mossa, barr och gamla höstlöv? Med den smarta taksopen blir det en enkel match att underhålla ditt tak och göra det rent inför vintern. Sopen har sex pinnar med skumgummiborstar som går att byta ut, flytta och vinkla så att det passar ditt tak. Skaftet kan dras ut till 6 meter. 1 195 kr, Taksopen.se.

Julklappar med hjärta Svårt att hitta en bra julklapp? Köp en klapp som hjälper dem som behöver det mest – här är välgörenhetsklapparna som gör nytta.

E

n välgörenhetsklapp är både uppskattad och går till något betydelsefullt. Gåvopaket för behövande Unicef: Näringspaket med nötkräm, vätskeersättning eller kanske ett paket med hygienprodukter till en familj på flykt. I Unicefs shop finns gåvopaket från cirka 60 kronor – paket som hjälper barn som behöver det som mest. Unicef.se/gavoshop

Se till att vovven syns i mörkret på med reflexerna, mörkret är här! Glöm inte att se till att de fyrbenta vännerna syns på kvällspromenaden. På Granngården hittar du flera reflexer, som ett fodrat reflextäcke, 629 kr, reflexkoppel, 99 kr och reflexlampa, 49 kr. Det finns även katthalsband med reflexer.

49%

istockphoto

… av Sveriges djurägare delar säng med sitt husdjur. 8 % menar dessutom att husdjuret är den som bestämmer mest i hemmet. Källa: HOUzz.cOM

 6 viivilla November 2015

hjälp barn på flykt rädda barnen: ”Årets julklapp: Ingenting” – en klapp som kan betyda allt för barn och mammor världen över. Här kan du köpa ett gåvobevis för ett babypaket till en mamma på flykt med sitt barn, eller en stor leklåda till ett flyktingcenter. Pris från 100 kronor. raddabarnen.se/jul/ Ge bort en Get action aid: Här kan du ge bort en get som kan ge en hel familj näringsrik mjölk, eller kycklingar till kvinnor som kan föda upp dem. Du kan även bekosta en bybarnmorska eller ett barns skolår – oslagbara klappar. presentermotfattigdom.se SkolStöd och vård läkarmissionen: Möjligheten

att föda barn på sjukhus i en ren miljö i Tanzania, ett hem för ett spädbarn som förlorat sin mor, skolpaket, ett får eller kanske ett nödkit till flyktingar. Här hittar du viktiga klappar från 50 kr. Webaid.se etiketter med meninG röda korset: Årets julklappsetiketter från Röda korset kostar 60 kronor för 18 etiketter, 36 brevmärken och 33 sigillmärken. Pengarna går exempelvis till telefonjour för ensamma under julhelgen. Här finns även smycken, porslin med mera. redcross.se/jul klappar mot cancer Ung cancer: I organisationen Ung cancers webbshop kan du köpa allt från barnkläder till de populära pärlarmbanden, mobilskal och tavlor. Shop.ungcancer.se bli djUrfadder Tigerfadder, pandafadder, isbjörnsfadder – att ge bort ett fadderskap blir garanterat uppskattat även av barnen i familjen. Beroende på vilket fadderskap du väljer får du ett mjukisdjur och gåvobevis. Wwf.se Av Emelie Åberg

experten: Slipp barrande julgran Granen står så grön och … barrig i stugan. här är julgransodlaren Gunnar Göthners tips för att få julgranen att hålla sig fin länge. — Köper du julgranen på en stormarknad nära julafton kan den ha stått där i veckor utan vatten. Kontrollera om granen är uttorkad så här: lyft på den, är den lätt så har granen torkat och allt vatten har försvunnit. Grenarna ska inte hänga utan stå uppåt. vad mer ska man tänka på? — Gör ett färskt snitt innan du tar in den. Om det är minusgrader ute är det en chock för granen att komma in, då behöver den mellanlanda i garaget innan. Har du gjort ett nytt snitt hos granhandlaren ska granen stå i vatten när du ställer in den i garaget. hur mycket vatten behövs? — Väldigt mycket vatten i början. Många har en liten fot och sedan glömmer man bort att vattna. Om granen står torrt ska man egentligen göra ett nytt snitt, men det är inte så lätt om granen är klädd. hur länge står granen om du sköter den rätt? — Jag har haft en kungsgran inne till påsk. Jag har hört om rödgranar som klarat sig hela januari. Vinn Gran vilken boken! Tävla om G gransort ranboken av a n na Benson klarar . Gå in på v ii v il la .se/tavlin sig bäst gar/ granboke inomhus? n. — Kungsgranen barrar mindre och klarar sig generellt bättre än rödgranen. Av Maria Sognefors


EN NY GENERATION AV ENERGIEFFEKTIV MODERN ELVÄRME

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE Skanna denna QR-kod med din smart phone och hitta närmaste återförsäljare.

Yali Digital kan styras med WiFi

Yali Ramo Yali Parada

De energieffektiva oljefyllda elradiatorerna Yali Digital, Parada och Ramo har Mjukvärme2.0 och en mängd nya funktioner såsom WiFi-styrning och en innovativ och smart ”öppet-fönster funktion”. Yali serien kan enkelt styras med hjälp av pekskärmen Touch E3, och även fjärrstyras via en webbläsare eller med den nya Clevertouch appen. På vår nya blogg CLEVERHEATING.SE hittar du inspiration och råd kring modern och energieffektiv elvärme.

Rettig Sweden AB

SE-531 75 Järpås

Tel. +46 (0) 510 48 13 00

Yali Digital Touch E3

info@lviprodukter.se

www.lviprodukter.se


vi i villa husfix

Bygg & fixA med Björn Christiernsson

Nu blir det liv i luckan!

För fixarproffset:

fixa sNygga LuCkOr

Tillverka egna köksluckor, eller luckor till andra möbler. Den enklaste modellen är en slät lucka i mdf. På den kan du fräsa spår eller limma fast lister som utsmyckning. Luckorna behöver en bra infästning med gångjärn. Gångjärn: använd en borr/ frässtål med en diameter om 35 mm avsedd för detta. Borra och montera de nya gångjärnen. Tänk på att luckan måste vara minst 18 mm tjock för att du inte ska borra rakt igenom den.

För nybörjaren:

iskaLL COOLer

Gör en egen Kallare dryckeskydrink med isblock. lare! Fyll en back med vatten och låta det frysa på, eller såga ut ett isblock ur en sjö eller å – eller köp ett isblock. Ta en klassisk, väldigt lång träborr med gänga längst fram, t ex 8 mm i diameter. Börja borra uppifrån och neråt i sicksackmönster men var noga med att aldrig borra genom hela isbiten. Avsluta längst ner i mitten av isbiten med att såga ut ett hål av ett glas storlek. Häll drycken från toppen så att den rinner genom sicksackbanan och ner i glaset. obS! Om du tar is från sjön, märk ut hålet med granris eller liknande.  8 viivilla November 2015

Klä treudden med granris och bjud fåglarna på fest.

Att mata småfåglar på vintern känns inte bara bra i själen utan är även väldigt roligt. Det är också en chans att få sina barn intresserade av djur och natur, så låt dem få vara med.

S

tällningen är väldigt enkel att bygga. Du behöver bara tre stycken reglar, grövre sly eller pinnar, på ca 2,5 meter, samt snöre eller najtråd (grövre ståltråd) för att snöra fast pinnarna med varandra en bit under toppen. Res sedan treudden och ställ den där ni vill ha den, förslagsvis

utanför ett fönster till ett rum där ni ofta är så att ni får se fåglarna på nära håll. Klä treudden med granris eller liknande för att skapa en naturligt trivsam plats för fåglarna. Ju spretigare riset monteras desto bättre, eftersom riset ger skydd mot rovfåglar och även ger fåglarna bra platser att sitta på. Snöra även riset på plats och använd då gärna ståltråd. Sedan är det bara att sätta ett datum för när den nya, mobila buskrestaurangen ska öppna och hänga

3 exakta Mätverktyg

in diverse goda rätter för småfåglarna. När du börjar mata fåglarna måste du ha tålamod – det tar ibland flera veckor innan första gästen kommer. Om du måste ta en paus i matningen någon gång under vintern så är det ingen fara. Vilda fåglar är vana att hitta mat på olika ställen. pSSt: Mata eller inte mata? Läs mer på sid 41!

FrågA B J

när det gäller exakta mått har Snickar-Björn några solklara favoritverktyg: 1. laSerpaSSet eller linjelaSern. Ett av de mest revolutionerande hjälpverktyg som finns. Ersätter inte vattenpasset helt men är överlägset på de flesta moment som handlar om att mäta exakt och snabbt. Bra till allt från att hänga tavlor till att sätta kakelplattor Laser fixar och mäta ut det mesta. nya väggar.

2. SänkSåg med kompatibel Skena. Underlättar all sågning av skivor med extrem exakthet. Tidigare använde man den s k bänksågen till alla exakta kap, men om kapet inte skulle vara parallellt med anhållet måste man ändå såga på fri hand. Denna såg bör varje för den noggrann noggranne. snickare ha.

Ör

N: Skicka e tt mejl ti ll bjorn@v iivilla.se e ll er gå in på Viivilla.s e/ experte r.

3. multimaStern. Multifunktionsverktyg där felmarginalen måste vara liten på kapningar och slipningar. Vi snickare använder den mest till att kapa småsaker där såg inte funkar. Multimastern används inte mest i verktygslådan, men när den väl behövs så finns det inget annat verktyg som fixar jobbet. Finns även som batteriverktyg, jättebra för hemmafixare.

Bauhaus.se

Att gÖrA i decemBer (om du vill)

”Bygg en restaurang åt småfåglarna”


vi i villa

Berätta om ert hus!

– Det är ett jättefint, ganska annorlunda hus. Arkitektritat med konstiga ljusinsläpp och många fönster. Vi trivs jättebra där, nära naturområden och en stor sjö. Är det något som kommit som en chock som nybliven husägare?

När surdegsbagaren Sébastien Boudet firar jul är det varken julpyntet eller den svenska julmaten han längtar efter – det är den franska maten. Av Emelie Åberg Foto Shutterstock

”Det blir ingen jul utan ostron”

Stefan Wettainen

Hemma hos Sébastien kombineras den svenska julmaten med franska traditioner.

De fem barnen är ofta med och lagar maten hemma.

D

et var 15 år sedan Sébastien boudet flyttade från Frankrike till Sverige. Sedan dess har den franske stjärnkonditorn kommit att bli en av våra mest passionerade surdegsbagare, som bland annat grundat prisbelönta konditoriet Petite France, skrivit kokböcker, arrangerar surdegskurser och just nu sitter i juryn i ”Dessertmästarna” på Kanal 5. För att nämna några av hans många projekt.

”Jag gillar friheten med att bo i hus, ingen kan komma och säga vad man ska göra” För två år sedan köpte han och hustrun Malin sin första villa, i Sollentuna, Stockholm, där även deras fem barn bor varannan vecka. Hur får du ihop vardagen med alla dina jobbprojekt och en stor familj?

– Just eftersom jag har en stor familj – då är man fler som kan  10 viivilla November 2015

– Nej. När jag var sju år flyttade vi ut på en gård på landet i Frankrike. Ett svenskt, modernt hus är som en lägenhet på en tomt, man har ju vatten, värme och till och med golvvärme. Jag gillar friheten med att bo i hus, ingen kan komma och säga vad man ska göra. Jag var så frustrerad när jag flyttade till bostadsrätt i Sverige och inte ens fick riva en vägg utan att fråga om lov – det var större chock för mig. Har ni renoverat något i huset?

Vinn BakBoken

! Tävla om 5 ex em av Sébastien Bo plar ud ”Le Bakbok”, vä ets rd ca 222 kr. Gå in e på Viivilla.se. Hur firar ni jul?

– Vi har ju fem barn som vi har varannan vecka, så julen blir olika vartannat år. När vi har julen här hemma kommer mina föräldrar och syskon hit från Frankrike och bor hos oss. Det blir mycket mat, man äter hela tiden och lagar mat tillsammans. Hur skiljer sig fransk och svensk julmat?

– Fransk jul handlar om att laga mat som är annorlunda, som man inte äter året om. Svensk julmat är väldigt tråkig. Här hade man förr ganska tuffa förutsättningar och på julen var det lyxigt att få köttbullar, lax, sill, Janssons frestelse och allt det där – men nu är Sverige ett av världens rikaste länder och julbordet är likadant. Man äter de där köttbullarna året om. Så det är jätteskönt att gå bort lite från det och få in franska, spanska och italienska traditioner, som ostron, kalkon och skaldjur.

”Jag kan köpa 50 kilo lök som hela familjen får stå och hacka och gråta tillsammans”

–Vi har velat bo ett tag innan vi gör något, men vi har många projekt på gång. Vi är väldigt olika, jag och min fru. Hon gillar ordning och reda och jag tycker att ett hem ska vara levande med skor överallt. Det är folk som bor här. Jag är galen och vill göra saker hela tiden men hon är lugnare. Det blir en bra balans. Men köket vill vi riva bort och när vi bygger nytt sätta in en stor vedspis som man kan laga mat på. Vilket rum är viktigast för dig?

–Köket är mitt levnadsområde. Vi bor egentligen i köket. Vi har ett jättestort matbord där vi gör läxor, jobbar, äter mat. Jag vill att alla ska vara där och inte sitta i sina rum. Vad är viktigast för dig i köket?

–Jag behöver en stor köksö. Man ska kunna stå sex personer i köket och hacka lök. Jag är lite extrem och kan köpa 50 kilo lök om det är säsong. Då får hela familjen stå och hacka och gråta tillsammans, paketera och lägga in i olivolja, så har vi lök för ett helt år sedan. Det är billigt och löken är fantastiskt god när man tar den när den är som bäst. Är du händig?

– Ganska. Jag fixar MacGyver-style. Jag har haft bageri i 15 år och om ugnen går sönder en söndagsnatt är det ingen som svarar i telefonen. Jag kan en hel del om el och att kakla och bygga, men Sverige är inte som Frankrike. I Frankrike kan man kakla ett badrum själv, men här ska det vara fackmässigt gjort, så jag har backat lite och anlitar hantverkare i stället.

@SebaStianboudet/inStagram

hjälpa till. Många säger ”oj oj, du har fem barn, ett heltidsjobb och en fru som elitidrottar 20–30 timmar i veckan”. Men det är inga små blöjbarn och alla är väldigt hjälpsamma. Jag sover inte så mycket. Jag går upp tidigt och lägger mig sent. Och så är jag hyperaktiv, det hjälper en del.

Finaste buketten enligt Sébastien – helrostat broccolihuvud. Stefan Wettainen

SébaStien boudet Ålder: 40 år. Familj: Frun Malin, 42, barnen Antoine, 18, Malte, 14, Oliver, 13, Alva, 11, och Hugo, 9. bor: Villa i Sollentuna. Gör: Surdegsbagare, konditor, föreläsare, författare, kurshållare samt en av jurymedlemmarna i ”Dessertmästarna” i Kanal 5. blogg: Brödpassion.se.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– Ostron. Jag bakar också alltid franskt, riktigt mörkt rågbröd. Och chokladkakan Büche noel är ett måste. Hur julpyntar ni hemma?

– Det blir litegrann. Förra året julpyntade vi inte så mycket, men hade en fantastiskt bra och avkopplande jul tillsammans. Jag ser till miljöaspekten med julbelysning. Vi gör just nu en resa hemma där vi försöker göra förändringar. Vi har ett mål att bli fossilfria, inte slänga så mycket mat, installera solpaneler på huset så att vi kan bli självförsörjande på energi, installera en ny värmepump, kör elbilar – då tänker jag att julpynt bara blir en bov och att vi kan hitta värme i varandra i stället för i en jävla stjärna.

Saffransbröd på surdeg – ett av recepten i ”Le Bakbok”. privat

MagnuS Selander/Kanal 5

vi i villa MITT HUSLIV

Du är ju surdegsbagare, vad är det som är så härligt med surdeg?

– Surdeg är inte en trend eller en våg. Det är sunt förnuft. Det är det bästa sättet att förädla spannmål till näringrikt och mättande livsmedel. Industribröd är bara luft, jag vill inte sälja luft – jag vill sälja bröd.

Jul hemma hos familjen Boudet.


vi i villa

Är det något som kommit som en chock som nybliven husägare?

– Nej. När jag var sju år flyttade vi ut på en gård på landet i Frankrike. Ett svenskt, modernt hus är som en lägenhet på en tomt, man har ju vatten, värme och till och med golvvärme. Jag gillar friheten med att bo i hus, ingen kan komma och säga vad man ska göra. Jag var så frustrerad när jag flyttade till bostadsrätt i Sverige och inte ens fick riva en vägg utan att fråga om lov – det var större chock för mig. Har ni renoverat något i huset?

Hur firar ni jul?

– Vi har ju fem barn som vi har varannan vecka, så julen blir olika vartannat år. När vi har julen här hemma kommer mina föräldrar och syskon hit från Frankrike och bor hos oss. Det blir mycket mat, man äter hela tiden och lagar mat tillsammans. Hur skiljer sig fransk och svensk julmat?

– Fransk jul handlar om att laga mat som är annorlunda, som man inte äter året om. Svensk julmat är väldigt tråkig. Här hade man förr ganska tuffa förutsättningar och på julen var det lyxigt att få köttbullar, lax, sill, Janssons frestelse och allt det där – men nu är Sverige ett av världens rikaste länder och julbordet är likadant. Man äter de där köttbullarna året om. Så det är jätteskönt att gå bort lite från det och få in franska, spanska och italienska traditioner, som ostron, kalkon och skaldjur.

”Jag kan köpa 50 kilo lök som hela familjen får stå och hacka och gråta tillsammans”

–Vi har velat bo ett tag innan vi gör något, men vi har många projekt på gång. Vi är väldigt olika, jag och min fru. Hon gillar ordning och reda och jag tycker att ett hem ska vara levande med skor överallt. Det är folk som bor här. Jag är galen och vill göra saker hela tiden men hon är lugnare. Det blir en bra balans. Men köket vill vi riva bort och när vi bygger nytt sätta in en stor vedspis som man kan laga mat på. Vilket rum är viktigast för dig?

–Köket är mitt levnadsområde. Vi bor egentligen i köket. Vi har ett jättestort matbord där vi gör läxor, jobbar, äter mat. Jag vill att alla ska vara där och inte sitta i sina rum. Vad är viktigast för dig i köket?

–Jag behöver en stor köksö. Man ska kunna stå sex personer i köket och hacka lök. Jag är lite extrem och kan köpa 50 kilo lök om det är säsong. Då får hela familjen stå och hacka och gråta tillsammans, paketera och lägga in i olivolja, så har vi lök för ett helt år sedan. Det är billigt och löken är fantastiskt god när man tar den när den är som bäst. Är du händig?

– Ganska. Jag fixar MacGyver-style. Jag har haft bageri i 15 år och om ugnen går sönder en söndagsnatt är det ingen som svarar i telefonen. Jag kan en hel del om el och att kakla och bygga, men Sverige är inte som Frankrike. I Frankrike kan man kakla ett badrum själv, men här ska det vara fackmässigt gjort, så jag har backat lite och anlitar hantverkare i stället.

@SebaStianboudet/inStagram

– Det är ett jättefint, ganska annorlunda hus. Arkitektritat med konstiga ljusinsläpp och många fönster. Vi trivs jättebra där, nära naturområden och en stor sjö.

Vinn BakBoken

! Tävla om 5 ex em av Sébastien Bo plar ud ”Le Bakbok”, vä ets rd ca 222 kr. Gå in e på Viivilla.se.

Finaste buketten enligt Sébastien – helrostat broccolihuvud. Stefan Wettainen

Berätta om ert hus!

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– Ostron. Jag bakar också alltid franskt, riktigt mörkt rågbröd. Och chokladkakan Büche noel är ett måste. Hur julpyntar ni hemma?

– Det blir litegrann. Förra året julpyntade vi inte så mycket, men hade en fantastiskt bra och avkopplande jul tillsammans. Jag ser till miljöaspekten med julbelysning. Vi gör just nu en resa hemma där vi försöker göra förändringar. Vi har ett mål att bli fossilfria, inte slänga så mycket mat, installera solpaneler på huset så att vi kan bli självförsörjande på energi, installera en ny värmepump, kör elbilar – då tänker jag att julpynt bara blir en bov och att vi kan hitta värme i varandra i stället för i en jävla stjärna.

Saffransbröd på surdeg – ett av recepten i ”Le Bakbok”. privat

hjälpa till. Många säger ”oj oj, du har fem barn, ett heltidsjobb och en fru som elitidrottar 20–30 timmar i veckan”. Men det är inga små blöjbarn och alla är väldigt hjälpsamma. Jag sover inte så mycket. Jag går upp tidigt och lägger mig sent. Och så är jag hyperaktiv, det hjälper en del.

Du är ju surdegsbagare, vad är det som är så härligt med surdeg?

– Surdeg är inte en trend eller en våg. Det är sunt förnuft. Det är det bästa sättet att förädla spannmål till näringrikt och mättande livsmedel. Industribröd är bara luft, jag vill inte sälja luft – jag vill sälja bröd.

Jul hemma hos familjen Boudet. November 2015 www.viivilla.se

11


3.695:–

HEMNES/RÄTTVIKEN kommod med 2 lådor, svartbrun bets, 103×49×89 cm

NYSTART I BADRUMMET. Vår serie HEMNES förvandlar enkelt badrumskaos till harmoni. Med smarta badrumsmöbler i massiv furu uppdaterar du badrummet med klassisk design och tidlöst uttryck. Och med mjukstängande lådor och praktiska lådavdelare underlättar vi livet även för den morgontrötte. Det kallar vi en god morgon. Läs mer på IKEA.se/badrum HEMNES hylla, svartbrun bets, B42×D37×H172 cm 799:-/st HEMNES bänk, svartbrun bets, L83×B37×H53 cm 599:-/st HEMNES spegelskåp med 2 dörrar, svartbrun bets, B100×D16×H98 cm 1.795:HJÄLMAREN handdukshållare, 5 krokar, svartbrun bets, 149:-/st


3.695:–

HEMNES/RÄTTVIKEN kommod med 2 lådor, svartbrun bets, 103×49×89 cm

NYSTART I BADRUMMET. Vår serie HEMNES förvandlar enkelt badrumskaos till harmoni. Med smarta badrumsmöbler i massiv furu uppdaterar du badrummet med klassisk design och tidlöst uttryck. Och med mjukstängande lådor och praktiska lådavdelare underlättar vi livet även för den morgontrötte. Det kallar vi en god morgon. Läs mer på IKEA.se/badrum HEMNES hylla, svartbrun bets, B42×D37×H172 cm 799:-/st HEMNES bänk, svartbrun bets, L83×B37×H53 cm 599:-/st HEMNES spegelskåp med 2 dörrar, svartbrun bets, B100×D16×H98 cm 1.795:HJÄLMAREN handdukshållare, 5 krokar, svartbrun bets, 149:-/st


vi i villa Julgodis

vi i vi Knäckklubbor med solroskärnor & kokos

Det bästa med julen? Godiset, förstås. ”Jag älskar sötsaker – särskilt choklad, nougat och knäck”, säger Sara Aasum Hultberg, Årets konditor 2014. Här är hennes oemotståndliga recept. Recept Sara Aasum Hultberg,

DU BEHÖVER (ca 30 klubbor): • 2 dl ljust muscovadosocker • 2 dl ljus sirap • 2 dl vispgrädde • 2 dl rostade solroskärnor • 1 dl kokosflingor

ur boken ”Kola, fudge, knäck & bräck – konditorns hemligheter” (Bonnier Fakta) Foto Helén Pe

Fyra frestelser som får alla på fall

GÖR SÅ HÄR: 1. Koka sakta upp socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om med en visp med jämna mellanrum. 2. När knäcksmeten har en temperatur på cirka 124 grader, eller då du har gjort ett kulprov som visar att den är färdig, ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnorna. 3. Ställ ut lite större knäckformar på en bricka. 4. Fördela knäcken i formarna med hjälp av två teskedar och låt den stelna en aning. 5. Stick en pinne i varje knäck och strö lite kokos på ovansidan. 6. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.

Mörk chokladfudge med fikon & pistage DU BEHÖVER (ca 25 bitar): • 150 g torkade fikon • 375 g mörk choklad • 25 g smör • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g • 150 g pistagenötter

Mörkt chokladbräck med kaffebönor, tonka & pekannötter DU BEHÖVER: • 1 bräckform eller 15 små formar • 1/2 dl rostade kaffebönor • 2 tonkabönor • 200 g mörk choklad • 15 rostade pekannötter GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka kaffebönorna grovt och riv tonkabönorna fint. 2. Hacka chokladen och smält eller temperera den. 3. Stryk ut den som ett bräck på ett bakplåtspapper eller häll ner den i formar på bakplåtspapper som på bilden. 4. Toppa med pekannöt, riven tonkaböna och hackad kaffeböna. Låt chokladen stelna. 5. Bryt ett helt bräck i bitar, eller lossa chokladen ur formarna om du använt sådana.

 14 viivilla November 2015

Hallon och kola gör sig riktigt bra tillsammans. Allra godast blir det med färska hallon.

Tonkabönan passar fint till choklad men också i kolasås över gräddglass.

GÖR SÅ HÄR: 1. Dela fikonen i små bitar. 2. Hacka chokladen, tärna smöret. 3. Värm den kondenserade mjölken på låg värme i en kastrull. 4. Tillsätt chokladen och smöret, blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt så att det blir en jämn massa. 5. Ta undan en liten näve pistagenötter till garnering och vänd ner resten tillsammans med fikonen i fudgemassan. 6. Tryck ut den i en form som är cirka 20 x 30 cm. 7. Strö pistagenötter över fudgen och låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna. 8. Skär fudgen i bitar.

Hallonkola doppad i vit choklad

DU BEHÖVER (ca 14 kolor): • Ca 250 g hallon, färska eller frys • 2 dl vispgrädde • 40 g smör • 3 dl strösocker • 1 dl glykos • 1 dl vatten • 200 g vit choklad • 1 dl frystorkade hallon

Klubbpinnar finns hos till exempel Panduro eller i välsorterade varuhus. Nötterna och fikonen ger den lena fudgen en härlig konsistens. Får du inte tag i gröna pistagenötter utan skal kan de ersättas med vanliga osaltade pistagenötter med tunt rosaaktigt skal.

VINN GODISBOKEN! Gå in och tävla på Viivilla.se!

GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så du får 150 gram hallonpuré. 2. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält. 3. Koka socker, glykos och vatten en kastrull tills blandningen har e temperatur på cirka 160 grader o precis ändrar färg. 4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp m lan varven. 5. Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör o då och då. 6. Lägg bakplåtspapper i botten p en form som är cirka 20 x 20 cm. 7. Häll kolan i formen och låt steln rumstemperatur i minst 6 timmar 8. Skär kolan i fina bitar. 9. Smält eller temperera choklade och doppa halva kolan i choklad. 10. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper. 11. Smula över de frystorkade hallonen innan chokladen stelnar


i villa Julgodis

vi i villa Knäckklubbor med solroskärnor & kokos

Det bästa med julen? Godiset, förstås. ”Jag älskar sötsaker – särskilt choklad, nougat och knäck”, säger Sara Aasum Hultberg, Årets konditor 2014. Här är hennes oemotståndliga recept. Recept Sara Aasum Hultberg,

DU BEHÖVER (ca 30 klubbor): • 2 dl ljust muscovadosocker • 2 dl ljus sirap • 2 dl vispgrädde • 2 dl rostade solroskärnor • 1 dl kokosflingor

ur boken ”Kola, fudge, knäck & bräck – konditorns hemligheter” (Bonnier Fakta) Foto Helén Pe

Fyra frestelser som får alla på fall

GÖR SÅ HÄR: 1. Koka sakta upp socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om med en visp med jämna mellanrum. 2. När knäcksmeten har en temperatur på cirka 124 grader, eller då du har gjort ett kulprov som visar att den är färdig, ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnorna. 3. Ställ ut lite större knäckformar på en bricka. 4. Fördela knäcken i formarna med hjälp av två teskedar och låt den stelna en aning. 5. Stick en pinne i varje knäck och strö lite kokos på ovansidan. 6. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.

Mörk chokladfudge med fikon & pistage DU BEHÖVER (ca 25 bitar): • 150 g torkade fikon • 375 g mörk choklad • 25 g smör • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g • 150 g pistagenötter

Mörkt chokladbräck med kaffebönor, tonka & pekannötter DU BEHÖVER: • 1 bräckform eller 15 små formar • 1/2 dl rostade kaffebönor • 2 tonkabönor • 200 g mörk choklad • 15 rostade pekannötter GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka kaffebönorna grovt och riv tonkabönorna fint. 2. Hacka chokladen och smält eller temperera den. 3. Stryk ut den som ett bräck på ett bakplåtspapper eller häll ner den i formar på bakplåtspapper som på bilden. 4. Toppa med pekannöt, riven tonkaböna och hackad kaffeböna. Låt chokladen stelna. 5. Bryt ett helt bräck i bitar, eller lossa chokladen ur formarna om du använt sådana.

Hallon och kola gör sig riktigt bra tillsammans. Allra godast blir det med färska hallon.

Tonkabönan passar fint till choklad men också i kolasås över gräddglass.

GÖR SÅ HÄR: 1. Dela fikonen i små bitar. 2. Hacka chokladen, tärna smöret. 3. Värm den kondenserade mjölken på låg värme i en kastrull. 4. Tillsätt chokladen och smöret, blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt så att det blir en jämn massa. 5. Ta undan en liten näve pistagenötter till garnering och vänd ner resten tillsammans med fikonen i fudgemassan. 6. Tryck ut den i en form som är cirka 20 x 30 cm. 7. Strö pistagenötter över fudgen och låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna. 8. Skär fudgen i bitar.

Hallonkola doppad i vit choklad DU BEHÖVER (ca 14 kolor): • Ca 250 g hallon, färska eller frysta • 2 dl vispgrädde • 40 g smör • 3 dl strösocker • 1 dl glykos • 1 dl vatten • 200 g vit choklad • 1 dl frystorkade hallon

Klubbpinnar finns hos till exempel Panduro eller i välsorterade varuhus. Nötterna och fikonen ger den lena fudgen en härlig konsistens. Får du inte tag i gröna pistagenötter utan skal kan de ersättas med vanliga osaltade pistagenötter med tunt rosaaktigt skal.

VINN GODISBOKEN! Gå in och tävla på Viivilla.se!

GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så att du får 150 gram hallonpuré. 2. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält. 3. Koka socker, glykos och vatten i en kastrull tills blandningen har en temperatur på cirka 160 grader och precis ändrar färg. 4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. 5. Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då. 6. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 x 20 cm. 7. Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. 8. Skär kolan i fina bitar. 9. Smält eller temperera chokladen och doppa halva kolan i choklad. 10. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper. 11. Smula över de frystorkade hallonen innan chokladen stelnar. November 2015 www.viivilla.se

15


vi i villa Belysning belysning utomhus ger hus och trädgård ett inbjudande lyft när det mörknar ute.

Ad jöss mörka hu s

– varde ljus!

När mörkret sänker sig och trädgården går på sparlåga – då är det rätt tid att skapa spänning med hjälp av belysning. Här är årets nyheter och alla tips du behöver. Av Jenny Olsson Foto Eva Olsson

U

nder vintermånaderna ger en välbalanserad belysning på husets utsida ett mysigt och ombonat intryck. Att lysa upp entrén, rikta ljuset mot en nummerskylt på huset eller belysa längs hela fasaden skapar stämning och ser inbjudande ut. Dessutom kan ett upplyst hus avskräcka eventuella tjuvar. – Lys upp med sekundärt ljus och belys din fasad, ett träd, en gång eller liknande, säger Johan Börjesson, produktansvarig utomhusbelysning på Markslöjd. – Utseendet på själva armaturen är inte lika viktigt som ljusbilden, så sök miljöbilder på internet. Börja med att fundera på om du bara vill lysa upp vid exempelvis entrén, eller om du vill lysa upp en hel sida av huset. Ta sedan ut en vanlig lampa och prova att belysa olika ställen runt om huset, samt testa att rikta ljuset uppifrån och nerifrån. Då ser du vad som gör sig bäst.

eller nedåt. Båda ger en snygg effekt upp mot väggen eller ner över exempelvis rabatten. Många av de armaturer som har ljuset riktat åt ett håll har också ett ljusgenomsläpp åt andra hållet för att sprida ljuset och ge ett behagligt sken. Du kan också använda spotlights som är placerade på marken och lyser upp fasaden underifrån.

För Att belysA FAsAdeN använder du

vanliga glödlampor och har dessutom längre brinntid. Ur miljöaspekt är dessa lampor också

väggarmaturer som antingen är riktade uppåt

 18 viivilla November 2015

”Utseendet på själva armaturen är inte lika viktigt som ljusbilden”

För att spara energi, satsa på energisnåla lampor och en timer som slår på och av belysning vid förinställda klockslag. Det finns även armaturer med sensorer som gör att belysningen tänds när någon rör sig i närheten – ett bra alternativ för att uppmärksamma om någon rör sig vid huset.

fler tips

om belysn ing ute och inne hittar du på Viivilla .se!

bättre, eftersom de inte innehåller några miljöfarliga ämnen. Eftersom lampan ska vara utomhus är det viktigt att välja en armatur av god kvalitet och kanske lägga en slant extra för att köpa en med bra hållbarhet. Det kan bli dyrare på sikt att köpa ett billigare alternativ om du sedan måste anlita en behörig elektriker för att byta ut belysningen. Du kan installera utomhusbelysningen själv om det handlar om svagström. Starkströmsbelysning ska installeras av behörig elektriker, vilket också gör att du undviker eventuella problem med försäkringsbolag om en skada skulle uppstå.

Tänk på det här: 4 Armaturen ska passa husets stil. 4 Välj inte för starka lampor – ljuset ska vara behagligt att titta på.

4 Välj hellre flera svaga ljuskällor än några led-lAmpor drAr miNdre energi än

få starka.

4 Kom ihåg att armaturen ska vara snygg i både dags- och kvällsljus.


vi i villa

5

Nätbelysning lyser upp en snöbärsbuske som en vacker detalj i den annars sovande trädgården.

Lys upp träden med spottar! Denna har klart glas, LED 6W och High Power LED. Pris 2 260 kronor, Konstsmide.

olika sorters utomhusbelysning

1. Spotlights och floodlights är två belysningar som ger riktat ljus med olika spridning. Dessa används främst för att belysa objekt som nummerskyltar eller entrédörrar. 2. Markstrålkastare används för att belysa objekt underifrån, till exempel fasaden. 3. LED-belysning är energibesparande och bra, men inte i alla lägen. Täta armaturer (IP44 och högre) och LED/lågenergi är inte alltid optimala att kombinera. I täta armaturer blir det ofta kondens, och lågenergi och LED-ljuskällor blir inte tillräckligt varma för att kondensen ska försvinna. 4. LED-ljusslingor är ett billigt alternativ som kan vara fint i trädgården. 5. Solcellslampor. ”Vi har ju inte så mycket ljus under vintern, så ofta behövs en stor solfångare för att ladda tillräckligt under de få timmarna vi har sol. De flesta som köper billiga solcellslampor är nog inte så nöjda med ljuset under vintermånaderna”, säger Johan Börjesson på Markslöjd.

Var noga med säkerheten 4 Installation av starkströmsbelysning ska utföras av behörig elektriker. 4 Alla godkända produkter för utomhusbruk ska ha en CEmärkning och IP-klass 44 eller högre. Även skarvsladdar ska ha en IP-beteckning och alltid anslutas till jordade uttag. 4 Se över sladdar och stickproppar då och då så att allt är helt. 4 Använd alltid jordfelsbrytare. Om ingen finns installerad kan du använda en portabel.

Underlätta städningen i jul Fasaden får nytt liv med vägglampan Walle i grå aluminium. Pris 1 365 kronor, Markslöjd. Canto är liten men ger stor effekt. Pris ca 699 kronor, design Bønnelycke mdd för Nordlux.

Sköt om belysningen

Säljs bland annat hos Bauhaus, Bygghemma.se, Colorama, Golvkedjan, Happy Homes, Jem & Fix, Nordsjö Idé & Design, Rusta och RKV. Fler återförsäljare fi nns på www.bona.com/hitta

4 Rengör armaturerna ett par gånger om året så håller de längre. Tvätta med vatten, diskmedel och en trasa eller svamp. 4 Om lamporna inte är rostfria bör du olja in dem flera gånger per år för att de inte ska rosta.

Kring högtider som jul och nyår städar vi oftare och det blir mindre tid för familjen, trots att det är då vi vill tillbringa mer tid med nära och kära. Bona Spray Mop är designad för att göra ditt liv enklare. Så att du kan spendera mindre tid med att städa och mer tid med din familj. Bona har 90 års erfarenhet av underhåll och rengöring av trägolv, därför är våra produkter det självklara valet för ditt fantastiska trägolv. Läs mer på bona.com och följ oss på Facebook!

Bona.com Bona Global Sweden Vägglampa Etage i grå aluminium. Pris 1 095 kronor, Markslöjd.

BONA – PROFFSENS VAL SEDAN 1919 November 2015 www.viivilla.se

19


vi i villa partner promotion Istockphoto

Detta är en annons

Linas kassar: • Linas OriginaLkasse: Familjefavorit som gör det roligare att laga vardagsmat. Klassiska smaker och inspirerande recept.

• Linas Barnkasse: Matlagning från grunden med enkla och snabblagade recept. Finns också som laktosfri och glutenfri.

Upptäck Linas barnkasse utan gluten Nu finns det en barnkasse utan gluten att beställa hos Linas Matkasse. Kassen innehåller fem middagar för fyra personer och är perfekt för dig som har en eller flera glutenintoleranta familjemedlemmar. Av Frida Gustafsson

L

inas Barnkasse utan gluten kommer att innehålla en variation av råvaror som vi noga valt ut för att inspirera och ge dig goda och sunda middagar. • Fläskkött, exempelvis fläskfilé och korv utan gluten • Nötkött, exempelvis köttfärs och lövbiff

• Lammkött, exempelvis lammfärs • Fågel, exempelvis kycklingben och kalkonfilé • Fisk, exempelvis lax och sej • Skaldjur, exempelvis räkor • Glutenfri pasta och glutenfritt bröd • Nötter, exempelvis cashewnötter och mandel

• Jordnötter • Mjölkprotein inklusive laktos, exempelvis matyoghurt och créme fraiche • Sojaprotein, exempelvis sojabönor • Sesamfrö • Selleri • Senap

erbjudande från Linas Matkasse:

289:-

299:Från

*

För en skönare vardag! Boka valfri kasse på linasmatkasse.se, ange koden: VIIVILLA3 * Avser prova på-priset på första kassen och 4 kg frukt (värde 109:-) vid ett tillfälle, för dig som tidigare inte provat Linas Matkasse.

 20 viivilla November 2015

kasse: Snabblagat med enkel inspiration. Passar familjen som tycker om att prova nya rätter och gillar välkryddad mat.

• Linas inspiratiOnskasse: Linas Inspirationskasse är lyftet för den matintresserade hemmakocken som vill få, just det, ny inspiration!

• Linas vegetariska kasse: En lakto-ovo-vegetarisk kasse, vilket innebär att den innehåller ägg, löpefri ost och mjölkprodukter. Gröna, goda middagar. • Linas kasse

Spara från

+ =

• Linas snaBBa

tävla och vinn! Var med och tävla om tre stycken presentkort på Linas Matkasse, värde 499 kr/styck. Läs mer på viivilla.se/ tavlingar/linas-matkasse

för två: Gott, sunt och inspirerande. Linas Kasse för två är perfekt för det mindre hushållet som tycker om att laga mat men där inspirationen tryter ibland.


Pa

ke t

up

pt

ill

8x2

5x3

Designa din eg

3

år

un sf

5c

m

a ytb b t U

rs

k

i ylt

en skylt

o kti

ns

ra ga

plå

t

Pris fr

Fri

nti

Dan före dan före dan före dan... Julen närmar sig med stormsteg. Så nu är det hög tid att beställa en postlåda som klarar julens post och paket. Flexbox postlådor är byggda för det skandinaviska klimatet och är anpassade för framtiden. Med ett sortiment som sträcker sig från den enkla postådan till den säkra paketpostlådan har vi garanterat något för dig. Hög kvalitet, snygg design och smart funktion är vad du får om du väljer Flexbox. Se hela vårt utbud och beställ direkt på flexbox.se

040 - 60 80 410

f ra

kt

ih

ela

ån 39

Sv

eri

5 kr

ge

Fira en bekvämare jul med en paketpostlåda Slipp alla långa köer på utlämningsstället. Med en paketpostlåda från Flexbox, som klarar stora paket upp till 8x25x35 cm, kommer julklapparna hela vägen hem. Smidigt och säkert. Skylten designar du själv så att både jultomten och brevbäraren hittar rätt. Det tycker vi är en bra start på julen.


vi i villa PARTNER PROMOTION

Detta är en annons

Så sparar du energi — 8 sätt att sänka kostnaden Att spara energi är bra både för miljön och plånboken. Här är åtta steg till minskad energiförbrukning hemma.

Se till att lufta elementen emellanåt.

Av Frida Gustafsson Foto Ngenic

1

KONTROLLERA DINA VÄRMESYSTEM

Börja med att se om elementen behöver luftas. Känn efter om du kan sänka temperaturen någon grad. För varje grad du sänker sparar du 5 procent energi. Idag finns det smarta lösningar som Ngenic Tune. Ngenic Tune är en termostat du styr från din mobil som hjälper dig spara energi, och ser till att du får en jämnare inomhustemperatur. När temperaturen är stabil är det lättare att testa att sänka den.

2

SE ÖVER DINA TÄTNINGSLISTER

Visste du att en tredjedel av värmen försvinner ut genom fönstren? Något så enkelt som ordentliga tätningslister kan spara dig en bra slant. Se över dina lister redan nu så kan du lägga tiden i pulkabacken i vinter med gott samvete.

3

DRA UT SLADDAR

Stäng av apparater du inte använder och gå ut i naturen en stund. En del apparater drar nästan lika mycket ström i standbyläge som när de används. Sitter en oanvänd laddare kvar i eluttaget kan den fortsätta att dra ström tills du drar ut den.

4

KÖP EN SMART PLUG

Med en Smart Plug kan du fjärrstyra elprylarna. Du kan fjärrstyra från en app och ställa in så att lampor eller annan elektronik i hemmet styrs efter soluppgång eller solnedgång. Använder du ett grenuttag kan du styra flera apparater från samma Smart Plug via en app i mobilen.

5

BYT LAMPOR

Investera i lågenergilampor. Hur mycket energi du sparar varierar mellan olika lampfabrikat

men jämfört med en vanlig glödlampa sparar man cirka 80 procent.

6

KÖKET – EN RIKTIG ENERGITJUV

Koka alltid upp vatten med locket på, det sparar 30 procent energi. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha en temperatur på +6 grader och frysen –18 grader. För varje grad du sänker så sparar du 5–10 procent energi.

7

SLÖSA INTE VATTEN I ONÖDAN

I genomsnitt använder vi 75–100 liter varmvatten per dygn och person. Försök att minska användningen. Genom att byt ut duschmunstycket mot ett snålspolande duschmunstycke kan du spara upp till 30 procen energi. Tvätta aldrig halvfulla tvättmaskiner och byt ut droppande kranar.

8 I appen kan du se hur mycket du har sparat i procent och kronor.  22 viivilla November 2015

MÖBLERA RÄTT

Hur du möblerar där hemma kan påverka din energiförbrukning. Placera aldrig en soffa eller en säng framför en radiator, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Rullgardiner känns kanske inte supersmarta men ser till att du behåller värmen i rummet.

Erbjudande! Just nu får du som Vi i Villa-läsare upp till

500:- rabatt på valfritt abonnemang. Gå in på Ngenic.se och ange rabattkod ”viivilla”

Tävling

Var med och tävla om en smart termostat, värde 4 995 kr. Läs mer på Viivilla.se/tavlingar/ngenic


FÖRLÄNG UTOMHUSSÄSONGEN - Upptar ingen golvyta, antal bord och stolar kan maximeras - Snabb uppvärmning - Enkel att använda

- Två stegs rödinfra värmare - För naturgas och propan - Även i stadsgas utförande

Lydmar Hotel, Stockholm.

TGI Friday’s Malmö.

Storlek XDI 8 XDI 10 XDI 12 XDI 16

Kapacitet kW 3,6 4,2 5,6 7,5

Vikt kg 5,7 6,2 7,0 8,2

Tel: 0587-104 20, 070-325 12 76 www.gasvarmesystem.se

Raw Sushi & Grill, Stockholm.


vi i villa MIN JUL

”Vi är galna i julen!” Julmat från Ikea, ett hus fullt med gäster och ett rimproffs i familjen. Så här firar Parneviks jul. Av Maria Sognefors Foto Linus Hallsenius/TV3

H

ej Mia! Är du en julgalning?

– Ja, jag älskar julen, det är den viktigaste högtiden på hela året. Jag köper min gran redan efter Thanksgiving-helgen i slutet av november. Jag köper den största julgranen som finns, säkert fyra meter hög och det brukar krävas fem gubbar för att få in den i huset. Är julklappar viktigt?

– Julafton är viktigare än födelsedagar! Det är också då barnen får sådant som de har önskat sig hela året. I stället för att barnen ska få saker hela tiden får de vänta till julafton. Att köpa julklappar är det roligaste som finns! Jag köper massor av julklappar hela året och högen växer fram successivt under hela december. Jag älskar också att köpa sådant som föräldrar inte vill ha till sina barn, typ ett trumset. Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag önskar mig ingenting längre. Jespers föräldrar ska fira med oss i år och det viktigaste är att alla är friska. Det kanske är töntigt, men ju äldre man blir desto viktigare är hälsan. Hur brukar ni fira jul?

privat

– I år är vi typ 60 vuxna och 40 barn som firar tillsammans. Vi firar med de andra Barnen sover runt granen natten före julafton.

Dukat för nästan 100 gäster.  24 viivilla November 2015

För familjen Parnevik är julen viktigast på hela året. Deras egen julspecial sänds på TV3 den 23 december.

svenska familjerna och golfarna, Richard S. Johnson med frun Linda och Elin Nordegren med familj bland annat. Det är alltid någon av gästerna som är utklädd till tomte. Kvällen före dricker vi glögg och gör klart alla rim och paket, Jesper är otroligt bra på att rimma. Natten före julafton sover barnen i varsin sovsäck runt granen. Hur ser er julafton ut?

– Vi går upp vid klockan 7 och då äter vi

”Vi mutade tullen med golfklubbor för att få in julmaten”

risgrynsgröt som vi har lagat kvällen innan. Vi har en tradition att alla har pyjamas och morgonrock och sedan får alla varsin tomteluva till frukosten. Jag har säkert 70-80 tomteluvor hemma! Barnen får öppna varsitt morgonpaket som ligger i julstrumporna. – Vi äter jullunch halv tolv. Vi har knytkalas, men jag gör även mycket på julbordet själv. Under hela lunchen tjatar barnen om paket, så de får börja öppna sina paket i lugn och ro redan då. Vid fyratiden dricker vi glögg och då kommer andra omgången med gäster. Då åker maten fram igen, sen spelar vi sällskapsspel hela kvällen. Vad är viktigast på julbordet för dig?

– Viktigast på julbordet är toast skagen,

skinkan och jansson. Jag var på Ikea igåroch köpte svenska räkor för 70 dollar. Jag handlar även prinskorvar, knäckebröd, lax och julmust på Ikea. Jag älskar julmat – varje gång vi är på Bahamas, oavsett årstid, äter vi julbord. Har du något roligt julminne?

– År 2000 bodde vi i vårt gamla hus. Vi har i många år haft ett samarbete med Lisa Elmqvist (fisk- och skaldjurskrögare, reds. anm), som skulle buda hem julmat till oss. Vi hade 80 hungriga gäster hemma och julbordet hade fastnat i tullen. De tänkte slänga bort all mat, så då fick Jesper muta tullgubben med golfklubbor för att få in maten. Det var några drivers som åkte, men vi fick vårt julbord! Vilka andra traditioner är viktiga?

– Vi har en röd stövel som alltid fylls med svenskt godis. För oss är svenskt godis lika värdefullt som guldtackor. Vi har också en kul lek för alla vuxna där man köper en klapp för 200 kronor och sedan försöker byta till sig det paket man vill ha på tid. Förra året tjafsade folk om fula, stickade tröjor med julmotiv. FAMILJEN PARNEVIK Mia, 47, Jesper, 50, Peg, 20, Penny, 18, Philippa, 16 och Phoenix, 15. Bor: I Jupiter, Florida. Aktuella: Med julspecial i TV3 och en ny säsong av ”Parneviks” 2016.


vi i villa

Vilket är ditt galnaste julminne? ”Tomten ströps nästan”

”Drömgranen blev en tall”

Clara Lidström är aktuell med boken ”God Jul – kakor, knäck och karameller” tillsammans med Annakarin Nyberg, och med bloggen Underbara Clara. — Mitt knäppaste julminne är från häromåret när jag lovade några kompisar att komma hem till dem och vara tomte. Jag gick in i rollen med hull och hår och

Helén Bjurberg är stylist och frilansjournalist och driver bloggen Retromania, som handlar om design. — Jag och min man hade just blivit ett par och sågs kvällen före julafton för att köpa de sista julklapparna och en gran tillsammans. Efter en stunds shoppande gick vi in på en krog för att värma oss med en Irish coffee. Men en Irish coffee blev till tre–fyra och när vi slutligen kom därifrån hade varenda julgransförsäljare i hela stan stängt. Jag blev förtvivlad! Att fira jul utan julgran var lika otänkbart för mig som att skippa julmaten eller låta tomten komma tomhänt. – Men som tur var visade det sig att snubben jag hade träffat var en riktig gentleman, tillika en

kom gående i snön i mörkret och vinkade till barnen i fönstret. Dock såg jag lite dåligt med masken framför ansiktet och lyckades med konststycket att trassla in mig i en tvättlina så att jag nästan ströps. Lite väl mycket action på en julafton, kan jag tycka.

serade om en doft från Tom Ford. Den kostade 1 700 kronor och så mycket kan man inte lägga på en parfym, det är absurt. Så när jag öppnade mitt lilla paket och hittade den röda flaskan blev jag gränslöst lycklig. Och plötsligt mindes jag vad julen faktiskt handlar om: att få väldigt dyra presenter.

- Nu får du den geniala värmespridare på köpet. Nytänkande dansk design från Varde Ovne - Kaminen heter Uniq 1

Att Kaminexperten erbjuder kvalitetskaminer till makalösa priser är ingen hemlighet. - Just nu får du som köper en kamin av oss för minst 7995 kr en Ecofan 800 på köpet (värde 1195 kr). Välkommen in i värmen.

« Sveriges nya folk-kamin heter Andorra

9.995 kr

På köpet (Värde 1195 kr)

15.490 kr

13.990 kr

Nyhet! På köpet (Värde 1195 kr)

Storsäljare!

- Undrar varför ekonomichefen inte gillar mitt erbjudande, det borde ju alla gilla?

captainmagic.se

”Han gav sig ut i natten, beväpnad med en brödkniv”

”Dyra prylar hör julen till” Malin Wollin är krönikör på Aftonbladet och Skönahem.com, bloggar på Amelia och har tillsammans med sin syster podden Wollin & Wollin. Hon jobbar även med två böcker. — Våra jular är stressiga och hysteriska men snälla och trevliga och mysiga. Jag har inga galna minnen. Förra julen hade jag nämnt till Joachim att jag fanti-

norrländsk kraftkarl. När han såg hur ledsen jag blev lovade han att själv gå ut och fälla en gran åt mig! Så när han följt med mig hem till lägenheten i betongförorten gav han sig ut på granjakt i den snöstormiga, svinkalla natten, fortfarande iklädd sin jobbkostym och beväpnad med en brödkniv (eftersom jag varken ägde yxa eller såg). – Jag glömmer aldrig känslan när han någon timme senare kom hem, stelfrusen och täckt av snö. Men inte med den frodiga Disneygran som jag drömt om, utan med en tunn, halvmeterhög och spretig ... tall. Av Åsa Brolin

« Elipse 3 - Upp till hela 8 kW med sidoglas!

- Originalet

Nyhet!

På köpet (Värde 1195 kr)

Trygga installationer och snabba leveranser över hela Sverige

Närmsta återförsäljare hittar du på www.kaminexperten.se

På Köpet

Värde 1195 kr

Gäller t.o.m 31/12 2015 eller så länge Kan ej komb lagret räcke ineras med r. andra erbjud ande.

November 2015 www.viivilla.se

25


vi i villa Trädgård

JUst nU i trädgården med SuSanna RoSén

Hjälp växterna att sova gott Att görA inför julen (om du vill)

1 häng upp en krans Om du väljer en grön vinterkrans i stället för en julkrans med kulor, kan den hänga uppe hela vintern och känns inte passé efter jul.

2 driv amaryllisar Räkna med att det tar 6–8 veckor från att du planterar löken till att den blommar. Det finns färdigdrivna att köpa om du har bråttom. Annars gör det ju inget om de blommar först i januari.

3 säTT upp belysning Det kan vara en pytteliten julslinga på ett vinterarrangemang, som gör att det blir lättare att se var man sätter fötterna. Batteridriven ljusslinga, 79 kr, Clas Ohlson.

bokTips

Mycket fakta om alla de grönsakssorter som finns i handeln och vad man kan göra med dem. Lika matnyttigt för odlare som för de som bara gillar att äta grönsaker. Författare till Grönsakslexikon är pelle Bosta, Gunnar netz, isabella vikberg och nina Westerlind. Cirka 187 kr, Natur & Kultur.

 26 viivilla November 2015

Under vintern vilar trädgården. Perennerna har vissnat och träden har fällt sina löv. Vissa växter är mer känsliga än andra och behöver täckas med granris för att kunna vila på vintern. Så här nattar du rabatten bäst.

P

lantera gärna vintergrönt, eller städsegrönt, som det egentligen heter när bladen sitter kvar hela vintern. Den gröna blad- och barrfärgen bildar en bra stomme i trädgården, som är tydlig också på vintern när det mesta är brunt och visset. Tänk på att om du låter alla perenner stå kvar som de är i rabatterna blir också det vissna en vacker struktur, särskilt frökapslar och gamla, vackert formade blomställningar som tittar upp ur snön. Men trots att naturen klarar sig själv kan du behöva bädda in vissa växter, särskilt om du bor på en plats med lite snö. Snön skyddar nämligen låga växter så att de vilar bättre.

snön värmer dina växter på vintern. tips inför vintern:

4 Bind upp yviga buskar som

4 Känsliga växter kan behöva

annars kan knäckas av snötyngden. Enklast är att binda ihop dem som en strut med ett band runtom. 4 Skaka av snö som lägger sig i tjocka sjok på vintergröna växter så att busken eller trädet inte fläks sönder. 4 Borsta bort snön från växthustaket. Den må vara lätt i början av vintern, men frågA v blötsnö kan år experte A bli tung och r: Skicka e knäcka tt mejl ti ll e xpert@v glaset. iivilla.se eller gå in på viivilla.s e/ experte r.

vintertäckning, särskilt om det är barmark. Lägg över granris så blir det varmare runt plantan och så vaknar den inte för tidigt i vår. 4 Vintergröna buskar, men också känsligare klätterväxter, kan behöva täckas med skyddande väv. Det är inte för att de fryser utan för att de inte ska vakna av första vårsolen. Om de väcks innan tjälen har gått ur jorden finns inget vatten tillgängligt, och växterna torkar. Frusen jord blir rena öknen.

3eleganTa amaryllisar

Amaryllisen är vinterns paradblomma. Det finns mängder av sorter vars blommor har olika form, färg och storlek. De här tre är något alldeles extra och passar lika bra till jul som under årets första månader. 3. ’Joker’. Förföriskt dubbla blommor med ett elegant mönster. Kalkbladen är täckta med mahognyröda strimmor, med en tunn röd kant runtom. Diametern blir cirka 19 cm.

2. ’papilio’. Blomman är lågmäld men vansinnigt elegant. De grönvita kalkbladen har dekorativa, mörkröda strimmor. Varje stängel brukar få 2–3 blommor.

1. ’picotee’. Kalkbladen är snövita med en tunn röd söm runtom. Så enkel och så vacker! En klassiker från 1958. Blomman blir 15–16 cm i diameter.


WiseUp löser dina elproblem – boka installation av produkter och rådgivning till fast pris. wiseup.se by Schneider Electric

Smaken du alltid bär med dig.

November 2015 www.viivilla.se Stockholm Söder


vi i villa Duellen Välkomna december med glänsande stjärnor, röda textilier och tända ljus. Här finns julfavoriter för alla – det skiljer 4 736 kr mellan lyx- och budgetvalen. Av Elin Emborg

Pynta till advent spara spenDera 1. 1. 2. 2.

4.

4.

3. 5.

5.

6.

7.

6. 7.

1. Adventsstjärna Shine av mässing, höjd 27 cm, 349 kr, Ellos. 2. Glaskulor Skimra, 49 kr/4-pack, Jotex. 3. Gardiner Sundö, 45 x 240 cm, 199 kr/2 längder, Hemtex. 4. Kuddfodral, 40 x 40 cm, 79,50, H&M Home. 5. Adventsljusstake av mässing i samarbete med NOTE Design Studio, diameter 27 cm, 499 kr, Indiska. 6. Tomtelykta batteridriven, 99 kr, Åhléns.7. Matta Pia, 70 x 140 cm, 199 kr, Ica Hemma.

ToTalT: 1 473,50 Kr  Stockholm Söder viivilla November 2015

3.

1. Julkula, hjärta, stjärna och istapp, 149 kr/st, Ann-Sofi Romme för Holmegaard Royaldesign.se. 2. Adventsstjärna Ansgar av metall och glas, 50 x 59 cm, ca 1 340 kr, Markslöjd. 3.Öljettlängd Kobbe av bomull, 145 x 250 cm, 599 kr, Ellos. 4. Ljusstake Circle av mässing, diameter 38 cm, 1 130 kr, Ferm Living/Inreda.com. 5. Kudde Deer, 50 x 50 cm, 749 kr, By Nord/Designonline.se. 6. Lanterna, höjd 24 cm, bredd 14 cm, 799 kr, Bloomingville. 7. Matta Larsson, 70 x 200 kr, 997 kr, Ekelunds linneväveri.

ToTalT: 6 210 Kr


SOMMAREN NÄRMAR SIG MED VARMA SKÖNA DAGAR.

DAGS FÖR DAIKIN VÄRMEPUMP!

Men hur är det med temperaturen och luften i din butik när sommarhettan kommer? Vi tar hand om ditt inneklimat

INVESTERA I VÄRLDSLEDANDE TEKNIK FRÅN DAIKIN OCH BÖRJA SPARA DIREKT!

Låt oss se över din klimatanläggning nu innan sommaren. Vi kan göra en allmän översyn och se till att allt fungerar som det ska. Med en fräsch anläggning, och allt perfekt intrimmat, får du ett bra klimat även de hetaste dagarna. Vi är experter på inomhusklimat och arbetar med alla märken. DAIKIN CALDO X En extra stark och effektiv luftvärmepump. Nyutvecklad teknik för bästa besparing. Närvarosensor, effektiv luftrening. Möjlighet

Vi kan också teckna ett löpande serviceavtal. Det innebär att vi servar, reparerar och justerar enligt överenskommelse till ett förmånligt avtalspris. Du får alltid ett skönt inomhusklimat.

Vi är representanter för världsledande Daikin och kan erbjuda kompletta klimatlösningar för alla typer av butiker och lokaler. WIFI Komplett air condition, luft/luft värmepumpar, kyla och värme. Vi löser det med Daikins ledande kvalitetsprodukter.

DAIKIN EMURA X Äntligen en luftvärmepump som både snygg och effektiv. Prisvinnande design. Mycket bra effekt för både värme och kyla.

www.daikin.se Din Daikin-specialist:

Luftmiljöbutiken i Stockholm AB AB Luftmiljöbutiken i Stockholm Tel: 08-612 87 70 Tel: 0709-10 11 15 www.luftmiljobutiken.se

anders@luftmiljobutiken.se www.luftmiljobutiken.se


mall.pdf

1

2015-09-21

09:12

PORTFIRMAN.se

&UUHBNNBMUBWMPQQĂŠS PGUBFUUIPUNPUNJMKĂšO

Snabbhetspremie!

Passerar ditt avloppsvatten en slamavskiljare och inget mer innan det hamnar i naturen� Dü �nns risken att du släpper ut mängder av närsalter som späder pü ÜvergÜdningen. Dessutom kan sjukdomsframkallande mikroorganismer nü dricksvatten och badvatten.

- be om offert inn an 31/12 sĂĽ bjuder vi pĂĽ inv ändig stängningsknapp vid kĂśp av port med motor ! Ange kod “ViVâ€?

Investera i ditt hem!

Ny garageport med motor, monterad & klar fr 13000:-

AVLOPPSHUSET ger dig en en nyckelfärdig totallÜsning fÜr enskilt avlopp. Vi tar hand om varje steg fram till en godkänd och driftsatt anläggning. Serviceavtal och 10 ürs produktgaranti ger dig ett bekymmersfritt ägande. Vüra lÜsningar baseras pü beprÜvade komponenter frün ledande tillverkare, exempelvis FANN. Deras system IN-DRÄN ger kostnadseektiv dränering pü liten yta och utan behov av fyllnadsmassor. Perfekt om du har begränsat utrymme, svür terräng eller dülig avrinning.

*/%3­/ 1MVT*OÜMUSBUJPO

(Prisexempel avser färdigmonterad port 2300*2000 mm inkl portÜppnare och med nyttjat ROT-avdrag)

• Fullisolerad fÜr vürt nordiska klimat • Müttbeställd fÜr just ditt garage • HÜg kvalitet som tül att jämfÜras • Personlig service • Snabb leverans/montage • MÜjlighet till avbetalning

BesĂśk oss pĂĽ PORTFIRMAN.se eller ring 0157-518 00.

Stockholm, SÜdermanland, Västmanland, Örebro, ÖstergÜtland

Med känsla fÜr svensk byggtradition – tillbyggnader, kÜk, badrum, inredningar

*/%3­/ #JPCÊEE

AVLOPPSHUSET

www.avloppshuset.com www.fann.se

TotallĂśsningar fĂśr enskilt avlopp

I samband med byte utav värmesystem kan rot avdrag

08-81 20 20

eventuellt användas!

Ta ut oljetanken!

Värmer du inte längre ditt hus med olja? Är oljetanken besiktigad? Vi tar bort tanken pü ett säkert och effektivt sätt, genom att nibbla den. Vi har lüng erfarenhet, brandmansutbildning och fÜrsäkringar. Vi tar även ut villapannor!

Honkonen Byggnads AB, Stenhuggarvägen 4 J,132 38 SaltsjÜ-Boo 08-7151096 • 070-7106958 • kai@honkobygg.se • www.honkobygg.se

Vi är ett effektivt fÜretag med liten administration och kan därfÜr vara billiga. Vi har kunden i tankarna!

www.stockholmstankdemontering.se Stockholms Tankdemontering AB 08-522 04 920 | 0728-536 353 tankdemontering@gmail.com

 Stockholm SÜder viivilla November 2015


KOMPLETT KÖK

Uppge ”Vi i V illa” och få 10% r abatt!

MÅTTANPASSAT!

7 skåp, 7 luckor, 6 lådor & lådfronter, handtag, gångjärn, 1,8 m bänkskiva, ugn, häll, fläkt, kyl/frys, diskmaskin.

När var du uppe på taket senast?

VINTERYRA HOS

Siccum utför omläggning och nyläggning av låglutande papptak och vi: • • • • •

Lämnar tio års garanti på arbetet. Avänder endast material som håller högsta branschstandard. Innehar F-skatt. Är ansvarsförsäkrade upp till 10 miljoner sek. Omfattas av ROT-avdraget.

Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri besiktning av ert tak. Tel: 0723-88 80 72 E-post: info@siccum.se www.siccum.se

39.900:ALLT DETTA INGÅR:

 

KÖK!

RING OSS NU! NYA KÖKSLUCKOR

8.900:-

14 LUCKOR • 5 LÅDFRONTER • PASSAR ALLA KÖK www.ebkok.se Erbjudandet gäller from telefonsamtalet Kontor till hembesöket! 08-550 626 00 Andersbäcksv 13, Enstaberga Mobil 070-749 66 04/05

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/ betonggolv Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med

Varför ska du anlita Golvlyftarna?

z Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd. z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer.

z Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång.

z Vi lyfter med millimeterprecision.

z Kostnadseffektivt i förhållande till alternativen. z Inget stök eller högljudda maskiner.

Metoden som Golvlyftarna använder z Är miljögodkänd. z Innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. z Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. z Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år! Du kan använda dig av ROT-avdraget!

Sättningar och dåliga markförhållanden?

– Ring oss på Golvlyftarna för en kostnadsfri besiktning.

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga ~ Tfn. 072-729 13 14, 072-729 12 14, 072-729 13 15 ~ www.golvlyftarna.se

 Stockholm Söder viivilla November 2015


Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat.

L

A

Nyhet! Teckna vårt serviceavtal, så håller EasyServ koll på din värmepump dygnet runt.

Nyhet! IVT Geo 312C bergvärmepump: • Sparar mer varje månad – varvtalsstyrd kompressor. • Duscha hur länge du vill. Upp till 285 liter varmvatten. • Perfekt för utbyte – anpassar sig till befintligt borrhål. • 10 års garanti på kompressorn ingår.

Allt du behöver veta om värmepumpar. www.ivt.se A+++ avser reglercentral i kallt klimat, hög- samt lågtemperatursystem.

EasyServ håller koll på din värmepump dygnet runt

Tillverkarvägen 16 187 66 TÄBY 08-588 671 50 info@energikomfort.se

connected service

• Full koll på verkningsgrad och uppvärmningskostnad • Kortare servicetider och färre stillestånd • Längre livslängd på värmesystemet • Ökad trygghet för dig och din familj


vi i villa FUKTSKADOR IStockphoto

Över 60 000 villor drabbas av fuktskador varje år. Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt listar de vanligaste tecknen på fukt, och tip­ sar om hur du förebygger fuktskador. av Emelie Åberg

5 sätt att fuktkolla huset F

ukt som får vara för länge utan att bli upptäckt är den allra mest skadliga fukten, särskilt om den angripit organiskt material, som trä eller gips. – Ett långsamt flöde av fukt är det värsta man kan ha. Redan efter sju dagar börjar fukt i kombination med värme och organiskt material att mögla, vilket kan leda till en osund inomhusmiljö, säger Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt. Enligt honom är det ibland nästan bättre att en ledning går av så att vattnet sprutar, för då uppmärksammas det direkt, istället för att problemet får ligga och gro inne i en vägg eller i golvet. – Så fort det har med organiskt material att göra är fukt farligt, säger Peter Bratt. Fuktskador är vanligast i våtrum

och kök, och ofta upptäcker man det genom att det uppstått sprickor i golv eller väggar, att golvet svällt eller att en dålig lukt uppstått. – Man kanske känner att det luktar konstigt under diskbänken och tror att det är soporna – men det är med största sannolikhet en fuktskada. Köken står för de allra flesta fuktskadorna och diskmaskiner står för hela 25 procent av fuktskadorna i kök, säger Peter Bratt. Anledningen till det, menar Peter Bratt, är att köken i dag ser annorlunda ut än förr. I dag har de flesta betydligt fler hushållsmaskiner som är vatteninstallerade, och kökens golv och väggar är inte anpassade för vatten.  Stockholm Söder viivilla November 2015

– Tvättmaskinen skulle kunna vara en lika stor bov för fuktskador, men skillnaden är att den står på ett bättre ställe med både fuktskydd på golvet och golvbrunn, säger Peter Bratt. i dagsläget är det hus byggda runt år

1970 som står för de flesta fuktskadorna. – Anledningen till det är att den tekniska livslängden är slut på det mesta. Ledningar och yttertak håller i cirka 40–50 år, sedan börjar de sjunga på sista versen.

”Ett långsamt flöde av fukt är det värsta man kan ha” Ser du någon tydlig trend när det gäller fuktskador hemma?

– Tillsammans står kök och badrum för 60 procent av skadorna i ett hus. I köket är det ofta diskmaskinen som står för skadorna, och trenden visar att vi har mer fuktskador att vänta i våra kök. Så länge vi bygger trägolv och installerar saker själva är det inte konstigt att skadorna fortsätter öka. Ingen skulle ju till exempel lägga parkettgolv i tvättstugan. Vad ska man göra om man upptäcker fukt i huset?

– Om du ser fläckar, rörelse (sprickor) eller på annat sätt misstänker fukt bör du kontakta ditt försäkringsbolag. De ser till att undersöka problemet tillsammans med en fackman.

Åh nej, diskmaskinen läcker! Vad gör jag nu?

Hur kan man som villaägare förebygga fuktskador?

– Förutom att kolla av huset då och då rekommenderar jag att man installerar en vattenfelsbrytare, som slår av vattnet om den känner av någon form av läckage, till exempel om toaletten eller någon koppling inbyggd i vägg rinner. Du kan stänga av det inkommande vattnet om du till exempel är bortrest. – En annan bra sak är en fuktvarnare, som fungerar lite som en brandvarnare och varnar om den känner av fukt. Alla borde ha en sådan i diskbänkskåpet och utrymmet för diskmaskin eller bakom kyl/frys med ismaskin. –

Vilka försäkring bör man ha?

– En villahemförsäkring täcker bra mot vattenskador både för byggnaden och allt som är i den. Med den kan man känna sig trygg.

Så fuktkollar du ditt hus: 4 Titta på källarväggar och undertaket på vinden. Kontrollera så att de inte har fuktfläckar eller mögelpåväxt. Du kan även upptäcka om dräneringen är dålig, då bildas vanligtvis fuktrosor på väggarna i källaren. 4 Titta efter sprickor i kakel och klinker­ plattor badrummet. 4 Titta efter läckage på rör i diskbänk­ skåpet i köket. 4 Om du har en krypgrund bör du kontrol­ lera blindbotten på huset (botten på bjälkla­ get), så att inte mögelpåväxt finns. 4 Dålig lukt är oftast ett tecken på mögel.


Mindre biltid ger mer skidtid

sen att Sista chan tavdraget utnyttja ro innan jul

smak Ett kök i din sningen! r är lö o k c lu a y n ch beställ! Ny katalog

- ring o

k ring:

0 20

fritt hembesö

Filurius kompisveckor i Säfsen Vecka 2–6 bjuder Filurius alla sina kompisar 0–7 år på gratis skidhyra, skipass, buffé och flera roliga överraskningar.

08-50 92 3 För kostnads

Våra luckor passar alla typer av skåp, även badrumsluckor och garderobsdörrar. Vi levererar luckor i valfri spårfräsning, färg och träslag, kort sagt precis som du vill ha det. Titta gärna in på vår hemsida för lite inspiration. www.sormlandskok.se

595 kr /stuga

Pris från:

AKUTA PROBLEM? Lös dem långsiktigt!

Med kort resväg och skidåkning jämförbar med de svenska fjällen är Romme Alpin, Säfsen och Bjursås SkiCenter bra val både för dagsturen, weekendtrippen och semesterveckan. I den södra delen av Dalarna hittar du även miltals av fina längdskidspår, från krävande utmaningar för den seriöse motionären till lättare slingor i mysig dalanatur.

Boka på visitsodradalarna.se

Vi renoverar era rör på ett välbeprövat sätt, ofta till en mindre kostnad än traditionellt byte medför och dessutom med minimala ingrepp i befintliga ytor.

Låt oss tillsammans se över Era rörbekymmer. 08-455 14 34 • 070-636 01 63

www.solnarelining.se November 2015 www.viivilla.se Stockholm Söder


Kampanj på tilläggsisolering av vinden Just nu superkampanj vid tilläggsisolering av vinden!

25 %

raba 25 % rabatt på hela entreprenaden som medlem i tt Villaägarna vid beställning och utförande under 2015. Välj ett av tre sätt för att kontakta oss redan idag för att boka besiktning av din vind Ring oss kostnadsfritt på 020-25 29 00 Gå in på vår hemsida och gör en intresseanmälan – cremab.se Skicka ett mail till besiktning@cremab.se

HOTELL HAVSBADEN GRISSLEHAMN

Koppla av Mellan Himmel och Hav

Till Havsbaden kommer du lika gärna för konferens som för en avkopplande weekend eller en SPA-dag. Fånga stunden och dagen, njut av den unika miljön och låt havet inspirera.

Fira nyår med oss! Boka på

info@hotellhavsbaden.se

 Stockholm Söder viivilla November 2015

Ring oss för info tel.0175-309 30 www.hotellhavsbaden.se

JULKLAPPSTiPS! Ge ett presentkort till någon Du tycker om. Receptionen ger gärna förslag.


Specialister på Italienskt kakel, marmor och granit! I 36 år har vi samarbetat med de bästa leverantörerna och pressat priserna till våra kunder. Besök oss i butiken eller på nätet.

Alphyddevägen 11 • eurokerAmik.se 08-716 84 83


vi i villa pepparkakor Det jobbiga med att dekorera pepparkakshus är att man inte får äta upp godiset. Om du i stället fyller ett gäng tågvagnar är det bara att äta så mycket du orkar och sedan fylla på!

Tips!

Lär dig fixa sm ält socker och krist yr på viivilla.se!

Julgodis på räls Låt barnen fixa jultåget och fyll vagnarna med godis. Av Mattias Kristiansson, ur boken ”Pepparkakeland” (Massolit förlag) Du behöver: • 2 satser pepparkaksdeg • Smält socker • 1 sats kristyr • Röd och grön hushållsfärg • Valfritt godis Gör så här: 1. Kalkera mallarna till lok och vagnar och klipp ut. Dela kristyren i två skålar och färga med hushållsfärg i rött respektive grönt. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspappersklädda plåtar. 3. Lägg de urklippta mallarna på degen och skär runt om med en vass kniv. Till cirklarna använder du runda kakmått. 4. Grädda delarna i 8–16 minuter, beroende på storlek. Ta ut och låt svalna. Tips! Här har vi färgat kristyren med kakao och spritsat en ringlande räls, men du kan också rita en räls på ett stort papper.

 Stockholm Söder viivilla November 2015

Långsida, vagn (nr 2) x 2 st undersida, vagn (nr 1) x 1 st

kortsida, vagn (nr 3) x 2 st

Lokets baksida (nr 5)

LOKeT: 1. Lägg lokets baksida (nr 5) på arbetsbordet. Doppa lokets sidor (nr 6) i smält socker och tryck fast på baksidan. Låt stelna. Ställ loket Lokets front skärs upp och limma fast fem av takbi(nr 9) i 2 bitar håL håL tarna (nr 7) med smält socker. 2. Limma fast halvcirklarna till lokets ovansida (nr 8) med hjälp Lokets tak och front av smält socker. (nr 7) x 6 st 3. Doppa sidorna på lokets front Lokets sidor (nr 6) x 2 st (nr 9) i smält socker och tryck fast i vinkel längst fram på loket. Låt stelna och pressa sedan fast den sista biten till tak och front (nr 7). 4. Gör skorstenen genom att Lokets ovansida (nr 8): stora hjuL tiLL Loket bygga ett litet torn av 4 stycken (nr 10) x 2 st hjuL tiLL vagnar 4 st cirkLar som skärs (nr 4). Håll ihop och fäst på loket och Lok + deLar tiLL8 haLvmånar med hjälp av kristyr. tiLL Lokets skorsten 5. Avsluta med att gjuta fast stora (nr 4) x 4 st per vagn, 2 st tiLL Loket samt och små hjul (nr 10 och nr 4) på 4 st tiLL skorstenen lokets sidor. 6. Dekorera loket med färgad Tågets delar. Klipp ut och använd som mallar för ditt pepparkakståg. Obs! Denna skiss är något förminskad. kristyr.

!

vAGNArNA: 1. Lägg vagnens undersida (nr 1) framför dig. Doppa vagnens lång- och kortsidor (nr 2 och nr 3) i smält socker och tryck fast på undersidan. Ringla ner extra smält socker i fogarna så att de

verkligen håller ihop. Låt stelna. 2. Doppa hjulen (nr 4) i smält socker och tryck fast på sidorna. Låt stelna. 3. Spritsa grön och röd kristyr i dekorativa mönster i skarvar, på kanter och där du tycker att det passar. 4. Fyll vagnen med godis.


Inflyttningsklart seniorboende i Axelsberg

I Hägersten, nästgårds med Mälaren, ligger Axelsbergs seniorboende. 150 meter bort finns ett litet centrum och tunnelbanestationen Axelsberg. Nu är 57 seniorbostäder klara för nya hyresgäster – 27 ettor om 43 kvm och 30 tvåor om 57–70 kvm.

De ljusa lägenheterna är nyrenoverade med hög tillgänglighet. Badrummen har helkaklade väggar och är utrustade med ledljus. Fastigheten har bredband, gemensamhetslokal, Micasavärd samt gästlägenhet för övernattande besökare. Seniorboendet Axelsberg finns på Kinmanssonsvägen 43.

Lägenheterna förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm, 08-785 88 30 eller www.bostad.stockholm.se. Läs mer på www.micasa.se

Handla direkt från bönder, fiskare, jägare och specialbutiker

“Nu säljer jag direkt till dig utan onödiga mellanhänder”

100 kr att handla för.

BRITTA, TORPS GÅRD SKÄRBLACKA

Använd kod “villa15”

-50% HANDLA DIREKT FRÅN PRODUCENTER OCH SPECIALISTER PÅ SVERIGES NYA MATMARKNAD MED HEMLEVERANS

1

Välj varor från din favoritproducent på Direktfrån.se

 Stockholm Söder viivilla November 2015

2

Direktfrån.se kontrollerar tillgång, hämtar upp varan, och levererar hem till dörren.

3

Du får ett bättre pris och säljaren kan behålla mer.


VISKAN DALARÖ

www.viskanspa.se

ar r a r e r e v e l i V år alltid med v exklusiva t* s n ä j t e v i s u l All Inc l oss! til Välkomna inckholm) to

Vi är Stockholm & Mälardalens största & äldsta återförsäljare av Viskan Spa!

(*inom StorS

Hos oss hittar Mjölnarvägen 16 du även många 131 31 Kvarnholmen/Stockholm fina detaljerSKAL till – FÖR VÅRA ÅRSTIDERS 08-550 KRAFTIGARE SKULL.345 00 I Skene, Västergötland, bygger vi våra spabad förwww.spaochbadinterior.se svenska förhållanden. Exempelvis har vi din utemiljö. marknadens tjockaste skal, vilket reducerar ljudet, ger extra isolering och gör det energisnålare.


Vill du nyttja din

balkong/uteplats/Veranda/terrass 4 månader längre per år?

Vi har lösningen! höj- & sänkbart Vindskydd!

Hösterbjudande! Kontakta oss för gratis rådgivning.

Vid beställning innan årskiftet – få 5000 kr rabatt på hela köpet

showroom ekströms glasmästeri ab smista allé 28, 141 74 segeltorp telefon: 08-34 01 20

Måndag-torsdag 07.15-16.30 samt fredagar 07.15-15.00 info@ekstromsglas.se www.ekstromsglas.se

Är båten i säkert förvar under vintern?

Att vara båtägare är ett stort ansvar året runt oavsett om man förvarar båten på tomten eller båtklubben. Vintern är lång och mycket kan hända. Tänk på att förvara motor och drev säkert både från stölder och kyla. Skulle olyckan ändå vara framme finns vi på plats hela vintern! Vi samarbetar med alla försäkringsbolag & arbetar med samtliga motorfabrikat!

Läs mer på www.solnamarin.se

 Stockholm Söder viivilla November 2015


Spa-weekend i skärgården. Ett litet julpaket som kan bli en stor upplevelse.

Ge ett weekendpaket i julklapp! Specialerbjudande 1595:En halvtimme söder om Stockholm, på ön Trehörningens södra udde, väntar boende direkt vid havet, ett välrenommerat kök och Havspaviljongens spa- och badavdelning med stor året-omvarm sittpool på bryggan, bastu med flera olika avdelningar, relax och sköna spa-behandlingar. Så varför inte överraska någon du tycker om med ett presentkort som omfattar boende för två personer med ankomst fredagar, övernattning i dubbelrum, fyrarätters middag exklusive dryck och en härlig frukostbuffé. Dessutom ingår entré till Havspaviljonen samt badrock och tofflor att ta med hem! Pris per person 1595:- (ordinarie pris 1800:-) när du anger koden ”Vi i Villa 2015” vid din beställning. Givetvis kan vi även ordna fina presentkort på andra belopp. Erbjudandet gäller ankomst från 8 januari 2016. Välkommen!

Strandgårdsvägen 9, Nynäshamn. Tel 08-520 604 00 www.nynashavsbad.se


Vi har vår fabrik & utställning i Gnesta!

Välkommen att besöka vår utställning eller hemsida för inspiration!

Vi erbjuder bland annat sprutspackling sprutmålning golvläggning badrumsrenovering målning och tapetsering köksrenovering och montering träkonstruktion bobpol bygg ab på har en lösning allt inom bygg

073-667 22 13 • www.bobpolbygg.se

Åmells Möbler i Gnesta AB, Marielundsgatan 12, 646 34 GNESTA Hemsida: www.amells.se E-post: info@amells.se Telefon: 0158-13850 Öppettider: Vardagar 10-17, Lördagar 11-15, Söndagar & helgdagar stängt

TA MÖTET TILL TÅGET GBG-STO

SVERIGES PUNKTLIGASTE SNABBTÅG GBG-STO MED 90 AVGÅNGAR I VECKAN. 1 KLASS ”PLUS” FRÅN 285:-

 Stockholm Söder viivilla November 2015


Scans

pis 83

24.500 -1 1.117 k kr r/ mån ( 23 m

83 Scanpis 0 kr fr. 20.50 r/mån fr. 943 k 2.500 kr pris fr. 2 Ord m 31/12 Gäller t o

31.100 kr | 1.404 kr/mån Ord pris 34.100 kr Gäller t o m 29 november

Ord pr ån) i Gäller s 26.500 kr tom3 1/12

Contura 35T Hög

Contura 510 Style 13.900 kr | 656 kr/mån Ord pris 15.900 kr Gäller t o m 29 november

Contura 556T Syle

www.eldabutiken.se

Eldabutiken SVS Haninge Vendelsövägen 51, Tel: 08–777 70 18 Mån–Tor 10–18 | Fre 10–17 | Lör 10-14

Eldabutiken Inter Idé Stockholm/Globen Slakthusgatan 20, Tel: 08–714 85 00 Mån–Tor 10–18 | Fre 10–17 | Lör 11–14

20.900 kr 9 61 kr/mån

Ord pris 23 .9 Gäller t o m 00 kr 29/11


Nedslag på dittt enskilda avlopp? Active säkerhetskonsulter har över 20 års erfarenhet inom säkerhetsbranschen och jobbar direkt med grossister Vi säljer inbrottslarm, övervakningskameror, passagesystem brandskydd och övriga inbrottsskydd Vi jobbar mot både privatpersoner och små till stora företag

AgustEco AB erbjuder biologiska reningsverk för enskilda avlopp i storlekar från 1-4 pe och uppåt. Signifikant för enheterna är den synnerligen höga reningsgraden och enkla hanteringen. Det renade vattnet kan användas för trädgårdsbevattning eller infiltreras i marken. Slammet är biologiskt nedbrutet och kan komposteras

Hög reningsgrad

Vid köp över 5000 kr, så bjuder vi på 1 timmes behandling hos kiroprator/massör Linn Morken. Tar ni och uppvisar annonsen men inte köpt något, så erbjuder vi 10% rabatt för en timmes behandling. Ring 073-929 29 03 för bokning. Erbjudandet gäller till 31/3-2016

SP, CE och PIA certifikat

SC2129-12

Ring oss för offert och rådgivning: 08-410 457 99 info@active-sakerhetskonsult.se • www.active-sakerhetskonsult.se

Låga driftskostnader Integrerad fosforfällning

www.agusteco.se info@agusteco.se Tel: 070 09 200 91

Duschväggar för ditt badrum Arrow Duschväggar I Arrows produktsortiment finns ett stort antal duschväggar i olika varianter. Duschväggarna finns i olika storlekar och i klart glas, tonat glas och delvis frostat glas.

Line

5 490:-

Duschväggarna är singelpackade och vändbara. 6 mm säkerhetsglas. Dörrarna har lyftgångjärn i metall. Varje modell har samma pris oavsett glastyp och storlek. Standardbredder är 700, 800, 900 och 1000 mm. Du kan kombinera storlekarna fritt. Gå in på vår www.arrowshower.com för att hitta närmaste återförsäljare.

DuoDoor

5 490:-

 Stockholm Söder viivilla November 2015

Free

9 550:-


Läsaridéer vi i villa

HEj läSarE! Tips, idéer och bilder från er läsare

Papperspysslat granpynt P

apper och lim är allt du behöver för att pyssla ihop Ida Carlssons pappersjulgran. TId: 30 minuter. KosTnad: Några kronor. du bEhövEr: • Papper i olika färger • Lim • Sax Gör så här: 1. Gör en strut av ett papper. 2. Klipp ut tunna pappersremsor av olika färger. 3. Limma ihop ändarna med varandra. Låt torka. 4. Limma fast remsorna på struten. Upprepa tills granen är klar. 5. Klipp ut en stjärna och sätt i toppen.

Månadens idé

Papper i olika gröna nyanser.

julens mest uppskattade pyssel?

rulla en strut att utgå från.

enkel julkalender av papperspåsar

limma fast pappersremsor.

Ida Carlsson ålder: 14 år. bor: Borås. Familj: Mamma, pappa, syster. Instagram: @pysselida.

Stjärnan är pricken över i!

Klä om stjärnan

ljusstake och bordsdekor i ett!

Krans blev adventsljusstake stommen till min ljusstake är en vanlig halmstomme som jag har klätt med mjuken och lite vitmossa. Jag lade kransen på ett zinkfat, fyllde hålrummet i mitten med spansk mossa och röda juläpplen, stack ner fyra ljushållare i kransen och pyntade med ett trähjärta. Spraya kransen med vatten då och då så håller den sig grön längre! Hanna ryberg, Hössna, @h_ryberg på Instagram

Ett enkelt sätt att förvandla en traditionell julstjärna är med hjälp av mönstrat papper. Det finns massor av fina som man lätt kan skriva ut från nätet, men man kan också använda sig av en bit tapet eller fint inslagningspapper! Du behöver även sax och limstift. Jag har min ståendes på bänken med en liten ljusslinga inuti, men

man kan även hänga den i fönstret. Tänk bara på att använda LED-belysning. Pernilla Nordhstaff, Skutskär, @pernillasprojekt på Instagram

Mysigt med mossa på borden

julduka med äpplen och mossa.

Jag letade upp små lerkrukor som var bitna av årens gång, stoppade ner mossa i dem och satte fast ett paradisäpple i varje. Jag fäste äpplena med en ståltråd som jag trädde upp igenom äpplena, sedan tillbaka ner igen. Emma Nihlén, Höör, driver bloggen Emschen.se och bloggportalen Byemschen.se

det behöver inte vara krångligt att pyssla ihop en julkalender. Papperspåsar hittar du i matbutikerna, exempelvis där man plockar te, svamp och frysta bär. Köp en bunt i lösvikt, annars har Panduro liknande. Kanten upptill har jag klippt till med en mönstersax och sedan har jag knutit fast nummertags med ett bomullssnöre. Gör en ögla på baksidan och häng upp på krokar. Tagsen finns att ladda hem gratis på min blogg. Skriv ut på lite tjockare papper och klipp isär. linda Granberg, Piteå, @the80sme på Instagram, driver bloggen Blogg. loppi.se/the80sme

Hjärtliga julhälsningar!

paket med pärlor Med hjälp av en fyrkantig platta pärlade jag ett hjärta i ett mönster av två olika färger. Pernilla Hörup, lund, @pmo_28 på Instagram

Har du en idé? har du ett tips eller en idé att dela med dig av? Mejla till lasare@viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Månadens bästa idé får två biobiljetter. November 2015 www.viivilla.se

27


Skorstensspararen Varför vittrar din skorsten sönder? Regn och Snö kommeR neR i din SkoRSTen! Med Värmepump eller Fjärrvärme så torkas inte skorstenen av pannan längre.

SkyddA din SkoRSTen!

Installera därför marknadens bästa skydd. Det ger din skorsten både en skyddande huv, samt en ny toppskoning i en och samma produkt. Enkelt öppningsbar vid sotning.

Ring nu! anj! Höstkamp

Vid beställning mäter vi först upp er skorsten.

PRiS från 2790:- inkl. moms Montering ingår i priset.

Skorstensspararen AB www.skorsten.nu Telefon: 0392–10 007

Handdukstorkar & designradiatorer VIRAB, ett helsvenskt företag med kunder och leverantörer över hela världen. Virab har valt att erbjuda ett brett produktsortiment med allt från lågprismodeller till mycket exklusiva modeller. Oavsett prisnivå håller alla våra produkter genomgående en mycket hög kvalitet. Vi har även ett stort utbud av tillbehör och anslutningsalternativ, allt för att Ni som kund ska finna en lösning som passar just Ert behov. Våra ledord är design och kvalitet till rätt pris. Vår målsättning är att leda utvecklingen av designade produkter för badrum samt övriga utrymmen inomhus.

Komfort

Välkommen in i vår värld av vackra, varma produkter för alla typer av hem! Se fler öppningserbjudanden på vår hemsida!

www.virab.se

Lansering av nya hemsidan Öppningserbjudande! Handdukstork som passar både el och vatten. Finns i två olika storlekar.

Svängbar eluppvärmd handdukstork med av/ på knapp i rostfritt stål Introduktionspris 850:-

Introduktionspris från 1195:-

Elegance  28 viivilla November 2015

Elin

www.virab.se office@virab.se


ng Nyh ko et kt ! vil tkö tt Lå

Pulled pork är så hjort. Lev livet vildare och prova våra långkokta nyheter - ren, älg och hjort. Så mört att köttet bara faller isär, så saftigt att du får lust att jojka. Lika god till taco och potatismos, som i hamburgerbröd eller grytor. Allt med smak av vidderna, skogarna och fjällen.

3 v il da smake r!

polarica.se


vi i villas

Jul- & Nyårskalender

Vinn produkter värda över 100.000:1

2

hanser 5 vinstc

hanser

3 vinstc

Köksmattan Expo

Brandfilt

3

hanser

3 vinstc

4

hanser

3 vinstc

Lättskött och slitstark matta som passar i alla rum. Värde 835:-

Vinn presentkort på fina fotoböcker. Värde 500:-

Handdukstorkar

11

12

13

14

hanser

3 vinstc

Nila Ti Chrome. Värde 2 649:-

hanser

3 vinstc

Snart drar den igång igen – Vi i Villas populära Jul- och Nyårskalender. Kalendern startar den första advent som i år infaller söndag 29 november. Hela december månad har du chansen att vara med och tävla om fina priser. Varje dag är en ny vinstchans. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/vi-i-villas-julkalender-2015 för att tävla. 6

hanser

tc 20 vins

7

hanser

3 vinstc

8

hanser

2 vinstc

Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-

15

hanser

3 vinstc

9

hanser

3 vinstc

hanser

10 vinstc

Boka på orsagronklitt.se

Tändbriketter

Vinn en fin brandfilt från Brandskyddsföreningen.

hanser 3 vinstc

5

Tävla i Vi i Villas Jul- och Nyårskalender! Nya vinstchanser varje dag

Boho Lanterna

Exklusivt städkit i 4 delar Värde 879:-

Vacker lanterna med metallram i mässing. Värde 2 250:-

16

Stugvecka Värde 5 000:Alpinlektion Värde 650:Längdlektion Värde 650:-

17

hanser

3 vinstc

18

hanser

3 vinstc

Gå på bio med familjen i jul. Värde 400:-/st

19

hanser

hanser

3 vinstc

Vinn presentkort

Biocheckar

tc 20 vins

10

Produkter för allt inom hus, hem & trädgård. Värde 1 500:-

20

hanser

3 vinstc

SHOPPA SJÄLVHÄFTANDE INREDNING

250 kr www.paxlux.se

Vinn presentkort Kakeldekor, färg, väggord, insynsskydd, dekorplast m.m. Värde 250:-

21

Live It presentkort Hundratals upplevelsepresenter. Värde 500:-

22

Exklusiva priser • Köksprodukter värde 2 200:• Morgonrock värde 1 390:• Retrobox värde 995:-

HomeSecure PRO Villalarmpaket

Vinn fotoböcker

Värde 5 495:-

Olika format och utformningar. Värde 295:-, 345:-, 395:-

24

25

Helårsprenumeration

Lyxigt marmorbord

Active Life Tracker

på Kalle Anka & C:o och LEGO Star Wars Star Destroyer. Värde 1 638:-/st

från RunaDesign. Storlek 100x60cm Värde 5 500:-

Håll koll på hur mycket du rör dig. Värde 800:-

23

hanser

3 vinstc

Växthustillbehör Vinst 1 värde 960:Vinst 2 värde 780:Vinst 3 värde 490:-

26

Helårsprenumeration

Fjärrströmbrytare,

på Kalle Anka & C:o och LEGO Star Wars Star Destroyer. Värde 1 638:-

2-pack Home Easy HE801S. Värde 348:-

27

hanser

Superpresentkort

Vinn heminredning

Vinn superpresentkortet laddat med 1 000:- och välj en julklapp för dig eller en vän!

• Vedställ värde 1 790:• Stolsdynor värde 1 650:• Plastgran värde 1 300:-

28

29

30

tc 20 vins

hanser

tc 20 vins

Vinst 1 5 m2 stenvägg. Farmer’s Sawmill Portabelt minisågverk. Värde ca 17 000:-

Välj mellan Montana Grey, Alaska Vanilla eller Vermont Royale. Värde upp till 4 912:Vinst 2 Värdekupong 2 500:Vinst 3 Värdekupong 1 500:-

Tändbriketter Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-

Helårsprenumeration

Helårsprenumeration

på Illustrerad Vetenskap! Värde 1 204:-

Snygg prydnadskudde

på Världens Historia! Värde 1 204:-

Svart med vitt elefantmönster. Värde 729:Kampsport Läsarnas främsta intressen är historia, kampsport och dataspel.

Pionjärer Läsarna utgörs till stor del av konsumenter av typen pionjärer

i løbende abonnement

Adventsluckor 1

29 november

Tapeter

3 vinstchanser

Vinn exklusiva tapeter till ett värde av 4 000:Andra och tredje pris är en canvastavla till ett värde av 700:-

Missa inte vår Adventskalender där du kan vinna fina priser. Gå in Viivilla.se/tavlingar/vi-i-villas-adventskalender-2015 för att tävla. 2

6 december

Guidade resor Vinn presentkort på guidade och välplanerade rundresor med buss och flyg. Värde 7 000:-

Nordens största populärvetenskapliga magasin Illustrerad Vetenskap är hela Sveriges favoritguide till den fantastiska värld vi lever i. I 30 år har tidningen levererat de senaste nyheterna från vetenskapens frontlinje, förklarat nya tekniska genombrott och tagit sina läsare på spännande upptäcktsfärder, från jordens djupaste vrår till universums yttersta utpost. Bygger på världens ledande forskning inom natur och teknik. Inspiration från hela världens ledande fotografer och unika illustrationer, gör invecklade sammanhang lätta att förstå. Illustrerad Vetenskap utkommer i 22 länder.

Varje vecka är en ny vinstchans! 3

13 december

Sebastian Relster – Chefredaktör

Vinn presentkort

430 x 290 mm

Uppslag 48 000 kr

Historieintresserade män 35-55 år.

Henrik Elling – Chefredaktör Målgrupp

Uppslag 114 000 kr

Helsida 57 000 kr

Halvsida Upplaga Halvsida 38 850 kr läsare 38 850 kr Antal

87 900 ex

Antal läsare

557 000

Utgåvor per år 18 Leverans av annonsmaterial: www.annonceupload.dk Gå in via denna länk och välj sedan “make account”. Källa: Orvesto Konsument Helår 2014 Materialet ska sändas som en ren PDF, ej packad.

Kön

60% män, 40% kvinnor

Snittålder

44 år

Utgåvor per år

18

Vecka

Utg.dag

Mtrl.dag

2

2

11 januari

7 december

illvet.se 150 CPM

695 x 572 px

600 CPM

300 x 250 px

12 000 kr

* 100 000 per/vecka. Antal sidvisningar

125 000/vecka

Unika besökare

40 000/vecka

19 22 25

11

28

12

31

13

34

14

36

16

Utgivningsdagar 2016

Nr

Vecka

Utg.dag

Mtrl.dag

4 januari

25 januari

7 mars

8 februari

23 mars

25 februari

18 april

16 mars

Välj bland mängder av välkända varumärken. Presentkort på möbler och inredning. Värde 1 000:9 maj

9 10

15

930 x 180 px

Nyhetsbrev*

22 februari

12 16

8

Takeover

1 februari

10

7

30 maj

39

varldenshistoria.se

20 maj Panorama

930 x 180 px

11 juli

Arikelbanner 13 juni

300 x 250 px

150 CPM

Takeover

695 x 572 px

600 CPM

Nyhetsbrev*

300 x 250 px

5 000 kr

1 augusti

42

7 april

26 april

20 juni

22 augusti

5 september

26 september

4 juli

25 juli * 12 800 per/vecka.

150 CPM

Antal 8 sidvisningar augusti 58 000/vecka Unika besökare

29 augusti

17 oktober

19 september

17

45

7 november

10 oktober

18 1/17

48 51

28 november 19 december

31 oktober 18 november

Kontakt AdSales Group AB

Micke Sjögren 08-731 29 39 Fernando08-731 Diaz 29 36 Annethe 08-400 28Bergman 653 | fernando@adsales.se Annika Tönurist 08-731 29 66 E-post:Roberto info@bonnierpublications.se Svensson 08-400 28 651 | roberto@adsales.se

105 x 290

Halvsida 15 600 kr

Leverans av annonsmaterial: www.annonceupload.dk Gå in via denna länk och välj sedan “make account”. Materialet ska sändas som en ren PDF, ej packad.

Vinn inredning

5 8

5 6

42 år

20 december

Utgivningsdagar 2016

Nr

3

Panorama

68% män 32% kvinnor,

Snittålder

4

215 x 143

Halvsida 15 600 kr

181 000

+ 5 mm skärsmån. Annonspriserna förutsätter lämning av Kön tryckfärdigt material. Reklamskatt inkluderad.

Upplaga

4

215 x 290

Helsida 24 000 kr

+ 5 mm skärsmån. Annonspriserna förutsätter lämning av tryckfärdigt material. Reklamskatt inkluderad.

45 200 ex

Svergies största prenumererade månadsmagasin som vänder sig till en bred nyfiken målgrupp i alla åldrar med intresse för nya rön, vetenskap och forskning.

på leksaker hos Lekmer. Stort utbud från kända varumärken. Värde 2 000:-

prenumererade tidskrift med sina 595 000 läsare!

Annonser i tidningen

Läsarna är kräsna

Nytänkande upplevelsemagasin som hittar annorlunda vinklar till historiska ämnen/Annonser i tidningen Tidningen finns i 22 konsumenter – selektiva pionjärer enligt Shopping länder världen över. händelser och förmedlar historia med en sprudlande berättarglädje. Artiklarna ger vår Innovation (TNS-Sifo) Förutom i Norden så historia liv, sätter nutiden i perspektiv och ger oss insikt i varför världen ser ut som den gör. finns den även i bland De välskriva och Kanada fångande artiklarna med unika bilder skrivs av historiker och annat i Australien, 430 x 290 mm 215 x 290 215 x 143 105 x 290 och Thailand. fackjournalister. Gör svåra ämnen förståeliga med detaljerade beskrivningar med Målgrupp bilder och illustrationer.

Källa: Orvesto Konsument Helår 2014

Sveriges mest lästa

Selectiva pionjärer

Nära historiens största händelser 22 länder

21 000/vecka

AdSales Group AB Kontakt

Micke Sjögren 08-731 Fernando Diaz29 39 08-400 28 653 | fernando@adsales.se Annethe Bergman 08-731 29 36 Annika Tönurist 08-731 29 66 Roberto Svensson E-post: info@bonnierpublications.se 08-400 28 651 | roberto@adsales.se

Tändbriketter Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-


vi i villas

Jul- & Nyårskalender

Vinn produkter värda över 100.000:1

2

hanser 5 vinstc

hanser

3 vinstc

Köksmattan Expo

Brandfilt

3

3 vinstc

hanser

4

hanser

3 vinstc

Lättskött och slitstark matta som passar i alla rum. Värde 835:-

Vinn presentkort på fina fotoböcker. Värde 500:-

Handdukstorkar

11

12

13

14

hanser

3 vinstc

Nila Ti Chrome. Värde 2 649:-

hanser

3 vinstc

Snart drar den igång igen – Vi i Villas populära Jul- och Nyårskalender. Kalendern startar den första advent som i år infaller söndag 29 november. Hela december månad har du chansen att vara med och tävla om fina priser. Varje dag är en ny vinstchans. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/vi-i-villas-julkalender-2015 för att tävla. 6

hanser

tc 20 vins

7

hanser 3 vinstc

8

hanser

2 vinstc

Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-

15

hanser 3 vinstc

9

hanser 3 vinstc

hanser

10 vinstc

Boka på orsagronklitt.se

Tändbriketter

Vinn en fin brandfilt från Brandskyddsföreningen.

hanser 3 vinstc

5

Tävla i Vi i Villas Jul- och Nyårskalender! Nya vinstchanser varje dag

Boho Lanterna

Exklusivt städkit i 4 delar Värde 879:-

Vacker lanterna med metallram i mässing. Värde 2 250:-

16

Stugvecka Värde 5 000:Alpinlektion Värde 650:Längdlektion Värde 650:-

17

hanser

3 vinstc

18

hanser

3 vinstc

hanser 3 vinstc

Vinn presentkort

Biocheckar Gå på bio med familjen i jul. Värde 400:-/st

19

r tchanse 20 vins

10

Produkter för allt inom hus, hem & trädgård. Värde 1 500:-

20

hanser 3 vinstc

SHOPPA SJÄLVHÄFTANDE INREDNING

250 kr www.paxlux.se

Vinn presentkort Kakeldekor, färg, väggord, insynsskydd, dekorplast m.m. Värde 250:-

21

Live It presentkort Hundratals upplevelsepresenter. Värde 500:-

22

Exklusiva priser • Köksprodukter värde 2 200:• Morgonrock värde 1 390:• Retrobox värde 995:-

HomeSecure PRO Villalarmpaket

Vinn fotoböcker

Värde 5 495:-

Olika format och utformningar. Värde 295:-, 345:-, 395:-

24

25

Helårsprenumeration

Lyxigt marmorbord

Active Life Tracker

på Kalle Anka & C:o och LEGO Star Wars Star Destroyer. Värde 1 638:-/st

från RunaDesign. Storlek 100x60cm Värde 5 500:-

Håll koll på hur mycket du rör dig. Värde 800:-

23

3 vinstc

hanser

Växthustillbehör Vinst 1 värde 960:Vinst 2 värde 780:Vinst 3 värde 490:-

26

Helårsprenumeration

Fjärrströmbrytare,

på Kalle Anka & C:o och LEGO Star Wars Star Destroyer. Värde 1 638:-

2-pack Home Easy HE801S. Värde 348:-

27

hanser

Superpresentkort

Vinn heminredning

Vinn superpresentkortet laddat med 1 000:- och välj en julklapp för dig eller en vän!

• Vedställ värde 1 790:• Stolsdynor värde 1 650:• Plastgran värde 1 300:-

28

29

30

tc 20 vins

tc 20 vins

hanser

Vinst 1 5 m2 stenvägg. Farmer’s Sawmill Portabelt minisågverk. Värde ca 17 000:-

Välj mellan Montana Grey, Alaska Vanilla eller Vermont Royale. Värde upp till 4 912:Vinst 2 Värdekupong 2 500:Vinst 3 Värdekupong 1 500:-

Tändbriketter Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-

Helårsprenumeration

Helårsprenumeration

på Illustrerad Vetenskap! Värde 1 204:-

Snygg prydnadskudde

på Världens Historia! Värde 1 204:-

Svart med vitt elefantmönster. Värde 729:Kampsport Läsarnas främsta intressen är historia, kampsport och dataspel.

Pionjärer Läsarna utgörs till stor del av konsumenter av typen pionjärer

i løbende abonnement

Adventsluckor 1

29 november

Tapeter

3 vinstchanser

Vinn exklusiva tapeter till ett värde av 4 000:Andra och tredje pris är en canvastavla till ett värde av 700:-

Missa inte vår Adventskalender där du kan vinna fina priser. Gå in Viivilla.se/tavlingar/vi-i-villas-adventskalender-2015 för att tävla. 2

6 december

Guidade resor Vinn presentkort på guidade och välplanerade rundresor med buss och flyg. Värde 7 000:-

Nordens största populärvetenskapliga magasin Illustrerad Vetenskap är hela Sveriges favoritguide till den fantastiska värld vi lever i. I 30 år har tidningen levererat de senaste nyheterna från vetenskapens frontlinje, förklarat nya tekniska genombrott och tagit sina läsare på spännande upptäcktsfärder, från jordens djupaste vrår till universums yttersta utpost. Bygger på världens ledande forskning inom natur och teknik. Inspiration från hela världens ledande fotografer och unika illustrationer, gör invecklade sammanhang lätta att förstå. Illustrerad Vetenskap utkommer i 22 länder.

Varje vecka är en ny vinstchans! 3

13 december

Sebastian Relster – Chefredaktör

Vinn presentkort

430 x 290 mm

Uppslag 48 000 kr

Historieintresserade män 35-55 år.

Henrik Elling – Chefredaktör Målgrupp

Uppslag 114 000 kr

Helsida 57 000 kr

Halvsida Upplaga Halvsida 38 850 kr läsare 38 850 kr Antal

87 900 ex

Antal läsare

557 000

Utgåvor per år 18 Leverans av annonsmaterial: www.annonceupload.dk Gå in via denna länk och välj sedan “make account”. Källa: Orvesto Konsument Helår 2014 Materialet ska sändas som en ren PDF, ej packad.

Kön

60% män, 40% kvinnor

Snittålder

44 år

Utgåvor per år

18

Vecka

Utg.dag

Mtrl.dag

2

2

11 januari

7 december

illvet.se 150 CPM

695 x 572 px

600 CPM

300 x 250 px

12 000 kr

* 100 000 per/vecka. Antal sidvisningar

125 000/vecka

Unika besökare

40 000/vecka

19 22 25

11

28

12

31

13

34

14

36

16

Utgivningsdagar 2016

Nr

Vecka

Utg.dag

Mtrl.dag

4 januari

25 januari

7 mars

8 februari

23 mars

25 februari

18 april

16 mars

Välj bland mängder av välkända varumärken. Presentkort på möbler och inredning. Värde 1 000:9 maj

9 10

15

930 x 180 px

Nyhetsbrev*

22 februari

12 16

8

Takeover

1 februari

10

7

30 maj

39

varldenshistoria.se

20 maj Panorama

930 x 180 px

11 juli

Arikelbanner 13 juni

300 x 250 px

150 CPM

Takeover

695 x 572 px

600 CPM

Nyhetsbrev*

300 x 250 px

5 000 kr

1 augusti

42

7 april

26 april

20 juni

22 augusti

5 september

26 september

4 juli

25 juli * 12 800 per/vecka.

150 CPM

Antal 8 sidvisningar augusti 58 000/vecka Unika besökare

29 augusti

17 oktober

19 september

17

45

7 november

10 oktober

18 1/17

48 51

28 november 19 december

31 oktober 18 november

Kontakt AdSales Group AB

Micke Sjögren 08-731 29 39 Fernando08-731 Diaz 29 36 Annethe 08-400 28Bergman 653 | fernando@adsales.se Annika Tönurist 08-731 29 66 E-post:Roberto info@bonnierpublications.se Svensson 08-400 28 651 | roberto@adsales.se

105 x 290

Halvsida 15 600 kr

Leverans av annonsmaterial: www.annonceupload.dk Gå in via denna länk och välj sedan “make account”. Materialet ska sändas som en ren PDF, ej packad.

Vinn inredning

5 8

5 6

42 år

20 december

Utgivningsdagar 2016

Nr

3

Panorama

68% män 32% kvinnor,

Snittålder

4

215 x 143

Halvsida 15 600 kr

181 000

+ 5 mm skärsmån. Annonspriserna förutsätter lämning av Kön tryckfärdigt material. Reklamskatt inkluderad.

Upplaga

4

215 x 290

Helsida 24 000 kr

+ 5 mm skärsmån. Annonspriserna förutsätter lämning av tryckfärdigt material. Reklamskatt inkluderad.

45 200 ex

Svergies största prenumererade månadsmagasin som vänder sig till en bred nyfiken målgrupp i alla åldrar med intresse för nya rön, vetenskap och forskning.

på leksaker hos Lekmer. Stort utbud från kända varumärken. Värde 2 000:-

prenumererade tidskrift med sina 595 000 läsare!

Annonser i tidningen

Läsarna är kräsna

Nytänkande upplevelsemagasin som hittar annorlunda vinklar till historiska ämnen/Annonser i tidningen Tidningen finns i 22 konsumenter – selektiva pionjärer enligt Shopping länder världen över. händelser och förmedlar historia med en sprudlande berättarglädje. Artiklarna ger vår Innovation (TNS-Sifo) Förutom i Norden så historia liv, sätter nutiden i perspektiv och ger oss insikt i varför världen ser ut som den gör. finns den även i bland De välskriva och Kanada fångande artiklarna med unika bilder skrivs av historiker och annat i Australien, 430 x 290 mm 215 x 290 215 x 143 105 x 290 och Thailand. fackjournalister. Gör svåra ämnen förståeliga med detaljerade beskrivningar med Målgrupp bilder och illustrationer.

Källa: Orvesto Konsument Helår 2014

Sveriges mest lästa

Selectiva pionjärer

Nära historiens största händelser 22 länder

21 000/vecka

AdSales Group AB Kontakt

Micke Sjögren 08-731 Fernando Diaz29 39 08-400 28 653 | fernando@adsales.se Annethe Bergman 08-731 29 36 Annika Tönurist 08-731 29 66 Roberto Svensson E-post: info@bonnierpublications.se 08-400 28 651 | roberto@adsales.se

Tändbriketter Varje vinst innehåller 600 tändbriketter. Värde 466:-


vi i villa HEMELEKTRONIK

Vässa tekniken i din villa

Julklapp

5 smarta prylar at

1

Powerban fonen. Mob mycket ström att ha med sig ningsstation, fot. Isotech St Powerbank, ca 300 kr.

Det vimlar av smart teknik i vår vardag, allt från mobilappar och smart-tv till trådlöst ljud. Här tipsar teknikproffset Erik Börjesson om de senaste trenderna och bästa köpen. Av Julia Pettersson

T

eknikvärlden är spännande, men för den som inte är insatt kan den också vara ganska svårbegriplig. Erik Börjesson startade teknikbloggen Teknik i fokus eftersom han tyckte att bloggvärden saknade en bra teknikblogg. – Amerikanska sajter skrev för komplicerat och det fanns få svenska teknikbloggar, säger han.

Bör man koppla upp allt på samma wifi-nätverk?

– Att koppla upp alla sina prylar på wifi kan även orsaka störningar, eftersom allt går på samma Gigahertz-band. Wifi är som radiovågor som kommunicerar i luften. Ju fler som pratar på samma våglängd, desto mer tjatter blir det i samma rum. Så ju fler prylar du har uppkopplade, desto bättre router behöver du.

”Vem vill ha en pryl med sladdar? Troligen ingen”

Vad är den största tekniktrenden just nu?

– Största trenden just nu är att alla prylar kopplas upp på nätet. Med uppkopplade prylar tillsammans med intelligenta sensorer kan vi ta kontroll över fler saker i hemmet, säger han. – Numera kan du låsa, öppna och larma dörren även om du inte är hemma. Att styra temperaturen i sommarstugan, eller sätta igång motorvärmaren på ett enkelt, smidigt sätt, är också populärt. Man styr ofta dessa funktioner genom olika appar. Kort sagt, gillar folk att själva bestämma ”vad du vill, när du vill”. Vad är ditt mest prisvärda teknikköp på sistone?

– Jag lyssnar mycket på musik, och kan verkligen rekommendera trådlösa högtalare och hörlurar. Men köp inte bara massa onödiga saker utan fundera på vilket behov just du har, säger Erik Börjesson. Varför är trådlöst så inne?

– Vem vill ha en till pryl med  32 viivilla November 2015

Samsung gear s2 sport.

sladdar? Troligen ingen. Satsa på att hålla ditt hem sladdfritt, det underlättar väldigt mycket.

2

smarta snackis! klockor av fle Apple Watch, och Pebble Ti B&O play. Trådlösa hörlurar.

Smart-tv är en het nyhet. Samsung SUHD med böjd skärm.

Vilka fördelar finns det med uppkopplad uppvärmning?

– Med wifi-uppkopplade uppvärmningssystem kan du minska dina uppvärmningskostnader och samtidigt göra det bekvämt för dig. Du kan se till att temperaturen går ned när du inte är hemma, för att automatiskt justera upp temperaturen innan du kommer hem från jobbet, säger Erik Börjesson.

Trådlösa talare. H dar! Trådlösa 400 kronor. B högtalare finn tusenlappen.

Vad: singlecue — en sensor som gör att du kan styra din tv med fingerrörelser i luften. Pris: Ca 1 700 kr, Mediamarkt. omdöme: Kräver lite träning att lära sig kontrollera. Men det är skönt att slippa leta efter fjärren, som alltid är borta.

Soundbaren ger ett bra tvljud. Just denna hittar du hos Mediamarkt.

Hjälp, vad ska jag välja? Erik Börjesson tipsar om tv, hemmabio och trådlöst ljud: 1. TV: När det kommer till att välja tv är det viktigt med en ”internet ready”-tv med smarta funktioner som appar och webbläsare – en så kallad smart-tv. Är du en riktig film- och tv-älskare bör du satsa på en tv med 3D-stöd för att få en häftigare upplevelse.

3

Reda k tionen te star!

2. HEmmaBio: Det traditionella hemmabiopaketet med 6–8 ljudenheter har ersatts av ”ljudlimpan”, det vill säga soundbaren. I den har du alla högtalarenheter du behöver för ett bra ljud. Det är viktigt att välja soundbar med Dolbydigital och så många högtalarelement som möjligt, eller ännu hellre HD-ljud. En subwoofer ger ett maxat ljud.

Withings wifi-våg.

4

Trådlös teknik för hemmet 3. TrådlösT ljud: Det finns flera bra trådlösa ljud på marknaden. De mest populära är Samsung Multiroom och Sonos Play. Även här ska du tänka på att ha en högtalare med Dolby Digital ljud som minimum. Genom ett trådlöst ljudsystem kan du själv välja hur ljudet ska placeras i dina rum. Att koppla ihop ljuden kallas ”multiroom”.

Finns redan i dag: • Trådlösa hörlurar: Du slipper jobbiga sladdar under joggingrundan, matlagningen eller serietittandet. • Uppkopplad uppvärmning: Styr motorvärmaren enkelt och bekvämt. Varför inte värma upp fritidshuset redan innan du kommit dit också (eller sänka värmen på distans).

På gång inom korT:

• Uppkopplad gräsklippare: Då kan du själv bestämma när robotgräsklipparen ska dra igång, och har därmed lyxen att komma hem till en nyklippt gräsmatta utan att behöva göra mer än att lyfta ett finger. • Uppkopplad brevlåda: Sensorer i brevlådan meddelar med ett pling i din telefon när

du har fått post så att du slipper gå ut i vinterkylan i onödan.

Med Induo home kan du styra värmen i huset.

Logga vi Trådlös p wifi-anslutnin hälsointresse Koppla vågen en app till våg din vikt. Mer a vågar mäter ä sömn. aktivt liv med arm Förra årets ju fortsätter att populär. Synk det med dina ni heja på var turerna. Ca 1 6

5


vi i villa

HEMELEKTRONIK

ssa tekniken in villa

Julklapp s tips!

5 smarta teknikprylar att ge bort

1

Powerbank för mobiltelefonen. Mobiltelefoner suger mycket ström och det är alltid bra att ha med sig sin egna lilla laddningsstation, speciellt på resande fot. Isotech Stone Powerbank, ca 300 kr.

av smart teknik i vår varn mobilappar och smart-tv ljud. Här tipsar teknikproffjesson om de senaste och bästa köpen. Av Julia Pettersson

Samsung gear s2 sport.

sladdar? Troligen ingen. Satsa på att hålla ditt hem sladdfritt, det underlättar väldigt mycket. Bör man koppla upp allt på samma wifi-nätverk?

eknikblogtersom han n saknade en

-

– Att koppla upp alla sina prylar på wifi kan även orsaka störningar, eftersom allt går på samma Gigahertz-band. Wifi är som radiovågor som kommunicerar i luften. Ju fler som pratar på samma våglängd, desto mer tjatter blir det i samma rum. Så ju fler prylar du har uppkopplade, desto bättre router behöver du.

”Vem vill ha en pryl med sladdar? Troligen ingen”

nu?

ust nu är att pp på nätet. rylar tillsamta sensorer r fler saker i

åsa, öppna en om du inte emperaturen r sätta igång tt enkelt, populärt. unktioner Kort sagt, gilämma ”vad

isvärda ne?

et på musik, kommendera h hörlurar. assa onöera på vilket ger Erik

så inne?

l pryl med

2

smarta klockor. En riktig snackis! Det finns smarta klockor av flera olika märken, som Apple Watch, Samsung Gear S2 och Pebble Time. B&O play. Trådlösa hörlurar.

Smart-tv är en het nyhet. Samsung SUHD med böjd skärm.

Vilka fördelar finns det med uppkopplad uppvärmning?

– Med wifi-uppkopplade uppvärmningssystem kan du minska dina uppvärmningskostnader och samtidigt göra det bekvämt för dig. Du kan se till att temperaturen går ned när du inte är hemma, för att automatiskt justera upp temperaturen innan du kommer hem från jobbet, säger Erik Börjesson.

Trådlösa hörlurar och högtalare. Hej då, störande sladdar! Trådlösa hörlurar finns från 400 kronor. Bra, trådlösa mobilhögtalare finns för strax under tusenlappen.

Vad: singlecue — en sensor som gör att du kan styra din tv med fingerrörelser i luften. Pris: Ca 1 700 kr, Mediamarkt. omdöme: Kräver lite träning att lära sig kontrollera. Men det är skönt att slippa leta efter fjärren, som alltid är borta.

Soundbaren ger ett bra tvljud. Just denna hittar du hos Mediamarkt.

Hjälp, vad ska jag välja? Erik Börjesson tipsar om tv, hemmabio och trådlöst ljud: 1. TV: När det kommer till att välja tv är det viktigt med en ”internet ready”-tv med smarta funktioner som appar och webbläsare – en så kallad smart-tv. Är du en riktig film- och tv-älskare bör du satsa på en tv med 3D-stöd för att få en häftigare upplevelse.

3

Reda k tionen te star!

2. HEmmaBio: Det traditionella hemmabiopaketet med 6–8 ljudenheter har ersatts av ”ljudlimpan”, det vill säga soundbaren. I den har du alla högtalarenheter du behöver för ett bra ljud. Det är viktigt att välja soundbar med Dolbydigital och så många högtalarelement som möjligt, eller ännu hellre HD-ljud. En subwoofer ger ett maxat ljud.

Withings wifi-våg.

4

Trådlös teknik för hemmet 3. TrådlösT ljud: Det finns flera bra trådlösa ljud på marknaden. De mest populära är Samsung Multiroom och Sonos Play. Även här ska du tänka på att ha en högtalare med Dolby Digital ljud som minimum. Genom ett trådlöst ljudsystem kan du själv välja hur ljudet ska placeras i dina rum. Att koppla ihop ljuden kallas ”multiroom”.

Finns redan i dag: • Trådlösa hörlurar: Du slipper jobbiga sladdar under joggingrundan, matlagningen eller serietittandet. • Uppkopplad uppvärmning: Styr motorvärmaren enkelt och bekvämt. Varför inte värma upp fritidshuset redan innan du kommit dit också (eller sänka värmen på distans).

På gång inom korT:

• Uppkopplad gräsklippare: Då kan du själv bestämma när robotgräsklipparen ska dra igång, och har därmed lyxen att komma hem till en nyklippt gräsmatta utan att behöva göra mer än att lyfta ett finger. • Uppkopplad brevlåda: Sensorer i brevlådan meddelar med ett pling i din telefon när

du har fått post så att du slipper gå ut i vinterkylan i onödan.

Med Induo home kan du styra värmen i huset.

Logga vikten med wifi. Trådlös personvåg med wifi-anslutning är något för den hälsointresserade tekniknörden. Koppla vågen till wifi och koppla en app till vågen, så loggar vågen din vikt. Mer avancerade personvågar mäter även din puls och sömn. aktivt liv med armband. Förra årets julklapp fortsätter att vara populär. Synka armbandet med dina kompisar så kan ni heja på varandra under springturerna. Ca 1 699 kr, Jaybird.

5

November 2015 www.viivilla.se

33


Lägg ett bud! Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionsstart 23 november. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

Temperaturstyrning Trådlös temperaturstyrning med Danfoss Link™

Värde paket - Small 6.365:-, Medium 10.307:-, Large 16.135:-

Bastu från Memelwood Vattenfelsbrytare Bastutunna med omklädningsrum, altan och vedeldad kamin

Värde: 51.000:-

Bastutunna Liten och lättplacerad vedeldad bastutunna tillverkad i hållbar värmebehandlad furu.

Värde: 40.708:-

Smygläckagevarnare för bostadshus & fritidsboende

Värde: 8.900:-

Värmepumpsberedare, 200 l Supereffektiv värmepumpsberedare Sparar upp till 75% av kostnaderna för varmvatten. Värde: 19.900:-

Skjutbart pooltak

Bastu Igloo

Förvandlar din swimmingpool till ett badparadis.

Unik och vacker Igloo-bastu från Igloosauna.

Värde: 161.700:-

Värde: 72.889:-

Du sätter priset själv på auktion.viivilla.se

Slipmaskin

Toppmodellen inom verktygsslipning! Slipar hushållets verktyg med stor precision. Jiggar för hus och hem ingår!

Värde: 6.000:-

Ta dig lätt i och ur din fåtölj

Värde: 10.500:-

Spabad

Värm dig i trädgården till jul!

Värde: 33.155:-


Lägg ett bud! Var med i Vi i Villas auktion! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionsstart 23 november. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

Snöslunga

Vedklyv

Helt batteridriven snöslunga! Slipp onödiga sladdar eller drivmedel

Sveriges vassaste vedklyv med alla tillbehör

Värde: 4.995:-

Värde: 14.600:-

Hemmagym

Bastu

Perfekt för familjen som vill träna tillsammans och värdesätter kvalitet

Färdigbyggd bastu som håller måttet.

www.janake.se

Värde: 18.190:-

Poolpaket Allt i ett! Exklusiv pool, pooltak, pooltillbehör!

Värde: 39.900:-

Värdebevis Stenbolaget - Kakel, klinker, granitkeramik & sten

Alkohol kan skada din hälsa. www.janake.se www.janake.se

www.janake.se

kan AlkoholAlkohol kan Alkohol kan skada din hälsa. skada din hälsa. skada din hälsa. Alkohol kanAlkohol kan skada din hälsa. skada din hälsa. www.janake.se

Värde: 146.000:-

auktion.viivilla.se

Värde: 3.000:-

November 2015 www.viivilla.se

35

www.janake.se


www.galatea.se

Alkohol kan skada din h채lsa


HUVUDGAVEL PÅ KÖPET!*

– Värde upp till 8.995:– Gäller från 3 dec. fram till jul

MÅSTE PROVA FÖR ATT FÖRSTÅ. Denna unika vetenskap och komfort är något du måste prova för att förstå hur bra sömn den ger. SVANE® SÖMNCIRKEL™

INTELLIGEL

– det vetenskapliga underlaget för den bästa sömnkomforten.

- Unik anpassning - Rätt stöd - Minimalt slitage - Hållbar komfort

* Gäller våra sängar från Svane vid köp av minst 150 cm. bredd. För mer information se sangjatten.se eller besök närmsta butik. Lokala avvikelser kan förekomma. Vi reserverar oss för ev fel. Gäller så långt lagret räcker eller till 23/12 2015.

Välkommen in och prova så berättar vi gärna mer.

BÄTTRE SÖMN FÖR PENGARNA


vi i villa PYSSEL

Så slår du in personliga paket Låt julklapparna glänsa lite extra under granen i år. Med dessa enkla och fantasifulla sätt att slå in klapparna gör du släkt och vänner glada!

Av Alexandra Vikström och Emmy Lundström

Polkaklappar Du behöver: • Kartonger (beroende på vad du ska slå in) • Polkagrisklubbor • Omslagspapper • Snören • Sax • Tejp Gör så här: 1. Klä in gåvan i papper med hjälp av tejp. 2. Knyt fast klubban med snöret. Ibland kan du behöva tejpa försiktigt under klubban så att den sitter på plats. Denna paketinslagning charmar de flesta, men allra gladast blir nog ändå barnen för dessa söta små djur på rad.

 38 viivilla November 2015

Polkagrisar hör julen till och de är inte bara goda utan blir också en fin dekoration på klapparna. Allra enklast är det att slå in böcker, men självklart funkar det mesta.

Safari under granen Du behöver: • Små kartonger/boxar • Inslagspapper i silke • Tråd • Sax • Tejp • Valfria djur • Blåbärsris

Gör så här: 1. Börja med att lägga presenterna i de små boxarna (det finns bra boxar att hitta i de flesta hobbyaffärer). 2. Slå in boxarna i silkespappret. 3. Knyt ett snöre runt boxarna och fäst dem runt djuren. 4. Dekorera med ris eller valfria gröna kvistar.


vi i villa Nätta resväskor Du behöver: • En stor tändsticksask • Papper i olika färger • Sax • Klister

t Personliga klappar är roligare att ge bort!

Knåpa ihop små resväskor till klapparna. Lite pilligt men fint!

Gör så här: 1. Klipp ut två ark i samma färg som räcker runt asken och locket. I en annan färg: Klipp ut 6 cirklar (cirka 15 mm i diameter), 3 remsor (cirka 5 mm breda) – två som är långa nog att vira runt tändsticksasken och en kortare som blir handtag. 2. Klä asken och locket i pappersarken, klistra på plats och trimma kanterna så att det ser bra ut. 3. Klipp 4 av cirklarna på mitten och de resterande 2 i fjärdedelsbitar. 4. Klistra de 8 halvcirklarna vid lockets alla kanter. Fjärdedelsbitarna klistrar du i hörnen av askens kortsidor. 5. Vira de två långa remsorna runt locket, klistra fast. Klistra på den kortare remsan på toppen av locket, som ett handtag.

Julstrumpan Polkagrisar hör julen till och de är inte bara goda utan blir också en fin dekoration på klapparna. Allra enklast är det att slå in böcker, men självklart funkar det mesta.

Gör så här: . Börja med att lägga presenerna i de små boxarna (det inns bra boxar att hitta i de lesta hobbyaffärer). 2. Slå in boxarna i silkespappret. 3. Knyt ett snöre runt boxarna och fäst dem runt djuren. 4. Dekorera med ris eller valfria röna kvistar.

Du behöver: • Papper • Penna • Sax • Sytråd • Symaskin • Ev stämpeldyna Gör så här: 1. Vik ett pappersark dubbelt. Måla ut konturerna av en strumpa. Klipp ut efter din markering. Nu har du två likadana strumpformade ark. 2. Lägg pappersarken ovanpå varandra och sy längs med kanten, med 1–2 centimeters sömsmån. Lämna en öppning så att du kan stoppa i din present. 3. Stämpla eventuellt en hälsning på strumpan. 4. Lägg presenten i strumpan och sy igen öppningen.

En valnöt blir det perfekta smyckesskrinet.

En lättknäckt nöt Du behöver: • En valnöt • En kniv • Ett tygband • Silkespapper

Papper, nål och tråd – det är allt som behövs för att sno ihop en klassisk julstrumpa med twist.

Gör så här: 1. Lirka försiktigt upp valnöten och töm innehållet. 2. Klä botten med lite silkespapper och lägg i smycket. 3. Lägg på locket och knyt ett tygband runtom nöten.

November 2015 www.viivilla.se

39


Tillsammans

-för ytterligare 100 år av tryggt djurägande Hund Favorit

Vår populäraste försäkring med rabatt för valpar och unghundar.

Hund Special

Vår enklare grundförsäkring för några av de vanligaste skadorna.

Hund Maximal

Vår extra omfattande försäkring med 100 000 kr i veterinärvårdsersättning.

Hund Olycksfall Olycksfallsförsäkring för äldre hundar.

er på Läs meland.se .sv www Kontakta gärna vår kundservice på tel: 0451-38 30 00

n o r d i s k a k v a l i t e t s p o o l e r. s e

Vilket land tror du har bäst kunskap om pooler och spabad? The Land of Freedom. Nordiska Kvalitetspooler erbjuder amerikanska pooler och spabad med premiumkvalitet. San Juan glasfiberpooler handtillverkas och har 25 års fabriksgaranti. Med effektiv rengöring, behagligt tryck och tysta bubblor är Marquis en unik spabadsserie på marknaden.

N

O

R

D

I

S

K

A

KVALITETS Pleasure now – and for a lifetime POOLER HITTAVÅRAPRODUKTERHOSCERTIFIERADEÅTERFÖRSÄLJARE…BLANDANNATCOLORAMA‰

 40 viivilla November 2015


experthjälpen vi i villa

inrEdning Jasmina Bylund inredare

Bygg & fixA Björn Christiernsson snickare

Trädgård susanna rosén trädgårdsskribent

EnErgi Jan-Erik nowacki tekn lic. svenska kyl & värmepumpföreningen (skVp)

Juridik isabel Areskoug Jantzen Advokat

MåLning ken kennard Målaremästare

EnErgi Lars Andrén solenergiexpert

ByggskAdor Peter Bratt Byggskadespecialist Länsförsäkringar

Bygg roger nyström Gör-det-självredaktör

husAffärEr Titti Öhrn kundombudsman Mäklarsamfundet

Fråga våra experter Mata fåglarna eller inte? Jag tycker att det är mysigt och känns bra att mata fåglar vintertid, men min sambo och jag har varje år en diskussion kring det här, då han menar att det skräpar ner och kan locka skadedjur till trädgården. Hur ska man tänka kring fågelmatning? Marika Svar: Det beror lite på hur man bor. I naturnära områden, där det inte är problem med råttor, ska man naturligtvis mata – om man vill. Inte för att fåglarna behöver stödmatas utan för att locka naturen in på knuten. De flesta fåglar som äter från foderautomaten är så kallade strykarfåglar som drar runt till ställen där de hittar mat. Är det i ett tätbebyggt område där man vet att det finns råttor bör man låta bli. Själv matar jag inte fåglar längre. Hade tidigare en granne som varje vinter hängde upp ett antal foderautomater i sitt äppelträd. Från mitt fönster kunde jag se råttorna sitta och äta, helt ogenerat. Det fick mig att sluta. Däremot tycker jag man ska ha en naturlig trädgård med växter som ger frön och bär. Men framför allt hänga upp fågelholkar så att mesar, starar och andra hålbyggare har en bostad. Vill man ändå mata men inte locka råttor bör man välja fågelmat som skräpar mindre på marken. Dit hör talgbollar och foderautomater med nötter. Susanna Rosén

istockphoto

Har du frågor om livet i villa? Ställ dina frågor på Viivilla.se/experter. 96% av V i i V illas läsare tycker at t man bör mata småf åglarna på vintern. KÄlla: VIIVIlla.Se

TiPs

för dig so m vill ma ta fåglar fin ns på viivilla.s e!

nej!

Bor du i ett naturnära område där det inte finns råttor är det fritt fram att mata fåglarna i vinter.

Ja! Regler kring fågelmatning?

Svar: Har man problem med mycket råttor i ett område kanske man bör låta bli, eller i alla fall bara mata i liten omfattning. annars tycker jag gott man kan sätta upp t ex en fröautomat. Råttor hittar mat på andra sätt också. att mata fåglar är ett trevligt sätt att uppleva naturen på nära håll även i tätbebyggda områden. Under de mörkaste och kallaste månaderna kan det säkert underlätta för en del fåglar att det finns tillgång på mat, men de flesta fåglar är bra på att hitta mat i naturen också. DidrikVanhoenacker, biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Jag äger en tvåfamiljsvilla och har översta våningen uthyrd. På balkongen utfodrar hyresgästen fåglarna med mat under vintertid. Maten hängs lite överallt – med följden att hela balkongen blir nedsmutsad och nästintill omöjlig att rengöra. Jag är nu tacksam för att få veta om det finns några regler kring sådant här? Teodor Sjögren Svar: Börja med att prata med hyresgästen och berätta vad fåglarna som de matar ställer till med. Ofta räcker det att lugnt och

stilla berätta. att ta till paragrafer kan få fel effekt. I det här fallet är det ganska enkelt. Du äger fastigheten och det är fastighetsägaren som bestämmer vad som gäller för fågelmatning. Många större fastighetsbolag har inskrivet i kontraktet att det är förbjudet att mata fåglar från balkong eller fönster. Det är ju inte bara fåglarna som äter av maten. Den drar också till sig andra, mindre önskvärda djur som råttor. Det är fastighetsägarens uppgift att hålla skadedjur borta. Susanna Rosén

vänd November 2015 www.viivilla.se

41


Jag har blivit rekommenderad infrapaneler för uppvärmning av min nybyggda gäststuga, är det ett bra alternativ? Agneta

Håll koll på julgransfoten när du har vattnat granen så att du upptäcker eventuella läckage i tid.

Svar: I en gäststuga kan infrapaneler vara ett bra alternativ. De är billiga i inköp men dyra i drift. De bör placeras i vistelsezonen. Om du vill ha underhållsvärme under längre perioder, och därför skaffar t ex en luft-luftvärmepump, kan den nog ersätta infrapanelerna. Jan-Erik Nowacki

Hantverkarna gjorde inte klart jobbet Jag anlitade ett företag som skulle renovera hos mig. Ett ganska stort jobb och de var nästan färdiga då de började strula och inte kom som de sagt. Verktyg ligger kvar här och nu har det gått sju veckor sedan de var här. Ingen faktura, ingen som svarar på mobilen när jag ringer och mejlen kommer tillbaka. Jag upptäckte att företaget står med som påbörjad konkurs på nätet – dock innan de kom till mig. Vet inte hur jag ska göra eller tro. Fakturan skulle inte bli så jättemycket, mindre än 30 000 efter ROT-avdrag, men jag vill ändå göra rätt för mig. Eddy Svar: Jag rekommenderar att du bevakar företaget för att sedan kunna kontakta konkursförvaltaren om det väl blir konkurs. Detta för att undvika att betala in till obehöriga ställföreträdare om de gått i konkurs. Du kan ju inte heller betala utan faktura, det vore inte särskilt klokt. Inte minst försvinner möjligheten att göra ROTavdrag då. Lägg verktygen på ett säkert ställe och skicka brev till företaget och uppmana dem att fakturera samt hämta verktygen. Påtala att du vill att fakturan ska ställas i år för ROT-avdragets skull. Fakturerar företaget (eller konkursförvaltaren) ändå nästa år, ska avdrag ske på fakturan vad du förlorat av ROT-avdraget. Isabel Areskoug Jantzen  42 viivilla November 2015

Hjälp, julgransfoten läckte! Förra året köpte jag en ny julgransfot och först efter jul märkte jag att det måste ha varit något litet hål i den, för golvet under foten blev verkligen helt förstört. I dag har jag bara slängt över en matta där, men är det här egentligen något jag borde anmält till försäkringsbolaget? Hur ska jag göra för att undvika såna här problem i framtiden? Einar Svar: Jag tycker att du ska börja med att reklamera julgransfoten till återförsäljaren – reklamationer ska alltid ske så fort som möjligt efter upptäckt – och där får du visa på att julgransfoten avviker från vad du som köpare med fog kunnat förutsätta; du har faktiskt förväntat dig en tät julgransfot. Du kan också åberopa ersättning av återförsäljaren för den skada som du drabbats av på golvet genom felet på julgransfoten. Om du går bet där kan du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och anmäla vattenskada på ditt golv, orsakat av en otät julgrans-

fot. Skadan kan omfattas av din försäkring, beroende på vilken omfattning på försäkring som du har köpt och på om följdskadan överstiger självrisken. Man bör tänka på att en gammal julgransfot av plåt kan ha rostat sönder sedan föregående jul, och en julgransfot gjord av plast kanske har kommit i kläm någonstans på vinden så att den har fått en spricka. Båda skadorna på julgransfoten kan leda till läckage. Med andra ord bör du ha julgransfoten under uppsikt första timmen efter att du har gett granen vatten. Peter Bratt

Kan luft-luftvärmepumpen stängas av under vintern? Jag har en sommarstuga som inte är uppvärmd under vinterhalvåret. Kan min luft-luftvärmepump stå avstängd under vinterhalvåret utan att ta skada? Göran Svar: Din luft-luftvärmepump bör kunna vara avstängd utan att ta skada. Jan-Erik Nowacki

Hur lägger jag gnistskydd? Jag har en öppen spis utan något gnistskydd. Jag har tänkt åtgärda det genom att lägga klinkers framför spisen, men jag vet inte hur långt ut jag måste lägga dem. Hur bör jag gå tillväga? Mikael Carlander Svar: Ett förslag är att du överväger att installera en braskaminsinsats. En öppen spis är en dålig energilösning som skickar ut mängder av värme genom skorstenen, medan en braskamin värmer upp rummet snabbare och effektivare med mindre vedåtgång. Oavsett detta ska det förstås finnas ett skydd, ett eldstadsplan, framför spisen. Detta kan du läsa mer om i Boverkets byggregler (BBR 5:422). Du bör också rådgöra med din lokala sotare som slutligen är den som godkänner eldstaden. Eldstadsplanet ska bestå av ett icke brännbart material. I bostadsrum kan 0,7 mm stålplåt, klinker, tegel, betong, glas eller liknande användas. För en öppen eldstad gäller att eldstadsplanet ska sträcka sig minst en meter ut från eldhärdens centrum. Om eldstadens botten ligger högre än 40 cm över golvet ska du öka på med hälften av det överskjutande måttet. Det kan alltså bli en ganska stor yta. Framför en sluten eldstad, exempelvis braskamin, räcker det däremot med ett eldstadsplan på 30 cm framför eldstaden och minst 10 cm på vardera sidan. Att slippa ett väldigt stort eldstadsplan ut i rummet kan alltså, förutom ekonomi och miljö, vara ett gott skäl att installera en braskaminsinsats. Roger Nyström

Contura

Hur funkar infrapaneler?

JoHan lygrell/granboKen

vi i villa experthjälpen

Eldstadsplan är ett måste framför varje eldstad.


Familjeskåpet med kodlås!

Glöm inte bort att skydda dina värdesaker mot tjuvar och brand!

Ett av de säkraste skåp man kan ha mot tjuvar! Just nu extra brandskydd på köpet! Skåpet är utrustat med ett låsbart fack där man kan lämna meddelande eller deponera olika saker. Skåpet är perfekt för hela familjen eller det lilla företaget. En allmän del och ett privat låsbart fack! Just nu ingår även en brandbox från Honeywell. Skalskyddet är certifierat enligt SS3492 vilket innebär att det är godkänt av myndigheter och försäkringsbolag för förvaring av bl.a. kontanter, smycken, nycklar, kameror, klockor och övriga värdesaker. Ja till och med för viktiga dokument rörande rikets säkerhet.

: 5 9 6.4

!

rakt f h c xo ndbo a r b dlås, o k . l k ox in B E 3 SP3

Färgtillägg 1.000:-

SP33EBox finns röd, vit eller svart! Nu: Från: 6.495:-. Ord. pris från: 8.140:Avbetalning 12 månader: 583:-/mån

STOPPA TJUVEN!

Tjuvsäkert skåp istället för bankfack. Nu till kampanjpris! H*B*D = 750*550*400 m.m. Uppge kod: “Säker familj”

Passa på! Ett säkert skåp för hela familjen. Godkänt av försäkringsbolag och myndigheter.

Honeywell brand- och vattensäkra boxar! Honeywell brandboxar för brand- och vattensäker förvaring av dokument, kontanter, värdehandlingar, samlingar, foton, smycken m.m. Skyddar dokument från brand i temperaturer upp till 840 º C under 30 minuter enligt UL-test. Skyddar CD, DVD, USB-enheter och minnen upp till 843 º C under 30 minuter enligt oberoende Test Lab. Vattentät 48 timmar vid 1 meters djup. Inbyggt bärhandtag och dubbla lås för extra säkerhet! Boxen skall förvaras vågrätt för att skydda mot brand! Boxen är vattentät även helt under vatten! 7 års garanti samt livslång utbytesrätt efter en brand! Eftersom boxen är vattentät är det bra att den öppnas någon gång per månad för att förhindra mögelangrepp.

Skydda din dator!

Digital security box från Honeywell, En stöldfördröjande bärbar box som enkelt monteras i bilen, båten, husvagnen, kontoret eller på landet m.m. Levereras med säkerhetswire, bärhandtag, elkodlås samt nödöppningsnyckel. Utv. H = 143, B = 446, D = 325 mm. Vikt: 6.6 kg

Brandbox A4. Modell 1103. Volym 7,02 l, Vikt 12,9 kg. H*B*D utv. = 165*405*316 mm. H*B*D inv. = 98*333*215 mm.

795:-

Brandbox Modell SS1102. Volym 4,27 l. Vikt 9,3 kg H*B*D utv. = 185*310*250 mm. H*B*D inv. = 114*245*153 mm.

695:-

Ev. frakt tillkommer med 150:-.

Honeywell brandbox

Honeywell brandbox för brandsäker förvaring av dokument, kontanter, värdehandlingar, samlingar, foton, smycken m.m. Skyddar dokument från brand i temperaturer upp till 840 º C under 30 minuter enligt UL-test. Skyddar CD, DVD, USB-enheter och minnen upp till 843 º C under 30 minuter enligt oberoende Test Lab. 7 års garanti samt livslång utbytesrätt efter en brand! Praktiskt bärhandtag. Boxen skall förvaras vågrätt för att skydda mot brand! Modell SS1101. Art.nr: 330005. H*B*D utv. = 183*317*253 mm. H*B*D inv. = 94*288*180 mm.

995:Ev. frakt tillkommer med 150:-

595:-

2 st överfallslarm!

Ett enkelt och pålitligt överfallslarm. Kan även monteras på dörrar och fönster. Vid larm ljuder en mycket stark signal. Enkelt att installera. Batteri 9v ingår ej.

FRAKTFRITT!

2 st 99:inkl. frakt!

Ev. frakt tillkommer med 150:-

Scandinavian Safe AB - Stockholm - Sweden - Tel +46 (0)8 6898560 www.scandinaviansafe.se - www.loxtore.se


ANNONS

Vibeke har hittat bingosidan för professionella bingospelare

JAG FICK DUBBELJACKPOTT PÅ 67.970 KR. Det är inte alla bingospelare som lyckas få jackpott, men för Viveka J. 33, hände det två gånger med bara tre veckors mellanrum, på samma bingosida, www.bensbingo.com

Jag vill inte kalla mig själv för spelare, men jag ibland vill jag göra något som är spännande och avkopplande och då spelar jag bingo. När jag var liten följde jag med min mor och mormor på bingo varje vecka och nu spelar jag förstås på nätet, och det gör min mor och mormor faktiskt också, säger Viveka som har ett redovisningsföretag i Göteborg. Det finns ett antal bingosidor på nätet, men även om de kallas något annat och ser annorlunda ut, är det ofta samma spel som erbjuds och på många av sidorna är bingo egentligen bara en mycket liten del, eftersom det är enarmade banditer och alla möjliga andra spel, som spelarna satsar på. Därför är det ofta inte så många som spelar bingo och potterna blir därmed heller inte särskilt stora. För ungefär en månad sedan ramlade jag över en bingosida, www.bensbingo.com, som är helt annorlunda. Och jag måste säga att det har gett jackpott. På tre veckor fick jag hela potten, inte bara en gång, utan två gånger med en total vinst på 67.970 kr. Så det finns verkligen en chans att vinna stort när det är många bingospelare i rummet på samma gång, säger Viveka.

Få 200 % i bonus

På Bensbingo.com satsar man först och främst på bingo och här finns 10-15 bingorum som du kan besöka. Det har också kommit något helt nytt. Du kan välja vilken röst du vill höra som ska ropa upp numren. Det finns en som låter pigg, en annan mer normal och en som låter lite sur. Så du kan hitta den som passar dig bäst för dagen - om det alltid är samma röst så tröttnar man snabbt. På BensBingo får alla 100 kr gratis att spela för när man registrerar sig och under tiden du spelar ser du vad utbetalningsprocenten är. Alltså total öppenhet. Jag är VIP-kund, så jag får alltid 20% extra på mina insättningar. Om jag sätter in 100 kr, får jag alltså 120 kr att spela för. Jag håller också alltid koll på när det är dags för bonustimmar. Varför tacka nej till 100%, kanske 200% i bonus på de pengar du satsar? Då blir 1.000 kr plötsligt 2.000 kr eller till och med 3.000 kr - och det märks! Så jag kommer fortsätta att spela på BensBingo.com och det är nästan så att jag blivit lite förtjust i den gröna papegojan,

Onlinespel är underhållning och inte ett sätt att tjäna pengar. Den här berättelsen är inte typisk. För att skydda våra spelares integritet, använder vi modellfoto, påhittade namn och har skrivit om berättelsen något.

Du bestämmer själv vad vinsten ska användas till! Bensbingo.com drivs liksom de övriga stora bingosidorna från utlandet och väntar på att det ska ske en liberalisering av lagarna i Sverige. Det är inte bara bingo man kan spela på BensBingo. Här finns också massor av olika spelautomater, skraplotter, keno m.fl. som välkomnar dig till Nordens hetaste bingohall, säger Viveka och skrattar. Även om det i första hand är bingo man spelar på Bens, finns det också andra spel: enarmade banditer, skraplotter, keno m.fl. Det finns chattrum i alla bingorum så att spelarna kan umgås med varandra medan de spelar. En del väljer att spela på banditerna under tiden de väntar.


på s k! n n te Fi po a

Lysande lätt!

Ny unik luskam med UV-ljus hittar löss och ägg

Huvudlöss är små, svåra att upptäcka och besvärliga att bli av med. För den som drabbas kan lössen skapa en obehaglig klåda. Nitview® är en unik luskam med ultraviolett ljus. Med UV-ljuset syns både ägg och löss oavsett hårfärg och blir enkla att ta bort. Ägg och löss fastnar i kammens mikrokanaler och kan enkelt avlägsnas. Med UV-ljuset i Nitview® blir det även enkelt att spåra löss på hårborstar, kammar, mössor och andra föremål som kan överföra löss.

Vill du hyra ut din bostad?

HOMERENTAL.SE Snabbt, tryggt och enkelt

Kamma -®Hitta - Ta bort

Med Nitview blir det lysande lätt!

www.bioglan.se

Läs alltid användsarinstruktionerna före användning För mer information besök www.nitview.se

Vi matchar din bostad mot förfrågningar från våra företagskunder och finns med i hela processen från visning till kontraktsskrivning. homerental.se 010-70 75 100

By Human Entrance

November 2015 www.viivilla.se

45


vi i villa HOme guard

vi i villa säkerhet det vill tju v 4 Konta en ha:

Utrusta fönstren på botteneller källarvåningen med fönsterspärrar, eller skaffa fönsterlås med nyckel.

2

garagepOrtexperten

Skaffa fönsterlås eller lås på botten- och källarvåningen.

Glöm inte garaget! många inbrott sker den vägen.

Tänk som tjuven och slipp inbrott Sara Brynedal/PoliSen

Lennart Levander

 46 viivilla November 2015

betyder att merparten av inbrotten i villor och radhus sker via altandörren eller via ett fönster på husets baksida. Montera bra inbrottsskydd på alla tänkbara inbrottsvägar.

Vad är bästa skyddet mot det?

Räcker det inte med ett larm?

– Lås fast stegen eller förvara den där den inte syns. Fönsterlisterna kan du skruva fast

– Om du funderar på att skaffa larm bör det kompletteras med ett bra inbrottsskydd – inte ersätta det. En kombination av god grannsam­ verkan, fysiskt inbrottsskydd och larm är mest effektivt.

med envägsskruv, då blir det mycket svårare att ta ut fönstret även om listerna bryts bort. Har du några andra praktiska tips?

– Det största misstaget folk gör är att tro att ”jag kommer inte att drabbas”. Mitt första och viktigaste tips är att man tänker som tjuven, säger Lennart Levander. – Inbrottstjuvar vill inte bli sedda, och det

Om altandörren har ett låsvred, byt ut det mot ett låsbart handtag.

5

Ett larm gör störst nytta i kombination med andra skydd.

Ska du resa bort? Försök att få huset att se bebott ut! Här är några sätt: 4 Lämna leksaker, några verktyg eller trädgårdsredskap ute. 4 berätta för de närmaste grannarna att du ska åka bort och be dem ställa bilen hos er ibland. 4 be en granne att tömma

brevlådan och med ojämna mellanrum gå in hos er och tända olika lampor, och dra upp/ner persiennerna. 4 Låt lite disk stå framme om köket syns från fönstret. 4 Om det snöar, be en snäll granne att skotta.

Vad innebär god grannsamverkan?

– Att bryta sig in tar bara några sekunder och själva inbrottet är över på några minuter. Därför är det viktigt med samverkan mellan grannar, att känna igen de som bor i området och vara uppmärksam på folk som du inte känner igen, och som rör sig i området. Ska man ringa polisen om man ser något skumt eller avvakta tills man vet säkert?

– Larma hellre polisen vid tidig misstanke än när det redan är för sent.

Om du har haft inbrott: Om man kommer hem och har haft inbrott, vad ska man göra och i vilken ordning? Polisen Lennart Levander svarar: — Ring 114 14, om inte tjuvarna är kvar – då ringer du 112. I normala fall beordras då polis till platsen och i ett senare skede

tekniker. För att möjliggöra ett bra resultat från den tekniska undersökningen bör du inte röra dig på samma yta eller ta på något där tjuvarna varit, och inte heller städa upp. Obs! Kontakta även ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.

En säkerhets­ dörr eller ett bättre lås höjer säkerheten.

SwedOOr

att många inbrott sker via fönster på övervå­ ningen med hjälp av en stege. Väl uppe bryter gärningsmannen bort listerna runt fönster­ kassetterna och lyfter ut hela fönstret.

”Att bryta sig in tar bara några sekunder – inbrottet är över på några minuter”

3

Har du en stege i trädgården? Förvara den fastlåst, helst där den inte syns. Lösa stegar kan användas vid inbrott.

Av Åsa Brolin Foto Istockphoto

på Polisen i Stockholm att dela med sig av sina kunskaper. – De senaste tio åren har antalet villainbrott nått sin topp i novem­ ber och december. Cirka en procent av villägarna drabbas av inbrott på årsbasis, säger Lennart Levander. – De flesta inbrott sker mitt på dagen, eller på eftermiddagen när mörkret börjar falla och det syns att ingen är hemma. Just nu ser vi

Montera en brytskena av metall på altandörren. Den ska vara kopplande och täcka springan mellan dörr och dörrkarm.

4

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebyggande polis i Stockholm.

A

10 Steg: 1

nter. 4 guld. 4 Pass. 4 mindr e teknikpry lar, t ex Ip ad.

tt drabbas av inbrott innebär förstås en del praktiska problem och ekonomiska förluster. Men det kan även vara ett svårt slag känslomässigt. Den som har haft inbrott kän­ ner sig kanske inte trygg hemma längre, och det kan gå så långt att man hellre flyttar. Vi bad den erfarne brottsförebyggaren

Skydda dig i

se över garageportens lås. I garaget förvaras ofta dyr sportutrustning, vinterdäck med mera. Testa porten genom att låsa och försöka öppna utifrån. Komplettera eventuellt med ett hänglås, hakregellås i sidorna eller ett speciellt garagelåsskydd. L äS m e r om utebe lysning Installera på sidan 18! utebelysning med rörelsevakt.

6 7

Installera ett larm. Lennart Levander vill dock varna för att förlita sig helt på larmet, och rekommenderar i stället en kombination av larm och fysiska inbrottsskydd enligt listan här ovanför.

8 9 10

byt lås när du flyttar in i en ny bostad. Ta bilder på dina värdesaker.

Förvara pass, smycken och pengar på ett säkert ställe i huset (inte där tjuven letar först – i köket eller sovrummet).

KäLLOR: POLIsen, FOLKsam, VILLaägaRnas RIKsFöRbunD.


vi i villa HOme guard

i i villa säkerhet det vill tju v 4 Konta en ha:

Utrusta fönstren på botteneller källarvåningen med fönsterspärrar, eller skaffa fönsterlås med nyckel.

2

garagepOrtexperten

Skaffa fönsterlås eller lås på botten- och källarvåningen.

Glöm inte garaget! många inbrott sker den vägen.

Tänk som tjuven och slipp inbrott Lennart Levander

betyder att merparten av inbrotten i villor och radhus sker via altandörren eller via ett fönster på husets baksida. Montera bra inbrottsskydd på alla tänkbara inbrottsvägar.

Vad är bästa skyddet mot det?

Räcker det inte med ett larm?

– Lås fast stegen eller förvara den där den inte syns. Fönsterlisterna kan du skruva fast

– Om du funderar på att skaffa larm bör det kompletteras med ett bra inbrottsskydd – inte ersätta det. En kombination av god grannsam­ verkan, fysiskt inbrottsskydd och larm är mest effektivt.

med envägsskruv, då blir det mycket svårare att ta ut fönstret även om listerna bryts bort. Har du några andra praktiska tips?

– Det största misstaget folk gör är att tro att ”jag kommer inte att drabbas”. Mitt första och viktigaste tips är att man tänker som tjuven, säger Lennart Levander. – Inbrottstjuvar vill inte bli sedda, och det

Om altandörren har ett låsvred, byt ut det mot ett låsbart handtag.

5

Ett larm gör störst nytta i kombination med andra skydd.

Ska du resa bort? Försök att få huset att se bebott ut! Här är några sätt: 4 Lämna leksaker, några verktyg eller trädgårdsredskap ute. 4 berätta för de närmaste grannarna att du ska åka bort och be dem ställa bilen hos er ibland. 4 be en granne att tömma

brevlådan och med ojämna mellanrum gå in hos er och tända olika lampor, och dra upp/ner persiennerna. 4 Låt lite disk stå framme om köket syns från fönstret. 4 Om det snöar, be en snäll granne att skotta.

Vad innebär god grannsamverkan?

– Att bryta sig in tar bara några sekunder och själva inbrottet är över på några minuter. Därför är det viktigt med samverkan mellan grannar, att känna igen de som bor i området och vara uppmärksam på folk som du inte känner igen, och som rör sig i området. Ska man ringa polisen om man ser något skumt eller avvakta tills man vet säkert?

– Larma hellre polisen vid tidig misstanke än när det redan är för sent.

Om du har haft inbrott: Om man kommer hem och har haft inbrott, vad ska man göra och i vilken ordning? Polisen Lennart Levander svarar: — Ring 114 14, om inte tjuvarna är kvar – då ringer du 112. I normala fall beordras då polis till platsen och i ett senare skede

tekniker. För att möjliggöra ett bra resultat från den tekniska undersökningen bör du inte röra dig på samma yta eller ta på något där tjuvarna varit, och inte heller städa upp. Obs! Kontakta även ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.

En säkerhets­ dörr eller ett bättre lås höjer säkerheten.

SwedOOr

att många inbrott sker via fönster på övervå­ ningen med hjälp av en stege. Väl uppe bryter gärningsmannen bort listerna runt fönster­ kassetterna och lyfter ut hela fönstret.

”Att bryta sig in tar bara några sekunder – inbrottet är över på några minuter”

3

Har du en stege i trädgården? Förvara den fastlåst, helst där den inte syns. Lösa stegar kan användas vid inbrott.

Av Åsa Brolin Foto Istockphoto

på Polisen i Stockholm att dela med sig av sina kunskaper. – De senaste tio åren har antalet villainbrott nått sin topp i novem­ ber och december. Cirka en procent av villägarna drabbas av inbrott på årsbasis, säger Lennart Levander. – De flesta inbrott sker mitt på dagen, eller på eftermiddagen när mörkret börjar falla och det syns att ingen är hemma. Just nu ser vi

Montera en brytskena av metall på altandörren. Den ska vara kopplande och täcka springan mellan dörr och dörrkarm.

4

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebyggande polis i Stockholm.

A

10 Steg: 1

nter. 4 guld. 4 Pass. 4 mindr e teknikpry lar, t ex Ip ad.

tt drabbas av inbrott innebär förstås en del praktiska problem och ekonomiska förluster. Men det kan även vara ett svårt slag känslomässigt. Den som har haft inbrott kän­ ner sig kanske inte trygg hemma längre, och det kan gå så långt att man hellre flyttar. Vi bad den erfarne brottsförebyggaren

Skydda dig i

se över garageportens lås. I garaget förvaras ofta dyr sportutrustning, vinterdäck med mera. Testa porten genom att låsa och försöka öppna utifrån. Komplettera eventuellt med ett hänglås, hakregellås i sidorna eller ett speciellt garagelåsskydd. L äS m e r om utebe lysning Installera på sidan 18! utebelysning med rörelsevakt.

6 7

Installera ett larm. Lennart Levander vill dock varna för att förlita sig helt på larmet, och rekommenderar i stället en kombination av larm och fysiska inbrottsskydd enligt listan här ovanför.

8 9 10

byt lås när du flyttar in i en ny bostad. Ta bilder på dina värdesaker.

Förvara pass, smycken och pengar på ett säkert ställe i huset (inte där tjuven letar först – i köket eller sovrummet).

KäLLOR: POLIsen, FOLKsam, VILLaägaRnas RIKsFöRbunD.

November 2015 www.viivilla.se

47


Annonstorget VI I VIlLA

VÄRMEPUMPSSKYDD FÖR DIN UTEDEL • • • • • • •

Hos Roma Marmor & Granit AB

får du just nu ett erbjudande du inte vill missa!

Två olika storlekar Flera olika färger Skyddar mot snö & vind Testad av SP Lättmonterad Svensktillverkad Förstärkt väggkonsol

Vi erbjuder er fast pris, snabb leverans och perfekt resultat varje gång. Alla typer av natursten och Silestone finns i lager. Bänkskivor, bord, fönsterbänkar, golv, specialarbete. Inget är för komplicerat, stort eller för litet.

Pris från 1.975:-

Uppge kod ”Roma marmor V” vid beställning och få ett pris som är svårt att motstå.

VPskydd

För inspiration besök vår Facebook eller www.roma.nu

www.vpskydd.se

Kontakta oss på info@roma.nu 0411-61001 • 070-7508366. Gäller till och med 29/2-2016

Motionscykel AL2 Bästa köp under 3000 kr. Många träningsprogram och bra motstånd.

® Miljövänlig evighetsmarschall för återvinning av ljusstumpar. Både för inom- och utomhus.

KAMpAnjpRIs

2999:-

Ord. pris 3999:Fri frakt. 30 dagars öppet köp.

FRAKT

FRITT

Crosstrainer CS 5 Mycket prisvärd crosstrainer. Vunnit tester i jämförelse med dubbelt så dyra maskiner.

KAMpAnjpRIs

2995:-

Ord. pris 3495:Fri frakt. 30 dagars öppet köp.

FRAKT

FRITT

www.sporttema.se Tel 0454-109 20

 48 viivilla November 2015

Katalog och Beställning: 08 502 508 05 · www.vinnaljus.se

Handmade in Germany


Annonstorget VI I VIlLA

Över 30 år i branschen! Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier. Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

KÖP HOS GRANNGÅRDEN BUTIKER

Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98–99,9 % radon. Enkel installation: vatten IN vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®. EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

KAFFEKITTEL VÅFFELJÄRN BRASPANNA

Vår Patenterade Radonavskiljare

JÄRNPANNA I GJUTGODS

eller på www.espegard.se

EUROPE VATTENRENING AB Centralgatan 16, 360 51 Hovmantorp Tel. 0478-100 17 Fax. 0478-122 13 www.europevattenrening.se E-post: europe.vattenrening@tele2.se

LUTANDE GOLV? URETEK erbjuder snabba, långvariga och störningsfria lösningar på sättningsproblem. Vi skräddarsyr en lösning som passar din villa, ditt radhus, eller din industribyggnad. Våra arbeten berättigar till ROT-avdrag. Boka nu din besiktning som är gratis, ange kampanjkoden Viivilla15

0480 12394 • www.uretek.se

Vi hjälper våra kunders värld att fungera

www.brandskyddsforeningen.se

November 2015 www.viivilla.se

49


Annonstorget VI I VIlLA Uppfinnaren rapporterar...

Nu över 100.000 fläktar sålda!

PANIK?

• Elementfläkten för bort kylan nere vid golvet. • Fördubblar värmen från elementet.

RODNAR DU?

• Hela rummet blir varmt. Herbert Lindgren

SYMPATISK BLOCK hjälp utan läkemedel sympatix.fi

• Bergvärme blir 20-50% effektivare.

www.elementflakten.se • Tel. 019-760 22 10

fyll i blanketten på nätet så får du feedback omgående!

telaranta@gmail.com tel.nr+358 50 67 222

SE2015_89x122_ad.pdf

JULKLAPPEN TILL HUSÄGAREN Sopar taket fritt från barr, löv & bullig

m os

sa! C

Har du en flaggstång? Grattis!

M

Y

CM

MY

Upp till 6 me ter lång .

Svenskt patent som gör jobbet enklare, snabbare och säkrare.

Vi har även snöhyvel för taket www.taksopen.se  50 viivilla November 2015

CY

CMY

K

Från 1299:- på montejaur.com

1

2015-10-15

17:19


399:-

LED-stripe ”YourLED Deco”5573716–20 - Självhäftande grundset 3 m, välj mellan färgerna neonrosa, blå, neonorange, neongrön eller vit, 450 Lumen, 1 x 7,2 W - Ljusarmaturen har inbyggda, ej utbytbara ljusdiodlampor

INRED EFFEKTFULLT MED

LED-STRIPES Vill du skapa ett personlig uttryck på din inredning? LED-stripes ger din inredning en effektfull belysning och ditt hem en inbjudande och hemtrevlig atmosfär. LED-stripes är enkla att montera, finns i flera varianter och anpassas individuellt utifrån önskad styrka och färg. LED-STRIPES LED-stripes har inbyggda, ej utbytbara ljusdiodlampor som ger dig stora möjlighet att ljussätta för att få speciella ljuseffekter. Stripen finns i olika utföranden – dimbara, damm- och stänkskyddade till vattentåliga. Gemensamt är att de är självhäftande, kan förkortas eller förlängas och är lätta att montera. Det finns färdiga paket eller så sätter du ihop ett individuellt paket.

nstrationer i Kostnadsfria demo vember! no r de un varuhusen 2 & kl 14-15 Lördagar kl 11-1 2 -1 11 Söndagar kl

HORNBACH_205x273_151102.indd 1

LED-PROFILER Kombinera LED-stripes med LEDprofil för att skapa en dekorativ och indirekt belysning. Urvalet av profiler är stort både för infälld och utanpåliggande montering. Du kan montera profiler på t ex tak, väggar, trappor och fotlister. LED-stripen ligger skyddad i profilen och ger ett jämnt sken.

varuhus och välj bland olika LED-stripes och tillbehör för att få ut bästa effekten i ditt hem. Har du frågor finns det projektrådgivare som kan ge dig råd.

LÄR DIG MONTERA LEDSTRIPES Att montera LED-stripes är enkelt men det är några saker som är viktigt att känna till. På ditt HORNBACH-varuhus 16 MILJONER FÄRGER får du demonstrationer i hur LED-stripes finns i en mängd du monterar LED-stripes och färger och effekter – allt från fast dagsljus till blinkande neon. profiler samt väljer rätt tillbehör. Under november månad görs Med styrbara LED-stripes kan du välja bland 16 miljoner olika kostnadsfria demonstrationer färger. Du kan också skapa olika varje lördag kl 11-12, kl 14-15 och söndag kl 11-12. ljusegenskaper beroende på vilken profil du väljer. NJUT AV VINTERN I DITT HEM Du kan enkelt förändra uppSTYRBARA LED-STRIPES levelsen av ditt hem med hjälp Det finns flera alternativ att välja bland i hur du stänger av av belysningen. Man brukar och på din belysning: beröring, säga att ett rum bör ha upp rörelsesensor, skymningsrelä, till åtta ljuskällor för att skapa en ombonad och hemtrevlig fjärrkontroll, Bluetooth, wifi miljö. Under vintermånaderna eller via app. är innebelysningen ännu mer viktig. Med LED-stripes tillför du VÄLJ OCH FÖRBERED det där lilla extra och oväntade Fundera ut var du vill ha LEDbelysningen. Ta mått och gör en med ganska små medel och liten en insats. Så fyll på med ljus skiss på hur du vill att det ska se ut. Gå in till ditt HORNBACH- och njut av vintern i ditt hem!

299:-

Vägglampa ”YourLED DecoBeam”

- Krom, metall, akryl, mått: Ø 10,3 cm, djup 5,4 cm 8827056 - 2,2 W, ljusarmaturen har inbyggda, ej utbytbara ljusdiodlampor

119:Adapter iSensor

- Perfekt för placering av LED-stripe i lådor eller skåp - Gör så att LED-stripen tänds/släcks vid öppning/stängning av lådor eller skåp 5736394

Vårt

löfte:

Alltid lågt pris. Garanterat! HORNBACH Bygg- & trädgårdsmarknad Botkyrka, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Sundbyberg www.hornbach.se, öppet: Mån – Fre 7 – 20, Lör – Sön 9 – 18

2015-10-30 08:52


SCHOLZ & FRIENDS

TA IN EN HEMLÖS I VINTER

Alltför många i Sverige lever i hemlöshet och utanförskap. För att hjälpa oss i vårt arbete att ge dem tak över huvudet och en dräglig tillvaro ber vi dig att ta in en av dem i ditt hem. Köp ett porträtt på Thomas, taget av den brittiske

fotografen Lee Jeffries, så stödjer du inte bara vårt arbete. Du får också en vacker påminnelse att pryda ditt hem med. En påminnelse om att vi går mot kallare tider då vi alla behöver värme, omtanke och plats i ett hem.

Köp ett hemlöst porträtt på fralsningsarmen.se/portratt

Vi i Villa Vinterspecial 2015  

I Vi i Villas vinterspecial får du allt du behöver inför julen – idéer till hur du slår in personliga paket, massor av smarriga recept på ju...

Vi i Villa Vinterspecial 2015  

I Vi i Villas vinterspecial får du allt du behöver inför julen – idéer till hur du slår in personliga paket, massor av smarriga recept på ju...