Page 1

matkailijan opas 2017


Välimatkoja Raumalle Porista 49 km Turusta 94 km Tampereelta 145 km Helsingistä 242 km Vaasasta 242 km Jyväskylästä 293 km Oulusta 548 km

Rauma Turku

4 Sammallahdenmäki.. 8 Kulttuuri ja taide.... 10 Pitsi........................ 12 Vanha Rauma.............

SISÄLTÖ

20 Saaristo.................. 22 Meri........................

Retkeily ja harrastukset..........

26 Tapahtumat............ 28 Talvi ja joulu...........

Tampere Helsinki

Ostoskohteet..........

14

Kahvilat, ravintolat ja majoitus.................

16 Lapsiperheille........ 18 30 Palveluhakemisto.. 32

Kartat.....................

24

Tietoja esitteestä: Rauman matkailuesite Matkailijan opas 2017. Julkaisija ja kustantaja: Rauman kaupunki, Viestintä- ja matkailupalvelut. Taitto: Princeps Oy. Painopaikka: Rauman Painopiste Oy. Esite on painettu PEFC-sertifioidulle paperille. Painos: 27 000. Kuvat: Rauman kaupungin kuvapankki. Tiedot on kerätty marraskuussa 2016. Esitteen julkaisija ei vastaa muutoksista tai esitteessä mainittujen yhteystietojen, aukioloaikojen, hintojen tai muiden vastaavien tietojen oikeellisuudesta.

2


Tervetuloa Raumalle

Ol niingon gotonas! Raumaan on helppo rakastua – se on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja tunnettu pitseistään ja omanlaisesta giälestään. Rauma on kulttuurikaupunki, jota ilmentävät useat museot, rikas historia ja monet tapahtumat. Rauma perustettiin vuonna 1442. 575-vuotiaalla kaupungilla on pitkät perinteet merkittävänä teollisena keskuksena ja kauppapaikkana, jossa historia ja nykypäivä yhdistyvät luoden kaupungista viihtyisän ja eloisan. Rauma on kahden UNESCOn maailmanperintökohteen, Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen hautaröykkiöalueen, kaupunki. Meri- ja saaristokaupunki Rauma on pienestä kylästä kasvanut vireäksi teollisuus- ja satamakaupungiksi, jossa asukkaita on noin 40 000. Lue esitteen sivuilta, millaisia kommentteja ja ajatuksia raumalaisilla on omasta kaupungistaan! Tunnistat ne -merkistä.

3


Vanha Rauma lukuina: • pinta-ala 30 ha • rakennuksia n. 600 • asukkaita n. 800

Vanha Rauma – kaupungin sykkivä sydän Vanha Rauma hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1991. Omaleimainen Vanha Rauma on ainutlaatuinen esimerkki vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhassa Raumassa asutaan, työskennellään ja harrastetaan historiallisessa ympäristössä. Koko kaupungin keskus on Kauppatori, jonka ympärillä on toistasataa kauppaa ja useita viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja taiteilijoiden työhuoneita. Vanhassa Raumassa välimatkat ovat lyhyitä, puodit ja nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. Kaupunkikuvalle tunnusomaisia ovat kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat, jotka noudattavat keskiajalta peräisin olevia linjoja. Tyypillisiä piirteitä ovat myös epäsäännölliset tontit sekä komeat portit ja pihoja rajaavat lauta-aidat.

4


#VisitRauma Jaa omat Raumaelämyksesi ja nauti muiden jakamista kuvista.

Paljon vanhaa, paljon uutta Vanha Rauma on viehättävä sekoitus historian havinaa ja nykyajan henkeä. Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue, ja se elää vahvasti tätä päivää. Arvokas miljöö ja hyvin säilyneet rakennukset tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön moderneille palveluille.

Kahvilaelämää Rennosta kahvihetkestä voit nauttia Vanhan Rauman perinteisessä kahvilaympäristössä tai modernissa miljöössä. Muista käydä herkuttelemassa kesällä myös Kontion kahvilan maankuuluilla vaniljamunkeilla! Aamuvirkuille suosittelemme paikallista tapaa nauttia pystökaffeet torilla.

5


Vanhan Rauman kiehtovat kohteet

”Arvostan Vanhaa Raumaa, Rauman historiaa ja nähtävyyksiä.” Kirsti-museo

Rauman Pyhän Ristin kirkko

Kirstin pihapiiri rakennuksineen kertoo 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 200 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 1970-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla. Kesäkohde.

Kaupungin perustamisen a i ko i h i n Fra n s i s k a a n i e n saarnaveljestö rakensi fransiskaaniluostarin, jonka yhteyteen rakennettiin kirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna 1512. Myöhemmin luostari lakkautettiin ja luostarikirkko jatkoi aikanaan toimintaansa luterilaisena Pyhän Ristin kirkkona. Kaunis Pyhän Ristin kirkko on vuodesta toiseen yksi suosituimpia käyntikohteita Raumalla.

www.rauma.fi/museo

www.rauma.seurakunta.net

Marela-museo Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, jonka päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksen 1800-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta. Museossa myös vaihtuvia näyttelyjä.

www.rauma.fi/museo

Vanha Raatihuone -museo Torin laidalla on Vanha Raatihuone (1776), joka toimii nykyisin museona. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista. Museossa on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Museokauppa Kistupuodista löytyy paljon tuliaisiksi sopivia tuotteita. www.rauma.fi/museo

6


Kalatori ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Vanhimman kaupunkiasutuksen oletetaan sijainneen Kalatorin tienoilla. Meren aallot huuhtoivat näitä seutuja vielä 1300-luvulla. Kalatorin laidalla sijaitsevat vuonna 1640 palaneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot.

Hauenguano Hauenguanossa yhdistyvät Vanhan Rauman kaksi pääkatua: Kauppakatu ja Kuninkaankatu. Kaupunki oli tulliaidan ympäröimä 1600-luvun alkupuolelta vuoteen 1808. Tuolloin kaupunkiin tultiin Porin tullin kautta, joka sijaitsi tällä kohtaa. Hauenguanossa, Pinnalan talossa, toimii Rauman taidemuseo ja alueella on useita kädentaitajien työhuoneita ja myymälöitä.

Kitukränn Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä kulkee Suomen kapeimmaksi mainittu katu Kitukränn. Sen varrella on hauska fraktuuralla kirjoitettu kieltotaulu.

Vanhan Rauman kartta on esitteen sivulla 31. Alueeseen voi tutustua myös mobiilisovellusten avulla. Katso lisätietoa www.visitrauma.fisivustolta, josta voit tilata myös painetun karttaesitteen.

7

Tammela Tammelan talossa esitellään UNESCOn maailmanperintöä Raumalla ja Vanhan Rauman korjaustoimintaa. Tammelassa toimii vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin keitetään myös punamultamaalia.

www.rauma.fi


Sammallahdenmäki myös mobiilissa: www.citynomadi.com

Salaperäisen Sammallahdenmäen arvoitus on ratkaisematta Sammallahdenmäki on ainutlaatuinen muinaisjäännösalue, joka merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Röykkiöalue on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella (1500–50 eKr.) Länsi-Suomessa eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista. Vajaan kilometrin mittaisella alueella sijaitsee 36 hautaröykkiötä, jotka ovat muodoltaan ja kooltaan erilaisia. Suurinta ja tunnetuinta alueen latomuksista kutsutaan vanhan tarun mukaan Kirkonlaattiaksi. Kansantarinan mukaan sen arveltiin olevan hiisien keskenjäänyt kirkko. Tämä suuri muinaisjäännös on muodoltaan lähes nelikulmainen tasainen latomus.

8


Vuodenkierto sävyttää maisemaa, muuttaa tunnelmaa

Kevät

Kesä

Syksy

Sammallahdenmäen luonto herää keväällä; puiden silmut aukeavat lehdiksi, suopursu tuoksuu, orvokit ja lemmikit kurottavat kohti aurinkoa. Vanhalta merenlahdelta, ruohottuneelta Saarnijärveltä, kantautuu satojen muuttolintujen ääni. Käki kukkuu, joutsenet ja kurjet huutelevat, pikkulinnut sirkuttavat.

Havumetsäinen maisema täyttyy harmaan ja vihreän eri sävyistä. Vilkkaasta kesäajasta huolimatta alueella on rauhallista. Aurinkoisena päivänä kallioharjanteilla saattaa olla paahtavan kuumaa. Juomatauolla istuessa voi vain ihmetellä, miten paljon aikaa ja vaivaa röykkiöiden rakentamiseen on käytetty.

Syksyllä Sammallahdenmäen kallioita ja kiviröykkiöitä värittävät maaston eriväriset sammaleet, jäkälät ja kanervat. Puiden karistettua lehtensä maisema on ”läpinäkyvä”. Kirkonlaattian viereltä voi tähyillä kauas muinaiselle merelle, kuunnella tuulen suhinaa ja korppien ääntelyä – miettiä, miten muinaiset kulkijat valmistautuivat talveen.

sammallahdentie

Näin pääset perille

P

eu

Sammallahdenmäki sijaitsee Lapin Kivikylässä, noin 20 kilometriä Rauman keskustasta. Sammallahdenmäellä voi vierailla omatoimisesti: alueelle on hyvät opasteet valtatie 8:lta ja 12:lta. Paikan päällä on hyvä parkkipaikka, opastaulut sekä esitteet.

ie

Kivikylän Kotipalvaamo

nt

P

joe

ra

sammallahdenmäki

2070

savul

aakso

ntie

huiluntie

Bussikuljetus Rauman keskustasta ja opastus Sammallahdenmäellä torstaisin heinä-elokuussa 2017.

Rauman maailmanperintökohteissa, Vanhassa Raumassa ja Sammallahdenmäellä, voi vierailla omatoimisesti tai oppaan johdolla. Tilaa karttaesite tai opaspalvelu Rauman matkailuneuvonnasta: matkailu@rauma.fi tai 02 834 3512.

9


Taide ja kulttuuri ovat raumalaisten arkipäivää.

Kerttu Horila: Kolme Sulotarta © Kuvasto 2016

Vahvoja elämyksiä, kulttuuria ja taidetta Rauma on todellinen museoiden ja kuvataiteen ystävien kaupunki. Kaupungin museoissa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä. Näköaloja voi käydä ihastelemassa Rauman vesitornista, josta on upeat näkymät yli koko kaupungin keskustan. Merelliset maisemat avautuvat parhaiten ihailtaviksi Kiikartornista Syväraumanlahden rannalta.

10


Raumalla ei ole tylsiä museoita

”Rauman kulttuurielämä on pikkukaupungiksi monipuolista.”

Lönnströmin museot

Rauman merimuseo

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman. Kotimuseossa on säilytetty kodin interiööri huonekaluin, design- ja taide-esinein. Lönnströmin taidemuseo toimii nykyisin seinättömänä museona toteuttaen nykytaiteen projekteja yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa.

Rauman merimuseo sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa. Merimuseo esittelee kaupungin rikkaan merenkulkuperinteen. Museossa valokeila kohdistuu laivojen lisäksi myös merimiehiin. Kohde soveltuu hyvin myös kokouskäyttöön ruokailuineen.

www.rmm.fi

www.lonnstrominmuseot.fi

Rauman taidemuseo Rauman taidemuseo toimii Vanhassa Raumassa Pinnalan talossa. Museon rakennukset ja idyllinen pihapiiri muodostavat yhden Vanhan Rauman parhaiten säilyneistä talokokonaisuuksista. Historiallisessa miljöössä museo esittelee taiteen erilaisia ilmiöitä nykytaiteesta taiteen historiaan. Ohjelmassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, työpajoja ja konsertteja. Pysyvästi esillä oleva Eino Valtosen kokoelma sisältää teoksia Suomen taiteen kultakauden keskeisiltä tekijöiltä. Kokoelmassa ovat edustettuina mm. Akseli Gallen-Kallela, Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Berndt Lindholm ja Victor Westerholm.

www.raumantaidemuseo.fi

Taiteilijoiden kaupunki Rauman taidemuseo, kaupungissa toimivat ammattitaiteilijat sekä aktiiviset kuvataiteen parissa työskentelevät yhdistykset luovat kaupunkiin monipuolisen kuvataideympäristön. Raumalaisia taideyhdistyksiä ovat mm. Rauman Taiteilijaseura, Rauman Taidegraafikot, keramiikkaryhmä Keramos, Art Hauenguano, Inspira ja kansainvälinen yhteisötaiteen taiteilijavierasohjelma RaumArs. Monet taiteilijat toivottavat vieraat tervetulleiksi työhuoneisiinsa ympäri vuoden. Taiteilijakohteiden ja gallerioiden yhteystiedot löytyvät Taiteilijoiden Rauma -karttaesitteestä.

11


Rauman Pitsiviikko 22.-30.7.2017 www.pitsiviikko.fi

Rauma on uniikki pitsikaupunki Pitsinnypläys on Raumalla vanha perinne. Raumalla on nyplätty ainakin 1700-luvun puolivälistä lähtien, ja varsinaiseksi loistokaudeksi muodostui tykkimyssyjen muotikausi. Kaupungin nyplääjät ansaitsivat käsityöllään vuosittain niin huomattavan rahasumman, että maaherran mielestä nypläystä oli pidettävä teollisuutena, varsinkin kun sitä Raumalla harjoitettiin enemmän kuin missään muualla maassa. Nykyään raumalaisilla on vain mielikuvitus rajana pitsin käytölle. Tämän voi todeta vaikka Vanhalla Raatihuoneella esillä olevassa näyttelyssä, museokaupassa ja Nyplääjät ry:n toimipisteessä Pits-Priiassa. Uutta, innostunutta nyplääjäsukupolvea kasvaa koko ajan.

12


Raumalaiset ovat ylpeitä pitsiperinteestään JA OMASTA GIÄLESTÄÄN

Pitsiä, pitsiä

Rauman Pitsiviikko

Mustan pitsin yö 28.7.2017

Pitsistä on moneen, se näkyy ja kuuluu. Perinteisen pellavalangasta nyplätyn pitsiliinan ohella se taipuu metallista nyplättynä koruiksi, koreografiana tanssiin, taiteeksi ja installaatioksi tai graafikon käsissä visuaaliseksi ilmeeksi ja kansainväliseksi pitsiseminaariksi. Ennen kaikkea se yhdistää raumalaisia, jotka ovat ylpeitä perinteestään.

Rauman Pitsiviikko on monipuolinen kaupunkifestivaali, joka tunnetaan pitsiperinteen ylläpitämisestä, Vanhassa Raumassa järjestettävästä ohjelmasta ja tunnelmastaan, jonka vain historiallinen merikaupunki voi tarjota. Festivaali koostuu yli sadasta tapahtumasta ja tilaisuudesta sekä monista kymmenistä konserteista ja esiintyjistä. Festivaali on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1971 lähtien.

Yhdeksänpäiväisen juhlaviikon kruunaa odotettu Mustan pitsin yö, jolloin kaupungin kadut täyttävä juhlinta jatkuu läpi yön. Musiikkia, katutaiteilijoita, markkinoita, ihmisvilinää ja iloista tunnelmaa löytyy kaikkialta. Mustan pitsin yönä valvominen kannattaa, sillä ydinkeskustan laajuinen tapahtuma-alue yllättää runsaalla ohjelmatarjonnallaan joka kadunkulmassa.

Rauman giäl – tällt tavall Raumallp pruukata sann Rauman murteen syntyvaiheista ei ole tarkkaa tietoa, mutta satamakaupunkiin vaikutteita tuoneiden merimiesten ansiosta siinä on paljon muiden kielien sanastoa. Ominaista on muun muassa sanojen pätkiminen ja jaarittelu. Raumalaisen kirjallisuuden suurmies Frans Hjalmar Nordling, kirjailijanimeltään Hj. Nortamo, tuli tunnetuksi Rauman kielen, raumalaisen kotiseutuaatteen ja -hengen vaalijana sekä raumalaisen hauskanpidon mestarina.

Pieni rauma – suomi – englanti -sanakirja rauma suomi englanti kaffe kahvi coffee peräruak, efterräät jälkiruoka dessert trahtöör ravintola restaurant suvi kesä summer Ol niingon gotonas! Koetahan viihtyä Raumalla! Make yourself at home! Kosk Pitsviikko fiirata? Milloin Pitsiviikkoa vietetään? When will Lace Week take place? Misä on giripuad? Missä on kirjakauppa? Where’s the book store? Sans snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano sinunkaupat Let’s call each other by our first names

13


Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset 22.-30.7.2017

Rauma on loistava ostospaikka Rauman lukuisat ostoskohteet, kuten Vanhan Rauman palvelevat ja persoonalliset erikoisliikkeet – vaatekaupat, lahjatavaroita myyvät pikkuputiikit ja etenkin monet sisustus- ja antiikkiliikkeet – kutsuvat tutustumaan monipuoliseen tarjontaan. Vanhan Rauman alueella on reilu sata putiikkia, joiden tarjontaa täydentävät muut keskustan liikkeet. Ja mikä parasta, liikkeet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, tarkistathan ne ennen saapumistasi! Katso esitteen sivuilta 34–35 poimintoja liikkeistä, jotka myyvät sisustus- ja lahjatavaroita sekä tuliaisiksi sopivia tuotteita. Tutustu myös Rakastunut Raumaan -verkoston kohteisiin osoitteessa www.rakastunutraumaan.fi.

14


kaupunki täynnä viehättäviä ostoskohteita

Leppoisaa torielämää Rauman Kauppatori Vanhan Rauman sydämessä on kaupungin ehdoton keskipiste. Kauppatori palvelee ympäri vuoden maanantaista lauantaihin. Kesäaikana torilla järjestettävät ohjelmalliset iltatorit ja sunnuntaikirppikset ovat suosittuja ja niiden leppoisa tunnelma ihastuttaa.

Laadukkaita käsitöitä ja matkamuistoja Raumalaiset taiteilijat ja käsityöläiset ovat tunnettuja taidoistaan. Heidän liikkeensä tarjoavat runsaasti persoonallisia ja laadukkaita vaihtoehtoja matkamuistoiksi ja tuliaisiksi. Suosittuja kotiin viemisiä ovat muun muassa erilaiset pitsituotteet kuten korut, liinat ja kirjanmerkit.

Houkuttelevia kirpputoreja Raumalla kirpputoritoiminta on aktiivista; kaupungissa on useita ympäri vuoden avoinna olevia kirpputoreja. Kierrä vaikka kaikki ja tee hyviä löytöjä!

”Arvostan Rauman persoonallista ja viihtyisää kaupunkikeskustaa. Palvelu on erinomaista, ihmiset ystävällisiä ja puheliaita. Vanhassa Raumassa on mukavaa ja helppoa käydä ostoksilla.”

15

Yksilöllisiä tehtaanmyymälöitä Kaupungin keskustasta ja lähietäisyydeltä löydät tehtaanmyymälöitä, joissa voit tehdä yksilöllisiä ja edullisia ostoksia. Hunajaa, lihatuotteita, petivaatteita, suodatinpaperia…


Kattava lista kahvila-, ravintolaja majoituspalveluista sivuilla 32–34.

Hyvää ruokaa ja makoisia unia! Raumalla riittää nähtävää ja koettavaa. Välillä onkin hyvä pitää virkistävä tauko ja istahtaa vaikka Vanhan Rauman terassikahvilaan, jossa herkuttelun lomassa voi seurata kaupungin elämää. Kahviloiden ja ravintoloiden monipuolinen valikoima tarjoaa vaihtoehtoja moneen makuun. Katseltavaa riittää useammaksikin päiväksi, joten Raumalla kannattaa yöpyä. Voit majoittua mukavasti kaupungin sydämessä, rennosti leirintäalueella tai lomamökissä merenrannalla. Unohtumattomia iltoja, auringonlaskuja ja öitä voit kokea saariston ainutlaatuisissa maisemissa.

16


meillä on mistä valita

Ainutlaatuisia majoituskohteita Hyödynnä vierailullasi mahdollisuus yöpyä majakan tornissa ulkomeren laidalla. Kylmäpihlajan majakassa kaikki huoneet ovat majakan tornissa, merinäköalalla totta kai. Voit yöpyä myös Vanhassa Raumassa, keskellä historiallista UNESCOn maailmanperintökohdetta. Vanhassa Raumassa olet keskellä kaupunkia, kävelymatkan päässä nähtävyyksistä ja ostoskohteista.

Milloin syödään? Silmäile Rauman ravintoloiden lounastarjontaa osoitteessa www.lounasrauma.fi. Kattava lista kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluista on sivuilla 32–34.

”Ulkopaikkakuntalaiset kehuvat Raumalta saamaansa hyvää ja ystävällistä palvelua.”

Mielenkiintoisia kokouskohteita Raumalta löydät monia perinteisiä kokouskohteita, mutta myös mielenkiintoisia ja erilaisia ympäristöjä. Miltä kuulostaa kokous luonnon rauhassa merenrannalla tai keskellä Rauman rikasta merenkulun historiaa? Suuretkin tapaamiset onnistuvat hyvällä akustiikalla höystettynä. Vaihtoehtoja kokouskohteisiin löydät esitteen sivulta 34.

Paikallisia herkkuja – lapskoussi ja Rauman pipari Lapskoussi on raumalaisten perinneruoka, joka on tullut Raumalle merimiesten mukana. Ruokalaji tunnetaan myös muissa Euroopan satamakaupungeissa. Lapskoussin salaisuutena ovat pitkään kypsennetyt mureat lihat, juurekset ja mausteet. Myös lapset tykkäävät lapskoussista! Toinen raumalainen erikoisuus on Rauman pipari. Makea pikkuherkku maistuu kahvin kanssa.

17


”Lapsilla on täällä aina kivaa ja paljon puuhattavaa.”

Raumalla on monta kivaa kohdetta lapsille Lapsiperheiden lomapaikkana Rauma on ylivoimainen. Kaupungissa on runsaasti käyntikohteita, joissa voi piipahtaa nopeasti tai viettää pidemmän ajan. Lyhyet välimatkat ja maksuton pysäköinti helpottavat kulkua. Rauma tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikuntaan. Kylmäpihlajan, Kuuskajaskarin ja Reksaaren matkailusaaret ovat upeita koko perheen luontokohteita. Ympäri vuoden avoinna oleva Poroholman puistomainen lomakeskus on meren äärellä, mutta silti lähes kaupungin keskustassa.

18


Raumalla on hyvä elää, asua ja harrastaa

Vesiliikunnan iloa Rauman uimarannat houkuttelevat rentoutumaan veden ääreen. Uimapaikan voit valita järven, lammen tai tietysti suolaisen meren rannalta. Ja mikä parasta, lähin ranta on aivan keskustan tuntumassa. Uimahallissa tarkenee kelistä riippumatta; hallissa on kuntouintiratojen lisäksi hyppyallas, vesiliukumäellä varustettu iso lämminvesiallas, lastenallas sekä kaksi poreallasta.

www.rauma.fi

Tutustu kaupunkiin hauskalla tavalla Kake Kaupunkijunan kyydissä. www.kakekaupunkijuna.fi.

Puistoon leikkimään! Kipparinpuisto on vuoden ympäri toimiva leikkipuisto, johon kaikki ovat tervetulleita leikkimään omatoimisesti. Kesäisin lapset pääsevät pyöräilemään ja polkuautoilemaan liikennepuistoon. Uusittu, esteetön Kaunisjärvenpuiston leikkikenttä kannattaa myös käydä testaamassa. Ympäri Raumaa on lisäksi runsaasti pienempiä leikkipuistoja.

”Arvostan Rauman miellyttävää ilmapiiriä ja asukkaita sekä erityisesti sitä, että Raumalla on turvallista asua ja liikkua kaduilla. Lisäksi arvostan ilmaista pysäköintiä ja lyhyitä välimatkoja paikasta toiseen.”

Käsityön taitoja Taitokeskuksen monipuoliset kädentaitokurssit seuraavat vuodenaikoja ja trendejä. Kesäaikaan lapsille järjestetään erilaisia pajoja, joissa voi askarrella oman matkamuiston Raumalta. Kädentaidot ovat vahvasti esillä myös Rauman kansalaisopistossa, jonka pitkäjänteinen ja monipuolinen toiminta on palkittu valtakunnallisella laatupalkinnolla.

www.taitosatakunta.fi www.rauma.fi/kansalaisopisto

www.rauma.fi

19


Rauman satamassa on noin 16 km rautatietä.

Merikaupunki ennen, nyt ja aina Rauman kaupunkia tuskin olisi olemassa ilman merta ja merenkulkua. Rauma on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja kuten monet muut vanhat kaupungit, myös Rauma on kehittynyt veden äärellä sijaitsevasta ja helposti saavutettavasta kauppapaikasta moderniksi merenrantakaupungiksi. Dokumenttien perusteella Raumalla on rakennettu laivoja noin 500 vuoden ajan, todellisuudessa varmasti pidempään. Tärkeimmiksi elinkeinoiksi kauppa ja merenkulku kehittyivät Raumalla 1800-luvun kuluessa. Nykyään Rauman satama on Suomen johtava paperisatama ja länsirannikon suurin konttisatama. Uudet, erinomaisilla logistiikkayhteyksillä varustetut dynaamiset yritysalueet, Seaside Industry Park sekä Lakari, tukevat kaupungin modernia kehitystä. www.seasideindustryparkrauma.fi, www.lakariarea.fi

20


Merenkulku on erottamaton osa Raumaa

Selkämeren kansallispuisto Rauman edustan saaristo on vuonna 2011 perustetun Selkämeren kansallispuiston sydän. Kansallispuisto ulottuu Kustavista Merikarvialle. Tutustu virtuaalioppaan avulla Selkämeren kansallispuiston mahdollisuuksiin Raumalla ja muualla. Oppaan pallopanoraamat avaavat upeita maisemia kansallispuiston alueelta.

www.selkameri.fi, www.luontoon.fi/selkameri

Paatit ovat rannikon ihmiselle henki ja elämä. Jopa niin, että raumalaista ei niinkään kiinnosta vainajan kuolinsyy, vaan huulille nousee väkisinkin kysymys: “Kumnem baatt silt jäi?”

Purjelaivojen huippuvuodet

Meri tuo elannon

Rauman kaupungin purjelaivatonnisto oli 1890-luvulla usean vuoden ajan Suomen suurin. Purjelaivamerenkulun kasvavina vuosikymmeninä 1840–1870-luvuilla Rauma oli merenkulun kyllästämä kaupunki.

Vuonna 1870 Rauman kaupungin väestöstä 40 % oli merimiehiä tai heidän perheenjäseniään. Lisäksi mm. laivanrakentajat, satamatyöläiset ja purjealusten muonittajat saivat elantonsa merestä. Merenkulun päällystön koulutus alkoi Raumalla 1880, ja tulevia merenkulkijoita koulutetaan kaupungissa edelleen.

21


Kesäaikana matkailusaariin kulkee säännöllinen reittiliikenne.

Raumalaisten rakkaus merielämään on suurta ja aitoa Rauma on aito meri- ja saaristokaupunki. Saariston kiehtova ja monipuolinen luonto tarjoaa runsaasti elämyksiä. Rauman edustan matkailusaarilla on erityyppisiä majoitus-, kahvilaja ravintolapalveluja sekä kokous- ja saunapalveluja. Kesäaikaan matkailusaarille on päivittäiset vesibussiyhteydet. Saatavilla on myös tilausristeilyjä sekä venetaksipalveluja. Löydät palveluntarjoajat yhteystietoineen sivulta 35. Tule hakemaan omat suolaisenraikkaat lomakokemuksesi Raumanmeren matkailukohteista!

22


merellisten matkailukohteiden helmet

Kylmäpihlaja Ulkomeren äärellä, noin 10 kilometriä mantereelta, sijaitsee majakkasaari. Kylmäpihlajan majakka nousee kohti korkeuksia meren ja tuulen hiomien kallioiden keskeltä. Majakan näköalatasanteelta ja tornin hotellihuoneista avautuu mahtava näkymä suoraan avomerelle. Majakalla on myös ravintola, kahvila, kappeli ja sauna.

www.kylmapihlaja.com

Saaristoliikenne Rauman matkailusaariin pääsee kätevästi vesibussilla päivittäisillä aikataulun mukaisilla reittivuoroilla kesä-, heinä- ja elokuussa. Aikataulut mahdollistavat myös yöpymisen kohteissa. Reittiliikennettä Raumalla ajaa Rauman Saaristokuljetus.

www.raumansaaristokuljetus.fi

Kuuskajaskari

Reksaari

Poroholma

Loma- ja linnakesaari tarjoaa kävijälle samalla kertaa merellisiä elämyksiä ja metsäisen saaren suojaista rauhaa. Kuuskajaskari-polku opastaa saaren maisemaan ja geologiaan. Kuuskajaskarissa on kahvila, ravintola, sauna ja yöpymismahdollisuus.

Rauman vanhin matkailusaari on erinomainen luontokohde kesällä koko perheelle. Sen lehdoissa ja luontopoluilla voi tutustua saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon. Noin 300 hehtaarin Reksaari tarjoaa hyvät virkistysmahdollisuudet. Lapsille alueelta löytyy leikkivälineitä sekä hiekkaranta. Saarella on kahvila, sauna ja yöpymismahdollisuus.

Otanlahden rannalla sijaitsee aktiivinen, vehreä ja merellinen lomakeskus sekä leirintäalue, josta on matkaa kaupungin keskustaan n. 2 kilometriä. Poroholma on viiden tähden lomakeskus, joka on kunnostettu paikkakunnan merelliset perinteet sekä alueen vanha ja arvokas rakennuskanta huomioiden. Poroholma on myös kolmen komean purjelaivan kotisatama.

www.kuuskajaskari.fi

www.reksaari.fi

23

www.poroholma.fi


”Kotikaupunkini on sopivan kokoinen, kauniisti rakennettu. Meri on lähellä ja sitä hyödynnetään.”

Rauman luonto on vailla vertaa Vedenalainen luonto ja kulttuuriperintö ovat erityisiä arvoja Selkämeren kansallispuistolle. Upeaan kulttuurihistorialliseen saaristoluontoon tutustuu parhaiten veneellä, saaristoristeilyllä, luonto- ja linturetkillä tai vaeltamalla. Rauman edustalla, kansallispuiston alueella, on yli 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varsilta löytyy vanhoja saaristolaistiloja, jäänteitä ryssänuuneista sekä maailmansodista. Alueen laaja ja sirpaleinen maankohoamissaaristo soveltuu erinomaisesti retkimelonnan harrastajille.

24


kaunis luonto houkuttelee ulkoilemaan

Retkeile raikkaissa merituulissa Parhaat patikkareitit löytyvät Rauman edustan suurilta saarilta Nurmeksesta ja Reksaaresta. Omatoimiseen tai ohjattuun retkeilyyn tarkoitetut patikkareitit ovat viitoitettuja. Reittien varrella olevilla taukopaikoilla on laavuja, puuseet, tulentekopaikat sekä polttopuuhuolto. Varaustuvat saunoineen on kunnostettu vanhojen saaristolaistilojen rakenteita hyödyntäen. Raumanmeren retkeilyreiteistä on oma karttaesitteensä.

Kalastus

Kohti viheriöitä

Rauman kaupungin kalastuslupa-alueeseen kuuluu yli 5 000 hehtaaria vesialueita. Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa ja Poroholmassa rannalta virvelöintiin ei tarvita kaupungin vesialueiden lupaa.

Rauma Golf sijaitsee vain 2,5 kilometrin päässä Rauman torilta. Pomppusten kentällä väylät sijoittuvat vaihtelevaan metsämaastoon ja sisältävät runsaasti vesiesteitä. Kentällä on lisäksi erinomaiset harjoittelualueet.

www.raumagolf.fi

Omalla veneellä

Pohjanlahden rantatie

Omalla veneellä pääsee tutustumaan useita veneilyreittejä ja -väyliä pitkin Rauman noin 300 saaren saaristoon. Veneilijöiden käytettävissä ovat Poroholman vierassatama sekä useat palvelu- ja retkisatamat, joiden yhteystiedot löytyvät sivulta 35.

Pohjanlahden matkailutie sivuaa Selkämeren kansallispuiston rantoja tuoden esille arvokasta kulttuuriperintöä. Tie on ollut merkittävä postitie, joka on kulkenut vuosisatojen ajan läpi Satakunnan rannikon, ympäri Pohjanlahden. Tienvarsien ruskeat majakkakyltit ohjaavat reitille.

www.rantatie.com

25

Fåfänganniemi – merinäkymiä ja vapaa-aikaa Merellisellä, kehittyvällä Fåfänganniemellä sijaitsevat mm. Rauman kesäteatteri, upeat hiekkarannat, monipuoliset saunapalvelut, näköalapaikka Kiikartorni, uudistuneet palvelusatama Merijakamo sekä Fåfängan Paviljongin ravintolapalvelut.


Tutustu joulunajan ohjelmaan osoitteessa www.rauma.fi/ joulu.

Rauma on mainio paikka myös talvella Rauman talveen kuuluvat teatteri, taide, konsertit – hyvää mieltä ja sielun ravintoa. Saaristoluonto tarjoaa upeat mahdollisuudet monenlaiseen harrastamiseen myös talvella. Vanhan Rauman omaperäinen miljöö tapahtumineen kutsuu kiireisimmänkin nauttimaan joulun rauhoittavasta tunnelmasta. Huilaa hetki, maistele herkkuja ja anna mielen levätä Vanhan Rauman idyllissä jouluostosten lomassa.

26


talven lumoa ja tunnelmaa

Ulkoilemaan Hiihto, ulkoilu, retkiluistelu – talviretkeilyn kohteita Rauman saaristossa ovat muun muassa Reksaaren ja Nurmeksen saaret. Ota selvää sulapaikoista ja kulje mieluummin tottuneen jäällä liikkujan kanssa. Muista, että olet itse vastuussa jäällä liikkumisesta.

Tonttujen Yö 8.12.2017 www.rakastunutraumaan.fi

Luistimille

Avantoon

Hoidetut tekojääradat ja säiden mukaan myös luonnonjäät ovat maksutta kaikkien käytössä koko talven. Unohtaa ei myöskään saa raumalaista jääkiekkoa. Rauman Lukon sinikeltaiset värit näkyvät niin Liigassa kuin monen juniorin pelipaidassa. Talvi-illan kuumin tunnelma on Äijänsuolla, kun Lukko pelaa paikallisottelua.

Talviuintimahdollisuuksia Raumalta löytyy niin meren kuin järven rannasta. Pulahdus jääkylmään veteen ja takaisin saunan lämpöön. Mikä ihana tunne! Raumalla yleiseen saunaan ja avantoon pääsee talvikaudella lähes joka päivä. Tutustu kohteisiin osoitteessa www.rauma.fi.

Raohalist joulu toevoteta joulaattonk kell 12 päevällk kaupungindirehtöörin doimest. Oikke lystelist jouluaikka!

27


Kattava tapahtumakalenteri osoitteessa www.rauma.fi

Rauman tapahtumia 2017 4.2.

Stand-Up & Dinner Rauma, www.raumanlukko.fi

27.5.

Rauma Rock, www.raumanlukko.fi

2.6.–8.7.

”Reinikainen”, Rauman kesäteatteri, Fåfänga, www.raumanteatteri.fi

Iloiset iltatorit tiistaisin ja torstaisin, www.rakastunutraumaan.fi

9.7.–6.8.

Sunnuntaikirppikset Kauppatorilla, www.rakastunutraumaan.fi

Lapin löylypäivät, www.rauma.fi

8.–12.8.

Rauma Festivo –musiikkipäivät, www.raumanfestivo.fi

11.–12.8. Rauma Blues, www.raumablues.com 18.–20.8. Blue Sea Film Festival, www.blueseafilmfestival.net

22.–24.6. RMJ – Raumanmeren juhannus, www.rmj.fi 4.7.–3.8.

4.–6.8.

26.8.

Poroholman venetsialaiset, www.poroholma.fi

9.9.

Nurmes Trail -polkujuoksutapahtuma, www.eraheppu.fi

16.–17.9. Rauman silakkamarkkinat

22.–30.7. Rauman Pitsiviikko, www.pitsiviikko.fi 22.–30.7. Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset

23.9.

28.7.

30.9–1.10. Rakenna, Sisusta, Asu –messut, www.messu.com

Mustan Pitsin Yö, www.pitsiviikko.fi

28.–29.7. Pitsiviikon käsityöläismarkkinat, www.pitsiviikko.fi 4.8.

Jääkiekon pitsiturnaus, www.raumanlukko.fi

Minihysteria-lastentapahtuma, www.rakastunutraumaan.fi

25.11.

Koko keskustan joulunavaus, www.rakastunutraumaan.fi

8.12.

Tonttujen Yö, www.rakastunutraumaan.fi

Tapahtumat ovat poimintoja Rauman tapahtumatarjonnasta. Muutokset mahdollisia.

28


Elmeri Elo

Raumalla tapahtuu ympäri vuoden

Liigakaupunki

Rauman Kaupunginteatteri tarjoaa elämyksiä vuodenajasta riippumatta kaikille teatterin ystäville. Ohjelmistossa on monia mielenkiintoisia näytelmiä ja vierailuesityksiä kauden aikana. Draamaa, komediaa ja romantiikkaa höystettynä hyvällä musiikilla. Kaupunginteatterin ohjelmisto: www.raumanteatteri.fi.

Elmeri Elo

Teatteriin

Raumalla pelataan tasokasta jääkiekkoa ja salibandyä talvella ja naisten pesäpalloa kesällä. Tervetuloa seuraamaan pelejä! www.raumanlukko.fi, www.salba.fi, www.fera.fi

Kesäteatteritarjonta on runsasta eri puolilla Raumaa. Kesällä 2017 Fåfängan kesäteatterissa on aikanaan hauskimpana kotimaisena televisio-ohjelmana palkittuun televisiosarjaan perustuva ”Reinikainen”. Kaikkien kesäteattereiden yhteystiedot löytyvät esitteen sivulta 35 ja ohjelmisto osoitteesta www.visitrauma.fi.

Saaristossa tapahtuu

Monipuolinen kattaus

Rauman saaristostakin löytyy mukavia tapahtumia. Seuraile tapahtumakalenteria ja löydä oma suosikkisi saariston perinnepäivän, kesäteatterin, majakkapäivän, polkujuoksun tai purjehdusten joukosta! Tapahtumakalenterin sekä purjehdusten aikataulut löydät osoitteesta www.visitrauma.fi

Rauman kesää rytmittää festivaalien ketju, joka tuo kaupunkiin monipuolista kulttuuritoimintaa. Kuuminta kesää jatkaa superelokuu tarjonnallaan. Useilla raumalaisilla festivaaleilla on pitkät perinteet.

29


7

1

Sarav

Palov

2 Vah 1 verot

6

Jäk ä

l

npiiri

ntie

47 4

1

16

8

12

Sorka

41

2

rk a

Ra

20 s

Le ntie nu

1

taant

una Kiirhe va

K

2

he

Isom

V kinä hänont

Ra vi

Silik

2 al m Sa m

Peura tie

r viti e

Hi

12

r p p ätie13

hd an k

7Ke linnhato- Heilu häntä1

16

3

Luhtav 8 Ki vi v

2

Melav Kapp el in lu

Airov 2

Kous 1 av

1

24

ie

2

30

2

ank

4

Kiviluhd

21

An 6 tin 5 k

1

1

11

Lahden katu 1

Alav 8 Juhonk

24

Ah m ap

R 14

2

3

Yläv

8 Järvenpä 16 änkatu 2

Kustaan p

Hir vit

5

Knypylv

1

Ruorip

Merika 14 tu

2

tie Sorkan

4 Supiv 1 Naalitie

17

rhit Nä 6 2

24

1

1

ent

29 35

ie

T ilhitie 22 tie n ja a k Hylsylä Hu u h Susivuorenpolku 2 ppälin-

5 1

Pyyv

Te

a

Kinnonv

1

V ki nähä 7 no nt

18

Ma

12

nva esä Rapalanvahe

katu

nt

So

14 en lah dentie

Klo m ppolku

Plättv

K ud po ou U lk ku

Ve sik 10 2 kop Lu 12 mik kop

Ruonajärvenp

i

2

Hal ssiv 1

Kry polkssiu

kn

Klyyssivahe

50

v

tie 13

1

2

PIRTTIAL

8 ir P

Satokj

e

tu

24 2 e 13 t s äruusunka 19

1

1

20

M

tsä Mehde tä

a 20kank 13

8 M 3

2

4

4

19 13 Pa loahteent

21 a lo Pa 8

np

Omenamä

10 ä nPyy27npä Saunamaa

Papinhakaeriv

ä

ha an 1 3 atav R 2 4

11

rr e

2

6

1 iv

Ku

Vähäkinnonp

nk Haahka

4

2

2 o lau R u oh 5

Kääpäp

1

Ka 1 8 ll i o n kolo

1

1

Sotkanv 1 ink Tav 2

1 P a1 p in

8

5

katu Telkän

l väy

3 Ka 1 ivo tu pu ist ka on 16 tie 6 n pää n 15 P yy

1

1

Majavap

Piisamip

9

14

teis Luo

20

13 v Hippulan p Vie tä

12

10

Lo senuh o ktie

Koske lonk

6

2

28 katu ion tti all 15Silikallio 8 han 3 u iri 8 lh o nkatu Me tsä 13 KINNO a nv o ks 12 Havu 32 äv Jäkäläpartijanp M 1 o lku o n ka lk 4 tu ee 7 u 1 uo n 31 20 47 36 h 17 Oravanmarjantie ailma 11ra ll in-mas 15 O Haam 1 18 p h Saniaisvahe Hanhikkiv t Kumpareent 1 n 13 8 la 1 Viljo ant Alakulima mantie Virnav Var 12Vesiniittu K 2 2 inn o 1 Kalli o kielon26 Harjunt kat u 1 0 ntie15 5 MännVuokkov 8 3 Rapalant ikns 13 a kövahe 2 Vanamov Horsmav1 H Htinv an 4 Kielov Lepo st lant 6 in t

53

u

t ie

2

SANTAMAANKARI

nk ieme 2 Rihtn

11

11

43

lä 34 äy ank sv hd ei nlu ot 14 peli L u Ka p

16

ko Sin

1 17 katu n Säikä tu onka Sauk 27

FÅFÄNGA PETÄJÄKSEN KOIVUKARI

33

e 2 ivah 5 Siil Orava 1

2

katu 2 iehen Merim

29 ksaaRe 18 katu renk eksen Nurm

ie vit Su

Kaivopuiston u yritysalue kat

tu 41 umanka ra 11 Syvä tu 29 rin- ka Suoka 14

13

4

3 VÄHÄ BOCKHOLM

Kappelinsalmi

7

Rajahorsmantie

12

9

16

u 1 6 v

25

Nor

Kauristie

R ou sk

hteen 1 v

5 pul So

1

ehä

rille Hi iha p v 4 ppa

ä eh sk oi hj

1 9 illeriH ahe v 50

Po

S

in

2

Kouk n

isk hj o

lku

po 34 pip Myy rä u

polku 2 Naalitie 1 yrä 19 My liv Naa 2 1 7kkov Rusa

6

v un ip

Po

olku

7 kkiv

4

p My yr ä

M

7 elv nd 2 Ma lt 1 de del- Spi n n- Spine p vah 22

ti pun

u Ko 3 9 ns- Mynsterv Myrp te

2

Syväraumanlahti

LINTUKARIT

2

Isometsän teollis

Kuovinkj

Pohjolanp

1 6 2 2 Tuule4n suunk

G 12 ä vl 10

känti e

ka tu

ku

9

Ka

2 de 1 Porm npun oja es tar ink nk Ve atu 23 lj 1 esk K atu 1 asvi 1 tar ha 9 nk 21 Ka 6 Vä 1 svit lip a rh anpo 3 l

K5 lin app ka e tu 1

S va ave la n K 3 jan pu öyde 1 v n n Na ojan u ta 1 v K öy v

23

ka tu

2 nt i e

n

en

8

2

Taimip

3

nk 2

di n oja

Kuk

u 4 47 Kukkiskatu31 36 Pitkäjärvenk

40 se

19 Pa 48 roalhon- katu 22

ki

2

VT

k atu

Num m 1 6 env 2

Mäli

2

järven

58

3

Kitukränn

4

3a Tullivahe

7

Neulav 1 Kalatori

11 Kulmalan 3 katu

kat 30 u 7 Kain 1 unk

ki

29 Iso p oik

15 Kap teen inkatu 18

nkatu

Hakri

17 Meijerika tu

3

Nan3 unk 2

Asevelik 8 2

Nu 33 Hir 3 sip mm

5

na

Ka

11 5 Savilankatu

u nis

a tu

11 Pappilankatu 14 1 Isoraa stu va K oul u katu nk Iso 8 4 kirk ko k 1 Vähäraas- Vähäkirkkok tuvank 15 Iso p oikki katu

3 lin

Nortamonk r atu 30

25

lku n po

n

ar o

K ou

2

Ahoka tu

1

2

1

Iso

20

52

en ka tu

Som 3 pap

8

12

4 lkkap 2 7 e pe llo

Ke

3

Ottila

Voit tutustua Raumaan myös mobiililaitteen avulla. Käytettävissäsi ovat mm. seuraavat maksuttomat (pl. liittymäkohtainen tiedonsiirtomaksu) sovellukset: • Citynomadi-reittisovellus Vanhaan Raumaan ja Sammallahdenmäelle (www.citynomadi.com) • Vanhan Rauman MP3-kierros (www.visitrauma.fi) • CITY-OPAS-matkailukartan mobiilisovellus (Google Play, App Store, Windows Store)

U

Somp ap

Lehtok atu 30

P

2

ä hkin äp 10 ol ku

äs

63 Pä iv

onkatu

Nortam

nk a 2 tu

de

-

21 Pe rk

-

ontie 7

16

N po yber lku gin

j

Kodis joenti e

20

kap stik Mu 4

ola

sip

m

k Su

8

p rin hu

Oja5 k

Monnankatu

Le

ar 8 T

1 2

Tarvola6n

14

25

f

Ran nanti

Ve sa la

6

4

15

atu

r

np

nk äjä ylä 6 Hö 1

nt rin tee 2 nt

Harma veljesteidennkuja

3

Lä n Vä nninv s ik 1

10

Posellin k Kivin

7 3 1 Lyseokatu 4

Alf redink 6 15

4

k

po lan tie

ent

2

2

31iväsenkatu P ä 18 at nk Ilta 2 2

Hirsi12

e hte

u olk

är an na l

p

So rk 11antie

6

M y 3 6 llym äe nk

o 2

5 Vähämaanpuist

Siikav

2

Siikap

Styyrmanninp

Häpläntie

ink

2 Av a

Verkkov

22

K rin ippa kj -

atu

6

6 atu ok Oik 1

tu erika M eij7 10 2 lank Tasa

Ra 11 um a-R e

Torn 3

12 Itäkatu

nk ru Tu

Timperinv

6

T s ar pu aar von e Vä isto n-rinAjuk lik

2

19

Rau man m 7 erenka tu

4

vah

1a

ntie

Kesä kodi

dink

Lukko

7

ink

e

1

10

2

2 Itäkatu 2 Vähä poikkik

4

p rin iste

be

Tuo

Ny

Aro na

5

a Ma k

44

p

l

21

Mobiilikierrokset

30

vik

lpiKo nk no 2

1

Leika rinp

Ma

p an aj

aa

12

7

mp

np

2 Töyryntie

a ul Na 2

or p

2 Tuo

5 P i rt tit ie nt lä 3 5 7 e ht 6

Sa

Se

pän

l

24

2 Aro n 1te2enkah- Paropolk 2 u R Kourujärv 2 2 aarnap 1ö e nkatu 28 K Pitkä 2 24 1 11 Mo 56 järvenk Nau 1 isio PAROALHO laaja nk 2 Pelto 8 2 katu 3 6 nk u Ho Sahu 2 Ah opolk Bergström 22 nkajuu rinkatu 1 te nk Leh renti lamp 2 p pus Sor t ok 1 vaa e4 a a 1 tu 2 Ruutikellarin jank Ha 13e P 1 aranv Hiihtä 4 mäki As ntajan 1 jänt Niittyk k 8 2 kk 5 2 il a h Hi K uk 2 nu Kartanontie mm Pohjois1 5 a arre e k nti e 2 34 np t ti n L u is M mo lan 10 t e- ie Läh d a r u rila R innu r e n4 p olk

tie an 15 ie

N

5e ti an

ari

2 tu Iironka 5

5

1 tu ka än 7 Sep

Tu 34

T 1

Maa np

ään Maanpäänniemen tie

20

Hankkarintie

1

47

MAANPÄÄ

Leik

u 26 pi lankat Pap

atu Karink

3

Polari

lä isväy 1 7 o una 2 L ntie

3

t 3

9 10

Teollisuuskatu1

Oy Metsä-Botnia Ab Rauman tehdas

Forchem Oy Mäntyöljytehdas

2

26

29 14 tu

11

C Rauman kaupunki 2016

5

7

2 Anun d ilan 8

1

s tin 10

kRuodonk luo

1 km

init Te

Riekkop

2

6

18

UPM-Kymmene Oyj

0

iur

ie

10

Alhokuja

l

25

np

k aarin

l

28

a Pip

in Se m 1

Alho kuja

Poosunpolku

son

1

27

Leikarinkaari

-

1

k

k oilan

rs de An

Juss

5

n koulu Meri

inv Hakun

22

1

on Varik katu

-

en p

1 atu niok 6 Rau

nis Män j tönk

tu onka 8 Osm16

Aarn

14

Kauras tenkatu

Kaskistenk

1

43 2

Pöllänk

Katavistonk

10

9

Loutunk

Laakonk

Kalastajant

20

tol a

29

Paa- . nanp

lku

23

8

15

5 ak Hak

13

ap

19

op kk Rie

l

luk Kiu

4

maPom lku rinpo

51

o vila p

Lo

12

14

5

19 ntie Ota

Otanlahti

7 katu

U

Hu

-

1 uva 17 e nk Gjö 5 y 2 2 16 2 Py PYYNPÄÄ Oras Oy HopeaMetsot 19 mäentie 21 rin 1 orin o p p Varemäki Via io Via ti Nestv 4 k 1 1 rt S Te u inip a Otanlahden m po yv 5 6 nk ik to Pa rs ä u 2 an is POROHOLMA t anv urheilukeskus Pu kj214 rau Kuus - 8 k1 ka 1 1 9 m 1oiv is . 6 Pallero II PETÄJÄS iston en tu 2 ankK to nkj Koiv Rie I PETÄJÄS Itsen ä isyyd Petäjäksentie nkatu iluka8 at tu n 4 ännistö11 178 Urhe 1 12iehenka M 2 6u Poro katu m 4 20 75 3 holm 8 Junae risto nt tu tie 4 ant einästenk Saa L epp ä ti ie 2 H unin Kairaka lä 31 Petä unin 11 tu nt katu 12 k Hak Pidesluodonka jäks Hak 30 1 ie 25 hanin enti 9 Rok au e R 114 A 14 15 Petäjäksenlahti po jur K arjala nka 15 tu tu Te15 lku innka 62 Porintie 13 Petäjäksentie 6 tatie ht Rau aa 14 Porintie 7 n26 Kompintie 4 6 10 2 Va Kukon karinkatu e katu ti atu 23 n k in n o l 9 n katu Tallike d ta ala 13 7 ka Karj Kir 1 Haku24 22 25 kk 6 tu ok Kom p p i 5 Jokiranta Hollmingint Luostarinkatu 13 atu ink 8 ie Ilvan 2 Vän nink VANHA RAUMA Hallikatu Vähä4 8 koul inaaOLD RAUMA 1 6 en k uk 4 Sem ja akatu 12 2 16 iem m 22 a 2 rinku 11 Pohj ank tu a tu Sata enka iuks 6 Sten KallioKun in38 24 1 katu 32 19 kaa nkatu 13 Porin tulli J Satamakatu 27 el 6 i Kanavakatu 6 2 3 37 16 a nkj 34 Kauppakatu 9 ntie 17 14 4 Kanavakatu Vanh an kirko 2 P oltti 1 24 n 3 katu mo 0 Anundilanv 28 Pakka-4 21 22 Kaija huoneenk Etelä pitk äk 1 2 n ka Kalliv Kalasatama Laivurinatu 4 17 tu Torninp Torn 13 Laivurinpolku ka 12 ink polku 31 a lmink tie Ko Le 7 m m al Mäkiv ht 16 jan 2 4 Is o m inkatu hä n Vä uo 1 2 S 10 17 Aittakarinkatu 24 Rolls-Royce Oy Ab e Naula n katu 20 16 30 12 on ank impunk 10 va 20 3 Et ja n he Kpaj enk el äk at a u 4 nkatu 9 Karisuon23 SINISAARI st sa ieh Lem 3 katu ru Len 2 m ink 9 3 Avainv Lo Isok6atu rä 16 ots 4 9 16 18 ns Va lku Pe Vuorik su 3 2 Lu ink 1 anpo 1 2 onkatu 11 Sah LONSI 29 Sahankatu Vetisk at u nTelakank Sa 8 4 1 11 2 Telakanp Yrittäjäinv 6 valaven3 katu Pu Vainio 12 Aline nk Pajak jan k m 1 k pp atu 12 ut Aarningonkatu 28 3 30 Ah2 NUMMI Rauma-Repolan te VÄHÄ JÄRVILUOTO Summank LeP teollisuuspuisto tie Töyrynkj Äijänsuon n 1 V a 6 7 e s itorni Tik lol urheilukeskus 1 kala Ta Kollaank 1 ntie 12 1 14 tu Lensunk Töyryntie s ka 1 3

AHLHOLM

241

v er kk Vi 2

Ruonajärvi

Merira u m antie

U

KAURANEN

BOCKHOLM

3

UUSI-LAHTI e

1

AARNKARI

23 Ruona - järventie 30

28

Je p yrtie S de pi 10 l

2 elv

1

tip Pa a t

59

KASKINEN

1 ivah 2 19 e

ff Ta

39

ss

Vinssip

MÄNTKARI

5 1

2

ntie

2 6

Helokkav 5 1 4 nitie Sieniv Sie 1

1 e ati 42 atu 2 Ah m k 4 uonank 6 29 arhut ie en1 1 2 K d h 3 11 N a np 25 Järvika Ke po 45 37 L2a 1 lle tu lk 21 ttu 13 Koivuha Meriraumantie KAPPELINLUHTA 19 ank 53 Ylinenka Jä 1 1 37 17 tu nis 18 p Mäkikatu 4 2 p 2 1 yrä Erkinka Mä 3 tu 1 SYVÄRAUMATuomis8to 67 42 nk 49 Ainonk Anti5 Erkinka 37 Kä ä atu nv atu tu Ka 1 2 l 4 uh p Koivu Purjeht lan ka ijank da pe 1 tu atu 17 V 3 Ainonkatu1 1 nv lin9 3 e 32 ne 28 rtov 10 7 v Kappelinsa lmentie Isoniittu

Nuljatti men he va 6

PÖLLÄ

Varhon 6 12

ie me

ie

19 Meritu ulentie

SUUTARKARI

KUKKISKARI

Kly ys sip

Lenssi- 13 28 tie

nt are

14

a sa

Lu o

37

11 1

KuukusvValmuskav 2

Uusi-Lahti

tähdentie

69

46

2 in V

n

40

i kar

v da

Ku u s

p uli Tu

KUUSKARI

Ha a p

Raumalla pysäköintiTUOMONIEMI on aina maksutonta! Kaikki parkkipaikat ovat joko parkkikiekon MERIRAUMA vaativia tai täysin aikarajoittamattomia.

Tuomon

Kryssit

n tie Jiipp iv me nie Tuo m o 3 Ven i tie 54 v

tent

7 8

nty Mä jant rin ku ka nt k Lu ello p

ki

en tie

Ro

ntie

us

k 8

Va i k

v Kaussi

30 tenp

us

Vaik k


Ko lha nti e

kuja pelo Kop ie erit Te

57

78

Pohjoiske hä

ie iiv it

ö

yh

Mets

Kattiltie 1 5

6 Koulut

Kierilänt

7

4

Kie

1 5

i

ion

30

Porin tu

Tulliva 3a he

7

lin

5

Kitukränn

kati e

Ka na

15

Tasa

Eteläkatu

u at nk

6

tu

lank

31

ru Tu

r Nortamon katu

40 27 6 32 16 Kauppakatu 3937 38 9 17 4 35 Vanhan ki rkon 3 nv katu 24 Anundila 28 Pakka-4 21 huoneenk Eteläpitkä22 Kalliv 36 k a tu 17 p ka 4 12 34 31 almink 7 a Mäkiv äm 33 4 Isom l m 16 h i nkatu Vä 1 2 10 17 Naulan ka 20 p tu 200 m 12 20 tu nka a s Lem 3

a 26 pilank Pap 29 14 tu 3

0

24 kaankatu

Pohjanka 22 tu

41

12 Itäkatu

Kaija

13

2 Anun d i lan 8

Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valtakatu 2, 02 834 3512 matkailu@rauma.fi, www.visitrauma.fi

VANHA RAUMA OLD RAUMA 16 10

1

Kunin-

31

2

2

6

katu 3

2a

Väh 4 äkou luk 11

22 Luostarinkatu 13

6

2 Itäkatu 2 Vähäpoikkik

Helistö

3

ie

p

4

nt

6 enk iem

nk 2

k

Vännink

1

Posellink Kivin

73

10

Vä lik

p

Kir kk ok atu

Jokiranta

lli

p

Torninp Torn in 37

pu

Tallike d

Hirsistönpol ku

Hi

rsi stö nti e

TARVOLA

ka t

Kourulantie

4

164

Nan u

5

11 5 Savilan-

Ve iko ntie

14

Kö yd en

31 Rauman Pyhän Ristin kirkko 32 Kauppatori ja Vanha Raatihuone -museo 33 Naulamäki, Helsingintori ja Nyplääjäpatsas 34 Tammela

u n is järven

n

Kallionikula

58

do

Ka

n ka32 t

la

Ka lli 16

Vi h

35 Kalatori 36 Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot 37 Alfred Kordelinin siunauskappeli 38 Marela-museo 39 Rauman taidemuseo ja Hauenguano 40 Kitukränn 41 Kirsti-museo

3

a ll

ku ja

ki k a 30tu 7 Kain 1 unk 11 Neulav Kulmala 3 1 Kalatori nkatu

8

Vanhan Rauman kartta

i k Kua o n aroniti-

2 Isopo9ik

4 11 0 3 rvati 30 6

k u 18 15

Peltomaant

tie

aa ri

rastaa3 nk

n ta 54 n iku u s tasta 47 1 a

u ul La

l ant 15

40

6

Vasakuja

Ko l an

8

oj 2 an t

12

2

atie

Mansikka

59

tie ritie ton

p

o mppus tent

Ala-P

1 mo 1 nt 0 Maalaam onpolku

la a

Aron-12 peränt

23 m un t

Ka rik um

ol ku

on p e ik

10 Vink

r

Vänkä

Ku ää mäekku- nt nt

or e n

Vu

Pall op

4

Lehd ont

n-

nt

1

Aho vain siont

3

en Järv tie

6

ntie

5 Po st 1 haa 4

1 1

isto 0 ntie

2

Tu om

äs 7 ky tie Pä

L Leikkipuistot

t

1 e

T uu

ulalio np

Ka

lan tie

17

P Vanhan Rauman parkkipaikka ja infotaulu

Län Vänninv sika t1u 3 11 Pappilankatu 14 1 Isoraa katu stuva Koulu nk Is 8 okirkko 4 Harmaid k en1 veljeste nkuja Vähäraas- Vähäkirkkok tuvank 15 Iso p oikki katu

is 8 itie

hön

56 Äy

a

2

ka Lo

Me ta 3 llitie

3

nn

Pa rati

ntie 4

u 23

Ka 3 i ra 6 ka t Vilk inv un 4 tie

30

S Jo uuta kk ron p

n järven

St at

Pr i

e

8 VT

2

so m

ätäh

me t

e 1

3 k ent

Ka 29 lk-

9

ns un p

l Kaik n

ne

F Frisbeegolf-radat

T Taksiasema

ie

Huipun

K

7 14

5 alli on t

3

e u ti pPp 5 Lim ö llöp ä olk ts u Me

26

3

U Uimaranta

nkuja

Nikulanmäki 9

u - kat n

e

Hakatie

Sippola

6

Ma r

n ti

ylä lisvä Koil

3

Koulup

68 3

2

18 P ult6 e ri k uja

9

kj

Siilotie

8

kitie Tuk tie kko esa e V ikkoti m

2

ja Kierilä nku

15

2

P erkk au kse np Ku rjenp

Vadelmap

2 Kirs i 26

28 Ka

Kourujärvi

1

39

2

nt

ntie Eetu

6

p

2 KOURUJÄRVI 61 20

27

44

Ty 8 rn ip M 18 uura in p Takalampi

ä ril

j atie ata 11

32 Isoarontie

19

f

atie

Kaakkurit

Nikula

j

Kourula

8 u rtt

K 1

20

l po

1

kkap

1T3

np

11

10

Pe lt 3 ok

1 Rauman merimuseo 2 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo 3 Nokan taidetorppa 4 Kiikartorni 5 Näkötorni 6 Kaupungintalo 7 Kulttuuritalo Poselli 8 Rauma-sali 9 Kaupungin pääkirjasto 10 Rauman Kaupunginteatteri 11 Rauman kesäteatteri 12 Rauman Poroholma, lomakeskus, leirintä, vierasvenesatama, vesibussiliikenne, minigolf 13 Syväraumanlahden palvelusatama, vesibussiliikenne 14 Petäjäksen telakka, palvelusatama 15 Suojan satama 16 Fåfänga, vapaa-ajan alue 17 Golfkenttä

18 Äijänsuon urheilukeskus: uimahalli, jäähallit, talviharjoitteluhalli 19 Otanlahden urheilukeskus 20 Lähdepellon urheilualue 21 Tennis-, sulkapallo- ja salibandyhalli 22 Liikuntakeskus Kuntosumppu 23 Keilahalli 24 Aluesairaala, terveyspalvelut 25 Linja-autoasema 26 Paikallisliikenteen pysäkit 27 Poliisi, löytötavaratoimisto 28 Posti 29 Rautatieasema (rahti) 30 Lakari Logistics

14Kier o ntie Pähkinätie Niksulantie 7 Niku 31 6 ie t ul a n 11 atu Nik k n 1 kula

20

11 lmiojantie Ma

Lin

ulu Ko

anh

UOTILA

n tie

katie

nv otila

1

a

Kelk

36

8

6

U

4

s pu Marinp mp Po nkuja o nt te El

lä s e 20 p äntie

po lku

Vanhakylä -

1

in an

6

32

1 2

P uolu8 k 17k

kati 22 e

Elon

Ma a

2

VT 12

25

17

Ke

p

11

11

2

4 lotie pa ar 2

17

1

5

Lännenv

olu Pu

12

polku alo

K 2 3 M us t ik

ar na

25

2

8 Lä n n entie

min pi

rp

Va

14 Sah ra p olku

p Loukku3 p

Ka

Naappukj 9

4

öys kä

6

28 kelikuja

22

öp

6

entie inte 4 nar L in22

Isoar 12 ontie

Vä 1 lttip

14

14 l Kantan i k u 15

1 6

18

e Kentänti

4

ore Vu

14 apolk u

ila d o n tie

8 entie st 9 Kurtta

4

Urp o s e Akselintie

Äyhönjärvi

Lensunkallio

Kär k

10

e Pomppustenti14 6 2

S epä kuja

9

Pe tä jäp

n tie

ntie

lot Pal

Ky

Äy 12

K ol m

Linjavahe

3

3

Sarkontie

us en ti e 1

9

2

Tuom tonk is- Po j. sthaa nkj

tie

tik u

4 Hallitie 7 9 Antolantie

2

LAJO

rin tie

Pomppunen

2

t arhan t

Myllykalliont

he tie

44 N Ju aula 5 ss in K p6 yä

8

Tuulentie

te Huittis

3

Ta i

15

8

e

1

Teeren

5

ÄYHÖ

ntie

Pii pu 6 rin t

lk- kent Ka An Py tto yrm nin a v Pe 1 nu 1 Ja1 nk Vil nv ke nv ku n

äy

14

7

11

Pe lti va h

sv

3

Äyhön teollisuusalue

tu Kairaka 11

illi

5 Vastmäe

Golfkenttä

5

Kirvestie

j

2

Eskolant

Kivelänti e

18

ti e

o oiv en ut

valk

ntta Sa kPöniniont va

suusalue

Ä

ean tie utie Parr 2 nt V st a pä uore Kiv än n tau iku n M v r o a kun akella 8 Kall i p rint ätuomis Uu v 10 s ainio 23 ntie änt np ä Mä e ntie Golfkenttä o k h

Onnenpellontie

4

Mänt yläntie

ie

1

K

Hela

Koukkutie Empuntie

rit

ie nt ala ie kk nt ra H a 92

53

Ko

Me ts

80

2

orentie Susivu

5

e nti

e

3

ie nt sä

2

ie smat

I

8

1

Raja pyyk int

ss

tala Ra

ah

14 Laakeritie

2

it i e

lttiv Pu

1

d entie

5

v

Vo ltt iti

u

et sä

itie ar Ka J ou s

Bu

Luostarinkylä

Luotilangant

Mäentausta

v

tan LuostarinMit 3 k 7 ylänt ie

t ha au

30

SUSIVUORI

30 tie oli

45

tie en

Wattivahe

hd

ie nt lho ia rtt Pi

oliit titie

Lato mäe nt

LHO

Teod

Luosta rin

Rauman kartta ä

Äijäntaust ant

Susivuoren teollisuusalue

Poh 6 joisn 3 eulant

et

Volttitie

28 atu 31

iskeh

Lattat

Pohjo

ä p en

C Rauman kaupunki 2016


Museot ja tutustumiskohteet Alfred Kordelinin siunauskappeli Kaunisjärvenkatu 4 02 8377 5290 www.rauma.seurakunta.net Kiikartorni Suvitie 10 02 834 3532 www.rauma.fi/museo Kirsti-kotimuseo Pohjankatu 3 02 834 3529 www.rauma.fi/museo Kodisjoen kirkko Kodisjoentie 1445, Kodisjoki 02 8377 5290 www.rauma.seurakunta.net

Best Western Hotel Raumanlinna Valtakatu 5 02 83 221 www.raumanlinna.fi Hotelli Cityhovi Nortamonkatu 18 02 8376 9200 www.cityhovi.com

Rauman vesitorni (näkötorni) Vesitornintie 2 02 822 0550 www.rosmariini.fi

Kotiseutumuseo Muina Muinantie 7, Vasarainen 02 534 6056 www.muina.fi

Taidekoti Ylen Kodisjoentie 1535, Kodisjoki 040 511 3203, 040 549 8749 www.kodisjoki.fi/ylen

Lapin kirkko Kirkkotie 23, Lappi 02 8377 5290 www.rauma.seurakunta.net

Tammela Eteläpitkäkatu 17 02 834 4282 www.rauma.fi

Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit Museotie, Lappi 044 387 2136

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Lönnströmin taidemuseo Syväraumankatu 41 045 261 0504 www.lonnstrominmuseot.fi

Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Kalatori

Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu 25 02 83 881 www.kalliohovi.fi

Rauman taidemuseo Kuninkaankatu 37 02 822 4346 www.raumantaidemuseo.fi

Kodisjoen museot Kodisjoentie 1445, Kodisjoki 02 834 3532 www.rauma.fi/museo

Nokan taidetorppa Suvitie 10 02 822 4828 www.inspirary.net

Hotellit

Rauman Pyhän Ristin kirkko Luostarinkatu 1 02 8377 5300 www.rauma.seurakunta.net

Sammallahdenmäki UNESCOn maailmanperintökohde Savulaaksontie 181, Lappi 02 834 3512 www.sammallahdenmaki.fi

Marela-kotimuseo Kauppakatu 24 02 834 3528 www.rauma.fi/museo

Majoitus

Rauman merimuseo Kalliokatu 34 02 822 4911 www.rmm.fi

Hotelli Cumulus Rauma Aittakarinkatu 9 0200 48 133 www.cumulus.fi Hotelli Kuntosumppu Karjalankatu 29 02 822 1639 www.kuntosumppu.fi Hotelli Linnanpiha Välikatu 02 83 221 www.raumanlinna.fi Hotelli Vanha Rauma Vanhankirkonkatu 26 02 8376 2200 www.hotelvanharauma.fi

Vanha Raatihuone, museo Kauppakatu 13 02 834 3532 www.rauma.fi/museo Vanha Rauma UNESCOn maailmanperintökohde 02 834 3512 www.vanharauma.fi

32

Huoneistohotelli Pikkurivi (kesä-, heinä- ja elokuussa) Tullivahe 2 050 462 0303 www.rouvamanner.fi Huoneistohotelli Vanha Rauma Kauppakatu 18 0500 785 304 www.vanharauma.com Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie 388 040 703 5585 www.helmiranta.fi Kiinteistö Oy Riva Varustajanvahe 1 040 565 4120, 0400 468 558 Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaari 050 313 9160 www.kuuskajaskari.fi Kylmäpihlajan majakkahotelli Kylmäpihlajan majakkasaari 045 175 0619 www.kylmapihlaja.com Lomakeskus, leirintäalue ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Muu majoitus

Onnelan Sauna ja Majoitus Kulmalankatu 6 044 282 2849 www.onnelansauna.fi

B & B Haus Anna Satamakatu 7 050 551 1222 www.hausanna.fi

Purjelaivahotelli Gerda Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

B & B Johanna Lassila Kotirannantie 36, Kodisjoki 044 552 2143

Reksaari 040 556 2659 www.reksaari.fi

Honkajuurentien Majatalo Honkajuurentie 1 050 561 7301 www.honkajuurentienmajatalo.net

Soukaisten Rustholli Soukaistentie 103, Vasarainen 0500 591 602 www.soukaistenrustholli.fi


Viipurin Puiston Majatalo Karjalankatu 18 044 021 5021 www.majatalovip.fi Wähä-Kesklä Kirkkokatu 5 040 515 4121 www.haapaniemenpidot.net Lomamökit Lomakeskus, leirintäalue ja vierasvenesatama Rauman Poroholma Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Kiinalainen ravintola Min Yuan Kuninkaankatu 4 02 822 6869 La Bamba Posellinkatu 6 02 822 7756 www.labamba.fi

Siikluoman Saunamaja Siikluomantie 15 040 501 2104 www.siikluoma.fi

Pizzeria ja kahvila Poroholman Rantatalo Suvitie 02 533 5522 www.poroholma.fi

Ravintolat

Pizzeria Riviera Hallikatu 6 02 822 8991 www.riviera.fi

Buena Vista Kanalinranta 5 02 822 7757 www.ravintolabuenavista.com Captain Jack´s (kesäravintola purjelaiva Maritassa) Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Kahvila Bistro Kauppakatu 3 02 822 8878 Kahvila-konditoria Ohvanainen Merja Syväraumankatu 12 02 824 0363

Huviretki Rauma Aittakarinkatu 9 02 8378 2444 www.huviretki.fi

Kahvilat ja lounasravintolat

Kalatori Vanhankirkonkatu 26 02 8376 2200 www.ravintolakalatori.fi

Augustin Juhlatalo (kesäravintola) Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Lounas- ja tilausravintola Byssa Sinkokatu 11 010 229 5229 www.byssa.fi Lounaskahvila Sininen Tupa Huittistentie 1257, VT 12 Lappi 040 520 4995 www.eijapalvelu.fi

Café Käpälä Pääkirjasto, Alfredinkatu 1 040 172 9535

33

Prassen Cafe ja myymälä Posellinkatu 6 044 780 0125 www.prassen.fi Presso Prisma Prisma, Porintie 4 02 833 0330

Pystökaffe Kauppatori Jaanan Pystykahvit/ 050 538 1823 Ketunleivän kaffikioski/ 040 709 9166

Lempi-ravintola Karjalankatu 16 044 762 0108 www.klapsakka.fi

Aurinkoterassi Ruormies Bar & Café (kesäkahvila) Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Pinja-ravintola Kairakatu 5 02 822 8891 www.klapsakka.fi

Kahvila-ravintola Satamanportti Hakunintie 28 0400 170 168 www.frescoravintolat.fi

Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie 1, Lappi 040 596 2307 www.pyorni.net

Wanhan Rauman Kellari Anundilankatu 8 02 866 6700 www.wrk.fi

Pieni pullapuoti Kauppakatu 11 040 680 8819 www.pekanparhaat.fi

Presso Äyhö Äyhönjärventie 1 02 833 0270 www.presso.fi

Leipomon kahvila Karjalankatu 3 02 822 1422 www.kontion.fi

Villa Tallbo Petäjäksentie 178 02 822 0733 www.tallbo-ravintolat.com

Lounasravintola Foster’s Kivikylän Areena Nortamonkatu 23 040 515 1063 www.raumanlukko.fi

Kahvila-leipomo Ketunleipä Isokatu 21 040 709 9166 www.ketunleipa.fi

Kontion konditoria Vanhan Rauman kahvila Kuninkaankatu 9 02 822 1758

Ristorante montesilvano Kuninkaankatu 6 050 327 2885

Wähä-Tallbo Vanhankirkonkatu 3 02 822 6610 www.tallbo-ravintolat.com

Kapteeninhuone Kalliokatu 25 02 83 881 www.kapteeninhuone.fi

Nortamonkatu 30 044 403 2034

Puosun Kellari (kesäravintola purjelaiva Kathrinassa) Poroholmatie 8 02 533 5522 www.kathrina.fi

Goto Kuninkaankatu 17 02 822 2750 www.ravintolagoto.fi

Kahvila-ravintola Torni Vesitornintie 2 02 822 0550 www.rosmariini.fi

Café Tassula (pienten lasten perheet huomioitu)

Nepalilainen ravintola Everest 8848 Kuninkaankatu 19 045 668 7373 Osteria da Filippo Kauppakatu 20 044 063 9824 www.osteriafilippo.com

Amarillo Rauma Savilankatu 1 02 833 0530 www.amarillo.fi

Café Sali ja Sali Lounge Kuninkaankatu 22 010 423 3161 www.cafesali.fi

Mr. Jones Valtakatu 5 02 821 0717 www.mrjones.fi

Saaren-Kierolan lomamökit 0400 723 617 www.kodisjoki.fi/ saarenkierola

Aasialainen ravintola Wen Jing Kauppakatu 11 02 533 6801

Café Passion Valtakatu 2 B 02 822 8888 www.cafepassion.fi

Suvitien Merijakamo Suvitie 14 040 563 3432 www.merijakamo.fi Teatteriravintola Ankkuri Alfredinkatu 2 044 099 6799 www.frescoravintolat.fi The 29 Tea Bar Kauppakatu 17 0400 285 321 www.the29.fi Wanhan Rauman Kaffebar Kuninkaankatu 27 044 982 1225 www.kaffebar.fi Wanha Suvituuli Nortamonkatu 10 02 823 5870 www.wanhasuvituuli.fi Öysti-kahvikioski Kauppatori 02 822 0368 Iltaravintolat

Lounaskahvila Tullin Kaffe Kuninkaankatu 50 02 822 7678 www.tullinkaffe.fi

Domino Nightclub Valtakatu 5 02 821 0717 www.dominorauma.fi

LounasPaana Paananvahe 3 02 821 0091 www.lounaspaana.fi

Kulttuurikuppila Brummi Karjalankatu 15 050 321 1431 www.brummi.fi


Mode Nightclub Valtakatu 15 02 823 5950 Old Copper´s Valtakatu 7 040 507 3093 Rauman Wanha Krouvi Välikatu 045 645 7370 Ravintola Kallio Kalliokatu 25 050 379 3551 Ravintola Putka ja Sinisoihtu Aittakarinkatu 14 02 823 5950 www.ravintolaputka.fi Street Bar Valtakatu 4 044 080 0010 www.streetbar.fi Toripöllö Kauppakatu 16 02 822 1201

Tilausravintolat, juhla- ja kokoustilat Augustin paviljonki Poroholmantie 8 02 533 5522 www.poroholma.fi

Kiviranta Kivirannantie 133 040 516 1206 www.frescoravintolat.fi

Museopuoti Kistupuad Vanha Raatihuone Kauppakatu 13 02 834 3532 www.rauma.fi/museo

Rauman kauppatori toripäivät ma–la heinäkuussa iltatorit ja sunnuntaikirppikset

Kokous- ja juhlatalo Etappi *22* Satamakatu 22 040 516 1206 www.frescoravintolat.fi

Pits-Priia Kauppakatu 29 02 822 0087, 044 282 2859 www.nyplaajat.net

Rauman Posliini- ja Lahjapuoti / Puuhaputiikki Kauppakatu 19 02 822 2039 www.puuhaputiikki.fi

Kullanperän kansakoulu Kaentie 201, Lappi 040 520 4995 www.eijapalvelu.fi

Sisustus- ja lahjatavaraliikkeet Annen Astiakauppa Isoraastuvankatu 8 02 822 0264 www.annenastiakauppa.fi

Kulttuuritalo Poselli Nortamonkatu 12 02 834 5000 www.rauma.fi

Hauenguanon Antiikki Kuninkaankatu 52 050 567 6866 www.hauenguanonantiikki.fi

Lounas- ja tilausravintola Byssa Teknologiatalo Sytytin Sinkokatu 11 010 229 5229 www.byssa.fi

Koti-Vakka Kauppakatu 9 02 822 7520 www.koti-vakka.fi

Rauman merimuseo Kalliokatu 34 02 822 4911 www.rmm.fi

Lahjatavarakahvila Pyörni Sahamäentie 1, Lappi 040 596 2307 www.pyorni.net

Rauma-sali Satamakatu 26 02 834 5000 www.rauma.fi

Lasiapu Kuninkaankatu 40 02 822 6668 www.lasiapu.fi

Best Western Hotel Kalliohovi Kalliokatu 25 010 229 5210 www.hovisales.fi

Siikluoman Saunamaja Siikluomantie 15 040 501 2104 www.siikluoma.fi

Blomqvistin Taverna Poroholmantie 8 050 560 9076 www.poroholma.fi

Tilausravintola Aarnkari Aarnkari 1 044 237 2297 www.aarnkari.fi

Mantin Maailma Kuninkaankatu 30 050 400 3755 www.mantinmaailma.fi

Hotelli Cumulus Rauma Aittakarinkatu 9 0200 48 133 www.cumulus.fi

Tilausravintola Juhlahovi Tikkalantie 7 010 229 5210 www.hovisales.fi

OnnenTyttö Kuninkaankatu 14 040 410 2543

Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmiranta Puuluntie 388 040 703 5585 www.helmiranta.fi

Villa Tallbo Petäjäksentie 178 02 822 0733 www.tallbo-ravintolat.com

Juhla- ja kokoustila Fåfänga Paviljonki Suvitie 4 040 563 3432 www.ffpaviljonki.fi Juhla- ja urheilutalo Ooperi Vanha Turuntie 56 02 533 4685 www.ooperi.fi Kahvila-ravintola Torni Vesitornintie 2 02 822 0550 www.rosmariini.fi

Mamma Roosa Junamiehenkatu 10 C 040 554 4697 www.mammaroosa.fi

Pentik Kuninkaankatu 18 020 722 0396 www.pentik.fi Pikku Suutarin Sekatavarapuoti Kuninkaankatu 7 (sisäpiha) 040 776 2288 www.pikkusuutari.fi

Äijänsuon Areenapalvelut Nortamonkatu 23 040 481 8434 www.raumanlukko.fi

Purkki Aitta Santtahkontie 1 045 139 6960

Ostokset

Rauman Antiikkikellari Kalliokatu 16 044 059 9509

Rauman pitsi Kajava Lahja ja Käsityö Kuninkaankatu 28 02 822 5437 www.kajavarauma.fi

Rauman Höyhensaari Kauppakatu 5 02 822 6624 www.hoyhensaari.fi

34

Sisustus Idea Kuninkaankatu 15 0400 532 393 www.sisustusidea.fi Sisustustalo Kodinonni Kauppakatu 17 02 822 1030 www.kodinonni.net Wanhan Rauman Putiikki TaruLiina Kuninkaankatu 17 040 774 2642 www.taruliina.fi Valtava Kääpiö Hakunintie 10 044 780 0087 www.kirppisretriika.com/ valtava-kaapio

Tehtaanmyymälät Eskimo Finland Eurajoentie 10, Lappi 02 838 7271 www.eskimofinland.fi Kiulu- ja tynnyritehdas Sorkantie 2 02 822 1150 www.tynnyri.net Kivikylän Kotipalvaamo Savulaaksontie 121, Lappi 02 826 0905 www.kivikylan.fi Lappi-Hunaja Lappi-Tupa, Sahamäentie 26, Lappi 050 311 0780 www.lappi-hunaja.fi Vormu (vuodevaatteet) Niittaajantie 7, Sampaanalan teollisuusalue 02 824 0100 www.vormu.fi

Kirpputorit Kirppis Retriika Hakunintie 10 044 780 0087 www.kirppisretriika.com Kirpputori-Kahvio Radanvarsi Hakunintie 6 02 825 8234


Kirpputori MiMin Kierrätysaitta Papinhaankatu 1 044 970 6969 Lokki-kirppis Satamakatu 2 ja 4 050 592 1135 www.raumantyottomat.com Neppari Lasten Kirpputori Nortamonkatu 1 044 525 7466 www.nepparikirppis.fi Puoti ja Wanhat Tawarat Ala-puoti: Karjalankatu 15 Ylä-puoti: Valtakatu 10 02 822 8591 www.rauma.punainenristi.fi

Lisää erikoisliikkeitä: www.rakastunutraumaan.fi

Mysteeri, taiteilija Eija Suneli Kuninkaankatu 6 (pihatalo) 040 068 6936

Taiteilijakohteet

Pitsitaiteilija Tarmo Thorström Eteläpitkäkatu 6 044 321 9139 www.thorstrom.com

Art & Design Salme Kauppi Kuninkaankatu 40 040 504 6609 www.salmekauppi.fi

Teatterit ja kesäteatterit

Ateljee Eila Minkkinen Vanhankirkonkatu 20 050 572 0916 www.dlc.fi/~eilamink

Elokuvateatteri Iso-Hannu Savilankatu 4 050 555 6644 www.isohannu.fi

Ateljee Hulda Komppi 14 050 441 6168

Merelliset palvelut Tilausristeilyt, venetaksit ja purjehdukset Blue Camp 040 556 2659 www.bluecamp.fi CharteRauma CR 0400 270 050 Eräheppu 050 408 9061 www.eraheppu.fi Erä-Kutsu 044 526 5031 www.era-kutsu.com

Ateljee Kerttu Horila Länsikatu 7 0500 994 686 www.kerttuhorila.com

Kuuskajaskarin kesäteatteri Kuuskajaskarin linnakesaari 050 313 9160 www.kuuskajaskari.fi

Purjelaiva Kathrina 040 779 1391 www.kathrina.fi

Muita erikoisliikkeitä

Ateljee Mika Honkanen Isoraastuvankatu 7 040 753 0774 www.taiteilijahonkanen.com

Patolampiteatteri Tarhakuja 5, Lappi 040 839 1084 www.patolampiteatteri.fi

Rauman Saaristokuljetus 050 349 8104/liput 0400 775 875/tilausristeilyt www.raumansaaristokuljetus.fi

Design House Hellapuu Isokirkkokatu 7 044 777 0124 www.hellapuu.fi

Galleria Kempas Ylinenkatu 6 0500 325 309 www.kempas.fi

RSP-Charter 045 129 6111 www.rsp-charter.fi

Kultaseppä Laiho (Rauman pitsikorut) Kuninkaankatu 12 02 822 1211 www.kultaseppalaiho.fi

Rauman Kaupunginteatteri Alfredinkatu 2 02 8376 9900 www.raumanteatteri.fi

Veneilijöiden satamat

Rauman kesäteatteri Suvitie 3, Fåfänga 02 8376 9900/lipunmyynti 044 776 9903/2h ennen esitystä www.raumanteatteri.fi

Kylmäpihlajan retkisatama 045 175 0619 www.kylmapihlaja.com

Rauman Tehopakkaus Kairakatu 7 02 823 0945 www.tehopakkaus.fi

Heikklän taidepiha Itäkatu 4 – Art Maija Kantanen, 040 530 5103 – Galleria Keinutuoli, Anu Sukanen, 050 339 5169 – Kuvataiteilija Tommi-Wihtori Roström, 041 701 6202 – Käsityö ja taide Pirkko Lehtinen, 040 508 2035 – Rauman taidegraafikot, 044 022 6204

Rauman Iltanäyttelijät Teatteri Kuperkeikka Kalatori 1 050 540 9880 www.iltanayttelijat.fi

Ohjelmapalvelut

Ruokapuoti Lumo Kuninkaankatu 26 050 366 6674 www.ruokapuotilumo.fi

Julkkis-Galleria Isokirkkokatu 7 0400 498 926 www.teuvosalminen.com

Poroholman vierassatama 02 533 5522 www.poroholma.fi

Sissos Metallitie 3 02 822 8282 www.sissos.fi

Keramiikkataide Kirsi Backman Kuninkaankatu 21 050 549 4663 www.kirsibackman.net

Tmi Tuula Heininen, silkkikukkien erikoisliike Telkkätie 9 B 02 823 4910

Keramos Isokirkkokatu 1 044 272 9662 www.keramos.fi

Torin Kymppi Myllymäenkatu 3 02 821 0070 www.torinkymppi.fi

Leipomo Ketunleipä Isokatu 21 040 709 9166 www.ketunleipa.fi

Blue Camp 040 556 2659 www.bluecamp.fi Eräheppu 050 408 9061 www.eraheppu.fi Erä-Kutsu 044 526 5031 www.era-kutsu.com

Rauman Länsituuli 050 558 7630

Kuuskajaskarin retkisatama 050 313 9160 www.kuuskajaskari.fi

Petäjäksen palvelusatama 02 824 1041 www.petajaksentelakka.fi

Reksaaren retkisatama 040 556 2659 www.bluecamp.fi Syväraumanlahden palvelusatama Suvitien Merijakamo 040 563 3432 www.merijakamo.fi

”Arvostan raumalaisten välittömyyttä ja lämminhenkisyyttä. Täällä on lupsakka ja ystävällinen ilmapiiri. Kaupoissa, virastoissa, jopa terveyskeskuksessa ollaan ystävällisiä ja tuttavallisia. Eräs turkulainen sanoi osuvasti, että raumalaiset ovat Satakunnan savolaisia.” 35


Tervetuloa Raumalle

www.visitrauma.fi Rauman kaupungin matkailuneuvonta Kaupungin palvelupiste Pyyrman Valtakatu 2, 02 834 3512 matkailu@rauma.fi

Rauma - Matkailijan opas 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you