Vidi.app 263

Page 1

TOP HR

APLIKACIJE

.app

POSEBAN PRILOG ČASOPISA VIDI

TOP 30 cro apps

I dok se nekako podrazumijeva da većina korisnika koristi Gmail, Facebook, WhatsApp i slične svjetske servise/aplikacije, mi smo se okrenuli itekako živahnom tržištu hrvatskih aplikacija pri čemu smo gledali da u naših Top 30 uđu raznolike aplikacije s fokusom na one koje rješavaju problem korisnika


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Absolute Fitness Remastered

7 Minute Workout

Dario Radečić

Simple Design Ltd.

Absolute Fitness Remastered nova je inačica aplikacije Absolute Fitness s redizajniranim sučeljem i nekim novim mogućnostima. Aplikacija je pretrpana korisnim informacijama o vježbama za pojedine dijelove tijela, zdravoj prehrani i planovima vježbanja, a pruža i nekolicinu kalkulatora za indeks mase, udio masti i BMR. Jedino što se aplikaciji može prigovoriti jest povremeno pretjerivanje s reklamama, tako da će ozbiljniji korisnici vjerojatno morati izdvojiti nekoliko kuna za pro inačicu.

Mediately Baza Lijekova

Internet je prije nekoliko godina bio preplavljen člancima o (znanstveno dokazanoj!) vježbi koja traje samo 7 minuta i koja je dostatna za održavanje tjelesne kondicije. Jedini problem nastaje u samoj izvedbi: radi se o 12 vježbi koje treba izvoditi serijski s kratkim pauzama, što može biti nezgodno za praćenje. Ovdje uskače 7 Minute Workout koji će vas organizirati i reći vam što i kada treba raditi, tako da se u potpunosti možete fokusirati na vježbanje. Aplikacija osim osnovnog programa nudi mnoštvo drugih mogućnosti i dodatnih vježbi.

Prehrambeni Aditivi

Modra Jagoda

Antun Končić

Mediately će vam kroz lijepo dizajnirano sučelje pružiti uvid u cjelokupnu bazu podataka o lijekovima dostupnim u Hrvatskoj. Za korištenje aplikacije nakon probnih 10 pretraživanja nužna je besplatna i bezbolna registracija. Osim popisa lijekova, u Bazi Lijekova možete pronaći i brojne kalkulatore (primjerice, za indeks mase ili postotak glukoze u krvi), ankete za samoprocjenu zdravstvenog stanja i indeks međunarodne klasifikacije bolesti.

Kao što samo ime kaže, ova aplikacija sadrži popis prehrambenih aditiva i njihovih kodova. Same informacije preuzete su sa stranica Udruge za demokratsko društvo, a aditivi su detaljno opisani i kodirani bojama radi lakšeg uočavanja onih štetnih za zdravlje. Aplikacija je open-source, u potpunosti na hrvatskom jeziku i prati Googleov material design tako da je izuzetno ugodna za korištenje.

Index.me

Novine HR Milan Bibić Nevjerojatno sveobuhvatan agregator hrvatskih vijesti i portala. Sadrži preko 30 dnevnih, lokalnih i tematskih izvora, a sve je zapakirano u atraktivno i moderno sučelje. Izvori su pametno raščlanjeni, tako da za svaki dobivate i dodatnu podjelu na relevantne rubrike poput Tech, Sport ili Lifestyle, što olakšava snalaženje i pronalaženje interesantnih sadržaja. Pojedine članke moguće je podijeliti jednim dodirom na gumb u doljnjem desnom kutu ekrana, pri čemu dijelite link originalnog članka.

110

VIDI br. 263 / 2018

Večernji List Index.hr

Službena Indexova aplikacija na pametan način preslikava iskustvo web stranice u mobilnu aplikaciju. Sekcije su kodirane bojama i uvijek dostupne na vrhu ekrana, a samo je sučelje responzivno, logično i glatko animirano. Od naprednih mogućnosti omogućeno je pretplaćivanje na određeni tag kako biste dobivali obavijesti o sličnim člancima. Unutar aplikacije moguće je prijaviti se putem računa Facebooku, tako da je članke moguće i komentirati, a u gornjem desnom uglu u svakom vam je trenutku dostupna i tipka za slanje vlastitih vijesti.

WWW.VIDI.HR

Styria Hrvatska medijski servisi d.o.o Pregledna aplikacija fokusirana na sadržaj, a ovisno o vašim preferencama dostupna su i dva različita pogleda na popis vijesti. Za lakše snalaženje poslužit će izbornik sa svim rubrikama s web portala, a vijesti je moguće i pretraživati. Unutar samih članaka nalazi se i tipka za povećavanje veličine fonta, što je dobrodošao dodatak za slabovidnije čitatelje. Prijavite li se, članke možete komentirati izravno iz aplikacije, a u izborniku gore desno pronaći ćete opciju Ja, reporter pomoću koje možete dojaviti vlastite vijesti.


TOP HR

APLIKACIJE

.app

Croatia Airlines App Croatia Airlines svojim korisnicima nudi mobilnu aplikaciju koja im omogućava planiranje cijelog putovanja u nekoliko jednostavnih koraka, bilo gdje i bilo kada. Sve što vam treba je mobilni uređaj Hrvatski avioprijevoznik na mobilnom tržištu nudi aplikaciju koja uključuje različite funkcionalnosti - od provjere reda letenja preko kupnje aviokarata pa do prijave za let (check-in), kao i sve potrebne informacije. Croatia Airlines App hibridna je mobilna aplikacija (HTML5) koja koristi web tehnologije Angular JS i Ionic te je dostupna za iOS i Android operativne sustave. Veličina aplikacije je oko 30 MB. Moguće je odabrati hrvatski ili engleski jezik, a za korištenje nije potrebna registracija. U proteklih gotovo dvije godine aplikaciju je preuzelo oko 65.000 korisnika. Aplikacija je razvijena u suradnji s tvrtkom 2e Systems koja se bavi razvojem aplikacija i sustava za zrakoplovnu industriju. Sustavi s kojima 2e ima dugogodišnje iskustvo uključuju check-in i booking sustave kao i sustave za slanje obavijesti, kako putnicima, tako i zaposlenicima. U aplikaciju su integrirani i sustavi treće strane, odnosno kompanije Amadeus (sustav za booking, check-in, provjeru statusa leta i sl.). Amadeus je globalni distribucijski sustav te postoji cijela paleta proizvoda koje ta kompanija nudi, a koristi ih veliki broj aviokompanija u cijelom svijetu. Aplikacija se povremeno nadograđuje, a redovite promjene obavljaju se preko administracijskog sučelja bez kreiranja nove verzije aplikacije (tekst, ponude, fotografije, linkovi).

WWW.VIDILAB.COM

Funkcionalnosti aplikacije

” KUPNJA KARTE Koristite svoj mobilni uređaj za kupnju aviokarte u nekoliko jednostavnih koraka. ” PRIJAVA ZA LET Prijavite se za let i spremite svoju ukrcajnu propusnicu u Passbook ili ju pošaljite u SMS poruci. ” STATUS LETA Provjerite status bilo kojeg leta u svakom trenutku. Jednostavno unesite broj leta ili liniju. ” RED LETENJA Pretražite mrežu letova Croatia Airlinesa na jednostavan način – samo odaberite polazište, odredište i datum. ” MOJI LETOVI Provjerite svoju rezervaciju, promijenite kontakt podatke ili unesite broj Frequent Flyer programa. ” PONUDE Provjerite koje letove možete kupiti po najnižim cijenama. ” INFORMACIJE I USLUGE Potražite sve bitne informacije za planiranje putovanja – dopuštena količina prtljage, posebna prtljaga, putovanje s djecom, usluga u zrakoplovu…

VIDI br. 263 / 2018

111


.app

TOP HR

APLIKACIJE

PBZ mobilno bankarstvo Aplikacija PBZ mobilno bankarstvo dio je nove usluge PBZ digitalno bankarstvo s kojom PBZ uvodi novi koncept u korištenju aplikacija direktnog bankarstva koji uključuje responzivnu web aplikaciju i aplikacije za pametne satove (Apple Watch) te mobilne iOS i Android uređaje Potpuno novo, redizajnirano i personalizirano sučelje aplikacije PBZ mobilnog bankarstva za iOS i Android uređaje omogućuje jedinstveno korisničko iskustvo. Individualizirani pristup, brzo, jednostavno i intuitivno snalaženje u novoj aplikaciji PBZ mobilno bankarstvo koja je razvijena u skladu sa standardom Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. te je u potpunosti prilagođena slabovidnim osobama.

aplikacije, korisnici i dalje mogu koristiti dosadašnje funkcionalnosti, ali, naravno, i neke nove. Za korisnika je tu novi koncept dnevne štednje #withSAVE, koji predstavlja inovativan i interaktivan način štednje.

Najveći iskorak na hrvatskom tržištu pružanje je podrške aplikacijom za Appleove pametne satove koja će klijentima nuditi osnovne funkcionalnosti poput prikaza stanja na računu. Nova aplikacija svakako će se redovito nadograđivati u određenim vremenskim ciklusima kako zbog razvijanja postojećih tako i zbog uvođenja novih funkcionalnosti. Trenutačno je aplikacija veličine oko 115 MB. Uz unaprijeđeni moderni dizajn s grafičkim prikazima i mogućnosti personalizacije

112

VIDI br. 263 / 2018

WWW.VIDI.HR

Također bismo izdvojili i novu opciju plaćanja #withPAY, koja omogućuje uplate prema drugim korisnicima PBZ-a koristeći kontakt broj mobitela. Dovoljno je samo da korisnik ima evidentiranog primatelja u imeniku mobilnog uređaja i da je primatelj korisnik nove aplikacije uz aktiviranu navedenu opciju.


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Tu su i ostale zanimljive funkcionalnosti: Brzi prikaz stanja odabranog računa bez prijave u aplikaciju na mobilnom uređaju ili Appleovu pametnom satu. Automatske obavijesti – korisnik prima obavijesti o promjenama po računima i proizvodima prema osobnom odabiru. Smart login, odnosno pametna identifikacija skeniranjem QR koda za pristup PBZ internetskom bankarstvu. Mogućnost prijave u aplikaciju i autorizacije transakcija otiskom prsta ili identifikacijom lica umjesto PIN-om (za mobilne uređaje koji podržavaju biometrijske metode). Cilj je bio kreirati jednostavno i personalizirano digitalno iskustvo koje se temelji na potrebama klijenata. Novom aplikacijom ne nude se samo standardni proizvodi, već se pružanjem nekih novih vrijednosti i vizualizacijom financijskih podataka unapređuje interakcija klijenata s Bankom. ” Istraži ponude – pruža pregled personaliziranih ponuda iz Banke na jednom mjestu kao i mogućnost odabira proizvoda s „police trgovine“, npr. online ugovaranje štednje, osiguranja, brzih pozajmica i sl. Ova opcija prati najsuvremenije trendove online kupnje na e-commerce stranicama. ” #withSAVE – inovativan i interaktivan način štednje koji korisniku omogućuje da njegova štednja raste iz dana u dan, kad god poželi – sasvim impulzivno možete odvojiti i staviti mali dio novca tijekom dana na svoju štednju. ” #withSIGN – napredni elektronički potpis kojim korisnik može obavljati sve bankarske poslove bez dolaska u PBZ poslovnicu. ” Brzi pregled stanja – brz prikaz stanja odabranog računa bez prijave u aplikaciju na mobilnom uređaju ili Apple pametnom satu.

” Prečaci – samostalan odabir prečaca do najčešće korištenih funkcionalnosti aplikacije. ” Automatske obavijesti – mogućnost primanja obavijesti o promjenama po računima i proizvodima prema osobnom odabiru.

Interaktivna komunikacija

Nove mogućnosti plaćanja Neke od inovacija uključuju i potpuno nove oblike plaćanja.

Korisnici mogu izraziti svoje zadovoljstvo, iznijeti mišljenje ili podijeliti ideju za unapređenje neposredno prilikom korištenja neke od funkcionalnosti unutar aplikacije te ocijeniti aplikaciju i dijeliti svoje zadovoljstvo s drugima.

” #withPAY – opcija koja omogućuje

Ovisno o profilu korisnika, neki korisnici odmah su prihvatili promjene i novosti te prepoznali da PBZ ide u korak s razvojem digitalnog doba, dok drugi sami ističu da im je potrebno razdoblje prilagodbe na novu uslugu i aplikaciju. Instalacija aplikacije PBZ mobilnog bankarstva moguća je na mobilnim uređajima koji zadovoljavaju tehničke preduvjete za njezinu instalaciju: iOS: verzija 9.0 i viša, Android: verzija 4.4 i viša.

plaćanja bez autorizacije za primatelje čije račune korisnik označi kao pouzdane račune za plaćanje (npr. članovi obitelji, partneri, prijatelji...).

Dostupne funkcionalnosti bez registracije u aplikaciju Aplikacija razlikuje opseg funkcionalnosti i prikaza podataka ovisno o tome je li se korisnik registrirao ili ne. Tako neregistrirani korisnik može pristupiti lokacijskim uslugama pomoću kojih može pronaći najbliži PBZ bankomat i PBZ poslovnicu, kontakt podacima Banke i kalkulatoru valuta. Ako korisnik želi koristiti aplikaciju u punom opsegu funkcionalnosti, potrebno je provesti registraciju uz registracijske kodove koje može zatražiti osobnim dolaskom u PBZ poslovnicu ili registracijske kodove korisnik može samostalno dohvatiti preko PBZ internetskog bankarstva (ako ima dodatni autorizacijski uređaj).

plaćanje drugim korisnicima PBZ-a bez unosa IBAN-a, tj. za plaćanje je dovoljno da su na popisu kontakata u mobilnom uređaju i da su dio #withPAY zajednice.

” Pouzdani primatelji – opcija brzog

” Skeniraj i plati – mogućnost plaćanja uplatnica koje nemaju 2D bar kod slikanjem uplatnice i automatskim popunjavanjem naloga za plaćanje, uz postojeću opciju plaćanja skeniranjem 2D bar koda.

” Brzi prijenosi – jednostavna plaćanja između vlasničkih i računa opunomoćenika bez potvrde autorizacije PIN-om ili #withKEY-om (autorizacija je potrebna samo pri aktivaciji funkcionalnosti).

Novi jednostavniji načini prijave ” Otisak prsta / Identifikacija lica Mogućnost prijave u aplikaciju i autorizacije transakcija otiskom prsta ili identifikacijom lica umjesto PIN-om (za mobilne uređaje koji podržavaju biometrijske metode).

” #withKEY Novi mobilni token koji se aktivira zajedno s aplikacijom PBZ mobilnog bankarstva i omogućuje prijavu u PBZ internetsko bankarstvo.

” Smart Login Mogućnost prijave u PBZ internetsko bankarstvo skeniranjem QR koda ili preko automatske obavijesti (push notifikacije).

WWW.VIDILAB.COM

VIDI br. 263 / 2018

113


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Dnevnik.hr

24sata

Nova TV d.d

Styria Hrvatska medijski servisi d.o.o

Pratite li Dnevnik.hr, ovo je definitivno najbolji način za njegovo praćenje na mobitelu. Aplikacija je dobro složena i na njoj se lako može pronaći sve što tražite. U tradicionalnom izborniku poredane su sve kategorije s web inačice Dnevnika, a u donjem desnom uglu ekrana nalazi se tipka za prebacivanje na Gol.hr. Iako je sučelje glatko i responzivno, naišli smo na manje probleme s trzanjem i skakanjem sadržaja prilikom učitavanja nove stranice ovisno o količini i položaju slika i oglasa.

Aplikacija 24 sata malo odskače dizajnom jer osim uobičajenog pregleda vijesti dopušta i njihovo p re l i s ta va n j e d o č a ra n o 3 D animacijom okretanja stranice. Prijavite li se u aplikaciju putem svojih korisničkih podataka ili računa na Facebooku, članke ćete moći i komentirati. Od ostalih mogućnosti pronaći ćete sve što biste očekivali, tako da je sadržaje moguće podijeliti, a pri vrhu izbornika nalazi se i opcija za slanje vlastitih vijesti.

mPošta

mPretinac Sedam IT d.o.o.

Apis IT

mPošta kroz atraktivno i minimalističko sučelje omogućuje plaćanje računa i trajnih naloga, skeniranje uplatnica ili očitavanje barkodova, slanje pisama na kuvertiranje i ispis te slanje brzojava i e-maila. Kako biste postali korisnik mPošte, potrebno je predati zahtjev online ili u lokalnom poštanskom uredu. Koristite li često usluge Hrvatske pošte, ne postoji nijedan razlog za izbjegavanje ove aplikacije.

eLoyalty

mPretinac omogućuje pristup vašem osobnom korisničkom pretincu usluge e-Građani. Aplikacija je izuzetno jednostavna i pružit će vam uvid u poruke koje vam stižu od tijela državne uprave. Poruke nakon čitanja možete arhivirati ili obrisati, a moguće privitke pohraniti na uređaj. U postavkama nećete pronaći ništa osim onih osnovnih za notifikacije i kreiranje dodatnih mapa unutar pretinaca. Ipak, unatoč jednostavnosti, radi se o poprilično korisnoj aplikaciji.

Nabava.net ClickAttack AG

Aplos

eLoyalty jednostavna je aplikacija za spremanje raznoraznih loyalty kartica za skupljanje bodova i popusta kojih je sve više i više. Kroz intuitivno sučelje možete sve kartice skeniranjem ili ručnim unosom pohraniti na jedno mjesto i rasteretiti time novčanik, a aplikacija uz besplatnu registraciju nudi i mogućnost dijeljenja kartica s drugim korisnicima za zajedničko skupljanje bodova. Također pohvaljujemo gotovo nepostojeće oglase, premda je besplatna za korištenje.

Minimalistički dizajn i gomila opcija najkraći je opis Nabave. Iza početnog ekrana, neovisno o kategoriji koju odaberete, dočekat će vas precizan popis kategorija za vrlo lako pronalaženje artikala koji vas zanimaju. Svi su popraćeni slikom, navedena im je raspoloživost u pojedinim trgovinama i cijena u svakoj od njih. Artikle je, naravno, moguće i pretraživati, a rezultate sortirati po cijeni i raspoloživosti te ih stavljati na listu želja ili uključiti obavijest kada cijena padne na željeni iznos.

Devet.99

dm Hrvatska ClickAttack d.o.o

Odličan uvid u trenutne akcije u svim najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Registrirate li se (besplatno!), možete izabrati o kojim trgovinama ćete dobivati notifikacije, pratiti pojedine artikle, njihove popuste i namjestiti obavijesti za njih kako ne biste morali svakodnevno dežurati. Informacije se prikupljaju iz tiskanih kataloga i sa službenih web stranica lanaca, tako da su ažurne i relevantne. Aplikacija je odlično dizajnirana i responzivna.

114

VIDI br. 263 / 2018

WWW.VIDI.HR

dm Hrvatska Dm aplikacija prvenstveno će vam poslužiti kao digitalna verzija loyalty kartice. Ovo napominjemo jer je sav sadržaj koji nam je servirala prije prijave bio iz Austrije, uključujući i popis najbližih trgovina. Unosom kartice sadržaj se prebacio na Hrvatsku. Od dodatnih sadržaja dostupno je unošenje kupona u aplikaciju kako ih ne biste morali nositi sa sobom, lociranje najbliže trgovine, a možete prelistati i trenutni dm-ov katalog, vidjeti što je novo u ponudi i pročitati časopis Active Beauty. Ako problem s lokacijom nije bio bug, jedina je zamjerka to što ne detektira regiju prije prijave.


TOP HR

APLIKACIJE

.app

m-Kent Mobilno bankarstvo KentBanke ima jedinstvenu funkcionalnost podjele na rate svih transakcija koje je klijent učinio na prodajnom mjestu m-Kent aplikacija ističe se jednostavnim sučeljem u kojem je poseban naglasak stavljen na korisničko iskustvo. Tij e kom proj e kt a nastojalo se napraviti integrirani online sustav sa što višim stupnjem automatizacije kako bi se postigla što veća efikasnost i pouzdanost procesa. Aplikacija nije rađena po principu slijepog kopiranja postojećih sustava, već se pažljivim promišljanjem i istraživanjem izbjeglo propuste i nedostatke prisutne na tržištu. Primjerice, inzistiralo se na najboljoj podršci za funkcionalnost Slikaj i plati, budući da je to jedna od najčešće korištenih mogućnosti. Klijenti imaju i mogućnost upravljanjem osobnim računima i računima tvrtke ili obrta kroz jedinstvenu aplikaciju. Izdvojili bismo također funkcionalnost podjele na rate svih transakcija koje je klijent učinio na prodajnom mjestu bez kamata i naknada. Funkcionalnost podjele na rate svih učinjenih transakcija putem mobilnog bankarstva jedinstvena je na tržištu. Kod razvoja mobilnog bankarstva implementiran je sustav koji omogućuje jednostavan rad i s privatnim i s poslovnim računima, bez potrebe za odjavljivanjem i ponovnim prijavljivanjem s drugim korisničkim računom, što je izuzetno praktično. Nakon aktivacije klijent bira svoj PIN. Ukoliko

uređaj to podržava klijent može uključiti opciju prijave otiskom prsta. PIN se, jasno, i dalje koristi za autorizaciju transakcija, ali provjera stanja i prometa računa, što je najčešća aktivnost, znatno je olakšana i ubrzana. Aplikacija zauzima između 42 i 45 MB, ovisno o verziji (iOS ili Android) te se nadograđuje svakih par mjeseci s obzirom da Banka nastoji pratiti nove uređaje i dodavati nove funkcionalnosti. Preduvjet za ugovaranje internetskih usluga pa tako i m-Kent aplikacije, transakcijski je račun otvoren u KentBanci. Korisnik se prijavljuje u aplikaciju PIN-om koji se koristi također i prilikom provođenja i autorizacije transakcija. Aplikacija m-Kent puštena je u promet prošlo ljeto, točnije u kolovozu 2017., te se pokazalo kako postoji veliki interes klijenata. Broj novih korisnika m-Kent aplikacije svaki se mjesec uvećava za 25%! Tako se i u 2018. očekuje nastavak snažnog rasta u korištenju aplikacije s obzirom na pozitivne reakcije klijenata prilikom prezentiranja ovog proizvoda, kao i izuzetno pozitivne povratne informacije zadovoljnih korisnika. Posebna se pažnja posvećuje povratnim informacijama klijenata koji koriste m-Kent usluge, a koje su izuzetno pozitivne. KentBank je uslugu mobilnog bankarstva,

Baš kad ti treba, m-Kent mobilno bankarstvo!

www.kentbank.hr U dobrim ste rukama.

Ugovaranje usluge

mobilnog bankarstva jednostavno je i brzo Sjedište

KentBanke u Zagrebu

m-Kent, razvila u suradnji s tvrtkom ABBA d.o.o. iz Osijeka s kojom već dugi niz godina uspješno surađuje. ABBA dijeli viziju i svijest o važnosti razvoja digitalnog bankarstva te već dugi niz godina, vrlo često u suradnji s KentBankom, razvija i nadograđuje svoj digital core upravo u tom smjeru.

Glavni izbornik

Prijava u aplikaciju moguća je i otiskom prsta, a za autorizaciju transakcija i dalje se zahtjeva PIN WWW.VIDILAB.COM

omogućava jednostavno prebacivanje izmeðu privatnih i poslovnih računa

VIDI br. 263 / 2018

115


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Garmin Connect Mobile Besplatni online alat za treniranje pomoću kojega možete pratiti, spremati, analizirati i dijeliti sve svoje fitness aktivnosti Garmin Connect Mobile, online alat za treniranje, radi u paru s Garmin uređajima i podržava sve fitness ciljeve. Podaci s kompatibilnog uređaja prenose se izravno na uslugu Garmin Connect Mobile. Staze i vježbanja korisnici šalju izravno na svoj uređaj. Funkcija LiveTrack omogućuje prijateljima i obitelji da prate korisnikove treninge i fitness aktivnosti u stvarnom vremenu. Fitness aktivnosti mogu se pratiti, spremati, analizirati i dijeliti.

Personalizacija aplikacije

” Moguće je dodati bilo koju kombinaciju Garmin Connect funkcija na upravljačku ploču za pristup. Na jednom se mjestu mogu pratiti karte i statistike posljednjih aktivnosti, kalendar i ciljevi, ali i aktivnosti prijatelja. Napredak i performanse se analiziraju pomoću nekoliko gotovih izvještaja. Olakšano je praćenje prosječnog tempa po dionici kroz vrijeme, zbrajanje mjesečne kilometraže ili uspoređivanje prosječnog

116

VIDI br. 263 / 2018

pulsa s godišnjim prosjekom tempa. Izvješća su idealna za trenere ili bilo koga tko voli analitičku stranu fitnessa. ” Garmin Connect aplikacija svakog mjeseca objavljuje nove funkcije i ažuriranje aplikacije. Trenutna inačica je 4.2 koja zauzima 434 MB prostora. ” Za korištenje je potrebna registracija, a moguće se prijaviti na dva načina. Jedan je putem društvenih mreža: Facebook, Google, Yahoo!, Twitter, Windows Live i LinkedIn. Drugi način je ispunjavanje osnovnih podataka – naziv, adresa e-pošte i željena lozinka. Nakon što se popune tražena polja i prihvate uvjeti korištenja tvrtke Garmin, potrebno je potvrditi adresu klikom na link koji se dobije putem registracijskog e-maila. ” Registrirani korisnik može analizirati svoj napredak i performanse. Moguće je odabrati svoju razinu kondicije i cilj, a aplikacija će korisnikov kalendar ispuniti vježbama i danima odmora prema prijedlozima stručnih trenera za trčanje, biciklizam i kombinirane sportove. Planove vježbanja može se poslati na kompatibilni Garmin uređaj za detaljne upute.

WWW.VIDI.HR

Kad vježbanje dosadi, moguće ga je začiniti novim planom treninga. ” Pretražite planove treninga koje su izradili Garmin Connect korisnici iz cijeloga svijeta. Korisnici mogu pronaći segment te se usporediti s drugim sportašima koji su trčali na istom dijelu staze. Bilo da je korisnik natjecateljski raspoložen ili samo znatiželjan. Moguće se povezati s prijateljima, konkurencijom ili profesionalcima kako bi se saznalo kako oni ostaju aktivni. Aplikacija pruža mogućnost pohvaljivanja najnovijeg osobnog rekorda prijatelja ili zafrkavanja zbog neviđeno sporog prijelaza. Lako je podijeliti aktivnosti i bilješke na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama. S druge strane, možete uključiti zaštitu privatnosti i nikada više brinuti o vidljivosti vaših podataka. ” Garmin Connect je globalna zajednica s više od 20 milijuna aktivnih korisnika koja dnevno učita preko milijun aktivnosti, što je dobar pokazatelj zadovoljstva korisnika. ” Ukoliko korisnici žele vidjeti neku funkciju dostupnu za Garmin Connect, dovoljno je obratiti se Garminu, koji će taj prijedlog razmotrili.


TOP HR

APLIKACIJE

.app

Moj račun Aplikacija donosi brz i jednostavan pristup i pregled osnovnih informacija o potrošnji plina, prometima i stanjima plinomjera Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. (GPZOpskrba) ponudila je kupcima plina web i mobilnu aplikaciju MOJ RAČUN putem koje mogu dobiti brz i jednostavan pristup i pregled informacija o potrošnji plina, prometima, stanjima plinomjera, arhivi računa i akontacijskih rata, izradu informativnog izračuna troškova potrošnje plina za bilo koji vremenski period, dojavu

e-maila i mogućnost prikaza i skidanja računa na portalu MOJ RAČUN, izračun stvarnih troškova potrošnje plina za neki vremenski period. Sve verzije mobilne aplikacije MOJ RAČUN (iOS, Android i Windows Mobile Phone) nadograđuju se novim funkcionalnostima jednom godišnje na osnovu zahtjeva korisnika, a izmjene postojećeg sadržaja i popravak grešaka maksimalno jednom do dvaput godišnje. Aplikacija na iOS-u zauzima 3,5 MB, na Androidu 4,5 MB, a na Windows Mobile Phoneu oko 5,00 MB. Za korištenje aplikacije

stanja plinomjera, mogućnost odabira opcije dostave računa e-mailom ili poštom, pregled svih ugovorenih računa na jednom mjestu, mogućnost podnošenja upita, kao i brisanje i dodavanje nove šifre kupca. Za kupce akontacijskog sustava nudi i mogućnost prelaska na model mjesečnog obračuna koji uključuje 12 računa za plin godišnje umjesto 4 obračuna plina i 8 akontacijskih rata. Od posebnih mogućnosti aplikacije izdvojili bismo dojavu stanja plinomjera na temelju kojih se mjesečno ili kvartalno izdaju računi za stvarno utrošeni prirodni plin bez procjene potrošnje plina kada nema očitanja brojila od strane distributera plina (plaćanje računa na osnovu stvarne potrošnje plina). Aplikacija nudi slanje računa u PDF obliku putem

potrebna je registracija i to sa sljedećim podacima: e-mail adresa koju ujedno koristimo kao korisničko ime, ime i prezime kupca, šifra kupca koja se odnosi na ugovor o opskrbi plinom kojega kupac sklapa s GPZ-Opskrbom i račun koji se izdaje jednom ili svaka tri mjeseca (ovisno o vrsti kupca), identifikacijski broj obračunskog mjernog mjesta (podatak distributera plina) i OIB kupca. Potvrdom registracije kupac dobiva na e-mail link za aktivaciju. Pri prvom podizanju kupac mora definirati korisničku zaporku i potvrditi je. Isto tako, deaktivacija korisničkog računa radi se iz same aplikacije jednim klikom. Svi potrebni podaci za registraciju nalaze se na bilo kojem računu za plin, osim e-mail adrese koju odabire kupac-korisnik aplikacije MOJ RAČUN. WWW.VIDILAB.COM

Registracija je potrebna zbog zaštite osobnih podataka i sigurnosti i kako bi se stvarno znalo da je korisnički račun otvorio ovlašteni kupac ili osoba od povjerenja kupca kojoj je to isti omogućio. Vrlo često to je najmoprimac, netko od ukućana ili rodbine. Trenutno je registrirano oko 52.000 aktivnih korisnika web i mobilne aplikacije MOJ RAČUN, tj. 60.000 kupaca plina računa za plin za različita obračunska mjerna mjesta. Broj preuzetih mobilnih aplikacija iznosi oko 20.000. Od novih funkcionalnosti trenutno su u pripremi: web payment – plaćanje računa za plin kreditnim i debitnim karticama putem interneta, ugovaranje usluge MJESEČNI RAČUN, sklapanje ugovora o opskrbi plinom, povezivanje web i mobilne aplikacije MOJ RAČUN s CRM sustavom Microsoft Dynamics CRM koji se trenutno uvodi, NIAS autentifikacija, web servis za razmjenu podataka s Billing i ERP sustavom tvrtke, povezivanje sa sustavom eGrađani, mogućnost slanja e-Računa (UBL 2.1 standard) potpisanog naprednim elektroničkim potpisom i ovjerenog vremenskim žigom i sl. Model buduće digitalne komunikacije i korespondencije s kupcima prirodnog plina osmišljen je interno, u GPZ-Opskrbi u Sektoru razvoja – Služba za informatiku, za što je zaslužan entuzijazam CIO-a i tima ljudi s kojima radi. Tehnički dio odradila je, implementirala, održava i nadograđuje tvrtka Omega software d.o.o. iz Zagreba. Prva verzija web aplikacije MOJ RAČUN napravljena je 2012. godine, mobilne aplikacije na iOS i Android platformi 2014. i od tada se svake godine nadograđuje i poboljšava setom novih funkcionalnosti. VIDI br. 263 / 2018

117


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Njuškalo Najveći online oglasnik u Hrvatskoj postoji i u obliku mobilne aplikacije za Android i iOS pametne telefone

Uz Njuškalo aplikaciju moguće je:

Njuškalo aplikacija potencijalnim kupcima nudi najveći broj relevantnih oglasa koje mogu jednostavno pretraživati, filtrirati i spremati u svoj Njuškalo račun, dok za prodavatelje nudi brzu predaju i kvalitetnu prezentaciju oglasa te iznimnu posjećenost, a time i uspješniju prodaju. Aplikacija jedina ima mogućnost fotoprepoznavanja – jedinstvenu AI tehnologiju kojom već samim fotografiranjem predmeta aplikacija predlaže pripadajuću podkategoriju. Ova je tehnologija trenutno dostupna dijelu korisnika, a ubrzo će biti omogućena svima. Nadograđuje se na mjesečnoj bazi, po potrebi i nekoliko puta. iOS verzija zauzima 46 MB, a Android 32 MB. Za samo pretraživanje oglasa nije potrebna registracija, ali za predaju i uređivanje oglasa, dopisivanje putem Njuškalo poruka i spremanje željenih oglasa potrebno se registrirati svojim Njuškalo računom. Njuškalova aplikacija dosad je preuzeta 765.484 puta, od čega je 75 % Android i 25 % iOS. Prije velikog updatea koji je donio brojne nove značajke i prednosti u korištenju aplikacije, napravljena je dubinska analiza svih povratnih informacija korisnika, što Njuškalo čini kontinuirano i pri manjim nadogradnjama.

118

VIDI br. 263 / 2018

” predavati oglase ” pridružiti im fotografije fotografirati jedinstvenom tehnologijom fotoprepoznavanja ” administrirati svoje oglase ” pretraživati i pregledavati oglase ” spremati zanimljive oglase ” kontaktirati prodavače ” mijenjati svoje korisničke podatke ” kontaktirati Korisničku podršku ” uplaćivati sredstva na Saldo (karticom, uplatnicom, SMS-om*) ” pregledavati račune i promet ” Smjestiti svoje oglase na vrh liste pomoću funkcije Skok na vrh

WWW.VIDI.HR


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Njuškalo Popusti Aplikacija na jednom mjestu donosi najbogatiji pregled akcija, popusta i kataloga trgovina i trgovačkih lanaca na tržištu Njuškalo Popusti aplikacija donosi najveću objedinjenu ponudu akcija, popusta i kataloga na tržištu. Korisnicima nudi i servisne informacije svih trgovaca, mogućnost aktiviranja obavijesti za željene predmete na akciji, sastavljanje personalizirane liste za kupnju i brojne

druge mogućnosti. Pomoću geolokacijskih značajki Njuškalo Popusti otkrivaju najbližu trgovinu u kojoj je željeni proizvod na akciji te tako korisnik, osim novca, može štedjeti i vrijeme. Aplikacija se nadograđuje na mjesečnoj bazi, po potrebi i nekoliko puta. iOS verzija zauzima 52 MB, a Android 9,44 MB. Za samo pretraživanje akcija i popusta nije potrebna registracija, ali za izradu popisa za kupnju i aktivaciju obavijesti za željene proizvode na akciji potrebno se registrirati svojim Njuškalo računom. Aplikacija Njuškalo Popusti do sad je preuzeta 62.805 puta, od čega je 84 % Android i 16 % iOS. Lansiranju aplikacije prethodila je velika analiza tržišta koja je pokazala potrebu potrošača za ovakvim digitalnim proizvodom.

Uz Njuškalo Popusti Android aplikaciju moguće je: ” ” ” ”

svakodnevno pretraživati nekoliko tisuća proizvoda na akciji

informirati se o akcijskim cijenama i popustima te listati aktualne kataloge

provjeriti gdje je vaš omiljeni sniženi proizvod u blizini

aktivirati obavijesti o akcijama za omiljene trgovine i ne propustiti povoljniju cijenu

” izraditi personaliziranu listu za kupnju ” kupovati pametno i štedjeti novac

WWW.VIDILAB.COM

VIDI br. 263 / 2018

119


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Moja Žuja Moja Žuja trenutno je jedina aplikacija vjernosti na našem tržištu koja korisnicima omogućuje prikupljanje bodova skeniranjem QR kodova s računa dobivenih kupovinom proizvoda iz Žujine obitelji, kao i rješavanjem raznih kategorija dnevnih izazova Među najvažnijim mogućnostima aplikacije Moja Žuja jesu sakupljanje bodova skeniranjem QR kodova na računima u kafićima, rješavanje dnev“nih izazova te osvajanje i automatsko preuzimanje raznih tipova atraktivnih nagrada poput ulaznica za koncerte, utakmice, sportska i zabavna događanja, zatim posebnih pogodnosti i raznih Žujinih nagrada poput majica, zvučnika, ruksaka i slično. Upravo ti razni gemifikacijski elementi čine aplikaciju zabavnom za korisnike i predstavljaju velik razlog za njezino svakodnevno korištenje. Tijekom beta faze, Moja Žuja vrlo se često nadograđivala kako bi se riješili svi bugovi na koje smo naišli tijekom testiranja, no sada se frekvencija nadogradnji smanjila na otprilike jednom u dva tjedna s obzirom na to da se aplikacija još uvijek prilagođava prema

120

VIDI br. 263 / 2018

komentarima korisnika. U planu je i daljnji razvoj aplikacije te implementacija većih, vrlo atraktivnih gemifikacijskih funkcionalnosti za korisnike pa se očekuje jedna veća nadogradnja tijekom svakog kvartala ove godine. Što se tiče veličine aplikacije, ona na Androidu zauzima 18 MB, dok na iOS-u zauzima 33 MB. Za korištenje Moje Žuje potrebno je izvršiti registraciju, a korisnici to mogu napraviti ili putem e-mail adrese ili korištenjem svojih računa na Facebooku ili Googleu. Registracija omogućava pregled sadržaja koji je prilagođen interesima korisnika te preuzimanje i dostavu nagrada. Za korisnike, prednosti su registracije unutar aplikacije upravo mogućnosti osvajanja velikog broja nagrada i pristup ekskluzivnim informacijama, kvizovima i natječajima. S druge strane, aktivnosti korisnika u aplikaciji daju vrijedne podatke i ključna saznanja prema kojima se aplikacija dalje optimizira i nadograđuje. Od izlaska stabilne verzije Moje Žuje do danas, aplikacija na Androidu i iOS-u ima preko 3 000 aktivnih korisnika. Želje korisnika i njihovo zadovoljstvo su važni pa je upravo zbog toga unutar same aplikacije implementirana opcija putem koje svi korisnici mogu poslati komentar i dati povratnu informaciju o svakoj od aktivnih funkcionalnosti. Tijekom beta faze usko se surađivalo s korisnicima koji su prijavljivali elemente koje je trebalo popraviti ili doraditi, a nakon izlaska nastavilo se istim tijekom – odgovara se na sve komentare i uvažavaju prijedlozi koji su realni i izvedivi. Razvoj i održavanje aplikacije povjereni su dvjema partnerskim tvrtkama – Žujinoj digitalnoj agenciji Degordian i tvrtki IPS (Integrirani poslovni sustavi). Aplikaciju je u cijelosti razvio Degordian s kojim se do sada radilo na mnogim uspješnim projektima kao što je razvoj web stranice ozujsko.com i raznim drugim digitalnim projektima i marketinškim kampanjama. Implementaciju sustava za printanje kodova i komunikaciju s blagajnama odradila je tvrtka IPS koja ima vlastiti sustav fiskalnih blagajni. WWW.VIDI.HR


.app

TOP HR

APLIKACIJE

HAK

HŽ Net Hrvatski autoklub

Grayscale

Službena aplikacija hrvatskog autokluba pružit će vam više putnih informacija o Hrvatskoj nego će vam ikada trebati. Osim tekstualnih informacija o cestama, moguće je pristupiti brojim kamerama i uživo provjeriti kakvo je stanje na pojedinim lokacijama, pogledati lokacije najbližih benzinskih postaja i ostalih relevantnih usluga (autokampovi, autoškole...), pozvati pomoć na cesti, provjeriti cijene cestarina, a ponuđena je i integracija s mParkingom, tako da sve možete obavljati s jednog mjesta.

INA

Poprilično jednostavna aplikacija za pregled voznog reda i cjenika Hrvatskih Željeznica. Dovoljno je upisati polaznu i odredišnu stanicu i rezultati će se pojaviti gotovo iste sekunde. Osim polazišta i odredišta, moguće je odrediti i datum putovanja kako bi se u obzir uzele nedjelje i praznici, ali u trenutku pisanja najkasniji je dostupni datum u aplikaciji bio 31. 12. 2017. Pretpostavljamo da će ova greška brzo biti otklonjena i da će se aplikacija vratiti u potpunu funkcionalnost.

ZET info Ina

Leon Tuček

Službena INA-ina aplikacija prvenstveno će vam poslužiti za pretraživanje okolnih benzinskih postaja, pružiti vam uvid u njihove cijene goriva i što još imaju u ponudi. Osim informacija o benzinskim postajama, u aplikaciji možete pronaći vremensku prognozu, obilježiti gdje ste parkirali automobil, pročitati relevantne vijesti i provjeriti stanje u prometu u više kategorija, od stanja na cestama do zastoja u željeznicama i kašnjenja trajekata. Dizajn je sučelja pregledan, moderan i intuitivan.

ZET info najjednostavnija je aplikacija na našem prometnom popisu. Ipak, radi se o kvalitetnom uratku koji u trima kategorijama prenosi sve informacije sa službenih stranica ZET-a. Dostupan je popis svih stanica za tramvaje i autobuse, pregled izvještaja o promjenama u prometu i pojedinim linijama, kao i zasebna stranica koja sadrži prijave korisnika i sučelje za slanje vlastitih prijava. U trenutku pisanja ovog teksta najnovija je prijava bila stara tek 10 minuta, što znači da iza aplikacije postoji aktivna zajednica korisnika.

Slooshaj!

TvProfil Globaldizajn

Metaprofile

Najgora stvar kod ove aplikacije njezino je ime. Prijeđete li preko toga, dočekat će vas vjerojatno najbolja aplikacija za slušanje domaćeg radija. Pri pokretanju iskače popis od čak 145 domaćih radio stanica na kojemu možete označiti koje su vam najdraže. Nakon toga preostaje vam samo prepustiti se valovima. U postavkama možete uključiti slušanje preko mobilnog prometa jer aplikacija inače koristi samo Wi-Fi. Iako ponešto zastarjelog izgleda, Slooshaj! je intuitivan i responzivan, a najdražu radijsku postaju možete postaviti i kao budilicu, što je zgodan dodatak.

iCinestar

TvProfil pruža informacije o televizijskim programima za 14 država, uključujući i Hrvatsku. Nakon instalacije možete jednostavno odabrati državu i davatelja usluge te označiti kanale koji vas zanimaju i više nikada nećete propustiti najdraži program. Za emisije je jednim dodirom moguće namjestiti podsjetnike koji mogu biti jednokratni ili se ponavljati, ali za ponavljajuće alarme i još neke opcije potrebno je registrirati se i prijaviti. Dizajn aplikacije atraktivan je, ali animacije su ponešto trzave što pomalo umanjuje sveukupni dojam.

Hrvatska Lutrija Blitz-Cinestar

Filmofilima koji vole odlaske u kino vjerojatno ne moramo posebno predstavljati ovu aplikaciju. Ukratko, u iCinestaru možete pogledati najave nadolazećih filmova, locirati najbliže kino, rezervirati i kupovati ulaznice koje potom možete iskoristiti na blagajni izravno s mobitela. Ne moramo ni spominjati da se za sve ove aktivnosti valja registrirati i prijaviti. Glavni nedostatak aplikacije ponešto je nezgrapno sučelje koje nije u potpunosti iz ovog stoljeća, ali inače odličan proizvod!

Hrvatska Lutrija d.o.o Jednostavna aplikacija za praćenje informacija vezanih uz Hrvatsku Lutriju. Osim informacija o svim kolima i izvlačenjima, u aplikaciju je moguće unijeti SMS kod ili skenirati potvrdu o uplati i na taj način provjeriti dobitak. U postavkama nećete pronaći ništa posebno, ali dostupni su alarmi za izvlačenja, za sve rezultate kola i specifično za one gdje ste nešto dobili (ako ste unijeli podatke o vlastitim listićima). Jednostavno i praktično! WWW.VIDILAB.COM

VIDI br. 263 / 2018

121


.app

TOP HR

APLIKACIJE

McDonald’s McDonald’s je globalna aplikacija koja je dostupna na hrvatskom jeziku i prilagođena potrebama tržišta. Korisnicima omogućava da na jednom mjestu pronađu sve kupone koje mogu iskoristiti u restoranima S McDonald’s aplikacijom kuponi su sada dostupni uvijek, na svakom mjestu i svaki puta kada se korisnici nalaze blizu restorana. Aplikacija objedinjuje i sve novosti iz McDonald’sa te omogućava korisnicima da pronađu najbliži restoran, inspiriraju se ponudom i saznaju nutritivne vrijednosti svih proizvoda iz ponude. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji u gastro ponudi jer dosad niti jedan restoran nije na ovaj način transparentno izložio nutritivne vrijednosti. Sadržaj se redovito osvježava informacijama o najnovijim proizvodima i promocijama, a aplikacija olakšava i prijavu za posao. Aplikacija je, naime, povezana i s McDonald’sovom internetskom stranicom, s popisom otvorenih radnih mjesta, za one u potrazi za poslom, a što olakšava prijavu u svega nekoliko koraka. Najveću vrijednost aplikacija nudi kroz kupone s popustima za registrirane korisnike, a mogu se koristiti bez obzira naručujete li na samoposlužnom kiosku ili kod djelatnika na blagajni. Kuponi se aktiviraju prije same narudžbe,

122

VIDI br. 263 / 2018

a najmanje jednom mjesečnom ponuda kupona u aplikaciji se ažurira. Aplikacija omogućava i direktnu instant komunikaciju push porukama zbog čega u svakom trenutku korisnicima možemo skrenuti pažnju na nove proizvode ili nove dostupne kupone, čime direktno utječemo na prodaju i posjećenost. Uz lokator najbližeg restorana, putem aplikacije je još jednostavnije izabrati McDonald’sov restoran prema pojedinom segmentu usluge, ovisno tražite li restoran u kojem možete popiti kavu i pojesti kolač u sklopu McCaféa ili tražite onaj s rođendaonicom kako biste djetetu organizirali proslavu rođendana. Aplikacija zauzima oko 40 MB. Registracija korisnicima omogućava niz pogodnosti i popusta putem kupona koji su dostupni isključivo putem mobilne aplikacije, poput uštede od 30% za kupnju dva sendviča ili posebnih akcija za doručak gdje potrošačima već za 14 kuna nudimo ukusan i nutritivno vrijedan obrok uz kavu po izboru. Radi se i na razvoju loyalty programa koji će najvjernijim korisnicima donijeti još više pogodnosti, a

WWW.VIDI.HR

u planu su još neke aktivacije koje će biti dostupne samo registriranim korisnicima. Osnovne značajke aplikacije dostupne su i bez registracije. Na primjer, za doznati novosti iz ponude ili koja je nutritivna vrijednost pojedinog sendviča, registracija nije nužna. Ljubitelji McDonald’sa od sredine lipnja 2017. godine putem mobilne aplikacije još brže i lakše mogu doznati sve novosti te se razveseliti kuponima za slasne burgere i krumpiriće. Aplikacija je već u prvom tjednu od predstavljanja zauzela 1. mjesto u Apple storeu, te 2. mjesto na Google Play-u, a danas ima 120 tisuća registriranih korisnika te oko 70 tisuća aktivnih korisnika mjesečno. U McDonald’su su zadovoljni feedbackom korisnika i činjenicom da kontinuirano raste njihov broj, kao i postotak onih koji koriste kupone. Ideje korisnika nastoje se uklopiti u poslovne planove, a uskoro se priprema i nekoliko aktivacija koje će se odvijati isključivo putem mobilne platforme. Aplikacija je razvijena interno unutar globalnog McDonald’s tima, dok lokalna tržišta prilagođavaju njezine funkcionalnosti specifičnim potrebama i željama potrošača.


TOP HR

APLIKACIJE


.app

TOP HR

APLIKACIJE

Rječnik Stranih Riječi Antun Končić Malena i lijepo dizajnirana aplikacija za pretraživanje Hrvatskog Jezičnog Portala. Sučelje je gotovo nepostojeće, osim polja za pretraživanje riječi i stranice s rezultatom, jedina je preostala opcija maleni izbornik s vodičem kroz kratice. Ali u tome i jest ljepota ovog projekta: radi jednu stvar, i to vrlo dobro. Koristite li se često HJP-om, toplo preporučamo ovu aplikaciju.

PhotoMath

BonBon bonbon.hr BonBon je ne tako davno izdao vlastitu aplikaciju za upravljanje računom i napravili su dosta dobar posao. Aplikacijom je moguće pratiti stanje računa, kupovati bonove, mijenjati pakete i prebacivati kune na drugi broj. Osim toga, aplikacija će vam slati obavijesti o tome kada morate nadoplatiti račun. I za kraj, dnevno možete poslati 20 besplatnih SMS poruka. Sučelje je ponešto nekonvencionalno, ali svejedno funkcionalno. Jedino bi se dalo poraditi na brzini izvođenja.

PhotoMath, Inc. Teško da će bilo koji popis aplikacija iz Hrvatske proći bez spomenaPhotoMatha. Aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka jednostavnim upiranjem kamere u papir? San svakoga tko je ikada imao zadaću iz matematike. Osim samog rješenja, dobit ćete i uvid u postupak rješavanja i ispis svih koraka. Od naprednijih opcija uključeno je prepoznavanje rukopisa i iscrtavanje grafova. Aplikacija je u potpunosti besplatna, odlično dizajnirana i ne sadrži nikakve oglase.

AZ fond Aplikacija omogućuje uvid u ukupno stanje sredstava na osobnom računu u fondu, ukupno uplaćena sredstva, detaljan pregled uplata i druge mogućnosti AZ obvezni mirovinski fond nudi besplatnu mobilnu aplikaciju koja za više od 600 tisuća njegovih članova omogućava jednostavno praćenje stanja na osobnom računu putem mobilnog telefona. Aplikacija je razvijena u suradnji s tvrtkom Globaldizajn, a u nju je, prvi puta u Hrvatskoj, ugrađen softver BlinkID koji je razvila hrvatska tvrtka MicroBLINK. BlinkID mobilne telefone i tablete pretvara u skenere osobnih dokumenata, zbog čega je pristup osobnom računu putem AZ-ove aplikacije iznimno jednostavan i brz. BlinkID podatke obrađuje lokalno, na mobilnom uređaju, što rezultira visokom sigurnošću osobnih podataka korisnika. BlinkID softver koristi se u različitim industrijama diljem svijeta za unos osobnih podataka putem mobilnih uređaja. Neke od njegovih primjena su provjera osobnih dokumenata od strane službenih osoba, online kupovina, hotel checkin i sl.

124

VIDI br. 263 / 2018

a softver je korišten i na predsjedničkim izborima u SAD-u za registraciju birača. Članovi AZ mirovinskih fondova nakon preuzimanja aplikacije i registracije imaju mogućnost uvida u ukupno stanje sredstava na svom osobnom računu u fondu, ukupno uplaćena sredstva na osobni račun u fondu, detaljni pregled uplata, obavijest o posljednjoj uplati u fond, te informaciju o mjesecu i godini u kojoj član može promijeniti kategoriju fonda. WWW.VIDI.HR