Page 1

Wat serveert u

Tafeldekken en tafeldecoratie

komend seizoen?

Op bezoek bij... ‘t Amusement Restaurant

Pag. 6

Pag. 14

VerSmakelijk S

het foodservice magazine voor horeca & instellingen

Pag. 42

Nr.

Dit magazine wordt mogelijk gemaakt door VerServer.nl, de online foodservice voor horeca & instellingen

1


VerSmakelijk02

Inhoudsopgave

6 Welkom!

4

Door Wim Heemskerk

Wat serveert u komend seizoen?

6 10

Koffiespecial Verstand van koffie Koffietotaalconcept

12

Tips voor gastheren en gastvrouwen

Op bezoek bij...

Uw zaak voller met de kerst

24

42

Estée Strooker in ‘t Amusement Restaurant

Nieuws van het Koksgilde Nieuwe rubriek in het VerSmakelijk magazine

2

40

Uiterlijke verzorging in de horeca

Kerstgerechten internationaal

Spécialités de Noël

28

Trainingen

Tafeldekken en Tafeldecoratie

VerServer à Rungis vous présente...

26

Ontstaansgeschiedenis van Allettante

Nieuws uit onze webshops

Kerstspecial

Wijntips van de sommelier Welke wijnen passen het beste bij de winter?

Voorproeven in Het Jachthuis Hoog Soeren

What’s new? Nieuws uit onze webshops!

18

46


Inhoudsopgave

42

‘In Frankrijk heb ik geleerd om vanaf de basis te koken.’

28 Alstublieft, de Wildkalender!

COLOFON

48

VerSmakelijk! Magazine is een uitgave van Heemskerk BV en VerServer, de online groothandel voor horeca en instellingen. VerSmakelijk! Magazine komt 4x per jaar uit en wordt aan het begin van elk nieuw seizoen aan onze afnemers en relaties toegestuurd. Wilt u het VerSmakelijk! Magazine voortaan ook ontvangen? Stuur dan een mail naar info@verserver.nl

De nieuwste innovaties binnen VerServer

VerServer op Horecava 2012

50

Kom kijken, proeven, praten en genieten bij VerServer!

Agenda In het volgende nummer

42

47

Welk wildgerecht past nu bij welke maand

Innovaties en ontwikkelingen

- Estée Strooker -

54 55

Bij de voorplaat Na een heerlijke lunch in Restaurant ‘Het Jachthuis Hoog Soeren’ beginnen onze modellen Gerrit en Vanessa Boesveld aan hun wandeling in de mooie natuur en omgeving van het dorp Hoog Soeren, gem. Apeldoorn. Op de achtergrond de nieuwe Range Rover Evoque SD4 (190 pk, max. koppel 420 Nm) in ‘Prestige’-uitvoering, beschikbaar gesteld door dealer Furness-Land Rover B.V. in Apeldoorn, Zwolle en Enschede (www.furness-landrover.nl). Kleding en accessoires van de modellen afkomstig van The Cosy Country Store Gorssel, de leukste winkel in country clothing & home decoration (www.nieuws.deleukstewinkel.nl) VerSmakelijk! Magazine bedankt de modellen en beide bedrijven voor hun medewerking!

Redactie Wim Heemskerk, Yvette Becker, Pim Kisjes Teksten Pim Kisjes Communicatie, Voorst. Vormgeving VIA Design, Twello Fotografie Yoran Fotografie, Evert van de Worp, Remco Siero Visualisaties Lukalize, Steenenkamer Drukwerk Drukkerij Robine, Twello Reacties Reacties kunt u richten aan: Heemskerk BV/VerServer: info@verserver.nl Copyright Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen of delen van artikelen in dit magazine is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van Heemskerk BV/ VerServer en onder bronvermelding.

3


VerSmakelijk02

4


Voor woord Wim

De première van de allereerste editie van ons VerSmakelijk! Magazine is hier niet ongemerkt voorbijgegaan, dat kan ik u verzekeren. Door de makers van het blad werden we verrast met een levensgrote cover die ik samen met alle medewerk(st)ers feestelijk heb onthuld, waarna het tijd was voor koffie met gebak. Snel nadat de eerste exemplaren op de post waren gegaan, regende het complimenten en loftuitingen van klanten en relaties. De reacties waren in één woord hartverwarmend en ook zelf ben ik, in alle bescheidenheid, razend enthousiast over hoe ons magazine er uitziet. Hoe snel de tijd gaat blijkt maar weer uit het feit dat u nu alweer de tweede editie van het VerSmakelijk! Magazine in handen houdt. Een nummer dat grotendeels in het teken staat van de komende decembermaand. Van oudsher een tijd vol sfeer, gezelligheid en lekker eten en drinken. In onze ‘Kerstspecial’ vindt u allerlei nuttige tips en interessante informatie over Kerstmis in de horeca. Mooie wildgerechten, bijpassende wijnen, nieuws uit onze webshops en uit Rungis, sfeervolle Kersttafels, Kerstgerechten uit het buitenland en marketing- en publiciteitsadviezen om van de Kerstdagen ook zakelijk een succes te maken. Tweede aandachttrekker in dit nummer is de ‘Koffiespecial’. Daarin gaat het over wat een goed kopje koffie voor uw bedrijf kan doen. VerServer is via de webshop www.coffeesz.nl exclusief leverancier van de ‘Allettante Celeste Gusto’- koffie. Wij nemen u mee op onze zoektocht naar de juiste koffiemelange, u maakt kennis met het Allettante koffieassortiment en ons koffietotaalconcept, en wij vertellen over onze trainingen in het zetten en serveren van een heerlijk kopje koffie. Tenslotte introduceren wij de nieuwe rubriek ‘Innovaties’, waarin onze innovaties en nieuwe projecten in binnen- en buitenland centraal staan. Het volgende nummer van VerSmakelijk! Magazine kunt u voor de lente in 2012 tegemoet zien. Ik maak van de gelegenheid gebruik u en de uwen een gezond en voorspoedig Nieuwjaar toe te wensen. En voor nu, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet, Wim Heemskerk Directeur

5


VerSmakelijk02

6


Wat ser veer t u komend seizoen?

“Wat serveert u komend seizoen?”

Voorproeven bij Peter Paul en Simona van den Breemen van Restaurant

‘Het Jachthuis Hoog Soeren’ Onder de titel: ‘Wat serveert u het komend seizoen?’, presenteert het VerSmakelijk! Magazine als vaste rubriek steeds een suggestie van een chef-kok bij één van onze afnemers voor de kaart in het komende seizoen. In dit herfst/winternummer zijn wij te gast bij het horecaondernemerpaar Peter Paul en Simona van den Breemen van Restaurant ‘Het Jachthuis Hoog Soeren’. Middenin het sfeervolle, tegen de bossen van het Kroondomein aan gelegen dorp Hoog Soeren. Is er een betere locatie denkbaar om wild te eten?

< Na een heerlijke lunch lekker wandelen in het bos tegenover Het Jachthuis

7


VerSmakelijk02

Het pand waarin Restaurant Het Jachthuis Hoog Soeren is gevestigd, kent een lange en vooral koninklijke historie. Daarvoor gaan we terug in de tijd dat Hoog Soeren nog Hooch Soeren heette en dit gebied één van de meest geliefde jachtterreinen van Prins Willem lll was. In 1677 kreeg de prins het toen al bestaande Jachthuis via een schenking in bezit. Op dat moment en gedurende vele daaropvolgende jaren was het Jachthuis een pachtboerderij die door verschillende boerengezinnen is bewoond, voornamelijk schaapsherders die met hun schaapskudden de nabijgelegen Asselse Heide bevolkten. De opeenvolgende Prinsen van Oranje hadden in de hoeve een speciale jachtkamer tot hun beschikking en buiten een verblijf voor de jachthonden en een ijskelder om het wild in te bewaren. In 1925 is het Jachthuis ingrijpend verbouwd, maar gelukkig wel met behoud van de vele karakteristieke kenmerken, zoals de raamindeling, het rieten dak en het tota-

Simona teruggegaan naar de Veluwe om hier in Hoog Soeren

le aanzicht. Ook nu nog neemt het fraai gelegen Jachthuis

in het Jachthuis een restaurant neer te zetten dat met de na-

een prominente plaats in het dorp Hoog Soeren in, met erte-

tuur verbonden is en waar ik met producten kook die we hier

genover de mooi in stand gehouden schaapskooi en houten

in de natuur en in de buurt kunnen vinden. Het is onze bezie-

schuren van het Kroondomein. Sinds januari 2005 zwaait het

ling om een restaurant neer te zetten waarbij de beleving uit

horecaondernemerpaar Peter Paul en Simona van den Bree-

lekker uit eten gaan bestaat. Lekker eten, een mooi glas wijn

men hier de scepter.

en gezelligheid staan bij ons centraal. Wij bevinden ons in de hogere prijsklasse en krijgen hier gasten uit het hele land. Mijn vrouw Simona komt uit Slowakije. Ik heb haar ontmoet toen ik kok was op cruiseschepen en vanaf 2000 zijn we samen. Bij haar en bij haar familie die erg ‘voedsel-minded’ is, zag ik hoe zij hun dagelijkse maaltijden bereiden met ingrediënten uit hun eigen tuin. Pure producten, zó uit de natuur. Niets wordt weggegooid en alles wordt gebruikt. Die gedachte is ook onze leidraad in hoe wij in ons Restaurant Het Jachthuis Hoog Soeren koken.”

Klassiek, maar met een moderne touch “Simona en ik staan samen met twee leerlingen in de keuken. Daarnaast hebben we twee vaste en één ambulante medewerker in de bediening. Wij koken hier traditioneel, maar met een moderne touch. Klassiek koken dus, maar wel eigentijds gepresenteerd. Die mix vind je hier overal terug, ook in de in-

8

Met de natuur verbonden

richting. Die is sfeervol, intiem en rustiek, met een prachtig uit-

“Ik ben hier in de omgeving opgegroeid, daarna hier leerling

zicht over het omliggende glooiende landschap en de schitte-

geweest toen het restaurant nog in andere handen was en

rende bossen van het Kroondomein. ’s Zomers hebben we

vervolgens naar het westen van het land verhuisd om daar te

hier op mooie dagen een fantastisch terras waar je heerlijk

gaan koken. Ik heb daar in de betere huizen gewerkt”, vertelt

buiten kunt eten. Verder is alles hier puur natuur en maken we

Peter Paul van den Breemen. “In 2005 ben ik samen met

alles zelf. Wild staat bij mij bovenaan. Het is het meest pure


Wat ser veer t u komend seizoen?

‘Eten is houden van en koken is ik houd van jou’ - Peter Paul van den Breemen -

en meest biologische scharrelvlees wat je maar kunt vinden. Vandaar dat ik voor dit artikel ook een wildgerecht heb gekozen.” Restaurant Het Jachthuis Hoog Soeren is op maandag gesloten (met uitzondering van gezelschappen en dan op aanvraag). Van woensdag tot en met vrijdag wordt vanaf 12.00 tot 14.30 uur de lunch geserveerd en van dinsdag t/m vrijdag van 18.00 tot 21.30 uur het diner. Zaterdag en zondag is het restaurant vanaf 12.00 uur de gehele dag doorlopend geopend.

Jachtwijnen Naast hun restaurant runnen Peter Paul

Genieten van heerlijk wild eten

en Simona van den Breemen ook het

in de Veluwse bossen

bedrijf Jachtwijnen, waar particulieren,

Peter Paul van den Breemen kookt

waaronder restaurantgasten, exclusieve

puur en eerlijk. Daarbij gebruikt hij

wijnen kunnen kopen. Daarbij gaat het

zoveel mogelijk producten die hij in de

om bijzondere wijnen van gerenom-

natuur en in de omgeving kan vinden.

meerde wijnmakers die zich op gespe-

Waaronder wild dat hij van vertrouwde

cialiseerde wijnbeurzen profileren, voor-

adressen betrekt. Peter Paul van den

namelijk onafhankelijke wijnboeren,

Breemen: “Hier wordt met plezier en

ofwel ‘Vignerons Indépendants’. Restau-

liefde gewerkt naar het perfecte thuis-

rant Het Jachthuis Hoog Soeren beschikt

gevoel voor de gast, want ‘eten is hou-

zelf over een grote wijnkaart met een

den van en koken is, ik houd van jou’.

breed assortiment aan wijnen, die gas-

Wat serveert hij het komend seizoen?

ten ook kunnen kopen om thuis van te

“Wild. En dan bijvoorbeeld haas, zoals

genieten. Daarnaast wordt elke maand

nu. Op het karkas gebraden hazenrug.

een speciale wijn geselecteerd waar-

En dan het bord opgemaakt met

aan extra aandacht wordt besteed. De

gekonfijte kweepeer, zoetzuur van

wijnen zijn verkrijgbaar in doosjes van

rode kool en saus Royal, saus gebon-

zes flessen en in geschenkverpakking.

den met het bloed van de haas.” De kleurencompositie is schitterend. Het

Wie meer wil weten over Restaurant Het

bord ziet er fantastisch uit en wordt vol

Jachthuis Hoog Soeren en er eens wil

trots getoond. Puur wild eten, zoals het

gaan eten verwijzen wij graag naar de

bedoeld is. Zó uit de natuur. Dat kan

website www.jachthuishoogsoeren.nl.

bij Restaurant Het Jachthuis Hoog

Daar vindt u ook de informatie over

Soeren van Peter Paul en Simona van

Jachtwijnen. Het restaurant maakt actief

den Breemen. Eet smakelijk!

gebruik van social media en is te volgen op Facebook, Twitter en LinkedIn.

9


VerSmakelijk02

What’s new? Nieuws uit onze webshops! Een rubriek vol nieuws en nieuwtjes. Overzichtelijk voor u gerangschikt, inclusief een verwijzing naar onze webshops!

Biologische melk van Vecozuivel Vecozuivel is een bekende en toongevende producent van biologische melk. Het bedrijf maakt gebruik van biologische landbouwmethoden en voedingsmiddelen die aan specifieke eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, dierenwelzijn en productiemethoden voldoen. Kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, waardoor de koeien kunnen genieten van het lekkerste gras en natuurlijke voedingsmiddelen. Biologische melk van Vecozuivel is verantwoord, zeer smaakvol en met liefde en aandacht voor het welzijn van dier en milieu geproduceerd. Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Ambachtelijk gemaakte pasta’s van Casa di Pasta Een andere nieuwkomer bij VerServer zijn de ambachtelijk gemaakte pasta’s naar eigen receptuur van Casa di Pasta. De pasta’s worden vers gemaakt en daarna cryogeen ingevroren met grote voordelen voor het product, de smaak en de houdbaarheid. Er is een ruime keuze aan gevulde en ongevulde pasta. Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

FZ Organic Food Sinds kort zijn de biologische producten van FZ Organic Food bij VerServer verkrijgbaar. Het assortiment omvat vier verschillende merken: Fryslâner (biologische kaas, koeien-, schapen- en geitenkaas, gepasteuriseerd en opgepasteuriseerd); Bionova (groente en fruitconserven); Yakso (vegetarische, Oriëntaalse en Japanse specialiteiten) en Tra’fo (chips en snacks). FZ Organic Food is IFS (Internationaal Food Standard) gecertificeerd en haar producten dragen het EKO-logo. Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

10


What’s new?

Handgemaakte Tiramisu van Casa di Dolce Nieuw in ons assortiment: met de hand gemaakte Tiramisu volgens traditioneel Venetiaans recept van Casa di Dolce. Op lange werkbanken wordt een baan luchtige crème van eigeel en echte Italiaanse mascarpone gespoten, waarop in likeur gedrenkte lange vingers worden gelegd. Dit proces wordt laag voor laag herhaald. Is de Tiramisu op de juiste hoogte, dan wordt die voorzien van een laag cacao voor de finishing touch en de traditionele aanblik. In één woord heerlijk! Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Desem En Zo Desem En Zo maakt zuurdesembrood zoals u nog nooit heeft geproefd. Met als ingrediënten water, bloem en zeezout, maken bakkers Edwin Klaasen en Frits de Wit er heerlijk en puur brood van. Zuurdesem is een mengsel van meel en water waaraan geen gist wordt toegevoegd. Dat hoeft ook niet, want bij een bepaalde temperatuur begint het gistingsproces spontaan. De melkzuurbacteriën in het meel zorgen voor een verzuring van het mengsel. Zuurdesembrood heeft een krokante korst en is heel luchtig van binnen. Bij Desem En Zo worden alle broden met de hand verwerkt. Ook het rijzen duurt lang, veel langer dan bij gewoon brood. Topper in het assortiment is het Kletzenbrood. Zuurdesembrood, je proeft het niet, je beleeft het. Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Vis VerServer blijft zoeken naar optimale producten. Zo zijn we met een nieuwe vis­ leverancier in zee gegaan. Wij bieden u een enorme keuze aan vis, visproducten en schaal- en schelpdieren, die wij dagelijks, vers en diepgevroren, direct bij diverse visafslagen betrekken. Het vakkundig verwerken, fileren en verpakken geschiedt door eigen medewerkers. VerServer kan de vis geheel volgens uw wensen verpakken en aanleveren. Wat u bestelt wordt zo snel mogelijk en onder de meest optimale condities bereid. Daardoor wordt uw bestelling vers en onder de strengste garanties aangeleverd. Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Wild eten in de winter Wat zet u op de kaart?

In de wintermaanden zet u natuurlijk wild op de kaart! Wild eten is erg populair en uw gasten zullen ernaar vragen. Wild en gevogelte is een jaarlijks festijn. In het Jachtseizoen levert VerServer fazanten uit Nederland, Frankrijk, België Oostenrijk, Duitsland en Engeland. Grouse, de sneeuwhoender uit de Schotse Highlands en bosgebieden. Patrijs, afkomstig uit bosgebieden in Engeland. En hert, ree en wildzwijn uit Nederland, Frankrijk België, Oostenrijk, Duitsland en Engeland. In deze editie van VerSmakelijk! staat een Wildkalender (pag. 47) als geheugensteuntje. Wilt u meer weten over wild of wild bestellen? Neem dan contact op met VerServer, of ga naar www.meatsz.nl

11


VerSmakelijk02

Kerst special

12


Kerstspecial

13


VerSmakelijk02

Kerst Tafeldekken en tafeldecoratie

Kersttafel mag gerust iets over the top en overweldigend zijn Waar het tafeldekken in de horeca over het algemeen strikt binnen de lijnen van de etiquette blijft, klinken in de tafeldecoratie vooral de persoonlijke smaak van de eigenaar en het concept van het restaurant door. Hoe daarmee om te gaan tijdens de Kerstdagen? Volgens Xavier de Vil, directeur/ eigenaar van het Belgische bedrijf Pomax Home Decoration, mag de Kersttafel gerust iets over the top, overweldigend en voller zijn. Het gaat vooral om het creëren van sfeer en warmte.

‘De tafel is mode geworden, ook in de horeca’ - Xavier de Vil, Pomax, België -

14


Kerstspecial - Tafeldekken en tafeldecoratie

Pomax Home Collection, opgericht in 1993, ontleent haar naam aan Polen en de voornamen van eigenaren Anne-

‘Op tafel gaat het om accenten die warmte uitstralen’

Marie en Xavier de Vil, legt laatstgenoemde uit: “Wij zijn ooit begonnen

De evolutie van de tafel

met andere, meer modieuze accenten.

glaswerk uit Polen te halen. Dat liep al

Hoe kijkt Pomax tegen de ontwikkelin-

Ook in de horeca. Wij proberen die evo-

direct goed, waarna wij het programma

gen binnen de wereld van de tafelde-

luties te volgen en trendsettend bezig te

stelselmatig hebben uitgebreid met

coratie aan? Xavier de Vil: “De laatste

zijn.”

smeedwerk, kaarsen, serviezen, meube-

twintig jaar heeft die een flinke evolutie

len, textiel, muurdecoratie, rietwerk, tuin-

doorgemaakt. Waar voorheen aan-

Totaalconcepten voor de horeca

artikelen, tafeldecoratie, enzovoorts.

staande bruidsparen nog huwelijkslijs-

Pomax biedt totaalconcepten voor de

Eerst vooral uit Polen, maar later ook uit

ten bij winkels neerlegden met ge-

styling en inrichting van hotels en res-

andere landen, waaronder India en

schenken waaruit hun gasten konden

taurants. “Met onze producten kunnen

China. Wij zagen al snel in dat interieur-

kiezen, zie je dat vandaag de dag nau-

hotels en restaurants totaal worden

decoratie een groeimarkt zou worden

welijks meer. Het is een voorbije tradi-

ingericht en aangekleed. Wij geven

en zijn op tijd ingestapt. Zo hebben wij

tie. Zien mensen nu iets moois voor hun

adviezen en verzorgen complete hore-

Pomax door de jaren heen uitgebouwd

tafel, dan kopen ze dat gewoon. Servie-

ca-inrichtingen in België, Frankrijk en

tot wat het nu is, een leidende en inter-

zen zijn daardoor van een luxe artikel

ook in Moskou (z.o.z.), waar we laatst

nationaal opererende onderneming die

een impulsaankoop geworden. Het

een tweetal trendy restaurants hebben

totaalconcepten voor home decoration

kopen van mooie serviezen en bijpas-

gestyld en ingericht. In Nederland is het

biedt. En dan zowel voor de consumen-

sende tafeldecoraties naar eigen per-

nog niet zover, maar dat is slechts een

ten- als de professionele markt. Naast

soonlijke smaak is populair en betaal-

kwestie van tijd. Wij hebben een gespe-

dat wij onze producten uit vele, vaak

baarder geworden. Dat stelt meer men-

cialiseerd creatief team met stylisten in

verre landen betrekken en daar laten

sen in staat om hun eigen identiteit in

dienst met veel ervaring in het stylen

maken, is Pomax ook in veel landen ver-

hun interieur en op hun eettafel tot uit-

van horecabedrijven en het speciale ta-

tegenwoordigd. Naast België zijn wij ac-

drukking te brengen. Een ontwikkeling

felgebeuren, zoals wij dat hier noemen.

tief in landen als Frankrijk, Duitsland, Ita-

waarop Pomax heeft ingespeeld met

Zij hebben internationale ervaring en

lië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk,

een breed en eigentijds assortiment,

een goede feeling voor sferen, kleuren,

Spanje, Portugal, Rusland en ook in Ne-

van basic tot exclusief. Belangrijk is de

vormen en kleurgebruik. Door onze

derland, via onze agent KimpeX Living

charme, de sfeer die de tafel uitstraalt

totaalconcepten vinden hotels en res-

in Bennebroek.”

en oproept. De tafel is mode geworden

taurants bij Pomax alles wat ze nodig

15


VerSmakelijk02

hebben onder één dak. One stop shopping dus, met alle gemakken van dien. Ook tafels in hotels en restaurants kunnen bij ons compleet worden aangekleed en vormgegeven, waarna de producten door ons in de gewenste aantallen worden uitgeleverd. Ideaal in een professionele horecaomgeving. Onze producten zijn betaalbaar en stralen sfeer en charme uit. Wat serviezen betreft moeten die in de horeca sterk en bestand tegen intensief gebruik en professionele afwasmachines zijn, wat trouwens ook geldt voor bestek. Vandaar dat in de horeca vaak porseleinen serviezen worden gebruikt en dan meestal wit. Daarnaast zie je in de horeca allerlei tafelstijlen. Van modern tot traditioneel en van Zen tot landelijk. Waar het om draait is de indruk en de sfeer van de totale tafel. Die mag nooit kil of koel zijn, maar juist accenten hebben die warmte uitstralen. Dan voelen mensen zich thuis, hebben ze het naar hun zin en blijven ze langer zitten.”

De Kersttafel in de horeca Gaat het om de kersttafel in de horeca, dan heeft Xavier de Vil daarover een duidelijke mening. “Een kersttafel mag gerust iets over the top en overweldigend zijn. Voller ook, met meer variëteiten. Voor dit en volgend jaar zet Pomax in op zilveren accenten, afgewisseld met witte en gematteerde gouden tinten. Veel kaarsen ook. Natuurlijk is alles afhankelijk van de stijl van het restaurant; niets is verplicht. Ook als de gewenste stijl en aankleding afwijkt van onze adviezen zijn klanten bij ons welkom en vinden ze iets van hun gading. Met meer dan 600 kerstartikelen in het programma biedt Pomax voor elk wat wils. Willen hotels en restaurants zich echter met hun inrichting en tafelaankleding onderscheiden, dan zijn ze bij Pomax aan het juiste adres. Ook rond de Kerst. ”Wie meer wil weten over Pomax, kijkt op www.pomax.com Voor nadere informatie over Pomax-producten en verkrijgbaarheid via verkooppunten in uw regio, kunt u zich wenden tot de Nederlandse agent: KimpeX Living, Bennebroek. T: 0 6 34 111 252, E-mail: info@kimpexliving.com”

< Foto 1 en 2: Complete horeca-inrichting in Moskou < Foto 3: Mooie volle kersttafel, die gerust iets over the top mag zijn.

16


Kerstspecial

Het VerServer Team wenst u

Prettige

Kerstdagen en een

Voorspoedig en Gezond

2012.

Ook in het nieuwe jaar staan wij graag weer voor u klaar!

17


VerSmakelijk02

Wat je van ver haalt...

Kerstgerechten kersttradities overal vandaan Het Kerstfeest kent een traditie die teruggaat tot het begin van onze jaartelling. Ook nu nog, in onze jachtige en gedigitaliseerde wereld, is de Kersttijd een bijzondere periode van bezinning en stilstaan bij wat ons mensen met elkaar verbindt. We versturen kerstkaarten, halen vriendschappen aan, nodigen familie uit, eten en drinken met elkaar en versieren onze huizen. In al die eeuwen zijn in vele landen typerende, eigen kerstgebruiken ontstaan. Wat onder meer geldt voor wat op tafel wordt gezet.

De feestelijke sfeer die Kerstmis oproept

Julbord. Jul is het Zweedse woord voor

dessert met dessertkazen, crackers,

willen we in onze huizen terugzien. We

Kerstmis. Noorwegen kent trouwens

molensteenbrood, rijst met zwarte bes-

zetten een kerstboom neer met cadeau-

het Julebord. En de Denen het Dansk

sensaus, chocoladecake, bonbons, fruit,

tjes eronder, steken alle kaarsen aan en

Julefrokost, de kerstlunch. Alledrie zijn

noten, dadels. En dan erbij een glaasje

zorgen voor warmte en gezelligheid. Het

het buffetten met een overdaad aan de

Gløgg, hèt feestelijke kerstdrankje in heel

kerstdiner, vanouds het hoogtepunt van

heerlijkste gerechten. Haring in diverse

Scandinavië. Gløgg is warme rode wijn

de Kerstdagen, wordt thuis, of bij familie

smaken. Potatis ofwel aardappels.

met toevoegingen van amandelen, kruid-

of vrienden gehouden. Of buiten de deur.

Janssons frestelse, geraspte aardappel

nagels en kaneelstokjes. Ook heerlijk bij

Voor het laatste is veel te zeggen. Als het

met ui, ansjovisfilet, zwarte peper en

Deense poffertjes, de Æbleskiver. Nu we

favoriete restaurant het kerstmenu heeft

slagroom (mellangrädde), paneermeel

toch in Denemarken zijn, als er kinderen

toegestuurd en er tijdig is gereserveerd,

en boter en dan in de oven. Knäckebröd

aan tafel zitten krijgen die eerst rijstebrij

hoeft niets een heerlijke avond meer

en andere broodsoorten, op diverse

met suiker, kaneel, boter en een amandel

in de weg te staan. Ontspannend ook,

manieren bereide zalm, paté, ossentong

erin. Daarna komt de gebraden kerst-

want geen voorbereidingen en ook geen

en gerookt rendiervlees. En ook Jul-

gans met appelen en pruimen op tafel.

afwas achteraf. En zonder stress over de

skinka, gekookte kerstham met kool in

Of de kersteend, ook met appelen en

vraag of de kalkoen al gaar is.

veel vormen en mosterd erbij. Zweedse

pruimen en daarnaast gecarameliseerde

gehaktballetjes. En dan, een royaal

aardappelen en Deense rode kool.

Svenskt Julbord Met die kalkoen hebben we gelijk één van de meest traditionele kerstgerechten te pakken. De kerstkalkoen, als Angelsaksische traditie na de Tweede Wereldoorlog naar onze streken overgewaaid uit de Verenigde Staten en Engeland, verschijnt ook bij ons op vele kersttafels, maar hoe zit dat in andere landen? Wat zijn daar traditionele kerstgerechten? We beginnen in Zweden bij het Svenskt

18

Svenskt Julbord >


Kerstspecial - Kerstgerechten internationaal

< Schotse Christmas pudding

Kerstmis in het Verenigd Koninkrijk In het Verenigd Koninkrijk hebben ze nog veel meer kerstspecialiteiten en kerstgerechten. Naast de traditionele kalkoen bijvoorbeeld ook de bekende Christmas Pudding en Christmas Cake. In Schotland zijn de Christmas crackers nog steeds traditie en bijbehorende, ietwat sullige papieren hoed. Vrolijkheid alom dus, mede door het heerlijke eten dat vervolgens op tafel komt. In Schotland beginnen ze meestal met een stevige soep, gevolgd door kalkoen â&#x20AC;&#x2DC;Roast Turkeyâ&#x20AC;&#x2122; of ander vlees, zoals Roast Angus Beef, varkensvlees, wild (vooral hert). Of zalm. Als dessert de traditionele Schotse Christmas Pudding die aan tafel met cognac wordt overgoten en in brand gestoken. Iets lichters kan natuurlijk ook, zoals Cranachan, een traditioneel zoet Schots dessert en een echte lekkernij.

Cranachan Nodig:

60 gr havermout 150gr frambozen 4 eetlepels malt whisky 4 eetlepels heidehoning 600 ml slagroom

Bereiding: verdeel de havermout over een bakplaat, zet die 3 tot 6 minuten in de oven of onder de grill en zorg ervoor dat de havermout niet verbrandt. Laat de havermout afkoelen, klop de slagroom dik, meng de frambozen tot een gladde puree, roer vervolgens havermout, whisky, honing, slagroom en frambozenpuree door elkaar en schep het geheel in hoge glazen. 2 tot 3 uur laten afkoelen voor serveren.

Geeft u de voorkeur aan de traditionele Christmas Cake, dan kunt u daar het beste weken van tevoren aan beginnen, omdat de cake na bereiding elke week met drank moet worden besprenkeld. Daardoor wordt de smaak steeds rijker. In Ierland is de Dundee Cake populair. Of het bijzonder smakelijke alternatief, de Ierse chocoladetaart met Guinness bier (z.o.z.).

< Dundee Cake

19


VerSmakelijk02

Ierse chocoladetaart met Guinness bier (met dank aan The Cosy Country Store in Gorssel, www.deleukstewinkel.nl)

Nodig voor 8 porties: 250 ml Guinness 250 gr boter 100 gr pure chocolade in stukjes 400 gr suiker klein potje zure room of crème fraiche 2 middelgrote eieren 275 gr bloem 1 eetlepel baksoda 1 blikje gecondenseerde melk

Bereiding (voorbereiding: 10 minuten, bereiding: 45 minuten):

Tip 1: Maak een taart van deze chocoladecake door de cake

verwarm de Guinness samen met de boter, chocolade en sui-

horizontaal doormidden te snijden, en er een chocolade

ker. Meng de eieren en de zure room erdoor. Voeg de bloem

ganache tussen te doen. Besmeer de gehele taart met een

en baksoda bij. Mix dit goed door zodat er geen klontjes meer

chocoladeglazuur naar keuze om het af te maken.

in zitten. Giet het beslag in een bakvorm en bak de cake in

Tip 2: serveer Ierse chocoladetaart samen met een glas

o

40 - 50 minuten op 180 C gaar. Gecondenseerde melk 2 uur

Guinnessbier. Guinness smaakt naar chocolade, dus een

in water koken. Serveren als de cake nog een beetje warm is

betere combinatie is er niet. Een kopje koffie of thee kan

met wat karamel.

natuurlijk ook.

En Nederland? Ook ons land telt diverse oude kersttradities als het om eten gaat. Neem de kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes uit de Gelderse Achterhoek die met Kerst en Nieuwjaar worden gegeten. Wij vonden een oud geheim familierecept. Of de worstenbroodjes uit Limburg die voor de Kerst worden gebakken en thuis na de nachtmis worden opgegeten. Ze worden gemaakt van gist- of feuilletedeeg en varkensgehakt.

20


Kerstspecial - Kerstgerechten internationaal

Kniepertjes uit de Achterhoek

Nodig voor 75 stuks:

Materialen:

500 gr bloem

Wafelijzer

750 cl volle melk

Weegschaal

200 gr kristalsuiker

Litermaat

200 gr lichtbruine basterdsuiker

Pan

250 gr roomboter

Beslagkom

2 eieren

Mixer

8 gr vanillesuiker

Bolzeef

5 gr anijszaad

Rond en kegelvormig stokje om te rollen

iets zout

Bereiding: Alles goed afwegen, roomboter in stukjes snijden, melk warm maken in een pan, zout, vanillesuiker, kristalsuiker, bruine suiker en roomboter toevoegen, mengen tot de roomboter is gesmolten (alles handwarm, niet koken), alles in een beslagkom gieten, de 2 eieren er doorheen mixen met de gezeefde bloem, het anijszaad en het zout. Het beslag au bain marie warm houden, in het wafelijzer gieten, de wafeltjes heel dun bakken en ze vervolgens snel op een stokje oprollen, anders worden ze hard en breken ze.

Worstenbroodjes uit Limburg

Voor circa 14 worstenbroodjes:

Bereiding:

500 gr bloem

Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Roer de gist uit met wat lauwe

30 gr gist

melk. Giet de gist in het kuiltje en voeg boter en ei toe. Dan de rest van het lauwwarme

1 dl water

vocht. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Kneed een soepel deeg, dek

1 dl melk

het af en laat het rijzen op een warme plaats tot het dubbele volume. Haal van het

50 gr boter

brood de korsten af en week het in wat lauw water. Druk het vocht eruit en druk het

1 ei

brood fijn. Maak het gehakt aan met het ei en oud brood. Maak het mengsel met zout

10 gr zout

en peper op smaak. Het gehakt moet stevig zijn zodat er rolletjes van gemaakt kunnen worden. (i.p.v. oud brood kan paneermeel ook). Bestrooi het werkblad met bloem

Vulling:

en leg het deeg erop. Kneed het deeg door (druk niet te hard), verdeel het in stukken

600 gr gehakt

van ± 50 gr, rol elk deegstukje uit tot een ovaal lapje. Maak van het gehakt rolletjes

(half varkens half kalfs- of rundgehakt)

die korter zijn dan de deegplakjes. Leg in elk deegplakje een rolletje gehakt. Sla de

1 ei

zijkanten van het deeg naar binnen over het gehakt, rol het deeg om het gehakt en

oud witbrood (of paneermeel)

sluit het deeg stevig om het gehakt. Maak de naden met water nat en druk ze vast.

zout & peper

Vet een bakplaat in. Leg de broodjes op de bakplaat een stukje van elkaar af, met de

foelie & nootmuskaat

sluitnaad onder. Prik de bovenzijde een paar maal in. Klop ei los met een beetje melk en strijk de broodjes daar mee af. Laat ze rijzen tot het deeg dik gezwollen is. Verwarm

Af werking:

de oven voor op 220 oC. Bak de broodjes op 220 oC gedurende 15 tot 20 minuten in

1 ei

het midden van de oven. Ze moeten bruin zijn en stevig aanvoelen. Verleng zo nodig

1 eetlepel melk

de baktijd en zet de oven op 250 oC. Eet de broodjes warm of warm ze op.

(Bron: recept afkomstig uit het boek ‘Limburg op z’n lekkerst’ van Wil en Netty Engels-Geurts, ISBN: 978-76043-82-1, uitgever: www.uitgeverijtic.nl).

21


VerSmakelijk02

Uw zaak vol(ler) met de Kerst

‘Betrek je leverancier op tijd bij je plannen voor het

Kerstmenu

Horecaondernemers zouden in deze recessietijd veel vaker contact moeten hebben met hun leveranciers. De restaurateur moet terug in de seizoenen. Of: je kunt dan wel zelf je prijzen willen bepalen, maar naar welke prijs/kwaliteitsverhouding is je gast eigenlijk op zoek? Deze en andere tot nadenken stemmende opmerkingen noteerden wij uit de mond van Robert Boon, chef-kok en eigenaar van ‘Koken bij de Molen’ in het Gooische Laren. “Mijn opa had een aantal hotels in Nederland die tot de Smits

wereld!”, klinkt het met gepaste trots. In de keuken van ‘Koken

Groep behoorden”, begint Robert Boon (51 jaar) het gesprek.

bij de Molen’ ontwikkelt Robert Boon ook nieuwe producten

We zitten in zijn sfeervolle bedrijf met 5-sterren classificatie

voor de voedselindustrie en buiten de deur geeft hij kookde-

‘Koken bij de Molen’, vernoemd naar de nabije monumentale

monstraties, onder meer op de Horecava. Over horeca-erva-

Laarder molen en het culinaire centrum voor liefhebbers van

ring gesproken!

goed en lekker eten en drinken in het Gooi, aldus de website www.kokenbijdemolen.nl. Er gebeurt veel onder dit gastvrije dak. Zo telt het bedrijf een kookstudio en een kookschool, worden er workshops en cursussen gegeven, wordt er op lo-

‘Scherp inkopen zorgt voor prettig geprijsde (Kerst)menu’s’

catie gekookt en gecaterd en is er ook nog ‘Wok on Wheels’ voor heerlijke gewokte gerechten met Oosterse smaken en

Kerst is iets speciaals

dito uitstraling op locatie. Ook private dining voor besloten ge-

Goed, Kerstmis dan. De aanleiding voor dit gesprek. Hoe krijgt

zelschappen is hier mogelijk. “Mijn opa heeft mij altijd krach-

de horecaondernemer zijn zaak vol(ler) tijdens de Kerstdagen

tig gestimuleerd om een goede horecaopleiding te gaan vol-

in een tijd waarin veel mensen op de kleintjes (moeten) let-

gen. Ik heb naar hem geluisterd en heb achtereenvolgens de

ten? Robert Boon: “Een volle zaak tijdens de Kerst is enerzijds

Middelbare en Hogere Hotelschool gevolgd. Daarna heb ik

een kwestie van goede marketing en publiciteit, ondermeer

een periode in restaurants en hotels in het buitenland ge-

met gerichte direct marketingacties en het gebruik van social

werkt, onder meer in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Terug

media als Twitter en LinkedIn. Geen Hyves en Facebook, daar

in Nederland heeft Ad Kooij me fanatiek gemaakt, me het fa-

zit het merendeel van je klanten niet. Anderzijds gaat het om

natisme bijgebracht dat je moet hebben om hogerop te

wat je kookt, hoe je menu eruit ziet en welke prijzen je vraagt.

komen en succes te hebben in dit vak.” In Nederland werkte

Het is recessietijd. Als mensen uit eten gaan zijn ze kritischer

Robert bij bekende bedrijven als ‘De Bokkedoorns’ en het ‘Ro-

dan ooit over de prijs/kwaliteitsverhouding. Je kunt jezelf

sarium’, was hij culinair adviseur bij diverse toeleveringsbedrijven voor de horeca en vicevoorzitter van het Koksgilde. Van het Koksgilde is hij nog steeds lid, net als van Eurotoque en het Culinair Team Amsterdam. “We zijn tweede van de

22

Interieur van ‘Koken bij de Molen’ >


< Chef-kok/eigenaar

Kerstspecial - Uw zaak vol(ler) met de Kerst

Robert Boon en partner Chris Deuschle

daarom willen aanraden om zich op een leverancier te concentreren waar ze verstand van zaken hebben en waar ze jouw taal spreken. De taal van de chef noemen ze dat bij mijn leverancier VerServer. Dan krijg je goede adviezen. En verder: ga seizoensgericht koken. Ik zie veel mensen in het vak die vergeten zijn wat het marktaanbod is, waar producten vandaan komen en wanneer ze beschikbaar zijn. Ik vind dat de restaurateur terug moet in de seizoenen. Zich moet afvragen welke producten bij welk jaargetijde passen. ’s Winters zet je wintergerechten op je kaart. De consument wordt verkeerd opgevoed door de supermarkten met een aanbod van teveel producten die niet bij het seizoen passen in de schappen. Daarom moet je op je Kerstmenu bijvoorbeeld geen aardbeien zetten. Die passen nu eenmaal niet bij de winter. Net zoals platvis, in de winter moet je juist rondvissen op de kaart hebdaardoor snel uit de markt prijzen. Stel jezelf daarom de vraag

ben staan. En wild. Doe je dat, dan ben je bezig met je vak en

naar welke prijs je gast op zoek is en hoe je daarop het beste

haal je gasten binnen. Maar alleen al over de vraag wanneer

kunt inspelen. Het gaat om de keuze: 80 euro per couvert en

je klein haarwild en wanneer groot haarwild op je kaart kunt

een halflege zaak, of 40 euro en een volle tent. Scherp inko-

zetten heerst onzekerheid. Ik zou daarom iedereen willen

pen zorgt voor prettig geprijsde (Kerst)menu’s. Daarmee haal

aanraden om eens een kijkje op websites als www.leefmi-

je meer mensen naar binnen, maar je hebt er wel je leveran-

lieubrussel.be en www.plantaardig.com te nemen. Daar leer

cier bij nodig. Heel veel contact met je leverancier is een must

je veel over seizoensproducten, over hun voedingswaarden

in deze tijd en de beste methode om te weten welke produc-

en over hun verkrijgbaarheid.”

ten beschikbaar zijn als jij ze nodig hebt, waar die producten vandaan komen en wat ze kosten. Ik krijg van mijn leverancier

Nederlandse keuken

altijd bijtijds te horen wat er beschikbaar is en wat niet, maar

Ben je creatief met het product en durf je out of the box te

veel bedrijven komen daar te laat achter. Heb je de Kerstme-

denken, dan kun je gerechten op de kaart zetten waarmee

nu’s dan al rondgestuurd, dan heb je twee problemen: je

je je kunt onderscheiden. De Nederlandse keuken biedt daar

moet je gasten teleurstellen en je kunt fout zitten met je calcu-

volop mogelijkheden voor. In de media en in de vele kook­

latie. Heb je echter goed en regelmatig contact met je leve-

programma’s die we op televisie zien wordt mensen vaak

rancier dan gebeurt je dat niet en kun je mooie en scherp ge-

het hoofd op hol gebracht, maar wat wordt vergeten is dat de

prijsde Kerstmenu’s rondsturen. De beste voorwaarde voor

koks in die programma’s vaak op andere momenten koken

een goede respons en veel reserveringen. Kerst is iets speci-

dan het programma wordt uitgezonden. Dat geeft een ver­

aals, besteed er dus veel aandacht aan en begin daar tijdig

tekend beeld. Kook daarom conform het seizoen en pas je

mee. Begin november is een goed moment.”

kaart ook op de seizoenen aan. Daarmee verras je je gasten. Bovendien ontzie je het milieu ermee als je seizoensgericht

‘Ik vind dat de restaurateur terug moet in de seizoenen’

kookt. Producten die de hele wereld over gaan zorgen voor een teveel aan vervoerbewegingen en daarmee voor een veel te hoge CO2-uitstoot. En zitten die gasten eenmaal bij je aan tafel zorg er dan ook voor dat je personeel in staat is

Seizoensgericht koken

om de emotie op het bord over te brengen. Voed ze daarom

Een hartenkreet: “Iedereen heeft toegang tot de groothandel

goed op in het samenspel tussen vakbekwaamheid en

tegenwoordig en in veel van die groothandels lopen mede-

gastheer zijn.”

werkers rond zonder verstand van het vak. Ik zou restaurateurs

23


VerServer à Rungis vous présente...

Spécialités de Noël

Welke nouveautés en specialiteiten heeft VerServer in Rungis voor de Kerstdagen voor u in petto? In deze vaste rubriek in het VerSmakelijk! Magazine vindt u allerlei tips, primeurs en producten om uw gasten mee te verrassen! Chapon haan De Chapon haan (kapoen op z’n Nederlands) is een traditioneel feestgerecht, dat vooral in de decembermaand wordt gegeten en vaak tijdens de Kerstdagen wordt opgediend. Een Chapon haan wordt voordat hij seksueel volwassen is gecastreerd en daarna minstens 77 dagen vetgemest. Dat zorgt voor een hoger gewicht en een hoger vetgehalte, waardoor het vlees heerlijk mals is.

U bestelt de Chapon haan online op www.meatsz.nl

Kerstgeschenken van Médelys op maat voor u samengesteld VerServer haalt de bijzondere geschenken van het befaamde Franse huis Médelys uit Rungis naar Nederland. Schitterende feestelijke pakketten vol heerlijke wijnen, zalige bonbons en tal van exquise culinaire verrassingen. Bij VerServer kunt u de pakketten van Médelys naar uw eigen smaak en voorkeur laten samenstellen! Wij bieden u allerlei uitvoeringen in diverse prijsklassen. De Médelys-geschenkdozen kunt u als bijzonder relatiegeschenk of als cadeau gebruiken, of u kunt ze in uw zaak verkopen. Wilt u meer informatie over de bijzondere kerstgeschenkdozen van Médelys, neem dan contact met ons op

of ga naar www.verserver.nl

Citrus Kaviaar De oorspronkelijke naam van Citrus Kaviaar is Finger Limes. Zo werden ze genoemd in het land van herkomst Australië. Niet zonder reden, ze zien eruit als vingers en zijn net zo groot. Citrus Kaviaar is er in rood, geel, oranje en groen. De ‘parels’ in de vruchten lijken op kaviaar en hebben ook verschillende kleuren: lichtgroen, geel, wit en roze. Citrus Kaviaar zorgt voor een bijzondere smaakexplosie. Bij het eten barsten de parels open en geven een heerlijke limoensmaak af.

Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

24


Hand van Boeddha Aan de opvallende vorm met vingerachtige uitsteeksels ontleent de uit India afkomstige, citrusachtige en helder geel gekleurde Hand van Boeddha zijn naam. Aan deze vrucht kunnen wel 5 tot soms 20 ‘vingers’ zitten. In de dikke, aromatische schil zit wit vruchtvlees, dat niet sappig is en geen zaden bevat.

Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Godard, de specialist in ganzenlever VerServer haalt eenden- en ganzenlever van het meermaals met prijzen onderscheiden Franse merk Godard naar Nederland. Er is een ruime keuze in eenden- en ganzenlever. Van blokken tot combinaties met bijvoorbeeld truffels en/of paddenstoelen. Ook voor eenden- en ganzenleverpatés van Godard kunt u bij VerServer terecht.

Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Gevogelte VerServer importeert de delicatessen van Avigros, marktleider in gevogelte uit het hart van Rungis. Eigenaar en geboren Italiaan Gino Cantena, wordt in Frankrijk niet voor niets de ‘koning van het gevogelte’ genoemd. Hij is de onbetwiste specialist in duif, eend, kip, kalkoen, parelhoen en kwartel. En ook in konijn, paté de foie gras en ga maar door. Ook voor Halalen Turkse delicatessen, afkomstig uit Rungis, kunt u bij VerServer terecht.

Kijk voor informatie en bestellingen op www.verserver.nl

Meer weten over Rungis en de ‘Rungis Service Expresse’ van VerServer? Al vanaf de oprichting in 2007 is VerServer met eigen mensen in Rungis vertegenwoordigd. Zij kennen de weg, zijn kind aan huis bij veel gerenommeerde leveranciers en zorgen voor een snelle levering van uw bestelling met de unieke ‘Rungis Service Expresse’. Door u bestelde producten worden door onszelf in Rungis geselecteerd en ingekocht en daarna per gekoelde bestelwagen naar Apeldoorn vervoerd. Uiterlijk de volgende dag worden de producten bij u afgeleverd. Ook voor assistentie wordt gezorgd: onze mensen staan graag voor u klaar voor adviezen en het opnemen van uw bestelling. Er is een wekelijkse routine: u kunt tot uiterlijk dinsdag 17.00 uur bestellen en heeft de bestelling dan uiterlijk donderdag - en soms al op woensdagmiddag in huis. Ga voor informatie of een afspraak naar www.verserver.nl

Zelf een keer mee naar Rungis? Als extra service biedt VerServer u als kok of leerling-kok de bijzondere gelegenheid om met ons mee te gaan naar Rungis voor een bijzondere ontdekkingstocht waarop u uw ervaring en productkennis kunt verrijken! Wilt u dat ook? Stuur dan een e-mail naar: info@verserver.nl o.v.v. ‘Rondleiding Rungis’ en wij nemen contact met u op om een afspraak te maken!

25


VerSmakelijk02

Wijntips van de sommelier

‘Bij wild en winterweer passen volwassen smaken van volwassen wijnen’ De winter munt uit door sfeervolle avonden bij de open haard, kaarsen aan en genieten van gezelligheid, heerlijk eten en mooie, krachtige wijnen. ‘Volwassen wijnen met volwassen smaken’, noemt Olaf van den Berg, gastheer en sommelier bij Restaurant ‘Het Jachthuis’ te Hoog Soeren, deze wijnen. Volwassen wijnen combineren mooi met wild, elk met hun eigen krachtige smaak. En dat dan graag in een mooie omgeving, goed gezelschap en een plezierige sfeer. Laat nu de sneeuw maar komen! Tijd om de sommelier te vragen naar een mooie bijpassende wijn.

Die sommelier vinden we in Restaurant ‘Het Jachthuis Hoog

20.000 flessen met absolute topwijnen. Ik heb er drie weken

Soeren’ in het gelijknamige dorp, vlakbij Apeldoorn gelegen

in de kelders gewerkt en ben flink verkouden geweest. Maar

(www.jachthuishoogsoeren.nl). Het karakteristieke Jachthuis,

dat maakte me niet uit. Ik heb er het beroep van sommelier

dat dateert uit 1677, bevindt zich op een opvallende plek in

goed kunnen bestuderen. Wijnverkoop in een restaurant is

het rustige Hoog Soeren, pal aan de route die naar de sinds

enorm belangrijk. Zowel qua omzet, als voor het ‘verhaal’ van

1963 hier gevestigde 9 holes baan van de Veluwse Golf Club

het restaurant zelf, de filosofie achter het bedrijf.”

en de fraaie bossen en uitgestrekte heidevelden daarachter voert, richting plaatsjes als Asselt, Hoog-Buurlo en Kootwijk. Het is hier genieten geblazen van de alom aanwezige en schitterende natuur, de rust en het wild dat zich van tijd tot tijd

‘Wijn wordt hier heel erg serieus genomen’

in de bossen van het omliggende Kroondomein laat zien. In

26

het sfeervolle Jachthuis praten wij met gastheer/sommelier

Interessante wijnkaart met ± 250 wijnen

Olaf van den Berg (25 jaar). Verheugt hij zich op de komende

Stilzitten en een teveel aan theorie passen niet bij Olaf van

winter? “Oh ja, absoluut. Het Jachthuis in de sneeuw met de

den Berg. “Ik wilde op de vloer staan en liefst direct aan het

bossen en het dorp eromheen vormt een prachtig plaatje.

werk. Het Jachthuis had een vacature voor een gastheer, ik

Binnen, in ons intieme en sfeervolle interieur, zorgen de open

ben aangenomen en aan het werk gegaan. Hier, in het Jacht-

haard, de kaarsen, de warme kleuren en natuurlijk ook onze

huis, is ook mijn inspiratie voor de wijn geboren. Het bedrijf is

gerechten en wijnen voor heerlijk en gezellig uit eten gaan.”

bijzonder. Om te beginnen weet ik dat ik een goede keuken

Olaf van den Berg is inmiddels tweeënhalf jaar werkzaam

achter me heb, wat plezierig is als je gastheer bent. Boven-

bij Het Jachthuis Hoog Soeren. “Na de HAVO heb ik een

dien is Het Jachthuis, naast een plezierig en leuk bedrijf, ook

opleiding bij de Hogere Hotelschool in Apeldoorn gevolgd en

een erg leerzame plek om te werken. In het begin voelde ik

daarna stage gelopen bij het 2-sterrenrestaurant ‘Le Château

me nog een beetje een leerling, maar dat is snel verdwenen.

du Domaine Saint Martin’ in Vence, Frankrijk, aan de Côte

Ik heb een goede begeleiding gehad van de vorige gastheer/

d’Azur. Mijn stageopdracht betrof het opzetten van een nieuw

sommelier, daardoor is mijn verantwoordelijkheidsgevoel voor

voorraadsysteem voor de wijnkelder. Daar lagen maar liefst

de wijn toegenomen. De wijnkaart bevat circa 250 wijnen en


Tips van de sommelier

is erg interessant. Direct nadat ik hier ben gaan werken heb ik een basis wijncursus gedaan en verder heb ik hier heel veel geleerd over wijnen, over smaken, geuren, proeven, ruiken, adviseren en serveren. Wijn wordt hier heel erg serieus genomen. Elke dag keuren en proeven we de wijnen die we hier serveren of willen gaan serveren, we zijn er de hele dag mee bezig. Onze gasten kunnen ook wijn bij ons kopen via het bedrijf Jachtwijnen. Wij kopen in tegen groothandelsprijzen wat de prijzen voor de particulier aantrekkelijk houdt. Wijn is divers en complex. Je zult wijn nooit helemaal begrijpen, maar dat is tegelijkertijd ook de magie ervan. Sommelier is een prachtig beroep, ik werk met de mooiste producten. Zeker hier in Het Jachthuis met onze mooie wijnkaart en enorme keuze. We hebben alleen al twee pagina’s met wijnen uit de Bordeaux op de kaart staan, 42 verschillende châteaux van alle niveaus, allemaal rijp en bovenal volledig op dronk.”

De wijntip van Olaf van den Berg voor de wintermaanden Welke wijn adviseert Olaf van den Berg voor de komende wintermaanden? “Bij het antwoord op die vraag wil ik graag onze voorliefde voor wild betrekken. Wild en wild eten horen bij Restaurant Het Jachthuis Hoog Soeren en haar omgeving. Het Jachthuis is een klassieker qua keuken en qua wijn, geïnspireerd door Italië en Frankrijk. In deze tijd van het jaar, in het wildseizoen, wil je volwassen smaken van volwassen wijnen. Alles krijgt een rijpe kleur en geur; die elementen zoek je ook in de wijnen. Naast onze klassiekers onder de wijnen willen wij onze gasten ook verrassen met nieuwe wereldwijnen, waarbij je meer wijn krijgt voor het geld en die sneller op dronk is. Daar is in de markt meer vraag naar nu de wereld minder geduld heeft. Als wijntip voor de wintermaanden wil ik C.J. Pask Gimblett Road uit Hawkes Bay 2007 voorstellen. Een schitterende rode wijn uit Nieuw-Zeeland, Hawkes Bay ligt in het oosten van het noorder eiland aan de kust, met een samensmelting van drie duivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot en een beetje Malbec. De Cabernet Sauvignon zorgt voor het behoud van de kracht, de Merlot voor soepelheid en dat beetje Malbec voor de kruidigheid, de wildachtige geur en de animale tonen. Een heerlijke, stoere, maar tegelijkertijd toegankelijke wijn die goed met allerlei soorten wild harmonieert!” Samen met gastheer/ sommelier Olaf van den Berg klinken wij op een mooie en sfeervolle winter. Proost!

27


VerSmakelijk02

Koffie

special

28


Kof fiespecial

29


VerSmakelijk02

Koffiemerk Goed kopje koffie is een omzetbrenger van jewelste

De ontstaans­geschiedenis van het koffiemerk Allettante

Gaat er wel eens een dag voorbij zonder koffie? Kleine kans, velen van ons leven erop en kunnen niet zonder. Koffie om mee wakker te worden, om bij de les te blijven, om dipjes te verdrijven en het diner mee af te ronden. In de horeca is een goed kopje koffie dan ook een omzetbrenger van jewelste. Vreemd dan toch dat er vaak zo weinig aandacht aan wordt besteed. En de koffie het verder zo plezierige restaurantbezoek en lekkere eten verprutst. Dat kan beter, dachten ze bij VerServer. Een artikel over de zoektocht naar de juiste koffiemelange die zou uitmonden in het eigen merk Allettante.

30

“Koffie en koffiedrinken is ‘hot’. Kijk naar al die koffiewinkels.

barista kan bogen op een ruim 10-jarige ervaring in de koffie-

Nederlanders hebben meer belangstelling voor koffie gekre-

wereld, die hem tijdens de Olympische Spelen in 2008 in Beij-

gen. Dat vind ik een fantastische ontwikkeling!” Aldus een en-

ing, China, zelfs tot in het Holland Heineken House bracht om

thousiaste Matthieu Luth (36 jaar), sinds juni dit jaar vertegen-

daar voor de koffie te zorgen. “Senseo en Nespresso hebben

woordiger en koffie-expert bij VerServer. Deze gediplomeerde

de leemte tussen het lekkere kopje koffie op vakantie in Italië


Kof fiespecial - Ontstaansgeschiedenis van Allettante

en het Hollandse bakje troost opgevuld en de mensen ervan be-

Tijgervelletje

wust gemaakt hoe lekker koffie thuis kan smaken. Die overge-

“Het past in de formule van onze online groothandel VerServer

waaide Italiaanse koffiecultuur heeft ervoor gezorgd dat mensen

om, als onderdeel van ons totaalassortiment voor horeca en in-

voor thuisgebruik betere koffiezetapparaten gingen aanschaffen,

stellingen, ook met een eigen merk koffie op de markt te komen”,

dat in de horeca steeds vaker om espresso, cappuccino en latte

mengt directeur Wim Heemskerk zich in het gesprek. “Nadat we

macchiato werd gevraagd en dat overal koffiewinkels verrezen.

aldus hadden besloten zijn we op zoek gegaan naar een expert

Horecaondernemers die daarop inhaakten, goede koffiezetma-

die ons meer kon vertellen over hoe je een goede koffie maakt,

chines aanschaften en hun personeel hebben laten trainen in

waar je allemaal op moet letten, welke smaken je in je assorti-

het zetten van koffie, heeft dat geen windeieren gelegd. In hun

ment moet hebben, enzovoorts. Daar hebben we ruim de tijd

bedrijven is een goed kopje koffie tot een omzetbrenger van je-

voor genomen in de overtuiging dat je met zoiets gevoeligs als

welste uitgegroeid.”

de smaak van koffie maar één kans krijgt om het goed te doen. Bij onze zoektocht is de in koffiekringen zeer bekende Fred van ’t

Een kwestie van melangeren

Riet betrokken geweest als onze koffie-creator en adviseur. Na

“De beste koffie in de wereld is Arabica-koffie”, doceert Matthieu.

maandenlang proberen, proeven en weer opnieuw proberen

“Deze koffiebonen groeien op een hoogte van 1800 meter of nog

mag het resultaat er zijn. De smaak van onze Allettante koffie-

hoger in gebieden rondom de evenaar. Qua smaak neigt Arabi-

melanges wordt alom gewaardeerd. Ze zijn fris, elegant en

ca naar een ietsepietsje zuur. Op lagere hoogte worden de Ro-

smaakvol, met een ‘tijgervelletje’ en een mooie crème.”

busta-koffiebonen verbouwd. Robusta zorgt voor body in de koffie, voor de krachtige smaak. Wat je probeert is de juiste men-

Kleine charges voor verse koffie

ging te vinden tussen Arabica en Robusta. Goede koffie is altijd

Terug naar de koffiesmaken en de veranderde, bredere smaak

een kwestie van melangeren, waarbij je uit tien tot twaalf ver-

en voorkeur bij gasten als het om een lekker kopje koffie gaat,

schillende Arabica’s kunt kiezen om tot een goede smaak te

welke gevolgen heeft dat voor de horeca? Matthieu Luth: “Vroe-

komen. Verder is het zo dat hoe zuidelijker je in Italië komt, des te

ger was het één doos koffie, één doos suiker en één doos melk

sterker de koffie daar wordt. Dat komt door de invloed van de Ro-

en klaar was je als horecaondernemer. Maar dat is al lang niet

busta. Grappig genoeg zie je in ons land wat het drinken van

meer zo. Wil je door je gasten serieus genomen worden, dan heb

koffie betreft, ongeveer hetzelfde beeld. In het noordoosten van

je een breder koffieassortiment nodig dan alleen ‘gewone’ koffie.

ons land wordt mildere koffie gedronken dan in het zuiden. Ter-

Zo wordt in restaurants en grand cafés veel cappuccino gedron-

wijl in het westen, in de Randstad, de koffie vooral extra strong

ken en in chique restaurants na het diner vaak om een kopje es-

wordt gedronken en er ook veel vaker om andere koffiesoorten

presso gevraagd. Dat betekent dat er, naast meerdere melanges,

wordt gevraagd, zoals de latte macchiato die nu erg trendy is.”

ook een professionele, goed afgestelde koffiezetmachine moet zijn waarvoor je meer ruimte in de zaak nodig hebt. Voor een koffiecorner met een koffiemachine en twee koffiemolens heb je minstens 1.50 strekkende meter nodig. Eén koffiemolen gebruik je voor een gewoon kopje koffie en de ander voor je andere koffiesoorten. Het verschil zit ‘m in de maling. Hoe fijner de koffie, des te langer is er contact tussen koffie en water. Dat zorgt voor sterkere koffie geschikt voor espresso, cappuccino en latte macchiato. Is de maling grover, dan is er korter contact tussen koffie en water en krijg je mildere koffie. Die doorlooptijd mag echter niet te kort worden, want dan loopt de smaak teveel terug en is de koffie niet om te drinken. Wat ook kan gebeuren als het water in de machine te heet is. Het is niet voor niets dat wij aan deze twee kwaliteitsaspecten erg veel aandacht besteden bij onze koffietrainingen.”

31


VerSmakelijk02

Celeste Gusto - Hemelse smaak

Rainforest

Nu de Allettante koffie alweer geruime tijd exclusief door Cof-

De missie van de Rainforest Alliance bestaat eruit ecosyste-

feesz.nl, onderdeel van VerServer, op de markt wordt gebracht,

men en de mensen en wilde dieren die binnen deze ecosys-

groeit het aantal fans van dit koffiemerk met de dag. Koffieken-

temen leven te beschermen door de manieren waarop de

ners, gasten en horecaondernemers zijn overtuigd geraakt van

mensen het land gebruiken, de handelspraktijken en het con-

de hemelse smaak, of op zijn Italiaans: celeste gusto, van Allet-

sumentengedrag te veranderen. Ondernemingen, coöperatie-

tante. Matthieu Luth: “VerServer heeft bewust gekozen voor een

ve bedrijven en grondbezitters die aan onze programma’s

samenwerking met een kleine branderij, omdat daar in kleine

deelnemen, voldoen aan nauwgezette normen die de biodi-

charges wordt geproduceerd. Kleine charges betekent verse

versiteit in stand houden en duurzame middelen van bestaan

koffie. Een kwaliteitsaspect dat prima aansluit bij de online

verschaffen.

versgroothandel die VerServer is.”

Allettante assortiment

Allettante Nice & Wise

Koffie met een stevige afdronk. Arabica en Robusta koffie en een iets hogere branding.

Allettante All Day All Night

Smaakvolle espresso café crème koffiemelange uit de allerbeste Arabica soorten. Zacht, vol en fris van smaak.

Allettante After Dinner

Mooie volle, authentieke espresso koffie van 100% Arabica waaronder een top Brasil. Kruidige afdronk.

Allettante van de Heeren

De absolute Arabica top! De allerbeste Kenya en Guatamala koffie met een ondertoon van hoogwaardige Columbia.

Allettante Melange (snelfiltermaling)

Een milde koffie, samengesteld uit speciaal geselecteerde Arabica en Robusta bonen.

32


Kof fiespecial - Verstand van kof fie

Koffiedrinken in Nederland is ingrijpend veranderd

‘Bij Allettante hebben we verstand van koffie en dat proef je’ Nog slechts zelden wordt in de horeca vreemd opgekeken als de gast om een espresso of cappuccino vraagt. Hoogstens een latte macchiato kan voor verwarring zorgen. Terugkijkend is het koffiedrinken in Nederland ingrijpend veranderd en heeft de horeca die trend snel opgepakt. Echter, het op de kaart zetten van allerlei koffiesoorten is één, het op de juiste manier maken en serveren ervan iets geheel anders. Een leverancier met veel verstand van koffie is noodzaak, zoals Allettante.

< Matthieu Luth, vertegenwoordiger en

eerst moeten kunnen selecteren, kunnen

koffie-expert bij Coffeesz.nl, de VerSer-

maken en op de juiste manier kunnen

ver-webstore waar de Allettante koffie

serveren. Wat natuurlijk ook geldt voor

exclusief verkrijgbaar is: “Koffiedrinken in

je medewerkers. Daarvoor heb je een

Nederland is inderdaad flink veranderd

deskundige leverancier nodig die je met

en ook trendy geworden, wat je vooral

deskundige adviezen op weg helpt en

terugziet bij een koffiesoort als latte

begeleidt. Bij Allettante hebben we

macchiato. Dat is ooit begonnen tijdens

verstand van koffie en dat proef je. We

vakanties naar zuidelijke landen waar

bieden een breed assortiment aan koffie,

Nederlanders kennismaakten met ande-

thee en gerelateerde producten waar-

re koffieculturen en -smaken. Gevolgd

door de horecaondernemer alles wat hij

door het zich hier vestigen van horeca-

nodig heeft bij ons onder één dak online

ondernemers uit die landen die koffie­

kan bestellen.”

soorten als espresso en cappuccino op de kaart zetten. Ook de fabrikanten van

Persoonlijk advies

koffiemachines bleven niet achter en

Online bestellen heeft als enorm plus-

kwamen met steeds geavanceerder

punt dat het gemakkelijk en overzichte-

handmatig bedienbare en volautomati-

lijk is en erg weinig tijd kost. Uw bestel-

sche machines op de markt. De horeca-

ling wordt vervolgens snel, als het moet

ondernemer die vandaag de dag van

binnen 24 uur, afgeleverd. Gemak dient

deze ontwikkelingen wil profiteren en

de mens. Wat VerServer bij dit alles on-

allerlei koffiesoorten op zijn kaart wil

derscheidt is de kennis van zaken, de

zetten, moet echter wel bedenken dat

knowhow en deskundigheid, en het

je er niet bent met koffie en een mooie

persoonlijke contact met de klant. Wij

machine alleen. Voordat je een heerlijk

spreken de taal van de chef, is niet voor

kopje koffie hebt, om het even of het een

niets de slogan van VerServer - en daar-

gewone koffie, een espresso, cappucci-

mee ook van de webstore Coffeesz.nl,

no of latte macchiato is, zul je die koffie

legt Matthieu Luth uit. “Diezelfde kennis

33


VerSmakelijk02

van zaken is bij VerServer ook aanwezig

inrichting van hun koffiecorner, de ap-

Het smakelijke onderscheid

als het om koffie gaat. Dat zie je om te

paratuur, de koffiemelanges en alles

Bij koffie gaat het om gevoel, emotie en

beginnen terug in ons assortiment. Het

wat er verder bij een dergelijke overstap

het adviseren van de juiste melange die

koffiemerk Allettante omvat vier bran-

komt kijken. Uiteindelijk leidt dat tot een

moet passen bij het moment van de

dingen. Elk voor zich zijn dat mooie kof-

professioneel en eigentijds koffieassor-

dag. Dat laatste is erg belangrijk omdat

fiesoorten, niet heel hard in smaak en

timent met meer keuzes voor de gasten,

de smaak van de koffie ’s morgens bij

romig. Geen keiharde espresso’s dus en

verfijndere smaken en een professione-

het ontbijt nu eenmaal anders wordt er-

daardoor zeer geschikt voor de Neder-

le presentatie. Dat zorgt voor meer aan-

varen dan midden op de dag of ’s

landse markt. Wat ook geldt voor onze

loop en meer omzet. Voor een goed

avonds na het diner. Matthieu Luth: “We

gunstige prijs/kwaliteitsverhouding.

kopje koffie komen mensen graag terug

kennen allemaal wel het beeld van de

Waar je ons verstand van koffie ook te-

en zijn ze eenmaal binnen, dan bestel-

Italiaan die ’s morgens vroeg naar zijn

rugziet, is in onze begeleiding, adviezen

len ze graag een tweede kopje, soms

vaste koffiezaak gaat, daar staand een

en koffietrainingen voor medewerkers.

met iets lekkers erbij. Goede koffie is

espresso of cappuccino drinkt, een blik

Horecaondernemers die afscheid willen

een omzetbrenger.”

in de krant werpt en naar zijn werk gaat.

nemen van het gewone kopje koffie en meer werk willen gaan maken van koffie in hun zaak, zijn bij ons van harte welkom. Wij adviseren ze graag over de

34

‘Allettante, een koffie die iedereen lekker vindt en een allemansvriendje is’


Kof fiespecial - Verstand van kof fie

De smaak van die espresso is daar he-

voldoende tijd en aandacht wordt

afkomstig van alle landen waarmee wij

lemaal op afgesteld. Later op de dag, in

besteed aan de juiste afstelling van de

melangeren. Door het mêleren stellen

een lunchroom, brasserie of op kantoor,

machine. Een goede espresso bijvoor-

wij onze bijzondere gewenste melan-

veranderen smaak en voorkeur juist

beeld, heeft een doorlooptijd tussen 25

ges samen. Het mêleren vindt plaats

naar wat mildere koffie, terwijl aan de

en 28 seconden met een watervolume

door verschillende soorten koffiebonen

after dinner koffie weer andere eisen

van 25 tot 30 milliliter.”

met behulp van transport­sluizen te sorteren, voordat deze worden getrans-

worden gesteld. Wil je op al deze momenten een goed kopje koffie maken

Geheime receptuur

porteerd naar de voortrechter boven de

en serveren, dan is duidelijk dat je veel

De Allettante-melanges zijn van gega-

koffiebrander. Het branden zelf neemt

aandacht moet besteden aan de keuze

randeerde kwaliteit en hebben een

ongeveer tien minuten in beslag. Direct

van de melange en aan de afstelling en

vaste, geheime receptuur die na een

na het bereiken van de eindtempera-

temperatuur van je koffiezetmachine. Je

maandenlang proces van zoeken, pro-

tuur worden de koffiebonen gekoeld

wilt immers vermijden dat je verbrande

beren, proeven en opnieuw proberen

en ontsteend om mogelijke verontreini-

koffie serveert die je gasten niet lekker

tot stand is gekomen. Voor het branden

gingen te verwijderen. Dat reinigen is

vinden en waar ze een ‘vol’ gevoel van

worden de espressobonen gemêleerd

nu pas nodig omdat Allettante uitslui-

krijgen waardoor ze geen tweede kopje

in de verschillende samenstellingen en

tend hoogwaardige kwaliteitsbonen

zullen bestellen. Het smakelijke onder-

zorgvuldig afgestemde hoeveelheden.

gebruikt. Matthieu Luth: “Wij werken be-

scheid van onze koffiemelanges zit ‘m

De receptuur is gebrand op smaak/

wust met een kleine branderij waardoor

in eigenschappen als fris, elegant en

mondgevoel en de ‘espressotik’; de uit-

er met kleinere charges wordt gewerkt

smaakvol, met een ‘tijgervelletje’ en

gelezen, specifieke smaak die Allettan-

en je verzekerd bent van verse koffie

mooie crème. Allettante koffie herken je

te kenmerkt. Het mêleren geschiedt met

van hoge kwaliteit.” We zeiden het al:

aan de karakteristieke melange en

behulp van een melangesilo die hand-

bij Allettante hebben we verstand van

smaak. Het is een koffie die iedereen

matig met de eerder opgeslagen koffie-

koffie en dat proef je. Ga daarom naar

lekker vindt en een allemansvriendje is.

bonen wordt gevuld. In de silo bevinden

www.coffeesz.nl voor nadere informatie

Deze producteigenschappen komen

zich cellen waarin 1000 kg ruwe koffie-

of het maken van een afspraak met

natuurlijk het beste tot hun recht als er

bonen per cel kan worden opgeslagen

koffie-expert Matthieu Luth.

35


VerSmakelijk02

Het koffietotaalconcept van Allettante

Professioneel, overtuigend en uitnodigend In de horeca liggen de dagen van ‘zomaar’ een kopje koffie achter ons. Koffie is allang geen bijproduct meer, maar een serieus deel van de kaart en een omzetbrenger van formaat. Alle reden dus om volop aandacht te besteden aan het op correcte wijze zetten en serveren van een goed kopje koffie. En aan een volwassen en professionele presentatie van het koffieaanbod. Als overtuigend en uitnodigend signaal dat eenieder welkom is om te komen genieten van een ruime keuze aan heerlijke, goed gezette koffie. Maak kennis met het koffietotaalconcept van Allettante.

Het koffietotaalconcept van Allettante

koffiemachine en koffiemolens straalt

Uniek in Nederland

omvat een brede keuze aan producten

u tegemoet. De diverse koffiemelanges

Met haar gespecialiseerde kwaliteit en

en allerlei benodigdheden om van kof-

en het koffieservies van Allettante staan

brede assortiment is VerServer/Cof-

fie maken, koffie serveren en koffie pre-

er, samen met alle benodigdheden voor

feesz.nl uniek in Nederland. Maar er is

senteren iets bijzonders te maken. En

in en bij de koffie, geordend naast. Bui-

meer. Coffeesz.nl toont namelijk ook

dat zowel voor binnen als buiten, vertelt

ten op het terras zorgen de fraaie Allet-

aan dat online bestelgemak van koffie

Matthieu Luth, de koffie-expert van Ver-

tante-parasols voor een uitnodigende

en alles wat daar verder bij hoort, mèt

Server/Coffeesz.nl. “We hebben werke-

aanblik. En uw medewerkers? Die zijn

verstand van koffie, uitstekend samen-

lijk alles. Naast ons brede assortiment

door Allettante getraind om een perfect

gaan. Alles bij Coffeesz.nl is er met na-

aan koffiemelanges zelf, gaat het dan

kopje koffie te maken en volgens de re-

druk op gericht om samen met u als ho-

om koffieserviezen, melkcups en suiker-

gelen der kunst te serveren. U bent er

recaondernemer een evenwichtige en

staafjes. En verder om koekjes, siropen,

kortom, helemaal klaar voor. Dàt is in

smaakvolle koffie te maken die een

bonbons, chocolaatjes, friandises en

een notendop het unieke en tegelijker-

smaakexplosie teweegbrengt en een

spekkoeken. Ook voor een ruime keuze

tijd vertrouwde koffietotaalconcept

genot is om te drinken. Matthieu Luth:

aan digestieven als cognacs, whisky’s,

waarmee Allettante horecaonderne-

“Naast onze adviezen over de juiste

likeuren en dessertwijnen kunnen klan-

mers op professionele wijze kan onder-

koffiemelanges en het zetten van een

ten bij Coffeesz.nl terecht. Net als voor

steunen om met succes op de snel-

goed kopje koffie (zie daarvoor het arti-

parasols met Allettante-opdruk, voor

groeiende belangstelling voor een goed

kel over koffietrainingen in dit maga-

buiten op het terras. Allettante koffie en

kopje koffie in te haken. Met de Allet-

zine, pag. 38), helpen wij ook graag met

alles voor in en bij de koffie is op onze

tante-producten laat u de passie voor

goede raad bij het opstellen en inrich-

webstore Coffeesz.nl online verkrijg-

koffie herleven en verwent u uw gasten

ten van de koffiecorner in het bedrijf. En

baar. Dat zorgt voor bestelgemak en

met koffie op topniveau, verkrijgbaar in

verdere begeleiding als daar behoefte

snelle levering. En vervolgens voor een

diverse koffiemelanges en vertaald in

aan is. Voor die koffiecorner adviseren

complete, fraai ogende en professioneel

een heerlijk kopje koffie, een espresso,

wij een ruimte van minstens 1.50 strek-

overkomende koffiepresentatie.”

een cappuccino of een latte macchiato.

kende meter te reserveren. Die heb je

Onze slogan luidt immers niet voor niets

namelijk nodig om de koffiezetmachine

celeste gusto, hemelse smaak.

en twee koffiemolens op kwijt te kun-

Uw koffiepresentatie Ziet u het al voor u? Uw koffiecorner met

36

nen. Eén voor een fijnere en één voor


Kof fiespecial - Kof fietotaalconcept

een grovere maling. Ook voor adviezen

Een machine die helemaal is afgesteld

Totaaloverzicht

over de koffiemachines zelf kan de klant

op de koffiemelange en de grofheid

Allettante-producten

bij ons terecht. Allettante heeft melan-

van de korrel. En die bediend wordt met

• Koffiemelanges

ges voor alle koffiezetmethodes en voor

aandacht voor de juiste temperatuur

• Suikerstaafjes

alle soorten koffiezetapparatuur: piston-

zodat de koffiemelange fris en niet over

• Melkcups

machines, volautomaten en filterkoffie-

de top is. Bij Coffeesz.nl kun je alle

• Koffieserviezen

machines. We leveren zowel gemakke-

soorten koffiemachines online bestellen

• Koekjes en bonbons

lijk te bedienen koffiefiltermachines en

en dan uitsluitend van gerenommeerde

• Digestieven

volautomaten, bedoeld voor bedrijven

fabrikanten. Merken als Schaerer, Jura,

• Parasols

met grote terrassen bijvoorbeeld, als

Vibiemme en Animo spreken voor zich.

• Koffiemachines

handmatig te bedienen koffiemachines

Wat naast kwaliteit en een bekende en

Dit is een overzicht van alle producten die

voor de ervaren barista. Voor mij zijn die

vertrouwde naam voor ons als leveran-

tot het koffietotaalconcept van Allettante

trouwens het mooiste wat er is, maar

cier eveneens van groot belang is, is de

gerekend worden. Wie meer wil weten

elk bedrijf is nu eenmaal anders. Duide-

service. Die moet snel en adequaat zijn.

of een afspraak wil maken met Matthieu

lijk is, dat je een goede café crème of

Een eventuele storing mag immers nooit

Luth, gaat naar www.verserver.nl of

espresso alleen met de juiste koffiema-

te lang duren.”

direct naar www.coffeesz.nl

chine, piston of volautomaat kunt zetten.

37


VerSmakelijk02

Koffie leren zetten volgens de beste Italiaanse tradities

Maak kennis met de product­ trainingen van Allettante Hoe goed de koffie ook is en hoe professioneel de apparatuur, uw mensen maken het verschil. Dat geldt voor alle facetten in de horeca. En met nadruk ook voor het maken en serveren van een goed kopje koffie waar mensen voor terugkomen of nog een kopje bijbestellen. Vandaar dat Allettante u voorziet van alles wat nodig is om dat goede kopje koffie te kunnen maken. Met inbegrip van producttrainingen waar uw medewerkers koffie leren zetten volgens de beste Italiaanse tradities.

Binnen het koffietotaalconcept van Allettante waarover u elders in dit magazine kunt lezen, nemen de producttrainingen een belangrijke plaats in. De reden daarvoor is eenvoudig: zonder kennis van zaken haal je niet het beste uit de koffie en de koffieapparatuur, hoe goed van kwaliteit die ook zijn. Naast het leren omgaan met de machine, gaat het namelijk ook om het subtiel op elkaar afstemmen van de maling, de doorlooptijd en de watertemperatuur waarmee de koffie wordt gezet, legt koffie-expert Matthieu Luth uit. Hij is gediplomeerd barista, kan bogen op een ervaring in de koffie van meer dan tien jaar en heeft al ontelbare koffietrainingen en proeverijen gegeven voor allerlei horecamedewerkers. “Wat belangrijk is bij het zetten van koffie is dat je er de tijd voor neemt. Hoe druk het ook is. Je kunt beter je gasten wat langer laten wachten op goede koffie, dan dat je gaat haasten en mensen koffie voorzet die niet smaakt. Voor goede koffie komen mensen terug.”

‘Het is niet je belang dat het koffiezetten snel gaat, maar dat je meer koffie verkoopt’ Meer koffie verkopen “Met onze producttrainingen leren wij horecamedewerkers onder meer dat de samenstelling van de maaginhoud over de dag gezien verschillend is en hoe belangrijk het is om de

38


Kof fiespecial - Trainingen

verschillende koffiemelanges hierop af te stemmen. ’s Morgens

Allettante-producttraining te laten volgen waar zij de fijne

willen mensen daarom graag wat sterkere koffie, terwijl ze

kneepjes leren van het maken, serveren en presenteren van

midden op de dag vaak de voorkeur geven aan wat mildere

een perfect kopje koffie, espresso, cappuccino en latte mac-

koffie. ’s Avonds na het eten mag het dan weer wat sterker zijn,

chiato. Niet alleen de techniek, maar zeker ook de passie voor

hoewel ook daar verschillen zijn. Zo kunnen sommige mensen

goede koffie komt hierbij aan bod, samen met zaken als de

na een sterke kop koffie moeilijker in slaap komen.” Het illus-

verschillen in koffiemelanges en het op de juiste wijze bedie-

treert het belang van een goede training om je dit soort zaken

nen van koffiemachines. Matthieu Luth: “Wij kunnen een pro-

eigen te maken en ze te leren toepassen. Hoe beter dat gaat,

ducttraining hier bij ons op de zaak houden of in de horeca-

des te hoger de kwaliteit van de koffie. Matthieu put uit zijn

zaak van de klant, op locatie dus. Hoewel wij hier in huis alle

rijke ervaring: “Een goede espresso heeft een doorlooptijd van

mogelijkheden hebben, verdient het vaak de voorkeur om de

25 tot 28 seconden met een watervolume van 25 tot 30 millili-

training in het bedrijf van de klant te houden. Dan zijn de me-

ter. Bij een gewone koffie is dat anders. Die moet eigenlijk een

dewerkers in hun vertrouwde omgeving en leren ze hoe ze

doorlooptijd hebben van rond de 27 seconden. Dat is het beste,

met hun eigen machine om moeten gaan. Dat zorgt ervoor

maar in de praktijk is dat vaak 15 tot 20 seconden. Mensen die

dat ze direct daarna operationeel zijn en betere koffie zetten

op deze manier koffie zetten hebben nooit een training bij ons

dan voorheen. Wat er vervolgens voor zorgt dat de gasten de

gevolgd. Daar vertellen wij namelijk dat het als horecaonderne-

koffie lekker vinden en mogelijk een tweede kopje met iets

mer niet je belang is dat het koffiezetten snel gaat, maar dat je

erbij bestellen. Zo heb je direct effect en dat werkt enorm sti-

meer koffie verkoopt. Is de koffie goed, dan is de kans groot dat

mulerend. Willen mensen door naar een barista-opleiding en

er nog een tweede kopje besteld wordt, vaak met iets te eten

mogelijk hun barista-diploma halen, dan help ik ze graag

erbij. Ik heb het al eerder gezegd: goede koffie is een

verder.”

omzetbrenger.”

Vraag daarom gerust naar de mogelijkheden om uw mede-

Te heet water geeft bittere nasmaak

werkers te trainen in het zetten van een perfect kopje koffie.

De wijsheden volgen elkaar in hoog tempo op: “Voor een kopje

Op www.coffeesz.nl vindt u nadere informatie.

koffie heb je 7 gram koffiemaling nodig en voor twee kopjes dus 14. Niet minder, zoals wel eens gedaan wordt. Ook belangrijk is het aanduwen en draaien van de koffiemaling en de kracht waarmee dat gebeurt. Die moet rond de 25 kilo liggen. Daardoor vormt de maling meer een eenheid en krijg je een betere smaak koffie. Doe je het goed dan moet je het kopje op de kop kunnen houden zonder dat de koffie eruit valt. En dan het water. Voordat je koffie gaat maken moet je de eerste waterhoeveelheid altijd weg laten lopen. Koffiemachines staan de hele dag aan en het water is dan gewoon te heet om koffie van te maken. De ideale temperatuur aan de uitloop ligt tussen de 86o en 92o Celsius. Te heet water geeft overextractie, ofwel een oververhitting van de koffie. Dat geeft een bittere nasmaak en moet je dus vermijden. Als ik in een zaak ben of binnenkom, hoor ik al aan het geluid van de machine of ik een lekker kopje koffie krijg of dat het water te heet is en de koffie bitter zal smaken. Dat luistert heel nauw. “

Passie voor goede koffie Op basis van dit alles biedt VerServer/Coffeesz.nl haar afnemers de mogelijkheid om hun medewerkers een

39


VerSmakelijk02

Gastheer-/gastvrouwschap anno nu - correct, maar niet te stijfjes ‘Uiterlijke verzorging in de horeca - uniformiteit zonder betutteling’ ‘Levensgenieter’ staat op het visitekaartje dat Joost Versterre (1944) ons lachend overhandigt. Na circa 30 jaar docent te zijn geweest aan de Middelbare Hotelschool in achtereenvolgens Utrecht en Apeldoorn, doet hij het tegenwoordig wat kalmer aan. In zijn column put deze specialist in gastheer- en gastvrouwschap, hotelmanagement en hotelreceptie uit zijn rijke ervaring, afgewisseld met nuttige tips. Ditmaal over het belang van een goede uiterlijke verzorging van horecamedewerkers.

“Goede uiterlijke verzorging is essenti-

Uniforme bedrijfskleding

kostuum te worden gedacht. Bij een

eel voor verbetering van de gastvrij-

“Dit is een tijd om je als bedrijf te profi-

jong en vlot bedrijf past een informele

heid”, trapt Joost Versterre af. “Een gast-

leren en upgrading van de bedrijfskle-

lijn juist uitstekend, mits deze niet tè op-

vrouw of gastheer is representant van

ding past daar uitstekend bij. Kijk ‘ns

vallend is. Denk er wel bij na dat mede-

het bedrijf en moet er daarom per defi-

naar de vele zakenmensen die zich in

werkers graag voor comfortabel kiezen

nitie verzorgd uitzien. Net als leidingge-

een kostuum presenteren om succes uit

en zich daarin op hun gemak voelen.

venden, op welk bedrijfsniveau dan

te stralen. Bedenk daarbij ook dat, on-

Bedrijfskleding is iets wat ook de werk-

ook. De naderende Kerstdagen zijn zeer

danks de huidige crisis, onze gasten

gever moet ambiëren; de kosten ervan

geschikt om na te denken over wat re-

steeds veeleisender zijn geworden. Ze

zijn onder voorwaarden zelfs aftrekbaar

presentatieve kleding en een goede uit-

willen best wat meer betalen, maar ver-

van de belasting. Hoe vervelend dat

straling van de medewerkers voor het

wachten wel een representatieve uit-

voor medewerkers ook moge klinken,

bedrijf kunnen betekenen. Met hun op-

straling van het bedienend personeel.

de werkgever kan en mag eisen stellen

treden en uiterlijke verzorging kunnen

Daaruit volgt dat het zinvol is om daar-

aan de uiterlijke verzorging van de

zij ‘hun’ bedrijf immers maken of bre-

op in te spelen, te beginnen met de kle-

medewerk(st)ers. Doe daar je voordeel

ken. Bedenk daarbij dat alles wat tus-

ding. Die zou overal herkenbaar en, als

mee. De uitstraling van je mensen is

sen ontvangst en afscheid van de gas-

een soort teamkleding passend bij het

van wezenlijk belang voor elk type

ten gebeurt representatief is voor het

bedrijf, uniform moeten zijn. Uniforme

horecabedrijf.”

bedrijf. Ieder moet zich realiseren dat

bedrijfskleding is niet betuttelend; bijna

een horecabedrijf zich juist met een cor-

sinds mensenheugenis lopen koks al in

Schoenen

rect uiterlijk van de medewerkers kan

dezelfde kledij. Alleen de laatste jaren

“Een niet onbelangrijk onderdeel binnen

onderscheiden. Dat betekent niet dat ie-

is daarin enige variatie in kleur zicht-

de gastvrijheidskunde is, dat gastheren

dereen strak in het pak moet. Vlotte kle-

baar. Ook voor gastheren en gastvrou-

en gastvrouwen ook ‘ns zouden moeten

ding kan ook, zolang die past bij het

wen behoeft niet altijd aan een

stilstaan bij het schoeisel dat zij dragen.

type bedrijf en de doelgroep.”

‘Een gastheer of gastvrouw is representant van het bedrijf en moet er daarom per definitie verzorgd uitzien’ 40


Tips voor gastheren en gast vrouwen

Wandelschoenen kunnen o zo mooi

leerzaam om te doen en nog betaal-

Sieraden en tatoeages

zijn, maar zijn natuurlijk niet geschikt

baar ook. Ook het kapsel verdient aan-

“Ook bij sieraden geldt dat te opvallen-

voor gastheren en gastvrouwen. De

dacht, immers een kapsel om mee te

de en overdreven sieraden het best ver-

schoenenindustrie speelt aardig in op

werken is iets anders dan voor een

meden kunnen worden. Natuurlijk is er

de vrijetijdsmarkt gezien de vele sport-

avondje uit. Vermijd overdreven gestyl-

niets tegen een ring en een horloge,

schoenen die gedragen worden. Maar

de kapsels. De tegenwoordig vaak ge-

maar oorringen en piercings worden

heb je je al eens afgevraagd of deze

ziene haarlok voor het gezicht of los-

niet gewaardeerd. Draag ze dus niet tij-

veelkleurige voetbeschermers bijdragen

hangend haar wordt door gasten al

dens het werk. En tatoeages, hoe klein

aan een representatieve verschijning

snel als slordig of onhygiënisch gezien.

dan ook? Zodra die zichtbaar zijn, vin-

voor onze gasten? Hoe denken de

Tenslotte geldt voor alle medewerkers:

den veel gasten ze afschuwwekkend,

dames over hakjes onder de schoenen?

wees zuinig met geuren. Te opdringeri-

alle modieuze ambities ten spijt. Not

Het dragen daarvan is geen enkel pro-

ge geuren zijn bijzonder hinderlijk aan

done dus in de horeca!” In het volgende

bleem en is zelfs erg charmant, maar

tafel. De heren tenslotte, zie ik graag

nummer van VerSmakelijk! Magazine

waak voor opvallend hoge hakken. Die

goed geschoren, tenzij een wat non-

besteedt Joost Versterre aandacht aan

zijn ongezond en te vermoeiend om er

chalanter uiterlijk goed past bij het

de fijne kneepjes van correct gastheer-

een hele dag op te lopen. Kies liever

bedrijf.“

en gastvrouwschap in hotels en B&B-

gladde schoenen die comfortabel zitten

bedrijven.

en zorg ervoor dat ze goed gepoetst zijn. Poetsen is niet oubollig, maar straalt juist die verzorgde indruk uit!”

‘Een kapsel om mee te werken is iets anders dan voor een avondje uit’ Make-up, kapsel en geuren “Make-up kan en mag, maar wees er o zo voorzichtig mee en ga er spaarzaam mee om. Goed aangebrachte make-up staat representatief in alle functies in de horeca. Werkgevers die schromen de make-up van vrouwelijke medewerkers ter discussie te stellen, geef ik als tip om ze kennis te laten maken met een schoonheidsspecialiste met een makeupschool. Daar kunnen ze naar hartenlust experimenteren en uitproberen, waarbij de specialiste adviezen geeft en bijstuurt om het doel, representatieve make-up voor gastvrouwen in de horeca, te bereiken. Je zult zien…je wordt enthousiast en straalt na afloop! Grappig,

41


VerSmakelijk02

Op bezoek bij ‘’t Amusement Restaurant’ in Arnhem

Estée Strooker: ‘Ik wil mijn gasten een avond lang amuseren’

42


Op bezoek bij ...

Een bijzondere verschijning in de Nederlandse horecawereld is ze zeker. Nog maar twintig lentes jong weet horecaondernemer Estée Strooker precies wat ze wil. Ruim een half jaar na het winnen van de ‘MasterChef’competitie 2010 (Net 5) heeft ze haar eigen ’t Amusement Restaurant’ in Arnhem. Een verrassend kijkje in het snelle leven van een startende ondernemer die vroeger het liefst musicalster wilde worden.

43


VerSmakelijk02

Bang om ergens op af te stappen is ze niet. Een karakterei-

restaurant hebt. Maar hoe leg je dat aan? Bij al dat gepuzzel

genschap die Estée Strooker altijd goed van pas is gekomen.

besloot ik alvast maar een opleiding journalistiek te gaan vol-

Al op jonge leeftijd raakte ze geïnteresseerd in de horeca.

gen. Altijd handig om ooit eens kookboeken of recensies te

“Mijn oom Piet van Lieshout zat in de horeca en had een res-

kunnen schrijven. Tot de dag waarop het tv-programma ‘Mas-

taurant. Ik vond het daar direct al heel erg leuk en begon er

terChef’ op mijn pad kwam. Ik besloot me in te schrijven, heb

allerlei klusjes te doen. Later, toen ik al op het VWO zat, werkte

de competitie, zoals bekend, gewonnen en was de eerste

ik er ook in de bediening. Hij en ik zijn twee handen op één

MasterChef van Nederland. Ik vond televisie erg leuk, het was

buik. We kunnen het uitstekend met elkaar vinden en zijn

een mooie ervaring. Natuurlijk waren er wel eens lange

passie voor horeca en koken sloeg op mij over. Na het beha-

wachttijden, maar als het erop aan komt moet je jezelf keer

len van mijn VWO-diploma wilde ik echter het liefst het thea-

op keer bewijzen. En binnen een uur klaar, betekent ook let-

ter in en musicalster worden. Op het toneel staan en mensen

terlijk dat je na dat uur echt met iets goeds voor de dag moet

entertainen, dat leek me wel wat. Ik heb ook hard geprobeerd

komen. Dan komt de wedstrijddruk volop opzetten, moet je je

om in die wereld aan de slag te komen en een opleiding te

hersens erbij houden en wordt je creativiteit vol op de proef

volgen. Ik heb diverse malen auditie gedaan, maar het mocht

gesteld. Bovendien heb je te maken met een kritische jury met

niet zo zijn. Dan ga ik maar rechten studeren, dacht ik. Ik

mensen als Peter Lute en Hans van Wolde. Ik vond het erg

schreef me in bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar

leerzaam, heb er veel leuke contacten aan overgehouden en

hield het na een halfjaar voor gezien. Dat was niets voor mij.”

het heeft me veel publiciteit opgeleverd. Zo was ik laatst nog bij BNR op de radio.”

Passie voor koken Estée besloot haar hart te volgen en haar passie voor horeca

‘’t Amusement Restaurant’

en koken ruim baan te geven. Niet voor een kleintje vervaard

Het winnen van ‘MasterChef’ hield ook een flinke geldprijs in

schreef zij zich op 18-jarige leeftijd in voor een 8-maandse

en de droom van een eigen restaurant kwam een stap dich-

koksopleiding in Parijs. Waarom uitgerekend daar? “Sommi-

terbij. “Ik heb bij mijn oom Piet aangeklopt. Mijn grote voor-

gen zullen het overdreven vinden, maar ik voelde me tè

beeld en een soort ‘tweede vader’. Allebei voelden we dat het

gefocust om ‘gewoon’ naar een Hotelschool te gaan. Ik had mijn besluit genomen. Ik wilde gaan koken. Een vak waarin ik mijn creativiteit volop kwijt kan. Die vastbeslotenheid dreef mij naar de in mijn ogen beste koksopleiding ter wereld, de ‘École Supérieure de Cuisine Française’ (ESCF Ferrandi) in Parijs.” Deze opleiding bestaat uit vijf maanden lessen en drie maanden stage en Estée behaalde er goede resultaten. Tijd om op zoek te gaan naar een bijpassend stageadres. ”Ik wilde als eerste meisje van de opleiding naar Restaurant Pierre Gagnaire en heb daar ook een dag gewerkt, maar ze wilden niet met me verder omdat ik dan het enige meisje in de keuken zou zijn.” Na nog een stageadres, waar ze alleen mocht schoonmaken en niet koken waarna ze zonder aarzelen vertrok, belandde ze in een klein restaurantje waar ze als rechterhand van de eigenaar - een voormalige sterrenkok achter de kachel stond en heel veel leerde.

Kritische jury Terug in Nederland was de vraag: wat nu? “Ik wilde puur en volgens mijn eigen inzichten gaan koken en mijn eigen creativiteit volgen. Eigenlijk is dat alleen haalbaar als je zelf een

44


Op bezoek bij...

nu, met de publiciteit rond het winnen van ‘MasterChef’ en de

Rungis

geldprijs, hèt moment was om een eigen restaurant te begin-

De kleurrijke inrichting van ’t Amusement’ is erop gericht om de

nen. Een eigen plek waar ik mijn culinaire dromen, voorne-

gasten in een sfeervolle, relaxte omgeving te ontvangen en

mens en creativiteit volop kwijt zou kunnen. We gingen op

een avond lang plezierig te entertainen. De sfeer doet denken

zoek naar een pand en na wat vijven en zessen ben ik hier,

aan die uit de theaterwereld met heerlijk comfortabele stoelen

met zijn hulp, aan het Roermondsplein 35 in Arnhem, bijna

(Estée: “die hebben mijn oom en ik uit China gehaald”), fraaie

letterlijk onder de brug over de Rijn, terechtgekomen. Op 4 au-

lampen aan de plafonds en verrassende wanddecoraties van

gustus dit jaar zijn we opengegaan. We zitten op een prima

pumps en baretten in dezelfde kleuren als de lampen. De ver-

locatie met ruim 60 plaatsen, een royale binnentuin waar je

gelijking met de creatieve manier van koken van Estée Strooker

bij mooi weer heerlijk buiten kunt eten en met het station èn

dringt zich op, maar: “Ik houd nu eenmaal van mooie schoe-

volop parkeerruimte in de nabije omgeving. De naam wist ik

nen en draag nog wel eens een baret. Daar komt het van-

toen allang: ’t Amusement Restaurant’ staat voor de combina-

daan.” In de keuken wordt Estée geassisteerd door haar vriend

tie van kleine gerechtjes (amuses) met elkaar delen en ge-

Jouke de Vries, terwijl Cleo Bootsma de ontvangst van de gas-

amuseerd worden. Ik wil mensen vermaken met mijn eten en

ten en de bediening voor haar rekening neemt, meestal bijge-

mijn creativiteit, de hele avond lang. Zodat ze heerlijk kunnen

staan door extra parttime medewerkers. In de keuken wordt

genieten, lekker kunnen eten met een goed glas wijn erbij en

alleen met pure, eerlijke ingrediënten gekookt, vertelt Estée:

de dagelijkse beslommeringen even opzij kunnen zetten. Een

“Ik kook in mijn eigen stijl en maak alles zelf. Het is bij mij nèt

gezellig restaurant kortom, dat een afspiegeling is van mijzelf

even anders dan bij anderen.” Veel producten betrekt ze bij

en hoe ik in het leven sta.”

VerServer, ook die uit Rungis. “Toen ik in Parijs op school zat zijn we een keer naar Rungis geweest. Dat betekende opstaan om half vijf om daar de handel te kunnen meemaken. Ik weet nog

‘In Frankrijk heb ik geleerd om vanaf de basis te koken’

dat er om acht uur ’s morgens een compleet diner op tafel kwam met wijn en kaas toe! Via VerServer laat ik bijvoorbeeld duif en kwartel uit Rungis komen met de kop er nog aan. In Frankrijk heb ik geleerd om vanaf de basis te koken. En verder kleine artisjokken en kazen, zoals Bleu d’Auvergne, Munster en kleine geitenkaasjes. Ik krijg veel complimenten van mijn gasten over onze lekkere kazen. Die kun je natuurlijk ook in Nederland kopen, maar je kunt het echt proeven als kazen en andere producten uit Rungis komen. Dat maakt echt verschil. Je kunt er ook alles vandaan krijgen wat je niet in Nederland vindt, zoals eekhoorntjesbrood. Ik wil er nog wel een keer naartoe.” Bij haar keuze vraagt Estée regelmatig advies bij VerServer. “Dat werkt erg prettig. Ze weten precies wat er voorhanden is, daar maak ik dankbaar gebruik van.”

We nemen afscheid van deze jonge, enthousiaste en inspirerende horecaondernemer. Haar doelgerichte aanpak, overtuiging en creativiteit maken indruk. Evenals haar aangeboren gevoel voor publiciteit. “Ik krijg naast echte Arnhemmers en mensen uit omliggende plaatsen als Oosterbeek, Roozendaal en Velp, zelfs al mensen uit Amsterdam en Den Haag die van mij hebben gehoord.” Voor meer informatie over Estée Strooker en haar ‘’t Amusement Restaurant’ kijkt u op www.restaurant-amusement.nl

45


VerSmakelijk02

Nieuwe rubriek in het VerSmakelijk! Magazine

Nieuws van het Koksgilde Het Koksgilde, de vereniging voor foodprofessionals, behartigt de belangen van haar leden, ondersteunt ze met vakgerichte activiteiten en onderhoudt contacten met landelijke horecaorganisaties, opleiding­ instituten, media en sponsors. Yerry van ’t Pad van VerServer is vicevoorzitter voor Noord Holland en Zuid (regio’s Zaanstreek, Beemsterstreek, Amsterdam, Alkmaar , Haarlem en ’t Gooi tot Utrecht). In deze column voorziet hij onze lezers van nieuws en wetenswaardigheden rond het Koksgilde.

Het Koksgilde heeft als doel om alle

kunnen ontmoeten om over hun vak te

Jeugd stimuleren

koks in Nederland te verenigen en hun

praten. Een platform ook waar actief

“Mijn uitdaging als nieuwe vicevoorzit-

belangen te behartigen. Daarnaast be-

wordt gewerkt aan de positieve uitstra-

ter van het Koksgilde”, aldus Yerry, “is de

vordert de vereniging onderlinge ont-

ling van koks en het kokvak richting

jeugd te stimuleren om het kokvak am-

moetingen met collega-vakgenoten, het

consumenten en collega-vakgenoten.

bitieus te houden en dit in nauwe sa-

uitwisselen van kennis en vakinformatie

Een ander belangrijk doel van het Koks-

menwerking met het ROC en de vakop-

en het onderhouden van betrekkingen

gilde is het komen tot beter werkend

leidingen te verwezenlijken. Ik wil jonge

met andere kokverenigingen. Om haar

horecaberoepsonderwijs om ook in de

mensen de oorspronkelijke smaak leren

doelen te bereiken ondersteunt het

toekomst te kunnen beschikken over

ontdekken van voedsel, ze stimuleren

Koksgilde scholing- en onderwijsor­

voldoende goed opgeleide koks. In sa-

om de eenheidsworst die op de markt

ganisaties en wordt gewerkt aan het

menwerking met het Gastvrijheidgilde

wordt aangeboden uit te bannen en ze

bevorderen van overleg tussen de leden

is de Gilden Academie opgericht waar

aan te sporen om naar primeurs en

onderling, alsmede met bedrijven,

colleges, workshops en masterclasses

kwaliteit in voedsel te blijven zoeken.

instellingen of personen die werkzaam

worden georganiseerd om onderne-

Onder meer door het Nederlandse

zijn op het gebied van voeding. Voorts

mers, managers en vakmensen in staat

product in het juiste seizoen te blijven

wordt het lidmaatschap van de Fédéra-

te stellen hun vakkennis en vaardighe-

promoten en de jacht- en viskalender

tion Mondiale des Sociétés de Cuisiniers

den bij te spijkeren. Ook worden wed-

na te streven!”

ondersteund en worden betrekkingen

strijden georganiseerd en wordt actief

met andere, bij deze Fédération aange-

ingezet op de werving van jonge koks.

Meer informatie over het Koksgilde

sloten, verenigingen onderhouden en

Een ander interessant werkgebied is de

vindt u op www.koksgilde.nl

waar mogelijk uitgebreid. Daarnaast

gastvrijheidzorg. Het Koksgilde streeft

bezoekt het Koksgilde manifestaties,

ernaar het eten en drinken in zorginstel-

zowel in binnen- als buitenland, om

lingen verder te verbeteren en een lei-

contacten te onderhouden en haar visie

dende functie in de zorg in te nemen

en standpunten voor de vaktribune uit

als boodschapper van het grote belang

te dragen.

van lekker eten en drinken, zowel voor zorgcliënten als voor zorgmedewerkers.

46

Platform

Om haar doelen te bereiken presenteert

Het Koksgilde biedt haar leden een

het Koksgilde zich jaarlijks op de hore-

platform, een plek waar zij elkaar

cavakbeurzen Horecava en EFFF.


Koksgilde - Wildkalender

Alstublieft, de Wildkalender! Natuurlijk zet u ’s winters wild op de kaart. Maar welk wildgerecht past nu bij welke maand? En wanneer mag klein- en grootwild nu eigenlijk bejaagd worden en wanneer niet? Uitkomst op al die vragen biedt de Wildkaart die wij u hierbij graag aanbieden. Diersoorten

Vers

Herkomst

Vrij wild/ gekweekt wild

Bison

VS, Canada

gekweekt

Blesbok

Afrika

vrij

Duif tam

hele jaar

NL

pluimvee

Duif wild

hele jaar

NL

vrij

Eend tam

hele jaar

NL, Frankrijk, Hongarije

tam

Eend wild

15 augustus - 31 januari

NL

vrij

Fazant hen

15 oktober - 31 december

NL, Groot-Brittannië

vrij

Fazant haan

15 oktober - 31 januari

NL, Groot-Brittannië

vrij

Zweden, Noorwegen, Finland

vrij

Eland Gans tam

hele jaar

Europa

pluimvee

Gans wild

op afschotvergunning i.v.m.

NL

wild

Europa

wild

NL, Argentinië, Uruguay, Chili

wild

NL

wild

NL

gekweekt

NL, Nieuw Zeeland, Europa

wild

Nieuw Zeeland

gekweekt

Housnip

Groot-Brittannië

wild

Impala

Afrika

wild

Kangoeroe

Australië

wild

Koedoe

Zuid-AFrika

wild

landbouwschade Gems Haas

15 oktober - 31 december

Hert dam wild

met afschotvergunning

Hert dam gekweekt

hele jaar

Hert edel

1 augustus - 15 februari

Hert edel

hele jaar

met afschotvergunning

Konijn tam

hele jaar

Frankrijk, Polen, China

pluimvee

Konijn wild

hele jaar

Groot-Brittannië, Chili, NL

wild

Krokodil

Zimbabwe, Thailand, Zambia, Australië

gekweekt

Moeflon

NL

wild

Muskus Os

Canada, Groenland

wild

Patrijs roodpoot

Schotland, Engeland, Spanje

wild/gekweekt

Patrijs

Noord-Europa

wild

Ratelslang

Noord-Amerika

wild

Reebok

1 april - 31 augustus

met afschotvergunning

NL, Schotland, Polen

wild

Reegeit

1 januari - 31 maart

met afschotvergunning

NL, Schotland, Polen

wild

Rendier

Scandinavië

wild

Springbok

Afrika

wild

Struisvogel

Zuid-Afrika, Australië, Zimbabwe

gekweekt

Hongarije, Schotland, Polen

wild

Wild zwijn

1 augustus - 31 januari

met afschotvergunning

Verkrijgbaarheid:

Delen/vlees van bovengenoemde diersoorten zijn het gehele jaar verkrijgbaar (in diepvrieskwaliteit)

Wild:

Dieren leven in de vrije wildbaan

Gekweekt:

Vergelijkbare diersoorten als die in de vrije wildbaan leven, gehouden binnen een afrastering

Pluimvee:

Van oorsprong gehouden dieren als kip, kalkoen, tamme gans, tamme eend, kwartel en parelhoen

47


VerSmakelijk02

De nieuwste innovaties binnen VerServer

Innovaties en ontwikkelingen Alles bij VerServer draait om durven, proberen, je nek uitsteken en dingen gewoon doen. Om vernieuwen vanuit historie en traditie. En om kort op de bal spelen en overal vooraan willen staan. Wie daar meer over wil weten verwijzen wij graag naar de website van Heemskerk Innovations, www.heemskerkinnovations.nl In deze rubriek ‘Innovaties’ vindt u voortaan in elk nummer van het VerSmakelijk! Magazine een actueel overzicht van de nieuwste innovaties en ontwikkelingen binnen VerServer.

MVO en innovaties VerServer koppelt maatschappelijk verantwoord ondernemen bij voorkeur aan innovaties op productniveau. Zo komen bloemkool en sla nu rechtstreeks verpakt van de telers, met aandacht voor houdbaarheid en vervoer. Het gaat om meer dan in- en verkoop, het gaat om kwaliteit en een zo laag mogelijke belasting van het milieu. En daardoor als toetje een zo laag mogelijke kostprijs.

Superfruit uit Brazilië Een ander voorbeeld is Brazilië. Daar heeft VerServer geïnvesteerd in eigen gronden en productie en is een belang genomen in een fabriek. Uit Brazilië halen wij superfruit soorten als

Inventief bestelsysteem

Acerola, Graviola, Açaï en Cupuaçu. Bijzonder smaakvolle

VerServer en haar negen webshops beschikken over een on-

vruchten met een veel hoger oxidatiegehalte dan de granaat-

derscheidend en geavanceerd bestelsysteem dat geheel vol-

appel, lange houdbaarheid en bijzondere gezondheidsclaims,

gens de richtlijnen van ‘Keep it Simple’ is opgezet. Dat maakt

zoals goed voor darmflora, fitheid, libido en ontstekingsrem-

het mogelijk dat de chef-kok binnen enkele minuten klaar is

mend. Bovendien onderscheiden deze vruchten zich door een

met zijn bestelling. Net zo ideaal is dat het bestelsysteem,

goede marge voor de ondernemer. De vruchten zijn geschikt

naast de begrijpelijke en gebruiksvriendelijke opzet, ook di-

voor het grote publiek en worden door ons toegepast in de

verse tailormade oplossingen biedt. Zoals een op maat ge-

menusamenstelling van Juice Solutions, dat inmiddels in het

maakt bestelformulier dat op verzoek voor u wordt ingesteld.

VerServer-concept is geïntegreerd. Naast heerlijke smoothies

Het geautomatiseerde systeem zorgt er ook voor dat vers­

voor de brasserie, voor restaurants met terrassen in de zomer

producten pas nadat ze besteld zijn, worden geproduceerd

en voor hotels, levert Juice Solutions een totaalproduct, inclu-

bij versproducenten. Zo wordt bijvoorbeeld vis direct bij de

sief hardware en training van de medewerkers in het serveren

afslag door ons ingekocht en pas na ontvangst van uw be-

van perfecte en smaakvolle vruchtensappen. VerServer ver-

stelling gefileerd. Vers is bij VerServer daardoor ècht vers.

wacht met het in eigen hand nemen van de productie en im-

Natuurlijk houden wij ook een voorraad aan voor runners,

port van het Braziliaanse superfruit een groeimarkt te hebben

hardlopers in het versassortiment, om niet mis te grijpen.

aangeboord. Alweer een voorbeeld van hoe innovatief en onderscheidend wij in de markt bezig zijn.

Eigen IT mensen

48

Bij VerServer zijn onze eigen IT mensen constant bezig met

Pascalisatie

technische vondsten om het bestelsysteem achter onze web-

Een andere innovatie binnen VerServer is de toepassing van

shops steeds verder aan te passen en intelligenter te laten

pascalisatie; een nieuwe en gezonde conserveringsmethode

worden. Bijvoorbeeld door combinaties te maken van het be-

zonder verhitting waarbij voedingswaarde, kwaliteit, smaak

stelverleden van een klant en hem - tijdens de bestelproce-

en vitaminen van voedingsmiddelen behouden blijven. Bij

dure - alternatieven en suggesties aan te bieden. Dat maakt

pascalisatie wordt voedsel onder zeer hoge druk gezet, waar-

het mogelijk om bijvoorbeeld bij een bestelling van asperges

door bacteriën en schimmels kansloos zijn. Een natuurlijke

de klant te attenderen op aanbiedingen van ham en room-

methode waarbij de voedingsmiddelen in originele staat en

saus. Naar wens, vanzelfsprekend. Wat de klant wil, dat kan.

langer houdbaar blijven. Er is ook een milieuvoordeel: voor


Innovaties

pascalisatie is aanmerkelijk minder energie nodig dan voor

oplossingen op het gebied van food en non-foodproducten

andere conserveringsmethoden.

voor de horeca. Geen standaardisatie, maar producten die volledig aansluiten bij uw wensen, bedrijfsformule en doelgroe-

Gesloten keten

pen. Vraag naar de mogelijkheden.

Onze opslagruimte in Apeldoorn is opgedeeld in verschillende cellen, die onafhankelijk van elkaar worden gekoeld. Door

VerServer in Rungis

dit flexibele systeem van koel- en diepvriescompartimenten is

VerServer is met eigen mensen in Rungis vertegenwoordigd.

de opslag van elk product optimaal. Onze interne logistiek ziet

Zij kennen de weg, zijn kind aan huis bij veel gerenommeerde

erop toe dat elk product bij het lossen meteen in de juiste cel

leveranciers en zorgen voor een snelle levering van uw bestel-

wordt geplaatst. Het vervoer naar de klant geschiedt met ons

ling met de unieke ‘Rungis Service Expresse’. Door u bestelde

eigen wagenpark dat onlangs nog is uitgebreid met een

producten worden door onszelf in Rungis geselecteerd en in-

nieuwe trailer en kleine bestelwagen. Elke bedrijfswagen

gekocht en daarna per gekoelde bestelwagen wekelijks naar

heeft geavanceerde koelapparatuur aan boord. Met elkaar

Apeldoorn vervoerd. Deze unieke service biedt mogelijkheden

zorgt dat voor een gesloten keten. Onze afnemers kunnen

voor klanten met bijzondere wensen. Net zo onderscheidend is

erop vertrouwen dat wij erg veel aandacht besteden aan het

dat wij u graag een keer meenemen naar Rungis om daar zelf

bijhouden van de temperatuur en aan optimale opslag- en

eens rond te kijken. Wij zijn open en hebben geen geheimen.

vervoercondities.

Alweer een voorbeeld van ons streven naar een persoonlijke aanpak zonder standaardisatie. Wie een keer mee wil stuurt

Tailormade food & non-foodproducten

een e-mail naar: info@verserver.nl o.v.v. ‘Rondleiding Rungis’

Voor onze grote key-accounts verzorgen wij ook tailormade

en wij nemen contact met u op om een afspraak te maken!

49


VerSmakelijk02

VerServer op Horecava 2012 met unieke versbeleving Kom kijken, proeven, praten en genieten bij VerServer! Horecava, 9 - 12 januari 2012 Amsterdam RAI Hal 4 - Standnr. 04.302

50


Horecava 2012

51


VerSmakelijk02

Weet u het nog? In januari dit jaar debuteerde VerServer op de Horecava als nieuwe online versleverancier voor horeca en instellingen, met toen al het grootste versaanbod in ons land. We stonden er met een uniek assortiment primeurs en topspecialiteiten en hadden het elke dag razend druk. Een in alle opzichten geslaagde première. In 2012, twaalf succesvolle maanden later, doen we er heel wat schepjes bovenop. Te beginnen met onze stand die, van buiten in opvallend zwart, aan de binnenkant een verrassend inkijkje geeft in de herkomst en kwaliteit van ons knisperend verse kwaliteitsassortiment. Die totale versbeleving wordt in de stand voortgezet met een feest aan kijken, proeven, praten en genieten, waarvoor we u natuurlijk van harte uitnodigen!

Welkom bij VerServer dè trendsetter in de horecagroothandel!

Allettante koffie & thee

Juice Solutions

Gilfi ijsproducten uit België

Onder het merk Allettante Celeste Gusto

Juice Solutions is uw totaalleverancier

Complice de votre gourmandise

(ofwel Hemelse Smaak) biedt VerServer

voor smoothies en juicebar apparatuur.

Verwen uw gasten met een van de vele

exclusief via haar webshop Coffeesz.nl,

Juice & Smoothie Bars helpen om de

heerlijke ijsgerechten van Glacier Gilfi,

frisse, elegante en smaakvolle koffie in

benodigde dagelijkse dosis vitamines

gevestigd in het hart van de Belgische

diverse smaken als uit de beste Itali-

binnen te krijgen, waarbij de verse jui-

Ardennen. Naast ijs, biedt VerServer u

aanse koffiehuizen. Onder hetzelfde

ces en smoothies een populaire keuze

totale dessertconcepten van Gilfi, met

kwaliteitslabel levert Coffeesz.nl ook

zijn voor de gezonde snack. Juice Soluti-

ijstaarten, desserts, sauzen, wafels,

een brede keuze aan biologische thee-

ons is de eerste Juice & Smoothie Con-

nootjes en noem maar op!

soorten en alles voor in en bij de koffie

cept Company in Nederland en voorziet

en de thee. Tot aan apparatuur en trai-

in de grote vraag naar gezonde lifestyle

ningen voor uw medewerk(st)ers aan

producten. Naast de levering van pro-

toe, als totaalconcept voor de horeca.

ducten en apparatuur traint Juice Solutions ook uw medewerkers.

52


Horecava 2012

Trendsetter

wensen inspelen en onze innovaties.

Eenieder die bij ons klant is, met VerSer-

Deze editie van het VerSmakelijk! Ma-

ver heeft kennisgemaakt, onze website

gazine staat er bol van.

al eens heeft bezocht en dit VerSmakelijk! Magazine in handen houdt, zal het

Veel te zien, te proeven en te

erover eens zijn: VerServer is dè trend-

praten

setter in de horecagroothandel! We zijn

VerServer pakt uit op de Horecava 2012!

verre van traditioneel, behalve als het

Wij verrassen u met een greep uit ons

Natuurlijk laten we al die producten

om de hoge kwaliteit van onze produc-

totale assortiment aan wild, vlees, vis

niet alleen aan u zien, u kunt ze

ten en de persoonlijke aandacht voor

en agf. Daarnaast zijn er presentaties

ook proeven. En hoe! Er wordt volop

onze klanten gaat. Daar besteden we

van onze eigen merken: Juice Solutions

gekookt, bereid, gegarneerd en

op een bijna ‘ouderwetse’ manier heel

(met als primeur: Ice Coffee) en Allettan-

geserveerd. Dat wordt genieten bij

veel aandacht aan. Waar u VerServer

te Koffie en Thee. En natuurlijk zijn ook

VerServer! U bent dan ook van harte

ook aan herkent is onze service, de

onze leveranciers aanwezig zoals hier-

welkom! U vindt VerServer in hal 4

flexibele manier waarop wij op uw

onder weergegeven.

op standnummer: 04.302.

Ambachtelijk gemaakte pasta’s

Handgemaakte Tiramisu van

Rougié Foie de Gras

van Casa di Pasta

Casa di Dolce

VerServer haalt de ganzenlever van

Nieuw bij VerServer zijn de ambachtelijk

Ook nieuw is de met de hand gemaakte

Rougié naar Nederland. Dit bedrijf, met

gemaakte pasta’s naar eigen receptuur

Tiramisu volgens traditioneel Venetiaans

een historie die teruggaat tot 1875, ge-

van Casa di Pasta. De pasta’s worden

recept van Casa di Dolce. Op lange werk-

niet een enorme reputatie in de Franse

vers gemaakt en daarna cryogeen in-

banken wordt een baan luchtige crème

gastronomie en inmiddels ver

gevroren met grote voordelen voor het

van eigeel en echte Italiaanse mascarpo-

daarbuiten!

product, de smaak en de houdbaar-

ne gespoten, waarop in likeur gedrenkte

heid. Er is een ruime keuze aan gevulde

lange vingers worden gelegd. Dit proces

en ongevulde pasta.

wordt laag voor laag herhaald. Is de Tiramisu op de juiste hoogte, dan wordt die voorzien van een laag cacao voor de finishing touch en de traditionele aanblik. In één woord heerlijk!

53


VerSmakelijk02

Agenda Wat wordt er de komende maanden allemaal georganiseerd aan trainingen, workshops, beurzen en evenementen voor horeca en instellingen?

December 2011 Evenement

Datum Locatie

Informatie

Eten & Drinken 2011

09/12 - 11/12

etenendrinken.nu

Ahoy Rotterdam

Januari 2012 Evenement

Datum Locatie

Informatie

Horecava

09/01 - 12/01

Amsterdam RAI

horecava.nl

NK koks

09/01 - 12/01

Hal 9, Amsterdam RAI

koksgilde.nl

Wine Professional

09/01 - 12/01

Amsterdam RAI

Tijdens Horecava/horecava.nl

BioVak

18/01 - 19/01

IJsselhallen, Zwolle

biovak.nl

BBB Horecabeurs

30/01 - 02/02

MECC, Maastricht

bbbmaastricht.nl

European Fine Food Fair

30/01 - 01/02

MECC, Maastricht

Tijdens BBB/efff.nl

Februari 2012 Evenement

Datum Locatie

Informatie

HorecaEvenTT

13/02 - 15/02

TT Hall, Assen

horecaeventt.nl

VersVakdagen 2012

13/02 - 15/02

Hardenberg

evenementenhal.nl

Horecabeurs 2012

27/02 - 28/02

AHOY, Rotterdam

fitszhoreca.nl

Fish International

12/02 - 14/02

Bremen (D)

fishinternational.com

Maart 2012

Evenement

Datum Locatie

Informatie

Horecabeurs Goes

05/03 - 07/03

Zeelandhallen, Goes

horecabeursgoes.nl

Zilveren Mosselcouvert

07/03

Zeelandhallen, Goes

koksgilde.nl

Horeca Relatiedagen

19/03 - 21/03

Venray

evenementenhal.nl

Gastro Trek 2012

27/03 - 28/03

Messe, Kalkar (D)

messekalkar.de

April 2012

Evenement

Datum Locatie

Informatie

European Seafood Int.

24/04 - 26/04

Brussel (B)

euroseafood.com

Westland Relatiedagen

25/04 - 26/04

Haaglanden, Rijswijk

wrr2011.nl

Staat u niet vermeld? Bent u organisator? En staat uw evenement, training, cursus of workshop nog niet in onze agenda vermeld? Mail dan alle relevante informatie naar: info@verserver.nl en u staat er de volgende keer bij!

NB: Deze agenda is aan de hand van persberichten, evenementenprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s en websites van organiserende instanties samengesteld. De redactie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de in deze agenda vermelde gegevens, het verschuiven van data, het veranderen van locatie(s) en/of het al dan niet doorgaan van de vermelde evenementen, cursussen, etc. Raadpleeg daarom altijd de organiserende instantie.

54


Agenda - In het volgende nummer

In het volgende nummer VerSmakelijk! Lentenummer De echte winter moet nog komen en VerSmakelijk! heeft het alweer over de lente! Natuurlijk biedt de winter veel sfeer en gezelligheid, maar onze lente-uitgave wordt iets heel bijzonders. We stoffen de cabriolet af, proberen het lentezonnetje te vangen, genieten van het verse groen en rijden naar de mooiste plekjes. Ook praten we met designers over hun ideeën voor sfeervolle terrassen. We proeven feestelijke lentegerechten en natuurlijk zijn er weer allerlei nuttige tips en ideeën. Medio maart 2012 ligt de nieuwe VerSmakelijk! weer in uw brievenbus. Een greep uit de inhoud:

Thema: Lente 2012

Feestelijke lentegerechten

Wijnselectie voor een zonnig voorjaar

Pasen en Paasgerechtjes

Lentespecialiteiten uit Rungis

Nederlandse designers over terrassen

Thema: Vruchtensappen en smoothies

VerServer in Brazilië

Het VerSmakelijk! Magazine voortaan ook ontvangen? Wie dit eerste nummer van VerSmakelijk! wel in handen heeft, maar nog niet zelf heeft ontvangen, stuurt even een mailtje naar info@verserver.nl. Dan bent u voortaan ook verzekerd van uw eigen exemplaar!

55


Vernieuwen vanuit historie en traditie

Verkoop, distributie en merkconcepten

Heemskerk Innovations ontwikkelt en exploiteert verkoop-, distributie- en merkconcepten die onderscheidend en veelal vernieuwend zijn in overwegend traditionele markten. Meer weten? Scan de QR-code of bezoek www.heemskerk-innovations.nl

Groothandel AGF sinds 1936

Match&Go

Tweelingenlaan 65 | 7324 BK Apeldoorn | T +31 (0)55 521 7771 | Postbus 457 | 7300 AL Apeldoorn | info@heemskerk-innovations.nl

www.heemskerk-innovations.nl

VerSmakelijk 02  

Magazine VerServer

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you