Het Special Olympics jaar van de Deventer Sportploeg in beeld

Page 1

Het Special Olympics jaar van de Deventer Sportploeg in beeld

Werkgroep Deventer Sportploeg

Fotografie Bob Kelderman, René Sluiseman e.a. Teksten Monica Sluiseman

De aanleiding voor dit boek

Een medaille nog voor er een wedstrijd is gehouden, een prachtige openingsceremonie, twee fantastische sportdagen, een superleuk feest, een echt Olympisch Dorp, een high five van de Commissaris van de Koning, heerlijk weer, de vlag van de Deventer Sportploeg in top op het Stadhuis én een heleboel medailles. Dat is in het (heel) kort de beschrijving van het weekend van de Special Olympics in Twente van de sporters van de Deventer Sportploeg. Maar liefst 2300 sporters met een verstandelijke beperking nemen – met hun coaches – deel aan dit prachtige evenement. Zo’n tachtig sporters en een kleine veertig coaches van de Deventer Sportploeg doen mee. Aan judo, tafeltennis, wielrennen, inline skaten, voetbal en zwemmen.

Eindelijk ‘mag’ het weer, nadat de sporters door Corona heel lang niet hebben kunnen sporten. Corona was voor iedereen ingewik keld, vervelend en verdrietig. Voor mensen met een verstandelijke beperking vaak ook onbegrijpelijk.

En dus…in juni 2022 staan ze er weer! Een weekend vol sport, ontmoetingen, feest, soms een teleurstelling, maar vooral heel erg veel plezier.

Twee fotografen, Bob Kelderman en René Sluiseman hebben – elk op hun eigen wijze – het weekend vastgelegd. Een selectie van hun foto’s vindt u in dit boek.

Maar ook de voorbereiding voor het toernooi is niet vergeten. Want deelname aan de Special Olympics met zo’n grote groep sporters en coaches vergt heel veel inzet van een grote groep vrijwilligers, van partners, ouders, ambassadeurs: kortom van heel veel mensen. Daarom nemen we u ook mee in de aanloop naar dat mooie weekend in juni in Twente.

Veel kijkplezier!

Werkgroep Deventer Sportploeg

Het is fantastisch om de gedrevenheid te zien van de sporters. Ze zijn fanatiek, maar hebben ook zó veel plezier. En ze zijn er zo voor elkaar. Dit is zeker zo waardevol als welke sport dan ook. En een compliment hoe jullie het allemaal na Corona weer hebben opgepakt!

Liesbeth Grijsen, ambassadeur en wethouder

Wat een feest dit toernooi. Dat zie je meteen bij de opening. Zoveel sporters en supporters uit Deventer, maakt het evenement ook heel erg “van ons”. De sporters zijn allemaal zo gemotiveerd om hun uiterste best te doen en een topprestatie te leveren, maar ze vergeten daarbij niet om ook heel veel plezier te hebben.

Rob de Geest, wethouder Sport

Ron König, burgemeester van Deventer

In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen 2022 Twente

Fit aan de start

Om fit aan de start van het nieuwe seizoen te verschijnen organiseren de Deventer Sportploeg en de Sallandse Sportploeg in samenwerking met Special Olympics Nederland in de zomer van 2021 op verschillende locaties in Deventer en Raalte een heuse bootcamp onder het motto: ‘Scoor je PR’.

De sporters krijgen les van ervaren, professionele trainers. En natuurlijk zijn er echte bootcampmaterialen. Een unieke kans voor alle sporters om elkaar weer te ontmoeten, conditie op te bouwen en na de zomer fris en blessurevrij van start te gaan met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Pre- Games: testcase voor iedereen!

Op een mooie zaterdag in september 2021 vinden er PreGames in Twente plaats. Deze Pre-Games zijn een testcase voor de organisatie van de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Op basis van hun ervaringen tijdens de Regionale Spelen kunnen zij een nóg mooier Nationale Spelen in 2022 organiseren. De zwemmers van De Klup uit Deventer doen enthousiast mee!

KonnecteD en Deventer Sportploeg verlengen partnerschap

KonnecteD en De Deventer Sportploeg zijn partners van het eerste uur. Konnected als de organisatie die zich in Deven ter inzet voor het aan het werk helpen van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt; de Deventer Sport ploeg die in Deventer al heel veel kinderen en volwassenen met een beperking aan het sporten en bewegen heeft gekre gen. In september 2021 hebben zij hun partnerschap officieel voor twee jaar verlengd.

Kerstattentie voor veel vrijwilligers!

Het afgelopen jaar was behoorlijk hectisch voor ieder een die zich heeft ingezet voor De Klup, De Deventer Sportploeg en Iedereen Actief. Maar altijd kon er een beroep worden gedaan op een grote groep mensen die bij deze drie initiatieven betrokken zijn. Gingen activiteiten niet door, of op een andere tijd, moesten er dingen online gebeuren of op anderhalve meter afstand: de flexibiliteit van iedereen was grenzeloos. Dat verdient een bedankje!

Daarom is er voor al die vrij willigers een leuke kerstat tentie en een heerlijke oliebol.

Coronaproof uitgedeeld natuurlijk.

Op bezoek bij de Commissaris van de Koning

Jarenlang is hij ambassadeur van de Deventer Sportploeg. Tijdens verschillende Special Olympics is hij een zeer gewaardeerde bezoeker én supporter, voor zowel sporters, ouders als begeleiders. In middels is hij geen burgemeester van Deventer meer, maar ‘burgemeester’ van heel Overijssel. Ofwel: Commissaris van de Koning. Andries Heidema. In januari 2022 gaat een delegatie van de Deventer Sportploeg bij hem op bezoek in het Provinciehuis in Zwolle. Daar laat hij vast weten dat hij natuurlijk alle sporters die in juni meedoen in Twente heel veel succes wenst, maar dat de Deventer Sportploeg toch wel een heel speciaal plekje bij hem heeft.

Sporters Deventer Sportploeg collecteren voor Het Gehandicapte Kind

Voor het zesde achtereen volgende jaar doen sporters met een beperking uit Deven ter mee met de collecte voor Het Gehandicapte Kind. Zo doen ‘onze’ sporters ook iets voor andere kinderen met een beperking. Bovendien mogen verenigingen en clubs die helpen collecteren de helft van het bedrag dat ze ophalen zelf houden en inzet ten. Een mooi extraatje voor deelname aan de Special Olympics en belangrijk dat ze er zelf iets voor hebben gedaan.

Kleding gepast voor Special Olympics

Alle sporters en coaches van de Deventer Sportploeg worden voor de Special Olympics in het nieuw gestoken. Een mooi trainingspak, fijne schoenen en een passend shirt voor de feest avond. (Ook heel handig, omdat we daarmee heel herkenbaar zijn). Alle sporters en coaches moeten daarom een avond komen passen bij Sport 2000 Buitink in Deventer. Als alle maten zijn genoteerd, kan de kleding worden besteld, bedrukt en ingepakt. Een flinke klus voor de vrijwilligers. Maar wat zal dat er goed uitzien als de hele Deventer Sportploeg op vrijdagavond 10 juni het Fanny Blankers-Koen stadion binnenkomt voor de openingsceremonie!

Legacy programma Sportcarrousel Salland SONS Twente 2022

In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen in Twente zijn onze Sportcarrousel en Iedereen Actief-bus in de gemeenten van Twente ingezet om aandacht te genereren voor het sporten voor men sen met een (verstandelijke) beperking. Een mooie opdracht van Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 waar we met heel veel plezier, en veel vrijwilligers aan hebben meegedaan!

Deventer Sportploeg

nieuwe kijk op... Deventer

Bij de Deventer Sportploeg is erbij horen belangrijker dan winnen

Waarin de sporters, maar ook de mensen er omheen elkaar weten te vinden.’ Met deze gemeenschap zet de Deventer Sportploeg zich inmiddels veel breder in voor mensen met een beperking. Kees: ‘Zo hebben we de Sportcarrousel, waarbij we mensen met een beperking kennis kunnen laten maken met allerlei sporten.’ Sporters van de Deventer Sportploeg gaan mee om hun sport te demonstreren. En soms presenteren ze zelfs, in een door henzelf opgeknapte bus, aan anderen welke mogelijkheden er allemaal zijn voor mensen met een beperking. Kees: ‘Je ziet ze groeien. Ze leren presenteren, samenwerken en vergroten daarmee hun zelfvertrouwen. Daar doe je het allemaal voor.’

Begeleiden sportverenigingen

Organisatie

Voor mensen met een beperking is deelname aan sport niet vanzelfsprekend.

Maar belangrijk is het wel: sporten draagt bij aan de gezondheid van mensen en verbetert het welzijn. Twaalf vrijwilligers van de Deventer Sportploeg zetten zich daarom in voor sporten met een beperking: ze geven advies aan verenigingen, promoten aangepast sporten onder de Deventer inwoners en organiseren dat Deventer sporters als één grote delegatie meedoet aan de Special Olympics.

Special Olympics En met de Special Olympics begon het allemaal, zo’n twintig jaar geleden. De Klup, een zwemvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, toog voor de tweede keer naar het grootste landelijke sportevenement, ditmaal in Spijkenisse.

Hier ontmoetten de leden van de Klup een andere Deventer sporter, een judoka die achterop de motor van zijn begeleider naar Spijkenisse was afgereisd. Kees van Hoof, inmiddels voorzitter van de stichting, weet het nog goed: ‘Dat we er daar pas achter kwamen dat er nog een sporter uit Deventer naar de Special Olympics was gekomen. Dat moest anders, vonden wij. Waarom zouden we niet gezamenlijk als één sportploeg vanuit Deventer kunnen afreizen? We wisten dat ook dat de gymvereniging graag met haar groep had deelgenomen, maar dat ze de organisatie niet rond had gekregen. Zonde. Als we gezamenlijk zouden optrekken, konden meer mensen meedoen aan de Special Olympics.’

En zo ontstaat in 2005 de Deventer Sportploeg. Vanaf dan presenteren Deventer sporters zich als één groep op de Special Olympics. De voorbereidingen voor de komende editie, die half juni in Twente plaatsvindt zijn al in volle gang. Meer dan 100 sporters en begeleiders doen dit jaar mee. Daar moet veel voor geregeld worden. Monica Sluiseman, pren communicatievrouw van de stichting: ‘De voorbereidingen op de wedstrijden gebeurt bij de verenigingen zelf. Het zijn de coaches en de trainers daar die wekelijks met de sporters bezig zijn. Wij doen de randvoorwaarden. Zo krijgen alle sporters hetzelfde trainingspak waarin ze deelnemen aan de openingsceremonie. We zorgen ervoor dat al het vervoer geregeld is. De sporters gaan met een grote bus naar het evenement. Maar we zorgen er ook voor dat rolstoelen van de sporters en de fietsen van de wielrenners op de plek van bestemming komen.’ Het is een flinke klus, maar het is het waard. Kees: ‘Je ziet de deelnemers groeien. Ze krijgen een podium dat ze in het dagelijks leven meestal niet hebben.’

Verbinding leggen

Tijdens het evenement verblijven de sporters, coaches en begeleiders bewust in dezelfde accommodatie en bezoeken ze gezamenlijk feestelijke activiteiten. Kees: ‘De Deventer sporters leren elkaar zo beter kennen, het werkt verbindend. Het leidt tot een community.

Ook ondersteunt de Deventer Sportploeg verenigingen die aangepast sporten willen aanbieden.

Daar komt veel bij kijken: er is meer en andere begeleiding nodig dan voor reguliere sporters. Er is draagvlak nodig binnen de club. En als een team opgezet gaat worden is een minimum aantal deelnemers vereist. Monica: ‘In twintig jaar tijd hebben we veel expertise en een groot netwerk opgebouwd. En daarmee helpen we op allerlei manieren, van de sportvereniging verbinden met scholen voor speciaal onderwijs tot meekijken bij het aanschrijven van fondsen.’

Kees en Monica zijn er druk mee maar doen het graag. Monica: ‘Erbij horen is zo belangrijk. Ik heb het meegemaakt met mijn eigen dochter. Toen ze bij de De Klup kwam, was ze niet alleen maar dat meisje op de hoek met het syndroom van Down, maar was ze een van de leden van de zwemvereniging.

Dat maakt het verschil.’

Beeld: Grietje Mesman/FotoGrietje

De Deventer Sportploeg draagt bij aan maar liefst acht van de Sustainable Global Goals, 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. De belangrijkste goal bij de Deventer Sportploeg is nummer 3: ‘Goede gezondheid en welzijn voor iedereen’. De Deventer Sportploeg is er heel trots op dat we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. In week 10 staat de Deventer Sportploeg daarmee in het Deventer Nieuws op de pagina van …inDeventer, het marketing initiatief van de gemeente Deventer.

Het Deventer Nieuws16 Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl ‘n
Wie grote stappen wil maken, begint klein. Talloze bevlogen Deventenaren inspireren door op hun manier de wereld een beetje beter te maken. Van armoedebestrijding en klimaatactie tot eerlijk werk en economische groei. In deze inDeventerserie van 17 artikelen vertellen ze hoe zij zich inzetten voor de Sustainable Development Goals(SDG’s). Elk artikel besteedt aandacht aan een SDG in relatie tot een lokaal initiatief. Het tweede artikel is gewijd aan de Deventer Sportploeg en zijn bijdrage aan wordt gewijd SDG 3: Gezondheidszorg en welzijn voor iedereen. Door: Karijn Kats
…inDeventer!

sporters Deventer Sportploeg

Eindelijk mag het weer! Na drie jaar kan er weer lekker gewandeld worden in Deventer met de Avond4daagse. Zo’n 1900 wandelaars lopen mee en natuurlijk laat een aantal sporters van de Deventer sportploeg zich dat geen twee keer zeggen. De laatste avond lopen ze langs het stadhuis waar ze toegezwaaid worden door wethouder Liesbeth Grijsen en organisator Harry Muilerman. Een mooie voorbereiding op de Special Olympics Nationale Spelen 2022 Twente.

Accreditatiedag Special Olympics

In totaal komen er zo’n 3000 sporters en coaches naar de Special Olympics in Twente op 10, 11 en 12 juni 2022. Dat vereist natuurlijk wel enige voorbereiding. Daarom is er op 21 mei de accreditatiedag: een informatiedag voor alle verenigingen die meedoen. Tien coaches en twee werkgroepleden reizen af naar de Grolschveste in Enschede. Ze krijgen daar voor alle sporters en coaches de accreditatiepassen. Die worden allemaal gecontroleerd: kloppen alle gegevens?

Soms moet er toch nog iets gewijzigd worden, maar dat wordt snel geregeld.

leden en wethouders gaat mee naar de openingsceremonie. Bovendien hebben de sporters een belangrijke vraag voor burgemeester Ron König. Dus staan ze op een woensdagavond met zijn vieren in de raadszaal waar de gemeenteraad vergadert. Met uitnodigingen, maar ook met een grote Deventer Sportploegvlag!

Of die in het weekend van 10, 11 en 12 op het stadhuis mag hangen, vraagt Leonique. ‘Tja, daar kan ik natuurlijk geen nee op zeggen’, lacht de burgemeester. Onder applaus van het colle ge en de raadsleden neemt de burgemeester de vlag in ontvangst. De sporters kunnen met een voldaan gevoel naar huis!

Ambassadeurs op bezoek bij gouden partners

Natuurlijk nodigen we onze partners uit om mee te gaan met de VIP-bus naar de openingsceremonie in het Fanny Blankers Koen stadion op 10 juni. Want zonder onze partners kunnen we niet met onze bijzondere ploeg naar de Special Olympics.

Leonique, Johan, Michael en Merette gaan daarom een dag op stap om een aantal gasten persoonlijk de uitnodiging te overhandigen.

Auke van Dijk: van sporter naar vrijwilliger

Hij voetbalde bij SV Com schate’33, fietste bij WSV de Zwaluwen en nu is hij als vrijwilliger inzetbaar op verschillende activiteiten bij de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief. Lekker bezig Auke!

Op bezoek bij Rotary Deventer-IJssel

Ruim tien jaar geleden heeft Rotary Deventer-IJssel het Deventer Gezelschapsspel ‘Een Dagje Deventer’ ontwikkeld, laten maken en verkocht. Dat brengt een prachtig bedrag op en maar liefst € 29.500 daarvan is bestemd voor de Deventer Sportploeg. Daarmee kan de ploeg o.a. deelnemen aan de Special Olympics van 2012 in Den Bosch. Voorzitter Kees van Hoof neemt in 2011 de cheque in ontvangst. In juni 2022 zijn inline skater en schaatser Ewald van Bussel, voorzitter Kees van Hoof en huisfotograaf René Sluiseman opnieuw te gast om te vertellen hoe het de Deventer Sportploeg de afgelopen jaren is vergaan en waar we nu staan.

Trainer Caren met skeeleraars naar Special Olympics

Ze is al bijna 25 jaar lid van schaats- en skeelervereniging SportiefOost.nl: Caren Daggenvoorde. Ze reed in klasse 3 én hoorde - in haar categorie - bij de 25 beste marathonschaat sers van Nederland. Maar Caren heeft haar hart verloren aan schaatsers en skeeleraars met een beperking.

Sinds 2015 is ze betrokken bij het aangepast sporten bij haar vereniging. In juni gaat ze met vijf skeeleraars naar de Special Olympics in Twente waar in Rijssen de skeelerwedstrijden worden gehouden. In juni 2023 gaat ze met haar ploeg naar de Special Olympics World Games in Berlijn!

Ewald van Bussel: sporter én ambassadeur

Hij woont nog bij zijn ouders, maar is op zoek naar een eigen stekje. In het dagelijks leven brengt hij in zijn dorp Twello elke dag de post rond. Lekker op de fiets. Daarnaast schaatst hij in de winter en skeelert in de zomer. En dan is Ewald van Bussel ook nog ambassadeur bij de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief. Kortom: Ewald is een druk bezet man.

Tien keer meerdaagse Special Olympics voor zwemtrio

Nathalie, Merette en Miranda: zij zwemmen in het weekend van 10, 11 en 12 juni voor de tiende keer de meerdaagse Special Olympics! Het aantal medailles dat de dames samen hebben gehaald is niet meer te tellen. Met heel veel plezier bereiden ze zich voor op de editie van 2022.

In 2002 wordt in Deventer voor het eerst de meerdaagse editie van de Special Olympics gehouden. Uit Deventer doen daar de zwemmers van De Klup aan mee. Nu zijn we toe aan de tiende editie (voor de oplettende lezer: dat klopt, omdat die van 2020 niet door kon gaan) en deze drie dames doen voor de tiende keer een gooi naar goud, zilver en brons.

Ik ben zó megatrots om mijn medewerkers hier zo te zien shinen. Dat doen ze bij mij in hun werk, maar hier dus ook in hun sport. Ik wist niet zo goed wat ik me hiervan moest voorstellen, maar het is kippenvel vanaf het begin!

Anoeska Mantje, partner van de DSP en werkgever van o.a. Lola (zwemmen)

Special Olympics: wát een geweldig evenement!

En dan… is het zover! Drie dagen plezier en sport in Twente. Met prachtig weer, enthousiaste supporters, fanatieke sporters, bevlogen coaches en heel veel medailles! De foto’s spreken voor zich!

Bob Kelderman: ‘Ik fotografeer graag mensen met een verhaal, vind mezelf een passievolle fotograaf. Als voorzitter van Tafeltennisvereniging Swift heb in natuurlijk al contacten met sporters met een beperking. Kees van Hoof, voorzitter van de Deventer Sportploeg vroeg me om mee te gaan naar de Special Olympics. Het was heel leuk, maar ook heel pittig! Wat hebben we een kilometers gemaakt en wat waren er veel foto’s om uit te zoeken.

Ik heb veel geleerd en gezien dat weekend en geloof me: de reguliere sport wereld kan nog veel leren van dit evenement en deze sporters. Ze vragen veel aandacht, maar je wordt ook meteen opgenomen in de groep. Je bent er bij en je hoort er ook meteen bij. Het was een heerlijk weekend!

René Sluiseman: ‘Fotograferen is een hobby van me. Ik fotografeer al heel lang bij de Deventer Sportploeg. Mijn dochter Merette doet inmiddels ruimt twintig jaar mee bij het zwemmen. Ze heeft het Syndroom van Down en ik heb van dichtbij gezien hoe belangrijk dat sporten voor haar is en hoe haar eigenwaarde ervan is gegroeid. Ze leert andere mensen kennen, leert win nen, maar ook verliezen. Ik ben heel trots op wat ze daar heeft bereikt. Het fotograferen bij de ploeg is gewoon heel erg leuk. Ik doe altijd mijn best om de sporters recht te doen en ze zo mooi en integer mogelijk vast te leggen. Bij een weekend als de Special Olympics probeer ik een mooi en compleet overzicht bij elkaar te fotograferen van het hele evenement en zoveel mogelijk deelnemers!’

Twee fotografen met elk een eigen kijk op het prachtige weekend in Twente.

Geweldig, de openingsceremonie in het FBK-stadion!

Samen met een super-enthousiast publiek, prof. mr. Pieter van Vollenhove, de burgemeester en de wethouder hebben we de 3000 sporters en coaches verwelkomd. En voor één groep sporters heb ik nét wat harder geklapt en gejuicht…. de Deventer Sportploeg!

Andries Heidema, commissaris van de koning

Een jaar of vier geleden meldde Alex zich bij het zwemmen, want zijn grote droom was meedoen met de Special Olympics. Wat een teleurstelling toen de editie van 2020 niet doorging. Maar dit jaar maakte alles goed!

Wilma Emaus, coach zwemmen over Alex Frederiks (zwemmen)

Ik ben zó enorm trots op Alex. Toen hij 28 jaar geleden werd geboren, had ik niet kunnen denken dat dit mogelijk was, hij is zo’n mooi mens geworden. Al die blije ouders en sporters op de Special Olympics dragen daar ook aan bij!

Marian Brinkhof, moeder Alex (judo)

Foto: familie Groothedde

Het was super. We zijn samen gewoon echt één. We rijden pas sinds februari samen en Deacon krijgt er steeds meer vertrouwen in. Na de wedstrijd krijg ik tegenwoordig een knuffel en een high five!

Ik heb er zelf echt ook enorm van genoten!

John Commandeur, piloot wielrennen, reed met Deacon

Wat een prachtig evenement en wat was het spannend. Ik heb voor het eerst de rol van hoofdcoach gehad, maar ik ben ook vader. Dan komt Jorick en vraagt: “Pap, heb ik het goed gedaan?” en dan kan ik zeggen hoe trots ik op hem ben. En op de hele groep natuurlijk!

Wilco Nijenhuis, coach wielrennen en vader van Jorick (wielrennen)

Het is voor Sanjay best lastig dat ik niet bij het wielrennen ben, want ik ben coach bij het voetballen. Gelukkig heeft hij fijne begeleiders! Maar hij was wel heel blij toen we weer in Deventer waren en we elkaar konden knuffelen.

Kishor Sewradj, voetbaltrainer en vader van Sanjay (wielrennen)

Foto: Yvonne Commandeur Foto: Wieke Smalbruggen Foto: Michael Aalders

Het was mijn laatste keer als coördinator van de voetbal. Ik vind het heel lastig om te stoppen, maar heb gelukkig een heel goede opvolger!

Ellen Koerkamp, coördinator voetbal

Wat was het geweldig!

We hebben er echt weer een feestje van gemaakt. Dit weekend vergeet ik nooit meer!

Patrick Koerkamp, coach voetbal

De sporters gaan zo leuk met elkaar om, ook met die van andere teams. Dat is zo mooi om te zien. Ik hoop dat we volgend jaar naar Berlijn gaan naar de World games!

Michiel Dioncre, vader Inez (inline skaten)

Goud en zilver heeft Djim gehaald, dat had ik niet verwacht. Het was zo spannend en hij doet zo zijn best! We hebben met de hele familie gekeken. Met zijn handen omhoog over de finish: ja, daar geniet hij van!

Edwin Pieters, vader Djim (inline skater)

Foto: Yvette van Bussel
Foto: Anouk Gouma

De sporters en verenigingen bedanken alle sponsoren

Meer weten over de Deventer Sportploeg? Kijk dan op www.deventersportploeg.nl

Nog meer fotografen…

Bob en René zijn als vaste fotografen het hele weekend mee geweest en hebben een prachtig overzicht gemaakt van alle sporten en andere gebeurtenissen. Maar ze kunnen nooit van elke sport heel veel foto’s maken en zijn niet bij alle leuke dingen die er gebeuren. Dus zijn we heel blij met een aantal fotografen die per sport nog extra foto’s voor ons hebben gemaakt. Fijn voor de sporters, familieleden en vrienden. Die foto’s (en alle foto’s van Bob en René die niet in dit boek passen) zijn te vinden via www.deventersportploeg.nl bij het nieuwsbericht over de foto’s.

Met dank aan: Anouk Gouma, Dick en Corina Groothedde en Vera, Michael Aalders, Yvette van Bussel, Yvonne Commandeur en Wieke Smalbruggen

Colofon

Titel: Het Special Olympics jaar van de Deventer Sportploeg in beeld

ISBN/EAN: 978-94-90468-20-0

Fotografie: Bob Kelderman René Sluiseman

Teksten: Monica Sluiseman Sluiseman[txt] Vormgeving VIA Design | www.viadesign.nl

Drukwerk

In opdracht van: Werkgroep Deventer Sportploeg www.deventersportploeg.nl

© 2022 Deventer Sportploeg

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.