Page 1

9: 2017 STUDENTTIDNINGEN

[SIDAN 7]:

MATS PÄÄKKÖLÄ, SID 21:

Studierna är en klocka, ständigt tickande i mitt huvud under alla vakna timmar.

MEDICINARSPEX FYLLER 35 [SIDORNA 9–11]:

N Y S TA R T 2 0 1 8

SPEXARE VÅGAR VARA TÖNTIGA

VERTEX FÅR NY SKEPNAD OCH BLIR MAGASIN

INGEN KATASTROF OM LUCIA SKULLE RÅKA SNUBBLA

Knepet är att förstå att det inte är så farligt att vara lite töntig ibland, menar en av eldsjälarna bakom årets upplaga av Medicinarspexet, som nu firar 35 år fyllda av spex.

Från och med 2018 utkommer Vertex som magasin. ”En riktigt bra nystart”, säger styrelseordförande.

Vertex fick ett snack med Linnea Häreskog inför Umeå studentkörs klassiska lussande på campus.

J U L E T I D P Å C A M P U S 

[23]:


Du betalar väl inte mer än du behöver?

Kontakta kåren för att få tillgång till ditt digitala studentkort och 100-tals studentrabatter. Studerar du medicin, natur eller teknik ansöker du direkt i vår app eller på studentkortet.se.

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation

HÄR HITTAR DU JULKLAPPARNA! Se interfiske.com – Våra erbjudanden! Shimano, Okuma, Daiwa, Vision, Pinewood, beten och tillbehör med mera!

Haspel:

Rullar, spön, combos

från

Gratis metset ingår (värde 89:-)

-30%

Shimano, ABU, Okuma, Daiwa m fl GPS/EKOLOD Garmin Begär offert EKOLOD Humminbird, Lowrance klubbkort

5%

Flugfiske

NU UPP TILL

-40%

Vision, Sage, Guideline, Pool 12 m fl l 1953 STEN etab

ECIALI RTFISKESP

SPO

70 40etabl -77TEN PECIALIS • 090 RTFI eåSKES Um ort.se n 94,SPO Kungsgata port.se-info@blixtsp www.blixts

1953

Club Kort

Öst på sta´n

– ta del av våra klubbkortserbjudanden!

Hämta katalog!

Flytoveraller

20%

Flytvästar, ”Räddningslungor” m m. Vid

köp av Aclimas underställ: 100:- rabatt på flytoverall och 20% på Aclima!

”Bästa köp – ullfiber i alla väder!

Salmon Slider 12 cm – Grymt gäddbete!

Ta 3 betala för 2 Spara 179:NYHET 2018 – HI-LO-GÄDDWOBBLER

49:-

”Kvalitet till rätt pris”

Jackor, byxor, skjortor Övrig fritid och fabrikat

Vadarskor, Vadarbyxor

UPP TILL

30%

UPP TILL

30%

UPP TILL

-30%

Älvs- havsfiske (Norge) Extra erbjudanden -30% SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

20135530

Vi är Team ABU Garcias proffsbutik i Umeå!

2

Finns at hämta nut !

VI SÄTTER IHOP KOMPLETT UTRUSTNING FÖR DIG!

NU UPP TILL ”din livförsäkring - ditt val” Flera modeller

Utvalda Rapala Wobbler

REA-LIST Sommar/ A upp till 60fritid %

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 9:  2017


9:  2017

Kårerna en trygghet om det uppstår problem Att vara medlem i en studentkår har inte varit självklart för mig. Visst, man får en del förmåner i form av rabatter på allt från resor till restauranger och kan ta del av evenemang på kårhusen, men för mig är det inte viktigast. Jag brukar inte vara den som går på varje evenemang och rabatterna är något som jag oftast glömmer att använda. Att jag har valt att vara medlem har mest att göra med att jag vill stödja kårens arbete för studenterna. Kåren agerar som studenternas företrädare när det gäller universitetets olika beslut, men de finns också där för att göra studentlivet mer trivsamt. Att knappt varannan student väljer att vara kårmedlem är något Vertex skrivit om tidigare. Det är något jag inte ser som ett problem, utan snarare en självklarhet. Det kommer alltid att finnas studenter som prioriterar annat i sin vardag, samtidigt som det finns flera olika anledningar till att man faktiskt vill vara medlem. Nu är det inte säkert att jag fortsätter vara kårmedlem under hela min studietid. Inte för att jag har något problem med kåravgiften, utan för att jag kanske inte känner ett behov av ett medlemskap längre. Men jag tycker det är viktigt att kårerna finns kvar, då de hjälper och stöttar studenterna och det känns tryggt att ha någon att vända sig till om det uppstår problem längs vägen. Läs mer om kårernas medlemsavgifter och medlemsantal på sidan 5. MATS PÄÄKKÖLÄ

journaliststudent som gör praktik på Vertex redaktion i höst

n JULKLAPP! Mannen som sökte sin skugga är senaste delen i den Millennium-serie där David Lagercrantz tagit över stafettpinnen efter Stieg Larsson. Vertex lottar nu ut ett ex. Mejla red@vertex.nu om du vill ha det.

WEBB: vertex.nu.

REPORTER: Vendela Wikström, reporter, tel 090-786 90 21, vendela@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Chilli Media, Anna Paulson, tel 070- 647 16 89 anna.p@chillimedia.se. Mer info här: vertex.nu/om-vertex/annonsera ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå

VERTEX 9:  2017

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. KÅRMEDLEMSAVGIFTERNA. 80 kronor skiljer mellan dyraste och billigaste kåravgiften. Totalt har drygt 8500 studenter vid Umeå universitet valt att vara kårmedlemmar i höst. 7. VERTEX FÅR NY FORM. Nästa år ändrar Vertex skepnad och utkommer som magasin. ”En riktigt bra nystart”, säger styrelseordförande. 9. ”INTE SÅ FARLIGT VARA TÖNTIG”. Medicinarspexet fyller 35 och inför jubileumsföreställningarna fick Vertex en inblick i spexandets konst.

14. VARJE MUSIKTERMIN ÄR UNIK. Saxofon, trummor, gitarr och skönsång ljuder när Vertex hälsar på hos musiklärarstudenterna. 22. KULTURKROCK PÅ VEPA. Konstnären Per Enokssons verk, där det moderna tränger på, är årstidsvepa under höstvintern. 23. SNART LUCIA PÅ CAMPUS. ”Hela tåget hänger inte på om Lucian råkar snubbla”, säger Linnea Häreskog, fjolårets Lucia på campus, inför Umeå studentkörs lussande i år.

TIPSA VERTEX: 090-7869020, mejla red@vertex.nu eller besök redaktionen i Samhällsvetarhuset

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu

7: VERTEX FÅR NY FORM.

FÖLJ: facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2017 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 29 januari MANUSSTOPP: 10 januari OMSLAGSFOTO: Sofie Gisslén

FRILANSA: Alla umeåstudenter är väl­ komna att frilansa för Vertex: skriva, fota, teckna, läsa korrektur etc. Mejla janson@vertex.nu för mer info. MEDARBETARE i detta nummer: Catharina Bergman (text) AnnaKarin Drugge (bildbehandling) Sofie Gisslén (text & foto) Erik Flinth (foto) Lina Kamsten (korrektur) Malin Larsson (text & foto) Annelie Markgren (korrektur) Viktoriia Timokhova (text) Mats Pääkkölä (text & foto)

SOFIE GISSLÉN kommer från republiken Jämtland och är fjärdeårsstudent i psykologi. Hon gillar kultur i alla former och är svag för snötäckta berg och träning som får hjärtat att pumpa nära max. Snarare än kaffe med mjölk föredrar hon mjölk med kaffe.

3


an Vi k ingar,

äkr e förs arand on sp ensi p och

Tyvärr kan vi inte försäkra dig mot tentaångest, otur i kärlek eller impulsköp som gör att du får äta nudlar i en månad. Men mot en hel del annat.

Britta, lärarstudent

Som studerandemedlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund så har du tillgång till hela Lärarförsäkringars utbud av försäkringar och tjänster, det är en del av din medlemsservice. Du kan exempel välja en särskild studerandeförsäkring eller ett riktigt omfattande ungdomspaket. Läs mer på lararforsakringar.se

Lärarförsäkringar ägs av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och är en del av förbundens medlemsservice

MÖTESPLATSEN MED STUDIERO Centralt vid Rådhusparken, strandpromenaden och SF bio

ÖPPET ALLA DAGAR Stort sortiment med heta drycker (Eko/FairTrade) * Sallader * Mackor * Hälsotallrik * Sallader * Soppa *Tacotallrik* Toast * Glass * Pajer * Fikabröd Vegetariskt * Vegan * Glutenfritt * Laktosfritt

www.kafestation.com

4

VERTEX 9:  2017


NTK:s kåravgift högst och medicinarnas lägst NTK har högst kåravgift bland studentkårerna vid universitetet, Umeå medicinska student­ kår lägst och Umeå studentkår har det mest omfattande rabattsystemet. Vertex har kartlagt kåravgifter och medlemsantal hos de tre studentkårerna vid Umeå universitet under de senaste tre åren. För både Umeå studentkår (us) och Umeå medicinska studentkår (ums) ökar antalet medlemmar jämfört med förra året, medan Umeå naturvetar- och teknologkår (ntk), noterar en marginell minskning (se diagram t.h).

150

NTK: 280 kr

US: 230 kr

100

Rebecca Bylund, statistik B, fristående kurs: – Jag ska läsa mycket böcker under julen och ta det lugnt. En familjetradition är att barnen i familjen håller en teaterföreställning. Den ska det bli kul att se.

Umeå studentkår

5000 ANTAL MEDLEMMAR I STUDENTKÅRERNA: Medlemsantal i oktober 2015, 2016 och 2017. 4 000 4000

3 000 3000

0

UMS

US

2016

1 000 1000

NTK

2017: 4 512 medlemmar

2 000 2000

TEXT OCH FOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

Umeå medicinska studentkår

2015

ligger mitt emellan de andra kårerna med en avgift på 230 kronor per termin. Hos us finns dock något som både ums och ntk saknar, nämligen möjligheten att köpa upp till elva terminers kårmedlemskap vid samma tillfälle. Ju fler terminer, desto större rabatt – som högst ligger den på runt hundralappen per termin. – Vi började testa det här systemet våren 2015 och nu har väldigt många tagit till sig möjligheten att köpa fler terminer i förväg, säger Stefan Brattlöf, kanslichef på Umeå studentkår. Under 2016 var det tre fjärdedelar av medlemmarna i Umeå studentkår som tecknat medlemskap för två eller fler terminer.

UMEÅ STUDENTKÅR

Umeå naturvetaroch teknologkår

2017: 2 406 medlemmar

ningsgraden bland alla studentkårer vid Umeå universitet. – Det här är något vi är väldigt stolta över och hoppas att vi kan höja ännu mer i framtiden. Det hade varit kul om så många som möjligt blir medlemmar, säger Stina Alm.

50

2016

Stina Alm. Ordförande i Umeå medicinska studentkår.

PANELEN : VAD SKA DU GÖRA PÅ JULLOVET?

VERTEX 9:  2017

UMS: 200 kr

2015

alltså antalet kårmedlemmar i relation till det totala antalet studenter vid fakulteten, ligger för ums på cirka 60 procent. Det är för tillfället den högsta anslut-

200

2017: 1 609 medlemmar

ANSLUTNINGSGRADEN,

250

2016

har Umeå medicinska studentkår, där medlemsskap i en termin kostar 200 kronor. – Medlemsavgiften speglar de kostnader UMS har för medlemsnytta och de aktiviteter som kommer medlemmarna till gagn, säger kårordförande Stina Alm. Inför i år höjde ums sin kåravgift med 20 kronor och det finns inga planer på att förändra avgifterna under kommande år, enligt Stina Alm.

LÄGSTA KÅRAVGIFT

090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

KÅRERNAS MEDLEMSAVGIFTER: Kostnad för medlemsskap en termin (2017).

2015

medlemsavgifter har legat i stort sett oförändrade under de tre senaste åren. Listan toppas av ntk, med en kåravgift på 280 kronor per termin. – Den här medlemsavgiften har funnits i snart fyra år. Vi har inte upplevt den som något problem hittills, säger Amanda Wikström, kårordförande för ntk. För tillfället har ntk inga planer på att ändra den nuvarande kåravgiften, enligt Amanda Wikström.

DE TRE KÅRERNAS

NYHETSTIPS:

TEXT & FOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

Edwin Wallmo, samhällsvetarprogrammet: – Jag ska till Gävle, hälsa på familjen och dricka saffranssuröl lagom till jul. En hel del skridskoåkning blir det säkert också. Jag hoppas på att slippa julhetsen.

Sofie Liszka, civilingenjörsprogrammet: – Jag ska åka hem till Stockholm och fira julen tillsammans med familjen. Det är något vi gör varje år. Vi träffas, lyssnar på musik och äter god mat.

5


NYHET!

KURSLITTERATUR

Underkläder i bambu - miljövänligt Hos oss hittar du bl.a. - behagligt Trosor och boxer strumpor, t-shirts, - prisvärt linnen,

långkalsonger sovplagg och mycket mer.

Välkommen till oss i Sagagallerian Magazin du Nord, Götgatan 1

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

090-77 74 20

istockphoto.com/Mari

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

menskoppen.se

MANIKYR

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Ö:a Rådhusgatan 6 umeå • 090-71 12 57 VaRdagaR 10-18 • LÖRdagaR 10-17 • sÖndagaR 12-16

VÄLKOMMEN!

Boka din behandling på Dragonskolans Frisör • Stylist • Spa program

ar precis som en vanlig Klipp ut talong så får du ytterligare 10% på våra behandlingar ndling av nagelband, filning, fortsätter vi med en mspeeling.

PA MANIKYR

dlingen vi in enbörjar precis som en vanlig yr med behandling av nagelband, filning, gga och ng och sedan fortsätter vi med en d. underarmspeeling. och

ter masserar vi in en naglarna. lm som får ligga och ultat

en liten stund.

et lackar vi naglarna. dlingens resultat ckra händer glar.

Manikyren 1,5h.

70:www.umea.se/dragonskolan www.umea.se/dragonskolan www.umea.se/dragonskolan

6 Dragongatan 1  Entré Väst

atan 1  Entré Väst

VERTEX 9:  2017


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

1960-tal: Vertex nr 5/1965.

1970-tal: Vertex nr 7/1970.

Nr 1/2018: Premiär för Vertex som (Numret är under arbete, omslaget

magasin!

symboliskt.)

5: 2008

nda på Krogru haK sid 8–13 campus

1980-tal: Vertex nr 4/1985.

Två fall av jäv när studentkår tog beslut

sid 6

1990-tal: Vertex nr 3/1999.

”Det är helt enkelt grymt när andra flippar ut”

sid 27

Nu ska brännbollens glädjebudskap spridas sid 15

2000-tal: Vertex nr 8/2008.

Vertex får ny form – blir magasin 2018 Från och med 2018 utkommer Vertex i ny skepnad – nu som magasin. Satsningen är ett av de större stegen i tidningens historia. – Det blir en riktigt bra nystart, säger Peter Långberg, styrelseordförande i bolaget Kårmedia Umeå, som ger ut Vertex. Vertex första nummer utkom redan 1960, då en handfull läkar- och tandläkarstudenter, de första studenterna på plats i den blivande utbildningsstaden Umeå, hade bildat Umeå studentkår och snabbt beslutat att dessutom ge ut en studenttidning. Först fem år senare fanns de olika fakulteter på plats som innebar att Umeå universitet kunde invigas officiellt. Vertex har under åren genomgått flera förändringar vad gäller innehåll, format och form. Den största organisatoriska förändringen gjordes mot slutet av 1990-talet, då Vertex började ges ut av det fristående bolaget Kårmedia Umeå AB, som ägs

STUDENTTIDNINGEN

VERTEX 9:  2017

gemensamt av Umeå studentkår och Umeå naturvetar- och teknologkår.

Umeå och den här nysatsningen tror jag kan förstärka den ställningen, säger Peter Långberg, styrelseordförande i Kårmedia Umeå AB. Överlag tror han att det är bra att ständigt fundera på vad som kan göras bättre. Ett ökat intresse för tidningen på campus tror han blir ett av resultaten, liksom stort intresse från nya och gamla annonsörer. – Det här blir ett riktigt uppsving, säger Peter Långberg.

som nu står för dörren är något som diskuterats i Kårmedias bolagsstyrelse det senaste året. Uppfräschning och nysatsning har varit ledorden i en process som utmynnat i att Vertex från och med första numret 2018 utkommer som magasin. Det innebär ett mindre format än nuvarande tabloid, tryckt på finare papper och med tjockare omslag. Även innehållet ses över och fräschas upp. – Jag tror att det blir en riktigt bra nystart som gör att Vertex kan nå ut till ännu fler läsare. Vertex är och förblir en viktig del av studentlivet i

SOM EN DEL AV omgörningen förändras även utgivningstakten från nuvarande nio nummer per år till sex, alltså tre per termin. Tanken är att varje nummer ska bli mer av en ”fristående happening” än tidigare: vid terminsstart, mitt i terminen och när den intensiva slutspurten närmar sig. – Det är en bra och naturlig utgivningstakt för ett studentmagasin och det ger dessutom goda möjligheter till planering inför numren, säger Vertex chefredaktör Bertil Janson. I omgörningsprocessen har Umeås studenter också fått säga sitt, dels i

DEN OMGÖRNING

ETT SNABBT SVEP GENOM VERTEX HISTORIA: De första små och facktidskrifts­ liknande numren av Vertex på tidigt 1960-tal, med artiklar om tandprotes­ material och Första numret: odontologi, Vertex nr 1/1960. ersattes under 1970-talet av ett mer politiserat innehåll i en mer dagstidningsliknande publikation, där kårpartier med varierande grad av revolutionär inriktning debatterade diverse frågor som rörde världspolitik lika mycket som kårpolitik och Umeå universitet. Från 1980-talet och framåt gled inriktningen delvis över mot mer humor och spexartade inslag. 1997 ersattes det stora och av­ långa tabloidformat som används i flera decennier av ett mindre tabloidformat, med mer fokus på studenterna och deras studentliv i Umeå. 2007 fräschades form och innehåll upp igen.

samband med en enkätundersökning under Välkomstmässan i höstas, dels via en webbenkät. är rätt entydiga: den nuvarande inriktningen på lokalt studentliv och studentnyheter gillas, liksom fokus på campus och campushändelser. Mer kritisk granskning och grävande journalistik efterfrågas av vissa, mer ”roligt material” av andra. En klar majoritet av de svarande är positiva till en omgörning till magasinformat.

STUDENTERNAS SVAR

VERTEX HAR UNDER lång tid fungerat som plantskola och många av de studenter som börjat som frilansare för Vertex har sedan fortsatt med karriärer inom mediebranschen. – Det här något vi verkligen vill jobba för att förstärka och utveckla. Alla frilansande studenter är guld värda för Vertex, de är tidningens hjärta och själ och får själva med sig bra erfarenheter och meriter inför framtiden, säger Bertil Janson. VERTEX PREMIÄRNUMMER som magasin utkommer den 29 januari 2018. – Alla studenter som är intresserade av att frilansa som skribenter, fotografer eller illustratörer framöver är välkomna att höra av sig till redaktionen, säger Bertil Janson. MATS PÄÄKKÖLÄ

7


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

God jul och gott nytt år önskar Folkuniversitetet!

Vi önskar dig julfrid, Kyrkan gemenskap på campus och vila! IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

WELCOME TO THE ALUMNI NETWORK for former students of Umeå University. Join today at www.alumni.umu.se

A global network for former students

• Stay connected after your studies • Engage with the global alumni chapters • Receive invitations to special events

• Subscribe to Think, a magazine for alumni, and the alumni newsletter • Connect easily with your LinkedIn account

UMEÅ UNIVERSITY

8

VERTEX 9:  2017


Medicinarspexet. Allt som allt, från idé till genrep, tar det ungefär en termin att sätta ihop ett spex. Nu är det premiärhelg...

FOTO: ERIK FLIN T H

I början ser man inte helheten, men ju längre tiden går, desto mer smälter allt ihop. Vecka efter vecka blir det bara bättre och bättre. Det är jättefint. KARL SJÖBERG, EN AV TVÅ REGISSÖRER BAKOM ÅRETS SPEX

VERTEX 9:  2017

9


Premiärpepp. Fr.v: Lisa Norenius, producent, Frida Andersson och Karl Sjöberg, regissörer, och Josefine Spett, producent. 

10

FOTO: SOFIE GISSLÉN

VERTEX 9:  2017


Medicinarspexet fyller 35 år och firar födelse­dagen med fem jubileumsföreställningar extra allt. I virvelvinden på väg mot Oz kan vad som helst hända – och publiken bestämmer hur. Omstart!

”INTE SÅ JÄKLA FARLIGT ATT VARA LITE TÖNTIG IBLAND” Spexet, som är Umeås äldsta, arrangeras av föreningen Medicinarspexets aktiva medlemmar. För några år sedan var de ungefär 100. I år består produktionen av 130 medlemmar fördelade på cirka 20 olika arbetsgrupper. – Alla har mer eller mindre inverkan på själva föreställningen. Vissa har ungefär lika mycket att göra hela tiden; andra får det väldigt intensivt när det börjar närma sig premiär, berättar Lisa Norenius, som tillsammans med Josefine Spett är en av spexets två producenter. MAJORITETEN AV föreningens medlemmar är studenter. Andra gick med under studietiden och har fortsatt efter examen. En av dem är Karl Sjöberg, som tillsammans med Frida Andersson regisserar årets föreställning. Han medger att spexet innebär mycket jobb, men säger också att det är få saker han kan komma på som är roligare. Han får medhåll av Frida, som betonar öppenheten och gemenskapen som finns bland spexarna. – Spexet är en plats där alla är välkomna, det är unikt. Och att jobba kreativt under ett projekt så här, det gör att man verkligen lär känna varandra. ATT SÄTTA IHOP ett spex tar ungefär en termin. Arbetsprocessen sker stegvis och på flera håll samtidigt. Redan i maj hölls audition för skådespelarna, dans- och sånggrupperna, och manuset skrevs färdigt under sommaren. När det lämnades över till regi satte resten av grupperna igång med sitt arbete. –  Någon vecka efter terminsstart började produktionen i sin helhet... för visst hade vi kick-offen i september? säger Josefine.

genrepet, som hålls några dagar innan premiären, träffas alla grupper och repeterar tillsammans för första gången. – Fram tills dess kanske dans plus

EN MÅNAD INNAN

VERTEX 9:  2017

MEDICINARSPEXET: n Medicinarspexets första föreställning, Aladdin, sattes upp 1983. Därefter har nya spex satts upp varje hösttermin. n 35-årsjubileet firas bland annat med en fest lördag den 2 december för nuvarande och tidigare medlemmar i MESK, Medicinarspexarna.

skådisar har övat tillsammans, men dekor för sig, kostym för sig, smink för sig och så vidare, förklarar Josefine. Så provföreställningshelgen brukar vara väldigt rolig, särskilt för den som är ny i spexsammanhang. Man kanske har varit lite insnöad i sin egen grupp, och sedan ser man liksom att “aha, det är så här många grupper med”. Det kommer jag ihåg från mitt eget första spex, när jag såg ramen av ett träd. Ganska ofärdigt, men det gav ändå en känsla av helhet. – I början ser man inte helheten, men ju längre tiden går, desto mer smälter allt ihop. Vecka efter vecka blir det bara bättre och bättre. Det är jättefint, säger Karl. I ÅRETS SPEX FÅR publiken blåsa iväg tillsammans med Dorothy, och under äventyret lära känna en del färgstarka karaktärer. Även de lite skurkaktiga går att relatera till, menar Karl, som beskriver årets spex som “öppet och hjärtligt”, och lagom lättsmält för den som aldrig varit på spex förut. Att Medicinarspexet dessutom firar 35 år tror alla fyra gör Trollkarlen från Oz till en optimal första spex-erfarenhet. – Publiken kan förvänta sig ett högt internt tryck; det är många inresande som varit med och spexat förut som kommer att se föreställningen, berättar Lisa. – Så man behöver inte känna att man inte vet vad man ska göra; det kommer finnas andra i publiken som

är erfarna och då kan man haka på, säger Josefine. ATT SOM PUBLIK kunna “haka på” är utmärkande för spex-formen. Skådespelarna har förvisso ett manus att utgå ifrån, men till skillnad från en teaterproduktion har publiken möjlighet att när som helst kommunicera med skådespelarna och bryta in i föreställningen. – Om de tycker att något är roligt kan de ropa “omstart, omstart!”, och då gäller det för skådespelarna att improvisera fram det som publiken bett om. Det kan vara allt från att de vill att två karaktärer ska pussas, till att något ska göras baklänges eller på tyska, berättar Karl.

kräver att man som skådespelare känner sig avslappnad och bekväm. – Då blir det lättare att hitta karaktären och ta omstarter, säger Karl. Det är mycket det spex handlar om, att bli bekväm med att vara löjlig. Man kommer ut så mycket ur sitt skal när man inser att det inte är så jäkla farligt att vara lite töntig ibland. Med två tidigare spex i bagaget är Lisa nyast i gänget. Josefine har varit med fem gånger, och för Karl och Frida blir Trollkarlen från Oz spex nummer åtta. Trots sin rutin är de överens om att även den som helt saknar teatererfarenhet kan bidra till produktionen. – De nya är så fundamentalt viktiga! Den glädje och energi som de kommer med, det går liksom inte att jämföra, säger Frida. De gamla spexarna har en massa erfarenhet, men utan de nya blir det inget spex.

ATT VÅGA IMPROVISERA

FÖRESTÄLLNINGEN ges fem gånger i månadskiftet november–december. Lördag den 2 december blir extra intensiv, med dubbla föreställningar. – Det är som att träna: tufft, men det känns väldigt bra efteråt, summerar Lisa Norenius. SOFIE GISSLÉN

11


VAR MED I NYA VERTEX!

NY TERMIN, NY VÅR – BOKA ANNONSPLATS I NYA VERTEX:

FOTA OCH SKRIV FÖR VERTEX:

n I JANUARI 2018 börjar en ny termin. I samma veva utkommer första numret av nya Vertex (se artikel på sidan 7). I terminsstartsnumret kan annonsörer möta tiotusentals nya och ”gamla” studenter och doktorander i Umeå. Boka annonplats i tid.

n GILLAR DU ATT skriva, fota, teckna eller korrektur­l­äsa? Hör av dig! Vertex söker alltid nya studenter som vill vara med. Att frilansa för Vertex är kul, utvecklande och okomplicerat. Läs mer: vertex.nu/om-vertex/frilansmedarbetare/

NUMMER: Vertex nr 1-2018 Vertex nr 2-2018 Vertex nr 3-2018

BOKNINGSSTOPP: 10 jan 26 feb 16 april

UTKOMMER: 29 jan 19 mars 7 maj

Boka annonsplats: Anna Paulson, 070-647 16 89, anna.p@chillimedia.se Anna Pättiniemi, 070-647 15 38, anna@chillimedia.se Mer info: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

12

TIPSA OCH SÄG VAD DU TYCKER: n VET DU NÅGOT som du tycker att fler borde känna till? Har du ett nyhetstips? Händer det upprörande saker på din utbildning? Eller har du synpunkter på Vertex och vad vi skriver om? Hör av dig! Läs mer: vertex.nu/om-vertex/tipsa-oss/

VERTEX 9:  2017


Repetition... Amanda Lindberg läser andra terminen på ämneslärarprogrammet med inriktning musik. 

FOTO: MATS PÄ ÄKKÖL Ä

I Lärarutbildningshuset, i ett rum fyllt med gitarrer och keyboards av olika modeller och färger, sitter en grupp musiklärarstudenter och repar inför en kommande redovisning av en ensembleuppgift.

VERTEX 9:  2017

13


Musik på schemat. Amanda Lindberg, Filip Sjögren och Hampus Lundgren, som läser ämneslärarprogrammet med inriktning musik, fyller rummet i Lärarutbildningshuset med toner.

FÖR BLIVANDE MUSIKLÄRAR Från repetition med band till komposition och körsång. Vertex besökte musiklärarutbildningen en helt vanlig dag, full av välljudande intryck. – Vi får experimentera mycket, säger Christoffer Örnevik, som går en fördjupningstermin. I Lärarutbildningshuset, i ett rum fyllt med gitarrer och keyboards av olika modeller och färger, sitter en grupp musiklärarstudenter och repar inför en kommande redovisning av en ensembleuppgift. Med temat jazz som grund ljuder saxofonen, gitarren, basen och trummorna samtidigt som studenterna sitter med leenden på läpparna. Det kan verka som en typisk dag för en musiklärarstudent, men allt i utbildningen handlar inte om att sitta i

14

bandliknande sammanhang. Under utbildningens gång får studenterna olika uppgifter i både teori och praktik som läses parallellt under kurserna. Det är inte fokus på endast ett instrument eller en teoriuppgift åt gången, utan lektionerna kan handla om allt från antikens musikhistoria till körledning. Hur är det att jobba med parallella uppgifter som är så olika?

–  Ibland känner man att det blir mycket att hålla reda på när man har

VAD GÖR NI PÅ… ÄMNESLÄRARPROGRAMMET, INRIKTNING MUSIK I artikelserien ”Vad gör ni på...” kollar Vertex in ett antal av de utbildningar som ges vid Umeå universitet – och vad studenterna pysslar med där en helt vanlig eller ovanlig dag.

fått ett par uppgifter som berör så många olika saker. Men jag är väldigt rastlös av mig så det brukar gå bra för mig att ha flera saker samtidigt, säger Amanda Lindberg, som läser andra terminen på ämneslärarprogrammet med inriktning musik. Studenterna lägger tillsammans

med lärarna upp schemat för de olika terminerna. De sitter i möten med varandra och kommer överens om en struktur som passar just deras klass, vilket samtidigt gör varje termin unik i sitt upplägg. – Lärarna har varit riktigt hjälpsamma med att få fram ett schema som funkar för alla. De pratar mycket med varandra och oss studenter, vilket underlättar väldigt mycket för undervisningen, säger Hampus Lundgren, som också läser andra terminen på programmet.

FRÅN MUSIKRUMMET hörs ljudet av saxofonen eka när repetitionen fortsätter. I Ljusgården utanför sitter Christoffer Örnevik som går andra fördjupningsterminen i ämneslärarprogrammet musik. Det är en del av

VERTEX 9:  2017


E ÄR VARJE TERMIN UNIK kombinera två olika visor till nya stämmor och ett eget arrangemang utifrån olika kompositionstekniker. Studenterna i fördjupningsgruppen sitter fokuserade och jobbar med sina projekt på datorerna innan körlektionen senare på eftermiddagen. – Det är en väldig rolig del av utbildningen då vi får fokusera på det vi verkligen är intresserade av. Vi får experimentera mycket och ta del av musik som man annars kanske inte hör så mycket av, säger Christoffer Örnevik. Körövning. Med handklapp och gott humör.

VERTEX 9:  2017

sik även som andra ämnesinriktning i lärarutbildningen. har huvudinriktning arrangemang/komposition där studenterna nu jobbat med att

CHRISTOFFER ÖRNEVIK

virrvarr av olika musikaliska uttryck verkar körsång vara det perfekta sättet att avsluta dagen på.

MED ETT KREATIVT

samlas studenterna från de båda musiklärarklasserna för körsång i ett annat musikklassrum. Där stampar de i takt med varandra så att det skakar i golvet. Det sjungs i olika stämmor samtidigt som alla studenter i tur och ordNÅGON TIMME SENARE

utbildningen som studenterna själva varit med och drivit igenom. Tanken är att studenter som vill ska kunna fortsätta musikstudierna på universitetet efter avslutad grundutbildning och då studera mu-

ning får agera dirigent och leda gruppen. Pedagogiska och konstnärliga verktyg som studenterna samlar på sig under utbildningens gång sätts i olika sammanhang. Allt ifrån barnvisor till klassisk rock avverkas när studenterna med rösten som instrument sjunger och leder melodierna. De växlar mellan höga och låga stämmor och alla får leka med rösten som verktyg i gruppmusicerandet.

TEXT OCH FOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

15


FÖRST PÅ NÄTVETT: ELZA DUNKELS FÖRELÄSTE OM HAT, KÄRLEK OCH MOBBNING PÅ NÄTET:

SÅ MOTVERKAR DU MOBBNING – Alla ska börja med sig själv, menar Elza Dunkels, en av Sveriges främsta experter på unga och nätet, som

Elza Dunkels.

nyligen föreläste om hat, kärlek och mobbning på nätet.

UNDER FÖRELÄSNINGEN

– en del av

Psykeveckan som ordnas för att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa – hade publiken möjlighet att ställa frågor till Elza Dunkels. Det finns en viss skillnad när det är barn eller vuxna som drabbas, menar hon, men ändå kan var och en följa övergripande principer för att motstå mobbningen. Global Village. Exchange students in Umeå got a chance to show other students their own culture in Lindellhallen. At the South Korean table Dottee Kim served mixed rice and glass noodles that students could taste with several types of side dishes.

FÖRST OCH FRÄMST handlar

det om

rätten att skydda oss, att inse att vi

A sweet mix of cultures in a crowded Lindellhall READ MORE: VERTEX.NU/PA-CAMPUS/

Belgium. Camille De Herdt and Nina Van Baelen (to the left) from Belgium had chocolate and waffles on their table.

har rätt att vara som vi är och uppföra oss som vi vill. Den andra principen är att visa vårt stöd för de som blivit utsatta. Vi kan skicka ett meddelande eller säga att vi inte håller med förövaren om elaka kommentarer. Den tredje principen är att inte bidra till mobbning och inte sprida kränkande information... LÄS HELA ARTIKELN PÅ VERTEX.NU

KONSTSTUDENTER VISADE FILMER PÅ FESTIVAL

Youtube-video. Bild ur konstnären Nyms verk, en av de filmer som visades.

16

n  Under Umeå Europeiska Filmfestival hade de konsthögskolestudenter som ägnar sig åt film chansen att inför biopublik, på Folkets Bio i Väven, visa vad de hade att ge. Vilka filmer som skulle visas hade studenterna fått välja själva. En av dem som visade experimentell kortfilm är konstnären Nym, som till vardags (och under namnet Henrik Nygren) är student på Kandidatprogrammet i fri konst. Han visade exempel på generativ konst (kolla in hans sajt nym. world för att få ett hum om vad det handlar om).

Han har har skapat en YouTube-kanal som heter Webdriver Scrotum och som dygnet runt pumpar ut slumpmässigt genererade videor. Under kortfilmsblocket visade han några av dessa videor. Är filmen representativ för ditt konstnärskap?

– Filmen är en del av mitt utforskande av generativ konst. Jag gör annat som också handlar om datagenerering och datahantering, men jag jobbar inte uteslutande med det. Läs hela artikeln på vertex.nu [publicerat 21 november 2017]

VERTEX 9:  2017


UMEÅ TEATERFÖRENING PRESENTERAR:

FATTA

ÅRETS JULKLAPPSTIPS!

MED CLEO OCH JUCK IDUN, UMEÅ FOLKETS HUS 19–20 JANUARI STUDENTPRIS 160 KR

Robin Paulsson Torsdag 7 december • Kl. 12.10–12.40 • Lärarhuset

DE REDAN FRÄLSTA IDUN, UMEÅ FOLKETS HUS 2–3 FEBRUARI STUDENTPRIS 250 KR

Bo 25 min från Östra station Från Vännäs och Vännäsby tar tåget dig till Östra station inom 20-25 min Vi erbjuder vacker natur, fartfyllt friluftsliv och bra samhällsservice

Vi har digital hyreskö

HÖSTENS SISTA JAZZKVÄLL 7.12 VÅRENS SÄSONGSSTART 25.1 2018!

LIVE JAZZ ALLTID PÅ EN TORSDAG

LEGENDARISK JAZZKLUBB

Mat & dryck från kl. 19

biljettcentrum.com

Jazz kl. 20 / Studion UFH – EN DEL AV RIKSTEATERN

VERTEX 9:  2017

0935 - 140 51 www.vannasfastigheter.se

UMEAJAZZSTUDIO.SE NY HEMSIDA!

17


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 10.00-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Genom medlemskap i Umeå studentkår erhåller du som medlem Campuskortet. Du har då förmånen att köpa receptfria läkemedel till kraftigt reducerat pris. Övriga köper till ordinarie priser.

u Här får d batt! studentra

Våra apoteksprodukter finner du i Umeå studentkårs expedition, Lindellhallen. Öppettiderna är: Måndag - fredag 10.00 - 15.00, Lunchstängt 11.30 - 12.30

Ipren

g

400 m

47 mS5E3KSEK

ej medle

0 mg on 50 Alved de a f llan önder s n u m

Nasin

40 mS4E5KSEK

28 mSE33KSEK

ej medle

ej medle

onger Tamp ck i 3-pa

20 mS2E5KSEK

sils Strep itron ng & C u n o H Mint ubb Jordg

ej medle

59 mS6E4KSEK

ej medle

SORTIMENT Alvedon 500mg sönderfallande Anti 5% mot munsår pumpflaska Apoliva Cerat Apoteket handdesinfektion 75ml Apoteket Plåster (WR) 40p Bafucin mint Bisolvon flytande hostmedicin Bisolvon tabletter hostmedicin Echinacea brustabletter Ibuprofen Apofri 400mg 2p Ipren 400mg Tabl

medlem

Ord. pris

40 90 20 20 30 50 39 39 50 20 47

45 95 25 25 40 55 44 44 55 25 52

Libresse 3p Nasin nässpray Omeprazol mot halsbränna Otrivin 1mg Nässpr Vux Panodil brus Salvequick Skavsårsplåster 2p Strepsil Honung&citr Strepsils jordgubb Strepsils mint Zyx citron mot halsont

20 28 40 35 36 20 59 59 59 65

25 33 45 40 41 25 64 64 64 70

n

fektio

desin

Hand

20 mS2E5KSEK

ej medle

Studenter som inte är kårmedlemmar, anställda och övriga köper receptfria läkemedel till ordinarie pris. Universitetets institutioner och enheter kan köpa större kvantiteter till förmånligt pris. Kontakta Umeå studentkår för mer information. För att kunna köpa receptfria läkemedel viaUmeå studentkår krävs det att du är över 18 år. Försäljningen av apoteksprodukter är en del av Umeå studentkår

18

VERTEX 9:  2017


Logotype

T-SHIRT

20% RABATT

svart eller vit med DITT pe rsonliga tryck, just nu :

PÅ EN VALFRI VARA

179:-

(Gäller ord. pris t.o.m. 171231)

Ring: 090-12 12 22 UMEÅ • RÅDHUSESPLANADEN 7 MÅ-FR 10-18, LÖ 10-16 TELEFON 090-12 00 14

S Majorsgatan 9, 903 36 Umeå www.trendygroup.se

Ta med kupong

PLU: 5454

PMS: 375 C

PMS: 100% BLACK

CMYK: 54:0:100:0

CMYK: 0:0:0:100

Stanna i Umeå? Skapa en personlig sida på vår webb. Då har du tagit första steget till ditt fortsatta boende i Umeå! www.bostaden.umea.se

ERBJUDANDE!

FÄRSKPRESSAD JUICE

:10 Rabatt

på vår färskpressade juice, 33 cl Gäller t.o.m. 2017-12-17. (ta med kupongen)

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

Vi jobbar för fler och billigare studentbostäder – Kom med du också! www.hyresgastforeningen.se

VERTEX 9:  2017

Hyresgästföreningen Region Norrland

@HGFNorrland

19


HELA SIDAN ÄRÄR ENEN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAROCH TEKNOLOGKÅR HELA SIDAN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAROCH TEKNOLOGKÅR

NTK NTK 2017/2018 2017/2018

NTK FYLLER 20 ÅR

Den Den15:e 15:emaj maj2018 2018firar firarUmeå Umeånaturvetarnaturvetar-och ochteknologkår teknologkår20 20årårsom somkår! kår!Har Hardu du roliga roligabilder bilderfrån fråndin dintid tidpå påNTK NTKsom somdu duvill villdela delamed meddig digav avkan kandu duskicka skickadem demtill till kommunikation@ntk.umu.se. kommunikation@ntk.umu.se.

www.ntk.umu.se www.ntk.umu.se

20

VERTEX 9:  2017


KRÖNIKAN:

Studierna är en klocka, ständigt tickande i huvudet under dygnets alla timmar. Mats Pääkkölä ser fram emot att slippa höra den.

Studieklockan tickar på... Plugg, mat, sömn och någon enstaka fest varannan månad. Jag kan inte hjälpa att tänka på hur mitt liv just nu endast verkar bestå av de fyra ingredienserna. Vad jag längtar till att bli klar med skolan som varit en ständig del av mitt liv de senaste 14 åren. Tankarna går i dessa liknande loopar, dag ut och dag in. Fast egentligen har jag inte mycket att klaga på. De flesta kurser jag läser är väldigt intressanta och lärorika. DET ÄR ENDAST EN sak som gnager i hjärnbarken. Nämligen att studierna är en klocka, ständigt tickande i mitt huvud under alla vakna timmar. Jag tar mig hem efter en relativt kort tretimmars dag med föreläsningar, lägger huvudet på kudden och inser att jag har uppgifter kvar. De ligger där på datorns virtuella att-göra-lista och hånar mig. Under såndana stunder minns jag somrarna då jag jobbat på den ena bensinmacken efter den andra, utan

VINTERFÖRHOPPNING:

Mer snö än slask. VINTERFARHÅGA:

Tågen som aldrig tar en hem när man vill. att känna någon som helst stress eller ovilja att jobba. Detta på grund av att den irriterande studieklockan tagits ner från väggen för en liten stund, vilket äntligen fått mig att slappna av. JAG TÄNKER INTE PÅ vad som händer på jobbet när jag inte är där, eller vad som kommer att hända nästkommande arbetsdag. I dessa stunder behöver jag inte tänka alls, vilket är den bästa upplevelsen i världen för en stressad student. ”Du ska vara glad över studierna medan de varar” är vid det här laget en kliché bland de arbetande om hur allt är mycket lättare i studiernas värld. Nej! säger jag. Jag längtar

verkligen efter att sälja klockan som sitter på min vägg och jag tänker aldrig köpa en ny. Sedan ska jag jobba varje dag om det behövs för att kunna njuta av de lediga timmarna i min vardag igen. Men tänk om jag inte får jobbet jag längtar efter? Kommer jag ens att hitta någon bostad när studierna är slut? Det kanske är bättre att jag funderar över detta ett tag? Jag har ju alltid pluggat, det är allt jag har gjort i mitt liv – bortsett från enstaka jobb under mina fullkomligt lediga stunder. LIVETS MEST skräckinjagande

stunder är när man ger sig ut på okända marker. Och det är så jag känner när jag nu sakta närmar mig arbetslivet. Fast jag borde bara bita ihop och fortsätta framåt. Och definitivt fundera över hur jag vill inreda mitt liv i framtiden. För den där klockan som hängt på väggen i 14 år nu har jag aldrig riktigt trivts med. MATS PÄÄKKÖLÄ

Namn: Mats Pääkkölä. Ålder: 21 år. Bor: Ålidhem, Umeå. Pluggar: Journalistprogrammet. Tar examen: Juni 2018.

Logotype

T-SHIRT

svart eller vit med DITT pe rsonliga tryck, just nu :

menskoppen.se

#UPYOURS

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER.

istockphoto.com/Mari

179:-

Ring: 090-12 12 22 S Majorsgatan 9, 903 36 Umeå www.trendygroup.se

MÖTESPLATSEN MED STUDIERO Centralt vid Rådhusparken, strandpromenaden och SF bio PMS: 375 C

ÖPPET ALLA DAGAR

PMS: 100% BLACK

CMYK: 54:0:100:0

CMYK: 0:0:0:100

Stort sortiment med heta drycker (Eko/FairTrade) * Sallader * Mackor * Hälsotallrik * Sallader * Soppa *Tacotallrik* Toast * Glass * Pajer * Fikabröd Vegetariskt * Vegan * Glutenfritt * Laktosfritt

www.kafestation.com

VERTEX 9:  2017

21


PÅ CAMPUS:

Kulturkrock på höstvinterns vepa Under året har vepor som representerar de åtta samiska årstiderna hängt vid Humanisthusets entré. – Det känns väldigt kul att bli tillfrågad, säger Per Enoksson, konstnären bakom höstvintervepan.

n DE SAMISKA ÅRSTIDERNA (på sydsamiska inom parantes): Höstvinter (Tjaktjedaelvie): 21 november–20 december. Vinter (Daelvie): 21 december–19 februari. Vårvinter (Gïjredaelvie): 20 februari–19 mars. Vår (Gïjre): 20 mars–20 maj. Vårsommar (Gïjregiesie): 21 maj–20 juni. Sommar (Giesie): 21 juni–21 augusti. Höstsommar (Tjaktjegiesie): 22 augusti–21 september. Höst (Tjaktje): 22 september–20 november.

Både konstverk skapade särskilt för vepan och gamla alster har under året fungerat som årstidsvepor på campus för att markera de samiska årstiderna. Den samiska förvintern eller höstvintern (Tjaktjedaelvie) börjar i slutet av november och i samband med det har en ny vepa hängts upp. Den Umeåbaserade konstnären Per Enoksson ligger bakom konstverket ”Merde!”. Det föreställer en same som sitter och betraktar hur en del av bilden liksom invaderas av mer modern konst. – Jag hittade textilbrodyren på en second-hand butik för cirka 15 år sen. Det jag har lagt till på bilden reflekterar identitet och den romantiserade, koloniala synen på urfolk som finns runt om i världen. I detta fall samerna, säger Per Enoksson om konstverket. verket är en kommentar till hur fördomar kan kläs in i till synes vardagliga ting. Konstverket har även grunder i historien då de vetenskapliga institutionerna i Sverige gav sig ut och dokumenterade urfolket i landet. Kultur­ krocken när man träffade på samerna kan ses som en bakgrund till konstverket. Bilden har ingen direkt koppling till årstiden och Per Enoksson säger att han inte har så väldigt stor kunskap om projektet med veporna, men han tyckte att det lät som ett roligt projekt att delta i när han tillfrågades: – Det känns väldigt kul att bli tillfrågad om att bidra. Särskilt då det

projektet så kan hon idag ha visitkort med Umeå universitets logga och texten Ubmejen universitiähta (umesamiska), vilket hon ser som ett stort steg framåt.

HAN FÖRKLARAR ATT

”Merde!” Per Enokssons verk hänger vid Humanistshusets entré fram till jul. är så många andra samiska konstnärer som är inblandade. diskuterades någon form av samisk utsmyckning på campusområdet, men det rann snabbt ut i sanden och det är först i år som denna tanke blev till verklighet.

– Det här projektet kanske inte ser så storslaget ut, men det har en oerhört stor betydelse för att synliggöra att Umeå universitet ligger i Sápmi och står på samisk mark, säger Kristina Sehlin MacNeil, projektledare för årstidsveporna. Hon förklarar också att tack vare

Namn: Niklas Zechner. Ålder: 33 år. Aktuell: Har nyligen tagit filosofie doktorsexamen i datavetenskap. Gör nu: Söker jobb.

Filosofie kandidatexamen: Mirja Magnusson, Fjärås; Min Shan, Umeå; Pär Sivesson, Halmstad; Maja Brändström Nyström, Umeå; Staffan Widerberg, Umeå; Olivia Hörtin, Luleå; Victor Blomberg, Umeå; Kajsa Grind, Umeå; Evelina Abramsson, Skellefteå; Ida Sannsell, Umeå; Frida Gustafsson, Göteborg; Arvid Horned, Umeå; Tommy Johansson, Umeå; Louise Swedjemark, Västerås; Ghazal Mouloud, Sala; Robert Hansson, Göteborg. Filosofie magisterexamen: Mirja Magnusson, Fjärås; Pontus Lund, Umeå; Sanna Ulfsparre, Umeå; Rasmus Andersson, Umeå; Giuseppe Innamorato, Umeå; Ida Serneberg, Oslo; Maja Johansson, Örnsköldsvik; Disa Sundelin, Umeå; Kenn Nyström, Umeå. Filosofie masterexamen: Luis Sánchez

REDAN FÖR 16 ÅR SEDAN

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arkitektexamen: Gustav Hamlund, Umeå; Emelie El-Habta, Umeå; Love Brostedt, Uppsala. Civilingenjörsexamen: Marcus Lööw, Umeå; Gustav Åhs, Västerås; Hampus Söderqvist, Härnösand; Sofia Thorén, Solna. Civilekonomexamen: Johanna Calla, Umeå; Fredrik Larsson, Täby; Yodit Berhe, Kista. Ekonomie kandidatexamen: Jonas Sandberg, Stockholm; Fredrik Larsson, Täby; Pontus Eriksson, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Randall Cottin Arredondo, Umeå; Ioanna Nikoli, Grekland; Fredrik Larsson, Täby; Pontus Eriksson, Umeå; Margaux Darribau, Frankrike. Ekonomie masterexamen: Andreas Wikström, Umeå.

22

kulturhandläggare på Svenska samernas riksförbund, talar om att projektet skapades för att väcka intresse. – Vi vill att man ska tänka och fundera på det man ser i årstidsveporna, men också skapa debatt om vad detta har för betydelse i samhället i stort. Vepaprojektet är ett samarbete mellan Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Humanistisk fakultet vid Umeå universitet, Svenska samernas riksförbund och Såhkie Umeå sameförening.

ELLACARIN BLIND,

MATS PÄÄKKÖLÄ

Martinez, Umeå; Giuseppe Innamorato, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Malin Österlind, Lavsjön; Dominique Maier, Umeå; Niklas Zechner, Umeå. Grundlärarexamen: Belinda Söderholm, Husum. Högskoleexamen: Beatrice Andersson, Lycksele; Marhamat Mahmoodi, Göteborg; Erika Hallgren, Örnsköldsvik; Anna-Karin Angermund, Umeå; Kim Baltz, Piteå. Konstnärlig kandidatexamen: Felix Meijer, Umeå; Alexander Johansson, Halmstad; Mark Von Niman, Umeå. Konstnärlig masterexamen: Lynda Mutesi Rwanyarare, Uganda; Mirjam Drechsler, Tyskland; Dominik Krug, Tyskland; Susanne Duswald, Österrike; Sofia Musatti, Umeå; Gustav Hamlund, Umeå; Lauren Robertson,

VERTEX 9:  2017


PORTRÄTTET:

LINNEA HÄRESKOG ÅLDER: 25. AKTUELL: Ordförande i Umeå Studentkör som sjunger julsånger i Aula Nordica kl 12.10 den 13 december. Umeå Studentkör ger även julkonserter i Ålidhemkyrkan lördagen den 9 december kl. 17.00 och 19.30 samt måndagen den 11 december kl. 19.00. AKTIV I KÖREN: Sedan våren 2016. BOR: Tomtebo, Umeå. PLUGGAR: Civilingenjörsprogrammet

i Energiteknik. FAVORITJULSÅNG: ”Jul, jul, strålande jul” av Edvard Evers och Gustaf Nordqvist. GILLAR ATT GÖRA I JULETID:

Glögga med kompisar, gärna med egengjord glögg. Linnea Häreskog. Ordförande i Umeå Studentkör som lussar i Aula Nordica den 13 december. 

FOTO: MALIN LARSSON

Ingen katastrof om Lucia snubblar I traditionsenlig anda bjuder Umeå Studentkör in till skönsång på luciadagen. Vertex har träffat Linnea Häreskog, förra årets Lucia på campus och ordförande i Umeå Studentkör. Jag träffar Linnea Häreskog en frostig men solig dag på campus när hon precis kommit från sina pelletsexperiment. Hon är mot slutet av sin civilingenjörsutbildning i energiteknik och siktar på att ta examen till sommaren. intresse för vindkraft som låg till grund för hennes val av utbildning, och i framtiden vill hon arbeta med att energieffektivisera företag. Men när hon inte pluggar så ägnar hon sig mycket åt musik.

DET VAR HENNES

Kirkcaldy; Love Brostedt, Uppsala; Sharon Pulvino, Umeå. Medicine kandidatexamen: Camilla Ernstsson, Umeå; Marhamat Mahmoodi, Göteborg; Anneli Holst, Umeå. Medicine doktorsexamen: Arunkumar Upadhyay, Umeå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Pia Parpala, Umeå; Ylva Karlberg, Uppsala; Lisa Boqvist, Luleå; Simone Lindmark, Umeå. Naturvetenskaplig masterexamen: Alexandra Charlson, Umeå; Álvaro Montiel Jordá, Spanien. Odontologie doktorsexamen: Elin Kindstedt, Umeå. Politices kandidatexamen: Oscar Abrahamsson, Hovmantorp; Marta Lund, Umeå; Mirjam Lundin, Umeå; Linn Nilsson, Umeå; Vanessa Joseph Johansson, Umeå.

VERTEX 9:  2017

Vad är det bästa med att vara med i studentkören?

– Det som jag tycker ger mest är att det är en social kör. Det är väldigt mycket vi gör utöver repen och konserterna. Hon berättar bland annat att de varje år har en egen körhelg tillsammans då de åker iväg, ofta till kyrkans lägergård i Tavelsjö, och bor och sjunger tillsammans. Just luciadagen är en tidig och bråd dag för Umeå Studentkör berättar Linnea. – Vi kliver upp jättetidigt och ”lussar på lasse”, som vi säger. Förra året träffades kören redan klockan fyra på morgonen för att lussa för nattpersonalen på lasarettet. Därefter väntande flertalet gig, inklusive luciaframträdandet på campus

Psykoterapeutexamen: Mirjam Bergknut, Umeå. Röntgensjuksköterskeexamen: Marhamat Mahmoodi, Göteborg. Sjuksköterskeexamen: Petra Åström, Ersmark. Studie- och yrkesvägledarexamen: Gill Tibäck Olsson, Kungsängen. Teknologie magisterexamen: Samrawit Yohannes Assefa, Umeå. Yrkeslärarexamen: Tomas Ferry, Umeå. Ämneslärarexamen: Rikard Lundberg, Gammelstad; Jari Harinen, Järna; Linn Persson, Umeå; Marie Rutgersson, Göteborg.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

och gallerior. Pengarna som de får in på att sjunga går till aktiviteter för kören. Förra året var dessutom Linnea, som Lucia, i centrum av allt det hela. Hur var det egentligen att vara lucia på campus?

– Jag var lite nervös över att man skulle ha levande ljus. Man har ju hört skräckhistorier om att man får stearin i håret och sånt. Men jag hade gjort en huvudduk som man har för att inte bränna hårbotten. Men det hände faktiskt ingenting. Det gick jättebra. Vad har du för tips till årets lucia?

– Man kan tänka att man är precis som alla andra, bara att man står längst fram och har ljus på huvudet. Hela tåget hänger inte på om lucian råkar snubbla lite. Det går bra ändå. När Vertex träffar henne är det fort-

farande oklart vilka sånger som skall sjungas vid årets luciaframträdande på campus och vem som faktiskt blir lucia i år, men desto mer vet Linnea Häreskog om studentkörens julkonserter i Ålidhemskyrkan: – Jag ser speciellt fram emot en sång på julkonserten: Veni Veni Emmanuel, med arr av Simon Åkesson. Den sjöng vi förra året också, men det är en av mina favoritbitar. På frågan om hon har en favoritjulsång plockar Linnea snabbt fram mobilen och börjar söka i sin Spotify-lista för julen, och får väldigt svårt att välja. Efter noggrant övervägande svarar hon att det är ”Jul, jul, strålande jul”. – När man lyssnar på den så blir det jul, säger Linnea och ler. MALIN LARSSON

VERTEX FÖR 9 ÅR SEDAN: 9-10: 2008

som nst åt sid 14 ieko ser r fram a sikt

a sitt CV Dags att finslip rna – och skippa floskle sid 7

r kvar Skräpet vi lämna vi är berättar vilka sid 9–12

rsitetet ”Varför vill unive d?” införa detta förbu sid 26

Vertex nr 9: 2008.

n Klockan är sju. Teknikhuset har ännu inte vaknat, det är låst, släckt och tomt. Britt-Mari Forssén och Martina Sundling har redan varit i gång en halvtimme. Städdonen är moderna. Med ett smidigt klick kan man göra moppen längre och kortare. Med effektiva, vana rörelser blir golvet fritt från smuts och de gillar sitt jobb som lokalvårdare på universitetet. Visst har de tagit hand om någon spya ibland, men i det stora hela tycker de att det är bra ordning på studenterna. Urinstänk bredvid toaletten ser de som normalt. Tentatider innebär skräpigare och slarvigare studenter. Nybörjarna dräller oftare snusprillor på golvet. Och efter dammplasket kan det vara lite väl snuskigt, lerigt och tungstädat.

23


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

PÅ G PÅ CAMPUS: DECEMBER FRE 1 DEC: Art Friday med Walk and Talk. Fredagsmingel på Bildmuseet med konst, bar och fri entré! Ikväll: Den som vill följer med på 45 min ”Walk and Talk” i utställningarna och samtalar med andra om konsten (19:00). Gäst DJ:s Vilma och Ludvig från NORR arts. Bildmuseet, Konstnärligt campus, kl. 17.00–21.00. MÅ 4 DEC: Sapmí - markrättigheter ur ett nordiskt perspektiv. Elsa Reimerson föreläser. Samhällsvetarhuset, Lindellhallen, Hörsal D, kl. 12.00–13.00, arr: Utrikespolitiska föreningen Umeå, m.fl. TI 5 DEC: Med Jesus på universitetet. Anna Swahn föreläser. Samhällsvetarhuset, lokal Tryggheten (källarplan), kl. 19.00. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. ON 6 DEC: Liveinspelning inför publik av #USApodden! Vad händer med USA under Donald Trumps presidentskap, och hur påverkas omvärlden av besluten i Washington? Varje vecka diskuterar Sveriges Radios Sara Stenholm Pihl och Ginna Lindberg amerikansk politik tillsammans med inbjudna gäster. Lärarutbildningshuset, Ljusgården kl. 12.00–13.00. Inspelningen är ett samarbete mellan Utrikespolitiska föreningen, Kultur på campus, Umeå Teaterförening och Sveriges Radio. ON 6 DEC: FabLab Sliperiet. FabLab är en öppen verkstad med olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, olika symaskiner, laserskärare och mjukvara att skapa i. Det drivs av volontärer som hjälper dig att komma igång. Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Ta med material eller köp det till självkostnadspris på plats. FabLab Umeå är del i ett internationellt nätverk med syfte att stärka lokal innovationskraft genom att tillhandahålla verktyg för digital tillverkning. FabLab arrangeras i Sliperiet på Konstnärligt campus kl. 16.00–21.00 på onsdagar under terminerna. Läs mer: sliperiet.umu.se ON 6 DEC: Sami stories. Filmvisning. Samhällsvetarhuset, Lindellhallen, Hörsal A kl.15.00–16:30, arr: Utrikespolitiska föreningen Umeå, upfu.org.

Juletider... Julfirandet startar på campus. Studentorkestern Snösvänget har julkonsert den 8 december, den kristna studentföreningen Credo har julfest den 12 december och onsdag den 13 december firas Lucia på campus i Aula Nordica, av och med Umeå studentkör. Helgen därefter, den 16 december är det julmarknad på Bildmuseet.

TO 7 DEC: Komiker Robin Paulsson. Han har medverkat i radioprogrammen Deluxe och Hej Domstol i P3, skrivit manus till Kvarteret Skatan och Extra Allt i SVT och medverkat i TV4:s Parlamentet och talkshowen Robins på SVT går i höst in på säsong 12. Men till Kultur på campus kommer Robin Paulsson som ståupkomiker. Lärarutbildningshuset, Ljusgården, kl. 12.10–12.40. TO 7 DEC: Samiska rättigheter. Svenska samernas riksförbund. Samhällsvetarhuset, Lindellhallen, Hörsal D, kl. 12.00–13.00. Arr: Utrikespolitiska föreningen Umeå, upfu.org. FRE 8 DEC: Lilla Nobeldagen. Förmiddagskonferens på temat Jämlika Hälsan som uppmärksammar forskning vid institutionerna för Samhällsmedicin och rehabilitering, Epidemiologi och global hälsa samt Omvårdnad. Gratis.

Alla är välkomna. Vårdvetarhuset, Sal B301 och B302, kl. 08.30–12.45. FRE 8 DEC: En ”Inte-så-julig julkonsert” av och med Studentorkestern Snösvänget och baletten Sparketten. Lärarhuset, Ljusgården, kl. 12.10–12.50. Medarrangör är Folkuniversitetet. MÅ 11 DEC: Hat och Hot på nätet. Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet, pratar om en färsk rapport. Kl. 12.00–13.00. Lokal meddelas senare, se Utrikespolitiska föreningen Umeå på Facebook. TI 12 DEC: Julfest med Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. Mer info: se Credo på Facebook. ON 13 DEC: Lucia med Umeå Studentkör. Traditionsenligt Luciafirande

i Aula Nordica på campus. (Se även artikel på sidan 23). OBS: Biljetter krävs – studenter och personal hämtar gratisbiljetter mot uppvisande av UmUkort på Infocenter i Universum och på Universitetsbiblioteket. Var vänlig kom i tid. Varmt välkomna! Kl. 12.10–12.40

LÖ 16 DEC: Julmarknad på Bildmuseet. Julmarknad i museishopen och på flexhallsytan. Studenter på högskolorna för konst-, design- och arkitektur säljer sina alster. Konstnärligt campus, Bildmuseet, kl. 11.00–15.00. Arrangemanget är en del av Pilgatans julmarknad, ett samarbete med Kreativ Kollektiv, Bokcafé Pilgatan och ABF. TI 19 DEC: Spelkväll med Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. Samhällsvetarhuset, lokal Tryggheten (källarplan), kl. 19.00.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 29 JAN. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 10 JAN. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 29 JAN–19 MARS. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

Vertex nr 9 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 9 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement