Page 1

9: 2014 STUDENTTIDNINGEN

JENNIFER MILTON, SIDAN 2:

En resa som skulle tagit tre år på

universitetet avslutades i mitt fall efter en månad.

NTK:S FULLMÄKTIGE [SID. 8]:

PORTRÄTTET [SIDAN 27]:

STUDENTLIV MITT I NATUREN

KVÄLLEN NÄR KÅREN SAMLAS FÖR BESLUT

ANNESOFIE VILL STÖTTA UNGA MED PSYKISK OHÄLSA

Hemma kan datorn och teven distrahera. Ute i naturen har man bara böckerna att fokusera på. Så när tentorna närmar sig slår Alexander Nordvall och Sofie Eriksson upp tältet.

Talmannen: ”Få känner till hur många möten vi sitter i för att studenter inte ska bli överkörda.”

Umeåstudenten Annesofie Blixt startade Tilia för att förändra samhällets syn på psykisk ohälsa.

T E N TA P L U G G I T Ä LT E T

[SIDORNA 13–15]:


FÖRST PÅ VERTEX.NU

KRÖNIKA: JENNIFER MILTON OM ATT LÄMNA STUDENTLIVET I UMEÅ:

MIN KORTA TID SOM STUDENT Vissa avslut kommer snabbare än väntat. Ibland fort och ibland superfort. En resa som skulle tagit tre år på universitetet avslutades i mitt fall efter en månad. Jag hann knappt packa upp flyttkartongerna eller kalla

Jennifer Milton. Pluggar inte längre i Umeå.

mig själv för universitetsstudent innan lådorna återigen packades ihop och kördes ned mot Uppsala. DET HELA BÖRJADE

i våras. Samtidigt

som jag längtade efter studenten infann sig en stress och panik över det stundande framtidsvalet. Skulle jag arbeta, resa eller plugga? Skulle jag flytta till nordligaste nord eller sydligaste syd? Eller kanske någonstans mitt emellan? MITT UPPE I EN

tonårsförälskelse valde

Öppet hus. Viktor Mattsson, student på Konsthögskolan, välkomnade alla in i sin vackert kaotiska studio.

OMOGNA TONÅRINGAR I VUXNAS KROPPAR

Studenter skapade inför öppna dörrar

ringen och datorernas insteg i arbetsliv och människors vardag. Under Informatiks 20-årsjubileum gavs en återblick på institutionens forskning, utbildning och samverkan med övriga samhället. Samhällets digitalisering diskuterades också av anställda, studenter, lärare och alumner.

n ”Hela mitt liv har jag trott att det är en positiv sak att ha barnasinnet kvar som vuxen”, skriver Isabella Jönsson i en krönika på vertex.nu. ”Jag fick tänka över det häromdagen, när min klasskamrat berättade att någon upprepade gånger har tryckt in tillskrynklade papper, fuktiga blad, barr och salt i hennes skåp. När jag tänkte på det insåg jag att jag också fått papper inslängt i mitt skåp, men förvirrad som jag är har jag trott att det varit jag som slängt in det där. Det tål att nämnas att vi går tandteknikerprogrammet, det är bara vi som är i närheten av byggnaden och att alla får var sitt skåp i omklädningsrummet.”

[publicerat 12 november 2014]

LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU

MER PÅ VERTEX.NU OM KVÄLLEN NÄR KONSTNÄRLIGT CAMPUS HADE ÖPPET HUS

jag staden min pojkvän valde. Umeå. Jag valde Tränarprogrammet i första hand och Media och Kommunikation i andra. Det senare som en extra säkerhet om jag inte kom in på det första. Mitt bland magfjärilar var prio ett att hamna i samma stad som den dåvarande pojkvännen. Ett sommarlov och många bråk mellan mig och min pojkvän senare styrdes flyttlasset mot Umeå… LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR [publicerat 19 november 2014]

DIGITALISERING n Nästa steg i samhällets digitalisering – och den utveckling under 20 år som fört oss fram till läget idag. Det var lite av temat när institutionen för Informatik firade 20-årsjubileum. Vid institutionen för Informatik arbetar forskare och studenter med en av de största samhällsomvandlande förändringarna i modern tid: digitalise-

STRIP: ERIK DOMELLÖF

2

VERTEX 1:  2014


9: 2014

570 studenter i Umeå ger en hint om läget Topplistornas tid närmar sig. Dags att sammanfatta: hur var 2014? Om man skippar det subjektiva tyckandet och istället tacklar fråge­ställningen med vetenskaplig metodik får man förstås mer tyngd i svaret. Frågan kan med fördel också omformuleras så att den liknar titeln på en doktors­avhandling. Alltså: Hur var året 2014 för studenterna i Umeå? En kvantitativ samman­ställning av 570 studentröster i studenttidningen Vertex. Puh. Till att börja med kan vi konstatera att bra precis 160 studenter (inklusive representanter för studentkårer) intervjuats och citerats i Vertex under året, vilket ger ett snitt på 18 studenter per nummer. Frågorna har handlat om stort och smått, artiklarna har varit många och en sammanställning som visar på någon genomgående trend är i stort sett omöjlig. Det har handlat om allt från besk kritik mot nedlagda kurser och euforiska röster från kårhusens dansgolv till tyska studenters syn på Umeå och diverse strul kring examinationer. Lite enklare att få en enhetlig bild blir det om vi går till svaren från de 410 studenter som Vertex checkat läget med i tre olika enkäter under året. Bilden blir faktiskt knivskarp: de allra flesta umeåstudenter har struntat i att använda hjälm när de cyklat (Vertex nr 1-2014), tycker att de får alldeles för lite lärarledd tid (nr 5-2014) och anser att bostads­situationen i Umeå är skandalöst dålig (nr 7-2014). Mer glädjande är kanske att alla tre i Panelen i marsnumret redan hade börjat få vårkänslor. Där har vi nåt att se fram emot – och ett nytt år med fler studentröster. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n EN PÅ MILJONEN. I reklamen framstår vinstchansen som ständigt närvarande. I själva verket finns det en (1) riktigt påtaglig högvinst per 1 miljon lotter. En på miljonen, alltså, men det är alltid värt ett försök. Vertex skeppar ut ett gäng lotter till de hoppfulla fattiga studenter som mejlar red@vertex.nu. Först till kvarn.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intressera­ de kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Mattias Stenwall, tel 090-711 514 mattias.stenwall@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 1:  2014

26: STUDENTKÖREN REDO FÖR JUL. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. PROTEST MOT AVGIFTSFÖRSLAG. Studentkårer kritiserar regeringens förslag att införa avgifter för studenter som läser utbildningar där svenska och utländska lärosäten samarbetar.

13. TENTAPLUGG UTE I NATUREN. Civilekonomstudenterna Sofie Nilsson och Alexander Nordvall slår gärna upp tältet i skogen när tentorna närmar sig.

7. UNIADEN FYLLER 20 ÅR. I januari är det dags för arbetsmark­ nadsdagen Uniaden, som arrangeras av studenter och nästa år fyller 20.

26. STUDENTKÖREN REDO FÖR JUL. 44 studenter och alumner i Umeå studentkör slipar stämmorna inför julkonserterna i december. Vertex var på plats under första repetitionen.

8.   NÄR KÅREN SKA TA BESLUT. Långa diskussioner och periodvis starka känslor. Vertex var på plats när NTK hade fullmäktigesammanträde.

27. UNGAS PSYKISKA OHÄLSA. Annesofie Blixt startade föreningen Tilia, som vill hjälpa och stödja unga som lider av psykisk ohälsa.

OMSLAGSFOTO: Anders Samuelsson (Alexander Nordvall & Sofie Eriksson) TIPSA REDAKTIONEN: Ring 0907869020 eller mejla red@vertex.nu ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2014 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 12 januari MANUSSTOPP: 26 januari REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Emelie Fredriksson (foto) Tanja Frenell (text) Erik Hillbom (text) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (korrektur) Jennifer Milton (text) Emma Thorell Stårsta (text) Greta Hansson Vikström (text) Rickard Åstrand (text)

GRETA HANSSON VIKSTRÖM är en dalkulla med äventyrssjäl som nyss hoppat på den treåriga journalistikutbildningen i Umeå och stortrivs med det norrländska studentlivet. Älskar att utveckla sitt skrivande som frilansmedarbetare för Vertex.

3


SVERIGES T N E D U T S BÄSTA R I L B G N A ABONNEM E R T T Ä B U ÄNN

! B G 5 L L I T I V – NU HÖJER

FASTPRIS STUDENT:

195 KR MÅN ORD. PRIS 245 KR MÅN

– Fria samtal – Fria SMS & MMS – 5 GB surf Skaffa på comviq.se/student

4

VERTEX 9:  2014


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

REGERINGENS FÖRSLAG:

Avgiftsförslag upprör. Wilmer Prentius (t.v.), ordförande för Umeå studentkår, är precis som Umeå naturvetar- och teknologkårs ordförande Linn Raninen starkt kritisk mot förslaget att införa studieavgifter. Anders Fällström (t.h.), prorektor vid Umeå universitet, tycker att förslaget är bra.

”Ett förslag som inte utretts ordentligt” Nej till studieavgifter. Det är parollen som Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår gemensamt skrivit under på. Umeå universitet, däremot, välkomnar ett aktuellt avgiftsförslag. I sitt remissyttrande välkomnar Umeå universitet förslaget som ska underlätta utbildningssamarbeten mellan svenska och internationella lärosäten. Som ett led i detta kan svenska studenter tvingas betala femsiffriga belopp om de vill studera vid dessa utbildningar. Förslaget finns i regeringens budgetproposition och har orsakat heta känslor hos studentkårer över hela landet. – En ökad internationalisering är en otroligt viktig fråga och något vi ställer oss positiva till, säger Umeå studentkårs ordförande Wilmer Prentius. Men jag tycker man försökt lösa problemet på ett förkastligt sätt. Inga avgifter ska drabba studenterna och allt annat är underordnat. SEDAN 2009 HAR svenska lärosäten rätt att utfärda gemensamma examina med ett eller flera svenska eller utländska lärosäten. Något som försvåras när de utländska lärosätena tar ut studieavgifter, samtidigt som Sverige, enligt lag, har avgiftsfri utbildning. Så sent som 2013 beslutade Universitetskanslersämbetet att såväl Uppsala universitet som Luleå tekniska universitet brutit mot lagen om avgiftsfria studier för studenter som deltagit i Erasmus+ utbildningar, vilket är eu:s program för främjande av internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.

i budgetpropositionen ska det vara tillåtet att ta ut avgifter av studenter som deltar i utbildningar som sker inom ramen för ett samarbete mellan ett svenskt och ett utländskt lärosäte, där det sistnämnda tar ut studieavgifter. Villkoret är att avgifterna inte tas ut för utbildning

ENLIGT FÖRSLAGET

VERTEX 9: 2014

n  Regeringens förslag i sin helhet: En avgift som betalas för att en student ska delta i utbildning på grundnivå eller avancerad nivå inom ramen för ett avtal om utbildningssamarbete mellan ett statligt universitet eller en statlig högskola och ett utländskt läro­ säte ska inte omfattas av hög­ skolelagens bestämmelse om att utbildning ska vara avgiftsfri. Detta gäller om avgiften 1. inte tillfaller universitetet eller hög­ skolan, och 2. inte avser den del av utbildningen som anordnas av universitetet eller högskolan. Bestämmelsen ska träda i kraft den 1 februari 2015. n  Den 3 december väntas riksda­ gen rösta om budgetens ramar. Fram till och med den 18 decem­ ber är det möjligt att rösta om enskilda delar i budgeten.

som anordnas av svenska lärosäten och att pengarna inte heller tillfaller svenska lärosäten. DE TRE KÅRERNA vid Umeå universitet tar gemensam ställning mot vad de kallar ” ett stort avsteg från den svenska principen om avgiftsfrihet vid studier” och går med i den nationella kampanjen ”Nej till studieavgifter!” Linn Raninen, ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår, säger att retoriken kring studieavgifter ändrats kring den grundläggande principen om avgiftsfri utbildning och att utvecklingen i andra länder visar att fler studieavgifter kan komma att vänta. –  Först infördes studieavgifter från tredjelandsstudenter, sen blir det fler avgifter och sen kommer avgifter för vanliga utbildningar. Titta på England där studieavgiften ligger på upp till 9000 pund per år för vanliga studenter.

och studentkårer i landet har kritiserat förslaget, medan Umeå universitet är ett av de lärosäten som ger stöd till Utbildningsdepartementets förslag. Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet, menar att problemet med de rådande reglerna är enkelt. – Svenska studenter kan inte antas vid svenska lärosäten till denna typ av Erasmusprogram. Det går inte att ha sådana internationella samarbeten med nuvarande lagstiftning. Om förslaget går igenom innebär det att vi och våra studenter kan vara med och få nya Erasmus+ program både på avancerad nivå och inom forskarutbildningen. Anders Fällström säger att det främst gäller Erasmus-program och att man vid Umeå universitet idag har ett FLERA UNIVERSITET

Fler avgifter? Studentkårerna tror att fler avgifter för studenter väntar runt hörnet om förslaget genomförs. sådant tillsammans med Edinburgh och Milano. Om förslaget går igenom kan det komma fler. – Ja, vi jobbar mycket med att öka alla typer av internationella samarbeten och det här är en del i det. Kan Umeå universitet locka de bästa studenterna till studieplatserna om avgifter införs?

– Jag vet inte om vi kan locka de bästa, men vid den senaste antagningen var det omkring 1500 sökande till 25 platser, så studenterna tycker uppenbart att det oftast är mycket bra. WILMER PRENTIUS säger att det finns anledning att oroa sig för den framtida utvecklingen. – Universiteten kommer att fråga sig ”Var kan vi få in pengar?” och vem vet vad nästa steg är. Jag tycker att det är en skrämmande samhällsutveckling som pågår just nu.

tror inte att ett eventuellt ja till förslaget skulle innebära fler avgifter.

ANDERS FÄLLSTRÖM

– Personligen tror jag faktiskt inte det. Samtliga lärosäten är mycket kritiska till införandet av avgifter för tredjelandsstudenter och driver ständigt, om än i olika tempo, frågan om förändring av det. Den nu aktuella lagförändringen är dock något helt annat som inte ska blandas ihop med det avgiftssystem som infördes för några år sedan. LINN RANINEN menar att man bör se över de olika lösningar som gjorts i andra länder. – Jag tycker man kan titta på Danmark i det här fallet då de skött problemet mycket bättre. De löste det med stipendier som finansierades av lärosätet så att studenten inte tvingades betala. Det här är inget man över huvud taget tittat på. Så det finns alltså hållbara lösningar. WILMER PRENTIUS håller med om att Danmarks lösning är värd att titta närmare på och menar att förslaget helt saknar konsekvensanalys för hur studieavgiften ska betalas. – Det är ett förslag som inte utretts ordentligt utan skyndats fram, och man har helt bortsett från att titta närmare på de negativa konsekvenserna. I dagsläget har de ingen annan lösning än att det blir studenten som får betala avgiften. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

5


Besök 1177.se eller ring 1177 när du vill ha svar om sjukdomar och hälsa.

– Vi vill att juriststudenterna ska få ut något av det och att det blir en ögonöppnare inför framtiden. Det säger Amanda Tapani, en av de tre huvudansvariga för Juristens dag som anordnas den 21-22 januari. Juristens dag är arbetsmarknadsdagen för juriststuderande vid Umeå universitet, där studenter får chansen att träffa företag, myndigheter och organisationer. Som arrangör står Juridiska föreningen och det är uppemot 60 studenter som har hand om allt från marknadsföring till transporter. Amanda Tapani, Sara Andersson och Victoria Lindgren studerar femte terminen på Juristprogrammet och är

6

EN RIKTIG ÖGONÖPPNARE FÖR ALLA JURISTSTUDENTER dessutom huvudansvariga för årets upplaga av Juristens dag. De menar att de redan från början hade en tanke om att bredda utbudet. – Tidigare har utställarna riktat sig främst till studenter som gått termin sex eller längre eftersom studenten då har läst kursen om skatterätt, förklarar Victoria Lindgren. I år har vi försökt kontakta utställare med större bredd, där de förhoppningsvis kommer nå fler studenter.
 Trots att det heter Juristens dag handlar det om två dagar, den 21 och

22 januari, där den första ägnas åt evenemang i form av företagsevent, seminarium och gästföreläsningar. NYTT FÖR I ÅR är att det kommer hållas ett frukostevent där ett företag kommer att styra upp vad som mest troligt blir ett caseseminarium, där studenter får ett fall de ska lösa och presentera. Dag två är till största delen en regelrätt arbetsmarknadsdag, där utställarna står uppradade i Universums lokaler. Amanda Tapani säger att när hon själv besökte Juristens

Arrangörstrio. Amanda Tapani, Victoria Lindgren och Sara Andersson är studenterna som leder arbetet med Juristens dag.

VERTEX 9:  2014


Arbetsmarknadsdag laddar för jubileum att projekt ska förbättras och förändras hela tiden.

– Nu breddar vi oss och studenterna kommer att erbjudas fler kontakttillfällen med företagen än tidigare år. Det säger Marit Olsson, projektledare för den 20-årsjubilerande arbetsmarknadsdagen Uniaden. Det är Marit Olsson som leder Uniadens projektgrupp. Hon ska, tillsammans med cirka 200 engagerade studenter, skapa nästa upplaga av vad som kommit att bli det största årligt återkommande studentevenemanget på campus. Och, precis som varje år, finns ett tema som ska genomsyra projektet. – Vi har valt ”Go your own way”, och med det vill vi belysa de olika karriärvägar man kan gå. Det finns studenter som är i slutet på sin utbildning och inte vet hur de kan gå vidare. Till exempel var vår första av tre frukostföreläsning med Jonas Nordin som är regionchef på Ung Företagsamhet i Västerbotten. Han har verkligen tagit en udda väg fram till där han är idag och vi hoppas att det kunde inspirera studenterna som lyssnade. den årligt återkommande arbetsmarknadsmässan 20 år. Något som kommer märkas i utbudet när mässan hålls den 27 januari. – Vi kommer att bredda oss på ett annat sätt än tidigare och gå från att bara vara en enda dag till att vidga oss över längre tid. Förutom frukostföreläsningar som redan är igång kommer vi ha en hel tema-

2015 FIRAR

dag första gången slogs hon av hur många vägar man kan gå efter utbildningen. – Jag tror många som börjar på juristprogrammet har en bestämd bild av vad man vill bli, antingen advokat eller jobba i domstol. Men jag såg att det finns så mycket annat inom juridiken och just det blev en ögonöppnare för mig.

DÄREMOT KOMMER tjugoårsjubileet inte att innebära fler utställare. Det exakta antalet utställare är visserligen inte helt klart vid tiden för intervjun, men Marit Olsson säger att de siktar på att landa i trakterna kring fjolårets 95 utställare. – Det kan bli något fler eller något färre, men det beror på vilken yta vi har att jobba med. I år har vi inte tillgång till Akademibokhandelns gamla lokaler då Studentservice har flyttat in där. Listan över vilka företag som kommer finns i mässkatalogen som vi släpper 9 januari. DET ÄR TREDJE ÅRET som Marit Olsson är involverad i Uniaden. Första året var hon koordinator, andra året som medlem i projektgruppen och i år är det hon som ska planera och leda projektet i hamn. – Att bli projektledare var väl ingen plan från början, utan jag ville ha något att göra utöver studierna. Men man tenderar att fastna i Uniaden när man väl börjat och det är verkligen ett jätteroligt projekt.

Hur går arbetet med att hitta en gästföreläsare?

– Vi är fortfarande i planeringsstadiet och har väl några namn vi hoppas på, men inget är klart än. Marit Olsson. Projektledare för Uniaden, som hålls den 27 januari.

vecka innan Uniaden där vi varje dag erbjuder event i form av inspiration, gästföreläsningar och workshops. Allt är inte helt spikat men vi kommer till exempel att ha en dag som tillägnas Trainee-program, vilket är en väg att gå vidare efter utbildningen. Är det något mer som är nytt?

– Vi håller på att utveckla en app

denter som fått bra kontakt med utställarna varje år. – Det är många som får till exempel uppsatspraktik, extrajobb eller sommarnotarietjänst, vilket är ett slags sommarjobb där man i grupp får inblick i alla områden.

…många vägar man kan gå efter sin utbildning

DE TRE HUVUDANSVARIGA berättar att de känner till flera studenter som fått in foten hos någon av utställarna i samband med Juristens dag. Amanda Tapani säger att det finns gott om stu-

VERTEX 9: 2014

TOTALT RÄKNAR DE med att cirka 200 personer kommer besöka mässan och de hoppas att det inte enbart är studerande vid juristprogrammet som känner sig lockade. – Juristens dag är öppet för alla, säger Sara Andersson. Det kan vara stu-

som ska släppas innan mässan. Exakt hur den kommer att se ut och fungera är inte helt klart än. Är det här saker som kommer finnas kvar i framtiden?

– Vi börjar, precis som varje ny projektgrupp, från scratch och driver projektet i mål. Sedan är det upp till nästa års projektgrupp att bestämma hur de vill göra. Men jag tycker

denter som läser kurser där juridik ingår som en del och då kan det vara bra att se hur stort område juridiken egentligen är och hur många vägar man kan gå efter sin utbildning. Vad hoppas ni studenter får ut av dagarna?

– Vi vill att det ska vara en ögonöppnare, säger Amanda Tapani, och att studenterna tar chansen att träffa utställarna och ställa konkreta frågor om sådant de undrar över. Utställarna är ofta väldigt öppna och duktiga på att berätta om vad de gör. UNGEFÄR 35 UTSTÄLLARE kommer till Juristens dag, enligt de ansvariga. Exakt vilka var inte klart vid tiden för

i Universumhuset den 27 januari. Allt som anordnas i samband med mässa är gratis och först till kvarn-principen gäller vid de olika eventen. Uniaden ägs och drivs av Umeå naturvetar- och teknologkår (ntk), Handelshögskolan i Umeå student­ förening (hhus), Umeå systemvetar­ förening (umsys) och Personalvetar­ programmet (plum).

UNIADEN HÅLLS

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

intervjun, men samtliga utställare kommer att presenteras i samband med Juristens Dag-EPP på E-puben den 12 december. – Jämfört med till exempel Juristdagen i Stockholm, som har över 100 utställare, är vi inte stora, men det kan också vara en fördel, menar Amanda Tapani. Det blir lättare att synas och märkas när det inte är lika många. Dessutom är vi den enda juristmässan norr om Uppsala så det finns ett stort intresse för utställare att komma hit.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

7


NTK:s fullmäktige. Arbetet i NTK:S högsta beslutande organ handlar bland annat om att hjälpa studenter att inte bli överkörda av universitetet, säger talmannen.

”FÅ KÄNNER TILL HUR MÅN – Det är svårt att visualisera effekten av de beslut vi tar. För hur mäter och visar man hur mycket bättre en kurs blivit efter att vi fått till en förändring? Astrid Råberg, talman i NTK:s fullmäktige, tycker ändå att kårengagemanget ger mycket tillbaka. I den rymliga skrivsalen i Östra paviljongen samlas representanter från sektionerna för fullmäktigemöte. Fullmäktige är Umeå naturvetar- och teknologkårs högsta beslutande organ och bestämmer vilka ramar kårstyrelsen ska verka inom. Fullmäktige leds under läsåret 14/15 av talman Astrid Råberg. Hon ska, tillsammans med vice talman Adam Bonnedahl, opartiskt planera och leda fullmäktiges arbete. Hon säger att det visserligen är ett tidskrävande uppdrag, men samtidigt givande.

8

– Det är mycket jobb och det gäller hela tiden att kontrollera så att det inte finns några fel i handlingarna jag skickar ut. Men samtidigt är det kul att få jobba så nära kårstyrelsen och på så sätt få en bra inblick i kårens arbete. i ntk är även medlemmar i en sektion. Det finns idag nio sektioner och alla är garanterade minst en av de sammanlagt 23 ordinarie platserna i fullmäktige. Att vissa sektioner har fler ledamöter än andra

ALLA MEDLEMMAR

beror på sektionernas storlek. Under detta fullmäktige är 17 ledamöter närvarande. En av dem är Emil Lindqvist, aktiv i kåren sedan i höstas. Han berättar att det här blir blott hans andra fullmäktige och att han uppfattar debattklimatet som öppet. – Det känns väldigt avslappnat och man vågar säga vad man tycker. dragit formalia och Vertex blivit adjungerade (endast ntk-medlemmar är garanterade att närvara i vanliga fall) är det dags för genomgång av rapporter från kårstyrelsen, och fullmäktiges presidium. Inget vållar någon längre debatt eller diskussion utan mötet flyter på i rask takt. Astrid Råberg säger att det dock finns möten som blir så pass långa att de tvingas bordlägga mötet och fortsätta vid ett annat tillfälle. – Det blir ofta längre diskussioner när

EFTER ATT TALMANNEN

Astrid Råberg. Talman i fullmäktige. vi diskuterar kårcentrala delar som påverkar studenterna. Finns det då två starka sidor mot varandra kan det bli ganska livliga diskussioner, men aldrig otrevligt. Men det är just detta som är bra då fler

VERTEX 9:  2014


NGA MÖTEN VI SITTER I” tänker bättre än den enskilde. Och märker jag att diskussionen går i cirklar så är det upp till mig att bryta den. Är det inte svårt att tvingas vara neutral?

– Det kan faktiskt vara skönt då det inte alltid är jättelätta beslut. Istället får jag se till att alla sidor får sin röst hörd på ett bra sätt. Innan de två diskussionspunkterna ska börja tar fullmäktige en paus för att äta. Under tiden frågar jag ledamot Richard Skogeby varför han valt att engagera sig i kåren. – Jag gillar att engagera mig i saker jag brinner för, och just sektionernas arbete var en sak jag fastnade för. Det är både givande och utvecklande, på ett personligt plan, att få vara med och driva förändringar. dags för den första diskussionspunkten, under vilken

EFTER MATEN ÄR DET

VERTEX 9: 2014

jag som icke-medlem ombeds lämna rummet. Under den andra punkten diskuteras ökade resurser till kårens utbildningsbevakakning, vilket leder till den hittills längsta och mest emotionella diskussionen. Till sist enas man om att ett extrafullmäktige, ett prefum, bör sammankallas för att på så sätt kunna gå vidare i frågan. sista punkt, Övriga frågor, blir det ännu en längre diskussion då sektionernas roll på arbetsmarknadsarenan diskuteras. Åsikterna är många, samtidigt som mötet börjar närma sig tretimmarsstrecket, och efter en lång diskussion som till slut går i cirklar bestämmer Astrid Råberg att diskussionen bör avbrytas och tas upp vid ett senare tillfälle. Efter tre timmar och sju minuter förklaras fullmäktige avslutat. – Jag tror gemene student känner till

PÅ DAGORDNINGENS

väldigt lite om vad vi gör, och få känner till hur många möten vi sitter i för att studenter inte ska bli överkörda av universitetet, säger Astrid Råberg. Hur ska ni göra för att visa detta?

– Vi måste jobba mer för att synliggöra vad vi gör på central nivå. Men det är svårt och studenter har inte alltför mycket tid över att sätta sig in i allt. Dessutom är det svårt att visualisera effekten av de beslut vi tar. För hur mäter och visar man hur mycket bättre en kurs blivit efter att vi fått till en förändring? TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Fotnot: I Vertex nr 1-2015 (preliminärt, eventuellt nr 2-2015) tas pulsen på Umeå studentkårs fullmäktige.

NTK:S FULLMÄKTIGE. Fullmäktige är NTK:s högsta beslutande organ och samman­ träder minst sex gånger per verksamhetsår för att bestämma kårens inriktning och arbetsbeskrivning. Detta läsår finns åtta fullmäktigemöten inplanerade. Fullmäktige leds av ett presidium bestående av talman och vice talman. De ansvarar för att opartiskt planera och leda fullmäktiges arbete. NTK:s verksamhet styrs av fullmäktige som består av 23 personer ( i dagsläget 21) som representerar de olika sektionerna. Nästa fullmäktige hålls den 11 december. Läs mer om NTK på www.ntk.umu.se

9


99:AN I HÖST HOS PEPPES: Det naturligaste och effektivaste sättet att få D-vitamin är att sola. Välkommen till Sun Tan solarium! www.suntan.se www.suntan.se

Öppet alla dagar 6.00-21.45

Riksvägen 2, Teg, Hamrinsväg 2, Öst på stan

www.suntan.se

Götgatan 2, Umeå www.armyshopen.se 070-30 60 839 Öppettider: Vardagar 11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

Utvalda maträtter av köket för 99:-/ st Norrlands Guld för 35:CocaCola/ Fanta/ Sprite/ Juice för 28:Gäller tis-tors 16-22 (köket stänger 21) Njut av livemusik varje Fredag & Lördag kl 22:00-01:00 FRI ENTRÉ

Kungsgatan 47, Umeå47, | Telefon | www.peppes.nu Kungsgatan Umeå |090-122306 Telefon 090-122306

Salongen mitt i Campusområdet

Student/ Student/ Pensionärs-klipp: pensionärs klipp:290:290 :Klipp: 320:Klipp: 320 :Färg: Färg:700-1000:700 - 1000 :Elevklipp: 200:Hårförlängning: Hårförlängning: 2700 :- (100 slingor) 2500:- (100 slingor) Boka på

www.salongcut.se

Marie, Sandra, Angelica, Erika och Marie Erika

10

eller ring 120720 Klintvägen 35 Umeå

VERTEX 9:  2014


© Inter IKEA Systems B.V. 2014

create ra bette

y a d y r e v e life

Ctrl

Alt Delete

happi ness

come flat psain a ck

e chaw llenge ...

Take everything you’ve learned to a whole new level of doing How far will that hard earned piece of paper take you? With opportunities worldwide in product development, IT, distribution, sales, purchasing and much more, you can shape the IKEA career you want in the stages that work best for you. You’ll gain experience working with professionals from a wide range of fields. And work with challenging and diverse assignments in an environment where your ideas will be heard.

IKEA is a home furnishing company that offers well-designed, functional home furnishing products at prices so low that as many people as possible can afford them. You’ll be part of a global family of colleagues that shares an uncommon corporate value to create a better everyday life for the many people. You’ve got your degree. If using it to launch a career where you never stop learning sounds good, let’s have a chat.

IKEA.sE/jobb

Hej Hi Salut Hoi Salve Hei Hola Oi

LOW T COS NOT

BUT NY AT A T COS

ratic Democ n desig


• replokaler • goda råd • spelningar & turnéer • ekonomiskt stöd Kontakta oss för mer information: 090-14 20 10, nord@bilda.nu

Kvinno- och tjejjouren i umeå Stöd och rådgivning för Dig som har varit utsatt för Hot • Våld • Övergrepp

Kontakta oss!

Kvinnojouren 090 - 77 97 00 Tjejjouren 090 - 77 81 81

www.kvinnojoureniumea.se umea.tjejjouren.se

Umefolk 19-21 februari 2015

)2/. ( 0

När ditt band startar en studiecirkel i Studieförbundet Bilda får ni flera fördelar:

Klara band: Jacky Molard Quartet Ulrika Bodén Band Goodbye Girls Etno Caravan Sallyswag Irmelin Bli volontär! Mejla lisa.lestander@bilda.nu

8

Spela i band med Bilda

JULKONSERT Med Umeå Studentkör Söndag 7/12 kl 17 & 19:30 Måndag 8/12 kl 19 Ålidhemskyrkan Dirigent: Tomas Pleje

Biljetter finns på Biljettcentrum, Ålidhems centrum och på vår hemsida

Umeastudentkor.se www.gandhi.se

Indisk restaurang

Exotisk mat från kryddornas hemland INDIEN!

Studenter har alltid 10% rabatt

Vill du bli donator?

mot uppvisande av giltig studentleg Gäller ej alkohol

Barnlösa par behöver din hjälp.

Student Discount 10% off if you show a valid student ID Alcohol not included

Idag är 10–15 procent av alla par ofrivilligt barnlösa. Provrörsbefruktning är sedan länge en mycket framgångsrik metod och hjälper idag många par till sitt efterlängtade barn. Ibland behövs dock ytterligare hjälp i form av donerade ägg eller spermier. Som donator av ägg eller spermier kan du hjälpa andra att uppnå drömmen om en familj. Den kvinnliga donatorn kan vara upp till 36 år medan mannen kan vara mellan 18 och 45 år. Vill du hjälpa andra genom att bli donator? Kontakta oss för mer information på 090-785 91 59 eller maila på umea@ivfkliniken.se www.ivfkliniken.se/umea. Du kan också läsa mer om vad en donation innebär på www.ivfsverige.se

Öppettider

mån-tors 11-22 fre 11-23, lör 12-23 sön 15-21

Lunch 85:-

mån fre 11-14

Lunchbuffé 110:lör 12-15

erade Nyrenov lokaler

Alla rätte r finns även för avhämtn ing

Välkommen! Tfn 090-12 50 75 Mobil 070-77 89 998

Rådhusesplanaden 17 C, Bågenhuset, Järnvägstorget

12

VERTEX 9:  2014


Friluftsplugg! Alexander Nordvall och Sofie Eriksson reser tältet – snart dags för några timmars naturnära pluggande.

När vi vandrade Tavelsjöleden såg vi nog fler internationella studenter än svenska studenter och det är synd att fler svenskar inte själva inser vad de har tillgång till. Men vi vill framförallt inspirera andra att testa att samma sak, plugga behöver man inte bara göra hemma eller i skolan.

VERTEX 9: 2014

13


Namn: Alexander Nordvall. Ålder: 21. Pluggar: Civilekonomprogrammet med inriktning Service management, termin 1.

DE TENTAPLUGGAR GÄRNA UNDE – Det kan vara svårt att koncentrera sig hemma, med datorn och teven i närheten, men ute i naturen har man bara böckerna att fokusera på. Sofie Eriksson och Alexander Nordvall är studenterna som gärna plugget med sig ut i det fria. Det Gällivarebördiga paret Alexander Nordvall och Sofie Eriksson började båda civilekonomprogrammet i hös-

14

tas. Med sig har de båda tagit sitt friluftsintresse och de kombinerar detta med studierna. Fast friluftsliv är må-

hända inte rätt sätt att beskriva det. – Jag kommer långt norrifrån och har varit ute i naturen hela livet. Det kan vara att man åkt och fiskat en helg och åkt upp till fjällen med föräldrarna en annan. Därför har jag aldrig tänkt på det som friluftsliv utan bara något man gör. Sofie är inne på samma linje och säger att intresset väcktes tidigt. – Min pappa är världens naturmänniska och det är från honom jag lärt

mig mycket. Vi var ofta ute i skogen när jag var liten och då fick jag lära mig namnet på svampar och djurarter. SOFIE SÄGER ATT HON,

sedan flytten till Umeå, ser naturen som ett sätt att komma bort från alla måsten i vardagen. Alexander håller med och säger att frihetskänslan som finns i naturen är ett behov han har. – Man blir inte beroende av allt annat runt omkring utan har bara sig

VERTEX 9:  2014


Sofie berättar att de under sina första veckor i Umeå var ute i naturen varje helg. De cyklade bland annat till Umåker för att tälta på berget och har också vandrat den tre mil långa Tavelsjöleden. Men visst har de upplevt skillnader mellan Umeå och Gällivare. – Det är först när man varit hemma och hälsat på som man förstått hur lättillgänglig och storslagen natur det finns där uppe. Där fins det fjällandskap och vi har nationalparker inom två timmar. Här känns det lite mer som att gå i skogen. Vad är viktigast att tänka på innan man ger sig ut?

– Det beror på hur långt man ska, men ingenting är roligt om man fryser, säger Alexander. Så varma kläder och sovsäck skulle jag säga är viktigast. Sen bör man tänka på var man slår upp tältet så att det inte hamnar i en sänka som kan Kokkaffe! fyllas med vatten. – Man ska alltid se till att ha vatten till hands, fortsätter Sofie. Antingen letar man upp ett ställe nära vattnet att slå upp tältet vid eller ta med eget i ryggsäcken. DEN 22 DECEMBER lämnar paret den svenska naturen och beger sig till en betydligt mer exotisk plats, Mount Kenya, där de under knappt två veckor ska vandra upp till nästan 5 000 meters höjd. – Det var i somras vi bestämde oss för att åka, förklarar Sofie. Jag har själva varit i Tanzania tidigare och har efteråt hört mycket bra saker om Mount Kenya. Det kändes också som en morot att se fram emot efter en termins plugg. – Vi har båda rest mycket, säger Alexander, och vi vill väl visa att bara för att man pluggar behöver man inte sluta med det man tycker om. Det handlar om att prioritera.

Vad hoppas ni förmedla till övriga studenter?

Namn: Sofie Eriksson. Ålder: 22. Pluggar: Civilekonomprogrammet med inriktning Service management, termin 1.

ER BAR HIMMEL själv att anpassa sig till. Det skapar en bra kontrast till allt annat, med tentor och plugg.

Det skapar en bra kontrast till allt annat, med tentor och plugg

Paret har hittat ett sätt att kombinera nytta med nöje och ger sig ut i naturen när tentorna närmar sig. Sofie säger att de pluggat till båda tentorna hittills ute i det fria.

PLUGGET JA.

VERTEX 9: 2014

– Efter vi satt upp tältet, lagat och ätit mat så frågar man sig ”vad ska vi göra nu” och då blir boken plötsligt det enda intressanta, fortsätter Alexander. Är det fler i klassen som hakar på?

– Nej, säger Sofie, de är intresserade men vill nog inte åka lika långt utan

tänker nog några kilometer istället för några mil. vara så dyrt att ge sig ut i naturen några dagar, säger Alexander. Han säger att man inte behöver ha de absolut dyraste skorna eller jackorna. –Jag tror många är rädda för att det ska bli jättedyrt, men man kan hyra tält och mycket annan utrustning om man vill prova på.

DET BEHÖVER INTE

– Att vi i Sverige har en så otroligt stor frihet i och med allemansrätten, säger Sofie. Jag tror inte det är särskilt många som faktiskt inser det. – Jag såg en reklam i morse för Mediamarkt, säger Alexander, där en man var ute i skogen och en fågel sket på honom. Sen stod det något i stil med ”Naturen är tråkig, ny teknik är rolig.”. Jag tror det är många som fastnar i det tänket och inte ser vad som finns runt omkring. När vi vandrade Tavelsjöleden såg vi nog fler internationella studenter än svenska studenter och det är synd att fler svenskar inte själva inser vad de har tillgång till. Men vi vill framförallt inspirera andra att testa att samma sak, plugga behöver man inte bara göra hemma eller i skolan. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Fotnot: Till Vertex nr 1-2015 planeras en intervju om Kenya-resan, förhoppningsvis med bilder från bergsbestigningen.

15


Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress. Ev trafikavgift tillkommer. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

Bli blodgivare, rädda liv! På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

Det kreativa facket för dig som studerar Kultur, KommuniKation eller logopedi

Enda 100 k st ron för h or studi ela etide n!

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Mat & dryck från kl. 19 / Jazz kl. 20 Studion UFH

LIVE JA ZZ 4.12 Midgårdsjazz & Filip Jers Quartet 11.12 Fox trio & AnnaLenas Kanonband 18.12 Schultz/Klinghagen & Ståhls Trio

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

www.umeajazzstudio.se

Läs mer och bli medlem – www.dik.se/student

Kolonien Torsdag 4 december Kl. 12.10–12.50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset

ÖPPET NÄR DU ÄR LEDIG • Julmarknad 6–7 december • Studentrabatt • Jul i kaféet • Utställningar • Butik Julöppet, 25 december–6 januari: Alla dagar 11–17 Nyårsafton stängt. Fri entré. www.vbm.se

16

VERTEX 9:  2014


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

John Ajvide Lindqvist. Hamnar ibland farligt nära pekoralet.

En sentimental skräckis

Kvällsöppet. Konstnärligt campus.

I sin senaste roman Himmelstrand tar skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist steget från zombies och vampyrer för att utforska ett fundamentalt mänskligt predikament, nämligen upplevelsen av intet. Upptakten är intressant: tio personer utspridda i fyra husvagnar finner en morgon att campingplatsen de somnade på har försvunnit. Åt alla håll sträcker sig i stället en ändlös, kortklippt gräsmatta under sommarblå himmel. När ingen förklaring står att finna är det upp till romanfigurerna att konstruera mening, vilket leder dem i luven på varandra och sig själva.

n Konstnärligt campus höll öppet hus i senhöstmörkret i november. Besökarna fick ta del av studenternas verk och smygtitta på bland annat Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Konsthögskolans lokaler. – Kul att det händer något, att folk får se hur vi jobbar, säger Viktor Mattsson, som går första året på Konsthögskolans kandidatprogram. Han välkomnade alla in i sin vackert, kaotiska studio, som han även kallar för hår- och nagelsalongen. På Designhögskolan fick de få men nyfikna besökarna bland annat se djurinspirerade lerfigurer som var ett pågående arbete av studenter från den ettåriga designkursen. Kimberley Beauprez, en av de tjugo studenterna, visade sin lerfigur som föreställde en ödlekappa med ett ansikte inuti.

FÖR NOG TILLHANDAHÅLLER Ajvide Lindqvist monster även denna gång, om än i en mer abstrakt form. I Himmelstrand är det campinggästernas egna hjärnspöken som ställer till det när romanfigurerna förtvivlat försöker förstå vad som har hänt. Ajvide Lindqvists personteckningar är inte så dumma, även om vissa figurer har lättare att träda fram än andra. Den

HIMMELSTRAND

John Ajvide Lindqvist [Ordfront]

STUDENTER SKAPADE INFÖR ÖPPNA DÖRRAR

han i det, men tyvärr utan något lyckat resultat. När monstren framträder blir det varken ohyggligt eller suggestivt, bara tråkigt och milt förvirrande. Det enda som skrämmer mig i den här romanen är de klämkäcka dialogerna mellan Lennart och Olof. intigheten hade också blivit bättre om Ajvide Lindqvist inte var så pigg på att hjälpa läsaren på traven. Att det är upp till alla människor att skapa mening under en tom, blå himmel kan jag ledas till att tänka utan att någon knuffar mig i ryggen. Det går ett sentimentalt stråk genom Ajvide Lindqvists författarskap som ibland för honom nära pekoralet. Jag kan inte minnas att Låt den rätte komma in var såhär förtjust i sig själv, men det kanske den var. Himmelstrand är en roman som jag, trots sin lovande upptakt, läser färdigt av ren kampvilja. Det intryck som jag lämnas med är intet, men kanske inte på det sätt som författaren hade önskat.

GESTALTNINGEN AV

före detta fotbollsspelaren Peter blir en sammansatt figur, medan det homosexuella paret Lennart och Olof framställs så stoiska och orubbligt sympatiska att jag grimaserar. Vissa figurer får helt enkelt bara vara essentiellt onda, vilket i och för sig känns lite befriande. NÄR DET KOMMER till skräcklitteratur finns dock ett avgörande problem när det kommer till frågan om hur monstret ska gestaltas. Ett råd som är så vanligt att det närmast har blivit en kliché är att man bör visa så lite av monstret som möjligt. Detta har inte Ajvide Lindqvist lyssnat på, eller också skiter

GUSTAV BORSGÅRD

GRETA HANSSON VIKSTRÖM FOTO: EMELIE FREDRIKSSON

WEBB: Fler bilder och längre artikel på vertex.nu/kultur-noje/

KULTURKRÖNIKAN: // RICKARD ÅSTRAND OM JULKALENDERFAVORITER DÅ OCH NU: Jag vet att julkalendern är anpassad för barn upp till 12 år. Men likväl är det svårt att undgå att tycka något om ämnet. För ett tag sedan såg jag trailern till årets julkalender i svt. Den heter Piratskattens hemlighet och ska utspela sig i Kroatien, bland klippor, öar och mörka grottor. Pussel och mystik ska även vara centralt i handlingen. Väldigt á la Greveholm, kan tyckas. döma något på förhand. Dock är det svårt att inte jämföra något nytt med dess föregångare. De flesta har en egen relation till

OVÄNTADE OCH KOMPLEXA SVAR julkalendern, vilket medför att den betyder något unikt för många. Just därför får man alltid ett oväntat och komplext svar när man frågar någon vilken hens favoritjulkalender är. I skrivande stund frågade jag en vän om detta, och fick svaret: Mysteriet på Greveholm, Jul i Kapernaum, Pelle Svanslös och Sunes jul.

MAN SKA ALDRIG

VERTEX 9: 2014

MIN FAVORIT ÄR Pettsson och Tomte­

maskinen. Jag vet inte varför. Men kanske beror det på idyllen i berättelsen.

Kanske är det Findus. Kanske snön. Kanske mucklorna. Kanske avsaknaden av barnskådespelare. Kanske lantliga igenkänningsfaktorer. Kanske Pettssons egentliga ensamhet. Jag vet faktiskt inte. Men jag håller den kär. NÄR JAG SER TRAILERN till

årets julkalender finner jag inget av detta. Kanske är det därför jag axlar manteln som gnällgubbe i denna krönika. Gubbe á la Pettsson. RICKARD ÅSTRAND

Namn: Rickard Åstrand. Ålder: 25 år. Studerar: Lärare i svenska och samhällskunskap. Bor: Umeå.

17


NY TERMIN STARTAR + ARBETSLIVSBILAGA = BOKA ANNONS I TID

KURSLITTERATUR

Arbetsliv ur ett studentperspektiv är temat i en bilaga i Vertex 1: 2015, som utkommer den 26 januari. I bilagan ”Arbetsliv” finns artiklar som på olika sätt kretsar kring skärningspunkten studier–arbete. Du som vill nå Umeås studenter via en annons i bilagan kan självklart boka annonsplats. Prata med Mattias Stenwall (kontaktinfo nedan) om du vill veta mer. Intresset att annonsera i de nummer som kickar igång vårterminen är alltid stort. Boka därför din annonsplats i god tid. UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 1-2015

9 januari

26 januari

Vertex nr 2-2015

6 februari

24 februari

Vertex nr 3-2015

6 mars

24 mars

Boka annonsplats i Vertex 2015 redan nu. Prata med Mattias Stenwall, tel 090-711 514, mattias.stenwall@display-umea.se ARBE

1: 2014

STU DE TID NINNT GE N

BERTIL

JANSO

TSLIV

N,

SIDAN Vertex 3: tänke våren r under närma titta lite re på minst saken vad studen , inte kritise ter på rade utbild de har att ninga säga om utbild rna ninge ns kvalit

7: 20

12

1: 201 4 A OM JOB OCH STUDIE B R

BILAG

et.

Johan

na Herne

”Man stig.

Plugga

Heta ocH utb Ildn Kal la

r idrotts

vetens

får lä

kap och

jobbar

extra

gga m

restau Studier rang. i nya kont all ära – ett tillskott helt fel akter på arbe i plån helle boken extraknäc r. Många tsmarknaden och dem. är de ker och För Joha studente är inte Verte alltid nna Hern r x har först träffat som estig inte peng och det tre av går stud bästa ierna med nya vänn arna utan den socia extrajobb er som la biten et är jobbet för med och de Den frispr sig. SIDAN 6–8 gästförel åkige kom ikern Uniaden, äsare på arbe Özz Nûje n, årets vad som kommer att tsmarkna Större dsdagen vända sägs och inte sägs upp och chans ner på att .

anken

KÄ nd GÄ st Ko MI Ke r FÖ re lÄ se r

SIDAN

ARB

ETSL

IVSB

”mAN vARA FåR INTE KRäS EN” ILAG

A [D RA

UT F RÅN

MITT

NYH

ETER

[SID STUDEN AN 5 ]: CYKLAR TERNA OFT HELT OSKY AST DDAD Nio av E nobb tio cyklande ar

på informcykelhjälm studenter . Nu satsa ation om huvud s det skydd et.

THE

POR

TRA

IT

[ PA G

ARI 2014

KL. 10:00

-16:0

0

E 39 ]:

SUPERI

om.

OR HER

till”

få jobb för dig som exam tar en

5

Missa inte arbets Sveriges br markn ed adsdag aste ”THE Läs mer på TEACH www.u ! DO NO niaden.c T ACT ERS 28 JANU

EN]:

Stude ntern a utbild ninga som extraj rna obba dröm r, jobb är på arbet smark de hetasta några och kallas av inslag naden te en i bilagaoch stude n Arbet nternas sliv.

5: 20

KARIN

JOHAN

13

SSON,

Jag ringad SID. 19: e in ”JA” flera alla påståe gånge r vid nden handl som ade om negat kallt iva inverk väder s an på mig och mitt

ett sab bat Med utl andsår

GUSTA V BORSG

ÅRD

Inte under S. 11: ligt Umeå ”städa komm att upp” un vill vinstd Yran och göra riven av kostn musik festiva adsfri l a brölfy llor.

liv.

n Umeå sjo bb Gunill studenten a tar ett Fallqvist sabbat från studie sår rna krisha nterin i fredsb g yggan och för att de – jobba fredso som bserva tör på – Efter Västba sabbat ha en nken. såret större komm utbild förstå ning else för er jag helt annat och kan min att börja sätt. Jag utvecklas ser fram på ett plugga emot igen.

Andre a spent Bacenau from the fall Roma – and nia noted semester in a few big differUmeå ences

E”

SIDAN

5

SIDAN

Åkerbloms Universitetsbokhandel AB

2

InG ar n Blir du på arbets stekhet markn den? aEller en utbild går du ning som snarar dig iskall? e gör I en ny rappo rt ett antal spaltas utbild vilka ninga chans r upp ge. Stefan er till utifrå jobb n Losjö de civilin (bilden förväntas genjör ) läser skap och blir i teknisk till enligt därme datavetenrappo d stekhe rten. t,

SIDAN Fra MtI 10–11 Fro dasdsd rÖM Mar på

n Vilket caM pus drömj är ditt obb efter utbild ningen den enkla ? Med gick Vertexfrågan ut på campu s för att pejla läget bland studen terna. klart. Svaren Julia Sandst varierar littera så röm tur och gärna att baka (bilden) gillar vilja öppna och brittis ett bokka skulle k småst ad. fé i en MO

T TA G

NING

SISTA

plas inte ka eller är fr ågan PÅ C AM

HEM

SIDAN

PUS

[SID

AN 2 8]:

Ja, om man nu när det ska trave Damm kommer till stera en plask et. Vannen så fuktig dammtorr motta pjäsfö tävlin rfatta gen gjord gning e i alla stradition re fall Energ som itekni k.

INGÅ

NG & NYH

TER BOsta [3,5 ,6]: stÖr DskaOs fÖr stUDier nYBÖ rJare E

Flera nybör jare har hopp a grund av eller byta funderat på av bosta att bosta dsort dssitu på ation en.

.

&HÄ

LSA-

Från till soFFan gym met BILA

GA [ DRA

UT F RÅN

MITT

”Vikti VaD gast är lOppet står fÖr”

Linda Moré n stude nter somär en av tre arran är med läkargerar och AIDSloppe t i Umeå .

RÅDHUSTORGET UMEÅ• 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

EN]:

Lyxiga stude av ingred ntlyor och billiga iense There rna i och se P O R Berglund bilagan Hem& sunda maträ TRÄ T T E T (bilden) styr uppHälsa. Perso tter är några [27] : nliga det här träna med fysike ren n.

NYH

ETER

[SID

”ett ]: Pr att sÄK oBlem erH inte Är HÖ eten gre” AN 5

Inget syste matis konst kt atera kårs val, s efter valfusk kunde men kritikeUmeå stude ntn kvars tår.

POR

TRÄ

TTET

natUr som Vetaren VÄlJe tro På Jes r att Us [SID

VÄLKOMMEN!

AN 1 9]:

Benja min Rone plugg stjärn ar a, som fullko fysik och mligt mate matik trygg i sin kristn , är a tro.

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

BÄSTA TID ATT FISKA ÄR NU! INFÖR HÖSTJAKTEN Auktoriserad återförsäljare

GPS

31/1

Sharks

Vi söker servitriser & bartenders med erfarenhet. Ansök: emma@rexbar.com

Female DJ Revolution

Linda Pira och STOR Håll Käften Alina Devecerski och Dansa 28/2

21/3

26/12 6/12

Tre våningar, tre DJ´s, fyra barer & två dansgolv. Halv entré med kårleg. 21 år. Fri entré 21–22.

Boka Sittningen nu! Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar från 275 kr/345 kr. Bokar du en lördag ingår Rex Full House med DJ´s, dansgolv och barer. Kontakta Anders för mer info och offert 090-70 60 53, 070-307 60 53 eller mejla på anders@rexbar.com

rexbar.com, facebook.com/rexnattklubb

18

Rino 650 Nordic

+jaktradio ord 4.495:-

NU

Astro 320 Nordic

+DC50 halsband ord 7.295:NU

SOMMAR – FRITID

upp till 50% FINNS ATT HÄMTA NU!

Bli klubbmedlem Klubbkortserbjudanden!

2.295:6.995:-

Gratis systemuppdatering Friluftskartor från 300:-

REALISTA SPOR

TFISKE

Öst på sta´n

SPEC

IALIS

TEN eta

bl 1953

Kung www. sgatan 94 SP blixtsp , Um OR eåSK•ESPE ort.se- TFI CIALIS info@ 090N etabl 40 blixtsp77TE 70 ort.se 1953

Mer C infloub i butik

Kort 2013

5530

”Kvalitet, rätt pris” Jackor, byxor, skjortor m m.

Stövlar/kängor

599:-

”Din livförsäkring, ditt val” FLYTOVERALL, 7 fabrikat fr 1.095:-

Stort urval

100:- rabatt vid köp av flyt-

EKOLOD fr 1.199:UNDERVATTENSKAMERA fr 1.795:-

FLYTVÄSTAR, ”LUNGOR” M M overall och Aclima underställ. Stort urval, även sockor, mössor, vantar!

från

Viking, Nokia, Kamik, Muckboot m fl.

Anmäl dig nu till FLUGBINDNINSGKURSER!

Mer info i butik

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 9:  2014


Guardians of the Galaxy är troligtvis den mest välgjorda äventyrskomedin sedan millennieskiftet, tycker Vertex recensent.

FILM & MUSIK:

MÅNADENS MUSIK: BETONGBARN ARTIST: HURULA BETYG:

Guardians of the Galaxy. Med ett karaktärsgalleri som inte är av denna värld.

Alla gör sin egen resa MÅNADENS FILM: GUARDIANS OF THE GALAXY GENRE: SCIFI-ÄVENTYR REGI: JAMES GUNN MED: CHRIS PRATT, ZOE SALDANA M.FL. BETYG:

Det som på ytan ser ut som ett hopkok av flertalet klassiska äventyrsrullar visar sig vara en av de mest underhållande filmupplevelserna på väldigt länge. I berättelsens centrum står karaktären Peter Quill. Efter att som barn ha kidnappats från jorden har han nu skapat sig ett liv som självcentrerad plundrare och rymdpirat i en annan galax, tills ödets

nyck tvingar honom att samarbeta med en mindre grupp udda prisjägare i kampen mot ett större hot. GRUNDPREMISSEN vinner kanske inga priser för originalitet, men det är troligtvis den mest välgjorda äventyrskomedin sedan millennieskiftet. Utöver att produktionen och specialeffekterna håller yttersta kvalitet så har den perfekt komisk timing och ett karaktärsgalleri som bokstavligt talat inte är av denna värld. Filmen lyckas också med konststycket att omvandla stundvis brist på nyskapande till en känsla av nostalgi, när vi på finurligt vis får uppleva starkt Indiana Jones-osande

scener till tonerna av poprock från tidiga 80-talet. Berättelsens starka kort är annars huvudkaraktärernas relationer till varandra. Alla genomgår sin egen resa genom filmen, både underhållande och ibland faktiskt lite gripande att följa. Så pass att jag kan sakna dem när eftertexten rullar igång. MAGNUS F. BERGSTRÖM

VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

Det känns fullkomligt naturligt att Robert Hurula på nya plattan Betong­ barn gör en cover på Ebba Gröns låt ”Tyna bort”. Den forne Masshysteri-sångaren axlar rollen som punkhjälte, likt Thåström gjorde under 80-talet. Med minst lika mycket energi och lika högt långfinger mot etablissemanget. Hurula har efter solodebuten Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för varit en av landets mest flitiga liveakter. Han har i stort sett befunnit sig på turné sedan april i år då albumet kom ut. Med den nya fyraspårs EP:n förvånar det mig inte om turnén fortsätter ett bra tag in i nästa år. Två nyskrivna låtar, Ebba Gröncovern och en tolkning av John Lennons ”Gimme Some Truth” är i snålaste laget för att tillfredsställa ett ambulerande punkhjärta. Men det får helt enkelt duga tills Luleåsonen passerar Umeå nästa gång på sin turné. ERIK HILLBOM

ATLANTEN ARTIST: SAKARIAS BETYG:

På Atlanten fortsätter Sakarias med am­ bitionen att hitta nya uttrycksformer för inhemsk rap och r&b – och lyckas bättre än tidigare. Det finns en tydligare skärpa i både text, melodi och produktion. Bäst blir det när han plockar in 17-årige stjärnskottet Rosh på låten ”Feng Shui”. Läs hela recensionen på: vertex.nu/kultur-noje/

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM TVÅ SIDOR AV INTERSTELLAR: Jag älskar konst som skapar diskussion. Därför uppskattar jag filmer som, oavsett vad jag själv tycker om dem, får gemene person att prata om film på ett sätt de inte brukar göra. Bioaktuella Interstellar är onekligen den sortens film, på både gott och ont. Den största delen av diskussionerna har handlat om vetenskapen i filmen. Realismen har ifrågasatts och det har pekats på flertalet logiska luckor. En diskussion som jag till viss del tycker är överflödig. Visst har filmen i sin marknadsföring gjort anspråk på att hålla en vetenskaplig

VERTEX 9: 2014

KRITIK SOM MISSAR KÄRNAN

relevans, men film som konstform måste alltid tillåtas att bygga på åtminstone en gnutta fantasi. Särskilt när en berättelse, som i detta fall, utforskar något som människan bara känner till i teorin och som aldrig har prövats i praktiken.

jag att Interstellar har problem, men de ligger i det rent filmiska. Hetsad klippning, halv­ hjärtad karaktärsutveckling och tidvis krystad dialog gör i mina ögon större

SAMTIDIGT SER även

skada på filmens trovärdighet. Precis som Christopher Nolans tidigare filmer har den emellertid allmänt hyllats bland biobesökare och bland annat jämförts med science fiction-klassikern 2001. En film som blivit tidlös genom att vara välskriven och väcka känslor, tilltala både hjärna och hjärta. När enbart ytan ifrågasätts, snarare än djupet, känns det som vi glömmer vad det är som utgör en riktigt bra film. MAGNUS F. BERGSTRÖM

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

19


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

God jul och gott nytt år önskar Folkuniversitetet!

Förslag på julannons till Vertex, 107 x 41 mm mm

Sun Tan önskar alla våra kunder en riktigt skön jul! Öppet alla dagar

6.00-21.45

www.suntan.se

Riksvägen 2, Teg, Umeå Hamrinsvägen 2, Umeå

God Jul & Sun Tan önskar alla våraGott kunderNytt en riktigtÅr! skön jul! Ö ppe t alla daga r 6 .00 -21.4 5

Riksvägen 2, Teg, Umeå Hamrinsv. 2, Umeå

RÅDHUSTORGET UMEÅ

www.suntan.se

DAGS ATT BOKA IN VÅRENS ANNONSER UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 1-2015

9 januari

26 januari

Vertex nr 2-2015

6 februari

24 februari

Vertex nr 3-2015

6 mars

24 mars

Vertex nr 4-2015

8 april

24 april

Vertex nr 5-2015

6 maj

22 maj

3: 2014

6: 2014

STU DEN TID NIN TGEN

7: 2014

STU DEN TID NIN TGEN

BERTIL

JANSON

, SIDAN

M O T TA

GNING

SVECK

MER OR DNING OCH RE DA I ÅR ... ORNA

[SIDOR

N S S TA

B O S TA

DSSKA

OSET

av tio sågar totaltstudenter i Vertex enkät bostads för nya studen situati ter i Umeå onen .

[SIDO

RNA 9 –13]

:

Sisådär 7 000 färska kursböcker, umeås (typ ugglek tentor och cykelttudenter börjar loka) tips juvar. Vertex nu kämpa med om både studieteknikbjussar på många och vardag sliv.

AN 5]: ”JAG ORK VÄNTA AR INTE HUR LÄN SOM HEL GE ST…” Åtta [SID

RT

PORTR

ÄTTET

STU DEN TID NIN TGEN

L, SIDAN

9-10: MAGNU

S F. BERGS

2011

LÖRDAGSKVÄLL PÅ CAMPUS sid 9–11

TRÖM, SID 19: Regnm iljöerna kommer till sin rätt och fulla den mörka palette färg­ n späder på känsla av ondska n och hopplö shet.

3:

DU DÄR! FRÅN ST VAR MED ARTEN!

NA 2 & 5]:

Det har festat utfört divers s, plaskats i damm fyllefester e konstiga uppdr ar och glada nybörjare har inte ag. upprepats. Men fjolårets har urspårade På Akuten har det varit lugnt.

TERMI

FRENEL

Fast om de de tre-till- sedan cyklar fem milen campus kan de i alla fall till säkra på vara en sak. Cykeln kommer att rymma s på parker ingen!

FRÅN

TEMA:

TANJA

35: Jag blir arg på riktigt när jag snåla djävlar tänker på de i sina studen som bor kvar tlägenheter fast de har fått jobb.

[SIDAN

UMEÅS ENDA AKTIVA NATION FYLLER 20 ÅR Emma

31]:

VA L E T

2014

[BILAG A]: VEM TAR ATT BLI RISKEN STYRD AV DÅR AR?

Om tre studenter politiken som lever – för Dra ut bilagainte bara nu i n från mittupvaltider. pslaget.

KÅRHU

S TILL KÅRHU

NÄR KV GÅR MO ÄLLEN T NATT S

[SIDA

N 11–1 3]

:

Hur är läget börjar lägga på kårhusen en och prata sig? Vertex drog ”vanlig” lördag när iväg för P O R T med på att pejla mörkret R Ä T Tfolk E T [ SOrigo, Villan stämningen IDAN 3 9 ] : och Kårhuset. UMEÅS

NYBLIV VÄRLDS NA MÄSTA PLUGGA RE R VIDARE Cornelia

Fjellste elitidrottsavt dt plugga r på studentvärlsmalet och är nybliv en ästare i innebandy.

K Å R VA

LEN

[SIDA

OLIKA SYS NÄR KÅR TEM GÅR TIL ER L VAL

N 6–7 ]:

Sex partie r ställer Umeå studen upp i valet till NTK handla tkårs fullmä ktige. För r valet om personer.

Omtvis ska tac tad stude klas på ntpeng nytt sät t EXCHA

sid 6

NGE S TUD

ENTS [ P. 8 ] : MANY GERMA NS BUT NO GERMA SUB-CU N LTURE 35 out

of 250 excha in Umeå this spring nge students Germany. come from Vertex met two of them.

Stude ntl och Örn iv i Skellef teå skölds vik sid 13

Hur my handla cket ska du julklap par för ?

sid 31

Hinttu styr Finlandssven nationen, den enda ska i Umeå. I höst firar aktiva nationen FSN 20 år.

Boka annonsplats i Vertex 2015 redan nu. Prata med Mattias Stenwall, tel 090-711 514, mattias.stenwall@display-umea.se

20

Gustavsviksvägen 7, 702 30 Örebro Tel 019-678 32 10, 070-779 01 73 Fax 019-678 32 11 E-mail marie@mreklam.se www.mreklam.se

VERTEX 9:  2014


Welcome to the Alumni Network

Foto: Andreas Nilsson

for former students of Umeå University

Keep thinking.

Administered by the Communications and International Relations Office. Want to know more? Contact us at umu.alumni@adm.umu.se.

VERTEX 9: 2014

Register today at www.alumni.umu.se to access the benefits • Stay connected after your studies • Engage with the global alumni chapters • Receive invitations to special events • Subscribe to Think, a magazine for alumni, and the alumni newsletter • Join easily with your LinkedIn account

21


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30 telefon: 090-786 90 00 • umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Säg nej till studieavgifter Regeringen öppnar för fler studieavgifter

Studenterna kräver att förslaget dras tillbaks

Regeringen har lagt ett budgetförslag som öppnar för svenska lärosäten att ta ut studieavgifter för svenska studenter som deltar i internationella utbildningssamarbeten. Det är oacceptabelt.

Vi vill att regeringen drar tillbaks förslaget om studieavgifter inom ramen för internationella samarbeten och utreder frågan ordentligt. Vi vill att regeringen ska göra en djupgående konsekvensanalys utifrån ett studentperspektiv.

Principen om avgiftsfri högre utbildning är viktig för att motverka social snedrekrytering till lärosätena. Alla ska ha tillgång till högre utbildning, inte bara de resursstarka!

Kostnaden för högre utbildning ska inte läggas på studenterna, det finns andra vägar att gå. Vi måste slå vakt om principen om avgiftsfri högskola, innan det är försent.

Att föreslå studieavgifter för internationella utbildningssamarbeten är även alarmerande, eftersom det visar en generell riktning. För tre år sedan införde Sverige studieavgifter för s.k. tredjelandsstudenter. Nu föreslås ett undantag som öppnar för studieavgifter (sida 189) även för svenska studenter inom internationella utbildningssamarbeten. Vad händer härnäst?

• • •

Vi vill att regeringen drar tillbaka förlaget om studieavgifter inom ramen för internationella samarbeten. Vi vill att förlaget utreds ordentligt med en konsekvensanalys för hur studenterna påverkas. Vi kräver att inga kostnader hamnar på enskilda studenter.

Det är dags att sätta stopp för denna studentfientliga politik. Nej till studieavgifter! Säg nej till studieavgifter — skriv på namninsamlingen!

Skriv under namninsamlingen -> nejtillstudieavgifter.se En kampanj av Stockholms universitets studentkår tillsammans med Umeå studentkår och 20 andra studentkårer runt om i landet.

Kontakta oss Kårordförande Wilmer Prentius 070-686 90 10 ordf@umeastudentkar.se

Projektansvarig Thérèse Löfvenius Nilsson 070-686 90 11 projekt@umeastudentkar.se

Förste vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor Carl Larsson 070-686 90 16 utbildning@umeastudentkar.se

Studentombud Betsek – Beteendevetarsektionen Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se HHUS

Andre vice kårordförande med ansvar för studiesociala frågor Cecilia Wagenius 070-686 90 12 studiesocialt@umeastudentkar.se

22

HandelsHögskolan i Umeå. Studentföreningen.

Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se

Humsek – Humanistiska sektionen Patrik Wallström, 073-778 66 68 utbevhumsek@umeastudentkar.se JF – Juridiska föreningen Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se Samsek – Samhällsvetarsektionen Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se SfCS Studentföreningen Campus Skellefteå Jimmy Bråthen, 073-614 36 97 ubs@studentforeningen.se

S.O.S Sollefteås Organiserade Studenter Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se Stung – Örnsköldsviks studentförening Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se UMPE – UmePedagogerna Frida Gidlund, 070-269 68 83 umpe@umpe.nu Sophie Nauclér, 070-267 94 38 distans@umpe.nu

VERTEX 9:  2014


KRÖNIKAN:

Tanja Frenell var tidigare irriterad på tjugoårsgränsen för att handla alkohol på Systembolaget, men har nu börjat se en viss fördel med den.

UNGA SOM DRÄGGAR Full. Hen var full när våldtäkten ägde rum. Fullständig idioti, det där med att sätta olika värde på människor utifrån hudfärg eller härkomst. Full av skit, politikers prat. Alla vet det. När valet är över spelar ett storslaget löfte ingen roll. När någon vunnit handlar det om att utöva sin politik så bra som möjligt, hålla budgeten, hålla huvudet över vattenytan. Full. Jag känner mig full. Helt nykter är jag, men skallen dunkar, hjärtat slår, blicken är grumlig och färgerna verkar gladare, leendena bredare och musiken dansvänligare. Vad händer? Is this love, is this love, is this love, is this love that I’m feeleing?

NÖJESKOLLEN:

Interstellar går på bio och musikalen baserad på Sällskapsresan går i Malmö!

UNGA MÄNNISKOR och

tidningen att två män hade kastat ölburkar på en främmande kvinna vid tågstationen. Konstig grej att göra. Lena Asplund motionerar återigen om sänkt ålder för att få inhandla sprit på Systembolaget. 18-åringar bör få göra mer än bara gifta sig, bli statsminister och kriga enligt henne. ”Dubbelmoral” kallar hon det, att man inte får gå på Systemet fast man kan gå å fylla ner sig på krogen.

ALKOHOL. Ett berusningsmedel.

Alkohol har den vita mannen använt som övertalningsmetod när det stora nya landet Amerika skulle sättas under den vita mannens vingar. Alkohol har övertalat många till både njutning och diverse olagligheter. Jag såg nyligen i

det var när jag cyklade med pant och handlade och stod i som barn. Det är de där klassiska äldre öllodisarna. Och unga. Unga lodisar. Missbrukare av olika slag.

JAG ÄR UPPVÄXT i en liten ort söder om Sundsvall. Sedan jag lämnade omnejden och blev stadsbo har den lilla orten fått ett Systembolag. Plötsligt kryllar det med lodiga typer med en öl i handen jämfört med hur

gamla är lika mycket värda. Alla människor har samma värde. När man stoppar sprängämnen i leksaker som man sprider till barnen känns det ändock hårdare än om man skulle sätta det på vuxnas leksaker. Fast vi är lika mycket värda. På liknande sätt känner åtminstone jag att dom där unga ”lodisarna” är än sorgligare att se än klassikerna, de äldre.

NÄR JAG VAR YNGRE var jag mäkta irriterad över just detta med Systembolaget – att det är en konstig tjugoårsgräns trots att man är myndig och egentligen ska räknas som vuxen. Men nu ser jag en viss fördel med den. Kanske är det förminskande mot artonåringarna, men hellre de än att

Namn: Tanja Frenell. Ålder: 24 år. Bor: Med kompis. Pluggar: Lärarutbildning­ en år 1-6. Annat: Försöker jobba bort beroendet av en mörk dryck samtidigt som sömnen ofta sätts åt sidan för att socialicera, arbeta eller träna. Jobbar på att bli bättre på att sitta still. det blir än fler unga som dräggar framför Systemet. Det ska börjas i tid. Sägs det i och för sig. TANJA FRENELL

- CAMPUS ENDA BOKHANDEL

KÖP / SÄLJ DIN KURSLITTERATUR HÄR REGISTRERA/RESERVERA ONLINE & LÄMNA IN/KÖP I BUTIKEN

H A N D LA Ä V E N K O N T O R S M AT E R I A L Block fr. 9 kr/st (10 st 49 kr) - Pennor fr. 9 kr/st

________________________________ - KOLLEGIEBLOCK OLINJERAT (10 ST) 49 KR - KOLLEGIEBLOCK LINJERAT (10 ST) 199 KR - KOLLEGIEBLOCK RUTAT (10 ST) 199 KR -

20% RABATT ________________________________ GÄLLER KÖP AV KONTORSMATERIAL ÖVER 500 KR

- PENNA + VÄSSARE 29 KR - PENNA + RADERGUMMI 19 KR - KULPENNA 4 FÄRG 39 KR - FIBERPENNA 9 KR - MÄRKFLIKAR 39 KR - LINJAL 19 KR -

SAM H Ä LLS V E TAR H U S E T - S 1 0 3 ________________________________ WWW.CAMPUSBOKHA NDELN.SE

VERTEX 9: 2014

23


NTK 2014/2015

När du är medlem i NTK är du med och driver frågor gällande din utbildning och studiesociala frågor på lokal nivå direkt här på Umeå universitet. Du kan engagera dig genom att jobba på kårhuset Orgio, sitta i programråd, vara general eller bara genom att ha betalat medlemsavgiften. Något som du kanske inte vet är att NTK är medlem i Sveriges förenade studentkårer, SFS. SFS är den nationella studentorganisationen i Sverige. De driver alla gemensamma frågor som rör studenter nationellt och internationellt. SFS har över fyrtio medlemskårer vilket motsvarar omkring en kvarts miljon studenter. Detta resulterar i att SFS är en viktigt samtalsparter för riksdag och regeringen. SFS har drivit en mängd kampanjer, där bland #heltsjukt och #nejtillstudieavgifter. NTK engagerar sig i SFS genom att skicka representanter till medlemsmöten där vi diskuterar frågor som tas upp i riksdag och regering. Vi ha även mandat i SFS fullmäktige som är en gång per år. Har du frågor? Kom upp till oss på kansliet och fråga på!

Kontakta oss! Linn Raninen Kårordförande

Viktor Lundström Studiesocialt ansvarig Vice kårordförande

Tam Huynh Utbildningsbevakare

Kristoffer Landfors Arbetsmarknadsansvarig

Jennifer Wallace Kommunikationsansvarig

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 070 - 606 62 94 kommunikation@ntk.umu.se origo@ntk.umu.se

Christian Öberg Studerandeledamot

Johannes Virenfeldt Studerandeledamot

Fredrik Gabrielsson Kårhuschef

Marit Olsson Projektledare Uniaden 070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

070 - 606 62 76 070 - 606 62 76 christian.oberg@ntk.umu.se johannes.virenfeldt@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

24

VERTEX 9:  2014


istockphoto.com/Mari

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

menskoppen.se Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Vardagar efter kl 17.00 102,3 eller via webben: www.umeastudentradio.se

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

www.otcpaintball.se • 070-212 27 26

Designa din egen utbildning! Med fristående kurser Läs mer på om våra kurser och program på www.kultmed.umu.se/utbildning

ERBJUDANDE!

Lussebullar bakade i butiken

4 st för 20:Gäller t o m 2014-12-14.

Välkommen till oss! Institutionen för kultur- och medievetenskaper www.kultmed.umu.se

Ålidhems centrum

Vi har öppet alla dagar 8-22 och finns på facebook

Untitled-2 1 VERTEX 9: 2014

2014-11-25 15:52

Klipp ut och ta med kupongen till butiken!

Lyssna på Umeå studentradio 102,3

SPELA PAINTBALL!

25


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

PÅ GÅNG I DECEMBER:

PRISADE KOLONIEN SPELAR PÅ CAMPUS n 2013 blev Kolonien utsedda till ”Årets nykomling” på Folk- & Världsmusikgalan. Sedan starten 2010 har bandet gjort över 250 spelningar i sju olika länder. Den 4 december kl. 12.10-12.50 ger de en gratiskonsert i Ljusgården, Lärarutbildningshuset. Arrangör: Kultur på campus.

Kontinuerlig innovation i en snabbföränderlig värld FÖRELÄSNING DEN 10 DECEMBER

GOOGLEMODELLEN: NYA TIDENS FÖRETAG n Annika Steiber har under ett år studerat Google från insidan på plats i Silicon Valley och tagit reda på hur företaget kan vara en av världens mest innovativa organisationer och högst rankade arbetsplatser. Hennes forskning har resulterat i boken ”Googlemodellen- Företagsledning för kontinuerlig innovation i en snabb­ föränderlig värld”. Den 10 december kl. 13.15–15.00 föreläser hon på Konstnärligt campus, Sliperiet, Black Box. Anmälan senast 8 december via http://www.umu.se/ om-universitetet/aktuellt/kalendarium/

JULMARKNAD MED STIL OCH KONST n Julklappar, design och hantverk på Pilgatans julmarknad den 13 december kl. 11.00–15.00. Från Bildmuseets shop på Konstnärligt campus via flera stånd längs Pilgatan upp till galleri Verkligheten. Julmarknaden är ett samarbete mellan Bokcafé Pilgatan, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet, Verkligheten, Kreativ Kollektiv, ABF, Littfest med flera.

Studentkören redo för jul – Jag upplever oss som en stor familj med trevlig och vänskaplig stämning. Det säger Klara Mogensen inför Umeå studentkörs julkonserter. I den rymliga kvarterslokalen på Fysikgränd står åtta tjejer runt den träfärgade flygeln. Med blickarna mot noterna testar de sina stämmor som tillsammans med övriga delar av kören ska ljuda på de årliga julkonserterna. Då och då avbryts sången för skratt eller korta diskussioner om hur de ska sjunga. Det är Umeå studentkör som har sin första repetition inför årets julkonserter. – Vi börjar träna in låtarna nu, säger Klara Mogensen, en av altarna och körens ordförande. Generellt är julen den mest hektiska tiden för kören då vi har de ordinarie julkonserterna, men även företag som vill boka oss. den 7 och 8 december och därefter är det bara att börja träna till Lucia en vecka senare. Julkonserterna har en mestadels ny repertoar varje år, medan konserterna kring Lucia, som är en vecka senare, har en mer fast repertoar. Umeå studentkör består av 44 medlemmar samt körledaren Tomas Pleje, Umeå universitets director musices. Klara berättar att de flesta i kören är studenter, men att det även finns de som stannat kvar efter sin examen, och att det är vid terminsskiftena som medlemmar försvinner. JULKONSERTERNA HÅLLS

26

Repetitioner. Det låter bra i replokalen på Fysikgränd. Se fler bilder från repetitionen på vertex.nu. brukar vara avslappnat och trevligt. Vilka förkunskaper måste man ha?

musikklass innan det var dags att söka sig till universitetsvärlden och civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. – När jag kom hit googlade jag ”Kör Umeå” och hittade den här. Jag tyckte det verkade finnas en bra ambitionsnivå så jag sökte mig hit.

– Vi har ett intag per termin och man måste anmäla sitt intresse innan. Till viss del tar vi in efter behov på de olika stämmorna, men vi är även begränsade av antalet noter. Och det är inte fråga om någon Idol-audition utan

– Det krävs lite körvana, annars är risken att det går för fort fram och man kanske inte förstår när vi pratar i musikaliska termer. Man bör kunna läsa av noter någorlunda och kunna hålla sin stämma. Men vi som sjunger är inte några perfekta körsångare. Självklart vill vi att det ska låta bra, men vi vill också ha roligt under tiden. Vi är på så vis en väldigt prestigelös förening där det inte handlar om att jämföra hur duktig man är jämfört med andra. Klara berättar att hon redan i sexårsåldern började sjunga i kör och gick

NÄR KLOCKAN NÄRMAR SIG sju börjar de övriga medlemmarna så sakteliga komma. Röstövningarna tar sin början och allteftersom skaran blir större fylls rummet sakta men säkert till brädden av de allt ljudligare stämmorna. Därefter tar kören plats i sina stolar, uppdelade efter stämma, och Tomas Pleje delar ut dagens noter. Det är tre nya sånger som ska tränas in ikväll. När rummet står tyst räknar Tomas Pleje in och ur tystnaden växer nu Dagen är kommen fram.

Namn: Robin Eckerblad. Ålder: 25 år. Aktuell: Har nyligen tagit civilekonomexamen och ekonomie magisterexamen. Gör nu: Arbetar med onlinemarknadsföring på Ingager i Stockholm.

Arvidsjaur; Adam Lindholm, Linköping; Klara Bergkvist, Umeå; Anna Stenvall, Umeå; Fredrik Olsson, Åsele; Robin Eckerblad, Stockholm; Zhiwen Luo, Umeå; Sara Petersson, Bankeryd; Anton Englund, Boden. Ekonomie magisterexamen: Viola Edström, Arvidsjaur; Adam Lindholm, Linköping; David Trencansky, Bratislava; Klara Bergkvist, Umeå; Anna Stenvall, Umeå; Fredrik Olsson, Åsele; Robin Eckerblad, Stockholm; Zhiwen Luo, Umeå; Sara Petersson, Bankeryd; Anton Englund, Boden; Marius Le Floch. Ekonomie masterexamen: Richard Kima, Quebec City, Sainte Foy; David Abrahamsson, Västerås. Filosofie kandidatexamen: Paul Henriksson, Stockholm; Anna Rosenqvist, Bromma; David Laurent, Umeå; Gabrielle Carlsson, Krokom; Claire Keza, Umeå.

Filosofie magisterexamen: Charlotte Brauer Markgren, Skellefteå; Dan Dahlensjö, Nyköping; Marcin Rataj, Umeå; Nisha Philge, Umeå; Marielle Mvuanda Riström, Umeå. Filosofie masterexamen: Charlotta Sandin, Lidingö. Filosofie licentiatexamen: Annika Eriksson, Skellefteå; Guillermo Esteban Guerrero Rosero, Umeå; Maria Fredriksson Sjöberg, Falun; Jayalakshmi Baskar, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Johan Vestergren, Umeå; Radoslaw Grabowski; Stefano Pietra, Umeå; Philge Philip, Umeå. Högskoleexamen: Jakob Nyberg, Umeå; Sofia Lindblom, Jönköping; Linda Glasin, Storuman; Oskar Damström, Gävle. Högskoleingenjörsexamen: Andreas Holmgren, Örnsköldsvik; Mahdieh Mengelian, Uppsala; Roger Sund, Osby.

Hur gör man om man vill vara med?

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arbetsterapeutexamen: Anna Svensson, Umeå. Arkitektexamen: Anahid Behzadnia, Umeå. Civilekonomexamen: Viola Edström, Arvidsjaur; Adam Lindholm, Linköping; Olof Isaksson Lantto, Södertälje; Robin Eckerblad, Stockholm; Zhiwen Luo, Umeå; Sara Petersson, Bankeryd; Magnus Åhrman, Borlänge; Klara Bergkvist, Umeå; Anna Stenvall, Umeå; Victor Sandkvist, Umeå; Fredrik Olsson, Åsele. Civilingenjörsexamen: Olof Häggström, Umeå; Fredrik Kühn, Göteborg; Oscar Yachnin, Enebyberg; Martina Engman Reed, Austin, Texas; Nils Hjelte, Skellefteå; Rickard Lindahl, Umeå; Linus Engman, Umeå. Ekonomie kandidatexamen: Viola Edström,

MÅNADENS FÖRENING: UMEÅ STUDENTKÖR Umeå Studentkör startades år 1958 av ett par tandläkarstudenter. Idag består kören av 44 studenter och alumner från universitetets alla fakulteter. Kören sjunger på återkommande arrangemang – årshögtid, promovering, professorsinstallation med mera. Kören är inte bunden till universitetet, utan anlitas av andra och anordnar egna konserter som den traditionella Julkonserten i december, vilken vanligtvis hålls i Ålidhemskyrkan. Umeå Studentkör har hittills givit ut fyra CD-skivor: ”En Studentskiva”, ”Wolcum Yole!”, ”Stilla sköna aftontimma” samt ”Julsång”.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX 9:  2014


PORTRÄTTET:

ANNESOFIE BLIXT. ÅLDER: 30 år. PLUGGAR: Studievägledarprogrammet,

tredje året. AKTUELL: Grundade Föreningen Tilia, som den 3 december startar i Umeå med öppen kväll på Hamnmagasinet. TILIA: Du som vill bli medlem eller volontär, läs mer på www.foreningentilia.se eller mejla umea@foreningentilia.se. Stödsökande kan mejla stod@foreningentilia.se. Chatt 21.00–22.30 varje dag: http://foreningentilia.se/chatt/ Köp randiga bandet: http://foreningentilia. se/bandet-for-psykisk-halsa/

Annesofie Blixt. Startade föreningen Tilia, som den 3 december har öppen kväll på Hamnmagasinet i Umeå.

Hon vill stötta unga som mår dåligt Psykisk ohälsa är ett växande problem bland unga, många har svårt att få hjälp och lider i tystnad. Umeåstudenten Annesofie Blixt startade Föreningen Tilia för att förändra samhällets syn på psykisk ohälsa.

fokus på psykisk ohälsa. Utifrån sina egna erfarenheter av ätstörningar och psykisk ohälsa och många års volontärarbete inom olika stödföreningar hade hon upplevt att många ungdomar föll mellan stolarna och inte fick den hjälp de behövde.

Annesofie Blixt studerar tredje året på studievägledarprogrammet vid Umeå universitet. För två år sedan startade hon föreningen Tilia, som arbetar förebyggande och stöttande för unga med psykisk ohälsa.

DÄRFÖR STARTADE HON föreningen Tilia. Föreningen skriver på sin hemsida att ”barn och unga ska ha självkänsla nog att stå upp för sina rättigheter” och arbetet är både förebyggande, opinionsbildande och stödjande. Tilia vill visa att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa i samhället, men också att nå ut med stöd till dem som är drabbade och förebygga den psykiska ohälsan hos unga, bland annat genom självkänslakurser.

upplevde Annesofie att hon ofta hade mycket tid över utanför skolarbetet och hon bestämde sig för att ta tag i sin dröm om att starta en stödförening med

SOM DISTANSSTUDENT

Juristexamen: Anna Nilsson, Vällingby. Konstnärlig kandidatexamen: Tove Markkula, Sjöbo. Lärarexamen: Anton Nilsson, Sandviken; Marcus Nilsson, Norrtälje; John Seppä, Årsta; Emelie Norberg, Örnsköldsvik; Anton Norman, Bromma; Josephine Urban Jansson, Umeå; Gudmund Jonsson, Bjästa. Medicine kandidatexamen: Veronika Falk Nilsson, Sollefteå; Maria Söderlund, Skorped; Olivia Ohlsson, Umeå; Johanna Davidsson, Skänninge; Anna Svensson, Umeå. Medicine magisterexamen: Magnus Håkansson, Malmö; Frida Johansson, Malmö; Ann-Charlotte Rödin, Örnsköldsvik; Margareta Edman, Stockholm. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Zandra Selina Fagernäs, Umeå; Brita Danielsson, Falun; Elsa Hort, Umeå.

VERTEX 9: 2014

Det kan låta stressigt att driva en ideell förening vid sidan av sina studier, men det går inte att missa Anne­ sofies glöd när hon pratar om Tilia. får hon en bredare kunskap om bemötande och vägledning av unga och via Tilia har hon praktisk erfarenhet som hon kan använda sig av i utbildningen. –  Jag tror att studievägledare är framtidens yrke. Det är så många människor som lider av psykisk ohälsa och som studievägledare har vi ett ansvar och en möjlighet att nå ut till de unga som är drabbade och hjälpa dem tillbaka till samhället. Under de två år som Tilia har funnits har Annesofie och hennes kollegor i föreningen nått ut till många

GENOM UTBILDNINGEN

Naturvetenskaplig magisterexamen: Shibbir Ahmed, Umeå. Naturvetenskaplig masterexamen: Zhao Wang, Umeå; Domenique André, Umeå. Socionomexamen: Kristina Lundström, Umeå. Speciallärarexamen: Sophia Crona, Tyresö. Specialpedagogexamen: Stefan Sandberg, Danderyd. Tandteknikerexamen: Fredrik Persson, Åre. Teknologie kandidatexamen: Erik Liljas, Falun. Teknologie licentiatexamen: Jimmy Vesterberg, Umeå; Henrik Hagman, Umeå.

DEN 3 DECEMBER startar Tilia i Umeå med en öppen kväll på Hamnmagasinet för dem som vill veta mer.

EMMA THORELL STÅRSTA BILD: EMELIE FREDRIKSSON

VERTEX FÖR 4 ÅR SEDAN: ing ämn sid 9–11 n st skö idhem l på å

9-10: 2010

äldsta Här pluggar de nterna och yngsta stude sid 5

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

ungdomar och deltagit i debatten om psykisk ohälsa bland annat med kampanjen #psynligt som belyser att psykisk ohälsa har flera ansikten. I oktober i år släppte Tilia det randiga bandet, inspirerat av det rosa bandet för bröstcancer, som handlar om att visa att psykisk ohälsa finns, att våga prata om den och stötta dem som behöver det.

behövs Nya lösningar tudenter för allt fler läkars sid 6

Äkta klassisk kärlek n versio i moderniserad sid 17

Vertex nr 9: 2010

I Vertex reportageserie från Umeås olika studentbostadsområden har turen kommit till Ålidhem, i huvudsak byggt under 1960-talets sista år och en klassisk studentadress sedan tidigt 1970-tal. Malin Lindgren (bilden) läser lärarprogrammet, har studieuppehåll just nu och bor med sin sambo sedan några månader på Kandidatvägen, ”en ganska lugn del av Ålidhem”, vilket hon uppskattar. Max Bruto, som läser socionomprogrammet, gillar också stadsdelen: ”Det är nära till vänner, alla bor här. Jag bor i studentkorridor och hyran är väldigt bra i jämförelse med andra studentstäder”. Krogens nya ägare Simon Segerstedt tycker att det är en speciell stämning på Ålidhem. ”Det är mer fest här, folk är högljudda och skrattar mycket. På stan är det mest mingel”, säger han.

27


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Enkla fi

rman

100% trabat studen

t

Ekonomistuderande med cateringdrömmar? Se till att ditt företagande ger mersmak. Drivs du av tanken att utveckla ditt eget företag? Med vår hjälp är det enklare att förverkliga dina drömmar. Som student får du Enkla firman helt kostnadsfritt under hela studietiden, värde 600 kr/år. Du får en paketlösning som hjälper dig att skilja på dina och firmans pengar. Dessutom ingår en företagsapp så att du kan attestera och sköta betalningar mellan föreläsningarna. Och du får personlig rådgivning dygnet runt. Läs mer på seb.se/drivaegetstudent

Vertex nr 9 2014  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 9 2014  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement