Page 1

9-10: 2012

ELITIDROTT OCH STUDIER

[SIDAN 5]:

STUDENTEKONOMI

[6]:

ERIK HILLBOM, SIDAN 17:

Den plastiga “trycka ner myset i halsen”-musiken ställer jag mig skeptisk till. Men det finns också riktigt bra julmusik.

PORTRÄTTET

[23]:

Hoppet lever på elitavtal

EN MAJORITET MISSNÖJD MED SIN EKONOMI

SAMTAL SOM HANDLAR OM LIVET I STORT

Allt från snowboard och inlines till friidrott och fotboll finns representerat bland Umeås 250 studenter med elitidrotts­ avtal. Vertex kollar in de studenttätaste elitlagen i stan.

Vertex har frågat 100 studenter i Umeå om privatekonomin. De flesta tycker att den är ”dålig”.

Diakonen Åsa Norin beskriver Kyrkan på campus som ett ”multireligiöst kapell”.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

BLogg: gustav borsgård om vikten Att Få rätt snärt på själva starten.

Det våras för uppsatstiteln För närvarande håller jag på och pular med min kandidatuppsats i religionsvetenskap. Den är tänkt att handla om bilden film [...] Våra lärare på

FoTo: frida brännlud

av Djävulen på

Gustav Borsgård. Pluggar i Umeå och bloggar på vertex.nu.

universitetet påstår att det viktigaste med en uppsats är att ha ett vettigt och välformulerat syfte. Men det stämmer naturligtvis inte – det viktigaste med en uppsats är att ha en spexig uppsatstitel. En riktigt catchy och intresseväck-

ande titel är nämligen A och O när man söker forskningsbidrag (jag ljuger inte!)

Om jag hamnat efter så är det inte på grund av innebandyn sandra larsson spelar innebandy på elitnivå i ibk dalen och pluggar samtidigt till lärare. Läs mer på vertex.nu

och därför lägger följaktligen gängse doktorandsökande ner stor möda på att få till en skön ordlek eller liknande i sin forskningsplan, varför det ibland också känns som att forskare kommer på

11.00

Läs hela texten På:

den 12 december berättar den nyblivne nobel­pristagaren Brian Kobilka om sin banbrytande forskning under ett besök på Umeå universitet. Kobilka, verksam vid Stanford University School of Medicine, får nobelpriset för sin forskning om cellernas mottagare för signaler från omgivningen. Han före­läser den 12 december kl. 11.00 i Aula Nordica. Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade, men man bör komma i tid för att vara säker på en plats.

vertex.nu/blogg

[publicerat 21 november 2012]

ordvitsen INNAN de bestämmer sig för vad tusan de ska skriva om. En riktigt bra uppsatstitel

ska

låta som en översatt hollywoodfilm från Sveriges 80-tal. Om man skriver om August Strindberg bör uppsatsen alltså heta typ Det våras för Strindberg eller varför inte Raka rör i Röda rummet eller kanske Lugna puckar, August!

Fler biobiljetter utlottas! Under hösten har Vertex lottat ut biobiljet­ ter bland alla som gillat Vertex på Facebook. Inför slutspurten sätter vi på tomteskägget och delar ut fem biobiljetter (valfri film) bland dem som gillar Vertex under december månad. Sök ”Vertex, studenttidningen” på FB eller gå in via länken på vertex.nu [publicerat 20 november 2012]

”Höj inte studiemedlet!” n KRönika. Studiemedlen är för snålt tilltagna, menar många. Johan Marklund tycker tvärtom att studielånet blivit för stort – vilket gör att skulden inför framtiden bara växer. ”Varje år höjs det belopp man som studerande får av csn, ifall man nu sökt studiemedel. Visst är det trevligt med mer pengar på kontot – men behövs de verkligen? […] Jag har inget emot pengar, men jag vill heller inte ha en större skuld. Inte större än nödvändigt i alla fall.” Sofia Rudeklint skriver i en kommentar till krönikan att tanken att försöka minska skulden som ska betalas av senare är god, ”men samtidigt är det bra många studenter som lever väldigt knappt på det du kallar en hög studiemedelsnivå. Speciellt i större städer där möjligheterna att bo billigt ofta är begränsade. Om man känner att man klarar sig på mindre har man ju däremot alla möjligheter att inte låna maxbelopp från csn.” Läs mer: vertex.nu/kronikor

Strip: Tinah Scheutzvertex 9-10:  2012


9-10:  2012

Bertil Janson

chefredaktör Vertex

n JULEROCK. Det går rykten om att julen närmar sig, något som rockabilly­gruppen John Lindberg Trio tagit fasta på. Nya skivan Rock This Christmas består till största delen av egna låtar med sättningen trummor, ståbas, elgitarr och sång. Vill du ha den? Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i des­ sa kårer får ti­dningen via P­osten eller tid­ ningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christer Nilsson, tel 090-711 515 christer.nilsson@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

vertex 9-10: 2012

8: KONSTEN PÅ CAMPUS.

foto: ANDERS SAMUEL SSON

Sporthatarna får ursäkta – vänd blad direkt, vetja! – men jag måste faktiskt kicka igång det här med Zlatan Ibrahimovics bicykleta. Ni som är kvar vet vad jag pratar om: den gigantiska kung-fu-sparken-med-ryggen-mot-mål som gjorde en massa människor rusiga av glädje, både i Sverige och utomlands, faktiskt även i England. I antikens Grekland hölls de olympiska spelen för att hedra gudarna, och på sätt och vis kan gåshuden och huvudskakningarna som den överjordiska sparken framkallade sägas fylla en sorts religiös funktion. Den var overklig. Den var osannolik. Men den gick att utföra. Den bevisade liksom att det kan finnas något annat. Där har vi kanske kärnan i idrottens tjusning för oss som har den böjelsen: känslan av eufori när precis allt funkar och går så bra som det kanske inte alltid gör i vardagsharvandet. Universitetsidrottandet i Sverige har långt ifrån samma utbredning och status som i till exempel usa, men Umeå universitet ska nu satsa ett gäng miljoner på idrottsforskning. Elitidrottare som studerar i Umeå kan också, sedan några år, teckna ett särskilt avtal som ska underlätta kombinationen av idrott och studier. I detta nummer vänder vi på myntet och kollar in hur många studenter det finns i några av elitlagen i Umeå. I våras, när student-vm i innebandy spelades i Tjeckien, bestod förresten 8 av de 20 spelarna i svenska damlandslaget av umeåstudenter. Sverige blev världsmästare.

Skulpturen ”Gestalt i storm”, av Bror Marklund( 1907-1977), står utanför Lindellhallen. 

Hoppa upp tre meter och dunka bollen i mål

Ur innehållet i korthet: 5. Mest studenter i UMeå IK. Mer än halva Umeå IK:s spelartrupp är studenter. UIK toppar därmed listan över de studenttätaste lagen i Umeå.

17.  KVÄLJNINGAR ELLER JULMYS. Erik Hillbom har ett ambivalent för­ hållande till julmusik, men favoriter finns och han listar några av dem.

6. Plånboken sällan fylld. Ungefär en tredjedel extrajobbar – och mer än varannan student i Vertex undersökning upplever sin ekonomiska situation som ”dålig”.

22. lucia med studentkören. Den som vill kalibrera in julstämningen kan besöka Aula Nordica torsdag den 13 december klockan 12.10.

9. KONSTEN PÅ CAMPUS. Det finns ungefär 1 200 offentliga konstverk på campus. Vertex tar en rundtur och kollar in några av dem.

23. Vidsynt kyrka för alla. ”Man behöver inte vara kristen för att ta kontakt med oss. De samtal vi har handlar om livet i stort”, säger Åsa Norin, diakon på Kyrkan på campus.

OMSLAGSFOTO: ”Rcaucino”/ mostphotos.com

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20 BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet WWW: vertex.nu TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2012 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: utkommer 28 januari MANUSSTOPP: måndag 11 januari REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

TIPSA VERTEX: Stort som smått – hör av dig om du vet något som fler borde veta. Mejla: red@vertex.nu MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Rebecca Göransson (text & foto) Calle Ekblom Käck (text) Mia Hansén (text) Erik Hillbom (text) Karin Johansson (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Johan Marklund (text & foto) Tinah Scheutz (seriestrip) Veronica Wiman Nilsson (korrektur)

VERONICA WIMAN NILSSON korrekturläser

Vertex och jobbar som informatör på Institu­ tionen för språkstudier, båda tydliga tecken på en klassisk språknörd. På fritiden tycker hon om att titta på Star Trek och läsa Stephen King.
Brasserie dans le magnefique Hotel de ville

Rexcellent Sittning

r o s e r d n e k e we

l l ä j f l e t t i k ü e m u rrum fjäll, delar skidüka antt.o.r Umeü-Kittel och/eller nya bek r Du üker med buss ne vän a din d ndard) me rtet ingür! (vandrarhemssta tko Lif lv. sjä ket r med kä skaper och ordna

ski-bum

2ssr9esa5600:-:fr. 1bu endast

ss + Ospec boende

+ Bussresa + Skipa

Vür anrika festsal skapar den rätta känslan fÜr sittningen eller festen.

pris/person

Vi erbjuder tvü- eller trerättersmiddagar frün 285 kr/335 kr. Bokar du en lÜrdag ingür Rex Full House med dj:s, dansgolv och barer i hela huset. Kontakta Anders Karlsson fÜr mer info och offert 090-70 60 53, 070-307 60 53, anders@rexbar.com nattKluBB: Fullhouse: Varje lÜrdag, 3 vüningar, 3 olika musikstilar (halv entrÊ med kürleg).

@P?QQCPGC}TGL@?P}MQR AF?PI

rexbar.com

g n ü g t U ? l l ä v ik • Var alltid beredd att visa legitimation i dÜrren • Personalen für inte servera dig om du anses fÜr berusad • Du kan bli avvisad frün krogen om du är alltfÜr onykter eller stÜr andra • Personalen für aldrig dricka med dig eller bjuda dig pü alkohol • Du für inte ta med dig drycker till eller frün krogen • Inga formar av vüld, hot eller trakasserier tolereras – varken mot personal eller andra gäster • En person som langar/kÜper eller bjuder minderürig pü alkohol avvisas och polisanmäls • Inga narkotikapüverkade personer släpps in pü krogen • Du kan alltid kÜpa lagad mat och alkoholfri dryck • Du kan alltid fÜrvänta dig att bli rättvist behandlad

Liksom i paketen ovan üker du buss men här gäll er boende pü annexet ovanfÜr hotellet. Du äter kvällssupÊ ankoms tkvällen. Frukost pü morgnarna och tvürätters middag i Hot ellmatsalen. Sänglinne och städning ingür i priset.

silverado

fr. 1995:-

endast bussresa 600:-

+ Bussresa + Boende pü annexet + Skipass + Skid ükarmiddag fredag + Restaurangmiddag lÜrdag+ Lunch sÜndag + Frukost lÜrdag och sÜndag pris/person llet. Du äter här gäller boende pü hote ätters Som Silverado-paketet men tvür , rna gna mor pü llen. Frukost priset. kvällssupÊ ankomstkvä ne och städning ingür i glin Sän len. atsa ellm middag i Hot

guldkant

95:fr. 20 bussresa 600:endast

ddag fredag llet + Skipass + SkidĂĽkarmi Bussresa + Boende pĂĽ hote lĂśrdag ost Fruk + dag sĂśn ch ag + Lun + Restaurangmiddag lĂśrd och sĂśndag pris/person

STUDENTSPECIAL 2 dagars logi och 2 dagars Skipass

(ni ordnar resan själv, sÜndag till tisdag i mün av plats) Endast:

880 kr/per pers.

WWWSKIUSEsKITTELFJALLCOM  sINFO KITTELFJALLCOM


nyhetstips: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

Ntk börjar planera för 15-årsjubileum n Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK, har påbörjat planeringen inför näs­ ta års 15-årsjubileum. När Vertex pratar med ordförande Helena Dahlberg i mit­ ten av november säger hon att arbetet fortfarande är i startgroparna och att en arbetsgrupp börjar ta form. Det enda som är bestämt är datum och plats. – Den 15 maj kommer vi anordna jubi­ leet och det kommer vara på Origo, sä­ ger Helena Dahlberg.

Alkoholfri klubb på campus i vår

Umeå IK. Har den studenttätaste spelartruppen av Umeås elitlag.

Majoriteten av spelarna i Umeå IK är studenter En majoritet av spelarna i Umeå IK:s trupp pluggar på universitetet. UIK toppar därmed listan över de studenttätaste elitidrottslagen i Umeå. En undersökning som Vertex gjort i slutet av oktober visar på att Umeå IK har störst andel studerande i sin trupp – hela 62 procent. De spelare som går på fotbollsgymnasium har då också räknats som studerande. – Vi jobbar målmedvetet med att ta ansvar för tjejernas sociala situation, säger UIK:s sportchef Niklas Westman och fortsätter: – Vi kan inte erbjuda de löner som gör att spelarna kan vara professionella, utan måste nyttja de möjligheter som finns att kombinera ett civilt liv med studier och elitfotboll. Är det enklare att locka till sig spelare med hjälp av universitetet och dess elitidrottsavtal?

– Ja, det är helt klart en jättebra konkurrensfördel om du kan hitta bra studielösningar för duktiga spelare

n Snart kan Umeå stoltsera med en a­lkoholfri klubbkväll. Detaljer kring hur och när klubben ska bli var vid Verte­x pressläggning inte färdiga, men Irma Olofsson, studiesocialt ansvarig på Umeå studentkår, säger att planeringen ska påbörjas på allvar vid månadsskiftet november–december. Susanne Dahl, studentpräst vid Kyr­ kan på campus, säger att klubben kom­ mer att hållas under vårterminen 2013. Aktörerna bakom den alkoholfria klubbkvällen är Medicinska studentkå­ ren, Umeå studentkår, Umeå naturve­ tar- och teknologkår, Skogshögskolans studentkår, Kyrkan på campus, Student­ hälsan och Kulturföreningen Humlan.

andel studerande i elitlagen i Umeå (Siffrorna inom parentes anger antal studerande/totalt antal spelare i truppen.)

jämfört med många andra städer och lag, säger Niklas Westman.

Umeå IK (dam) 62 % (13/21)

kommer IBK Dalens innebandydamer, som också har en trupp där mer än hälften är studerande. Caroline Stattin i IBK Dalen tror att det kan bero på det elitidrottsavtal som spelare kan teckna med universitetet. – Det är ett jättebra sätt att kunna kombinera elitsatsningen på innebandy med studerandet, säger hon.

IKSU (dam)

Tätt efter Umeå IK

som också studerar och spelar i IBK Dalen, tycker att det märks i laget att över hälften pluggar. – Det märks mycket på våra vanor. Man har mycket gemensamt som studenter. Vi brukar anordna innebandyluncher där vi är några stycken och Linnea Ivarsson,

IBK Dalen (dam) 54 % (13/24) 34 %

(8/23)

Björköven (herr) 29 % (7/24) IBK Dalen (herr) 14 % (3/21) Umeå FC (herr) 14 %

(3/21)

äter antingen på skolan eller hemma hos någon av oss som pluggar. av både IKSU:s innebandydamer och Björklövens hockeyherrar studerar, medan bara tre spelare i UFC:s herrlag i fotboll respektive IBK Dalens innebandyherrar pluggar just nu, visar Vertex undersökning.  johan marklund Ungefär en tredjedel

Lilljansberget. Arkitektskiss.

bostäder Planeras nära campus

250 studenter med elitavtal

Elitidrottsavtalet har funnits på Umeå universitet sedan hösten 2007. Då var det femton idrottare som hade avtalet. Därefter har antalet ökat med nästan 50 personer per år. – Avtalet skrivs en gång, oftast när man börjar studera. Det handlar om att möjliggöra en kombinering av idrottan-

vertex 9-10: 2012

det och studierna. Avtalet är till för att anpassa, så att man kan hitta lösningar då man till exempel är på träningsläger eller tävlingar, berättar Pernilla Eriksson som är enhetssamordnare och studievägledare på Umeå centrum för idrottsvetenskap (uciv). Umeå universitet har nyligen beslutat att satsa 17 miljoner kronor, över en treårsperiod, på idrottsforskning. Universitetet har även som mål att bli utsett till ett Riksidrottsuniversitet av Riksidrottsförbundet. johan marklund

Mer om elitavtalet på vertex.nu

foto: sportfoto väst

På Umeå universitet finns det möjlighet för elitidrottare att teckna ett elitidrottsavtal som ska hjälpa dem kombinera studierna med elitsatsningen. Idag har drygt 250 studenter ett sådant avtal.

mer om Spelarna på webben. Läs

om hur Joakim Vikström i Björklöven och Sandra Larsson i IBK Dalen kombinerar universitetsstudier med elitidrott: vertex.nu/pa-campus

n Nya studentbostäder ska byggas pre­ cis i utkanten av campusområdet. Aka­ demiska Hus har beslutat att arrendera ut marken vid Campus Arena. Umeås nya studentbostadsområde planeras i det nuvarande skogsområdet mellan Campus Arena (fotbollsplanen på campus) och Lilljansberget. Beslutet att arrendera ut skogsmar­ ken till förmån för 200 nya studentbos­ täder har tagits för att stärka Campus Umeå som en attraktiv kunskapsmiljö. Nu söker Akademiska Hus en långsiktig bostadsaktör för det omfattande pro­ jektet – någon tidpunkt för byggstart finns alltså inte i dagsläget. Läs mer på: vertex.nu
foto: mikael hansson

Vinnare. Före detta umeåstudenterna Jakob Nyström och Sofie Edvardsson fick priset som Årets unga företagare.

De utsågs till Årets unga företagare n Sofie Edvardsson och Jakob Nyström fick priset som Årets unga företagare un­ der Umeågalan i november. De har båda läst digital medieproduktion vid Umeå uni­ versitet. Direkt efter den treåriga utbild­ ningen bildade de tillsammans bolaget Soja Film och har efter några år etablerat sig inom reklam- och marknadsbranschen i regionen. De har gjort uppdrag åt bland andra LKAB, ProcessIT Innovations, Umeå Energi, Sogeti och Norrmejerier – Vi är duktiga på att jobba med främst tekniska företag som har tjänster som är svåra att förklara, berättar Sofie Edvards­ son i en intervju på institutionen för infor­ matiks hemsida. Institutionen för informatik, som basar för utbildningen Digital medieproduktion, kan nu räkna in segrar två år i rad nu. Även i fjol vann tidigare studenter pris som Årets unga företagare – då företaget The Core.

bra hsv-betyg till sjukhusfysik i Umeå n Umeå universitets utbildning som leder till sjukhusfysikerexamen håller hög kvali­ tet, konstaterar Högskoleverket, HSV, i en ny utvärdering. – Det är väldigt trevligt att bli bedömda att ha en utbildning med hög kvalite­t och i vissa fall mycket hög kvalitet. Det är vår absoluta målsättning att nå högsta be­ tyg till nästa utvärdering, säger Lennart O­lofsson, studierektor för utbildningen i sjukhusfysik, i ett pressmeddelande. HSV:s kvalitetsutvärderingar grundas på studenternas examensarbeten, läro­ sätets självvärdering, samt studenternas uppfattning om hur väl utbildningen skapar förutsättningar att nå målen i examensbe­ skrivningarna.

Endast två nya spermadonatorer sedan i somras och fortsatt brist på såväl ägg som sperma. Så ser s­ituationen ut vid IVF-kliniken i Umeå inför 2013, då behovet förväntas öka ytterligare. I Vertex nr. 6/2012 träffade vi umeåstudenten “Daniel” som donerade sperma vid ivf-kliniken i Umeå. I artikeln kunde man läsa om de långa behandlingsköer som uppstått till följd av för få ägg- och spermadonatorer. Och det har inte skett någon större förändring sedan dess. – Vi är fortfarande i kris och behöver f ler donatorer. Det är visserligen längre köer för äggdonationer,MÅNGA MISSNÖJ Mer än varannan upplever sin ekonomiska situation som ”dålig” och nästan en tiondel som ”mycket dålig”. Det visar enkätsvaren från 100 studenter i Umeå. Vertex delade 13–16 november ut 100 enkäter till studenter i Vårdvetarhuset, Naturvetarhuset, Humanisthuset, Samhällsvetarhuset och mit-huset. Då antalet inte är tillräckligt stort för att säkerställa ett statistiskt tillförlitligt material kan resultatet istället ses som en fingervisning om studenters ekonomiska situation. tillfrågade tar både studielån och bidrag, vilket gör detta till den klart vanligaste försörjningsformen. Av de 29 som angav att de arbetade vid sidan av studierna kombinerade 18 av dessa det med att endast ta bidragsdelen från csn. Bland dessa 18 anger endast en att denne anser sin ekonomiska situation vara ”dålig”. Resterande 17 tycker att den är ”bra”. 70 procent av de

Den stora andelen missnöjda finns istället bland de studenter som använder sig av både låne- och bidragsdel. Här finns även den största delen (fem stycken) som anger att de har en tusenlapp eller mindre efter att räkningar, hyra och mat är betalda. vid sidan av studierna är det bara två som har en tjänst som motsvarar mer än 50 procents tjänstgöring. Dessa är även de två som anser sin ekonomi vara ”mycket bra” – och båda har efter de fasta utgifterna mer än 3 000 kronor kvar varje månad. Av dem som jobbar

femhundralapp som ”blivit över” skulle hela 66 procent av de tillfrågade bland annat lägga på nöjEn

en. Ingen skulle skänka pengar till välgörenhet och 12 procent skulle spara pengarna. Detta kan ställas i relation till att precis hälften av de 100 tillfrågade studenterna någon gång under sin studietid har behövt låna pengar av en närstående för att klara månadens utgifter. Drygt 60 procent har någon gång tackat nej till att delta i studiesociala aktiviteter på grund av sin ekonomi. framme och exempelvis akut tandvård krävs, vilket i Vertex exempel skulle kosta 1 000 kronor, är det mer än hälften av de tillfrågade som inte anser sig kunna betala detta på egen hand. Om olyckan är

mellan manliga och kvinnliga studenter kan man nämna att kvinnor är nöjdare med sin ekonomi, har i snitt mer pengar kvar efter utgifterna och lägger i högre grad den fiktiva femhundralappen på kläder än män. Vad gäller skillnader

ANDERS SAMUELSSON

Stora skillnader i studiemedlets up I Sverige ska studielånen betalas tillbaka inom 25 år. I Norge kan lånen i efterhand omvandlas till bidrag. Skillnaderna mellan i studiemedlets upplägg ute i Europa är stora, visar Vertex rundsvep. Få ämnen har debatterats så flitigt som det svenska studiemedelssystemet. Åtminstone bland studenterna själva. Men tittar man bortom landets gränser och ut över resterande Europa visar det sig att villkoren för medel avseende eftergymnasiala studier är väldigt olika. Både vad gäller ersättningens storlek, utformning samt återbetalnings- och resultatkrav. Ver-

tex fick tag på två rapporter med vilka vi jämförde det svenska studiemedlet med övriga Europa. Nedan följer ett urval av de skillnader som finns. studenter är de som i högst grad använder studiemedlet som huvudsaklig ersättning. Sverige och Danmark är de enda europeiska länderna där studiemedlet Svenska och danska

”KOMMER ATT BEHÖVAS FLER DONATORER EFTER NYÅR” men jag skulle säga att vi är i stort behov av båda, säger Maria Löwstedt, embryolog och rekryterare av ägg- och spermadonatorer vid ivfkliniken i Umeå. spermadonationer startades i början av 80-talet och drevs i landstingets regi fram till att ivf-kliniken tog över 2002. Sammanlagt har det funnits 69 godkända donatorer. Maria Löwstedt säger att det på senare tid varit något fler intresserade än tidigare, men att det inte Verksamheten med

ens är hälften som blivit godkända som spermadonatorer. – Idag har vi cirka 15 donatorer, men större delen av dem donerade för några år sedan, men då deras kvot på sex stycken befruktningar inte är uppnådda är de fortfarande registrerade. att Västerbottens läns landsting ska erbjuda lesbiska par tre subventionerade donatorinseminationsförsök. Något som tidigare endast varit verklighet för heterosexuella par. I oktober togs beslutet

i snitt utgör mer än 50 procent av den totala inkomsten för studenter med eget boende. Generellt visar rapporten att studiemedel i form av både bidrag och lån är vanligt i norra Europa, medan det i de sydeuropeiska länderna är vanligare med endast en bidragsdel. I exempelvis Kroatien finns endast en bidragsdel, men denna baseras på meriter och delas endast ut till de studenter som har de bästa studieresultaten. för studenter i de flesta europeiska länder att låna pengar för sin undervisning. För att lån ska anses som ett allmängiltigt sätt att finansiera sina studier Det är teoretiskt möjligt

– Vi är oroliga över hur det ska gå. Vi klarar knappt av situationen nu och det kommer behövas fler donationer efter nyår. Därför är vi oroliga. Maria Löwstedt säger att

dagens ersättning på 500 kronor per spermadonation inte kommer höjas, men att hon hoppas på en förändring av ersättningarna för äggdonation och att den höjs från dagens 3 000 kronor. – Förhoppningsvis ska vi höja ersättningen för ägg-donation till det dubbla efter årsskiftet, säger Maria Löwstedt.

anders samuelsson

vertex 9-10:  2012


JDA MED EKONOMIN

40

60 60

Mer än 3 000 kr. [2 st]

00

2 000–3 000 kr. [25 st]

10 10

1 000–2 000 kr. [66 st]

20 20

”Hur upplever du din ekonomi under studietiden?”

30 20 20 10 10 0 0

Mycket bra [2 st]

40 40

Bra [34 st]

Annat [5 st] (ofta ”samboförhållande med delad ekonomi”)

Föräldrar [5 st]

50 50 sparade pengar [6 st]

00

CSN: Endadst bidrag [20 st]

10

10

Jobbar [29 st]

2020

CSN: Både lån och bidrag [70 st]

3030

30

Ja, någon enstaka gång [35 st]

40

mat, hyra och räkningar är betalda?”

60 60 40 40

Nej [50 st]

5050

70 50 50

Ja, ofta [15 st]

6060

80 ”Hur mycket pengar har du kvar när

Dålig [55 st]

7070

”Har du under din studietid behövt låna pengar (t.ex. från vänner/familj) för att klara en månads utgifter?”

0–1 000 kr. [7 st]

”Hur försörjer du dig under studietiden?” Svarande: 100 studenter i Umeå. (Flera alternativ kunde väljas av varje student.)

Mycket dålig [9 st]

Antal 80 studenter.

pplägg ute i Europa krävs att fem procent av studenterna i landet nyttjar detta. I Portugal är det endast 3,4 procent som tar lån och motsvarande andel i Frankrike är endast 0,1 procent. bidragsdelen 2 796 kronor och lånedelen 6 124 kronor, beräknat på fyra veckors heltidsstudier. I rapporten från Eurostudent framgår det att det svenska studiestödets köpkraft står sig väl jämfört med övriga europeiska länder. Däremot består det svenska studiemedlet av en ovanligt hög andel lån och en något lägre bidragsdel. I Sverige har man 25 år på sig att betala tillbaka sina lån (eller det antal år 2012 är den svenska

vertex 9-10: 2012

som kvarstår innan låntagaren fyller 60), vilket är tidsmässigt generöst jämfört med villkoren i de flesta andra europeiska länderna. Däremot förväntas studenten ha betalat tillbaka hela summan inom denna period. I exempelvis Norge och Holland finns möjligheten att i efterhand få lånen omvandlade till bidrag. Detta om studenten presterar tillräckliga resultat och tar sin examen på utsatt tid.

sin ekonomiska ersättning personligen. I andra länder, bland annat i Belgien, Tjeckien och Frankrike, ses studentens familj som den enhet som får ersättning utifrån familjens ekonomiska situation. Då i form av skattelättnader. Med andra ord förväntas det i högre grad att familjen försörjer studenten under studietiden jämfört med exempelvis Sverige.

Det förväntas i högre grad att familjen försörjer studenten

varierar också kraftigt. I Sverige måste studenten klara minst 75 procent av de

kurser han eller hon läser. Om denne inte klarar detta dras studiemedlet in. Liknande krav finns i flera andra länder men då i form av tidskrav, det vill säga att man klarar utbildningen på utsatt tid. de skillnader som finns mellan länderna. Kanske tycker du att det svenska systemet fungerar bra, eller föredrar du andra länders tillvägagångssätt? Gör din röst hörd på Vertex.nu och dela med dig av dina synpunkter på det svenska studiemedelssystemet. Detta är några av

Kraven på studenterna

räknas studenten som en individ och får därmed I de nordiska länderna

Anders samuelsson
KURSLITTERATUR

Ă…kerbloms Universitetsbokhandel AB 3ÂŻ%)64503(&56.&ÂŻt 7"3%"("3t-½3%"("3

VĂ„LKOMMEN! STUDENTRABATT 10%

HĂ„r Hittar dU

vid uppvisande av giltig studentlegitimation

jUlklapparna! skoter – fiske – büt �Din livfÜrsäkring, ditt val�

realiSta - 50% FINNS ATT HĂ„MTA NU!

Aclima-underställ

�Ullfiber i alla väder� Stor sortering. Flytoveraller 7 fabrikat fr 995:- 100:- rabatt pü flytoverall vid kÜp FlytvÄStar, rÄddingSlUngor M M. av Aclima underställ. Auktoriserad üterfÜrsäljare

Fritid och jakt

GPS

�Kvalitet, lügpris! (ord 1.549:-) dolomitE JacKa + KilimaNJaRo BYXa Nu

1.199:-

Lappland Extreme jacka, byxa, fodrad (ord 2.098:-) Nu

1.695:Finnveden, byxa (ord 499:-) Nu 299:STĂ–VLAR, KĂ„NGOR

899:-

FRĂ…N Viking, Nokia, Tretorn, Kamik, Muckboot, Pinewood

GaRmiN RiNo GPS med kom.radio 4.495:astRo 320 NoRdic + dc 40 halsband 6.495:(ord 6.995:-) FRiluFtsKaRta PRo V3 fr 1.895:-

FlugspĂśn, -rullar upp till 40% Sage, Zpey, Vision, Guideline, Reddington

Betessortiment upp till 40%

KÜp presentkort och delta i tävling! Dragning av vinnare den 30/11 2012, 8/12 2012 och 2/1 2013.

Mer info i butik

Vi bjuder pĂĽ kaffe, kaka, fisketips och video i vĂĽrt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

KvalitÊ – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJAÖst pü sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN UmeĂĽ t 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

vertex 9-10:  2012


KONSTEN PÅ CAMPUS Konsthandläggare Brita Täljedal framför mural­ målningen ”Umeåväggen” av Lage Lindell, konstnären som fått ge Lindellhallen dess namn. ”En fantastisk målning som stått sig otroligt bra med tanke på hur mycket kaffe och snus som måste ha spillts på väggen”, säger Täljedal om konstverket som målades 1972 – ett av de över tusen offentliga konstverk som finns på universitetsområdet. foto: anders samuelsson

vertex 9-10: 2012
Mirror Digital Clock. Den som inte lagt märke till Albin Karlssons digitala spegelklocka, upphängd i UB:s tak, har missat en ständigt pågående – och väldigt fascinerande – teknisk och konstnärlig happening.

”DET SKULLE NOG KÄNNAS TOMT OM De flesta har sett den, men få reflekterat över den. En rundtur i jakt på konsten på campus blir som att plötsligt upptäcka vad som egentligen hänger på väggar och tak.

När man tillbringar dag ut och dag in i och utanför universitetets lokaler är det ibland svårt att se den offentliga konsten på campus. Den är en del av vardagen för tusentals studenter och anställda, fastän den säkert går många obemärkt förbi. Men den finns där; stor och liten, påträngande och lågmäld och den kommer i (nästan) alla former. Ja, den finns överallt för dem som väljer att se den. ”Norra skenet”, statyn mellan dammen och Lärarhuset, universitetets kanske mest kända konstverk, till Sune Jonssons fotografier i Humanisthuset och Albin Karlssons ”Mirror Digital Clock” som hänger i taket på universitetsbiblioteket: alla finns de där för studenter och allmänheten att beskåda. Och de är bara tre av sammanlagt cirka 1 200 verk som finns i form av teckningar, tavlor, skulpturer och konsthantverk. Och hör och häpna: de har inte bekostats av Umeå universitet. Förutom ett fåtal gåvor och donationer är det i huvudsak svenska staten som bekostar konsten, där Statens konstråd fungerar som distributör. Det enda som universitetet betalar för är transporten av konsten. Från Ernst Nordins

10

Konst-GUIDE PÅ GÅNG n Både en guidebok över ett 40-tal konstverk på campus och gratis konstvandringar på campus är på gång inför kulturhuvud­ stadsåret 2014. Samtliga 1 200 konstverk lär dock ingen hinna kolla in under en dag. Brita Täljedal är intendent och konsthandläggare på Bildmuseet. I hennes uppdrag ingår att fungera som en länk mellan Statens konstråd och Umeå universitet. – Det är ett helt fantastiskt system. Statens konstråd köper in och placerar konst hos oss och andra statliga myndigheter. Mitt uppdrag är att sköta om konsten och inventera en gång per år. Det är ett jättejobb, så det gäller för mig och andra att hålla koll. diskutera värdet på konstverk då risken för stöld och skadegörelse ökar. Men att det rör sig om ett sammanlagt värde på miljontals kronor står klart när Vertex tittar på inventeringslistan från 2011. Brita Täljedal får inte

Gammal i gården. Lars Anderssons träskulptur ”Bagge” stod i Humanisthuset redan när konsthandläggaren Britta Täljedal pluggade på 1970-talet. – I stort sett inget har försvunnit, peppar peppar, men däremot har det hänt att personer och institutioner flyttar och då kan konst hamna på fel ställe. Det har hänt att jag får ett telefonsamtal från någon som hittat en tavla i ett förråd, och sedan visar det sig att den flyttats utan att vi fått veta det. rent praktiskt när konst hamnar på campus? Brita Täljedal förklarar att när Umeå universitet bygger nytt, renoverar eller bygger ut skickas en ansökan till Statens konstråd. Därefter beslutas det från deras sida om det ska satsas på de aktuella lokalerna och i så fall tilldelas en projektledare. Processen sker Men hur går det till,

i samverkan med ansvarig institution. – Senast var det Fysikhuset som byggde om. Institutionen önskade ny konst och fick närmare 40 verk. Fysikhusets tidigare konst, som hade hunnit bli ganska sliten, skickades tillbaka till Stockholm. Det går inte att önska en viss typ av konst. Statens konstråd ger ett förslag och sedan får institutionen tacka ja eller nej. på universitetet är en sanning med modifikation. På kontor samt i mindre undervisningssalar finns ingen statligt tilldelad konst. Den ska istället finnas där det passerar mycket folk, såsom korridorer, personalrum, större Att konst finns överallt

vertex 9-10:  2012


VAD TYCKER DU OM Konsten på campus?

Anna Helgesson: – Jag tycker konsten är bra. Målningen i Lindellhallen är speciell. Jag ser nya gre­ jer i den hela tiden och har försökt lista ut vilka sporter som finns på den. Jag har sett att stavhopp finns med.

M KONSTEN TOGS BORT” Nils Wiklund: – Har inte lagt märke till konsten på c­ampus så mycket, men tycker väl att det är fint. Det är mest de stora grejerna jag ser när jag går från Ålidhem till univer­ sitetet. Själv gillar jag minimalistisk konst.

Karin i brons. Curt Thorsjös skulptur ”Karin” vilar i en korridor i Naturvetarhuset. Verk av tecknaren och skulptören Thorsjö finns på flera olika platser i Sverige. samlingsrum samt i vissa chefers kontor där det hålls större möten. När Humanisthuset ska renoveras 2013 kommer det finnas möjlighet att byta ut delar av den befintliga konsten. Däremot får den inte ställas ut hur som helst. – Statens konstråd vill placera verken, och det är inte tillåtet för personal att flytta om dem i efterhand. Det finns en del tidiga donationer från 60- och 70-talet, men Brita Täljedal säger att det kan vara problematiskt med donationer då det ofta finns krav från donatorn var verken ska hänga – något som universitetet inte kan garantera. Trots att Umeå universitet har Konst-

vertex 9-10: 2012

högskolan finns ingen konst gjord av studenter. Något som inte heller har efterfrågats från studenthåll, enligt Brita Täljedal – Statens konstråd handlar endast av yrkesverksamma konstnärer. Rådet är den största uppköparen av konst i landet och konstnärerna får skäligt betalt samtidigt som många kan ta del av den. På så sätt är det ett system som är många till godo. man som student tar konsten för given under de långa dagarna i skolbänken. Brita Täljedal förklarar att det är sällsynt med studentreaktioner på konsten, men att den i de flesta fall ändå är positiv. – Jag tror däremot att många skulle Kanske är det så att

Norra skenet. Ernst Nordins staty har blivit en symbol för Umeå universitet. sakna den ifall den togs bort. Då skulle det nog kännas tomt. För närvarande arbetar Brita, tillsammans med Informationsenheten, enheten för konstvetenskap samt Statens konstråd och LokalförsörjningsEnheten med en guidebok över ett 40tal verk belägna på campus. Målet är att denna ska stå klar lagom till kulturhuvudstadsårets början och kommer även innefatta en ljudpresentation som används via mobiltelefonen. – Under 2014 ska vi försöka ordna gratis konstturer på campus. Det har varit efterfrågat men är svårt att hinna med i dagsläget.

Tyra Sundqvist: –Konstverket i Lindellhallen är under­ ligt. Men korridoren i Humanisthuset är trevlig med all konst som finns där. Det är fint att gå förbi. Men jag tycker det är lite textilkonst jämfört med bildkonst.

text och foto:

Text och foto:

anders samuelsson

Rebecca göransson

11


Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress.

Klippning från 200:- drop in Ålidhems Centrum: 090-19 33 33 Öppettider: Mån–fre 10–21, Lör 10–18 Centrum, Västra Esplanaden 7 vid E4:an: 090-77 33 33 Öppettider: Mån–fre 9–18, Lör 10–15

För tjejer med rött blod. blod.

Ev trafikavgift tillkommer. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal med start våren 2013

Götgatan 2, Umeå www.armyshopen.se 070-30 60 839 Öppettider: Vardagar 11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen Vid frågor ring 090 - 786 56 97.

83%

Uppdrag som ökar dina chanser

Husbil

Via Karriärcenters webbsida linkedstudent.umu.se hittar du annonser för uppsatsprojekt, extrajobb, praktikplatser, examensarbeten m.m.

413-0.69293.12.06.Enh.forNar.indd 1

12

Fredag 7 december Kl. 12.10–12.50 Aula Nordica OBS Biljetter! Se hemsidan.

Kultur på campus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

2012-08-20 14:36:03

vertex 9-10:  2012


Gå med i alumnnätverket! Är du i slutet av dina studier? För Umeå universitet är det intressant och viktigt att hålla fortsatt kontakt med dig även efter att du avslutat dina studier. De erfarenheter du har spelar stor roll för vår fortsatta utveckling. Därför hoppas vi att du anmäler dig i Alumninät. 19 000 före detta Umeå-studenter (alumner) är redan medlemmar i nätverket. Gå med du också!

www.alumn.umu.se

vertex 9-10: 2012

Via Umeå universitets Alumninät kan du bland annat: đŏ!ŏ2.ŏ* .ŏ"®.!ŏ !00ŏ/01 !*0!.ŏ&+.Čŏ'*50ŏ*5ŏŏ ŏ '+*0'0!.ČŏQ !ŏ/+%(ŏ+$ŏ,.+"!//%+*!((ċ đŏ(%ŏ%*&1 !*ŏ0%((ŏ+(%'ŏ'0%2%0!0!.Čŏ0%((ŏ!4!),!(2%/ŏ%*0.!//*0ŏŏ ŏ "®.!(A/*%*#.ŏ+$ŏQ0!.0.Aû.ċ đŏQŏ/!*/0!ŏ*500ŏ+)ŏ"+./'*%*#ŏ+$ŏ10%( *%*#ŏ".Q*ŏŏ ŏ ŏ )!Qŏ1*%2!./%0!0Čŏ(ċŏ#!*+)ŏ2Q.0ŏ)#/%*ŏA*'ċŏ đŏ(%ŏ1,, 0!. ŏ+)ŏ2 ŏ* .ŏ(1)*!.ŏ#®.ŏ'..%A.)A//%#0ċ đŏ%00ŏ&+**+*/!.ċŏ đŏ ŏ".)0% !*ŏ(%ŏ%*&1 !*ŏ00ŏ#A/0"®.!(A/ŏ+)ŏ %*ŏ ŏ !.".!*$!0!.Čŏ(%ŏ)!*0+.ŏQ0ŏ/01 !*0!.ŏ)ċ)ċ

Välkommen!

13


Kungl. Skytteanska Samfundets

Islandsstipendium

DAGS ATT BOKA IN VÅRENS ANNONSER

Kungl. Skytteanska Samfundet ledigförklarar ett stipendium på 30 000 kronor som kan sökas av studerande vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Terminsstartsnumret, Vertex nr 1-2013, utkommer den 28 januari. Boka annonsplats i Vertex nr 1, 2, 3, 4 & 5 redan nu. Prata med Christer Nilsson, tel 090-711 515, Christer.Nilsson@display-umea.se

      

  

    

    

Arthur Tress. Flood Dream, Ocean City, N.Y. 1971.

fotografi från Moderna Museet pågår till 28 januari 2013.

Tisd-fred 10–16 Lörd 12–16 Sönd 12–17 Fri entré, www.vbm.se

14

Ansökan skickas i fyra exemplar. Senast den 1 februari 2013 till Kungl. Skytteanska samfundet Humanisthuset 901 87 Umeå eller via mail till skytteanska@adm.umu.se Upplysningar om stipendiet lämnas av Susanne Haugen susanne.haugen@nord.umu.se Institutionen för språkstudier

 

ÅTER TILL VERKLIGHETEN

Stipendiet är avsett för resa till Island och uppehälle där under en vistelse då man antingen skall följa undervisningen i isländska språket eller bedriva isländska forskarstudier inom ett isländskt, helst humanistiskt ämne. Man kan också studera annat ämne relaterat till isländska förhållanden. Sökande skall ännu inte ha avlagt doktorsexamen.

6 December

Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio 13 December

Emilia Mårtensson & Barry Green Duo samt Whisker Torsdagar i Studion UFH

Mat&dryck från kl.19–jazz kl.20 www.umeajazzstudio.se

Lucia på campus med Umeå Studentkör Torsdag 13 december kl. 12.10–12.30 Aula Nordica OBS biljetter! Se hemsidan

Kultur på campus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

vertex 9-10:  2012


kultur: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

KARTLÄGGNING AV BORGERLIGT PSYKE

Håkan Nesser. Skriver med lätt hand, ibland kanske lite för lätt, tycker Vertex recensent.

Trivsamt om styckerskan Håkan Nesser har under ett par decennier varit en habil arbetshäst inom den svenska deckargenren. Nesser är aldrig briljant, men har en hygglig lägsta nivå och är en bättre stilist inom sitt gebit än många av sina landsmän. Efter tio romaner om den buttre kommissarien Van Veeteren ville Nesser prova något annat, men insåg väl omsider att följetonger är den tryggaste inkomstkällan i deckarvärlden, varför han inledde en ny serie detektivromaner om kriminalkommissarien Gunnar Barbarotti. Styckerskan från Lilla Burma är den femte och sista Barbarotti-boken, som i sann nessersk anda utspelar sig i en fiktiv småstad med underligt hög kriminalitet. är en roman som på olika sätt berör ämnet sorg, dels genom att Barbarotti redan i inledningen drabbas av en fruktansvärd personlig tragedi, dels genom historien om titelfiguren – Ellen Bjarnebo, “Styckerskan” – vars livshistoria är en ren uppvisning i eländigheter. Det faller på Barbarottis lott att mitt i sin tragedi utStyckerskan från Lilla Burma

Styckerskan från lilla burma

Håkan Nesser [Albert Bonniers förlag]

(räkna gärna hur många gånger “i alla händelser” används i romanen). Den största behållningen med Styckerskan från Lilla Burma är partierna skrivna ur Ellen Bjarnebos synvinkel. Hennes relation till sin småkufiske son väcker sympati och lyckas emellanåt glöda till på ett ganska effektfullt vis. Fast nog hade man,

reda fallet Ellen Bjarnebo, vilket visar sig vara en (kan ni tänka er!) mer invecklad historia än han först hade kunnat tro. Allt medan Barbarotti framhärdar i det som kan sägas vara det bärande temat genom hela serien, nämligen hans egen sviktande gudstro. Nesser förut finns här inga överraskningar. Det är samma förnumstiga berättarton, samma småfilosofiska vardagsbetraktelser, samma obligatoriska deckarknorr på slutet. Nesser skriver med lätt hand, ibland kanske lite för lätt, och man skulle önska att han kunde överge en del språkliga klichéer och favorituttryck För den som läst

efter att ha läst hela pentalogin, önskat ett maffigare avslut på Barbarottis äventyr. Twisten på slutet – deckarromanens själva belöning – är en besvikelse och lever inte upp till En helt annan historia (2008), den bästa delen i Barbarottiserien. Å andra sidan kan man inte beställa pyttipanna och bli sur för att det inte smakar entrecote. Med Nesser vet man vad man får; när man läser Nesser har man det trevligt. Det är lite som att bada badkar utan skum eller klia sig på ryggen med för korta naglar. Det är trivsamt. Men entrecote kan det aldrig bli. GUSTAV BORSGÅRD

n Moderns självmord blir ett i raden av alla svek Cornelia upplevt. Händelsen läm­ nar Den Viskande Mannens röst i Cornelias huvud. Det enda botemedlet mot röstens vanvett är terapi – som består av egenme­ dicinering på ex­ klusiva fester. Anders Fa­ gers Jag såg henne idag i receptionen [Wahlström & Widstrand] lyckas röra sig i ultrara­ pid genom nittiotalets Stock­ holm, än är hon här, än är hon där och hela omgiv­ ningen är rubbad. Det ockulta är oundvik­ ligt när hon ändå stannar upp, även om det inte är tentakel-skräck Fager bjuder på som i novellsamlingen Samlade svens­ ka kulter (2011). Passion är istället det som hinner ifatt Cornelia. Några nätter av rå åtrå beskrivs helt oslagbart av Fager. Namn, platser och mörka riter från Samlade svenska kulter återkommer i Jag såg henne idag i recep­ tionen, ett stort nöje för den som gillar att gräva djupare i händelsekedjorna. Corne­ lia är själv någon som gärna ser under ytan, hon undersöker bortglömd litteratur efter hemligheter, kanske efter en möjlighet till försoning? Vad som måste offras och hur blodigt det blir, kan bara Cornelia se. För den som klarar sig utan tentakel­ splatter kanske Jag såg henne idag i re­ ceptionen räcker, hur de andra två böck­ erna i den planerade trilogin blir får vi se. Att jämföra Fager, särskilt i Samlade svenska kulter, med HP Lovecraft är inte en överdrift. Varför Wahlström & Widstrand slarvar med korrekturet i en så lovande bok förstår jag inte, men kanske har skräck­ litteraturen ännu inte fått den uppmärk­ samhet den förtjänat. MIA HANSÉN

KULTURKRÖNIKAN: // Gustav borsgård om decembernöjen Vad kan jag rekommendera för kulturella event i december? Vilka evenemang finns som gör det mödan värt att skrapa bilrutorna eller snöra på sig skorna? Vad finns det för juliga aktiviteter man bara inte får missa? Jag antar att jag skulle kunna uppmana er att vallfärda till någon generisk julkonsert, stå utklädda till småknytt i kön till The Hobbit eller varför inte skåla fram helgstämningen runt något sviktande julbord. Men i ärlighetens namn kräver alla dessa aktiviteter att man lämnar hemmet, vilket känns mer och mer otäckt för varje

vertex 9-10: 2012

PÅ DATORSPELENS BAKGATOR

dag som går. Jag provade att gå utomhus i går, det var inget vidare. Typ bara som inomhus fast större.

propagerar för i december är dataspelandet som en kulturell happening (gärna ett singleplayerspel i något skrubbliknande rum för den rätta känslan av att gå i ide, komplett med ett par hörlurar så stora att bäraren får en elefantmannenliknande silhuett). Varför? Jo, ett bra dataspel är mysigt, förhållandevis Det jag i stället

kostnadseffektivt och kräver heller inte att man visar sitt spöklika decemberansikte för en annan människa. För egen del kommer jag att hänge mig åt Dishonored och Hitman: Absolution, två spel som var och för sig går ut på att smyga runt på samhällets bakgator som en annan skuggfigur. Känns väldigt passande att låta sig slukas helt av mörkret under julledigheten. Vi ses nästa år! GUSTAV BORSGÅRD

Namn: Gustav Borsgård. Ålder: 28. Gör: Pluggar religions- och litteratur­ vetenskap, recenserar böcker för Vertex och bloggar på vertex.nu

15


Take This Waltz är en film som tydligt visar hur lite vi kan veta om våra närmaste – om vi inte är plågsamt ärliga mot varandra, skriver Vertex recensent.

film :

FILMRÖNIKAN: MAGNUS F BERGSTRÖM OM RÖRLIGA BILDER

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

FEL DEBATT OM VIKTIG FILM För att en film ska klara det så kallade Bechdeltestet måste den uppnå tre krav: 1. Den ska innehålla minst två

(namngivna) kvinnliga rollfigurer. 2. De två rollfigurerna ska prata

med varandra under filmen. 3. De två rollfigurerna ska prata om

något annat än män. Det kan låta som ett vanligt förekommande fenomen, men färre filmer än vad vi vill tro klarar testet. Alldeles för många faller redan på första punkten. Producenter kan påstå att villkoren mellan män och kvinnor blir allt mer jämställda både på och vid sidan av vita duken, men det måste finnas gränser för hur långsamt det får gå. Producenterna är emellertid

inte ensamma om att behöva ta ansvar för jämställdhetsdebatten inom film, vi biobesökare och filmjournalister gör oss utan vidare medskyldiga till att stärka könsrollerna. Häromveckan gick jag och såg den otroligt fängslande filmen Call Girl. En delvis verklighetsbaserad film om prostitution som mörkas av staten och polisen, med en härva som sträcker sig upp till svenska riksdagen. En stark bild av kvinnors utsatthet. Men vad har snacket efteråt till största del handlat om? Jo, Olof Palme och Thorbjörn Fälldin! Trots att filmen varken ger de politiska karaktärerna namn eller deras fysiska likhet. Är vi så fega att ta den faktiska genusdiskussionen att vi måste skapa en debatt om manshat? MAGNUS F. BERGSTRÖM

16

Take This Waltz. Känslomässigt drama utan enkla lösningar.

Triangeldrama med tyngd take this waltz genre: dramakomedi regi: sarah polley med: michelle williams, seth rogen m.fl. betyg:

Margot och Daniel träffas av en slump och blir blixtförälskade. Men det finns problem. De är nyblivna grannar och Margot är gift. Det är ett nästan klassiskt triang-

eldrama, men utan den förenklade utvägen, som när en karaktär exempelvis är fast i ett osunt förhållande och tittaren hejar på att den nya kärleken ska f lorera och ta över. Så är inte fallet i Take This Waltz. Margot är tvärtom lyckligt gift med en till synes genomgod människa, vilket skapar en hel del känslodilemman hos både karaktärer och tittare. Samt

magnus f. bergström

ska underhållande spektakel. Ett sevärt antiklimax.

the dark knight rises genre: actionthriller regi: christopher nolan med: christian bale, anne hathaway m.fl. betyg:

Den sista delen i den nya, mörka Batman-trilogin är ett underligt virrvarr. Det är den mest storslagna av de tre, men genom sin lekfullhet också den minst angelägna. Filmen vill väldigt mycket, innehåller onödigt många trådar och lyckas inte förmedla den intensiva känslan från förr. Klippningen känns överraskande hafsig och manuset söndertrasat av logiska luckor. Nolan tappar nästan greppet om det stämningsfullt dystra universum han lyckats bygga upp i de två ikoniska föregångarna. Och då har jag inte ens nämnt att den nye ärkeskurken Bane låter som en förvuxen Stewie Griffin. Istället är det oväntat nog filmseriens tolkning av Catwoman som blir det bästa nytillskottet. För allt som allt är det ändå ett gan-

en klart större dos tragik än komik. Filmen är så välspelad och känns så ”verklig” att f lera scener som behandlar tematiken ger mig en klump i magen och gör det jobbigt att titta vidare. En berättelse som visar hur lite vi kan veta om våra närmsta, om vi inte är plågsamt ärliga mot varandra.

magnus f. bergström

the five-year engagement genre: rom-kom regi: nicholas stoller med: jason segel, emily blunt m.fl. betyg:

En film som utforskar ett pars brokiga väg från förlovning till giftermål. En väldigt mallformad historia som ändå vid ett fåtal tillfällen lyckas vara komiskt överraskande. Berättelsens två starkaste sidor är den väldigt fina, naturliga kemin mellan huvudkaraktärerna och de smått absurda birollerna. Komikern Brian Posehn tar nästan över hela filmen i sina få scener som flippad sidekick och Rhys Ifans är underhållande i vanlig ordning. Inget som hänger kvar länge i tankarna, men första klassens må-bra-förströelse en regnig söndag. Batman. Spelas av Christian Bale.

magnus f. bergström

vertex 9-10:  2012


musik:

Babian lyckas blanda ungdomlig naivitet och punkig attityd med bitterljuv erfarenhet. Amanda Jenssen, Mauro Scocco och Bo Kaspers Orkester har också gjort nya bra skivor.

Musikkrönikan: Erik hillbom om Musik här och där

Namn: Erik Hillbom. Ålder: 27 år. Gör nu: Frilansande journalist som brinner för musik och matlagning.

KVÄLJNINGAR ELLER JULMYS

Babian. Blandar pumpande rock med medryckande melodier.

Ett riktigt vackert album Heja dom som vinner Artist: Babian Skivbolag: Heptown/Soundp. Betyg:

Jag vet inte hur jag har lyckats missa Babia­n, men det är först nu när de släpper sin tredje skiva jag blir introducerad. Jag vet inte om det är skån-

skan eller den energifulla punk-attityden som får mig att associera bandet med Bob Hund. Men samtidigt är Babian helt egna med sina underfundiga, ironiska och melankoliska texter sprängfyllda med en känslighet som är oemotståndlig. De lyckas blanda ungdomlig naivitet med bitterljuv erfarenhet, pumpan-

Årets Julklapp från... artist: Mauro Scocco skivbolag: EMI Betyg:

Jaha, ännu en julskiva? När december

vertex 9-10: 2012

calle ekblom käck

blir det i titelspåret som för tankarna till Lundells Vinterland från 2000. Årets julskiva är Årets Julklapp.

Hymns for the haunted artist: Amanda Jenssen skivbolag: Sony Betyg:

Tredje albumet från Amanda Jenssen tar vid där två år gamla Happyland slutade. Den energifyllda retro-popen som passar henne utmärkt är kvar och den är minst lika svängig som tidigare. Tidigt i år släpptes förträffliga “Dry My Soul” och nya singeln “Ghost” är minst lika medryckande. Topparna på Hymns For the Haunted är bombastiska, men skivan innehåller också en del mellanspår som tenderar att bli anonyma. Vad som många gånger räddar dessa låtar är Amanda Jenssens röst, som är minst lika snygg när hon tar i för fullt som när hon håller igen. I lågmälda “Michael´s Garden” visar hon prov på sin fantastiska känsla för melodier. Sångmelodin på låtens refräng är något av ett guldkorn i all sin enkelhet. Erik Hillbom

de rock med medryckande melodier. Det är få album som är helgjutna, där alla låtar är lika bra och håller samma kvalitet, men det här gör det. Babian är precis så råa och finstämda som jag kan önska. Det här är ingen låtlista med singlar, utan ett riktigt album och ett vackert sådant. 

ERIK HILLBOM

Du borde tycka om mig Artist: Bo Kaspers Orkester Skivbolag: Sony Music Entertainment Betyg:

Bo Kaspers Orkester är ett av familjens

Amanda Jenssen. Kan lita på sin röst. står för dörren kommer också julskivorna som ett brev på posten. Måttligt exalterad sätter jag igång Mauro Scocco­s senaste alster med frågan om inte marknaden är mättad på julskivor ekandes i huvudet. Lyckligtvis är Årets Julklapp inte vilket julskval som helst. Mauro Scocco undviker att falla in i de traditionella fällorna som är vanliga när det kommer till julskivor. Istället för att forcera fram julen med överdådiga känsloyttringar är Årets Julklapp stundtals ett ypperligt exempel på Scoccos briljanta vuxen-rock som han producerat de senaste åren. Att det görs i julformat fungerar alldeles utmärkt och bäst

husband och har följt mig sedan uppväxten. Därför finns det en speciell plats i hjärtat för dem och jag blir lika glad varje gång de släpper nytt. Efter förra albumets besvikelse (som knappt innehöll en bra låt) kan jag pusta ut av lättnad, det gamla Bo Kaspers är tillbaka. Dock är det inte enbart en återgång till tidigare stilar, utan de har dessutom fått en ny kostym, i form av Christian Walz produktion. Men, puritaner, misströsta inte – det märks inte alltför mycket, lite fler stråkarrangemang och radiovänligare melodier, men det är fortfarande samma själ och känsla. Det här är kanske inte livsomvälvande pop, men ett riktigt BKO-album. Och det vet jag att många precis som jag saknat. calle ekblom käck

I december går det nästan inte att undvika dem. De hörs överallt där du befinner dig, i radion, i butikerna och på tv. Jag syftar naturligtvis på julmusiken som dyker upp i skivhyllorna när det barkar mot jul. Ofta handlar det om etablerade artister som ger ut sina egna versioner av de klassiska jullåtarna som getts ut i ungefär 200 versioner tidigare. Ofta iklär sig artisterna i fråga på skivorna en stor, varm och vad som ska föreställa en fantastiskt mysig ulltröja. är det bara att välja, antingen köper man hela konceptet, eller så förkastar man det. Antingen plockar du själv fram den där fantastiskt mysiga tröjan som du en gång fick av mormor och placerar dig framför den öppna spisen med en glöggkopp i handen. Eller så smakar glöggen för sliskigt och själva tanken på att höra “Stilla Natt” i en smäktande överdådig version ger dig kväljningar. För lyssnaren

ganska ambivalent inställning till julmusik. Den plastiga “trycka ner myset i halsen”-musiken ställer jag mig skeptisk till. Men det finns också riktigt bra julmusik. Här är några nya och gamla låtar som jag själv kommer lyssna på i december. Själv har jag en

• Christmas Card From a Hooker in Minneapolis av Tom Waits. • A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss) av Glasvegas • Snart kommer änglarna att landa av Ulf Lundell • Maybe This Christmas av Ron Sexsmith • Årets julklapp av Mauro Scocco Erik Hillbom

17


Kårbladet.

LOP PIS.

s i t a r G ! e d ä intr

2 DEC t KL. 13-17 t UNIVERSUM / CORONA Återvinn prylar och fixa julklapparna, bidra till ett hållbart samhälle!

Loppmarknaden på campusområdet är främst tänkt att ge studenter möjligheten att sälja sina saker innan de åker hem under sommaren eller söker arbete på annan ort. 2 december finns det 65 loppisbord proppfyllda med inredningsdetaljer, CD-skivor, DVDs, Kuriosa, cyklar, skridskor, böcker, vintage kläder, teknikprylar m.m. Kom och fynda schyssta grejer till hemmet eller fina julklappar till familjen!

[HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ STUDENTKÅR]

Nu pressar vi priserna! Nu kan du köpa billigt kaffe och styckevaror på kåren. Vi tar 8 kr för kaffet (välj på vanligt svenskt kaffe, Latte, Cappucino, Espresso). du behöver inga lösa pengar, du använder ditt VISA/ MASTERCARD-kort för att betala. Kom förbi Kårexpen för att se utbudet!

Umeå studentkår önskar en

God Jul och ett Gott Nytt År! Campusapoteket lanseras inom kort! Under november lanserar Umeå studentkår Campusapoteket. Apoteket kommer att sälja de vanligaste receptfria läkemedlen över disk till universitetets studenter och anställda till bra priser. Apoteket kommer även att erbjuda extra förmånliga priser om du är medlem i någon av studentkårerna.

campusapoteket receptfria läkemedel på campus

23-24 januari Juridiska föreningens arbetsmarknadsmässa för jurister vid Umeå universitet För mer information om fördagen och mässan: www.juristensdag.se

Tycker du om oss? ja det gör du!

Knappa in korta.nu/studentumea i din webbläsare eller ta ett foto med mobilen och gilla oss på Facebook!

18

vertex 9-10:  2012


krönikan:

Karin Johansson studerar i en landsdel som kommer att göra att hennes upplevelser av Stig-Helmer-effekten (glasögon som immar igen) blir allt fler. Och fler.

NÄR DIMMAN LÄTTAT Häromdagen insåg jag att det åter igen har blivit dags för Stig Helmereffekten som innebär att glasögonen immar igen så fort man vistas utomhus. Jag beklagade mig över detta för en vän som jag hoppades skulle vara förstående, då hon själv har varit glasögonbärare sedan barnsben. I stället möttes jag av en oförstående, igen-immad blick. För henne är Stig Helmer-effekten något positivt – varje gång imman infinner sig väcks hennes minnen till liv om fjällstugor och nygräddade våfflor.

än min här i Umeå. Det faktum att jag inte har haft glasögon lika länge som henne gör också att mina fjällstuge-liknande minnen inte är lika många som hennes. Dock vill jag hävda att om jag fortsätter att bo här kommer jag snart att komma upp i lika många Stig Helmer-minnen som hon, kanske till och med fler. Vi får väl se, när dimman har lättat.

bäst just nu:

Mörkret som gör att jag dygnet runt kan rättfärdiga film-tittande. sämst just nu:

Min gratisprenumeration på Viaplay går snart ut.

KARIN JOHANSSON

Till saken hör att min vän bor i Stockholm, vilket innebär att hennes årliga Stig Helmer-period är kortare

WEBB: Följ Karin Johanssons blogg på vertex.nu/blogg

Namn: Karin Johansson. Ålder: 24. Studerar: Psykologprogrammet.

ÄNNU FLER BIOBILJETTER UTLOTTAS I DECEMBER AV PÅ FACEBOOK. HITTA & GILLA: ”VERTEX, STUDENTTIDNINGEN” eller gå in via länk på vertex.nu KVINNO- OCH TJEJJOUREN I UMEÅ

SOLARIUM FÖR DIG

SOM KRÄVER LITE MER

Stöd och rådgivning för Dig som har varit utsatt för Hot • Våld • Övergrepp

Kontakta oss!

Kvinnojouren 090 - 77 97 00 Tjejjouren 090 - 77 81 81

P DRO IN!

www.kvinnojoureniumea.se

När biluthyrning är som den borde vara!

Hamrinsv. 2, Öst Riksv. 2, Teg

R

(Boka din hyrbil på 090-12 45 04 eller www.sixt.se)

*

TT

2 A 0% B A

www.suntan.se

Returbutiken återvinner och säljer för hållbar utveckling! Untitled-1 1

2012-08-21 14:32:01

Vi säljer begagnade möbler, husgeråd, cyklar, sportutrustning, rekonditionerade datorer m m. We sell second hand furniture, bicycles, small home appliances, sport equipment, reconditioned computers and other things. * Gäller under 2012 mot uppvisande av studentleg.

Du hittar oss på Gimonäs, ca 300 m ifrån Strömpilen, eller ta busslinje 5. Tel 16 49 12 – www.returbutiken.com

vertex 9-10: 2012

19


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2012/2013

Kårstyrelsen, Origos kårhuschef och Uniadens projektledare önskar Er en god jul! Detta sker i början av hössterminen för alla nya studenter Här kan du köpa billig öl och mat

NTK-kryss!

Detta heter arbetsmarknadsdagen

Vilket ord bildar de gröna rutorna? Kom upp med lösningen till kansliet på plan 3 i MIT-huset och var med i utlottningen av ett fint pris! Senast 21 december

Detta firar NTK under våren 2013 Här kan du köpa kaffe och mat Denna består av sju personer

Kontakta oss! Helena Dahlberg Kårordförande

Erik Sjödin Studiesocialt ansvarig Vice kårordförande

Lisa Thomas Utbildningsbevakare

Henrik Ringels Arbetsmarknadsansvarig

Anneli Maxe Informationsansvarig

Sebastian Jonsson Kårhuschef

Josefin Mörk Projektledare Uniaden

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 information@ntk.umu.se

070 - 606 62 94 origo@ntk.umu.se

070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

www.ntk.umu.se

20

vertex 9-10:  2012


Ekologisk hudvĂĽrd

LIGG STEGET FÖRE – DAGS ATT BOKA VÅRENS ANNONSER n Vertex är ett populärt annonsmediu­m. Mülgruppen är homogen. Tidningen distribueras till studentens brevlüda. En annons lÜnar sig. Terminsstartsnumret, Vertex nr 12013, utkommer den 28 januari.

Jag erbjuder dig ansiktsbehandling, fotvürd, färgning av fransar & bryn, vaxning.

Behüll känslan...

Välkommen till Citysol dropin-solarium. Hos oss kan du sola i Sveriges stÜrsta solariesängar i härligt fräscha lokaler, centralt belägna nära USM och järnvägsstationen. VÄLKOMMEN! JärnvägsallÊn 3 090-12 22 84 www.citysol.net

Boka din tid via www.ecohudvard.se Som student fĂĽr du 10% rabatt pĂĽ valfri behandling vid uppvisande av studentleg.

Välkommen! Ulrika ÅstrÜm

ecohudvard.se Sagagallerian GÜtgatan 1 2 tr • Umeü Telefon: 070-304 49 10

Boka annonsplats i Vertex nr 1, 2, 3, 4 & 5 redan nu. Prata med Christer Nilsson, tel 090-711 515, Christer.Nilsson@display-umea.se

CURLING! Alla kan vara med! Kompisgänget 'ÚSFUBHTGFTUFOt,POGFSFOTFO Specialpris fÜr studenter 100:-/person 10-16 vardagar

Kontakta oss fĂśr mer info! XXXVNFDVSMJOHTFtJOGP!VNFDVSMJOHTF t

HC Mat erbjuder CAMPUS BĂ„STA KAFFE, SMĂ–RGĂ…SAR OCH LUNCH TILL STUDENTVĂ„NLIGA PRISER. Ă–PPET 8-15 VARDAGAR, PĂ… FREDAGAR VI HAR Ă„VEN STĂ„NGER VI 13.00 GRILLMENY. Vi ďŹ nns pĂĽ Nationernas Hus, Universum

GlĂśgg & pepparkakor hĂśr julen till!

GlĂśm inte russin och mandlar!

Väärt

Julpaketpris:

Onsdag 12 december Kl. 12:15 – 12:50 DesignhÜgskolan, Ljusgürden Konstnärligt campus

/V   (gäller t o m 2012-12-24)

NyĂĽkers pepparkakor (ord 26,95,-) och Blossa GlĂśgg (ord pris 29,90,-) Klipp ut och ta med kupongen.

Kultur pĂĽ campus Prenumera pĂĽ nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

vertex 9-10: 2012

ÂŻMJEIFNTDFOUSVNt

21


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

Total förvirring i kommande dansverk n Mattias Fransson är nog mest känd från humorkollektivet Klungan, som gjort fler­a säsonger av radioprogrammet ”Mammas nya kille”. Där har Mattias Fransson bland annat gestaltat karaktären Thunder, från­ skild pappa och självutnämnd actionhjälte. – Det är kul att göra honom, för man får vara så dramatisk och samtidigt så oerhört störd, sa Mattias Fransson i en intervju med Svd för ett par år sedan. Efter det har han och Kristiina Viialas satt upp och spelat dansverket Kunskapsluck­ an – och nu jobbar de med sitt komman­ de dansverk Husbil. Det har urpremiär på Norrlandsoperan till våren och beskrivs så här: ”I en absurd husbilstillvaro råder total geografisk förvirring. Det hela utvecklar sig snabbt till en orgie i världsfrånvändhet och historieförfalskning.” Den 7 december kl 12.10–12.50 i Aula Nordica kan studenter och anställda få en förhandstitt på föreställningen. Gratis­ biljetter hämtas ett par dagar innan på ser­ vicecentren på campus eller på UB. Kultur på campus arrangerar.

Måste En tredejedel av Livet sovas bort?

Studentkören lussar hela långa dagen – Vi samlas halv fem på morgonen för att förbereda dagens första uppträdande. Umeå studentkörs ordförande M­alin Schweidenbach är laddad inför Lucia på campus.

ter, men även för personalen. Vi prioriterar de som har legat på sjukhus en längre tid, som på onkolog- och barnavdelningen. Det betyder jättemycket för oss att få sjunga för dem och det brukar vara väldigt uppskattat.

Den som vill känna julstämning kan besöka Aula Nordica den 13 december klockan 12.10 för ett klassiskt luciatåg signerat Umeå studentkör. Luciadagens första uppdrag sker dock redan klockan fem på morgonen, när kören traditionsenligt lussar på Norrlands universitetssjukhus. Det tycker Malin Schweidenbach, som är ordförande och sjunger alt i kören, är ett stort och viktigt uppdrag. – Vi sjunger framför allt för patien-

När

Panelen:

Vertex pratar med Malin Schweidenbach i mitten av november har lucia- och julförberedelserna så smått tagit sin början. Hon berättar att det under lucia- och jultider är en hel del bokningar. Kören träffas, precis som under resterande året, en till två gånger i veckan för att träna. – Några sånger är välkända och många i kören kan dem sedan tidigare. Luciadagen blir intensiv för de 45

Vad ska du göra på jullovet?

medlemmarna i Umeå studentkör. Efter lussandet på NUS beger sig kören till campus för att sjunga för förvaltningen. Därefter bjuder de studenterna på luciatåg och sång i Aula Nordica. – Vi har en ganska traditionell repertoar och inga egna arrangemang. Vi har en lucia, som utses av körens bas, tärnor och stjärngossar. Hur mår man efter en så hektisk dag?

– Man lever på julmust och lussebullar hela dagen och är ganska trött när man kommer hem (skratt). Men det är samtidigt fantastiskt roligt då vi får sjunga en hel dag. Umeå studentkör uppträder även i Ålidhemskyrkan den 9 och 10 december. ANDERS SAMUELSSON

enkät och foto: rebecca göransson

n 6 dec: Om vår sömn. ”Måste en tredje­ del av livet sovas bort?” Maria Nordin, insti­ tutionen för psykologi vid Umeå universitet, håller en populärvetenskaplig lunchföreläs­ ning på Kafé Station i centrala Umeå. Kl. 12.15–13.00. Fri entré.

Övergivna Bostäder som signalerar kris n 11 dec: Krisens fasader. Eve Morgen­ stern, fotograf och filmskapare baserad i New York, besöker Bildmuseet för att pre­ sentera sin kommande utställning Krisens fasader. Där dokumenterar hon övergivna bostäder över hela USA, hus som inte läng­ re representerar drömmen om tillhörighet och trygghet utan osäkerhet och förlust. Kl. 18.30–20.00. Utställningen öppnar den 16 december och pågår till 10 februari 2013.

Philip Scharf, pluggar till civilekonom: – Jag ska fira jul med familjen hemma i Stockholm, sen ska jag och en kompis till Frankrike. Bästa julminnet är när en vän till pappa dök upp som jultomte, men ingen i familjen visste vem det var.

Anna Sandström, pluggar psykologprogrammet: – Jag ska hem till Göteborg, och det är efterlängtat. Eftersom jag är katolik ska jag gå i kyrkan på midnattsmässa, för mig är det vad julen handlar om. Sen är det prestige i julklappsrimmen i min familj.

Jakob Nordström, pluggar spanska: – Har inga planer än, men brukar fira med familjen i Holmsund. Det bästa är att få träffa vänner och familj. Dessutom har pappa en tradition att köpa gröna marme­ ladkulor till jul, fast jag gillar dem inte.

Namn: Anders Åstrand. Ålder: 51 år. Aktuel­l: Har nyligen tagit teknologie licenciatexamen. Gör nu: Deltar i Företagsforskarskolan vid Umeå universitet och fortsätter doktorand­ studier i medicinsk teknik på institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Ekonomie doktorsexamen: Erika Knutsson, Stockholm. Farmacie kandidatexamen: Eleonor Bengtsson, Sösdala. Filosofie kandidatexamen: Helén Jakobs­ son, Rusksele; Benny Andersson, Umeå; J­ohan Gren, Växjö; Sofia Donner, Uppsal­a; Anna Karin Ulander, Umeå; Victoria Seli­n, Edsbyn; Erik Gref, Umeå; Charlott­e Björke­ hag, Enebyberg; Eva-Brit Hansson, Hande­n; Jennelie Wiljebrand, Bygde­å; Christer Westin, Umeå; Malin Bistsjö, Floby; Angelic­a Sock, Umeå; Oskar Hamrén, Helsinki; C­arolina Demir, Hudiksvall; Frid­a Johansso­n, Umeå; Emilie Öberg, Umeå; Per Thelaus, Linköping; Helene Söderberg, Umeå; Sandra Fackel, Örnsköldsvik; Jimmy Nylé­n, Umeå; Jonas Wennebro, Piteå; Jessica Karlsson A­ukea, Gällivare; Mikael Hedberg, Umeå;

Sofie Berggren, Solna; Mio Isenro­t, Umeå; Jenny Nordlander, Umeå. Filosofie magisterexamen: Marika Söder­ gre­n, Enhörna; Clara Wiklund, Kramfors; N­uerrennisahan Aimaiti, Umeå; Paul Kushch, Umeå; Maria Lövgren, Jättendal; Therese Söderlund, Umeå; Rickard Öhman, Sundby­ berg; Mia Bergroth, Brottby; Karin Sanne­ torp, Johanneshov; Mustafa Jalal, Umeå. Filosofie masterexamen: Nina Ström, Jokk­ mokk; Jonathan Lundberg, Umeå; Meng Zhang, Kina; Raquel Tomás Pellicer, Alcañiz. Filosofie doktorsexamen: Eva Mårell O­hlsson, Umeå; Anders Bek, Umeå; Inga Dennhag, Vännäsby; Fredrik Svahn, Frille­ sås; Christina Schönherr, Umeå; Carolina B­ernhardsson, Umeå. Högskoleexamen: Theres Skemark, Grillb­y; Magnus Hällström, Umeå; Sandra Sand­

Vi har tagit examen: Civilekonomexamen: Erika Ågren, Umeå; Madelene Hansson, Umeå; Lisa Königsson, Umeå; Gülin Üzüm, Täby; Oskar Edholm, Umeå; Lasse Lipponen, Södra Sunder­ byn, Johan Langgren, Nyköping; Carl Oscar Bengtsson, Hovås; Fredrik Nordin, Bromma. Civilingenjörsexamen: Joakim Eriksson, Näsåker. Ekonomie kandidatexamen: Paul Kushch, Umeå; Jacob Bergman, Umeå; Daniel Bäck­ ström, Umeå; Lisa Königsson, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Bridget O’ Sullivan, Röbäck; Lisa Königsson, Umeå; Elin Persson, Skellefteå; Clara Olovsson, Umeå; Renato Schwambach Vieira, PatrocinioMg; Zenan Pu, Umeå; Carl Oscar Bengtsson, Hovås; Fredrik Nordin, Bromma.

22

vertex 9-10:  2012


Porträttet:

Åsa norin Ålder: 51 år. yrke: Studentdiakon på Kyrkan på campus. Även utbildad socionom. Bor: Sävar. Favorit på julbordet:

Jag är inte så traditionell, men jag gillar sillsallad och risgrynsgröt.

Åsa Norin. Studentdiakon som tycker att hon hittat sitt drömjobb.

En vidsynt kyrka på campus Inspiration, stöd och ro. De är grundpelarna på vilka Kyrkan på campus vilar. En kyrka som studenter kan besöka oavsett religion. Åsa Norin är studentdiakon och har arbetat på Kyrkan på campus sedan 2005. Innan det var hon kurator på Studenthälsan. Via en ettårig diakonutbildning hamnade hon sedermera på vad hon beskriver som sitt drömjobb. – Det är ett spännande jobb. Vi befinner oss på bortaplan då vi inte är anställda av Umeå universitet, utan av Ålidhemskyrkan, men befinner oss på campus. Det finns stora skillnader bland studenterna, där vissa har en väldigt hög tröskel till kyrkan. Då måste vi fråga oss hur vi presenterar oss, vilket språk vi använder och vilka gemensamma frågor som finns bland studenterna. På

berg, Skellefteå; Hampus Laajanen, Alnö; Caroline Hansson, Sundbyberg; Myra We­ enink, Gävle; Ronny Eriksson, Umeå; Erik Rehn, Hässelby; Ulrica Magnusson, Umeå. Högskoleingenjörsexamen: Britt-Inge­r Juntikka, Umeå; Robert Grahnström, S­ollefteå; Markus Ström, Umeå; Jonas W­ennebro, Piteå; Glenn Terneborg, Forsa; Emil Eriksson, Örnsköldsvik; Henri Sundeli­n, Umeå; Fredrik Örjebo, Strömsund; Tobias Strömberg, Örnsköldsvik. Konstnärlig kandidatexamen: Gusta­v Mood, Umeå; Johan Lövgren, Nyköpin­g; Alexander Olsson, Göteborg; John R­ickard Vikström, Hägersten; Lina Oldéen, S­tockholm; Johan Grönskog, Umeå; Cindy Sjöblom, Umeå. Konstnärlig masterexamen: Jose Juan L­oredo Rodriguez, Brownsville, Texas;

vertex 9-10: 2012

så sätt skiljer sig arbetet från det i en församling. har tre anställda, två präster och en diakon. För tillfället finns fyra grupper anordnade av Kyrkan på campus: En sorgegrupp för dem som förlorat någon, en samtalsgrupp kring feminist­ teologi, en kurs för att minska stress och främja hälsa samt en kurs i mindfulness för personal. – Man behöver inte vara kristen för att ta kontakt med oss. De samtal vi har handlar om livet i stort. Vi har ett multireligiöst kapell där det ibland kommer muslimska studenter med sina bönemattor. Åsa Norin var för ett år sedan med och startade projektet ”Vän i Umeå”. Kyrkan på campus

Det är ett nätverk mellan en mängd föreningar och organisationer, till exempel Rädda barnen och Röda korset, där målet är att få svenskar och invandrare att lära känna varandra. Detta görs genom besök i sfi-klasser där personer som visat intresse intervjuas.

De samtal vi har handlar om livet i stort

M­atthew Ashton, Stockholm; Camila De Lima Melo Carneiro, Umeå. Lärarexamen: Camilla Isaksson, Lycksel­e; Anna Järvholm; Lit; Erika Larsson, Umeå; Petter Zingmark, Täby; Ellen Skoogh, Alnö. Naturvetenskaplig masterexamen: Daba Dieudonne Daba, Umeå; Michael S­aleeb, Umeå; Lianpao Wu, Umeå; Marie-Line F­aucillion, Umeå. Socionomexamen: Angelica Samuelsson, Svanesund. Specialistsjuksköterskeexamen: Mari Hällerstrand, Nordingrå; Erika Edvardss­on, Sävar. Teknologie licentiatexamen: Anders Åstrand, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

vilka de är och vilka intressen de har, därefter matchas de ihop med intresserade svenskar, som tar första kontakten. Totalt har det under första året inneburit cirka 70 möten. – Det har gått väldigt olika. Vissa träffas regelbundet, umgås och lagar mat medan vissa bara sågs en enda gång. Men det har varit ett väldigt givande och roligt projekt. Arbetets baksida ligger i splittringMan tar reda på

en mellan uppdragen, säger Åsa. Från enskilda samtal, som kan vara tunga, kan det nästa stund handla om att planera ett kulturevenemang. Något som kräver en stor dos struktur. bästa med jobbet är dels det lagarbete som ligger till grund för en rad olika projekt på campus, men även att få möta studenterna som målgrupp. – Studenter är ständigt på väg framåt, mitt uppe i alla valmöjligheter. Det och att befinna sig i en miljö som hela tiden rör på sig sprider mycket energi. Vi samverkar även med institutioner och studentföreningar med bland annat temadagar, planerande av drogfri klubb, PRIDE-festivalen, Seriekrock, samt krishantering av olika slag. Åsa tycker att det

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Vertex för 2 år sedan: @E> vDE j`[0Æ(( EJK JB{ @;?<D C w Gw

0$('1)'('

c[jkX ?€igcl^^Xi[\€ ek\ieX fZ_pe^jkXjkl[\ j`[,

mj EpXcje`e^XiY\_ kl[\ek\i ]iXcckÕ\ic€bXij j`[-

b vbkXbcXjj`jbb€ic\ ij`fe `df[\ie`j\iX[m\ j`[(.

Vertex nr 9-10: 2010

Ålidhem har varit en klassisk student­adress sedan tidigt 1970-tal, konstatera­s det i Vertex artikelserie om studentbostads­ områdena i Umeå. Den överlägse­t störst­a studentstadsdelen känneteckna­s av en avslappnad stämning där galn­a karaoke­ kvällar samsas med familjepicknickar och improvisationsteater. Malin Lindgren, som har studieuppehåll från l­ärarprogrammet, är en av dem som hitta­t bo på Ålidhem e­fter en hel del kringflyttande i stan. ”Här hoppas jag få bo ett tag, så jag är gansk­a peppad på att skaffa möbler. Det orka­r man inte när man flyttar runt mycket”, s­äger hon. ”Där är nära till vänne­r, alla bor på Ålidhem”, säger Max Bruto, som läser socionomprogrammet.

23


POST TIDNING B

biblioteksgränd 6, Bv n 907 36 umeü samhällsvetarhuset n teL 090-786 90 20

GOD JUL & GOTT NYTT Ă&#x2026;R! MER JUL.

Sun Tan Ăśnskar alla vĂĽra kunder en riktigt skĂśn jul! Ă&#x2013; ppe t alla daga r 6 .00 -21.4 5

Welcome to the Christmas market at Västerbottens museum Gammlia, 8â&#x20AC;&#x201C;9 dec 11â&#x20AC;&#x201C;16

Riksvägen 2, Teg, Umeü Hamrinsv. 2, Umeü

www.suntan.se GOD JUL & GOTT NYTT Ă&#x2026;R

God Jul & Gott Nytt ĂĽr

till er alla

till er alla Ă&#x2013;nskar vi pĂĽ

frĂĽn

oss alla pĂĽ folkuniversitetet.se/umea

ÂŻMJEIFNTDFOUSVNt

Vi pĂĽ Badmintonstadion Ăśnskar Dig en God Jul och ett Gott Nytt ĂĽr!

SJĂ&#x2013;BERGS TREND Ă&#x2013;NSKAR ALLA VĂ&#x2026;RA KUNDER EN GOD JUL & ETT GOTT NYTT Ă&#x2026;R

Vila är viktigt, så att man orkar träna sen. $TWMUX¼IGP'TUDQFC7OG¾ 6GN   

6OJWFSTVNt,VOHTHBUBO XXXTKPCFSHTGSJTPSFSTF

YYYDCFOKPVQPUVCFKQPEQO KPHQ"DCFOKPVQPUVCFKQPEQO

UmeĂĽ RyttarfĂśrening och ARKUM Ăśnskar alla hästintresserade en God Jul & Gott Nytt Ă&#x2026;r

www.arkum.se www.hippologum.com 090-12 63 00 (UmeĂĽ RF)

Ăśnskar er alla en meningsfull jul

www.kyrkanpacampus.se

God Jul & Gott Nytt Ă&#x2026;r Ăśnskar vi pĂĽ

Ă&#x2013;PPET: ALLA DAGAR 9 - 22

JULMUST

Ă&#x2026;LIDHEM

- certifierad butik

Wasa 150 cl, Gammeldags Must 10:-/st

plus pant (ord. pris 16.90). Gäller t.o.m 16 dec eller sü lüngt lagret räcker

HC Mat

Ăśnskar

Alla vĂĽra trevliga matgäster en riktigt god jul! GRILLMENY. Vi ďŹ nns pĂĽ Nationernas Hus, Universum

redaktion tackar fÜr üret som (snart) gütt & Ünskar alla läsare och annonsÜrer God jul och gott nytt!

Vertex nr 9 2012  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 9 2012  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement