Page 1

8: 2017 STUDENTTIDNINGEN

GASTRONOMIPROGRAMMET

[SIDORNA 8–9]:

FORNFYND

[SIDAN 5]:

SOFIE GISSLÉN, SIDAN 19:

Jag tänkte att allt har sin tid. Att den där byrån ändå alltid dragit till sig en massa damm...

I N T E R N AT I O N A L I S M 

[16]:

MAT PÅ NYTT SÄTT SKA PROVOCERA

”FINNS SÄKERT MYCKET MER ATT HITTA”

A PUB FULL OF DIFFERENT LANGUAGES

När gastronomistudenterna har en kurs i kreativa processer är målet att skapa måltidskoncept som aldrig testats tidigare – och som provocerar. Vertex hälsar på i köket.

Studenter på arkeologiprogrammet grävde nyligen upp ett viktigt fynd. Grävandet är en del av utbildningen.

The idea of the event is to give the students a chans to practice more than one language at a time.


Tryggare kan ingen vara...

Hösten 2017

STUDIEVERKSTAD PÅ UB – för framgångsrika studier Matnyttiga måndagar Måndagar kl. 12.15 – 12.45 har vi korta lunchföreläsningar på Balkongen i UB om teman som kan intressera studenter. Ingen anmälan krävs.

Hantera din talrädsla

6 nov

Några användbara strategier.

Varför får jag inte använda den här bilden?

13 nov

Om upphovsrätt och villkor för användning av andras bilder.

Bli effektiv med en tomat

20 nov

Arbeta koncentrerat med hjälp av Pomodorometoden.

Självmedkänsla – en hjälp att möta motgångar och hantera självkritik

27 nov

...De specialbeställda bromsarna leverades med Bussgods!

Kom till vår drop-in:

Sök– och skrivverkstad torsdagar kl. 14 – 16 i Studieverkstaden

Personlig service

Fråga oss om: studieteknik akademiskt skrivande informationssökning referenser muntlig presentation

Ombud nära dig Säker leverans

Hitta oss på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.bussgods.se

www.student.umu.se/studieverkstad

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation

NU STARTAR HÖSTFISKET! Se interfiske.com – Våra erbjudanden!

Hämta katalog!

Shimano, Okuma, Daiwa, Vision, Pinewood, beten och tillbehör med mera!

VI SÄTTER IHOP KOMPLETT UTRUSTNING FÖR DIG! Spinn-, Haspel-, Flugfiske, Älvs- och Havsfiske (Norge) m.m.

20%

Haspel Combo och Haspelrullar

Flytoveraller

Gratis metset ingår vid varje köp!

Flytvästar, ”Räddningslungor” m m.

Shimano, ABU, Daiwa, I-Fish m fl från

-30%

”Kvalitet till rätt pris”

Jackor, byxor, skjortor NU UPP TILL

l 1953 STEN etab

ESPECIALI

70 40etabl -77TEN PECIALIS • 090 RTFI eåSKES Um ort.se n 94,SPO Kungsgata port.se-info@blixtsp www.blixts

1953

Club Kort

Öst på sta´n

GPS/EKOLOD Garmin Beställningsvara EKOLOD Humminbird, Lowrance klubbkort

5%

30% Sommarbeten/

BLI KLUBBMEDLEM SPORTFISK

NU UPP TILL ”din livförsäkring - ditt val” Flera modeller

– ta del av våra klubbkortserbjudanden!

Tillbehör

Aclimas underställ ”ullfiber i alla väder!”

NU UPP TILL

20%

Flugfiske

Vision, Sage, Guideline, Pool 12 m fl Spö - rullar - linor

NU UPP TILL

från

-25%

Vadarbyxor, vadarskor NU UPP TILL

30%

40%

Salmon Slider 12 cm – Grymt gäddbete!

Ta 3 betala för 2 Spara 179:Rapala Wobbler utvalda

49:-

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

20135530

Vi är Team ABU Garcias proffsbutik i Umeå!

2

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 8: 2017


8:  2017

Gemenskapen är kryddan i det trånga korridorköket Att laga mat som student är svårt. Man har alltid bråttom och orkar inte lägga ner tid och energi på att laga världens lyxmåltid bara åt sig själv. Det är så jag känner när jag stressar fram genom matbutiken för att hitta den godaste och billigaste mikropizzan för att snabbt få i mig någonting. Men ibland finns det stunder då det inte känns som någon ansträngning att göra något extra gott. Det är när vi i student­ ­korridoren hjälps åt och lagar maten tillsammans. Sedan sätter vi oss ner för att äta, prata och ha kul. När man har några att dela sin måltid med uppstår plötsligt en större vilja att laga ordentlig mat. Det här hade jag inte kunnat göra i en egen lägenhet på samma sätt – och det är också något som jag är väldigt tacksam att få uppleva. Alla hjälps åt och alla gör det bästa för att det ska bli en trevlig kväll. För mig har detta blivit något av det viktigaste under studenttiden. Det är förstås väldigt olika om man vill umgås med sina korridorgrannar eller inte. Men jag ser det inte som ett problem att laga mat i ett kök där sju andra personer också gör det. Visst kan det ibland bli väldigt trångt, men samtidigt finns det alltid någon att prata med. Jag tror att sällskapet vid matbordet i korridorren är det som gör maten extra god. I det här numret kollar Vertex bland annat in gastronomi­ studenternas vågade matexperiment (sidorna 8–9) och det kanske bästa sättet att ”att äta ute” (sidorna 11–13). Var så goda – det är bara att ta för sig! MATS PÄÄKKÖLÄ

journaliststudent som gör praktik på Vertex redaktion i höst

n VAMPYRKLASSIKER. Geoge R.R. Martin, författaren bakom romanserien som ligger till grund för tv-serien Game of Thrones, skrev för 35 år sedan romanen Feberdröm. Den har blivit en av klassikerna i vampyrgenren. Vertex lottar nu ut ett ex. Mejla red@vertex.nu om du vill ha det.

WEBB: vertex.nu.

PRAKTIKANT: Mats Pääkkölä, reporter, tel 090-786 90 21, mats@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Chilli Media, Anna Paulson, tel 070- 647 16 89 anna.p@chillimedia.se. Mer info här: vertex.nu/om-vertex/annonsera ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå

VERTEX 8: 2017

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. DE GRÄVDE FRAM FYNDET. Arkeologstudenter har i samband med utbildningen gjort ett större fynd under grävningar utanför Umeå.

15. ”LITE FULKULTUR LIKSOM”. Umeåstudenten Josefin Olsson hittade i poetry slam ett nytt sätt att förhålla sig till posei. Snart är det SM-kval.

8. KOKKONST PÅ NYTT SÄTT. På whitebordtavlan i köket står rubriken ”Äta barn”. Vertex var med när gastronomistudenterna utmanade normer kring ätande och matlagning.

16. A PUB FULL OF LANGUAGES. The idea of the Language Pub is to give the visitors a chance to practice more than one language at a time. Vertex paid the pub a visit.

11. STUDENTLIV UTOMHUS. Skaffa ett litet friluftskök och laga maten i naturen. Läs sedan nästa kapitel i kursboken under bar himmel.

23. THE MAN BEHIND THE POSTER. Jonne Mäkikyrö, international student from Finland, creates posters. One of them has a motif based on Umeå.

TIPSA VERTEX: 090-7869020, mejla red@vertex.nu eller besök redaktionen i Samhällsvetarhuset

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu

11: STUDENTLIV UTOMHUS.

FÖLJ: facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2017 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 1 december MANUSSTOPP: 17 november OMSLAGSFOTO: Vendela Wikström

FRILANSA: Alla umeåstudenter är väl­ komna att frilansa för Vertex: skriva, fota, teckna, läsa korrektur etc. Mejla janson@vertex.nu för mer info. MEDARBETARE i detta nummer: Catharina Bergman (text & foto) AnnaKarin Drugge (bildbehandling) Sofie Gisslén (text) Lina Kamsten (korrektur) Annelie Markgren (text & korrektur) Mats Pääkkölä (text & foto) Jennifer Sjögren (foto) Jennifer Söderlund (foto) Vendela Wikström (text & foto)

MATS PÄÄKKÖLÄ läser journalistprogrammet, gör praktik på Vertex redaktion och har ett stort intresse för populärkultur. På fritiden läser han ofta fantasy- och skräckböcker och skriver berättelser i samma stuk. Även tv-spel och film är en stor del av hans fritid.

3


Är det någon idé att vara med i a-kassan när du pluggar?

100

kron

i må

or

nade

n

Ja, det är det. Om du har jobbat före studierna eller arbetar medan du studerar. Då kan du få pengar från a-kassan under tiden du söker jobb efter examen. Det räcker att du jobbat minst 80 timmar i månaden i sammanlagt 6 månader (och har varit medlem i 12 månader). Självklart räknas även sommar- och extrajobb. Bra va! Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa med 700 000 medlemmar. Frågor? Vi finns här för dig!

08-412 33 00

info@aea.se

aea.se

@akademikernas

KENT WISTI

"Konsten att leva och modet att dö" – i samtal med Per Nilsson Torsdag 9 november kl. 12.10–12.50 Lärarhuset Kultur på campus i samarbete med Kyrkan på campus

Kent Wisti är präst, bildkonstnär och satiriker. Hans hyllade teckningar sprids i sociala medier och har getts ut i verket ”I det här jävla landet”. Per Nilsson är filosof och författare.

4

VERTEX 8: 2017


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

Vad tycker du? Fyll i minutenkäten!

SÄG HUR DU TYCKER VERTEX SKA ÄNDRAS

Arkeologstudenter. Philip Häggström, André Nylander och Tom Palmqvist var med och gjorde fynden.

”Finns säkert mycket mer att hitta på platsen” Arkeologstudenter har hittat benrester från vikingatiden under utgrävningar i Röbäck. Det bedöms som en stor och viktig upptäckt. – Jag tror säkert att det finns mycket mer att hitta på platsen, säger Philip Häggström, en av de studenter som var med och grävde. Studenter som går andra året på arke­ ologiprogrammet har i höst varit med på utgrävningar i området kring Rö­ bäcksskolan. På området har studen­ ter på utbildningen grävt i flera år. I september grävdes en mindre stenkis­ ta med benrester fram. I en större kis­ ta, som grävdes upp förra hösten, har man nyligen hittat spår av brons. Benresterna har daterats till den sena vikingatiden, för ungefär 1 000 år sedan. Detta är en stor upptäckt då det tidigare varit väldigt osäkert om människor rörde sig i Umeåtrakterna under den tidsperioden. –  Det har endast funnits väldigt svaga bevis för så här gamla bosätt­ ningar, säger Roger Nyqvist, lärare på arkeologi­programmet. André Nylander och Tom Palmqvist studerar andra året på arkeologiprogrammet och var med på utgrävningskursen. De tycker att det är en värdefull möjlighet att i utbildningen undersöka en utgräv­ ningsplats som studerats i flera år. – Det är väldigt spännande framför allt! Vi har hittat mer som kommer att komplettera och underlätta för de som ska gräva efter oss, vilket alltid är trevligt, säger Philip Häggström.

PHILIP HÄGGSTRÖM,

VERTEX 8: 2017

NY APP GER RÅD OM IDROTTSSKADOR n I höst släpps appen Memotus som ska samla tips och råd i form av videoklipp från experter inom idrottsmedicin från hela landet. Under en föreläsning på Norrlands universitetssjukhus presenterades appen, där videoklipp från experterna är gratis och kan användas för snabb hjälp om man har fått skador eller svullnader i samband med träning. En betalningstjänst finns också där man kan få en personlig kontakt med experterna. Tips och råd vid dessa typer av skador finns även i webbform på 1177.se.

Vad är roligast med utgrävningarna?

– Det är att det blir väldigt socialt. Vi skapar team, snackar ihop oss och planerar, säger André Nylander. Fynden i sig är inte det viktigaste när det gäller utgrävningen, tycker han. Själva analysen och spåren man finner kring den mänskliga aktivite­ ten på platsen är det som gör arbetet roligt och intressant. – Jag tror säkert att det finns mycket mer att hitta på platsen. Dessutom är varje liten del viktig för att förstå helheten om vad som hänt där. Om man samtidigt bidrar till historien så är det guld värt, säger Philip Häggström. DET ÅTERKOMMANDE grävandet har även lett till att flera barn i området blivit intresserade av arkeologi. Phi­ lip berättar att förskolebarnen bju­ dits in att titta på utgrävningen, vil­ ket uppskattades mycket av barnen som tyckte att det var en riktigt häf­ tig upplevelse.

Varför pluggar du arkeologi?

– Det har varit en barndomsdröm för mig sen jag var fem år gammal, sä­ ger Tom Palmqvist. Redan 2013 var det tydligt att det rörde sig om väldigt intressanta fynd

n Vertex planerar förändringar inför nästa år – men hur kan studenttidningen bli bättre? Säg vad du tycker, som läsare och student, det tar bara en minut! Vertex har förändringsplaner vad gäller papperstidningen och 2018 händer det. Ett mer renodlat magasinformat är planen, men exakt vad som ska ändras – och hur – är ännu inte spikat och redaktionen vill gärna att så många studenter som möjligt får tillfälle att säga sitt innan något beslutas definitivt. Därför finns nu en kort och snabb webbenkät som du kan fylla i anonymt och på så sätt vara med och påverka i vilken riktning Vertex ska gå. Här finns enkäten: http://vertex.nu/pa-campus/ sag-hur-du-tyckervertex-ska-forandras/

SOCIONOMSTUDENT VANN PAJALA-RESA

Bronsföremål. Ett av fynden från arkeolog­studenternas utgrävning i Röbäck strax utanför Umeå. på platsen. Roger Nyqvist hoppas där­ för att utgrävningen kan fortsätta ett par år till för att de ska hinna få ut det mesta av grävandet. Men det beslutet är det Länsstyrelsen som tar. TEXT OCH FOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

n I samband med socionomernas arbetsmarknadsdag i september hade Pajala kommun en tipstävling där första priset var en resa till Pajala. Socionomstudenten Fredrik Perdal tog hem priset. – Jag är chockad och väldigt smickrad över att jag lyckades svara alla rätt och vinna resan, säger Fredrik Perdal. Han har ännu inte planerat när han ska resa, då han nyligen fick besked om priset. Det består av besöksresa tur och retur till Pajala, med buss till Luleå och flyg vidare till Pajala. n AB BOSTADENS överlåtande av 1600 lägenheter till bostadsbolaget Heimstaden skjuts upp på obestämd tid. Sex överklagandeärenden gör att processen fördröjs. Läs mer på: VERTEX.NU

5


Kårer i Umeå vill förbättra studenters praktikperioder Praktik är ett obligatoriskt inslag i många universitets­utbildningar. Men vilka rättigheter har man egentligen som student? Och vad gör man om det uppstår problem? Om du är student på universitet är det sannolikt att du förr eller senare ska göra praktik. Statistiskt sett är sanno­ likheten även stor att du ser fram emot den delen av din utbildning och att du kommer trivas när den sätter igång. Alla timmar av föreläsningar, presentationer och djupdyk i kurslit­ teratur kommer till användning och du får en försmak på ingredienserna i ditt framtida yrkesliv. MEN STATISTISKT SETT är sannolikhe­ ten för att du kommer uppleva problem kopplade till praktiken – även kallad verksamhetsförlagd utbildning, vfu – också ganska stor. Det visar flera enkät­ undersökningar. På Umeå universitet jobbar studentkårernas utbildningsbe­ vakare för att studenter ska få schyssta villkor och bra kvalitet på den verksam­ hetsförlagda utbildningen. – Studenter har rätt till en kvalitativ undervisning, vilket under vfu (se fak­ taruta, reds anm.) oftast ges i form av bra handledning och en välplanerad praktik. Likaså gäller rätten till en god arbetsmiljö. Min bedömning är att vi på senare år arbetat mer med frågor kring utbildningskvalitet inom klinisk praktik och vfu, än med traditionella föreläsningar eller andra utbildnings­ moment, säger Stina Alm, utbild­ ningsbevakare på Umeå medicinska studentkår, ums. Förra året genomförde ums en en­ kät bland studenterna på medicinska

Praktik. En enkätstudie visar att höga kostnader i samband med VFU:n är ett problem för många studenter. fakulteten om praktik. Den visade att studenter över lag är nöjda, men att praktiken måste bli bättre anpassad, till exempel vad gäller praktikplats. – Nästan en fjärdedel av dem upp­ gav att de övervägt att avbryta sina studier för att kostnaderna för att ge­ nomföra en vfu-period var för höga, bland annat på grund av dubbla bo­ endekostnader och höga resekostna­ der, säger Stina Alm. även skillnader mellan program som behöver jämnas ut. Kvaliteten på den verksamhetsför­ lagda utbildningen kan också variera beroende på vem man får som handle­ dare, menar hon. Det jobbar Umeå med­ icinska studentkår för att förändra. –  Andelen handledare som har adekvat handledarutbildning ska öka markant och bedömningen av vfu och klinisk praktik ska bli mer rättssäker för studenter, säger Stina Alm.

ENLIGT HENNE FINNS

på alla tre studentkårer menar att det är bra för studenten att läsa på om vilka regler som finns på universitetet gällande

UTBILDNINGSBEVAKARNA

praktik på den kurs hen läser. Det finns flera faktorer som gör att du kan få förtur till en praktikplats, till exem­ pel om du har barn eller är elitidrotts­ student. Om du gör praktik på annan ort kan du också ha rätt till boende el­ ler reseersättning och beroende på kurs kan du ha rätt till praktiklön. – Om det sedan förekommer miss­ förhållanden på praktikplatsen är det jätteviktigt att våga ta upp det med oss på kåren, eller direkt med sin lära­ re, för att universitetet ska kunna ge studenten möjlighet att få ut så myck­ et som möjligt av sin praktik, säger Mimmi Rönnqvist, utbildningsbevaka­ re på Umeå studentkår. utbildningsbeva­ kare tipsar om är att se praktiken som en chans att lära sig mycket, och växa i sin framtida yrkesroll. Praktikanter förväntas inte vara fullärda, däremot är nyfikenhet, egna initiativ och en vilja att utvecklas något som uppskat­ tas på praktikplatserna, menar de. – Ha roligt! Knyt kontakter och för­ sök utnyttja tillfället till fullo. Försök att våga att ta plats. Tänk också på att

NÅGOT SOM ALLA TRE

PANELEN : VILKA PRAKTIK-ERFARENHETER HAR DU?

Paula Skåreby, grundskollärarprogrammet åk 4–6: – Jag har redan arbetat som vikarie en del, men aldrig i årskurs 4–6, så det känns kul med praktik i höst. Jag tänker också på det praktiska, var jag hamnar. Det kan bli precis var som helst i länet.

6

n VFU I MÅNGA UTBILDNINGAR: VFU är en förkortning för verksamhetsförlagd utbildning, och innebär att studenten genomför handledd praktik på en tänkbar framtida arbetsplats. VFU utgör en del av bland annat lärarutbildningarna vid högskolor och universitet. VFU ingår även i utbildningen till läkare och sjuksköterska. I socionomprogrammen på bland annat Umeå, Uppsala och Stockholms universitet ingår också en VFU-period.

Andreas Lindmark, ämneslärarprogrammet: – Åh, min praktik var väldigt lärorik. Den gav ett nytt perspektiv. Det var verkligen inte som jag föreställde mig. Mycket handlade om det praktiska, hur man gör det tryggt och lugnt i ett klassrum. Det som vi lär oss här på universitetet kom kanske i tredje hand.

de flesta på din praktikplats någon gång har varit i dina skor och minns säkert hur det är att vara ny och lite nervös. Ta din tid att växa in i din roll som praktikant, säger Beatrice Wall­ gren, utbildningsbevakare på Umeå naturvetar- och teknologkår. VENDELA WIKSTRÖM

TEXT & FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

Elin Blom, civilekonomprogrammet: – Jag har jobbat extra på Handelsbanken så jag ser praktiken som en bra extra chans att se allt möjligt. Jag vet inte var jag vill vara ännu, det beror lite på. I Umeå finns ju många företag.

VERTEX 8: 2017


20% RABATT PÅ EN VALFRI VARA (Gäller ord. pris t.o.m. 171130)

BARN ÄR INTE TILL SALU Delta i Musikhjälpen på Rådhustorget i Umeå den 11–17 december!

UMEÅ • RÅDHUSESPLANADEN 7 MÅ-FR 10-18, LÖ 10-16 TELEFON 090-12 00 14 Ta med kupong

Din musik räddar liv

musikhjälpen.se

Du betalar väl inte mer än du behöver?

Kontakta kåren för att få tillgång till ditt digitala studentkort och 100-tals studentrabatter. Studerar du medicin, natur eller teknik ansöker du direkt i vår app eller på studentkortet.se.

VERTEX 8: 2017

7


Kreativ matlagning. Gastronomistudenterna Johanna Rath, Anton Hakala och Cecilia Svensson in action.

HÄR LAGAS MAT SOM INGEN På en köksbänk trängs chipssmulor med frysta lökringar och sylt på tub. På whiteboardtavlan står rubriken ”Äta barn”. När gastronomistudenterna jobbar med kreativa processer utmanas branschens normer rejält. En efterrätt som ser ut som om kock­ en tagit en slev i komposthinken och öst på tallriken är nog inte vad du för­ väntar dig när du gästar en restau­ rang. Förmodligen är inte heller ett bröd av mixade frysta lökringar och ostbågar något du i första hand skulle välja från menyn. Men när Vertex be­ söker gastronomistudenternas kurs i kreativa processer är det just sådana

8

rätter som komponeras. Målet är att skapa måltidskoncept som inte existe­ rar, och som provocerar gäster. – Förutom rätten ingår också rum­ met, hur mötet med gästen, våra sin­ nen och det visuella påverkar upple­ velsen av det vi blir serverade. Så länge studenterna inte inskränker på någon eller bryter mot lagar och reg­ ler så får de i princip göra vad de vill,

VAD GÖR NI PÅ… GASTRONOMIPROGRAMMET I artikelserien ”Vad gör ni på...” kollar Vertex in ett antal av de utbildningar som ges vid Umeå universitet – och vad studenterna pysslar med där en helt vanlig eller ovanlig dag.

säger Kajsa Hult som håller i kur­ sen. STUDENTERNA HAR FÖRST fått lyssna på föreläsningar om normer. Nu ska de bygga egna innovativa koncept in­ för Smakfestivalen några dagar sena­ re. I ena änden av Restauranghögsko­ lans utbildningskök diskuterar en av

grupperna sina resultat. På bordet framför dem finns allt från coca cola och ostbågar till picklad gurka och fa­ lukorv. Temat är att minska mats­ vinn, fast på ett lite annorlunda sätt. –  Vi ville ha något som vanliga människor kan relatera till, så vi bör­ jade med att be vänner och bekanta skicka bilder på sina kylskåp och skaf­ ferier så vi kunde få bild av vad folk har hemma, säger Oskar Lindqvist. EFTER ATT HA SAMLAT ihop

överblivna varor från sina egna och klasskamra­ ters skafferier och hem har de kom­ ponerat rätter med blandade resultat. Nu har de enats om vad de ska bjuda på under Smakfestivalen. – Jag blev väldigt förvånad över hur gott det smakade. Tänk dig en stea­ med bun. Det är ett asiatiskt ångat

VERTEX 8: 2017


Nya måltidskoncept. Kajsa Hult håller i kursen som resulterar i bland annat krusbär doppade i smält socker och mat lagad på diverse fynd i studenters skafferier.

SMAKAT FÖRUT... bröd som brukar vara fyllt med bland annat sidfläsk, säger Oskar Lindqvist. I gruppens variant ersätts sidfläsket med falukorv som skurits till för att lik­ na en fläsksida och sedan glaserats i av­ slagen coca cola och spad från picklad gurka. Brödet utgörs av mixade frysta lökringar, potatischips och äggvita. – Det blir som en liten macka. Vi lägger ihop bröd, en falukorvsbit, kim­ chi, lite majonäs, lite finhackad rödlök och toppar med koriander och krossa­ de chilinötsskal som blivit kvar i bot­ ten av påsen, säger Oskar Lindqvist. Vad tycker du om kursen hittills?

– Svinrolig! Man är konstant stres­ sad, men en del av processen är att det ska gå fort. Vi har några dar på oss innan rätten ska presenteras, säger Os­ kar Lindqvist. Svinroligt har även en av de andra

VERTEX 8: 2017

grupperna som kommit på många kre­ ativa idéer. Några av dem har handlat om att mata gäster, servera dessert som huvudrätt och laga mat på inälvor. Nu har de enats och sitter och beställer in­ gredienser till måltidskonceptet ”Äta barn”. På menyn står spädgristacos ser­ verad med en stark mexikansk chilisås. – Vi vill highlighta det här med vad vi äter. Vi äter ju väldigt mycket barn, till exempel kalvar, som egentligen bara föds och sedan slaktas för att vi ska kun­ na äta dem, säger Peter Stenman. – Det kan vara så att man inte tän­ ker på vad man äter, hur det fram­ ställs och vad det är, att det bara är kött, säger Sue Zin.

som hålls några dagar efter Vertex besök, är pla­ nen att skära köttet direkt från en hel­

INFÖR SMAKFESTIVALEN,

stekt griskulting. Reaktioner från be­ sökare räknar de kallt med. – Förhoppningsvis känner de sig lite obekväma, framförallt när man får börja gröpa ur kött från ansiktet, sä­ ger Peter Stenman och Tobias Jonsson håller med. – Om några tar omvägar för att inte passera oss är det bara bra, säger han.

VID EN SPIS EN BIT BORT doppar Anton Hakala frysta krusbär i smält socker, och skickar dem snabbt vidare till Jo­ hanna Rath som strösslar över krossat bränt citronskal. Bären ska efterlikna jordiga stenar och serveras tillsam­ mans med löv av färgat rispapper och gräs av vit choklad. –  Folk förväntar sig att saker ska smaka på ett visst sätt, och då tänker vi att en normbrytning är att göra något

som ser oätligt ut, som ”här har du jord och löv”, också smakar det chok­ lad och kaffe, säger Johanna Raath. kompostlik­ nande desserter blir trend i restau­ rangbranschen är ytterst tveksamt. Men kursen kan ändå ha betydelse för utveckling och innovation i framti­ den, menar Kajsa Hult. – Studenterna ska inte bara lära sig laga mat utan lära sig utveckla nya verksamhetskoncept. Det här blir en prövning att testa sin fantasi, att ut­ veckla gastronomin till att inte bara vara en maträtt som du sitter ner och äter med kniv och gaffel som smakar gott och är som den alltid har varit.

ATT CHIPSSMULOR OCH

TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

9


Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

Grund- och fortsättningskurser, gravida, 55+, yin och stresskurser Kursen innehåller fysiska övningar, andningsövningar, avslappning och meditation.

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

6.00-22.00

Foto: Arie Kievit

www.suntan.se

Umeå Yogaskola

070-628 070-628 26 55 � www.yogasys.se 26 55 www.umeayogaskola.se

Öppet alla dagar

CURLING! Alla kan vara med! Kompisgänget Företagsfesten • Konferensen Specialpris för studenter 100:-/person - Välkomna!

Kontakta oss för mer info! www.umecurling.se • info@umecurling.se 070-540 28 84

RÖTT BETYDER AKUT

STOPPA HUNGERN

menskoppen.se

#UPYOURS

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER.

istockphoto.com/Mari

YOGA

Trött och hängig?

HÄNG MED STUDENTERNA PÅ RESAN MOT

FRAMTIDEN N NU ÄR DET MYCKET SOM SKA FIXAS... Vinter och juletider står för dörren och mycket ska fixas – även för Umeås studenter... Resebokningar, julklappar, helgkläder och allmän uppsnyggning. Studenttidningen Vertex når tiotusentals studenter i Umeå och nr 9-2017 utkommer i början av december. Klart värt att synas där!

N OCH SEN HÄNDER DET ÄNNU MER: Vertex första nummer 2018 blir en riktig happening när Vertex utkommer i ny fräsch form – mer info kommer. Missa inte att synas i premärnumret, när den sköna vårterminen drar igång för nya och ”gamla” Umeåstudenter. UTGÅVA: Vertex nr 9-2017 Vertex nr 1-2018

BOKA SENAST: 16 november 11 januari

UTKOMMER: 1 december 29 januari

Boka annonsplats: Anna Paulson, 070-647 16 89, anna.p@chillimedia.se Johan Dahlgren, 070-647 15 99, johan@chillimedia.se Mer info: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

Swisha till 123 031 0748 eller sms:a AKUT HUNGER till 72 900 och skänk 100 kr. Genom att sms:a eller swisha godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina personuppgifter hanteras enligt PUL.

fannystandup.com

EST 2017

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

MOA LUNDQVIST JONATAN UNGE +KLUBB FANNY STAND UP STUDION, UMEÅ FOLKETS HUS 29 NOVEMBER INSLÄPP 19.00 Dessutom nya lokala komiker och en DJ som håller skivspelaren varm.

BILJETTER : biljettce Student 75:– ntrum.co m

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

15% PÅ KLIPPNING & SKÄGGTRIM

PROVA PÅ STAND UP! WORKSHOP I NORDMALING LÖRDAG 25 NOVEMBER ANMÄLAN/INFO: fannystandup.com senast 8 november!

10

- STUDENTRABATT ORD. PRIS KLIPP 400KR / SKÄGG 400KR

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

- BOKNING WWW.JOHNQSBARBERSHOP.COM I SOSO BUTIKEN - UTOPIA

VERTEX 8: 2017


I uteköket... Jennifer Sjögren och Per Edholm gillar att ”gå ut och äta”. Att plugga utomhus är också en höjdare, tycker Jennifer.

Jag gillar tanken att göra vardagliga saker i naturen, det ger en guldkant på vardagen VERTEX 8: 2017

11


STUDENTLIV UNDER BAR HIMMEL Att ”äta ute” kan betyda två helt olika saker. Jennifer Sjögren gillar varianten med himlen som tak – ibland med kursboken som sällskap. Jennifer Sjögren, som läser program­ met för digital medieproduktion, bor i Örnskölsvik och tågpendlar till Umeå universitet. Som många andra tycker hon att matlagningen ibland kan kän­ nas som ett jobbigt måste. Hon och pojkvännen tar sig därför ut i naturen så ofta de har tid. – Ibland blir det bara lite mindre fika eller en kopp te och ibland lagar vi helt enkelt maten vi ska ha till mid­ dag ute istället. laga och äta ma­ ten ute i det fria tycker hon är hel­ hetsupplevelsen. – Det smakar så galet mycket bätt­ re! När jag lagar maten ute i naturen känns det roligt och lyxigt. Att få se solen vandra över himlen och höra vinden vina i trädtopparna är avkopp­ ling för mig. Tidigare bodde Jennifer i utkanten av Umeå. – Då gillade jag att ta mig till Bäck­ sjön utanför Ersmark, vilket är en bra bit att cykla… haha.

DET BÄSTA MED ATT

HON GILLAR INTE BARA att ”äta ute”, utan även att plugga utomhus. – Jag gillar tanken att göra vardagli­ ga saker i naturen, det ger en guldkant på vardagen. Det ju lättare att bara sät­ ta sig hemma och läsa istället för att ta sig utomhus, men det är värt det. Hennes tips till andra studenter är helt enkelt att testa utomhuslivet. – I Umeå skulle jag kunna säga att vilken park som helst duger bra om man har ett friluftskök. Vill du göra upp eld är det bäst att göra det på av­ sedda platser. Umeå kommun har en app som heter ”fritidsappen”. Där kan du hitta alla grillplatser och frilufts­ områden i närheten. Bilderna har Jennifer Sjögren tagit med hjälp av fjärrkontroll på Varvs­ berget i Örnsköldsvik. BERTIL JANSON FOTO: JENNIFER SJÖGREN

Middag först...

12

I läsesalen... Jennifer Sjögren med kurslitteraturen i stora läsesalen, där utsikten är helt okej.

VERTEX 8: 2017


VERTEX 8: 2017

13


KURSLITTERATUR

Kultur på campus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater, litteratur,

påmitt campus är en helt unik vid satsning på kultur i vetenskaplig Varje vecka produceras Ö:a Rådhusgatan 6 umeå • 090-71 Kultur 12 57osv film, på campus. Alltid lunchtid och alltid förmiljö. studenter och personal. Kultur på campus ger dig engratis nycampus. kulturupplevelse varje vecka. Musik, d och arrangeras konserter, litteratur, dans, teater osv, på vårat Alltid vid lunchtid och Något liknande duKultur ingen prenumerera på nyhetsbrevet! VaRdagaR 10-18 • LÖRdagaR 10-17 • sÖndagaR 12-16 hittarKultur på annanstans, campus ger dig ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, iteater, litteratur, på campus ären en helt unik satsning på kultur vetenskaplig Va film, osv mitt på campus. Alltid vid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studen Kultur på campus är en helt unik satsning på kultur i vetenskaplig miljö. Varje vecka produceras alltid gratis för studenter och Något Alltid liknande hittaroch dualltid integratis någon annanstans. film, personal. osv mitt på campus. vid lunchtid för studenter och personal. och arrangeras konserter, litteratur, dans, teater osv, på vårat campus. Alltid vid lunchtid och och arrangeras konserter, litteratur, dans, på teater osv, på vårat campus. Alltid Något liknande hittar du ingendu annanstans, nyhetsbrevet! Något liknande hittar ingenprenumerera annanstans, prenumerera på nyhetsbre alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstans.

VÄLKOMMEN!

alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon Kultur på campus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater Kultur påmitt campus är en helt unik vid satsning på kultur i vetenskaplig Varje vecka Kultur på campus film, osv på campus. Alltid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studenter och pep Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus och arrangeras dans, teaterprenumerera osv, på vårat campus. Alltid vid luncht Något liknandekonserter, hittar dulitteratur, ingen annanstans, på nyhetsbrevet! fannystandup.com

Kultur på campus

Kultur på campus

alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstan Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Kultur på campus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

MOA LUNDQVIST JONATAN UNGE +KLUBB FANNY STAND UP STUDION, UMEÅ FOLKETS HUS 29 NOVEMBER INSLÄPP 19.00 Dessutom nya lokala komiker och en DJ som håller skivspelaren varm.

BILJETTER : biljettce Student 75:– ntrum.co m

PROVA PÅ STAND UP!

LIVE JAZZ ALLTID PÅ EN TORSDAG

LEGENDARISK JAZZKLUBB

Mat & dryck från kl. 19

WORKSHOP I NORDMALING LÖRDAG 25 NOVEMBER

Jazz kl. 20 / Studion UFH

ANMÄLAN/INFO: fannystandup.com senast 8 november!

UMEAJAZZSTUDIO.SE NY HEMSIDA!

14

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

VERTEX 8: 2017


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

och att försöka sätta fingret på nå­ gonting. Man kan inte bara stå och radda upp en massa självklarheter. Man måste på något vis utelämna sig, det måste liksom bränna, menar hon. Att förmedla något allmänmänsk­ ligt, i den mån det finns något som är det, är också viktigt. – Jag tänker att i känslor över lag går det att hitta någonting igenkän­ ningsbart. Så när man kan förmed­ la någon form av känsla – då är det en bra text. Det är många som skri­ ver politiska texter. Men allt kan väl tolkas politiskt när det framförs på en scen.

Josefin Olsson. Umeåstudent som i flera år tävlat i poetry slam, en genre hon tycker är genuint vacker då den är öppen för alla, även amatörer, att delta i. Det är finkultur som blir fulkultur.

”Som poesins dokusåpa” Under Poesisöndag XL på Väven hålls kval till SM i poetry slam 2018. – Poesi är något man egentligen inte kan tävla i, säger Josefin Olsson, en av deltagarna i Umeås lag, som kom trea i årets SM. Josefin Olsson har precis haft semina­ rium när vi ses på campus för att pra­ ta om hur det är att tävla i poesi. Att skriva är ett stort intresse som Josefin ägnar sig åt vid sidan av studierna på masterprogrammet i genusvetenskap. Att hennes texter skulle framföras in­ för publik i ett tävlingssammanhang var inte alls självklart innan hon för tre år sedan hamnade på en scen där hennes poesi och framförande förde henne till SM i poetry slam. – Jag tror mitt intresse för poetry slam började med att jag tycker det är kul att skriva. Jag hade ganska många texter och någon tipsade mig om att vissa av dem kanske skulle passa i ett sådant sammanhang och så ställde jag

Vad händer när varken lärare eller elever känner sig bekväma med att prata om sex och sam­ levnad? Studentorganisationen Kärleksakuten täpper igen kunskapsluckorna. Det är tisdag kväll, och inne i Kårhu­ set Villan har sittplatserna längs långborden och i sofforna försvunnit en efter en. Eftersläntrarna äter sina tacos i fönsterbrädet. – Vi har aldrig varit så många här som ikväll, så det är en glad överrask­ ning, säger Nuzhat Islam som går tred­ je terminen på läkarprogrammet. De flesta kommer för att få middag, sedan blir de kvar. Jag tror att det här är vad

VERTEX 8: 2017

upp i en tävling och så gick det bra. Sedan har det bara rullat på, säger Jo­ sefin, som egentligen inte trivs så där jättebra på en scen. –  Mitt intresse är ju att skriva. Jag uppskattar en bra text och sedan är det där som ett sätt att nå ut med det man skrivit, fortsätter hon. ATT DELTA I POETRY SLAM innebär att det, som i alla tävlingssammanhang, finns vissa regler att förhålla sig till. Endast egna texter får framföras under en tid begränsad till tre minuter. Ingen rekvisita eller musik är tillåten och en jury sätter poäng på framförandet. – Så det är en väldigt subjektivt be­ dömd form av tävling. Det beror jätte­ mycket på vilka som sitter där just då. Men det som är roligt är ändå att man försökt ge sig på att göra en form av tävling i något som inte går att tävla i, menar Josefin. Vad ens text ska handla om är val­ fritt, liksom hur texten framförs på

scen. Många använder sig av gester för att förstärka sin text. Den begränsade tiden och tävlingsmomentet gör att Josefin Olsson ändå tycker att det finns en särskild stil och ett särskilt uttryck som förknippas med poetry slam, trots att det ändå är ganska fritt. – Man ska ju hinna säga allt det där man vill säga. Det krävs en hel del övning att lära sig en text utantill, vilket de flesta gör eftersom det trots allt är en tävling. Det är dock fullt tillåtet att både läsa innantill och att improvisera. JOSEFIN FRAMFÖR HELST nytt material varje tävling och berättar att det kan vara bra att ha fyra dikter inövade ef­ tersom varje tävling brukar bestå av tre utslagsrundor. Den fjärde dikten ska framföras när tävlingen är vunnen.

kampdikten som fram­ fördes på scen i det tidiga 1900-talets arbetarrörelse och dess eventuella pa­ ralleller till den estradpoesi som framförs i poetry slam. – Ja, det är ju lite så att komma un­ derifrån… ett motståndsinspirerat sätt att försöka rucka på något. Ett fuck you till etablissemanget eller nå­ gonting, säger Josefin med ett skratt.

VI PRATAR OM

får vara med och täv­ la i poetry slam och kvaltävlingarna till SM är också öppna för alla. Den 19 november är det dags för nästa kval, som genomförs i samband med Poesi­ söndag XL på Väven, då en hel dag äg­ nas åt poesi i olika former. Josefin, som för tillfället känner sig ganska nöjd med att ha deltagit i SM i några år, kommer inte att delta i det kvalet. Men hon vill fortsätta att delta i andra poetry slam-tävlingar. – Poetry slam är som poesins doku­ såpa, lite fulkultur liksom, men sam­ tidigt är det någonting som är genu­ int vackert med att poetry slam är en öppen scen för amatörer. Kom och var med! uppmanar Josefin Olsson.

VEM SOM HELST

Vad handlar dina dikter om och vad gör en dikt framgångsrik?

–  Min grej har väl kanske varit att göra någon form av persongestaltning

CATHARINA BERGMAN FOTO: JENNIFER SÖDERLUND

STUDENTERNA SOM KAN SNACKA SEX många vill ha utan att de vet om det. ”Det här är Kärleksakuten, en ide­ ell studentorganisation med uppgift att upplysa om sex, känslor och köns­ sjukdomar. arrangerar fören­ ingen föreläsningar med teman som “orgasmologi” och “njutningsanatomi”, samt utbildar medlemmar till att bli så kallade “utryckare”. Utryckarna har i uppdrag att åka ut och hålla samtal och diskussioner med elever på Umeås grund- och gymnasieskolor. En “utryck­ ning” kan ta ungefär tre timmar. – Första timmen brukar, särskilt hos

UNDER TERMINERNA

Kärleksakuten. Rycker ut för att informera skolelever. Infokvällen var fullsatt. de yngre eleverna, gå åt till att få fnissa av sig. Sedan är intresset ofta stort och frågorna många, säger My Lindgren, student på socionomprogrammet.

behov på skolorna, då det ibland kan vara svårt för både lärare och elever att känna sig bekväma med sex- och samlevnadsundervisning.

överens om att Kärleksakuten många gånger fyller ett

Fotnot: Läs längre artikel och se fler bilder på vertex.nu

SOFIE GISSLÉN NUZHAT OCH MY ÄR

15


Language Pub. Wilhelm Ackerman, Kai Kenklies and Helin Bäckman-Kartal visited the first Language Pub.

A PUB FULL OF LANGUAGES How to practice a language you still do not fully master? The organizer and the participants of the Language Pub emphasise everyday conversation and having the courage to try. Cheers! – Since English is such a big language, what often happens when people with different native languages meet in groups is that they speak English, says Micheli Cicchetti, coordinator at the Umeå Student Union and organizer of the first Language Pub. The idea of the event is to give the participants a chance to practice more than one language at a time, including the ones they do not know very well. According to Micheli, that sometimes requires a little bravery. WHEN ARRIVING AT the pub, arranged at E-puben in Universum, you get to choose among a great number of f lag stickers. On your shirt, you put your first language atop, followed by the ones you want to practice during the night. On his shirt, Mi­ cheli has put Italian, Swedish, Eng­ lish and Spanish. – Maybe I’ll dare to put French there as well, he says half-jokingly. Lisa Zimmerer, Jana Rinn and Lena Neumeyer are exchange students from Germany. They have been in Umeå sin­ ce August. – It’s a small town, but there’s a lot going on here, especially if you’re a stu­ dent, says Lisa. Our schedules are full!

16

in contact with someone with whom she can practice Spanish on a more re­ gular basis.

When asked about their impres­ sions of Sweden so far, the first things that come to mind for them are “orga­ nization” and “planning”. They also mention the closeness to nature. Javie­ ra Ortega Zepeda, from Chile, agrees: –  You just open the door and you’re out there. Javiera, who has been living in Umeå for a year, currently works at a restau­ rant in the shopping centre Avion. Her first language is Spanish, but she also speaks English and Swedish.

has pinned the Italian and the French flags on his shirt. – I’ve started to watch some Italian mafia series, so as a result of that my vocabulary is limited to swear words. Vaffanculo! he de­ monstrates. Wilhelm knows a little German too: – I have family in Germany and my last name is German. But I would like to learn Dutch, too.

My vocabulary (in Italian) is limited to swear words

are taking a be­ ginner’s course in Swedish in paral­ lel to their normal university stu­ dies. All four agree that it is a great advantage that so many people in Sweden speak English. As they see it, the only bad thing about it is that you neglect practi­ cing your Swedish, since it is so easy to get around with English. Another German beginner in Swedish is Kai Kenklies. He is sitting at the same table as Wilhelm Ackerman and Helin Bäckman-Kartal, both Swedish. Besides the German flag, Kai

LISA, JANA AND LENA

Paula Skåreby, Malin Bohman and Mathilda Lundqvist. They share Helin’s opinion: If you want to improve a language, go abro­ ad! Malin, who is doing a double Bachelor’s degree in English and French, used to live in Paris. When in Sweden, she notices how some of the French words seem to be “sleeping in the back of the brain”. When in Fran­ ce, on the other hand, they come to her a lot faster. Mathilda, who spent two semesters in the Spanish city of Valladolid, agrees with Malin: – There, I talked Spanish and Eng­ lish all day long, so in my case it was the Swedish words that sometimes were harder to recall. Paula, with a Bachelor’s Degree in Language Studies and now a student at the Teacher’s Programme, also empha­ sises the importance of practicing a language in order to keep it alive: – When I studied Italian, I could more or less hold a conversation with someo­ ne. And now my level is more like: “How to say ‘table’?” she says with a laugh.

ON A SOFA SIT

WHEN MENTIONING DUTCH , Helin co­ mes to think about an episode in which a friend of hers tried to teach her some Dutch. Some words were easy, while others sounded more like: – A throat disease, summarizes Kai, laughing when he hears Helin imitate Dutch. Helin, however, says she is the most interested in improving her Spanish. She has participated in two different exchanges in Spain, the last one this past summer. TO STUDY A LANGUAGE in a country where it is spoken is the simplest and most fun way to acquire it, says Helin. At the Language Pub, she hopes to get

ACCORDING TO MICHELI Cicchetti, the ambition is that the Language Pub will be arranged again, during this semes­ ter as well as the next. TEXT AND PHOTO: SOFIE GISSLÉN

Note: See more pictures from the pub in the article published at vertex.nu

VERTEX 8: 2017


Logotype

T-SHIRT

svart eller vit med DITT pe rsonliga tryck, just nu :

Gammlia Umeå | www.vbm.se

179:-

LÄMNA CAMPUS! Känner du fortfarande inte Sune Jonsson? Han finns på museet… Kom hit!

Ring: 090-12 12 22 S Majorsgatan 9, 903 36 Umeå www.trendygroup.se

20% RABATT PÅ EN VALFRI VARA PMS: 375 C

PMS: 100% BLACK

CMYK: 54:0:100:0

CMYK: 0:0:0:100

(Gäller ord. pris t.o.m. 171130)

Alltid studentrabatt och fritt Wi–Fi i kaféet. Följ oss på Facebook och Instagram. TISDAG–FREDAG 10–17, ONSDAG 10–20, LÖRDAG–SÖNDAG 11–17. FRI ENTRÉ.

UMEÅ • RÅDHUSESPLANADEN 7 MÅ-FR 10-18, LÖ 10-16 TELEFON 090-12 00 14 Ta med kupong

VERTEX 8: 2017

17


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2017/2018

Vill du lära känna folk från hela universitetet, få erfarenheter som är värdefulla livet ut, komma ifrån tentaångesten några timmar och ha jäkligt kul? NTK:s kårhus Orgio håller i sittningar, nattklubbar, EPPer, företagskvällar och mycket mer. Allt detta drivs av ideell personal där alla är engagerade studenter här på Umeå universitet.

fler i gänget som jobbar med oss, ju fler desto roligare!

Origo drivs av studenter, för studenter. Vi som jobbar gör det på ideell basis vilket möjliggör att vi kan hålla priserna på en studentvänlig nivå, så att våra medlemmar i NTK och andra studenter kan träffas och umgås under trevliga former. Vi vill alltid ha in

Man kan bland annat vara bartender, entrévärd, arrangera evenemang, servera på sittningar, DJ, mingelfotograf eller laga mat. Oroa dig inte om du inte har erfarenhet av något liknande, vi lär dig allt du behöver kunna. Som ett plus i kanten får man personalleg

Vad är det då man gör när man jobbar på Origo?

och möjligheten att gå på personalsittningar. Med personallegget får du många förmåner på Origo, bland annat får du köglid, gratis inträde på klubbar samt billigare dryck och EPPmat

Vill du prova att jobba på kårhuset Origo? Ta kontakt med vår kårhuschef Carl Welin Brook på 070 606 62 94 eller origo@ntk.umu.se.

Kontakta oss! Amanda Vikström Kårordförande

Therese Sandén Arbetsmarknadsansvarig Vice kårordförande

Emilia Modig Studiesocialt ansvarig

Beatrice Wallgren Utbildningsbevakare

Kårexpeditionen Öppen 10.00-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

Carl Welin Brook Kårhuschef

Philip Petersson Projektledare Uniaden

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

090 786 92 90 ntk@ntk.umu.se

070 - 606 62 94 origo@ntk.umu.se

070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

www.ntk.umu.se

18

VERTEX 8: 2017


KRÖNIKAN:

Även saker och möbler har ett bäst-före-datum. Kanske skulle vi i ännu högre grad än nu kunna lämna dem vidare när vi inte behöver dem längre, skriver Sofie Gisslén.

Prylarna kommer och går Sedan jag började plugga i Umeå har jag flyttat fyra gånger. Först bodde jag i en källarlägenhet på Teg: den var nybyggd och hade egen ingång. Fem av fem egentligen, förutom att den låg på fel sida av stan – Svingen varje dag! – och att man inte kunde sätta igång vattenkokaren samtidigt som micron utan att det gick en propp – det hände mer än en gång att jag glömde det. Sedan flyttade jag tre terminer på raken, till och från 19-kvadrats korridorsrum som jag hyrde i andrahand. Fysikgränd, Fysikgränd igen, Pedagoggränd. Rummen var som syskon: likadana på vissa grundläggan­ de sätt; helt olika på andra. Ett av dem hade köksbord och kaffebryggare, ett annat storbilds-tv och värmefläkt. var jag tvungen att fundera. Jag var inte säker på om jag ville använda min kötid för att få en lägenhet eller försöka hitta något annat alternativ. Dels av ekonomiska skäl: det finns

INFÖR DEN HÄR HÖSTEN

något ställe där de här grejerna redan fanns. Jag valde det senare.

HÖSTMYS:

Soppa och pannkakor på Skogis. HÖSTRYS:

Mörkret – för ofta och för mycket. roligare saker att lägga pengar på än hyran juni-juli-augusti för en lägenhet man kanske ändå inte kommer vara i under sommaren. Sedan var det det andra: prylarna. NÄR JAG FLYTTADE från

Teg den där gången var det för att jag och han vars namn också stod på dörren hade gjort slut. Vi hade delat upp allt mellan oss: barbordet, Mumin-kop­ parna, chinsstången. Han flyttade först, och när han hade gjort det var lägenheten stympad och inte fem av fem längre. Jag kunde antingen bo kvar och skaffa en massa grejer som jag inte längre hade. Eller flytta till

PRYLARNA SOM BLEV ÖVER hamnade lite varstans. På en vind. I någons förråd. En del gav jag bort: En svart Malm-byrå (ikea) skänkes mot avhämtning. Jag tänkte att allt har sin tid. Att den där byrån ändå alltid dragit till sig en massa damm och att vår bästa tid tillsammans nog redan hade varit. Precis som det kan vara med prylar: att de kommer och går, och att vi lämnar dem vidare när vi inte behöver dem längre. Kanske skulle det här kunna ske i ännu högre utsträckning, liksom det att låna ut dem under kortare tid – och särskilt om det är så att vi i snitt bara använder de flesta av våra saker en gång i månaden. Idag köpte jag en ny byrå. Hon som sålde den skulle flytta. Malm igen, fast en modell mindre. Och den här gången är den vit. SOFIE GISSLÉN

Namn: Sofie Gisslén. Ålder: 26 år. Bor: Nydalahöjd. Pluggar: Psykologi. Hittar på varje loppis: Färgglada plåtkastruller och omaka tefat.

PLU: 2101

ERBJUDANDE!

Foto: Peter Knutson Layout: Ulrica Sasko Design

DRÖSE & NORBERG PRESENTERAR MUSIKALEN

MARKOOLIO, CLAES MALMBERG

HEL BUTIKSGRILLAD KYCKLING

10:Rabatt

KIM SULOCKI, CHARLIE GRÖNVALL, RENAIDA BRAUN, STOR ENSEMBLE REGI & MANUS: ROBERT DRÖSE · MUSIK: MARTIN LANDH

ca 1140 gram Gäller t.o.m. 2017-11-12. (ta med kupongen)

MAGISK JULKLAPP FÖR HELA FAMILJEN!

Umeå Energi Arena Sön 18 feb 13.00, 2018 Biljetter: ticketmaster.se 077-170 70 70 PRODUCENTERNA AV SNÖVIT THE MUSICAL & TROLLKARLEN FRÅN OZ

Ålidhems centrum

Biljettcentrum 090-13 31 80, drosenorberg.se

Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

PRODUCENTERNA BAKOM TROLLKARLEN FRÅN OZ OCH SNÖVIT THE MUSICAL

Aladdin_Umeå_A4_v1742_Mag_Jul.indd 1

VERTEX 8: 2017

2017-10-17 13:23

19


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 10.00-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Genom medlemskap i Umeå studentkår erhåller du som medlem Campuskortet. Du har då förmånen att köpa receptfria läkemedel till kraftigt reducerat pris. Övriga köper till ordinarie priser.

u Här får d batt! studentra

Våra apoteksprodukter finner du i Umeå studentkårs expedition, Lindellhallen. Öppettiderna är: Måndag - fredag 10.00 - 15.00, Lunchstängt 11.30 - 12.30

Ipren

g

400 m

47 mS5E3KSEK

ej medle

0 mg on 50 Alved de a f llan önder s n u m

Nasin

40 mS4E5KSEK

28 mSE33KSEK

ej medle

ej medle

onger Tamp ck i 3-pa

20 mS2E5KSEK

sils Strep itron ng & C u n o H Mint ubb Jordg

ej medle

59 mS6E4KSEK

ej medle

SORTIMENT Alvedon 500mg sönderfallande Anti 5% mot munsår pumpflaska Apoliva Cerat Apoteket handdesinfektion 75ml Apoteket Plåster (WR) 40p Bafucin mint Bisolvon flytande hostmedicin Bisolvon tabletter hostmedicin Echinacea brustabletter Ibuprofen Apofri 400mg 2p Ipren 400mg Tabl

medlem

Ord. pris

40 90 20 20 30 50 39 39 50 20 47

45 95 25 25 40 55 44 44 55 25 52

Libresse 3p Nasin nässpray Omeprazol mot halsbränna Otrivin 1mg Nässpr Vux Panodil brus Salvequick Skavsårsplåster 2p Strepsil Honung&citr Strepsils jordgubb Strepsils mint Zyx citron mot halsont

20 28 40 35 36 20 59 59 59 65

25 33 45 40 41 25 64 64 64 70

n

fektio

desin

Hand

20 mS2E5KSEK

ej medle

Studenter som inte är kårmedlemmar, anställda och övriga köper receptfria läkemedel till ordinarie pris. Universitetets institutioner och enheter kan köpa större kvantiteter till förmånligt pris. Kontakta Umeå studentkår för mer information. För att kunna köpa receptfria läkemedel viaUmeå studentkår krävs det att du är över 18 år. Försäljningen av apoteksprodukter är en del av Umeå studentkår

20

VERTEX 8: 2017


PÅ G PÅ CAMPUS: NOVEMBER N O V E M B E R : TI 31 OKT: Musik, vad lyssnar jag på? Med Isak Samuelsson, kl. 19.00, i Tryggheten, Samhällsvetarhuset, källarvåningen. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. ON 1 NOV: FabLab Sliperiet. FabLab är en öppen verkstad med olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, olika symaskiner, laserskärare och mjukvara att skapa i. Det drivs av volontärer som hjälper dig att komma igång. Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Ta med material eller köp det till självkostnadspris på plats. FabLab Umeå är del i ett internationellt nätverk med syfte att stärka lokal innovationskraft genom att tillhandahålla verktyg för digital tillverkning. FabLab arrangeras i Sliperiet på Konstnärligt campus kl. 16.00–21.00 på onsdagar under terminerna. Läs mer: sliperiet.umu.se FRE 3 NOV: Art Friday. Afterwork på Bildmuseet med konst, bar och gäst-DJ. Den här fredagen även: Öppen workshop på flexhallsytan, kl. 19.00, för dig som vill avsluta veckan med skapande. Bildmuseet, Konstnärligt campus, kl. 17.00–21.00. TI 7 NOV: Frustration föder framgång! Inspirationsföreläsning med bloggaren och föreläsaren Frida Ramstedt som driver Sveriges största inredningsblogg, Trendenser.se. Frida delar med sig av frustrationer som skapat framgång. Stämd för varumärkesintrång, böter för designkopiering trots att hon tagit offentlig ställning mot just detta i sin bransch. Frida berättar hur hon byggt upp sitt bolag som idag omsätter 6 miljoner kronor per år från det som från början var en hobby hon ägnade sig åt i sitt studentrum i Umeå. Kl. 11:30 - 13:00 i Sliperiet, Black box, Konstnärligt campus. TI 7 NOV: I Guds närhet. Sjukhuskyrkan, NUS, kl. 19.00. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. ON 8 NOV: Humor i sportsändningar – vem har möjlighet att framstå som rolig? Vilka experter har möjlighet att framstå som ”framgångsrika (och humoristiska) experter”? Idrottslunchen kommer att visa några exempel på hur humor initieras och bemöts i studiosamtal på tv (skid-VM i Lahti 2017 från SVT). Vad är det som hjälper och stjälper experternas

Dada är dada. Och det är anti-konst som konstform. Fast tvärtom... Konsthistoriker Ivar Tornéus föreläser om dadaismen, en konströrelse som lyckades skaka om och påverka. Bildmuseet den 19 november kl. 14.00.

möjligheter? Med Hanna Söderlund, fil. dr. i språkvetenskap med inriktning mot nordiska språk, som i sitt nuvarande forskningsprojekt undersöker hur makt och kön förhandlas i studiosamtal om skidsport på tv. Kl. 11.30–12.15, IKSU Sport, lokal: Luxemburg. TI 14 NOV: Arkeologi i Gamla Testamentet. Med Jesper Kronhamn, kl. 19.00, i Tryggheten, Samhällsvetarhuset, källarvåningen. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. ON 15 NOV: Så minskar vi den lokala konsumtionens globala klimatpåverkan. 2017 års Nationella verkstad för hållbara livsstilar i Umeå den 15–16 november. Här möts kommuner, företag, ideella organisationer, myndigheter, forskare och andra experter för att inspirera, diskutera, dela erfarenheter och lära av varandra hur vi kan främja hållbara livsstilar. Arrangörer: Sliperiet, Umeå

universitet och Umeå kommun i samverkan med Naturvårdsverket. Start kl. 12.00 den 15 november i Sliperiet, Konstnärligt campus. SÖ 19 NOV: Dada är dada. Föreläsning av konsthistoriker Ivar Tornéus om dadaismen och brottet mot den klassiska och borgerliga konsten – När Mona Lisa fick mustasch och pipskägg. I anslutning till Bildmuseets utställning Dada är Dada, som visar verk från en av 1900-talets mest inflytelserika konströrelser. Dadaismen uppstod 1916 i Zürich som en reaktion mot det pågående världskriget, nationalismen, det borgerliga samhällets värdekonservatism och dess konventionella estetiska ideal. Under några korta år hann den sprida sig över stora delar av världen. Kl. 14.00–15.00, Bildmuseet, Konstnärligt campus. TI 21 NOV: Vem är jag? Grubbelcafé, med Jesper Kronhamn, kl. 19.00, i Tryggheten, Samhällsvetarhuset,

källarvåningen. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. SÖ 26 NOV: Film på Bildmuseet. Umeå Europeiska Filmfestival gästar Bildmuseet. Kl. 14.00–17.00. TI 28 NOV: Med Jesus på universitetet. Anna Swahn föreläser, kl. 19.00, i Tryggheten, Samhällsvetarhuset, källarvåningen. Arr: Credo Umeå, en kristen studentförening på Umeå universitet. TO 30 NOV: Sibelius Inspiration. Finlands 100 års-jubileum firas med en jubileumskonsert med den finske nationalikonen Jean Sibelius musik framförd av två av Finlands främsta musiker, Nasig Azezian, piano, och Jussi Makkonen, cello. Kultur på campus i samarbete med Kyrkan på campus. Kl. 12.10–12.50 i Ljusgården, Lärarhuset.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 1 DEC. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 20 NOV. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 1 DEC–29 JAN. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

VERTEX 8: 2017

21


PÅ CAMPUS:

ter Ardalan Shekarabi. I samband med jubileet släpps också en antologi som bland annat beskriver institutionens ut­ veckling fram till idag. AVSIKTEN MED BILDANDET av en juridisk institution var att bistå andra utbild­ ningar med juridiska kurser, men redan 1980 kunde institutionen erbjuda en egen tvåårig grundläggande rättsutbild­ ning som sedan byggdes på med ytterli­ gare två år. – Ganska snart kom också krav från bland annat rättsvårdande myndighe­ ter på att Umeå universitet skulle ge en fullständig juristutbildning för att råda bot på problemet att rekrytera jurister till norra delen av landet, så från höst­ terminen 1991 ger vi ett juristprogram, som idag leder till en juristexamen, sä­ ger Ulf Israelsson.

Juristjubileum. Oscar Larsson, Malin Fagerström och Erik Ahlström Rivarola är studenter vid juridiska institutionen, som den 10 november firar 40 år på Umeå universitet.

Rättegång för studenter när jurister firar jubileum Juridiska institutionen firar 40 år. På programmet står bland annat ett rättegångsspel där dagens studenter testar sina kunskaper. 2017 fyller juridiska institutionen vid Umeå universitet 40 år. Den 10 no­ vember firas detta med ett stort jubi­ leum med dagsaktuella föreläsning­ ar, studenternas rättegångsspel och inbjudna gäster. Jubileet är öppet för alla intresserade.

– Vi ville hitta på någonting speci­ ellt för att fira institutionens utveck­ ling under de här 40 åren, säger Ulf Israelsson, biträdande prefekt vid den Juridiska institutionen. UNDER FÖRMIDDAGEN föreläser insti­ tutionens lärare och forskare om dags­ aktuella frågor, och även studenterna visar sina kunskaper under dramatise­ rade förhandlingar i institutionens rättegångssal i Samhällsvetarhuset.

VI HAR TAGIT EXAMEN: Apotekarexamen: Selai Sarlus, Skärholmen. Arkitektexamen: Simeon Hunter, Umeå. Civilekonomexamen: Nelly Fernando, Uppsala; Mattias Gleisner, Umeå; Maria Wennberg, Umeå; Frida Söderling, Vännäs; Magnus Vennberg, Umeå; Robert Johansson, Aspås; Anton Wallmark Ryberg, Umeå; Viktoria Nacsa, Umeå; Simon Lundström, Piteå; Sandra Wennesjö, Umeå; Josefina Lindström, Roknäs; Markus Wahlström, Bromma; Fredrik Hellstrand, Trosa; Johan Skoog, Stockholm; Sara Hedin, Stockholm; Björn Mantere, Tumba; Niklas Ålund, Årsta; Anna Burman, Bromma; Johan Lewander, Umeå; Adam Larsson, Bromma; Anton Snickert, Göteborg; Jonatan Holm, Umeå; Emma Hugosson,

22

Namn: Lotta Sundqvist. Ålder: 22 år. Aktuell: Har nyligen tagit civilekonomexamen med inriktning service management. Gör nu: Jobbar som teamleader på Svedea i Umeå.

–  Föreläsningarna kommer att handla om aktuella frågor, som ex­ empelvis Therese Johaugs dopingfall, hot och våld inom vården och hur konstitutionen kontrollerar den ame­ rikanska presidenten Donald Trumps makt. Det kommer förhoppningsvis att locka många som vill komma och lyssna, säger Ulf Israelsson. På eftermiddagen talar inbjudna gäster om juridikens roll i samhället. Bland de inbjudna märks civilminis­

Göteborg; Sofia Viklund, Umeå; Ida Stjernström, Södra Sunderbyn; Fredrika Moliis, Umeå; Ida Rönnlund, Göteborg; Lina Rönnlund, Göteborg; Martin Ahnskog, Tyresö; Anna Andersson, Bromma; Jennifer Täfvander, Örnsköldsvik; Marcus Ivarsson, Umeå; Hanna Ingolfsdotter, Täby; Paulina Westman, Stockholm; Ellen Kristoffersson, Täby; Anna Lindfors, Skellefteå; Rasmus Rosberg, Sjöbo; Stina Grahn, Älvsbyn; Diana Lundkvist, Stockholm; Karoline Edström, Umeå; Peter Gustafsson, Skellefteå; Joel Sandberg, Göteborg; Louise Nilsson, Sidensjö; Lotta Sundqvist, Umeå. Civilingenjörsexamen: Stefan Ulander, Sundsvall; Pauline Dolk, Delsbo; Anna Päärni, Stockholm; Rebecka Andersson, Umeå; Sofia Gullberg, Solna; Elina Lundberg, Gustavsberg; Roger Cedervall,

DE JURIDIKSTUDENTER som Vertex pratat med tycker att utbildningen är krävan­ de, men också intressant. – Det behövs väldigt mycket självdisci­ plin i studierna. Men jag känner också att det går att ta det ganska lugnt mellan varven. Det är bara 30-poängstentorna som är tuffa, säger Oscar Larsson, som går termin 7 på juristprogrammet. Det positiva är att utbildningen är bred. –   Alla ämnen har sina engagerande delar, säger Erik Ahlström Rivarola, som går termin 5. JURISTPROGRAMMET I UMEÅ baseras del­ vis på problembaserat lärande, pbl, nå­ got som Malin Fagerström, som läser ter­ min 3, verkligen uppskattat. Det går ut på att studenterna får case att lösa i form av en gruppuppgift. Där bidrar alla med sina olika sätt att se på frågorna. – Det är enormt berikande. Det finns inte heller någon rivalitet inom utbild­ ningen så man känner sig inte rädd för att fråga om hjälp, säger Malin Fagerström. TEXT OCH FOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

Umeå; Mikael Wahlström, Umeå; Axel Andersson, Umeå. Ekonomie kandidatexamen: Anton Wallmark Ryberg, Umeå; Simon Lundström, Piteå; Josefina Lindström, Roknäs; Johan Skoog, Stockholm; Sara Hedin, Stockholm; Anna Burman, Bromma; Anton Snickert, Göteborg; Sofia Viklund, Umeå; Ida Stjernström, Södra Sunderbyn; Fredrika Moliis, Umeå; Martin Ahnskog, Tyresö; Marcus Ivarsson, Umeå; Hanna Ingolfsdotter, Täby; Rasmus Rosberg, Sjöbo; Stina Grahn, Älvsbyn; Diana Lundkvist, Stockholm; Peter Gustafsson, Skellefteå. Ekonomie magisterexamen: Anton Wallmark Ryberg, Umeå; Gökhan Karanlioglu, Tyskland; Simon Lundström, Piteå; Johan Skoog, Stockholm; Sara Hedin, Stockholm; Anna Burman, Bromma;

VERTEX 8: 2017


PORTRÄTTET:

JONNE MÄKIKYRÖ AGE: 24. STUDYING: Business development and entrepreneurship. FROM: Rovaniemi, Finland. SPECIALITY: Creates and sells

posters. PLANS TO STAY IN UMEÅ: One

year. LIVES: Ålidhem.

Jonne Mäkikyrö. Hopes that he one day can would make a living of the art he creates. Here he shows his Umeå poster.

”I get the feeling of flow when I draw” He gets a sense of flow when he draws. Jonne Mäkikyrö, international student from Finland, creates and sells posters with symbolic aspects of Umeå and Scandinavia.

owes to all the time he has put into getting better. –  When you do something for a long time, you inevitably become bet­ ter at it, Jonne explains.

Standing at the Umeå Student Union’s Loppis in Lindellhallen, selling his va­ rious posters, including a special Umeå poster, Jonne Mäkikyrö talks about the things that make creating art great and how his northern herita­ ge has inspired it.

ONE OF THE POSTERS

Rovaniemi in the Finnish Lapland he found his way to Umeå to study. He has been drawing since childhood, and as he likes to put it, like most kids do. But he, un­ like most others, never stopped. The skills he now has in creating art he

ORIGINALLY FROM

Anton Snickert, Göteborg; Sofia Viklund, Umeå; Ida Stjernström, Södra Sunderbyn; Fredrika Moliis, Umeå; Martin Ahnskog, Tyresö; Marcus Ivarsson, Umeå; Hanna Ingolfsdotter, Täby; Rasmus Rosberg, Sjöbo; Stina Grahn, Älvsbyn; Diana Lundkvist, Stockholm; Peter Gustafsson, Skellefteå. Farmacie masterexamen: Selai Sarlus, Skärholmen. Filosofie kandidatexamen: Mikael Haines, Umeå; Fredrik Wendel Persson, Helsingborg. Filosofie magisterexamen: Sofia Söderquist, Östersund. Filosofie masterexamen: Dunja Martinovic, Serbien; Kristel Hoving, Nederländerna. Grundlärarexamen: David Karlsson, Öjebyn. Högskoleexamen: Madelen Kindlund, Borlänge.

VERTEX 8: 2017

has a motif based on Umeå, which is something he has been thinking about for a while. His idea is that the poster could work as a kind of souvenir for international or exchange students. Something they can bring home as a memento of their time in the city. He often starts with an idea and draws around that until he gets a re­ sult he likes. Most times he doesn’t have a clear plan of what the finished drawing will look like. In his early teens, he took one painting course, but that is the extent of Jonnes studies

Konstnärlig kandidatexamen: Emil Myrsell, Umeå. Läkarexamen: Rickard Holmström, Umeå; Sofia Svensson, Luleå; Karolina Solowska, Umeå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Malin Esp, Solna. Naturvetenskaplig masterexamen: Flavia Cornea, Umeå; Xuan Cuong Dang Pham, Umeå. Receptarieexamen: Aran Sabir, Hässelby. Specialistsjuksköterskeexamen: Sazan Ghorghi, Örebro, Marta Jonsson, Luleå. Ämneslärarexamen: Erik Johansson, Sundsvall, Juha Tuomi, Umeå; Tobias Vilaró, Umeå; Marcus Dageryd, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

in the subjects. The creative process is something that inspires him to conti­ nue making art. – I think it’s relaxing. I get the fe­ eling of flow when I draw. You don’t really understand the passage of time in this state as you are focusing on so­ mething, he says. AND Bräntberget are some of the real-life places in Umeå that could be interpreted from the poster. Owls, reindeers, bears and so forth are all Nordic animals that resi­ de in the area around Umeå. Jonne wanted to make something dif­ ferent with this poster, as he finds that the typical way of drawing a poster of Umeå is by drawing the sights, which he doesn’t find all too exciting. Setting the motif in these more symbolic

NYDALASJÖN

, GUSTAV BORSGÅRD

8: 2013 STUD ENTTIDN INGE N

MINNESMÄ

AMPUS S TA R E P Å C

[SID. 14]:

ETT väGEN TILL MAXAT MINNE

ta med vi försöka samarbe ng vårt minne måste föreläsni För att öva upp som under en Mattias Ribbing, tänka i bilder. hjärnan, menar e vitsen med att på campus förklarad

NYHETER

[SIDAN 5]:

i ning av priserna Vertex undersök i Umeå visar nio livsmedelsaffärerkan sparas. ören var kronor och

BOENDE

TEXT & PHOTO: MATS PÄÄKKÖLÄ

VERTEX FÖR 4 ÅR SEDAN:

SID 17:

Har inte tiden kommit för att en, uppvärdera höftskott e infallen, de förhastad analyserna?

FÖR OLIKA PRIS A EXAKT SAMM MATKASSE

aspects of the city and Scandinavia in general is what makes it more interes­ ting, he thinks, and more recognizable. In the future Jonne hopes to work more with art. He wants to combine his working career with the creative process, as he thinks it is the easiest way to be able to continue working with his hobby. – I know it’s difficult to sell enough art to live off of it, but I think it would be nice if I could make this into so­ mething that I could work full-time with. That would be ideal. Lately Jonne has been working on a website where his art will be the main aspect, with the possibility for those who are interested to order posters.

9]: [SIDAN 7–

KOLLEKTIvET SOM BOR I ETT RIvNINGSHUS

till hyreskontrakt. De tjatade sig r i ett rivnings­ Nu bor åtta studente Umeå. hus mitt i centrala

Vertex nr 8: 2013.

n När Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne, besökte campus fick en fullsatt hörsal i MIT-huset lära sig mer om konsten att visualisera, effektivare inlärning och vägen till ett riktigt mästarminne. Mattias Ribbing är läraren som hösten 2008 blev trött på att glömma intressanta saker som han hade läst. Med sitt stora pedagogikintresse som motor började han att minnesträna. Tio månader senare stod han som segrare i minnes-SM 2009. Och sedan 2010. Och 2011. Hemligheten är att omvandla saker man ska minnas till bilder. Alla människor tänker i bilder, de visualiserar. Denna förmåga kan tränas upp och kontrolleras. Allt som behövs är hård träning, menar Mattias Ribbing.

23


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Humlan är en ideell kulturförening i Umeå

16 NOVEMBER / IDUNTEATERN

HENRIK BERGGREN

17 NOVEMBER / HUNDRA

STOR

25 NOVEMBER / NORRLANDSOPERAN

ANNA TERNHEIM

16 DECEMBER / IDUNTEATERN

OSKAR LINNROS Besök Humlan Umeå Kulturförening på Facebook för mer information

Vertex nr 8 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 8 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement