Page 1

7: 2016 STUDENTTIDNINGEN

MINNESFORSKNING

[SIDAN 8–9]:

STUDENTEKONOMI

[SID 6]:

NELLY FERNSTRÖM, SID. 17:

Vill vi se andra   misslyckas och skämma ut sig för att själva bli lite upplyfta? Eller bara hänga med i vad som händer?

C A M P U S L I T T E R AT U R

[18]:

TRIMMA MINNET MED ENKLA KNEP

EXTRAJOBB OCH PLANERING FIXAR FÖRSÖRJNINGEN

UNIVERSITETET SOM OÄKTA LÅTSASTILLVARO

Ett välfungerande minne är inte direkt någon nackdel när utbildningen ska klaras av. Vertex har träffat minnesforskaren som har koll på knepen som kan formtoppa hjärnan.

Många umeåstudenter jobbar extra för att fylla på i plånboken. SFS menar att studiemedlet måste höjas.

Skarp satir samsas med kärlek till kunskapen i Vertex svep genom romaner med universitetstema.


Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

– Sveriges största fiskekedja kvalité – kunskap – service och

GPS OCH EKOLOD

proffsbutik i Umeå!

-30%

Nu upp till

HASPEL – RULLAR, SPÖN

Nu upp till

Shimano, ABU, Daiwa, I-Fish m fl.

-60%

FLUGSPÖ-RULLAR, -LINOR

Nu upp till

-40%

Vision, Sage, Guideline, Pool12 m fl.

Nu upp till

SOMMARBETEN, TILLBEHÖR

FLYTOVERALLER 7 fabrikat

ACLIMAS UNDERSTÄLL 7 fabrikat

-50% Fr

Bli klubbmedlem!

-20% upp till -30% Club Kort

Nu upp till

PINEWOOD

1.295:-

SPORTFISKESPEC

IALISTEN etabl 1953

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKE Umeå • SPECI 090-ALISTE N etabl 1953 77 40 www.blixtsport.se -info@blixtsport.s 70 e

Jackor, byxor, skjortor

20135530

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Gratis fiskekarta, kaffe, fisketips i vårt museum!

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

Martin wants to get the job done. He couldn’t without metals. Means of communication are essential for growing communities. They bring people and jobs closer together and make it possible for people to move forward in life. Trains, buses and tablets all depend on copper and zinc, that are used in everything from electrical wires to steel bodies. Martin is ready to do his best, and so are our metals.

Zn Au

Ag

Cu

Metals for modern life

2

VERTEX 7:  2016


7: 2016

Utbildning är tyvärr ingen duglighetsgaranti Jag gissar, utifrån egna erfarenheter, att de flesta av oss piggnar till en aning, på ett sätt eller annat, när vi konfronteras med det oväntade. Det kan handla om allt från upptäckten att det är punka på bakdäcket – just när det med en tidsmarginal på sekunder ska trampas iväg mot campus – till femhundringen som en annan morgon har blåst in och fastnat bland ekrarna i framhjulet. När jag läser intervjun med campusaktuelle Mattias Alkberg, prisad författare och musiker, stipendiebehängd och allmänt hyllad, får jag lite av samma känsla. Den kommer när Alkberg på frågan om sin utbildnings­ bakgrund svarar att han ”knappt har grundskole­­studier”. Det hela utmynnar i ett resonemang om utbildnings­ komplex, bildning kontra utbildning och att klara sig med det man har (se sidan 17). Det omvända gäller så klart också. Alltså, högre utbildning är långt ifrån någon garanti för, vad ska vi säga, livs- och yrkesduglighet. Jag gissar, fortfarande utifrån egna erfarenheter, att vi är många som stött på väldigt högutbildade – pedagoger och läkare och andra yrkesutövare – som en majoritet av befolkningen skulle diagnostisera som riktigt irriterande stolpskott. Man piggnar ju till då man träffar på dem också. Pulsen ökar. Blodtrycket går upp. Rättskänslan aktiveras. Förmodligen är det bra. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n SJUKT KUL. Nisse Hallberg vann förra året utmärkelsen ”Årets nykomling” på Svenska stand up-galan. Hans föreställning ”Jag är sjuk”, skildrar en person med grov hypokondri. Den 29 oktober kl. 19.30 kommer han till Sagateatern i Umeå – och Vertex lottar ut två biljetter. Vill du ha? Mejla red@vertex.nu!

REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu Vendela Wikström (vik) tel 090-786 90 21, vendela@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513 christoffer.zackrisson@display-umea.se Fredrik Sjödin, tel 090-711 504 fredrik.sjodin@display-umea.se

VERTEX 7:  2016

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. CAMPUS BLIR SMART CITY. Nya teknologier för att minska de ekologiska fotavtrycken ska testas i Universitetsstaden, ett projekt som ska leda vägen för resten av Europa.

17. ”BILDNING INTE UTBILDNING”. Produktive musikern och poeten Mattias Alkberg har kommit över sitt utbildningskomplex. Den 13 oktober uppträder han på campus i Umeå.

6. NÄR MER PENGAR BEHÖVS... Studenters ekonomi är generellt tajt, men många hittar lösningar i form av extrajobb och second hand-shopping.

23. FLASKOR, FIMPAR OCH SNUS. Går det kanske att ha kul utan att grisa och skräpa ner så förbannat på campus? undrar Lukas Johansson.

8.    FORMTOPPA DIN HJÄRNA. Minnesforskaren Lars Nyberg har några enkla men effektiva tips för dig som vill optimera minneskapaciteten.

27. ETT INTRESSE I HÄSTVÄG. Jägmästarstudenten Anna GebreMedhin tillbringar gärna fritiden med Akademiska ryttarklubben i Umeå.

OMSLAGSFOTO: Bumantrue

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu

27. ETT INTRESSE I HÄSTVÄG.

TIPSA REDAKTIONEN: 090-7869020, facebook.com/vertexumea, mejla red@vertex.nu eller besök redaktionen ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå WEBB: vertex.nu. facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2016 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 1 november MANUSSTOPP: 17oktober

REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl.

MEDARBETARE i detta nummer: Catharina Bergman (text) Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Lukas Johansson (text) Emelie Klein (korrektur) Annelie Markgren (korrektur) Alexander Sundqvist (recept och foto) Vendela Wikström (text & foto)

CATHARINA BERGMAN är nybliven Umebo och student i biblioteksoch informationsvetenskap. Har ett förflutet i södra Norrland samt viss förkärlek för fotokonst, marxistisk litteraturteori och pasta.

3


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER.

Har du problem med din cykel?

Största cykelverksta´n i stan!

Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Öppettider Vard 9.30-17.30. Lörd 10-13 Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

Välkommen in så hjälper vi dig så fort vi kan!

Vår kunniga personal hjälper dig gärna med reparationer i vår egen verkstad.

Häradshövdingeg. 11 Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

090-14 01 70

Häradshövdingeg. 11, Umeå • Telefon 090-140 170

2015-03-18 09:42

Studentrabatt

10% MVG-gallerian

4

Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller mot uppvisande av student-id.

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

189:-

VERTEX 7:  2016


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

där kan då kyla ledas dit från mark­ lagren, förklarar Carina Aschan.

SKISS: BRUNNBERG & FORSHED ARKITEKTKONTOR AB

Campusparken. Med utsikt mot Lilljansberget, en del av Umeå Universitetsstad, som nu ska bli Smart City.

”Vi ska göra saker som aldrig tidigare gjorts” Umeå har utsetts till årets klimatstad i Sverige. Nu tar kommunen ytterligare ett steg mot en hållbar framtid, när Universitetsstaden blir Smart City. Glasgow, Rotterdam och Umeå är namnet på de tre städer som tilldelats 180 miljoner kronor i projektmedel av EU, i syfte att skapa miljövänliga samhällen. Idén är att dessa ska testa nya teknologier och lösningar för att minska de ekologiska fotavtrycken, och leda vägen för resten av Europa. – Vi kommer göra saker som aldrig tidigare gjorts och lära av varandra. Tanken är att det vi gör sedan ska spridas till jättemånga europeiska städer

så att de väljer att utveckla samma saker i framtiden, säger Carina Aschan, projektledare vid Umeå kommun. PROJEKTET OMFATTAR hela ”Universitetsstaden” och inkluderar studentlägenheter på Lilljansberget och Norrlands universitetssjukhus. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser genom smartare lösningar i tillförsel av energi, och genom att på olika sätt uppmuntra studenter

och övriga umebor till att leva mer miljövänligt, uppger Carina Aschan. – Först och främst handlar det om att energiförsörjningen ska ske på ett miljövänligt sätt, så att man inte använder mer än man behöver, och att all energi kommer från förnybara källor. FÖR ATT MINSKA energiförbrukningen finns planer på flera förändringar. Marklager som sparar värme under sommaren och kyla under vintern är en av dessa. Genom att utnyttja den lagrade kylan behöver man inte ha igång luftkonditionering under årets varmare månader. I operationssalarna på sjukhuset måste det alltid vara svalt, och för att sänka temperaturen

PÅ LILJANSBERGET ska värmesystemet i de nybyggda lägenheterna kunna regleras av studenterna själva via en app. Under perioder när studenten inte befinner sig i sin lägenhet, kan energitillförseln då sättas i sparläge. Förutom de tekniska förändringarna ska energiguider anställas för att informera människor i de berörda områdena om hur de kan leva mer hållbart. Som en morot kommer också de studenter som är duktiga på att använda de nya funktionerna belönas på något sätt, berättar Carina Aschan. – Det kan vara till exempel att man får använda en hyrcykel gratis. MYCKET AV koldioxidutsläppen kommer från fordonstrafiken. En viktig del i projektet är därför att skapa bättre möjligheter till hållbart resande. Vid universitetsområdet ska laddningsstationer för elcyklar och elbilar sättas upp, det ska bli lättare att åka kollektivt och cyklar ska hyras ut. – I ett samarbete mellan universitetet, kommunen och IKEA utvecklas också ett koncept där man ska kunna hyra lådcyklar för att handla möbler, säger Carina Aschan. FÖRUTOM ATT MILJÖN mår bättre medför projektet flera positiva bieffekter. Till exempel kommer kostnaderna för lokalförsörjningen minska, vilket ger pengar över till annat, menar Richard Olsson, chef på Lokalförsörjningsenheten. – Umeå har redan de lägsta lokalkostnaderna av Sveriges universitet, vilket gör att forskarna här har 130 miljoner mer att röra sig med än riksnivån. När energikostnaderna minskar kan större ekonomiska medel användas till att förbättra kvaliteten på utbildningarna och forskningen. VENDELA WIKSTRÖM

SEX MILJARDER INVESTERAS I UNIVERSITETSSTADEN City” innebär att teknik, marknad och konsumenter ska samverka för hållbara och smarta kommunikationsteknologier, transport- och energilösningar inom området.

– Inom de närmsta åren kommer sex miljarder att investeras i området, bland annat i student- och forskarbostäder. Med EU:s projektmedel kan vi öka utvecklingstakten inom Universitetsstaden ytterligare och skapa fler innovationer, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr. Begreppet ”Universitetsstaden” innefattar campus- och sjukhusområdet, Lilljansberget och Uminova Science Park. Det är en projektgrupp bestående av Umeå kommun, Umeå Energi, Upab, Akademiska Hus, Västerbottens Landsting, Sverige Tekniska Forskningsinstitut och Umeå universitet som under de två senaste åren

VERTEX 7: 2016

Campus från ovan. Flera förändringar och nya innovationer väntar. FOTO: AKADEMISKA HUS

tagit fram olika förslag på hur Universitetsstaden i Umeå kan bli så energieffektiv som möjligt. Att Universitetsstaden nu utsetts till en ”Smart

DE PROJEKT SOM SKA genomföras inom Universitetsstaden täcker in allt från energieffektiv styrning av kyla, värme och ventilation mellan olika byggnader, förnyelsebar energi till grön kollektivtrafik. Akademiska Hus har också drivit ett projekt kring effektstyrning inom hela campus och enskilda byggnader. Det inkluderar några av de student- och forskarbostäder som är planerade inom Universitetsstaden. Genom smart styrning av lägenheterna ska hyresgäs-

ten själv kunna göra aktiva val för att minska sin energianvändning och klimatpåverkan. Hyresgästen får även återkoppling vilket skapar ytterligare incitament och uppmuntran till ett klimatsmart beteende. DET SATSAS ÄVEN PÅ förnyelsebar energi i form av solpaneler som ska lagra och ladda batterier till en lastcykelpool på campus. – Att Umeå och Universitetsstaden nu korats till en Smart City är verkligen ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt och att samarbetet mellan kommun, näringsliv och universitet är en framgångsfaktor, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr, i ett pressmeddelande.

5


EXTRAJOBB LYFTER TAJT STU

Att planera, handla på second hand och jobba extra är tre välanvända strategier för att få studentekonomin att gå ihop. Men för majoriteten av Sveriges studenter räcker pengarna ändå inte till, visar en ny kartläggning.

Efter att Sveriges förenade studentkårer, sfs, granskat studenternas budget för 2016 står det klart att studiemedlet inte räcker till för majoriteten av landets studenter. I genomsnitt går de back med 202 kronor varje månad, trots att studiemedlet förra året höjdes med 1 000 kronor. – Det finns studenter som väljer att hoppa av sina utbildningar för att de inte har råd, och de som undviker att ens påbörja universitetsstudier för att skulderna blir för stora och ekonomin är på marginalen med studiemedlet, säger Caroline Sundberg, ordförande i sfs.

Vända på slantarna... Extrajobb och välplanerade inköp, ofta begagnat, är vanliga strategier att få studentekonomin att gå ihop.  bära att det har blivit lättare att få jobb. –  Vi tillskapar ungefär 1300 nya jobb per år och marknaden växer. Det är fler och fler företag som flyttar hit. Vi ser också att kvällsekonomin på restauranger och pubar växer vilket är väldigt trevligt.

Maria Forsman in mängder av cv:n från studenter som vill extrajobba. – Det är hur många som helst som kommer hit och söker jobb. Jag tror studenter går omkring och lämnar cv:n på olika platser och handels är nog ett populärt område eftersom det är ganska lätt att få jobb inom det.

studiemedlet krävs, enligt Caroline Sundberg, med en särskild satsning på bidragsdelen, för att det nu obalanserade och otillräckliga studiemedlet ska främja studier för fler. Ingen ska tvingas hoppa av på grund av ekonomiska omständigheter, menar hon. – Vi ser ett behov av balans mellan bidrag och studiemedlet. Bidraget behöver höjas generellt och i framtiden vill vi att det ska vara heltäckande så att inget studielån behövs. Det är en lång väg att gå, men det är vårt långsiktiga mål.

året rapporterade 10 procent av studenterna till csn att de tjänade mer än 60 000 kronor per termin på det sättet. Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå, uppger att kommunen nu satsar på att stimulera handels- och besöksnäringen av flera anledningar. Dels för att öka antalet jobb, och dels för att studenter ska vilja stanna i Umeå efter avslutad utbildning och bidra till stadens utveckling. – Vi besöker aktivt företag som inte finns i Umeå där vi säger ”kom till Umeå och starta upp er verksamhet” och gör i ordning mark och lokaler så att handel, hotell och fler ska komma hit. Avion är ett exempel på detta.

FÖR ATT KUNNA

studera på heltid och inte behöva vända på varenda krona har studenter olika strategier. För dem som har tid är extrajobb ett vanligt sätt att bättra på inkomsten. Förra

ENLIGT HANS LINDBERG har läget på arbetsmarknaden förbättras de senaste åren. Han menar att arbetsgivare uppger att det blir svårare och svårare att få tag i arbetskraft och att det borde inne-

Var femte nybörjarstudent är missnöjd med sin boendesituation. Samtidigt är en klar majoritet av de äldre studenterna nöjda med var och hur de bor. Det visar Vertex enkätundersökning.

MISSNÖJE MED BOENDET STÖRST BLAND NYBÖRJARE

som ”bara” 21 procent av de nya alltså angett att de är missnöjda med sin boendesituation.

trend är tydlig. Nya studenter är betydligt mindre nöjda med sitt boende än ”äldre” studenter som hunnit plugga i Umeå ett tag. Drygt en femtedel av nybörjarstudenterna – 17 av de 82 svarande – beskriver sin boendesituation som dålig, medan endast 2 av de 38 äldre studenter uppger att de är missnöjda.

UNDERSÖKNINGEN VISAR också att både gamla och nya är mer nöjda med var de bor – geografiskt – än själva boendeformen. Drygt hälften av nybörjarstudenterna och hela 79 procent av de ”gamla” är nöjda med att bo i det område där de bor. Vad gäller boendeformen är klar färre nöjda: 32 procent av nybörjarna respektive 59 procent av de äldre studenterna.

EN HÖJNING AV

På Välkomstmässan i Universum den 1 september delade Vertex ut en enkät där studenter fick svara på frågor om sitt boende (se mer fakta om undersökningen och alla resultat längre ner i artikeln). Totalt 120 studenter fyllde i enkäten. Eftersom urvalet är begränsat bör undersökningen ses som en temperaturtagning, inte ett statistiskt säkerställt resultat. En kanske inte helt överraskande

6

valt att stanna i Umeå och arbeta inom handelsnäringen efter sina universitetsstudier är Vun Chung Li. Han studerade två kurser i företagsekonomi respektive nationalekonomi och extrajobbade parallellt på McDonalds Umeå City där han nu är restaurangchef. – Ungefär 25 procent av de som söker jobb här är de som studerar på universitetet. Många vill nog ha en extrainkomst och jag tror det här är ett bra jobb för ungdomar eftersom arbetstiderna är flexibla. På Ica Supermarket City får chefen

EN STUDENT SOM

pingstuga e.dyl.” som boendeform, detta på Teg i Umeå, samtidigt som studenten egentligen skulle vilja bo i korridor eller kollektiv i något av studentbostadsområdena – och sammanfattningsvis ändå kryssar i att hen är nöjd med sin boendesituation. av de nya studenterna angett att de bor ”hemma hos föräldrar eller släkting”, som ”inneboende” eller i ”tillfällig nödlösning, typ soffa hos kompis”. Det motsvarar 40 procent av de nya studenterna – samtidigt

TOTALT HAR 33

som att flera nya studenter ”gillar läget” och inte klagar i onödan. Till exempel den student som angett ”tillfällig nödlösning, typ soffa hos kompis, camDET FRAMSTÅR DESSUTOM

utgifter och planera sin ekonomi är ett annat sätt att få studiemedlet att räcka till. Begagnade möbler, kläder, husgeråd och cyklar annonseras ut i massor i olika köp, byt och sälj-grupper på Facebook. Studenter som gått färdigt sin utbildning och ska flytta är flitiga annonsörer, och får snabbt napp från nyblivna studenter som just flyttat till Umeå. Maud Sundgren Eiremo är administratör för en av grupperna och uppger att allt fler använder sig av gruppen. – Det senaste året har jag märkt en

ATT SKIPPA ONÖDIGA

FÖR NYA STUDENTER är rum i studentkorridor den vanligaste boendeformen. Bland äldre studenter är hyres-

VERTEX 7:  2016


DENTBUDGET

”DRIV OCH ENGAGEMANG GÅR FÖRE KOMPETENS” I sitt yrke vägleder han studenter, akademiker och unga människor in i arbetslivet. – Att vara driven och engagerad är det bästa sättet att få jobb, säger Andreas Lindqvist. Att jobba extra under utbildningen ger ett välkommet ekonomiskt tillskott och snyggar till cv:t. Att hitta en tjänst som går att kombinera med studierna och där man får användning av sina nyförvärvade kunskaper är en annan femma. Ett företag som inriktat sig på att guida studenter i just den processen är StudentConsulting. – Mitt bästa rekryteringstips till alla är att vara glad, framåt och intresserad. Driv och engagemang går före kompetens brukar jag säga, för med de egenskaperna lär man sig det mesta, säger Andreas Lindqvist.

FOTO: RIK SBANKEN

kraftig ökning av medlemsantalet. Man ser alltid en ökning under senhösten när studenter börjar komma, vilket är jättekul tycker jag.

swish också så jag behövde inte gå till en bankomat för att ta ut pengar. Det var väldigt smidigt.

ATT STRUKTURERA ekonomin är vikRanin Ayoub tigt för att hålla balans mellan inskapade en sök-annons i en av grupper- komst och utgifter menar Ranin Ayna i samband med flytten till studentlä- oub. Tack vare planeringen har hon alltid pengar över till genheten på Tvistevägen. fritidsintressen som att Hon efterfrågade allt man gå ut med vännerna på kan tänkas behöva för ett helgerna. Men hon benytt hem och fick snabbt närrättar också att den mare hundra kommentarer ekonomiska situatiomed erbjudanden. nen varierar bland –   Jag tänkte att köper klasskompisarna. jag en ny soffa för 6 000 – Ibland så säger viskronor så blir det inte så sa att de inte kan följa mycket kvar av studiemed- Ranin Ayoub. med för att de inte har let, så då skapade jag en annons. Sedan hyrde jag och pappa råd, och ibland hör någon av sig till en en släpvagn och åkte runt och häm- förälder för att få lite hjälp. tade möbler från olika personer som jag skrivit till. Jag betalade med VENDELA WIKSTRÖM SOCIONOMSTUDENTEN

rätt, antingen studentlägenhet eller ”vanlig” hyresrätt, vanligaste boendeformerna. Det är också just dessa boendeformer som de nya studenterna suktar efter när de får önska, medan de flesta av de äldre studenterna främst drömmer om en bostadsrätt.

MÅNGA VÄGAR TILL EXTRAJOBBET: Det finns många aktörer som vill vara en kanal mellan studenters vilja att extrajobba och företags behov av personal. Söker du jobb kan det vara värt att kolla in olika rekryterings- och bemanningssajter som studentwork.se, proffice. se, adecco.se, academicwork.se, studentconsulting.se och andra.

De jobb som StudentConsulting erbjuder kan vara alltifrån badvakt och truckförare till datatekniker och lärare. Gemensamt är att samtliga tjänster avlönas per timme, och förutsätter att man klarar flexibla arbetstider. För de utbildningsrelaterade yrkena, som till exempel datatekniker, har en student som läst fler terminer större chans att få jobb. Men när det komNÄR HAN BLEV ERBJUDEN tjänsten som affärschef hade han aldrig tänkt tan- mer till enkla jobb är läget det omvända, förklarar Andreas. ken att jobba på ett beman– Många arbetsgivare ningsföretag. Efter att han vill ha de som kan jobba tagit examen från civilekokvar ett tag, och om en nomprogrammet år 2003 student då är i slutet av hade han arbetat både som sin utbildning och ska verksamhetschef på ett flytta härifrån så förecafé, som lärare på handelsdrar de den som har fler högskolan och som ekonom terminer kvar. på skatteverket. Nu har det gått sju år sedan Andreas Andreas Lindqvist. OAVSETT VILKEN typ av tackade ja till jobbet som afarbete du utför är det viktigt att alltid färschef, och det har han inte ångrat. – Det här är det roligaste jobbet jag vara noggrann och göra ditt bästa, har haft. Redan från början tyckte jag menar Andreas. Även de enkla jobben att det var riktigt kul. Det är väldigt kan ha stor betydelse för den framtida omväxlande och man får träffa myck- yrkeskarriären. – Varje referens är värdefull. Om du et människor. har sommarjobbat på ett företag som säljer jordgubbar, så är det chefen där SEDAN FÖRETAGET startade 1997 har mycket i samhället förändrats. Inter- som arbetsgivaren kommer höra av nets framväxt har gjort det lättare att mig till. Om chefen då säger att ”ja, söka jobb, och nya typer av yrken har han var en jättetrevlig kille som var tillkommit medan andra försvunnit. engagerad och jobbade bra” så har du Men grundidén att hyra ut och rekry- mycket större chans att få jobb än om tera studenter är densamma, med til�- denne säger till exempel ”njaa, han lägget att verksamheten nu även om- kom ofta sent och var oengagerad”. TEXT OCH FOTO: fattar akademiker och unga VENDELA WIKSTRÖM människor som inte studerar.

dena när studenterna får önska fritt är Ålidhem, Nydalahöjd och Mariehem. Det är också i dessa områden som de flesta av de svarande bor.

Av de 19 missnöjda är 17 nya studenter som börjat plugga i Umeå i höst

60 procent av samtliga svarande, bor i något av Umeås studentbostadsområden. Ännu fler skulle vilja bo här: 78 procent av de studenter som deltog i undersökningen. Populäraste studentbostadsområ-

DE ALLRA FLESTA,

VERTEX 7: 2016

92,5 PROCENT av samtliga svarande har angett att de i stort sett är nöjda med sin boendesituation. Av de 19 missnöjda är 17 nya studenter som börjat plugga i Umeå i höst. BERTIL JANSON WEBB: Se alla resultat från

undersökningen på vertex.nu

7


Ta en tupplur, gör egna kunskapstester och ät en avokado. Det är några av de tips som minnesforskaren Lars Nyberg ger till studenter som vill effektivisera och förbättra inlärningen.

FORMTOPPA DE SMÅ GRÅ MED TRÄNING OCH SÖMN Under marken på bottenvåningen i Norrlands universitetssjukhus håller de till, minnesforskarna vid Center för Funktionell Hjärnavbildning (UFBI) . Framför laboratoriets dataskärmar sitter två forskare med blicken djupt koncentrerad på bilder av hjärnan hos personen som ligger i den kraftfulla magnetkamerans tunnel. – Vi ger personerna uppgifter som till exempel att komma ihåg olika ansikten och namn. Under tiden tittar vi på hjärnan och kan se vilka delar som är aktiva, säger Lars Nyberg, professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet. DE OLIKA forskningsprojekten som gjorts här sedan 2009 har resulterat i flera intressanta upptäckter. Studier av både frivilliga och personer med diagnosticerade sjukdomar har gett kunskap om genetikens betydelse för vårt minne, möjliga anledningar till Alzheimer och demens, hur vi kan förebygga minnesförsämring och sist men kanske viktigast av allt: hur vi kan träna vårt minne och bevara minnets kapacitet livet ut. – I en nylig studie har vi undersökt om arbetsminnet kan tränas upp. Försökspersonerna får till exempel se punkter som lyser i olika mönster och ska sedan komma ihåg följden. Från början låg de på omkring 40 procent rätt och efter fem veckor med tre träningar i veckan var resultatet nästan helt perfekt, säger Lars Nyberg. Förbättringen i testet överförs dock inte automatiskt till andra situationer, och därför utförs nu forskning om hur man kan utforma träningsprogram som ska göra transfereringen enklare.

underlättar utbildningen avsevärt för studenter. Tungläst text från tjocka kursböcker

ATT HA ETT BRA MINNE

8

bär flera fördelar. Uttrycket ”låta informationen sjunka in” innehåller mer tyngd än vi kanske tror. – När vi sover stimuleras flera tillväxtfaktorer i hjärnan. Om vi sover för lite eller har störd sömn så kan minnet bli sämre på sikt. Samma sak gäller stress. Där har studier visat att långtidsminnet kan få en nedsatt funktion. Men sådana problem kan gå till sig senare, säger Lars Nyberg. kvällen innan tentan är därför inget bra alternativ. Det medför både stress och sömnbrist. Om du mot förmodan får ett godkänt resultat så kommer du med stor sannolikhet glömma bort det mesta du pluggat in, enligt minnesforskaren. Om du däremot har studerat bra fram till och med tentan och vill färska upp minnet med en del repetition dagen innan kan det vara positivt för resultatet. – Det blir lite som i en sport att man formtoppar. Man gör allt så aktuellt som man bara kan och lyckas kanske få några extra procent rätt.

ATT RÅPLUGGA

Lars Nyberg. Professor i psykologi och neurovetenskap. ska överföras till de egna kunskapsbankerna. De flesta av oss har förmodligen i panik spenderat en eller annan sen kväll för att plugga ikapp när tentan förträngts lite för länge. De stora kraftproven är ofta ångestfyllda, och något man inte vill utsätta sig för i onödan. Men enligt Lars Nyberg kan regelbundna kunskapstester vara väldigt bra att använda ofta i självstudierna för att memorera informationen. – Test borde ses som en inlärningsstrategi och inte bara ett sätt att bedöma och sätta betyg. Genom att testa stimulerar man olika delar i hjärnan och kan prestera bättre nästa gång. Detta används just nu på en gymnasieskola i Skellefteå för att undersöka testers betydelse för att stärka undervisningen. att effektivisera inlärningsprocessen är… att sova. Att ta en tupplur och lata sig ett slag efter någon timmes intensiva studier inne-

läsning, korsord och strategispel som schack som har positiva effekter på minnet. Att äta avokado, spela lite fotboll, dansa eller ta ett varv på löparbanan kan också ha betydelse, förklarar Lars Nyberg. – De flesta tänker nog att motion främst är viktigt för att förebygga hjärtoch kärlsjukdomar, men det stimulerar också hjärnfunktioner och forskning tyder på att blodcirkulationen påverkar hur nervceller förgrenar sig.

DET ÄR INTE BARA

ETT ANNAT SÄTT

VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX 7:  2016


VERTEX 7: 2016

9


– FAKTORN FINNS HÄR –

MÖT TUSENTALS STUDENTER:

FOTA OCH SKRIV FÖR VERTEX:

TIPSA OCH SÄG VAD DU TYCKER:

n EN ANNONS i Vertex syns – och många potentiella kunder finns bland Umeås tusentals studenter. Nästa nummer utkommer den 1 november. Läs mer nedanför och på: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

n GILLAR DU ATT skriva, fota, teckna eller korrektur­l­äsa? Hör av dig! Vertex söker alltid nya studenter som vill vara med. Att frilansa för Vertex är kul, utvecklande och okomplicerat. Läs mer: vertex.nu/om-vertex/frilansmedarbetare/

n VET DU NÅGOT som du tycker att fler borde känna till? Har du ett nyhetstips? Händer det upprörande saker på din utbildning? Eller har du synpunkter på Vertex och vad vi skriver om? Hör av dig! Läs mer: vertex.nu/om-vertex/tipsa-oss/

4: 2015

STU DEN TID NIN TGEN

KARIN

JOHANS

5: 2015

SON,

SID 2: Efter att ha läst den 435:e jobbann kom jag onsen på finns något att det kanske som kallas prenum erationstjänst.

STU DEN TID NIN TGEN

JENNY

7: 2012

PIRA, SIDAN

2: Kackerl ackorna flyttar hem, lössen in på Ålidmyser i väggarn a och silverfis na simmar kari tentasv etten...

KARIN

JOHANS

6: 2012

SON,

Jag ringade SID. 19: in ”JA” flera alla påståengånger vid den som handla de om kallt negativ a inverka väders n på mig och mitt liv.

BERTIL

JANSON

,

SIDAN Vertex 3: är en som skriver manick möjligt om allt som och utbildn rör student liv ingsfrå Umeå univers gor i itets närhet och periferi

.

ÖVER

HINDR

EN I U MEÅ

SIRI SIK TUFF TÄ TAR PÅ VLING [SIDOR

NA 10 –11]

M O T TA

10

BRÄNN

:

I höstas vann course racing umeåstudent en träna ännu i USA. Nu har Siri Englund VM hon i Obstac hårdare. I maj tävlar tagit studieuppehål le hon i Umeå. l för att

MOTIO

NSLOP

P

[SIDAN 5]: MÅLET ÄR ALLA PÅ ATT SKA SPR CAMPUS INGA Idrotts

vetens drar igång kaplig förenin gen ett välgöre som de nhetslopp hoppas ska bli en tradition.

BOLLS

HELGE

SLÅ ME D MÅTT OC A GREENP H HA RO EACE LIGT SIKTAR IN MILJÖ

KAMP

[SIDAN

N

[SIDOR

NA 9– 11]: CAMPU

22]:

Brännbollen cupvinnaren återkommer alltid i Umeå. Eric

Boström, tips. Lag SIG som bjuder Vertex har träffat som PÅ STU DENfrämst smarta nybörja TERsatsar på show ochpåskoj r-

Greenpeace Umeå och har etablerat sig att hända till hösten komme i saker på r campus. det

får också

sitt.

SFIKEN

[SIDAN

PERSON AL UTA N AVTAL PÅ TVÅ FIK PÅ CAMPUS

Fiken i Beteen Humanisthusedevetar- och t har i många drivits utan år kollektivavtal .

5]:

GNING

plaska inte är eller frågan PÅ CA MP

US [S IDA

Ja, om man nu ska travest närPdet O Rkomme era en dammt T R Ä T Tr EtillT en[ så Dammplasket SID orr pjäsför fuktig AN 2 . Vann tävling mottag 3]: fattare en gjorde ningstradition som i alla fall Energiteknik.

TOMMY TACKAR FÖR SIG EFTER 91 TER MINER

Tommy Bäckst Umeå studen röm, vaktmä stare på tkår sedan pension 1970, går till somma i ren.

PÅ CA MP

N 28] :

INGÅN

G & N YHE

T

ER [3, 5,6]: BOstaD ska stÖr stU Os fÖr nYB Dier ÖrJare

Flera nybörja re har funder hoppa av at grund av eller byta bostad på att bostadssituat sort på ionen.

US / P ORTR

UTMANI KREATIVNG FÖR ITETEN ”Viktiga st är PORTR

ÄTTET

ÄTTET

[27]:

[SIDA

UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 8-2016

14 oktober

1 november

Vertex nr 9-2016

16 november

2 december

N 43] :

Joanna Bark utbildningen Jonsson och två kursko i Umeå hem VaD mpisar tog med förstap lOp på arkitek riset i pet en nation en innovativ entrélö t­ står fÖr ell tävling för arkitek sning ” tstudenter.

Linda Morén är en av studenter tre läkararrangerarsom är med och AIDS-loppet i Umeå.

MÅNGA VILL VA’ MED – BOKA ANNONS I TID:

FÖRST

PÅ VE RTEX.

PREMIÄ VERTEX R FÖR WEBBTIDNYA NING

NU [2 ]:

Läs nyhete skicka in rna, följ blogga rna, bilder – och biobiljetter eller en vinn kanske femhundring .

NY SO M STU DE

NT [15 –1

9]: ATT INT E VETA HUR NÅG KOMMER ONTING ATT BLI

Några grundl och reflekt äggande tips, att börja ioner kring det råd här plugga på univers med itetet.

Boka annonsplats i Vertex. Prata med Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513, christoffer.zackrisson@display-umea.se Läs mer: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

VERTEX 7:  2016


Vad vill du bli?

Vill du fördjupa dina kunskaper i arbetsrätt för att bli en bättre förhandlare? Brinner du för mänskliga rättigheter? Då har vi kurserna för dig! Juridiska institutionen har ett brett utbud av fristående kurser inom de flesta rättsområden. Se vårt kursutbud på: http://www.jus.umu.se/utbildning/fristaende_kurser/

Kompetens i juridik är alltid efterfrågad!

Studenter!

10 % rabatt på all

maskeradutklädnad Gäller året ut. Går ej att kombinera med andra erbjudande.

Vi finns på facebook & instagram

VERTEX 7: 2016

Götgatan 6 903 27 Umeå Tel 090-778300

11


Klipp ut och ta med till butiken!

Gäller t.o.m sista oktober 2016

Gäller mellan den 26/9-1/10

Boka din behandling på Dragonskolans Frisör • Stylist • Spa program

SPA MANIKYR

Behandlingen börjar precis som en vanligKlipp ut talong så får du ytterligare 10% på våra behandlingar manikyr med behandling av nagelband, filning, polering och sedan fortsätter vi med en hand och underarmspeeling.

SPA MANIKYR

:tt0 ba

Behandlingen börjar precis som en vanlig

Där eftermanikyr masserar in en av nagelband, filning, med vi behandling fuktbalmpolering som får ochligga sedanoch fortsätter vi med en underarmspeeling. verka enhand litenoch stund.

20% rabatt

Där efter masserar vi in en

00:ndlar för 5 r e d n u mer ionweek!

Efter detfuktbalm lackar vi somnaglarna. får ligga och Behandlingens verka en resultat liten stund. ger vackra händer Efter det lackar vi naglarna. och naglar.

på valfri vara

Behandlingens resultat ger vackra händer ej rea eller Gäller Spa-Manikyren och naglar.

presentkort. tar ca; 1,5h.

270:270:Spa-Manikyren tar ca; 1,5h.

90-77 88 00

www.umea.se/dragonskolan

www.umea.se/dragonskolan

Gilla oss på Facebook så får du aktuell information direkt i ditt nyhetsflöde!

Gilla oss på Facebook så får du aktuell information direkt i ditt nyhetsflöde!

12

Dragongatan 1  Entré Väst

Dragongatan 1  Entré Väst

VERTEX 7:  2016


Namn: Emilia Johansson (med dottern Leanne). Ålder: 22. Aktuell: En av många studenter som också är föräldrar. Kommer från: Skellefteå. Bor: Hyreslägenhet på Grubbe. Studerar: Fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet.

”Barnet kommer ju alltid först” Utmanande, svårt, roligt och underbart. Livet som studerande småbarnsförälder har många sidor, men enligt Emilia Johansson väger fördelarna tyngst. Solen skiner på Renmarkstorget när sjuksköterskestudenten Emilia Johansson och hennes dotter Leanne möter mig utanför ett av stans caféer. Iklädd en tröja med Elsa från filmen Frost, och en rosa klänning med Hello Kitty på, tar Leanne glatt täten mot fikadisken. Väl inne beställer Emilia festis och chokladbollar medan Leanne tar plats på stolen mittemot mig. Ivrigt berättar hon om sina favoritleksaker, en resa i Thailand och vilka filmer hon gillar. – Jag tycker om att titta på Pippi, säger hon och börjar sjunga ”Här kommer Pippi Långstrump”. Ganska snart skiftar dock fokus från mig, när den något mer intressanta chokladbollen sätts ner på bordet framför henne. – Hon är väldigt social, precis som jag, säger Emilia och ler. SEDAN TVÅ ÅR tillbaka

studerar hon på sjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet. Att kombinera heltidsstudier med livet som ensamstående småbarnsförälder innebär en rad utmaningar. Men det har inte hindrat

VERTEX 7: 2016

Emilia från att fullfölja både gymnasiet och de tre terminer hon hittills läst på sjuksköterskeprogrammet. – Jag pluggade under hela graviditeten, i princip fram till dagen då Leanne föddes. Efter det läste jag andra gymnasieåret på distans. Det var faktiskt när jag fick Leanne som jag kände att jag ville bli barnmorska och bestämde mig för att söka till sjuksköterskeprogrammet. har gått lite upp och ner. Från början använde Emilia veckorna då Leanne var hos sin pappa till att umgås så mycket som möjligt med vänner, vilket hon ganska snart upptäckte var en mindre bra idé. Planering är nyckeln till att klara av vardagen som mamma och studerande, och numera prioriterar hon studierna under pappaveckorna. Framför allt sedan Leanne blivit äldre. – Det var lättare när hon var liten, för då sov hon en stund på dagen, och kunde sitta och leka själv. Nu vill hon att jag ska vara med mycket mer och hon har en stor egen vilja. Det är jättebra, tycker jag, men det kräver också mer.

TIDEN PÅ UNIVERSITETET

STUDENTER MED BARN: Ungefär 20 procent av studenterna på landets universitet och högskolor är föräldrar, enligt de undersökning­ ar som gjorts på senare år.

Men även om man planerar noggrant finns saker som helt enkelt inte går att förutspå. Till exempel sjukdomar. När en anställd behöver vara hemma med sitt barn kan en vikarie ringas in. Utbildningen håller däremot samma takt oavsett vad som sker. I sådana situationer är det självklart för Emilia att lägga studierna åt sidan. – Barnet kommer ju alltid först, och om någonting gör att man inte har tid att plugga så mycket som krävs för att klara en tenta, så är det okej att misslyckas. Det kommer fler chanser. tillvaron, men anser att det finns flera saker som kan förbättra livet för studerande föräldrar, däribland ekonomin. Studiemedlet kan vara nog så svårt att leva på för studenter utan barn, och att få det att räcka till en till person är tufft. – Barnbidraget är ganska lågt och jag tycker studenter med barn borde ha rätt till tilläggslån, säger hon. I sjuksköterskeutbildningen ingår

EMILIA TRIVS MED

också en hel del praktik, ofta på obekväma arbetstider. De som har jobb kan söka plats på kvällsdagis, men de som studerar har inte den rätten, något Emilia ställer sig kritisk till. – Min pappa som också bor i Umeå stöttar mig mycket och ställer ofta upp när det behövs. Men om jag inte hade honom skulle jag kanske behövt välja en annan utbildning. DET ÄR ÄNDÅ FLER fördelar än nackdelar med att ha barn samtidig som man studerar, tycker Emilia. Att alltid ha någon vid sin sida värdesätter hon högt, och det märks att bandet mellan henne och Leanne är starkt. – Jag har alltid något att kämpa för, för allt jag gör är ju indirekt för henne också. Jag tror att det är tack vare Leanne som jag klarat studierna när det har känts svårt.

tycker Leanne att vi suttit stilla för länge. Hon vill gå ut och leka. Halva chokladbollen är kvar, och Emilias kaffemugg står orörd. – Det här är också en del i att vara förälder. Tur man kan ta med sig den här, säger Emilia och nickar mot kaffemuggen innan hon och Leanne tar kurs mot lekparken.

EFTER EN STUND

TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

13


Kebnekaise, Svergies högsta berg

Spanien-Schweiz

Vandringsresa till Kebnekaise

Kilimanjaro, Tanzania

Bergsgorilla, Rwanda

Kilimanjaro, Safari & Zanzibar

Bergsgorillor i Rwanda & Uganda

Las Vegas, USA

Forsränning, Kroatien

USA Roadtrip

Kroatiska övärlden träningsresa

18 dec 2016, 19 dagar, 41 900 kr 16 jan 2017, 18 dagar, 40 900 kr 14 aug 2017, 13 dagar, 32 900 kr (exkl. Zanzibar)

Rundresa i 20 stater med start i San Francisco. 2 sep 2017, 6 veckor, 51 200 kr

Bussresa tur och retur Stockholm-Nikkaluokta. 28 juli 2017, 10 dagar, 10 900 kr

20 dec 2016, 18 dagar, 31 800 kr 8 jan 2017, 18 dagar, 31 800 kr 6 juli 2017, 18 dagar, 31 800 kr

7 dagars båtkryssning. Frukost & lunch ingår. 1 juli 2017, 8 dagar, 12 900 kr

Fler resor och mer info på www.rosabussarna.com • info@rosabussarna.com 08-673 25 20 • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna

14

Foto: Jenny Ljungdahl, Marie-Theres Eriksson, Mika Munterud, Isabel Carranza & Andreas Frick.

Via Andorra, Frankrike, Monaco, Italien, Liechtenstein 16 juni 2017, 3 veckor, 23 900 kr

VERTEX 7:  2016


Vart är du på väg? Kebnekaise, Svergies högsta berg Kebnekaise, Svergies högsta berg

Ungdomsrabatt

Spanien-Schweiz till Kebnekaise Spanien-Schweiz till Kebnekaise Vi erbjuder ungdomsrabatt Vandringsresa förVandringsresa dig som är 18-26 år. Rabatten Via Andorra, Frankrike, Monaco, Italien, Liechtenstein Bussresa tur och retur Stockholm-Nikkaluokta. Via Andorra, Frankrike, Monaco, Italien, Liechtenstein Bussresa tur och retur Stockholm-Nikkaluokta. 16 juni 2017, 3 veckor, 23 900 kr 28 juli 2017, 10 dagar, 10 900 kr 16 juni 2017, 3 veckor, 23 900 kr 28 juli 2017, 10 dagar, 10 900 kr

Kilimanjaro, Tanzania Fyrhjuling, Namibia Kilimanjaro, Tanzania

Bergsgorilla, Zipline,Rwanda Afrika Bergsgorilla, Rwanda

Kilimanjaro, Safari & Zanzibar Sydafrika-Kenya Kilimanjaro, Safari & Zanzibar 18 dec 2016, 19 dagar, 41 900 krZimbabwe, Via Namibia, Botswana,

Bergsgorillor i Rwanda & Uganda Sydöstafrika Bergsgorillor Rwanda & Uganda 20 dec 2016, 18 dagar, 31i 800 kr Sydafrika, Lesotho, Swaziland, Botswana,

Foto: Henrik Andersson, Linda Runarsdottir & Mika Munterud.

18 2017, dec 2016, 19 dagar, 41 kr 900 kr dec 2016, 18 dagar, 16 jan 18 dagar, 40 8 jan20 2017, 18 dagar, 31 80031 kr 800 kr Zambia, Malawi & 900 Zanzibar. Zimbabwe & Moçambique. 16 jan 2017, 18 dagar, 40 900 kr 8 jan 2017, 18 dagar, 31 800äventyr, kr 14 aug 2017, 13 dagar, 32 900 kr (exkl. Zanzibar) 6 juli 2017, 18 dagar, 31 800 kr 5 nov 2016, 8 veckors äventyr, pris: 39 900 kr. 10 mars 2017, 6 veckors pris: 34 900 kr. 14 aug 2017, 13 dagar, 32 900 kr (exkl. Zanzibar) 6 juli 2017, 18 dagar, 31 800 kr Det finns möjlighet att endast åka halva resan. Det finns möjlighet att endast åka halva resan.

Las Vegas, USA Rio de Janeiro, Brasilien Las Vegas, USA

USA Roadtrip Peru-Brasilien Rundresa i 20 staterArgentina med start&i Paraguay. San Francisco. Via Bolivia, USA Roadtrip

Forsränning, Kroatien Solstekare på Rosa Bussarna, Europa Forsränning, Kroatien

Kroatiska övärlden träningsresa Grekland-Kroatien 7 dagars båtkryssning. Frukost & lunch ingår. Via Bulgarien, Makedonien, Albanien, Kroatiska övärlden träningsresa

2 sep 2017, 6 veckor, 51 200 kr äventyr, pris: 41 900 kr1 juli 2017, 8 dagar, 12 900 kr 29 nov 2016, 8 veckors Montenegro & Bosnien. Rundresa i 20 stater med start i San Francisco. 7 dagars båtkryssning. Frukost & lunch ingår. finns6 möjlighet endast 4 juli 2017, 3 veckor, 15 900 2 sepDet 2017, veckor, 51att 200 kr åka halva resan. 1 juli 2017, 8 dagar, 12 900 kr kr

Fler resor mer info påinfo www.rosabussarna.com • info@rosabussarna.com Fler och resor och mer på www.rosabussarna.com • info@rosabussarna.com 08-673 25 20 • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna Fler resor och mer info på www.rosabussarna.com • info@rosabussarna.com 08-673 25 20 • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna 08-673 25 20 • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna VERTEX 7: 2016

Foto: Jenny Ljungdahl, Marie-Theres Eriksson, Mika Munterud, Isabel Carranza & Andreas Frick.

Foto: Jenny Ljungdahl, Marie-Theres Eriksson, Mika Munterud, Isabel Carranza & Andreas Frick.

är 3 000 -5 000 och gäller på vissa resor i Afrika & Sydamerika. Kontakta oss för mer information.

15


Var med och bygg framtidens skola Vi söker

Lärare Förskollärare Kontakt: tel 0970-818 000 vx

Läs mer på www.gellivare.se/Lediga jobb

STUDESN! PRI

Gällivare kommun

T-

LIVE JAZZ ALLTID PÅ EN TORSDAG

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

LEGENDARSIK JAZZKLUBB

Emma Knyckare och Josefin Johansson Fredag 21 oktober Kl. 12.10–12.50 Ljusgården, Lärarhuset I samarbete med Fanny Stand-up

Mat & dryck från kl. 19 Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

16

Jazz kl. 20 / Studion UFH UMEAJAZZSTUDIO.SE

www.umu.se/kulturpacampus

VERTEX 7:  2016


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

skolestudier. Att inte ha universitetsstudier i bagaget är på gott och ont. Mest på ont. Jag skulle vilja ha lite kött på benen. Men om du skulle studera något, vad skulle du studera då?

– Nu är jag ju snart 47… Men kanske läsa konstvetenskap. Konstkunskaper är en svart fläck i min allmänbildning. Jag skulle vilja fördjupa mig mer inom det området.

Mattias Alkberg. Produktiv musiker och poet från Luleå, aktuell med ny arg diktsamling och snart nya skivor.

”Jag har knappt grundskolestudier” Den 13 oktober gästas Umeå universitet av poeten och musikern Mattias Alkberg. För Vertex berättar han om dödsteman, utbildningskomplex och förstås om nya diktsamlingen Ön, ”en väldigt extrem bok”. Mattias Alkberg är pappa, poet, låtskrivare, musiker och skribent. Hans musikaliska karriär startade i The Bear Quartet och han har på senare tid förknippats med grupperna Råd Kjetil Senza Testa och Södra Sverige. Sju diktsamlingar, tjugofem album och tjugosex EPs har det blivit så här långt. I höst befinner han sig på Sverige­ turné med diktsamlingen Ön och gör i oktober hela tre framträdanden i Umeå, varav ett på Umeå universitet genom Kultur på campus. Vertex ringde upp lulebon.

Vad har du för relation till Umeå?

– Umeå är väl bra. Tack och hej! [skratt]. Nejdå, jag är kvar. Jag har spelat mycket i Umeå och det brukar vara jätteroligt. Det är synd bara att det läggs ner ställen att spela på. Har du besökt Umeå universitet tidigare?

-–Jag har spelat där med Magnus Ekelund [hiphopartist från Jokkmokk som är mer känd under artistnamnet Kitok, reds. anm.] vid något tillfälle, men inte uppträtt ensam. Inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Jag läste tidigare i år din diktsamling Jag var en av er. Jag brukar skriva något om varje bok jag läser och om den hade jag antecknat orden ”snö, kyla, död”. Nyligen läste jag ännu en av dina diktsamlingar, Era svin. Då dök de ämnena upp igen. Är snö, kyla och död något som upptar dina tankar i stor utsträckning?

– Snön och kylan lever jag i. Döden tänker jag på, det gör väl alla. Och det finns ännu mer snö och död i nya diktsamlingen Ön. Jag har inte riktigt tänkt på det, men det är väl något slags teman som återkommer. Det är roligt att någon läser mina böcker och hittar sådana saker. Vad kan du berätta om Ön? – Den är lite argare, lite mer dragen till sin spets än mina tidigare diktsamlingar. Den är mer extrem än till exempel Era svin, där jag inte riktigt fick till det. Ön är en väldigt extrem bok. Och jag är väldigt nöjd med den. Har du någon skiva på gång snart?

–Jag har en halv skiva med Södra Sverige klar och en skiva under eget namn som är mixad och klar, den ska bara mastras. Men den kommer inte ut i år. Vad har du för erfarenhet av universitetsstudier?

– Inga alls. Jag har knappt grund-

I en tidskriftsartikel från förra året skriver du att det bildningskomplex du dragits med i många år egentligen varit ett utbildningskomplex och att du som 45-åring insåg att du inte saknade bildning. Men har du kommit över utbildningskomplexet? Du är ju ändå bildad?

–  Bildning och utbildning är inte samma sak, men jag tycker att utbildningskomplexet är ett fullt legitimt komplex. Men det spelar ingen roll, jag har kommit över det och går inte omkring och tänker på det. Jag lever, bor inomhus, barnen har det bra. Jag klarar mig ändå. Sedan kan jag sakna den erfarenheten man får när man går i skolan, som kan liknas vid den för snubbar som gör lumpen. Det är ju en social erfarenhet, ett sätt att förhålla sig till världen som är gemensamt för dem som ingått i det sammanhanget. Men vad tycker du är bildning? Vad skulle ingå i en ”bildningsutbildning” om du fick bestämma?

–  Bildning är inte en utbildning. Men jag tycker att alla skulle behöva läsa dramatik från grundskolan. Empati och konst är viktigt. Förmågan att se genom andras ögon är något som saknas i vår tid. Läsa böcker är viktigt och att ta del av andras bevekelsegrunder och inte bara sina egna. CATHARINA BERGMAN FOTO: PÄR OLOFSSON

Fotnot: Mattias Alkberg spelar och läser dikter i Ljusgården i Lärarutbildningshuset onsdag den 13 oktober klockan 12.10–12.50.

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM ”DET VERKLIGT DÅLIGA” PÅ TV: Jag vet inte hur många gånger jag suttit och svurit framför Idol. Varför visas bara de som sjunger dåligt? Varför är det en massa dramatiska inslag mellan varje audition som inte alls har med musik att göra? Men ändå sitter jag bänkad. OCH NÄR NYA SÄSONGEN av Paradise Hotel började drog jag en djup suck över att det bara visas skit på tv, men samtidigt kunde jag inte hjälpa att jag också blev himla nyfiken. Det är med någon slags skräckblandad förtjusning som man ändå dras till det.

VERTEX 7: 2016

TRAMS ATT ÄLSKA I HEMLIGHET

Men vad är det egentligen som ligger i den dragningskraften? Vill vi se andra misslyckas och skämma ut sig för att själva bli lite mer upplyfta? Eller vill vi bara hänga med i vad som händer så att vi kan ha en åsikt vid lunch-diskussionerna? HUR SOM HELST så

verkar det nästan bara vara okej att titta på sådana program ironiskt. Som att man varje gång det kommer på tal måste försvara sig själv genom att säga ”jag

vet att det är dåligt, men jag kan bara inte låta bli”. Jag själv kan erkänna att jag i de flesta sociala sammanhang fnyser åt reality-serier och påstår mig tycka att allt bara är en massa trams, men samtidigt fullkomligt älskar jag The Bachelorette och Kardashians. Men bara i största hemlighet förstås, det är ju mycket mer status att prata om Narcos än om det senaste tillskottet i Svenska Hollywoodfruar. NELLY FERNSTRÖM

Namn: Nelly Fernström Ålder: 23 år. Pluggar: Genusvetenskap A. Bor: Berghem, Umeå.

17


Kommer framtida universitetsromaner att handla mindre om den vilsna huvudfiguren som får växa i anden och mer om att brottas med Skype-anslutningen inför ett nätbaserat seminarium? Vertex kollar in litteraturen som växt fram ur campusmyllan.

UNIVERSITETET: EN FALSK OCH V Vad har skönlitteraturen att säga om studentlivet? Och vad fyller universitetet för funktion i den moderna romanen? Det är lätt att tänka sig att studenttiden – år fulla av sociala möten, kunskapsförvärvande och upptågsrika fester – skulle kunna fungera utmärkt som litterärt material. Studieåren kan ses som en övergångsfas mellan ungdom och vuxenliv, vilket innebär att de erbjuder en dramaturgisk modell med tydlig utvecklingskurva. Man kan snabbt skissera en roman i huvudet om en ung och vilsen huvudfigur som genom studierna får utmana sina perspektiv tills hen kommer ut på andra sidan som en upplyst människa, redo att ta sig an världen i all sin komplexitet. som har fått dominera skönlitteraturen alltsedan romantiken är dock inte den flitiga studenten utan dennes motsats, nämligen den normbrytande outsidern. Outsidern fogar sig inte efter förväntade studieresultat utan gör uppbrott mot traditionella institutioner såsom skola, arbete och familj för att hävda sin individualitet. Exemplen är mångtaliga, därtill ofta manliga. En Holden Caulfield – huvudfigur i J.D. Salingers Räddaren i nöden (1951) – som inte blir relegerad från sin internatskola är ingen Holden Caulfield. En Jack Råstedt – ur Ulf Lundells Jack (1976) – som lämnar rumlarlivet för att utbilda sig till syokonsulent är en Jack Råstedt vi inte känner. DEN HUVUDFIGUR

det som så att de former som i hög grad styr tillvaron vid universitetet – styrdokument, momentscheman, litteraturlistor – hör till den sortens givna mallar som den moderna litteraturen vill spränga. En roman i stil med den som jag skisserade i inledningen till denna text skulle riskera att få något naivt över sig. I senmoderniteten har vi lärt oss att se med skepsis på den klassiska bildningsromanen som framstegsoptimistiskt rör sig mot ökad klarhet. Sammanhängande berättelser, linjär utveckling och harmoniska slut får lätt något gammalmodigt över sig.

MAN KAN UTTRYCKA

Å ANDRA SIDAN kanske universitetet får ett värde när saker sätts på spel på ett annat sätt än för Holden Caulfield eller Jack Råstedt. Dessa uttråkade unga män kan kosta på sig att ha sina eskapader eftersom de har ett hem att återvända till, en familj att falla tillbaka på. Så mycket kan inte sägas om Elena Greco, huvudfigur i Elena

18

Ferrantes omtalade Neapelkvartett som inleds med Min fantastiska väninna (2016). För Elena Greco är utbildning inte så mycket en form att tvingas in i som det är en möjlighet att överskrida hennes tilldelade lott som fattig kvinna i efterkrigstidens Italien. När Elena och väninnan Lila sitter försjunkna i latinstudier på fritiden är detta inget stympande av deras individualitet utan ett medel för att kunna utveckla den. Men också i Ferrantes romansvit framställs kunskaperna man förvärvar i skolan som blodfattigare än de erfarenheter man gör i livet utanför: Jag tänkte på de diskussioner jag hade haft med Lila och Pasquale en

hel månad, i september, och jag uppfattade dem plötsligt som en verklig skola, mycket mer äkta än den skola jag gick i varenda dag. NÄR ROMANER KNYTER AN till universitetsvärlden är det inte sällan som universitetet får representera en oäkta låtsastillvaro som ställs i kontrast mot den ”verkliga” världen utanför. I Jonathan Franzens Tillrättalägganden (2002) får läsaren genom den desillusionerade universitetsläraren Chip ta del av uppgivenheten hos en lektor som inte längre orkar tro på de teorier han lär ut. I Don DeLillos Vitt brus (1985) framställs akademisk specialisering och humanistiskt navelskåderi i

ett löjets skimmer: ”här finns ju professorer som inte läser nånting annat än cornflakespaket”. Ur ett svenskt perspektiv tål Göran Häggs Doktor Elgcrantz eller Faust i Boteå (1983) att nämnas, inte minst eftersom det ”Boteå” där romanen utspelar sig är ett satiriskt skildrat Umeå. Sett genom Häggs skrattspegel är Umeå universitet ingen plats för fritt kunskapssökande utan för att karriäristiskt åberopa den senaste teoretikern på modet. DET HÄNDER DOCK att universitetet glimtvis får stå för något vackert och hoppfullt också i modernare romaner. I Gun-Britt Sundströms Maken

VERTEX 7:  2016


BÖCKER: UNIVERSITETSROMANER

VACKER VÄRLD

TRE BÖCKER I GENREN: VITT BRUS DON DELILLO BETYG:

DeLillos roman, som kommit i svensk nyut­ gåva på pocket i år, förenar akademisk satir med en dystopisk åttiotalspa­ ranoia. Som huvudfigur möter läsaren Jack Gladney, föreståndare för Centrumet för Adolf Hitler-stu­ dier, en man som brottas med sina familjerelationer såväl som med sin oförmåga att som hitlerexpert lära sig tyska. En både roande och oroande roman som lyckas med att förmedla känslan av att en radio brusar i bakgrunden genom hela boken, som försvårar möjligheterna att tänka och kommunicera klart. MAKEN GUN-BRITT SUNDSTRÖM BETYG:

Sundströms sjuttiotalsosan­ de förhållande­ roman kan inte i strikt mening kallas för en universitetsro­ man, i synnerhet som huvudfiguren Martina föredrar att hålla akademin på armlängds avstånd. Samtidigt har hon en kunskapshunger som gör henne dragen till de akademiska sammanhangen och i den spän­ ningen uppstår någonting intres­ sant: Hon vill både tillhöra och inte tillhöra. Detta får genklang i det som är bokens grundkonflikt, nämligen huruvida Martina vill leva i tvåsam­ het med romanens Gustav eller inte.

(1976) besöker huvudfiguren Martina med jämna mellanrum ett filosofiskt seminarium. Romanen saknar inte kängor riktade mot akademisk självförhävelse, men uttrycker också njutningen, ja kärleken, i att träffas i grupp för att diskutera tidens frågor. Sundström skriver: Det sista postseminariet sitter vi på Old Bowler, en alldeles osannolik pub som ser ut som en järnvägshall. Jag sitter där och ser mig om och älskar vad jag ser: galna idealister med skägg och brinnande blickar så långt ögat når, pacifister, socialister, existentialister, vegetarianer – vid ena änden av bordet talar de om Indiens svältande millioner, vid andra

VERTEX 7: 2016

änden om Luthers försoningslära, och någonstans däremellan kommer Vietnam in […] Jag älskar dem, tänker jag – finner jag att jag tänker där jag sitter: jag älskar alla människor. Något sådant har aldrig hänt mig förr. DET FINNS EMELLERTID anledning att påpeka att Sundströms roman har fyrtio år på nacken och att universitetsvärlden har genomgått avgörande förändringar sedan dess. Kanske finns det mindre plats för bildning och planlösa diskussioner när universitetet blir en utbildningsfabrik som ytterst syftar till att bana väg för anställningsbarhet. Individualismen

har vunnit ideologisk mark, nätundervisning har kommit in i bilden som ett effektivt sätt att spara in på lektionstimmar och lärare. DET ÄR EN ÖPPEN fråga om det finns anledning att sakna företeelser som akademisk kåranda och studentikosa traditioner, men deras borttynande får konsekvenser för hur universitetstillvaron skildras litterärt. Kanske kommer framtida universitetsromaner att handla mindre om den vilsna huvudfiguren som får växa i anden och mer om att brottas med Skype-anslutningen inför ett nätbaserat seminarium. GUSTAV BORSGÅRD

DOKTOR ELGCRANTZ ELLER FAUST I BOTEÅ GÖRAN HÄGG BETYG:

Göran Hägg hade nog roligt när han skrev sin bitska nyckelroman om det akademiska livet i Umeå. Dessvärre är den inte lika rolig för oss som läser den. Visst är drifterna med akademin stundtals träffande, men det är svårare att försona sig med sörlänningen Elgcrantz fördomsfulla blick på Norrland. Att Hägg inte bara riktar udden mot forna arbetskamrater utan också mot oskickliga studentgrupper lämnar en besk eftersmak. GUSTAV BORSGÅRD

19


PRISEXEMPEL

Student/ pensionärsklipp: 360:Klipp: 390:Färg: 1000–1300:Extensions 2900:-

Vi älskar studenter! Yoga hos oss till studentpriser!

(remyhår, 50 cm, 100 slingor)

Marie, Angelica, Sofia

SalongCut Salongen mitt i Campusområdet

MARIEDAL

Terminskort: 1 600 kronor. 10–kort: 800 kronor.

Boka på

www.salongcut.se

Vi erbjuder drop-in klasser 6 dagar i veckan och kurser för alla nivåer. Vi ger dig något kul att jobba med oavsett din erfarenhet. Här yogar du i en trygg miljö där du kan utforska, släppa loss, återhämta dig och utvecklas.

eller ring 120720 Klintvägen 35, Umeå

> Björnvägen 5

Linje 5

SECOND HAND Loppis • Café Eko

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER. menskoppen.se

Trött och hängig? Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

Prova-på yoga Kupongen gäller en gången klass-en person. Ingen föranmälan behövs.

#UPYOURS

www.sofumea.se

ÖPPET ALLA DAGAR

istockphoto.com/Mari

SF

Namaste! Hanna, Maria & Gustav

www.loveyogaumea.se Skolgatan 41

Behöver du en förändring?

KBT-terapi kan vara en lösning! Ylva Varmin, leg KBT psykoterapeut

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

Öppet alla dagar

6.00-22.00

VARMINS KBT-TERAPI ATELJÉ www.varmins-kbt.se

Umeås bästa Sushi - prova och avgör själv!

Smittar det? Titta på nätet Vi ger dig råd som kan hjälpa dig att må bättre. Besök 1177.se eller ring 1177 när du vill ha svar om sjukdomar och hälsa. Vi har öppet dygnet runt 1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

DAGENS SUSHI

69:-

från

Vardagar 11-14

Ålidhem Sushi Bar the real Japanese sushi & seafood Ålidhems centrum, 090-19 55 55

20

VERTEX 7:  2016


FÖRST PÅ KRÖNIKA: VENDELA WIKSTRÖM OM ATT SPRUTA IN FILLERS I RYNKVECKEN:

DE SOM SER UT SOM LEJON... Tåget stannar och in kliver två kvinnor i trettiofemårsåldern. De slår sig ner i stolarna framför mig, tar fram färdkost i form av varsin påse ostbågar och en

Vendela Wikström. Läser till journalist i Umeå.

högljudd konversation startar: kvinna 1: – Alltså jag har haft den där bekymmersrynkan så länge, och den har liksom synts även när jag har varit neutral. Jag höll på med så många olika krämer men

ESAR. Bandnamnet är en förkortning av Earthy Smell After Rain. Och nu är de redo att möta publiken.

ingenting funkade, men nu efter

EN PÄRLA PÅ CAMPUS

Debutdags för bandet som startade i studentlya

att de sprutade in fillers så syns den ju nästan inte alls, eller hur? kvinna 2: – Nej, inte det minsta. kvinna 1: – Sedan när jag var klar så sa hon som hjälpte mig att jag

LÄS MER PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS/

skulle passa jättebra i att fylla ut omkring kindbenen, och alltså jag har googlat lite och sett många som har blivit jättefina när de gjort sånt. kvinna 2: – Mmm… kvinna 1: – Det finns ju också de som nästan ser ut som lejon efter att de lagt in fillers och det vill jag ju inte. Men det funkar ju så att man måste fylla på efter typ ett år, så det är ju inte så länge ändå om det skulle bli fel. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR

NU VAR DET 2016 n Vertex nr 6-2016 kan i framtiden få status som historisk anomali. Den som detaljgranskar förstasidan kan snart se varför. I sidhuvudet står det nämligen 6: 2015 istället för 6: 2016. Att detta hänt beror på den s.k. Tryckfelsnisse, som sedan Johannes Gutenberg först uppfann

tryckpressen har orsakat både mindre hyss och större malörer vad gäller tryckta publikationer. Vertex redaktion beklagar och hoppas att detta inte får någon student att återigen börja plugga inför fjolårets redan avklarade tentor. [publicerat 2 september 2016]

PANELEN : Ska du jobba extra i höst?

Joachim Granberg Boqvist, ämneslärare i historia: – Ja, jag har fullt upp med att döma fotboll och hockey. Det är roligt att hålla igång med idrotten sedan jag själv lagt av och att tjäna extrapengar.

VERTEX 7: 2016

n  Området kring campusdammen är ett av Sveriges bästa projekt inom landskapsarkitektur, menar Landscape Architects Network, som gjort en topp-tio-lista över landets mest lyckade och funktionella designprojekt. Umeå universitets campuspark är området kring campusdammen, som invigdes 2010. Det består av olika varianter av bryggor och soldäck, vindlande promenadstråk och små runda kullar på en sammanhållande grön yta. Landscape Architects Network tycker att designen skapar en unik atmosfär där alla kan ta del av utomhusmiljön på ett naturligt sätt. Läs hela artikeln på vertex.nu [publicerat 14 september 2016]

TEXT & FOTO: VENDELA WIKSTGRÖM

Amanda Östensson, tekniskt-naturvetenskapligt basår: – Ja, jag har ett eget företag där jag hyr stol på frisörsalongen Speechless. Jag ska prova att bara ta studiestödet i höst och se hur det funkar.

Didar Simola, grundlärarprogrammet: – Kanske som vikarie på någon skola. Dels för att det är nice med extracash och dels för att ha något att sysselsätta mig med.

21


Nyhetssida från Umeå studentkår

s o m r The r k 9 4 muGG Kårexpeditionens öppettider: Mån, tis, tors 09.30-15.00 Ons, fre 13.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

I muggen finner du följande kuponger

Gratis kaffe - Lindell, Tornet, KBC, Läraren (värde 12kr)

Gratis kaffe Corona (värde 10kr)

Gratis kaffe Café Nian (värde 10kr)

2 för 1 Folkets bio (värde 80kr) Totalt värde av 112kr. Du köper muggen med tillhörande kuponger i kårexpen, Lindellhallen.

Café Nian

LOPPIS. 6 NOVEMBER LINDELLHALLEN - OPENING HOURS 12-16 - FLEA MARKET

22

BOOK YOUR STAND AT WWW.CAMPUSLOPPIS.SE

UME o W

VERTEX 7:  2016


KRÖNIKAN:

Studenter! Även när vi festar kan vi väl försöka ta pyttelite ansvar och till exempel lägga undan tomflaskan på något vettigt ställe – inte bara släppa den rakt ner? undrar Lukas Johansson.

CAMPUS SOM SOPTIPP Helgen är över och campus ser ut som soptipp — igen. Men lite kul ska vi väl få ha det på lördagskvällar? Jo visst ska vi få ha det kul. För all del ska vi ha det kul och för stunden glömma den där väntande tentan, glömma den där restuppgiften du egentligen inte förtjänade att få. Glömma att det finns en morgondag. För all del ska vi dansa, sjunga, skrika, prata, viska eller vad vi nu föredrar att göra ute på krogen. Kul ska vi i varje fall få ha det. Men går det kanske att ha kul utan att grisa ner så förbannat?

oss det sista av ölflaskan som nu måste ta vägen någonstans.

ATT MAN TAPPAR omdömet

VISSERLIGEN SKULLE

på fyllan är väl ingen hemlighet, men det här med att skräpa ner verkar ha blivit näst intill helt legitimt när vi är ute och är fulla. Flaskor, burkar, muggar, fimpar, snus, tuggummi och plastpåsar slänger vi hej vilt runt på campus. Som värst är det utanför kårhusen och klubbarna så klart, där vi svept i

MUSIKTIPS 1:

Lyssna på före detta umeåbon Hurulas nya album, ”Vapen till dom hopplösa”.

eller vart vi nu är på väg. Har vi varit så himla ambitiösa så tror jag inte att det är den där lilla omvägen till soptunnan som kommer att ta knäcken på oss i kväll. Men egentligen handlar det väl inte om ork, utan snarare om brist på respekt och ansvar.

MUSIKTIPS 2:

Lyssna igen. Det är ännu bättre andra gången.

det kunna finnas fler soptunnor (ännu hellre glas- och burkinsamlingar) för att underlätta för oss fulla studenter. Men problemet borde rimligtvis inte ligga i att vi inte orkar ta den där lilla omvägen för att lämna skräpet där skräp hör hemma. Om vi har pallrat oss till Systembolaget, sen hem, sen förfesten och nu hela vägen till Origo, Skogis, Corona, Lokal

STUDENTERBJUDANDE 20% off

Kitok sjunger om just det i en av sina låtar: “Att det ska va så svårt att ta ansvar, ska vi festa ska vi göra det på allvar.” Mest troligt syftar Kitok inte på att vi Umeåstudenter ska slänga vårt skräp på avsedd plats när vi är ute och partajar, men vi kan väl låtsas som det och festa på allvar samtidigt som vi tar lite, lite pyttelite ansvar och städar efter oss.

JOKKMOKKSRAPPAREN

LUKAS JOHANSSON

Ps. En påminnelse om vad som står i Miljöbalken, 29 kapitlet, paragraf 7: ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmän­ heten har tillträde eller insyn till döms för ned­ skräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”

Namn: Lukas Johansson. Ålder: 21. Från: Rättvik. Bor: I ett minikollektiv på Mariehem. Studerar: Journalistik. Nuläge: Kämpar på med mina kryckor och mitt nyrenoverade korsband.

ERBJUDANDE!

på klipp / färg / sling Mån-Tors kl. 10-13* Boka tid: nikitahair.se

Rabatt 5:-

i vår salladsbar mot uppvisande av kupong. *Längre behandlingar måste påbörjas innan kl 12. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Mot uppvisande av giltig studentlegitimation. Gäller Nikita Hair MVG Gallerian (090-2053910) och AVION shoppingcentrum (090-3408940).

Gäller t o m 2016-10-16. 2015-04-12.

Ålidhems centrum

Vi har öppet alla dagar 98-23 –22 och finns på Facebook

VERTEX 7: 2016

23


YOGA

istockphoto.com/Mari

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

Grund- och fortsättningskurser, gravida, 55+, yin och stresskurser Kursen innehåller fysiska övningar, andningsövningar, avslappning och meditation.

Umeå Yogaskola

menskoppen.se

070-628 26 55 � www.yogasys.se

MÖT TUSENTALS UMEÅSTUDENTER 4: 2015

STU DEN TID NIN TGEN

ÖVER

HINDR

EN I U MEÅ

SIRI SIK TUFF TÄ TAR PÅ VLING [SIDOR

NA 10 –11]

BRÄNN

:

I höstas vann course racing umeåstudent en träna ännu i USA. Nu har Siri Englund VM hon i Obstac hårdare. I maj tävlar tagit studieuppehål le hon i Umeå. l för att

MOTIO

NSLOP

P

BOLLS

KARIN

JOHANS

pp en traditio

n.

STU DEN TID NIN TGEN

M O T TA

HELGE

SLÅ ME D OCH HA MÅTTA ROLIGT N

[SIDOR

NA 9– 11]:

[SIDAN 5]: MÅLET MILJÖ ÄR KAMP Brännbollen ALLA PÅ ATT cupvin [SIDAN återkommer 22]: naren Eric GRE alltid i Umeå. Boström,ENP SKA SPR CAMPUS tips. Lag EACVertex som bjuder som främst E har INGA SIK på smarta träffat satsar TAR på show nybörjarIN SIG Idrottsvetens skoj får PÅ STU och drar igång kaplig förenin gen DENTER också sitt. ett välgöre som de nhetslo hoppa Greenp

s ska bli

5: 2015

SON, SID

2: Efter att ha läst den 435:e jobbann kom jag onsen på finns något att det kanske som kallas prenum erationstjänst.

eace Umeå och har etablerat sig att hända till hösten komme i saker på r campus. det

CAMPU

GNING

JENNY

plaska inte är eller frågan PÅ CA MP

US [S IDA

PIRA, SIDAN

7: 2012

2: Kackerl ackorna flyttar hem, lössen in på Ålidmyser i väggarn a och silverfis na simmar kari tentasv etten...

KARIN

kollektivavtal

.

år

Bäckst Umeå studen röm, vaktmä stare på tkår sedan pension 1970, går till somma i ren.

6: 2012

SON, SID.

9­10: 20 12

PÅ CA MP

N 28] :

INGÅN

ELITID

G & N YHE

ROTT

HO

OCH S TUDI

]: 5pp [SIDAN ,6]: BOstaD 5]: PERSON ET PLE Ja, om man ORTRÄ skaOs PORTR TTET [ AL UTA nu ska travest VE stÖr stU på ÄTTET 27]: när det AVTALDamm komme N [SIDAN Dier ELITA”ViktigaR r till en så era en dammt 2 3 ] : fÖr PÅplasket orr pjäsför TOM fuktig mottag TVÅ VTAL st är . Vann Allt från nYBÖrJ fattare FIK PÅ ningstrMY snowbo aditionTACKAR Flera ard och VaD lOp are represe CAMPUS tävlingen gjordeFÖR i alla fallSIG som inlines till nterat nybörja EnergitEFT friidrott pet avtal. Vertex bland Umeåsstå re har funder Fiken i Beteen hoppa av och fotboll 250 studen r fÖr at på kollar in de eller byta 91 TER eknik. ER grund Humanisthusedevetar- och studenttätast ter med”elitidrofinns bostadsort att MINER av bostad Linda Morén t har i många tts­ e elitlage på drivits utan ssituationen. n i stan. är Tommy

SFIKEN

JOHANS

Jag ringade 19: in ”JA” flera alla påståengånger vid den som handla de om kallt negativ a inverka väders n på mig och mitt liv.

TER [3 ,

ER

[SIDA

N 5

en av tre studenter läkararrangerarsom är med och AIDS-loppet i Umeå.

STUDE

NTEKO

NOMI

US / P ORTR

ERIK HILLBOM

UTMANI KREATIVNG FÖR ITETEN ÄTTET

[SIDA

, SIDAN

Bark

den är ”dålig”.

BERTIL

JANSON

,

SIDAN Vertex 3: är en som skriver manick möjligt om allt som och utbildn rör student liv ingsfrå Umeå univers gor i itets närhet och periferi

.

N 43] :

EN MAJ ORITETutbildningen iJonssoPn Ooch R T Rtvå T E T mpisar MISSNÖ hem förstap Umeå tog Ä Tkursko [23 med en riset i enSAM JD innova ] :på arkitekt­ nationTAL SIN EKO MED ell tävling tiv entrélösning för arkitek NOMI HANDLA SOM tstudenter. Vertex har frågat 100 LIVET I R OM i Umeå studenter om STORT flesta tyckerprivatekonom in. De Diakon att [Joanna 6]:

17:

Den plastiga “trycka ner halsen” -musike myset i n ställer jag mig skeptisk till. det finns också riktigtMen bra julmusi k.

en Åsa Norin Kyrkan beskriv på ”multire campus som ett er ligiöst kapell” .

FÖRST

PÅ VE RTEX.

PREMIÄ VERTEX R FÖR WEBBTIDNYA NING

NU [2 ]:

Läs nyhete skicka in rna, följ blogga rna, bilder – och biobiljetter eller en vinn kanske femhundring .

NY SO M STU DE

NT [15 –1

9]: ATT INT E VETA HUR NÅG KOMMER ONTING ATT BLI

UMEÅ GYMNASTIKFÖRENING är i behov av ledare till gymnasterna inom Artistisk-, Trupp- och Barnverksamhet. Utbildning får du genom föreningen. Vänligen kontakta kansliet så får du mer information. kansli@umeagf.se eller ring 090-123919

Några grundl och reflekt äggande tips, att börja ioner kring det råd här plugga på univers med itetet.

MÅNGA VILL VA’ MED – BOKA ANNONS I TID: UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 8-2016

14 oktober

1 november

Vertex nr 9-2016

16 november

2 december

Boka annonsplats i Vertex. Prata med Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513, christoffer.zackrisson@display-umea.se Läs mer här: http://vertex.nu/om-vertex/annonsera/

4 OMFATTANDE DISTRIBUTION: n Vertex delas ut med Posten till medlemmarna i Umeå student­kår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Dessutom delar en idrottsförening ut tidningen i alla brevlådor i Umeås student­bostadsområden. Varje nytt nummer läggs också ut i tidningsställ på campusområdet i Umeå. Till detta kommer att Vertex skickas med internposten till alla institutioner och centrum­bildningar vid Umeå universitet. Den omfattande distributionen är en klar fördel för annonsören – man vet att tidningen och de annonser den innehåller når läsarna. 4 HOMOGEN OCH VÄLDEFINIERAD MÅLGRUPP: n Vertex läsare är primärt studenter och forskstudenter vid Umeå universi­ tet. Medelåldern för grundutbildningsstudenter är 27,8 år. 4 OMTYCKT OCH UPPSKATTAD TIDNING: n  I en läsarundersökning (via surveymonkey.com) uppgav 78,8 procent av de svarande studenterna att de tycker att Vertex är ”bra” eller ”mycket bra”.

Kurslitteratur

SAMLA STÄMPLAR

SAMLA BONUS! Du får en stämpel för varje 100 kr du handlar kursböcker för vid ett och samma tillfälle. Efter 10 stämplar får du 100 kr i rabatt nästa gång du handlar kursböcker.

4 INGEN MOMS ELLER REKLAMSKATT n  Annonser i Vertex är befriade från moms och reklamskatt. Umeå, Åkerbloms Östra Rådhusgatan 6 Vardagar 10–18 • lördagar 10–17 • söndagar 12–16

24

VERTEX 7:  2016


Gäller t.o.m sista oktober 2016

KOMPLETTA GLASÖGON

ALLT INGÅR! SAT PRES

TPAKEIS! PR

20%

ENKELSLIPADE GLASÖGON: ALLT DETTA INGÅR:

på valfri vara Gäller ej rea eller presentkort.

UTOPIA

Hösten 2016

Studieverkstad på UB – för framgångsrika studier Matnyttiga måndagar

Say Hello to the Writing Process

Måndagar kl. 12.15 – 12.45 erbjuder vi korta lunchföreläsningar i Studieverkstaden, UB. Ingen anmälan krävs.

A lunch lecture series about successful academic writing strategies. Tuesdays and Thursdays 12:15 – 13:00 at the Balcony, University Library. No need to sign up.

”Jag gör det där sen…” 17 okt Utnyttja tiden bättre med Pomodoro-metoden 24 okt Lyckas bra med din presentation 31 okt

Oct. 4

Improve your Note Taking Strategies

Oct. 6

Use Mapping to Help Develop your Writing

Oct. 11

The Importance of Structure in an Academic Text

Oct. 13

How to Write an Effective Paragraph

Oct. 18

When and How do I Quote, Summarize or Paraphrase?

Oct. 20 Polishing your Paper – Editing and Proofreading Kom till vår drop-in:

Sök– och skrivverkstad torsdagar kl. 14 – 16 i Studieverkstaden

VERTEX 7: 2016

l Valfri märkesbåge upp till 2000 kr l Reptåliga tyska kvalitetsglas l Super Antireflexbehandling l 1 års Allrisk & fri service l Fodral & putsduk Erbjudandet gäller endast i våra butiker i Umeå och Luleå.

Kvalitet & service till rätt pris!

Svårt att komma i gång med skrivandet? 10 okt

1500:-

Oct. 25 How to Adapt your Paper to a Presentation Oct. 27 Tips for Writing a Job Application Letter

UMEÅ Kungsgatan 45 Tel: 090-343 58 08

Kvalitet & service till rätt pris!

Föreläsningar Flera av våra föreläsningar återkommer varje termin. Vi håller till på Balkongen, UB. Ingen anmälan krävs.

Akademiskt skrivande 1: Skrivprocess och struktur 12 okt 14.00 – 15.30 Akademiskt skrivande 2: Språk och stil 26 okt 13.15 – 14.45 Bli studiesmart, del 1 18 okt 13.15 – 14.45 Bli studiesmart, del 2 6 okt 13.15 – 14.45 25 okt 13.15 – 14.45 Att hålla en muntlig presentation 4 okt 13.15 – 14.45 22 nov 13.15 – 14.45 Att förstå och besvara frågan 5 okt 13.15 – 14.15 8 nov 13.15 – 14.15 ”Jag ska bara…” 12 okt 12.15 – 13.30 23 nov 12.15 – 13.30 Smarta sätt att läsa vetenskapliga artiklar 11 okt 13.15 – 14.45

Hitta oss på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

25


Nyfiken och vill veta mer?

Vad äter du? Vågar du njuta av det goda? Presterar du på topp?

Anmäl dig till samtal om dina matvanor och få information om kost och hälsa av studenter på dietistprogrammet, under handledning av en legitimerad dietist. Kostinformationen är kostnadsfri och ges vid tre tillfällen á 45 minuter. Önskar du kostråd för en specifik sjukdom/diagnos ber vi dig kontakta din hälsocentral. För mer information och anmälan: www.kost.umu.se/kostinformation Kostvetenskap Umeå universitet

International Days 2016

Temadagar för studenter om utbytesstudier Har du funderat på att studera utomlands? Vill du veta mer om hur utbytesstudier kan vara en merit för framtiden? Eller få goda råd från andra studenter som har varit på utbyte?

passa på att ställa frågor till andra studenter som har varit på utbyte. Temadagarna är ett samarbetsprojekt vid Umeå universitet och samordnas av International Office.

I oktober är det dags för International Days – två temadagar för dig som är student vid Umeå universitet och vill veta mer om möjligheter till utbytesstudier. Besök Global Village för att träffa internationella studenter som visar upp kulturer från jordens alla hörn, lyssna på inspirerande informationspass eller

Boka in International Days i din kalender!

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arkitektexamen: Therese Hägglund, Umeå; Jessica Erlaskog, Håknäs; Alexander Lundmark, Umeå; Sofie Samuelsson, Karlskrona. Civilekonomexamen: Peer Dahlgren, Umeå; Linda Kaljevic, Upplands Väsby; Tina Romanov, Umeå; Jonna Lindsjö, Umeå; Jens Ledin, Umeå; Sebastian Öberg, Umeå; Linea Marklund, Umeå; Erik Handspik Dahlänger, Svenstavik; Patrik Lundberg, Umeå; Christian Naarttijärvi, Kiruna; Erika Herbert, Umeå; Emilia Levander, Stockholm; Emelie Larsson, Umeå; Angelica Frölen, Noraström; Henrik Jonsson, Umeå; Magdalena Eriksson, Malmö, Jesper Holmgren, Skellefteå; Isak Ersholt, Umeå; Marcus Magnusson, Umeå; Hampus Gjöres Clark, Västerås; Hanna

26

Namn: Anders Brager. Ålder: 41 år. Aktuell: Har nyligen tagit filosofie magisterexamen i pedagogisk yrkesverksamhet. Gör nu: Jobbar som lärare på Grubbeskolan i Umeå.

När? 12 oktober kl. 11–13 och 13 oktober kl. 10–15 Var? Lindellhallen, Samhällsvetarhuset Läs mer om International Days på: www.international.umu.se

Olovsson, Umeå; Jenny Abrahamsson, Stockholm; Linus Westin, Umeå; Andreas Dahlström, Sundsvall; Viktor Ledin, Skellefteå; Meiju Vartiainen, Umeå; Emelie Enmark, Östersund; Jesper Fransson, Umeå; Joel Lindberg, Sävar. Civilingenjörsexamen: Joakim Fernander, Sollentuna; Joakim Blom, Uppsala; Tobias Björch, Hägersten; Magnus Holm, Ludvika; Gustav Törnqvist, Solna; Christopher Schmidt, Umeå; Johan Rahm, Hudiksvall; Sara Johansson, Stockholm; Jacob Norrman, Ingarö; Sanna Johansson, Hägersten; Sofia Jonsson, Umeå; Emil Jansson, Kvissleby; Richard Hallström, Solna; Victoria Blomström, Frösön; Emmy Sjöström, Umeå; Viktor Barsk, Umeå; Sofia Klasson, Göteborg; Philip Köhler, Eskilstuna; Simon Abrahamsson, Umeå.

Ekonomie kandidatexamen: Linda Kaljevic, Upplands Väsby; Tina Romanov, Umeå; Sebastian Öberg, Umeå; Linea Marklund, Umeå; Christian Naarttijärvi, Kiruna; Erika Herbert, Umeå; Emilia Levander, Stockholm; Emelie Larsson, Umeå; Angelica Frölen, Noraström; Henrik Jonsson, Umeå; Magdalena Eriksson, Hanna Olovsson, Umeå; Johan Palmqvist, Umeå; Meiju Vartiainen, Umeå; Joel Lindberg, Sävar; Jessica Lidén, Holmsund; Martin Bergqvist, Umeå; Camilla Norberg, Umeå; Therese Boström, Saltsjö-Boo; Hilda Eriksson, Luleå. Ekonomie magisterexamen: Federico Chavarria Fernandez, Costa Rica; Linda Kaljevic, Upplands Väsby; Sebastian Öberg, Umeå; Linea Marklund, Umeå; Ana Karen Ballesteros, Spanien; Christian Naarttijärvi, Kiruna; Lucas Rodrigues, Brasilien; Emilia

VERTEX 7:  2016


PORTRÄTTET:

ANNA GEBRE-MEDHIN ÅLDER: 23 år. STUDERAR: Femte terminen på Jäg­ mästarprogrammet i Umeå. AKTUELL: Aktiv i ARKUM, Akademiska ryttarklubben i Umeå, http://arkum.se/ DET BÄSTA MED RIDNING: Känslan

av att kunna samspela med- och kontrollera så stora djur. INTRESSEN: Rida, jaga, träna, vara med vänner, pyssla och dona hemma. BÄSTA SAK: Ett duntäcke, det följer med vart jag än åker. MER OM ARKUM: Läs reportaget ”Uppe på hästryggen går tiden för fort” på vertex.nu

Anna Gebre-Medhin. Åker till ridhuset så ofta hon kan.

”Jag blev snabbt en riktig hästtjej” Tiden utanför tentor och plugg är dyrbar och bör användas smart. Enligt jägmästarstudenten Anna Gebre-Medhin spenderas den bäst på hästryggen med Arkum, Akademiska ryttarklubben i Umeå. Fem år hade gått sedan Anna Gebre-Medhin slutade på ridskolan hemma i Lund. Det var då hon fick syn på Arkums affisch och bestämde sig för att återuppta ridningen. I Arkum samlas ridintresserade studenter från alla möjliga program för att ha roligt tillsammans med hästar och kompisar. Hur började ditt hästintresse?

na kontrollera de här stora bjässarna på flera hundra kilo som man egentligen inte borde ha någon chans mot. Många som går på ridskolor tävlar, är det något du intresserar dig för?

–  Jag tävlade i hoppning tidigare, jag tycker det är roligast och häftigast. Men när man fyllde 18 fick man inte tävla med ponny längre, och då slutade jag på ridskolan i stället för att börja rida storhäst. Det var när jag kom till Umeå för att studera som jag började rida igen. Jag tävlar inte, men jag tycker det är kul att träna och utvecklas till en bättre ryttare på ridlektionerna. Varför gick du med i Arkum?

– När jag var sju år ville jag börja i ridskola som så många andra av mina vänner, och jag blev snabbt en riktig hästtjej. Det är en blandning av att spendera tid med djuren och känslan av att kun-

–  Jag fick syn på en affisch från föreningen med texten ”saknar du hästlukt” och kollade upp vad det var för något på klubbens hemsida. Första gången var jag lite nervös, men det är

Levander, Stockholm; Emelie Larsson, Umeå; Angelica Frölen, Noraström; Henrik Jonsson, Umeå; Magdalena Eriksson, Malmö; Susmita Mandal, Bangladesh; Caroline Jonsson, Vindeln; Jeremy Torregrosa, Frankrike; Hanna Olovsson, Umeå; Meiju Vartiainen, Umeå; Joel Lindberg, Sävar; Jessica Lidén, Holmsund; Camilla Norberg, Umeå; Therese Boström, Saltsjö-Boo; Hilda Eriksson, Luleå. Ekonomie masterexamen: Kari Kuikka, Finland; Bih Norberter Bih Andusa Ambele, Röbäck; Thu Huong Nguyen, Umeå; Philipp Garz, Upplands Väsby; Christine Opie, Tyskland; Sumaiya Hafsa, Umeå; Johanna Kallberg, Sundsvall; Hanna Kuczkowska, Storbritannien; Lucas Haskell, Umeå. Farmacie kandidatexamen: Marianne Tysse Sperrevik, Lysekloster.

Filosofie kandidatexamen: Kristoffer Forsgren, Umeå; Emma Nord, Umeå; Eric Dahlqvist, Överhörnäs; Love Kjellsson, Simrishamn; Sara Backlund, Johanneshov; Santa Antane, Ersmark; Tobias Björch, Hägersten; Timo Saarensilta, Piteå; Magdalena Mäki, Umeå. Filosofie magisterexamen: Jonas Nilsson, Luleå; Katja Löfling, Umeå; Anders Brager, Umeå; Marija Smidte-Hegelund, Nykroppa; Jimmy Segerlund, Stockholm; Erik Lindberg, Umeå; Frida Dahl, Torshälla; Markus Takalo, Umeå; Christian Liliequist, Umeå; Anna Örmin, Umeå; Johanna Hasselroth Gustafsson, Skärholmen; Sara Pettersson, Linköping; Puck Larsson, Ulricehamn.

VERTEX 7: 2016

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

verkligen jättekul och nu är jag i ridhuset så ofta jag kan. Det är hög kvalitet på hästarna och stämningen är bra. Alla är välkomna. Som medlem behöver man inte heller känna sig bunden till att delta varje vecka, utan anmäler sig och betalar per tillfälle man deltar. Nu sitter jag också i styrelsen och är med och arrangerar kurser, aktiviteter, rekryterar medlemmar och bokar lektioner. Finns det några krav för att få vara medlem i Arkum?

–  Det enda kravet är att man ska kunna göra i ordning hästen och att man behärskar alla tre gångarter. Annars är kunskapsnivåerna väldigt varierade mellan medlemmarna. Det finns de som haft uppehåll i flera år och de som tävlar på elitnivå. Det finns flera Akademiska ryttarklubbar

i Sverige och varje år arrangeras SM för studenter som vill tävla. Det är ett speciellt upplägg med ett knock-outsystem där man får fem minuter på sig att provrida en helt okänd häst innan man ska in på tävlingsbanan. På VM som gick i Dublin i år tävlade faktiskt två ryttare från Arkum. Kommer du fortsätta med ridningen efter studierna?

– Ja, absolut. Efter examen vill jag jobba med något internationellt utvecklingsprojekt om skog och natur, gärna i Sydamerika eftersom jag pratar spanska. Men om jag får möjlighet i framtiden så vill jag ha en egen häst. Gärna en hetlevrad valack som är pigg och gillar att hoppa. TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX FÖR 2 ÅR SEDAN: 7: 2014 STUD ENTTIDN INGE N

M O T TA G N I N

GSVECKOR

NA

[SIDORNA

2 & 5]:

MER ORDNING ... ÅR OCH REDA I

har och glada nybörjare plaskats i dammar fjolårets urspårade Det har festats, Men konstiga uppdrag. det varit lugnt. utfört diverse På Akuten har inte upprepats. fyllefester har

B O S TA D S S

SIDAN 3: BERTIL JANSON, cyklar

Fast om de sedan milen till de tre-till-fem de i alla fall vara campus kan Cykeln en! säkra på en sak. på parkering kommer att rymmas

IDAN 5]: KAOSET [S

INTE ”JAG ORKAR LÄNGE VÄNTA HUR SOM HELST…” r i Vertex enkät Åtta av tio studente situationen sågar totalt bostadsUmeå. r i för nya studente

PORTRÄTTE

T

: [SIDAN 31]

UMEÅS ENDA ON AKTIVA NATI FYLLER 20 ÅR

Finlandssvenska Emma Hinttu styr aktiva nationen enda nationen, den firar FSN 20 år. i Umeå. I höst

Vertex nr 7: 2014

n Efter ”skandalhelgen” i samband med mottagningen av nya studenter ifjol verkar saker och ting ha lugnat ned sig i år. Vid terminsstarten hösten 2013 larmade Akutmottagningen i Umeå om en abnorm ökning av antalet alkoholrelaterade fall i samband med mottagningen av Umeås nybörjarstudenter. Robert Ylipää, verksamhetschef för akutsjukvården Västerbotten, berättade för Vertex att det under en fredagskväll kommit in 30–40 unga vuxna som druckit för mycket alkohol. I år har mottagningen gått lugnare till. – I år har vi inte haft några toppar med berusade ungdomar och unga vuxna, så det är en klar förbättring i år som vi ser positivt på, säger Robert Ylipää.

27


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

PÅ G PÅ CAMPUS: OKTOBER TI 4 OKT: Folkuniversitetet och Umeå studentkår bjuder in till mingel! Är du med i en förening? Kom och träffa andra studenter som är aktiva i en förening. Du kommer att få möjlighet till att utbyta idéer och få inspiration! Är du student men tillhör ingen förening? Självklart är du också välkommen, kanske slutar kvällen med att du startar en egen förening! Vi kommer att berätta hur vi kan stötta och hjälpa studenter i deras föreningsarbete och ge tips på sätt att utveckla föreningen. Kl. 16.00 i lokalen Tryggheten i Samhällsvetarhusets källarvåning. ON 5 OKT: Om missbruk och anhörig­ helvetet. Susanna Alakoski föreläser med utgångspunkt från sitt författarskap och från sin senaste bok April i anhörigsverige. ”Jag minns att hungern gick över. Minns att blod var värre än ostädat. Minns att vi aldrig gjorde någonting. Minns ensamhet. Minns upptrappningen innan grälet. Tystnaden efter smällen. Jag minns att äcklig toalett var värre än äckligt köksgolv. Mammas knäckta revben var värre än pappas fittord. Polis var bättre än ambulans.” Kl. 12.10–12.55 i Aula Nordica. I anslutning till föreläsningen kommer det att finnas en utställning och information om vart man kan vända sig med frågor för egen eller anhörigs del. Arr: Studentcentrum/ Studenthälsan, Kyrkan på campus, IOGT-NTO och Västerbottens Läns Nykterhetsförbund (VLN). TO 6 OKT: Religion och konflikt i Indonesien. Tomas Lindgren föreläser kl. 15.00–17.00 i Hörsal A, Lindellhallen, Samhällsvetarhuset. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet, https:// upfu.org/. LÖ 8 OKT: Dinner for six. Vi samlas i grupper och lagar mat hemma hos varandra. Credo är en kristen studentförening på Umeå universitet. Mer info på credoumea.nu och Facebook. MÅ 10 OKT: 3D-skrivare på en timme. Kursen ger en teoretisk introduktion till 3D-skrivarteknik och fungerar som ett komplement till den mer praktiska workshop som krävs för att få använda Medicinska bibliotekets 3D-skrivare. Passar även dig som är

Debatt på campus! Gudrun Schyman, Feministiskt Initiativ, och Birgitta Ohlsson, Liberalerna. Fredag den 21 oktober kl. 16.30–18.00 i Hörsal A, Lindellhallen, Samhällsvetarhuset. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet. MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang eller verksamhet till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

nyfiken novis inom 3D-teknik. Innehåll: Vad är 3D-skrivare? Hur och till vad används de? Varför är tekniken intressant för medicin och odontologi? Kl. 14.00–15.00, Medicinska bibliotekets undervisningslokal, NUS. Drop-in, ingen anmälan. TO 13 OKT: A European view on the Sanders campaign. Jesper Enbom föreläser kl. 15.00–17.00. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet. Mer info: https://upfu.org/. MÅ 17 OKT: Den italienska konsten under renässansen i Florens. Ivar Thornéus, konsthistoriker föreläser kl. 15.00–17.00, Folkuniversitetets aula, Nygatan 43. Fritt inträde. Begränsat antal platser. Föreläsningen är en

del av Italienska veckan i samarbete med Italienska föreningen i Umeå. Föreläsningen hålls även torsdag 20 okt kl. 18.30–20.30, samma lokal. TI 18 OKT: Vilken livsåskådning är bäst? Välkommen till en kväll där vi får diskutera ämnet tillsammans. Credo är en kristen studentförening på Umeå universitet. Vi träffas varje tisdagskväll för olika aktiviteter. Mer info på credoumea. nu och Facebook.

FRE 21 OKT: Debatt mellan Gudrun Schyman & Birgitta Ohlsson kl. 16.30–18.00 i Hörsal A, Lindellhallen, Samhällsvetarhuset. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet. Mer info: https://upfu.org/.

TI 25 OKT: ”Att läsa mellan raderna på kurslitteraturen.” Lunchföreläsning med Ray Baker. Arr: Credo, en kristen studentförening på Umeå universitet. Mer info på credoumea.nu och Facebook. TI 25 OKT: Gratis gofika! Umeå Studentkår bjuder på Kaffe/te samt bulle strax innan CSN-utbetalningarna varje månad. Lokalen anslås på Facebook och bjudningen brukar pågå kl. 15–17. Gofika även den 15 november. TI 25 OKT: Ray Baker pratar om författaren C.S Lewis. Kl 19.00. Arr: Credo, en kristen studentförening på Umeå universitet. Vi träffas varje tisdagskväll för olika aktiviteter. Mer info på credoumea. nu och Facebook.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 1 NOVEMBER. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 18 OKTOBER. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 1 NOVEMBER–2 DECEMBER. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

Vertex nr 7 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 7 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement