Page 1

6: 2016 STUDENTTIDNINGEN

T E R M I N S S TA R T H T 2 0 1 6

[SIDORNA 10–16]:

B O S TA D S K R I S E N

[SIDAN 7]:

JENNY PIRA, SIDAN 39:

Den största tjusningen med studentlivet är nämligen att vara nära vänner av samma skrot och korn.

E T T Ä K TA B J Ö R K L Ö V [ 2 0 - 2 1 ] :

EN NY TERMIN MULLRAR IGÅNG

KÖKSSOFFAN EFTERTRAKTAT STUDENTBOENDE

LAGKAPTEN FORTSÄTTER JAGA POÄNG

Hitta bästa vägen in i campuslabyrinten, hantera de fem vanligaste problemen och om du ändå råkar klanta till det – inse att studentlivet går vidare. Kolla in Vertex startsidor!

Hannah erbjöd sin kökssoffa som boendealternativ. Inom ett dygn hade 20 personer hört av sig.

Björklövens kapten Stefan Öhman, som varit hockeyproffs i över 20 år, jagar poäng även på universitetet.


RESA FRÅN STUDENT TILL YRKESLIV

Oavsett om du söker jobb på heltid eller deltid har StudentConsulting något för dig! Vi är ett av Skandinaviens ledande bemannings- och rekryteringsföretag specialicerade på studenter, akademiker och unga i karriären. Det senaste året har vi satt över 10 000 personer i jobb och med vårt jobbnätverk i Sverige, Norge och Danmark har vi alla möjligheter att vara din språngbräda ut i arbetslivet. Hos oss möter företag sina framtida medarbetare och kandidater sin framtida arbetsgivare. Just nu har vi fler än 1000 lediga jobb, läs mer på www.studentconsulting.se eller besök oss på Vasagatan 12. Meet your future! Vår mission är att skapa jobb för unga människor. StudentConsulting har 90 egna Career Centers och uppdrag på över 150 orter i Sverige, Norge och Danmark. Kontakta oss på 020-360 370 eller gå in på www.studentconsulting.se om du vill veta mer.

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

BÄSTA TID ATT FISKA ÄR NU! Gratis fiskekarta med fiskinfo i vår databas!

BLI KLUBBMEDLEM – ta del av våra klubbkortserbjudanden! 1953 CIALISTEN etabl

SPORTFISKESPE

Vi är

– Sveriges största fiskekedja och

i Umeå!

Öst på sta´n

70 1953 7 40etabl PECIALISTEN å • 090-7 SPORT UmeFISKES Kungsgatan 94, fo@blixtsport.se www.blixtsport.se-in

Club Kort

20135530

Haspel Combo och Haspelrullar Shimano, ABU, Daiwa, I-Fish m fl Gratis metset ingår vid varje köp!

NU UPP TILL

60%

Sommarbeten/Tillbehör

NU UPP TILL

50%

”Kvalitet till rätt pris

Jackor, byxor, skjortor Flytoveraller ”din livförsäkring - ditt val”

30% från 1.295:-

NU UPP TILL

Flera modeller. Flytvästar, ”Räddningslungor” m m.

Aclimas underställ ”ullfiber i alla väder!”

Vadarbyxor, vadarskor 2

Garmin – Humminbird – Lowrance m fl

Humminbird Ekolod Piranhamax 197cxPT

– Valmöjlighet – Laddare/batteriväska ingår

Garmin GPS Oregon 650ww Minnkota Elmotor C230-40,

NU UPP TILL

Flugfiske Vision, Sage, Guideline, Pool 12 m fl Spö - rullar - linor

GPS – EKOLOD – Begär offert!

20%

40% NU UPP TILL 50% NU UPP TILL

Max 40-50

ordinarie pris

NU

fr 2.495:- till 3.295:-

-20%

4.799:-

-30%

fr 1.995:- till 5.195:-

-20%

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum!

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 6:  2016


6: 2016

Studentlivet i Umeå ur olika perspektiv Vare sig du är purfärsk på Umeå universitet eller åter­ kommer efter ett sommaruppehåll har du säkert någon gång frågat dig vad det här är för ställe. Egentligen? Ja, alltså (jag andas in): Det här är en plats där kursutvärderingar hanteras rätt skralt, vilket är synd eftersom studenters kritik och synpunkter på sina utbildningar sannolikt kan bidra till att göra dem bättre. Det är ett ställe där ett av prestigeprogrammen haft så grava problem att en student vill ha ekonomisk ersättning på grund av undermålig utbildning, och det är en stad där bostadsbristen i början av höstterminerna kan få nya studenter att skrika av glädje när de hittar en kökssoffa att sova över på, i väntan på nåt bättre. Det visste du redan. Det här är för övrigt också en plats där 78 pågående byggprojekt siktar på att göra universitetet bättre och mer framstående, även internationellt, där ”gamla” studenter jobbar hårt för att nybörjarna ska få en rolig och bra start – samtidigt som ett av bastipsen är att ha koll på det här med att planera sina studier och påbörja tentaplugget i tid. Hela den där harangen består av axplock ur detta första höstnummer av Vertex. Punktnedslag bara. Nya studenter rekommenderas särskilt att kolla in sidorna 10–16. Vertex är alltså studenttidningen som speglar och granskar studentlivet i och runt Umeå universitet ur en massa olika perspektiv. Tipsa oss gärna om vad du tycker att vi ska skriva om, kontaktinfo finns här nere! Missa inte webbtidningen vertex.nu. Så, nu kör vi igång! BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n BIOBILJETTER! På sidan 27 i detta nummer kollar Vertex in några (bra) filmer i universitetsmiljö. Vi tar det som inspiration och förevändning för att göra nåt nästan lika kul, nämligen att ge bort biocheckar. Vill du ha en? Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu Vendela Wikström (vik) tel 090-786 90 21, vendela@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513 christoffer.zackrisson@display-umea.se Fredrik Sjödin, tel 090-711 504 fredrik.sjodin@display-umea.se

VERTEX 6:  2016

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. STRUL MED UTVÄRDERINGAR. Dåliga rutiner vid kursutvärderingar och för lite lärarledd tid på vissa utbildningar. Det är två problem som studentkårerna lyfter i en skrivelse till universitetet.

14. VANLIGA STARTPROBLEM. Du saknar schema och CAS krånglar – eller så går första salstentan åt skogen. Lugn! Alla startproblemen kan lösas.

6. ARKITEKTHÖGSKOLA GRANSKAS. Universitetskanslersämbetet behandlar under hösten två olika anmälningar mot Arkitekthögskolan i Umeå.

20. ÖHMAN JAGAR ALLTID POÄNG. Björklövens lagkapten Stefan Öhman ser fram emot premiären i Hockeyallsvenskan. Och en höst med fortsatta studier på Umeå universitet.

9. ”THE WINTERS ARE COLD”. Oana Maria Toderic from Romania is only nervous about one thing about studying in Umeå: The climate.

47. REKTOR MED SMAK FÖR PUNK. Universitetets nye rektor Hans Adolfsson är kemisten som också spelat bas i punkbandet Hymans.

OMSLAGSFOTO: free4illustrator

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu

14. VANLIGA STARTPROBLEM.

TIPSA REDAKTIONEN: 090-7869020, facebook.com/vertexumea, mejla red@vertex.nu eller besök redaktionen ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå

REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl.

WEBB: vertex.nu. facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Emelie Klein (korrektur) Annelie Markgren (text & korrektur) Erica Olson (seriestrip) Jenny Pira (text) Alexander Sundqvist (recept och foto) Greta Hansson Vikström (text & foto) Vendela Wikström (text & foto)

BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2016 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 4 oktober MANUSSTOPP: 19 september

ERICA OLSON är en 24-årig lärarstudent

som ursprungligen kommer från Stockholm. Hon reser mer än gärna, har förkärlek till tecknade figurer och uppskattar de flesta former av både finoch populärkultur.

3


Mässor och Event | Konferenser | Uthyrning | Projektledning

veckor

23-25 sept | Umeå

Ume Tatoo Fest

Internationell tatueringsmässa

7-8 okt | Umeå

Nolia Beer

Norrlands egen ölmässa

Under hösten 2016 arrangeras Nolia mässveckor. Under några veckor kommer Nolia i Umeå att fyllas med många olika mötesplatser. Umeå Tatoo Fest och Nolia Beer är några av dem. Välkommen!

www.nolia.se

4

VERTEX 6:  2016


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

med det utbildningsstrategiska rådet i slutet av september. En lösning på det här problemet är dock ingenting ledningen kan arbeta med, hur gärna de än vill, menar han. – Detta är det kanske viktigaste pro­ blemet i studentkårsskrivelsen, som vi tyvärr inte kan göra någonting åt. Den lärarledda tiden styrs av student­ pengen som universiteten får från sta­ ten, och den kan vi inte råda över.

Hur var kursen? Om kursutvärderingar inte följs upp är det svårt för studenter att se dem som meningsfulla.

Bristfälliga rutiner när kurser ska utvärderas

Kursutvärderingarna är viktiga för att utveckla kvaliteten på utbildningarna, men på Umeå universitet är användningen av verktyget bristfällig. Det menar studentkårerna i Umeå som nu uppmanar ledningen till att vidta åtgärder. Vidareutbildning av lärare, en peda­ gogisk plan, en miniminivå för lärar­ ledda timmar, och förbättring av arbe­ tet med kursutvärderingar. Det är några av de förslag som i Studentkårs­ skrivelsen lagts fram till universite­ tets ledning. Skrivelsen ges ut vart tredje år och baseras på studentären­ den som inkommit till kårerna under tidsperioden. Syftet är att säkerställa en bra studiemiljö och stärka rättssä­ kerhet samt studentinflytande. I SAMTLIGA kårskrivelser har kursut­ värderingarna varit ett problem som tagits upp. Ändå har endast små för­ bättringar åstadkommits. Anders Fällström, vicerektor för ut­ bildningsfrågor vid Umeå universitet, menar att det har varit svårt att nå fram till lärare och studenter om vik­ ten av att utföra utvärderingarna, och att det kan förklara att utvecklingen går så långsamt. – Det är en jättesvår fråga. Både vi i ledningen och studentkårerna tycker att kursutvärderingarna är viktiga, men vårt arbete har bevisli­

gen hittills inte gett resultat, säger Anders Fällström. STUDENTKÅRERNA ÄR övertygade om att bristande återkoppling är en bety­ dande orsak till att svarsfrekvensen är så låg. Om inte utvärderingarna känns meningsfulla och ger resultat kommer sannolikt viljan att delta på­ verkas. Därför har kårerna lagt fram flera nya förslag till förändringar. – Egentligen finns alla strukturer för hur utvärderingarna ska genom­ föras, men ändå genomförs de inte. Vi föreslår i skrivelsen att ledningen av­ sätter arbetstid för lärarna för detta, och ett krav på återkoppling inom tre månader efter avslutat kursmoment, säger Jonas Nordström, som var ut­ bildningsansvarig vid Umeå student­ kår läsåret 2015/2016. Enligt honom kan detta bidra till att såväl studenter som lärare förstår betydelsen av kursutvärderingarna, och därmed kan höja kvaliteten på ut­ bildningen. Men för att detta ska fungera krävs att båda parter tar sitt ansvar. Utöver återkopplingen bör

I Studentkårsskrivelsen framkommer att många studenter anser att fördel­

VERTEX 6:  2016

ningen mellan lärarledda timmar och självstudier är i obalans. Kårerna men­ ar att kontakten mellan lärare och student är mycket viktig för en lyckad utbildning, och föreslår nu att univer­ sitetets ledning inför ett minimikrav på antal lärarledda timmar. – På vissa utbildningar inom huma­ niora och samhällsvetenskap har stu­ denterna bara ett par timmars sche­ malagd undervisning i veckan, och det

utbildningsledare vid kansliet för samhällsvetenskap, kan dock redan nu berätta att summan är långt ifrån tillräcklig, och att bara små positiva resultat åstadkommits. – Visst har vi märkt av prislappshöj­ ningen. Men även om regeringen till­ skjuter oss mer medel och siffrorna ser bra ut på papper, så äts mycket av summan upp av kringkostnader som till exempel hyra av lokaler. Fastän antalet lärarledda timmar är färre nu än för ett tiotal år sedan, är det viktigt att komma ihåg att ut­ bildningarna fungerar på ett annat sätt idag. Därför kan man inte en­ dast titta på den punkten när man bedömer kvaliteten på undervis­ ningen menar Nils Eriksson. – I dagens samhälle finns andra sätt att få handledning och kontakt med lärare. Mycket sker över nätet. Så lektionerna och föreläsningarna är bara en del av kontakten mellan lärare och student.

NILS ERIKSSON,

Jonas Nordström. Utbildningsansvarig vid Umeå studentkår under förra läsåret. också lärarna se över tidpunkterna för utvärderingarna för att förbättra del­ tagandet, anser Jonas Nordström. – Till exempel ger vissa lärare ut ut­ värderingarna direkt efter en tenta och det ser vi som mindre bra efter­ som studenter ofta är trötta efter en lång skrivning och sannolikheten för att de väljer att hoppa över är stor. PROBLEMET SKA, tillsammans med öv­ riga punkter i Studentkårsskrivelsen, diskuteras den 23 september när det utbildningsstrategiska rådet träder samman för att besluta vilka problem­ områden som ska prioriteras i år. – Jag tycker att hela skrivelsen är mycket bra och sannolikheten är stor för att kursutvärderingarna blir ett av de områden vi kommer fokusera på, säger Anders Fällström. VENDELA WIKSTRÖM

För lite lärarledd tid – ett svårlöst problem Bristen på lärarledda timmar har blivit ett nationellt problem. Men trots mångmiljonsatsning från regeringen har endast små förbättringar skett, uppger Nils Eriksson, utbildningsledare vid kansliet för samhällsvetenskap vid Umeå universitet.

politiskt sakkunnig på utbildningsdepartemen­ tet, uppger att regeringen är väl med­ veten om problematiken och arbetar mycket aktivt med frågan. – Under mandatperioden kommer totalt nära 900 miljoner kronor att investeras för att stärka kvaliteten, riktat mot humaniora och samhälls­ vetenskap, säger han. Vad resurstillskottet resulterat i för Umeå universitet kommer att kartläggas i oktober, då universitetet ska rapportera till utbildningsdepar­ tementet vilka skillnader bidraget gjort i praktiken.

KLAS-HERMAN LUNDGREN,

är inte okej. Vi tycker det är jättevik­ tigt att man har någon som guidar en i utbildningen och inte bara tvingas läsa på egen hand, säger Jonas Nord­ ström, som var utbildningsansvarig i Umeå Studentkår läsåret 2015/2016. ANDERS FÄLLMAN, vicerektor för ut­ bildningsfrågor vid Umeå universitet, är en av de personer som kommer handlägga skrivelsen tillsammans

förslag på en miniminivå är svår att genomfö­ ra, enligt universitetets ledning. Men Klas-Herman Lundgren på utbild­ ningsdepartementet, som tidigare själv suttit ordförande för sfs, Sveri­ ges förenade studentkårer, uppmunt­ rar studenterna att fortsätta strida. –  Studenterna och studentkårerna är oerhört viktiga i arbetet med att förbättra utbildningarna. Och det finns flera exempel när studenter och studentkårer lyft fram brister gällan­ de den lärarledda tiden och kvaliteten vilket gjort att lärosäten agerat.

STUDENTKÅRSSKRIVELSENS

VENDELA WIKSTRÖM

5


Arkitekthögskolan granskas – anmälningar behandlas i höst När nya lärare rekryterades anmäldes Arkitekthögskolan för brott mot anställningsförordningen. Det snabba anställningsförfarandet var en krisåtgärd för att ge studenterna en bra utbildning, menar dekanen Åsa RasmussonLestander. Arkitekthögskolans verksamhet har i flera år präglats av arbetsmiljöpro­ blem. Sedan Ana Betancour tillträdde som rektor i november 2014 har lärare och studenter i media berättat hur kri­ sen eskalerat och resulterat i långtids­ sjukskrivningar, sämre utbildningskva­ litet och psykisk ohälsa bland studenter. För att åtgärda lärarbristen rekryterade rektorn flera nya lärare. Detta anställningsförfarande anmäldes i maj av Sveriges universitetslärarför­ bund, SULF, till universitetskanslers­ ämbetet, UKÄ, där Arkitekthögskolan anklagades för brott mot både universi­ tetets egna regler och mot anställ­ ningsförordningen. ENLIGT REGERINGSFORMEN och Lagen om offentlig anställning ska förtjänst och skicklighet alltid vägas in i tillsätt­ ningen av en ny lärare. I anmälan menar SULF att underlag i dessa fall saknas vilket bryter mot universite­ tets regler om arbetsordning. Enligt SULF:s anmälan saknar också flera av lärarna kompetensen för att få utfär­ da arkitektexamen. Men enligt Åsa Rasmusson-Lestander, dekan vid den teknisk-naturvetenskapliga fakulte­ ten, är detta inkorrekt. –  Lärarna har inte anställts, utan plockats in via olika samarbeten, till exempel med Interactive Institute, de är arkitekter och deras professions­ kunskaper har bedömts av sakkunni­ ga. Vi har inte bara externa lärare, utan naturligtvis även tillsvidarean­ ställda lärare som besitter de kunska­ per som krävs för att utfärda examen.

Umeå ska bli en stad anpassad för studenter, och inte bara en stad med studenter i. Det blir huvudfrågan för Sandra Reinklou, ny ordförande för Umeå studentkår. – Jag vill att kommunen ska ha med studentperspektivet i alla frågor. Efter vårens kårval stod det klart Vän­ sterstudenterna, Moderat Student och Studentpartiet Socialdemokraterna kommer att styra kåren det kommande läsåret. Ordförandeposten tilldelades so­ cialdemokraten Sandra Reinklou. Hur kommer det sig att du engagerar dig politiskt?

– Jag har alltid varit intresserad av vad som händer och blev politiskt ak­

6

Iskallt på kontrollfronten. Bostaden och Balticgruppen ser problemet, men tycker att kontrollrutinerna fungerar bra. Åsa Rasmusson-Lestander anser också att det var nödvändigt för Arkitekthög­ skolan att snabbt lösa lärarfrågan utan att utlysa tjänsterna till allmänheten. – För oss kommer studenterna alltid i första hand, och vi blev tvungna att vidta krisåtgärder för att ge dem en bra utbildning. Att utlysa nya tjänster tar lång tid, och skulle i det läget inne­ bära att studenterna skulle sakna lära­ re i vissa kurser. angående Arkitekthögskolan inkom också un­ der vårterminen till UKÄ, dessa från två masterstudenter. Den första anmälan gjordes i febru­ ari av en student som valde att lämna Arkitekthögskolan i september förra hösten. I mailet beskrivs läget som ett inbördeskrig mellan ledning och lära­ re. Studenten skriver att stress otrygg­ het och avsaknad av styrning har satt dennes mentala hälsa ur balans och

TVÅ ANDRA ANMÄLNINGAR

att situationen gjort det omöjligt att arbeta på ett bra sätt. ”Det ligger inte i min natur att tänka på utbildning som en tjänst man köper, men en eko­ nomisk ersättning är det enda jag kan tänka mig skulle kännas bra i nulä­ get”, skriver studenten. Detta ärende är ännu inte slutbehandlat av UKÄ. en annan student Ar­ kitekthögskolan till UKÄ på grund av ”långvarig misskötsel av masterpro­ grammet”. Studenten anser att man borde utveckla redskap för att förebyg­ ga att liknande kriser inträffar igen. I anmälan beskriver denne hur situatio­ nen inte förbättrades när den nya rek­ torn Ana Betancour tillträdde, utan tvärtom försämrades. UKÄ beslutade att inte utreda detta ärende då det inte föll inom ramen för deras tillsynsan­ svar. Istället hänvisades studenten vi­ dare till Arbetsmiljöverket, men dit hade ingen anmälan gällande arkitekt­

I MARS ANMÄLDE

högskolan gjorts i mitten av augusti. Vid Vertex pressläggning pågick fortfa­ rande behandlingen av SULF:s anmälan och beslut om den väntas senare i höst. SOM EN DEL I förändringsarbetet invol­ verades under vårterminen konsulter för att se över arbetsmiljön på Arki­ tekthögskolan. Inför läsåret 2016–17 har också fyra vikariat och fem fasta lärartjänster utlysts. Enligt Åsa Ras­ musson-Lestander har stämningen vid Arkitekthögskolan förbättrats avse­ värt under våren och hon hävdar att även studenterna har märkt av för­ bättringarna i arbetsmiljön och är nöj­ dare med sin utbildning. Vertex sökte innan terminsstart kontakt med stu­ denter för att få en kommentar om detta, dock utan framgång. VENDELA WIKSTRÖM

IN ENGLISH: Read the article in English: http://vertex.nu

”Som det ser ut skulle jag inte kalla Umeå för en studentstad” tiv år 2010, först i SSU och senare i so­ cialdemokraterna. Jag ser mycket som behöver göras, speciellt nu på senare tid när samhället har kallnat och hårdnat. Istället för att bara gnälla och tycka att allt är skit vill jag göra en förändring, och det bästa sättet för det är att engagera sig politiskt. Finns det någon fråga du kommer driva extra hårt?

– Ja, framförallt att stärka student­ kårens ställning mot universitetet, växa och öka samarbetet med kom­ munen. År 2006 utnämndes Umeå till

årets studentstad, men som det ser ut nu skulle jag inte kalla den för en stu­ dentstad, utan som en stad med stu­ denter i. Jag vill att kommunen ska ha med studentperspektivet i alla frågor. Vilka förändringar ska göra Umeå till en bra studentstad?

– Dels behöver campus bli mer le­ vande. Det borde vara tillgängligt 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan och alltid ha någonting öppet. Det saknas också lokaler och uteställen att låna så att studenterna kan ha roligt utanför studierna.

Namn: Sandra Reinklou. Ålder: 23. Utbildning: Gymnasieprogrammet Interclass på Dragonskolan och två terminer på Politices kandidatprogram vid Umeå universitet. Aktuell: Ny ordförande för Umeå studentkår.

VERTEX 6:  2016


Kökssoffor och nätannonser nödlösningar för bostadslösa Utbudet motsvarar inte efterfrågan på studentbostäder i Umeå. I väntan på de nya byggena tar studenterna saken i egna händer. – 20 personer har hört av sig för att sova på min kökssoffa, säger socionomstudenten Hannah Nyholm. Tusentals nya studenter har tagit sig in på Umeå universitet och trycket på bostadsmarknaden är högt, uppger Maria Söderström, områdeschef för kundcenter Bostaden. Väntetiden för ett enkelrum är mellan 12 och 14 må­ nader. Men för många är läget akut. – Många hör av sig till oss, men vi kan inte ge bostäder till alla. Vi brukar tipsa studenterna att annonsera via so­ ciala medier. Sedan finns Umeå stu­ dentkårs akutrumsförmedling som kan vara till hjälp i väntan på en per­ manent lösning. har sedan 2013 drivits av Umeå studentkår på uppdrag av Umeå kommun. Men från och med i höst drivs verksamheten i Umeå studentkårs egen regi. Syftet med Akutrumsförmedlingen är att hjälpa studenter att komma i kontakt med hyresvärdar. – Den fungerar lite som ett säker­ hetsnät för studenterna som inte hit­ tar något annat. Antalet sökande som vänder sig till oss har tidigare år varit omkring tusen, men majoriteten av dem har ordnat boende på egen hand, så det är betydligt färre som faktiskt behöver hjälp, säger Molly Hoffrén på Akutrumsförmedlingen. Sociala medier blir ett allt populära­ AKUTRUMSFÖRMEDLINGEN

Finns det några planer på förbättringar gällande utbildningarna?

– Vi bevakar hela tiden utbildning­ arna och jobbar för att de ska hålla hög kvalitet. Vi kommer också fokusera mer på de studenter som läser på distans. De utgör närmare 65 procent av kårens medlemmar och blir allt fler. Men kunska­ pen och utvecklingen av distansutbildningarna håller inte samma takt och är ofta dåliga.

Där kan studenter både söka och hyra ut bostäder. I flödet av annonser finns även erbjudanden om tillfälliga boen­ dealternativ. Socionomstudenten Han­ nah Nyholm hyr ut sin kökssoffa un­ der en kort period till den som ännu inte hittat ett permanent boende. – Jag själv fick höra av mig till un­ gefär 150 personer under min första termin innan jag tillslut fick ett för­ stahandskontrakt. Jag vet massor av människor som fått bo akut hos folk, på vandrarhem, på hotell och har även hört talas om de som tältat på hösten bara för att slippa tacka nej till sin plats på universitetet. Så jag tänk­ te väl mest ”varför inte hyra ut soffan ett tag?” Inom första dygnet hade näs­ tan 20 kontaktat mig, så soffan kom­ mer garanterat få nyttjas i alla fall!

Nödrop på nätet. Bild från Ellen Skafvenstedts facebooksida, ett av många olika initiativ som nya studenter i Umeå tvingas ta till för att hitta ett boende. re verktyg bland bostadssökande stu­ denter, vilket Anna-Lena Löfgren, bi­ trädande planeringschef på Umeå kommun, förklarar som en av anled­ ningarna till att kommunen valt att lägga ner finansieringen av Akutrums­ förmedlingen. – Det politiska beslutet grundade sig till stor del på att det var ganska få av studenterna som tackade ja till en bo­ stad via Akutrumsförmedlingen. De flesta löste situationen på egen hand. Arbetssättet med att studentkåren för­ medlar kontaktuppgifter till personer som har inneboenderum att hyra ut är också lite föråldrat och modernare tekniker har tagit över det som varit Akutrumsförmedlingens roll.

Skafvenstedt. I höst läser hon sin för­ sta termin på konsthögskolans mas­ terutbildning. – Jag tipsades av en annan student att göra en facebooksida eftersom hon fått boende via den vägen. I början av juni skapade hon sidan ”Ellen letar bostad i Umeå!” och lade i samma veva upp en annons på Blocket. Ganska snart började tipsen rulla in. – Jag har fått många bra tips och er­ bjudanden om lägenheter och platser som inneboende. Senare fick jag ge­ nom en kompis kontakt med ett kol­ lektiv som jag flyttat till nu i höst. Men facebooksidan var jättebra för att sprida ordet, säger Ellen Skafvenstedt. som tagit hjälp av sociala medier. Facebookgruppen ”Umeå Studenbostad” bildades 2013 och har idag över 5000 medlemmar. DET ÄR INTE BARA HON

EN AV DE STUDENTER som tagit bo­ stadsjakten i egna händer just genom att använda sociala medier är Ellen

är den som har den övergripande kol­ len och kommer att vara ansiktet utåt. Det viktigaste är att jag alltid tänker på studenternas bästa i allt jag gör. Jag hoppas alla vi kårer kan gå samman och formulera våra tankar och åsikter till kom­ munen. Det kommer säkert krävas mycket av oss, men vi står på samma bana och käm­ par så mycket vi kan så jag tror att det kommer gå galant.

Vad är din viktigaste uppgift som ordförande?

TEXT OCH FOTO:

– Jag företräder alla studenter och

VENDELA WIKSTRÖM

VENDELA WIKSTRÖM

WEBB: Läs mer om bostadskrisen i Umeå på vertex.nu

”EN LEDARE ÄR ALDRIG BÄTTRE ÄN SITT LAG” –Det är viktigt att ta posten och ansvaret seriöst då man representerar tusentals studenter, säger Johannes Henriksson, ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår.

Det kommer säkert krävas mycket av oss, men vi står på samma bana

VERTEX 6:  2016

på studentbostä­ der är något Umeå naturvetar- och teknologkår ställer sig kritiska till. De har tidigare framfört synpunkter till kommunen och kommer i år arbeta mer målmedvetet för att få en klar bild över studenternas situation. – Vi har planer på att mer officiellt samla ihop studenternas åsikter för att konkret kunna säga vad som är viktigt för oss, säger Johannes Hen­ riksson, kårordförande i NTK. För att i större utsträckning tillgo­ dose behovet av bostäder har ett flertal byggprojekt startat. Mellan 2016 och 2018 ska dessa leda till 1 500 nya stu­ dentbostäder och förhoppningen är att trycket ska minska så att fler studen­ ter får ett bra hem under sin studietid. – Det är jättebra att det byggs nya lägenheter. Vi får se hur situationen ser ut när de nya byggena är klara. Den får ge en fingervisning för hur vi ska agera, säger Johannes Henriksson.

DEN LÅNGA KÖTIDEN

Namn: Johannes Henriksson. Ålder: 23. Bor: Väst på stan. Pluggar: Arkitekt­programmet. Aktuell: Ny ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår.

Kallelsen från valberedningen kom som en överraskning för arkitektstu­ denten Johannes Henriksson. Via ett mejl fick han veta att han nominerats till ordförandeposten för NTK och att han var kallad på intervju... Läs hela artikeln på: vertex.nu/pa-campus/

7


Har du frågor som rör... • anmälan och behörighet? • studie- och karriärval? • examen eller tillgodoräknande? • att studera med funktionsnedsättning? • din hälsa och livsstil? Välkommen till Infocenter! Här kan du få studieinformation, studievägledning, träffa Studenthälsan eller samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Infocenter finns på entréplan i Universumhuset. Läs mer på www.infocenter.umu.se Infocenters öppettider Måndag-fredag kl. 0800-1630 Drop in Studievägledning: måndag-fredag kl. 1200-1330 Sjuksköterska: måndag-onsdag kl. 1200-1330 Kurator: torsdag-fredag kl. 1200-1330 För aktuell information om våra stöd för studenter: www.student.umu.se

Kurslitteratur

SAMLA STÄMPLAR

SAMLA BONUS! Du får en stämpel för varje 100 kr du handlar kursböcker för vid ett och samma tillfälle. Efter 10 stämplar får du 100 kr i rabatt nästa gång du handlar kursböcker.

Studentcentrum Umeå, Åkerbloms Östra Rådhusgatan 6 Vardagar 10–18 • lördagar 10–17 • söndagar 12–16

8

VERTEX 6:  2016


Name: Oana Maria Toderic. Age: 22. Family: Parents and a little brother. Comes from: Romania. Studies: Master degree in Agricultural Science. Hobbies: Open to everything, likes to go out with friends, read, do sports and listen to music. Future plans: Working in the biological field in a laboratory or as a teacher.

”I heard the winters are cold” Hundreds of international students have arrived to Umeå in order to study at the University. – I want to improve my skills in Genetic biology and make new friends, says Oana Maria Toderic from Romania. According to a survey Umeå Universi­ ty has the most satisfied internatio­ nal students in Europe. Social activi­ ties, study environment, education quality and opportunities to make new friends are some of the areas where Umeå University is top ranked. The result has spread over the world and attracted more than 600 international students from more than 30 different countries to Umeå

this year. One of them is Oana Maria Toderic from Rumania.

What do you hope to get from your visit here?

far in the north and I’ve heard that the winters are cold with a lot of snow.

– Firstly I want to improve my skills in Genetic Biology and work a lot in the laboratory. But I also want to meet new people, and get to know the sur­ roundings. I don’t like to sit at home and do nothing, so I joined the Buddy group to make new friends and parti­ cipate in different events.

An orientation course for the international students was held a week before the term started. How did you experience that?

Why did you choose to study in Umeå in Sweden?

What is your impression of Umeå so far?

– I heard that Umeå University is good and professional in the Biology field, so I decided to study here as an international student. I will stay until January, doing the first term of my Master degree in Agricultural Science.

– It’s welcoming and I like that eve­ ryone knows English. I also like the green surroundings and the ocean. In Romania I live in the mountains so this reminds me of home.

– It was very helpful. We received a lot of information about the Universi­ ty and the city and how to find diffe­ rent places. It also helped us to inte­ ract with each other and make new friends. What do you want to do in the future, after your graduation? – I want to work with something in the biological field. Maybe in a labora­ tory or as a teacher at a University.

Are you nervous about anything?

TEXT AND PHOTO:

– Only about the weather. Umeå is

VENDELA WIKSTRÖM

”A chance to meet people from all over the world” n This year, more than 600 international students are going to study at Umeå university. They have already received useful tips during the orientation course in Aula Nordica. Taking the step from Swedish High School to university studies involves several different challenges. But those are nothing in comparison to the ones facing the 630 new international students at Umeå university. Therefore an orientation course was arranged in order to introduce them to the Swedish culture and the life as a student at Umeå University. The orientation course started with Gregory Neely greeting the new students welcome.

VERTEX 6:  2016

He himself came to Sweden for the first time in 1989 as an international student. Now he is Head of Division at The International Office. Talking from own experiences Gregory Neely starts the course by sharing some survival hacks. A big photo of Umeå’s streets covered in snow appears on the white screen at the moment he gives the first advice. – Remember to buy a warm coat and enjoy the sun today. It might be the last time you see it for a couple of months, he says and smiles. The students come from more than 30 countries. Gregory Neely thinks that the mix of cultures brings great opportunities for

From Vietnam to Umeå. Huyen Ta and Amh Khoa, two of the international students in Umeå this term. both Swedish students and international students. He encourages them to use the time well and means that they play an important role themselves in making the stay in Sweden memorable.

– You will only get out of this as much as you put into it... READ THE REST of the article: go to Vertex website, http://vertex.nu

9


10

VERTEX 6:  2016


HEJ DÄR! ÄR DU NY PÅ CAMPUS?

VERTEX 6:  2016

KARTA/ILLUSTRATION: ERICA OLSON

DRÖJER PIRRET OCH ETT LÄTT NERVDALLER KVAR? INGEN FARA, ALLT KOMMER ATT GÅ FINT. FÖR ATT FÅ EN LUGNANDE ÖVERBLICK KAN DU KOLLA IN VERTEX CAMPUSKARTA OCH SEDAN TIPSEN OCH VISDOMARNA PÅ SIDORNA SOM FÖLJER. DÄREFTER? DÄR KOMMER ALLA OSKRIVNA FRAMTIDSBLAD SOM DU SJÄLV FÅR FYLLA I.

11


FADDRAR VISAR VÄGEN TILL S Nästan tio tusen nya studenter har antagits vid Umeå universitet i år. På campus har generaler och faddrar fullt upp med att ge alla nya ett oförglömligt välkomnande.

Änderna flyr i panik när närmare hundra ”nollor” från programmet för datavetenskap kommer inmarsche­ rande på gräset vid campusdammen. Ledda av skrikande generaler i röda jackor, teknologmössor och tuffa sol­ glasögon gör de halt på den regnvåta marken och formerar en cirkel. Den stora klassen styrs med hård disciplin av generaler, phösare och phaddrar som tar uppgiften att sam­ mansvetsa de nya studenterna på största allvar. Här ska alla ha roligt, för det har generalerna sagt och deras ord är lag. uppgift att ställa sig på rad i åldersordning utan att pra­ ta med varandra. Utmaningen blir inte helt enkel för en av universitetets största klasser, där studenterna dess­ utom är relativt jämnåriga. Många får svårt att hålla sig för skratt när de med vilda gestikulationer försöker för­ stå vem som egentligen är äldst. – Vi vill att de ska lära känna varan­ dra och få en stark gemenskap så fort som möjligt så vi drar igång med lekar och tävlingar som innebär lite närkon­ takt, säger en general.

NOLLORNA FÅR TILL

mottagning är närvaron hög, och enligt ledarna finns ett speciellt knep de använder sig av för att locka med så många som möjligt. De lurar helt enkelt studenterna att de är kallade till en PÅ

DATAVETARNAS

STÖRSTA PROGRAMMEN De fem programutbildningar vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter HT 2016, efter andra urvalet: 1. Juristprogrammet: 155 antagna 2. Läkarprogrammet: 139 3. Civilekonomprogrammet: 128 4. Förskollärarprogrammet: 120 5. Socionomprogrammet: 110 STÖRSTA KURSERNA De fem kurserna vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter höstterminen 2016 (efter andra urvalet): 1. Företagsekonomi A1:1: 469 antagna 2. Ledarskap och ledarskapsutveckling A: 300 3. Juridisk översiktskurs: 280 4. Pedagogik A: 250 5. Digitala bilder: 240

viktig föreläsning, som i själva ver­ ket är fejkad. – Det går till så att vi hyr in en kille som får agera föreläsare. Han pratar om ett ämne som till en början verkar vanligt men som ”drar iväg” allt mer. Då börjar nollorna fundera på vad som händer, vänder sig om och pratar med de som sitter bredvid, och börjar på så

Dans och rookiekröning. Det sparas inte på krutet när faddrarma hälsar nykomlingarna på sätt redan där lära känna varandra, sä­ ger en general. PÅ ANDRA SIDAN dammen, inne i Lin­ dellhallen i Samhällsvetarhuset, är kända sagofigurer i full färd med att välkomna civilekonomprogrammets

nya rookies. Discomusik spelas på hög volym medan det dansas och viftas med flaggor. När alla har nya hittat sin fadder­ grupp är det dags för kröning. En ma­ gisk fe delar ut prinsesskronor och blå­ ser glitter över varje rookies huvud

VILKET ÄR DITT BÄSTA TIPS TILL NYA STUDENTER I UMEÅ? Nette Ekblom, dietistprogrammet: – Att bli antagen och börja plugga till det man vill är ett fantastiskt nytt kapitel i livet. Man utvecklas mycket som person och får fokusera på enbart studierna. Mitt tips är att njuta så mycket som möjligt, lära känna de i klassen, lära känna staden, planera och hitta den studieteknik som passar en bäst.

12

Jocke Bålfors, tog examen på civilekonomprogrammet i våras: – Generellt tycker jag det är bra att göra en personlig reflektion i början av terminen över var man vill komma med den linje man valt. Då blir det lättare att skapa sin egen profil, vilket är fördelaktigt när man senare ska söka jobb. ”Stand out” som Tevin Campbell sjunger i ”A Goofy Movie”.

VERTEX 6:  2016


STUDENTLIVET

Namn: Lovisa Munter. Ålder: 21. Aktuell: Nybörjare på nytt utbildningsprogram som startar i höst. Familj: Maken Hugo och hundvalpen Siri. Bor: Umedalen, flyttar till studentlägenhet på Carlshem i oktober. Dold talang: Kan jättemycket om Bibeln. Intressen: Sjunga, dansa, skriva, rita och läsa. Fem favoritböcker: How I live now, Berättelsen om Narnia, Picture of Dorian Grey, Neverwhere och Immortals. Bästa ägodel: Mobilen, så att jag kan spela Pokémon Go.

”Lite orolig att jag kommer få prestationsångest” Hon lärde sig skriva som fyraåring och läste vid elva års ålder Da Vinci-koden. – Min dröm är att kunna försörja mig på berättande i någon form, säger Lovisa Munter, student på ett helt nytt program i Umeå.

å civilekonomprogrammet välkomna till campus och livet som umeåstudent. medan en riddare för ett plastsvärd från den ena axeln till den andra. Faddrar i neongröna kroppstrumpor, prinsessklänningar och grodkostymer sparar inte på krutet när de framtida civilekonomerna ska tas emot. – Vi kommer ha en massa aktivi­

Emil Lindqvist, civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap: –Det är viktigt att ta eget ansvar direkt. Gymnasiet är inte så svårt att klara, men här funkar det inte att vänta till sista sekunden. För att studietiden ska bli så kul som möjligt är det också bra att hitta kompisar tidigt, för det blir både lättare och roligare att plugga då.

VERTEX 6:  2016

teter av olika slag både dagtid och kvällstid. Vi faddrar kommer att visa vägen och ta hand om våra rookies, för här ska alla ha roligt! sä­ ger faddern Andreas Otterfalk. TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

Den första årskullen på programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande har nu påbörjat den treåri­ ga utbildningen på Umeå universitet. Programmet låter studenterna ut­ veckla sin retoriska och narrativa för­ måga och fördjupa sig i olika former av skönlit­ teratur. En av de antagna är Lovisa Munter. Hon har en stark estetisk ådra och både tecknar, sjung­ er, dansar, läser, tittar gärna på teater och gil­ lar konst. Men allra mest klappar hjärtat för skrivandet. – Det intresset har all­ tid funnits med. När jag var tio år fick jag en läs­ dagbok där jag skrivit ner titlar och författare till alla böcker jag läst sedan dess. Det är nästan fyra hundra styck­ en nu, och då har jag inte räknat med de böcker jag läst flera gånger.

just ungdomslitteratur för jag tycker vuxenböcker ofta blir för allvarliga och dramatiska. MEN TROTS ATT skrivandet är hennes största intresse var det inte självklart att Lovisa Munter skulle börja plugga i Umeå i höst. – Egentligen var det här mitt tredje­ handsval. Jag kom in både på Leksands utbildning i bokbindning, som är typ det roligaste som finns, och på Baletta­ kademins danslinje. Men att flytta till Leksand kändes för läskigt, och på grund av för få sökande blev det ingen ny klass på Balettakademin i år.

Det känns jättebra att studera igen. Jag har saknat det hur mycket som helst.

DET ÄR FRAMFÖRALLT genren fantasy som faller Lovisa Munter i smaken, helst av det lite udda slaget. Det är också denna typ av litteratur hon själv vill ägna sig åt efter utbildning­ en. En stor inspirationskälla är förfat­ taren Neil Gaiman, som hon anser sticker ut med sin berättarteknik. – Neil Gaimans skriver för vuxna, men på ett sätt som mer liknar den typen av berättande som finns i ung­ domsböcker. Jag läser annars främst

kän­ ner sig Lovisa Munter för­ väntansfull och lite ner­ vös. Men mest är hon taggad på att få läsa böck­ er och studera det hon brinner för. – Jag är lite orolig för att jag kommer få presta­ tionsångest, vilket jag har haft genom hela min skol­ gång. Jag hoppas jag kan släppa på perfektionismen och bara lära mig så mycket som möjligt. INFÖR UTBILDNINGEN

EFTER GYMNASIET har Lovisa Munter jobbat hårt i restaurangbranschen, vilket inneburit väldigt mycket stress. Att flytta med maken och sam­ ojedvalpen Siri till studentlägenheten på Carlshem och fokusera på studier­ na ser hon därför som ett sätt att gå in i en lugnare tillvaro. –  Det känns jättebra att studera igen. Jag har saknat det hur mycket som helst. TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

13


SÅ LÖSER DU NÅGRA VANLIGA Du saknar schema och CAS krånglar – eller så går din första salstentamen åt skogen. Är du nybliven student i Umeå och tycker att allt bara känns jobbigt? Ingen panik - det finns hjälp att få med det mesta. Infocenter i Universumhuset mitt på campus är spindeln i nätet som hjälper till med det mesta på plats eller slussar dig vidare rätt. Anthony Lubwama på Infocenter berättar att nya studenter ofta har frågor kring cas-kontot. Du behöver logga in i cas, central autentiserings­ tjänst, för att få tillgång till de ge­ mensamma it-systemen vid universi­ tetet med bland annat studentmail och information från lärare. Skriftli­ ga instruktioner för aktivering och användande finns på nätet (se fakta­ ruta här intill), men Infocenter hjäl­ per också till att förklara. kommer också ofta upp bland studenter som besöker In­ focenter, men universitetet har ingen skyldighet att förse antagna studenter med boende. – Vi visar då sätt på vilka man kan leta själv, till exempel genom Blocket, förklarar Anthony Lubwama.

BOSTADSFRÅGAN

som var studiesocialt ansvarig vid, ntk, Umeå naturvetaroch teknologkår under förra läsåret, berättar att det främst är ntk:s mot­ tagningsansvariga som kommer i kon­ takt med nya studenter. Ett vanligt problem som oroar stu­ denter vid terminsstart är att de av olika skäl inte tagit del av schemat. Maja Stenberg säger att institutioner­ na oftast är noga med att lägga ut scheman och information på univer­ sitetets hemsida, men ibland blir det fel – eller att studenter helt enkelt inte hittar schemat. Om du inte kunnat se ditt schema så kan den studentkår du tillhör visa dig

MAJA STENBERG,

FEM UTMANINGAR FÖR NYBLIVNA STUDENTER 1.  Problem: Du saknar CAS-konto som behövs för bland annat studentmail och Wi-Fi på campus. Lösning: För aktivering och användande, se www.servicedesk. its.umu.se/Default.aspx. 2. Problem: Kursen börjar imorgon och du har inte sett schemat än. Lösning: Kontakta din kår eller institution så kan de visa dig schemat. 3. Problem: Kursen börjar imorgon och du är hänvisad till att sova i din kompis badkar. Lösning: Ställ dig i kö hos Bostaden. Kontakta privata hyresvärdar utan kösystem som Centrumhus Västerbotten och Umehem. Sök/lägg ut annonser

vad som är närmast på schemat, eller kontakta din institution direkt. kan hjälpa eller stjälpa dig. På Studieverkstaden kan du få hjälp individuellt eller i grupp med alltifrån muntliga presentatio­ ner och vetenskapligt skrivande till studieteknik. Jenny Signarsson, språkkonsult vid Studieverkstaden, berättar att utma­ ningen för nya studenter är att de mö­ ter mycket på universitetet som är nytt och därför blir svårt. Det kan vara allt från hur undervisning sker och examineras till användandet av nya textgenrer som vetenskapliga ar­ tiklar och uppsatser. På universitetet

DIN STUDIETEKNIK

på Blocket.se, på anslagstavlor, kolla Facebook-grupper och lokala tidningarna VK och VF. 4. Problem: Du är orolig att din första salstentamen inte gick bra. Lösning: Sånt händer ibland… men en underkänd tenta får du göra om och en uppsats kan kompletteras. Ta vara på Studieverkstadens och Universitetsbibliotekets hjälp: http://www.student.umu.se/understudietiden/studieverkstad/ 5.  Problem: En funktions­ nedsättning gör att du behöver du extra stöd under studietiden. Lösning: Ansök snarast. http:// www.student.umu.se/understudietiden/funktionsnedsattning/

förväntas också studenten själv ta an­ svar för aktiv närvaro. Samtidigt på­ pekar Jenny Signarsson att man alltid får en andra chans om man skulle bli underkänd. En missad tenta kan gö­ ras om och en uppsats med brister kompletteras. – Man får vara nybörjare, betonar hon. biträdande enhetschef vid Studentcentrum, kan studenter uppleva mycket stress i allt från studier till relationer, men de flesta besöken hos Studenhälsan på grund av ohälsa kommer i slutet av terminerna. Studievägledning och studentstöd , däremot, har många be­

ENLIGT HELENA LINDVALL,

sök redan vid terminsstart, bland an­ nat gällande byten av utbildning samt stöd vid funktionsnedsättningar. Har du en funktionsnedsättning och vill ha stöd under studierna behöver du göra en ansökan om det. – Man måste ansöka i tid för att kunna få stödet när studierna drar

TUSENTALS HAR GÅTT IGENOM EN STUDIESTART – OCH KLARAT Höstterminen har äntligen dragit igång och den stillhet och tystnad som präglat campusområdet under sommaren är tack och lov över. Cykelparkeringarna är överfulla, köerna till mikrovågsugnarna ringlar sig långa och i korridorerna, i caféerna, kring dammen, ja vart man sig än vänder, kryllar det av glada och förväntansfulla studenter. Ordningen är återställd. Min tredje termin på journalistpro­ grammet har just startat och jag känner mig taggad, glad och lugn, men så har det inte alltid varit. I

14

början av förra läsåret var jag galet ett flertal tillfällen höra lärare med en nervös. Att gå från det i jämförelse varnande ton säga: ”När ni studerar lugna och trygga gymnasiet på högskolenivå kommer till ett universitet med studietakten vara mycket tusentals studenter, en högre och ingen kommer massa olika byggnader, stora påminna er. Allt ansvar ligger tentor, uppsatser och en på er.” Med detta i bakhuvu­ massa eget ansvar kändes det började jag studentlivet Vendela skrämmande. Hur skulle jag med att plugga som en tok. Wikström. klara detta? Jag läste i stort sett varenda sida i kurslitteraturen, spenderade mindre tid med vänner NÄR JAG OCH MINA klasskompisar på och när vi fick i uppgift att skriva och gymnasiet ibland suckade över att besvara minst fem instuderingsfrågor flera viktiga prov ibland klämts in på Peerwise skrev jag över 60, och under en och samma vecka fick vi vid

besvarade drygt 370. Ja, du läste rätt. Överambitiös kunde ha varit mitt andranamn. När jag en månad senare satt i en av hörsalarna i Humanisthu­ set och läste igenom tentafrågorna insåg jag hur otroligt många irrele­ vanta detaljer jag pluggat in. BILDEN AV ATT VI studenter

skulle behöva klara oss helt själva förändra­ des också snabbt. Vi var inte ensam­ ma. Lärarna svarade snabbt på mail om vi hade några funderingar. Våra faddrar gav oss en oförglömlig start på studentlivet och fanns där som

VERTEX 6:  2016


A PROBLEM

Julia Andersson. Har efter ett år som student på universitetet lärt sig att inte stressa upp sig i onödan. ”Ingenting blir bättre av att få panik”, säger hon.

”Nu har jag hittat ett system som funkar bra för mig” När Vertex förra hösten intervjuade den då nyblivna juriststudenten Julia Anderson hoppades hon på ett roligt och lärorikt år med intressanta kurser och många nya vänner. Ett år senare är hon mer än nöjd.

”KLART MAN ÄR LITE NERVÖS, BLIR SÅ ANNORLUNDA” Julia Andersson från Piteå är en av de ungefär 7 300 nya studenter som börjar plugga i Umeå i höst. Lite nervöst är det inför starten på juristprogrammet, men framförallt känner hon sig motiverad. Antalet nybörjarstudenter i Umeå har minskat något på senare tid, från nästan 8 800 nybörjare hösten 2010 till de cirka 7 300 som förväntas börja i höst. Totalt är 22 600 personer antagna för studier vid Umeå universitet i höst, vilket är några hundra fler än förra hösten. Julia Anderson är en av de många nybörjarna. Hon ska läsa juristprogrammet, det program som tar emot allra flest nya studenter i höst, med 145 antagna nya studenter. Julia har alltid tyckt att juridik är väldigt intressant. När hon skrev sitt examensarbete på gymnasiet med inriktning på juridik bestämde hon sig för att det var det hon ville studera senare. Varför valde du att plugga i Umeå?

Inför förra årets terminsstart kände Julia Andersson sig förväntansfull och lite nervös. Att flytta hemifrån till en ny stad, börja studera på uni­ versitet och träffa många nya människor är både spännande och utmanande. Men Julia var redan i början säker på sitt val och fattade snabbt tycke för studentlivet i Umeå. Nu delar hon med sig av sina erfaren­ heter och ger några tips till de nya studenterna. Vad har varit det bästa med året?

igång, påminner Helena Lindvall. som studenter får är anteckningsstöd, förlängd skrivtid under salstentamen och stöd av en er­ faren mentor. – Ovan nämnda verksamheter finns till förfogande när du är ny och under

EXEMPEL PÅ STÖD

hela din studietid. Men det är viktigt att komma ihåg att studentlivet även kom­ mer att bjuda på massor av positiva upplevelser, inte minst utbildning. Det dröjer heller inte länge innan du blivit en gammal räv i korridorerna. Håll ut! ANNELIE MARKGREN

– Att träffa nytt folk från olika stä­ der i olika åldrar och att ämnet har varit så pass intressant. När jag väl satte mig in i kurserna jag skulle läsa blev utbildningen mer intressant än jag hade trott. Jag känner verkli­ gen att jag gjorde rätt val och dessutom trivs jag bra i staden vilket alltid är ett plus i kan­ ten. Vad har varit svårt?

DET GALANT... stöd när frågor om plugget uppkom. Klassens facebookgrupp blev ett forum där vi både hjälptes åt att reda ut krångliga begrepp, påminde varandra om inlämningar och hittade på aktiviteter för att umgås och lära känna varandra bättre. Sist men inte minst måste jag nämna Studieverk­ staden som med föreläsningar och handledning gav många användbara lärdomar om studieteknik. jag uppmana er nya studenter som känner likadant som jag gjorde i början av min

utbildning att slappna av. Tusentals personer har gått igenom samma sak och klarat det galant, så varför skulle inte du fixa det? Njut av mottagning­ en, lär känna klasskompisarna, plugga lagom mycket och be faddrar­ na om råd när du undrar över något. Gläds åt faktumet att du tagit dig hit, får fördjupa dig i ett ämnesområde som du valt helt själv och förbered dig på några av ditt livs roligaste år! Nu börjar äventyret!

MED DETTA SAGT VILL

VERTEX 6:  2016

Vet du något om studentlivet i Umeå?

– Min storasyster studerar i Umeå och jag har hört lite grann från henne. Men jag tycker rent allmänt att det märks väldigt mycket på hela staden att det är en studentstad. Unga människor, studentrabatter på i princip alla ställen och en massa cyklister, haha...

– Det svåraste har va­ rit att veta hur man ska plugga, och pressen man känner inför en terminstenta har varit jobbig, eftersom så mycket står på spel. På juristlinjen är det mycket egna studier och då måste man lägga upp tentaplugget själv. Nu har jag hittat ett system som funkar bra för mig, och det är att planera noggrant, anteckna mycket och för­ dela tiden så att man inte behöver plugga ihjäl sig i slutet. Om man är osäker kan tips från de som har läst fler terminer underlätta mycket. – Det viktigaste jag har lärt mig är

HETASTE KURSERNA De fem kurserna vid Umeå universitet som hade flest sökande, totalt, inför höstterminen 2015: 1. Ledarskap och ledarskapsutveckling A: 2 053 sökande 2. Juridisk översiktskurs: 1 888 3. HR-arbete i teori och praktik: 1 782 4. Projektledning: 1 634 5. Kost vid träning: 1 481

STÖRSTA PROGRAMMEN De fem programutbildningarna vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter HT 2015: 1. Juristprogrammet: 145 antagna 2. Läkarprogrammet: 134 3. Civilekonomprogrammet: 128 4. Förskollärarprogrammet: 120 5. Socionomprogrammet: 110

Namn: Julia Andersson. Ålder: 19. Kommer från: Piteå. Aktuell: Ny student i Umeå i höst. Ska plugga: Juristprogrammet. Bor i Umeå: Studentkorridor på Nydalahöjd.

Vertex nr 6-2015. NÅGRA NYBÖRJARMISSTAG SOM DU MED FÖRDEL KAN SKIPPA Julia för ett år sedan. Har du några förväntningar inför studietiden?

– Jag tror att det kommer att bli väldigt kul att studera på universitet, nytt folk, nya miljöer och så vidare. Ska också bli kul att börja studera mot en utbildning. Eftersom jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet hade jag liksom ingen inriktning då jag pluggade innan.

STÖRSTA KURSERNA De fem kurserna vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter höstterminen 2015: 1. HR-arbete i teori och praktik: 308 antagna 2. Pedagogik A: 300 3. Företagsekonomi A1:1: 215 4. Ledarskap och ledarskapsutveckling A: 208 5. Digitala bilder: 200

Missa inte att kolla på betygskriterierna. Eller att använda alla de rabatter du får som student. Kort sagt, lär av de misstag som andra studenter gjort under sin första studietid.

Alla är vi barn från början, heter det, och alla som börjar plugga är nybörjare i universitetsstudier. Vilka misstag gjorde du? Den frågan skickade Vertex ut till en grupp studenter som hunnit klara av startsträckan – nämligen de frilansare som jobbade för Vertex under vårterminen. Här bjussar några av dem på sina misstag.

att inte stressa upp mig i onödan och att inte ha så höga krav på mig själv. Ingenting blir bättre av att få panik. Hade man svårt att förstå något från början kommer man inte förstå mer av att stressa upp sig. Finns det något du är orolig eller nervös inför?

– Klart man är lite nervös, det kommer attt bli så annorlunda jämfört med det man är van vid sedan tidigare men jag känner mig egentligen mest motiverad. Fick ett samtal från en av insparksledarna som berättade lite om hur det kommer vara i starten och så vidare. Jag kontaktade även henne senare då jag hade lite frågor vilka hon gladeligen svarade på. Då kände man sig verkligen väl bemött och välkommen. Det som känns mest nervöst med att börja studera är egentligen att lämna familjen och pojkvännen hemma i Piteå.

12

Har du fixat bostad i Umeå?

– Det är sannerligen ingen lätt match att få tag i boende, jag hade i alla fall förmånen att ha släktingar här som nödlösning ifall jag inte skulle få något, men den möjligheten har inte alla. Jag  kommer i alla fall bo i studentkorridor till att börja med. Det rummet fick jag genom Bostaden. BERTIL JANSON

MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Jag hade aldrig för vana att läsa betygskriterierna under högstadiet eller gymnasiet, så självklart slog Jenny Pira. det mig heller inte att läsa betygskriterierna under

Klassiskt nybörjarmisstag: Att köpa ALLA böcker som står på kurslitteraturlistan. första terminen på universitetet. Jag klarade mig, men det hade helt klart sparat mig en massa tid, energi och prestationsångest om jag kollat på  betygskriterier i momentguiden mer under första terminen!  säger Jenny Pira, som för två år sedan började programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation.

GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Läs momentguiden och betygskriterierna! Orkar du inte göra det direkt så gör det åtminstone under tiden

VERTEX 6: 2015

som du skriver inlämningsuppgifterna.   Det kanske inte behövdes under gymnasiet, men det kan verkligen behövas nu. MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Jag glömde att använda alla hundratals studentrabatter första halvåret som student. När jag var på stan och handlade exempel-

VERTEX 6: 2015

Hur var det att flytta till Umeå?

– Jag trodde att det skulle vara en större omställning att flytta hemi­ från, men det har gått jättebra. Jag har trivts superbra i mitt student­ rum. Korridoren har varit fräsch och jag har alltid haft kompisar och släk­ tingar i närheten. Jag kan också åka hem ofta efter­ som det inte är särskilt långt till Piteå. Nu i höst har jag flyttat in i en lägen­ het på Teg tillsammans med min pojkvän och det känns jättebra.

Jag trodde att det skulle vara en större omställning att flytta hemifrån

Vad är det viktigaste du lärt dig? VENDELA WIKSTRÖM

– Umeå är en stad som jag varit mycket i eftersom jag har släkt här. Då utbildningen jag ville läsa fanns här kändes det som ett självklart val. Tycker det är en väldigt fin stad och det är även nära till min hemstad. 

HETASTE PROGRAMMEN De programutbildningar vid Umeå universitet som hade flest sökande, totalt, inför höstterminen 2015: 1. Läkarprogrammet: 4 779 sök. 2. Juristprogrammet: 4 000 3. Psykologprogrammet: 2 869 4. Civilekonomprogrammet: 2 006 5. Socionomprogrammet: 1 907

Med 145 studenter var din juristklass universitetets största program. Hur har det fungerat?

–  Klassen har varit stor och det är klart att det är ganska gruppindelat, men eftersom vi har bytt basgrupper flera gånger så har man lärt känna många och fått många kompisar. Har du några tips till de studenter som börjar nu i höst?

– Ha kul, ta chansen att lära känna en massa nya människor, börja i tid med tentaplugget och planera studi­ erna så att du slipper stressa och har tid att vara ledig ibland. TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

15

vis kollegieblock inför skolstarten på Clas Ohlson glömde jag att de hade 10 procent rabatt för mig som student och fick då blocken dyrare än vad jag hade kunnat få, säker Greta Hansson Vikström, som förra hösten började programmet för journalistik. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

Greta Hansson Vikström.

– Så fort du får ditt studentrabattkort, sätt dig vid datorn och kolla var du får rabatt och börja ta för vana att alltid fråga om de har studentrabatt där du handlar. Enkelt och så värt! Du sparar in mycket på lånen!

Cykeln! Ta med den när du flyttar. Eller skaffa en snabbt.

MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Studietiden var fantastisk, men visst gjorde jag misstag som ny. Det beror lite på utbildningsval, Annelie Markgren. men generellt skulle jag varna för att urskillningslöst köpa alla böcker på litteraturlistan, då vissa böcker bara har något enstaka kapitel, eller i värsta fall enstaka sidor, som ska läsas, säger Annelie Markgren som tog examen 2008 och därefter läst kurser då och då, senast en sommarkurs. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Kolla upp med läraren vilka böcker som ska användas ytterst lite, och låna dem på UB eller Stadsbiblioteket istället. Så kan du lägga de insparade pengarna på annat.  MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Mitt största misstag jag gjorde när jag flyttade till Umeå och började på universitet var att inte ta med en

cykel. Jag upptäckte snabbt att det enklaste och billigaste sättet att ta sig runt i Umeå var via cykel. Det Jesper Nilsson. finns många fina cykelvägar och det blir billigare än buss eller taxi från krogen, säger Jesper Nilsson, som förra hösten började på journalistutbildningen. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Ta med en cykel när du flyttar hit eller försök köpa en cykel via de många köp- och sälj grupperna som finns på Facebook, där kan man oftast hitta en bra cykel till ett bra pris om man är ute i god tid.  

Nästa uppslag: Att komma som ny student till Umeå Nitton praktiska tips för nya studenter

13


VILKET ÄR DITT BÄSTA TIPS TILL NYA STUDENTER?

Johan Ståhlspets, tog examen på civilekonomprogrammet i våras: – Mitt bästa tips är att tidigt kolla upp kursplanen, så att man får en överblick över vad utbildningen innefattar. Så helt enkelt ta reda på vilka banor man kan gå och få en uppfattning om huruvida man valt rätt. Det kan också vara till hjälp att prata med tidigare studenter.

16

Otilia Lindblad, digital medieproduktion: – Ta chansen att skapa ett brett kontaktnät, både med företag och med andra studenter. I min klass har jag vänner från hela Sverige och det är värdefullt tycker jag. Att få in foten på arbetsmarknaden, ta på sig uppdrag och visa upp sig är också bra tips.

VERTEX 6:  2016


Studenthälsan

Välkommen till Infocenter! Svensk eller internationell student, anställd eller besökare – oavsett vem du är och vilka frågor du har som rör universitetet kan du vända dig till Infocenter.

Välkommen till Studenthälsans aktiviteter och utbud på campus Umeå hösten 2016!

Service och studieinformation Använd våra besöksdatorer för att söka information om studier. Vi kan hjälpa dig med exempelvis: • frågor om stöd för studenter med funktionshinder • ansökan och andra frågor om studier • hämta ut parkeringskort

Föreläsningar 29/9, 7/11 Lär dig att hantera din talängslan 5/10 Om missbruk och anhörighelvetet (Susanna Alakoski, författare) 11/10 Leva livet och hantera påfrestningar 12/10, 21/11 Sömn och återhämtning

Hämta ut eller uppdatera UmU-kortet i Infocenter Kom ihåg att du behöver uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart.

Grupper och kurser 19/10 ACT - att hantera stress och främja hälsa (3 träffar) 25/10 Våga tala-kurs (4 träffar)

Studievägledning Kom till drop in eller boka ett besök. Studenthälsans drop in Kortare rådgivning som rör din hälsa. Då kan du även boka tid för samtal.

Övrigt Livsstilsprofil (1 träff, individuellt) Aurora - studenternas ljusa och lugna rum

Kontakt Öppettider: måndag–fredag kl. 0800–1630 Telefon: 090-786 50 00 Besök: entréplan i Universumhuset, Campus Umeå

Vi erbjuder även telefonrådgivning och drop in till sjuksköterska eller kurator i Infocenter. Mer information och anmälan i kalendariet på: www.student.umu.se/studenthalsan

Mer information och drop in-tider hittar du på webben.

Studentcentrum

www.infocenter.umu.se

! P P I L K T N E D U ST Mycket mer för pengarna!

FRYST PIZZA

KOLLEGIEBLOCK A4. Linjerat/Rutat. 70 blad.

SUPER KLIPP!

Popolare. Flera smaker. 300g. Jfr pris 33:33/kg

SUPER PRIS!

5:Förrådsv. 11 901 32 UMEÅ Tel 090-77 23 90

VERTEX 6:  2016

ÖPPET

Månd-fred 10.00-19.00 Lörd 10.00-17.00 Sönd 11.00-17.00

DeRoyal, 25 cl. Jfr pris 13:33/liter

10:- 10:REK PRIS 22:90

Sensisoft. Mjukt och skönt!

KONTAKT

mm.umea@telia.com Facebook/MMUmea

JustInn, 85g. Jfr pris 23:53/kg

10:ANNARS 3:90/st

REK PRIS 7:90/st

TOALETTPAPPER

NUDLAR

5 för

3 för

REK PRIS 17:90

UMEÅ

ENERGIDRYCK

6-pack!

19:90 REK PRIS 34:90

Priserna t o m 30 september, med reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Följ oss på Facebook

Här finns vi! 17


Få mer av din träning börja träna Karate

Utmana dina nya och gamla klasskamrater!

空 手

prova på en hel månad gratis

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER. menskoppen.se

#UPYOURS

www.tränakarate.nu

istockphoto.com/Mari

Upplev Umeås häftigaste trail löpning Bräntberget 10-11 september Info och anmälan: www.umeatrail.se

PRISEXEMPEL

Student/ pensionärsklipp: 360:Klipp: 390:Färg: 1000–1300:Extensions 2900:-

(remyhår, 50 cm, 100 slingor)

Namn, Namn, Namn

SalongCut

Salongen mitt i Campusområdet

Boka på

www.salongcut.se eller ring 120720 Klintvägen 35, Umeå

Feber? Titta på nätet Stanna hemma och vila tills febern gått ner. Kom ihåg att få i dig mycket vätska! 1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

18

UMEÅ GYMNASTIKFÖRENING är i behov av ledare till gymnasterna inom Artistisk-, Trupp- och Barnverksamhet. Utbildning får du genom föreningen. Vänligen kontakta kansliet så får du mer information. kansli@umeagf.se eller ring 090-123919

VERTEX 6:  2016


Björklövens lagkapten Stefan Öhman har parallellt med hockeyn påbörjat studier vid Umeå universitet. Valet av utbildning speglar passionen för idrott, och med träning som största intresse var det logiskt att söka till tränarprogrammet. Men i höst blir det istället en kurs i pedagogik. Och snart är det hemmapremiär i Hockeyallsvenskan… VERTEX 6:  2016

19


Att Björklövens lagkapten Stefan Öhman skulle bli hockeyproffs rådde det aldrig några tvivel om. Nu går umeåstudenten in i sin 22:a säsong som senior med siktet inställt på slutspel.

Rutinerad lagkapten fortsätter jaga poäng – även på universitetet ge råd till varandra som får oss att ut­ vecklas till bättre spelare. Dessutom bi­ drar det till många roliga diskussioner.

Inne i ishallen är luften kylig, men på spelarnas pannor glänser svetten. Klockan är fem och Björklöven har snörat på sig skridskorna för att ge­ nomföra dagens tredje fyspass. Ljudet från puckar mot klubbor ekar mellan arenans väggar och issplitter yr kring skridskoskenornas vassa skär. Första hemmamatchen i Hockeyallsvenskan närmar sig med stormsteg. – Vi satsar på slutspel, säger Stefan Öhman, center i Björklöven och eliti­ drottsstudent vid Umeå universitet. MED JÄMNA MELLANRUM blåser tränar­ na i sina visselpipor, varpå spelarna snabbt byter formation. När det är dags för vätskepaus skyndar de sig till båset för att dricka några klunkar vat­ ten innan spelet fortsätter. Pucken är i ständig rörelse och passas med preci­ sion i ett samspel där alla vet sin roll. Detta är en av lagets stora styrkor, be­ rättar Stefan Öhman. – Vi är en väldigt harmonisk grupp spelare som alltid vill varandras bästa och pushar varandra framåt. Alla vet att varenda man behövs för att laget ska lyckas. Att Stefan Öhman skulle bli hockey­ proffs fanns aldrig några tvivel om. Med en pappa och en storebror som båda spelat på hög nationell nivå, och en mamma med många år i Modos verksamhet var valet av yrke självklart. – Det var aldrig något snack om hu­ ruvida jag skulle bli proffs, bara att jag skulle bli det.

föddes när Stefan Öhman som tvååring för första gången stod på ett par skridskor. Pas­ sionen växte sig snabbt starkare och hockeyn kom snart att uppta hela hans fritid. –  Jag och min bror spenderade mycket tid på kvartersbanan ute med pappa hemma i Övik. Jag kan fortfa­ rande komma ihåg de där kvällarna. Att spela på en utebana en vinterkväll är det härligaste som finns. Förutom tiden i Björklöven har Stefan Öhman under karriären spe­

som proffsspelare i ryggsäcken närmar sig livet efter hockeykarriären för den nu 40-åriga centern. Att försörja sig på sitt största intresse är ett privilegium, men anta­ let spelare som inte behöver jobba ef­ ter att klubban lagts på hyllan är litet. Därför har Stefan Öhman parallellt med hockeyn påbörjat studier vid Umeå universitet. Valet av utbildning speglar passionen för idrott, och med träning som största intresse var det lo­ giskt att söka till tränarprogrammet. –  Jag kan väldigt mycket om trä­ ning, älskar att röra på mig och att få andra människor att känna rörel­ seglädje. Det är också anledningen till att jag utanför hockeyn är fystränare till innebandylaget Thorengruppen.

MED ÖVER 20 ÅR

Namn: Stefan Öhman. Ålder: 40. Familj: Frun Katja och döttrarna Isabella 9 och Felicia 7. Bor: I ett parhus på Teg i Umeå. Studerar i höst: Kurs i pedagogik. Spelar: Center i Björklöven. Dold talang: Bra på att laga mat, framförallt palt. Styrka som spelare: Lugn och saklig på planen. Bra på att samarbeta. Bästa hockeyupplevelse: Då Björklöven vann slutspelet och tog sig till Elitserien. Tips till idrottsintresserade: Ta chansen att satsa på din idrott, för tiden du har möjligheten är begränsad. Det är unikt att kunna jobba med sitt största intresse, det är en annorlunda och fantastisk värld. Tips till de elitsatsande: Börja studera i tid. Även om du bara läser tio poäng per termin blir det en hel del efter tio år. Det kommer ett liv efter karriären också.

på utbildning­ en bestämde han sig för att göra ett studieuppehåll. Samma noggrannhet som präglar honom som hockeyspelare gäller även i andra sammanhang, och med alla hockeyresor och matcher un­ der säsongen var det svårt att gå in för studierna helhjärtat. I höst kommer Stefan Öhman istället läsa en kurs i pe­ dagogik för att senare återuppta studi­ erna på tränarprogrammet. – Det är en distanskurs på helfart och det passar mig jättebra eftersom vi har många busstimmar och hotell­ timmar under säsongen.

EFTER DE FÖRSTA ÅREN

KÄRLEKEN TILL SPORTEN

20

lat i både Modo hockey, IK Oskars­ hamn och de två finska klubbarna Tappara och Esbo Blues. Skillnader i uppsättningen spelare har varierat stort mellan lagen. Personligen an­ ser Stefan Öhman att Björklövens nuvarande trupp bestående av både unga och äldre spelare är det bästa sättet att forma ett lag. – Av egen erfarenhet tycker jag att man får mer utbyte i ett lag där åldrar­ na är spridda. Olikheterna gör att vi kan

FÖR STEFAN ÖHMAN har hockeyn alltid kommit i första hand, och även när ti­ den som proffs är över kommer myck­ et tid spenderas på skridskor. Hans två döttrar är nämligen också hockeyin­ tresserade och följer ofta med sin pap­ pa till rinken, precis som Stefan Öh­ man själv gjorde när han var liten. – Att leka, skoja och skratta med dem på isen är det bästa jag vet. TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX 6:  2016


In action. Stefan Öhman under en match mot Södertälje. Björklöven spelar sin första hemmamatch för säsongen mot Tingsryds AIF den 16 september.

VERTEX 6:  2016

FOTO: JOHAN LÖF/AXELLÖF

21


Njut av studentlivet. Välkommen till Maxi Umeå. Något att fira?

I vår deli kan du välja bland massor av charkuterier, lagrade ostar, hängmörat kött och annat som gör livet njutbart. Vi som jobbar bakom disken hjälper dig gärna att välja och tipsar om goda smakkombinationer.

Något nybakt?

Våra bagare och konditorer bakar bröd, kaffebröd, tårtor och andra bakverk varje dag – från grunden, med mycket yrkesskicklighet och de finaste råvarorna.

Här- och närproducerat.

Visste du att du kan köpa massor av närproducerade varor hos oss? Vi samarbetar med många lokala leverantörer. Dessutom har vi massor av härproducerat – vällagat från grunden i vårt Maxikök.

Dagens lunch i vår restaurang.

Gör magen glad i vår restaurang Food & Fika. Här lagar våra kockar dagens lunch varje vardag. Välj mellan två olika varmrätter eller plocka ihop din egen sallad i vår salladsbar. Du kan också köpa surdegspizza, pajer, smörgåsar eller fika.

FÖR

2 10k GRÄDDGLASS

ICA. 500 ml. Jfr pris 10:-/liter. Max 1 köp/hushåll.

5k PASTA

5

/st

ICA. 500 g. Flera olika sorter. Jfr pris 10:-/kg.

EKOLO KROSSADE

ICA I love Jfr pris 1 Max 3 kö

Priserna gäller 6/9–18/9 2016. Reservation för slutförsäljning och ev. feltryck.

22

VERTEX 6:  2016


Vi h

Na

ttu

ar ö

ggl

ae

ppe

ller

m

t 7– orgon 23 a pig g? lla dag a

r.

Fixa dina ärenden i

Ekovaror till schyssta priser.

Vi satsar stort på eko. Hos oss kan du fylla skafferiet utan att tömma plånboken – även när du väljer ekologiskt. Dessutom är vi Umeås enda Svanenmärkta butik.

Umeås egna choklad och glass.

Har du upptäckt vår norrländska kvalitetschoklad, gräddglass och sorbet – hantverksmässigt tillverkad i vår butik? Vi använder naturliga råvaror av hög kvalitet, i största möjliga mån från norrländska gårdar.

Pizza – take away eller njut på plats.

Njut av surdegspizza i vår restaurang eller som take away. Degen gör vi från grunden i bageriet och sedan toppar vi den med godsaker och gräddar i stenugn. Beställ på tel: 090-10 84 44 eller i vår restaurang Food & Fika. Det går bra att hämta pizzan i vår drive through.

I Strömpilen kan du shoppa och uträtta dina ärenden alldeles intill Umeälven. APOTEK HJÄRTAT ELGIGANTEN SYNSAM ARKEN ZOO GAMESTOP SYSTEMBOLAGET BIG BOY MAXI ICA STORMARKNAD CERVERA

/st

OGISKA E TOMATER

e eco. 390 g. 12:82/kg. öp/hushåll.

2 25k FÖR

5k

EKOLOGISKT BACON

–Välkommen varje dag! UMEÅ

Scan. 120 g. Jfr pris 104:17/kg. Max 2 köp/hushåll.

Öppet alla dagar 7–23 Strömpilsplatsen 41 • 090-10 84 00 • icamaxiumea.se

VERTEX 6:  2016

23


Hösten 2016 Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

8 sept Maktsalongen 15 sept Moa Svan 22-25 sept Missionären av Malin Hellkvist Sellén 24 sept Linda Fagerström 30 sept Kakan Hermansson 27 okt Om kvinnohusockupationen i Umeå 17 nov 179 år av ensamhet 24 nov Nina Björk Välkommen!

Gratis fika kl 17.30 Frågequiz om världshändelser kl 18.00 samtal kl 18.30 | Slut kl 19.45

Medspråk

No fe e!

Come and improve your spoken swedish!

Classes start

September 13 Tuesdays 15.00 - 16.30

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Thursdays 15.00 - 16.30

En del av Umeå kommun

Mat & dryck från kl. 19 Jazz kl. 20 / Studion UFH

ALLTID PÅ EN TORSDAG

LIVEJAZZ

PÅ LEGENDARISK JAZZKLUBB

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

R F P F M C

U Ö E O A E

M R RRN-

/ VITA KUBEN

SÄSONGSTART 15.9 | STUDENTPRIS!

UMEAJAZZSTUDIO.SE

24

13 SEPT – 01 OKT 2016 ALLTID FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

VERTEX 6:  2016


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

ETT AXPLOCK UR KULTUR PÅ CAMPUS HÖSTPROGRAM

6 okt: Föreställningen Fäboland. 13 okt: Mattias Alkberg läser poesi och spelar musik. 14 okt: Vernissage av en skulptur som konstnären Sofia Sundberg skapat under veckan. 8 nov: Författaren Katarina Venstam berättar om sin bok Flickan och skammen. 24 nov: Författaren Nina Björk. 8 dec: Skuggteatern. Fler arrangemang tillkommer.

Jonas Ericson. Projektledare för Kultur på campus.

Gratiskultur med sikte på inspiration och kreativitet rer som gör konceptet framgångsrikt. – När vi utformar programmet foku­ serar vi på att ha en stor bredd med både musik, konst, dans, teater och lit­ teratur i en blandning av lokala, natio­ nella och internationella artister. Vi har också jämställdhetsperspektivet i åtanke och i höst har flera av evene­ mangen en feministisk touch. I höstens program finns bland an­ nat folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlander, poeten och musikern Mattias Alkberg, författa­ ren Nina Björk och förra årets stora succé: Skuggteatern.

När höstmörkret sänker sig över Umeå lyser spännande kulturmöten upp tillvaron på universitetet. – Vi vill bidra med inspiration och kreativitet och göra det vi kan för att skapa ett levande campus, säger Jonas Ericson, projektledare på Kultur på campus. Verksamheten startade 2003 och har sedan dess förgyllt lunchrasten för hundratusentals åskådare, ofta i Ljus­ gården, Lärarutbildningshuset. Inte sällan har lokalen blivit fullsatt av studenter och personal som kommit för att njuta av musik, litteratur, dans och konst innan studierna åter kallar. Förutom den underhållande delen fyller Kultur på campus en annan vik­ tig funktion, menar Jonas Ericson. – Det finns forskning som visar att när vi tar en paus i det vi håller på med, träffar nya människor och får

är konstnären Sofia Sundberg från Öland. Hon har tidigare jobbat med konst i Kirunas gruvstadspark och reser nu runt i Sverige till olika arbetsplatser för att skapa konst av sådant som betraktas som skräp.

YTTERLIGARE EN GÄST

Sofia Sundberg. Ska göra en skulptur på campus i höst. Inför publik. nya intryck, så har vi lättare att vara kreativa när vi kommer tillbaka. Enligt Jonas Ericson finns flera fakto­

– Jag är intresserad av material och hur olika material kan ändras om de har en historia med sig, säger hon. i oktober kommer Sofia Sundberg att arbeta med en skulptur i universitetsbiblioteket. Skräpet som ska användas kommer från den medicinska fakultetens labo­ ratorium. Därför är det oklart exakt vad skulpturen kommer föreställa. – Tanken är att jag pratar med stu­ denter medan jag jobbar och att de möten som uppstår naturligt kommer vävas in i skulpturen. Jag föreställer mig skulpturen som en bro, inte en fysisk utan som en symbol. Något som förbinder saker med varandra och gör det möjligt att färdas till något annat. Sofia Sundbergs besök avslutas med vernissage fredag den 14 oktober i universitetsbiblioteket.

UNDER EN VECKA

HELA PROGRAMMET för

Kultur på cam­ pus hittar du på universitetets hemsi­ da. Genom att följa facebooksidan ”Kultur på campus” kan du också ta del av nyheter och information om de olika evenemangen. VENDELA WIKSTRÖM

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM ALLT KUL SOM KOMMER PÅ KÖPET: Äntligen är vi igång. Trots att sommaren bjudit på välförtjänt vila och paus från det här stället så känner i alla fall jag barnslig glädje av att nu vara tillbaka på campus. För studentli­ vet och den kultur det ger upphov till är bland det bästa jag vet i livet. månaderna har jag längtat efter att få hänga i vardags­ rummet i Humanisthuset, få sända musik i Umeå studentradio, träffa vänner varje dag, äta soppa och pannkaka på Skogis tills en håller på att spricka, dansa på Lokal på DE SENASTE TRE

VERTEX 6:  2016

STUDENTLIVETS KULTUR ÄR BÄST

helgerna och att vissa torsdagar få springa till Ljusgården i Lärarhuset och få en dos livemusik som ackom­ panjemang till lunchlådan.

OCH BARA DET DÄR att kunna gå utklädd till i princip vad som helst på nästan alla stans uteställen utan att någon höjer ett ögonbryn. För i en studentstad under terminerna är allt tillåtet och ingenting är konstigt. Och det värsta du kommer vara med om har troligen redan hänt någon annan

tusen gånger om. Jag hoppas att du kommer trivas lika bra här som jag gör, och att både du som ny och ni gamla studenter får en fin höst. Vi kommer råka ut för att ha tentaplugg upp över öronen och grupparbeten med någon som vill jobba över lunchen. Men oroa dig inte, kavla upp ärmarna och var inte rädd för att dyka in i kurslitteraturen – allt kul kommer på köpet. Varmt välkommen till studentlivet, och dessutom en himla fin kulturstad. NELLY FERNSTRÖM

Namn: Nelly Fernström Ålder: 23 år. Pluggar: Journalistprogrammet. Bor: Berghem, Umeå.

25


Vi jobbar för fler och billigare studentbostäder www.hyresgastforeningen.se

istockphoto.com/Mari

@HGFNorrland

YOGA

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

menskoppen.se

Hyresgästföreningen Region Norrland

Grund- och fortsättningskurser, gravida, 55+, yin och stresskurser Kursen innehåller fysiska övningar, andningsövningar, avslappning och meditation.

Umeå Yogaskola

070-628 26 55 � www.yogasys.se

Gammlia Umeå | www.vbm.se

Mattias Alkberg Konsert och läsning ur nya diktsamlingen Ön Torsdag 13 oktober Kl. 12.10-12-50 Ljusgården, Lärarhuset

JORDKLOT HAVSBAND TJÄRDAL & FRIZON I våra utställningar finns en hel del som du inte hade en aning om att du inte kände till… Koppla av med studentrabatt i vårt utmärkta kafé.

www.umu.se/kulturpacampus

26

TISDAG–FREDAG 10–17, ONSDAG 10–21, LÖRDAG–SÖNDAG 11–17. FRI ENTRÉ.

VERTEX 6:  2016


FILM: CAMPUSGENREN

Skolans värld är lika naturlig på film som den är en del av våra liv. Universitet är en självklar bakgrundsmiljö för många berättelser, lika varierande som studenternas faktiska vardag. Vertex gör ett nedslag i en speciell filmgenre.

Good Will Hunting. Will, spelad av Matt Damon, råkar i trubbel som bland annat resulterar i att hans matematiska begåvning upptäcks.

Nördar, sportfånar och plågade genier n Den kanske vanligaste genren folk kommer att tänka på i skolmiljö är vil­ da, amerikanska komedier med myck­ et fest och sex. De filmerna tycks i den nya eran ha föryngrats och nu i första hand tillskrivas high school-miljö sna­ rare än college, men för lite mer än 30 år sen så var det filmer som Deltagänget och Nördarna kommer! som på sätt och vis formade hela genren. FILMERNA BYGGDE DÅ som nu på idén om popularitetsbaserade umgäng­ eskretsar i skolan, där de töntiga nör­ darna ställdes mot sportiga och populä­ ra “jocks”. Men de stöddiga sportfånarna är inte per automatik antagonister i alla skolrelaterade filmer, utan får titt som tätt vara hjältar i sportdraman om slit­

teckning, utan tvärtom relativt skrupel­ lös och fysisk i sitt sätt att närma sig sina problem. Kanske är det därför ock­ så den för tillfället mest moderna uni­ versitetsfilmen, där gränserna mellan elevkategorierna allt mer har suddats ut och vikten ligger vid människoödet snarare än elitism eller tillhörighet.

na baseball-, football- eller basketlag som måste slå ur underläge för att över­ vinna omöjliga odds. Collegesport är djupt rotad i amerikansk filmkultur och filmerna alltid lika förutsägbara. EN ANNAN POPULÄR pastisch i universi­ tetsfilmer är “plågat geni”-karaktären. Filmer som Good Will Hunting och A Beautiful Mind har visat såväl begåvade lä­ rare som elever kämpa med sina inre demoner. Även fantastiska Whiplash passar in här, även om den inte följer den mest klassiska mallen eftersom hu­ vudkaraktären har en annan begåvning än ovanligt hög intelligens. Whiplash närmar sig snarare sportfilmerna, i det att den trumspelande studenten har en fysisk talang men ändå blir en under­

Whiplash. Jazztrummisen Andrew, spelad av Miles Teller, är förstaårsstudent på en prestigefylld musikutbildning. dog och tvingas kämpa i motvind. I en avslöjande scen får vi dessutom veta att hans bröder är typiska jocks och i egen­ skap av idrottsmän alltid får mest upp­ märksamhet av släkten för sina fram­ gångar. Men Andrew är alltså ingen “nörd” i den klassiska skolfilmens be­

SOM SYNES ÄR FILMER i universitets­ miljö tragiskt manscentrerade, men med tanke på genrens paradoxala försök att förnya sig, samtidigt som den skamlöst fortsätter att återan­ vända gamla recept, så finns det hopp om förändring. MAGNUS F. BERGSTRÖM

Missa inte: I nästa nummer – böcker med studenter och universitetsmiljön i fokus.

FYRA ANDRA FILMER MED STUDENTER OCH UNIVERSITETSMILJÖN I FOKUS THE RULES OF ATTRACTION BETYG:

Baserad på Bret Easton Ellis roman American Psycho. Flera studenters livsöden vävs samman. Blandar genrer friskt, både dyster och upplyftande. Underskattad collegefilm.

VERTEX 6:  2016

RUSHMORE BETYG:

WONDER BOYS BETYG:

PITCH PERFECT BETYG:

Färgstark och skruvad i sann Wes Andersonanda! Jason Schwartzman och Bill Murray briljerar i en udda kärlekstriangel. En komedi med svärta, utan att bli mörk.

Stjärnspäckad film om engelsk­ lärare som tvingas hantera flera motgångar och samtidigt balansera med jobbet på universitetet. Varm film, tål att ses om många gånger.

Förstaårselev dras in i en udda värld av sångoch dansbattles. Medryckande film som fått stor fanbase och något av kultstatus. Uppföljare kom nyligen, en tredje film är på gång.

27


TERMINSSTART!

Boka din behandling på Dragonskolans Frisör • Stylist • Spa program

SPA MANIKYR

Behandlingen börjar precis som en vanligKlipp ut talong så får du ytterligare 10% på våra behandlingar manikyr med behandling av nagelband, filning, polering och sedan fortsätter vi med en hand och underarmspeeling.

SPA MANIKYR Behandlingen börjar precis som en vanlig

Där eftermanikyr masserar in en av nagelband, filning, med vi behandling fuktbalmpolering som får ochligga sedanoch fortsätter vi med en underarmspeeling. verka enhand litenoch stund. Där efter masserar vi in en

Efter detfuktbalm lackar vi somnaglarna. får ligga och Behandlingens verka en resultat liten stund. ger vackra händer Efter det lackar vi naglarna. och naglar.

NygRäddade

pizzoR

Behandlingens resultat ger vackra händer Spa-Manikyren och naglar.

tar ca; 1,5h.

Rabatt 270:- 5:Spa-Manikyren tar ca; 1,5h.

270:-

Gäller t o m 2016-09-25.

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook Gilla oss på Facebook så får du aktuell information direkt i ditt nyhetsflöde!

Trött och hängig?

Gilla oss på Facebook så får du aktuell information direkt i ditt nyhetsflöde!

Dragongatan 1  Entré Väst

Dragongatan 1  Entré Väst

Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

28

www.umea.se/dragonskolan

Med rum för hela livet! Retreat 18-20/11 Vi drar oss tillbaka från vardagens angelägenheter och relationer för att vila och vara i tystnad. Kostnad 400 kr. Anmälan, senast 14/11 till mattias.hjalmarsson@ kyrkanpacampus.se Missbruk och anhörighelvetet Föreläsning med Susanna Alakoski. Onsdag 5 oktober, kl 12.1012.55 i Aula Nordica, Umeå universitet. Gratis, utan anmälan.

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

www.umea.se/dragonskolan

HBTQ, tro, hopp och kärlek Regnbågsgruppen vill arbeta för allas lika värde. Vi ordnar regnbågsmässor och samtalskvällar. Ca fyra träffar/termin. Kontakta susanne.dahl@kyrkanpacampus.se

Meditation Tyst meditation tisdagar kl 12.15-13.00. Samtal Enskilda samtal och parsamtal utan kostnad. Kontaktuppgifter, se hemsidan. Andrum Enkel andakt onsdagar kl 12.1512.30. Efteråt kan du värma din mat och äta tillsammans. Läs mer på hemsidan om grupper för dig som växt upp i missbruksmiljö, är nyfiken på kristen tro eller som vill prata om tro och jämställdhet.

Gå med i Pride! Lördag 1/10, samling kl 12.30 i Döbelns park.

Öppet alla dagar

6.00-22.00

www.svenskakyrkan.se/umea/kyrkanpacampus www.facebook.com/kyrkanpacampus

VERTEX 6:  2016


Alexander Sundqvist. Bjuder på klassiska tips och recept anpassade till studentbudget.

– Veckoplanering gör allting mer effektivt, och gör också att man bara handlar det man behöver. Därför är det också bättre att handla mycket och sällan så att man undviker att köpa varor i onödan som man egentligen kanske inte behöver. Att äta mindre kött är såklart också en bra grej, då det inte direkt är den billigaste råvaran. Alexander Sundqvist i Vertex-intervju i våras. Under hösten bjuder han på fler recept lämpade för studentköket, med början på nästa sida.

VERTEX 6:  2016

29


Pasta med liiite mer finess. Alexander Sundqvist gör klart för servering. Hela receptet finns längre ner på sidan.

GOTT STUDENTKÄK TILL BRA PRIS Alexander Sundqvist bjuder på fler recept för den som vill laga bättre käk hemma, allt anpassat till studenters budget.

I Vertex nr 5-2016 (bild till höger) in­ tervjuades Alexander Sundqvist, kock och då umeåstudent på kvällskursen Vin och Mat. I anslutning till artikeln bjöd han på ett recept på kycklingbur­ gare. Under hösten publicerar Vertex några fler av Alexanders recept.

SOPPA PÅ GRÖNA ÄRTOR:

PASTA BOLOGNESE:

Alexander: – En lättlagad och smakrik soppa som passar perfekt till lunch. 4 port. Tid: 30 min

Alexander: – Jag gör min bolognese i ugnen, då får den en ”rostad” karaktär med djupare smak. 4 port. Tid: 30 min förberedelse + 2 tim. i ugn.

Ingredienser: 7 dl gröna ärtor 1l vatten 1 dl kycklingfond (egen) eller 3 st kycklingbuljongtärningar 1 dl vitt vin 1 gul lök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 3 lagerblad 0,5 dl färsk persilja 3 msk olivolja Salt Peppar Till servering: 4 ägg 2 avokado 1 dl gröna ärtor GÖR SÅ HÄR:

1. Fräs gul lök och vitlök i olja i en kastrull ca 10 minuter. Tillsätt lagerblad och vitt vin. 2. Koka tills vinet nästan kokat in i löken, tillsätt vatten och kycklingfond/buljongtärning. 3. När soppan kokat upp tillsätter du

30

Smakrik ärtsoppa. Klar att ätas. gröna ärtor och väntar tills det börjar koka igen. 4. Ta fram en kannmixer och häll i soppan, hackad persilja och olivolja. (Glöm ej att plocka ur lagerbladen innan du mixar). 5. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Servering: Dela äggen på hälften och fördela i djuptallrikar, tärna avokado och lägg runt äggen. Toppa med gröna ärtor och lite färsk persilja. Du kan nu antingen slå på soppan, eller servera den i en kanna på bordet. Ringla gärna över lite extra olivolja också. Se fler av Alexanders recept och tips: instagram.com/innovativegastronomy/

Ingredienser: 400 g köttfärs 1 gul lök, finhackad 2 vitlöksklyftor 100g rökt sidfläsk, i små tärningar eller 1 paket bacon, finhackat 1 morot, fintärnad 1 palsternacka, fintärnad 1 frp krossade tomater 2,5 dl rött vin 3 lagerblad 1 msk oregano 1 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 1 msk olja 4 portioner spaghetti Till servering: 4 nävar ruccola Riven parmesanost God olivolja GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att steka det fintärnade sidfläsket i olja i en ugnsfast gryta. När det fått fin färg tillsätter du

Pasta Bolognese. Mmm... fintärnade morötter, lök, vitlök och palsternacka. Stek ytterligare ett par minuter, det får dock inte brännas! 2. Tillsätt köttfärs och fortsätt steka samtidigt som du ”mosar” färsen så att den blir i mindre bitar, därefter häller du på rött vin, krossade tomater och kryddor. Koka upp allt och skjutsa sedan in grytan i ugnen på 175 grader i ca 2 timmar. 3. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen så att den är klar samtidigt som bolognesen.

Servering: Servera i pastaskålar med färskriven parmesanost, ruccola och god olivolja. …och missa inte:

Fika schysst på campus och skippa skitsnacket Läs artikeln på vertex.nu

VERTEX 6:  2016


2016. Guitars - The Museum.

Varmt välkommen till Umeå! ...och till Guitars - The Museum. Vi berättar historien om de två tvillingbröderna Samuel och Michael Åhden som under 40-års tid har samlat och därmed skapat en av världens absolut finaste gitarrsamlingar med tillhörande rekvisita. På Guitars blir ni alltid mottagna av en guide som tar Er igenom berättelsen om samlingen. Varje dag, måndag - lördag kl. 12:00 & 15:00 & 17:00 avgår dessa guidade turer. Det är drop in som gäller, ni behöver alltså inte förboka denna upplevelse. En guidad tur tar ca. 60 minuter, plus den lilla frågestund som alltid uppstår efter turen.

Ert sällskap kanske har behov av en visning och guidning under andra tider? - Inga bekymmer, säger vi. Vi kan skräddarsy privata guidningar som passar Er. Ett exempel är Kronjuvelsguidningen som är en lite effektivare variant, där man under 30 minuter tar del av det mest exklusiva föremålen i samlingen. Detta är en eftertraktad guidning för företagssällskap som har ett lite tightare schema. Denna tur förbokas. Vänligen kontakta: Ottiliana Rolandsson, museichef - om ni har några funderingar kring Guitars. ottiliana@guitarsthemuseum.com tel: 072-511 87 81

GUITARS - TRE VERKSAMHETER. ETT HUS.

Våra Öppettider MUSEUM Måndag - Lördag

kl. 12:00 - 18:00

MUSIKAFFÄR Måndag - Lördag

kl. 10:00 - 19:00

RESTAURANG & BAR Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag

kl. 15:00 - 23:00 kl. 15:00 - 24:00 kl. 15:00 - 01:00 kl. 15:00 - 01:00 kl. 15:00 - 02:00 kl. 15:00 - 02:00

Guitars. V Norrlandsgatan 30 Tel: 090 58 090 info@guitarsthemuseum.com Untitled-1 1

VERTEX 6:  2016

2015. www.guitarsthemuseum.com 2016-06-09 11:24

31


  Namn: Hoda Zaid  Ă…lder: 25  * Kommer frĂĽn: UmeĂĽ  ##"%#" Pluggar: Statsvetenskap D  %)! ###!) $#%" #

Foto: Elin Berge

SĂ–KER NYBOSTAD? BOSTAD? SĂ–KER DU DU NY

Gillar: vänner att träna utvecklingspolitik

Vill du jobba med frĂĽgor som rĂśr:

 

 !

Visst vet att att medlemmar och bosparare HSB für fÜrtur itillHSB Visst vetdudu medlemmar och i bosparare vüra fina hyresrätter i Umeü och pü münga andra orter i landet. für fÜrtur till vüra fina hyresrätter i Umeü och pü Dessutom bygger vi nu attraktiva och prisvärda bostadsrätter münga andra orter i landet. pü MariehÜjd, nära Universitetet.

- demokrati

!# - rättvisa

!)##%" - jämställdhet

)"#)# - miljĂś - fredsbyggande

+

Dessutom bygger vi nu attraktiva och prisvärda Läs mer pü hsb.se/umea bostadsrätter pü MariehÜjd, nära Universitetet.

NULJRFKNRQÂľLNWHU

!"' - utveckling

!(#! - mänskliga

$#% rättigheter

)"!)###!

Vi har utbildningen fĂśr dig!

  ! 6WDWVYHWHQVNDS)UHGVRFKNRQÂľLNWVWXGLHU

A-C-nivü och Masternivü ##"%#" !" (#"#$!  %*"#!%* Läs mer pü www.pol.umu.se )"! *

Swedbank är kontofÜrande bank fÜr HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning fÜr sin sammanlagda kontobehüllning i banken med ett belopp som motsvarar hÜgst 100 000 euro. Riksgälden betalar ut ersättning inom 20 arbetsdagar frün den dag banken fÜrsatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.

Läs mer pü www.hsb.se/umea

Statsvetenskapliga  institutionen &&& $" $$ "

www.jus.umu.se www.pol.umu.se

VETENSKAPSLUNCHER

Tema: Säkerhet. Torsdagar kl. 12.15, KafÊ Station Fri entrÊ. KÜp lunch eller fika i god tid. FÜredragen tar 20 minuter, efterüt finns tid fÜr frügor.

8.9

Spotifys säkerhetshül – om botar som informanter Pelle Snickars, kultur- och medievetenskap

15.9

Säkert tügresande – har det spürat ur? Rebecca Forsberg, kirurgisk och perioperativ vetenskap, Kunskapscentrum fÜr katastrofmedicin

22.9 Frün krig till fred och kanske krig igen – geopolitiska aspekter pü Sveriges säkerhet Martin Hürdstedt, historia 29.9 Kan vi Üvervaka oss fria frün risker och hot? Markus Naarttijärvi, juridik

www.umu.se

32

6.10

Antibiotikaresistens – är slaget fÜrlorat? Fredrik Almqvist, kemi

13.10 Resistenta bakterier – ett globalt säkerhetshot Anders Johansson, klinisk mikrobiologi 20.10 Alla datorer är pü internet – risker med digitalisering och automatisering Petter Ericson, datavetenskap 27.10 Kan Sverige hantera ett storskaligt terroristattentat? Veronica Strandh, statsvetenskap

#vetenskapsluncher Vetenskapsluncherna sänds live pü umu.se SÜk pü Vetenskapsluncher.

VERTEX 6:  2016


FÖRST PÅ KRÖNIKA: GRETA HANSSON VIKSTRÖM OM NYA TAG EFTER EN HEMSK SOMMAR:

ETT FÖRSÖK ATT MINNAS I FÄRG Vi kanske bara har en sommar? Vi kanske bara har en svart sommar? Den sköljer över oss som tiometersvågor. Vi kommer minnas allt i färg efteråt. VERONICA

Maggios

Greta Hansson Vikström. Läser till journalist i Umeå.

”Svart sommar” följer mig till sommarens sista svala dag. Ända upp till Norrland där studierna återigen, och förhoppningsvis med en touch av glädje och lycka, ska förgylla vår vardag en tid framöver. Vi får

Hård duell... Sten-sax-påse är en av grenarna när nya datavetarstudenter tas emot på campus. Förstapris: en vaniljmunk.

försöka – medan mörkret tar våra D-vitaminer ifrån oss och när solen lämnar en svart sommar bakom oss – att minnas allt i färg efteråt. NÄR JUNI INFANN SIG

kom sommar­

Närkontakt och nervpirr när nya studenter tas emot LÄS MER PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS/

jobben som en svart eller färgglad vind över våra axlar och bytte ut tentor och en väldigt vacker majmånad i Umeå. Men även då sköljde dödsvågen över oss via media i det trygga landet i norr. Gisslandra­ ma i Normandie, terrorattack i Nice, yxattack utanför Würzburg i Tyskland och stor militärkupp i Turkiet var bara några av dåden som ingen ville vara med om... LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR

VERTEX 6:  2016

FUSK ÄR DJUPT orättvist och måste få allvarligare konsekvenser. Det menar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Nu har regeringen beslutat om två ändringar i högskoleförord­ ningen. Hädanefter kommer den som fuskar på Högskoleprovet stängas av i två år från deltagan­

de i provet, och genom utökade befogenheter kommer Universi­ tets- och högskolerådet att kunna bedöma fusk som brott. Regeringen hoppas att åtgär­ derna ska avskräcka provdeltaga­ re från att fuska. [publicerat 8 augusti 2016]

VÄLKOMMEN KALLDUSCH n  Umeås ALS-forskarteam fick sig idag en rejäl kalldusch av Björklö­ vens A-lag utanför T3 center. Chockade skrik blandas med skratt när hockeylaget häller is- och vatten­ fyllda plastbyttorvänds över Umeås ALS-forskarteam. För tredje året i rad genomförs ”Ice Bucket Challenge”, som fått människor i hela världen att hälla hinkar med iskallt vatten över sig och donera pengar, vilket har ökat stödet till ALS-forskningen avsevärt. – Vi är två olika lag som kämpar för olika saker, men i dag delar vi samma mål: att öka medvetenheten om ALS, säger Anna Wuolikainen, forskningsingenjör vid Kemiska in­ stitutionen. Läs hela artikeln på vertex.nu [publicerat 22 augusti 2016]

33


Håll koll på tiden!

STUDENTERBJUDANDE 20% off på klipp / färg / sling Mån-Tors kl. 10-13* Boka tid: nikitahair.se

*Längre behandlingar måste påbörjas innan kl 12. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Mot uppvisande av giltig studentlegitimation. Gäller Nikita Hair MVG Gallerian (090-2053910) och AVION shoppingcentrum (090-3408940). Marknadsgatan 3, Umeå, Tel. 090-770590 Götgatan 6B, Umeå, Tel. 090-772927, Stjarnurmakarna.se

Intresserad av friluftsliv och barn?

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Hösten 2016

Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare. Ditt intresse för barn och natur räcker och du lär dig efterhand ”learning by doing”. Vi håller till mest runt Röbäcksskogen med omnejd Vi delar ansvar och utbildning finns att få. Är transport ett problem då kan vi hjälpa till med busskort. 8 sept Maktsalongen

Malin Hellkvist Sellén 24 sept Linda Fagerström 30 sept Kakan Hermansson 27 okt Om kvinnohusockupationen i Umeå 17 nov 179 år av ensamhet 24 nov Nina Björk Välkommen!

En del av Umeå kommun

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

34

Intresserad av friluftsliv och barn?

Intresserad, 15 sept ring Moa Maria Svan Vängbo 13 56 57, 070-675 32 90 eller Kerstin Helmsjö 222 43, 22-25 sept Missionären av 070-325 11 37

2015-03-18 09:42

Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare

Ditt intresse för barn och natur räcker, du lär dig efterhand ”learning by doing”. Vi håller mest till runt Röbäcksskogen med omnejd. Vi delar ansvar och utbildning finns att få. Är transport ett problem kan vi hjälpa till med busskort.

Intresserad? Ring Maria Vängbo 070-675 32 90 eller Kerstin Helmsjö 070-325 11 37 www.teg.scout.se

VERTEX 6:  2016


Hösten 2016

Studieverkstad på UB – för framgångsrika studier

Kom till vår drop-in:

Sök– och skrivverkstad

Studieverkstaden för dig som vill bli bättre på: • studieteknik • referenser • skriva

• muntliga presentationer • informationsökning

Matnyttiga måndagar

Föreläsningar

Måndagar kl. 12.15 – 12.45 erbjuder vi korta lunchföreläsningar i Studieverkstaden, UB. Ingen anmälan krävs.

Flera av våra föreläsningar återkommer varje termin. Vi håller till på Balkongen, UB. Ingen anmälan krävs.

Plugga bättre! 3 okt

Akademiskt skrivande 1: Skrivprocess och struktur 12 okt 14.00 – 15.30

Svårt att komma i gång med skrivandet? 10 okt ”Jag gör det där sen…” 17 okt Utnyttja tiden bättre med Pomodoro-metoden 24 okt Lyckas bra med din presentation 31 okt Lär dig hantera din talrädsla 7 nov Varför ska man referera? 14 nov Sömn och återhämtning 21 nov Hur refererar man till en webbsida? 28 nov Att vara eller prestera – hur vet jag vad som är viktigt? 5 dec

Akademiskt skrivande 2: Språk och stil 26 okt 13.15 – 14.45 Bli studiesmart, del 1 21 sep 13.15 – 14.45 18 okt 13.15 – 14.45 Bli studiesmart, del 2 6 okt 13.15 – 14.45 25 okt 13.15 – 14.45 Att hålla en muntlig presentation 4 okt 13.15 – 14.45 Att förstå och besvara frågan 5 okt 13.15 – 14.15 8 nov 13.15 – 14.15 ”Jag ska bara…” 12 okt 12.15 – 13.30 23 nov 12.15 – 13.30

torsdagar kl. 14 – 16 i Studieverkstaden

Say Hello to the Writing Process A lunch lecture series about successful academic writing strategies. Tuesdays and Thursdays 12:15 – 13:00 at the Balcony, University Library. No need to sign up.

Sept. 6

What is the Academic Writing Process?

Sept. 8

How to Better Plan and Manage your Time

Sept. 13 Work Successfully as a Group on Assignments Sept. 15 From a Topic to a Research Question to a Thesis Statement Sept. 20 How to Find the Right Sources for your Paper Sept. 22 Evaluating Sources for Credibility and Reliability Sept. 27 Make Referencing Easier Sept. 29 Learn How to be a Critical Reader Oct. 4

Improve your Note Taking Strategies

Oct. 6

Smarta sätt att läsa vetenskapliga artiklar 11 okt 13.15 – 14.45

Use Mapping to Help Develop your Writing

Oct. 11

The Importance of Structure in an Academic Text

Så hittar du det viktiga i texten 9 nov 13.15 – 14.45

Oct. 13

How to Write an Effective Paragraph

Att skriva rapporter och uppsatser 15 nov 13.15 – 16.15

Oct. 18

When and How do I Quote, Summarize or Paraphrase?

Att hålla en muntlig presentation 22 nov 13.15 – 14.45

Oct. 20 Polishing your Paper – Editing and Proofreading Oct. 25 How to Adapt your Paper to a Presentation

Hitta oss på:

Oct. 27 Tips for Writing a Job Application Letter

Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 6:  2016

35


– FAKTORN FINNS HÄR –

36

MÖT TUSENTALS STUDENTER:

FOTA OCH SKRIV FÖR VERTEX:

TIPSA OCH SÄG VAD DU TYCKER:

n EN ANNONS i Vertex syns – och många potentiella kunder finns bland Umeås tusentals studenter! Nästa nummer utkommer den 4 oktober, bokningsstopp den 16 september. Läs mer: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

n GILLAR DU ATT skriva, fota, teckna eller korrektur­l­äsa? Hör av dig! Vertex söker alltid nya studenter som vill vara med. Att frilansa för Vertex är kul, utvecklande och okomplicerat. Läs mer: vertex.nu/om-vertex/frilansmedarbetare/

n VET DU NÅGOT som du tycker att fler borde känna till? Har du ett nyhetstips? Händer det upprörande saker på din utbildning? Eller har du synpunkter på Vertex och vad vi skriver om? Hör av dig! Läs mer: vertex.nu/om-vertex/tipsa-oss/

VERTEX 6:  2016


Martin wants to get the job done. He couldn’t without metals. Means of communication are essential for growing communities. They bring people and jobs closer together and make it possible for people to move forward in life. Trains, buses and tablets all depend on copper and zinc, that are used in everything from electrical wires to steel bodies. Martin is ready to do his best, and so are our metals.

Zn Au

Ag

Cu

DU HITTAR OSS PÅ RENMARKSTORGET 12.

VERTEX 6:  2016

TILL ALLA STUDENTER

NYA LÖPLABBET

10%

VÄLKOMMEN TILL

Rabatten gäller vid uppvisat studentleg på alla produkter och tjänster i alla våra butiker. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden eller nyttjas i webbshopen.

Metals for modern life

37


You want to make a difference everyday. So do we.

Life Inspiring Careers

www.sca.com

Var med och bygg framtidens skola Vi söker Lärare Förskollärare Kontakt: tel 0970-818 000 vx

PRISEXEMPEL

Student/ pensionärsklipp: 360:Klipp: 390:Färg: 1000–1300:Extensions 2900:-

(remyhår, 50 cm, 100 slingor)

Namn, Namn, Namn

SalongCut Läs mer på www.gellivare.se/Lediga jobb

Gällivare kommun

Vacker brunfärg Anti-age effekt D-vitamin

Salongen mitt i Campusområdet

Boka på

www.salongcut.se eller ring 120720 Klintvägen 35, Umeå

www.umekajak.se

Kajakturer i havsmiljö Guidade turer och uthyrning i Karlsborg/Holmsund och Skeppsvik

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

38

Öppet alla dagar

6.00-22.00

Studenter har 100 kr rabatt på guidade turer i Karlsborg/Holmsund.

VERTEX 6:  2016


KRÖNIKAN:

Den största tjusningen med studentlivet är att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang, skriver Jenny Pira i sin Hej då-krönika.

VAR ÖPPEN FÖR FÖRSLAG! Jag hann knappt låna biblioteksboken innan det var dags att lämna in den igen och dra ut på nya äventyr. Jag tog examen i juni och har sedan dess tänkt mycket på vad de senaste tre åren verkligen lärt mig, men inga skrivna ord i krönikeform kan någonsin göra tiden på Umeå universitet rättvisa. Så utöver gråtmilda floskler vill jag (som sista bidrag till Vertex) ge nya studenter en snabbkurs i ”Universitetet – funktio­ ner och floskler som behöver berättas”. Det finns vissa saker som är värda att få överstökade direkt, som att skaffa skrivare och Eduroam. Genom universitetet får du tillgång till ett Eduroam-konto som låter dig surfa gratis på flera platser utanför skolan, till exempel på vissa flygplatser, andra universitet och torg över hela världen. Utnyttja det! När du läst färdigt detta är det marsch iväg till Servicedesk i MIT-huset för att registrera dig!

VIKTIGT TIPS:

Torsdagskaraoke är obligatoriskt första terminen. VIKTIG VARNING 1:

Ramla inte i campusdammen på jakt efter Pokemon.

Passa på att absorbera alla

berätta något jag önskar att någon sagt till mig: Du kommer aldrig ha dina vänner så nära och tillgängliga som nu. En dag splittras ni och sprids över hela landet – då är håltimmarna över, tentafester­ na slut och kårhuset stängt för gott. Efter examen kommer du att känna dig väldigt annorlunda; full av förväntan men kanske aningen ensam. Den största tjusningen med studentlivet är nämligen att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang. Det hittar man sällan utanför campus.

SLUTLIGEN VILL JAG

VIKTIG VARNING 2:

Passa er för cyklister på Tvistevägen!

LEKTION 1:

LEKTION 2:

LEKTION 3: Det är okej att grina, skrika, spotta och spy. Det är okej att få ett underkänt, bryta ihop på paviljongen eller svimma innan presentationen. Många sätter stor press på sig själva till priset av sitt välmående, men låt det inte gå för långt, Studenthälsan på campus finns där om du behöver prata.

nya intryck, insikter och erfarenheter – var öppen för förslag! Som ny såg jag kursarna som konkurrenter och gömde mig för korridorsgrannarna, men konkurrenterna blev med tiden mina bästa vänner och de gamla grannarna blev min familj. Våga utmana dig själv för det är just det som studierna är till för. Anslagstavlorna i Lindell & Hum-huset visar ofta aktiviteter där man lätt vidgar sina vyer!

JENNY PIRA

Namn: Jenny Pira. Ålder: 23. Bor: Göteborg. Har pluggat: Medie- och kommunikationsvetenskap, inrikning strategisk kommunikation, Umeå universitet. Tog examen: I juni 2016. Gör nu: Jobbar som kommunikatör på Estrella AB i Angered.

Din självklara fest/maskerad butik på Ålidhem Centrum

Öppett : Onsdag - lördag 12:00 -18:00

G

20% Klipp ut och ta med denna annons så får du:

RABAT T

på alla resväskor! Denna kupong gäller vid ett köp till och med 2016-10-02 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

VERTEX 6:  2016

Väskan Avion Shoppingcenter Väskan City Rådhusesplanaden 1

39


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån, tis, tors 09.30-15.00 Ons, fre 13.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Du får per automatik ett uppdaterat medlemskort hemskickat i början på varje termin. Du får både Mecenats och Studentkortets rabatter och förmåner. 6-terminsmedlemskapet kostar 900kr. Du sparar 540kr jämför med om du förnyar ditt medlemskap varje termin.* För distansstuderande kårmedlemmar kostar medlemskapet 400kr för sex terminer. Du stöttar kåren i vår gemensamma strävan att förbättra universitetets utbildningar och den studiesociala miljön på campus. Du får möjlighet att vara med på aktiviter som anordnas av kårföreningen på din utbildning samt ha tillgång till campus alla kårpubar. Du har även ett antal exklusiva medlemsrabatter. Sign up for six-semester membership at the Umeå Student Union The Umeå student union is introducing a new type of membership, the six-semester membership, at a cost of 900 SEK. You save 540SEK compared to paying membership separately each semester!* The Umeå student union is the official representative body for students of arts, social sciences and teacher education. The Umeå Student Union works in areas such as quality of education, housing, improving conditions for both on- and off-campus studies, equality and diversity within the university. As a member of the student union you can participate in your under-organisation’s activities. you have also access to the student pubs. You have also a bunch of exclusive membership discounts

40

VERTEX 6:  2016


Har du problem med din cykel?

STUDENTERBJUDANDE 20% off på klipp / färg / sling

Största cykelverksta´n i stan!

Mån-Tors kl. 10-13* Boka tid: nikitahair.se

Öppettider Vard 9.30-17.30. Lörd 10-13 Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

Välkommen in så hjälper vi dig så fort vi kan!

Vår kunniga personal hjälper dig gärna med reparationer i vår egen verkstad.

Häradshövdingeg. 11 Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

*Längre behandlingar måste påbörjas innan kl 12. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Mot uppvisande av giltig studentlegitimation. Gäller Nikita Hair MVG Gallerian (090-2053910) och AVION shoppingcentrum (090-3408940).

090-14 01 70

Häradshövdingeg. 11, Umeå • Telefon 090-140 170

KOM OCH UPPLEV HÖSTENS ÄVENTYR MITT I CITY! Megazone erbjuder massor av äventyr och aktiviteter som passar de flesta. Perfekt för kompisgänget, klubblaget eller bara ett bra tillfälle att umgås!

FORTET:

26 kluriga celler att lösa – för lag på 3-4 personer

LASERDOME:

STANS GODASTE BURGARE:

Eget café och restaurang med många platser

BILJARDHALL:

Adrenalinfyllt actionspel

Tolv högklassiga biljardbord. Köp valfri lunchmeny och få en halvtimmes biljard

PHAZERZONE:

ARKADHALL

FESTLOKAL:

HYR SEGWAY:

Inomhuspaintball – vågar du? Festlokal med dusch och bastu

Massor av häftiga spel Segway är ett eldrivet fordon på två hjul

Välkommen till en av norra Sveriges största nöjesanläggningar – mitt i centrala Umeå!

www.megazone.se Östra Rådhusgatan 8B, Umeå | 090-13 07 77

VERTEX 6:  2016

41


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2016/2017 Det årliga dammplasket går av stapeln onsdagen den 7 september. Kom och titta på när nolla smörar för festerierna och flyter (i bästa fall) över dammen på egenbyggda flottar! Under året kommer kårhuset Origo som vanligt erbjuda EPP (efterplugget-pub) på tisdagar och fredagar. Kolla in facebook.com/karhusetorigo för mer information. Kårfiket Mitum i MIT-huset har öppet måndag till fredag, 8-16. Här kan du ta en kopp kaffe mellan föreläsningarna och dagens lunch serveras mellan 11-13. Vill du bli medlem eller har frågor om medlemskap, kom till oss på kansliet. Här jobbar hela kårstyrelsen och dessutom Kerstin som är vår medlemsansvarige. Du hittar oss i MIThuset plan 3, ovanför kårfiket Mitum.

Kårstyrelsen med kårhuschefen för Origo och Uniadens projektledare

Foto: Adrián Clarenbeek

Välkommen till NTK, din studentkår! Välkommen till ett nytt år på Umeå universitet, både du som återvänder efter sommarledigheten och du som kommer hit för första gången. Välkommen också till Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK, kåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent. I 18 år har vi arbetat för att studenternas utbildning och studietid ska överträffa allas förväntningar! Engagemang Vi fungerar tack vare våra engagerade medlemmar och skulle aldrig kunna göra vårt jobb utan dem. Det finns

många anledningar att engagera sig; en bygger ut sitt kontaktnät, får ett rikt socialt liv och har möjligheten att påverka kårens verksamhet på alla dess nivåer. Kunskap Kunskap bringar engagemang och vice versa. Vi tror att ett engagemang måste bygga på en bakomliggande kunskap. Genom en utökad kunskap om varför och hur kårens arbete fortgår samt den ideella verksamhet som kåren bygger på kan fler bidra till den! Målbilden är att genomen mer mänsklig uppfattning om kårens verksamhet kunna bidra till en ökad

kunskap och gemenskap. Vakanser Just nu söker vi en arbetsmarkmanadsanvarig, och en studerandeledamot. Om du är intresserad av någon av dess poster, eller vill veta mer om vilka poster som är vakanta, kontakta valberedning@ntk.umu.se.

Som alla år kommer vi göra det NTK gör bäst, nämligen att bevaka er studietid, studiemiljö, utbildning och kontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Om du har några frågor, tankar eller idéer rörande kåren, eller bara vill se vilka vi i kårstyrelsen är och kanske snacka en stund är du alltid välkommen till kårkansliet i MIT-huset på plan 3.

Kontakta oss! Johannes Henriksson Kårordförande

Lina Ögren Kommunikationsansvarig Vice kårordförande

Hanna Norberg Studiesocialt ansvarig

Petra Holmbom Utbildningsbevakare

Helin Bäckman Kartal Kårhuschef

Taymaz Tahmasebi Aria Projektledare Uniaden

Sara Ölmelid Studerandeledamot

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 98 kommunikation@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 94 origo@ntk.umu.se

070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

viktor.gydemo@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

42

VERTEX 6:  2016


N O G Ö S A L G A T T E L P KOM

ALLT INGÅR! SAT PRES

TE K A P IS! PR

ENKELSLIPADE GLASÖGON: ALLT DETTA INGÅR:

1500:-

l Valfri märkesbåge upp till 2000 kr l Reptåliga tyska kvalitetsglas l Super Antireflexbehandling l 1 års Allrisk & fri service l Fodral & putsduk Erbjudandet gäller endast i våra butiker i Umeå och Luleå.

Kvalitet & service till rätt pris!

VERTEX 6:  2016

UMEÅ Kungsgatan 45 Tel: 090-343 58 08

Kvalitet & service till rätt pris!

43


MÖT TUSENTALS UMEÅSTUDENTER

Håll koll på tiden!

4: 2015

STU DEN TID NIN TGEN

ÖVER

HINDR

EN I U MEÅ

SIRI SIK TUFF TÄ TAR PÅ VLING [SIDOR

NA 10 –11]

BRÄNN

MOTIO

NSLOP

BOLLS

JOHANS

P

s ska bli

pp en traditio

n.

STU DEN TID NIN TGEN

M O T TA

HELGE

N

[SIDOR

NA 9– 11]:

MÅLET MILJÖ ÄR KAMP Brännbollen ALLA PÅ ATT cupvin [SIDAN återkommer 22]: naren Eric GRE alltid i Umeå. Boström,ENP SKA SPR CAMPUS tips. Lag EACVertex som bjuder som främst E har INGA SIK på smarta träffat satsar TAR på show nybörjarIN SIG Idrottsvetens skoj får PÅ STU och drar igång kaplig förenin gen DENTER också sitt. ett välgöre som de nhetslo hoppa Greenp [SIDAN

5: 2015

SON,

SID 2: Efter att ha läst den 435:e jobbann kom jag onsen på finns något att det kanske som kallas prenum erationstjänst.

SLÅ ME D OCH HA MÅTTA ROLIGT

:

I höstas vann course racing umeåstudent en träna ännu i USA. Nu har Siri Englund VM hon i Obstac hårdare. I maj tävlar tagit studieuppehål le hon i Umeå. l för att

KARIN

5]:

eace Umeå och har etablerat sig att hända till hösten komme i saker på r campus. det

CAMPU

GNING

JENNY

plaska inte är eller frågan

SFIKEN

PÅ CA MP

US [S IDA

PIRA, SIDAN

7: 2012

2:

Kackerl ackorna flyttar hem, lössen in på Ålidmyser i väggarn a och silverfis na simmar kari tentasv etten...

KARIN

kollektivavtal

.

år

5]:

Bäckst Umeå studen röm, vaktmä stare på tkår sedan pension 1970, går till somma i ren.

6: 2012

SON, SID.

9­10: 20 12

PÅ CA MP

N 28] :

INGÅN

ELITID

G & N YHE

ROTT

OCH S TUDI

HOpp

ER

BOstaD PERSON ET PLE Ja, om man ORTRÄ skaOs PORTR TTET [ AL UTA nu ska travest VE stÖr stU på ÄTTET 27]: när det AVTALDamm komme N [SIDAN Dier ELITA”ViktigaR r till en så era en dammt 2 3 ] : fÖr PÅplasket orr pjäsför TOM fuktig mottag TVÅ VTAL st är . Vann Allt från nYBÖrJ fattare FIK PÅ ningstrMY snowbo aditionTACKAR Flera ard och VaD lOp are represe CAMPUS tävlingen gjordeFÖR i alla fallSIG som inlines till nterat nybörja EnergitEFT friidrott pet avtal. Vertex bland Umeåsstå re har funder Fiken i Beteen hoppa av och fotboll 250 studen r fÖr at på kollar in de eller byta 91 TER eknik. ER grund Humanisthusedevetar- och studenttätast ter med”elitidrofinns bostadsort att MINER av bostad Linda Morén t har i många tts­ e elitlage på drivits utan ssituationen. n i stan. är Tommy [SIDAN

JOHANS

Jag ringade 19: in ”JA” flera alla påståengånger vid den som handla de om kallt negativ a inverka väders n på mig och mitt liv.

TER [3 ,5,6

]:

[SIDA

N 5]:

en av tre studenter läkararrangerarsom är med och AIDS-loppet i Umeå.

STUDE

NTEKO

NOMI

US / P ORTR

ERIK HILLBOM

UTMANI KREATIVNG FÖR ITETEN ÄTTET

[SIDA

, SIDAN

BERTIL

JANSON

,

SIDAN Vertex 3: är en som skriver manick möjligt om allt som och utbildn rör student liv ingsfrå Umeå univers gor i itets närhet och periferi

.

N 43] :

]: EN MAJ Bark ORITETutbildningen iJonssoPn Ooch R T Rtvå T E T mpisar MISSNÖ hem förstap Umeå tog Ä Tkursko [23 med en riset i enSAM JD innova ] :på arkitekt­ nationTAL SIN EKO MED ell tävling tiv entrélösning för arkitek NOMI HANDLA SOM tstudenter. Vertex har frågat 100 LIVET I R OM i Umeå studenter om STORT flesta tyckerprivatekonom in. De Diakon att [Joanna 6

den är ”dålig”.

17:

Den plastiga “trycka ner halsen” -musike myset i n ställer jag mig skeptisk till. det finns också riktigtMen bra julmusi k.

en Åsa Norin Kyrkan beskriv på ”multire campus som ett er ligiöst kapell” .

FÖRST

PÅ VE RTE

X.NU [2]: PREMIÄ VERTEX R FÖR WEBBTIDNYA NING

Läs nyhete skicka in rna, följ blogga rna, bilder – och biobiljetter eller en vinn kanske femhundring .

NY SO M STU DE

NT

[15–19 ]: ATT INT E VETA HUR NÅG KOMMER ONTING ATT BLI

Några grundl och reflekt äggande tips, att börja ioner kring det råd här plugga på univers med itetet.

MÅNGA VILL VA’ MED – BOKA ANNONS I TID: UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 7-2016

16 september

4 oktober

Vertex nr 8-2016

14 oktober

1 november

Vertex nr 9-2016

16 november

2 december

Boka annonsplats i Vertex. Prata med Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513, christoffer.zackrisson@display-umea.se eller Fredrik Sjödin, fredrik.sjodin@display-umea.se, 090-711 504

Marknadsgatan 3, Umeå, Tel. 090-770590 Götgatan 6B, Umeå, Tel. 090-772927, Stjarnurmakarna.se

Var med och bygg framtidens skola Vi söker Lärare Förskollärare Kontakt: tel 0970-818 000 vx

4 OMFATTANDE DISTRIBUTION: n Vertex delas ut med Posten till medlemmarna i Umeå student­kår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Dessutom delar en idrottsförening ut tidningen i alla brevlådor i Umeås student­bostadsområden. Varje nytt nummer läggs också ut i tidningsställ på campusområdet i Umeå. Till detta kommer att Vertex skickas med internposten till alla institutioner och centrum­bildningar vid Umeå universitet. Den omfattande distributionen är en klar fördel för annonsören – man vet att tidningen och de annonser den innehåller med når läsarna. 4 HOMOGEN OCH VÄLDEFINIERAD MÅLGRUPP: n Vertex läsare är primärt studenter och forskstudenter vid Umeå universitet. Medelåldern för grundutbildningsstudenter är 27,8 år. 4 OMTYCKT OCH UPPSKATTAD TIDNING: n  I en läsarundersökning (via surveymonkey.com) uppgav 78,8 procent av de svarande studenterna att de tycker att Vertex är ”bra” eller ”mycket bra”. 4 INGEN MOMS ELLER REKLAMSKATT n  Annonser i Vertex är befriade från moms och reklamskatt.

Läs mer på www.gellivare.se/Lediga jobb

Gällivare kommun

G

20% Klipp ut och ta med denna annons så får du:

RABAT T

på alla resväskor! Denna kupong gäller vid ett köp till och med 2016-10-02 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

44

Väskan Avion Shoppingcenter Väskan City Rådhusesplanaden 1

VERTEX 6:  2016


VERTEX 6:  2016

45


PÅ CAMPUS:

en attraktiv och modern miljö för forskning och studier samt stärka universitetets nationella och inter­ nationella position. – Nu kommer studenter och forska­ re från den medicinska fakultetens olika discipliner finnas på samma ställe vilket ger högre kvalitet och större möjligheter. Studenter från universitetets olika fakulteter kom­ mer också ligga nära varandra vilket gör det lättare att umgås över grän­ serna, säger Richard Olsson, enhets­ chef vid lokalförsörjningsenheten. att vara med och påverka universitetets lokaler och ytor är stor och deras idéer har flera gånger fått genomslag, berättar Ric­ hard Olsson. Enligt honom har studen­ ternas åsikter stor betydelse för hur campus ska utformas på bästa sätt. –  Studenterna är oerhört viktiga för oss och de är med i planeringen av flera projekt, bland annat i styr­ gruppen för MBC. Tidigare exempel på studenters idéer som blivit verk­ lighet är bildandet av Infocenter i Universum. Det var helt och hållet ett resultat av studentarbete.

STUDENTERNAS VILJA

MBC, Medicinskt biologiskt centrum. Om- och utbyggnaden av Biologihuset är ett av många byggprojekt på campus som är delar av en större plan – att göra universitetet internationellt framstående. SKISS: LINK ARKITEK TUR

78 byggprojekt på campus ska förverkliga en vision Inte mindre än 78 byggnadsprojekt pågår just nu på campus och ännu fler finns i sikte. Flera av de större projekten är en del i Umeås 2020-plan med visionen att bli ett internationellt framstående forsknings- och utbildningsuniversitet.

En av faktorerna som ska ta universi­ tetet till sitt mål är de nyrenoverade och utbyggda laboratorierna i Säker­ hetshuset i Biologihuset som öppnar i höst. Där kommer forskare analysera naturens allra minsta byggstenar. – Med det nya transmissionsmikro­ skopet kommer vi forska om bakte­

VI HAR TAGIT EXAMEN: Biomedicinsk analytikerexamen: Hampus Olsson, Umeå; Karolina Abrahamsson, Umeå. Civilingenjörsexamen: Viktor Lindberg, Umeå; Marcus Hellman, Stockholm; Anna Henningsson, Umeå; Nora Ingebrand, Umeå; John Lundberg, S.Sunderbyn; Linda Lückner, Vällingby; Tove Pettersson, Göteborg; Joel Vedin, Bonässund; Madelene Holmgren, Umeå; Robin Edvinsson, Örnsköldsvik; Love Engman, Umeå; Anna Jonsson, Umeå; Joel Viklund, Umeå. Ekonomie kandidatexamen: Lisa Selberg, Luleå; James Smith, Irland; Taymaz Tahmasebi Aria, Lunde. Ekonomie magisterexamen: Elin Löfman, Söderhamn.

46

Namn: Amanda Almroth. Ålder: 28. Aktuell: Har nyligen tagit psykologexamen. Gör nu: Reser jorden runt innan PTP-tjänstgöring.

riers struktur, vilket är viktigt för att förstå infektionsbiologi, säger Linda Sandblad, forskare vid institutionen för molekylärbiologi. MEN DET STÖRSTA projektet äger rum i och vid Biologihuset. Medicinskt biologiskt centrum, MBC, ska skapa

Ekonomie masterexamen: Taymaz Tahmasebi Aria, Lunde. Ekonomie doktorsexamen: Yuna Liu, Borås. Filosofie kandidatexamen: Ulrika Höök, Skellefteå; Pontus Andersson, Umeå; Madeleine Eriksson, Umeå; Theresé Åberg, Nordmaling; Robert Karlsson, Luleå; Robert Veitch Bystedt, Umeå; Anna Lindkvist, Umeå; Isabel Palmebjörk, Umeå; Robert Sjökvist, Umeå; Stefan Karlsson, Umeå; Johan Ahl, Skellefteå; Emma Hoppman, Örnsköldsvik; Linnea Viktorsson, Umeå; Sanna Jonson, Umeå; Niklas Carlberg, Umeå; Matilda Johansson, Umeå; Maria Nyström, Umeå; Maria Naarttijärvi, Umeå; Joel Sundberg, Boliden; Sofia Johansson, Lycksele; Victor Linder, Umeå; Linus Eriksson, Umeå; Ida Sjöberg, Nylans; Isabell Vänman, Umeå; Erik Strand, Umeå; Sara

BYGGET AV MBC sker etappvis och be­ räknas vara helt klart 2019. Men re­ dan nästa höst väntas verksamheten succesivt börja flytta in. Då öppnar även Polishuset som sedan april i år vuxit fram intill Norra Beteendevetar­ huset. Även det projektet syftar till att samla utbildning och forskning på ett och samma ställe, samt flytta po­ lisutbildningen närmare universite­ tets övriga program. Ett projekt som ännu befinner sig i planeringsfasen är Beteendevetarhu­ sets ”Tanken”. Även här är syftet att integrera forskning, undervisning och samverkan på ett och samma stäl­ le, och skapa bra miljöer för detta. VENDELA WIKSTRÖM

Matti, Umeå; Kristin Stillmark; Hudiksvall; Niklas Lögdal, Umeå; Mikael Aller, Umeå; Mattias Lindberg, Umeå; Caroline Sandström, Umeå; Malin Stenman, Umeå. Filosofie magisterexamen: Linnea Viktorsson, Umeå; Mattias Gunnarsson, Klintehamn; Evelina Griborn, Tyresö. Filosofie masterexamen: Ally Kuziwa, Umeå; Anton Eriksmo, Vallentuna; Dennis Wikman, Umeå; Vili Yrjänä, Umeå; Mairon Åhlin, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Van Liem Nguyen, Umeå. Högskoleexamen: Benjamin Lundström, Umeå; Erik Samuelsson, Holmsund. Högskoleingenjörsexamen: Niklas Ask, Umeå; Ylva Häggkvist, Umeå; Amanda Åström, Sundsvall; Sara Andersson, Skövde; Jimmy Utterström, Holmsund.

VERTEX 6:  2016


PORTRÄTTET:

HANS ADOLFSSON ÅLDER: 52 år. AKTUELL: Ny rektor vid Umeå universitet från och med 1 juli 2016. FAMILJ: Frun Lena Mäler, prefekt för den största kemiinstitutionen vid Stockholm universitet. YRKESKARRIÄR: Utbildad kemist vid Stockholms universitet, doktorand på KTH, Postdoc på the Scripps Research Institute i San Diego, forskare och studierektor i organisk kemi, sektionsdekan i kemi, prorektor. KURIOSA: Tidigare elbasist i punkbandet Hymans som gett ut flera album där låten ”I dont need anybody like you” är deras största hit.

Hans Adolfsson. Punk-muggen fick Umeå universitets nye rektor i avskedspresent av studenter i Stockholm.

FRITID: vandra i naturen, resa, cykling, matlagning och fiske.

”Prata med de äldre studenterna” Kemiforskare i San Diego, basist i punkband och vandring i Himalaya är bara några av Hans Adolfssons meriter. Nu är han rektor vid Umeå universitet. – Jag söker ständigt nya utmaningar säger han.

Adolfsson är det på just detta sätt de fles­ ta framgångsrika yrkeskarriärer börjar. – Man kan fråga nästan vem som helst varför de vill studera ett ämne och få till svar att allt började med en inspi­ rerande lärare som gjorde ämnet roligt. lärde han sig att god sammanhållning, förmåga att arbeta tillsammans och ett bra ledar­ skap är nyckeln till framgång i såväl forskning som studier. Han förklarar att höjdpunkterna i den egna karriären har baserats på just dessa faktorer. Därför kommer rekrytering av bra lärare och forskare att bli ett viktigt ar­ betsområde för Hans Adolfsson när det kommer till att förbättra Umeå univer­ sitet ytterligare. – Universitetet är känt för att ha en bra trivsel bland studenterna, men det UNDER SIN UTBILDNING

När Hans Adolfsson 1985 blev antagen på kemistlinjen vid Stockholms univer­ sitet påbörjade han en resa som skulle visa sig bli ett livslångt äventyr. Att han bara ett par år efter examen skulle ar­ beta tillsammans med världsledande forskare, publicera mängder av veten­ skapliga artiklar, undervisa i kemi vid Stockholms universitet och tjänstgöra som rektor fanns inga tankar på då. Då var han bara en vanlig student som tack vare en mycket engagerad lärare fann ämnet kemi intressant. Enligt Hans

Juristexamen: Linnea Viktorsson, Umeå. Konstnärlig kandidatexamen: Simon Bengtsson, Bagarmossen; Aurora Engfeldt, Norrtälje. Lärarexamen: Jan-Erik Lauritz, Vilhelmina; Tomas Berglund, Sundsvall; Efwa Höglund, Saltsjö-Boo; Erik Lindgren, Umeå; Caroline Arvidsson, Umeå; Sigrid Ottosson, Umeå. Medicine kandidatexamen: Johanna Sarri, Kiruna; Simon Almgren; Sollentuna; Hampus Olsson, Umeå; Jennifer Viklund, Kalix. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Anton Eriksson, Umeå; Tengjie Shen, Kina. Odontologie kandidatexamen: Carina Lund, Kalix; Malin Martinsson, Lund; Katarina Granqvist, Skellefteå; Alaa Abdali, Sollentuna; Elina Danielsson, Sundsvall. Psykologexamen: Mats Ruuth, Luleå; Sofie Holmquist, Umeå; Amanda Almroth,

VERTEX 6:  2016

Vännäs; Sofie Andersson, Umeå; Cornelia Johansson, Umeå; Sanna Johansson, Umeå; Alexandra Johansson, Luleå; Tove Henriksson, Umeå; Jennie Davidsson, Kalix. Psykoterapeutexamen: Anneli Levin, Skellefteå; Stina Lindbäck, Umeå; Åsa Larsson, Skellefteå; Emma Langendoen, Umeå. Socionomexamen: Madina Korganbaeva, Umeå; Patrik Von Post, Umeå; Peter Westergren, Umeå; Anna Lindkvist, Umeå; Jenny Orahim, Norsborg; Elin Wass, Skellefteå; Elin Forsberg, Umeå; Caroline Sandström, Umeå. Specialistsjuksköterskeexamen: Anna Haglöf, Gävle; Ulrika Haglöf, Gävle.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

geografiska läget gör att vi måste vara mer aktiva än andra universitet i ska­ pandet av en attraktiv arbetsmiljö för att få duktiga lärare och forskare att vilja stanna kvar, säger han. HANS ADOLFSSON BERÄTTAR också att det känns bra att ta över ett på det sto­ ra hela mycket väl fungerande univer­ sitet, och att han än så länge inte har planer på några stora förändringar. – Det får utkristallisera sig med ti­ den. I höst vill jag bekanta mig med verksamheten och lära mig mer om den. Jag vill få en klar bild över vad vi i ledningen står inför och vilka frågor vi ska driva för att stödja både grundut­ bildning och forskning på bra sätt. Terminsstarten på Stockholms uni­ versitets kemistlinje ligger nu långt till­ baka i tiden, men Hans Adolfsson

minns fortfarande nervositeten och osä­ kerheten han och klasskompisarna kän­ de då. Därför vill han ge ett råd till de nya studenter som i höst påbörjat sina studier vid Umeå universitet. – Prata med de äldre studenterna. De har gått igenom samma sak och kan svara på frågor så att bilden av vad ut­ bildningen kommer innebära blir tydli­ gare och du kan känna dig tryggare. varit en ledstjär­ na och drivkraft för Hans Adolfsson, och han uppmanar nu alla Umeås stu­ denter att också följa sina drömmar. – Under utbildningen kommer själv­ klart inte allt vara lika roligt, men det är viktigt att hitta glädjen i det du gör. Ha kul! säger han och ler.

GLÄDJEN HAR ALLTID

TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX FÖR 5 ÅR SEDAN: et r liv sid 14-19 örja t Nu b studeN m o s

6: 2011

r Hårdare krav vöntaingen på nya lärarutbildn sid 5

ntrum Ofräscha stude atmosfär – och en härlig sid 16

ter ”Bindgalna cyklis ute efter att döda” sid 39

Vertex nr 6: 20111

n Vad är det bästa och sämsta med Umeå som studentstad? Den frågan ställer Vertex till kommunalråd, studentkårsordförande och ”vanliga” studenter för att få kläm på helhetsbilden inför en ny hösttermin. På minussidan hamnar lokaltrafik och busslinjer som är dåligt anpassade för studenter, ofräscha studentrum utan diskmaskiner i köken och bostadssituationen i stort, liksom dåligt utbud av kurslitteratur till vettiga priser. Samt att chansen att få jobb i stan, efter avslutade studier, är tämligen liten. På pluskontot listar de tillfrågade Umeås härliga och välkomnande atmosfär, närheten till allt (med cykel), en aktiv studentkultur, ett rikt kulturutbud och bra möjligheter att hålla på med idrott på hög nivå.

47


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

PÅ G PÅ CAMPUS: SEPT–OKT S E P T E M B E R : ON 6 SEPT: ”Vad jag pratar om när jag pratar om de naturliga talen.” Lars-Daniel Öhman, institutionen för matematik och matematisk statisik, håller docentföreläsning. Kl. 10.15–12.00 i Naturvetarhuset, N450. LÖ 10 SEPT: Pilgatans kulturmarknad, ett samarbete mellan Bokcafé Pilgatan, Kreativ Kollektiv, Verkligheten, ABF och Bildmuseet. Studenter på Konstnärligt campus medverkar med försäljning av egna arbeten och Bildmuseets bildverkstad är öppen för besökare i alla åldrar. Pilgatan (Öst på stan) och Konstnärligt campus kl. 11.00–15.00. SÖ 11 SEPT: Prova på parkour! Som en del av Norrlandsoperans helg (9–11 sept) med fokus på urban kultur ges alla som vill möjlighet att testa parkour. Utmanande, kreativt och lekfullt, inga förkunskaper behövs, fri entré. Kl. 11.00– 14.00 på torget framför Bildmuseet, Konstnärligt campus. MÅ 12 SEPT: Riksdagsman Björn von Sydow (S) föreläser om ”Security and solidarity”. Humanisthuset, hörsal E, klockan 15.00–17.00. Arr: Utrikespolitiska föreningen, Umeå. TI 13 SEPT: Partnerdagar. Umeå Studentkår bjuder in studenter att träffa kårens samarbetspartners. Lindellhallen, Samhällsvetarhuset, kl. 10.00–14.00. Även 11 okt och 15 november. ON 14 SEPT: FabLab Sliperiet. FabLab är en öppen verkstad med en rad olika digitala produktionsoch prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, olika symaskiner, laserskärare och mjukvara att skapa i. Det drivs av volontärer som hjälper dig att komma igång. Fri entré. Ta med material eller köp det till självkostnadspris på plats. FabLab Umeå är del i ett internationellt nätverk med syfte är att stärka lokal innovationskraft genom att tillhandahålla verktyg för digital tillverkning. FabLab arrangeras i Sliperiet på Konstnärligt campus kl. 16.00–21.00 på onsdagar under terminerna. ON 21 SEPT: Gratis gofika! Umeå Studentkår bjuder på kaffe och te med

Gratisfika på campus! Gratis gofika! Umeå Studentkår bjuder på kaffe och te med bulle strax innan CSN-utbetalningarna varje månad, närmast den 21 september. Lokal: kolla kårens facebooksida. MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang eller verksamhet till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

bulle strax innan CSN-utbetalningarna varje månad. Lokalen anslås på Facebook och bjudningen brukar pågå kl. 15-17. Även den 25 oktober och den 15 november. SÖ 25 SEPT: Loppis i Lindellhallen. Umeå Studentkår bjuder in till Loppis i Lindellhallen, Samhällsvetarhuset. Gratis inträde. Boka bord på campusloppis.se. Loppisar hålls även den 6 november och den 4 december.

O K T O B E R : SÖ 2 OKT: Bildmuseets utställning Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder öppnas, med

verk av internationella konstnärer från olika delar av Europa, USA och Japan som på olika sätt undersöker den komplexa kunskapen om strålning, platser för förvaring av kärnavfall och upplevelser kring dessa. Kl. 14.00 öppnas utställningen av Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet. ON 5 OKT: Om missbruk och anhörighelvetet. Susanna Alakoski föreläser med utgångspunkt från sitt författarskap och från sin senaste bok April i anhörigsverige. ”Jag minns att hungern gick över. Minns att blod var värre än ostädat. Minns att vi aldrig gjorde någonting. Minns ensamhet. Minns upptrappningen innan grälet. Tystnaden

efter smällen. Jag minns att äcklig toalett var värre än äckligt köksgolv. Mammas knäckta revben var värre än pappas fittord. Polis var bättre än ambulans.” Kl. 12.10–12.55 i Aula Nordica. I anslutning till föreläsningen kommer det att finnas en utställning och information om vart man kan vända sig med frågor för egen eller anhörigs del. Arr: Studentcentrum/ Studenthälsan, Kyrkan på campus, IOGT-NTO och Västerbottens Läns Nykterhetsförbund (VLN). TO 6 OKT: Tomas Lindgren föreläser om ”Religion och konflikt i Indonesien”. Samhällsvetarhuset, Lindellhallen, Hörsal A, klockan 15.00–17.00. Arr: Utrikespolitiska föreningen, Umeå.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 4 OKTOBER. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 2O SEPTEMBER. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 4 OKTOBER–1 NOVEMBER. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

Vertex nr 6 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 6 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement