Page 1

6: 2015 STUDENTTIDNINGEN

T E R M I N S S TA R T H T 2 0 1 5

[SIDORNA 11–15]:

B O S TA D S K R I S E N

[SIDAN 5]:

JENNY PIRA, SIDAN 39:

Det är spännande att höra var studenter kommer ifrån, varför de är här och var de hoppas hamna...

DOKTORANDPODDEN

[18]:

STARTSTRULET DU KAN UNDVIKA

EX-STUDENTER BOR KVAR I SINA STUDENTRUM

”ETT BOLLPLANK FÖR ANDRA DOKTORANDER”

Massor av tips till nya (och gamla vetgiriga) studenter hittar du i numret som kickar igång hösten. Plus några varningar för nybörjarnitarna som allför många går på. Undvik dem.

Höst och akut bostadsbrist i Umeå igen. En av propparna är studenter som inte flyttar ut efter studierna.

Moa Eriksson och Sara Kalucza startade i våras Doktorandpodden, som de gärna fortsätter med länge.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

BLOGG: KARIN JOHANSSON OM ATT BLÄDDRA IGENOM ETT KVINNOMAGASIN:

PLÖTSLIGT HÄNDER DET Plötsligt händer det. Den här gången står det i ett kvinnoma­ gasin i en krönika som förklarar att den man tror ska bli ens partner aldrig är den som blir ens partner. Jag kan allt det där. Jag vet att

Karin Johansson. Pluggar psykolog-­ programmet.

det inte är frikyrkokillen som är musiker och som uppfyller alla mina kriterier som kommer att bli min partner. Och att plötsligt händer det. På Tinder eller i verkligheten. NÅGRA SIDOR MED

perfekta kvinno­

ansikten och kroppar senare, kommer jag till ett uppslag om bröstförstoring. Ja, plötsligt händer det. Om man har tillräckligt stora bröst och är vacker som en modell, enligt tidningen, eller? YTTERLIGARE NÅGRA

sidor senare

Hem ljuva hem? Terminsstart – och som vanligt bostadspanik bland nya studenter i Umeå. En soffa att sova i är guld värd...

Bostadsläget känns särskilt akut när vi ser att studenter nappar på annonser där privat­ personer hyr ut tältsängar och soffor eller liknande för ockerhyror. Det visar hur desperata vissa är att få någonstans att bo. Maja Stenberg, studiesocialt ansvarig på Umeå naturvetar- och teknologkår LÄS ARTIKELN ”AKUT BOSTADSBRIST FÖR NYA STUDENTER” PÅ VERTEX.NU

fastnar jag på Horoskopet. Något som tycks vara en katastrof i början av månaden visar sig leda till något alldeles oväntat och jag ska hålla ut när det är som värst och när vänd­ ningen plötsligt kommer så är den mer än bra. Mitten av perioden ska bjuda på små överraskningar och en hel del skratt. Jag ska hålla mina vänner nära och se till att ha roligt med dem… LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/BLOGG [publicerat 22 juli 2015]

TIPSA VERTEX! n Studenttidningen Vertex jagar all­ tid saker att bevaka. Det handlar främst om frågor med studentan­ knytning – allt från institutioner där problem råder till doktorander som är missnöjda med sina villkor och stu­ denter som kommit i kläm på olika sätt. Men vi jagar även goda nyheter, roliga campushändelser och studen­

ter som kan vara intressanta att inter­ vjua av en eller annan orsak. Så glöm inte att tipsa Vertex om du vet något – eller känner någon – som fler studen­ ter kan vara intresserade av att få veta mer om.

2

n Det finns en del olustiga histori­ er om nollningen, där det sunda förnuftet kapsejsat, skriver Jenny Pira i en krönika på vertex.nu. Det har varit några fall då det spårat på både gymnasier och högskolor. De som inte banlyst traditionen har stiftat gedigna åtgärdsplaner. Men nollningen ska väl få vara lite urballad? För när annars än under en nollning kan man löpa risken att äta en mums­mums full med kaviar? När ska man bli jagad med en rå fisk av en främling? När ska man bli kallad nolla utan att ta illa vid sig? Det låter kanske omoget eller rent ut sagt makabert, men det finns en viss charm i den där skräckblandade förtjusningen att inte veta vad som ska hända.

Läs mer på vertex.nu/kort-nytt/

Läs mer på vertex.nu/kronikor/

[publicerat 21 augusti 2015]

[publicerat 25 augusti 2015]

PANELEN : HAR DU SATT UPP NÅGRA MÅL INFÖR HÖSTEN?

Izak Nordin, civilingenjörsprogrammet i datavetenskap: – Klara av mina kurser. Jag ska plugga mycket. Det som kan bli svårt är att koncentrera sig och sitta länge.

NOLLNINGEN SKA VÄL FÅ VARA LITE URBALLAD

Caroline Persson, socionom: – Nej, bara att försöka minska på eller slippa fler omtentor. Till hösten läser vi väldigt intressanta kurser, så det ska bli kul.

TEXT & FOTO: VIKTORIA OTTOSSON

Henrik Erskérs, civilingenjörsprogrammet i datavetenskap: – Ja, lite som Izak, att klara alla mina kurser. Ha roligt och njuta av studentlivet. Jag ser särskilt fram emot en kurs i applikationsutveckling.

VERTEX 1:  2014


6: 2015

Efter de vilda skratten kör du på första tentan Det börjar med euforin över antagningsbeskedet. Fortsätter med de vilda skratten under mottagningen och den pirrande känslan under pratstunden med den sköna typen från andra änden av landet. Du lever! Fartvinden kammar håret bakåt under cykelturen hemåt. Sensommarnatten är ovanligt ljum. Samtidigt: Hemma väntar en tältsäng i ett skabbigt uthus som en konstig tant hyr ut mot en summa som alla säger är rena ockerhyran. Men du måste betala. Det finns ju inga alternativ! Fast det är svårt att plugga vid det smala fönster­ brädet. Du halkar efter redan från början. Att ta sig till universitetet tar nästan en timme. Och den sköna typen tycker efter någon vecka att du ska testa lite av hens ”fina grejer”. Det vill du absolut inte. Det blir bråk. Du ligger sömnlös. Du kör på första tentan. Studentlivet är härligt, visst, och blir för de flesta en riktigt fin och utvecklande tid. Men det är ingen problemfri idyll, utan mer som livet i allmänhet. Det vill säga rätt komplext. Roligt, tråkigt, euforiskt och deprimerande. Det finns stora glädjeämnen, liksom svåra problem. Vertex är studenttidningen som vill fånga hela spektrat och som gärna ser att du delar med dig av dina erfarenheter och upplevelser – eller tipsar om saker att skriva om. Läs mer om det i artikeln ”Tipsa Vertex” till vänster. Vertex spalter är dessutom alltid öppna för studenter som vill frilansa. Läs mer om det i en artikel på vertex.nu. Hoppas vi hörs! BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n BOKFROSSA. Kom till Vertex bord på Välkomstmässan i Universumhuset den 3 september och få en fin och förlagsny bok. Gratis! Där kan du prata med redaktionen, tipsa om vad du tycker att vi ska skriva om, hamstra godis, anmäla intresse att frilansa och fylla i en kortkort enkät. Hoppas vi ses!

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Simon Ahlberg, tel 090-711 504 simon.ahlberg@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 1:  2014

43: OVERALLER... UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. EX-STUDENTER BOR KVAR. En kontroll visade att en fjärdedel av studentlägenheterna beboddes av icke-studenter. Vertex har pratat med bostadsbolag och ex-studenter.

22. ETT HALVSEKEL AV STUDENTLIV. I höst firar Umeå universitet 50 år. De första studenterna, liksom studentkåren och Vertex, var på plats flera år innan den officiella invigningen.

7. EN TREDJEDEL OTRYGGA. En tredjedel av studenterna i en färsk enkätstudie känner sig otrygga i sitt bostadsområde på kvällstid.

24. HAR DU KOLL PÅ CAMPUS? Går du runt med öppna ögon? Känner du ditt campus? I så fall: var med i Vertex tävling och vinn biobiletter!

11.   KLASSISKA NYBÖRJARTABBAR. Fem sidor med nya studenter, massor av goda råd – och några varningar för nybörjartabbarna du gott kan skippa.

43. OVERALLER ÄR GEMENSKAP. Adam Sjögren, ordförande i student­ föreningen Overallens vänner, har 60 märken fastsydda på sin overall.

OMSLAGSFOTO: Crazy Face. TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2015 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 29 september MANUSSTOPP: 14 september REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Greta Hansson Vikström (text &foto) Madeleine Harrati (text) Karin Johansson (text) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Jesper Nilsson (text) Mimmi Nilsson (text) Viktoria Ottosson (text & foto) Jenny Pira (text) Sofia Sundström (foto) Rickard Åstrand (text)

JESPER NILSSON är en 20-årig journalist­

student som lever för Chance The Rapper. När han inte sänder radio för Umeå studentradio så slukar han dokumentärer. Drömmen är en plats på Svenskans ledarsida, han kan även tänka sig en egen talkshow på någon av de stora kanalerna.

3


Välkommen till Infocenter! Svensk eller internationell student, anställd eller besökare – oavsett vem du är och vilka frågor du har som rör universitetet kan du vända dig till Infocenter.

Yes! Där satt den!

Service och studieinformation Använd våra besöksdatorer för att söka information om studier. Vi kan hjälpa dig med exempelvis: • frågor om stöd för studenter med funktionshinder • ansökan och andra frågor om studier • hämta ut parkeringskort

Resan bokad med studentrabatt och allt!

Hämta ut eller uppdatera UmU-kortet i Infocenter Kom ihåg att du behöver uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart. Studievägledning Kom till drop in eller boka ett besök. Studenthälsans drop in Kortare rådgivning som rör din hälsa. Då kan du även boka tid för samtal.

Med resan ordnad blir det en sak mindre att tänka på. Boka på ybuss.se eller i appen.

Kontakt Öppettider: måndag–fredag kl. 0800–1630 Telefon: 090-786 50 00 Besök: entréplan i Universumhuset, Campus Umeå Mer information och drop in-tider hittar du på webben.

www.infocenter.umu.se

4

VERTEX 6:  2015


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

billig lägenhet och så sitter andra stu­ denter i klistret, säger han. AB Bostaden och Balticgruppen inte gör sin del för att kontrollera att studentbostäderna faktiskt går till och hålls för studen­ ter är ingenting som överraskar. Även från Akutrumsförmedlingens håll. – Jag är inte direkt förvånad att det blir en propp på bostadsmarknaden. Fastighetsbolagen borde ha bättre koll än vad de har, menar Eva-Lis Lindberg. Martin behövde inte ens visa upp ett antagningsbesked från universite­ tet vid inflyttningstillfället. – De måste fixa sitt system och vara mer strikta och säga: ”Vet ni vad, ni an­ dra får hitta någon annanstans att bo, det här är för studenter’, säger Martin.

ATT BOSTADSBOLAG SOM

Iskallt på bostadsfronten. Bostadsbristen i Umeå gör att före detta studenter bor kvar i de alltför fåtaliga studentlägenheterna även sedan de slutat plugga och fått jobb. Vertex har pratat med några av dem – och pejlat hur bostadsuthyrarna ser på saken.

Ex-studenter bor kvar – en propp i systemet Samtidigt som Umeå växer snabbt brottas staden med stor bostadsbrist. En av de grupper som drabbas hårdast är studenterna. Vissa som till slut får en studentlägenhet bor därför kvar länge – även efter avslutade studier. Umeå är en av Sveriges och Europas snabbast växande städer. Sett till anta­ let invånare expanderar Umeå i rasande takt – men detsamma kan inte sägas om bostadsbyggandet. Kommunen har passerat 120 000 invånare, mycket tack vare dem som söker sig hit för studier, och ytterligare tillväxt fortsätter att pri­ oriteras högt i kommunalpolitiken. Men bristen på bostäder är påtag­ lig. Det drabbar många grupper, men hårdast är det för nya studenter att slå sig in på bostadsmarknaden. BRISTEN PÅ BOSTÄDER har blivit så pass stor att Umeås möjligheter att ge nya studenter tak över huvudet har minskat anmärkningsvärt. Lena Gus­ tafsson, rektor vid Umeå universitet, menar att detta kan leda till att Umeå uppfattas som oattraktivt och i för­ längningen göra att universitetets konkurrenskraft försämras. – Det är inte helt orimligt att man som ny student under en kortare tid får acceptera ett provisoriskt boende, men vi har alldeles för långa kötider som gör att det inte blir lika attraktivt att komma hit. Så på sikt är det en fak­ tor som påverkar rekryteringen av stu­ denter negativt, säger Lena Gustafsson. PÅ UPPDRAG AV KOMMUNEN sitter EvaLis Lindgren i Akutrumsförmedling­ ens kontor i Umeå studentkårs korri­ dor i Samhällsvetarhuset. Här jobbar hon och kollegorna med att hjälpa

VERTEX 6: 2015

nyinflyttade studenter som inte hittat någonstans att bo. – Det är väldigt slitigt att inte veta vart man ska bo. Det är en av de grundläggande sakerna man har som människa. Man vill veta var man bor, var man jobbar och så vidare. Lindgren berättar om studenter som bott på vandrarhem, hotell och campingplatser innan de kommit in för hjälp. Hon säger att trycket från studenter i behov av varaktiga boen­ dealternativ har ökat med åren, men exakt hur stor denna ökning är finns det inga siffror på. – Om man tänker sig in i någons si­ tuation, att man är helt ny på ett stäl­ le och inte har någonstans att ta vä­ gen, då tycker jag att det är bra att vi finns. Det är uppenbarligen så att vi behövs, menar Lindgren. i drygt två år, efter att han flyttat hit för att plug­ ga. Hans historia började på ett vand­ rarhem, tre mil utanför studiestaden. – Ursprungligen hade jag inte tänkt komma till Umeå, så när jag väl flytta­ de hade jag dagarna innan lyckats få en plats på ett vandrarhem. Jag tänkte att jag då i alla fall hade någonstans att bo i ett par dagar eller någon vecka, berättar Martin. Vandrarhemmet var tänkt att bli en temporär lösning, men riktigt så blev det inte. Att få tag på ett student­ boende visade sig vara svårt och utan

MARTIN HAR BOTT I UMEÅ

AB BOSTADENS HYRESAVTAL: “Under hyrestiden prövas hyres­ gästens behov av studentbostad. Hyresgästen är medveten om att för fortsatt boende gäller att hyresgästen presterar minst 15 högskolepoäng per termin samt att hyresvärden genomför kontroller av studieprestationen. Hyresgästen är vidare medveten om att hyresvärden kan komma att säga upp hyresavtalet om hyresgästen avbryter sina studier.”

kötid hos uthyrarna kunde han inte konkurrera om en plats, vilket gjorde att tiden på vandrarhemmet blev längre och längre. – Det tog sju månader tills jag fick en lägenhet och kunde flytta ifrån vandrarhemmet. MEN PROBLEMET ÄR INTE enbart att det inte byggs tillräckligt, eller till­ räckligt fort, utan även att de befintli­ ga bostäderna som är specifikt avsed­ da för studenter inte alla gånger bebos av just studenter. Martin hoppades på fler valmöjligheter och att snabbt komma i ordning innan han flyttade, men är inte förvånad att studentboen­ den upptas av icke-studerande. Nu känner han personer som bor kvar trots avslutade studier. – Jag känner ”Fattar du hur äckligt det här är?” eftersom jag hade jättesvårt att få tag på lägenhet. Någon sitter kan­ ske och plockar en 1,5-poängskurs eller en 3-poängskurs bara för att direkt kva­ lificera sig som studenter och så gör de egentligen något annat. Då har de en

VI TRÄFFAR PHILIP i hans etta i centra­ la Umeå. Han har precis flyttat hit, efter att ha bott kvar i ett studentrum på Ålidhem i två år efter avslutade studier. Han kände sig inte stressad eller påskyndad att flytta ut. – Just då tänkte jag inte så mycket på det då AB Bostaden inte kontrollerar år för år om man är student eller inte. Jag försökte mest hitta ett jobb. Man vill ju flytta till en riktig lägenhet, men just nu är det skitsvårt att få något. Med tiden började Philip bli mer och mer stressad över sin boendesitu­ ation. Dels levde han med vetskapen att han “lurat systemet” och dels bör­ jade tanken gro att AB Bostaden skul­ le be om studiebevis. – Sista året var ju lite värre, då man inte visste när de skulle kontrollera och när man skulle bli utkickad. Det var alltid en oro att det skulle komma ett sånt där brev då jag inte visste vart jag i så fall skulle ta vägen, säger Phi­ lip och fortsätter: – Jag kunde inte bo hur länge som helst hos en kompis och jag kunde inte bo hur länge som helst på ett vandrarhem. Det här blev ju på sätt och vis som ett förstahandskontrakt. Det råder en allmän uppfattning bland de studenter och före detta stu­ denter som Vertex pratat med om att AB Bostaden och Balticgruppen inte bryr sig huruvida deras studentboen­ den bebos av studenter eller inte, så länge de inte står vakanta (se artikel på sidan 6). Det kanske är därför stu­ denter som Philip inte tänker att det är ett alternativ att flytta ut.

till Umeå från Boden hade han, som många andra nya studenter, kontakt med Akut­ rumsförmedlingen. Efter ett år som inneboende blev det till slut korridor. – Det var ganska bekvämt och jag hade en trevlig korridor. När mina

NÄR NIKLAS FLYTTADE

* FORTS. PÅ SIDAN 6:

5


De lägenheter som finns nu är dyra. En av orsakerna till att jag bodde kvar var ju att det var billigt. NIKL AS, SOM BODDE TIO ÅR I STUDENTKORRIDOR

* FORTS. FRÅN SIDAN 5:

studier tog uppehåll så fortsatte jag bara att bo där. Jag såg ingen me­ ning med att flytta och alla jag kän­ de bodde på Ålidhem, säger Niklas. I över tio år bodde han i korrido­ ren på Ålidhem. Han var inte ens stu­ derande under hälften av tiden. Men så en dag kom brevet från AB Bosta­ den – det var dags att bekräfta att han fortfarande pluggade. Niklas började söka efter någon annanstans att bo och med en fördelaktigt lång kötid dröjde det inte länge innan han flyttade ut ur studentrummet och in till en lägenhet i centrum. Innan du fick brevet, var det ett orosmoment att det skulle dyka upp i brevlådan?

– Nog hade jag vissa ögonblick, men jag hade en kompis under ti­ den jag pluggade som sökte en kurs endast för att kunna bo i korridor. Han bodde där utan att plugga alls. Nu när du har din vanliga lägenhet, tycker du att det är rätt att man bor kvar i ett studentboende även om man inte studerar?

– Tanken är ju att det ska vara för studenter. Så jag håller med om att det som jag gjorde egentligen inte är det optimala. De lägenheter som finns nu är dyra. En av orsa­ kerna till att jag bodde kvar var ju att det var billigt, säger han. Känner du folk som bor kvar just nu?

– Ja, det gör jag, säger Niklas. MADELEINE HARRATI MIMMI NILSSON

Martin, Philip och Niklas vill vara anonyma, därför publiceras inte deras efternamn.

Iskallt på kontrollfronten. Bostaden och Balticgruppen ser problemet, men tycker att kontrollrutinerna fungerar bra.

”Kan inte utgå från att alla missbrukar systemet” En kontroll i fjol indikerade att så mycket som en fjärdedel av AB Bostadens studentlägenheter beboddes av icke-studenter. Trots det menar både AB Bostaden och Balticgruppen att kontrollrutinerna är tillräckliga.

Maria Söderström jobbar på ab Bosta­ dens kundcenter och ansvarar för uthyr­ ning och studentprövning av boenden. I dagsläget genomför ab Bostaden kontrol­ ler av dem som bott fem år eller längre i ett studentboende. Från och med i höst kommer det att ändras till kontroll av dem som bott tre år eller längre.

Det finns två fastighetsuthyrare av studentbostäder i Umeå: kommu­ nalägda ab Bostaden och privatägda Balticgruppen ab. Bostaden hyr ut strax över 5 000 studentlägenheter och rum medan Balticgruppen har 432 lägenheter. Totalt har studenter i Umeå med omnejd drygt 5 500 stu­ dentbostäder till sitt förfogande.

Men vissa kanske bara pluggar en termin?

BALTICGRUPPEN AB utför inte några re­ gelbundna kontroller över sina hyres­ gäster, men kan vid misstanke undersö­ ka huruvida någon är student eller inte. – Ja, det är inte så att vi kollar hur länge varje student pluggar. Då lägen­ heterna är så små förutsätter vi någon­ stans att man inte vill bo kvar när man pluggat färdigt, säger Balticgruppens kundkontakt när Vertex kontaktar fö­ retaget som bostadssökande studenter.

– Ja, det håller jag med om. Samti­ digt måste man sätta nivån någon­ stans på hur mycket man ska kont­ rollera. Vi kan inte utgå ifrån att alla missbrukar systemet. AB Bostaden har ännu inte arbetat fram någon enhetlig standardpolicy för hur efterarbetet ska skötas när det uppdagats att hyresgästen är icke-stu­ derande. På frågan om man kan göra mer för att minska problemet tycker Bostaden att fem år har varit tillräck­ ligt och att kontroller vart tredje år kommer att räcka. – Vi tycker att de fungerar bra. Vi får en bra respons på så sätt att de som inte läser faktiskt tar ansvar och ordnar upp sitt boende och säger upp sitt hyreskon­ trakt, säger Maria Söderström.

Under förra året kunde ni se att en fjärdedel var obehöriga att bo kvar, är inte det en fjärdedel för mycket?

– Det kan man nog tycka, absolut! Återigen så tycker vi ändå att vi är på en tillräcklig nivå när det gäller att kontrollera, menar Söderström. Att det ändå rör sig om ett relativt stort antal icke-studerande som bor kvar i dagsläget är något som blivit en väckarklocka för ledningen. – Det är klart att vi anade att det var en del, absolut. När vi fått signaler då och då har vi förstått att det här bara är toppen på ett isberg, säger hon. Är ni medvetna om att studenter som väljer att avsluta sina studier efter en termin kan välja att fortsätta bo kvar flera år trots att de till exempel jobbar?

– Trots att de jobbar? Ja, det är kan­ ske så det är. Ja, det fick vi ju bevis på i fjol eftersom vi fick tillbaka drygt en fjärdedel av de hundra utskicken. Så hur stort tror du då att mörkertalet är?

– Ja det är fler, absolut, säger Maria Söderström. MADELEINE HARRATI MIMMI NILSSON

UMEÅ UNIVERSITET FYLLER 50 ÅR! STOR JUBILEUMSVECKA DEN 12–19 SEPTEMBER Det firar vi med bland annat tårtkalas på stan, jubileumsföreläsningar, Whole Earth och en spännande tävling på campus. Den 16 september släpps totalt fem ledtrådar och fem lyckliga vinnare kammar hem varsin plats till en luftballongfärd över Umeå!

LÄS MER OM HELA JUBILEUMSVECKAN PÅ 50.UMU.SE

6

VERTEX 6:  2015


En tredjedel känner sig inte trygga där de bor En tredjedel känner sig otrygga och mer än var tionde är rädd för någon person i bostadsområdet. Det visar en enkät där studenter vid Umeå universitet svarat på frågor om hur trygga de känner sig i sitt bostadsområde. Johan Johansson har nyligen tagit exa­ men på kriminologiprogrammet vid Malmö högskola. Som examensarbete gjorde han, på uppdrag av Brottsföre­ byggande rådet i Umeå, under våren en trygghetsmätning bland studenter i Umeå. Det ämnet valde han bland an­ nat för att han har funderingar på att flytta hit, och ville ha en bild av staden innan, plus att han ville lära sig göra trygghetsmätningar. Information med en länk till enkä­ ten gick ut via Umeå universitets ny­ hetsbrev, som mejlas till intresserade prenumeranter. 89 av de svarande stu­ denterna uppfyllde kriterierna för att räknas in i undersökningen, som Jo­ han Johansson sedan sammanställt. Finns det något i resultaten som du blev överraskad av?

– Ja, lite att det var så pass många som kände otrygghet. Jag hade också trott att färre skulle vara rädda för nå­ gon specifik person i bostadsområdet. Jag reagerade också på att så många av­ stått aktiviteter, till exempel att vara på skolan på kvällstid och att gå på kro­ gen, på grund av upplevd otrygghet. 33 PROCENT AV studenterna uppger att de känner sig otrygga i sitt bostadsom­ råde på kvällstid och 15 procent att de är rädda för en eller flera personer i området. 20 procent av de 89 svarande studenterna uppger att de avstått akti­

Bostadsbristen blir en fortsatt viktig fråga för både Umeå studentkår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Vertex har tagit pulsen på de nya kårbossarna inför kommande läsår. Olov Tingström är sedan den 1 juli ny på ordförandeposten i Umeå naturve­ tar- och teknologkår. Nils Persson är ny ordförande för Umeå studentkår. Vilka frågor blir viktigast under läsåret?

olov: – I år är ett speciellt år då mycket tid går åt till förhandlingar om kårstatusen. Men annars blir bostads­ frågan fortsatt viktig. Vi har redan (i mitten av augusti, reds. anm) despera­ ta studenter som hör av sig och hoppas

VERTEX 6: 2015

Campus by night. Var tionde student i enkäten har avstått från att gå till universitetet på kvällstid på grund av upplevd otrygghet. viteter på grund av upplevd otrygghet – främst att åka kollektivtrafik, att gå till universitetet på kvällstid och att gå ut på krogen. Johan Johansson är medveten om att urvalsmetoden – att intresserade umeåstudenter frivilligt fyllt i enkäten via en länk i ett mejl – sannolikt inne­ bär en överrepresentation av svarande som upplever otrygghet. Resultaten håller sig ändå på ungefär samma nivå som liknande trygghetsmätningar i andra delar av landet. Vad tycker du är det viktigaste resultatet?

– Att undersökningen visar att det faktiskt finns en otrygghet, att det finns folk som känner sig otrygga. Se­ dan gäller det att hitta dessa områden och göra något åt saken. I SITT EXAMENSARBETE lyfter Johan Johansson fram ”kollektiv styrka” som något som kan motverka upplevd otrygghet och oro att utsättas för brott. Det handlar sammanhållning, gemenskap mellan grannar och en positiv känsla för sitt bostadsområde. BERTIL JANSON

KÅR VANN MÅL I KAMMARRÄTTEN n I början av sommaren avgjordes ett mål i Kammarrätten som Umeå studentkår anser principiellt mycket viktigt för studentinflytandet och kårernas insyn i viktiga ärenden. Det handlar om så kallade delningar, en speciell typ av remissförfarande som oftast handlar om förslag till regeringsbeslut, där förslaget undantas från offentlighetsprincipen och inte räknas som allmän handling och därför inte lämnas ut per automatik. Det var när kåren förstod att Umeå universitet via en delning fått ta del och lämnat synpunkter på ett förslag på mindre ändring i högskoleförordningen – synpunkter som Umeå studentkår alltså inte kunde ta del av eller fick delta i beredningen inför – som kåren under förra läsåret började arbeta med frågan. Detta slutade med att kåren, efter flera olika turer, tog frågan ända till Kammarrätten, nu i ett mål mot Linnéuniversitetet. Kammarrätten slog i juni fast att yttranden som formulerats som svar på delningar inte får nekas att delas ut – till exempel till intresserade studentkårer. Något som Umeå universitet, enligt Umeå studentkår, tidigare konsekvent gjort. Hur länge har det varit så? – Det är det som är det roliga: vi vet inte hur länge. Vi har ju inte fått kännedom om det som sägs i delningar. Det var därför vi la så mycket tid på den här frågan, säger Carl Larsson, som var utbildningsansvarig på Umeå studentkår läsåret 14/15. Han är nöjd med utfallet, efter allt arbete som han och kåren lagt ner. – Det är kul att det blev som det blev. Det är en principiellt viktigt fråga för studentinflytandet. Umeå studentkår har i en skrivelse till Umeå universitets rektor Lena Gustafsson begärt att rektor tar ansvar för att garantera insyn och studentinflytande även i samband med delningar. Lena Gustafsson säger till Vertex att frågan om delning är inte helt enkel. – Eftersom det finns flera aspekter på detta och eftersom vi sätter stort värde, för universitetets utveckling, på vår samverkan med våra studenter, så kommer vi i universitetsledningen att ha en dialog med kårordförandena för att diskutera frågan.

BERTIL JANSON

”VI GÖR ETT VIKTIGT JOBB FÖR STUDENTERNA” få hjälp med boende. Vi är glada att många av våra studenter låter nya stu­ denter bo hos dem ett tag, men det räcker inte. Tyvärr har vi inga pengar för husbyggen, men vår uppgift blir att prata med kommun och bostadsföre­ tag för att försöka påverka. nils: – Vi måste nå ut med vad vi job­ bar med ur ett fackligt perspektiv. Det är trots allt det som kåren främst ska jobba med. Sen är naturligtvis bostads­ situationen även i år akut. Det vi hand­ gripligen kan göra är att erbjuda vår Akutrumsförmedling, men vi måste

också jobba politiskt, synas med insän­ dare och informera studenterna om var man kan få hjälp. Det måste byggas mer, men inte bara de här orimligt dyra lägenheterna. Bostadsföretagen, främst AB Bostaden, måste fråga sig vilka de egentligen bygger för. Kårerna har tappat många medlemmar sedan det obligatoriska medlemsskapet togs bort. Finns studentkårer, i nuvarande form, kvar om tio år?

olov: – Vi kommer att finnas kvar. Vi gör ett viktigt jobb för studenterna. Umeå universitet är vår bäste vän och

Kårbossar. Olov Tingström, NTK (t.v.), och Nils Persson, Umeå studentkår. det är viktigt för dem att vi finns, ef­ tersom vi behöver varandra. nils: – Ja, jag tror på kåren som or­ ganisation. Formen kommer nog vara densamma, men omfattningen kan vara större eller mindre – och jag hoppas att den växt. ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Längre intervju på vertex.nu

7


Kår klipper alla trådar med Scharinska Villan Umeå studentkårs satsningar på först Kårhuset Universum och sedan Scharinska har inneburit en konkurs och ett uppsagt hyresavtal. Nu blickar kåren, med kluvna känslor, fram mot ett läsår utan någon kårhusverksamhet. Umeå kommun är sedan år 1957 ägare av Scharinska villan. I ett av­ tal från 1962 fastslås bland annat att Scharinska, i och med överlåtel­ sen till Umeå kommun, ska vara ett kårhus för studenter vid Umeå uni­ versitet, och villan har sedan dess genom olika avtal upplåtits till Umeå studentkår. Denna tradition fick sitt slut i våras, när kåren sa upp hyreskontraktet med kommunen. Under de dryga två år som hade gått från det att rockklubben Scha­ rinska, som i sin tur hyrde av Umeå studentkår, lämnade lokalerna tills kontraktet revs har det varit många turer kring hur Umeå studentkår skulle lösa såväl månadskostnader på drygt 70 000 kronor, inklusive re­ noveringskostnader, som vilken verksamhet som i slutändan skulle finansiera driften av Scharinska. gjordes ett för­ sök med att involvera de andra kårer­ na i driften, dock utan resultat. I slu­ tet av året beslutade Umeå studentkår att – istället för att driva egen verk­ samhet huset – hyra ut samtliga ytor till externa entreprenörer och intres­ senter. Det skulle visa sig svårare än väntat. Under våren 2015 intensifierades arbetet med att hitta en entreprenör som kunde bedriva verksamhet samt hyresintressenter till de många kon­ torslokaler som stod tomma. Så sent som i april sa Therese Löwenius Nilsson till Vertex att hon hade goda förhoppningar om att UNDER FÖRRA HÖSTEN

samtliga ytor skulle hyras ut innan sommaren. bekräftades att rock­ klubben It´s Only Rock ’n’ Roll var aktuella som entreprenörer. Dock förutsatte det att kommunen god­ kände klubbens verksamhet i huset. Enligt en artikel i VK ska Umeå stu­ dentkårs styrelse, i ett mejl till kår­ fullmäktiges ledamöter, ha föresprå­ kat en uppsägning av hyresavtalet med Umeå kommun om kommunen inte godkände rockklubben som en­ treprenör. Kommunen sa också nej till It’s only rock ’n roll som entre­ prenör och parterna bröt kontraktet. Ett beslut som Umeå kommuns nu­ varande ordförande Nils Persson sä­ ger ger blandad eftersmak. – Det känns inte som ett bra beslut, men ett nödvändigt sådant. Vi hade kunnat fortsätta pumpa in pengar men det håller inte i längden och pengarna ska gå till annat. KORT DÄREFTER

Känns det rent av skönt att slippa ha det på ert bord detta läsår?


– Väldigt skönt, det ska jag inte sticka under stol med. Det är tråkigt att inte har ett ställe där studenter kan träffas. Jag tycker att det ska fin­ nas, men inte i de former som för­ sökts (Kårhuset Universum och Scha­ rinska, reds. anm). Vi måste fråga oss hur vi bäst använder de resurser vi faktiskt har. Nils Persson säger att alla trådar med Scharinska är klippta och att de formellt inte har någon bestämman­ derätt om hur villan ska nyttjas i framtiden. Däremot, säger han,

Scharinska villan. GK, eller Gamla kåren, som huset kallats i folkmun, tappade i våras sin koppling till studentlivet när Umeå studentkår sa upp hyresavtalet med Umeå kommun. hoppas kåren på att få chans att på­ verka ändå. – Vi hoppas på ett samarbete med kommunen om Scharinskas framtid. Vi anser att villan ska komma studenter till gagn och hoppas få tycka till, även om vi inte själva driver verksamheten. Renoveringskostnaden som Umeå studentkår skulle ha betalat, nästan 390 000 kronor per år under de kom­ mande 15 åren, har kåren också blivit av med, enligt Nils Persson, – Vi slipper den, så det blir ingen kostnad för oss. Seger är ett tråkigt ord, men det känns som en oerhörd lättnad. Finns det planer på att starta någon kårhusliknande verksamhet i den närmsta framtiden?


– Det finns inga sådana planer idag. Jag tror att sådan verksamhet, och dri­ vet bakom, måste komma från stu­ denthåll. Vi kan hjälpa till med lokal och utrustning och vi ska undersöka om intresset finns.
 ANDERS SAMUELSSON

LÄS OCKSÅ: Artikeln ”Kårhuset Universums uppgång och fall”: http://vertex.nu/ pa-campus/karhuset-universumsuppgang-och-fall/

CORONA LEVER IGEN – OMSTART I HÖST En nygammal entreprenör tar i höst upp driften av nattklubben Corona. Peter Haghjoo, som tidigare drivit Corona, kör igång nattklubben på campus igen. Lokalerna i Universumhuset har senast använts som Kårhuset Uni­ versum, i Umeå stu­ dentkårs regi. Sedan Kårhuset för­ sattes i kon­ kurs i slutet av förra året har verksam­ Peter Haghjoo. 2009, heten i loka­ i dåvarande Corona. Foto: Vertex arkiv. lerna främst bestått av lunchservering. Från och med i höst är det Pe­ ter Haghjoo som ska se till att det händer saker även på kvälls- och helgtid. Haghjoo driver i nuläget krogen Lokal på Ålidhem och drev innan det Corona under åren 2009­–2012. för att få ihop ekonomin, trots tidigare entrepre­ nörers konkurser, säger han i en intervju på vk.se. – Vi hade ju Corona i tre år tidi­ gare och nu har vi ett ännu bättre koncept. Vi är inte oroliga. Några farhågor för att han kom­ mer att konkurrera med sig själv, och nuvarande krogen Lokal, har han inte heller. – Nej, snarare tvärtom, campus i Umeå består till stor del av stu­ denter som bor uppe vid campus, vi ska se till att de inte behöver fara någon annanstans, säger han till VK.

HAN ÄR INTE OROLIG

HAGHJOO SÄGER OCKSÅ att Corona kommer att rikta sig till ”en par­ typublik”. – Alla möjliga som vill ha kul. Ibland kommer vi att ha konserter med olika artister, både kommersi­ ella och mer udda. Tanken är att vi ska ha en väldigt bred publik.

You want to make a difference everyday. So do we.

www.sca.com

8

Life Inspiring Careers VERTEX 6:  2015


HELA HUSET GUITARS - LÖRDAGKVÄLLAR PÅ GUITARS I HÖST - LIVEBAND - ROCKBAREN - FRI ENTRE FÖRE 22

Flera härliga nyheter hos oss i höst. Välkommen! UMEÅ fyller som vanligt bägaren med nya människor, nya projekt och energi under september. Vi har inte legat på latsidan och äntligen kan vi presentera höstens nyheter hos oss. HELA HUSET GUITARS på lördagkvällar är, precis som det låter, en helkväll med hela huset öppet för livemusik, dansgolv och barer. Fri entré fram till kl 22:00. Varje lördag under hösten. PREMIÄR - LÖRDAG 12 SEPT med livebandet Sten Sax Påse. ROCKBAREN är efterlängtad. Onsdagar, Fredagar och Lördagar är rockbaren öppen i husets södra del. Mats DJ Suffer Björklund - webbsänder fredagar och lördagar mellan kl 20:00-21:00 - en försmak av vad kvällen bjuder på. Mer info hittar ni kring detta på vår hemsida: www.guitarsthemuseum.com HOME^FREE^FRIDAYS tar vid efter vår, hemskt populära, after work på fredagar vid 22:00 snåret trycker DJ DONKEN på startknappen för dansgolvet, alltid fri entré och en house/pop/electro/hits-radda av musik fram till 02:00 LOTTA EDSTRÖM är äntligen hemma i Umeå efter några år på landsorten, vi är naturligtvis stolta - och glada att få välkomna Lotta till Umeå och till oss på Guitars, där ni kommer att möta henne och oss andra i baren - och restaurangen.

4SOUND MUSIKINSTRUMENT - Vi utökar vårt öppethållande. Mer musik. Måndag - Lördag 10:00-19:00 Välkomna in att testa höstens nyheter från GIBSON, FENDER, YAMAHA, BOSE & BLACKSTAR och flera andra fina varumärken i vårt sortiment.

öppet till -

ER TEMB P E S IÄR I PREM

19

ROCKBAREN

Vi tänker TIVOLI och presenterar

HELA HUSET LÖRDAGAR

PÅ GUITARS

ROCKBAREN GUITARS - UMEÅ

Fri Entre före kl 22:00!

PREMIÄRKVÄLL! LÖRDAG 12 SEPTEMBER

STENAX SE S PÅ Lördag 12 sept Entré Vasagatan Före 22:00: Fri entré Efter 22:00: 120 kr inkl gard.DJ 20 år(et) ålder BEPPE

- LIVE PÅ SCENEN

BÅSET: STARBRINK + PUTTE BERGLUND

NYHET! HÄR LIGGER

ROCKBA REN

DJ SUFFER 21:00-02:00 Vi webbsänder 20:00-21:00

ROCKBAREN GUITARS - UMEÅ

www.guitarsthemuseum.com

AKTUELLA ARRANGEMANG MED FÖRKÖP Lördag 29 augusti - SVEN ZETTERBERG

Lördag 5 september - The Kristet Utseende

Torsdag 24 september - STAND UP - ÖMHET

GUITARS - UMEÅ

onsdag - fredag - lördag

FÖRKÖP ONLINE: TICKSTER FÖRKÖP ÖVER DISK: 4SOUND UMEÅ BURMANS MUSIK

GUITARS - THE MUSEUM - TRE GUIDADE TURER OM DAGEN - kl. 12:00 & 15:00 & 17:00 - ingår i ordinarie entré - DROP IN

www.guitarsthemuseum.com VASAGATAN 20 - 903 29 UMEÅ Tel: 090 580 90 helsida_ht_vk.indd 1

VERTEX 6: 2015

2015-08-21 13:41

9


YOGA

Nybörjarkurser, fortsättningskurser och gravidyoga. Kursen innehåller: Fysiska övningar, andningsövningar, avslappning & meditation. För anmälan och information

Journalistförbundet? Självklart. Genom att vara med i Journalistförbundet kan du tillsammans med andra påverka dina villkor – både under utbildningen och i det kommande arbetslivet. Läs mer på sjf.se/student och sjfstudent.se

UMEÅ YOGASKOLA info@umeayogaskola.se www.yogasys.se

Salongen mitt i Campusområdet

Student/ Student/ Pensionärs-klipp: pensionärs klipp:290:320:Klipp: 320:Klipp: 350:Färg: Färg:700-1000:1000-1300:Elevklipp: Extensions200:2900:Hårförlängning: (remyhår, 50 cm, 100 slingor) 2500:- (100 slingor)

Har du frågor som rör... • anmälan och behörighet? • studie- och karriärval? • examen eller tillgodoräknande? • att studera med funktionsnedsättning? • din hälsa och livsstil? Välkommen till Infocenter! Här kan du få studieinformation, studievägledning, träffa Studenthälsan eller samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Infocenter hittar du på entréplan i Universumhuset. Läs mer på: www.infocenter.umu.se Infocenters öppettider Måndag-fredag kl. 0800-1630 Drop in Studievägledning: måndag-fredag kl. 1200-1330 Sjuksköterska: måndag-onsdag kl. 1200-1330 Kurator: torsdag-fredag kl. 1200-1330 För aktuell information om våra stöd för studenter: www.student.umu.se

Boka på

www.salongcut.se

Marie, Sandra, Angelica, Erika och Marie Erika

eller ring 120720 Klintvägen 35 Umeå

www.umekajak.se

Kajakturer i havsmiljö Guidade turer och uthyrning i Karlsborg/Holmsund och Skeppsvik

Studentcentrum

Sola för hälsans skull! ceras D-vitaminet som produ r en avha ar i kroppen när vi sol r hälsa vå för görande betydelse nde. na fin lbe och vårt dagliga vä kylför att ar Modern forskning vis ancer tac sta pro ningsvirus, bröst- och lp hjä d me s rka förebyggs och motve ga nli va n de n av UV-ljuset vi får frå tom får vi solen eller i solarier. Dessu nande fin lbe vä en härlig känsla av samt rg nfä bru när vi får en vacker e. rm en stunds vila och vä

Drop-In solarium för dig som kräver lite mer!

Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst Öppet alla dagar

6.00-22.00 Studenter har 100 kr rabatt på guidade turer i Karlsborg/Holmsund.

10

www.suntan.se

VERTEX 6:  2015


KLASSISKA NYBÖRJARTABBAR [ATT UNDVIKA]

VERTEX GUIDE TILL DIG SOM BÖRJAR PLUGGA I UMEÅ I HÖST

VERTEX 6: 2015

11


”KLART MAN ÄR LITE NERVÖS Julia Andersson från Piteå är en av de ungefär 7 300 nya studenter som börjar plugga i Umeå i höst. Lite nervöst är det inför starten på juristprogrammet, men framförallt känner hon sig motiverad. Antalet nybörjarstudenter i Umeå har minskat något på senare tid, från nästan 8 800 nybörjare hösten 2010 till de cirka 7 300 som förväntas bör­ ja i höst. Totalt är 22 600 personer antagna för studier vid Umeå univer­ sitet i höst, vilket är några hundra fler än förra hösten. Julia Anderson är en av de många nybörjarna. Hon ska läsa juristpro­ grammet, det program som tar emot allra flest nya studenter i höst, med 145 antagna nya studenter. Julia har alltid tyckt att juridik är väldigt in­ tressant. När hon skrev sitt examens­ arbete på gymnasiet med inriktning på juridik bestämde hon sig för att det var det hon ville studera senare. Varför valde du att plugga i Umeå?

– Umeå är en stad som jag varit mycket i eftersom jag har släkt här. Då utbildningen jag ville läsa fanns här kändes det som ett självklart val. Tycker det är en väldigt fin stad och det är även nära till min hemstad.  Vet du något om studentlivet i Umeå?

– Min storasyster studerar i Umeå och jag har hört lite grann från hen­ ne. Men jag tycker rent allmänt att det märks väldigt mycket på hela sta­ den att det är en studentstad. Unga människor, studentrabatter på i prin­ cip alla ställen och en massa cyklister, haha... Har du några förväntningar inför studietiden?

– Jag tror att det kommer att bli väl­ digt kul att studera på universitet, nytt folk, nya miljöer och så vida­ re. Ska också bli kul att börja studera mot en utbildning. Eftersom jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet hade jag liksom ingen inriktning då jag pluggade innan. Finns det något du är orolig eller nervös inför?

– Klart man är lite nervös, det kommer attt bli så annorlunda jäm­ fört med det man är van vid sedan tidigare men jag känner mig egent­ ligen mest motiverad. Fick ett sam­ tal från en av insparksledarna som berättade lite om hur det kommer vara i starten och så vidare. Jag kontaktade även henne senare då jag hade lite frågor vilka hon glade­ ligen svarade på. Då kände man sig verkligen väl bemött och välkom­ men. Det som känns mest nervöst med att börja studera är egentligen att lämna familjen och pojkvännen hemma i Piteå.

12

HETASTE PROGRAMMEN De programutbildningar vid Umeå universitet som hade flest sökande, totalt, inför höstterminen 2015: 1. Läkarprogrammet: 4 779 sök. 2. Juristprogrammet: 4 000 3. Psykologprogrammet: 2 869 4. Civilekonomprogrammet: 2 006 5. Socionomprogrammet: 1 907 HETASTE KURSERNA De fem kurserna vid Umeå universitet som hade flest sökande, totalt, inför höstterminen 2015: 1. Ledarskap och ledarskaps­ utveckling A: 2 053 sökande 2. Juridisk översiktskurs: 1 888 3. HR-arbete i teori och praktik: 1 782 4. Projektledning: 1 634 5. Kost vid träning: 1 481

STÖRSTA PROGRAMMEN De fem programutbildningarna vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter HT 2015: 1. Juristprogrammet: 145 antagna 2. Läkarprogrammet: 134 3. Civilekonomprogrammet: 128 4. Förskollärarprogrammet: 120 5. Socionomprogrammet: 110 STÖRSTA KURSERNA De fem kurserna vid Umeå universitet med störst antal antagna nya studenter höstterminen 2015: 1. HR-arbete i teori och praktik: 308 antagna 2. Pedagogik A: 300 3. Företagsekonomi A1:1: 215 4. Ledarskap och ledarskapsutveckling A: 208 5. Digitala bilder: 200

Namn: Julia Andersson. Ålder: 19. Kommer från: Piteå. Aktuell: Ny student i Umeå i höst. Ska plugga: Juristprogrammet. Bor i Umeå: Studentkorridor på Nydalahöjd.

NÅGRA NYBÖRJARMISSTAG SOM Missa inte att kolla på betygskriterierna. Eller att använda alla de rabatter du får som student. Kort sagt, lär av de misstag som andra studenter gjort under sin första studietid. Alla är vi barn från början, heter det, och alla som börjar plugga är nybörja­ re i universitetsstudier. Vilka misstag gjorde du? Den frågan skickade Ver­ tex ut till en grupp studenter som hunnit klara av startsträckan – nämli­ gen de frilansare som jobbade för Ver­ tex under vårterminen. Här bjussar några av dem på sina misstag.

Har du fixat bostad i Umeå?

– Det är sannerligen ingen lätt match att få tag i boende, jag hade i alla fall förmånen att ha släktingar här som nödlösning ifall jag inte skul­ le få något, men den möjligheten har inte alla. Jag  kommer i alla fall bo i studentkorridor till att börja med. Det rummet fick jag genom Bostaden. BERTIL JANSON

MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Jag hade ald­ rig för vana att läsa betygskrite­ rierna under högstadiet eller gymnasiet, så självklart slog Jenny Pira. det mig heller inte att läsa betygskriterierna under

Klassiskt nybörjarmisstag: Att köpa ALLA böc första terminen på universitetet. Jag klarade mig, men det hade helt klart sparat mig en massa tid, energi och prestationsångest om jag kollat på  be­ tygskriterier i momentguiden mer un­ der första terminen!  säger Jenny Pira, som för två år sedan började program­ met för medie- och kommunikations­ vetenskap med inriktning mot strate­ gisk kommunikation. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Läs momentguiden och betygskri­ terierna! Orkar du inte göra det direkt så gör det åtminstone under tiden

VERTEX 6:  2015


S, BLIR SÅ ANNORLUNDA”

M DU MED FÖRDEL KAN SKIPPA

Cykeln! Ta med den när du flyttar. Eller skaffa en snabbt.

MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

cker som står på kurslitteraturlistan. som du skriver inlämningsuppgifter­ na.   Det kanske inte behövdes under gymnasiet, men det kan verkligen be­ hövas nu. MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Jag glömde att använda alla hundratals stu­ dentrabatter för­ sta halvåret som student. När jag var på stan och handlade exempel­

VERTEX 6: 2015

vis kollegieblock inför skolstarten på Clas Ohlson glömde jag att de hade 10 procent rabatt för mig som student och fick då blocken dyrare än vad jag hade kunnat få, säker Greta Hansson Vik­ ström, som förra hösten började pro­ grammet för journalistik. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

Greta Hansson Vikström.

– Så fort du får ditt studentrabatt­ kort, sätt dig vid datorn och kolla var du får rabatt och börja ta för vana att alltid fråga om de har studentrabatt där du handlar. Enkelt och så värt! Du sparar in mycket på lånen!

– Studietiden var fantastisk, men visst gjor­ de jag misstag som ny. Det be­ ror lite på ut­ bildningsval, Annelie Markgren. men generellt skulle jag varna för att urskillningslöst köpa alla böck­ er på litteraturlistan, då vissa böcker bara har något enstaka kapitel, eller i värsta fall enstaka sidor, som ska lä­ sas, säger Annelie Markgren som tog examen 2008 och därefter läst kurser då och då, senast en sommarkurs. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Kolla upp med läraren vilka böck­ er som ska användas ytterst lite, och låna dem på UB eller Stadsbiblioteket istället. Så kan du lägga de insparade pengarna på annat.  MITT MISSTAG SOM NY STUDENT:

– Mitt största misstag jag gjorde när jag flyttade till Umeå och började på universitet var att inte ta med en

cykel. Jag upp­ täckte snabbt att det enklaste och billigaste sättet att ta sig runt i Umeå var via cykel. Det Jesper Nilsson. finns många fina cykelvägar och det blir billigare än buss eller taxi från krogen, säger Jesper Nilsson, som förra hösten började på journa­ listutbildningen. GÖR ISTÄLLET SÅ HÄR:

– Ta med en cykel när du flyttar hit eller försök köpa en cykel via de många köp- och sälj grupperna som finns på Facebook, där kan man of­ tast hitta en bra cykel till ett bra pris om man är ute i god tid.  

Nästa uppslag: Att komma som ny student till Umeå Nitton praktiska tips för nya studenter

13


”JAG GRÄT PÅ VÄGEN TILL UMEÅ” Hur ska jag tackla flytten till en ny stad, och bo själv i en lägenhet? Hur fixar jag tvätten och matlagningen samtidigt som jag har en rolig höst? Vertex har pratat med tre rutinerade studenter som delar med sig av sina bästa tips.

 Elin Fellman, 21, läser i höst tredje terminen på journalistprogrammet. Hon bor tillsam­ mans med sin pojkvän Erik Christoffersson, 22, som förra läsåret pluggade tekniskt basår. När de kom som nya studenter till Umeå, från Stockholm, hade de tur och fick hyra en kom­ pis lägenhet på Ålidhem, där de fortfarande bor kvar.
 Elin tycker att flytten från Stock­ holm och mamma till studentstaden Umeå var läskig och spännande på samma gång. – Jag var orolig över hur jag skulle klara av att bo själv i en helt ny stad som jag aldrig ti­ digare besökt. Jag grät på vägen till Umeå och var ängslig över hur allt skulle bli, men när jag kom fram kändes det bra, berättar hon. INNAN HON FLYTTADE hemifrån kunde hon ingenting om matlagning och hade knappt la­ gat mat alls. – Till en början följde jag recepten till punkt och pricka men med tiden blev det enklare och enklare att laga mat och nu tycker jag att det är riktigt roligt. Vi brukar göra en vecko­ sedel av vilka middagar vi ska göra och sedan handla varje söndag vilket underlättar när man inte vet vad man ska laga. Elin och Erik brukar antingen laga mat och diska tillsammans eller dela upp det med att en lagar mat och en diskar och att en städar och en gör tvätten. ERIK VAR PRECIS SOM flickvännen lite orolig när de flyttade till en ny stad och en ny lägenhet. – Det jag oroade mig över var om området där vi skulle bo var stökigt eller lugnt. Jag

hade ju inget perspektiv på saker och ting då jag och Elin aldrig tidigare varit i Umeå och aldrig sett lägenheten mer än på bild. Men nu så här i efterhand är jag jättenöjd, säger han. Det positiva överglänste alltså för Erik. – Roligast var nog allt nytt i början. Ny stad, nya rutiner, nya vänner. Man gick på moln ett tag, det är ju alltid kul med förändring! CHRISTOFFER NORDANSKOG, 27, studerar i höst andra terminen på psykologprogrammet och kommer från Falun. Han tycker att han fick en hyfsat smärtfri start på studietiden i Umeå.
 – Det mesta var bra, men jag saknade en egen plats att dra mig undan till då jag bodde på en soffa i en väns lägenhet med honom, hans flickvän och hennes syster tillsammans med två hundar, säger han. 
 Sedan hyrde han ett korridorrum i Marie­ hem via AB Bostaden och där bor han idag.
 – Till slut fick jag min egen plats att bara vara på, vilket kändes vettigt, säger han. 
Att flytta till eget var aldrig något problem, då han bott hemifrån i flera år, flyttat flera gång­ er och hunnit skaffat sig rutiner för matlag­ ning, städning och tvätt.
 – Det viktigaste för mig är att hålla discipli­ nen uppe och genomföra de saker jag måste. En bra sak att inse om du delar kök med nå­ gon är att din lathet och nonchalans kring disk lätt leder till konflikter. Gör bort din skit så slipper du arga människor, säger han. TEXT OCH FOTO:

Rätt rotade nu. Erik Christoffersson och Elin Fellman var förra hösten nya studenter i Umeå.

GRETA HANSSON VIKSTRÖMCHRISTOFFERS BÄSTA TIPS

ELINS BÄSTA TIPS

TILL DIG SOM ÄR NY STUDENT:


TILL DIG SOM ÄR NY STUDENT:

n Gör det bästa av tiden och skjut inte upp saker, men det viktigaste är att ha roligt och må bra!

n Bo i kollektiv eller med kompis/syster/bror/pojkvän/ flickvän, billigare hyra och trevligt med sällskap. n Var med på mottagningen, man lär känna så många människor på kort tid. n Gör en veckosedel varje vecka och storhandla en gång i veckan, man sparar både tid och pengar samt slänger mindre mat.14

VERTEX 6:  2015


VERTEX NITTON TIPS TILL NYA STUDENTER Terminsstart och tusentals nya studenter landar på campus och undrar hur de ska överleva på denna okända och märkliga plats. Då är det läge att kolla in Vertex korta startguide. Vid varje terminsstart brukar Vertex fråga studenter och nyckelpersoner på Umeå universitet vilka tips de vill förmedla till nya studenter. I höst har vi sammanställt några av svaren i en kort och praktisk guide. De är uppde­ lade i tre huvudavdelningar: Student­ livet i stort, Själva studierna, och Om Umeå och annat. De kommer från studievägledare vid Umeå universitet, studentkårer­ nas studiesocialt ansvariga och andra rutinerade studenter, varav några också är frilansmedarbetare på Ver­ tex. STUDENTLIVET I STORT:

ERIKS BÄSTA TIPS TILL DIG SOM ÄR NY STUDENT:
 


n Ha kul! Resten kommer på vägen! n Storhandla på större matbutiker som Ica Maxi, Coop Forum eller Willys. Det sparade vi jättemycket pengar på.

VERTEX 6: 2015

n Var med på mottagningen och lär känna folk! Umgås med och behåll kontakter från mottagningen. n Delta i andra aktiviteter som ord­ nas på campus. n Engagera dig i kårhuset, sektioner med mera – och var med på fester. Det finns omtenta men inte om­ fest! n Know your rights! För att få ut max av din studietid måste du känna till dina rättighe­ ter! Många stu­ denter vet inte vad de har rätt till, är du en av dem? Kolla in www.stu­ dent.umu.se/re­ gelsamlingen. n Skaffa en termos. Istället för att spen­ dera tio av de femton minuterna av den efterläng­ tade rasten på att köa; slå dig istäl­ let ned med ditt egenhändigt bryggda kaffe, öppna din termos och ladda batterierna i lugn och ro medan alla andra förbannar den långsamma kön. n Skaffa cykel med lås och lyse. Jag har ägt fyra cyklar under mina tio år i Umeå. Samtliga har stulits på mer eller mindre fantasifulla sätt. Snåla inte vad gäller cykellås. Hitta en väl förankrad fästpunkt, lås fast din cykel och hoppas på det bästa. SJÄLVA STUDIERNA:

n Förbered dig och planera dina stu­ dier. Läs på i förväg – anteckna och läs igenom en gång till. Börja inte i sista minuten, utan gå igenom fö­ reläsningarna dagen innan så du har koll. n Att skaffa en bra studieteknik är viktigt. Ta reda på hur du lär dig bäst och nyttja dina styrkor. n Ta pauser och repetera.

FLER TIPS TILL NYBÖRJARE HITTAR DU PÅ VERTEX.NU n Matnyttiga länkar och tips för studenter som letar bostad i bostadsbristens Umeå: http://vertex.nu/pa-campus/tipstill-studenter-som-soker-bostadi-umea/ n Fem varningar och 14 tips till nya studenter i Umeå: http://vertex.nu/pa-campus/femvarningar-och-fjorton-tips/

n Se studierna som ett arbete. n Ha balans i ditt liv och tillåt dig att göra roliga saker som du mår bra av. n Första året köpte jag mycket kurs­ litteratur, men sen har jag lånat på bibliotek och köpt på Blocket. Det är mitt tips. OM UMEÅ OCH ANNAT:

n Upplev Umeå. Campus i all ära men det är alltför lätt att “fastna” där. Gör utflykter. Plugga på något av stadens caféer. n Det är viktigt att man lär känna Umeå. Så skaffa en cykel. Du upptäcker alla nödvändiga ställ­ en snabbt och det underlättar för dig som ny student. n Engagera dig ideellt, både på och utanför cam­ pus. Det ger möj­ ligheter, kunskaper, vänner och nya per­ spektiv. n Skaffa en vinterhobby! Vin­ tern är lång här. Jag tränar på iksu och har myskvällar med kompisar då vi lagar mat. n Glöm inte bort hemförsäkringen, det är lätt hänt. n Umeå är en idrottsstad och du kan med lite letande säkert hitta något som passar dig. iksu är största al­ ternativet och dit söker sig de fles­ ta, men hitta något som ligger så pass nära att du inte kan skylla på avståndet när kvicksilvret rasat till tjugotre minusgrader i mitten av januari. n Det finns dagar som inte är gjorda för att mänskligt liv ska vistas ut­ omhus. Dessa kallas norrländsk midvinter. Det är då du kommer tacka din lyckliga stjärna att du har ditt busskort och kan ta dig fram utan att din längtan efter syd­ ligare breddgrader blir alltför stor.

VERTEX REDAKTION

15


Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

KURSLITTERATUR

Auktoriserad återförsäljare GRATIS FISKESKOLA GPS ”Din livförsäkring, ditt val”

Valfri dag mån–fre (ca 1 tim) Mer info Samling kl 16.45. i butik Gäller även vuxna.

Gratis fiskekarta i vår databas

FLYTOVERALL

fl modeller fr 1095:FLYTVÄSTAR, ”RÄDDNINGSLUNGOR” M M 100:- rabatt på flytoveraller vid köp av Aclimas underställ, ullfiber i alla väder!

BÅTUTHYRNING I BÄCKSJÖN Shimano Catana fr 1.099:(2 mil från Umeå) även flytring, elmotor m m.

Mer info i butik

Daiwa Sweepfire Combo fr 799:-

Haspel Spö/rulle +flätlina. Ord.pris 1.417:-

Gäddjiggar

utvalda modeller upp till

Okuma Blue 40 Betesbox eller håv på köpet! Ord.pris 1700:(värde 200:-)

40% 999:-

SAGE DEALER (livstidsgaranti) Ron Thompson Gummivadare

FLUGFISKEKURS!

Mer info i butik

Valfri onsdag (maj–sept). Max 10 deltagare/tillfälle – Föranmälan! Gratis för damer/tjejer. ALISTEN

ISKESPECI

SPORTF

3 etabl 195

etabl 1953 ALISTEN SKESPECI -77 40 70 SPORTFI 090

eå • tsport.se n 94, Um Kungsgata port.se-info@blix www.blixts

Bli klubbrt Club Ko medlem Mer info Öst på sta´n

20135530

i butik

Klubbkortserbjudanden! erbjudanden! Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

Medspråk

No fe e!

NU 500:-

Ord.pris 799:-

Viking Trophy II Ord.pris 1.000:-

799:-

ÅRETS DESIGN!

Endast Fisketeam, 150 ex i världen. Abu Garcia ProFT 5601 1.799:-

Vi finns på Facebook!

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

www.gandhi.se

Come and improve your spoken swedish!

Indisk restaurang Exotisk mat från kryddornas hemland INDIEN!

SEPTEMBEREXTRA!

Classes start 15th

Välkommen! September

Tuesdays 15.00 - 16.30 Thursdays 15.00 - 16.30

Ät i restaurangen och få 15% rabatt Gäller mot uppvisande av giltigt studentleg. Gäller ej alkohol.

Från oktober och framåt: Studenter 10% rabatt

mot uppvisande av giltigt studentleg. Gäller ej alkohol

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

Student Discount 10% off if you show a valid student ID Alcohol not included

Öppettider

KARATE Prova på gratis 1–29 september Varierad träning för alla www.tränakarate.se

16

mån-tors 11-22 fre 11-23, lör 12-23 sön 15-21

Lunch 85:-

mån fre 11-14

Lunchbuffé 110:lör 12-15

erade Nyrenov lokaler

Alla rätte r finns även för avhämtn ing

Välkommen! Tfn 090-12 50 75 Mobil 070-77 89 998

Rådhusesplanaden 17 C, Bågenhuset, Järnvägstorget

VERTEX 6:  2015


- CAMPUS ENDA BOKHANDEL ________________________________ -ENKELT________________________________

KÖP DINA BÖCKER HÄR! RESERVERA ONLINE & KÖP I BUTIKEN

________________________________ -EFFEKTIVT________________________________

SÄLJ DINA BÖCKER HÄR! REGISTRERA ONLINE & LÄMNA IN I BUTIKEN

________________________________ -MILJÖEKONOMISKT________________________________ HANDLA ÄVEN DITT BEHOV AV

KONTORSMATERIAL S________________________________ amhällsvetarhuset- S103 www.campusbokhandeln.se VERTEX 6: 2015

17


Doktorandpodden. Moa Eriksson och Sara Kalucza i spontan dialog om doktorandlivets svårigheter och glädjeämnen.

”JAG HAR ALDRIG HAFT SÅ RO – Jag hoppas att podden kan fungera som ett bollplank för andra doktorander, så att de får höra att fler funderar kring samma saker. Det säger Moa Eriksson som tillsammans med Sara Kalucza gör Doktorandpodden. Moa Eriksson och Sara Kalucza är se­ dan ett och ett halvt år tillbaka dokto­ rander vid sociologiska institutionen. Sedan april gör de även Doktorand­ podden, vars innehåll tar avstamp i li­ vet som doktorand. Det var under ett

18

konferensmöte i april som idén om doktorandpodden väcktes. – Någon gång under dagen nämndes att det finns verktyg i cambro för att spela in en podcast, säger Sara. Direkt jag hörde det slutade jag lyssna och

satt och började skriva ner idéer istäl­ let. I pausen högg jag Moa och sa att vi måste spela in en podcast och en vecka senare spelade vi in första avsnittet. Hur uppstyrda är avsnitten?

– Vi har några fasta punkter med ett tema, tips och Moas hashtag, säger Sara. Det är skönt att ha struktur i vårt i övrigt ganska ostrukturerade sätt. Men vi vill inte planera för myck­ et utan istället låta samtalet styra. Är det svårt att hitta nya ämnen?

– Inte än, säger Sara. Vi har plane­ ring om sträcker sig fram till decem­ ber och det känns som det hela tiden

kommer nya idéer. Sen spelar vi bara in ett avsnitt i månaden. Vi kanske hade fått fler lyssnare om vi hade ett i veckan istället, men det tar tid och vi har mycket annat att göra också. de kollade upp ifall det fanns någon liknande pod­ cast, men att de inte hittade något för doktorander utan istället var det forskningspoddar som låg på en myck­ et hög akademisk nivå. – Vi ville inte enbart prata om forsk­ ning utan livet runt omkring, förkla­ rar Moa. Livet som doktorand är gan­

SARA BERÄTTAR ATT

VERTEX 6:  2015


MOA ERIKSSON. ÅLDER: 26 år. BOR: Carlshem, Umeå. DOKTORAND: Vid sociologiska institutionen. FORSKAR OM: Användandet av sociala medier efter större samhälleliga kriser för att skapa mening till det som skett.

SARA KALUCZA. ÅLDER: 28 år. BOR: Östra Ersboda, Umeå. DOKTORAND: Vid sociologiska institutionen. FORSKAR OM: Psykisk hälsa, ungdom och

familjeformation

OLIGT SOM JUST NU” ska speciellt och det kan kännas ensamt. Jag och Sara delade kontor första året och kunde bolla hur man känner och mår med någon. Det var otroligt nyttigt. är inte någon dans på rosor, förklarar de. Det är ald­ rig lätt och man ligger hela tiden i gränslandet för vad man kan prestera och det gäller att pusha sig själv hela tiden. – Och samtidigt har jag aldrig haft så roligt som just nu, säger Moa. Att pressa sig själv till max och faktiskt

LIVET SOM DOKTORAND

VERTEX 6: 2015

åstadkomma något är en otroligt häf­ tig känsla.

Har ni något tips till nya doktorander som ni önskar att ni hade fått?

Är det mest andra doktorander som lyssnar?

– Utnyttja det sociala stödet, säger Sara. Det kommer hända att du kän­ ner dig ute på djupt vatten. Prata med andra doktorander så inser du att andra också känt så. Här på vår institution är det väldigt öppet mellan doktorander, vilket det inte all­ tid är på andra ställen.

– Vi vet inte vilka lyssnarna är, men den riktar sig väl främst mot andra doktorander och dem som funderar på att doktorera, säger Sara. Men samtidigt är det alltid kul om andra också lyssnar. Sen är det säkert någon äldre forskare som vill veta vad som rör sig i huvudet på da­ gens doktorander.

Livet som doktorand är ganska speciellt

del av jobbet som doktorand. Anled­ ningen till att de gör podden, förkla­ rar de, är att de såg ett behov av den och att de har roligt när de spelar in den. Och med två och ett halvt år kvar till disputation har de inga planer på att lägga ner den i förtid. – Det hade varit roligt att köra den ända till slutet, säger Sara, för det är hela tiden nya saker som upptar tankarna och som man då kan prata om i podden. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

icke-avlönat sido­ projekt för Moa och Sara och inte en

PODCASTEN ÄR ETT

Lyssna på http://doktorandpodden.se/

19


Sugen på att

Vill du ha ett extraknäck under studietiden?

SPELA

HOCKEY

Vi söker dej som är seriös, social och ambitiös. Läs mer om vår verksamhet på www.hotellbjorken.se

i vinter?

Vi är ett skönt gäng som spelar på en lagom nivå. Vindelns hockey spelar i div. 2 i Västerbotten. Till träningar går minibussar från Umeå.

För mer information kontakta Jens Endfors jens.endfors@gmail.com Simon Ahlberg s.ahl@live.se

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

SÖKER DU NY BOSTAD? Visst vet du att medlemmar och bosparare i HSB Umeå får förtur till våra fina hyresrätter i Umeå och på många andra orter i landet. Dessutom planerar vi för attraktiva och prisvärda bostadsrätter nära Mariehems centrum och Universitetet. Läs mer på www.hsb.se/umea

20

Välkommen att skicka in din CV till hotell.bjorken.se@sodexo.com Uppge ”Vertex” i din ansökan.

UMEÅ GYMNASTIKFÖRENING är i behov av ledare till gymnasterna inom Artistisk-, Trupp- och Barnverksamhet. Utbildning får du genom föreningen. Vänligen kontakta kansliet så får du mer information. kansli@umeagf.se eller ring 090-123919

VERTEX 6:  2015


Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige Våra ingenjörers visioner leder oss steg för steg

För att stötta våra framtidshopp i detta viktiga

mot ett bättre samhälle. Det är deras innovations-

uppdrag finns Sveriges Ingenjörer – det enda fack-

kraft som löser våra gemensamma problem, höjer

förbundet med fullständigt fokus på just ingenjörer.

standarden, genererar tillväxt och skapar fler

Vi arbetar ständigt för att våra 139 000 medlemmar

jobb på vägen. Infrastruktur är bara ett av alla

ska ha goda arbetsvillkor, få möjlighet att utvecklas i

områden där ingenjörer spelar en avgörande roll

sina yrkesroller, och framför allt: att de ska värderas

för utvecklingen.

precis så högt som de faktiskt förtjänar.

Välkommen till oss som studentmedlem!

C o s

Visste du förresten att ingenjörer just nu håller på att utveckla lättviktskonstruktioner som kan utmynna i transportmedel i en framtida vattenburen kollektivtrafik?

VERTEX 6: 2015

21


Campus 1965. Året då Umeå universitet invigs finns byggnaderna för fysiologi och botanik på plats (längst upp till höger). 

FOTO: BERTIL EKHOLTZ / UMEÅ UNIVERSITET

ETT HALVT SEKEL AV STUDEN Stort tårtkalas för alla sugna på Rådhustorget mitt i centrala Umeå. Så kickar Umeå universitet igång sitt 50-årsjubileum, då ett halvt sekel av fler studenter, mer forskning och ett allt mer tätbebyggt campus ska firas. Den 17 september 1965 invigs Umeå universitet, då det femte universitetet i Sverige och det enda norr om Uppsa­ la. Den politiska kampen för att göra småstaden Umeå till universitetsstad har då pågått i två decennier, med ota­ liga motioner och ”utopiska” förslag, som de kallats, i riksdagen. Gösta Skoglund, lärare och redaktör i Umeå, och senare socialdemokra­ tiskt stadsråd, har gått till historien som en av männen som drev frågan och med ren viljekraft, nästan, gjorde småstadsförvandlingen möjlig. startar det hela flera år innan den ståtliga universitetsinvigningen. Redan 1956

UR ETT STUDENTPERSPEKTIV

22

finns de första studenterna på plats, 20 stycken, samtliga tandläkarstuden­ ter. De följs några år senare av en för­ sta kull läkarstudenter. Det är också denna lilla studentskara som redan 1959 bildar Umeå studentkår och ett år senare startar studenttidningen Vertex. Då är det fortfarande fem år kvar innan Umeå universitet ska invi­ gas officiellt… NÄR KUNG GUSTAV VI ADOLF stökat un­ dan invigningen, och talat om vikten av humanistiska utbildningar (som ännu inte finns i Umeå), börjar det hända saker. Samhällsvetarhuset och Universitetsbiblioteket byggs och sta­ tyn Norra skenet ställs upp som uni­

Studentliv 1977. Kravallpolis rycker in för att mota undan studenter som demonstrerar mot att

VERTEX 6:  2015


FOTO: VERTEX ARKIV

Nollning. Höstterminen 1993 startar.

FOTO: VERTEX ARKIV

FOTO: UMEÅ UNIVERSITET

Campus 1985. UB, Samhällsvetarhuset, Humanisthuset, Universum och ”Skogis” har byggts och ett antal nya hus väntar.

Ursäkta röran. Norra skenet flyttas 1994.

TLIV I UMEÅ SKA FIRAS versitetssymbol på det campus som fortfarande är rätt ödsliga åkerlappar, mitt i ödemarken, men som fortsätter att bebyggas. Universum står snart klart, liksom Humanisthuset. Check på den, kungen! Universum blir kår­ hus och vid det här laget, 1970, finns redan 8000 studenter i stan. präglas av röda studenter och en hel uppsjö soci­ alistiska partier i kårpolitiken, alla med lite olika syn på hur socialismen ska införas och förverkligas. Valdelta­ gandet i kårvalen ligger på närmare 50 procent, att jämföra med nutidens 10 procent. Studenterna är allmänt stökiga och tvärsöver och strejkar gär­ na vilt, inte minst när hyrorna för stu­ dentbostäderna ska höjas. Polis måste tillkallas för att avhysa de besvärligas­ te. När en skola ska byggas mitt i en omtyckt och idyllisk skogsdunge i stu­ dentbostadsområdet Ålidhem blir det också vilda protester. Kravallpolis till­ kallas för att röja undan demonstran­

1970-TALET PÅ CAMPUS

FOTO: VERTEX ARKIV

t en skogsdunge på Ålidhem ska avverkas.

VERTEX 6: 2015

terna så att avverkningen av skogen kan fortsätta. DE FÖLJANDE DECENNIERNA fortsätter tillväxten på och utanför campus. 1980-talet ser Bildmuseet, då på Gam­ mlia, invigas. Tandläkarhögskolans nya hus, Dallashuset, byggs på sjuk­ husområdet. Aula Nordica poppar också upp ur marken, liksom Design­ högskolan nere vid älven, där konst­ högskolestudenterna får ta plats i det förra träsliperiets gamla lokaler. Un­ der 1990-talet bebyggs campus allt mer, med Beteendevetarhuset, MIT-huset och Teknikhuset. När Lä­ rarutbildningshuset ska byggas måste statyn Norra skenet flyttas till sin nu­ varande plats nära dammen. UB byggs också ut och Lindellhallen invigs.

35 000 stu­ denter registrerade för studier vid Umeå universitet under året. Ett par år senare invigs Konstnärligt campus vid Umeälven, där Arkitekthögskolan 2010 FINNS REKORDMÅNGA

fått en egen ny byggnad, liksom Bild­ museet, tätt intill Konsthögskolan och Designhögskolan. HELA DENNA HISTORIA firas i år på oli­ ka sätt, men speciellt under jubileums­ veckan, som kör igång med stort tårt­ kalas på Rådhustorget i centrala Umeå lördag den 12 september. Under veck­ an som följer blir det jubileumsföre­ läsningar, tävling, personalfest och en hel del annat – till exempel Whole Earth Day den 18 september, som Ver­ tex skriver om på sidan 42. BERTIL JANSON

Fotnot: Årtalen har hämtats från Universitets jubileumswebb, http://50.umu.se/

VERTEX VAR FÖRST Första numret av studenttidningen utkom redan senhösten 1960, vilket innebär att studenttidningen snart fyller 55. Det ska firas i höst. Mer info följer framöver.

23


1.

2.

5.

6.

9.

10.

VEM HAR BÄST KOLL PÅ CAMPUS? VIN 13 rätt på stryktipset är en sak, men kan du sätta 13 rätt på Vertex campuskoll? I så fall kan du casha in biobiljetter. Att vandra omkring på campusområdet (obs: med omnejd) är något de flesta av oss gör varje dag. Men

24

vad finns egentligen runt omkring dig? Vertex har fotograferat några objekt och platser från vinklar du

kanske inte är van vid. Titta på bilderna och se hur många du känner igen och lokalisera. VILL DU SE OM DU har bäst koll på campus och ha chans att vinna biobiljetter? Mejla då in dina svar på var bilderna är tagna (1 = XXX, 2 = YYYY etc.) till red@vertex.nu senast den 9 september och du

kan stå som segrare i denna prestigefyllda tävling. Några stryktipsmiljoner kan vi inte erbjuda, men väl två biobiljetter. Om två eller fler personer har lika många rätt vinner den som i sina svar mest exakt angivit var bilderna är tagna. FOTON: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX 6:  2015


3.

4.

7.

8.

11.

[Ledtråd: strax utanför campusområdet]

12.

NN BIOBILJETTER! HUR BRA CAMPUSKOLL HAR DU? 0–2 rätt: Aj, aj. Ny student kanske? 3–6 rätt: Nja, du kanske borde titta dig omkring nån gång då och då. 7–10 rätt: Helt okej. Du har ju rätt bra koll på din omgivning! 11–13 rätt: Wow! När universitetet söker guider till campus är du perfekt för jobbet.

VERTEX 6: 2015

13. 25


UTSTÄLLNINGEN ”HÄST–SÄG MIG VEM DU ÄR”. COOPER & GORFER ⁄ THE SECOND HORSE ⁄ 2012

Torsdag 3 september 18.00

Att genomskåda patriarkala strukturer

Skapande lördag Öppet hus för hela familjen på Kulturcentrum för barn och unga. Skapa i ateljén, besök teater­ garde­roben,­dansa,­lek­eller­titta­ på dagens kulturprogram. Allt­är­gratis­och­fika­finns­till­för­ säljning.­Här­finns­något­för­alla! Lördagar kl. 12–15, mellan 12/9 och 14/11. Hamnmagasinet, Västra strand­ gatan 4, entré från älvssidan.

En föreläsning med scenkonstkollektivet PotatoPotato som delar med sig av erfarenheter från sin succéföreställning Historia A, baserad på en SOU-rapport (SOU 2010:10) om hur kvinnor censureras i läromedel i historia. Fri entré, Väven, Umeå. Läs hela höstprogrammet på www.kvinnohistoriskt.se

SE NÅGOT NYTT. GÅ PÅ MUSEUM.

www.umea.se/kulturcentrum Varmt­välkomna­till­KC!

En del av Umeå kommun.

Tisdag–fredag 10–17 Onsdagar 10–21 Lördag–söndag 11–17 Fri entré Gammlia Umeå, www.vbm.se

Vetenskapsluncher Torsdagar kl. 12.15, Kafé Station Fri entré. Köp lunch eller fika i god tid. Föredragen tar 20 minuter, efteråt finns tid för frågor.

1.10

Läkemedel och vitaminer för äldre – bra eller rentav farligt? Peter Nordström, geriatrik

8.10

Skogen, Sveriges bästa förnybara energikälla Stellan Marklund, kemi

15.10 Pandemier och tillit. Om lärdomar från svininfluensan Britta Lundgren, etnologi

22.10 Rättsmedicin – inblick i en okänd värld Anders Eriksson, rättsmedicin

www.umu.se

26

29.10 Invandrares integration på arbetsmarknaden Olle Stjernström, geografi och ekonomisk historia

5.11

Kommer klimatförändringar att ge oss ett brunare hav? Agneta Andersson, marin ekologi

12.11

Strukturellt och kulturellt våld: majoritetssamhällen och urfolk Kristina Sehlin MacNeil, etnologi

19.11

Barns matvanor – behöver vi oroa oss? Maria Waling, kostvetenskap

#vetenskapsluncher

VERTEX 6:  2015


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

FÖRFATTARE OCH MUSIKER PÅ CAMPUS

Olav H. Hauge. Norsk poet vars liv man nu kan få en inblick i via dagboksanteckningar som spänner över 70 år.

Befriande chosefri dagbok Den framstående norske poeten Olav H. Hauges (1908–1994) dagbok har kommit i svensk översättning, för­ packad i en väldigt tjusig utgåva. För urvalet står Hauges änka Bodil Cap­ pelen, som har valt ut ungefär 300 sidor av dagbokens ursprungliga 3700. Hauges anteckningar spänner över åtta decennier och vi får således följa diktarens utveckling från bråd­ mogen, litteraturälskande yngling till åldrad (och fortfarande litteratur­ älskande) man. Den sista anteckning­ en är daterad den 16 maj 1994, en vecka innan Hauges bortgång. VAD ÄR DET DÅ SOM händer under dessa sjuttio år? I sanningens namn inte så mycket, om man ser till de ytt­ re skeendena. Hauge för ett stilla liv på den norska glesbygden, läser drivor av böcker och plockar kvistar på går­ den (vid sidan av diktandet försörjde sig Hauge som äppelodlare). I dagbo­ ken redogör Hauge för sina läsefruk­ ter, sina tankar om poesin och sina kvinnoaffärer. Särskilt snaskigt blir det dock inte. Hauge tycks njuta av

DAGBOK 1924–1994

Olav H. Hauge Övers: Lars Molin [Molin & Sorgenfrei]

ensamheten utan att kokettera med det och har heller ingen fallenhet för självömkan. Det är befriande – det finns så många böcker av sällskaps­ sjuka författarmän med social fobi. till läsefrukterna kan man konstatera att Hauge läser andra författare på ett generöst och sympatiskt sätt. Till skillnad från en Norén finns här inte många kängor eller sågningar, tvärtom lyfter Hauge ofta fram föregångarnas förtjänster. Han är en entusiastisk läsare, milt tveksam – men inte fientlig – gente­ mot modernisternas formmässiga krumsprång. I den kinesiska poesin

NÄR DET KOMMER

finns enkelheten som Hauge söker, liksom hos naturvurmande amerikan­ ska artonhundratalsfilosofer som Emerson och Thoreau. Vid något en­ staka tillfälle berättar Hauge rakt och okonstlat om de psykiska problem som drabbade honom i ungdomen, vilket väl får räknas till dagbokens mer rafflande partier. HAUGES DAGBOK är dock en text som klarar sig alldeles utmärkt utan att vara särskilt rafflande. Här finns ett godmodigt temperament som smittar av sig på mig som läsare, som får mig att själv vilja ägna mitt liv åt att kont­ emplera under ett äppelträd. Hauges dagbok är på inga sätt en spektakulär text och jag är heller inte säker på att jag har vunnit några sär­ skilda visdomar ur den, men det är en text som i sin chosefrihet och entusi­ asm över litteraturen gör mig lässu­ gen och blid. Ja, det är i brist på bättre ord en snäll bok, och det låter kanske skittråkigt, men det är det inte. GUSTAV BORSGÅRD

n En musiktrio med ett politiskt ställningstagande och tre bästsäl­ jande författare gästar alla Kultur på campus under hösten. Trio som utgör country- och ameri­ canabandet Abalone Dots spelar i Ljusgården, Lärarutbildningshuset den 14 oktober. Om nya skivan Red sä­ ger Rebecka Hjukström så här: – Det ligger väldigt mycket lust i Red. Lust till musiken och skapandet. Men även ilska och frustration, vilket även är en av orsakerna till varför vi valde att döpa albumet till Red. Vi har en offentlig röst, då är det viktigt att göra den hörd. Med den här plattan vill vi ta ett ännu starkare politiskt ställningstagande än vi tidigare gjort. Jens Lapidus är till vardags ad­ vokat på brottmålsbyrån Försvars­ advokaterna. 2006 debute­ rade han med Snabba cash, som blev en av 2000-ta­ lets mest sål­ da böcker. Jens Lapidus. Den 20 okto­ Foto: Pierre Björk ber gästar La­ pidus Kultur på campus för att i Ljusgården, Lärarutbildningshus­ et, berätta om senaste romanen STHLM DELETE, som är en fortsätt­ ning på förra årets VIP-rummet. När Lars Keplers deckare Hyptotisören toppade bästsäljarlistorna 2009 var den stora frågan vem som dolde sig bakom pseudonymen. Det var äkta paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, som den 17 november gästar Kultur på campus för att berätta om senas­ te romanen Playground. Fritt inträde till alla arrange­ mang, som börjar kl 12.10 och pågår i ungefär 40 minuter.

KULTURKRÖNIKAN: // RICKARD ÅSTRAND OM KULTURELLA VISUELLA STIMULI: I slutet av maj listade jag flertalet böcker jag planerade att läsa under sommarlovet. ”Till sommaren, när jag slipper all kurslitteratur, då ska jag verkligen passa på att läsa”, tänkte jag godtroget hela vårterminen. Facit skvallrar dock om något annat; en och en halv bok. Inte ens en skoltrött högstadieelev hade klagat. MEN JAG KLAGAR INTE .

Andra kanaler har kompenserat uteblivet kulturellt stimuli. Och med andra kanaler menar jag filmer och serier. I sommar har jag bland annat plöjt allt visuellt som har

VERTEX 6: 2015

EN JEDI GÖR INGEN SOMMAR med Star Wars att göra. Inte bara filmerna, utan också den animerade serien Star Wars Rebels (målgrupp: barn 12 år) som finns på Netflix. Mer förberedd inför Disneys fortsättning av filmserien kan man nog inte bli. SÄSONG TVÅ AV True Detective såg jag också i sommar. Där förvandlades mina höga förväntningar till lägre förväntningar, tills jag fattade att man inte kan jämföra säsong ett och två. Men en jediriddare eller korrupt

polis gör dock ingen sommar. Men det gör vänner, familj och släkt. Och kanske lite Ernst. Vädret har måhända inte levt upp till förväntningarna. Men hur var det nu med förväntningar? Min erfarenhet menar att de byts ut, och det behöver inte bli till det sämre. Visst har det varit mörkt när solen strejkat, men åtminstone jag kan trösta mig med att det har varit mörkare i Vinci, eller på Coruscant. RICKARD ÅSTRAND

Namn: Rickard Åstrand. Ålder: 25 år. Studerar: Lärare i svenska och samhällskunskap. Bor: Umeå.

27


Folkuniversitetet

Folkuniversitetet Studieförbundet för dig!

Studieförbundet för dig!

Vill du utveckla din förening, fördjupa dig i ett ämne eller få hjälp med att anordna ett kulturarrangemang? Då kan du starta en studiecirkel!

Vill du utveckla din förening, fördjupa dig i ett ämne eller få Folkuniversitetet hjälp med att anordna ettdet möjligt! hjälper dig att göra kulturarrangemang? Vi finns i Umeå studentkårs lokaler! Då kan du starta en studiecirkel!

Folkuniversitetet hjälper dig att göra det möjligt! Vi finns i Umeå studentkårs lokaler!

folkuniversitetet.se/umea

student.umea@folkuniversitetet.se

Folkuniversitetet Folkuniversitetet.se/umea

student.umea@folkuniversitetet.se

090- 711462 (vxl-00)

090-71 14 62 (vxl-00)

Studieförbundet för dig! AV ETTdigNYTT Vill du utveckla INVIGNING din förening, fördjupa i ett ämne eller få KONSTRUM FÖR SAMTIDShjälp med att anordna ett kulturarrangemang? Pale Honey KONST. VÄLKOMNA ONSDAG Torsdag 3 september DåDEN kan 16 du SEPTEMBER starta en studiecirkel! Kl. 12.10–12.50 KL 18 PÅ KUNGSGATAN 33.

Universum

I samarbete med Välkomstmässan.

Folkuniversitetet hjälper dig att göra det möjligt! www.vasterbotten.konstframjandet.se

Vi finns i Umeå studentkårs lokaler! SAMTIDA KONST FRÅN VIETNAM PÅ KONSTNÄRLIGT CAMPUS FRI ENTRÉ, MUSEISHOP OCH KAFÉ

Folkuniversitetet.se/umea

student.umea@folkuniversitetet.se

090- 711462 (vxl-00)

Mat & dryck från kl. 19 / Jazz kl. 20 / Studion UFH

LIVE JA ZZ

10.9 17.9 24.9

MIEN MEO MIENG/ 28

BKS feat. Max Schultz Rigmor Gustafsson Arne Forsén & Alagi Mbye med Jonas Knutsson 1.10 Rickard N Jokela och Charlottas Burnin’ Trio 8.10 Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan 15.10 Klabbes Bank 22.10 NBB möter Prefab Sprout 29.10 David’s Angels www.umeajazzstudio.se

VERTEX 6:  2015


Ex Machina utvecklas stegvis till ett intrikat kammarspel, där både tittare och huvudperson blir allt mer paranoida av vistelsen i ett ödsligt men högteknologiskt hem.

FILM & MUSIK:

MÅNADENS MUSIK: DR. DRE ALBUM: COMPTON BETYG:

Ex Machina. Alicia Vikander övertygar som roboten Ava.

Komplex och spännande MÅNADENS FILM: EX MACHINA GENRE: SCIFI-DRAMA REGI: ALEX GARLAND MED: ALICIA VIKANDER, DOMHNALL GLEESON M.FL. BETYG:

Författaren Alex Garland har länge skrivit spännande och intressanta filmmanus, bland annat 28 dagar senare och Sunshine i samarbete med regissören Danny Boyle. När han nu för första gången själv regisserar ett av sina manus, så handlar det precis som i de två nämnda filmerna om ett spännande människodrama i en förhöjd verklighet. Berättelsen kretsar kring Caleb, en

ung programmerare på ett Goog­ le-liknande IT-företag. Caleb vinner en intern lottning som tillåter honom att resa till en avlägsen plats och häl­ sa på företagets enigmatiske och ge­ niale grundare Nathan. Väl där visar det sig dock att han egentligen tagits dit för att testköra Nathans senaste uppfinning, ett avancerat och när­ mast människolikt AI, i form av den fascinerande roboten Ava. Filmen spelar effektivt på flera ni­ våer. Dels tar den upp klassiska, filo­ sofiska aspekter kring artificiell in­ telligens, men på ett mer naturligt och ärligt sätt än många föregånga­ re. Dels utvecklas den stegvis till ett intrikat kammarspel, där både vi tit­ tare och Caleb blir allt mer paranoi­

da av vistelsen i Nathans avlägsna men högteknologiska hem. Här le­ ver filmen stort på de tre fantastiska rollprestationerna. Oscar Isaac gör Nathan både karismatisk och skräm­ mande, medan Alicia Vikander im­ ponerar som Ava, en svårspelad och mångbottnad roll. Att filmen aldrig fick svensk biopremiär är smått förbryllande. MAGNUS F. BERGSTRÖM

VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

Först en brasklapp. Jag avskyr nämligen själv när någon bygger upp skyhöga förväntningar, så om du inte hört skivan, lyssna själv på https://www.facebook.com/OfficialLoveJT/videos/. Det kanske inte är bästa hiphopskivan genom tiderna, men det är en klassiker och jag kan inte sluta lyssna. Det är inte för att Dr. Dre gör något revolutionerande, men han gör det som han gör bäst och bättre än någonsin (16 år sedan sist). Dr. Dres styrka är balansen. Han är inte bästa rapparen, har inte flest hitlåtar och sjunger inte så värst, men när det gäller att sätta ihop en ljudbild, ett sväng, en helhet, då är han en mästare. Det som skiljer ett hit-album från ett mästerverk, är just helheten, detaljerna. Dr. Dre har kallat det finalen, och Compton är verkligen hans bästa hittills. Det är svängigt, funkigt och hårt och förvånande lekfullt. Och trots att albumet handlar om hemstaden Compton och minnen blir det sällan nostalgiskt eller långsamt. Den har ett driv (även i Dres rap) som möjligen återfinns på första skivorna med legendariska rapgruppen N.W.A. Det är också filmen Straight Outta Compton om samma band som inspirerat och återupplivat doktorn. Sedan skadar det inte att fantastiska rappare som Kendrick Lamar, ”Anderson . Paak” och Eminem briljerar i vers efter vers. Gör dig själv en tjänst och lyssna nu på doktorn. CALLE EKBLOM KÄCK

WEBB: Fler recensioner på vertex.nu

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM EN FEMINISTISK ACTIONRÖKARE:

STORFILMER FÅR STORSTRYK

Min bror skämtade en gång om att jag bara gillar filmer som hyllas av filmrecensenter från Ukraina. Nu tycker jag inte själv att jag har så svår filmsmak, men kunde ändå förstå hans poäng att jag kanske har ett större intresse för udda filmer än många andra. Därför var min bror väldigt förvånad när jag berättade att min favoritfilm hittills i år är actionrökaren Mad Max: Fury Road.

ögonblicket när jag lämnade biosa­ longen, så har senaste Mad Max vuxit sig allt starkare hos mig. En uppenbar anledning är de sinnessjuka actionsce­ nerna, men filmen lyckas också vara en uppfriskande och oförutsägbar feministisk pärla, som överraskar både i kommenterandet och använ­ dandet av könsroller.

inte så konstigt. Även om jag själv var chockad över min egen uppspelthet i

HUR HAR DÅ DETTA påverkat mig? I somras gick jag och såg en annan nostalgisk uppföljare – Jurassic World.

MEN EGENTLIGEN ÄR DET

VERTEX 6: 2015

En film som på motsatt sätt är nästan skrattretande förutsägbar och, trots försök att kommentera de klassiska könsrollerna, ändå låter den kvinnliga huvudrollen springa ifrån dinosaurierna i högklackat hela filmen och till slut räddas av hjälten. Förlegat, nästan ofräscht. På bara en biosommar blev det uppenbart att alla storfilmer för ett bra tag framöver kommer behöva mäta sig med Mad Max, på fler punkter än bara action.

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

29


KURSLITTERATUR

Med rum för

hela livet! Öppen verksamhet

Umeå Pride - Rainbow Gospel

Enskilda samtal Meditation Bön & nattvard i kapellet

Retreat - stilla dagar

Grupper (anmälan)

9-11/10, Tavelsjö

Yoga Klimatsmart mat

Se & tala film

Vi lagar mat och pratar hållbart liv

Teologiska provrummet

Vi pratar Gud, feminism och livet.

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

19/9, kl 14.30 (direkt efter paraden) i Döbelns park

7/11, Tegs kyrka. Filmdag med gäster och samtal.

Temadag

Om maskulinitet, våld och förebyggande arbete 20/11, Aula Nordica

Mer information och kontaktuppgifter hittar du på: www.kyrkanpacampus.se

Genesis – om tro och vetande!

Enda tidningen i Sverige som behandlar ursprungsfrågorna ur både vetenskapligt och filosofiskt perspektiv, som följer evidensen utan att väja för de stora frågorna om Gud och meningen med tillvaron. Lättlästa naturvetenskapliga och tvärvetenskapliga artiklar av många kompetenta författare inom områden som naturvetenskap, filosofi, arkeologi, etik, och teologi. Prova en studentprenumeration i ett år! Mycket spännande läsning som ger inspiration till nya tankar! Endast 115 kr! Plusgiro 295588-8. (Glöm inte namn och adress ...) För frågor – ta kontakt genom vår hemsida www.genesis.nu

32 A4-sidor 4 ggr om året

Vetenskapligt faktum 1

Livets mest centrala substanser är nukleinsyror (t ex DNA) och proteiner. Ingen av dessa biomolekyler har någonsin påvisats vid någon laboratoriesimulering av livets uppkomst. Utanför en levande cell går de bara att framställa genom avancerad ingenjörsteknik. Dagens erfarenhet av kemiska och fysikaliska principer stödjer därför inte hypotesen att livet en gång har uppstått spontant på jorden. Vad har vetenskapen visat?: Kemi och fysik kan förklara hur levande varelser fungerar, men inte hur de en gång uppstod.

Vetenskapligt faktum 2

Levande organismers DNA innehåller stora mängder högt organiserad information som yttrar sig i utvecklingen från befruktat ägg till vuxen individ. Ingen känd process kan förklara hur kodad information kan uppstå ur slumpmässiga fördelningar av materia. Vad har vetenskapen visat?: Intelligenta varelser som du och jag genererar ständigt stora mängder högt organiserad information (som texten du just nu läser). Därför är Intelligens en rimlig förklaring även till livets information i DNA.

Vetenskapligt faktum 3

Många av cellens innersta strukturer och levande organismers olika organsystem är ofta slående lika mänskliga uppfinningar (bakterieflagellen som elektrisk motor, människohjärnan som superdator etc). Sådana analogier utgör grunden för den vetenskapsgren som kallas biomimetik. Vad har vetenskapen visat?: Analogier mellan livets strukturer och mänskliga uppfinningar är relevanta. Eftersom förekomsten av motorer och datorer bara kan förklaras som ett resultat av (mänsklig) intelligens borde högre intelligens gälla livets i många avseenden överlägsna motsvarigheter.

Vill du också få ursprungsfrågan belyst från nya håll? - prenumerera på tidningen Genesis!

30

VERTEX 6:  2015


Oavsett om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon finns möjligheten att utvecklas till en bättre fotograf. Så häng med i Vertex fotoskola.

VERTEX FOTOSKOLA:

DEL 1: ATT KÖPA KAMERA

LÄR DIG TA BÄTTRE BILDER! Vertex kommer i kommande fem nummer att ge grundläggande kunskaper och tips som hjälper dig som vill bli en bättre fotograf. För oavsett om du fotar med systemkamera, kompaktkamera eller din mobiltelefon finns alltid möjligheten att utvecklas till en bättre fotograf. I första avsnittet tar vi upp vad man bör tänka på innan man köper en ka­ mera. Det är lätt att gå vilse i den djungel som stavas kamerautrustning och den rike blir snabbt fattig om den­ ne tror man behöver det mesta av det bästa för att ta bra bilder. Här följer därför några snabba råd till den som går i köptankar. N SYSTEMKAMERA, KOMPAKT­KAMERA ELLER MOBILEN?

Ska du använda kameran främst för fo­ tografering i vardagen, på fest eller ta enklare snapshots? Då räcker oftast en kompaktkamera eller din mobiltele­ fon. Systemkameror är både tyngre och otympligare för den som vill ha med sig kameran överallt. Vill du däre­ mot kunna byta mellan olika objektiv, fotografera flera typer av motiv eller har tankar på att så småningom skriva ut och/eller sälja dina bilder är en sys­ temkamera att rekommendera. Då finns möjligheten till att uppgradera din utrustning successivt och du får också bättre förutsättningar för efter­ behandling i till exempel Photoshop. N PROVA KAMERAN!

Det spelar (nästan) ingen roll hur höga betyg din tilltänkta kamera fått i allehanda tester. Om du inte trivs med kameran kommer du inte vilja foto­ grafera lika mycket. Åk till en foto­ handlare och leta fram ett antal olika

Fånga bilderna. Fota frenetiskt, till exempel på campus, och var med i Vertex fototävling på Instagram. märken och modeller i din tänkta prisklass. Känn därefter hur greppet sitter i handen, vilka menyer, knappar och reglage som känns bäst och mest logiska för just dig. Där och då har du även chans att få svar på eventuella frågor direkt från försäljaren. N GLÖM INTE OBJEKTIVET!

En enkel måttstock är att om du ska lägga pengar på en systemkameraut­ rustning så lägg inte merparten av din budget på kamerahuset. De kameror som tillverkas idag ger så pass bra bil­ der att även de billigaste modellerna räcker mer än väl för såväl nybörjare som medelgoda fotografer. Spendera hellre mer på ett bra och ljusstarkt objektiv, då detta är minst lika viktigt som kameran i jakten på bra bilder. Vi hoppas att du som läser detta fått

TÄVLA MED DINA BILDER PÅ INSTAGRAM n Nu kan du tävla med dina bilder och vinna två biobiljetter. I varje nummer av Vertex kommer ett tema att presenteras. Ta en bild på det angivna temat och låt fantasin flöda. Tolkningarna kan vara många, roliga och spännande. Vertex redaktion väljer ut vinnarbilden och ger ett par hedersomnämnanden. Bilden måste vara din egen och du kan därför inte ”låna” någon annans. GÖR SÅ HÄR:

n Följ Vertex på Instagram (användarnamn vertex_umea). lite klarhet kring ditt kommande ka­ meraköp. Naturligtvis behöver man inte en systemkamera för att ta bra bil­ der, utan det fungerar med en hyggligt

n Ta en bild på månadens tema. Hash­ tagga, via Instagram, med #vertexbild. TEMA 1 – CAMPUSDAMMEN.

Fota campusdammen, ur vanliga eller ovanliga vinklar och utsnitt. En sällsynt fågel, en badande student, en stilla lunchpaus? Pluggar du vid dammen och vill dela med dig av din utsikt? Ett annat tips är att bege sig till campusdammen den 9 september och kolla in det årliga Dammplasket – blöta studenter utlovas! Hashtagga ditt bidrag med #vertexbild och skicka senast den 10 september. modern mobiltelefon också. I nästa nummer går vi igenom hur man kon­ trollerar fokus och skärpa i bilden. ANDERS SAMUELSSON

UMEÅ UNIVERSITET FYLLER 50 ÅR! STOR JUBILEUMSVECKA DEN 12–19 SEPTEMBER Det firar vi med bland annat tårtkalas på stan, jubileumsföreläsningar, Whole Earth och en spännande tävling på campus. Den 16 september släpps totalt fem ledtrådar och fem lyckliga vinnare kammar hem varsin plats till en luftballongfärd över Umeå!

LÄS MER OM HELA JUBILEUMSVECKAN PÅ 50.UMU.SE

VERTEX 6: 2015

31


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Bli blodgivare, rädda liv!

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

ERBJUDANDE!

2015-03-18 09:42

På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress. Ev trafikavgift tillkommer. Se mer om våra prenumerationserbjudanden på vk.se/prenumerera. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

NYGRÄDDADE

PIZZOR

Rabatt 5:Gäller t o m 2015-09-13.

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

32

VERTEX 6:  2015


Vägen mot lugnet... Att vistas i skogen kan ge omedelbar stresslindring och verka lugnande.

I SKOGEN FINNS INGEN STRESS Långvarig stress och utmattningssyndrom hör till det moderna samhällets folksjukdomar, men något så enkelt som stora stenar och gamla grova träd kan vara ett botemedel. Skogen är en miljö där vi får vara utan krav, enligt forskaren Elisabet Sonntag Öström. Under en pratstund i fiket i Vårdvetar­ huset berättar Elisabet Sonntag Öst­ röm om skogen som plats för inre ro. Solen som utlovats lyser endast med sin frånvaro och Vertex utsända utrus­ tar sig med gummistövlar och kamera och följer med på en liten skogstur. Där vi befinner oss på Vårdvetarhu­ sets bakgård är det fridfullt och nästan förunderligt tyst. Regnet har precis upp­ hört så inget smattrande mot taken hörs längre, ingen vind som får grenar­ na att rassla och inte ens minsta lilla få­ gel kvittrar. Det är en meditativ stillhet. Att Umeå växt är tydligt, för någonstans bortöver väsnas den tunga trafiken längs Botniabanan och Östermalmsled­ en. Men trots att vi bara rör oss i utkan­ ten av skogen bildar täta buskar och träd på ena sidan och den höga byggna­ den på den andra två bullervallar som effektivt håller oljuden på avstånd. ELISABET SONNTAG ÖSTRÖM är utbil­ dad sjukgymnast och menar att psy­ kisk hälsa hör till yrket lika mycket som fysisk. När hon studerade vid Sve­ riges Lantbruksuniversitet, slu, fick hon upp intresset för naturen och sko­ gen som källa till inre ro, och själv ser hon till att få sin dagliga dos av grönt under helgerna när hon är i stugan och när hon cyklar till och från jobbet

VERTEX 6: 2015

genom lummiga områden. Stressen och pressen som många känner i sina liv idag tror Elisabet Sonntag Öström att det finns flera olika förklaringar till. En är urbani­ seringen, att vi i högre utsträckning än någonsin tidigare lämnat lands­ bygden och flyttat in i folkvimlet och bullret i städerna. förklaring är infor­ mationssamhället, som ständigt tvingar våra hjärnor att ta in och pro­ cessa stora mängder information. Att vi numera är uppkopplade dygnet runt gör inte heller saken bättre. Elisabet Sonntag Öström påminner om att vi egentligen i grunden är ”grottmänniskor” som inte riktigt hunnit med den snabba tekniska ut­ vecklingen, och att åsynen av vårt ”ur­ hem” – naturen – därför är något som undermedvetet skänker oss ro. Den stress som vi kan uppleva i tillvaron är i sig inte farlig, men stress utan möjlig­ het till avkoppling kan bryta ner oss.

EN ANNAN MÖJLIG

att ge omedelbar effekt mot stress genom att verka lug­ nande. Det visar inte bara Elisabet Sonntag Öströms studier utan flera studier med olika inriktningar har gjorts inom området. Stora gamla ste­

SKOGEN TENDERAR

7 HÄLSO­EFFEKTER DU FÅR AV ATT VISTAS I SKOGEN • Minskad stress • Minskad aggressivitet • Sänkt blodtryck och puls • Positiva tankar ökar • Kreativiteten ökar • Kroppslig smärta minskar • Bättre sömn

Namn: Elisabet Sonntag Öström. Ålder: 57 år. Bor: Gimonäs i Umeå. Aktuell: Disputerade förra hösten med avhandlingen Skog för vila – återhämtning vid utmattningssyndrom. Är nu vikarierande adjunkt vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering. nar och gamla träd är beständiga. I ur och skur fanns de där innan vi kom hit och finns kanske kvar efteråt. Det är en bild som människor tenderar att reagera positivt på. Skogen är också en miljö där vi tillåts att bara vara. Skogen är kravlös. Olika saker i samhället pockar alltid på vår upp­ märksamhet, som gångtrafikanter måste vi till exempel se till att vi inte blir påkörda. I skogen kan det hända saker som väcker vår nyfikenhet, men sällan på ett kravfyllt sätt. Det blir en vaken vila, menar Elisabet. PÅ FRÅGAN OM VAD som är viktigt att tänka på när man ska ge sig ut i sko­

gen, eller i andra naturområden, fun­ derar Elisabet Sonntag Öström ett slag. Hon nämner sedan att trygghe­ ten är viktig, att man alltid ska röra sig där man känner sig trygg. Det är också viktigt att vara varmt klädd. Det noterade forskningspersonerna i stu­ dien, då de tillbringade mycket tid i relativ stillhet i skogen, alltså mesta­ dels utan att vara sysselsatta med nå­ got särskilt. Är man varm och trygg så är man mer mottaglig för naturens lä­ kande kraft. MED DESSA TVÅ BEHOV tillfredsställda är det bara att ge sig ut i skogen. För­ slag på enkla, avstressande aktiviteter som du kan utnyttja skogen till är skogspromenader eller längre vand­ ringar, stilla kontemplation sittandes mot en tall, du kan tälta, göra upp en eld, ha picknick, plocka svamp eller bär, titta på fåglar i kikare, fotografe­ ra, ta en ridtur, rasta hunden, jaga, fis­ ka och jogga. Det är upp till var och en att välja vad som passar en bäst. Det positiva resultatet blir detsamma. ANNELIE MARKGREN FOTO: SOFIA SUNDSTRÖM

33


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Kontakta oss

HHUS - HandelsHögskolan i Umeå. Studentföreningen. Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se

Kårordförande Nils Persson 070-686 90 10 ordf@umeastudentkar.se Förste vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor Jonas Nordström 070-686 90 16 utbildning@umeastudentkar.se

Läsåret 2015-2016 presidium, Rebecca, Jonas, Nils och Andreas

Det här är Umeå studentkår Umeå studentkår är den största studentkåren vid Umeå universitet och företräder studenter vid Lärarhögskolan samt humanistisk- och samhällsvetenskaplig fakultet. Genom heltidsarvoderade studentombud och hundratals engagerade i sektioner och föreningar arbetar studentkåren för att säkerställa att studenternas tid vid Umeå universitet blir så bra som möjligt.

frågor som rör likabehandling, jämställdhet, arbetsmiljö, boende och ekonomi, heltidsarvoderar Umeå studentkår motsvarande sju studentombud. Studentombudens huvudsakliga uppgift är helt enkelt att hjälpa och stödja studenter som på något sätt upplever bekymmer under sin utbildning. Dessutom fungerar studentombuden som representanter i de olika beslutande och beredande organ som finns på universitetets alla nivåer.

Studentombud För att se till och bevaka kvaliteten på de utbildningar som ges vid Umeå universitet, men också arbeta med

Andre vice kårordförande med ansvar för arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor Rebeccca Carlander 070-686 90 12 likavillkor@umeastudentkar.se Ansvarig för medlemsnytta Andreas Widemoll 070-686 90 11 medlemsnytta@umeastudentkar.se Studentombud Betsek – Beteendevetarsektionen Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se

Humsek – Humanistiska sektionen Patrik Wallström, 073-778 66 68 utbevhumsek@umeastudentkar.se JF – Juridiska föreningen Kalle Eriksson, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se Samsek – Samhällsvetarsektionen Kalle Eriksson, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se SfCS Studentföreningen Campus Skellefteå Jimmy Bråthen, 073-614 36 97 ubs@studentforeningen.se S.O.S Sollefteås Organiserade Studenter Kalle Eriksson, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se UMPE – UmePedagogerna Hanna Notsten, 070-269 68 83 umpe@umpe.nu

Are you a student at a doctoral level and looking to fund your project? Then the Kempe foundation might be right for you! You can find more information on: www.kempefonden.se Last day of application this fall is 28/9

Vad är viktigt för dig? Teckna Studentförsäkringen och du behöver inte fundera. I vår hemförsäkring ingår bland annat ett skydd för din dator, mobil, kamera, tv, glasögon, cykel och andra värdefulla saker. Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring samt en reseförsäkring som gäller i hela världen med avbeställningsskydd. Skydd vid ID-stöld ingår också, vilket ytterligare ökar din trygghet. Du får helt enkelt marknadens bästa grundskydd. Studentförsäkring (18–27 år) med allrisk, elektronik, olycksfall, reseskydd m m: 595 kr/år

Bli också bankkund hos Länsförsäkringar Västerbotten så får du rabatt på premien. Visakort utan årsavgift ingår (ord pris 225 kr/år). Ring så får du veta mera. Umeå 090-10 90 00 Skellefteå 0910-73 40 00 Lycksele 0950-347 50 LFvasterbotten.se

34

VERTEX 6:  2015


Det kreativa facket

Enda 100 k st ronor för h studi ela etide n!

för dig som studerar Kultur, KommuniKation eller logopedi Läs mer och bli medlem – www.dik.se/student Annonsen gäller fr.o.m. 1/9 t.o.m. 7/9 2015

PRISET ÄR SKILLNADEN Extra

Extra

HETA! priser

HrEisTeA r! p

2 för

25:-

Extra

HrEisTeA r! p

BARILLA PASTA

Pasta 1 kilo. Styckpris 14:90 | Marknadens normalpris 21:90/st | Jmfr. pris 12:50

59

90

LAMBI PAPPER

/st

Toalettpapper 24-pack. Hushållspapper 12-pack. Marknadens normalpris 98:- | Jmfr. pris 24:47-35:15kr/kg

/st

OLW CHIPS & OSTBÅGAR

370-450 gram. Flera smaker. Marknadens normalpris 29:90 | Jmfr. pris 44:22-53:78kr/kg

Extra

HrEisTeA r!

149:-

Halvsäck

Extra

HrEisTeA r!

1990

p

990

p

/st

STEKPANNA

Issencia. Ø 28 cm. Marknadens normalpris 299:-

COLGATE

Tandkräm 100 ml. Tandborste 1-pack | Marknadens normalpris 24:90 | Jmfr. pris 99kr/l

ÖoB Umeå · Öppet alla dagar · Välkommen in du också! BLI FÖRST MED VECKANS ERBJUDANDE -

VERTEX 6: 2015

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV! Vi reserverar oss för text-, pris- och fotofel.

en Gör tuumpm p på

www.facebook.se/öob

35


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2015/2016 Det årliga dammplasket går av stapeln onsdagen den 9 september. Kom och titta på när nollorna smörar för festerier och flyter (i bästa fall) över dammen på egenbyggda flottar. Under året kommer Kårhuset Origo som vanligt erbjuda EPP (efter-plugget-pub) på tisdagar och fredagar. Fotboll från bland annat Champions league kommer visas under terminen, och självklart är det klubb varje helg! Dessutom kommer ClubX tillbaka. Kolla in facebook.com/karhusetorigo för mer information. Kårfiket Mitum i MIT-huset har öppet måndag till fredag, 8-16. Här kan du ta en kopp kaffe mellan föreläsningarna och dagens lunch serveras mellan 11-13.

Kårstyrelsen med kårhuschefen för Origo och Uniadens projektledare

Foto: Jennifer Wallace

Vill du bli medlem eller har frågor om medlemskap, kom till oss på kansliet. Här jobbar hela kårstyrelsen och dessutom Kerstin som är vår medlemsansvarige. Du hittar oss i MIT-huset plan 3, ovanför kårfiket Mitum.

Välkommen till NTK, din studentkår! Välkommen till ett nytt år på Umeå universitet, både du som återvänder efter sommarledigheten och du som kommer hit för första gången. Välkommen också till Umeå naturvetaroch teknologkår, NTK, kåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent. I snart 18 år har vi arbetat för att studenternas utbildning och studietid ska överträffa allas förväntningar,

ditt välmående på många sätt, bland annat genom att påverka kommunen så att det blir lättare att hitta en bra bostad, genom att informera dig om vilka stöd universitetet och vi erbjuder när du mår dåligt, och genom att göra allt för att tentan inte ska bli mer stressande än nödvändigt. Vi jobbar även med alkoholfrågor så att alla kan ha roligt utan att skada sig själva eller andra

Välmående Vårt huvudmål är att få din studenttid här i Umeå att överträffa allas förväntningar. Det kan den inte göra om du inte mår bra. Vi jobbar med

Engagemang Vi fungerar tack vare våra engagerade medlemmar och skulle aldrig kunna göra vårt jobb utan dem. Det finns många anledningar att engagera sig;

man bygger ut sitt kontaktnät, får ett rikt socialt liv och har möjligheten att påverka kårens verksamhet på alla dess nivåer. Vakanser Just nu söker vi en utbildningsbevakare, en Kårfullmäktiges talman och en kårfullmäktiges vice talman. Om du är intresserad av någon av dess poster, eller vill veta mer om vilka poster som är vakanta, kontakta valberedning@ntk.umu.se.

Som alla år kommer vi göra det NTK gör bäst, nämligen att bevaka er studietid, studiemiljö, utbildning och kontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Om du har några frågor, tankar eller idéer rörande kåren, eller bara vill se vilka vi i kårstyrelsen är och kanske snacka en stund är du alltid välkommen till kårkansliet i MIT-huset på plan 3.

Kontakta oss! Olov Tingström Kårordförande

Linnea Kyrö Stenlund Arbetsmarknadsansvarig Vice kårordförande

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 070 - 606 62 78 070 - 606 62 77 arbetsmarknad@ntk.umu.se kommunikation@ntk.umu.se studiesocialt@ntk.umu.se

Amanda Vikström Studerandeledamot

Viktor Gydemo Studerandeledamot

Ylva Karlberg Kommunikationsansvarig

Maja Stenberg Studiesocialt ansvarig

Utbildningsbevakare

Adam Bonnedahl Kårhuschef

Emil Manninen Projektledare Uniaden

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 94 origo@ntk.umu.se

070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

amanda.viktrom@ntk.umu.se viktor.gydemo@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

36

VERTEX 6:  2015


Hösten 2015

Ett urval av höstens

Föreläsningar Att skriva rapporter och uppsatser Ons 23 sep

Studieverkstad på UB

Tis 13 okt

Effektivare läsning Ons 30 sep

– för framgångsrika studier

Ons 21 okt

Att hålla en muntlig presentation Tis 6 okt

Tis 3 nov

Plugga smart – lär dig mer

Studieverkstaden för dig som vill:

Ons 7 okt

• skaffa dig bättre studievanor och studietekniker • hålla bättre muntliga presentationer • skriva bättre, på svenska eller engelska

Ons 4 nov

What are scholarly sources and why use them for my thesis/paper? Ons 7 okt

start p 10 se

”Jag ska bara…” Om uppskjutande Ons 14 okt

Ons 25 nov

Sök– och skrivverkstad, drop-in torsdagar kl. 14–16 Boka bibliotekarie

Läs om våra andra föreläsningar och anmäl dig på: www.student.umu.se/studieverkstad

För dig som vill bli bättre på: • söka efter vetenskapliga artiklar, skriva korrekta referenser och veta mer om källkritik och upphovsrätt.

Matnyttiga måndagar

Hitta till oss:

Måndagar kl. 12.15 – 12.45

Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

Lunchföreläsningar i Studieverkstaden

Programmet hittar du på vår webb. Ingen anmälan!

start t 5 ok

UMEÅS STÖRSTA NÖJESCENTRUM!

FORTET • LASERDOME • PHAZERZONE • BILJARD • SEGWAY

FORTET: 26 kluriga celler att lösa – för lag på 3-4 personer. LASERDOME: Adrenalinfyllt actionspel i Norrlands största arena. PHAZERZONE: Inomhuspaintball – vågar du? FESTLOKAL: Boka vår festlokal med dusch & bastu. BILJARDHALL: Tolv högklassiga biljardbord. LUNCHBILJARD: Köp valfri lunchmeny och få en halvtimmes biljard. ARKADHALL: Massor av häftiga spel. SEGWAY: Riktigt kul på två hjul! CAFÉ & RESTAURANG: Välkomna till vårt nya café & restaurang.

Ö. Rådhusg. 8B • Öppet alla dagar • 090-13 07 77 • www.megazone.se

VERTEX 6: 2015

37


Vill du också arrangera? Teater, dans, musik, klubb, festival, föreläsning eller något annat? ”Du behöver inte vara proffs eller ha några särskilda förkunskaper innan du kommer till oss!”

Har du problem med din cykel?

Största verksta´n i stan! Välkommen in så hjälper vi dig så fort vi kan! Vår kunniga personal hjälper dig gärna med reparationer i vår egen verkstad.

Öppettider

Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

Vard 9.30-17.30. Lörd 10-13

Häradshövdingeg. 11, Umeå • Telefon 090-140 170

Roya Razani

Kulturhandläggare

”Vi är de enda aktörer i Umeå som erbjuder teknikkurser för ickebinära och transpersoner. Hos oss är alla välkomna!” Francesca Vincentie Kulturhandläggare

090-135700 umea@studieframjandet.se Studiefrämjandet i Umeåregionen

Think outside the box! Be an inventor, not only a follower. Museet Förhistoriska Världen i Umeå. Om jordens historia. Vad vet vi och vad tror vi? 3:e största utställningen i Sverige (räknat på antalet riktiga fossil som ställs ut).

Badmintonstadion – passar allt från nybörjare till elitmotionär. På badmintonstadion erbjuder vi dig som student kanonpriser på banhyror, bollar och allt du kan tänkas behöva för din badminton. Vi har även ett av Umeås fräschaste gym med kanonpriser för dig som läser vid universitet eller högskola. Vi erbjuder individuell badmintonträning, helgläger för motionsspelare samt vårt succékoncept: Dubbelserien och Motionsserien! Individuell badmintonträning och helgläger, kontakta: hannesandersson.pt@gmail.com för pris och vidare information.

Gympriser – Student! 12 mån – 2400:- (Via autogiro 215:-/mån) 6 mån – 1550:Banhyror – Student! Vardagar 08.00-17.00 – 50kr/h

Vallmovägen 61, Umeå www.dinosaurier.nu för tider och kontakt.

Välkomna till badmintondubbel i motionsserien!

Helt klart är sådant som man INTE kan studera på plats, t ex ”förhistorisk kunskap”, ofta mer teorier och filosofi än fakta och dokumenterade kunskaper! Men, vi vet en hel del om forntiden också!

Serien spelas på torsdagar mellan 21-22 starten sker den 1 oktober och pågår till april 2016. Priset är 1000 kr per lag.

Besök oss även på Välkomstmässan!

38

Dubbelt upp för studenter!

IFK Umeå och Badmintonstadion välkomnar alla spelare till en ny dubbelserie i badminton. Dubbel är fantastiskt roligt och ger en allsidig träning. Serien är öppen för alla spelare, både killar och tjejer. Varje match spelas i bäst av tre set och lagen får en poäng per vunnet set så även om man förlorar matchen så kan man få en poäng med sig. Vi spelar med plastboll och vid varje tillfälle spelar man två matcher.

Anmälan görs till motionsserien@gmail.com. Om ni har några frågor, kontakta Jan Gunillasson på 073-0448999. Om intresse finns för att spela både singel och dubbel finns en serie för detta också. Läs mer här: http://www2.idrottonline.se/IFKUmea-Badminton/Tavling/Motionsserien/

Badmintonstadion www.badmintonstadion.com Reception: 090-18 09 95 IFK Umeå Badminton www.ifkumeabadminton.se Motionsserien: motionsserien@gmail.com.

VERTEX 6:  2015


KRÖNIKAN:

Det är spännande att höra var studenter kommer ifrån, varför de är här och var de hoppas hamna. Det blir inte alltid som man tänkt, noterar Jenny Pira.

TUSENTALS LIVSÖDEN Höstterminen är här med allt vad det innebär. Du har kanske universitetsvana eller kommer nybakad från gymnasiet. Kanske är du inbiten Umebo eller nomad som sökt sig från sydligaste Blekinge till de norrländska skogarna. Oavsett vart du varit så hör jag till den skara som tror att det nyttigaste en människa kan göra i sitt liv är att flytta. Det är först ensam i en ny stad som man får chansen att helt börja om och se vart karaktären och bagaget tar en. Jag vet då att jag lärde mig både ett och annat om mig själv – och helt klart om andra!

runt om i landet är dock vad den är. I Umeå också. Utbudet är litet och antalet studenter stort. Har du otur står du med resväskan i hand på Umeå centralstation och överväger möjligheten att helt enkelt slå upp tältet mellan spår 2 och betaltoalet­ ten. Med lite tur har du redan ramlat BOENDESITUATIONEN

DET HÄR ÄR SEPTEMBER:

En jobbig tid när 50 procent har dunjacka och 50 procent shorts. SKIPPA SKRIVARSTRULET:

Skaffa egen skrivare. Enklare än att krångla på biblioteket.

runt i Ålingrad, kopplat in lavalam­ pan och öppnat skumpan. SJÄLV BOR JAG I KORRIDOR och kunde inte varit lyckligare. Vi är en salig blandning av sjuksköterska, kommu­ nikationsstrateg, sjukgymnast och polis. Bryter ett tredje världskrig ut är vi redo för det mesta. Det är spännan­ de att höra var studenter kommer ifrån, varför de är här och vart de hoppas hamna. I och med att jag bott i korridoren längst så har jag dessutom haft nöjet att se vart vissa studenter slutligen tagit vägen. Det blir nämli­

gen inte alltid som man tänkt. Min förra granne var en ganska introvert ung man som bott här i fem år, tagit två masters för att abrupt återvände till sitt hemland. Jag fick reda på att mitt rum tidigare tillhört hans käresta. Den andre hade många fester, städade duktigt och sa hejdå till naturprogrammet för att bli taxichaufför i Kiruna. STUDENTBOSTÄDERNA i Umeå kryllar alltså av individer från alla världens hörn med alla världens utbildningar, drömmar, livsöden och slutdestina­ tioner. Du ser dessa vare sig du bor i Carlshems korridorer eller på perrong 2 nära betaltoaletten. Det viktiga är att de finns, de syns och du kommer att stöta på tusentals under din tid vid Umeå Universitet. Välkommen! JENNY PIRA

WEBB: Jenny Pira om nollning av nya studenter på vertex.nu/kronikor

Namn: Jenny Pira. Bor: Carlshem, Umeå. Pluggar: Medie- och kommunikationsvetenskap, inrikning strategisk kommunikation. Annat: Är typen av person som laddar kaffebryggaren kvällen innan, har kräftskivebelysningen uppe året runt och är mästare på att städa i farten. Har ett bestående intresse av språk och kommunikation.

PONDUS

NÅGOT HÄNDER PÅ RÅDHUSET Följ oss på Instagram @rexumea och facebook.com/rexumeA, rexbar.com

#2våningar #2dj:s #trebarer #dansgolv #halventrémedkårleg #svett #frientré21–22 #fullknökat #cocktails #rexföralla #skratt

BOKA SITTNINGEN NU!

Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar från 285 kr/355 kr. Bokar du en lördag ingår Rex Full House med dj:s, dansgolv och barer. Kontakta Anders Enerstedt för mer info & offert 090-70 60 53, festvaning@rexbar.com

VERTEX 6: 2015

39


Intresserad av friluftsliv och barn?

Utmana dina nya och gamla klasskamrater! Upplev Umeås häftigaste trail löpning Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare. Bräntberget 12-13 September Ditt intresse för barn och natur räcker och du lär Info och Anmälan: dig efterhand ”learning by doing”. www.salomontrailtourumea.se

menskoppen.se

Cykelverkstaden

BULLERIBOCK

Intresserad av friluftsliv och barn?

Intresserad, ring Maria Vängbo 13 56 57, 070-675 32 90 eller Kerstin Helmsjö 222 43, 070-325 11 37 #UPYOURS

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER.

istockphoto.com/Mari

Vi håller till mest runt Röbäcksskogen med omnejd Vi delar ansvar och utbildning finns att få. Är transport ett problem då kan vi hjälpa till med busskort.

Bli blodgivare, rädda liv! På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

Götgatan 2, Umeå 070-30 60 60 839 839 Götgatan www.armyshopen.se 070-30 Öppettider:seVardagar Öppettider hemsidan11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

Axtorpsvägen 11 Berghem 903 37 Umeå

Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare

Ditt intresse för barn och natur räcker, du lär dig efterhand ”learning by doing”. Vi håller mest till runt Röbäcksskogen med omnejd. Vi delar ansvar och utbildning finns att få. Är transport ett problem kan vi hjälpa till med busskort.

Intresserad? Ring Maria Vängbo 070-675 32 90 eller Kerstin Helmsjö 070-325 11 37 www.teg.scout.se

• Reparation av alla modeller av cyklar. Bicyclestore, spareparts and secondhand bikes. • Belägen nära universitetet/ near the University. • Från lärarhuset mot Gammlia ca 1 km. Öppettider:

Opening Hours:

Tisdag Onsdag Torsdag Söndag

Tuesday Wednesday Thursday Sunday

12-19 12-19 12-19 12-16

12-19 12-19 12-19 12-16

facebook.com/bulleribock 070-592 27 72 / 090-343 29 84

Svårt att sova? Kolla på webben Välkommen in på en kostnadsfri

HUDVÅRDSRÅDGIVNING

Sover du bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Regelbunden motion gör ofta att man sover bättre. Fler tips hittar du på 1177.se

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

Sushi på ren norrländska

Värde ETTHUNDRAFEMTIO KRONOR 150 KR

Vår unika norrländska sushi innehåller svenska smaker som äpple,morötter och kallrökt lax från Bottnia i Skellefteå. Enligt vår mening Sveriges bästa lax. Den serveras med egen god majonnäs och välsmakande soja. Vi använder ett extra nyttigt ris som varsamt bereds och smaksätts med äppelvinäger. Nyttigt och norrändskt och nu även i Umeå!

Hitta den perfekta hudvården för dig!

Norrlands bästa sushi Sushi för folk som inte gillar sushi

Välkommen till The Body Shop Umeå 090-12 44 34

I våra butiker hittar du Mr Sushi:

nära

Berghem

40

Ålidhem

Mariehem

VERTEX 6:  2015


PÅ G PÅ CAMPUS: SEPTEMBER S E P T E M B E R : ON 2 SEPT: Studentorkestern Snösvänget och dansgruppen Baletten Sparketten söker nya medlemmar till hösten 2015. Upptaktsträff kl. 18.00 i Ljusgården i Lärarutbildningshuset. Vi bjuder på fika! Vi består av ett komp (gitarr, bas, trummor och piano) och ett stort blås som består av trumpet, trombon, saxofon, klarinett och flöjt. Vårt motto är ”fort och starkt”. Sparketten är Snösvängets dansgrupp och dansar till allt Snösvänget spelar! Mer info: www.facebook.com/snosvanget T0 3 SEPT: Välkomstmässa för nya studenter kl. 10.00 – 14.30 i Universum och Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. På Välkomstmässan finns det möjlighet att lära känna Umeå och Umeå universitetet lite närmare. Ett hundratal utställare från studentföreningar, universitet, kommun, företag och andra föreningar visar upp sina verksamheter och du får ta del av mycket av det som studentlivet i Umeå har att erbjuda. MÅ 7 SEPT: Mottagningspubrunda, en pubrunda riktad till de nya studenterna för att visa upp campus och kårhusen på campus. (Tid annonseras senare, kvällstid). Kårhuset Origo, Kårhuset Villan, E-puben och Skogis kårhus arrangerar – och samtliga kommer att besökas under kvällen. ON 9 SEPT: Dammplasket, ett arrangemang för naturvetar- och teknologstudenter kl. 13.00 vid campusdammen. Det är en eftermiddag med olika stationer som äldrekursare och företag håller. Dagen avslutas med ett flotterace över dammen. Dammplasket är till för att nya studenter ska få träffa och lära känna studenter från olika program, både nya och äldre. SuperFesteriet anordnar evenemanget, på uppdrag av Umeå naturvetar- och teknologkår. LÖ 12 SEPT: Jubileumsvecka - Umeå universitet 50 år! Lördagen den 12 september går startskottet för Umeå universitets jubileumsvecka. Var med och fira med stort tårtkalas på Rådhustorget mitt under pågående Umeå Smakfestival och ta del av jubileumsföreläsningar m.m. Jubileumsveckan pågår till den 19 september. Läs mer: http://50.umu. se/#jubileumsveckan FRE 18 SEPT: Whole Earth? Day. En dag för studenter och allmänhet som mobiliserar för global hållbarhet genom dialog, debatt, kultur och engagemang

FOTO: VERTEX

Dammplasket. Klassisk happening i början av varje hösttermin – i år den 9 september. Start klockan 13.00 vid campusdammen mitt på campus. SuperFesteriet arrangerar på uppdrag av Umeå naturvetar- och teknologkår. (Fotot från Dammplasket 2014, läs mer om det och se fler bilder på: http://vertex.nu/pa-campus/vattenlekar-i-dammen/) M Å N A D E N S B I L D : mejla bild från din förening eller arrangemang till red@vertex.nu så kan den kanske publiceras på sidan.

i fyra sessioner med start kl.10.00 och avslut kl. 22.00. På plats vid Aula Nordica och Brashörnan kommer det finnas världsledande forskare, miljöoch rättighetsorganisationer, aktivister och kulturarbetare med kunskap om och engagemang för den framtida utvecklingsagendan (post 2015) som till exempel formas vid möten i New York, Paris och Addis Abeba och som kommer ha stor betydelse för vilken värld unga människor kommer leva i. Arrangemanget är kostnadsfritt. Arr: Utrikespolitiska Föreningen Umeå, Umeå Universitet, Hard Rain Läs mer: www. facebook.com/umeainwholeearth LÖ 19 SEPT: Om konstscenen i Vietnam. Bildmuseet bjuder in till

en lördagseftermiddag med öppna föreläsningar om Vietnams oberoende konstscen i samband med den pågående utställningen Mien Meo Mieng / Samtida konst från Vietnam. Några av konstnärerna i den pågående utställningen Mien Meo Mieng medverkar, liksom Veronica Radulovic, konstskribent specialiserad på Vietnamesisk samtida konst. Fri entré , men anmälan krävs pga begränsat antal platser. Språk: Engelska. Evenemanget sker i samarbete med Konsthögskolan och ingår i programmet för Umeå universitets 50-årsjubileum. ON 23 SEPT: Svenskar i krig 19142015: Svenska frivilliga från första världskriget till Syrien 2015. Mer än 23 000 svenskar gick i utländsk krigstjänst

under världskrigens epok 1914-1945. Vad förde dem från det trygga Sverige till blodiga slagfält? Efter 1945 har svenskar gått ut i strid i Koreakriget, Algeriet, Vietnam, Afrika, Sydamerika och andra krigsskådeplatser fram till dagens svenska frivilliga i Ukraina och IS-jihaddisterna i Syrien. Föreläsare: Lennart Westberg, som tillsammans med Lars Gyllenhaal tidigare gett ut boken Svenskar i krig 1914-1945. I höst kommer uppföljaren Svenskar i krig 1945-2015. Universitetsbiblioteket (UB), Forskningsarkivet, kl. 19.00–20.00. Fri entré. Arrangör: Forskningsarkivet, Umeå universitetsbibliotek.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 29 SEPT.. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 19 OKT. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 29 SEPTEMBER–26 OKTOBER. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I ARRANGEMANG I KALENDERN.

VERTEX 6: 2015

41


PÅ CAMPUS:

Hel dag för hela världens framtid Whole Earth Day, som hålls på campus den 18 september, kan ses som starten för ett väldigt viktigt år för miljön och världens framtid. – En del beskriver 2015 som ett ödesår, andra som ett superår, med stora möjligheter att ta rejäla kliv framåt, säger projektledaren Ingvar Rönnbäck. Studenterna – vad de gör och hur de formas under utbildningstiden – är mycket viktiga för vilken värld vi ska ha i framtiden. Till detta åter­ kommer Ingvar Rönnböck, projekt­ ledare för Whole Earth Day, flera gånger under intervjun. – Om vi ska ställa om till hållbar­ het är studenterna nyckelaktörer. Så lärare och universitetet i stort måste också ta sina steg. är ett bland många arrangemang vid universitet på värl­ dens kontinenter för att ge unga en röst i debatten om deras framtid. I Umeå hålls dagen från morgon till sen kväll den 18 september. Världskända forskare, aktivister och organisationer finns på plats för diskussioner och de­ batter, men det blir även kulturella in­ slag i form av konserter, till exempel med Emil Jensén och Mary N’Diaye. – Det blir många unga röster och en blandning av inresta och folk

WHOLE EARTH DAY

Hållbarhet för världen... Foto från Mark Edwards utställning Hard Rain, som för några år sedan kunde ses på campus i Umeå. Under september finns en ny version av utomhusutställningen vid campusdammen. från Umeå, säger Ingvar Rönnbäck.

manget är gratis och öppet för alla intresserade.

denternas roll för hållbarhetsfrågor­ nas utveckling.

HAN LYFTER SÄRSKILT fram Utrikespo­ litiska föreningens betydelse för ar­ rangemanget. –De är jätteviktiga, väldigt engagera­ de och har ordnat flera arrangemang som leder fram mot Whole Earth Day. Hungern kan stillas vid matvag­ nar med ekologisk och närproduce­ rad mat utanför Universum, där de­ lar av dagen utspelas, liksom i Aula Nordica och Lindellhallen. Arrange­

UTOMHUS FINNS under september en 60 meter lång utställningw, skapad av den brittiske fotografen Mark Ed­ wards med stöd av Bob Dylan, upp­ ställd vid campusdammen. Till skillnad från föregångarna, Hard Rain och Whole Earth?, som båda stått på campus för några år se­ dan, är den här tredje versionen mer fokuserad på universitetens och stu­

ATT 2015 BESKRIVS

Namn: Moa Ranggård. Ålder: 24 år. Aktuell: Har nyligen tagit ekonomie kandidat-, ekonomie magister- och civilekonomexamen. Gör nu: Jobbar som marknadsanalytiker på Franke i Byske.

Carlborg, Umeå; Erik Torshage, Umeå; Linnea Forsberg, Umeå; Marina Wallin, Bredbyn; Emil Dahlberg, Umeå; Louise Lennartsson, Hallsberg. Ekonomie kandidatexamen: Carina Åström, Umeå; Lina Sundqvist, Sköndal; Oscar Sjöbom, Umeå; Nathalie Ahnemark, Järfälla; Hannah Öst, Lidingö; Robert Nordin, Umeå; Matilda Brändström, Älvsjö; Jan Martikainen, Stockholm; Jonas Gustafsson, Mariestad; Martina Ridne, Stockholm; Moa Raiting, Umeå; Viktor Fredlund, Vallentuna; Moa Ranggård, Umeå; Lucas Haskell, Umeå; Isabella Simeoni, Värmdö. Ekonomie magisterexamen: Carina Åström, Umeå; Lina Sundqvist, Sköndal; Jonas Ingman, Johanneshov; Sheikha Saidi, Domsjö; Bastian Jans, Tyskland; Oscar Sjöbom, Umeå; Nathalie Ahnemark,

Järfälla; Hannah Öst, Lidingö; Robert Nordin, Umeå; Darein Wadeisa, Kuwait; Jan Martikainen, Stockholm; Jonas Gustafsson, Mariestad; Selin Kirli, Bremerhaven; Junyan Li, Kina; Martina Ridne, Stockholm; Moa Ranggård, Umeå; Lucas Haskell, Umeå. Ekonomie masterexamen: Jorge Vega, Umeå. Farmacie kandidatexamen: Ulrika Karlsson, Hammerdal. Filosofie kandidatexamen: Ann-Charlotte Öhman, Nyland; Anna Bergström, Umeå; Thomas Johansson, Kista; Gunnar Konradsson, Umeå; Katja Hedenquist, Uppsala; Magnus Svensson, Umeå; Jesper Magnusson, Sollefteå. Filosofie magisterexamen: Ann-Charlotte Öhman, Nyland; Pia Brånfelt, Timrå; Anna Bergström, Umeå.

VI HAR TAGIT EXAMEN: Barnmorskeexamen: Lisa Sandberg, Umeå. Civilekonomexamen: Glenn Rosendahl, Umeå; Moa Pettersson, Umeå; Oscar Sjöbom, Umeå; Nathalie Ahnemark, Järfälla; Lisa Omark, Övertorneå; Emil Dahlberg, Umeå; Hannah Öst, Lidingö; Robert Nordin, Umeå; Jan Martikainen, Stockholm; Jonas Gustafsson, Mariestad; Martina Ridne, Stockholm; Moa Ranggård, Umeå; Lucas Haskell, Umeå; Carina Gustafsson, Umeå. Civilingenjörsexamen: Niclas Dimberg, Umeå; Daniel Gustafsson, Örnsköldsvik; Samuel Farebo, Årsta; Martin Lärka, Johanneshov; Linus Forsberg, Umeå; Joel Carlquist, Umeå; Jonas Nordlöf, Örnsköldsvik; Edvin Norén, Umeå; Ylva

42

som en viktig brytpunkt – ett ödesår eller ett super­ år – beror på flera viktiga möten som hålls i Addis Abeba, Paris och New York, under ramen för ”The Post-2015 Development Agenda”. Det är en pro­ cess som leds av FN och siktar på att formulera ett ramverk för att viktiga globala klimat- och miljömål ska upp­ fyllas. I tid. BERTIL JANSON

VERTEX 6:  2015


– Overall är ett bra och enkelt sätt att visa sin tillhörighet och få träffa nya människor, säger Adam Sjögren, ordförande för Overallens vänner Umeå (OVE), som nu satsar på en mer framträdande roll på campus.

”Det blir som en slags gemenskap” De flesta har sett dem på campus, på krogen eller på andra platser i Umeå. Med sina många olika färger och många tygmärken är overallerna en naturlig del av studentlivet i stan. Overallens vänner är föreningen som jobbar för att främja overallkulturen på campus. Ord­ förande Adam Sjögren säger att aktivare tider väntar för föreningen. – På sätt och vis känns det som att vi startar upp på nytt i år efter några års tystnad. Vårt största mål för året är att synas med och medverka på olika eve­ nemang, som till exempel dammplas­ ket, för att visa studenterna att vi finns. Hur fastnade du för overallkulturen?

– Jag tyckte det verkade som en kul grej och det är en stor grej runt om i Sverige. Därför blir det som en slags ge­ menskap. Man har något att prata om ifall man till exempel är ny student, el­ ler om man är i någon annan stu­ dentstad finns det något att prata om ifall man ser någon med en overall. I våras tillträdde Adam som ny ord­ förande för Overallens vänner, en för­ ening som legat i dvala under några år. Och Adam ser fram emot att dra igång den igen. – Vår uppgift är att främja OVE-kultu­ ren i Umeå och när vi kommit igång på allvar ska vi försöka ordna egna evene­ mang. Till exempel ska vi försöka an­ ordna alkoholfria evenemang. Förr an­ ordnades fika, där medlemmar gick till olika fik runt om i stan och umgicks. Det är en möjlighet att vi tar upp det igen. Annars anordnar vi syjuntor där man kan träffas och sy fast nya märken. Det brukar vara riktigt trevligt. Vad är grejen med tygmärkena?

– Det är ett slags samlande. Vissa by­

Filosofie magisterexamen: Gunnar Konradsson, Umeå; Daniel Brahneborg, Stockholm; Thomas Pettersson, Malmberget; Jesper Singh Bäckman, Nordmaling; Klas Lundgren, Sundbyberg; Mikael Berglund, Umeå; Abeywickrama Kumbura Gedara, Umeå; Kajsa Norman, Överkalix; Erika Öberg, Karlstad; Daniel Sandberg, Umeå; Stina Karlsson, Göteborg; Anton Eriksmo, Umeå; Rickard Stenman, Gammelstad; Ida Edlund, Örnsköldsvik. Filosofie masterexamen: Leyla Akhmetzyanova, Skogås; Anna Järlind, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Ingela Nilsson, Hässelby. Grundlärarexamen: Emma Boström, Umeå; John Vikström, Kalix-Nyborg; Elin Sundström, Köpmanholmen.

VERTEX 6: 2015

ter med varandra, andra köper och samlar på en viss serie av märken. Det är en rolig grej som många håller på med. Men det är heller inget krav på att ha märken. Allt som gäller overal­ len gör man för att man själv vill. Hur många märken har du?

– Jag har ungefär 60 stycken fast­ sydda och cirka 70 hemma. De är inte alltid så enkelt att sy fast och ofta är det formen som avgör ifall de får plats. I början sydde jag dem lite väl glest så de tog mycket plats. Vad är rekordet för antalet märken?

– Det finns en person som kallas ”Iron Mike” på campus som pluggade vid Biolog- och Geovetarsektionen (Bir­ Ger). När jag träffade honom senast hade han nästan 800 påsydda märken. synonyma med de teknisk-naturvetenskapliga utbildningarna, och där är traditionen är störst. Men Adam Sjögren säger att det inte finns några hinder för andra utbildningar att haka på och skapa egna overalltraditioner. – Här uppe är det väldigt mycket på Tek-Nat, men på andra lärosäten finns bland annat lärare och ekonomer som har sina färger och traditioner. Vill nå­ gon vid en utbildning vara med kontak­ tar man oss, bestämmer en ledig färg på overallen och så är det bara köra.

I UMEÅ ÄR OVERALLERNA

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Se fler overallbilder på vertex.nu

Namn: Adam Sjögren. Ålder: 21. Pluggar: Civilingenjörsprogrammet med inriktning Teknisk fysik, termin 5. Bor: Backen, Umeå.

Högskoleexamen: Emil Ceder, Örnsköldsvik. Juristexamen: Rickard Stenman, Gammelstad; Dzenita Krcic, Umeå. Konstnärlig kandidatexamen: Alice Söderlund, Vännäs; Erik Nord, Umeå. Läkarexamen: Susanne Ehrfeldt, Örebro; Robin Bouleau, Hägersten. Lärarexamen: Anders Ruda, Sundsvall; Elisabeth Gylling, Luleå; Glenn Andersson, Sundsvall; Gustaf Andersson, Forsa; Nataliia Magnström, Luleå; Martina Westergren, Ransäter; Elin Westerlund, Umeå; Lillemor Söderlund, Ursviken; Lina Kardell, Ånge; Anton Persson, Umeå; Frida Olausson, Umeå; Jonas Karlsson, Hudiksvall; Sofia Nilsson, Kiruna.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

VERTEX FÖR 50 ÅR SEDAN:

Vertex nr 5: 1965

n I det nummer av Vertex som utkommer strax efter att Umeå universitet invigts officiellt, i mitten av september 1965, frågar sig en lätt frustrerad C. H. Hermansson, då ordförande i Svenska kommunistiska partiet, i ett debattinlägg hur det kan komma sig att alla studenter inte är kommunister. Soc. stud. K. G. Lundberg har undersökt de drygt 1000 umeåstudenternas upplevelse av Umeå som studentstad och noterar att var tionde av de cirka 500 svarande anser sig ”tvångsdeporterade” till Umeå, men att en klar majoritet (cirka 75 procent) av de svarande anser att Umeå är en i alla avseenden lämplig studentstad, ”vilket måste tolkas som ett synnerligen gott betyg till den unga studentstaden i norr”, skriver Lundberg.

43


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

POPUP TAR ÖVER VÄVEN 26 september

ELLIPHANT JOY MIN STORA SORG MFL Popup arrangeras ideellt av kulturföreningen Humlan. Besök www.humlan.org för fler evenemang i höst, och bli medlem!

26 SEPTEMBER

POPUPUMEA.SE

#POPUPUMEA

Vertex nr 6 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 6 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement