Page 1

6: 2014 STUDENTTIDNINGEN

T E M A : T E R M I N S S TA R T

[SIDORNA 9–13]:

VA L E T 2 0 1 4

[BILAGA]:

TANJA FRENELL, SIDAN 35:

Jag blir arg på riktigt när jag tänker på de snåla djävlar som bor kvar i sina studentlägenheter fast de har fått jobb.

PORTRÄTTET [SIDAN 39]:

DU DÄR! VAR MED FRÅN STARTEN!

VEM TAR RISKEN ATT BLI STYRD AV DÅRAR?

UMEÅS NYBLIVNA VÄRLDSMÄSTARE PLUGGAR VIDARE

Sisådär 7 000 färska umeåstudenter börjar nu kämpa med kursböcker, tentor och cykeltjuvar. Vertex bjussar på många (typ ugglekloka) tips om både studieteknik och vardagsliv.

Om tre studenter som lever för politiken – inte bara nu i valtider. Dra ut bilagan från mittuppslaget.

Cornelia Fjellstedt pluggar på elitidrottsavtalet och är nybliven studentvärlsmästare i innebandy.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

KRÖNIKA: JULIA BERGSTRAND OM ETT SPÄNNANDE SÄTT ATT TA SIG FRAMÅT:

MED SLUMPEN SOM VÄGVISARE

Julia Bergstrand. Krönikör på vertex.nu.

JAG KAN INTE ANNAT än att hålla med henne. Slumpen är faktiskt den kraft som jag medvetet förlitar mig mest på. Kanske främst eftersom jag är övertygad om att den alltid hänger över oss. Den högsta kraften som i slutändan, vare sig vi vill det eller inte, är oss övermäktig. Den kastar iväg oss i alla möjliga riktningar, utan att vi har en aning om vart strömmen för oss. För den som låter sig dras med finns ofta en rätt märkligt fantastisk destination i andra änden, har jag erfarit. En plats som vi aldrig hade hittat till på egen hand. MÅNGA HAR SVÅRT att tro på existensen av högre krafter och jag klandrar inte den som begär bevis. Jag kan enbart kontra med min egen övertygelse. Den som balanserar på ett tvärsäkert ”därför”. Den som säger att väldigt många saker ofta tycks vara omöjliga – tills det att de har blivit genomförda. Då blir de plötsligt istället rysligt sannolika. JULIA BERGSTRAND LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR [publicerat 8 augusti 2014]

FOTO: ANDER S SAMUEL SSON

Mitt första år på Umeå universitet sammanfattades ganska träffsäkert av min programföreståndare då hon sa: – Julia, ditt liv tycks vara en serie av väldigt slumpmässiga händelser.

23 juli. Varmaste dagen på campus sedan campusvädret började registreras.

33,5 grader i skuggan – värmerekord på campus TEMPERATURSKILLNADEN PÅ CAMPUS HAR NU ÖKAT TILL 66,5 GRADER. LÄS MER PÅ VERTEX.NU

NOLL & INGEN student ansökte under förra läsåret om möjligheten att med kort varsel låna pengar via Umeå studentkår. För tio år sedan nyttjade ett fyrtiotal studenter detta ”krislån” varje år. Sedan 70-talet har Umeå studentkår, via en särskild akutlånefond, erbjudit sina medlemmar att låna upp till 3 000 kronor per läsår. De senaste

tio åren har kårmedlemmar nyttjat sammanlagt 178 lån. Men läsåret 2013/14 innebar ett trendbrott. – Förra året var speciellt då vi hade noll låneansökningar. Som jag förstått saken har det aldrig hänt, utan lånet brukar vara ganska populärt, säger studiesocialt ansvarige Cecilia Wagenius. [publicerat 12 augusti 2014]

DRICKANDET PÅVERKAR STUDIERNA FÖR MÅNGA n Nästan var tredje student säger att de presterat sämre i sina studier för att de druckit alkohol dagen innan. Det framkommer i en undersökning som IQ genomfört bland drygt 7 000 högskolestuderande. Den visar att 40 procent av de manliga studerande har en riskkonsumtion av alkohol. Motsvarande andel bland kvinnliga högskolestudenter var knappt 30 procent. Undersökningen ligger till grund för rapporten ”Studentliv och alkoholkultur”, som är en del i den studentsatsning som IQ startat tillsammans med Sveriges Förenade Studentkårer. Läs mer på vertex.nu [publicerat 5 augusti 2014]

STRIP: HELENA STRÖMBERG

2

VERTEX 6:  2014


6: 2014

De andra genierna är exakt lika osäkra

BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n GRATIS CYKELHJÄLM. I våras delade Umeå studentkår ut gratis cykelhjälmar, värda flera hundra kronor i butik, till studenter på campus. Hjälmen har formgivits av en före detta student på Designhögskolan i samband med ett examensarbete. Vertex har nu fått ett par hjälmar att lotta ut. Du får hjälp av en expert att ställa in hjälmen. Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intressera­ de kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Peter Karlsson, tel 090-711 513 peter.karlsson@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 6: 2014

FOTO: NIK L A S EK BLOM

Härligt och hemskt. Ungefär så tror jag att många som nu börjar plugga här i Umeå skulle sammanfatta känsloläget. En salig röra där lycka och förhoppningar blandas med tvekan och mild panik. Har jag valt rätt utbildning? Kommer jag att fixa tentorna? För att inte tala om redovisningarna inför alla superbrajta genier som antagligen kommer att sitta och hånle åt mina tafatta försök att stamma fram något sammanhängande. Kommer jag att överleva? Jomenvisst. Du kommer att fixa det. Och skulle det skita sig går livet ändå vidare. De andra genierna kommer för övrigt att ha fullt upp med att nojja inför sina egna redovisningar, så ditt tappra svammel kommer de knappt att uppfatta. Dessutom är livet som student något av det mest spännande du kan prova på. Som bäst är det fritt, kreativt och euforiskt (se till exempel krönikan på sidan 17). Samtidigt kan det vara fyllt av ångest, strul och problem (se till exempel krönikan på sidan 35). Det är som det ska vara. En enda smak gör aldrig huvudrätten riktigt delikat. Smakerna måste brytas mot varandra. Vad är då Vertex i allt det här? Jo, ser du, det är din student­tidning. Vi skriver om allt som rör studentliv och utbildningsfrågor i Umeå universitets närhet och periferi. Framför allt välkomnar vi studenter som vill tipsa om saker att skriva om eller är sugna på att bli medarbetare – alltså skriva, fota, blogga eller teckna. Läs mer om det på vertex.nu. Kör hårt. Lycka till. Hoppas vi hörs.

39: STUDENTVÄRLDSMÄSTAREN. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. POPULÄRA BEKÄNNELSER. Facebookgruppen Umeåstudentens bekännelser har på kort tid vuxit rejält. Fester och sex är vanliga teman.

17. STUDIERNAS BÄSTA KRYDDA. Gör dig själv en tjänst: kolla igenom ut­ budet och gå med i en studentförening, tipsar krönikören Calle Ekblom Käck.

7. ”BYGG STUDENTBOSTÄDER”. Inför höstterminen har det som vanligt varit kaos och stor brist på bostäder för Umeås nya studenter. ”Kommunen måste ta sitt ansvar”, menar kårerna.

20. ROOKIEN OCH KARRIÄRISTEN. Fyra karaktäristiska studenttyper i snabbsammanfattning. Känner du igen dig själv – eller någon i din närhet?

9. VAR MED FRÅN STARTEN. Studietekniken och vardagstipsen är två saker det kan vara bra att ha lite koll på som ny umeåstudent.

39. STUDENTVÄRLDSMÄSTAREN. Cornelia Fjellstedt spelar till vardags innebandy i IKSU. I somras utsågs hon till matchens lirare i finalen när S­­verige vann guld i Student-VM.

OMSLAGSFOTO: Mostphotos.com. TIPSA REDAKTIONEN: Ring 0907869020 eller mejla red@vertex.nu ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2014 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 30 september MANUSSTOPP: 15 september REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Erik Domellöf (seriestrip) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Tanja Frenell (text) Calle Ekblom Käck (text) Erik Hillbom (text) Emelie Klein (korrektur) Annelie Markgren (text & korrektur) Amanda Olofsson (foto) Viktoria Ottosson (text & foto) Veronica Wiman Nilsson (korrektur) Helena Strömberg (seriestrip)

HELENA STRÖMBERG är serieskapare och blivande bibliotekarie. En kattkramande vegan tidigare bosatt i Göteborg. Har bloggen Menändå och är aktiv i feministiska serienätverket Dotterbolaget. I våras var serienovellen Inte på

väg till mormor färdig. 

[Se strip på sidan 2]

3


1.000.000kr Har du vad som krävs?

Umeå studentkår utlyser två gånger per år stipendier ur Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefond. Varje år fördelar fonden över en miljon kronor på stipendier till, i första hand, doktorander vid Umeå universitet. I vissa fall kan även studenter på grundutbildningen tilldelas stipendier. Kempemedlen delas ut för att stödja doktorandernas forskning. Kraven är naturligtvis att forskningen bedrivs på hög vetenskaplig nivå. Medlen går i första hand till studenter i början av sin forskarkarriär. Stipendier från SJCKMS tilldelas doktorander inom alla fakulteter och ämnesområden. Stipendierna uppgår maximalt till 50 000 kr. Har du ett intressant, spännande eller nytänkande projekt av hög klass? Då kan en ansökan till studentkårens Kempefond vara något för dig! Mer information finner du på: www.kempefonden.se Sista ansökningsdag för hösten är den 29/9 Välkommen med din ansökan!

4

VERTEX 6:  2014


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

NYA UMU-KORTET ERSÄTTER ALLA KORT

Kursare... Inlägg på Umeåstudentens bekännelser.

Anonyma bekännelser som många vill läsa ”På väg från Origo hittade jag och rumskompisen två stycken solstolar, antagligen tillhörande två stycken generaler, vi stal dom och de var våra enda möbler i en hel månad. Tack.” Facebookgruppen Umeåstudentens bekännelser har på ett år fått nästan 6 000 gillamarkeringar. Det började vid Luleå tekniska universitet i september förra året. Sedan tog det inte lång tid innan liknande varianter dök upp vid fler lärosäten runt om i landet. Det handlar om anonyma studentbekännelser på Facebook och som blivit en populär fluga på nätet. Störst av dessa är Uppsalastudentens bekännelser med sina 14 403 gilla­markeringar. likadant ut vid varje lärosäte. Studenten kan via ett anonymt internetformulär ”bekänna” och sedan skickas den korta texten vidare till administratören som kan välja att publicera detta på Facebook-sidan under anonymt namn. Efter en stunds läsande av Umeåstudentens bekännelser och motsva-

UPPLÄGGET SER

righeterna runt om i landet står det snart klart att det finns återkommande teman som sex, fest och mer eller mindre hemliga förälskelser. Vad gäller sanningshalten får man kanske ta några av inläggen med en nypa salt. Ergo i Uppsala, träffade i oktober i fjol Carl-Oscar Helleblad och Kristoffer Olofsson som driver Uppsalastudentens bekännelser. De menar att sidans popularitet till stor del bygger på igenkänning. – De inlägg som de flesta kommenterar och sprider vidare är kanske inte de mest spännande sakerna. – Det kan vara att man fortfarande sover med mjukisdjur. Många gillar

STUDENTTIDNINGEN

POPULÄRA BEKÄNNELSER: Facebookgruppen ”Uppsala­ studentens bekännelser” startades den 25 september i fjol och är störst av alla ”studentbekännel­ segrupper” med 14 403 gillamar­ keringar. Linköpingsstudenternas grupp är näst störst och som trea, med närmare 6000 gillamarke­ ringar i augusti 2014, kommer Umeå-versionen av gruppen. FLERA ORTER: Facebookgruppen finns också för studenter i Luleå, Lund, Örebro, Gävle, Stockholm och på Mittuniversitetet.

nog att känna igen sig. Ja, och så skvallret så klart, säger Kristoffer Olofsson. VERTEX HAR försökt komma i kontakt med administratörerna för Umeå­ studentens bekännelse för en kommentar, men utan resultat. ANDERS SAMUELSSON

Ombyggt Humanisthus invigs den 20 oktober n Den officiella invigningen av det ombyggda Humanisthuset blir den 20 oktober. Hör- och lärosalar ska enligt planerna vara klara att användas redan nu vid terminsstart. I andra delar av huset forgår byggarbetet även under september. –  Fram till första oktober ska man jobba med södra entrén och cafédelen samt utvändigt arbete, säger Anna Strömberg, lokalplanerare vid Lokalförsörjningsenheten. Läs mer på vertex.nu

VERTEX 6: 2014

Humanisthuset. Arkitektskiss.

n Ett kombinerat inpasseringskort, lånekort på universitetsbiblioteket samt kopierings- och utskriftskort som ersätter alla nuvarande kort. Där har du Umu-kortet i ett nötskal. Det är ett kombi-kort för studenter och anställda som införs under detta år. När det är dags för dig som tidigare studerat vid universitetet att skaffa Umu-kortet får du ett e-postmeddelande med instruktioner. Du som är ny student vid Umeå universitet i höst måste först aktivera ditt CAS-användarkonto. När du hämtat ut ditt Umu-kort kan du använda det för inpassering (ej NUS), som lånekort och för utskrifter och kopiering på de flesta publika skrivare och övriga skrivare anslutna till det gemensamma utskriftssystemet.

22 000 STUDENTER ANTAGNA I UMEÅ n Färre studenter totalt, men fler programstudenter. Så kan man sammanfatta årets antagningsstatistik vid Umeå universitet. Och det är helt enligt planerna. Drygt 22 000 studenter är antagna till någon av höstens utbildningar vid Umeå universitet. Det är endast Stockholms universitet och Uppsala universitet som antagit fler studenter till höstterminen 2014.
 –Vi har haft en fantastisk utveckling av antalet studenter. Men faktum är att vi antagit färre studenter i höst jämfört med i fjol. Det är ett medvetet val eftersom vi vill koncentrera oss på att utveckla våra utbildningar och stärka kvaliteten, förklarar Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande. Totalt har Umeå universitet antagit 5311 programstudenter, en ökning med 108 studenter jämfört med i fjol. Närmare 17 000 studenter har antagits till kurser, vilket innebär en minskning med nästan 700 studenter.
 – Vi har de senaste åren valt att prioritera utbildningsprogrammen framför fristående kurser. En programstruktur gör det möjligt att planera och utveckla en genomtänkt utbildning på ett helt annat sätt. Det är därför väldigt glädjande att vi ser en ökning av antalet antagna programstudenter, säger Anders Fällström. Högst söktryck var det till läkarprogrammet, där 570 förstahandssökande hoppades på någon av de sammanlagt 130 platserna. Den populäraste kursen är beskattningsrätt, med 471 förstahandssökande. Anders Fällström säger att lärar­ utbildningen har fått ökat söktryck i år jämfört med tidigare och att bland annat programmen till speciallärare och specialpedagog är populära. Först i mitten av september vet man hur många studenter som registrerat sig på sina utbildningar jämfört med höstterminsstarten 2013.

5


Högsta och lägsta kåravgiften i höst Mottagning. Ifjol rätt blöt för några.

FJOLÅRETS SKANDAL SKA INTE UPPREPAS n Fokus på att få de nya studenterna att känna sig välkomna – inte på alkoholen. Det var studentkårernas inställning inför årets mottagningsveckor, ett år efter kaoset på Akutmottagningen. Förra året hamnade mottagningen av nya studenter i blickfånget när Akutmottagningen larmade om en abnorm ökning av antalet alkoholrelaterade fall. Robert Ylipää, verksamhetschef för akutsjukvården Västerbotten, sa att insparksveckorna var hektiska på Akutmottagningen i Umeå.
 – En fredagskväll när det varit soligt och fint på dagen och många varit på nollningsfest fick vi in 30-40 unga vuxna som druckit för mycket alkohol. En del av dem hade i samband med det också ramlat och slagit sig. Detta jämförde Robert Ylipää med en ”vanlig” helgkväll, mitt i terminen, då det enligt honom brukade kom in några enstaka personer till akuten på grund av för stort intag av alkohol. Flera andra kvällar under terminsstarten innebar mellan 7 och 14 unga vuxna som sökte vård för alkoholrelaterade olyckor, både förgiftning och olycksfall. 
– Vi har förklarat att förra året var ohållbart, säger Viktor Lundström, studiesocialt ansvarig på Umeå naturvetar- och teknologkår. – Vi har tittat närmare på saken och vet nu vad som orsakade problemet. Det var hemmafester och efterfester, där det inte fanns någon ansvarig från kåren närvarande, som spårade ur. När studenterna visade sig ha på sig sina mottagningsbrickor sågs de som ”nollor”, trots att det inte var fråga om något evenemang som vi arrangerade. Vi har som regel att det ska finnas ett antal nyktra ansvariga vid alla arrangemang, även på evenemang där alkohol är tillåtet, säger Viktor Lundström,

WEBB: Läs mer på vertex.nu

Den ena kåren vill att alla studenter vid humanistisk och samhällsvetenskaplig fakultet ska ha rätt till praktik. Den andra satsar bland annat på att nå 2100 medlemmar. Vertex har kollat in studentkårernas verksamhetsplaner inför det nya läsåret. I slutet av vårterminen skrev Umeå studentkår och Umeå naturvetaroch teknologkår sina verksamhetsplaner inför läsåret 2014/2015. Där återfinns en rad studiesociala, utbildningsmässiga och övriga målsättningar inför året. Umeå studentkår kommer att arbeta för att samtliga studenter vid Umeå

6

En hundralapp. Det är skillnaden mellan den studentkår i Umeå som har högst medlemsavgift och den som har lägst. NTK toppar avgiftsligan. Medlemsavgifterna, kårernas huvudsakliga intäktskälla, används bland annat till utbildningsbevakning och att hjälpa studenter som har problem av olika slag. Kårerna arbetar också med studiesociala frågor kring studentbostäder, bevakar studiemiljön och arrangerar olika evenemang riktade till studenterna – allt från fester och events till arbetsmarknadsdagar. vid Umeå universitet – Umeå studentkår (us), Umeå naturvetar- och teknologkår (ntk) och Umeå medicinska studentkår (ums) – är det ums som har den lägsta terminsavgiften (180 kr/termin) läsåret 2014/2015, medan ntk har den högsta (280 kr/termin). Ser man till helårsavgifter är skillnaden något mindre mellan de tre kårerna.

AV DE TRE KÅRERNA

LINN RANINEN är ordförande för ntk, som alltså toppar ”kåravgiftsligan”: – Det är den avgift som behövs för att vi ska kunna driva den verksamhet vi vill, säger hon och tillägger att de flesta tecknar helårsmedlemskap, där prisskillnaden är mindre. ntk:s kåravgift har legat på ungefär samma nivå sedan kårobligatoriet togs bort 2010. Med sex heltidsarvoderade studenter menar Linn Raninen

n Studenter som inte hinner gå till Umeå stu­ dentkårs expedition under dagtid kan i höst gå till Kår-o-maten och betala sitt kårmedlems­ skap, men även fixa biljetter till sittningar och annat som kårföreningarna vill sälja. Betalautomaten kommer oftast att stå i entrén till Kårhuset i Universum, men kan flyt­ tas och ställas upp där studenterna och beho­ ven finns. Kvittot man får i automaten funge­

Umeå är just antalet arvoderade. De arvoderade är studenter som tagit studieuppehåll eller motsvarande för att på hel- eller deltid arbeta med utbildningsbevakning och annan kårverksamhet. us har totalt 8,5 heltidsarvoderingar och ntk har 6, medan ums har i sammanhanget blygsamma 2,75 heltidsarvoderingar. Räcker det för att bevaka studenternas intressen på ett effektivt sätt?

– Vi tycker det. Vi har många ideellt arbetande studenter i våra studieråd som också arbetar med utbildningsbevakning, säger ums ordförande Nils Gustafsson. KÅRAVGIFTER 2014/2015: NTK: 280 kr/termin, 430 kr/helår US: 230 kr/termin 400 kr/helår UMS: 180 kr/termin 360 kr/helår Alla kårer erbjuder också reducerade avgifter till distansoch deltidsstudenter. att ntk kan fokusera på att hjälpa studenterna – kårmedlemmarna – på bästa sätt under hela året. – Vi funderar faktiskt på att öka antalet arvoderingar. Det är hård arbetsbelastning, bland annat på utbildningsbevakaren. En tydlig skillnad mellan kårerna i

ATT UMS KÅRAVGIFT är lägst förklarar han med att ums varit snäppet bättre än de två andra kårerna på att locka studenter inom kårens utbildningsområden att bli kårmedlemmar – och relativt sett tappat färre medlemmar sedan kårobligatoriet togs bort. Dessutom är hyran för Kårhuset Villan låg. UMEÅ STUDENTKÅR är den till medlemsantalet största kåren vid Umeå universitet, med ungefär 5 000 medlemmar under förra läsåret. Kårordförande Wilmer Prentius svarar snabbt när Vertex frågar varför man ska bli kårmedlem. – Ensam är man svag. Tillsammans utgör vi en stark påverkan mot universitetet. Dessutom har kåren stor bredd på sin verksamhet och man har kul på vägen. BERTIL JANSON

”KÅR-O-MAT” FÖRLÄNGER ÖPPETTIDEN rar direkt och något dygn framåt som bevis för kårmedlemskap, till exempel vid besök på Kår­ huset. Sedan bör man så snart som möjligt se till att växla in kvittot mot ett giltigt medlems­ kort i kårexpeditionen i Samhällsvetarhuset. Varför måste man göra det? – Medlemskapet i Umeå studentkår är ju

personligt, men i dag har vi tyvärr ingen lös­ ning som möjliggör personliga kvitton, varför papperskvittot får en begränsad giltighetstid ”i dörren”. På så sätt förhindras att medlem­ skapen går mellan händerna, säger Umeå stu­ dentkårs ordförande Wilmer Prentius. BERTIL JANSON

KÅR VILL GE ALLA STUDENTER RÄTT ATT GÖRA PRAKTIK universitet ska ha möjlighet till praktik eller verksamhetsförlagd utbildning (vfu) under sin studietid. Något som kåren klargjorde i ett remissvar till de nya reglerna gällande praktik och studieresor. – vfu innebär en extra kostnad i form av ersättning för resekostnader och boende. Som det ser ut idag finns det en risk att de befintliga praktikplatserna försvinner på grund av de låga ersättningsnivåerna vid humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar. Därför är vårt första mål

att jobba för att de befintliga säkerställs och vi kommer i framtiden jobba för att alla ska ha möjlighet till praktik, säger Umeå studentkårs utbildningsbevakare Carl Larsson. DE ERSÄTTNINGSNIVÅER som Carl Larsson nämner är fastslagna av regeringen. Detta regelverk innebär att för varje helårsstudent vid humanistiskt, teologiskt, juridiskt eller samhällsvetenskapligt utbildningsområde ersätts lärosätet med 28 911 kronor. Detta kan jämföras med den

Carl Larsson. Utbildningsbevakare.

VERTEX 6:  2014


annat av Viktor Lundström.
I mitten av augusti tillkom 20–30 nya medlemmar varje dag. Gruppen är inte knyten till ntk, utan alla blivande studenter kan använda den.
 Vad måste hända för att det ska bli bättre i framtiden?


Egen brevlåda. För många nya studenter fortfarande en rätt avlägsen dröm.

”Inte rimligt att det krävs flera års kötid”

Läget på Umeås studentbostadsmarknad är som vanligt kärvt när höstterminen drar igång. Kommunen måste se till att fler studentbostäder byggs, menar kårernas studiesocialt ansvariga. Cecilia Wagenius, studiesocialt ansvarig på Umeå studentkår, beskrev när Vertex talade med henne i mitten av augusti årets bostadssituation som akut. Hon menar att det finns de som tackar nej till att studera vid Umeå universitet på grund av bristen på bostäder eller avbryter sina studier när de tröttnat på att bo på camping, en soffa hos någon okänd eller långt utanför stan.


näst ”billigaste” helårsstudenten som återfinns inom naturvetenskap, teknik och farmaci, där ersättningen är 51 346 kronor. Utöver detta tillkommer ersättning för helårsprestation, där trenden ser likadan ut, med humaniora och samhällsvetenskap i botten. – Det behövs ett nytt system. Ersättningen är alldeles för låg. Förr kunde fakulteterna klassificera praktik som ”Övrigt” till grund för ersättning, vilket gav 41 236 kronor per helårsstudent. Men i och med de nya reglerna får detta inte längre göras vilket gör att pengarna som tilldelas praktikkurser inom humaniora och samhällsvetenskap inte täcker

VERTEX 6: 2014

– De tänker ”det här klarar jag inte” och jag förstår dem. Umeå är en av de studentstäder som blev rödmarkerade i sfs granskning i fjol när de tittade närmare på boendesituationen. Det är inte rimligt att det ska krävas flera års kötid för att få ett enkelrum. VIKTOR LUNDSTRÖM, studiesocialt ansvarig på Umeå naturvetar- och teknologkår, ntk, säger att bostadssituatio-

de kostnader som kurserna har. Vi vill se att det finns ett särskilt ersättningsbelopp som heter praktik som överstiger de kostnader som praktikkurser innebär. Carl Larsson säger sig dock vara hoppfull inför framtiden. Umeå universitet kommer i höst att tillsätta en utredning för att se över problematiken kring ersättningen för vfu och praktik. – Umeå universitet håller med oss i sak, så nu är det bara att se vilken lösning de kommer fram till.

Studiesocialt ansvariga. Cecilia Wagenius och Viktor Lundström. nen är värre än tidigare år, men att det i år finns fler stödorganisationer. Ett exempel är Facebook-gruppen Umeå studentbostad, som i mitten av augusti hade över 2100 medlemmar. Det var Erik Sjödin, tidigare studiesocialt ansvarig för ntk, som startade den som en del i att hjälpa nya studenter på traven. Gruppen har levt vidare och administreras idag bland

medlemsmål. Kåren siktar på att någon gång under läsåret ha 2 100 medlemmar. –  Vi brukar ligga på mellan 1 900 till 2 000 medlemmar så vi siktar på en ökning med cirka tio procent. Vi ville ha ett mätbart mål och vi tycker detta är en fullt realistisk siffra och ett sätt att visa att vi vill förbättra oss, säger ntk:s ordförande Linn Raninen.

Det behövs ett nytt system

återfinns något så ovanligt som ett specifikt

I NTK:S VERKSAMHETSPLAN

– Umeå kommun måste inse problemet, ta sitt ansvar, och se till att det byggs fler studentbostäder, säger C­ecilia Wagenius.
 –  En bostadspolitik som visar att Umeå är en studentstad. Det behövs inga fler lyxbyggen, utan det borde hellre byggas ett par hundra extra studentbostäder, säger Viktor Lundström.
 Vad gör er studenkår för att det ska bli bättre?
 – Förutom Akutrumsförmedlingen, som vi sköter på uppdrag av Umeå kommun, är vi hyresvärdar för ett hus vi hyr ut till studenter och vi driver frågan mot Bostaden om en separat kö för studenter, som man kan stå i parallellt med den vanliga. Tanken är att när man är klar med studierna då har man ködagar för att kunna få en vanlig lägenhet, säger Cecilia Wagenius på Umeå studentkår.
 – Vi har till och från haft kontakt med Bostaden, men de är inte de enklaste att föra en dialog med. Vi har även ringt Balticgruppen och de verkar desto mer öppna för en dialog, säger Viktor Lundström på ntk.
 Vilka tips kan ni ge den student som letar boende?


– Kolla överallt. På Blocket, Facebook och liknade. Men hör även med andra studenter som ska börja i höst om ni kan dela på en lägenhet. Det kan vara enklare att få tag på något, säger Cecilia Wagenius.
 – Registrera dig på alla hemsidor och kolla dagligen. På den naturvetenskaplig-tekniska sidan kan man ofta kontakta någon av sina generaler eller phösare för att se om det finns en ledig soffplats. Det är ingen garanti, men många brukar erbjuda detta för att studenterna ska få en bra start, säger Viktor Lundström. ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Se artikeln ”Tips till studenter som söker bostad” på vertex.nu – där finns många användbara länkar.

avgifter innebär att vi kan arrangera fler roliga evenemang för studenterna. Dessutom är ett högt medlemsantal viktigt för att kunna säga att vi faktiskt representerar studenterna i diskussioner med universitetet. Vad händer om ni når målet? – Skulle vi till exempel nå målet redan vid jul vore vi självklart jättenöjda, men då får vi revidera verksamhetsplanen och sätta upp nya mål att sikta mot.

Hur viktigt är det att lyckas?

– Vi har ett ganska bra ekonomiskt stöd från universitetet och fakulteterna, så ekonomiskt är det nog inte lika viktigt som studentverksamhetsmässigt. Fler medlemmar och medlems-

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

7


KURSLITTERATUR

Studenthälsan Välkommen till Studenthälsans föreläsningar, grupper och workshops på campus Umeå hösten 2014! Föreläsningar/workshops 30/9 Lär dig att hantera din talrädsla 1/10 Må bra och hantera påfrestningar 9/10 Sov gott på natten! Grupper/kurser 14/10 Våga tala-kurs (6 träffar) 15/10 ACT - Att leva livet och hantera stress (4 träffar) 6/11 Avspänningsgrupp (3 träffar) Övrigt Tobaksavvänjning (3-5 träffar, individuellt) Livsstilsprofil (1 träff, individuellt) Aurora - studenternas ljusa och lugna rum Mer information och anmälan i kalendariet på: www.student.umu.se/studenthalsan

RÅDHUSTORGET UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

Studentcentrum

VÄLKOMMEN! Hösten 2014

Studieverkstad på UB – för framgångsrika studier

Våra föreläsningar:

Studieverkstaden för dig som vill:

• Plugga smart – lär dig mer

• skaffa dig bättre studievanor och studietekniker • hålla bättre muntliga presentationer • skriva bättre, på svenska eller engelska

Tis 7 okt

• Effektivare läsning Tis 14 okt

• Att skriva rapporter och uppsatser Ons 17 sep

Drop-in onsdagar, kl. 12-13

Ons 5 nov

. fr.o.mt 2 ok

Ons 15 okt

• SQ3R – a character in a sci-fi book or a helpful reading method? Wed. Sep 10

Sök– och skrivverkstad, torsdagar kl. 14-16

• Reading a research article

• studieteknik • skriva

• Write in your own words!

• informationsökning • referenser

Wed. Sep 17 Wed. Oct 1

• Academic writing in English Wed. Oct 8

Hitta oss på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad 8

• Giving a presentation in English Wed. Oct 15

Anmälan: student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 6:  2014


VAR MED DIREKT FRÅN BÖRJAN VERTEX 6: 2014

I höst börjar ungefär 7 000 nya studenter plugga på Umeå universitet. Vertex ger en kort introduktion till studietekniken, vardagslivet och hur det kan kännas för en helt vanlig (fast väldigt hemlig) ny student. 9


FEM TIPS TILL DIG  SOM ÄR NY STUDENT. 1. Förbered dig och planera dina studier. 2. Ta reda på hur du lär dig bäst och nyttja dina styrkor. 3. Ta pauser och repetera. 4. Se studierna som ett arbete. 5. Ha balans i ditt liv och tillåt dig att göra roliga saker som du mår bra av.

Marlene Bickham. Studievägledare i universitetets Studieverkstad.

BÖRJA MED ATT FÅ GRUNDBUL Att börja på universitetet är lite som att kliva in i en ny värld – och det kan ta sin tid innan man funnit sig till rätta. Inte minst med själva grundbulten i studentlivet – studierna.

10

Marlene Bickham är studievägledare vid universitetets Studieverkstad, där hon jobbar med att hjälpa studenter att förbättra sin studieteknik för att nå bättre resultat i studierna. Det kan både vara de som

vill maximera sina studieresultat och de som kommer för att få hjälp när de kört fast. Vertex bokade in en pratstund med Marlene i Studieverkstadens lokaler vid Universitetsbiblioteket,

VERTEX 6:  2014


STUDIEVERKSTADEN Studieverkstaden hjälper dig med bland annat stöd i hur du kan plugga mer effektivt, hålla bättre muntliga re­ dovisningar och skriva bättre rapporter och uppsatser, menäven med informa­ tionssökning och referenshantering. Du kan komma till Studieverkstaden på drop-in, ringa eller boka ett möte. Mer info finns på: www.student.umu.se/ under-studietiden/studieverkstad kanaler du använder mest, och därefter få tips på studiestrategier. läsa och skriva gör klokt i att föra noggranna lektionsanteckningar och att läsa texter flera gånger. Skriv gärna ner svaren på gamla tentafrågor eller instuderingsfrågor. Du som är kinestetisk lär dig ofta bäst genom att få göra och uppleva, och att använda många olika sinnen vid inlärning, till exempel genom att delta i laborationer eller fältstudier under kursen. Är du visuell? Då är tipset att stryka under i böckerna, gärna i olika färger, och att anteckna på föreläsningarna. Kanske är tankekartor något att utveckla? Om du är auditiv och minns bra det du hör så nyttja det genom att gå på föreläsningar och lektioner och att delta i diskussioner. Det viktiga är att komma fram till vilket eller vilka inlärningssätt du föredrar. Ju fler sinnen du använder vid inlärning, desto lättare blir det att minnas.

DU SOM GILLAR ATT

för lite sömn eller funderingar på ekonomin kan störa koncentrationen och sådana tankar kan vara svåra att bli av med. Marlene Bickham menar att man i de fall man kan ska lösa problemen, men går det inte måste man acceptera att tankarna finns där. Det är viktigt att utveckla vanor som ökar koncentrationen, till exempel att hitta bästa studieplatsen att studera på, där du störs så lite som möjligt – men också att hålla ordning på studieplatsen. Ser du till att det du behöver finns framme så slipper du onödiga avbrott.

KÄRLEKSPROBLEM,

enligt Marlene väldigt individuellt och det gäller att hitta de strategier som fungerar bäst för en själv. – Det handlar om att skapa vanor, förklarar Marlene. Ibland hamnar man under gränsen för godkänt på en tenta ändå, blir underkänd på en uppsats eller kommer alltför oförberedd till ett seminarium. Då gäller det att inse att världen inte går under. Det kommer en omtenta eller en ny uppgift. Misslyckas du så finns alltid fler chanser. – Det är inte på liv och död, slår Marlene Bickham fast.

STUDIETEKNIK ÄR

LTEN ATT FUNGERA UB, för att få lite tips på vad nya studenter, och gamla, kan tänka på. studieresultat är planering, enligt Marlene Bickham. Det finns många vinster med att du STOMMEN I ETT GOTT

VERTEX 6: 2014

planerar. Dels ger det dig överblick över dina studier och din fritid och du ser tydligt vad du ska göra och vilken tid du har till förfogande, och dels ökar det också din motivation. Det gäller också att fundera över

var och hur du bäst lär dig saker. I STUDIEVERKSTADEN kan du göra olika test för att kartlägga det och du kan göra ett lärstilstest som visar vilket eller vilka sinnen och inlärnings-

för några år sedan besöker numera fler studenter Studieverkstaden för att få hjälp. Men Marlene tror inte att det måste betyda att fler studenter har problem med studier idag än förr, utan att Studieverkstadens nya, mer centrala läge och det faktum att de syns mer är bättre förklaringar till det stora intresse som finns av att få hjälp och stöd.

JÄMFÖRT MED

ANNELIE MARKGREN FOTO: ANDERS SAMUELSSON

11


Säkra cykeln. Skaffa ett rejält lås.

Kaffetermos. Så slipper du köa.

Busskort. Bra att ha när vädret ställer till det.

Träna. Nära hemmet. 

FOTO: ANDERS SAMUEL SSON

SÅ FIXAR DU VARDAGEN Cykellås, säkrad kaffereserv och ett eller annat utflyktsmål. Det är några av de tips som Vertex ger dig, ny eller rutinerad student, inför det kommande läsåret. När det inledningsvis så snurriga schemat har klarnat, kurslitteraturen införskaffats och bitarna börjat falla på plats, ja då är det dags att ta tag i resten. Du vet, det där livet man ska leva mellan tentor och inlämningar och som tar sin beskärda tid att klura ut. Många tips har du säkert redan fått från äldre kursare, lärare och andra, men dessa gäller oftast plugget och hur du ska klara dig igenom din första kurs. Här kommer några mer handfasta tips som kan underlätta för dig i den umeåbaserade vardagen.

SKAFFA EN TERMOS! n Visst, en tia är billigt för en kaffe, men sällan har talesättet

12

”Tid är pengar” varit så sant som på universitetets raster. Istället för att spendera tio av de femton minuterna av den efterlängtade rasten på att köa; slå dig istället ned med ditt egenhändigt bryggda kaffe och ladda batterierna i lugn och ro medan alla andra förbannar den långsamma kön.

REJÄLT CYKELLÅS n Jag har ägt fyra cyklar under mina tio år i Umeå. Samtliga har stulits på mer eller mindre fantasifulla sätt. Tro mig, du vill inte snåla vad gäller cykellås. Hitta en väl förankrad fästpunkt, lås fast din cykel och hoppas på det bästa.

TRÄNA I NÄRHETEN n Umeå är en idrottsstad och du kan med lite letande hitta något som passar dig. Visst, iksu är det största alternativet och dit söker sig de flesta, men hitta något som ligger så pass nära att du inte kan skylla på avståndet när kvicksilvret rasat till tjugotre minusgrader i mitten av januari.

BUSS GENOM RUSKET n Det finns dagar som inte är gjorda för att mänskligt liv ska vistas utomhus. Dessa kallas norrländsk midvinter. Det är då du kommer tacka din lyckliga stjärna att du har ditt busskort och kan ta dig fram utan att din längtan efter sydligare breddgrader blir alltför stor.

HAMPTJÄRNSSTUGAN n Hamptjärnsstugan är ett trevligt utflyktsmål på vintern, när det finns skidspår och du hinner dit innan våffelserveringen stänger kl. 15 på

helgerna. Försäkra dig om att spåren är uppkörda INNAN du beger dig dit, om du inte vill behöva ta en taxi hem. Hamptjärnsstugan finns i utkanten av Umeå, längs vägen mot Hissjö och Tavelsjö.

OCH MER KAFFE! n Kaffe bör införskaffas till hemmet, en mugg på campus räcker inte långt när vi närmar oss hösten. Det finns ingen anledning till panik, november kommer att gå jättebra bara man har kaffe i skafferiet! TIPS: KARIN JOHANSSON ANNELIE MARKGREN ANDERS SAMUELSSON

Har du egna tips? Skriv ett par rader och ta en bild som beskriver varför detta är något som varje student bör känna till och skicka detta till red@vertex nu och du är med i ut­ lottningen av trisslotter.

VERTEX 6:  2014


Namn: Hemligt. Ålder: Runt 20. Börjar plugga: Hemligt ämne inom samhällsve­ tenskap. Kommer från: Hemligt. Bor nu: Någonstans.

”Hemlig” nybörjare nervig inför starten

Hon börjar, som en av tusentals, plugga vid Umeå universitet i höst. Vertex intervjuade henne om detta, men plötsligt blev framtiden som student mer osäker. Därför väljer hon att medverka anonymt. Kanske talar hon för många. Hon är redo att ta steget in i universitetsvärlden. Just nu påbörjar hon, om allt gått enligt planerna, sina studier på en samhällsvetenskaplig utbildning vid Umeå universitet. – Man borde väl egentligen plugga civilingenjörsprogrammet eller nationalekonomi, men jag är verkligen inte lagd åt det hållet. Jag intresserar mig för samhällsvetenskapliga frågor och tror det här är en bra grund att stå på.

man saknar Matte C från gymnasiet. Jag har aldrig riktigt trivts i i Norrland, utan istället försöka bosätta mig i en storstad söderut. Men man har väl mognat, för jag har insett att det är fint här uppe.

Jag ser mest fram emot att träffa nya vänner och bli positivt överraskad

Var det ett självklart val att läsa vidare?

Hamptjärnsstugan. Med svårtolkad skyltning och allt.

FOTO: K ARIN JOHANSSON

– Ja. Jag har varit ledig ett år nu och känner att jag borde börja plugga nu för att komma igång. Jag låg i en hängmatta i Indien när det var dags att söka och jag hade väl tankar på att läsa Statsvetenskap A i Stockholm, där min pojkvän kommer från, men det blev det inte. Jag funderade också på att bli optiker, men efter att ha googlat lite så insåg jag att det inte behövs några idag. Jag hade också tankar på att bli sjuksköterska för att få jobba med händerna och med människor. Så det här kändes rätt i slutändan. Vad förväntar du sig av universitetslivet? – Jag är tudelad till kårliv och den biten. Jag är en reserverad person när det kommer till att festa och spexa så jag ser mest fram emot att träffa nya vänner och bli positivt överraskad av studentlivet.

Har du varit mycket i Umeå tidigare?

– Inte särskilt, det har mest varit med skolan. Men jag har faktiskt åkt till McDonalds i Umeå enbart för att äta en El Maco, och då är jag ändå vegetarian. Känner du dig förberedd?

– Jag var reserv så jag trodde nog inte att det skulle bli något i år. Men det är lite nervöst, för jag vill göra bra ifrån mig. Kanske är det någon form av 20-årskris men jag hoppas verkligen att det här är en bra plan. Har du ordnat bostad?

– Jag och min pojkvän har lagt ut en annons på blocket. Inget är spikat, men det är på gång. Men det är lite störande att det knappt finns något för de som vill bo två, bara erbjudande om en inneboende här och där. Men visst går stressmagen på högvarv innan det är löst. Har du börjat fundera på drömjobbet? – Ärligt talat vågar jag inte börja tänka på det. Jag har en bror som studerat och som sökt över 200 jobb utan att få något, så man får se vad det blir. Men visst vore det trevligt att få jobba med något kreativt där man får resa en del.

Var det självklart att välja Umeå?

Mer kaffe. Behövs därhemma också.

VERTEX 6: 2014

– Nej, men Umeå är det enda universitet där man gör undantag ifall

ANDERS SAMUELSSON

FOTO: ANNELIE MARKGREN

13


You want to make a difference everyday. So do we. Life Inspiring Careers

www.sca.com

Vill du klättra? Testa vår boulderhall. Nu dubbelt så stor!

Klättring

KFUM Umeå

Järnvägsallén 20 903 28 Umeå

Öppet 06-22, alla dagar Prisexempel: 1200 kr/år

Prova gratis!

torsdag 4 och 11 sep kl. 18-21

Kvinno- och tjejjouren i umeå Stöd och rådgivning för Dig som har varit utsatt för Hot • Våld • Övergrepp

Kontakta oss!

Kvinnojouren 090 - 77 97 00 Tjejjouren 090 - 77 81 81

www.kvinnojoureniumea.se umea.tjejjouren.se

Läs mer på www.kfumklattring.se

Vill du bli donator? Barnlösa par behöver din hjälp.

SÖKER DU NY BOSTAD? Visst vet du att medlemmar och bosparare i HSB Umeå får förtur till våra fina hyresrätter i Umeå och på många andra orter i landet. Dessutom planerar vi för attraktiva och prisvärda bostadsrätter nära Mariehems centrum och Universitetet. Läs mer på www.hsb.se/umea

14

Idag är 10–15 procent av alla par ofrivilligt barnlösa. Provrörsbefruktning är sedan länge en mycket framgångsrik metod och hjälper idag många par till sitt efterlängtade barn. Ibland behövs dock ytterligare hjälp i form av donerade ägg eller spermier. Som donator av ägg eller spermier kan du hjälpa andra att uppnå drömmen om en familj. Den kvinnliga donatorn kan vara upp till 36 år medan mannen kan vara mellan 18 och 45 år. Vill du hjälpa andra genom att bli donator? Kontakta oss för mer information på 090-785 91 59 eller maila på umea@ivfkliniken.se www.ivfkliniken.se/umea. Du kan också läsa mer om vad en donation innebär på www.ivfsverige.se

VERTEX 6:  2014


Sätt ett kryss i rutan framför den kandidat du vill rösta på.

Riksdag, kommun och landsting

14 september är det val Om du vill kan du personrösta i valen. Du kan bara personrösta på en kandidat i varje val. Läs mer på www.val.se eller ring 020-825 825.


ra

io

UMEÅS STÖRSTA

ANTIKVARIAT & BOKHANDEL Sk ö n l it t e r a t u i a l it é spe c

Vi ordnar böcker från världens alla hörn till bra priser – både antikvariska och nya.

h r oc

hu

m

an

Svårfunna böcker?

Skapande lördag på kulturcentrum Kulturarrangemang, eget skapande i ateljén, utklädning, dans och lek. Allt är gratis och fika finns till försäljning. Här finns något för alla! Lördagar kl. 12-15, från 13 september till 15 november. Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, entré från älvsidan. Varmt välkomna! Läs mer på www.umea.se/kulturcentrum

Välkommen till bokhandeln med en ovanlig prisstrategi

LIKA BILLIGT SOM

INTERNETBOKHANDELN läs mer

| antikvariat.hstrom.se

h:ström – Antikvariat & Bokhandel, Skolgatan 41 i Umeå

KARATE Prova på gratis 2–30 september Varierad träning för alla www.tränakarate.se

Mat & dryck från kl. 19 / Jazz kl. 20 / Studion UFH

Bench,

en gatuföreställning av kompaniet Mimbre (England) Fredag 5 september Kl. 12:10 Lindellhallen I samarbete med Nycirkusfestival

LIVE JA ZZ 11.9 The Other Woman 18.9 Håkan Broström Quartet med Joey Calderazzo & Jeff “Train” Watts 25.9 Dogwill & P o P Project 2.10 ENOK 13.2 KIOSK

www.umeajazzstudio.se

16

VERTEX 6:  2014


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

HÖST MED MAGGIO OCH SARA LIDMAN

Johan Kling. Verkar gilla Hjalmar Söderberg skarpt. Kanske lite för mycket.

Söderbergmannen går igen Filmregissören och författaren Johan Kling är tillbaka i romanform, fem år efter debuten med Människor helt utan betydelse (2009). Det var en vacker och vemodig skildring av en manlig loser i ett hjärtlöst 90-talsstockholm, där författaren visade prov på en fin förmåga att gestalta små nyanser i det sociala samspelet mellan människor. En bortvänd blick, en svald replik, en latent osämja under en skenbart neutral dialog. Att Johan Kling lånade mycket av sin stil (stockholmsskildringen, flanerandet, huvudfiguren) från Hjalmar Söderberg var ingen hemlighet och heller ingenting som inverkade menligt på läsupplevelsen. NÄR JAG ÖPPNAR Glasmannen är jag spänd på att se hur Kling har utvecklats sedan dess. Dessvärre möter jag en sämre upprepning av det han publicerade för fem år sedan. I Glasmannen heter huvudfiguren Felix och är en om möjligt ännu mer tragisk individ än debutromanens Magnus, även denna gång stationerad i ett söder-

GLASMANNEN

Johan Kling [Norstedts]

bergskt Stockholm. Felix saknar vänner, har dålig ekonomi och riskerar att bli utkastad från sin bostad. Ett plötsligt arv öppnar för möjligheten till en lösning på situationen, men på grund av övertydlig gestaltning anar läsaren långt innan Felix att det är något lurt på gång. Längs vägen får vi följa Felixs nedstigande i en alltmer tröttande självömkan, som är så tillspetsad att den snarast kan läsas som en pastisch på självömkan. UNDER LÄSNINGEN är jag tvungen att fråga mig: Är det en pastisch Kling har velat skriva? Om söderberginfluenserna tillförde något i Människor helt

utan betydelse så är de distraherande uppenbara i Glasmannen. Allt från titeln (Doktor Glas, någon?) till Felixs inköp av en statushöjande paletå (se Söderbergs novell ”Pälsen) till rena citat (”Liv, jag förstår dig inte”) sjunger så mycket av Söderberg att jag undrar om Kling över huvud taget har läst någon annan författare. Till och med språket är anakronistiskt. NÄR FELIX STRYKER runt i samtidens Stockholm och gnäller om ensamhet med artonhundratalsglosor kan jag inte för en sekund tro på honom som vare sig människa eller romanfigur. Jag kan inte ens känna ömkan – snarare en stingslig förvåning över hur icke-originell han och hans skapare tillåter sig att vara. Jag lägger ifrån mig Glasmannen utan att ha kommit närmare ett svar på varför Kling har ansett det nödvändigt att skriva den. Var ansatsen att producera fanfiction utifrån Hjalmar Söderbergs litterära universum? I så fall har han lyckats. GUSTAV BORSGÅRD

n Humoristiska glädjekalkyler, en västerbottnisk litteraturikon och en svensk popsensation. Det är några av de kultur- och nöjeshändelser som väntar i Umeå i höst. “Vi köper saker vi inte behöver för pengar som inte är våra för att imponera på människor som vi inte gillar”. Så står det i programförklarin­ gen till Henrik Schyfferts och Fredrik Lindströms nya föreställning ÄGD – Jakten på ett rikare liv. Det är en fristående fortsättning på duons tidigare föreställning Ljust och fräscht, och som fortsätter att granska svenskens beteende i sömmarna. Schyffert och Lindström ger sin show den 28 november i Gammlia Arena. En av Sveriges största artister, Veronica Maggio, ställer sig på Idunteat­ erns scen den 8 november. Har man lyssnat på radio de senaste åren har man nog inte kunnat undvika att höra någon av de otaliga Mag­ gio-låtar som spelats. 2013 släpptes hennes hyllade album Handen i fickan fast jag bryr mig, som fortfarande är ett av de mest spelade albumen på Spotify, med sammanlagt över 60 miljoner spelningar. Så man kan lugnt säga att det är en av landets mest populära artister som besöker stan. Den som gått genom gångtunneln vid Umeå centralstation kan inte ha missat att författaren Sara Lidman betyder mycket för umeåborna. Nu sätter Västerbottensteatern upp Sara, Sara, Sara! Pjäsen är specialskriven för Västerbottensteatern av AmericaVera Zavala och gestaltar Sara i flera omvälvande skeden i sitt liv. Premiär den 27 september på Sagateatern.

KULTURKRÖNIKAN: // CALLE EKBLOM KÄCK OM STUDENTLIVETS BÄSTA KRYDDA: Grattis! Du har något som jag är väldigt avundsjuk på, början på den kanske bästa tiden i ditt liv. Om jag kunnat skulle jag vrida tillbaka tiden, till den där känslan av att börja som ny student, att se allt för första gången. Kanske är du som jag var helt ny i staden, utan vare sig socialt skyddsnät eller förutfattade meningar. Eller så är du hemma i Norrland men i en ny situation. Oavsett är det viktigaste första steget i ditt nya liv. Att få ett liv. Det enklaste sättet är att engagera sig i en studentförening. Det finns för många föreningar för att nämna alla, men jag kan lova dig att du

VERTEX 6: 2014

GÅ MED I EN STUDENTFÖRENING! lätt hittar tre som du skulle passa dig som handen i handsken.

lägga tid på sådant, tänker du kanske? Jo, för i föreningen kommer du direkt in i ett sammanhang, du får en naturligt ny bekantskapskrets och du får ägna dig åt något annat som kanske ditt största fritidsintresse. Andra dagen på journalistutbildningen blev jag inbjuden till studentradions introduktion. Det är nog det bästa jag gjort (förutom att skriva c-uppsats och klara

VARFÖR SKA JAG

examen). Där samlades en salig blandning kreativa själar. Det var psykologer, naturvetare, historiker, ja nästan alla linjer var representerade. Och alla fick plats och etertid. Jag kommer fortfarande ihåg ruset första gången vi sände vår talkshow! Trots att vi inte visste om någon lyssnade kände vi oss som kungar. Studentradion blev min familj och jag träffade flera av mina bästa vänner där. Gör dig själv en tjänst, kolla igenom utbudet och gå med i en förening. Du kommer få minnen för livet.

Namn: Calle Ekblom Käck. Ålder: 27. Har pluggat: Journalist­ programmet i Umeå. Bor nu: Växjö. Gör: Programledare och journalist.

17


Medspråk

No fe e!

Med rum för

Come and improve your spoken swedish!

hela livet!

Courses start on 16

September Välkommen!

Tuesdays 15.00 - 16.30 Thursdays 15.00 - 16.30

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

Salongen mitt i Campusområdet

Student/ Student/ Pensionärs-klipp: pensionärs klipp:290:290 :Klipp: 320:Klipp: 320 :Färg: Färg:700-1000:700 - 1000 :Elevklipp: 200:Hårförlängning: Hårförlängning: 2700 :- (100 slingor) 2500:- (100 slingor)

Öppen verksamhet

Inspiration

Enskilda samtal Meditation tisdagar kl 12.15 Bön och nattvard i kapellet onsdagar kl 12.15

24 timmar om hälsa, helhet, hållbarhet 19-20/9 Sliperiet, konstnärligt Campus

Grupper (anmälan) Allvarligt talat Religionsdialog Tro & feminism Personlig utveckling

Umeå Pride Regnbågsmässa 27/9, kl 14.30 Umeå stads kyrka Retreat - stilla dagar 21-23/11, Tavelsjö

Boka på

www.salongcut.se

och Marie Angelica, Erika Sandra, Marie, Erika

eller ring 120720 Klintvägen 35 Umeå

www.kyrkanpacampus.se www.facebook.com/kyrkanpacampus

Vetenskapsluncher Tio torsdagar kl. 12.15. Kafé Station 2.10

Att bygga mönsterstaden 2.0

9.10

Sanningen ska göra er fria: Vitbok om kyrkan och samerna

Linda Sandberg, genusvetenskap

Daniel Lindmark, historia

16.10 Blir man frisk av att sjunga i kör?

Urban Janlert, folkhälsa och klinisk medicin

6.11

& Maria Lindgren Leavenworth, språk

13.11

30.10 Rennäring, klimat och samer och svensk styrning Anette Löf, statsvetenskap

Hälsa för musiker – då blir det ljuv musik

Anncristine Fjellman-Wiklund, samhällsmedicin och rehabilitering

20.11 Designing the future public library

Aditya Pawar, design. Obs! Föreläsningen hålls på engelska

23.10 Skönhet i matematik

Manya Sundström & Lars-Daniel Öhman, matematik

Mer blod någon? Populärkulturens vampyrer i fansens versioner Malin Isaksson

27.11

Kulturhuvudstaden

4.12

Stilens munterhet – Om Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk

Madeleine Eriksson, kulturgeografi

Annelie Bränström Öhman, litteratur

www.umu.se

18

#vetenskapsluncher

Fri entré. Köp lunch eller fika i god tid. Föredragen tar 20 minuter, efteråt finns tid för frågor.

VERTEX 6:  2014


MUSIK & FILM:

När FKA Twigs träffar rätt blir resultatet lysande, tycker Vertex recensent. I månadens DVD-svep hittar vi två riktigt bra filmer. En av dem får högsta betyg.

MÅNADENS FILMER: THE GRAND BUDAPEST HOTEL GENRE: DRAMAKOMEDI REGI: WES ANDERSON

BETYG: Mellankrigstiden, i ett fiktivt land någonstans i Europa. På ett välrenommerat hotell anklagas conciergen Gustave för mordet på en av gästerna, då han oväntat får ärva en värdefull tavla av henne. Tillsammans med den nyanställde väskbäraren, den unge Zero, påbörjar han ett osannolikt äventyr. Wes Andersons mest ambitiösa och storslagna saga hittills är filmgodis för både själen och ögat. Drömska scenerier och färgstarka karaktärer har alltid varit några av hans signum, men här överträffar han sig själv flera gånger om. Med en berättelse som dessutom väcker allt från gapskratt och eufori till stor hjärtesorg och melankoli, går det knappt att få en vackrare filmupplevelse. MAGNUS F. BERGSTRÖM

HER GENRE: SCI FI-DRAMA REGI: SPIKE JONZE BETYG:

FKA Twigs. Tahliah Barnett, som hon egentligen heter, är en av Englands hetaste artister just nu.

Rösten är behållningen MÅNADENS MUSIK: LP1 ARTIST: FKA TWIGS SKIVBOLAG: YOUNG TURKS/PLAYGR. BETYG:

Med uppbrutna beats och liderliga vokala uttryck skapar FKA Twigs ett drömskt ljudlandskap. LP1 är debutalbumet från Tahliah Barnett, som är kvinnan som står bakom artistnamnet FKA Twigs. Det är ett album som präglas av ett experimenterande både när det kommer till musikaliska genrer och röstlägen. En av Englands kan-

ske just nu hetaste artister besitter dessutom en röst som framkallar rysningar. Musikaliskt så spretar det åt flera håll men det finns alltid en grund av modern R&B som omsluter hela albumet. Om än stundtals rejält tillskruvad och tygellös. Det är ömsom smärtsamt träffsäkert och känslosamt, ömsom allt för utsvävande och på gränsen till inbundet. När den Londonbaserade artisten träffar rätt så är det lysande, det gör hon framförallt i låten ”Pendulum”. Med fenomenala vokala insatser och sparsmakade beats går inte låten att beskrivas med något annat ord än hän-

förande. Det är lika minimalistiskt som storslaget på en och samma gång. Tidigare har den tjugosexåriga artisten arbetat som dansare och musikvideoregissör. Kanske är det inte så långsökt att beskriva albumet, i sina bästa stunder, som både filmiskt och fängslande rytmiskt. ERIK HILLBOM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

En film som träffsäkert sätter fingret på teknikens utveckling och hur den kan påverka vårt sätt att leva. I grunden är det en berättelse om hur den ensamme Theodore blir kär i rösten till det operativsystem som ständigt är närvarande i hans vardag. På ett djupare plan lyfter den däremot frågan kring samhällets ofta inskränkta syn på kärlek och sexuella avvikelser. Berättelsen skapar även effektiva tankeställare kring hur vi människor kommunicerar både med maskiner och varandra i en allt mer digitaliserad värld. Här skildras också en väldigt övertygande, nära framtid vad gäller de små detaljerna som teknikens utseende, heminredning eller mode. Jonze lyckas skapa en värld som på både gott och ont känns allt annat än avlägsen. MAGNUS F. BERGSTRÖM

MUSIKKRÖNIKAN:// ERIK HILLBOM OM PARTIERNAS VÄLJARJAKT MED HJÄLP AV MUSIK: Numera är det mer regel än undantag att politiska partier ger sig in i striden om väljarna med hjälp av musik. Feministiskt Initiativ var tidigt ute med att släppa en hel valskiva. Albumet fick stor uppståndelse i media och med i låtlistan finns några av Sveriges största artister. Robyn, Linda Pira, Nina Persson och Tove Styrke bidrog alla med musik till trippelalbumet som släpptes i april. Sedan dess har allt fler partier blandat sig in i den musikaliska valstriden. I somras släppte Centerpartiet sin låt ”Nära dig”. Somrig gitarrpop signerad

VERTEX 6: 2014

KVALITETEN VARIERAR... Fredrik Kempe, en meriterad låtskrivare som ligger bakom flera vinnande Schlagerbidrag, senast delaktig i Sanna Nielsens vinnarlåt ”Undo”.

partiets jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler debut som sångerska med låten ”Tillsammans”. val, men det tycks bli allt viktigare för partierna att sätta ett soundtrack till valkampanjerna. Och att få utrymme i mediebruset, även när det kommer till musiken, är något som så gott som alla partier numera gör ansatser till. Även om försöken, milt uttryckt, är av varierande kvalitet. ERIK HILLBOM

VALLÅTAR AVGÖR INTE MODERATERNA SATSAR på pophouse

med låten ”Vi och framtiden”, skriven av producenterna Twin som även skrivit åt bland andra Da Buzz. En grupp som partiledare Fredrik Reinfeldt hävdar är en av hans favoriter. Mest uppseendeväckande är nog att i Sverigedemokraternas vallåt gör

Namn: Erik Hillbom. Ålder: 28 år. Gör nu: Frilansande journalist.

19


TYPISKA TYPER. TIDEN GÅR, MEN TYPERNA ÅTERKOMMER. VERTEX BJU Det finns egentligen lika många studenttyper som det finns studenter. Men vissa särskiljande drag

ROOKIEN:

n Rookien kommer direkt från gymnasiet och bor fort­ farande hemma hos föräldrarna. Eller kanske i ett student­ rum alternativt i kollektiv med andra nyblivna studenter. Pluggar antingen alldeles för lite eller alldeles för mycket till tentorna. Blir kär i kursare till höger och vänster och lever på en diet av micropizza och nudlar. Hittas säkrast: I ett hörn på en korridorsfest, smått förvirrad.

20

KARRIÄRISTEN: n Karriäristen ser utbildningen mest som en investering. Sitter längst fram i föreläsningssalen och är den första att ställa en fråga. Idoliserar föreläsare och andra auktoriteter inom sitt intresseområde. Jobbar extra på fritiden för att snygga till sitt CV. Har ibland svårt att förstå andra studenter som inte är lika ambitiösa. Hittas säkrast: På UB med uppslagen laptop och koncentrerad min. Alternativt på karriärträffar – nätverkande är allt.

VERTEX 6:  2014


USSAR DÄRFÖR PÅ EN FAVORIT I REPRIS FRÅN NR 6: 2010. kan ändå hittas. Vertex har kartlagt några . Känner igen dig själv – eller någon i din närhet?

MÅNGSYSSLAREN: n Mångsysslaren är engagerad i det mesta som händer på campus, främst på det sociala planet. Är med i alla studentföreningar som kan tänkas, arbetar ideellt på studentfiket, arrangerar fester och sittningar, you name it. Tror stenhårt på att studenttiden är den bästa tiden i livet. Hittas säkrast: Som glad toastmaster i valfri festlokal på campus.

DEN ETABLERADE: n Den etablerade studenten har kanske redan pluggat en gång i tiden, men efter jobb och familjebildande är det dags för omskolning. Oerhört målmedveten i sina studier och har varken tid eller lust för så mycket socialt umgänge. Kan ibland upplevas som en ”know it all”, men det är alltid i största välmening. Hittas säkrast: Småspringande på väg till dagis­ hämtning, irriterad över en plötslig schemaändring. TEXT: TOVE LILIEQUIST. ILLUSTRATIONER: ERIK DOMELLÖF

VERTEX 6: 2014

21


YOGA

Motion OCH gemenskap? Österländsk kampkonst OCH kul?

Prova aikido! Nybörjarkurser, fortsättningskurser och gravidyoga. Kursen innehåller: Fysiska övningar, andningsövningar, avslappning & meditation. För anmälan och information UMEÅ YOGASKOLA info@umeayogaskola.se www.yogasys.se

Aikido är en japansk självförsvarsstil som lägger stor vikt vid att båda parter ska ta sig från mötet utan att någon blir skadad.

Bli blodgivare, rädda liv! På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

Inga tävlingar och ett fokus på glad gemenskap gör att vi har bland de jämnaste könsfördelningarna inom alla kampkonster. Träningen kan vara kardioträning med mild akrobatik, ett sätt att öva smidighet eller en stund av meditation i rörelse för att slappna av.

Götgatan 2, Umeå www.armyshopen.se 070-30 60 839 Öppettider: Vardagar 11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

Vi har både barn- och vuxenträning. Besök www.tränaaikido.se för mer information om nybörjarstart m.m.

Vill du börja sända radio? Kom på Umeå Studentradios välkomstmöte onsdagen den 10/9 kl. 18.00 i S305. Vi bjuder på mat!

22

www.tränaaikido.se

VERTEX 6:  2014


VERTEX 6: 2014

23


God Jul och Gott Nytt År!

Våra­blivande­­ tand­läkare­och­tandhygienister­söker­ nya­patienter.

BEHANDLINGAR:

Välkommen­att­­ beställa­tid!­

God Jul God Jul RYGGSKOTT•NACKSPÄRR och och TENNISARMBÅGE Gott År! RYGGVÄRK•HÄLSMÄRTA Gott Nytt Nytt År! ISCHIASBESVÄR

www.vll.se

Cykeldemonstration i Umeå Lördagen den 20 september ockuperar vi tillammans Umeås gator med ett cykeldemonstrationståg. Häng med! Vi träffas i Döbelns park kl. 11:30.

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

IDROTTSSKADOR

BEHANDLINGAR: BEHANDLINGAR:

naprapat

ISCHIASBESVÄR ISCHIASBESVÄR

RYGGSKOTT•NACKSPÄRR RYGGSKOTT•NACKSPÄRR

| |

Tandläkar­högskolans­studentklinik 090-785­60­40

örjan johansson TENNISARMBÅGE TENNISARMBÅGE

RYGGVÄRK•HÄLSMÄRTA RYGGVÄRK•HÄLSMÄRTA

Nygatan 17 B, Umeå IDROTTSSKADOR IDROTTSSKADOR 090–12 14 50 www.orjanjohansson.com

naprapat naprapat

örjan johansson johansson örjan

Naturskyddsföreningen Umeå

Fältbiologerna

Studenterbjudande!

Läs VK i 1 månad för 3 kronor! Ta del av alla nyheter digitalt på vk.se när du vill och var du än är. Det här ingår i VK Surf: ✔ Alla artiklar på vk.se ✔ Förmånliga erbjudanden i vår kundklubb

Just nu – 3 kronor första månaden* Beställ så här: SMS:a till 72090 skriv SURF mellanslag namn, adress, personnummer och e-post. Din e-post behöver vi för att kunna skicka ett meddelande när du kan aktivera dig. Ev trafikavgift tillkommer.

Ring oss på 090-17 61 40 om du behöver hjälp.

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Nygatan 17 B, Umeå

Nygatan 17 B, Umeå 090–12 14 50 090–12 14 50 www.orjanjohansson.com www.orjanjohansson.com

Bra erbjudanden med Bostadenkortet Med Bostadenkortet kan du få rabatt på en rad olika varor och tjänster runt om i Umeå. Till exempel kan du få bättre pris när du ska klippa dig eller träna. Vi erbjuder även rabatter till olika kulturoch idrottsevenemang. Bor du hos Bostaden men saknar Bostadenkort? Prata med din kvartersvärd. Läs mer om vilka erbjudanden som är knutna till Bostadenkortet på vår webb: www.bostaden.umea.se

Ladda ned VK:s mobila pp kostnadsfr Google Play itt via , Ap eller på vk p Store .se/app

*Erbjudandet gäller till den 30 september 2014. Ordinarie pris 99 kr/mån.

24

VERTEX 6:  2014


- CAMPUS ENDA BOKHANDEL ________________________________ -ENKELT________________________________

KÖP DINA BÖCKER HÄR! RESERVERA ONLINE & KÖP I BUTIKEN

________________________________ -EFFEKTIVT________________________________

SÄLJ DINA BÖCKER HÄR! REGISTRERA ONLINE & LÄMNA IN I BUTIKEN

________________________________ -MILJÖEKONOMISKT________________________________ HANDLA ÄVEN DITT BEHOV AV

KONTORSMATERIAL S________________________________ amhällsvetarhuset- S103 www.campusbokhandeln.se VERTEX 6: 2014

25


Namn: Wilmer Prentius. Ålder: 24. Pluggar: Har en kandidatexamen i Politices. Bor: Berghem. Aktuell: Ny ordförande för Umeå studentkår.

”VI BLIR EN STARKARE RÖ Ett utökat samarbete mellan kårerna, för att kunna visa upp en starkare front mot universitetet, skulle innebära en stor fördel. Det tycker de nya kår­ordförandena Linn Raninen och Wilmer Prentius.

26

Studentkårerna är det organ som representerar sina respektive medlemmar gentemot universitetet och ser till att hjälpa studenterna i sina studier.

VERTEX 6:  2014


Var det självklart att tacka ja till ordförandeposten?

– Jag nominerade mig själv till posten, så det kan man lugnt säga. Jag har varit heltidsarvoderad inom kåren under min studietid i Göteborg och satt i Kårstyrelsen här i Umeå 2012-13. Men jag har aldrig varit ordförande tidigare och jag tror det här är ett år som passar mig, säger Linn Raninen. – Det blev en liten process till en början. Jag tycker om att plugga och hade väl ställt in mig på att fortsätta för att få min masterexamen. Men när det blev mer konkret och jag fick en faktisk förfrågan kändes det självklart då det är en chans man inte får fler gånger i livet, säger Wilmer Prentius. Vilken blir din studentkårs viktigaste fråga under året?

linn: –  Vi hoppas kunna öppna upp vägarna in i kårens arbete, så att fler blir delaktiga. Mitt stora mål är att få in fler engagerade studenter. Tidigare har det varit samma gamla vanliga personer vilket gör att man riskerar hamna i gamla hjulspår. Dessutom är bostäder alltid ett problem. Fakulteterna anlitar personer som sommarringer till antagna studenter och på ett program var det endast 7 av 22 som ordnat boende. Det är inte hållbart att det ska krävas nästan två års kötid för att få ett enkelrum i Umeå. wilmer:   – Bostadssituationen är akut. Vi måste sätta högre tryck på Umeå kommun och Bostaden som vi inte tycker tar problemet på allvar, vilket är tragiskt. Vi vill även bli bättre på att nå ut till de studenter som har annat modersmål än svenska genom att informera på engelska, något vi varit dåliga på tidigare. Något som oroar inför året?

linn: – Det skulle väl vara att jag aldrig varit chef tidigare, men det känns bara spännande. wilmer: – Hur vi ska organisera arbetet med doktoranderna inom kåren. De befinner sig i en slags limbo mellan student och anställd och jag tror att vi, tillsammans med de andra kårerna, måste ta ett bredare grepp för att fånga upp deras frågor. för fotografering, på Samhällsvetarhusets soliga balkong, frågar jag lite mer om det samarbete som de båda verkar vilja utöka under året. – Det känns viktigt att vi ordförande träffas och pratar ihop oss ibland, säger Linn Raninen. Ett av mina mål är just att försöka få ett bättre samarbete mellan kårerna. Wilmer Prentius håller med och menar att det inte är omöjligt att kårerna kommer samordna något event i framtiden, men att det finns andra punkter som är mer akuta. – Framöver hoppas vi gemensamt kunna lyfta frågan om sjukförsäkringar bland studenter. Vi blir en starkare röst tillsammans än om varje kår står för sig.

NÄR DET ÄR DAGS

Namn: Linn Raninen. Ålder: 27. Pluggar: Kandidatexamen i Miljö- och hälsoskydd. Bor: Ålidhem. Aktuell: Ny ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår.

ÖST TILLSAMMANS” Vertex träffar Linn Raninen, ny ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår, och Wilmer Prentius, ordförande för Umeå studentkår, i

VERTEX 6: 2014

mitten av augusti för att få veta lite mer om vilka förväntningar, förhoppningar och målsättningar som finns inför det kommande året. Både

Linn Raninen och Wilmer Prentius har en avklarad kandidatexamen i bagaget, i Miljö- och hälsoskydd respektive Politices.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

27


Har du frågor som rör... ... anmälan och behörighet? ... studie- och karriärval? ... att studera med funktionshinder? ... din hälsa och livsstil?

Kulturhuset Klossen på Ålidhem Ålidhems centrum

Från 25 augusti är du välkommen till Infocenter Universum om du behöver studieinformation, studievägledning, träffa Studenthälsan för drop in eller besöka samordnare för studenter med funktionshinder. Samma datum stängs Studentreceptionen i Förvaltningshuset. Infocenter Universum Öppettider: måndag-fredag kl. 0800-1630 Drop in till studievägledning och Studenthälsan: måndag-fredag kl. 1200-1330 Besök oss på markplan i Universumhuset

1500 kvm kultur. Vi har studierum, replokaler, föreningslokaler och teaterlokaler bland mycket annat. Framförallt finns här plats för dina idéer & initiativ.

För aktuell information om våra stöd för studenter: www.student.umu.se Studiefrämjandet i Umeåregionen

Studentcentrum

studieframjandet.se/umea * 090-13 57 00 Vi har kontor i Kulturhuset Klossen på Ålidhems centrum, samt på Ridvägen.

Fackförbundet ST

28

VERTEX 6:  2014


S E G I R E V S T N E D U T BÄSTA S R I L B G N A ABONNEM E R T T Ä B ÄNNU

! B G 5 L L I T I – NU HÖJER V

FASTPRIS STUDENT:

195 KR MÅN ORD. PRIS 245 KR MÅN

– Fria samtal – Fria SMS & MMS – 5 GB surf Skaffa på comviq.se/student

VERTEX 6: 2014

29


FOTO: ANDERS SAMUELSSON

I FN N

T T E

! L FE

Hitta felet. Ja, det är något som saknas på bilden, en brist av något slag. Vad kan det vara? Ledtråd: Bilden är tagen utamfär Lindell­ hallen (den 31 juli 2014). Mejla ditt svar till red@vertex.nu – de tre första vinner en valfri förlagsny bok (inte kurslitteratur).

30

VERTEX 6:  2014


*

VÄLKOMMEN TILL UMEÅ! UMEÅ ÄR EUROPAS KULTURHUVUDSTAD. DU HITTAR ALLT OM HÖSTENS PROGRAM PÅ UMEA2014.SE OCH I VÅR APP UMEA2014.

Huvudpartner

Partners

Med stöd av

Motorcentralen, VK, Ultra, Swedbank, Umeå Airport, Företagarna Västerbotten

UMEÅS STÖRSTA NÖJESCENTRUM!

FORTET • LASERDOME • PHAZERZONE • BILJARD • SEGWAY

FORTET: 26 kluriga celler att lösa – för lag på 3-4 personer. LASERDOME: Adrenalinfyllt actionspel i Norrlands största arena. PHAZERZONE: Inomhuspaintball – vågar du? FESTLOKAL: Boka vår festlokal med dusch & bastu. BILJARDHALL: Tolv högklassiga biljardbord. LUNCHBILJARD: Köp valfri lunchmeny och få en halvtimmes biljard. ARKADHALL: Massor av häftiga spel. SEGWAY: Riktigt kul på två hjul! CAFÉ & RESTAURANG: Välkomna till vårt nya café & restaurang.

Ö. Rådhusg. 8B • Öppet alla dagar • 090-13 07 77 • www.megazone.se

VERTEX 6: 2014

31


menskoppen.se

#UPYOURS

istockphoto.com/Mari

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER.

Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress.

Folkuniversitetet Studieförbundet för dig!

Ev trafikavgift tillkommer. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

Har du eller din studentförening en idé ni vill göra verklig? Exempelvis arrangera en temadag, utveckla er studentförening eller kanske fördjupa er i ett ämne ni redan studerar.

Då kan Folkuniversitetet hjälpa er att göra det möjligt! Vi finns i Umeå studentkårs lokaler!

Folkuniversitetet.se/umea student.umea@folkuniversitetet.se

Är du ny i stan eller bara allmänt intresserad av en kyrka? Kanske både och? Are you new in town or just generally interested of a church? Maybe both?

090- 711462 (vxl-00)

VÄLKOMMEN & WELCOME!

Lördag 13/9 18.00 Verkstadsgatan 5, Teg Fri entré, gratis mat. Ingen anmälan krävs. www.umeabibelcenter.se

Saturday 13/9 at 6 p.m. Verkstadsgatan 5, Teg Free entrence, free food. No registration is required. www.umeabibelcenter.se

Intresserad av friluftsliv och barn? Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare.

Ditt intresse för barn och räcker och du lär och barn? Intresserad avnaturfriluftsliv dig efterhand ”learning by doing”. Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare. Vi håller mest till runt Röbäcksskogen med omnejd. Ditt intresse för barn och natur räcker Vi delar ansvar och utbildning finnsoch attdu få.lär dig efterhand ”learning by doing”. Är transport ett problem då kan vi hjälpa Vitill håller mest runt Röbäcksskogen med omnejd medtill busskort. Vi delar ansvar och utbildning finns att få. Är transport ett problem då kan vi hjälpa till med busskort.

Bok a Sit tni nge n nu!

från Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar ingår Rex ag lörd en du ar Bok . kr 5 34 275 kr/ takta Kon r. Full House med dj:s, dansgolv och bare 60 53, -70 Anders Karlsson för mer info & offert 090 070-307 60 53, anders@rexbar.com

Intresserad,ring ringMaria MariaVängbo Vängbo1313565657,57, 070-675 Intresserad, 070-675 32 32 90 90 eller 1111 37.37 www.teg.scout.se eller Kerstin KerstinHelmsjö Helmsjö222 22243, 43,070-325 070-325

SPELA PAINTBALL!

Tre våningar, tre DJ:s, fyra barer & två dansgolv. Halv entré med kårleg. 21 år. Fri entré 21–22.

www.otcpaintball.se • 070-212 27 26

32

VERTEX 6:  2014


Ångest/Panikångest? Besväras du av starka känslor av rädsla och panik? Behandling med kognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig. Marian Landström, leg psykoterapeut tfn 070-6697701

www.samtalsmottagningen.se

BOSTADSRÄTT NÄRA CAMPUS TILL SALU JUST NU. KEMIGRÄND 7, 3 ROK, 82 KVADRAT, BALKONG. TRIVSAM & LJUS. STABIL FÖRENING. NYRENOV. TVÄTTSTUGA. CYKLA T. CAMPUS: CA 4 MIN. LÄS MER PÅ HEMNET.SE MÄKLARE: BOPORTEN

Det kreativa facket

Enda 100 k st ron för h or studi ela etide n!

för dig som studerar Kultur, KommuniKation eller logopedi Läs mer och bli medlem – www.dik.se/student

Sola för hälsans skull!

UTSTÄLLNINGAR HÖSTEN 2014 Right is Wrong / Fyra decennier av kinesisk konst Visas fram till 12 oktober 2014 Felleskapsprosjektet å Fortette Byen / Searching for Smooth Space Vernissage 07 september kl 14

ceras D-vitaminet som produ r en avha ar sol vi i kroppen när r hälsa vå för e els görande betyd nde. na fin lbe vä ga och vårt dagli kylför att ar vis ing Modern forskn statacancer ningsvirus, bröst- och pro s med hjälp förebyggs och motverka n vanliga av UV-ljuset vi får från de tom får vi solen eller i solarier. Dessu finnande en härlig känsla av välbe rg samt när vi får en vacker brunfä e. en stunds vila och värm

Drop-In solarium för dig som kräver lite mer!

Geir Tore Holm / Fughetta Vernissage 12 oktober kl 14 Rafael Lozano-Hemmer / A Draft of Shadows Vernissage 02 november kl 14 Anders Sunna / Area Infected Vernissage 02 november Campanas / Woods Vernissage 02 november

Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst Öppet alla dagar

6.00-22.00

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-18. Öppen bildverkstad, visningar, föreläsningar, film, konstnärspresentationer med mera. Fri entré, museishop och kafé. Välkommen till Bildmuseet på Konstnärligt campus!

www.suntan.se

VERTEX 6: 2014

33


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30 telefon: 090-786 90 00 • umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Det här är Umeå studentkår Umeå studentkår är den största studentkåren vid Umeå universitet och företräder studenter vid Lärarhögskolan samt humanistisk- och samhällsvetenskaplig fakultet. Genom heltidsarvoderade studentombud och hundratals engagerade i sektioner och föreningar arbetar studentkåren för att säkerställa att studenternas tid vid Umeå universitet blir så bra som möjligt. Studentombud För att se till och bevaka kvaliteten på de utbildningar som ges vid Umeå universitet, men också arbeta med frågor som rör likabehandling, jämställdhet, arbetsmiljö, boende och ekonomi, heltidsarvoderar Umeå studentkår motsvarande nio studentombud. Studentombudens huvudsakliga uppgift är helt enkelt att hjälpa och stödja studenter som på något sätt upplever bekymmer under sin utbildning. Dessutom fungerar studentombuden som representanter i de olika beslutande och beredande organ som finns på universitetets alla nivåer. Aktiviteter och arrangemang Som medlem i Umeå studentkår har du ett roligare studentliv. Tillsammans med sektionerna och föreningarna anordnas varje år en mängd olika aktiviteter och arrangemang, till exempel föreläsningar, mottagning av nya studenter, gokart-tävlingar och kårhuskvällar.

Läsåret 2014-2015 presidium, Thérèse, Cecilia, Carl och Wilmer

Kontakta oss Kårordförande Wilmer Prentius 070-686 90 10 ordf@umeastudentkar.se

Projektansvarig Thérèse Löfvenius Nilsson 070-686 90 11 projekt@umeastudentkar.se

Förste vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor Carl Larsson 070-686 90 16 utbildning@umeastudentkar.se

Studentombud Betsek – Beteendevetarsektionen Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se HHUS

Andre vice kårordförande med ansvar för studiesociala frågor Cecilia Wagenius 070-686 90 12 studiesocialt@umeastudentkar.se

34

HandelsHögskolan i Umeå. Studentföreningen.

Maria Kapell, 070-267 26 95 utbsam2@umeastudentkar.se

Humsek – Humanistiska sektionen Patrik Wallström, 073-778 66 68 utbevhumsek@umeastudentkar.se JF – Juridiska föreningen Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se Samsek – Samhällsvetarsektionen Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se SfCS Studentföreningen Campus Skellefteå Jimmy Bråthen, 073-614 36 97 ubs@studentforeningen.se

SOS Sollefteås Organiserade Studenter Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se Stung – Örnsköldsviks studentförening Pontus Neander, 070-265 46 58 utbsam@umeastudentkar.se UMPE – UmePedagogerna Frida Gidlund, 070-269 68 83 umpe@umpe.nu Sophie Nauclér, 070-267 94 38 distans@umpe.nu

VERTEX 6:  2014


KRÖNIKAN:

Ny termin, bostadsbrist – och Tanja Frenell blir inte glad när hon tänker på de snåla djävlar som bor kvar i sina student­lägenheter fast de fått jobb. För att inte tala om farbror Statens svek.

JAG BLIR ARG PÅ RIKTIGT Packa in så mycket som möjligt i en vagn och bygga ett pussel av allt så det sitter fast under resan. Att städa så att hela den gamla bostaden blir skinande ren och tom på allt som kan stå till vittne om att jag spenderat en tid där. Att stå utanför det gamla, längta efter det nya men samtidigt inte kunna hålla tillbaka en tår vid tanken på hur man utvecklats eller förändrats under den tid som varit. Att flytta.

är det många människor som står och väntar på att kunna flytta. Det är sån bostadsbrist här i min stad, Sundsvall, att Mitthem, som tidigare haft bostadsgaranti för alla studenter nu har stoppat den. Det är sån brist att jag ser priser som passar Stockholm på andrahandsmarknaden. Det är sån bostadsbrist att jag på riktigt blir arg när jag tänker på de snåla djävlar som bor kvar i sina studentlägenheter fast de fått jobb. NU VID TERMINSSTART

HÅLL KOLL PÅ (1):

Kakan Hermanssons sommarprat har startat en vithetsnormsdis­ kussion. HÅLL KOLL PÅ (2):

Det är bara några veckor kvar till val!

Det här med en galen bostadsmarknad blir än mer intressant om man tänker på att en del av befolkningen förmodligen skulle bli bostadslösa om bankerna skulle få kris eftersom bankerna praktiskt taget äger mängder av hus och lägenheter som är belånade till tusen. Säkert är de ännu mer belånade nu när det är en renoveringshets utan like. studenter är inte bostadsrätt och renovering riktigt aktuellt. Studenterna söker sig till

MEN FÖR DE FLESTA

universiteten i brist på jobb eller av lust att lära. Under barndomen har man som svensk lärt sig att man får faktiskt det mesta i Sverige när det kommer till utbildning. Våra universitet tar inte några avgifter av oss och hur bra är inte det?

MEN DEN HÄR SNÄLLA, lugna vaggan, staten som hyssjat oss att tänka att allt går bra i Sverige, ger oss stackars barn niten när blöjan behöver tömmas. Ja, eller ingen blöja riktigt men ett basbehov helt klart! Vi får pengar och bra lån för att kunna plugga oss kloka på gratis universitet, men en bostad finns inte att tillgå och vissa tvingas ge upp drömmen. I MIN HAND HAR JAG en nyckelknippa. Med den kommer jag in i tre lägenheter. Min hand har också vita stänk från färg. Blå små märken på ben och armar vittnar om kantiga möbler som inte gått att få upp för de två snurrade trapporna utan att slå sig på dem.

Namn: Tanja Frenell. Ålder: 24 år. Bor: Med kompis. Pluggar: Lärarutbildning­ en år 1-6. Annat: Försöker jobba bort beroendet av en mörk dryck samtidigt som sömnen ofta sätts åt sidan för att socialisera, arbeta eller träna. Jobbar på att bli bättre på att sitta still. Jag har röda ögon av sömnlösa nätter, på grund av värme eller stress, det vette fasen. Jag har flyttat. Men drömmen har nog bara börjat.

www.umekajak.se

Kajakturer i havsmiljö Guidade turer och uthyrning i Karlsborg/Holmsund och Skeppsvik

4

,2 1 188

5

,7 1 018

6

588,0

Studenter har 100 kr rabatt på guidade turer i Karlsborg/Holmsund.

VERTEX 6: 2014

35


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2014/2015 Den 10:e september kl. 10.00 i Aula Nordica är det kårens välkomstdag för alla nya studenter. Under några timmar får du lära känna kåren lite bättre, träffa årets kårstyrelse och får samtidigt reda på vad kåren gör för dig som student. Du blir även bjuden på en spex-sneak peek! Under året kommer Kårhuset Origo som vanligt erbjuda EPP (efterpluggpub) på tisdagar och fredagar. Fotboll från bland annat Champions league kommer visas under terminen, och självklart är det klubb varje helg! Kårfiket Mitum i MIT-huset har öppet måndag till fredag, 8-16. Här kan du ta en kopp kaffe mellan föreläsningarna och dagens lunch serveras mellan 11-13.

Kårstyrelsen med kårhuschefen för Origo

Foto: Ida Tjärnberg

Vill du bli medlem eller har frågor om medlemskap, kom till oss på kansliet. Här jobbar hela kårstyrelsen och dessutom Kerstin som är vår medlemsansvarige. Du hittar oss i MIT-huset plan 3, ovanför kårfiket Mitum.

Välkommen till din studentkår, NTK! Välkommen till ett nytt år på Umeå universitet, både du som återvänder efter sommarledigheten och du som kommer hit för första gången. Välkommen också till Umeå naturvetaroch teknologkår, NTK, kåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent. I snart 17 år har vi arbetat för att studenternas utbildning och studietid ska överträffa allas förväntningar, och det här året tänker vi jobba bättre än någonsin! Fler bostäder och studentlokaler Att det är svårt att få tag på en studentbostad i Umeå kan knappast ha

undgått någon. Därför kommer NTK under året jobba hårt för att påverka kommunen, universitetet och bostadsbolagen att prioritera frågan om studentbostäder. Vi kommer också göra vårt bästa för att öka tillgången på lokaler som kan nyttjas av studenter för sociala aktiviteter, eftersom den tillgången har begränsats i allt för stor utsträckning de senaste åren. Bättre studiemiljö – i tentasalar och på campus Under förra året upplevde många studenter en dålig arbetsmiljö i tentasalarna. Det handlade dels om buller

och kyla, men också om otydliga tentamensregler och dålig information. I år kommer kåren uppmärksamma universitetet om att alla studenter behöver tentaro. NTK kommer också arbeta med studiemiljön på campus, så det till exempel finns bra studieplatser, mikrovågsugnar och ventilation. Lättare att engagera sig i kåren För att NTK ska fortsätta vara en kår av studenter – för studenter kommer vi under året göra det lättare att engagera sig i kåren. Informationen om hur du kan engagera dig, vad du får ut av det och vad som förväntas av dig som engagerad ska bli tydligare.

Detta oavsett om du blir studentrepresentant, engagerar dig i din sektion eller någon av enheterna eller jobbar ideellt på Mitum eller Origo. Som alla år kommer vi göra det NTK gör bäst, nämligen att bevaka er studietid, er studiemiljö, utbildning och er kontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Oavsett om du haar några frågor, tankar eller idéer rörande kåren, eller bara vill se vilka vi i kårstyrelsen är och kanske snacka en stund är du alltid välkommen till kårkansliet i MIT-huset på plan 3.

Kontakta oss! Linn Raninen Kårordförande

Viktor Lundström Studiesocialt ansvarig Vice kårordförande

Tam Huynh Utbildningsbevakare

Kristoffer Landfors Arbetsmarknadsansvarig

Jennifer Wallace Kommunikationsansvarig

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 070 - 606 62 94 kommunikation@ntk.umu.se origo@ntk.umu.se

Christian Öberg Studerandeledamot

Johannes Virenfeldt Studerandeledamot

Fredrik Gabrielsson Kårhuschef

Marit Olsson Projektledare Uniaden 070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

070 - 606 62 76 070 - 606 62 76 christian.oberg@ntk.umu.se johannes.virenfeldt@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

36

VERTEX 6:  2014


Här räcker pengarna längre Tar slantarna från CSN slut alldeles för snabbt? Handla smartare i höst. Passa på att storhandla och fylla frys, kyl och skafferi med fräsch och prisvärd mat som räcker hela månaden. Du sparar både tid och pengar som du kan ägna åt något roligare.

SKINKSTEK

2 10 FÖR

3990 /kg

10k

ICA. Ursprung Sverige. I bit. Jfr pris 39:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

AVOKADO

Chile, Sydafrika. Ca 165 g. Klass 1. Jfr pris 30:31/kg.

/frp

DIGESTIVE

ICA. 400 g. Original, fullkorn. Jfr pris 25:-/kg.

10k

ANANAS EXTRA SÖT Costa Rica. 0:95–1:25 kg. Klass 1. Jfr pris 8:00–10:53/kg.

10k

10k

BORDSMARGARIN Lätta. 600 g. Original. Jfr pris 16:67/kg. Max 2 köp/hushåll.

/frp

10k

FRYSTA POMMES FRITES/STRIPS ICA. 1 kg. Jfr pris 10:-/kg.

FLYTANDE MARGARIN

BÖNOR, KIKÄRTOR

ICA. 380 g. Flera olika sorter. Jfr pris 13:16/kg, 21:74/kg utan spad.

10k 2 15 FÖR

2 10 FÖR

10k

/frp

FRYSTA BROCCOLIBUKETTER

TANDKRÄM/ TANDBORSTE

ICA. 800 g. Jfr pris 12:50/kg.

Pepsodent. 125 ml/1-pack. Jfr pris 80:-/liter, 2,50–10:-/st

KROSSADE/ PASSERADE TOMATER ICA. Ekologiska. 500g. Jfr pris: 15:00/kg

2 10 FÖR

Priserna gäller 1/9 – 7/9 2014. Reservation för slutförsäljning och ev. feltryck.

Milda Culinesse. 500 ml. Jfr pris 20:-/liter.

GRÄDD-/LÄTTGLASS

GB Glace. 500 ml. Flera olika sorter. Jfr pris 10:00/liter. Max 1 köp/hushåll.

Öppet alla dagar 8–22 GRATIS WIFI

icamaxiumea #maxiumea

Strömpilsplatsen 41 • 090-10 84 00 • icamaxiumea.se

VERTEX 6: 2014

UMEÅ

37


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

KOM TILL VERTEX BORD PÅ VÄLKOMSTMÄSSAN! n Välkomstmässan i Universumhuset har blivit en tradition vid Umeå universitet. Fokus är särskilt inställt på att välkomna nya studenter till universitetet och Umeå, men mer rutinerade studenter brukar också kolla in borden och montrarna där ett hundratal utställare från universitet, kommun, företag och föreningar visar upp sina verksamheter. Både gamla och nya studenter får kort sagt en hyfsat överblick över vad studentlivet i Umeå har att erbjuda. Gratisgrejor delas ut, godisskålarna står välfyllda och tävlingarna avlöser varandra. Vid lunchtid blir det uppträdande i regi av Kultur på campus. Vertex finns också på plats under mässan. Vid Vertex bord kan du få fina förlagsnya böcker, anmäla intresse att frilansa, ha synpunkter på tidningen, lämna artikeltips och kanske fylla i en anonym enkät om något som rör studentlivet i Umeå.

IDROTTSPSYKOLOG FÖRELÄSER PÅ IKSU n Den 24 september kl. 11.3012.15 föreläser Joan Duda, professor i idrottspsykologi vid University of Birmingham, på IKSU, Luxenburg. Hon har specialiserat sig på motivation och motivationsrelaterade processer kopplat till idrott, fysisk aktivitet och dans och har stor erfarenhet av idrottspsykologisk rådgivning. Begränsat antal platser. Gratis, men anmälan krävs senast den 19 september till anna-karin.eriksson@umu.se

Alkoholfri pub på campus laddar inför premiären – Det ska kännas precis som en vanlig pub, men utan fokus på alkohol. Det säger Kårhuset Universums VD Jessica Norrgård inför premiären för alkoholfri pub den 4 september. När Vertex träffar Jessica Norrgård i mitten av augusti är slutrenoveringarna i Kårhusets lokaler i Universum i full gång. Allt ska stå klart till premiären den 1 september. Tre dagar senare är det dags för en annan premiär, nämligen alkoholfri pub. – Vi kommer köra alkoholfri pub varje torsdag. Tanken är att det ska vara café, som vanligt, mellan 8 och 17 men att kvällen därefter fortsätter till klockan 23. Då serveras alkoholfritt

PANELEN:

öl, vin och drinkar där fokus är på smak, utseende och trevligt umgänge istället för på alkohol. TANKEN ÄR ATT studenter ska kunna sitta och prata och även ha möjlighet att plugga i lokalerna. Musiken ska ha samtalsvolym precis som vilken annan pub som helst, men skillnaden att det inte finns någon alkoholprocent i glaset. Fram till premiären den 4 september har mycket handlat om att marknadsföra puben. – Alla vet redan att det är nattklubb fredag och lördag, så det behöver vi inte lägga så mycket fokus på. Istället vill vi trycka på de nya event som finns, samt påminna om att Kårhuset är ett ställe man alltid kan komma

Har du något särskilt mål inför höstterminen? 

till. Umeå studentkår har inte haft något kårhus vid terminsstart på länge så det ska bli spännande att få vara med om något nytt. kommer vara öppet för alla, men där medlemmar i någon av studentkårerna kommer få förmåner. Exakt hur dessa kommer se ut är inte spikat vid tiden för intervjun. – Jag tycker det ska bli roligt att äntligen dra igång. Det har länge varit på gång och det känns som ett naturligt steg att ta. Med tiden får vi se om det finns efterfrågan på en alkoholfri nattklubb, med dansgolv, DJ:s och liknande. Men nu i början satsar vi enbart på pubkvällar.

ALKOHOLFRI PUB

ANDERS SAMUELSSON

TEXT & FOTO: VIKTORIA OTTOSSON

POETRY SLAM-KVÄLL I BIBLIOTEKETS ARKIV n Premiär för Poetry slam med arkivtema. En tävling i estradpoesi med dikter som på olika sätt tangerar temat Arkiven, orden och minnet. Här tävlar några poeter om att beröra, röra eller roa med sina dikter. Ledare för kvällen är Solja Krapu, estradpoet och författare. Gratis inträde. Den 24 september kl 19.0020.00 i Universitetsbiblioteket (UB), Forskningsarkivet.

Rickard Sundqvist, energiingenjör: – Bara att klara alla kurser jag har, det är planen. Ackumulera mer kunskap. Jag ser fram emot att lära mig något nytt och träffa mina klasskamrater.

Ellen Ringqvist, socionomprogrammet: – Att fortsätta och klara av mina studier. Det är min sista termin så det ska bli kul att bli klar och att få en examen. Och att spela innebandy ska bli roligt.

Oskar Mårtensson, civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik: – Nej, egentligen inte. Bomba mig ige­ nom. Jag känner mig inte jättesugen på att plugga, men det är lika bra att göra det. Nu har jag redan gjort tre år.

Namn: Viktor Steen. Ålder: 27 år. Aktuell: Har nyligen tagit lärarexamen. Gör nu: Söker jobb.

Jonas Ingman, Johanneshov; Tommy Eriksson, Umeå; Jenny Stenlund, Bureå; Tina Tornberg, Graninge; Annelie Magnusson, Järvsö; Pia Åhlander, Umeå; Amira Akhmetova, Umeå; Christian Petersson Törnquist, Linköping; Emeli­e Sundqvist, Kalix; Filip Henriksson, Ramsele; Carolin Dalberg, Umeå; Olof Suneson, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Vegard Gillebo; Jenny Stenlund, Bureå; Tina Tornberg; Graninge; Annelie Magnusson, Järvsö; Amira Akhmetova, Umeå; Christian Petersson Törnquist, Linköping; Filip Henriksson, Ramsele; Carolin Dalberg, Umeå; Olof Suneson, Umeå. Ekonomie masterexamen: Asim Mehmood, Umeå; Andreas Ekdahl, Umeå; Angelika Hartner, Laakirchen; Henrik Huhta, Sörberge; Fredrik Huhta, Sörberge.

Farmacie kandidatexamen: Ingela Norlund, Obbola; Rannveig Karin Fugle, Breim; Vanja Becarevic, Malmö; Njomza Haxha, Greåker. Farmacie masterexamen: Liselott Lövdahl, Bjästa. Filosofie kandidatexamen: Agnetha Wibell Ahlstedt, Västervik; Anneli Johansson, Segeltorp; Charlotte Fahlberg, Bredbyn; Maria Engblom, Arnäsvall; Marie Öqvist, Roknäs; Robert Kihlberg, Umeå; Carl Billengren, Stockholm; Nils Bernhold, Tranås; Petra Lundmark, Bygdeå; Susan Lundin, Umeå; Stina Karlsson, Göteborg; Mirja Gångare, Västerås. Filosofie magisterexamen: Matz Bengtsson, Göteborg; Jeanette Holmlund, Umeå; Rebin Tely Amen, Umeå; Peder Sandström, Sävar; Emilia Almbjär, Umeå.

VI HAR TAGIT EXAMEN: Apotekarexamen: Liselott Lövdahl, Bjästa. Arkitektexamen: Tobias Westerlund, Umeå. Biomedicinsk analytikerexamen: Kajsa Boklund, Oslo; Sandra Karlström, Umeå. Civilekonomexamen: Jenny Stenlund, B­ureå; Tina Tornberg, Graninge; Anneli­e Magnusson, Järvsö; Christian Petersson Törnquist, Linköping; Erik Wocalewski; Tandsbyn; Charlotte Nordin, Farsta; Kajsa Åström, Sundsvall; Sofia Johansson, Piteå; Filip Henriksson, Ramsele; Carolin Dalberg, Umeå; Olof Suneson, Umeå. Civilingenjörsexamen: Tobias Jakobsson, Umeå; Anders Leino, Finland; Linn Lars­ dotter, Umeå; Marcus Nilsson, Stockholm. Ekonomie kandidatexamen: Abeywickrama Kumbura Gedara, Umeå;

38

VERTEX 6:  2014


PORTRÄTTET:

CORNELIA FJELLSTEDT. ÅLDER: 21 år. BOR: Öst på stan i Umeå. PLUGGAR: Gör i höst ett byte från sociologi­programmet till kursen journalistik, medier och kommunikation A. ELITIDROTTSAVTALET: Idrotten ingå i något av Riksidrottsförbundets 70 specialidrottsförbund. Man ska tävla på lägst nationell mästerskapsnivå eller i landslag eller spela i någon av de två högsta nationella serierna alternativt vara tränare på elitnivå. UMEÅKVARTETTEN: Elitidrottsstu­ denterna Cornelia Fjellstedt, Katarina Bhjur, Sofie Andersson och Iza Rydfjäll var alla med och tog guld i Student-VM i innebandy i Singapore.

Cornelia Fjellstedt. Här under en match med IKSU, med tröjnummer 17. I somras blev det VM-guld.

Cornelia matchens lirare i VM-finalen Cornelia Fjellstedt, som till vardags spelar innebandy i IKSU Elit, kan sedan i somras titulera sig världsmästare. Hon är en av fyra spelare från Umeå som tog guld i Student-VM i Singapore – och utsågs till matchens lirare efter Sveriges finalvinst mot Finland.

bandyspelandet idag. – Jag slutade faktiskt med bandy för att det regnade under en träning.

Cornelia är ursprungligen från Sandviken i Gävleborgs län, men flyttade till Umeå i tonåren för att börja gymnasiet här. Hon och några lagkamrater flyttade upp hit utan sina familjer för att gå Innebandygymnasiet på Dragonskolan. Innebandy har Cornelia hållit på med sedan hon var i sexårsåldern, då hon spelade med i ett pojklag. Fotboll och bandy – hon kommer från en bandystad – är också sporter hon sysslat med. Men på den tiden var hon lite mindre seriös än med inne-

gymnasiet blev det innebandy för hela slanten. Hon har spelat sig till ett SM-silver och Europa Cup-guld, deltagit i ungdoms-VM i Slovakien och nu senast tagit guld i Student-VM i Singapore. Det tyckte Cornelia var en stor upplevelse, dels turneringen och dels sightseeingen laget hann med under sin lediga tid. Hon säger att hon aldrig blir nervös inför en match, bara väldigt fokuserad, och att hon är glad över att få göra det som hon tycker är roligast av allt. Hon känner inte, som en del spelare ibland gör, att hon får ”offra” en fest eller något annat kul, utan hon prioriterar att satsa så hårt som hon gör på idrotten.

Filosofie masterexamen: Sanna Hedman, Stockholm; Henny Ejderhäll, Skellefteå; Johannes Molin, Umeå; Marcus Englund, Västerås; David Fahlgren, Umeå; Pontus Johansson, Umeå; Sarah Azimzadeh, Umeå. Filosofie licentiatexamen: Annie Olsson, Tullinge. Högskoleexamen: Malin Lundström, Umeå; Kristin Jakobsson Nilsson, Umeå; Alexander Dahlmann, Täby; Maria Bäck, Vara; Veronika Hälldal, Överhörnäs; Åsa Persson, Bjästa; Vlona Cecilia Scheutz, Varberg; Jenny Pelkonen, Lagan; Sofia Carlsson, Luleå; Catarina Ölund, Roknäs. Högskoleingenjörsexamen: Markus Segerström, Umeå; Jonathan Dahlin, Umeå; Jonathan Pettersson, Umeå; Carl Magnusson, Umeå; Andreas Domeij, Umeå; Joakim Sångberg, Umeå.

Juristexamen: Mathias Gunnervald, Tidaholm. Konstnärlig kandidatexamen: Calle Hedrén, Bagarmossen; Clarissa Siimes, Umeå; Karin Stenström, Lund. Konstnärlig masterexamen: Mitsuyoshi Shinomiya Kitakyushu, Fukuoka; Tobias Westerlund, Umeå. Lärarexamen: Lenita Kääriä, Umeå; Emma Fredriksson, Umeå; Viktor Steen, Umeå; Naturvetenskaplig kandidatexamen: Emelie Landström, Hörnefors; Roine ElHabta, Umeå; Per Backlund, Skelleftehamn; Theres Skröder, Västerås. Naturvetenskaplig magisterexamen: Andreas Löf, Glommersträsk; Emelie Arkad, Umeå. Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

VERTEX 6: 2014

NÄR HON BÖRJADE

Att kunna kombinera idrott på hög nivå och akademiska studier kan låta som en hård nöt att knäcka, men Umeå universitet har ett elitidrottsavtal som idrottande studenter på elitnivå kan ingå. Elitidrottsavtalet innebär att studenten får sina studier anpassade efter de förutsättningar han eller hon har som elitidrottare. inte behövt åberopa avtalet, studierna i sociologi har varit fria och självständiga och inneburit mycket studier hemma, men hon menar att det är skönt att kunna luta sig mot avtalet ändå. Hon vet att om studierna och idrotten skulle krocka framöver så behöver hon aldrig missa en viktig, internationell match på grund av en tentamen. Vilken karriär hon ska ägna sig åt efter examen vet hon inte i nuläget, men HITTILLS HAR CORNELIA

hon vet att hon inte vill sluta med innebandyn på lång sikt i alla fall. har upplevt elitidrottsavtalet som orättvist. Cornelia funderar ett slag och svarar att hon ändå kan förstå att det finns dem som tycker det. Men samtidigt förklarar hon att det inte är något hon bara fått utan vidare. Hon har lagt ner kolossalt mycket tid och kämpat hårt för att komma så långt i innebandy som hon har, och att kombinera tentadatum och deadlines med viktiga internationella matcher, menar hon, kan förr eller senare bli svårt utan flexibilitet. Hon anser därför att avtalet är ett bra initiativ för idrottare, men också bra för universitetet. – Det lockar säkert hit många idrottare, säger hon.

EN DEL STUDENTER

ANNELIE MARKGREN FOTO: NIKLAS EKBLOM

VERTEX FÖR 5 ÅR SEDAN: alla las er sid 10 sam k Här som sö dom

6: 2009

bästa Studierävarnas na tips till nykomlingar sid 14

Marie Talrädslan fick studier att avbryta sina sid 20

gjorde Mytomanen som intressant världen lite mer sid 27

Vertex nr 6: 2009

Saker som var svåra och konstiga i början har plötsligt blivit själklara, säger Tina Fornander, som efter fyra år på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design nu bara har examensjobbet kvar. ”Få aldrig panik!” är ett av hennes viktigaste tips till de nya studenter som börjar plugga i höst. I ett annat reportage träffar Vertex den före detta studenten Marie, vars rädsla för att tala inför grupp till slut fick henne att avbryta sina studier till lärare. Idag tror hon att det – med rätt hjälp – är möjligt att lösa problemen med talrädsla, även om det inte är lätt. – Låt inte rädslan ta makten. Låt rädslan känna skräck. Lär dig bemästra den tidigt, säger hon bland annat.

39


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Vertex nr 6 2014  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 6 2014  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement