Page 1

6: 2013 STUDENTTIDNINGEN

NY TERMIN KICKAR IGÅNG

[SID. 9–13]:

OM KONSTEN ATT BÖRJA PLUGGA Att få kläm på det akademiska språket var svårast. Roligast var att hitta nya vänner. Det tycker några studenter som Vertex pratat med om den första tiden som student.

TANJA FRENELL, SIDAN 31:

Det finns viktigare saker att bry sig i och jag hoppas att denna termin får oss alla att ifrågasätta mera. Nu kör vi!

R E P O R TA G E [ S I D A N 1 7 ] :

NYHETER

[SIDAN 7]:

NÄR HJÄRTAT BRINNER FÖR ATT HJÄLPA TILL

SAMMA PROBLEM ÅTERKOMMER ÅR EFTER ÅR

Djuren. Församlingen. Utsatta barn. Vertex har träffat tre studenter som valt att arbeta ideellt på fritiden.

Kårernas studentfallsskrivelse visar att problem som påtalats tidigare ännu inte åtgärdats.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

BLogg: Gustav Borsgård om privilegiet att kunna göra vad man vill:

Skulle jag ge mindre tillbaka? […] Det var med blandade känslor (språklig kliché, jag vet) som jag ändå tackade ja till Biskops-Arnö, jag fick trotsa mitt eget lutherska förnuft som skarpt uppmanade mig

Gustav Borsgård. Går författarskolan på Biskops-Arnö.

att fucking arbeta, börja dra ihop lite pensionspengar. Jag är en priviligerad människa, jag är man och vit och medelklass, jag har haft det lätt i livet, jag har kunnat göra vad jag vill. Ingen har sagt åt mig att skaffa jobb i stället för att plugga humaniora. Ingen har tagit mina ord på mindre allvar för att jag ser ut på ett särskilt sätt. Mitt liv har varit fullkomligt friktionsfritt. Världen har varit öppen. Det här är ett skräckscenario: men

vore det inte jävligt taskigt om jag, som har haft så mycket, skulle ge mindre tillbaka till den som kommer efter mig? Jag talar alltså här om ett eventuellt barn. Vill jag inte kunna ge mitt eventuella barn samma förutsättningar som mina föräldrar gav till mig? Det vore väl schysst? Borde jag inte göra ALLT för att upprätthålla den ekonomiska situation som gör att även jag kan säga till mitt barn: du kan bli vad du vill, världen är öppen, ja herregud plugga filosofi om du känner för det. läs hela texten på vertex.nu/blogg

Hur var vädret? Jodå, helt okej. Som varmast 26 grader i skuggan och många dagar var det runt 25. Jaha, var var du? På campus i Umeå. om sommarens varmaste, blötaste och blåsigaste dagar på campusområdet. Läs mer på vertex.nu

8 AV 10

studenter i Sverige tar de poäng de varit registrerade för, visar en ny analys. Men ”prestationsgraden” har minskat något och ligger nu på 78 procent. Sämst ser det ut på ett par undersökta distansutbildningar inom juridiksamhällsvetenskap och humaniorateologi. De som pluggar distans vid Umeå universitet har en prestationsgrad nära genomsnittet (49 procent), men är långt från Linköpings toppnotering på 61 procent.

n vinn en biokväll . Vertex kickar igång hösten med att slumpa ut ett gäng biobiljetter (presentkort till valfri film) bland alla som gillat Vertex på Facebook. Du som gjort detta senast den 11 september är med i utlottningen. Biochecken skickas med Posten.

[publicerat 20 augusti 2013]

[publicerat 22 augusti 2013]

Universitet ska kunna bli privata stiftelser n Statliga universitet och högskolor ska kunna omvandlas till privata stiftelser. Det förslaget presenterade regeringen under sommaren. Genom att införa en ny stiftelseform, högskolestiftelser, vill regeringen ge lärosäten större handlingsfrihet att till exempel bedriva verksamhet utomlands, ta emot och förvalta donationer, äga bolag och bygga upp egna ekonomiska medel och andra tillgångar. Högskolestiftelser ska enligt förslaget ha fortsatt finansiering av staten och därmed krav från staten att säkerställa att de statliga medlen används effektivt och för avsedda ändamål. Studenters rättssäkerhet ska enligt utbildningsdepartementet ”väsentligen förbli likvärdig efter en ombildning till en högskolestiftelse”. Förslaget är nu ute på remiss till den 10 oktober 2013. [publicerat 16 augusti 2013]

Strip: Tinah ekwallvertex 6:  2013


6: 2013

Dina ambitioner ska firas med ett saftigt fyrverkeri Det finns de som hävdar att det nya året börjar i januari. De har fel. Det nya året har alltid börjat – och kommer alltid att börja – i september (okej, ibland kan det tjuvstarta redan i slutet av augusti). Ny kula, höga ambitioner, avstamp mot något nytt: det är vad hösten handlar om, inte minst i den så kallade universitetsvärlden. Den kallas för övrigt så eftersom det konstaterats att denna värld är en i vissa avseenden ganska konstig men i stora drag rätt skön parallellvärld till den verkliga världen. Det är gissningsvis därför just du är här också, för att påbörja något nytt, eller kanske slutföra det, och oavsett om du är gammal i gården eller nynollad novis så hoppas jag att dina förväntningar kommer att infrias. I väntan på det kan det vara läge att repetera lite baskunskaper. Vi tar de viktigaste först: Vertex är studenternas tidning. Tycker du att något i din utbildning eller i ditt studentliv är uselt – tipsa Vertex. Får du veta något kul, typ att din kurskompis vunnit sjutton tusen på tipset eller ska vara med i SM i schack – tipsa Vertex. Tipsa oss hellre en gång för mycket än en för lite. Håll koll på vertex.nu och kom ihåg att gilla vår Facebooksida, då kan du vinna biobiljetter. Slut för idag. Och nu: fyrverkerier. Gott nytt år!

9: STUDIESTART: MOT NYA MÅL.

Bertil Janson

chefredaktör Vertex

n GRATISBÖCKER DELAS UT. Kom till Vertex bord på Välkomst­ mässa­n i Universum den 5 september. Där kan du prata med redaktione­n, tipsa, anmäla intresse att frilansa, fråga vad du vill – och lägga vantarna på någon av de 100 förlagsnya och toppfräscha böcker som vi delar ut till alla som håller sig framme.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christer Nilsson, tel 090-711 515 christer.nilsson@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

vertex 6: 2013

Ur innehållet i korthet: 5. priset på Kurslitteraturen. Kursboken kan vara mer än en hundralapp dyrare på ena stället, visar Vertex undersökning. Det lönar sig att jämföra priserna och jaga billiga titlar. 7. Samma problem efter tre år. Kårernas skrivelse om olika fall där studenter kommit i kläm visar att samma problem återkommer. 9. STUDIESTART: MOT NYA MÅL. Om det svåraste och det roligaste med att börja plugga i Umeå. Och om polisen­s synpunkter på terminsstarten.

17. Det hjärtat brinner för. Egot behöver inte alltid gå först. Vertex har träffat tre killar som engagerar sig för att förbättra andras liv. 23.  ÅLIDHEM SOM TEATERPJÄS Skuggteatern repeterar för fullt sin nya pjäs Hem, ljuva Ålidhem inför premiären den 11 oktober. 47. Hur saker hänger ihop. Patrik Norqvist, fysiklektorn som blivit något av en TV-kändis, var redan som barn bäst i klassen på siffror och räkning. Vertex har träffat honom.

OMSLAGSFOTO: Michael Osterrieder / Mostphotos.com

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2013 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: utkommer 1 oktober MANUSSTOPP: måndag 16 september REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

TIPSA REDAKTIONEN: Vad tycke­r du Vertex ska skriva om? Ring 0907869020 eller mejla red@vertex.nu MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Tinah Ekwall (seriestrip) Tanja Frenell (text) Rebecka Göransson (text & foto) Erik Hillbom (text) Calle Ekblom Käck (text) Linn Larsson (recept & foto) Annelie Markgren (text & korrektur) Amanda Olofsson (foto) Veronica Wiman Nilsson (korrektur)

ANNELIE MARKGREN skriver och korrektur­

läser texter åt Vertex, har en fil.kand. i svensk­a och är en språkentusiast . Den fråg­a som oroar henne mest just nu är motgångarna för det svenska språket i Finland.
1.000.000kr Har du vad som krävs?

Umeå studentkår utlyser två gånger per år stipendier ur Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefond.

Umeå studentkår utlyser två gånger per år stipendier ur Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefond. Varje år fördelar fonden över en miljon kronor på stipendier till, i första hand, doktorander vid Umeå universitet. I vissa fall kan även studenter på grundutbildningen tilldelas stipendier. Kempemedlen delas ut för att stödja doktorandernas forskning. Kraven är naturligtvis att forskningen bedrivs på hög vetenskaplig nivå. Medlen går i första hand till studenter i början av sin forskarkarriär. Stipendier från SJCKMS tilldelas doktorander inom alla fakulteter och ämnesområden. Stipendierna uppgår maximalt till 50 000 kr.

Klimats mart resande i U m eå o c h Vä s terbotten

Har du ett intressant, spännande eller nytänkande projekt av hög klass? Då kan en ansökan till studentkårens Kempefond vara något för dig!

Med Ultra tar du dig snabbt och smidigt till skolan, vännerna, nöjena och mycket annat i Umeå. Vill du resa vidare i länet är det Länstrafiken eller Norrtåg som gäller.

Mer information finner du på: www.kempefonden.se

Tabussen.nu På tabussen.nu hittar du tidtabeller, sträckor, priser och mycket annat som är bra att veta för dig som åker kollektivt.

Sista ansökningsdag för hösten är den 30/9

Välkommen ombord!

Välkommen med din ansökan! Välkommen med din ansökan!vertex 6:  2013


nyhetstips: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

Olika sätt att skaffa Kurslitteraturen Å ena sidan – å andra sidan. Plus och minus. Allt har sina för- och nackdelar. Här är en sammanfattning av läget vad gäller jakten på kurslitteratur. NÄTHANDEL: + Låga priser. Stort utbud. - Leveranstider. Böcker kan ha olika långa leveranstider, något man bör man kolla innan man beställer. Ibland fraktkostnader.

Kursboksjakten... Vertex har kartlagt priser på några vanliga kursböcker – och listat för- och nackdelarna med de olika sätten att få tag på kurslitteraturen.

Stora prisskillnader på kurslitteraturen 1 553 kronor för det billigaste bokpaketet och 1 828 kronor för det dyraste. Det blev resultatet när Vertex surfade och gick runt i jakt på billigaste kurslitteraturen. De billigaste enstaka titlarna fanns på Campusbokhandeln i Umeå. Terminsstart och dags att införskaffa den ack så viktiga kurslitteraturen. Om man inte föredrar att sitta i Röda rummet på ub och läsa, utan vill ha dygnet runt-tillgång till litteraturen, måste man antingen köpa eller låna böckerna. Vertex tittade närmare på hur priserna skiljer sig åt på bokus. se, adlibris.se, bokia.se och cdon.se – fyra av de största sajterna för studentlitteratur. Vi jämförde i även samma titlars pris på Campusbokhandeln i Umeå, som säljer begagnad studentlitteratur, samt Åkerbloms bokhandel i centrala Umeå. valdes en bok från en förstaterminskurs på ett program vid varje fakultet vid Umeå universitet, närI undersökningen

mare bestämt ämneslärarutbildningen med inriktning mot gymnasiet, civilekonomprogrammet, civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, programmet för medie- och kommunikationsvetenskap samt läkarprogrammet. Böckerna är i samtliga fall obligatorisk någon gång under programmets början. Resultatet visar att det lönar sig att

surfa runt och jämföra priser i jakt på studentlitteraturen (se diagram nedan). Det billigaste nätalternativet är att beställa samtliga böcker från cdon.se, där totalpriset för bokpaketet blir 1 553 kronor. Dyrast blir det att beställa bokpaketet från bokia.se, där priset landar på 1 700 kronor. Det fanns ingen sajt där samtliga titlar var billigast. Väljer man

Campusbokhandeln

Cdon.se

BOKHANDEL: + Litteraturen på kursernas listor finns i lager. Man kan (oftast) ta med sig boken hem direkt. - Högre priser än på nätet. Risk att böcker blir slutsålda och vänte­ tider uppstår medan bokhandeln beställer hem fler.

de billigaste titlarna från olika sajter blir totalkostnaden något lägre, 1 543 kronor. Fraktkostnad tillkommer inte – boksajternas vanligaste villkor är fri frakt vid köp över 100 kr.

BIBLIOTEKET (UB): + Gratis att låna. Utbudet är hundraprocentigt. - Kursböcker får man endast låna 14 dagar, vilket gör att lånetide­n ibland inte räcker över hela moment. Dessutom kan långa köer uppstå när få exemplar köpts in.

om man köper sin litteratur på Campusbokhandeln i Umeå. Inte alla, men fyra av fem titlar fanns att tillgå den 13 augusti och samtliga fyra visade sig vara det billigaste alternativet. Allra dyrast blir det att handla sin litteratur i bokhandeln, där priset blir 1 828 kronor – å andra sidan får man här böckerna direkt i handen. Av studiemedlet på drygt 8 000 kronor i månaden lägger en genomsnittlig student 784 kronor till kurslitteratur, enligt den studentbudget som Sveriges Förenade Studentkårer gör inför varje termin. Budgeten bygger på statistik från olika myndigheter, studentbostadsbolag och scb. Undersökningen gjordes 5–14 augusti – vissa av priserna kan ha ändrats när tidningen kommer ut. Ännu billigare blir det

Begagnade kursböcker: + Billigare än att köpa nytt. - Osäkert vilket skick boken är i. Anteckningar och understrykningar från förre ägaren kan vara irriterande. kopiering: Då vi räknar med att hela böckerna avhandlas i kurserna har vi valt att inte ta med kopiering som alternativ, då det strider mot lagen att kopiera kurslitteratur i sådan omfattning.

Anders Samuelsson

Bokus.se

Adlibris.se

Bokia.se

Åkerbloms bokh.

Introduktion till vetenskapsteorin Lars Göran Johansson. 3. uppl. [Lärarutbildningen]

138 kr (nyskick) [rött = billigast]

156 kr

170 kr

167 kr

156 kr

187 kr

Foundations of marketing David Jobber, John Fahy, 4. ed. [Företagsekonomi A]

340 kr (nyskick)

395 kr

389 kr

396 kr

464 kr

474 kr

Vägen till C 4 Ulf Bilting , Jan Skansholm [Civilingenjörsprogrammet]

312 kr (nyskick)

372 kr

399 kr

402 kr

392 kr

410 kr

Anatomisk bildordbok W. Dauber, Heinz Feneis. [Läkarprogrammet]

Fanns ej i Umeå 2013-08-13

421 kr

485 kr

489 kr

483 kr

510 kr

Massmedier: press, radio och tv i den digitala tidsåldern Stig Hadenius, Ingela Wadbring, Lennart Weibull . [Medie - och kommunikationsvetenskap]

171 kr (nyskick)

209 kr

209 kr

212 kr

205 kr

247 kr

PRIS TOTALT 5 KURSBÖCKER:

– [alla titlar fanns ej]

1 553 kr

1 652 kr

1 666 kr

1  700 kr

1 828 kr

vertex 6: 2013
BOSTADskrisEN Står för dörren n Rödmärkning och omdömet att studenter inte kan erbjudas studentboende under höstterminen. Det omdömet får Umeå i SFS rapport om läget på studentbostadsmarknaden. Höstens rapport visar sammantaget på ett kärvt läge på studentbostadsfronten i landet. I bara 4 av 32 undersökta universitets- och högskolestäder kan studenter erbjudas boende inom en månad. Umeå tillhör de nio städer där läget bedöms svårast, nämligen att studentboende inte kan erbjudas under denna hösttermin. ”I Umeå är det i regel stor efterfrågan på bostäder inför terminsstart”, heter det i rapporten, som fortsätter: ”Några veckor inför terminsstart var det 12 månaders kötid för ett rum i en studentkorridor hos den största förmedlaren av studentbostäder”. Läs mer på:  vertex.nu

STUDENTER SÖKS TILL ”VEM VET MEST?” n Vet Umeå mest? Eller minst? Svaret på den frågan kommer att ges när SVT:s frågesportsprogram, ”Vem vet mest” hållit Universitetskampen 2013, där studenter från Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå gör upp om titeln. Just nu söker man studenter som vill representera sitt universitet. Sista anmälningsdag är 22 september, ansökan görs på svt.se/vemvetmest och programmet spelas in onsdag den 27 november i Göteborg. SVT står för resa och övernattning i de fall det krävs.

100 studenter betalar avgifter n Nästan 600 studenter från andra länder pluggar i höst vid Umeå universitet. Av dessa är cirka 100 studenter skyldiga att betala studieavgifter. Hösten 2011 införde regeringen avgifter för utbytesstudenter från länder utanför EU/EES. Antalet utländska studenter i Sverige tvärdök i samma veva, från 17 000 året innan till knappt 3 000 hösten 2011. Nivån har sedan stigit, om än sakta, och i höst väntas 5 000 internationella studenter studera vid svenska universitet. Umeå universitet har följt samma trend. I fjol pluggade cirka 100 avgiftsbelagda studenter studenter i Umeå. I år väntas ungefär lika många, enligt preliminära siffror från Umeå universitet. Läs mer på:  vertex.nu

Värmefläktar och 50-gradig hetta är AB Bostadens nya vapen i kampen mot vägglössen. Under sommaren har ett försök gjorts som gett lovande resultat – det vill säga utplånad ohyra. För ett år sedan skrev Vertex om de allt större problemen med vägglöss i studentkorridorer. Vägglusen följer ofta med hem från utlandet, och även om den inte är hälsofarlig på så sätt att den sprider smittor, så suger den blod och sticken är ofta besvärliga. Vägglusen är tålig och nästintill omöjlig att bli av med på egen hand. Nils-Erik Andersson, områdeschef

Hetaste och största utbildningarna i höst Största programutbildningen är juristprogrammet med 145 antagna.

Läkarprogrammet är hetast vad gäller antal sökande. Men kursen pedagogik A är störst om man räknar antalet antagna studenter. Det visar antagningssiffror för Umeå universitet hösten 2013. Totalt ansökte 4 410 personer om plats på läkarprogrammet vid Umeå universitet denna höst. Med den siffran är läkarstudier de klart mest eftersökta i Umeå. Även vad gäller förstahandsansökningar är läkarprogrammet störst med 575 ansökningar. Läkarprogrammet kan dessutom stoltsera med flest sökande på reservplats efter andra urvalet – nästan 1 500 sökande är det som hoppas på en sen fribiljett in till utbildningen. Heta program – och nu räknar vi de specifikt inriktade förstahandsansökningarna – är också vårdadministrativa programmet, juristprogrammet och socionomprogrammet. flest förstahandssökande är beskattningsrätt 1, med 481 ansökningar. Digital fotografering och bildbehandling, HR-arbete i teori och praktik och juridisk översiktskurs är andra populära kurser. Vilken utbildning är då ”störst i Den kurs som lockat

studenter antagits, efter andra urvalet, till studier vid Umeå universitet i höst. Det är en minskning med 123 studenter jämfört med i fjol. Umeå universitet har därmed i höst landets tredje högsta siffra för antalet antagna – efter Stockholms 29 875 och Uppsalas 24 821, men före Göteborgs 21 117 antagna studenter. Totalt har 22 821

höst”? Rimligaste måttet på detta är antalet antagna nya studenter och den listan toppar kursen pedagogik A – 250 personer läser den i höst.

bertil janson

POPULÄRASTE PROGRAMMEN (antal sökande 1:a hand): 1. Läkarprogrammet 575 2. Vårdadministrativa prg 493 3. Juristprogrammet 451 4. Civilekonomprogr. 330 5. Socionomprogrammet 316 POPULÄRASTE KURSERNA (ant. sökande 1:a hand): 1. Beskattningsrätt 1 2. Digital fotografering och bildbehandling 3. HR-arbete i teori och praktik 4. Juridisk översiktskurs 5. Arbetsrätt 1

STÖRSTA PROGRAMMEN (antal antagna, 2:a urvalet): 1. Juristprogrammet 145 2. Civilekonomprogr. 125 3. Vårdadministrativa prg. 120 4. Läkarprogrammet 120 5. Tekniskt-naturvetenskapligt basår civilingenjör 110 5. Socionomprogrammet 110 STÖRSTA KURSERNA (antal antagna, 2:a urvalet): 1. Pedagogik A 250 2. Ledarskap och ledarskapsutveckling A 245 3. Företagsekonomi A1:1 238 4. Juridisk översiktskurs 230 5. HR-arbete i teori och praktik 200

481 280 266 254 212

VÄGGLÖSS I STUDENTRUM BEKÄMPAS MED VÄRMEFLÄKT vid ab Bostaden i Umeå, förklarar att extrem värme är något som biter på vägglusen. Det är något som Bostaden tagit fasta på nu under sommaren. i 30 studentrum har temperaturen i rummen höjts till omkring 50˚c i ca 5 timmar. Några av de 30 värmebehandlade rummen stod i början av augusti tomma, men hyresgäster i övriga rum har meddelat Bostaden att problemen upphört. Bekämpningsmetoden med Med hjälp av värmefläktar

värmefläktar är alltså effektiv och den är nu under utredning för att man ska kunna bedöma i vilken utsträckning den kan komplettera annan vägglusbekämpning framöver. – Det ser mycket lovande ut säger Nils-Erik Andersson. ANNELIE MARKGREN

J@CM<I=@JB >XddXc#Ôeej`Xmc€de`e^Xi`jk\e]i‚e lik`[\e%;‚_Xcmd\k\ijkfi#`[X^YXiX\kkgXi Z\ek`d\k\ic‚e^%=`eej`_\cXm€ic[\e#f]kX bi`e^Xmcfgg[€i[\e€k\iXmcX^i`e^Xi%?‚cc kfiikfZ_k€kXjgi`e^fi%

Mv>>CLJ BXe]caXd\[_\d\]k\ilkcXe[ji\jfi%;\e jl^\iYcf[fZ_^\ii[X#bc`Xe[\d€ib\e% M€^^clj\ebXeYc`jfZ`Xck_Xe[`bXggXe[\ g%^%X%Xkk]fcb`ek\Y\jb\i[\e[iXYYX[\% M€^^clj\e€i`jkfi[\ci\j`jk\ekdfk[\ ^f[b€e[XY\b€dge`e^jd\[\cjfdÔeej g‚dXibeX[\e%GifmXXc[i`^XkkY\b€dgX m€^^clj\eg‚\^\e_Xe[#gif]\jj`fe\cc _a€cgbi€mj%

GXe`b%E€ijd‚bipg\eYiaXk`emX[\iXi€Zb\i[\k`ek\Xcck`[Xkkjk€[Xg‚mXec`^kj€kk%

JbX[\[alijfdm€^^cjjfZ_ j`cm\iÔjbXi€i`ek\_\ckfmXec`^X` Ld\‚jjkl[\ekc€^\e_\k\i%M\ik\o _XigiXkXkd\[\ejkl[\ekjfd _X]kfm€cbfdd\kY\jb% Den som återkommer till en korridor som stått tom under sommaren kan upptäcka att några av de nya grannarna inte har mänsklig form. Under sommarstiltjen kan silverfiskar eller andra skadedjur ha f lyttat in. Problemet är inte helt ovanligt, men många vill ändå inte basunera ut att de har dessa ovälkomna husdjur i sitt hem.

Vertex nr 8-2012. Artikeln finns även på vertex.nu

;<E LD<wJKL;<EK som Vertex pratat med angående sina silverfiskar väljer att vara anonym. Vi kan kalla henne Maria. Hon bor i korridor i en etta med kokskåp. Maria såg silverfiskarna när de sprang in och ut på golvet under kokskåpet och under kyl och frys. Hennes första tanke var att det var äckligt, men hon vande sig till slut. En gång blev det dock lite för mycket.

M<IK<O-1)'()=FKF1=I@;89IvEECLE;

M€^^cljmXec`^Xjk\ f_piXe`jkl[\ekcpfi – Jag såg en på diskbänken…, säger hon. Hon använde först klistriga fällor, men fick senare via ab Bostaden en sanering för att bli av med dem. Några enstaka silverfiskar har hon sett sedan dess, men inte mer. Fler saneringar vill hon inte ha för så få silverfiskar då hon är lite avogt inställd till kemikalier. – Hellre en sanering för lite än för mycket, slår Maria fast. områdeschef vid ab Bostaden, är hög omsättning av hyresgäster en av förklaringarna till ohyran i studentkorridorer. Vanligast förekommande är vägglusen och därefter silverfisken. Kackerlackan är liksom vägglusen problematisk att ha, men under våren 2012 anmäldes den enligt Nils-Erik Andersson bara på ett ställe. Däremot har de två senaste terminerna nästan 200 fall av vägglus anmälts till ab Bostaden – vilket ökat skadedjursstatistiken markant. Upptäcker man ohyra kontaktar man det skadedjursbekämpningsföretag som hyresvärden har avtal <EC@>K E@CJ$<I@B 8E;<IJJFE#

GvCJvE><I Lkfd_ljjg\Z`Xc`j\iX[g‚XkkYipkXe\[ g€cjfZ_]a€[\id\e`[`kkild[iXYYXj[`eX bc€[\i`jk€cc\k%Km€kkXfZ__€e^bc€[\icl]$ k`^k%;im`[km€kk-'—:\cc\i]ipje`e^$(/—:%

med, det varierar beroende på hyresvärd. Information brukar finnas i entrén. I förebyggande syfte tipsar NilsErik Andersson om städning för att inte ”utfodra” skadedjuren. M<IK<O 9<J{B<I <KK företag som arbetar med skadedjursbekämpning i Umeå för att få veta mer. Ulf Skoglund, tekniker, berättar att man idag i första hand använder sig av biologiska fångstmetoder till exempel fällor, men att man sanerar med kemikalier då det krävs. Allt eftersom tas det fram mer hälsovänliga och riktade bekämpningsmedel. Ulf Skoglund berättar också att den så kallade ohyran ofta är ett viktigt inslag i naturen där den fungerar som små ”dammsugare” och nyttodjur. Det är när de hamnar inomhus som det blir besvär. De flesta skadedjur – förutom kackerlacka som kan bära på smittor – innebär ingen hälsorisk utan är mest ”äckliga”. 8EE<C@<D8IB>I<E

N<991<^eX\i]Xi\e_\k\i6 Bfdd\ek\iXXik`b\ceg‚m\ik\o%el%

JM8IKDPI8 Jb\ij`^`ee€idXk\e`eXkli\ekipk\i% D`ejbXi`jb\e]i`emXj`fe^\efdXkkYfik dXki\jk\i#dpiXec€^^\i[f]kjg‚i]iXkk dXib\iXm€^\e]iXe[iXdpifi%K€kX m€^^jgi`e^fi%

B8:B<IC8:B8 Bfdd\if]kXd\[`dgfik\iX[\mXifi%BXe Yc`_€cjfm‚[c`^[‚[\ebXeY€iXg‚jd`kkfi% ClbkXifZbj‚`ccX%Jk€[XfZ_]imXiXdXk` jclkeXY\_‚ccXi\j‚lk]f[iXi[l[\e`ek\% =FKF1C<EE8IK=8CB&8EK@:@D<O

((

vertex 6:  2013


Samma problem för studenter – har inte åtgärdats på tre år I den Studentfallsskrivelse som de tre studentkårerna vid Umeå universitet lämnade in innan sommaren visar det sig att det finns problem som inte åtgärdats på tre år. Innan sommaren lämnade de tre studentkårerna vid Umeå universitet in Studentfallskrivelsen, vilket är en sammanställning av de studentfall som inkommit till kårerna under åren 2010–2013. Tittar man närmare på dokumentet och jämför med förra Studentfallskrivelsen från 2010 ser man att det finns återkommande problem: försenade scheman, att regelverket inte efterföljs i tillräckligt hög grad samt bristfällig handledning vid uppsatsskrivande. Vertex kontaktade Prorektor Anders Fällström för att ta reda på hur Umeå universitet jobbar med Studentfallskrivelsen, om regelverket bör skärpas och varför samma problem kan finnas kvar efter tre års tid. att Studentfallskrivelsen är mycket viktig för universitetet då det är det enda skriftliga ”tyngre” dokument som kårerna lämnar, utöver den dialog som finns då de träffar utbildningsbevakare och ordförande i princip varje vecka. Han säger att skrivelsen ska behandlas i universitetsstyrelsen i november. Då kommer en tidsplan om prioriteringar och process att presenteras. – Just nu jobbar vi med detta samtidigt som skrivelsen är ute på fakulteterna för att vi ska inhämta deras synpunkter, säger Anders Fällström. Nuförtiden gör kårerna en studentfallsskrivelse vart tredje år. Jag skulle gärna se att utbildningsstrategiska rådet under kommande treårsperiod årligen prioriterade 3–4 områden som universitetet ska jobba extra med under aktuellt år, men som sagt, det är något som både rådet, universitetsledAnders Fällström menar

ningen och slutligen styrelsen diskuterar just nu och som presenteras för styrelsen i november. Kårerna efterlyser att ett system för uppföljning av regelbrott införs samt konkreta efterföljder vid regelbrott, såsom försenade scheman och kursplaner. Är detta något ni diskuterat från universitetshåll?

– Det här är, i min mening, en av de mest centrala sakerna i Studentfallsskrivelsen. Alltför många studentfall dyker upp i rätt stor omfattning år efter år. Tyvärr är det också så att det alltför ofta är ungefär samma avdelning, institution eller ämne som står för fallen. Att hitta en modell för att följa upp och rätta till dessa brister ser jag som den kanske viktigaste delen i årets skrivelse. Det behövs något konkret. Dock är det rätt svårt och komplicerat, så någon enkel lösning ser jag inte så här direkt. Däremot kommer med största sannolikhet en grupp att få jobba med frågan och försöka komma fram med förslag under hösten. I Studentfallsskrivelsen 2010 står,

angående scheman: ”Under året (fram till 2010 lämnades Studentfallskrivelsen in varje år, reds. anm.) har schemaläggning brustit och lett till ändringar med kort varsel, dubbelbokningar och otydlighet kring obligatoriska moment. Utan adekvata scheman och tydlig information försvåras studenters vardag.” I 2013 års skrivelse heter det: ”Studenter får ofta tillgång till den relevanta informationen, speciellt schema, för sent och det är inte ovanligt att scheman ändras under kursens gång”.

Hur kan samma problem finnas kvar efter tre år?

– Det fungerar bra vid kanske 90 procent av våra utbildningar och institutioner, men sedan fallerar det på en del. Man får också skilja på det som är mer genomgående och det som är olycksfall i arbetet. Med den modell vi just nu har, där i de flesta fall det är lärarna själva som gör schemat och med tanke på att vi har över 2 000 lärare, som dessutom när schemat ska finnas på plats kanske är mitt inne i sin mest forskningsak-

tiva period, är det kanske inte så konstigt att det blir rätt många ”olycksfall i arbetet”. Vad det beror på spelar såklart mindre roll för den drabbade studenten, men det pekar kanske på i vilken riktning vi måste jobba med det här. Jag tror det till största delen handlar om våra rutiner, ansvarsområden och roller. Förstår ni kårernas frustration över att samma problem återkommer?

– Mer än väl. Vi delar frustrationen. Anders samuelsson

“Krävs mycket tid och arbete för att lösa så här stora frågor” – Tyvärr är det inte lätt att snabbt hitta en bra och hållbar lösning. Det säger Susanne Kadelbach, utbildningsbevakare vid Umeå naturvetar- och teknologkår, angående arbetet med att åtgärda problemen som beskrivs i Studentfallsskrivelsen 2013. I årets studentsfallsskrivelse står det bland annat att ”studenterna upplever ofta att det kan vara meningslöst att lyfta och belysa en viss problematik då det gällande regelverket ofta inte erbjuder konkreta efterföljder vid regelbrott.” – Det känns trots allt som om det händer något nu och att universitetet svarat på kritiken, Men det krävs mycket tid och arbete för att lösa så här stora frågor, säger Cecilia Wagenius, utbildningsbevakare vid Umeå Studentkår. säger att universitetet jobbar med att åtgärda problemen och höja kvaliteten på utbildningarna och att Studentfallsskrivelsen är ett bra sätt för dem att mäta hur långt de kommit. På fråSusanne Kadelbach

gan om det är viktigt att lämna in Studentfallsskrivelsen även i fortsättningen svarar de båda omedelbart ja. Susanne Kadelbach vill även nyansera skrivelsens innehåll. – Det är viktigt att Umeå universitet har den här återkopplingen till kårerna. Trots att statistiken kanske inte visar klara förbättringar betyder det inte att det inte jobbas med problemen. De kurser som får kritik rättar till felen, men samtidigt kan det uppstå problem på andra kurser. Därför kan det se ut som att inget hänt. Och när studenterna ser att det blir bättre på deras kurser kommer de fortsätta vända sig till oss. menar vidare att det skulle vara möjligt att få än fler att vända sig till kåren. – Det är många studenter som tar kontakt med oss, men ser de inte att ärendet följs upp kan de tappa förtroendet för kåren. Jag hoppas att man i framtiden kan lägga till en beskrivning med vad som hänt i varje enskilt fall. Då tror jag fler skulle vända sig till oss med sitt fall. Cecilia Wagenius

ANDERS SAMUELSSON

       

vertex 6: 2013

  

    

      
Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Behåll känslan...

Välkommen till Citysol dropin-solarium. Hos oss kan du sola i Sveriges största solariesängar i härligt fräscha lokaler, centralt belägna nära USM och järnvägsstationen. VÄLKOMMEN! Järnvägsallén 3 090-12 22 84 www.citysol.net

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Torsdag 31 oktober Kl. 12:10 - 12:50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Våra­blivande­ tandläkare­och­ tandhygienister­ söker­nya­patienter.­ Välkommen­att­­ beställa­tid!­

Tandläkar­högskolans­studentklinik 090-785­60­40 www.vll.se

Stockholm Jazz Orchestra

.ULVWLQD

Världens bästa*... medarbetare Träffa oss på Uniaden. www.vll.se

...*hälsa 2020vertex 6:  2013


R SE . R KU IKTE A NY L I S , N MI A MÅ R TE NY Y H C .N RT R – O A ST NE R FÖ VÄN T AR OCH KL

vertex 6: 2013
Harry Schwier: Ovant med mindre diskussioner i Umeå jämfört med hemma i England.

Harriet Hägglund: Det svåraste i början var att skriva och svara akademiskt och utförligt.

Henrik Persson: Uppsatsskrivandet var svårast, nollningen något av det

SVÅRAST OCH ROLIGAS Att få kläm på det akademiska språket var svårt – och kylan jobbig. Roligast var nollningen och att få nya vänner. Det tycker några studenter som Vertex pratat med om den första tiden på campus. Vad var svårast när du började plugga på universitetet? Roligast och mest givande? Har du något tips till nybörjarna? Med det frågebatteriet gav sig Vertex ut på campus för att få svar från studenter som hunnit plugga ett tag

och därför bör veta vad de pratar om. Det svåraste när Marika Andersson kom från Malmö till Umeå för att plugga biomedicin var att hantera kylan och den långa vintern, tycker hon idag. En liten fördel var möjligheten

Jobbigt: Lång och kall vinter.

Roligare: Att träffa och få nya vänner.

att kunna ta sig runt på campus via de skywalks som förbinder husen. Harriet Hägglund, som ”efter fyra

års slit” nu klarat av civilekonomprogrammet med inrikting mot service management, tycker att det svåraste

tio tips till nya studenter 1. Att skaffa en bra studieteknik är viktigt. Börja inte i sista minuten, utan gå igenom föreläsningarna dagen innan så du har koll. MARIKA ANDERSSON, BIOMEDICIN

2. Första året köpte jag mycket kurs-

10

litteratur, men sen har jag lånat på bibliotek och köpt på Blocket. Det är mitt tips. HENRIK PERSSON, IDROTTSVETENSKAP

3. Engagera dig i mycket och var med på fester. Det finns omtenta men inte omfest! HARRIET HÄGGLUND, CIVILEKONOMIPROGRAMMET

4. Skaffa en vinterhobby! Vintern är lång här. Jag tränar på Iksu och har myskvällar med kompisar där vi lagar mat. MARIKA ANDERSSON, BIOMEDICIN

5. Förbered er innan studierna! När jag kom ut från flygplatsen och såg snön höll jag på att dö av kylan. Den var jag inte förberedd på. HARRY SCHWIER, BUSINESS ADMINISTRATION

6. Det är viktigt att man lär känna Umeå. Ett bra sätt att göra det

vertex 6:  2013


mest givande – socialt sett – under studietiden.

Marika Andersson: Kylan var svårast, men Umeå är också en lugn stad som ger studiero. ”Jag har lärt känna folk varje termin och fått vänner för livet i USA”.

ST MED STUDIESTARTEN var att lära sig förstå hur lärarna ville att man skulle skriva och svara. – Att det skulle vara mer akademiskt och utförligt var svårast i början. Henrik Persson, som pluggat idrottsvetenskapliga programmet, är inne på ungefär samma spår. – Uppsatsskrivande var svårast för jag hade inte den grunden, men sedan jag skrev C-uppsats har det utvecklats. Harry Schwier, som numera är tillbaka i England efter utbytesstudier i företagsekonomi i Umeå, hade lite

på är genom att skaffa en cykel. Du upptäcker alla nödvändiga ställen snabbt och det underlättar för dig som ny student.

svårt att tackla att det var mindre diskussioner på lektionerna än hemma. – Och så är svenskarna lite blyga. Jag trodde jag skulle bli uttråkad, men människor har också varit så hjälpsamma. Det är bra med Umeå, säger Harry Schwier.

blir det lämpligt att ta upp studenternas mer positiva upplevelser av studiestarten. Här handlar många av svaren om Umeå som stad och studietidens många möjligheter att hitta nya vänner. Och med den vändningen

7. Glöm inte bort hemförsäkringen, det är lätt hänt. SUSANNE KADELBACH, UTBILDNINGSBEVAKARE, NTK

8. Upplev Umeå. Campus i all ära men det är alltför lätt att “fastna” där. Gör utflykter och kanske även plugga på andra platser.

– Umeå är en lugn stad som ger studiero. Jag lärt känna folk varje termin och fått vänner för livet i usa som jag fortfarande har kontakt med, säger till exempel Marika Andersson. Harriet Hägglund håller med om att det sociala har varit viktigt. – Jag har varit fadder till studenter och hjälpt dem när de var nya här i Sverige och Umeå. Henrik Persson tycker att nollningen var givande. – Den gjorde att jag kom in i klassen. Det ska man vara med på, säger han.

Jensine Holmgren, som pluggar textillinjen och spanska, började på universitet direkt efter gymnasiet och tycker att studierna här är friare, vilket också ger större mening. – Allt är studentanpassat i Umeå och centrerat kring campus och Ålidhem. Dit vill jag flytta för det är en bra mix, säger hon.

9. Engagera dig ideellt, både på och utanför campus. Det ger möjligheter, kunskaper, vänner och nya perspektiv.

10. Know your rights! För att få ut max av din studietid måste du känna till dina rättigheter! Många studenter vet inte vad de har rätt till, är du en av dem? Kolla in www.student.umu. se/regelsamlingen.

ANDREAS SANDSTRÖM,

CECILIA WAGENIUS, UTBILDNINGS-

CECILIA WAGENIUS, UTBILDNINGS-

STUDIESOCIALT ANSVARIG, NTK

­A NSVARIG, UMEÅ STUDENTKÅR

­A NSVARIG, UMEÅ STUDENTKÅR

vertex 6: 2013

rebecca göransson Bertil Janson FOTO: REBECCA GÖRANSSON

EMMA STRÖMBERG, STUDIESOCIALT ANSVARIG, UMEÅ STUDENTKÅR

11


TUSENTALS NYBÖRJARE ”Tyvärr dricks det för mycket” – Studenter är ett trevligt inslag och positivt för Umeå som stad. Men tyvärr dricks det för mycket alkohol vilket kan leda till problem för vissa. Det säger John Forsberg, chef vid ordningspolisen i Västerbotten. Under mottagningen, eller insparken som det också kallas, kommer tusentals nya studenter att bekanta sig med både varandra och Umeå stad. I våras besökte Polisen universitetet för att informera ansvariga för höstens insparkar om vilka regler och lagar de bör tänka på, samt vilka konsekvenser alkoholen kan medföra. – Studenter är ett stort inslag i Umeå och de här besöken började på initiativ från kårerna, vilket känns mycket positivt, säger John Forsberg.

plats, men reglerna kan även skilja inom kommunen. Polisen kan utfärda ordningsbot och hälla ut alkoholen om föreskrifterna inte efterföljs. Exempelvis är centrumområdet, samt parkeringen framför Ålidhems centrum två zoner där det råder totalförbud.

Langning förekommer i studentkretsar och jag skulle gissa att det finns ett väldigt stort mörkertal vad gäller den här typen av brott

i stort ökar antalet fall av misshandel och sexuella brott när alkohol är inblandat. Genom undersökningar presenterade av Polisen vet man att det i 80 procent av alla misshandelsfall förekommer alkohol. Undersökningar visar också att personer som brukat alkohol löper 13 gånger större risk att använda våld under de första 24 timmarna efter alkoholintaget. – Det är bland annat när det går överstyr och det handlar om tvång och hetsning i samband med alkohol som det har varit fråga om sexuella ofredanden, vilket är mycket tråkigt. Precis som i samhället

det vara bra att veta vilka regler som gäller vid alkoholförtäring. Olika regler kan gälla för olika områden vid förtäring av alkohol på offentlig plats. Varje kommun väljer själv vilka regler som ska gälla för alkoholförtäring på offentlig Under studietiden kan

Jag kommer ihåg när jag kom till Umeå för första gången. Luften var kall och jag full av förväntan. Klockan är över tolv och mina andetag blir små moln i den nollgradiga septembernatten. Jag har just klivit av tåget efter en arton-timmarsresa från Malmö. Jag drar upp kragen på vinterrocken, i Skåne har de inte förstått att det blivit höst än. Jag är bostadslös. Så typiskt mig att ställa mig försent i Bostaden-kön. Efter att ha sovit två nätter hos en vän hittar jag ett tillfälligt rum utanför

12

Något som kan vara värt att påminna sig om under insparken är att det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år. – Langning förekommer i studentkretsar och jag skulle gissa att det finns ett väldigt stort mörkertal vad gäller den här typen av brott, menar John Forsberg.

några avslutande ord till dem som håller i de olika insparksaktiviteterna. – Se till att ni har roligt och ta hand om varandra. Respektera varandra, gör så att de nya studenterna känner sig välkomna, och tänk efter före så att det blir roligt för alla hela vägen. John Forsberg ger

anders samuelsson

Fotnot: På Umeå kommuns hemsida finns en karta med samtliga alkoholfria zoner.

Namn: Emma Strömberg. Ålder: 21. Aktuell: Studiesocialt ansvarig på Umeå studentkår. Bor: Ålidhöjd. Pluggar: Samhällsvetarprogrammet.

”Viktigast att alla känner sig tryg Att de nya studenterna känner sig välkomna, trygga och att de hamnat rätt – det är viktigast när höstens nybörjare tas emot, tycker studentkårerna. Emma Strömberg är studiesocialt ansvarig vid Umeå studentkår, Andreas Sandström vid Umeå naturvetar- och teknologkår, och båda är involverade i mottagningen av nya studenter. Vertex fick en pratstund strax innan terminsstarten. Vad är det viktigaste med mottagningen?

emma: – Att alla känner sig trygga och välkomna och att det blir mer än bara fester, Det är en chans att lära känna Umeå och universitetet. Sen är det ett bra tillfälle att knyta

kontakter och hitta pluggrupper inför framtiden. andreas: – Att de nya studenterna känner sig välkomna och att de hamnat rätt både i staden och på universitetet. Vad gör en bra mottagning?

emma: – Att man skapar sammanhållning så snabbt som möjligt. Sen är det viktigt med bra faddrar som är trygga i sig själva och själva kan berätta om utbildningen och studier. Man måste komma ihåg att mottagningen är till för de nya studenterna och är inte bara en chans för faddrarna att festa. Det är inte bra om faddrarna hamnar i centrum och studenterna blir åskådare.. andreas: – Det är allt möjligt. Allt från att de nya studenterna får in-

”Med barnslig iver utforskar jag en helt ny värld” staden. Det är bara att ta bussen, säger hyresvärden glatt. Jovisst, efter drygt fyrtio minuter är jag framme med landsortsbussen som går knappt en gång i timmen och ännu mer sällan på kvällen.

och vattenskador i taket. Det måste vara så här en knarkarkvart ser ut, tänker jag och ler. Jag säger tack, tacksam för taket överhuvudtaget.

till liv, jag möter en utländsk familj i gemensamhetsköket och vi utbyter leenden. Dagen efter blir killarna mitt emot vräkta. De är bråkiga och en misstänkt lukt väller ut varje gång På natten vaknar huset

Men jag är pepp, man

måste hålla humöret uppe, tänker jag. En gubbe visar mig rummet. Det kan vara den mest illa behandlade bostad jag sett. Det är hål i väggen, smuts på golvet

rumsdörren öppnas. Jag måste, bort tänker jag, men vart?

talas om en farmor som brukar ha inneboende och jag får ett nummer. Det blir min räddning. I tre månader bor jag hos den snälla tanten som tar mig till sitt hjärta och bjuder på bullar så det står härliga till. Till slut får jag ett korridorsrum på Tunnelbacken och äntligen kan På en fest hör jag

vertex 6:  2013


E SKA TAS EMOT Vertex för ett år sedan. Annie Åkerlund ska just påbörja sin utbildning.

”DET KÄNNS SOM DET BÖRJAR PÅ RIKTIGT NU” – Spännande, intensivt och roligt. Det säger Annie Åkerlund om sitt första år på polisutbildningen.

Foto: amanda olofsson

Foto: anders samuelsson

Namn: Andreas Sandström. Ålder: 21. Aktuell: Studiesocialt ansvarig på Umeå naturvetar- och teknologkår. Bor: Ålidhem. Pluggar: Ska eventuellt börja sjukgymnastprogrammet nästa höst.

gga – och att det blir mer än bara fester” formation om vad kåren är, vad vi gör och vilka aktiviteter vi anordnar till att de lär känna mycket folk, både nya och äldre studenter, samtidigt som de kommer igång med studierna på ett bra sätt. Helt enkelt att de känner sig trygga i hur saker och ting fungerar, samtidigt som de har roligt. Hur utbildar ni mottagningsledarna?

emma: – Vi har en mottagningsutbildning på våren där vi går igenom mottagningshandboken och vår alkoholpolicy. Dessutom träffar vi viktiga aktörer som ambulanspersonal, polisen med flera. andreas: – Vi har en utbildning under våren, som främst riktar sig mot generalerna. Där lär vi ut saker som ledarskap och ansvar. Vi utbildar även våra phaddrar. Mot slutet av våren

har vi ett generals-internat där det bland annat lärs ut första hjälpen. Hur jobbar ni med alkoholfrågan?

emma: – Vi har handböcker och information vi ger nya studenter. Faddrarna har även fått utbildning. andreas: – I utbildningen ingår det riktlinjer om hur alkoholfrågan ska tas. Det handlar bland annat om att man inte ska hetsa någon att dricka. Det ska också alltid finnas alkoholfria alternativ. Skulle man kunna erbjuda en alkoholfri mottagning för de som vill?

emma: – Jag tror nästan inte det. Om det finns små grupper som har en alkoholfri mottagning för sig får de inte samma band till de övriga. Däremot ska det alltid finnas ett alkoholfritt alternativ på alla aktiviteter där

det förekommer alkohol. andreas: – Alkohol är tyvärr en stor del av studentlivet och även tradition, men jag tror att det skulle gå att genomföra, helt klart. Hur viktigt är ett kårhus för de nya studenterna?

emma: – Jag tror det är jättebra. På senare tid har andra studentpubar gått dåligt, och ett kårhus kan samla människor på ett annat sätt. Man vet att om man går dit så finns det folk där. andreas: –  Jätteviktigt. Vårt kårhus, Kårhuset Origo, för samman många människor och stora som små grupper kommer dit när de vill hitta på något. Där finns nattklubb, Efter-plugg-pub och sittningar, men Kårhuset Origo är även en studieplats under dagtid. anders samuelsson

I första numret förra hösten pratade Vertex med Annie Åkerlund, som då skulle inleda sina studier i Umeå. Hon hade valt och kommit in på polisutbildningen, bland annat för att det kändes som ”ett spännande och utmanande yrke där man får hjälpa människor”. Ett ett år senare ringer Vertex upp för att prata lite om det gångna året och om hur hon ser på framtiden. Hur sammanfattar du första året som student?

– Spännande, intensivt och roligt. Vad har varit roligast?

– Det är nog sammanhållningen i klassen. Man har fått många nya bekantskaper och samtidigt fått lära sig mycket nytt. Vad har varit svårast?

– Perioder av hemlängtan. Jag har min kille och familj 65 mil bort och det har känts jobbigt. Sen kommer man under utbildningen på saker som kan hända i ens framtida jobb, vilka situationer man kan hamna i som polis. Man frågar sig hur man kommer reagera när man till exempel ska lämna dödsbud. Jag funderade på det här redan innan men det har blivit mer och mer sedan jag började utbildningen. Har du hunnit med något regelrätt studentliv?

– Inte mycket. Vi har ett eget kårhus och det blir någon fest ibland. Men det är mest umgänge inom utbildningen och jag har aldrig varit på några av de andra kårhusen. Har det känts som rätt val hela tiden?

– Ja, helt klart. studentlivet börja, med festerna och bakisångesten. Tentaplugg och spex. Nationsliv och kårliv. En helt ny värld som jag utforskar med en barnslig iver. Jag vill testa allt! Folk som inte varit i

Umeå brukar fråga vad som gör staden speciell. Jag svarar alltid kulturen och studenterna. Studenterna ger staden en ny puls, med nya intryck och förhoppningar som ständigt färgar staden i nya färger. Som Norrlands ”storstad” är Umeå sedan länge kulturens

vertex 6: 2013

högborg med allt från alternativ pop och hardcore-kultur till influenserna från konstnärerna och designerna från Konstnärligt campus. Det är en salig blandning där allt och alla får plats och den stämningen genomsyrar hela staden. har svårt att få ett rum i korridor kan man alltid starta ett kollektiv med några nya vänner. Det tog mig allt för länge att inse detta, men sedan hamnade jag rätt. Underbara Ålidhem. Det brukar Om man som jag

nedsättande kallas ”studentghettot” men jag ser det enbart som positivt. Blandningen av olika länders kulturer, studenter och barnfamiljer gör det till en trygg och spännande miljö. Där finns allt du behöver. Mat, vänner och gemenskap. Oavsett vart du hamnar i denna stad, finns värme och öppenhet. Kom som du är, välkommen till ditt nya hem. CALLE EKBLOM KÄCK

som började kulturjournalistprogrammet hösten 2011

För ett år sedan sade du att du var lite orolig för skjutmomentet. Hur gick det egentligen?

– Vi började efter jul och det gick bra, men var svårt och ovant. Det känns som det går bättre och bättre ju tryggare man blir med vapenhanteringen. Hur är känslan inför kommande termin?

– Den är bra. Det känns som det börjar på riktigt nu. Man ska söka aspirantplats och börja göra val inför framtiden. Så nu får man komma ut ur studentbubblan. ANDERS SAMUELSSON

13


aaCampusaendaaaaaaaaaaaaa aaKursaittaraturaaaPaaaaraaaPapparaaaBaacaaa aaEaaaataaaEďŹ&#x20AC;aativtaaaMiajĂśaaaaamisataa

www.campusbokhandeln.se Umeü Uni vers i tet - Sa mhä l l sveta rhus et - S103 - 901 87 Umeü

www.umekajak.se

Tänker du bli en riktigt vass ingenjÜr, med ett soft liv utanfÜr jobbet?

Kajakturer i havsmiljĂś Guidade turer och uthyrning i Karlsborg/Holmsund och Skeppsvik

Hos oss für du balans i livet. Vi ska anställa 70 tekniker och ingenjÜrer pü fyra ür. Läs mer om de utvecklande utmaningarna som jobben erbjuder pü skekraft.se

Studenter har 100 kr rabatt pĂĽ guidade turer i Karlsborg/Holmsund.

SJĂ&#x2013;BERGS TREND Klippning, färgning, festuppsättning, skäggtrim, permanent, blekning, slingor, inpackning och luggklippning 6OJWFSTVN tWBSE ,VOHTHBUBO tWBSE MĂ&#x161;S

www.sjobergsfrisorer.se

14

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013


RÖRELSEGLÄDJE FÖR ALLA. I VATTEN OCH PÅ LAND!

Utmaning, äventyr eller avkoppling? Hos oss får du allt! Med Medley Umeå Simhalls breda utbud behöver du aldrig välja mellan gym, gruppträning eller bad. :MLEVXMPPSGLQIHIRFEWXY¾SXXIWSQZMRXIVXMHPMKKIV på land i anslutning till simhallen. Så oavsett om du gillar gym, gruppträning eller bad så ½RRWHIXRoKSXJ}VEPPE Läs mer på medley.se/umea-simhall

vertex 6: 2013

15


Kvinno- och tjejjouren i umeĂĽ StĂśd och rĂĽdgivning fĂśr Dig som har varit utsatt fĂśr +RWÂ&#x2021;9nOGÂ&#x2021;gYHUJUHSS

Kontakta oss!

.YLQQRMRXUHQ 7MHMMRXUHQ

www.kvinnojoureniumea.se umea.tjejjouren.se

Det kreativa facket

Enda 100 k st ron fĂśr h or studi ela etide n!

Volodja Torsdag 7 november Kl. 12:10 - 12:50 Ljusgürden, Lärarutbildningshuset

fĂśr dig som studerar Kultur, KommuniKation eller logopedi Läs mer och bli medlem â&#x20AC;&#x201C; www.dik.se/student

Vetenskapsluncher

Tio torsdagar kl. 12.15. KafÊ Station Fri entrÊ. KÜp lunch eller fika i god tid. FÜredragen tar 20 minuter, efterüt finns tid fÜr frügor. 26.9 Vän med roboten Helena Lindgren, datavetenskap

31.10 Kan ny teknik berika äldre? Eva Waterworth, informatik

3.10

7.11

Att bedriva innovationsforskning med berÜringsskräck Erland Mürald, idÊhistoria

10.10 Ny magnetkamerateknik fÜrbättrar vürden vid stroke Anders Wühlin, medicinsk teknik 17.10 Kan tekniska innovationer lÜsa vüra miljÜproblem? Martin Hultman, idÊhistoria 24.10 Bättre träning och rehabilitering med realtids-feedback Krister Wiklund och Magnus Andersson, fysik

Snabbare hudcancerdiagnos med ljus och elektricitet Ida BodĂŠn, kirurgi och kemi

14.11 Ansiktsigenkänning ersätter entrĂŠkort? Per Kvarnbrink, tillämpad fysik och elektronik 21.11 Lärande med stĂśd av teknik JĂśrgen From, pedagogik 28.11 Pacemaker fĂśr hjärnan â&#x20AC;&#x201C; nya mĂśjligheter fĂśr kropp och själ Patric Blomstedt, neurokirurgi

www.umu.se/forskning/vetenskapslunch

16

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013


DET HJÄRTAT BRINNER FÖR vertex 6: 2013

17


Namn: Joakim Henriksson. Ålder: 28. Pluggar: Lärarprogrammet i musik och engelska. Ideellt uppdrag: Organiserar musik i Pingstkyrkan. Bor: Öst på stan. Kommer från: Kristinehamn, Värmland. 

NÄR ENGAGEMANGET BL Självförverkligande är på modet idag, men att satsa på sig själv måste inte konkurrera ut omtanken. Tvärtom. Vertex har träffat tre studenter som engagerar sig för att förbättra andras liv.

Han organiserar och genomför den musik som hör till de kyrkliga sammankomsterna och ger ibland uppträdanden ihop med andra frikyrkomedlemmar. Ibland leder han sammankomster också.

I Pingstkyrkan Öst på Stan träffar vi Joakim Henriksson. Han tar ton och bränner av några melodier på flygeln i den folktomma kyrksalen och det

Att hjälpa till på olika sätt i Pingstkyrkan har varit självklart under åren och Joakim har tidigare bland annat varit ungdomsledare. Kontakten med

18

klingar vackert mellan väggarna. Han är musiklärarstudent med inriktning mot högstadiet och han fokuserar på musik i sitt uppdrag som volontär.

unga människor var något han trivdes superbt med och som senare fick in honom på lärarspåret. – Alla förstår nog inte hur mycket tid man lägger ner, säger han om sitt nuvarande ideella uppdrag, men förklarar (mest på skämt) att vissa kurser på lärarprogrammet inte är jättehårda heller. Att besökarna i Pingstkyrkan är en bred målgrupp, allt från studenter

vertex 6:  2013


FOTO: REBECCA GÖRANSSON

LIR EN LIVSSTIL till gamla, är en utmaning – gemenskapen är viktig och det gäller att skapa program som passar så många som möjligt så att alla känner sig välkomna. Den yngre publiken gillar kanske mycket hamrande på trummorna medan den äldre generationen sällan gör det. Men vitsorden är oftast goda och rymmer allt från ett standardiserat ”bra jobbat” till att Joakim varit riktigt duktig. Och som topping

vertex 6: 2013

på det så får han ju göra det han tycker är roligt; sjunga och spela gitarr, piano och trummor. Så fritiden då, är den ledig från både musikstudier och diverse ideella uppträdanden? – Jag spelar musik, säger han. sidan av studierna på socionomprogrammet arbetat som volontär på bris, Barnens rätt

Olle Karlsson har vid

i samhället, något som han alldeles nyligen upphört med på grund av bris omorganisation från volontärer till anställda. Till bris kommer mejl och samtal från barn och ungdomar som vill ha en vuxen att prata med. Olle förklarar att man som volontär på bris kan chatta, svara på mejl eller ta emot telefonsamtal. Själv föredrar han utan tvekan telefonsamtalen. – Det är något extra att prata med

någon direkt, röst mot röst, menar han. Ibland blir arbetet påfrestande. Dels kan man bli trött när alltför många ringer för att testa en och se hur man reagerar, och dels kan samtal vara från unga människor som har det svårt och inte mår bra. Då gäller det att hänga av sig ”bris-rocken” efter passet så att * FORTS. PÅ SIDAN 20

19


n BRIs, (Barnens rätt i sam­ hälle­t) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden svensk förening som verkar för barn och ungdomars rättigheter i Sverige. Den bildades 1971 efter att en 3-årig flicka blivit misshandlad till döds av sin styvfar. Verksamheten har byggts på ideellt arbete samt ekonomiska bidrag och gåvor, men genomgår nu under den nya generalsekreteraren Kattis Ahlström stora omorganisationer med fokus mot anställda snarare än volontärer. Tanken är att öka tillgängligheten genom att kunna ha öppet längre tider.

Namn: Olle Karlsson. Ålder: 21 år. Pluggar: Socionomprogrammet. Ideellt uppdrag: BRIS telefonjour. Bor: Nydalahöjd. Kommer från: Ursviken, Skellefteå. 

FOTO: REBECCA GÖRANSSON

n Förbundet Djurens Rätt är en ideell och partipolitiskt obunden djurrättsorganisation. Föreningen har drygt 30 000 medlemmar och utgör därigenom Sveriges största djurskydds- och djurrättsorganisation. Djurens Rätt arbetar genom att informera allmänhet och beslutsfattare om situationen för djur som utnyttjas inom t.ex. livsmedelsindustrin och pälsindustrin. Arbetet bedrivs till största del på gräsrotsnivå, men även inom etablerade samhällsorgan som Jordbruksverket och de djurförsöksetiska nämnderna. n Pingströrelsen är en gemenskap av nästan 500 frikyrkoförsamlingar, anhängarna kallas pingstvänner. Pingstväckelsen kommer från USA och nådde Sverige i början av 1900-talet. Med 600 missionärer i 50 länder över hela världen är den svenska Pingströrelsen en av världens mest missionerande frikyrkorörelser, sett per capita. Missionsarbetet rör bland annat fattiga och utslagna och både skolor, kyrkor och sjukhus har byggts utomlands. Nationellt är de mest kända för klädinsamlingar för försäljning inom Sverige samt frakt till behövande utomlands.

Namn: Joel Olofsson. Ålder: 26 år. Pluggar: Socionomprogrammet. Ideellt uppdrag: Sprider djurrättsliga idéer genom Förbundet Djurens Rätt. Bor: Ålidhem. Kommer från: Sundsvall. 

* FORTS. FRÅN SIDAN 19:

man inte tar med problemen hem. Något bokstavligt tack får Olle sällan, av naturliga skäl. Han menar att de barn och ungdomar som ringer BRIS har fokus inställt på själva samtalet och de problem som diskuteras. Och med en främling dessutom. Han behöver heller inget tack, utan känner att det han gör är ett viktigt jobb och att det kommer att hjälpa honom i den kommande rollen som socionom. Olle är inställd på att i framtiden jobba med barn och ungdomar och den samtalsträning och det titthål in i ungas liv han får ger en prak-

20

Du ger bort tid, men får så mycket tillbaka, sammanfattar han sitt ideella uppdrag tisk bild av mycket som kommit upp under utbildningen. – Du ger bort tid, men får så mycket tillbaka, sammanfattar han sitt ideella uppdrag på bris. underhållning eller kläder, utan har ett egenvärde. Det tycker Joel Olofsson. Han är vegan Djur är varken mat,

FOTO: AMANDA OLOFSSON

och medlem i Djurens Rätt, och djurrättstankarna har funnits med honom länge. När han tog steget och blev vegan var det efter grundliga överväganden av för- och nackdelar. Veganism handlar inte bara om vad man äter, menar han, utan är ett ideologiskt ställningstagande. Till exempel bär Joel varken päls- eller skinnkläder och han använder inte djurtestade produkter. I organisationen Djurens Rätt är det inte mer än några timmar per månad han jobbar med namninsamlingar eller mässor – men veganismen omfattar hela hans liv. – Det är en livsstil, förklarar han. Eftersom han bryter mot köttätar-

normen blir han då och då ifrågasatt, och ogenomtänkta kommentarer kan komma när människor förvånas över att han kan leva utan att konsumera djur. Djuren han engagerar sig för kan av naturliga skäl inte tacka honom för stödet han ger, men Joel är helt övertygad i sin roll som djurrättskämpe. ligger honom varmt om hjärtat är nykterhetsfrågor – och avskaffandet av monarkin i Sverige. – Jag har ett engagemang i många frågor, förklarar han. Och just detta solidaritetstänk gissar han har lett honom in på studierna i socialt arbete. Andra frågor som

ANNELIE MARKGREN

vertex 6:  2013


UMEÅ GYMNASTIKFÖRENING behöver LEDARE till

Artistisk-, Trupp- och Barngymnastik.

Intresserad? Vänligen kontakta Umeå Gymnastikförening kansli: tel 090-12 39 19, e-post: kansli@umeagf.se eller besök oss på Välkomstmässan vid Umeå Universitet.

T T I Ö 0

Ä N S 1

LLGAR TEN 3

JACOB HASHIMOTO / SUPERABUNDANT ATMOSPHERE t.o.m 13 okt

Tusentals ellipser av bambu och siden hänger från taket i distinkt svarta trådar, bildar en molnformation som tycks tränga ned genom taket. SERIER FRÅN NORR t.o.m 13 okt

Max Andersson, Gerd Aurell, René Engström, Anneli Furmark, Armita Ghazinezam, Joanna Hellgren, Mats Jonsson och Sofia Karlström.

Sola för hälsans skull!

FELICE VARINI / NIO DANSANDE BÅGAR t.o.m 15 jan 2014

En platsspecifik, tredimensionell målning svävar över Bildmuseets entréplan. Till en början fragmentarisk, men inför betraktarens ögon fram som hela former. OWL PROJECT 25 aug-15 sept

Max Andersson, Gerd Aurell, René Engström, Anneli Furmark, Armita Ghazinezam, Joanna Hellgren, Mats Jonsson och Sofia Karlström. THEATRICAL FIELDS 29 sept–5 jan

ceras D-vitaminet som produ r en avha ar i kroppen när vi sol r hälsa vå för görande betydelse nde. na fin lbe och vårt dagliga vä kylför att ar vis Modern forskning ancer tac sta pro och ningsvirus, bröstlp hjä d me s rka förebyggs och motve ga nli va n de n av UV-ljuset vi får frå tom får vi solen eller i solarier. Dessu nande fin lbe vä en härlig känsla av samt rg nfä bru när vi får en vacker e. rm vä en stunds vila och

Drop-In solarium för dig som kräver lite mer!

U S N H 2

Om det teatrala inom performance, film och video. Judith Barry (USA), Stan Douglas (Kanada), Marcel Dzama (Kanada), Joan Jonas (USA), Isaac Julien (Storbritannien) och Constanze Ruhm (Österrike). STÉPHANE COUTURIER / MELTING POINT 24 nov-5 jan 2014

Fotografiska dubbelexponeringar från Chandigarh, Brasilia, Barcelona och Havanna. Staden som ett instabild och dynamiskt arkitektoniskt landskap

Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

Alltid fri entré. Mer program finns på Bildmuseets webbplats och facebooksida. Välkommen!

Öppet alla dagar

6.00-22.00 www.suntan.se

vertex 6: 2013

21


Kulturhuset Klossen på Ålidhem Ålidhems centrum

1500 kvm kultur. Vi har studierum, replokaler, föreningslokaler och teaterlokaler bland mycket annat. Framförallt finns här plats för dina idéer & initiativ.

JA ZZ

Studiefrämjandet i Umeåregionen studieframjandet.se/umea * 090-13 57 00 Vi har kontor i Kulturhuset Klossen på Ålidhems centrum, samt på Ridvägen.

Boka före alla andra – bli medlem

Biljetterna till Klungans »På rätt sida om okej« släpps den 25 september. Som medlem i Umeå Teaterförening har du förtur om du beställer till minst tre av 33 produktioner. Medlems- dvs scenpassrabatter 20–100 kr. Anmäl dig på umeateaterforening.se

klungan »På rätt sida om okej« 15 jan–22 feb 2014 45 kr medlemsrabatt

Läs mer i programtidningen Rajden och umeateaterforening.se Biljetter: 090-13 31 80, biljettcentrum.com info@umeateaterforening.se 090-77 08 70

22

Matfrånkl.19 Livemusikfrånkl.20 Torsdagar–StudionFolketsHus

www.umeajazzstudio.se

vertex 6:  2013


kultur: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

Turnépremiär för miskowsky i Umeå Lisa Miskowsky, Jack Vreeswijk och Alex Schulman uppträder alla i Umeå i höst – och Kultur på campus bjuder som vanligt på gratiskultur.

Namn: Emil Nilsson-Mäki. Ålder: 30 år. Aktuell: Regissör för Skuggteaterns nya pjäs ”Hem, ljuva Ålidhem”. Bor: Öst på stan.

Ålidhem tar plats på scenen Hem, ljuva Ålidhem. Så heter Skuggteaterns kommande föreställning som utspelar sig på välkänd mark för Umeås studenter. Pjäsen handlar om två personer som är uppvuxna på Ålidhem, i likadana lägenheter men med olika förutsättningar. Den ena kommer från fattiga förhållanden, den andra har det bättre ställt, med föräldrar med akademisk bakgrund. Deras vägar skiljs åt efter grundskolan och de lever sina fortsatta liv på varsitt håll. Föreställningen startar med att den ena huvudpersonen, vars minne triggas genom branden på Geografigränd 2008, börjar minnas tillbaka och fråga sig vad som hände med barndomsvännen. Via en återblick till 80-talet jobbar sig handlingen ända bort till framtiden. – Det hade varit lätt att fokusera på en specifik händelse, eller ett särskilt tema, men jag ser pjäsen som en tavla där vi snarare ska försöka gestalta en helhet av Ålidhem, förklarar regissören Emil Nilsson-Mäki. Förutom regissören Emil NilssonMäki utgörs ensemblen av två skådespelare, två dansare och två musiker.

Tillsammans ska de gestalta manuset skrivet av Elin Ruuth. Emil Nilsson-Mäki säger att det var intressant att se hur Lulebon Ruuth tog sig an Ålidhem med nya fräscha ögon. Han säger vidare att det inte var lätt att besluta hur Ålidhem skulle presenteras i föreställningen och vilka historien skulle kretsa kring. – Det finns ingen sann bild av Ålidhem, för det finns en sanning för varje människa. Men vi gjorde både kvantitativa intervjuer med personer som är uppvuxna eller verksamma här och enkätundersökningar rörande Ålidhem och trivsel. Det var en positiv och optimistisk bild vi fick och många kände frustration över den negativa bild som Ålidhem dras med, framför allt i media. Emil NilssonMäki har man precis kommit igång med repetitionerna. Ensemblen är heltidsanställd och ska sammanlagt jobba nio veckor med att färdigställa pjäsen. När Vertex träffar

Varför just Ålidhem?

– Till att börja med skiljer det sig från andra miljonprojekt då det inte är en ö i utkanten, som till exempel Rinkeby, utan är en del av staden. Sen finns det mycket historia här. Dung-

enkravallerna på 70-talet till exempel och det finns så många historier här jämfört med till exempel Grubbe. Det finns också en differentiering bland de boende där barnfamiljer, invandrare och studenter alla försöker hitta ett sammanhang att verka i. har premiär den 11 oktober på Klossen, Ålidhem, och är den tredje delen i triptyken om Umeå. De två tidigare har kretsat kring Mentalsjukhuset på Umedalen samt hur Hagamannen påverkade de boende på Haga. På frågan om han skulle vilja fördjupa sig i andra delar av Umeå svarar Emil Nilsson-Mäki att det är frågan om en balansgång. – Inget är planerat, men det finns en hel del historiska händelser som skett. Häxbränningar, hängbacken och annat som kan vara spännande. Men man måste göra skillnad på vad som är intressant rent historiskt och vad som funkar som teater. Enligt mig har teatern bland annat till uppgift att koppla till samtiden, och inte bara gestalta ett historiskt skeende. Hem, ljuva Ålidhem

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Efter fjolårets succé i Melodifestivalen har det varit tyst om Lisa Miskowsky. Anledningen är arbetet med kommande skivan Umeå, som hon skrivit Miskowsky. och producerat tillsammans med Peder och Anders Stenberg, till vardags i Deportees. Turnépremiären hålls den 4 oktober på Aula Nordica i hemstaden Umeå och följs av en längre Sverigeturné. Få svenska låtskrivare är lika välkända som Cornelis Vreeswijk. Den 29 septembe­r kommer sonen Jack Vreeswijk till Umeå för att bjuda på delar ur sin fars repertoar. Jack tolkar, tillsammans med sina musiker, Cornelis låtar och bjuder på historier om sin legendariska pappa och om hur vissa låtar kom till. Exklusivt för denna turné finns möjligheten att ta del av Cornelissällskapets utställning om Cornelis. Alex Schulman tillhör en av nöjessveriges mest kända profiler. Från sin blogg, via det egna webbteveprogrammet Schulman Show, till författarskap, podcastsuccé tillsammans med radarpartnern Sigge Eklund kommer nu hans show till Umeå. I föreställningen ”Älska mig” tar han ett grepp på det han kallar vår tids folksjukdom – bekräftelsebehovet. Men det är också Alex Schulmans egen historia, där han berättar om hur bekräftelsebehovet, på gott och ont, har format honom till den person han idag är. 13 december på Idunteatern. Kultur på campus hade strax innan Vertex pressläggning börjat släppa några av de namn som ska bjuda studenter på underhållning under hösten. Torsdag 31 oktober kommer till exempel Stockholm Jazz Orchestra till Ljusgården i Lärarutbildningshuset för att bjuda på nytt material från den skiva som släpps i september. Fler gratisarrangemang finns på www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/kpc/

KULTURKRÖNIKAN: // Gustav borsgård om KULTURHUVUDSTADSÅRET 2014: Den som har valt att fatta posto vid Umeå universitet detta läsår torde ha en hel del godis att se fram emot ur kultursynpunkt. Efter årsskiftet infaller nämligen det mytiska årtal som det känns som att staden har hållit andan inför ända sedan den stora stadsbranden – det är 2014, kulturhuvudstadsåret! svar på vad detta innebär, vad alla grävmaskiner i centrum har varit bra för, vad de hjärtformade föremålen längs Rådhusesplanaden egentligen tjänar till. Äntligen ska vi få ett

vertex 6: 2013

DET ÄR NOG 2050 SOM GÄLLER

Regnbågens slut är här! Äntligen ska Umeå bevisa att hon...

göra egentligen? Vilka happenings har vi att se fram emot? Villrådig surfar jag in på kommunens hemsida och letar febrilt efter pråliga initiativ, tunga bokningar. Jag kan se det hela framför mig: Springsteen och Dylan i duett! Doris Lessing hoppar med motorcykel över Umeälven! Hologram av Sartre på Apberget! Jag hittar inte så mycket i ... ja, vad är det vi ska

den stilen – däremot snubblar jag över en artikel som kungör att ”satsningen på Europas Kulturhuvudstad ingår i Umeås långsiktiga utvecklingsstrategi fram till år 2050”. År 2050, ja. Det är där regnbågen slutar. Lagom till min sextiosexårsdag. GUSTAV BORSGÅRD

WEBB: Följ Gustav Borsgårds blogg på vertex.nu/blogg

Namn: Gustav Borsgård. Ålder: 29. Gör: Läser vid Biskops-Arnös författarskola, recenserar böcker för Vertex och bloggar på vertex.nu

23


Thomas Vinterbergs Jakten skildrar effektivt hur det lilla kan sätta igång det stora, men framför allt hur oresonliga och vidriga människor kan bli vid känslomässig chock.

film/DVD :

FILMRÖNIKAN: MAGNUS F BERGSTRÖM OM RÖRLIGA BILDER

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

BEN AFFLECKS EVIGA KAMP Folk tror inte längre på andra chanser. Ett enda misstag, sen stämplas du som förlorare. I filmvärlden måste därför varje misslyckande vägas upp av en minst lika stor succé, annars är du rökt för alltid. Men det finns de i Hollywood som tvingats in i en evig kamp. Jakten på ny acceptans hos både kollegor och tittare. Deras mest tydliga ansikte utåt tycks vara Ben Affleck. Efter att ha vunnit en Oscar för manuset till Good Will Hunting låg världen för hans fötter, vad som helst kunde hända. Glansen slocknade sen både på och utanför duken, genom bottennappet Daredevil och förhållandet med Jennifer Lopez som kulminerade i megakalkonen Gigli. Affleck emellertid visat världen vilken otroligt stark känsla han faktiskt har för filmmediet. Bakom kameran har han levererat magnifika filmer som Gone Baby Gone och nu senast Oscarbelönade Argo, där han även spelade huvudrollen. Ändå fortsätter han vara ett ifrågasatt namn. När det nyligen blev klart att han ska få mantla den ikoniska rollen som Batman i uppföljaren till Man of Steel, så exploderade därför internet i ett nördinferno. På senare år har

Visst är jag själv skeptisk,

men jag kan inte annat än känna en väldigt stark sympati för Afflecks eviga kamp mot oövervinnerliga odds. Vi måste sannerligen bli bättre på att ge varandra en andra chans. Och Ben Affleck, om någon, har verkligen förtjänat det. Magnus F. Bergström

24

Jakten. Obehaget växer sig starkt när Lucas anklagas för ett av de värsta tänkbara brotten.

Ofta obehagligt trovärdig jakten Genre: Drama Regi: Thomas Vinterberg Med: Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport m.fl. Betyg:

Lucas lever ett ensamt liv när allt börjar gå åt rätt håll för honom. Han finner kärleken och får goda

nyheter i kampen om vårdnaden för sin son. Men plötsligt anklagas han för ett av de värsta tänkbara brotten och måste kämpa både för att rentvå sig och hålla ihop det liv han byggt upp. Vinterbergs senaste är inte lika vass som hans fantastiska Festen, men obehaget växer sig nästan lika starkt. Jakten skildrar väldigt effek-

oblivion Genre: Science fiction Regi: Joseph Kosinski Med: Tom Cruise, Olga Kurylenko m.fl. Betyg:

Efter att ha överlevt en utomjordisk attack är Jorden så fördärvad att den snart kommer vara obeboelig. Människorna har börjat emigrera från planeten, men Jack är en av få arbetare som är kvar för att säkerställa de sista resurserna. Tills han börjar komma en mörk hemlighet på spåren. Det är svårt att veta om Oblivion är medvetet kliché, som en slags hyllning till klassiska scifi-filmer. För även om grunden är otroligt medryckande så går plagiaten av gamla idéer stafett genom berättelsen. Däremot görs det med en sådan träffsäkerhet, men framför allt med så otroligt hänförande bilder, att filmen lyckas hålla min fulla uppmärksamhet. En uppenbart större fest för ögat

tivt hur det lilla kan sätta igång det stora, men framför allt hur oresonliga och vidriga människor kan bli vid känslomässig chock. Filmen skildrar det på smått otänkbara sätt, utan att för den delen kännas overklig. Tvärtom känns den ofta obehagligt trovärdig. Inte minst tack vare skickliga skådisar. magnus f. bergström

Star trek into darkness Genre: Science fiction Regi: J.J. Abrams Med: Chris Pine, Zachary Quinto m.fl. Betyg:

Star Trek. En popcorn-rulle än för tanken, men också ett tillfälle att bli lite nostalgisk. magnus f. bergström

Besättningen på Enterprise har blivit ett väl sammansvetsat team, men när de ställs mot en oanat destruktiv kraft sätts deras lojalitet på prov. Alla komponenter finns för att det här ska vara en fantastisk science fictionfilm, både för Star Trek-fantaster och ordinarie filmälskare. Precis som den tidigare filmen. Tyvärr saknar den de starka överraskningsmomenten och samma känsla av allvar, att karaktärerna är i verklig fara för sitt liv. Uppföljaren försöker ständigt övertyga oss om att dessa delar finns kvar, men lyckas inte. Men vi lämnas åtminstone med en skön popcorn-rulle och tron att Abrams kan göra ett bra jobb med nya Star Wars-filmen. magnus f. bergström

vertex 6:  2013


musik:

På extremt bred londondialekt sjunger/pratar/rappar King Krule på ett rått men oemotståndligt sätt. Det opolerade är en del av hans charm, tycker Vertex recensent.

Musikkrönikan: Erik hillbom om Musik här och där

Namn: Erik Hillbom. Ålder: 27 år. Gör nu: Frilansande journalist som brinner för musik och matlagning.

King Krule. Heter egentligen Archy Marshall och är 19 år.

Oh så bra när man förstår 6 feet beneath the moon Artist: King Krule Skivbolag: XL Recordings/True Panther Sounds Betyg:

King Krule, eller Archy Marshall som

han egentligen heter, är en för mig ny bekantskap. Hans debut, 6 Feet Beneath the Moon, är en salig mix där han blandar beats av hiphop-karaktär med

jazz, brit-pop och jazz/funk-musik. Det är minst sagt svårt att genre-bestämma denna 19-åriga talang. På extremt bred londondialekt sjunger/pratar/rappar han på ett rått men oemotståndligt sätt. Produktionen är oftast enkel (bas, gitarr och sång/rap och ibland även trummor), men den är så finstämd och känslotyngd att fler pålägg enbart skulle kännas krystad. Ibland känns Krule lite väl opole-

WHERE DO YOU STAND Artist: Travis Skivbolag: Red Telephone Box Betyg:

vertex 6: 2013

CALLE EKBLOM KÄCK

ning. Bästa spår: ”Mother”, ”New Shoes” och ”The Big Screen”.

En Låt om året Artist: leppen Skivbolag: playground music Betyg:

Dan Lepp kallades Leppen under tonåren. Ett namn som han själv hatade då men som han nu återvänt till och tagit som artistnamn. Albumet som han nu släpper har tagit tid att färdigställa, närmare bestämt ett decennium och titeln ”en låt om året” verkar därmed överrenstämma med produktionstakten. Leppen gör hemmasnickrad pop med få komponenter där tempot är långsamt och sången nästan viskande. Texterna är personliga och självutlämnande, uttrycket är ärligt och melodikänslan finns där. Även om jag saknar något spår som sticker ut från den likartade ljudbilden på albumet så är det hudnära uttrycket beundransvärt. En låt om året påminner om att det är i de små gesterna som också det briljanta ofta ligger. ERIK HILLBOM

rad, men det är också hans charm. Hans texter är rytmiska med rapgroove och poetiska i sin enkelhet. Han jobbar en hel del med repetition av meningar eller ord vilket gör musiken extra suggestiv. Detta album är knappast perfekt eller överproducerat utan kräver sin lyssning och “rätt inställning”, vad nu det innebär. Men när du förstår det så är det oh så bra.

CALLE EKBLOM KÄCK

dva Artist: Emika Skivbolag: Ninja Recordings Betyg:

Leppen. Snickrar sin pop hemma. Travis tillhör samma tradition som

U2, Oasis och Coldplay. Svulstig arenapop som vill vara alternativ och topplist-hittig på samma gång. Jag förknippar för evigt Travis med hitten “Why does it always rain on me” och oförglömiliga covern av Britney Spears “Hit me baby (one more time)”, men på deras sjunde studioalbum har kvartetten från Glasgow utvecklats och hittat något nytt. Detta nya är på intet sätt banbrytande, men känns ändå fräscht för att vara dem. Efter några låtar tröttnar jag dock på återupprepningarna och låtarnas likhet. Det är en helt okej mysskiva som lämpar sig bäst som bakgrundsmusik för studier eller matlagning. Den är däremot lite för intetsägande för djupare finlyss-

Jag kan inte släppa basen. Det är en djup och medryckande bas som griper tag i mig. I övrigt påminner Emikas debut om en mörkare Jessie Ware, en soulig electro-pop. Jag upptäcker mig förförd av produktionen med dess djupa hypnotiserande basar och svängiga hiphop-trummor. Röstmässigt påminner Emika stundtals om både Enya och Florence Welch. I musiken hör jag spår av både James Blake och The Weeknd. Produktionen är grundad på ett house-groove i bakgrunden, med en stor ljudbild med atmosfäriska stråkar och synthar. Dessa ger de ganska deppiga och melankoliska låtarna ett ordentligt driv. Det är suggestiv pop när den är som bäst, ett perfekt soundtrack att vakna upp till under höstruskiga septembermorgnar. CALLE EKBLOM KÄCK

PUBLIKEN HAR SISTA ORDET

Under sommaren har vi fått vänja oss vid en tråkig utveckling för många av landets musikfestivaler. I vad som nästan kan beskrivas som en epidemisk utbredning har festival efter festival varit tvungen att ställa in eller helt och hållet läggas ner. Siesta i Hässleholm, Sundsvalls Gatufest och Peace and Love i Borlänge är festivaler som på grund av svikande biljettförsäljning och gamla skulder ställde in, och det är bara några exempel – och bara i år. Värt att notera är att den sistnämnda festivalen, Peace and Love lockade runt 50 000 besökare för något år sedan och därmed var en av Sveriges största festivaler. Västerbotten och Umeå är inte heller skonat från festivaldöden då Täfteåfestivalen, som arrangerats i Täfteå utanför Umeå i mitten av juni i elva år, nu i början av sommaren lades ner. så är det självklart trist när stora festivaler inte längre blir av, det är en förlust oavsett och gör musikklimatet fattigare. Däremot är det vi ser inte slutet för alla liknande musikfestivaler, det handlar istället om att kartan ritas om. Det är att publiken har det sista ordet, det är publiken som bestämmer om en festival blir av eller inte genom att de helt enkelt besöker den. Det är det positiva i den här annars beklagliga utvecklingen. Frågar du mig

ERIK HILLBOM Vertex betygsskala:

– Usel – Halvdålig – Ok – Klart bra – Lysande

25


Ersboda Folkets Hus hĂśsten 2013

Fredagsdans med start 20/9 ZLIPS LÜrdagsdans med start 14/9 BarraBazz Afterwork & Pubkvällar med underhüllning  

CURLING! Alla kan vara med! Kompisgänget 'Ă&#x161;SFUBHTGFTUFOt,POGFSFOTFO Specialpris fĂśr studenter 100:-/person

Kontakta oss fĂśr mer info! XXXVNFDVSMJOHTFtJOGP!VNFDVSMJOHTF t

Dagbio, matinÊ & kvällsbio Uppstart med kvällsbio 17/9

YOGA

TrivselcafĂŠ sĂśndagar kl 14 â&#x20AC;Ś och mycket annat  Allt finns pĂĽ vĂĽr hemsida ersbodafolketshus.se VĂ&#x201E;LKOMNA!

Street Map of Boston Torsdag 10 oktober Kl. 12:10 - 12:50 Ljusgürden, Lärarutbildningshuset

NybÜrjarkurser, fortsättningskurser och gravidyoga. Kursen innehüller: Fysiska Üvningar och andningsÜvningar, avslappning & meditation. FÜr anmälan och informationUMEĂ&#x2026; YOGASKOLA umeayogskola@mail.se www.sys.se

Med rum fÜr Skapande lÜrdag pü kulturcentrum Kulturarrangemang, eget skapande i ateljÊn, utklädning, dans, kafÊ och härlig stämning pü Kulturcentrum fÜr barn och unga. Kostnadfritt och Üppet fÜr alla. Klockan 12-15, lÜrdagar frün 21 september till 23 november. Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, entrÊ frün älvsidan. Varmt välkomna!

Läs mer pü www.umea.se/kulturcentrum

hela livet! Ă&#x2013;ppen verksamhet

Inspiration

Enskilda samtal Meditation BĂśn och nattvard i kapellet

Utopia - en temadag om hüllbart liv 17/9, kl 9.00-13.00 Konstnärligt Campus Umeü Pride-Kärlekens mässa 28/9, kl 14.30 Umeü stads kyrka Retreat - stilla dagar 15-17/11, TavelsjÜ Nog nu! En temadag om maskulinitet, vüld och fÜrebyggande arbete2/12, Aula Nordica

Grupper (anmälan) Ă&#x2013;va Mindfulness Sorgegrupp Klimatsmart mat Vi lagar mat och pratar hĂĽllbart liv Tro, Feminism och Aktivism Vi pratar jämställdhet och tro och provar att gĂĽ frĂĽn tanke till handling

www.kyrkanpacampus.se www.svenskakyrkan.se/umea

26

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013


Torgny Lindgren behåller hemligheterna om sig själv Vem är Torgny Lindgren? Är han den gåtfulle sagofarbrorn med pipa i mungipan som besvarar livsfrågor med saktmod och mild ironi? Eller är han Sveriges mest skickliga varumärkesbyggare genom tiderna, någon som har gjort karriär på att romantisera en glesbygd han inte har varit en del av på åratal? Frågan om vem Lindgren är har de senaste åren sysselsatt journalisten Kaj Schueler, som ägnat sig åt återkommande samtal med den västerbottniske författaren. Svaren – i den mån de förekommer – har sedermera tecknats ned och resulterat i intervjuboken Torgny om Lindgren. Schuelers text är Lindgrens författarskap. Ofta utgår samtalen från en särskild roman, varefter diskussionerna utvecklas i riktning mot såväl det estetiska som det biografiska. Genom samtalen får läsaren en snabbkurs i Lindgrens konstnärliga ideologi, likaväl som en levnadsteckning över författarens barn- och ungdomsår. Föga förvånande, sett till Lindgrens författargärning, landar samtalen ofta i filosofiska eller teologiska spörsmål. Lindgrens svar är ofta tvetydiga, ibland rent motsägelsefulla, vilket väl Utgångspunkten för

Torgny om lindgren

Kaj Schueler [Norstedts]

också – åtminstone i intervjusituationer – har blivit författarens signum. att Schueler i Torngy om Lindgren skulle ta sig bakom detta signum, ta sig bakom pipan så att säga, men Lindgren är en genomgående hal figur. När frågorna blir för rättframma gör Lindgren processen kort genom att helt enkelt undvika att svara. Kanske kommer den goda stämningen – eller Schuelers vördnad för den intervjuade – emellanåt i vägen. Som läsare kan man uppleva viss frustration när Lindgren fintar bort ännu en följdfråga med en slagfärdig formulering som säger allt och ingenting. Det finns stunder när jag önskar att Schueler vore Stina Lundberg Dabrowski. Det var min förhoppning

Samtidigt är det alltid en fåfäng förhoppning att hitta ”sanningen bakom” det ena och det andra. Att sanningen är en vacker tanke som tyvärr inte existerar, det kungör Schueler redan i förordet. Torgny Lindgren är väl snarast, liksom de flesta av oss, summan av alla sina roller. Den som förväntar sig avbön och tidsenlig transparens gör sig därmed icke besvär. Däremot finns här några timmars trevlig läsning för den som uppskattar småputtriga samtal mellan två uppenbarligen mycket intelligenta män som kliar varandra på ryggen. Gustav Borsgård

Namn: Torgny Lindgren . Född: 1938 i Raggsjö i Västerbotten. Bor idag: Rimforsa i Östergötland. Debuterade: Som poet 1965. Genombrott: med romane­n Ormens väg på hälleberget [1982], Senaste böckerna: Norrlands Akvavit [2007] och Minnen [2010]. Hans böcker har översatts till över trettio språk. Sitter också: På stol nr 9 i Svenska Akademien.

Vill du spela teater, prova skriva manus, regissera, sufflera, vara backstage?

Kom med i GROTTEATERN! Umeås äldsta amatörteaterförening. Inga krav på förkunskaper. Ledarledd verksamhet men också möjlighet att sätta upp egna pjäser. INFORMATIONSMÖTE om höstens verksamhet torsdag 12 sep. kl 19.00 Lokal: Kulturklossen, Ekonomstråket 6, Ålidhems centrum (bakom köpcentrat)

Läs mer på grotteatern.se

Välkommen!

SPELA PAINTBALL!

www.otcpaintball.se • 070-212 27 26

vertex 6: 2013

27


Ekologisk hudvĂĽrd

Hos oss hittar du ett stort urval ekologiska och naturliga produkter: Yogi och PukkatĂŠer, Salus, Senses of Nature m.fl. Varma sockar, thermoleggings Ekologiska hudvĂĽrdsprodukter Smycken, presentartiklar Med mycket mera.....

KURSLITTERATUR

Som student har du 10% rabatt mot uppvisande av stud. leg. Gäller endast ordinarie priser, ej presenkort eller kommissionsvaror. Ej heller pü Forevers Aloe Vera produkter.

Mix-Butiken

Din hälso- och presentbutik i Umeü

Jag erbjuder dig ansiktsbehandling, fotvürd, färgning av fransar & bryn, vaxning. Boka din tid via www.ecohudvard.se Som student für du 10% rabatt pü valfri behandling vid uppvisande av studentleg.

Välkommen! Ulrika Ă&#x2026;strĂśm

ecohudvard.se Sagagallerian GĂśtgatan 1 2 tr â&#x20AC;˘ UmeĂĽ Telefon: 070-304 49 10

28

Välkommen till Mix-Butiken, din hälso- och presentbutik i UmeĂĽ. ½TUSB,ZSLPHBUBO 6NFĂ&#x152;tt

www.suntlivumea.se

½QQFUNĂ&#x152;GSF MĂ&#x161;

FĂśr tjejer med rĂśtt blod. blod.

Ă&#x2026;kerbloms Universitetsbokhandel AB 3ÂŻ%)64503(&56.&ÂŻt 7"3%"("3t-½3%"("3

VĂ&#x201E;LKOMMEN!

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013


Salongen mitt i Campusområdet

Student/ Student/ Pensionärs-klipp: 290:pensionärs klipp: 290 :Klipp: 320:Klipp: 320 :Färg: 700-1000:Färg: 700 200:- 1000 :Elevklipp: Elevklipp: 250 :Hårförlängning: Hårförlängning: 2500:(100 slingor) 2700 :- (100 slingor)

Boka på

www.salongcut.se

Erika och Marie

eller ring 120720 Klintvägen 35 Umeå

      

  

    

Studenthälsan Välkommen till Studenthälsans föreläsningar, grupper och workshops på campus Umeå hösten 2013! Föreläsningar/workshops 16/9 Lär dig att hantera din talrädsla 9/10 Leva livet och hantera motgångar 4/11 ”Det är bara att bita ihop!” Hur du kan hantera stress och press under studierna. Grupper/kurser 1/10 Våga tala-kurs (6 träffar) 16/10 ACT - att hantera stress och främja hälsa (4 träffar) 15-17/11 Retreat - dagar i stillhet och tystnad Övrigt Tobaksavvänjning (3-5 träffar, individuellt) Livsstilsprofil (1 träff, individuellt) Aurora, det ljusa och lugna rummet Mer information och anmälan i kalendariet på: www.student.umu.se/studenthalsan

Studentcentrum

      

Är du student och vill utveckla dina talanger och färdigheter? Lära dig ett språk, spela gitarr eller socialt entreprenörskap? På studieförbundet Folkuniversitetet får du som medlem i kåren alltid 25%* rabatt på våra kurser och billigare kurslitteratur genom våra samarbetspartners.

Tågluff, weekend eller jordenruntresa? Välkommen in och boka din nästa resa hos oss! Kom in i butiken och inspireras! Nyligen har våra säljare besökt...

090-71 14 00 student.umea@folkuniversitetet.se folkuniversitetet.se Laila: Kenya, Tanzania

* Max 300 kr

vertex 6: 2013

Malin: Dubai

Katarina: Oman

Sara: Kroatien

Rådhustorget 9, Umeå 090-13 90 50 Vardag 9–18, lördag 11–15 www.resia.se/umea

29


Prova VK i 20 dagar fÜr 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress. Ev trafikavgift tillkommer. Erbjudandet gäller endast de hushüll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat pü VK de senaste tre münaderna.

DATORKRĂ&#x2026;NGEL? Du fĂĽr gratis hämtning och utkĂśrning + 20% rabatt om du är student. Ring 076-103 03 97 www.pcverkstan.net

INTRESSERAD AV MĂ&#x201E;NNISKOR? Vi erbjuder kurser i: Č&#x2C6;ÂĄÂ&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x201D;Â&#x2014;Â?Â&#x2020; Č&#x2C6;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2018;Â?Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2DC;¤Â&#x201D;Â&#x2020; Č&#x2C6;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2018;Â?Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2013;Â&#x152;ÂĄÂ?Â&#x2022;Â&#x2013; Č&#x2C6;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2022;Â&#x2013;Ă&#x161;Â&#x2020; Č&#x2C6;¤Â?Â&#x2030;Â&#x2C6;Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2020; Č&#x2C6;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x152;Â&#x2018;Â?Â&#x2022;Â&#x2019;Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2018;Â&#x201D;

Â&#x2039;Â&#x2DC;ÂĄÂ?Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2022;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2022;Â&#x2018;Â?ÂĄÂ&#x201D; Â&#x2039;Â?Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x192;Â&#x2020;Â&#x192;Â&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2DC;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2C6;Ă&#x161;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2022;ÇŚ Â&#x2DC;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2022;Â&#x192;Â?Â&#x160;Â&#x2021;Â&#x2013;Ǥ Ă&#x161;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022; Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2018;Â?Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2013;Â&#x152;ÂĄÂ?Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2C6;Ă&#x161;Â&#x201D;Â&#x201E;Â&#x2014;Â?Â&#x2020;Č&#x2039;  Č&#x152;ÂĄÂ&#x201D; Â&#x2021;Â?Â&#x201D;Â&#x2039;Â?Â&#x2022;Â&#x2013;ÂĄÂ&#x2026;Â?Â&#x192;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2013;ÂĄÂ&#x201D;Â&#x2C6;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2DC;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2030;ÇŚ Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2030;Â&#x192;Â?Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2018;Â?Ǥ

www.fpf.a.se

SĂ&#x2013;KER DU NY BOSTAD? Visst vet du att medlemmar och bosparare i HSB UmeĂĽ fĂĽr fĂśrtur till vĂĽra fina hyresrätter i UmeĂĽ och pĂĽ mĂĽnga andra orter i landet. Dessutom bygger vi just nu attraktiva och prisvärda bostadsrätter pĂĽ SandĂĽkern i UmeĂĽ. Läs mer pĂĽ www.hsb.se/umea

HSB â&#x20AC;&#x201C; där mĂśjligheterna bor

Stel i nacke och axlar efter fĂśr mycket plugg? Student pris:

250.-/30 minuter 400.-/50minuter

www.umeabibelcenter.se

(mot uppvisande av studenlegitimation.)

Ring mig sĂĽ tar jag hand om dig! De 25 fĂśrsta som bokar massage fĂĽr ett par gelsockar som smĂśrjer torra fĂśtter.

?

Ulrika MassĂśr

Kroppens bäste vän. www.ulrikamassor.se 0708-491344

NY I STAN?!

!

28/9 kl 18.00 ATT TRO PĂ&#x2026; GUD I VĂ&#x2026;R bjuder TID vi pĂĽ mat, efterrätt

Stefan Gustavsson 14-16 september Ingen anmälan krävs. och program. Fredag 14/9 kl.12.00 â&#x20AC;&#x153;Finns Gud? Argument fĂśr Guds existensâ&#x20AC;? Plats: HĂśrsal B, Lindellhallen, UmeĂĽ Universitet Mer information ďŹ nns att läsa pĂĽ: www.umeabibelcenter.se

Stefan Gustavsson

Alliansen & FĂśr merSvenska infoEvangeliska se Credoakademin vĂĽr hemsida

Vad är viktigt fĂśr dig? Teckna en StudentfĂśrsäkring och du behĂśver inte fundera. I den ingĂĽr bland annat ett skydd fĂśr din dator, mobil, kamera, tv, glasĂśgon, cykel och andra värdefulla saker. Dessutom ingĂĽr en olycksfallsfĂśrsäkring samt en resefĂśrsäkring som gäller i hela världen. Du fĂĽr helt enkelt marknadens bästa grundskydd. StudentfĂśrsäkring (18â&#x20AC;&#x201C;27 ĂĽr) med allrisk, elektronik, olycksfall, reseskydd m m 595 kr/ĂĽr

Bli ocksü bankkund hos LänsfÜrsäkringar Västerbotten och du für rabatt pü premien. Visakort utan ürsavgift ingür (ord. pris 225 kr/ür). Ring sü für du veta mera. Umeü 090-10 90 00 Skellefteü 0910-73 40 00 Lycksele 0950-347 50 LFvasterbotten.se

30

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013


krönikan:

Såna där saker som bara måste göras måste man också kunna reflektera över. Tanja Frenell tror att det är just det som är bra med vårt utbildningshektiska samhälle.

IFRÅGASÄTT MERA! Hej och hå, nu börjar plugget igen. Efter en hel sommar med bara arbete och effektivitetsslöande vid första lediga stund ska man tillbaka till böcker och rapportskrivning. Jag har lyckats med den snygga bedriften att bryta armen så varje ord som ska ner från huvudets omloppsbana till datorns hemlighetsfulla inre gör lite ont och är en större ansträngning än vanligt. Men vi lever i ett samhälle som är lika beroende av utbildning som usa:s president är av att verka vara lagom kristen och ha hår på huvudet och därför böjer jag mig ödmjukast, pluggar till något med en viktig samhällsfunktion och med för lite i lön, gnäller bara lagom mycket och låter bli att göra uppror. Hu, så svensk jag är ändå, trots att jag helt tappat räkningen för hur många gånger folk frågat vilket land jag egentligen kommer från under sommaren. En annan fråga som jag inte kan minnas hur många gånger jag fått är:

vertex 6: 2013

KLOCKRENT:

Höstmörker nu äntligen! DASSIGT:

IKSU:s nya hantlar

lediga tid man lyckas få under sommaren då blir det lite synd om en, trots att jag känner mig oerhört belåten med hela sommaren – till skillnad från många andra som ägnat mängder av tid åt att gnälla på sommarvädret. grej som bara måste göras. Såna där saker som bara måste göras måste man kunna reflektera över. Jag tror det är just det som är bra med vårt utbildningshektiska samhälle, ju mer man får lära sig desto mer kommer man kunna ifrågasätta. Förhoppningsvis. En sak som jag ifrågasatt ett tag är varför det faktum att det är lite mer fett i brösten hos en kvinna än i allas vår utgångspunkts, mannen, gör att dessa ska skylas. De är så sexuellt laddade. Det är obekvämt att ha dem fria. Eller är det bara så att den supergamla traditionen att småförtrycka och typ äga sin kvinna som ligger bakom? Hur som, det finns viktigare saker att Men det är en sådan där

när får du semester då? När svaret då är att jag kanske har två-tre veckor halvledigt mellan sommarjobbet och terminsstart blir det lite tyst, lite sorgset och sen ett svagt, åh vad duktig du är som jobbar o står i. förläggas på sommaren tror jag är något givet för många, precis som det är att Jesus föddes på vintern, oavsett om han egentligen kan ha gjort det eller ej. Om man väljer att göra annorlunda och helt enkelt supernjuta av den Att semester ska

Namn: Tanja Frenell. Ålder: 23. Bor: Ålidhem. Pluggar: Lärarutbildningen, år 1–6. Annat: Styrketränar mer än gärna, men mer gärna än mycket just nu. Extraknegar inom äldreomsorge­n och renållning av olika slag, men snackar/ konverserar helst av allt livet ur nån stackare som ids lyssna. Meningen med livet: Lev, nu! bry sig i också och jag hoppas att denna termin får oss alla att ifrågasätta mera. Nu kör vi! Tanja Frenell

31


Välkommen till Röda Korset i Umeå Hos oss kan du handla kläder, prylar, möbler och böcker för bra priser. Samtidigt medverkar du till ett medmänskligare Umeå.

MÖTESPLATS & SECONDHAND Röda Korset, Mariedal Björnv 7, Må-Fre 11-18, Lör 11-15

Vill du bli volontär? Kontakta oss! Tel 090 - 205 96 00

För höstens utbud! www.sv.se/umea www.mdhuset.se

Röda Korset, City Rådhusesplanaden 10-12 Må-To 11-18, Fre 11-16, Lör 11-15 www.umeakretsarna.se

Allt för studentboendet – från bestick till stringhyllor!

Studentrabatt

10%

BEHANDLINGAR: • RYGGSKOTT • NACKSPÄRR ISCHIASBESVÄR TENNISARMBÅGE RYGGVÄRK • HÄLSMÄRTA IDROTTSSKADOR

mot studentleg

City Antik Ålidhem centrum Måndag - Fredag 12-19 • Lördag 11-16 073-848-33-07 • alidhemantik@gmail.com

Följ oss på www.facebook.com/alidhemantik

naprapat | örjan johansson Nygatan 17 B, Umeå | 090–12 14 50 www.orjanjohansson.com

Vill du bli donator? Barnlösa par behöver din hjälp.

Idag är 10–15 procent av alla par ofrivilligt barnlösa. Provrörsbefruktning är sedan länge en mycket framgångsrik metod och hjälper idag många par till sitt efterlängtade barn. Ibland behövs dock ytterligare hjälp i form av donerade ägg eller spermier. Som donator av ägg eller spermier kan du hjälpa andra att uppnå drömmen om en familj. Den kvinnliga donatorn kan vara upp till 36 år medan mannen kan vara mellan 18 och 45 år. Vill du hjälpa andra genom att bli donator? Kontakta oss för mer information på 090-785 91 59 eller maila på umea@ivfkliniken.se www.ivfkliniken.se/umea. Du kan också läsa mer om vad en donation innebär på www.ivfsverige.se

32

vertex 6:  2013


1.000.000kr Har du vad som krävs?

Umeå studentkår utlyser två gånger per år stipendier ur Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefond. Varje år fördelar fonden över en miljon kronor på stipendier till, i första hand, doktorander vid Umeå universitet. I vissa fall kan även studenter på grundutbildningen tilldelas stipendier. Kempemedlen delas ut för att stödja doktorandernas forskning. Kraven är naturligtvis att forskningen bedrivs på hög vetenskaplig nivå. Medlen går i första hand till studenter i början av sin forskarkarriär. Stipendier från SJCKMS tilldelas doktorander inom alla fakulteter och ämnesområden. Stipendierna uppgår maximalt till 50 000 kr. Har du ett intressant, spännande eller nytänkande projekt av hög klass? Då kan en ansökan till studentkårens Kempefond vara något för dig! Mer information finner du på: www.kempefonden.se Sista ansökningsdag för hösten är den 30/9 Välkommen med din ansökan!

vertex 6: 2013

33


Bondens egen G R AT I S Marknad! Lördagar kl. 10–15

Lördagar kl. 10 - 15 Vänortsparken i Umeå. Marknaden pågår varje lördag tom 28/9

P R OVA - P Å DA N S PÅ KFUM UMEÅ DANSSKOLA

2 - 8 SEPTEMBER

Drop in!

Klippning från 220:-

MER INFO FINNS PÅ UMEA.KFUM.SE/KFUM-UMEA-DANSSKOLA

SES!

www.bondensegen.com

KFUM UMEÅ DANSSKOLA LIGGER I SAGAGALLERIAN OCH HAR DANSKLASSER I JAZZ, BALETT, MODERNT OCH HIP HOP. VID FRÅGOR RING 090 18 57 00 ELLER MAILA TILL DANS@KFUM.NU

g n å g Ut ? l l ä v ik • Var alltid beredd att visa legitimation i dörren • Personalen får inte servera dig om du anses för berusad • Du kan bli avvisad från krogen om du är alltför onykter eller stör andra • Personalen får aldrig dricka med dig eller bjuda dig på alkohol • Du får inte ta med dig drycker till eller från krogen • Inga formar av våld, hot eller trakasserier tolereras – varken mot personal eller andra gäster • En person som langar/köper eller bjuder minderårig på alkohol avvisas och polisanmäls • Inga narkotikapåverkade personer släpps in på krogen • Du kan alltid köpa lagad mat och alkoholfri dryck • Du kan alltid förvänta dig att bli rättvist behandlad

Ålidhems Centrum Ring 090-19 33 33 Öppettider: Mån–fre 10–20 • Lör 11–18 Centrum Västra Esplanaden 7, vid E4:an: 090-77 33 33 Öppettider: Mån–fre 9–17 • Lör 10–14

http://dilanssalong.se

Vid uppvisande av giltigt studentleg.

VI PÅ BLIXTSPORT VILL ERBJUDA DIG SOM STUDENT 10% RABATT Rabatten gäller vid uppvisande av giltig studentlegitimation

GRATIS FISKESKOLAaflölar Valfri dag mån-fre 17.00 - OBS tiden! (ca 1 tim) Samling kl 16.45. KRAV: Gratis utlåning, (krav fiskeskola) Haspel och 5-16 år. år Haspel ochflugfiske, flugfiske,fr fr 5–16

Förälder skall vara med!

Mer info i butik

Du får: Årskort Nydala, 5 nr Sv. Fiske, medlemskap Sportfiskarna, Blixtkeps m m.

inför höstjakten Auktoriserad återförsäljare

GPS + jaktradio, ord 4.495:- NU

FlYToveRAlleR 7 fabrikat

GPS

Rino 650 Nordic

”Din livförsäkring, ditt val”

fr 995:-

FlYTvÄsTAR, -”lUNGoR” M M.

2.995:-

GratiS uppdaterinG! FRIlUFTsKARToR från 300:-

100:- rabatt på flytoverall vid köp av Aclima underställ, ullfiber i alla väder, stort urval!

Kvalitetskläder

FRITID – Allt för ditt uteliv

lAPPlANDsBYXA ord 649:- NU 450:-

elMoToR MINNKoTA fr 1.895:-

Betala för 4!

Stövlar, kängor – stort urval! Köp 5 valfria ur dragsortimentet anmäl dig till flugfiskekurs! Valfri onsdag. Vid fiskevatten OBS! Damer och tjejer GRATIS!

(den billigaste gratis)

EKOLOD

Humminbird, lowrance, Garmin

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

34

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå t 090-77 40etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

vertex 6:  2013


The difference between Stockholm and Amsterdam As an engineer at Vattenfall you will be part of an international community of experts who wants to provide society with smarter energy technology. Our attitude is that nothing can’t be improved or refined. If for instance, our new plug-in Hybrid ranges from Stockholm to Järna on one charge we ask ourselves: how can we make it last to Amsterdam? If you want to make a real difference, apply at vattenfall.se/jobb There’s energy in making the difference

vertex 6: 2013

35


Umeå Ryttarförening och ARKUM har ett samarbete! Om du är medlem i ARKUM så har du möjlighet att rida på Umeå Ryttarförening till ett reducerat pris på torsdagar 16.00. Du behöver inte binda upp dig för en hel termin men det krävs anmälan från gång till gång. Umeå RF har även lediga platser i våra ordinarie grupper! Gå in på våra hemsidor för mer information. www.arkum.se eller www.hippologum.com 090-12 63 00 (Umeå RF)

Cykelverkstaden

BULLERIBOCK

! n e m m o Väl k ! e m o c l e W ! o d i n e v n ! Bie n e m m o k l l i W

...alla gamla och nya studenter till

Reparation av alla modeller av cyklar. Bicyclestore, spareparts and secondhand bikes. Belägen nära universitetet/near the University. Från lärarhuset mot Gammlia ca 1km.

GN Cafeer.

Axtorpsvägen 11, Berghem • 903 37 Umeå Tisdag, onsdag, torsdag 12-19. Söndag 12-16. Tuesday, Wednesday, Thursday 12-19 • Sunday 12-16 bulleribock@gmail.com / bulleribock.be 070-592 27 72 / 090-343 29 84

CAFÉ LINDELL - Lindellhallen vid biblioteket CAFÉ LÄRAREN - källarplan Lärarhuset CAFÉ TORNET - Samhällsvetarhuset plan 1 CAFÉ KBC - KBC-huset

Friluftsbutiken med de studentvänliga priserna!

CAFÉ FÖRVALTNINGEN - Förvaltningshuset

mera information hittar du på

Det mesta för friluftsliv och bland annat Sveriges största sortiment av klätterutrustning. Jä

rn

Umeå busstation

gs

all

www.gncafeer.se

sta Jvgtio n

én

Vi bjuder på kaffe

Arbetsområde

Båg

Här finns vi!

en hu se

u Bågenh

set

gs

all

én

Råd

hus

esp

lan

ade

n

t

rn

Mån–fre 11–18 Lördag 11–14

36

. www.northstar.se

Rådhusesplanaden 18, Umeå, tel 090-780 09 00

vid köp av lunch på någon av GN Cafeer, Lindell, KBC, Tornet, Läraren eller Förvaltningen. Ta med kupongen! Vi stödjer Världsnaturfonden WWFs viktiga miljö-och naturvårdsarbete, såväl här i Sverige som i andra delar av världen.

vertex 6:  2013


Grekisk krissallad. Med couscous, getost och plommon.

GREKISKT GOTT I MATLÅDAN Bra i matlådan är temat när Linn Larsson bjuder Vertex läsare på nya recept. Grekisk krissallad är närande även för den grekiska ekonomin, och kycklingrätten brukar gillas av nästan alla. När Linn Larsson pluggade i Umeå publicerade Vertex några av hennes recept. Nu bor hon i Stockholm, men lagar mat gör hon fortfarande – och bloggar på ”Istället för nudlar” på ica. se/studentbloggen. Där finns fler recept. perfekt matlåde-gryta:

Då den grekiska krisen var som värst komponerade jag denna sallad. Jag tänkte att eftersom de där borta i Bryssel inte kan lösa det kanske vi kan äta oss ur krisen från Sverige? GREKISK KRISSALLAD: • 1,5 dl Libanesisk couscous (jättestora gryn, hittar du inte, ta vanlig couscous) • en näve grekiska oliver • 100 g grekisk getost • 2 små grekiska plommon • en näve färsk mynta • grekisk olivolja 1. Koka couscousen i 3 1/2 dl vatten med lite

salt i 20-25 minuter, grynen ska bli mjuka. 2. Dela getosten i bitar, skär plommonen, och plocka bladen från myntan. 3. Blanda allt och ringla över grekisk olivolja. Salta och peppra! Tips: Greklands export består till 25 procent av livsmedel. Olivolja, apelsiner, grekisk fetaost och ouzo är några av de varor du kan handla för att hjälpa ekonomin framåt.

KYCKLING SOM GILLAS AV ALLA:

Det här är min bästa vän Sandras dundergoda kycklingrecept med avokado. Kan inte misslyckas och gillas av nästan alla. Vegetarianer och veganer kan byta ut kycklingen mot quorn eller soja-bitar. SANDRAS JÄTTEGODA KYCKLING: Till 4 portioner. Tid: 15 minuter. • 2 vitlöksklyftor • 20 champinjoner • 2 stora kycklingfiléer

Sandras jättegoda kyckling. Med avocado och champinjoner. • 1 buljongtärning • 2 dl matlagningsgrädde • 2 avokados • pasta 1. Pressa vitlöken. Stek tillsammans med skivade champinoner i stekpanna. Stek helst i smör! Det blir godast så. 2. När vattnet dragit ur svampen, sätt åt sidan. Skär kycklingen och stek i pannan tills den är genomstekt. 3. Lägg tillbaka svampen. Smula över buljongtärning och häll sedan på matlagningsgräd-

Hungrig & trött? Campus största kaffe (Zoegas)15 kr Vi erbjuder även smörgåsar, godis och lunch. Campus bästa lunch 45 kr. Testa vår hemgjorda 180 gr BBQ-burgare med pommes & dryck 69 kr. Vi erbjuder även sallad, läsk, kaffe & smörgåsar.

vertex 6: 2013

de. Låt koka upp. 4. Skär avokado i bitar och tillsätt i grytan. Låt bli varmt. Servera med pasta! Sandras tips: Använd gärna pastasorten Gnocci. De formar en perfekt skål där såsen kan fastna så att du inte missar något av det goda.

text och foto: Linn Larsson

HC Mat

Öppettider: Mån–tors 8–15 • Fre 8–13 Vi finns på Nationernas Hus Universum

37


Intresserad av friluftsliv och barn? Tegs scoutkår i Umeå söker nya ledare. Ditt intresse för barn och natur räcker och du lär dig efterhand ”learning by doing”. Vi håller mest till runt Röbäcksskogen med omnejd. Ditt intresse för barn natur räcker Vi delar ansvar ochoch utbildning finnsoch attdu få.lär Är transport ett problem då kan vi hjälpa Vitill håller mest runt Röbäcksskogen med omnejd medtill busskort.

Intresserad av friluftsliv och barn?

KARATE Prova på gratis 3-29 september Varierad träning för alla www.tränakarate.se

Medspråk

No fe e!

Come and improve your spoken swedish!

Intresserad, ring Maria Vängbo 13 56 57, 070-675 32 90 eller Kerstin Helmsjö 222 43, 070-325 11 37. www.teg.scout.se

Cykeldemonstration i Umeå Lördagen den 21 september klockan 13:00 Samling i Döbelns Park

starts

Välkommen!

week 36

Tuesdays 15.00 - 16.30

Läs mer på webben eller hitta oss på Facebook

Thursdays 15.00 - 16.30

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

Umeå Naturskyddsföreningen Umeå

Student och ny i stan? Missa inget roligt! Häng med i allt som händer. Läs VK 3 månader för 399 kr. (Ord. pris 571 kr) ________________________________________________________________________________ NAMN ________________________________________________________________________________ ADRESS ________________________________________________________________________________ POSTNUMMER/ORT TFNNR

Fältbiologerna

dŝƐĚĂŐϭϯͲϭϲ dŝƐĚĂŐϭϯͲϭϲ KŶƐĚĂŐϭϯͲϭϴ >ƂƌĚĂŐϭϬͲϭϰ ƵĨƂƌćŶĚƌĂƌůŝǀŶćƌĚƵŚĂŶĚůĂƌŚŽƐŽƐƐ͊ &ƌŝŚĞŵůĞǀĞƌĂŶƐŽŵĚƵŬƂƉĞƌŵƂďůĞƌĨƂƌ ŵŝŶƐƚϭϬϬϬŬƌŵŽƚƵƉƉǀŝƐĂŶĚĞĂǀŐŝůƚŝŐ ƐƚƵĚĞŶƚůĞŐ͘ ƐƚƵĚĞŶƚůĞŐ͘

________________________________________________________________________________ KÅRLEG PERSONNR

PORTO BETALT

_______________________________________ E-POST Erbjudandet gäller endast heltidsstudenter vid universitet eller högskola i Västerbotten med eget boende. Gäller endast de som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna. Uppehåll medges ej under denna period. I och med att du skickar in ditt namn och adress tillåter du att dessa registreras i enlighet med Personuppgiftslagen PUL. Erbjudandet gäller t o m 131231.

38

VK Svarspost 900 001 200 908 10 Umeå

vertex 6:  2013


ERBJUDANDE! GRILLAD KYCKLING 10 kr rabatt gäller tom 2013-09-08

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 9-22 och finns på facebook

UMEÅS STÖRSTA NÖJESCENTRUM!

FORTET • LASERDOME • PHAZERZONE • BILJARD • SEGWAY

FORTET: 26 kluriga celler att lösa – för lag på 3-4 personer. LASERDOME: Adrenalinfyllt actionspel i Norrlands största arena. PHAZERZONE: Inomhuspaintball – vågar du? FESTLOKAL: Boka vår festlokal med dusch & bastu. BILJARDHALL: Tolv högklassiga biljardbord. LUNCHBILJARD: Köp valfri lunchmeny och få en halvtimmes biljard. ARKADHALL: Massor av häftiga spel. SEGWAY: Riktigt kul på två hjul! CAFÉ & RESTAURANG: Välkomna till vårt nya café & restaurang.

Ö. Rådhusg. 8B • Öppet alla dagar • 090-13 07 77 • www.megazone.se

vertex 6: 2013

39


MĂ&#x2026;NGA VILL VARA MED. DAGS ATT BOKA HĂ&#x2013;STENS ANNONSER. HĂśstens andra nummer, Vertex nr 7-2013, utkommer den 1 oktober. Boka annonsplats i Vertex nr 7, 8 & 9 redan nu. Prata med Andreas BergĂŠli, tel 090-711 513, andreas.bergeli@display-umea.se

GĂśtgatan 2, UmeĂĽ www.armyshopen.se 070-30 60 839 Ă&#x2013;ppettider: Vardagar 11 - 17 l LĂśrdag 11 - 15 l SĂśndag Stängt

Inled hĂśsten med massage!

Har du värk i rygg och nacke eller andra besvär? Vill du fü ett välbefinnade fÜr kropp och själ? Välkommen att boka tid hos mig fÜr en behandling med välgÜrande oljor! Rygg och nacke Halvkroppsmassage Helkroppsmassage

ord. pris

300 kr/30 min 400 kr/45 min 500 kr/60 min

Studentrabatt med stud.leg: 50 % vid 1:a behandlingen. 20 % vid efterfĂśljande behandl. Ă&#x2013;vriga: 50 % vid 1:a behandlingen.

Jag är certifierad Holistisk FriskvürdsmassÜr och arbetar med helheten hos människan där kropp och själ hÜr ihop. Att hitta harmoni som vi behÜver i vür vardag. Jag ser massage som ett komplement till träning. Du hittar mig i HälsansHus, Residensgatan 1A, Umeü tBHOFUBFSJLTTPO!SPEBOHTF

EnkelhetensRum

VINN BIOBILJETTER Vertex pü Facebook lottar ut en bunt den 12 september. Se till att vara med. Läs mer pü .NU 40

vertex 6:â&#x20AC;&#x2030;â&#x20AC;&#x2030;2013

.NU


You want to make a difference everyday. So do we. Skuggteaterns Improshow Torsdag 21 november Kl. 12:10 - 12:50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Just nu!

Klippning från 320 :-

L’Oréal inpackning 200 ml 129 kr (ord. 220 kr)

(gäller så långt lagret räcker)

Öppettider Mån-tors: 8-17 Fre: 8-15

Jessica & Emelie Drop in & tidsbokningVälkommen in till oss! Ni hittar oss bakom kiosken i ‡–”ƒŽŠƒŽŽ‡‹•Œ—Š—•‡– Centralhallen på sjukhuset

™™™Ǥ…‡–”ƒŽŽ‹’’‡–Ǥ•‡

vertex 6: 2013

͔͔͝Ǧ͕͖͖͕͔͜

Life Inspiring Careers www.sca.com 41


SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ STUDENTKÅR

Läsåret 2013-2014 presidium, Anders, Linus, Emma och Cecilia Det här är Umeå studentkår Vi är den största studentkåren på campus och företräder studenter som studerar vid humanistisk- och samhällsvetenskaplig fakultet, Handelshögskolan samt Lärarhögskolan.

Vi på Umeå Studentkår arbetar inom en mängd olika områden och allt syftar till att din tid vid Umeå universitet ska bli så bra som möjligt. Studiesocialt Umeå studentkår arbetar ständigt med frågor som rör likabehandling, jämställdhet, arbetsmiljö, boende och ekonomi, detta för att underlätta din studietid. Utbildningsbevakning Umeå studentkår har varje år sju heltidsarvoderade studenter som arbetar med utbildningsfrågor. Vi kallar dem utbildningsbevakare. Som utbildningsbevakare är vår uppgift att bevaka kvaliteten på utbildningar som finns på Umeå universitet och fungera studeranderepresentativt i de olika beslutsfattande kommittéer samt i de beredande utskott som finns.

Aktiviteter och arrangemang Som medlem i Umeå Studentkår har du ett roligare studentliv. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter och arrangemang under årets gång t.ex föreläsningar, Go-karttävling och kårhuskvällar. Umeå studentkårs presidium är i år fyra stycken förtroendevalda studenter som är arvoderade på heltid för att representera dig som student gentemot universitetet. Kårordförande Linus Lindström 070-686 90 10, ordf@umeastudentkar.se Information och arbetsmarknad Anders Berglund 070-686 90 11, info@umeastudentkar.se Studiesocialt ansvarig Emma Strömberg 070-686 90 12, studiesocialt@umeastudentkar.se Central utbildningsbevakare Cecilia Wagenius 070-686 90 16, utbildning@umeastudentkar.se

KÅRHUSET.NU Umeå studentkårs huvudsamarbetspartner är Länsförsäkringar.

42

vertex 6:  2013


öppet forum: Spalter till ditt förfogande. Mejla till forum@vertex.nu

Heteronormen förstör självkänslan. Den skapar vemod, rädsla, ångest och hat. Den leder till och med till döden för enskilda människor, skriver Daniel Nyström (bilden).

DÄRFÖR BEHÖVS UMEÅ PRIDE ”Spektaklet i Stockholm” är sedan länge glömt och sensommar har övergått i terminsstart. Nu står jag här. Ett halvår av studier framför mig. Nu kan det ”normala” ta vid igen. Den senaste tiden har dock varit fylld av många tankar. Det är nog så att jag aldrig riktigt reflekterat kring det så ingående som just den senaste tiden, men mitt liv är begränsat av osynliga murar. Min syster blev nyligen mamma. I maj i år kom en välmående och livfull pojke till världen: Elias. Det är hennes stolthet. Hon lyckades och ”när han växer upp kommer han att få många tjejer”. Där börjar det. Jag minns att vi på lågstadiet var många pojkar som retades med tjejerna. Vi trodde att vi bara hade kul. Men det vi inte visste om var att vi deltog i en pardans för framtiden: ”Vi tyckte om dem”.

mig att jag är fin kille som snart kommer hitta en fin tjej. Jag skulle bli pappa, och jag instämde. Gymnasiet närmade sig sitt slut och det var dags för studentbalen. Kille och tjej skulle paras ihop. Någon annan konstellation fanns inte på kartan. Jag deltog aldrig på balen. Parallellt med allt hade mamma under hela min uppväxt pratat om barnbarn. Det hade även mormor gjort. Morfar. Farmor. Ja alla. I mammas röst kunde jag höra längtan över den dagen hon skulle få höra tilltalet ”farmor”.

Mitt liv är begränsat av osynliga murar

på högstadiet delades klassen upp efter kön. Läraren berättade för oss om penisen, varför vi har en sådan och hur den och slidan hör ihop. Han nämnde kort att det fanns något som kallades för homosexualitet och tillade med en pust: ”Men det ser ju jag att ingen av er är”. Sedan kom dagen. Farfar låg inför döden. Det var bara en fråga om timmar innan han lämnade mig. Jag minns hur han klappade mig på handen och frågade om jag hade någon flickvän än. ”Nej, inte ännu”, sa jag. Han förklarade då för Under sexualundervisningen

Vi anser att du genom engagemang utanför studierna skapar möjligheten att nischa dig gentemot framtida arbetsgivare och vidga din syn på vilka jobbmöjligheter som finns på arbetsmarknaden. Utöver detta får du möjlighet att träffa nya studenter från olika fakulteter, vilket gör att du utvecklar ditt sociala kontaktnät samtidigt som det ger chans till personlig utveckling. vill gärna ha ett jobb inom vårt ämnesområde efter vår examen. Idag ser vi tre huvudsakliga vägar till en anställning. Ett alternativ är att söka en anställMånga av oss studenter

vertex 6: 2013

nes son – att jag inte var normal och att jag inte kunde göra något åt det. Under hela livet fram till och med den punkten hade jag fått lära mig vad som är rätt och vad som är fel. Jag var fel. Jag frågade om hon kunde älska mig i alla fall. För henne var allt annat uteslutet. Jag var och förblev hennes barn.

det är inte bara vi med en annan sexuell läggning eller könsidentitet som begränsas. Även de som identifierar sin sexualitet som någon variant av heterosexualitet drabbas. Normer är osynliga, men förväntningarna och reglerna får konkreta konsekvenser. Dessa styr allas våra liv och beteenden.

år deltog jag på mitt första Pride. Det var i Stockholm. Solen sken och jag var så stolt. Modet. Att våga. Det var häftigt. Min början på frigörelse. Vid uppsamlingen inför paraden träffade jag en reporter för länstidningen NSD. Hon tog en bild och ville göra en intervju med mig om hur det kändes att komma ut, delta på Pride och vara homosexuell i Kiruna. Det blev ett bra reportage. Mamma ägnade dock mycket energi åt att övertala mig att dra tillbaka reportaget med hänsyn till att min syster och bror skulle kunna fara illa. Jag lät mig motvilligt övertalas.

360 dagar om året

På sommaren samma

”sexuella debut”. När jag tänkte på killar och blev upphetsad av det. Jag skämdes. Jag hoppades för allt i världen att det var en fas. Att det skulle gå över. Att jag skulle bli frisk. Jag tänkte på mamma och de barnbarn som hon såg så mycket fram emot; på hur målet med livet är att bli med kvinna och med barn. Jag insåg att jag skulle svika henne. På fester när kompisarna skrålade, skålade och kramades höll jag mig på min kant. Jag ville inte delta i kramkalaset. Det kunde bli fel. Tänk om de skulle tro att jag hade stött på dem, den dagen när jag väl hade kommit ut? För att komma ut skulle jag göra. Det hade jag bestämt. Till sist kom D-dagen. Det var 21 april 2001. Jag omfamnade mamma, grät och berättade mitt livs största hemlighet: Att det var något fel på henJag minns min

”UNIADEN SÖKER MER ÄN 130 STUDENTER” ning, men om konkurrensen är hård om platsen kan det krävas erfarenheter som särskiljer dig gentemot andra sökande. Ett annat sätt är att använda sig av sina kontakter och personliga relationer och därmed få möjlighet till anställning. Det tredje sättet är att bli headhuntad, vilket betyder att du är den

heteronormativiteten fungerar. Den förstör självkänslan. Den skapar vemod, rädsla, ångest och hat. Den leder till och med till döden för enskilda människor. Vi som ändå klamrar oss kvar får våra liv begränsade. Men Det är så

bästa inom området och att du blivit uppmärksammad för dina tidigare arbeten.

lever jag i en enda lång heterosexuell parad. 360 dagar om året behöver jag aldrig komma ut. 360 dagar om året möter jag en värld fylld av föreställningar och hat som begränsar kärlek, omtanke och omsorg. Därför behövs Pride och därför behövs berättelser av oss som kommit ut. Vi behöver visa att vi finns och att vi kräver lika människovärde! Pride är ett tillfälle att lyfta frågan om det heteronormativa samhällets heterosexism och homofobi, bifobi och transfobi. är det dags för Umeå Pride. Där möts vi alla som är trötta på hatet och fördomarna. Där möts vi som tror på kärlek och jämlikhet mellan människor. Jag hoppas att vi blir många som visar att en annan värld är möjlig. Den 26 september

Daniel Nyström,

vice ordförande för RFSL Umeå

att lära känna många nya studenter och utveckla din sociala kompetens. Uniaden söker I HÖST mer

Uniaden ger dig som

student en möjlighet att engagera dig i Umeå universitets arbetsmarknadsdag för ekonomer, teknologer, naturvetare, personalvetare och systemvetare. Genom att engagera dig kommer du få möjligheten att förbättra ditt kontaktnät med företag. Arbetet kommer att innehålla planering, ansvarstagande och problemlösning, vilket är bra meriter på ditt CV. Utöver detta kommer det vara en fantastiskt rolig tid där du kommer

än 130 studenter som vill engagera sig i projektet. Det finns poster allt ifrån koordinatorer och företagsvärdar till chaufförer och lounge- och entrévärdar. Uniadens mässdag kommer att äga rum den 28 januari 2014 men håll utkik redan i höst efter information om hur just du kan engagera dig!

Anna Österberg

marknadsföringsansvarig Uniaden 2014

43


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

NTK 2013/2014 Den 4:e september kl. 14.00 i Aula Nordica är det kårens välkomstdag för alla nya studenter. Under några timmar får du lära känna kåren lite bättre, träffa årets kårstyrelse och får samtidigt reda på vad kåren gör för dig som student. Du blir även bjuden på en spexföreställning! Under året kommer Kårhuset Origo som vanligt erbjuda EPP (efterpluggpub) på tisdagar och fredagar. Fotboll från bland annat Champions league kommer visas under terminen, och självklart är det klubb varje helg! Kårfiket Mitum i MIT-huset har öppet måndag till fredag, 8-16. Här kan du ta en kopp kaffe mellan föreläsningarna och dagens lunch serveras mellan 11-13. Vill du bli medlem eller har frågor om medlemskap, kom till oss på kansliet. Här jobbar hela kårstyrelsen och dessutom Kerstin som är vår medlemsansvarige. Du hittar oss i MIT-huset plan 3, ovanför kårfiket Mitum. Kårstyrelsen med Uniadens projektledare samt kårhuschefen för Origo

Välkommen till din studentkår, NTK! Välkommen till ett nytt år på Umeå universitet, både du som återvänder efter sommarledigheten, och du som kommer hit för första gången. Välkommen också till Umeå naturvetaroch teknologkår, NTK, kåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent. I snart 16 år har vi arbetat för att studenternas utbildning och studietid ska överträffa allas förväntningar, och det här året tänker vi jobba bättre än någonsin! Mer förmåner till medlemmarna Detta verksamhetsår kommer att medföra något riktigt spännande och till din fördel, nämligen att kunna

ladda ditt Mecenatkort med pengar. Det spelar ingen roll om du vill köpa dig en kopp kaffe i Mitum och slippa kortgränsen, mat på Origo eller en NTK-mössa här på kårexpeditionen, du kommer alltid kunna betala med ditt Mecenatkort och på så vis ta del av många rabatter. Du kommer att kunna ladda kortet på vår kårexpedition, via webbportal och mobilen. Nya tentamensregler Under detta verksamhetsår kommer Umeå universitet att se över och revidera tentamensreglerna. Detta efter att de nuvarande reglerna visat sig vara problematiska och det har inkommit en del klagomål och synpunkter.

NTK kommer därför att sitta med och bevaka arbetet med de nya tentamensreglerna. Allt för att det skall bli så bra som möjligt, för att kunna föra våra medlemmars och studenters talan och se till att deras åsikter hörsammas av universitetet vid revideringen. Av studenter, för studenter Trogen vårt motto “av studenter, för studenter” vill vi först och främst tacka alla studenter som förra verksamhetsåret jobbade ideellt i Mitum och på Kårhuset Origo, och som engagerade sig på sektionsnivå och i kåren centralt. Vi hoppas att ni fortfarande brinner för att engagera er och att ni kan föra vidare ert engagemang och

inspirera nya studenter att följa i era fotspår. Och självklart kommer vi fortsätta att arbeta med det kåren gör bäst, nämligen att bevaka er studietid, er studiemiljö, utbildning och er kontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Har du några frågor, tankar eller idéer rörande kåren. Eller bara vill se vilka vi i kårstyrelsen är och kanske snacka en stund så är det bara att komma upp till kårkansliet i MIT-huset på plan 3.

Kontakta oss! Sebastian Jonsson Kårordförande

Anneli Maxe Informationsansvarig Vice kårordförande

Susanne Kadelbach Utbildningsbevakare

Anna Rumin Arbetsmarknadsansvarig

Andreas Sandström Studiesocialt ansvarig

Andreas Lärkerud Kårhuschef

Marcus Berggren Projektledare Uniaden

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 information@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 94 origo@ntk.umu.se

070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

www.ntk.umu.se

44

vertex 6:  2013


Störst i Norrland på cykel!

1499:Singlespeed 28" 27-1301

Motion OCH gemenskap? Österländsk kampkonst OCH kul?

Prova aikido! Aikido är en japansk självförsvarsstil som lägger stor vikt vid att båda parter ska ta sig från mötet utan att någon blir skadad. Inga tävlingar och ett fokus på glad gemenskap gör att vi har bland de jämnaste könsfördelningarna inom alla kampkonster. Träningen kan vara kardioträning med mild akrobatik, ett sätt att öva smidighet eller en stund av meditation i rörelse för att slappna av.

1499:-

Vi har både barn- och vuxenträning. Besök www.tränaaikido.se för mer information om nybörjarstart m.m.

SPELA PAINTBALL!

Singlespeed 28" 27-1300

UMEÅ, Fogvägen 2 Mån-Fre 7–19, lör-sön 9–17

www.tränaaikido.se

www.otcpaintball.se • 070-212 27 26

Bok a Sit tni nge n nu!

från Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar ingår Rex ag lörd en du ar Bok . kr 5 33 265 kr/ r. Kontakta Full House med dj:s, dansgolv och bare -70 60 53, Anders Karlsson för mer info & offert 090 070-307 60 53, anders@rexbar.com

KomplettPris>

Tre våningar, tre DJ:s, fyra barer & två dansgolv. Halv entré med kårleg. 21 år. Fri entré 21–22.

795:-

från Glas med antireflex och repskydd ingår Umeå Västra Esplanaden 5, 090-14 26 20 www.specsavers.se

Antireflex- och repskyddsbehandling avser enkelslipade glas. KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller andra rabatter. Helt nöjd gäller tre månader från köp. ©2013 Specsavers Optical Group all rights reserved

vertex 6: 2013

45


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

Serieworkshop med anneli furmark n Anneli Furmark är en av landets mer kända serietecknare och aktuell i Bild­museets utställning Serier i norr. Den 17 septembe­r kan den som känner sig huga­d delta i en serie­workshop med Anneli Furmar­k på Bildmuseet, Konstnärligt campus. Hon har efter studierna på Konsthögskolan haft flera utställningar och gett ut serieböcker som Jordens medelpunkt, Fiskarna i havet och August och jag. En vecka innan, den 10 september, kan man värma upp med en inspirationsworkshop under ledning av serietecknaren Armit­a Ghazinezam, även hon aktuell i utställningen Serier i norr. Armita Ghazinezam guidar i konsten att färlägga inscannade serieteckningar digitalt. Båda arrangemangen hålls kvällstid, kl. 18.00–21.00. Gratisbiljetter hämtas i Bildmuseets reception. Begränsat antal platser. I utställningen Serier i norr visas verk av ett antal serietecknare med egna bildoch berättarstilar, alla med anknytning till norr­a Sverige. Utställningen pågår till den 13 o­ktober.

Sista anmälningsdag till högskoleprovet

Med välkomstmässan börjar livet om på nytt Torsdag den 5 september är det dags för höstens välkomstmässa. Här möter ett hundratal utställare Umeås nya och gamla studenter. Intresseföreningar, idrottsföreningar, studentföreningar, pubar, klubbar och andra aktörer från universitet, kommun, närings- och förenings­liv ställer ut på mässan i Universum för att visa sina verksamheter och studenter, nya som rutinerade. Kultur på campus kommer också att ha ett arrangemang under lunchen – vid tiden för Vertex pressläggning var det ännu inte bestämt vem som ska uppträda. En av de mer rutinerade utställarna på välkomstmässan är iksu, Idrottsklubben studenterna Umeå. Ola Vik-

Panelen:

lund, säljare på iksu, säger att de medverkat i stort sett varje år. – Det är ett jättebra arrangemang och jag tycker det är bra att det är så stort varje år. Det är många som vill vara med och det lockar fler besökare. Alla människors liv börjar på något sätt om på nytt efter sommaren, och även hos studenterna är det mycket som är nytt: litteratur, csn, scheman, boende och så vidare. I detta vill vi vara en del av det nya livet. Vad är viktigast för er som utställare under mässan?

– Att få komma i kontakt med så många som möjligt, både redan befintliga medlemmar och de som funderar på ett medlemskap. Både bland studenter och personal.

Hur skaffar du din kurslitteratur?

Ola Viklund säger att man från iksu i dagsläget inte planerat att köra någon särskild kampanj under Välkomstmässan och inte heller erbjuda besökare att teckna medlemskap på plats. Däremot, förklarar han, kommer de finnas där i informativt syfte och att de gärna svarar på frågor om hur man blir medlem, samt vilket träningskort och medlemskap som passar varje person bäst. – Vi vill trycka lite extra på studentsportardagen som är en tradition sedan länge, där alla studenter tränar gratis under en dag. Välkomstmässan är ett jättebra sätt att nå ut med detta till så många som möjligt. ANDERS SAMUELSSON

text: annelie markgren, foto: amanda olofsson

n 16 sept: högskoleprovsanmälan. Tänker du vässa möjligheterna att komma in på drömutbildningen? Missa inte anmälan till högskoleprovet, senast kl. 24.00 den 16 september. Provet skrivs den 26 oktober. Anmäl via hogskoleprov.nu.

Delaktighet och utanförskap i skolan n

16 sept: delaktighet och utanför-

skap i skolan för elever med funktions-

nedsättning. Seminarium om hur eleve­r mottagna i särskolan hanterar bristande delaktighet de upplever i olika situationer. Det handlar både om elever som går i ”särskole­ grupper” och elever mottagna i särskolan som får sin undervisning i grundskoleklasser. Kl. 13.00–15.00 i Mit-huset, MC323.

Anna Söderlund, läser sommarkursen Fysik i vardagen: – Antingen köper jag den på stan, eller i andrahand, eller Adlibris. Eller så lånar jag på biblioteket, men man kan inte låna kurslitteratur i mer än två veckor.

Sebastian Andersson, studie- och yrkesvägledarprogrammet: – Just nu lånar jag den, men vanligtvis köper jag. Jag brukar vänta på att läraren ska berätta vad som är kärnlitteraturen.

Linda Stenmark, systemvetenskap: – Jag köper antingen från Bokus eller begagnat. Det är billigare.

Namn: Marie Rönnqvist. Ålder: 29. Aktuel­l: Har nyligen tagit naturvetenskaplig masterexamen i biologi med inriktning mot ekologi. Gör nu: Jobbar som inventerare på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Hanna Senakosava, Umeå; Kent Törell, Upplands Väsby, Pernilla Rosteck, Ingarö Ekonomie magisterexamen: Emil Dahl, Vimmerby; Dennis Fadel, Västerås; Rami Ballout, Umeå; Gustav Söderberg, Linköpin­g; Alexander Larsson, Eskilstuna; Lisa Boman, Sundsvall; Kent Törell, Upplands Väsby; Pernilla Rosteck, Ingarö Ekonomie masterexamen: Pittana Noichangkid, Umeå; Mohamed Shihab, Uppsala; Fredrik Bubere, Trosa. Filosofie kandidatexamen: Andreas Kede­ stig, Västerås; Erik Andersson, Sävar; Elin Palmebjörk, Umeå; Elin Blomberg, Umeå; Jimmy Andersson, Arvidsjaur. Filosofie magisterexamen: Maria Widlun­d, Sköndal; Anna-Sara Nestander, Vännä­s; F­ilipe Amorim, Umeå; Erika Forssell, Stockholm; Charlotte Jonsson, Röbäck; Lisa

M­arkevärn, Umeå; Hanna Vretling, Gävl­e; Terese Robertsson, Obbola; Marcus Eklund­h, Umeå; Mikaela Persson, Västerås; Mei Ka Lam, Umeå; Martin Jönsson, Umeå. Filosofie masterexamen: Nina Wegener, Umeå; Sebastian Hall, Skellefteå; Faizan Khan, Solna; Niclas Lundberg, Skellefteå. Filosofie doktorsexamen: Ragnar H­aake, Umeå. Högskoleexamen: Sofia Lidström, Obbola. Högskoleingenjörsexamen: Erik Andersson, Sävar; Andreas Nordlund, Örnsköldsvik. Juristexamen: Caroline Fagerstål, Göteborg. Konstnärlig masterexamen: Caroline Ljus, Umeå; Tommy Persson, Sundbyberg; K­ristoffer Grip, Stockholm; Jenny Karlsson, Stockholm. Läkarexamen: Helena Berggren, Skellefte­å; Erik Kullring, Lidingö; Andreas Hertz, Lid­

Vi har tagit examen: Arbetsterapeutexamen: Maria Jonsson, Hägersten. Barnmorskeexamen: Christiane Rüdiger, Sundsvall. Civilekonomexamen: Jonas Anundsson, Lycksele; Frida Modig, Umeå; Emil Dahl, Vimmerby; Maria Sukhova, Umeå; Denni­s Fadel, Västerås; Jonas Nilsson, Domsjö; Björn Brolin, Piteå; Rami Ballout, Umeå; Gustav Söderberg, Linköping; Alexander Larsson, Eskilstuna; Lisa Boman, Sundsvall; Elin Sällström, Arnäsvall; Kent Törell, U­pplands Väsby; Pernilla Rosteck, Ingarö. Ekonomie kandidatexamen: Emil Dahl, Vimmerby; Dennis Fadel, Västerås; Rami Ballout, Umeå; Gustav Söderberg, Linköpin­g; Alexander Larsson, Eskilstun­a;

46

vertex 6:  2013


Porträttet:

patrik norqvist Ålder: 47 år. Bor: Umedalen, är född och uppvuxen i Umeå om sig själv: Klurig och

nyfiken realist. jobbar med: Lektor i fysik vid Umeå universitet, författare av ett antal böcker, frågekonstruktör och domare i Teknikåttan och medverkar under hösten i Plus i SVT. Har tidigar­e medverkat i Eftersnack, Sommar­ lovsprogrammet, Fångarna på Fortet och Boston Tea Party med Filip och Fredrik.

Patrik Norqvist. Lektor i fysik i Umeå, men betydligt mer känd från olika TV-program.

FOTO: AMANDA OLOFSSON

– Jag vill veta hur saker hänger ihop Många känner igen Patrik Norqvist från när han kivas med Filip och Fredrik i TV, men han har också en mer ”vanlig” karriär bakom kameran – som lektor i fysik vid Umeå universitet.

liga var studierna i religion och tyska. Ju äldre han blev ju mer övergick intresset från ren matematik till fysik och de kluriga frågor som ämnet fysik ställde honom inför. på att bli matte- och fysiklärare och läste in civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Men så blev han tillfrågad om att doktorera i anslutning till ett nytt projekt – satelliten Freja skickades 1992 upp i rymden – och han kände att det var för häftigt för att avböja. Så på bara ett dygn gick han från funderingar på kompletterande pedagogikstudier till forskarstudier i rymdfysik. Även om Patrik inte var så intresserad av religion i skolan så diskuterar han gärna paranormala fenomen i vuxen ålder. Men det är viktigt för honom att då samtidigt diskutera de fysiska förklaringHan funderade ett tag

På översta våningen i Fysikhuset träffar jag Patrik Norqvist. Det ska visa sig bli den längsta intervju jag gjort. Efter ett bra tag dubbelkollar jag att han inte har någon tidspassning senare på eftermiddagen. Det har han inte. Patrik Norqvist är lika trevlig och social som på TV och det blir 95 väl spenderade minuter. Vi slår oss ner i en soffgrupp vägg i vägg med hans arbetsrum. Redan som barn var han bäst i klassen på siffror och räkning. Han kände själv att han hade talang för matte, och naturvetenskap på det stora hela, och därmed blev det också roligt. Mindre ro-

köping; Malin Hedman, Sundsvall; Rut S­kärby, Kisa; Josef Ragnarsson, Umeå. Lärarexamen: Karolina Lindberg, Umeå; J­ulia Nilsson, Umeå; Christina Strand, Fränsta; David Sjölund, Skellefteå. Medicine magisterexamen: Mari­e Lindber­g, Karlstad; Mona Hannu, Pajal­a; Christiane Rüdiger, Sundsvall; Mona H­ållander, Domsjö; Caroline Karlsson, T­äfteå; Frida Sundström, Umeå. Medicine masterexamen: Tove Ingman, Umeå. Medicine doktorsexamen: Annelie O­lofsson, Umeå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: B­inyu Fu, Kina. Naturvetenskaplig magisterexamen: D­avid Bystedt, Skellefteå. Naturvetenskaplig masterexamen:

vertex 6: 2013

Ateequr Rahman Mohammed, Umeå; Marie Rönnqvist, Umeå. Receptarieexamen: Mari Löfqvist, Farst­a; Binai Gharib Ahmad Rashid, Partille; A­ngelika Larsson, Eket. Socionomexamen: Helena Staf, Kristinehamn; Kristin Larsson, Västerås. Specialistsjuksköterskeexamen: Anette Sjöström, Kalmar; Maria Liljeblad, Växjö. Studie- och yrkesvägledarexame­n: Champa Hansson Palliyagoda K­alukankanama, Ånäset. Teknologie magisterexamen: Viktor F­orslund, Säter. Teknologie masterexamen: Shameem Ahamed Puthiya Parambath, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

ar som han tänker ligger bakom dem. Han berättar om när två Jehovas vittnen ringde på hans dörr. Det blev diskussion och de två predikanternas uppfattning om tidernas begynnelse stämde inte överens med hans egen. Dagen efter var de tillbaka hos Patrik igen – nu med förstärkning i gruppen. Men vad hjälpte det, deras tro krockade med Patriks strävan efter att fakta ska kunna undersökas och slutligen också bevisas. – Som vetenskapsman vill jag veta hur saker hänger ihop, slår han fast. av olika fenomen med fysikens hjälp är något han delar med sig av till andra. Under diverse föredrag, men också i en bok som han skrivit tillsammans med Maria Hamrin, Fysik i vardagen: 257 vardagsmysterier avslöjade över en kopp kaffe, förklarar han på ett enkelt sätt många saker Och förklaringar

som folk ibland funderar över, som varför den tappade mackan så ofta landar med smöret neråt. Han har fler bokprojekt på gång, men framtiden får utvisa om, och i sådana fall när, de blir verklighet. han om att resa. I somras var han på Franska Rivieran och om några veckor blir det troligen Hawaii, där han varit flera gånger. – Jag tycker om värme, förklarar han. Han lyssnar också dagligen på Bruce Springsteen. Två kändisar han skulle vilja träffa är Bruce Springsteen och James Randi. Den sistnämnda erbjuder stora pengar till den magiker som bevisar sina ockulta förmågor, till exempel spådomar genom handläsning. Patrik konstaterar nöjt att inga pengar hittills betalats ut. På fritiden tycker

ANNELIE MARKGREN

Vertex för 2 år sedan: <K IC@M j`[(+$(0 {IA8 K EL9 KL;<E J D JF

-1)'((

kXi ?‚i[Xi\biXmme [e`e^\e g‚epXc€iXilkY`c j`[,

kild F]i€jZ_Xjkl[\e dfj]€i ÆfZ_\e_€ic`^Xk j`[(-

k\i É9`e[^XceXZpbc`j XÉ lk\\]k\iXkk[[ j`[*0

Vertex nr 6: 2011

”Jag är skitnervös inför allt”, säger Daniel Häggkvist, en av två nybörjarstudenter som Vertex intervjuar strax innan terminsstarte­n. Daniel ska plugga civilingenjörsprogramme­t i teknisk fysik och undrar framför allt hur mycket arbete han måste lägga ner för att klara matten. ”Jag ska plugga som en galnin­g för att klara det”, säge­r han. Petra Svanström (bilden), som ska b­örja kultur­entreprenörprogrammet, är inte heller helt lugn inför studiestarten. ”Det är väl det här med att plugga seriöst. Jag har inte jättebra minnen från skolan då jag alltid har gått i superambitiösa klasser där det var ’Fick du inte VG?’. Men jag tänker inte vara kvar i det gamla tänket så det är mest en spänd förväntan inför att börja”, säger hon.

47


GFJK POSTK@;E@E>9 TIDNING B

9@9C@FK<BJ>IvE;-#9M biblioteksgränd 6, Bv n n 0'.*-LD<w 907 36 umeå J8D?vCC JM<K8I?LJ<Kn samhällsvetarhuset n K<C'0'$./-0')' teL 090-786 90 20

FÖR ETT ROLIGARE STUDENTLIV

Förresten.. vi har ju också sportbar som är öppet tisdag till söndag med grymt käk, trevlig dryck och licens att visa all sport av värde!

För mer info kika in på www.lokalumea.se eller gå med i våran facebookgrupp "LOKAL."

Vertex nr 6 2013  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 6 2013  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement