Page 1

5: 2015 STUDENTTIDNINGEN

BRÄNNBOLLSHELGEN

[SIDORNA 9–11]:

CAMPUSFIKEN

[SIDAN 5]:

JENNY PIRA, SIDAN 2:

Kackerlackorna flyttar in på Ålid­­hem, lössen myser i väggarna och silverfiskarna simmar i tentasvetten...

PORTRÄTTET [SIDAN 23]:

SLÅ MED MÅTTA OCH HA ROLIGT

PERSONAL UTAN AVTAL PÅ TVÅ FIK PÅ CAMPUS

TOMMY TACKAR FÖR SIG EFTER 91 TERMINER

Brännbollen återkommer alltid i Umeå. Vertex har träffat cupvinnaren Eric Boström, som bjuder på smarta nybörjartips. Lag som främst satsar på show och skoj får också sitt.

Fiken i Beteendevetar- och Humanisthuset har i många år drivits utan kollektivavtal.

Tommy Bäckström, vaktmästare på Umeå studentkår sedan 1970, går i pension till sommaren.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

KRÖNIKA: JENNY PIRA OM RÄTT SORTS STÄDNING I STUDENTKORRIDORERNA :

LÖSSEN MYSER I VÄGGARNA Umeå som student­ stad påminner mig lite om New York. Det är en stad som å ena sidan står i ständig förändring, ett kulturellt Mekka

Jenny Pira. Läser medie- och kommunikationsvetenskap i Umeå

där bostadshusen byggs på höjden, men också hemsöks

av legender om kackerlackskolonier i trånga studio-apartments och

JAG ÄR NOG INTE den

FOTO: DUANE KIMANI

alligatorer i avloppen. enda som

bekantat sig med en och annan skräckhistoria förorsakad av den rådande bostadssituationen runt om i

Steffen Görtz. Har i sommar fått praktikplats i Lissabon i Portugal – mycket tack vare engengemanget i organisationen IAESTE.

Sverige – eller bristen på bostadssitua-

LAGET FRÅN UMEÅ VANN SM I JURIDIK

Av 23 sökande fick jag den här praktiken

tion. Jag fick nyligen en lapp i brevlådan som förklarade att Bostaden AB, mot en blygsam hyreshöjning, förser sina studerande

LÄS MER OM STEFFEN OCH IAESTE PÅ VERTEX.NU

hyresgäster med professionell städhjälp på veckobasis i korridorerna. Varför? För att trånga lägenheter, i det stora äpplet liksom här, leder till ohyra av varierat utbud. KACKERLACKORNA flyttar in på

Ålidhem, lössen myser i väggarna och silverfiskar simmar i tentasvetten, men kanske är det inte denna ohyra som bör stå i fokus för bostadsbolagens inspektioner av de gemensamma utrymmena... LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR [publicerat 22 april 2015]

STUDIESKULDEN n 375 000 personer hade i fjol studiemedel på eftergymnasial nivå, vilket är fler än någonsin tidigare. Den genomsnittliga studieskulden ökar också. Cirka 90 000 personer började betala sina studielån den 1 januari i år. Deras genomsnittliga skuld var 136 200 kronor, en ökning med 4 000 kronor

jämfört med 2014. Det visar csn:s nya årsrapport – ”Studiestödet 2014”. Av de nya återbetalningsskyldiga hade 76 procent en studieskuld som var lägre 200 000 kronor. En procent hade en skuld över 500 000 kronor. Läs mer på vertex.nu. [publicerat 27 april 2015]

PANELEN : HUR SER DINA SOMMARPLANER UT?

Viktor Lindström, arkitektprogrammet: – I sommar ska jag jobba på kollo ute på Barnens Ö utanför Stockholm. Det är det bästa som händer på hela året.

2

n Fyra studenter från juristprogrammet i Umeå kan titulera sig svenska mästare i juridik. Det är första gången ett lag från Umeå vinner tävlingen. ”Allt jobb vi har lagt ner och alla sena nätter gav resultat”, säger Christian Postolovski. Tävlingen Svenska juridiska mästerskapet är öppen för alla studenter från termin 4 på juristutbildningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Via ansökan, case och skrivna inlagor tog sig umeåstudenterna Robin Enander, Christian Postolovski, Tatjana Johansson och Elisabet Leth hela vägen fram till finalen – som de till slut vann. Läs mer på vertex.nu/pa-campus/ [publicerat 11 maj 2015]

TEXT & FOTO: VIKTORIA OTTOSSON

Ulrika Stenhamre, psykologprogrammet: – Jag ska skriva en kandidatuppsats. Sedan ska jag bada och vara där jag vill vara. Åka runt lite, umgås, vara med dem jag inte hinner träffa annars.

Love Lagerkvist, arkitektprogrammet: – I sommar vill jag på något sätt kunna betala min hyra. Jag vet inte riktigt hur ännu. Jag vill jobba – inte behöva bry mig om hur jag ska kunna fixa pengar till hyran.

VERTEX 5:  2015


5: 2015

Den politiska historien om kaffet och godbiten För en student smakar kaffet och chokladbollen allra bäst om priset är riktigt lågt. Eller hur? För studenter är väldigt fattiga och måste vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop. Jodå, ett korn av sanning finns väl i detta, liksom i alla schablonbilder, men om man lusläser enkätsvaren i det här numrets bilaga om studentrabatter (dras ut från mitt­uppslaget) märker man att det är ett sanningskorn med modifikation. Så jäkla viktiga är de där kronorna inte alltid. Det kan finnas annat som är viktigare. När Vertex kollar läget för personalen på fiken och restaurangerna på campus (se sidan 5) framkommer att två av fiken i många år saknat kollektivavtal. Det kan – å ena sidan – innebära att personalen som du där köper ditt kaffe och din chokladboll av har lägre lön, sämre anställnings­trygghet och en fattigare framtid som pensionär än personalen i fiket i grannhuset. Å andra sidan kan avtalslösheten också innebära att kaffet och godbiten blir några kronor billigare. Frågan uppstår då: var smakar det bäst? Det är, som en enhetschef på universitetet uttrycker det, i grund och botten en politisk fråga. Som alla sådana frågor finns inga givna svar, man måste hitta dem själv, djupt därinne, och sedan förhoppningsvis vara nöjd med sitt svar när man ser sig själv i spegeln, halvtimmen innan dagens första kaffekopp ska inhandlas. Kollektivavtal uppges nu vara på gång, på båda fiken. Själva grundfrågan återkommer säkert. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n FÅNGADE I SYRIEN. Mardrömmen innehöll tillfångatagande, flyktförsök, hunger, kyla, skottskada och tortyr. Journalisten Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström berättar nu sin historia i reportageboken Idag ska vi inte dö. Vertex lottar ut ett ex. Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, prata med Lisa Ljadas, tel 090-711 518, lisa.ljadas@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX  5:  2015

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2015 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 1 september MANUSSTOPP: 17 augusti OMSLAGSFOTO: Anders Samuelsson TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

5: SJUNG OM STUDENTENS... NJAE. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. FIK UTAN KOLLEKTIVAVTAL. Två av fiken på campus har i många år drivits utan kollektivavtal. Facket driver ärendet men universitetet kan inte ha några synpunkter i frågan.

BILAGA: STUDENTRABATTER. Om det pinsamma i att vilja spara några kronor – och att inte ha koll på vad man har rätt till. Dra ut bilagan om studentrabatter från mittuppslaget.

7. NYA STYREN FÖR KÅRERNA. Kårvals- och nominerinsperioden är över och nu börjar kårernas styrelser under nästa läsår ta fast form.

17. PLUGG I ”PARADIS PÅ JORDEN”. Simon Wilhelmsson har lämnat Umeå för att under våren plugga i San Diego, USA, där han verkligen stortrivs.

9.   SÅ FIXAR NI BÄSTA SHOWEN. Brännbollscupen i all ära – de lag som drar blickar till sig och lockar publiken till skratt går också hem som vinnare.

23. TOMMY INNE PÅ TERMIN 91. Tommy Bäckström, vaktmästare på Umeå studentkår och känd campusprofil, går nu i pension.

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Jessica Ehrby (text & foto) Tanja Frenell (text) Cecilia Gustafsson (text) Louise Gustavsson (text & foto) Greta Hansson Vikström (text) Erik Hillbom (text) Karin Johansson (text) Sofia Johansson (text) Emelie Klein (korrektur) Annelie Markgren (korrektur) Erica Olson (seriestrip) Viktoria Ottosson (text & foto) Jenny Pira (text) Sofia Sundström (text & foto) Rickard Åstrand (text)

SOFIA JOHANSSON befinner sig just nu i en glesbefolkad ort i Västerbottens inland och har studieuppehåll från MKV-programmet. Sydamerika är nästa anhalt på schemat och snart knyter hon vandringskängorna för att hajka Inca-leden i Peru.

3


KURSLITTERATUR

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

4

VERTEX 5:  2015


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

där alla ideellt engagerade studenter bidrar till att vi kan hålla priserna nere. Personligen både tror och hoppas jag att många studenter har en omsorg om sina medmänniskor som leder till att de gör etiska val i sin vardag.

Fiket i Beteendevetarhuset. Kollektivavtal saknas och de anställda har sämre social trygghet än om avtal hade funnits.

Två fik på campus saknar kollektivavtal Två av fiken på universitetsområdet har i många år saknat kollektivavtal, vilket i praktiken innebär sämre social trygghet för de anställda. För Umeå universitet är det här en icke-fråga. – Vi får inte ställa sådana krav. Vi hyr ut lokalerna och det är inte vår sak att bedriva politik, säger Richard Olsson på lokalförsörjningsenheten. Humfiket. Kollektivavtal saknas. När Umeå universitet söker externa entreprenörer för olika typer av varor eller tjänster sker detta via lagen om upphandling. Detta för att säkerställa att myndigheter ger alla som vill få kontraktet samma villkor och förutsättningar. Men på Umeå universitet finns undantag: fiken och cafeteriorna. När Vertex kontaktar Hotell- och restaurangfacket för att undersöka saken framkommer att fiken i Humanisthuset och Beteendevetarhuset i flera år saknat kollektivavtal. Facket har involverats i ärendet och varit i kontakt med ägaren Habib Zaid. ETT KOLLEKTIVAVTAL är en överenskommelse mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund om arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter. I avtalet ingår bland annat garantier till betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning. Malin Vindelfors är Hotell- och restaurangfackets ombudsman i norr.

Hur vanligt eller ovanligt är det med kollektivavtal i den här branschen?

– Nästan alla i stan har det, avtalstäckningen ligger på ungefär 90 procent. Men det är högt om man jämför med de större städerna i söder. Det finns inget i lagen som tvingar

VERTEX 5: 2015

arbetsgivare att teckna kollektivavtal. Det är också fullt möjligt för arbetsgivaren att erbjuda samma villkor för sina anställda, utan att teckna ett kollektivavtal och Umeå universitet kan inte ställa några formella krav på kollektivavtal. Akademiska hus och Umeå universitets lokalförsörjningsenhet som utser vilka som ska få bedriva kaféverksamhet i universitetets lokaler. Richard Olsson, enhetschef på lokalförsörjningsenheten, säger att det finns två typer av hyreskontrakt för externa hyresgäster. – Akademiska hus hyr själva ut i bland annat Lindellhallen och Universum vilket är stora byggnader med många olika hyresgäster, förklarar Richard Olsson. I övrigt är det universitetet som utser en andrahandshyresgäst i de lokaler vi förfogar över.

DET ÄR FASTIGHETSÄGAREN

Hur går processen till?

– Det händer inte särskilt ofta, bara två gånger de senaste fyra åren. Men när det finns en öppning annonserar vi och så får alla som vill anmäla intresse. Vilka krav ställs på hyresgästen?

– Till att börja med tillsätts det en grupp i det aktuella huset, så kraven

kan variera något. Men vi kollar så att det inte finns betalningsanmärkningar och att det finns en ekonomisk stabilitet. Dessutom tittar vi på sortimentet och konceptet så att det blir variation runt om på campus, vilket jag tror studenterna uppskattar. Enligt Hotell- och restaurangfacket finns det arbetsgivare som i dagsläget saknar kollektivavtal. Hur ser du på det?

– Vi får inte ställa det kravet då det kan vara konkurrensbegränsande. Det finns heller inget lagkrav att man måste ha kollektivavtal. Det är en arbetsgivarfråga. ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår, ntk, säger att det skulle bli väldigt svårt att sätta den sortens krav på en verksamhet vars enda formella relation till universitetet är att de hyr en lokal. – ntk driver ju ett av de caféer som har kollektivavtal, något som är en självklarhet för oss både som studentkår och som arbetsgivare. Så vitt jag vet har det aldrig varit uppe till diskussion hos oss att anställd personal ska få sämre villkor för att studenter ska kunna spara några kronor. Istället arbetar vi både på Origo och Mitum efter devisen ”av studenter – för studenter”, LINN RANINEN,

WILMER PRENTIUS, Umeå studentkårs ordförande, tycker att Umeå universitet borde trycka hårdare på kollektivavtal när nya entreprenörer ska in på campus. – Ja, även om jag förstår att det kan vara svårt för Umeå universitet att kräva något i efterhand. Om en dissekerar högskolelagen så går det att under 1:5 läsa en vacker passus om att högskolorna har ett ansvar att verka för bland annat en god ekonomisk rättvisa och social välfärd. Tydligen så sker inga upphandlingar av caféer längre, varför det nog är otroligt att det kan avtalas kring ämnet, men påverkansarbete kan så klart ske genom husråd och dylikt.

Tror du att studenterna bryr sig om ett fik har kollektivavtal eller inte? Det gynnar väl dem om priserna kan hållas nere?

– En vacker bieffekt av den högre utbildningen är att vi lär oss en hel del så kallade generiska kunskaper, bland annat förutsättningar för att lättare se saker ur ett större perspektiv. Därför tror jag att de flesta studenter accepterar att någon krona av kaffepriset går till att personalen som serverar har avtalsenliga löner. För att trycka ner priserna hade studentkåren hellre sett att universitetet vid upphandling sett till att gynna en mångfald av aktörer, så att inte vissa företag på campus får allt för dominerande marknadsställning, vilket leder till högre priser än då det finns en större konkurrens. I dag ser vi tyvärr en marknadskoncentration till lite för få aktörer. på Habib Zaid, som driver de två fiken utan kollektivavtal, säger han att han för en tid sedan kontaktats av facket och fått information. – Jag ska först sätta mig in i det mer så att det inte blir några överraskningar senare. Jag har aldrig tänkt på det här med kollektivavtal tidigare, men för mig verkar det inte bli någon skillnad mot tidigare. Jag betalar som om jag hade ett.

NÄR VERTEX FÅR TAG

Tror du att du kommer teckna ett kollektivavtal?

– Ja, det kommer jag nog. Kommer du att behöva höja priserna i fiket?

– Nej det tror jag inte. Priserna förändras när företagen vi köper produkterna från höjer dem. Vi försöker hålla nere dem för studenterna. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

5


Fyra riktigt bra skäl att bli medlem i Unionen Student. ETT MEDLEMSKAP FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ HÖGSKOLA ELLER UNIVERSITET.

Du betalar bara 100 kronor för medlemskapet. Du betalar bara en gång och det gäller oavsett vad eller hur länge du pluggar. För 100 kronor får du förmåner och tjänster till ett värde av tusentals kronor. Vad sägs om en förmånlig hemförsäkring, rabatt på tidningar, elektronik, resor och exklusiva inbjudningar till några av Sveriges bästa föreläsare? En superdeal för dig som student med begränsat budget.

Någon att fråga om allt. Nästan i alla fall. Vi kanske inte har superkoll på the Kardashians, men när det kommer till arbetsliv och karriär kan vi det mesta. Osäker på vad som är normalt på sommar- eller extrajobbet? Vi vet. Hur ett bra cv ser ut och vad du kan begära i ingångslön? Inga problem.

De bästa examenspresenterna när du är klar med plugget. Vi stöttar dig med rabatter, sommarjobbsråd och cv-skrivning under studierna. Men vi har sparat det bästa till sist. När du är ny i arbetslivet behöver du vårt stöd som mest, och därför ska det vara enkelt, billigt och tryggt att fortsätta vara medlem efter studierna. När du tar examen och uppdaterar ditt Unionenmedlemskap från student till yrkesverksamt betalar du därför bara 100 kronor i medlemsavgift hela första året. Tack vare vår NY PÅ JOBBET-RABATT sparar du upp till 2 600 kronor (ord. medlemsavgift är ca 2 700 kronor). När du uppdaterar ditt medlemskap kvalificerar du dig dessutom för vårt LITTERATURSTIPENDIUM. Skicka in dina gamla kvitton för kurslitteratur eller annat kursmaterial, så ger vid dig över 3 000 kronor för dina utlägg. Varför? För att kunskap och kompetens är något av det viktigaste vi vet här på Unionen. Det ska löna sig att läsa.

Vi är störst. Och det tjänar du personligen på. Unionen är Sveriges största fackförbund för tjänstemän i det privata arbetslivet. På svenska betyder det att de flesta ingenjörer, ekonomer, jurister och chefer som inte jobbar inom kommun eller landsting väljer att bli medlemmar hos oss*. Eftersom vi är störst är det också vi som sätter avtalen på några av Sveriges största arbetsplatser, vilket ger dig som medlem BÄTTRE FÖRMÅNER OCH VILLKOR. Och ju fler vi blir, desto bättre blir det. Att vara många är liksom hela poängen med facket. Det betyder också att vi finns nästan över allt i svenskt arbetsliv. Därför har vi grym koll, oavsett var du hamnar.

Bli medlem idag och läs mer på

unionen.se/student

*Unionen organiserar bara medlemmar som jobbar på privata företag och organisationer eftersom det är det vi kan bäst och där vi förhandlar fram anställningsvillkoren. För kommun och stat finns våra systerförbund Vision och ST.

Vertex -Fyra skäl- Maj 2015 221x307.indd 1

6

2015-05-04 10:24:53

VERTEX 5:  2015


Vänsterstudenter störst i kårval med få röstande

4 3

2 0 0

Gruppledare Thérèse Löfvenius Nilsson säger att resultatet känns jätteroligt. – Vi har många engagerade medlemmar som gör ett fantastiskt jobb inom föreningen och det är tack vare dem vi fortfarande är största partiet. Vilka partier som bildar kårstyrelse – ungefär kårens regering – besluta-

UNITED STUDENTS – FÖRENADE STUDENTER : 1 (-2)

6 6

ARETARPARTIETS STUDENTFACKLIGA ALTERNATIV: 1 (0)

8

LIBERALERNA: 2 (-3)

9

KVARKENS KAMRATER: 2 (NY T T)

10

MANDATFÖRDELNINGEN EFTER VALET: Fördelning av de 31 mandaten i Umeå studentkårs fullmäktige efter kårvalet i april. (Förändring jämfört med tidigare inom parentes)

MODERAT STUDENT: 6 (NY T T)

12 12

STUDENTPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA: 7 (-2)

I kårvalet i april fick Umeå studentkårs medlemmar välja vilka partier de vill ge inflytande i kårens högsta beslutande organ, kårfullmäktige. Vänsterstudenterna blev överlägset störst igen med sina nästan 37 procent av rösterna. Två nykomlingar, Moderat student och Kvarkens Kamrater, gjorde bra ifrån sig och knep drygt 20 respektive 6 procent av rösterna. Valdeltagandet blev fortsatt lågt, till och med lägre än förra året, och landade på 13 procent. – Vi har detta år gjort en hårdare kontroll av vilka som äger rösträtt i kårvalet vilket kan förklara en del av det minskade valdeltagandet, säger valnämndens ordförande Andreas Wilemoll. Vänsterstudenterna tar med sina 37 procent av rösterna 12 av de sammanlagt 31 mandaten i kårfullmäktige.

Mandat

VÄNSTERNSTUDENTERNA: 12 (0)

Vänsterstudenterna fick överlägset flest röster i årets kårval. Två nya partier kammade också hem flera mandat i Umeå studentkårs fullmäktige.

Olov Tingström. Ny NTK-ordförande.

Här är de som ska styra NTK Olov Tingström blir NTK:s ordförande läsåret 2015/2016. Nya styrelsen är i stort sett klar. Inom NTK får alla medlemmar nominera personer, eller sig själva, till de arvoderade posterna i kårstyrelsen. Sedan kontaktar en valberedning de nominerade för att bekräfta deras intresse, intervjuar de nominerade och presenterar därefter ett styrelseförslag som sektionsrepresentanter tar ställning till på valfullmäktige. ORDFÖRANDE för kommande läsår heter Olov Tingström. Övriga poster ser ut som följande: Maja Stenberg blir studiesocialt ansvarig, Linnea Kyrö Stenlund arbetsmarknadsansvarig och Ylva Karlberg kommunikationsansvarig, medan Viktor Gydemo och Amanda Vikström blir studerandeledamöter. Vid tiden för Vertex pressläggning hade posten som utbildningsbevakare ännu inte tillsatts.

NTK:S

des under konstituerande fullmäktige samma dag som Vertex gick i tryck. På vertex.nu kan du läsa om vilka partier som bildar ny styrelse. Umeå studentkårs nya styrelse tillträder den 1 juli 2015. ANDERS SAMUELSSON

Dennis får hederspris för insatser på Origo Dennis Dudenhöfer tilldelades nyligen NTK:s pris för hedervärda insatser. Han får det för sina insatser på Kårhuset Origo – som enligt motiveringen inte skulle vara detsamma utan honom. Varje år delar Umeå naturvetar- och teknologkår ut ntk:s pris för hedervärda insatser. Det går till en person inom kåren som gjort det där lilla extra. Dennis Dudenhöfer, som studerar till byggingenjör, har bara ett år kvar av den treåriga utbildningen och studierna tar en stor del av hans tid. Men det stoppade honom inte från att börja leta efter andra sysselsättningar strax efter att han börjat sin utbildning. – Jag ville inte ha ett extrajobb, för det är svårt att rätta sig efter ännu ett schema. Därför passade Origo ganska perfekt. Här kan jag jobba när jag kan och vill. Men samtidigt får jag lära mig massa saker och socialisera mig med människor. Listan på Dennis olika arbetsuppgifter kan göras lång. Utöver det vanliga arbetet på ett kårhus såsom att stå i ba-

VERTEX 5: 2015

Namn: Dennis Dudenhöfer. Ålder: 21. Pluggar: Byggingenjör. Aktuell: Har nyligen tilldelats NTK:s pris för hedervärda insatser. ren, köket och disken är han även chef över ett av barlagen samt kvällschef. De kvällarna ansvarar han för att alla gäster ska må bra och att de följer reglerna. Det är den uppgiften han tycker är roligast, även om det ibland kan vara jobbigt att vara ledare. – Det är inte alltid så lätt att vara chef. Ibland måste man vara lite dryg och jag är inte den mest auktoritära personen, men det är ändå kul.

Priset delades ut under ntk:s Årshögtid på Origo i mitten av maj. Det är Dennis engagemang och trevliga bemötande som gjort att han, enligt ntk:s motivering ”står ut från resterande ideell personal”. Där går även att läsa att ”utan Dennis positivitet och engagemang skulle Origo inte vara detsamma”, men själv är han för blygsam för att hålla med om något sådant.

– Jag vet fortfarande inte riktigt varför jag ska få priset, men det är väldigt kul. Jag blev förvånad, jag visste inte ens att jag var nominerad. TEXT OCH FOTO: JESSICA EHRBY

WEBB: Läs längre artikel om Dennis Dudenhöfer på vertex.nu

7


(NL)

(ca)

Boka Sittningen NU! Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar från 275 kr/345 kr. Bokar du en lördag ingår Rex Full House med DJ´s, dansgolv och barer. Kontakta Anders för mer info och offert 090-70 60 53 eller mejla på festvaning@rexbar.com

vill du jobba med oss? Rex söker kockar med start omgående eller till sommaren. Skicka din ansökan till koket@rexbar.com

huvudPARTNER

PARTNERS

REX FULLHOUSE Tre våningar, tre DJ:s, fyra barer & två dansgolv. Halv entré med kårleg. 21 år. Fri entré 21–22.

5 juni smäller det!

Då startar vi sommaren och kör smygpremiär på TisdagsRex, japp det är en fredag…

brasserie • vinbar • ost & chark rexbar.com, facebook.com/rexnattklubb

Welcome to the Alumni Network

Foto: Andreas Nilsson

for former students of Umeå University

Keep thinking.

Administered by the Communications Office. Want to know more? Contact us at alumni@umu.se

8

Sign up today at www.alumni.umu.se to access the benefits • Stay connected after your studies • Engage with the global alumni chapters • Receive invitations to special events • Subscribe to Think, a magazine for alumni, and the alumni newsletter • Connect easily with your LinkedIn account

VERTEX 5:  2015


Dags för brännboll. Lagsport som kan utövas på en rad olika sätt...

FOTON: KALLE PROROK & BRÄNNBOLL SYRAN

Lagen som kanske inte har en träffprocent värd att skryta med, som med stor möda tar sig runt konerna på grund av mer eller mindre spektakulära utklädnader, men som gör precis allt för att underhålla publiken. VERTEX 5: 2015

9


Best in show. Tävlingen som lockar fram brännbollshelgens bredaste leenden, bland deltagare och publik, är en lika stark tradition som brännbollen i sig.

SÅ FIXAR NI BÄSTA BRÄNNBO Att kunna titulera sig världsmästare i brännboll är givetvis en ära i sig. Men den parallella tävlingen, av mer estetisk art, kan vara lika svår att vinna. Så här ska ditt lag tänka för att vinna det prestigefyllda Best in show-priset. Den som besökt Brännbollsyran har sett dem. Lagen som kanske inte har en träffprocent värd att skryta med, som med stor möda tar sig runt konerna på grund av mer eller mindre spektakulära utklädnader, men som gör precis allt för att underhålla publiken med show istället för skönspel. Det handlar om de lag som går in för att vinna Best in show. Tävlingen som är en lika stark tradition som brännbollen i sig. En av årets jurymedlemmar, Daniel Häggkvist, som till vardags pluggar till civilingenjör i Umeå, delar med sig av några tips som kan hjälpa ditt lag till segern i Best in show.

10

– Förra året vann Fat smoking hobbits. De var jäkligt duktiga och sjöng till och med sånger ur böckerna, vilket gjorde dem autentiska. De låg i topp av flera av underkategorierna. De hade ett bra namn, roligt spex, kreativ utklädnad på ett filmtema. För att vinna Best in show krävs det att man satsar på flera av underkategorierna. Man behöver inte vinna alla, men det ska märkas att man satsat på dem. UNDERKATEGORIERNA ÄR, och håll i er nu: Bästa hejarklack, Största glädjespridare, Mest kreativa utklädnad, Mest underhållande lag, Bästa lagnamn, Bästa

spex, Färggladaste laget, Mest skräckinjagande laget, Mest autentiska laget och Bäst klädda filmtema. Best in show får en trerättersmiddag och en mindre summa pengar (ej fastaställd vid tiden för intervjun). Vinnaren av underkategorierna får nöja sig med evig ära och berömmelse. Det är Daniel och hans två jurykollegor som ser till att titta på samtliga lag. Efter överläggning och röstning inom juryn tas fem favoriter fram som får göra upp om titeln. Men själva vinnaren utses inte av juryn, utan av publiken. – Inför finalen får de nominerade lagen visa upp sig för publiken och så avgör publikreaktionerna vilka som vinner. Därför är det viktigt att synas, höras och spexa så att publiken känner igen laget. Förra året var det tajt med tid och lagen fick bara en minut på sig, men vi hoppas kunna få mer tid i år.

DET LAG SOM VINNER

Är det inte svårt att bedöma vilka publiken gillar mest?

– Oftast hör man det ganska tydligt. Förra året var det stor skillnad när Fat smoking hobbits visade sig och det var ingen tvekan om vilka som var vinnare. Hur utser ni de nominerade?

– När vi ser lagen frågar vi oss vilken kategori de skulle kunna vinna. Vissa lag är ganska givna, som skräcktemat där det syns väldigt tydligt vad de satsat på. Men sedan kollar vi om de sprider glädje, om de har humor, spexar de och hur reagerar publiken? Så vi kollar inte på själva brännbollen utan bara på showen. Har du något favoritlag genom åren?

– Förra årets vinnare var ju otroligt bra. Men Nilecity-laget som ställde upp för några år sedan var verkligen jätteroliga. De hade till och med en egen radiokanal och bjöd på show hela tiden. En av mina favoriter förra året var Pac Man-laget. Det var helt genialt med en Pac Man och fyra spöken som sprang bakom. ANDERS SAMUELSSON

VERTEX 5:  2015


Cupvinnare. Eric Boström i lag Salming bjuder på basala brännbollstips.

”TA INTE I FÖR HÅRT – OCH HA ROLIGT” Att med full sats ta i för kung och fosterland kan där och då kännas som en bra idé. Men vill man nå framgångar, eller åtminstone träffa bollen, kan det vara bra med en mer tillbakalutad approach. Det tycker i alla fall Eric Boström i laget Salming, som vunnit cupen tre år i rad. Eric Boström är lagledare för Salming, laget som i år kan bli historiska genom att vinna fjärde raka Brännbollscupen. Få är därför bättre lämpade att ge tips till de nybörjare som vill förbättra sitt spel inför turneringen. – Ha fotbollsskor, ta inte i för mycket och träna gärna några gånger först. Och se till att ha roligt. I slutändan handlar det framför allt om det. för svårt, menar Eric, istället för att hålla sig på en nivå de behärskar. – Det gäller kanske framför allt de lag som befinner sig mellan nybörjare och de seedade lagen. De försöker slå hårda, låga slag vilket är väldigt svårt. Då är det bättre att ta kort ansats och försöka få till en lugn och enkel sving. Särskilt då man från 32-delsfinalerna bara har ett slag istället för två.

TRE TIPS TILL NYBÖRJAREN FRÅN ERIC BOSTRÖM: 1. Ta inte i allt du har. Jag ser att många försöker slå så hårt som möjligt och springer in i slaget, men det blir bara svårare. Man kommer väldigt långt med ett lugnt och säkert slag. 2. Träna och fokusera. Lite självklart tips kanske, men jag tror det blir roligare om man i alla fall har spelat ett par gånger innan yran. 3. Använd fotbollsskor. Jag har sett många skada sig när de halkar, inte bara när de springer men även vid kast och slag. Regnar det blir det ännu viktigare.

MÅNGA LAG SPELAR

LLS-SHOWEN GÖR SÅ HÄR:

UNDVIK DET HÄR:

n Satsa på flera underkategorier. De som vinner Best in show totalt ligger också i topp i flera av de andra kategorierna. Så satsa inte bara på exempelvis autentisk klädsel utan försök vinna flera.

n För många skillnader i laget. Bättre om alla i laget tydligt håller sig till samma tema. Ett bra exempel är Disney-laget där alla klädde ut sig till en Disney-karaktär som alla kände igen.

n Gör en show. Utan show vinner man inte. Styr upp en dans, sång eller spex att framföra. n Gå in i utklädnaden till hundra procent. Ett tips är också att vara kvar i karaktärerna utanför matcherna så att publiken ser er och känner igen er. Det är trots allt de som avgör.

VERTEX 5: 2015

n Osportsligt upppträdande. Om man till exempel trackar motståndarlaget märker publiken det. Och i slutändan är det publiken som bestämmer vilka som vinner. n Rotblöta. Juryn letar inte efter helnykterister när de ska hitta de nominerade, men tittar inte särskilt länge på riktigt dräggiga lag.

SKILLNADEN MELLAN Salming och ett nybörjarlag, eller ett lag som går in för att vinna Best in show, är minst sagt stor. Laget tränar ett par pass i veckan och inget slag lämnas åt slumpen. – Det är mer taktik under en match än folk kan tro. Det finns en tanke bakom varje slag och situation beroende på motstånd, resultat, väder och spelare.

civilekonomprogrammet, säger att han de senaste åren märkt av ett ökat intresse för brännbollen. Något han berömmer de nya arrangörerna för. – Det märks både i tidningar och på internet att fler engagerar sig. Det kändes som att yran var på nedgång under några år men nu blir det fler lag som deltar och jag tycker det var

ERIC, SOM PLUGGAR

ett jättebra drag att göra en festival i samband med yran. Det lockar till sig många unga som kan få upp ögonen för brännboll på ett sätt de annars aldrig hade. Ni tillhör de toppseedade lagen. Är det roligt att spela mot ett showande lag som kanske inte har någon chans att vinna matchen?

– Det är jätteroligt att spela mot showande lag och det brukar vara mycket publik då. Vi försöker också göra det bästa av situationen och se till att hålla det på en lagom nivå. Showen är en så pass stor del av brännbollen att vi själva också försöker ha så roligt som möjligt. Vilken är er största seger, rent poängmässigt?

– Det var 2008 eller 2009 som vi vann en match med 110-1. Man kan väl säga att vi var yngre och lite väl taggade. Idag försöker vi inte gå in för att krossa på samma sätt. Ni har chans att bli historiska om ni vinner i år. Känns det extra nervöst?

Rekord är alltid roliga och visst blir det en extra krydda att ha chansen att bli historiska. Men vi är lika taggade i år som i fjol, och kommer även vara det nästa år. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

11


Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress. Ev trafikavgift tillkommer. Se mer om våra prenumerationserbjudanden på vk.se/prenumerera. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

LIVE JA ZZ

Götgatan 2, Umeå 070-30 60 60 839 839 Götgatan www.armyshopen.se 070-30 Öppettider:seVardagar Öppettider hemsidan11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD. istockphoto.com/Mari

SOLARIU M FÖR D IG SOM KRÄ VER LITE MER

Mat & dryck från kl. 19. Jazz kl. 20 Studion UFH

DROP IN!

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

För höstens program - håll dig uppdaterad via vår hemsida

Hamrinsv. 2, Öst Riksv. 2, Teg

umeajazzstudio.se

menskoppen.se

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

MÄSSPRISER gäller t o m 31/5

Aclima visar ULLFIBER I ALLA VÄDER den 22/5 ............. -20%

Daiwa – Gäddspö – Haspel Exelor

Skoter – Fiske – Båt Flytoveraller fr 1.095:-

MÄSSPRIS! 895:-

FLYTVÄSTAR, -”LUNGOR” M M. Fladen 845 (2.190:-)

7 fabrikat

9’, 50–100 g, (1.595:-)

Haspel- och Spinnspö Savagear MPP

MÄSSRABATT! -30% Vision Flugfiske

1.395:SPORTFI

SKESPE

CIALISTE

N etabl 1953

Med Clubkort – MÄSSRABATT -5% Club Kort Öst på sta´n

Kungsga tan 94,SPOR Ume TFISK www.blix å •ESPEC 090-IALISTEN etabl tsport.se -info@bli 77 40 70 xtsport.s 1953 e

20135530

MÄSSRABATT! -20% Aclima underställ

Auktoriserad återförsäljare

GPS

flera modeller

”Ullfiber i alla väder”. Stor sortering.

MÄSSRABATT! 20%

Elmotor Minnkota

Haspelspö Shimano Forcemaster

Ekolod Hummingbird, Lowrance

7’, 8’, 9’, fr 5–40 g, (fr 899:-)

30 - 34 - 40 - 45 - 50 - 55 (fr 1.895:-)

MÄSSRABATT! fr 650:-

Vid köp av Vendetta spö från 699:- får du Kultur på campus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater, litteratur, Värde: 699:- är en helt unik satsning på kultur i vetenskaplig miljö. Varje vecka produceras haspelrullen Avocet för endast Kultur på campus Vi finns på Facebook! film, 1:osv mitt på campus. Alltid vid lunchtid och alltid gratis för studenter och personal. Kultur på campus ger dig en nycampus. kulturupplevelse varje vecka. Musik, d och arrangeras konserter, dans,ger teater osv, på vårat Alltid vid dans, lunchtid och Något liknande hittarKultur dulitteratur, ingen prenumerera på nyhetsbrevet! Kultur på annanstans, campus dig ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, litteratur, på campus ären en helt unik satsning på kultur iteater, vetenskaplig Va Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! film, mitt på Alltid vid lunchtid och gratis förmiljö. studen Kultur påmitt campus är encampus. helt unik vid satsning på kultur iinte vetenskaplig Varjealltid vecka produceras alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du någon annanstans. film,osv osv på campus. Alltid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studenter och personal.

och arrangeras dans, teaterprenumerera osv, på vårat campus. Alltid vidpå lunchtid och campus. Alltid och arrangeras konserter, litteratur, dans, teater osv, vårat Något liknandekonserter, hittar dulitteratur, ingendu annanstans, på nyhetsbrevet! Något liknande hittar ingen annanstans, prenumerera på nyhetsbre alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstans. alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon Kultur på campus ger dig en ny kulturupplevelse varje vecka. Musik, dans, teater Kultur påmitt campus är en helt unik vid satsning på kultur i vetenskaplig Varje vecka Kultur på campus film, osv på campus. Alltid lunchtid och alltid gratis förmiljö. studenter och pep 1953 Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus och arrangeras dans, teaterprenumerera osv, på vårat campus. Alltid vid luncht www.blixtsport.se-info@blixtsport.se Något liknandekonserter, hittar dulitteratur, ingen annanstans, på nyhetsbrevet!

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Öst på sta´n

Kultur på campus

Kultur på campus

alltid gratis för studenter och personal. Något liknande hittar du inte någon annanstan Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus

12

Kultur på campus

VERTEX 5:  2015

Prenumera på nyhetsbrevet www.umu.se/kulturpacampus


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

"Pissed Off". Interaktivt ljudverk av Funny Livdotter i samarbete med Daniel Westman.

EXAMENSUTSTÄLLNING VISAS PÅ BILDMUSEET

William S. Burroughs. Gestaltar i Den nakna lunchen en missbrukares jagade vardag.

Det som finns är knarket Det är inte utan viss bävan jag närmar mig beatikonen William S. Burroughs Den nakna lunchen. Boken skrevs under närmare ett decennium, stora delar av den under drogrus, för att publiceras 1959. Liksom många västerländska pojkar med litterära böjelser har även jag läst min Ginsberg och Kerouac, första gångerna med hänförelse, men det är min uppfattning att många av texterna ur den här litterära strömningen har åldrats ganska dåligt. Beatprosan tenderar att ge ett malätet intryck och det grabbiga frihetsbegär som genomsyrar texterna osar av naiv, manlig narcissism. Som författaren Claes Britton skrev en gång: ”Det finns ett annat ord för den där frihetstörsten, det kallas alkoholism”. att Burroughs ärende knappast är att ägna sig åt ett romantiserande av en självdestruktiv livsstil. Romanen ger ett ridet och förvirrat intryck, skriven som om en myndighetsperson stod och bankade på dörren. Någon story kan man knappast tala om. En figur kallad William Lee reser ge-

JAG INSER DOCK SNABBT

DEN NAKNA LUNCHEN

William S. Burroughs Översättning: Peter Stewart [Norstedts förlag] nom USA på jakt efter nästa fix – de korta, icke-linjära kapitlen beskriver de olika karaktärer han möter på vägen. Världen de rör sig i är våldsam och depraverad, smutsig och pervers. Knarket är ingen väg mot upplysning eller transcendens utan ”ett tillstånd av total sjukdom, total besatthet”. Drogbruket avförtrollas, blir naket, liksom den omnämnda lunchen i romanens titel: ”ett fruset ögonblick när alla kan se vad som hänger på spetsen av varje gaffel”. SOM GESTALTNING AV en missbrukares rädsla, tvång och paranoida vanföreställningar är romanen smått mästerlig. Språket rör sig jagat över boksidorna, någon kikar över axeln. Alla är

efter dig, alla vill kontrollera dig: snuten, knarkarna, junket. Det är olustig läsning, en sorts prövning. Romantexten börjar och slutar med mer ”autofiktiva” passager där Burroughs i saklig ton går igenom drogernas skadeverkningar, styrkta med medicinska fakta. Det är drabbande textstycken som gör gott för romanen som helhet. kan jag inte påstå att Den nakna lunchen är någon särskilt njutbar läsupplevelse. Språket skapar en viss intensitet, men variationerna är få och texten faller ut i tomprat. Parodierna framstår som klumpiga, ofilade. Man tröttnar på det frossande språket, det spekulativa våldet, homofobin. Ur etisk synpunkt torde Den nakna lunchen emellertid vara att föredra framför en mer livsbejakande beatroman som Kerouacs On the road (1957). I Burroughs romanvärld finns det nämligen ingen förlösning eller ljuv extas, inget löfte över solvarma motorvägar. Det finns knarket och jakten på det.

MED DETTA SAGT

GUSTAV BORSGÅRD

n Avgångseleverna från masterprogrammet på Konsthögskolan i Umeå ställer fram till den 31 maj ut sina verk på Bildmuseet. Totalt är det 14 studenter som ställer ut, och eftersom alla studenterna har undersökt olika teman och arbetat i vitt skilda tekniker är det inget enhetligt tema på utställningen. Utställningens titel, Between the Devil and the Deep Sea, syftar på tiden som har gått sedan studenterna påbörjade masterutbildningen och den kommande starten på deras professionella karriärer. I sina examensarbeten har Loes Degener och Douwe Mulder, båda ursprungligen från Nederländerna, undersökt vår tids “addiction to growth”. Bland annat i just den statistikberoende museikontexten. Genom konceptet “Make you visit count” låter de besökarna själva få upp besökssiffrorna genom att passera samma sensorer flera gånger och på så sätt vill de demokratisera det rådande värderingssystemet. Swetlana Heger, professor på Konsthögskolan, säger att det har varit en viktig del av masterutbildningen att studenterna har fått arbeta med Bildmuseet, som ett komplement till Konsthögskolans egna utställningslokaler. TEXT OCH FOTO: VIKTORIA OTTOSSON

WEBB: Läs hela artikel på vertex.nu

KULTURKRÖNIKAN: // RICKARD ÅSTRAND OM ET T FELAKTIGT RYKTE: Kanske har du nu gjort ditt första år på universitetet. Kanske ditt sista. Kanske är du bara i mitten av en utbildning med lika många högskolepoäng bakom som framför dig. Vad vet jag. Man kan säga att vi alla står inför sommarlovet som vi står framför en spegel: granskande och reflekterande, ibland lite självkritiska och ibland lite belåtna. Belåtna eftersom somliga har sommarjobb, festivalbiljetter och färdiga resrutter medan andra har det mer… Ja, säg planlöst inför sommaren. Det är till dig som planlös jag ägnar denna text. Kanske stannar du kvar i

VERTEX 5: 2015

SOMMAR-UMEÅ INGEN SPÖKSTAD Umeå under sommaren. Kanske drar du hem. Kanske försöker du kombinera. Väljer du att stanna i Umeå ska jag här försöka underlätta ditt val.

Som sommarstad är Umeå ingen ort i dvala. Tvärtom. Även om de flesta studenter rest hem finns det gott om liv kvar i staden.

säkert hört några hobbysiare tilltala sommar-Umeå. Det stämmer inte. Möjligtvis att Ålidhem blir än mer apokalyptiskt. Resten av Umeå livas dock upp under sommaren. Uteserveringarna återfylls, återvändarna återbefolkar, Båten är återankrad och badstränderna är sånär åtråvärda.

ÄR DU ÄNDÅ AMBIVALENT

”SPÖKSTAD!” HAR DU

inför sommaren kan du trösta dig med faktumet att det kommer regna och skina sol var du än befinner dig. Så njut! Och glöm för bövelen inte att lyssna på Sommar i P1 kl.13.00 varje sommardag. RICKARD ÅSTRAND

Namn: Rickard Åstrand. Ålder: 25 år. Studerar: Lärare i svenska och samhällskunskap. Bor: Umeå.

13


Ungdomskänslan är tydlig på 22-årige Viktor Olssons debutplatta, fylld med finfina poplåtar som ”27 kvm” och ”Regn”.

MÅNADENS FILMER: BIRDMAN GENRE: DRAMAKOMEDI REGI: ALEJANDRO GONZALEZ IÑARRITU BETYG: Den stora vinnaren på årets Oscarsgala är en udda framställning både av dagens kändiskultur och konstnärlig frustration. I centrum står Riggan, spelad av Michael Keaton. En före detta superhjälteskådis som 20 år efter storhetstiden i trikåer försöker hävda sig på Broadways teaterscen. Det finns en uppenbar metakommentar i att Keaton själv spelade Batman på film under 90-talets början, vilket lägger en särskilt stark, tragikomisk hinna över berättelsen. Det finns också flera referenser till dagens explosiva trend av superhjältefilmer, men Birdman lever skickligt även på egna meriter och kräver ingen överdriven förkunskap. Njut istället av det utmanande skådespelet, från bland annat Edward Norton i en skarp biroll, och den innovativa klippningen som får filmen att verka vara gjord i en enda tagning. MAGNUS F. BERGSTRÖM

Debutplatta. Viktor Olsson bjuder på låtar med ett okonstlat skimmer omkring sig. (Detalj från omslaget)

Ljus framtid för debutant MÅNADENS MUSIK: VIKTOR OLSSON ALBUM: STENUNGSUND SKIVBOLAG: ROXY RECORDINGS BETYG:

Viktor Olssons låtar är så där okomplicerade och lättsamma som många gör försök till, men få lyckas fullt ut med. För den albumdebuterande 22-åringen från Stenungsund har det mesta ett okonstlat skimmer omkring sig.

Men även om låtarna är enkelt arrangerade, med klassisk rocksättning bestående av trummor, bas och gitarr som grund, är Stenungsund full av detaljrikedom. Både i smittande melodier och i texter som tar en med till småstadsuppväxten och genom storslagna drömmar. Att plattor med Mauro Scocco och Tomas Andersson Wilj snurrat friskt hemma hos Viktor Olsson är lätt att anta. Melodispråk och anslag känns igen från båda, även om

känslan av ungdom är tydligare hos Olsson. Men med finfina poplåtar som ”27 kvm” och ”Regn” är det lätt att ana en ljus framtid för denne albumdebutant.  ERIK HILLBOM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

IMITATION GAME GENRE: HISTORISKT DRAMA REGI: MORTEN TYLDUM BETYG: Baserat på den sanna historien om Alan Turing, matematikern som ledde ett team av såväl forskare som schackspelare för att knäcka nazisternas avancerade Enigma-kod. Gruppen ställs inför tuffa beslut, medan Alan själv gömmer en tärande hemlighet. Det är en väldigt kompetent filmbiografi, men också alldeles för uppenbar för att sticka ut. Men visst, jag erkänner att det bränner till lite extra innanför bröstkorgen när de mest tragiska konsekvenserna i berättelsen uppdagas. Och i vanlig ordning är jag löjligt svag för textremsorna precis i slutet, som berättar vad som hände personerna efteråt. MAGNUS F. BERGSTRÖM 

MUSIKKRÖNIKAN:// ERIK HILLBOM OM BRÄNNBOLLSFESTIVALEN PÅ CAMPUS: Sedan Brännbollsyran gjorde en omstart för några år sedan har det mesta blivit större. Från att främst ha varit en angelägenhet för studenter lockar nu Yran även många icke-studenter. Fler tillresta besökare från kringliggande städer letar sig till campusområdet den sista helgen i maj. Festen har flyttat från stökiga tillställningar på Fysikgränd till ett uppstyrt festivalområde med tunga musikakter på programmet. I JÄMFÖRELSE MED andra

festivaler i Umeå är förra årets 12 000 besökare,

14

EN EFTERLÄNGTAD HEMKOMST enligt arrangörerna, en mycket imponerande publiksiffra. ÅRETS LINE-UP ser

ut att kunna borga för ett musikaliskt smörgåsbord som mättar den förmodade storpubliken. Holländske house-stjärnan Afrojack är yrans största internationella akt och lär, med stor sannolikhet, försätta publikhavet i gungning. Själv ser jag däremot mer fram emot de lokala inslagen på Brännbollsyran. Umeåbandet Deportees

gör en numera sällsynt spelning på hemmaplan och Tove Styrke, som nyss är hemkommen från en USA-turné, gör samma sak. Med lysande singeln ”Ego” i bagaget är det en efterlängtad hemkomst från stjärnskottet, minst sagt.

ERIK HILLBOM

Namn: Erik Hillbom. Ålder: 28 år. Har pluggat: Journalistprogrammet i Umeå. Gör nu: Frilansande journalist.

VERTEX 5:  2015


MUSIK & FILM:

Från unik indie till mainstreamrock n Förväntningar är alltid vanskligt att ha, men det är svårt att hålla tillbaka peppen när ens favoritband släpper nytt. Nya albumet, Wilder Mind är Mumford & Sons tredje och det har varit en lång väntan sedan genomslagsskivan från 2012. Bandet med Marcus Mumford i spetsen blandade folkmusik (både instrument och melodier) med rockgung och blev världsstjärnor. Men på nya skivan hörs knappt något av det som var deras signum, poetiska texter och välskrivna, lyhörda låtar som gick rakt in i hjärtat. Istället har de kastat banjon och alla folkrötter och behållt rocken. Resultatet påminner tyvärr om Cold-

play och U2, som gick från unik indie­rock till mainstream arenarock, om än av den bättre sorten. Mumford & Sons är fortfarande ett ytterst kompetent band, med bra låtar, men det unika saknas. Det är rak rock med liten dynamik och ganska strömlinjeformad (för att vara dem). Dessutom är stämsången som tidigare var så framträdande i princip borta. Jag hoppas att det här bara är en övergångsperiod och att de hittar tillbaka till grunden som gav dem fans från hela världen. Fram tills dess knarkar jag deras tidigare mästerverk.

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

CALLE EKBLOM KÄCK

Bli blodgivare, rädda liv! På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

www.umekajak.se

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

A! LLSEXTR

BO

BRÄNN

Kom till vårt grilltält och ät dig mätt. Lunch för 20:Var? Ålidhems Centrum När? Fre 29/5 Kl.11-18

2015-03-18 09:42

Kajakturer i havsmiljö Guidade turer och uthyrning i Karlsborg/Holmsund och Skeppsvik

If you download our "app" on the App Store or Android Market you get the benefit of exclusive offers, useful information and delicious recipes. What are you waiting for? Download our app today!

Ålidhem Centrum • Tel 090-19 05 00 Opening hours hoursevery everyday day8-23 9-22 Opening

www.icaalidhem.se VERTEX 5: 2015

Studenter har 100 kr rabatt på guidade turer i Karlsborg/Holmsund.

15


MÖT TUSENTALS NYA STUDENTER I HÖST! 4 MÅNGA VILL ANNONSERA – DAGS ATT BOKA PLATS: n Många brukar annonsera i de första höstnumren av Vertex, då tusentals nya studenter gör sina första lovar på campusområdet. Det är alltså en fördel att i god tid boka annonsplats i de första höstnumren – gör det gärna innan semestern. UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 6-2015

14 aug

1 sept

Vertex nr 7-2015

11 sept

29 sept

Vertex nr 8-2015

16 okt

3 nov

Vertex nr 9-2015

13 nov

1 dec

Boka annonsplats i god tid: Prata med Lisa Ljadas, tel 090-711 518, lisa.ljadas@display-umea.se

4 OMFATTANDE DISTRIBUTION: n Vertex delas ut med Posten till medlemmarna i Umeå student­kår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Dessutom delar en idrottsförening ut tidningen i alla brevlådor i Umeås student­bostadsområden. Varje nytt nummer läggs också ut i tidningsställ på campusområdet i Umeå. Till detta kommer att Vertex skickas med internposten till alla institutioner och centrum­bildningar vid Umeå universitet. Jämfört med många andra ”gratistidningar” är den här omfattande distributionen en klar fördel för annonsören – man vet att tidningen och de annonser den innehåller verkligen når läsarna.

4 HOMOGEN OCH TYDLIG MÅLGRUPP: n Vertex läsare är primärt studenter och forskstudenter vid Umeå universitet. Medelåldern för grundutbildningsstudenter är 27,8 år. 61 procent av studenterna är kvinnor, 39 procent män.

4 EN OMTYCKT STUDENTTIDNING: n  I den senaste läsarundersökningen (via surveymonkey.com) uppgav 78,8 procent av de svarande studenterna att de tycker att Vertex är ”bra” eller ”mycket bra”.

4 VARKEN MOMS EL. REKLAMSKATT: n  Annonser i Vertex är befriade från moms och reklamskatt.

16

VERTEX 5:  2015


Utlandsstudier. Simon Wilhelmsson framför universitet i San Diego, där han pluggar i vår. Bilden t.h: Tillsammans med vännen Henrik Bodin från Hudiksvall, inklippta framför utsikt över Pacific Beach i San Diego.

”JAG TRÄFFAR STUDENTER FRÅN HELA VÄRLDEN” Simon Wilhelmsson lämnade Umeå för att under våren plugga i ett paradis på jorden, som han beskriver sin nya studieort, San Diego i USA. Det finns många fördelar med utlandsstudier, tycker han. Simon Wilhelmsson, 21, har tidigare studerat civilekonomprogrammet med inriktning handel och logistik vid Umeå universitet. Nu är förhållandena annorlunda eftersom han studerar utomlands under vårterminen. Universitetet heter San Diego State University och ligger i San Diego, ett paradis på jorden som han själv beskriver det, eftersom det är fantastiskt vackert och det finns mycket att se. management- och finanskurser på universitetet som han gör två gånger i veckan, står

NÄR SIMON INTE STUDERAR

oftast resor och surfing på schemat. I Umeå bodde Simon jättenära skolan, ensam i en etta, vilket var en stor kontrast jämfört med det stora huset han bor i nu. Huset ligger långt från skolan, och han bor med sex andra personer. – Jag umgås mest med mina roomies, men träffar många som jag pluggar med och som följer med på olika resor och event som anordnas. en vän till Simon rekommenderade utlandsstudier i San Diego då han tidigare studerat där. Simon var medveten om att han ville studera kurser inom management

INTRESSET VÄCKTES NÄR

och han valde mellan Asien och usa. – usa var till slut ett bra alternativ eftersom jag skulle få många förmåner med kontakter där, tack vare min väns tips, förklarar Simon. tog fart och allt var enkelt med hjälp av kompisen som guide, men det var relativt tidskrävande och det kostade en del då han var tvungen att ta sig till usa:s ambassad i Stockholm för att få visum. På Umeå universitets hemsida kan studenter ansöka om utlandsstudier eller utbytesstudier och få information via Facebook-sidan Umeå University Studies Abroad. Simon valde att gå en annan väg. Den svenska förmedlaren Blueberry world wide blev en mellanhand mellan honom och skolan i San Diego. –  Jag upplevde det komfortabelt att ha en svensk mellanhand, speciellt när jag hade frågor angående exem-

ANSÖKNINGSPROCESSEN

pelvis dokument som skulle fyllas i, säger Simon. i San Diego och skulle gärna stanna några år. Han tycker att det finns många fördelar med utlandsstudier. Bland annat att studenter får en ökad förståelse för den globala världen och att man får se en annan kultur med ett annat språk. – Jag träffar studenter från hela världen som sitter i samma båt och alla vill se nya saker tillsammans och utvecklas som individer. Det enda som inte uppskattas av Simon är att momenten betas av samtidigt i San Diego, till skillnad från i Umeå där man läser ett moment i taget, vilket han föredrar.

SIMON STORTRIVS

GRETA HANSSON VIKSTRÖM

WEBB: Användbara länkar för dig som är intresserad av att plugga utomlands finns i artikeln på vertex.nu

Stressar du för mycket? Testa på webben Att uppleva stress är en del av livet. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Ta reda på hur mycket du stressar och hur du påverkas. Gör ett test på 1177.se

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

VERTEX 5: 2015

17


Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30 telefon: 090-786 90 00 • umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

LAST CHANCE TO SELL YOUR STUFF AT ÖSTRA PAVILJONGEN

LOPPIS. 7 JUNE BOOK YOUR FLEA MARKET STAND AT CAMPUSLOPPIS.SE 100 SEK FOR UMEÅ STUDENT UNION MEMBERS, 200 SEK FOR OTHER PARTICIPANTS

Umeå Student Union Wshing You A Great Summer Holiday!

Umeå studentkår organiserar studenter från humanistisk, samhällsvetenskaplig fakultet och lärar­ utbildning vid Umeå universitet. Organisationen har 9 kårsektioner samt 29 kårföreningar. Umeå studentkår bevakar och påverkar utbildningarna på Umeå universitet för att de ska bibehålla en hög kvalité. Organisationen arbetar för att medlemmarna ska ha inflytande över sina studier och deras studiesituation. Umeå studentkår stöttar även medlemmar i frågor om ekonomisk, arbetsmiljömässig och psykosocial trygghet. Umeå studentkår förvaltar Kempestiftelsen som delar ut över en miljon kronor årligen till doktorander vid Umeå universitet. Kåren bedriver även studiesociala aktiviteter för att göra studentlivet roligare.

Studentombud - UMPE Arvodering 100%

Umepedagogerna, Umpe, och Umeå studentkår söker ett studentombud för lärar­ och studievägledarutbildningen. Som studentombud är din huvudsakliga uppgift att tillsammans med övriga sex studentombud stödja studenter som vänder sig med problem eller frågor rörande sin utbildning eller studiesituation. Studentombuden agerar också som studentrepresentanter för sina respektive ansvarsområden, för uppdraget här beskrivet lärarhögskolan vid Umeå universitet. Uppdraget som studentombud är ett förtroendeuppdrag med mandatperiod 2015-07-01 – 2016-06-30. Är du en lösningsinriktad kårmedlem med intresse för utbildningsfrågor? Kontakta i så fall Jensine Holmgren, [utbildning@umpe.se] eller Emma Näslund, [ordforande@umpe.se]. Mer information hittar du på [umeastudentkar.se/uppdrag]. Arvoderingen är tidbegränsad till perioden 150701­160630. Arvodesnivån är på 15 910kr. Rättighet till 30 dagars ledighet. Sista anmälningsdag den 24 maj 2015 Personligt brev och CV skickas via [umeastudentkar.se/uppdrag] English version www.umeastudentkar.se

See You Next Semester! Några ord från vår huvudsamarbetspartner

Vad är viktigt för dig? Teckna Studentförsäkringen och du behöver inte fundera. I vår hemförsäkring ingår bland annat ett skydd för din dator, mobil, kamera, tv, glasögon, cykel och andra värdefulla saker. Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring samt en reseförsäkring som gäller i hela världen med avbeställningsskydd. Skydd vid ID-stöld ingår också, vilket ytterligare ökar din trygghet. Du får helt enkelt marknadens bästa grundskydd. Studentförsäkring (18–27 år) med allrisk, elektronik, olycksfall, reseskydd m m: 595 kr/år

Bli också bankkund hos Länsförsäkringar Västerbotten så får du rabatt på premien. Visakort utan årsavgift ingår (ord pris 225 kr/år). Ring så får du veta mera. Umeå 090-10 90 00 Skellefteå 0910-73 40 00 Lycksele 0950-347 50 LFvasterbotten.se

18

VERTEX 5:  2015


KRÖNIKAN:

Att vara med djur gör att bekymren försvinner – och du slipper baksmällan efter att du försökt supa bort de jobbiga tankarna.

ANIMALISK MEDICIN Lika fort som våren attackerar naturen med sina smärtsamt vackra ingredienser, lika snabbt kan det kännas som det vänder i livet. Ena dagen är marken vit och det är för kallt för converse. Andra dagen är det snödroppar intill husväggarna, man traskar barfota i halvtrasiga sneakers och zippar bubbel medan maten steker på en grill. En dag sitter man och gråter med total kris i skallen angående livet, döden, kärleken, allt. En dag sitter man och chillar med en helt ny människa som invaderat livet lika snabbt som spiderman sveper in och räddar någon stackare som blir rånad. Hjärnan voltar och hinner inte ens fundera på någonting för allt är lika självklart som 1+1.

UNDER DEN MÖRKA vintern tänder man ljus, dricker te och fikar för att hålla igång de långa mörka kvällarna. Något slags uppmuntran är för många nödvändig för att inte gå in i

RECEPTET:

Fly pollensäsongen med medicin eller en utlandsresa.

den svenska klassikern – vinter­ depression. Jag har insett att träning är en mycket bra medicin och tidsfördrivare året runt. Men ganska nyligen har jag upptäckt något som är än bättre, för mig. KALLA HOVAR MOT snö

och sten. Frustande ljud och en ångande hals som slutar i ett ansikte och en mjuk mule. Vidare mot våren tar förra årets löv bort delar av hovarnas ljud samtidigt som vårfåglar lockar oss in i skogen så man knappt vill vända alls. De små vårblommorna frestar med sin färg och den mjuka mulen bökar ner sig och plockar åt både vårblommor och ett par gräsrötter.

Sällskap av ett djur kan ha stor inverkan på folk. När du är med ett djur som helt tar din uppmärksamheten kommer du inte att kunna tänka på saker som annars känns jobbiga. Alla bekymmer försvinner för tillfället. Dessutom finns ingen baksmälla som när du försöker supa bort bekymmer och jobbiga tankar, du kan inte förvärra ett bekymmer genom att rida eller leka med en hund. stressar vidare mot sommar och människor hetsar över soltimmar och semester, bruna ben och smala midjor kan jag alltid lugna mig med en cykeltur till stallet. Jag stressar vidare i min hektiska vardag med inslag av underbara människor som plötsligt blivit en stor del av mitt liv. Samtidigt som stressen står en upp i halsen och panikattackerna trycker på så att lugnande medicin är nödvändig kommer jag ihåg den sköna känslan av att ta en tur med den fånigt söta

MEDAN NATUREN

Namn: Tanja Frenell. Ålder: 25 år. Bor: Med kompis. Pluggar: Lärarutbildningen år 1-6. Annat: Försöker jobba bort beroendet av en mörk dryck samtidigt som sömnen ofta sätts åt sidan för att socialicera, arbeta eller träna. Jobbar på att bli bättre på att sitta still. lilla islandshästen som ligger mig nära i minnet varje dag. Terapi i form av naturupplevelse. TANJA FRENELL

- CAMPUS ENDA BOKHANDEL

KÖP / SÄLJ DIN KURSLITTERATUR HÄR REGISTRERA/RESERVERA ONLINE & LÄMNA IN/KÖP I BUTIKEN

H A N D LA Ä V E N K O N T O R S M AT E R I A L Block fr. 9 kr/st (10 st 49 kr) - Pennor fr. 9 kr/st

________________________________ - KOLLEGIEBLOCK OLINJERAT (10 ST) 49 KR - KOLLEGIEBLOCK LINJERAT (10 ST) 199 KR - KOLLEGIEBLOCK RUTAT (10 ST) 199 KR -

20% RABATT ________________________________ GÄLLER KÖP AV KONTORSMATERIAL ÖVER 500 KR

- PENNA + VÄSSARE 29 KR - PENNA + RADERGUMMI 19 KR - KULPENNA 4 FÄRG 39 KR - FIBERPENNA 9 KR - MÄRKFLIKAR 39 KR - LINJAL 19 KR -

SAM H Ä LLS V E TAR H U S E T - S 1 0 3 ________________________________ WWW.CAMPUSBOKHA NDELN.SE

VERTEX 5: 2015

19


NTK 2014/2015

Från vänster: Emil Manninen, Maja Stenberg, Linnea Kyrö Stenlund, Olov Tingström, Ylva Karlberg, Adam Bonnedahl, Viktor Gydemo, Amanda Vikström. Foto: Niclas Brynolfsson

De styr NTK året 2015/2016! Det har varit valperiod hos NTK. Det hela började med att årets kårstyrelse tillsatte nästa års projektledare för Uniaden och kårhuschef till Origo. NTKs fullmäktige valde sedan nästa års kårstyrelse! Här får du möjlighet att lära känna dem lite bättre. I skrivande stund är posten som utbildningsbevakare inte tillsatt.

1. Beskriv dig själv i tre ord. 2. Vad kommer bli roligast att sitta på din post nästa år? 3. Vilken är din favorit glass?

Olov Tingström

Maja Stenberg

Adam Bonnedahl

1. Positiv, driven & lugn 2. Det kommer bli jätteroligt att få diskutera med NTK:are om engagemangsfrågor 3. Tip Top

1. Omtänksam, glad & social 2. Det roligaste under året kommer vara kontakten med alla olika människor, att få ta mig an nya utmaningar och lära mig nya saker 3.Piggelin

1. Ambitiös, organiserad & dedikerad 2. Att få sätta min egen prägel på Origo, att inte bara tycka till om vad jag anser är bäst för Origo utan också ha möjligheten att förändra saker direkt. Det ska också bli kul att arbeta närmare hela Origos personalstyrka och göra Origo till det självklara stället att både träffas och jobba på. 3. Magnum Classic

Kårordförande

Ylva Karlberg

Kommunikationansvarig

Studiesocialt ansvarig

Amanda Vikström Studerandeledamot

1. Coolast i Västerbotten 2. Det roligaste nästa år kommer vara projekt som typ Sångboken 3. Saffranskulfi

1. Impulsiv, nyfiken & envis 2. Att träffa nya människor 3. Vanilj

Linnea Kyrö Stenlund

Viktor Gydemo

1. Glad, nyfiken & ambitiös 2. Det blir att kontakta företag för att se vilka typer av samarbeten kåren kan ingå med näringslivet 3. Kulglass (för då kan man variera smak från gång till gång)

1. Ambitiös, pragmatisk & engagerad. 2. Att kunna hoppa in och hjälpa till där det behövs som mest i alla olika delar av kåren. 3. Kaktus-lime sorbet

Arbetsmarknadsansvarig

Studerandeledamot

Kårhuschef

Emil Manninen

Projektledare Uniaden 1. Social, kreativ & höjdrädd 2. Att få arbeta med en massa nya ansikten och tillsammans ta fram något nytt. 3. Magnum

www.ntk.umu.se

20

VERTEX 5:  2015


ÖPPET FORUM:

Vad gick snett när studenterna efter 55 år förlorade en fantastisk plats att driva verksamhet på? frågar Arbetarpartiet och skissar på ett svar.

Spalter till ditt förfogande. Mejla till forum@vertex.nu

”INGEN TOG ANSVARET FÖR SCHARINSKA VILLAN” Scharinska Villan är en av Umeås få stenbyggnader som förtjänar beteckningen ”en juvel”. Huset uppfördes åren 1904–1905 och har sedan 1960-talets början ägts av Umeå kommun. Kommunen upplät denna fantastiska byggnad till Umeå studentkår. Därför kom Scharinska att även i folkmun kallas för ”Gamla kåren”. Nyligen meddelade Umeå studentkår att de tänker säga upp kontraktet med Umeå kommun, vilket innebär att en 55-årig epok är slut.

på 15 år som Umeå studentkår lyckas driva krogverksamhet i Coronas lokaler i konkurs. Då, för 15 år sedan, drev man verksamhet både på Corona och hade ansvaret för verksamheten i Scharinska Villan. De kårpartier som är direkt ansvariga för den senaste konkursen är Vänsterns Studentförbund och Liberala Studenter. Det är uppenbart att Umeå studentkår inte är kapabel att bedriva krogverksamhet.

Patetiskt att höra historielösa kårpolitiker gnälla

har också ett stort ansvar i detta. Ansvaret bestod i att tro för mycket om studentkåren. Kåren har inte behövt betala någon hyra för Scharinska i egentlig bemärkelse. I bästa fall har man betalt driftskostnader (om ens det). Däremot har studentkåren inte behövt avsätta kapital för den förslitning som Villan har utsatts för under många årtionden – en förslitning som tilltog dramatiskt efter 2006 då den ideella verksamheten ersattes av affärsmässig drift i form av en rockklubb. Detta innebar att ansvaret hamnade inte på två, utan tre bord. Och vem skulle sätta av pengar för underhållet? Inte kommunen, som hade överlämnat ansvaret till studentkåren. Inte studentkåren, som hade hyrt ut lokalerna till en rocken-

UMEÅ KOMMUN

oss frågan: Vad gick snett? Skälet är att studentkårens utträde ur Scharinska Villan är en oerhörd förlust på mer än ett sätt. Dels förlorar studenterna en fantastisk plats att driva verksamhet på efter 55 år. Dels riskerar Scharinska att säljas till privata intressen – idag finns åtminstone en privat intressent (även om inget är klart). Vems är då felet?

VI MÅSTE STÄLLA

UMEÅ STUDENTKÅR tillhör

de som har en skuld i detta. Det är studenternas avgifter som till stor del finansierar kårens verksamhet. Och kåren har just gjort en konkurs med över 700 000 kronor i förluster. Detta blev resultatet av ett misslyckat försök att driva ett nytt Kårhus i den gamla nattklubben Coronas lokaler. Det är andra gången

Varför vill Socialdemokraterna och Moderaterna inte att studenter ska ha möjlighet att bo kvar i Umeå efter examen? undrar Emma Strömberg (FP).

Om du som student inte har kontakter, rika föräldrar eller ofantlig tur på den privata bostadsmarknaden måste du förlita dig på AB Bostaden för att få lägenhet i Umeå. I många andra universitetsstäder finns ett system där studenter kan stå i två köer samtidigt: en kö för studentboenden och en kö för andra lägenheter. kvar sin ”vanliga kötid” när denne flyttar in i ett studentboende. Dubbla köer för studenter finns bland annat i universitetsstäder som Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg och Luleå. Men inte i Umeå – och det kommer inte heller att genomföras då Moderaterna och Socialdemokraterna röstat

PÅ SÅ SÄTT HAR STUDENTEN

VERTEX 5: 2015

treprenör. Och inte rockentreprenören, som ju bara betalade vad studentkåren begärde. NÄR TRE HAR ANSVARET,

har ingen ansvaret. Därför förföll byggnaden. Från Arbetarpartiets sida vill vi föra fram tre saker: 1. Det är ytterst angeläget att Umeå kommun behåller Scharinska Villan i offentlig regi. Det är en kulturminnesmärkt skatt som måste stå till umebornas förfogande. 2. Studentkåren ska inte bedriva krogverksamhet – något som endast leder till upprepade konkurser och stora förluster. Och när det gäller Scharinska Villan, till ett stort delansvar till byggnadens förfall beroende på att inga pengar satts av till underhåll. 3. Kommunen kan inte låta några amatörer (läs: Umeå studentkår)

agera mellanhand och utrustas med det ansvar som det innebär att välja vilka entreprenörer som ska få bedriva verksamhet i ytterst värdefulla lokaler (läs: Scharinska Villan). LÅT OSS SLUTA där

vi började. Umeå studentkår har fått vara i detta fantastiska hus sedan 1959. Det är patetiskt att höra dessa historielösa kårpolitiker gnälla över att det har blivit som det har blivit – utan minsta självinsikt i det egna ansvaret. Det enda studentkåren nu kan göra för att på något sätt upprätta sitt skamfilade rykte är att via sina partikamrater i Umeå kommunfullmäktige idka påtryckningar för att Scharinska behålls i kommunal regi. Det är så vi i Arbetarpartiet kommer att agera. DAVIS KAZA LARS-ERIK UTBERG

Arbetarpartiet

”Dubbla bostadsköer behövs för studenter” ner Folkpartiets förslag att införa dubbla köer hos Bostaden. OAVSETT OM DU som student flyttar in i ett sunkigt korridorsrum eller en fin studentlägenhet nollställs din kötid hos AB Bostaden dagen du flyttar in. De flesta utbildningar är tre år, så om du bor kvar hela studietiden har du förmodligen tre års kötid när du måste flytta ut. Eftersom du inte är student längre får du inte bo kvar i ett studentboende. Och ärligt talat: med tre års kötid får du inte en lägenhet i centrala, eller ens en bit utanför, Umeå.

en kompis soffa eller betalar ockerhyra hos någon som hyr ut ett rum svart. När studenten har tillräcklig kötid för att få ett studentboende genom Bostaden har denne kanske två år kvar av sin utbildning, och därmed bara två år att samla kötid. hemsida finns kötidsstatistik som visar på vilken genomsnittlig kötid som krävs för att få lägenhet i olika områden. Med en kötid på 2-3 år är det nästintill omöjligt att få lägenhet i Umeås tätort – snarare krävs det dubbla.

PÅ AB BOSTADENS

problem: nyexaminerade personer får inte tag i boende i Umeå efter sin avslutade universitetsutbildning, varpå många inte ens överväger att stanna. Genom dubbla köer finns möjligheten att bo kvar och arbeta i Umeå efter examen. Det är inte rimligt att de som saknar

DET HÄR ÄR ETT VERKLIGT

som får bostad dagen de börjar plugga. Sveriges förenade studentkårer (SFS) har rödlistat Umeå som en av 11 städer som inte kan garantera studenter bostad inom sex månader från att de börjat studera. En student med kort kötid sover i

DET ÄR INTE HELLER ALLA

ekonomiska förutsättningar att köpa lägenhet är chanslösa på Umeås bostadsmarknad. ett kommunalt allmännyttigt bolag med uppdrag att bidra till Umeås tillväxt och stärka stadens attraktivitet. Att möjliggöra för nyligen färdigutbildade personer att bo kvar i Umeå är en otroligt viktig del av detta.

AB BOSTADEN ÄR

VARFÖR VILL Socialdemokraterna och Moderaterna, Umeås två största partier, att studenter inte ska ha möjlighet att bo kvar i Umeå efter examen? Varför vill Moderaterna inte ha kvar potentiella egenföretagare och jobbskapare? Varför vill Socialdemokraterna inte ha kvar sjuksköterskor och lärare? De bär ju vår välfärd. EMMA STRÖMBERG (FP)

Student och fullmäktigeledamot

21


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

PÅ G KOMMANDE MÅNAD:

EN HEL DAG MED IDROTTEN I FOKUS n Idrottshögskolans dag den 22 maj välkomnar personal och studenter att ta del av den idrottsvetenskapliga forskningen vid Umeå universitet. Föreläsningar av 20 forskare om allt från fotbollens talangsystem till frågan om idrotten har ett eget rättssystem. Kl. 09.00–15.00 i Humanisthuset, Hörsal E och hörsal F. Gratis för personal och studenter vid Umeå universitet.

Växtexperter, experiment och exkursioner FASCINERANDE VÄXTERS DAG DEN 23 MAJ

KOLLA IN EN MASSA FASCINERANDE VÄXTER n ”Fascinerande växters dag”, med växtforskare och växtexperter, experiment och exkursioner, presentationer och utställningar, hålls i Bildmuseet, Sliperiet och utomhus på Konstnärligt campus den 23 maj kl. 12.00–16.00. Ett samarbete mellan bla.a. Umeå universitet, SLU, Arboretum Norr, Bonsaisällskapet och Skogforsk.

PEDAGOGISKA SAMTAL – OCH PRISUTDELNING n Torsdag den 28 maj föreläser och samtalar några av universitetets och kårernas pedagogiska pristagare om lärarrollen och pedagogisk skicklighet. Alla intresserade välkomna. Föreläsningar och samtal i Humanisthuset, Hörsal G, kl. 08.30–15.00. Detta som en förrätt inför Vårpromotionens ceremoni, som äger rum lördag den 30 maj i Aula Nordica, med promotion av doktorer och utdelning av pedagogiska och vetenskapliga priser. Ceremonin är öppen för allmänheten. Dörrarna in till aulan öppnar ca 15.30.

Studentliv på hästryggen – Vi har en jättebra ridinstruktör, Johanna Forsman, som kan individ­ anpassa lektionerna beroende på vilken nivå du befinner dig på. Det säger Jenny Johansson, ordförande i Arkum, Akademiska ryttarklubben i Umeå. Varje fredag, klockan 16:05, träffas Arkums medlemmar för ett lektionspass i Hippologum på Forslundaområdet en bit utanför centrala Umeå. – Vi har hoppning, dressyr och markarbete och om önskemål finns kan vi försöka ordna annat. I höstas hade vi till exempel uteritt när det önskades. Vi har även medlemmar som inte själva rider så vi försöker att med jämna mellanrum anordna aktiviteter som inte är till häst, som grillning, föreläsningar och tävlingar där man kan vinna en ridlektion eller medlemskap.

22

kum. Jag gillade konceptet och sen vann jag en gratis ridlektion. Sedan dess är jag fast.

ARKUM HAR IDAG 34 medlemmar – studenter, lärare och forskare med ett hästintresse. Medlemsavgiften är 100 kronor per år, men vill man komma och rida på fredagsträffarna krävs det även ett medlemsskap i Umeå ryttarförening vilket kostar 245 kronor per år för Arkum-medlemmar. Detta för att medlemmarna ska omfattas av Umeå ryttarförenings olycksfallförsäkring.

Arkum ingen nybörjarverksamhet, men Jenny Johansson säger att de pratat om att erbjuda detta i framtiden. För att delta på fredagslektionerna krävs att man besitter vissa grundläggande kunskaper. 
 – Man ska själv kunna klara av hästen i alla gångarter, skritt, trav och galopp. På hopplektionerna ska du dessutom ha hoppat bana med 80 centimeter höga hinder. Arkum brukar stå på Välkomstmäss-

I DAGSLÄGET HAR

VI HAR TAGIT EXAMEN: Apotekarexamen: Sofia Hein, Lund. Civilekonomexamen: Lisa Åström, Umeå. Civilingenjörsexamen: Emma Zäll, Umeå. Dietistexamen: Maja Pavek, Uppsala. Ekonomie kandidatexamen: Anna Tretjakova, Umeå; Lisa Åström, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Elene Gelashvili, Tbilisi, Gil Silva Neto; Adam Falklind, Mölnlycke; Lisa Åström, Umeå; Ulrika Logart, Umeå. Ekonomie masterexamen: Mattias Carlgren, Hemsön. Farmacie kandidatexamen: Fana Hunegnaw, Mölndal. Farmacie masterexamen: Sofia Hein, Lund. Filosofie kandidatexamen: Torbjörn Molin, Umeå; Daniel Nylén, Umeå; Maja

MÅNADENS FÖRENING: ARKUM Arkum, Akademiska ryttarklubben i Umeå, är en studentförening som riktar sig till alla ridintresserade studenter, men även andra med anknytning till Umeå universitet. Arkum tillhör Sveriges Akademiska Ryttarförening (SAR). SAR finns på sju universitet och högskolor runt om i Sverige och tillhör i sin tur det internationella studentryttarförbundet AIEC. Arkums rullande verksamhet är ridlektioner varje vecka. Utöver det ordnas uteritter, tävlingar, kurser med mera. Kontakta Arkum: studentryttarforeningumea@gmail. com.

Namn: Emma Zäll. Ålder: 26 år. Aktuell: Har nyligen tagit civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Gör nu: Doktorerar i bro- och stålbyggnad på KTH i Stockholm.

har chansen att tävla på ett sätt de annars kanske inte hade haft, berättar Jenny Johansson. När vi träffar henne ska hon till Lund för student-SM och det finns även möjlighet att komma ut och tävla internationellt. – Det är unikt. Utanför studentlivet ställs betydligt högre krav och tillgång till egen häst. Här är kraven lägre och man får låna en häst samtidigt som man får resa och träffa andra studentryttare från hela världen. Men till varje internationell tävling väljs endast tre ryttare ut som får representera Sverige, och det var ett tag sedan någon från Umeå var med. För ett tag sedan var det en tjej som blev uttagen till Student-VM i Dubai, men den ställdes tyvärr in.

ARKUM-MEDLEMMAR

Akademiska ryttarklubben. Lina Ceder, vice ordförande i Arkum, med ridskolehästen Great Guy. Nedre bilden: Arkums ordförande Jenny Johansson. san i Universum varje höst för att informera om sin verksamhet. Det var där, för två år sedan, som Jenny Johansson började engagera sig i föreningen. – Hästar har alltid varit en stor del av mitt liv och på Välkomstmässan träffade jag två glada Arkum-veteraner, Bea och Bea som berättade om Ar-

Strandgren, Umeå; Simon Vallin, Skellefteå; Karin Jonsson Sandström, Solna; Johanna Götharsson, Göteborg; Alexander Sutherland, Umeå; Helena Helgesson, Örnsköldsvik; Johan Trell, Umeå; Marie Fredrickson, Umeå; Hanna Edling, Umeå; Karin Hellström Wansulin, Eskilstuna. Filosofie magisterexamen: Elisabet Arvidsson, Själevad; Emma Hernborg, Nyköping; Frida Helen Löfgren, Östhammar; Anna Johansson, Varberg, Viviana Lorena Peña Y Lillo Buschiazzo, Santiago; Anton Grape, Umeå; Tony Qwillbard, Holmsund; Johanna Sundström, Skellefteå. Filosofie masterexamen: Simon Vallin, Skellefteå; Paul Watson, Umeå; Rachel Mcdonald, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Karolina Broman, Sävar, Isabelle Brännlund, Umeå.

ANDERS SAMUELSSON

Högskoleexamen: Stefan Östling, Västerås; Josefine Kristmansson Lindmark, Umeå; Caroline Petersson, Mölndal; Faridha Berneklint, Åkersberga; Anette Hydfeldt, Södertälje; Fredrik Eriksson, Sundsvall; Johan Mörner, Sundbyberg; Susanne Lundberg, Umeå. Högskoleingenjörsexamen: Niaz Barzani, Umeå; Mikael Olofsson, Umeå. Juristexamen: Hampus Bergh, Umeå; Karin Olofsson, Gotlands Tofta; Matilda Ståhl, Umeå; Magnus Möller, Jönköping; Erika Åhl Lundström, Röbäck; Emilia Wallin, Umeå. Lärarexamen: Daniel Lestander, Strömsund; Patrik Raanaes, Vallentuna; Karin Holmer, Umeå; Marcus Nilsson, Rimbo; Anna Törnqvist, Umeå; Therese Wennerberg, Överturingen. Medicine magisterexamen: Helen

VERTEX 5:  2015


PORTRÄTTET:

TOMMY BÄCKSTRÖM. ÅLDER: 64 år. JOBBAR: Vaktmästare på Umeå

studentkår. BOR: Västerslätt. AKTUELL: Går till sommaren i pension efter 45 år i studentkårens tjänst.

Tommy Bäckström. Umeå studentkårs vaktmästare tackar nu för sig.

”Brukar säga att jag är på termin 91” – Jag kommer att sakna studenterna och den sociala kontakten man har med dem. Det säger Tommy Bäckström, som efter 45 år som vaktmästare vid Umeå studentkår säger farväl till universitetet och påbörjar det nya livet som pensionär. Det var i januari 1970 som Tommy Bäckström, efter avslutad skolgång och yrkesutbildning, påbörjade sitt arbete som vaktmästare på Umeå studentkår. Vid midsommar, efter 45 års arbete, är det dags att gå i pension för en av universitets mest rutinerade personer. – Jag brukar säga att jag är inne på termin 91 nu, säger Tommy och skrattar.

Erneholm, Grisslehamn; Örjan Lestander, Boden; Björn Bjurinder, Domsjö; Michael Burbara, Stockholm; Johannes Mattsson, Tvärålund; Maria Nyberg, Örnsköldsvik. Naturvetenskaplig masterexamen: Md Khorshed Alam, Umeå; Torun Bergman, Umeå. Politices magisterexamen: Ann Otto Nemes, Karlstad; Anna-Maria Fjellström, Kittelfjäll. Psykologexamen: Felicia Törnquist, Umeå. Receptarieexamen: Christina Lundahl, Lund; Fana Hunegnaw, Mölndal. Socionomexamen: Susanne Nedergård, Märsta; Jenny Bergström, Skellefteå; Karoline Byström, Linköping. Specialistsjuksköterskeexamen: Helen Erneholm, Grisslehamn; Björn Bjurinder, Domsjö; Erika Friberg, Örnsköldsvik; Michael

VERTEX 5: 2015

Hur har du trivts med jobbet under dessa år?

– Det har varit till och från. Ibland är det bra och ibland mindre bra. Det beror mycket på vilken kårstyrelse som sitter. Jag tycker man ska kunna ha dialoger med styrelsen och en del har varit bra att ha att göra med, andra mindre bra.

åren. Sista operationen, för ett ljumskbråck, var riktigt tuff. Men jag kommer att hälsa på här i några år till.

Jag kommer att hälsa på här i några år till

Kommer du sakna jobbet?

– Ja, framför allt kollegorna och den sociala kontakten det innebär. Även studenterna som man träffar. Men man måste tänka på hälsan och jag har legat inne mycket på NUS senaste

SYSSLOLÖS blir Tommy inte. Efter sommaren börjar han som kyrkvärd på St. Staffans församling på Västerslätt i Umeå. – Det känns roligt. Man får ta emot besökare, samla in kollekt och ha en dialog med präst och kantor. Så jag hoppas det ska gå bra. Det senaste året har han även gått kurser, bland annat i konsthistoria, på UmPu, Umeå pensionärsuniversitet, vilket han kommer fortsätta MEN

Burbara, Stockholm; Charlotta Joanson, Sikfors; Kenneth Wallgren, Vallsta; Ida Jonsson, Skellefteå; Jonas Moberg, Umeå. Speciallärarexamen: Marita Johansson, Boden; Maja Lundqvist, Östersund; Annika Höök, Umeå; Maria Edsmalm, Lycksele; Ingela Ågran, Norsjö. Specialpedagogexamen: Frida Helen Löfgren, Östhammar. Studie- och yrkesvägledarexamen: Jennifer Karlström, Umeå. Tandläkarexamen: Cardo Toma, Umeå. Teknologie masterexamen: Saeed Partonia, Umeå. Teologie kandidatexamen: Tobias Hadin, Angered.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

med. Tommy kommer nu även få mer tid över för sitt mångåriga intresse filateli, i folkmun frimärkssamlande. – Jag har nog hållit på i ungefär 50 år och är med i Umeå filateliförening. Jag tycker om det konstnärliga, och att man kan intressera sig för en viss typ av frimärken eller länder. Jag har ett par hundra stycken och det finns några riktigt sällsynta i samlingen. Så pensionen är med andra ord tryggad?

– (Skratt) Ja det kan man säga.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX FÖR 45 ÅR SEDAN:

Vertex nr 7: 1970

n Polisvåldet mot demonstrerande studenter ökar över hela världen. Protesterna mot kriget i Kambodja har krävt många dödsoffer på USA:s universitet. Såhär (bilden) går det till i Milano. När FNL-gruppen i Umeå den 9 maj demonstrerade i protest mot USA-invasionen i Kambodja greps oförmodat två studenter som fungerade som strejkvakter. Bråket uppstod då demonstranterna ville vika in på Umeås gågata, något som polisen satte sig emot. Vem i polishuset bestämmer var FNLdemonstranterna ska gå? Varför är reglerna strängare för demonstrationer mot USA än för demonstrationer mot Sovjetunionen? Beror det på att polismästaren Lennart Levander har en mycket bestämd uppfattning om vad FNL-sympatisörerna i Umeå är för ena?

23


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

ADVENTURE TOGETHER

Build your own raft out of logs and rope and let it carry you downstream the Umeå River (Umeälven). Experience nature up close and enjoy the peacefulness of one of Europe’s last wildernesses. Let the constantly bright nights of the north give you a memory for life. An adventure you will never forget. Just an hour’s drive from Umeå. You build the raft under the guidance of a guide, then go yourselves. Choose between tours of 1 day, 2 days or 7 days. Suitable for a group of friends, your colleagues at work, the family, and you who are interested in a different adventure in nature.

www.granobeckasin.com info@granobeckasin.com 0933-410 00

STU

NT U O C S I DENT D s 10 % n 1–3 perso pay for 3 le, only 4–6 peopduring the summer of 2015 rs

u *For all to

Vertex nr 5 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 5 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement