Page 1

4: 2015 STUDENTTIDNINGEN

ÖVER HINDREN I UMEÅ

[SIDORNA 10–11]:

MOTIONSLOPP

[SIDAN 5]:

KARIN JOHANSSON, SID 2:

Efter att ha läst den 435:e jobbannonsen kom jag på att det kanske finns något som kallas prenumerationstjänst.

MILJÖKAMP

[SIDAN 22]:

SIRI SIKTAR PÅ TUFF TÄVLING

MÅLET ÄR ATT ALLA PÅ CAMPUS SKA SPRINGA

GREENPEACE SIKTAR IN SIG PÅ STUDENTER

I höstas vann umeåstudenten Siri Englund VM i Obstacle course racing i USA. Nu har hon tagit studieuppehåll för att träna ännu hårdare. I maj tävlar hon i Umeå.

Idrottsvetenskaplig föreningen drar igång ett välgörenhetslopp som de hoppas ska bli en tradition.

Greenpeace har etablerat sig i Umeå och till hösten kommer det att hända saker på campus.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

BLOGG: KARIN JOHANSSON OM ATT SÖKA JOBB OCH ANNAT:

PÅHITTAD MEDICIN Att söka jobb är ett heltidsjobb. Vissa dagar glömmer jag bort att jag fortfa­ rande går i skolan, eftersom jag oftare skriver ett så kallat Karin Johansson. Pluggar psykolog-­ programmet.

personligt brev än en mening på

SOM ETT RESULTAT

FOTO: LOUISE GUS TAVSSON

uppsatsen.

av att jag inte har

kunnat hitta yrket Psykologer i någon av de valbara kategorierna på sll:s hemsida, har jag manuellt sökt igenom samtliga jobbannonser som ligger ute. Efter att ha läst den 435:e jobbannon­ sen kom jag dock på, att det kanske

Snart dags! Alexander Siotis, Johanna Osterman och Johan Lindén i projektgruppen. (Ellen Wemmenhag ej med på bilden)

finns något som kallas prenumerations­

POLISUTBILDNINGEN FLYTTAR TILL CAMPUS

Studenterna som styr upp vårbalen

tjänst. Jag kunde dock inte hitta min yrkestitel i prenumerationstjänsten. Jag hörde därför av mig till prenumera­ tionsansvarig och fick till svar, att

högst genomsnittsbetyg i Sverige och hamnar på fjärde plats i Europa om man ser till samtliga frågor i under­ sökningen Student Barometer (ISB). Dessutom hamnar universitetet på för­ sta plats bland de sex medverkande svenska universiteten i samtliga fyra huvudkategorier.  Läs mer på vertex.nu.

n Hela polisutbildningen vid Umeå universitet kommer att flyttas till campusområdet, enligt ett rektors­ beslut. I dagsläget bedrivs stora de­ lar av utbildningen på Umestan, men viss undervisning sker även på campus och på IKSU sport. I framtiden kommer dock all under­ visning ske på campusområdet. –  Just nu håller vi på med ritningar på ett fyravåningshus som kommer ligga snett bakom Norra beteendeve­ tarhuset, berättar Pontus Bergh, stu­ dierektor vid Polisutbildningen i Umeå. Byggnaden kommer inrymma allt vi behöver så att hela verksam­ heten och studenternas utbildning kommer kunna ske på samma ställe.

[publicerat 2 april 2015]

LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU

LÄS MER OM VÅRBALEN DEN 25 APRIL PÅ VERTEX.NU

psykologer räknas till Paramedicinsk personal. Jag kom på mig själv med att bli lite stött. Betyder inte “Para” typ “påhittad”? Jag googlade och drog en lättnadens suck. “Para” betyder bara “bredvid”. Känslan av att ägna sig åt påhittad medicin dröjde sig dock kvar. SAMMA DAG TRÄFFADE

jag en vän, som

tillhör kategorin Medicinsk personal. Denna dag hade vännen varit på en ledarskapsdag… LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/BLOGG [publicerat 10 april 2015]

UMEÅ ÄR BÄST! n Umeå universitet rankas som etta i Sverige och fyra i Europa i en enkät­ undersökning som besvarats av inter­ nationella studenter från 209 lärosä­ ten runt om i världen. Det är fjärde året i rad som Umeå universitet intar förstaplatsen i landet när det gäller hur nöjda de internatio­ nella studenterna är. Universitetet får

PANELEN : HAR DU NÅGOT SPÄNNANDE I DITT KYLSKÅP?

Samuel Olsson, digital medieproduktion: – En kompostpåse full med ruttna grönsaker. Mitt kylskåp är en sådan bakteriehärva, inte på grund av mig, på grund av mina kollektivkamrater.

2

Gustav Orvefors, digital medieproduktion: – Jag har lokalproducerad honung och ost från västkusten, från min mormors grannar. Jag brukar kombinera dem på något schysst tunnbröd.

TEXT & FOTO: VIKTORIA OTTOSSON

Ludvig Widman, arkitektprogrammet: – Surkål! Jag har det inte just nu, men det kan man ha som tillbehör. Det är gott till allt! Jag lagar mat ungefär tre-fyra gånger i veckan.

VERTEX 4:  2015


4: 2015

Tacka studenterna som får saker att hända

BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n ETT VITTNESMÅL. Mohamedou Ould Slahi spärrades in i Guantánamo Bay-fängelset 2002 och sitter kvar där än i dag. Hans nyutkomna Guantánamo – En dagbok beskrivs av John Le Carré som ”en bild av helvetet, bortom Orwell, bortom Kafka”. Vertex lottar ut ett ex. Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Mattias Stenwall, tel 090-711 514 mattias.stenwall@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 4:  2015

FOTO: K AL L E PROROK

Vad vore Umeå utan studenterna? Ja, vad vore språket utan det lilla ordet ”om” eller den funktion det fyller? Både plattare och grundare, är nog ingen vild gissning. Våra tankebanor skulle säkert också vara bra mycket tommare och torftigare. Precis som den här stan skulle vara om någon (tänk en mix av Vladimir Putin, valfri svensk karriär­ politiker med livlös blick, robotaktig framtoning och slarvigt dold agenda, samt alla Svenska Hollywoodfruar sammansmälta till en enda hotfullt leende gestalt) fick för sig att deportera, utesluta eller utrota alla studenter. Umeå skulle förvandlas till det öde landet. Alltså något i stil med… ett lätt överdimensionerat Husum kanske? Tänk avfarten från E4. Där någonstans. Doften av fuktigt grus, övergiven asfalt och väntande utflyttning. Huvvaligen. Vad har jag nu för belägg för detta? Det är lugnt, allt jag säger är sant. Jag har nämligen skriftliga källor! De utgörs av artiklar i detta nummer och på vertex.nu som handlar om umeåstudenter som arrangerar eller på annat sätt styr upp allt från nystartade motionslopp runt campus (sidan 5) och pampiga vårbaler (sidan 2 och vertex.nu) till föreläsnings­ projekt om miljön (vertex.nu/pa-campus/) och diskussioner om näthat med dem som det berör (sidan 23). Sammanfattningsvis: det är kul när det händer grejer. Tacka studenterna för det. Och reagera så snart du får en skymt av Fienden. Hur hen än ser ut.

5: SJUNG OM STUDENTENS... NJAE. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. SJUNG OM STUDENTENS... NJAE. Valborg, studenternas högtid, firas inte heller i år i någon större skala på campus. Om firandet återkommer är oklart. Men lite händer ändå.

13. SNART ÄR DET SOMMAR... Om längtan är stor blir stressen därefter. Det finns mycket man vill hinna med, både innan och under sommaren, skriver Rickard Åstrand.

6. ROBOTAR I HÅRD KAMP. Tävlingen mellan robotar av olika slag lockade storpublik i Naturvetarhuset och vinnarlaget lovar att återkomma.

22. GREENPEACE PÅ CAMPUS. Greenpeace har etablerat sig i Umeå och till hösten kommer föreningen att ha aktiviteter på campus.

9.   LADDAR FÖR TUFF TÄVLING. Siri Englund vann i höstas VM i Obstacle course racing i USA. Den 16 maj tävlar hon på hemmaplan i Umeå.

23. NÄTHATSDISKUSSIONER. När MKV-studenterna fick i uppdrag att skapa ett arrangemang valde de att fokusera på näthat.

OMSLAGSFOTO: Jacques Holst TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2015 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 22 maj MANUSSTOPP: 6 maj REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Isabella Bohman (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Cecilia Gustafsson (text) Louise Gustavsson (text & foto) Erik Hillbom (text) Karin Johansson (text) Sofia Johansson (text) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Viktoria Ottosson (text & foto) Sofia Sundström (text & foto) Rickard Åstrand (text)

ISABELLA BOHMAN är en vetgirig

journaliststudent på knappa 23 år som aldrig tar ett nej och som älskar att snoka reda på saftigheter, skvaller som scoop. Om journalistkarriären går åt pipan vill hon sadla om till barnmorska.

3


Yes! Där satt den! Hemresan bokad med studentrabatt och allt!

Sök- och skrivverkstad – i Studieverkstaden på UB Drop-in torsdagar kl. 14–16 Vässa dina studiefärdigheter genom att ta del av de resurser biblioteket har att erbjuda.

Med hemresan ordnad blir det en sak mindre att tänka på. Boka på ybuss.se eller i appen.

Studieverkstaden bemannas av - bibliotekarier - skrivhandledare - studiehandledare

Diskutera och ställ frågor om -

informationssökning referenser studieteknik och studievanor skrivande på svenska och engelska muntliga redovisningar på svenska och engelska

Ingen anmälan - bara kom. Välkommen!

www.student.umu.se/studieverkstad Cinnober Financial Technology AB är en internationellt ledande leverantör av handelssystem till börser, clearinghus, banker och andra finansiella aktörer. Vår målgrupp återfinns främst i större finanscentra som Sydney, Dubai, Saö Paulo, London och New York.

Intresserad av tekniska utmaningar inom finansbranschen?

Vi har traineeprogrammet för dig Läs mer på cinnober.com/trainee-program eller scanna QR-koden

4

VERTEX 4:  2015


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

Valborg. Firandet på campus 2012.

Valborg firas i mindre skala Det blir inget stort valborgsfirande på campus i år heller – och om det någonsin återkommer är oklart. Men viss valborgsbaluns kan ändå hittas på campus.

Studenter arrangerar. Oscar Hardselius, Moa Ohlsson, Hanna Mäki, Tobias Fahlen och Johanna Hernestig.

”Om tio år ska alla på universitetet springa” Den 9 maj går startskottet för premiärupplagan av Välgörenhetsflåset. Som initiativtagare står idrottsvetenskapliga föreningen. – Genom att springa loppet kan man se till att ett sjukt barn får det lite roligare, säger Johanna Hernestig, som är med i planeringsgruppen. Idén uppstod när medlemmar från idrottsvetenskapliga föreningen ville anordna en rolig, utbildningsrelaterad aktivitet som dessutom skulle främja positiv hälsa bland Umeås studenter. Och löpning är en enkel gren som kan utövas av de flesta. – Vi ville ha ett motionslopp där man inte tar tid, utan vi springer för att det är kul, säger Johanna Hernestig. är ”Spring för nå­ gon annans lycka” och pengarna går direkt till organisationen Min stora

SLOGAN FÖR LOPPET

dag, som arbetar för att förverkliga svårt sjuka barns drömmar. Anmäl­ ningsavgiften ligger på 100 kronor. – Det är en organisation som många kan relatera till. Sen är det kul att de finns på sociala medier så att man en­ kelt kan se vad ens pengar går till. att nå 100 deltaga­ re, och tillsammans med donationer från företag skulle man då få ihop en summa på 12 000 kronor till Min stora dag. Sedan hoppas Hernestig att de ska växa sig starkare med åren. MÅLET FÖR I ÅR ÄR

– Om tio år ska alla på hela universi­ tetet springa och det ska bli Umeås största lopp. Det är visionen, säger hon med ett skratt. DET FEM KILOMETER långa loppet bör­ jar vid Universum, för att sedan fort­ sätta runt campusområdet. Väljer man att gå istället för att springa kommer sträckan att vara hälften så lång. Under evenemanget kommer det även finnas lottförsäljning. Res­ taurangen och nattklubben Lokal finns också med i bilden, som ar­ rangerar ”pre-run” och ”after-run” där de donerar en del av vinsten till Välgörenhetsflåset. – Det kommer överraskningar med tidens gång. Allt är inte helt spikat ännu, men det kommer att komma, säger Johanna Hernestig när Vertex pratar med henne i början av april. TEXT OCH FOTO: SOFIA SUNDSTRÖM

Scharinska inte uthyrt än

– Just nu ligger fokus på att hitta en entreprenör, vilket känns som det vik­ tigaste och det vi lägger mest fokus på.

Jakten på entreprenör och hyresgäster i Scharinska går vidare för Umeå studentkår. Sedan kåren innan jul beslutade att hyra ut samtliga ytor, istället för att driva verksamheten själv, har jakten på hyresgäster pågått.

gick i tryck framkom att rockklubben It´s Only Rock ’n’ Roll skulle vara aktuella, men det förutsätter att kommunen god­ känner klubbens verksamhet i huset. Enligt en artikel i VK ska Umeå stu­ dentkårs styrelse, i ett mejl till kår­ fullmäktiges ledamöter, ha förepråkat en uppsägning av hyresavtalet med Umeå kommun om rockklubben inte godkänns som entreprenör.

Umeå studentkår har från och med första april haft tillgång till Scha­ rinska villan. Tanken från kårens sida är att hyra ut serverings- och kvälls­ verksamheten till extern entreprenör

OM KÅRVALET PÅ VERTEX.NU

VERTEX 4: 2015

STRAX INNAN VERTEX

Scharinska villan. samt kontorsdelarna till olika intres­ senter. Men en bit in i april ekade lo­ kalerna fortfarande tomma. Umeå studentkårs projektledare, Therese Löwenius Nilsson, sa då till Vertex att inget kontrakt var klart, men att kåren jobbade på saken.

n Valet till Umeå studentkårs fullmäktige avgjordes strax efter att detta nummer gick till tryck.

ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Längre artikel på vertex.nu

Läs om resultatet på vertex.nu. Vilka partier som ska ingå i nästa års kårstyrelse avgörs slutgiltigt

på konstituerande kårfullmäktige i slutet av maj. Den nya styrelsen tillträder formellt den 1 juli.

Det publikdragande arrangemanget Valborg på campus kommer att lysa med sin frånvaro även i år. Evene­ manget, som mellan 2006 och 2012 samlade Umeåbor, universitetsan­ ställda och studenter på campus, har därmed en ytterst oklar framtid. Efter det lyckade arrangemanget 2012, när uppemot 8 000 personer fira­ de in våren på campus, var det många ögonbryn som höjdes när det inte blev någon fortsättning året därpå. Dåva­ rande universitetsdirektör Lars Lustig motiverade beslutet så här: – Valborg på campus har varit ett väldigt trevligt och uppskattat ar­ rangemang. Det har också inneburit att arrangemanget vuxit de senaste åren med ökade kostnader som följd. Därför har vi beslutat att i år ta en paus och utvärdera på vilket sätt vi ska arbeta med Valborg på campus i fortsättningen. DET VISADE SIG BLI ett mer än ett ett­ årigt uppehåll och det blir inte heller i år något valborgsfirande i stor skala på campus. Huruvida det blir något valborgsfirande nästa år är i dagslä­ get mycket oklart. Enligt vad Vertex erfar anser Umeå universitet att de tidigare fått dra ett alltför stort eko­ nomiskt lass jämfört med medar­ rangörerna. MEN HELT DÖTT verkar det inte bli på campus den 30 april 2015. De som föredrar tunga basgångar framför studentkörer och majbrasor kan hitta glädje på campusområdet. På valborgsmässoafton kommer Bränn­ bollsyran, tillsammans med Lokal, att öppna portarna till Kårhuset Universum, för en kväll med den norsk-svenska DJ-duon Tungevaag & Raaban. Sammanlagt kan 1 500 per­ soner släppas in i lokalerna. Även Renhornens studentorkester kommer genomföra sin årliga vår­ konsert på just Valborgsmässoafton. De gör två spelningar med gästartis­ ten Andreas Weise på Aula Nordica, klockan 14.00 och 17.00. ANDERS SAMUELSSON

5

S i

Ja g U in s v h

U fö la h h


Robotar i hård kamp i växande tävling Martin Andersson.

UMEÅSTUDENT TILL FINAL I VD-TÄVLING n 4 600 deltagare ville ta chansen att få värsta sommarjobbet – att vara vd för Addeco i en månad i sommar. Den stora skaran gallrades sedan ner till åtta, bland annat genom ett ledarskapstest, där stresstålighet och ambition undersöktes. Den slutgiltiga vinnaren presenteras dagarna efter att detta nummer har tryckts. Martin Andersson, som studerar industriell ekonomi vid Umeå universitet, var en av de åtta som tog sig till finalen. Vid sidan av studierna driver han ett eget företag, vilket gett honom erfarenhet av ledarskap. – I och med att jag har anställda har jag lärt mig att alla människor inte är likadana och inte kommer att lösa problem på samma sätt. Att min box inte behöver se likadan ut som någon annans. Man måste lära sig att ha perspektiv och lyssna. SOFIA SUNDSTRÖM

WEBB: Läs hur det gick för Marin Andersson på vertex.nu

För tre år sedan hölls den första robottävlingen på Umeå universitet. I mitten av april var det dags igen, nu med tre gånger så många lag. Vinnarlaget knep både äran och en 3D-skrivare inför storpublik i Naturvetarhuset. El Capitan. Så heter laget som tog hem vinsten i årets robottävling som ar­ rangeras av Civilinjengörsprogrammet Teknisk Fysik. Det var en spännande fi­ nal med hög puls mellan laget Project Golem, som gjorde väldigt bra i från sig under deltävlingen, och El Capitan. MEN PROJECT GOLEM fick nöja sig med priset för Best in show, i form av en 3D-doodler, medan konferencier Pat­ rik Nordqvist, bland annat känd från teveprogrammet ”Boston Tea Party”, kunde deklarera att El Capitan tagit hem hela tävlingen. PREMÄRÅRET STÄLLDE tre lag upp, i år tävlade hela nio lag, varav ett lämnade återbud morgonen för tävlingen på grund av tekniska problem. Lagen, med ett undantag bestående av uni­

Vinnare. Marc Sellgren, Björn Algers och Linus Beccau i vinnarlaget El Capitan. versitetsstuderande, har arbetat med sina robotar sedan i julas. Och kreati­ viteten har flödat, för ingen robot var den andra lik.

– Vi har plöjt ner väldigt många tim­ mar på det här. Och både Marc och Li­ nus körde som gudar, säger Björn Algers om lagkompisarna som styrde roboten.

meddelar att de tänker ställa upp även nästa år. Varför de vann tävlingen förkla­ rar de så här:

ISABELLA BOHMAN

TEXT OCH FOTO: VINNARLAGET EL CAPITAN

WEBB: Se fler bilder från robottävlingen på vertex.nu

(NL)

(ca)

huvudPARTNER

6

PARTNERS

VERTEX 4:  2015


Är du lika annorlunda som vi? Många kapitalförvaltare ägnar sig åt att prognostisera företags framtida vinster för att förutspå om enskilda aktier eller hela börser ska gå upp eller ner. På Lynx Asset Management har vi ett annorlunda angreppssätt. Vi använder oss av kvantitativa modeller vars mål är att identifiera trender och andra mönster på världens finansiella marknader. När vi skapar avkastning åt våra kunder är prisrörelser på råvaror, valutor och obligationer lika viktiga som aktiebörsernas utveckling. Vår position som en av världens ledande aktörer inom denna typ av förvaltning har gett oss resurser att bygga upp ett team med 50 begåvade lagspelare. Just nu söker vi ett tiotal nya medarbetare med hög ambitionsnivå. Är du som vi? Läs mer på www.lynxhedge.se

VERTEX 4: 2015

7


När livet suger?

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Enskilda samtal Parsamtal Krisstöd och traumabearbetning www.kyrkanpacampus.se

Kyrkan på campus

Svårt att sova? Kolla på webben Sover du bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Regelbunden motion gör ofta att man sover bättre. Fler tips hittar du på 1177.se

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

8

2015-03-18 09:42

VERTEX 4:  2015


Kämpa! Siri Englund tar sig över ett av många hinder i riksfinalen i höstas. Sedan vann hon VM. Snart tävlar hon i Umeå.

Hinderbanetävlingar i olika slag har verkligen fått en boom här i Sverige. Intresset är större än någonsin i år och jag tror att konkurrensen kommer att bli betydligt hårdare.

VERTEX 4: 2015

9


Namn: Siri Englund. Ålder: 23. Aktuell: Ny säsong, bland annat med deltävling i Umeå i maj, efter VM-guldet i Obstacle Course Racing i USA i höstas. Pluggar: Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, nu studieuppehåll. Bilden: Deltävling i Köpenhamn, september 2014.  FOTO: JACQUES HOLST

”HAR KANSKE TRÄNAT LITE TVÅ VINSTER AV FYRA Siris placeringar i Toughest Mini Tour 2014: Umeå: 3:a Oslo: 4:a Köpenhamn: 1:a Göteborg: 1:a

springa och styrketräna, särskilt att använda min egen kroppsvikt istället för vikter. Sen tycker jag om att det är samma villkor för tjejer och killar. Banan är lika lång, hindren lika höga och redskapen lika tunga. Jag har alltid jämfört mig med killar och det får man göra här. är väsentliga delar i Siris liv står snabbt klart. Hon tränar ett pass per dag under tävlingssäsong och ytterliga något pass per dag under sommaruppehållen. Hon berättar att hon redan sedan tidig ålder testat alla typer av idrott, från balett till brottning, och att hon på så sätt haft en grundtränad kropp sedan dess. – Jag kom in på Riksidrottsgymnasiet i bandy och där tränade vi 11–12 pass i veckan. Jag kom in i det då och kroppen vande sig vid mycket träning.

ATT TRÄNA OCH TÄVLA

Hur noga är du med kosten?

– Inte alls. Träningsdagar äter jag vad jag vill. Men jag försöker äta en bra frukost, med gröt, och sen har jag en pojkvän som lagar mycket mat. Det är väldigt värdefullt då han håller bra koll på att det finns matlådor att ta med. Hur motiverar du dig att åka och träna en kall, regnig novemberkväll?

– Man måste orka träna de pass som känns jobbigast. Det är klart det finns tunga dagar, men man får intala sig att när man väl tagit sig iväg känns det lättare och då är det bara köra. Är du lika målmedveten vad gäller studierna?

– Jag vill alltid prestera bra, oavsett vad det gäller. Jag går är en jättetuff utbildning och ibland undrar jag väl vad jag gett mig in på. Men hittills har det gått ihop och jag har klarat alla tentor. Men det har blivit mer och mer så att jag prioriterar sporten framför studierna. Jag gör alltid det som krävs, men inte mycket mer. Har du andra intressen förutom träning?

Namn: Siri Englund. Ålder: 23. Bor: Östra Ersboda. Pluggar: Civilingenjörsprogrammet, Teknisk fysik. Idrottsmeriter: VM-guld i Obstacle Course Racing 2014. Tvåa i Toughest Mini Tour 2014. SM-brons brottning (51 kg-klassen) 2012. Guld i WCW-bandy (World Cup Women) säsongen 2007-2008. SM-silver F17 bandysäsongen 2007–2008. Har spelat med både F17- och F19 landslaget i bandy, vunnit Nordiska Mästerskapet med F17-landslaget i bandy.

”NÄR JAG KOM I MÅL GRÄT JAG OCH KRAMADE ALLA” – Jag var i chock, och är nog fortfarande det. Det säger umeåstudenten Siri Englund när Vertex kontaktar henne dagen efter att hon vunnit VMguld i Obstacle Course Racing i Ohio, USA. Åtta kilometers terränglöpning med drygt 40 hinder av mer eller mindre mjölksyreframkallande art. Tufft? Javisst. Toughest Mini Your är namnet på den skandinaviska Obstacle Course Racing-touren som bland annat besök-

10

10

Vertex nr 8-2014.

Vad gör man om man vunnit VM i Obstacle course racing med nästan tio minuters marginal? Lutar sig tillbaka och njuter? Siri Englund har ökat träningsdosen och tagit studieuppehåll för att kunna satsa ännu hårdare. Den 16 maj tävlar hon i Umeå.

Vertex skrev i höstas om umeåstudenten Siri Englund och hennes väg till riksfina­ len i Toughest mini tour. Sporten heter Obstacle course racing, hinderbana i folkmun. Efter att Siri i sina fyra deltäv­ lingar kommit sämst fyra var oddsen hyggliga att ta sig till vm i Ohio i usa. Det räckte dock inte riktigt hela vägen, men de intjänade prispengarna räckte

te Umeå i våras. Det var i Umeå den 17 maj som Siri Englund, som pluggar civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, gjorde sin Toughest-debut. Resultatet blev en tredjeplats, och därefter anmälde hon sig till fler deltävlingar.

– Två–tre månader innan tävlingen i Umeå började jag lägga upp träningen lite annorlunda. Det blev mer löpning och jag sprang mycket ute på hinderbanan på I20. Jag började träna Crossfit på Boxen vilket har hjälpt mig mycket. Där handlar det om muskelkondition istället för att bara pumpa och man tränar även upp greppstyrkan.

ledande och slutligen totalsegrande Anna Svensson. För trots att Siri tog in halva tiden, och vann loppet, räckte det inte till totalseger. Men värt att ha i åtanke är att Siri bara sprang tre av de fyra poänggivande kvaltävlingarna inför finalen, och ändå lyckades komma inom räckhåll för totalsegern.

i Obstacle course racing för första gången någonsin. Den missade förstaplatsen innebar att det inte blev någon direktkvalificering

I ÅR HÖLLS OCKSÅ VM

avgjordes Toughest-finalen i Göteborg genom jaktstart. Siri startade 115 sekunder efter

DEN 18 OKTOBER

VERTEX 8: 2014

med betald resa och boende för Siri. Men skam den som ger sig. Då andrapriset innebar 10 000 kronor bestämde hon sig för att använda pengarna till flygbiljetter och anmälde sig till VM i Ohio på egen hand. – Jag hade inte tänkt åka. Men på flygplatsen på väg hem från Toughest-finalen sprang jag in i min vän Anna-Lee och hon fixade en plats i deras stuga, så jag bokade flyg två dagar innan vi skulle åka. Siri säger att hon åkte till VM med

målsättningen att träffa de bästa och lära sig av dem. I efterhand kan man lugnt säga att det var tur att hon åkte, för äventyret slutade med att Siri vann världsmästerskapet och nu kan lägga till ”världsmästare” på cv:t. – Nästan hela loppen sprang jag och tänkte att det var coolt att få ha legat etta på VM ett tag. Jag sprang och funderade på när de skulle komma ikapp och när jag började närma mig publikområdet och nån ropade att de övriga låg tio minuter bakom så fattade jag

att jag kanske kommer ta hem det här. Sen när jag kom i mål grät jag och kramade alla vänner.

– Nej. Jag är så van att det bara är träning och skola som gäller. Jag träffar mina kompisar i samband med träning, men jag hinner aldrig gå ut eller umgås med kompisar utanför träningen. Men jag kan heller inte sakna det då jag inte upplevt något annat. Ska du fortsätta med bandyn?

TIDIGARE I HÖST träffade Vertex Siri un-

– Ja, jag har lovat att spela med Söråkers IF den här säsongen. Det ska bli jättekul då vi är med i World cup i år. Men sen får vi se. Jag tränar med IFK Umeå, men det blir mycket pendlande till matcherna då vi spelar i Sundsvall och jag vet inte hur länge jag orkar kombinera resor, plugg och träning.

der ett pass på gymet för att få reda på mer om den extrema tävlingsformen. – Det är en tävlingsform som jag tycker passar mig bra. Jag gillar att

ANDERS SAMUELSSON

Hur känns det att du kan kalla dig världsmästare?

– Haha, nä, det är jag för svensk för att göra.

TEXT OCH FOTO:

11

VERTEX 8: 2014

VERTEX 4:  2015


TRE TOUGHESTTIPS – OCH EN VARNING: Funderar du på att ställa upp i Toughest? Här kommer tre tips och en varning från den regerande världsmästaren Siri Englund.  Greppstyrka. Stora muskler är bara tunga att bära på. Man behöver viss styrka men de är greppet som är viktigast.  Disponera dina krafter - ”var lat”. Ödsla så lite energi som möjligt på varje hinder, var smart och teknisk. Loppet är 8 kilometer långt, dra inte på dig mjölksyra i början. Det får du på slutet ändå.  Våga tro på dig själv. Vissa hinder är fysiska, andra psykiska och för att klara de mentalt jobbiga hindren får man inte tveka. Största misstaget: Att inte ha roligt. Alla kör på sin nivå utifrån sina förutsättningar. Se det som en fantastiskt rolig utmaning. Bästa känslan är när man kommer i mål, allt slit på banan är värt det.

en svaghet tidigare. Jag har gått från att löpträna en gång i veckan till fy­ ra-fem gånger. består av en åtta kilometer lång bana med drygt 40 hinder på vägen. Umeå kommer för andra året i rad anordna en av de fyra kvaltävlingarna. Siri kommer att springa samtliga åtta lopp på touren och förhoppningsvis några tävlingar utanför Norden. Hon säger att hon märkt av ett ökat intresse jämfört med i fjol. –  Hinderbanetävlingar i olika slag har verkligen fått en boom här i Sveri­ ge. Intresset är större än någonsin i år och jag tror att konkurrensen kom­ mer att bli betydligt hårdare.

ETT TOUGHEST-LOPP

Du är trots allt världsmästare. Känner du någon extra press?

– Jo, det är klart att man har fler ögon på sig och jag vill göra bra ifrån mig. Samtidigt kommer konkurren­ sen vara tuffare i år. Jag har tränat hårt, kanske lite för hårt ibland, men vill inte spekulera för mycket i hur det kommer gå utan bara köra.

FÖR HÅRT IBLAND” till flygbiljetten till Ohio. Väl där sluta­ de loppet i en utklassningsseger där Siri var nästan tio minuter före tvåan. – Nästan hela loppet sprang jag och tänkte att det var coolt att få ha legat etta på vm ett tag. Jag sprang och fun­ derade på när de skulle komma ikapp mig och när jag började närma mig målområdet och någon ropade att de

VERTEX 4: 2015

övriga låg tio minuter bakom så fatta­ de jag att jag kanske kom­ mer ta hem det här. Sen när jag kom i mål grät jag och kramade mina vänner.

Det är klart att man har fler ögon på sig

som inleds i Malmö den 3 maj och ett par veckor senare landar i Umeå, med

INFÖR ÅRETS SÄSONG,

tävling den 16 maj, har Siri Englund tagit studieuppe­ håll från civilin­ genjörsstudierna för att göra en stör­ re satsning och ge tävlandet en chans. – Jag har tränat hårdare och fokuse­ rat mer på löpningen som har varit

Du är numera toughest-ambassadör. Vad innebär det?

– Det innebär att de sponsrar mig till deras tävlingar och jag stöttar, samt gör viss PR, för deras verksam­ het. Vem blir din svåraste motståndare i kampen om SM-titeln?

– I år kommer en tjej som heter Yoie Bohlin springa toughest. Sjukt snabb på att springa och stark dessutom, det kommer bli väldigt roligt att möta henne. Riktigt tuff och härlig tjej. ANDERS SAMUELSSON

11


KURSLITTERATUR Mat & dryck från kl. 19 / Jazz kl. 20 Studion UFH

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet/ nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

LIVE JA ZZ 30.4 Isabella Lundgren & Carl Bagge Trio 7.5 Midgård samt Anna Högberg – Attack!

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

www.umeajazzstudio.se

Det kreativa facket

VÄLKOMMEN!

Enda 100 k st ronor för h studi ela etide n!

för dig som studerar Kultur, KommuniKation eller logopedi Läs mer och bli medlem – www.dik.se/student

12

VERTEX 4:  2015


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

ETT KONSTVERK SOM UTMANAR

Ann Heberlein. Nya boken är för ytlig som akademisk text, för banal som skönlitteratur, tycker Vertex recensent.

Uppriktig men slätstruken Man kan hävda att Ann Heberlein dri­ ver två författarskap vid sidan av var­ andra. Å ena sidan hennes akademis­ ka texter om etik, å andra sidan hennes självbiografiska verk som be­ handlar kampen med bipolär sjuk­ dom. De senare texterna tenderar att vara självutlämnande, i synnerhet Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2008), en publikation som Heberlein senare kom att ångra då hon befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd under skriv­ processen. Hennes senaste bok – Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig – tillhör också det själv­ utlämnande släktet, om än med en akademisk twist. i två delar där den förra utgörs av ett brev från författaren till Gud, tilltalad i du-form. Författaren ställer de vanliga frågorna som en människa med sviktande gudstro stäl­ ler till Gud: Vem är du? Varför finns det ondska i världen? Älskar du mig? Bokens andra del utgörs av Guds fikti­ va svar till författaren, ett svar som

BOKEN ÄR UPPLAGD

GUD, OM VI SKA TALAS VID DU OCH JAG MÅSTE JAG VARA HELT ÄRLIG

Ann Heberlein [Bonniers] pendlar mellan att vara rörande och skojfriskt på ett buskisartat sätt. In­ bäddat i boken finns sedermera refe­ renser till tidigare teologer och tänka­ re som har försökt förstå sig på Gud. MEST LIVFULL BLIR BOKEN när författa­ ren diskuterar kvinnornas lott i Guds skapelse. Här är Heberlein skonings­ lös, grafisk och inte sen att använda privata exempel. Det är drabbande, obehaglig läsning – men av vilken an­ ledning? Det finns stunder i läsningen då jag hoppas att Heberlein inte ska komma att ångra den här boken också. Akademiskt sett presenterar boken inga chockerande nya rön och gestalt­

ningen är emellanåt rätt urvattnad. Att beskriva ensamheten som att ”falla fritt i tomheten” eller som ”ett stort svart hål” låter sig förstås göras, men det är klichéartade uttryck. Att boken hinner upprepa sig under sina 133 sid­ or är också anmärkningsvärt. boken med en känsla av att det är det mest intetsä­ gande jag läst av Heberlein. Eller har jag läst boken fel? I stället för att be­ döma den som en skönlitterär text kanske jag borde ta fasta på dess aka­ demiska inslag och se boken som ett sätt att skriva akademiskt med en pri­ vat, känslomässig insats. Problemet med en sådan läsning är att de teore­ tiska resonemangen aldrig lyfter från det välkända och uppenbara – boken landar i att den gyllene regeln, den är nog inte så dum ändå. Ledsamt får jag konstatera att Heberlein skrivit en uppriktig men slätstruken bok. För yt­ lig som akademisk text, för banal som skönlitteratur.

JAG LÄGGER IFRÅN MIG

GUSTAV BORSGÅRD

n Plötsligt var den här, uppföljaren till Kendrick Lamars milstolpe good kid, m.A.A.d city. Jag vet inte vad jag hade väntat mig. Den första singeln ”I” var funkig och bakåtlutad soul-hiphop, med ett starkt positivt budskap där han uppmanar ungdomen att älska sig själv, men singeln speglar inte resten av skivan. Albumet är som en målning där varje låt blir en pusselbit som till­ sammans ger en större bild. Om det låter pretentiöst så är det för att ski­ van är det, en jazz- och funk-odyssé in i Lamars tankar om rasism, mu­ sikindustrin och hans roll som ar­ tist och förebild. Skivan är utma­ nande på många sätt, istället för enkla beats är det en mix av hiphop, jazz, funk och samplingar. Lamar använder i sin karaktäris­ tiska rap olika röstlägen för att växla berättarperspektiv och texterna är mångbottnade, en salig blandning av personliga reflektioner och upplevel­ ser och referenser till medborgar­ rättsrörelsen och slaveriet i usa. Att säga att skivan är svår är inte en underdrift, jag har lyssnat på den oavbrutet och är ändå inte säker på att jag verkligen förstått den. Samti­ digt är den otroligt svängig och en vers av Kendrick är värd tio av valfri annan rappare. Lamar vägrar ge pu­ bliken vad den vill ha, istället utma­ nar han lyssnaren och manar till ef­ tertanke. Detta är ingen vanlig rap-skiva, det är ett konstverk i sam­ ma anda som Kanye Wests Yeezus, där Lamar omskapar både sig själv och vad som är hiphop. CALLE EKBLOM KÄCK

KULTURKRÖNIKAN: // RICKARD ÅSTRAND OM SPURTEN FRAM TILL SOMMAREN: Det går snabbt nu. April blir snart maj och gräsmånad blir lövmånad. Fastän jag nyss tycks ha firat nyår är det snart dags för valborg, vilket innebär en knapp månad till sommarlov. Med få undantag är vi en unison skara som längtar dithän, till det mentala Shangri-La-tillstånd som sommarlovet innebär för oss studenter. är stor blir stressen därefter. Det finns mycket man vill hinna med, både innan och under sommaren. Och om man, som jag, tycker att vårterminen nyss har börjat MEN OM LÄNGTAN

VERTEX 4: 2015

TA VARA PÅ RESTEN AV TERMINEN är det ofrånkomligt att inte frångå det klyschiga i att påstå att tiden bara går snabbare och snabbare. Denna klyscha kan, förutom att inge stress och en känsla av att inte hinna med, faktiskt innehålla lite sanning också. PETER ENGLUND, Svenska Akademiens ständige sekreterare, pratade om detta i sitt sommarprat. Där dryftade han teorin om att livet går fortare ju äldre man blir. ”För en femåring är ett år en femtedel av hans eller hennes liv, och

upplevs därefter. För en femtioåring är ett år bara en femtiondel”, sade Englund och menade att tid handlar om proportionalitet.

TIDEN GÅR ALLTSÅ inte snabbare med åren, men den upplevs så. Därför är sensmoralen i detta, om du liksom jag känner att tiden springer iväg, att ta vara på resten av terminen. Hasta inte mot sommaren. Tänk istället att det är vägen som är mödan värd, som Karin Boye skrev.

Namn: Rickard Åstrand. Ålder: 25 år. Studerar: Lärare i svenska och samhällskunskap. Bor: Umeå.

13


Foto: Stina Rosén

SOLARIU M FÖR D IG SOM KRÄ VER LITE MER

DROP IN! Hamrinsv. 2, Öst Riksv. 2, Teg Eva är frivillig i Röda Korset på Öland.

I Sverige och Europa ökar den organiserade intoleransen och rasismen. Samtidigt är vi allt fler som aktivt tar ställning i ord och handling för humanitet. Röda Korset kämpar för ett öppet och medmänskligt samhälle där alla respekteras. Ta ställning. Bli frivillig i Röda Korset.

Johan Wellton Onsdag 6 maj Kl. 12.10–12.50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset,

SAMTIDA KONST FRÅN HAVANNA T.O.M 31 MAJ 2015 TI 11-20, ON-SÖ 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

14

Juan Carlos Alom, Habana solo (video still), 2000

THE SPACES BETWEEN

VERTEX 4:  2015


Högsta betyg, det var ett tag sedan, men Nightcrawler får Vertex recensent att ge fullpoängaren till en lågmäld, obehaglig och oförutsägbar film av högsta kaliber.

FILM & MUSIK:

MÅNADENS MUSIK: ANNA JÄRVINEN ALBUM: BUREN BETYG: En handlingslista till mataffären, att lägga ett pussel, eller att natta sina barn. Det är några av de ämnen som Anna Järvinen sjunger om på Buren. På sitt fjärde soloalbum gör hon popmusik av livets mest vardagliga företeelser och det är både annorlunda och modigt. Saker som vi ofta ser som ett nödvändigt ont för att komma vidare stannar Järvinen upp vid och tillåter dem att ta plats. När hon sjunger om att gå till affären för att familjen behöver tvättmedel, kaffe och ett flingpaket känns det varken påklistrat eller effektsökande. Det är bara vackert och befriande. ERIK HILLBOM

Nightcrawler. Hänförande foto i gastkramande berättelse.

Sjukt intensivt upplevelse MÅNADENS FILM: NIGHTCRAWLER GENRE: THRILLER REGI: DAN GILROY MED: JAKE GYLLENHAAL, RENE RUSSO M.FL. BETYG: 5

Louis Bloom är en kringdrivare som livnär sig på att stjäla och säl­ ja kopparskrot i Los Angeles. Av en tillfällighet stöter han på ett frilansande kamerateam som fil­ mar en trafikolycka. Opportunis­ tiskt dras han snart in i en mörk och våldsam värld, ständigt med kameran nära till hands. Nightcrawler är en lågmäld och samtidigt sjukt intensiv upplevelse.

Jake Gyllenhaal gör en närmast omänsklig rolltolkning som Louis Bloom, ett slags sociopatiskt geni som tycks känna noll empati för an­ dra människor men ändå verkar ha total insikt i sociala maktstruktu­ rer. Hans ständiga jakt på uppmärk­ samhet, inflytande och pengar blir både obehaglig och oförutsägbar. Berättelsen är gastkramande, på ett sätt de flesta skräckfilmer inte ens kommer i närheten av. Det finns något verkligt och närvarande i filmen som ger en känsla av för­ höjd realism, jag fastnar snabbt i berättelsens puls. Mycket tack vare det hänförande fotot, neonljuset skapar den rätta L.A.-känslan av för­ rädiskt glättig fasad och sekvenser­

na filmade med handkamera blir en slags genuin kontrast. Här ryms även en hel del spän­ nande tankar både kring människ­ ans bekräftelsebehov och vår fasci­ nation för det makabra och extrema. Det var länge sedan jag kunde uppskatta en film så mycket och samtidigt känna så lite sympati för alla blodtörstiga karaktärer. MAGNUS F. BERGSTRÖM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

SEINABO SEY ALBUM: FOR MAUDO BETYG: Monsterhitten ”Younger” och hyllade debuten ”For Madeleine” resulterade bland annat i en grammis för den tjugofyraåriga sångerskan och låtskrivaren Seinabo Sey. Debuten var tillägnad hennes mor, medan den uppföljande EP:n tillägnas hennes far. Fyra spår är inte mycket, men på samma sätt som många andra nutida popartister lanseras är det ett konstant flöde av material som gäller istället för en koncentration kring ett albumsläpp. På For Maudo är tempot nerskruvat och Seinabo Sey plockar fram sitt souligaste röstregister. Det är magnifikt ut i fingerspetsarna och kommer att spelas sönder i en radio nära dig. Med all rätt. Seinabo Sey är Sveriges popdrottning 2015.ERIK HILLBOM

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM TWIN PEAKS-HAVERIET: Jag tycks i den här spalten ständigt återkomma till tanken på nostalgi som fenomen. Nostalgi som säljkraft. I en allt mer modern, digital tid tycks vi människor kulturellt vara allt mer fascinerade av vårt förflutna än av vår framtid. Samtidigt blir det allt mer uppenbart att vissa barn­ domsminnen aldrig borde återupp­ väckas från det döda. Att vissa saker lever kvar bättre i det skimrande kulturfilter vår hjärna skapat. Nyligen blev det klart att David Lynch hoppar av projektet att återuppliva sin gamla kultserie Twin

VERTEX 4: 2015

BÖRJA SE NYA MÖJLIGHETER Peaks, 25 år efter att originalet hade premiär. Att döma av de första rapporterna tycks anledningen vara oenigheter kring manuset mellan Lynch och tv-bolaget Showtime. var naturligt­ vis, som för alla andra retrokänsliga nördar, total uppgivenhet. Och ilska, över att skapare av Lynchs kaliber inte kan få ha sina visioner ifred utan att rämnas av försäljningsintressen. När det däremot verkade som att

MIN FÖRSTA REAKTION

Showtime troligtvis skulle lägga ner projektet helt, istället för att ta in någon annan för att kopiera Lynchs säregna stil, började jag istället känna att det här kanske var något bra. Kanske är det ett första steg i att ytterligare släppa taget om det som varit och börja se nya, originella möjligheter i filmiskt berättande. Åtminstone för egen del. För själv­ klart kommer pengamaskinen fortsätta med försöken att dra nytta av oss hopplöst uppgivna nostalgiker.

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

15


VALBORGSMÄSSOAFTON

FULL HOUSE

Studieverkstad på UB - för framgångsrika studier

Boka en bibliotekarie UB erbjuder tjänsten Boka en bibliotekarie för uppsatsskrivande studenter som vill bli bättre på: - söka efter vetenskapliga artiklar - skriva korrekta referenser - källkritik och upphovsrätt

LÖR

www.ub.umu.se/service/undervisning/boka-en-bibliotekarie

2/5

Vill du underlätta skrivandet av referenser? Anmäl dig till en kurs i ett referenshanteringsprogram!

30/4

Mendeley 8 maj 10.00–12.00

P3 Älskar Umeå & Rex på torsdagen 30 april. Dörrarna öppnar kl.19 med fri entré . Boka bord, platserna är begränsade och först till kvarn gäller för kvällen, 090-70 60 50 eller www.rexbar.com. 18 år.

EndNote Online 11 maj 13.00–14.30 Zotero 12 maj 13.00–15.00

#UPYOURS

istockphoto.com/Mari

www.student.umu.se/studieverkstad

menskoppen.se

Sveriges kanske nu hetaste artist, P3-guldvinnare och flerfaldigt nominerade Linda Pira gästar REX 2/5. Linda Pira & STOR kommer lyfta taket på Rådhuset, kom i tid det blir Full House ...

BOKA DIN SITTNING NU!

www.ub.umu.se/en/write/reference-management

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER.

Linda Pira & STOR

TOR

Vi erbjuder 2- eller 3-rättersmiddagar från 275 kr/345 kr. Kontakta Anders för mer info och offert 090-70 60 53 eller mejla på festvaning@rexbar.com.

rexbar.com www.facebook.com/rexnattklubb

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

SOMMARFISKE/FRITID Sommarens nyheter har inkommit!

SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress.

Endast hos Fiske Team!

STRIKE PRO CONNECTOR 6 fot, upp till 150 g. Ord pris 1.295:-

20135530

nu 999:-

HASPEL/SPINN/FLUGA

Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

upp till

40%

STÖVLAR/KÄNGOR – stort urval!

fr 450:-/699:Viking, Nokia, Kamik, Muckboot, Polecat

HUMMINBIRD Elmotor 40 lbs

MINNKOTA

Elmotor från 30 lbs

2.420:1.895:-

UNDERVATTENSKAMERA

CAMERA

NU 2.499:-

EGNA FÄRGER: PIG SHAD (Gäddjigg) nu 115:-

nu 149:-

BUSTER JERK

Otroligt lätt vikt – Extremt gäddfiske!

Vi gör plats för årets inköp:

l 1953

Kungsgatan 94,SPORTFISK Umeå •ESPE 090CIALIS -77TEN www.blixtsport.se 40 etabl 1953 -info@blixtsport.s 70 e

Club Kort

1.799:-

ABU GARCIA PRO FT 5601

Se mer om våra prenumerationserbjudanden på vk.se/prenumerera.

På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

CIALISTEN etab

Exempel:

Ev trafikavgift tillkommer.

Bli blodgivare, rädda liv!

SPORTFISKESPE

Öst på sta´n

Anpassad till ABU Garcia Pro FT 5601:

Prova VK i 20 dagar för 20 kronor!

Bli klubbmedlem!

75 g, ord pris 179:-

”Kvalitet, lågpris”

Fritidskläder

Vi har även barnstorlekar, 116–176 cl!

FLYTOVERALLER 7 fabrikat

fr 995:-

FLYTVÄSTAR, -”LUNGOR” M M.

ACLIMA UNDERSTÄLL

Ullfiber i alla väder! Stor sortering. Auktoriserad återförsäljare

GPS

Med inspelning 3.999:- OCH FRILUFTSKARTOR Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Götgatan 2, Umeå 070-30 60 60 839 839 Götgatan www.armyshopen.se 070-30 Öppettider:seVardagar Öppettider hemsidan11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

16

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 4:  2015


Kom ihåg att vårda din studentrabatt…

ILLUSTRATION: ERIK DOMELLÖF

BILAGA OM STUDENTRABATTER: I nästa nummer av Vertex kommer bilagan Rabatter, där vi gräver och påtar runt i fenomenet studentrabatter. Du som tycker något i ämnet – att de flesta rabatter är rätt snåla, att man kan spara massor med pengar, att alla butiker borde ge studentrabatt eller nåt helt annat – hör gärna av dig till Vertex. Du kan antingen mejla red@vertex.nu eller kommentera på vertex.nu eller Vertex på Facebook. Alla synpunkter, små som stora, är mycket välkomna. ANNONSERA I BILAGAN: Du som är intresserad av att annonsera i bilagan, prata med Lisa Ljadas, lisa.ljadas@display-umea.se, 090-711 518 VERTEX 4: 2015

17


MÖT STUDENTERNA – I VÅR OCH I HÖST! 4 MÅNGA VILL ANNONSERA – DAGS ATT BOKA PLATS: n Vertex utkommer med 9 nummer per år och webbtidningen vertex.nu upp­dateras löpande. I sista numret för terminen finns en bilaga om studentrabatter, något som intresserar många studenter. Annonsplats kan bokas. Det är också en fördel att i god tid boka annonsplats i de första höstnumren, där många brukar vilja vara med: UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 5-2015

4 maj

22 maj

Vertex nr 6-2015

14 aug

1 sept

Vertex nr 7-2015

11 sept

29 sept

Boka annonsplats i god tid: Prata med Lisa Ljadas, tel 090-711 518, lisa.ljadas@display-umea.se

4 OMFATTANDE DISTRIBUTION: n Vertex delas ut med Posten till medlemmarna i Umeå student­kår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Dessutom delar en idrottsförening ut tidningen i alla brevlådor i Umeås student­bostadsområden. Varje nytt nummer läggs också ut i tidningsställ på campusområdet i Umeå. Till detta kommer att Vertex skickas med internposten till alla institutioner och centrum­bildningar vid Umeå universitet. Jämfört med många andra ”gratistidningar” är den här omfattande distributionen en klar fördel för annonsören – man vet att tidningen och de annonser den innehåller verkligen når läsarna.

4 HOMOGEN OCH TYDLIG MÅLGRUPP: n Vertex läsare är primärt studenter och forskstudenter vid Umeå universitet. Medelåldern för grundutbildningsstudenter är 27,8 år. 61 procent av studenterna är kvinnor, 39 procent män.

4 EN OMTYCKT STUDENTTIDNING: n  I den senaste läsarundersökningen (via surveymonkey.com) uppgav 78,8 procent av de svarande studenterna att de tycker att Vertex är ”bra” eller ”mycket bra”.

4 VARKEN MOMS EL. REKLAMSKATT: n  Annonser i Vertex är befriade från moms och reklamskatt.

18

VERTEX 4:  2015


ERBJUDANDE! GRILLAD KYCKLING

Loppet

som räddar liv

27 maj 2015 Gå, jogga eller spring Information och anmälan: www.blodomloppet.se Anmälan senast 6 maj!

Rabatt 5:Gäller t o m 2015-05-03.

HUVUDSPONSOR:

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

- CAMPUS ENDA BOKHANDEL

KÖP / SÄLJ DIN KURSLITTERATUR HÄR REGISTRERA/RESERVERA ONLINE & LÄMNA IN/KÖP I BUTIKEN

H A N D LA Ä V E N K O N T O R S M AT E R I A L Block fr. 9 kr/st (10 st 49 kr) - Pennor fr. 9 kr/st

________________________________ - KOLLEGIEBLOCK OLINJERAT (10 ST) 49 KR - KOLLEGIEBLOCK LINJERAT (10 ST) 199 KR - KOLLEGIEBLOCK RUTAT (10 ST) 199 KR -

20% RABATT ________________________________ GÄLLER KÖP AV KONTORSMATERIAL ÖVER 500 KR

- PENNA + VÄSSARE 29 KR - PENNA + RADERGUMMI 19 KR - KULPENNA 4 FÄRG 39 KR - FIBERPENNA 9 KR - MÄRKFLIKAR 39 KR - LINJAL 19 KR -

SAM H Ä LLS V E TAR H U S E T - S 1 0 3 ________________________________ WWW.CAMPUSBOKHA NDELN.SE

VERTEX 4: 2015

19


Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30 telefon: 090-786 90 00 • umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Did YOU know... That you shall arrive at the exam hall no later than 15 minutes before the set start time of the written exam? Dates for loppis. are 3 May & 7 June

That you should not eat nuts and citrus fruits at the written exam? umu.se/regelverk/english

Umeå studentkår organiserar studenter från humanistisk, samhällsvetenskaplig fakultet och lärar­ utbildning vid Umeå universitet. Organisationen har 9 kårsektioner samt 29 kårföreningar. Umeå studentkår bevakar och påverkar utbildningarna på Umeå universitet för att de ska bibehålla en hög kvalité. Organisationen arbetar för att medlemmarna ska ha inflytande över sina studier och deras studiesituation. Umeå studentkår stöttar även medlemmar i frågor om ekonomisk, arbetsmiljömässig och psykosocial trygghet. Umeå studentkår äger och driver Kempestiftelsen som delar ut över en miljon kronor varje år till doktorander vid Umeå universitet.

Umeå student unions in co-operation

Contact your student union if you have questions about the rules or are experiencing problems in your education or situation as a student.

Our websites ntk.umu.se, medicinska.se, en.umeastudentkar.se

Kåren bedriver studiesociala aktiviteter för att göra studentlivet roligare.

Studentombud - SAMSEK, JF Arvodering 100%

Umeå studentkår tillsammans med kårsektionerna Samhällsvetarsektionen, Samsek, och Juridiska föreningen, JF, söker ett studentombud verksamt vid den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet med Samsek och JF:s verksamhetsområden som ansvarsområde. Som studentombud är din huvudsakliga arbetsuppgift att hjälpa och stödja studenter som vänder sig till studentkåren med problem eller frågor rörande sin utbildning eller studiesituation. Vi söker dig som är student och kårmedlem samt är ansvarstagande, har analytisk förmåga, samarbetsförmåga, har ett intresse för utbildningsfrågor, är lösningsinriktad och kan uttrycka dig väl i både tal och skrift. Högskolepoäng i juridik samt föreningserfarenhet är meriterande. Skicka in din ansökan via umeastudentkar.se/uppdrag i form av CV samt personligt brev senast den 6 maj, 2015. För frågor om uppdraget svarar Pontus Neander, utbsam@umeastudentkar.se, eller Carl Larsson utbildning@umeastudentkar.se Arvoderingen är tidbegränsad till perioden 150701­160630, arvodet uppgår till 15 910kr per månad. Uppdraget berättigar till studieuppehåll med platsgaranti samt 30 dagars ledighet. Mer information umeastudentkar.se/uppdrag, English version umeastudentkar.se/uppdrag

Nu har studenter möjligheten att kostnadsfritt bli coachade av psykologstudenter på Umeå universitet.

KEEP CALM 20

För mer info och bokningar gå till: www.psykologiskcoaching.nu och gilla oss på facebook.com/psykologiskcoachingumea Välkomna! VERTEX 4:  2015


Snart har ett år gått och för oss i kårstyrelsen innebär det att vår tid snart är över. Det har varit ett händelserikt och spännande år fyllt med utmaningar och glädje. Året började med mottagningsveckor för att välkomna alla nya studenter. Alla mottagningsansvariga var utbildade av NTK för att mottagningen skulle bli trygg och rolig. Vi i kårstyrelsen jobbade mycket med att synas så att alla nya skulle lära känna NTK. Vid två tillfällen har vi haft utbildningar för kårens studentrepresentanter, för att ge dem en bättre grund att stå på när de har diskussioner med universitetet. Inbjudna har varit studenter som sitter i kårens enheter och sektionsstyrelser eller är studentrepresentanter i programråden. Arbetsmarknadsdagen Uniaden firade 20 år med en fantastiskt trevlig mässa och flera olika evenemang under vintern. Under februari höll vi i NTK-talks på vårt kårhus Origo. Varje tisdags EPP bjöds det på spännande föreläsningar med några av universitets bästa föreläsare. I kårfiket Mitum har vi under året infört kaffekort för medlemmar, och nu förbereder vi något riktigt spännande inför hösten… Utöver detta har vi hållit i mängder av företagsevent som branschkvällar, workshops och inspirerande föreläsningar från olika företag till er. Nu hoppas vi att resten av året blir minst lika bra och att nästa år blir ännu bättre!

www.ntk.umu.se

VERTEX 4: 2015

21


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

PÅ G KOMMANDE MÅNAD:

BARN VISAR BÖCKER SOM DE GJORT SJÄLVA n Sju förskoleklasser, totalt 167 barn, har varit på Bildmuseet och tittat på utställningen Årets svenska bilderbok – Dom som är kvar, som utsetts till den bästa svenska bilderboken förra året. Med inspiration från utställningen har barnen också skapat i bildverkstaden. Varje grupp har gemensamt skapat en egen bilderbok som visas på Bildmuseet under en enda dag, den 25 april, kl. 12.00–16.00.

Ett hållbart sätt att stärka utbildningens kvalitet och relevans WORKSHOP DEN 28 APRIL

KAN SAMVERKAN ÖKA UTBILDNINGSKVALITET? n Ger samverkan ökad kvalitet i utbildningen? På vilket sätt och hur vet vi det? Det är ett par av frågorna under en workshop på temat ”Samverkan för ökad kvalitet i utbildningen”. Projektet syftar till att de deltagande universiteten ska komma med inspel till en strategi om hur kunskapsutvecklings- och samverkansaktiviteter kan integreras i utbildningsprogram på ett systematiskt och hållbart sätt för att stärka utbildningens kvalitet och relevans. Workshopen hålls i Humanisthuset, Sal HC 2012, den 28 april kl. 08.30–12.00.

VALBORGSDANS OCH VÅRKONSERT n Kårhuset Universum håller kvällsöppet på Valborgsmässoafton den 30 april, med den norsk-svenska DJ-duon Tungevaag & Raaban. Tidigare på dagen kl. 14.00 och 17.00, ger studentorkestern Renhornen sin årliga vårkonsert i Aula Nordica. Gästartist: Andreas Weise.

Greenpeace vill överraska Greenpeace har bland annat bordat en av ryska Gazproms oljeplattformar i Arktis i protest mot oljeborrning – men organiserar också lugnare filmvisningar med fika. Nu startar Greenpeace en grupp i Umeå. Sofie Gyllengahm, umeåstudent och kampanjansvarig, berättar att Greenpea­ ce valt att göra en storsatsning för att ex­ pandera sitt nätverk av lokalgrupper och antalet engagerade i Sverige till det dubb­ la. Nya grupper är på gång i bland annat Sundsvall, Uppsala och Halmstad, och i Umeå är man alltså redan igång. Hur ser läget ut för aktivism i Umeå jämfört med andra svenska städer?

– Jönköping har det också gått väl­ digt bra för, men i jämförelse har Umeå haft ännu fler som visat intresse redan från början, vilket ju känns top­ pen som utgångsläge. En grupps fram­ gång beror mycket på hur drivna med­ lemmarna är och jag ser ett stort engagemang för miljöfrågor och akti­ vism här i Umeå. Finns det medlemmar som är studenter vid Umeå universitet?

– Ja, vi är några stycken som är stu­ denter. Alla med olika inriktningar i studierna. Men alla studerar inte. Vi är ungefär tolv aktiva i dagsläget, men vi hoppas att fler ska vilja vara med och arbeta för en hållbar framtid. Har ni några planer på att börja synas på universitetet nu snart?

– Vi kommer mest att synas i form av affischering inför filmvisningar och introduktionsmöten. Universitetet in­ rymmer ju många människor som har ett engagemang för en hållbar fram­ tid, att inte synas på universitetet skulle vara slöseri av de enorma resur­ ser som finns här. Vi vill ge så många människor som möjligt chansen att kunna vara med och påverka.

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arbetsterapeutexamen: Lars Elebro, Umeå; Karin Säfström, Sollentuna. Civilekonomexamen: Sara Olofsson, Nyhamnsläge; Jonathan Sundgren, Vuollerim; Naoko Higashida, Bygdeå; Ibrahim Abou Hachem, Kista; Viktor Hansen, Umeå. Civilingenjörsexamen: Emil Lundmark, Umeå. Dietistexamen: Björn Olars, Södertälje. Ekonomie kandidatexamen: Sara Olofsson, Nyhamnsläge; Danijel Patrucic, Göteborg; Naoko Higashida, Bygdeå; Emelie Axell, Stockholm. Ekonomie magisterexamen: Sara Olofsson, Nyhamnsläge; Danijel Patrucic, Göteborg; David Ek, Malmö; Naoko

22

Namn: Ulrika Bergendahl. Ålder: 50 år. Aktuell: Har nyligen tagit högskoleexamen i psykiatrisk omvårdnad. Gör nu: Söker jobb.

Agera! Pressbild från en Greenpeacedemonstration. Nu startar organisationen upp verksamhet även i Umeå. Vilka Greenpeace-aktiviteter kan studenter i Umeå se fram emot?

– Aktiviteter på campus kommer att sätta igång till hösten med bland an­ nat klassiska informationsbord, där vi sprider information om Greenpeace, informerar om kampanjer, alla de oli­ ka sätt man kan hjälpa till som volon­ tär och hur man kan gå till väga för att engagera sig, samt filmvisning med bland annat Black Ice. Jag vill inte förstöra överraskningen, men studen­ ter kan förutom filmvisning, infobord och liknande även förvänta sig något riktigt roligt! Vad har ni för kärnfrågor eller kampanjer som ni vill driva i Umeå?

– Globala kampanjer som att skydda Arktis från oljeborrning och industri­ ellt fiske och att hindra Vattenfalls ut­ försäljning av den tyska kolkraften. Även frågan om byggandet av ett kärnkraftverk i norra Finland är något som engagerar och finns intresse för att driva här i Umeå.

Higashida, Bygdeå; Ibrahim Abou Hachem, Kista; Emelie Axell, Stockholm. Filosofie kandidatexamen: Camilla Andersson, Holmsund; Malin Gille, Västerås; Niklas Lindqvist, Umeå; Johanna Nord; Sofia Nordlund, Holmsund; Elin Nordqvist, Umeå; Sara Mikaelsson, Nordmaling; Marcela Lennblad, Umeå; Charlie Bengtström, Göteborg; Anders Ohlsson, Umeå; Niclas Skoglund, Rossön; Ibrahim Abou Hachem, Kista; Anders Wik, Umeå; Jonna Stenlund, Åsele; Marie-Louise Basely, Upplands Väsby; Niklas Berg, Umeå; Hanna Nilsson, Bromma; Maria Martinsson, Umeå; Helena Strömberg, Umeå. Filosofie magisterexamen: Lena Dahlqvist, Skellefteå; Daniel Selin, Tyresö; Erika Andersson, Örnsköldsvik; Mikaela Segerstedt, Sundsvall.

GREENPEACE Greenpeace grundades i Kanada 1971 i syfte att stoppa USA:s kärnvapenprov i Alaska och växte sedan till en världsomspännande miljöorganisation som kom till Sverige 1983. De nordiska länderna är numera sammanslagna i Greenpeace Norden. Kampanjerna omfattar allt från oljeborrningen i Arktis till klimat, energi och hållbart jordbruk. Greenpeace har fått mycket uppmärksamhet från världens säkerhetstjänster på grund av sin inblandning i känsliga frågor som kärnvapenprov och rätten att röra sig fritt till havs. Mer info om Umeå-gruppen finns på facebook.com/greenpeaceumea/ Greenpeace värdegrund omfattar fredliga ickevåldsaktioner, men samtidigt tror ni på civil olydnad. Hur går det ihop?

– Vår erfarenhet visar att civil olyd­ nad och icke-våldsaktioner kan skapa politisk förändring. Civil olydnad handlar om att vi som samhällsmed­ borgare tar ett ansvar för att upp­ märksamma och förhindra miljöbrott, genom exempelvis fredliga protester. Det är något som alla demokratiska samhällen behöver för att fortsätta ut­ vecklas. Frågan är vem som bör anses vara våldsam – de som begår brott mot miljön och våldför sig på naturen, eller eldsjälar som klättrar upp på en oljerigg med en banderoll för att pro­ testera mot miljöbrott och visa om­ världen vad som försiggår? säger Sofie Gyllengahm.

ANNELIE MARKGREN FOTO: JOHANNA HANNO/GREENPEACE

Filosofie masterexamen: Maria Öström, Sundsvall; Sanna Rickardsson, Skellefteå; Björn Högberg, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Lovisa Lind Eirell, Umeå; Mikael Levin, Umeå. Förskollärarexamen: Oraphan Chaitong, Umeå. Högskoleexamen: Ulrika Bergendahl, Tyresö; Johanna Willander, Linköping; Axel Bennhage, Umeå. Högskoleingenjörsexamen: Daniel Engström, Bollnäs; Thomas Brajerski, Umeå; Andreas Tjernström, Umeå; Daniel Sandgren, Umeå; Erik Jansson, Umeå; Tony Fransson, Umeå. Juristexamen: Sandra Vikström, Umeå; Emil Markström, Solna; Elin Andersson, Stöde; Marie Nilsson, Umeå; Victoria Königsson, Umeå; Nina Bolin, Västerhaninge.

VERTEX 4:  2015


PORTRÄTTET:

WILLIAM KÄLLBÄCK WINTER. ÅLDER: 22 år. PLUGGAR: Medie- och kommunikationsvetenskap, termin 4. BOR: Ålidhem. AKTUELL: En av de MKV-studenter som fixade ett arrangemang om näthat för eleverna i årskurs 6 och 7 på Ålidhemsskolan.

William Källbäck Winter. Var lite nervös att eleverna inte skulle vara engagerade i frågan - men det var de.

”Lätt att posta en elak kommentar” När MKV-studenterna fick i uppdrag att skapa ett evenemang valde en grupp att fokusera på något som idag är ett av de mest brännande ämnena: näthat. – Vi kände att vi ville skapa något som berörde något aktuellt och som förhoppningsvis kan hjälpa, säger William Källback Winter. Det var under en kurs i projektledning som studenterna som läser media- och kommunikationsvetenskap fick i upp­ gift att anordna ett evenemang. – Vi hade tankar på att göra ett in­ tegrationsevent, men vi valde tillslut att göra något om näthat då vi kom på många bra idéer om hur man skulle kunna utforma det. Det är ett aktuellt ämne där man hör om per­ soner som begår självmord eller blir deprimerade. Jag har själv aldrig bli­ vit utsatt för det, men tittar man på till exempel YouTube skrivs det

Konstnärlig kandidatexamen: Nina Gago, Johanneshov; Jakob Lif, Stockholm. Lärarexamen: Helena Boström, Umeå; Carl Lidberg, Umeå; Samuel Söderholm, Umeå; Stefan Andersson, Sundsvall; Jonas Lundberg, Skellefteå; Anne-Linn Williamsson, Karlstad. Medicine kandidatexamen: Katrin Lundmark, Skellefteå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Filip Liljeståhl, Umeå; Sarah Lundgren, Umeå; Malin Larm, Dvärsätt; Marie Gunnarsson, Umeå; Joel Avenius, Umeå. Odontologie magisterexamen: Inger Idenäs Reinholdsson, Umeå. Politices magisterexamen: Stefan Dahlberg, Göteborg. Psykologexamen: Therese Gillbro, Stockholm.

VERTEX 4: 2015

många grova, och ofta helt oprovoce­ rade, kommentarer, säger William Källback Winter.

som de största problemen finns. När man kommer upp i universitetsålder har man, förhoppningsvis, lämnat så­ dana saker bakom sig.

FÖRUTOM WILLIAM består gruppen av mkv-studenterna Natasha Hakami, Tove Backman, Cecilia Nilsson och Hanna Ericsson, och de riktade in sig mot målgruppen högstadieelever. De bokade it-pedagogen Andreas Skog på MediaCenter och YouTube-profilen Wilma Nilsson som föreläsare. Kort därefter visade Ålidhemsskolan intres­ se av att bjuda in dem. – Eleverna gick i årskurs 6 och 7. Det passade bra, för på Ålidhemsskolan får eleverna en egen dator när de börjar sexan, så det kan vara bra att tidigt få veta vilken skada det kan göra för den som blir utsatt för näthat. Det är så lätt att vara anonym på nätet idag och pos­ ta en elak kommentar utan att riktigt tänka efter hur det kan tas emot. Jag tror att det är just bland ungdomar

Vad pratade Andreas och Wilma om?

Hon har fått många elaka kommentarer genom åren

– Andreas föresprå­ kade nätkärlek istället för näthat, att skriva positivt. Han har före­ läst i ämnet många gånger och han var otroligt duktig på att berätta om nät­ hat. Wilma berättade att hon, genom sina YouTube-klipp, har fått många elaka kommentarer genom åren. Hon berättade att det inte känns kul när det kommer och att fastän man kan försöka glömma och scrolla förbi dem så finns det ändå kvar.

Blir det någon fortsättning för er del?

– Nej, inte just nu, men visst skulle det vara kul att ordna i framtiden och Andreas sa att han var positiv till att ställa upp fler gånger. Ålidhemsskolan kommer att göra en uppföljning fram­ över, vilket känns roligt.

Hur var responsen från eleverna?

– De lyssnade och fick även ställa frågor i slutet. Vi var rätt nervösa över att eleverna inte skulle vara en­

Receptarieexamen: Shaymaa Al-Saedi, Hagfors. Socionomexamen: Josefin Svedberg, Vindeln. Specialistsjuksköterskeexamen: Anna Abrahamsson, Leksand; Erika Viklund Wahlberg, Hedemora. Studie- och yrkesvägledarexamen: Elin Lundmark, Skellefteå. Tandteknikerexamen: Theres Olsson, Tavelsjö. Teknologie masterexamen: Marcus Karlsson, Holmsund. Teologie kandidatexamen: Örjan Swenberg, Umeå.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX FÖR 6 ÅR SEDAN: IG CKL A LY sid 11–13 E VA R AT T O L IG A R ÄR R

4: 2009

lspulsen Vertex tar kårva nterna på umeåstude sid 14

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

gagerade, men de lyssnade aktivt. Vi delade ut en utvärdering och det ver­ kade som att många tog till sig infor­ mationen och att de lärt sig mycket om hur skadligt näthat är. Och det var ju det som var målet, att få ungdomar­ na att öppna ögonen för det här problemet.

r alla Killen som känne på kårhuset Origo sid 22

nd Minitema: Tyskla kriget före och efter sid 17 & 19

Vertex nr 4: 2009

n Västerlänningarnas lyckonivåer har bevisats vara till häften genetiskt betingade, medan 10–15 procent varierar beroende på våra levnadsvillkor, om vi exempelvis är friska, yrkesverksamma eller i ett förhållande. Den dryga tredjedel som kvarstår påverkas av vår egen inställning till livet, och kan tränas upp genom enkla övningar. ”På det stora hela väger de psykologiska faktorerna tyngre i länder där de materiella basbehoven är uppfyllda. För en genomsnittssvensk som vill bli lyckligare är det ett säkrare kort att försöka förändra sina tankemönster och vanor än att förändra sina levnadsomständigheter, som till exempel ett mer välbetalt jobb,” säger Filip Fors, som doktorerar i sociologi i Umeå med lyckoforskning som avhandlingsämne.

23


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Vertex nr 4 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 4 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement