Page 1

3: 2017 STUDENTTIDNINGEN

LÄRARUTBILDNINGEN

[BILAGAN PEDAGOG]:

NYHETER

[SIDAN 5]:

ANNELIE MARKGREN, SID. 11:

Är det vår äventyrsbesatta kultur som gör socialt engagemang intressant bara om det ingår i en utlandsresa?

K U LT U R

[7]:

”VI ÄR DE ENDA EXPERTERNA”

”ETT ANTAL STUDENTER HAR DET TUFFT”

DOKTORANDENS TVIVEL INFÖR DISPUTATIONEN

Mimmi Rönnqvist, lärarstudent i Umeå och ny ordförande för LR Stud, tar gärna kampen. ”Vi är de enda experterna på hur det är att gå lärarutbildningarna”, säger hon.

Umeå studentkårs skrivelse om situationen på Konsthögskolan har skapat reaktioner på flera plan.

I Martin Engbergs nya roman hemsöks doktoranden Jonas av tvivel inför disputationen.


Pedagogernas Dag 2017 Från Avesta i söder Till Gällivare i norr!

Arbetsmarknadsmässa för Lärar– och SYV-studenter!

Föreläsningar av Lärarförbundet

Torsdagen den 6 April 2017 Kl. 11.00 - 14.00

& Lärarnas Riksförbund

Mässan ger dig som blivande lärare och Syv:are möjligheten till att kanske träffa din framtida arbetsgivare!

Kl. 09.00 och

Ta chansen och ställ dina frågor till de deltagande

Kl. 14.00

kommunerna och organisationerna!

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation. Upp

REALISTA –

finns att hämta nu!

till

– Sveriges största fiskekedja kvalité – kunskap – service

60%

STOR UTRENSNING AV REDAN SÄNKTA PRISER I VÅR REALISTA! Rullar och Spön; Haspel-, Spinn-, Fluga… Upp till 60 %!!!

Begränsat lager! Först till kvarn gäller!

Vi rear STÖVLAR Fodrade och ofodrade

UPP TILL

40%

UTBYTESSYSTEM: Vi byter ut dina oslipade skär! Vid köp av isborr ingår 2 gratis slipningar. Värde upp till 300:-

Vid köp av motorisborr ingår 4 gratis slipningar. Värde upp till 600:PECIALISTEN

SPORTFISKES

Öst på sta´n

etabl 1953

70 1953 LISTEN 40etabl PECIA77 å • 090SPORT UmeFISKES xtsport.se Kungsgatan 94, rt.se-info@bli www.blixtspo

Club Kort

20135530

2

”Din livförsäkring, ditt val”

FLYTOVERALL

fl modeller fr

NU

100:- rabatt på flytoveraller vid köp av Aclimas underställ, ullfiber i alla väder! Nu upp till 20%

”Kvalitet till rätt pris”

Jackor, byxor, skjortor

NU UPP TILL

Värde upp till 200:-

”Mormyskabaren” BLUE FOX

ord 699:- NU

PIMPELSPÖN

Med spiral, adapter (4 gratis slipningar, värde upp till 600:-) från

4.499:- 4-pack, ord 116:PIMPELSET ABBORRE VIKING ISBORR 115/155 (Bra alternativ till skruvdragare) från

1.699:-

MORMYSKA RÖDING

499:-

90:59:99:99:-

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

BLI KLUBBMEDLEM

– ta del av våra klubbkortserbjudanden!

30%

799:- PIMPELSKRYLLA /RYGGSÄCK

SKRUVDRAGARPAKET

med inbyggd adapter

1.295:-

Flytvästar, ”räddningslungor” m m

– minst 500 valalternativ!

FIBE ISBORR 130/150 Med inbyggd förlängare och extra skärsats. OBS! 2 gratis slipningar!

proffsbutik i Umeå!

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum!

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 3:  2017


3:  2017

Det är lättare att stå pall i en grupp Bita ihop käkarna. Stint stirra framåt och fortsätta fightas, med det där avlägsna målet i sikte, i övertygelsen om att det förr eller senare ska nås. Vägra vika ner sig. Uttrycket används ofta i sportens värld, men funkar ju väldigt bra att tillämpa på livets alla områden. Umeåstudenten Mimmi Rönnqvist, nybliven ordförande i Lärarnas riksförbunds studerandeförening, använder det för att beskriva den attityd som hon och andra lärarstudenter måste ha i kampen för skolans och lärarnas ställning. ”Det finns jättemycket att göra. Vi måste kämpa”, säger hon bland annat. Läs mer om henne på sidan 4 i bilagan Pedagog. De konsthögskolestudenter som upplevt sig illa behandlade på Konsthögskolan kan säkert också ha en del att hämta i uttrycket. Särskilt om de inte är så många som det från en början verkade. Det är lättare att stå pall i en grupp, svårare om man känner sig mer eller mindre ensam om sina upplevelser och åsikter. Då gäller det att stålsätta sinnet. Läs mer på sidan 5 i huvudtidningen. För övrigt gäller som alltid: hör gärna av dig om du har synpunkter på tidningen, vertex.nu eller något annat. Du som vill tipsa om att saker att skriva om är förstås också väldigt välkommen. Kontaktinfo finns här nedanför. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n VAD VI VET NU... Tänk om vi hade vetat de saker vi vet nu när vi var femton. Utifrån detta berättar Seinabo Sey, Annika Norlin, Lena Andersson och 14 andra kvinnor om sina erfarenheter av att växa upp, allt samlat i antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15. Vertex lottar ut ett ex, mejla red@vertex om du vill ha det.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER kan alltid bokas i Vertex och på vertex.nu. Kontaktuppgifter och övrig info: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. ”ETT ANTAL HAR DET TUFFT.” Umeå studentkårs skrivelse om situationen på Konsthögskolan har ifrågasatts. Nu ska en enkät kartlägga hur studenterna på skolan har det.

BILAGA: PEDAGOG. Lärarstudenter som närmar sig examen har ett gyllene förhandlingsläge, menar Jonas Jonsson inför Pedagogernas dag på campus den 6 april.

7. TILLBAKA TILL SKRIVBORDET. Martin Engbergs nya roman om dok­ toranden som hemsöks av tvivel har sina poänger, men det räcker inte.

14. ALLA VI SOM TAGIT EXAMEN. Madeleine Lundmark har tagit förskollärarexamen. Kolla alla namnen i listan och se om du känner någon.

11.   KLIVET ÖVER DEN SOM LIGGER. Solidaritet som bara tillämpas under en begränsad tid och på en viss plats blir rätt skev, tycker Vertex krönikör.

15. MÅNEN ÄR MÅLET. Konrad Steinvall är en av studenterna som arbetar med projektet att mäta det elektriska fältet på månen.

mejla red@vertex.nu eller besök redak­ tionen i Samhällsvetarhuset REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl FÖLJ: facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2017 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 28 april MANUSSTOPP: 12 april

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå

OMSLAGSFOTO: Vendela Wikström

WEBB: vertex.nu.

TIPSA REDAKTIONEN: 090-7869020,

VERTEX 3:  2017

15: MÅNEN ÄR MÅLET.

MEDARBETARE i detta nummer: Catharina Bergman (text & foto) Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) AnnaKarin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Erica Olson (text & seriestrip) Malin Rosendal (korrektur) Jennifer Sjögren (text & foto) Vendela Wikström (text & foto)

ERICA OLSON är en 25-årig lärarstudent

som ursprungligen kommer från Stockholm. Hon gillar att resa, rita och att äta på Max. Böcker och tecknad film är andra favoritområden.

3


Har du problem med din cykel?

UMEÅ GYMNASTIKFÖRENING

Största cykelverksta´n i stan! Öppettider Vard 9.30-17.30. Lörd 10-13

är i behov av ledare till gymnasterna inom Artistisk-, Trupp- och Barnverksamhet.

Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

Välkommen in så hjälper vi dig så fort vi kan!

Utbildning får du genom föreningen.

Vår kunniga personal hjälper dig gärna med reparationer i vår egen verkstad.

Vänligen kontakta kansliet så får du mer information. kansli@umeagf.se eller ring 090-123919

Häradshövdingeg. 11 Häradshövdingeg. 11

090-14 01 70

090-14 01 70

Häradshövdingeg. 11, Umeå • Telefon 090-140 170

Vad vill du bli?

Vill du fördjupa dina kunskaper i arbetsrätt för att bli en bättre förhandlare? Brinner du för mänskliga rättigheter? Då har vi kurserna för dig!

?

Juridiska institutionen har ett brett utbud av fristående kurser inom de flesta rättsområden. Se vårt kursutbud på: http://www.jus.umu.se/utbildning/fristaende_kurser/

Kompetens i juridik är alltid efterfrågad!

4

VERTEX 3:  2017


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

följd av studentkritiken i kårskrivelsen, utan att den beställts tidigare, på grund av arbetsmiljömässiga brister bland de anställda på Konsthögskolan. – Det var därför vi beställde utredningen och inte på grund av Umeå studentkårs skrivelse, som det stod i VK, säger Per-Olof Erixon. framgår att två läger bildats bland personalen och att ”konflikten mellan rektor och två personer på skolan är så pass djup att medling eller andra åtgärder bedöms som utsiktslösa.” Per-Olof Erixon säger att detta är rotat i en gammal konflikt rörande huruvida Konsthögskolan ska satsa på den lokala eller globala arenan. – Vi har kontakt med fackliga företrädare och jobbar för att hitta en lösning på problemen. Man är aldrig nöjd med att behöva göra en utredning. Dessvärre är det inget ovanligt på en arbetsplats där det finns flera viljor. Men det är något vi måste hantera och jag vill poängtera att det i utredningen framgår att den nuvarande ledningen har starkt stöd. 10 av de 14 anställda är nöjda med den nuvarande ledningen. Hade siffrorna varit omvända hade det varit värre.

I ARBETSMILJÖUTREDNINGEN

Konsthögskolan. En larmrapport om studenter som far illa fick stort genomslag, men har sedan ifrågasatts. Nu ska situationen kartläggas på ett mer systematiskt sätt.

”Ett antal studenter som har det tufft” Studenter vid Konsthögskolan far illa och är rädda. Men hur många det handlar om är oklart och Umeå studentkårs skrivelse om situationen har fått kritik. Nu ska en enkät kartlägga läget bland studenterna på Konsthögskolan. Att ett antal studenter vid Konsthögskolan, Umeå universitet, känner sig otrygga kan ingen ifrågasätta. Däremot finns olika uppfattningar om hur ärendet hanterats såväl internt som i media. Under knappt ett års tid har arbets- och studiemiljön på Konsthögskolan uppmärksammats på olika håll, såväl i media som inom Umeå universitet. I EN SKRIVELSE som

Umeå studentkår skickat till Umeå universitet framgår det att studenter på Konsthögskolan känt sig otrygga. Där står det bland annat att situationen på Konsthögskolan förvärrats sedan förra våren, att studenter upplevt att Konsthögskolans rektor, Swetlana Heger, utsatt studenter för kränkande särbehandling och att ”studenter har en klump i magen på grund av sin studiesituation.” I skrivelsen beskrivs också hur representanter för kåren ”har suttit med studenter (vid

VERTEX 3:  2017

Konsthögskolan, reds. anm.) som med tårar i ögonen berättar att dom inte orkar mer.” Den 9 februari publicerade Västerbottens-Kuriren tre artiklar om situationen på Konsthögskolan, vilka tog avstamp i ovan nämnda skrivelse. kontakt med en grupp studenter på Konsthögskolan som är missnöjda både med kårskrivelsen, artiklarna om denna och att de inte fått göra sin röst hörd, trots att de vid ett flertal tillfällen vädjat till VK att publicera ett svar till artiklarna. Till Vertex säger studenterna, som vill vara anonyma, att de inte känner igen sig i innehållet i kårskrivelsen. – Vi är ju cirka 80 elever från BA till MA. Så alla känner alla, alla umgås med varandra. Ingen har uttryckt att de är missnöjda eller rädda. Samtidigt som vi studenter vill ta hand om varandra, har vi varit väldigt försiktiga med att fråga runt vem som skrev anVERTEX HAR HAFT

skarp kritik mot Umeå studentkårs skrivelse och hantering av frågan. –  Jag träffade två representanter från Umeå studentkår och vi hade ett bra samtal. Sen skickar de in den här skrivelsen, som jag tycker är rent ut sagt förfärlig, utan att säga något till mig. Det är ingen här som förnekat att problemen finns, men det framgår inte i skrivelsen. Man måste ha en rak kommunikation och därför känns det onödigt att det kunde bli så här.

PER-OLOF ERIXON RIKTAR

Har du framfört kritiken till Umeå studentkår?

Per-Olof Erixon. Dekan vid Humanis­ tiska fakulteten, Umeå universitet. mälan eftersom det kan ju vara din bästa vän som, utan att du vet det, känner sig ”rädd”. Studentgruppen menar att kritiken ger ett ensidigt perspektiv på situationen på Konsthögskolan och att det varken i kårskrivelsen eller VK-artiklarna framgår hur många studenter det är som inte trivs på skolan. dekan vid Humanistiska fakulteten, är också kritisk mot såväl skrivelsen som artiklarna, vilka han menar är fulla av felaktigheter. Han säger att den arbetsmiljöutredning som presenterades efter VK:s artiklar i februari inte var en direkt

PER-OLOF ERIXON,

– Ja, och de lovade att korrigera och skicka in en ny skrivelse. Men inget har hänt. Per-Olof Erixon tycker kåren borde skaffa sig en helhetsbild av läget på Konsthögskolan. Han pekar på en enkätundersökning som gjordes i höstas, där 39 svarande studenter gav arbetsmiljön det genomsnittliga betyget 4 av 5. – Kåren borde titta på enkätundersökningen, där det visas att de allra flesta är positiva. Eller prata med studenterna själva. Men det finns uppenbarligen studenter som känner sig drabbade. Vad gör ni åt det?

– Vi tar frågan om studiemiljö oerhört seriöst. Det är ett antal studenter som haft det tufft, inte fråga om annat. Studenter ska må bra och känna sig trygga med att diskutera och föra * FORTS. PÅ SIDAN 6:

5


ta har en enkät utformats som ska skickas till alla studenter på Konsthögskolan. 
 – Båda parterna har godkänt enkätfrågorna för att vi ska kunna få ut så mycket information som möjligt. Vi vill även se att en tredje neutral part skickar ut och sammanställer resultatet. Detta är under arbete. ELSA LIDHOLM MENAR att antalet studenter som finns representerade i kårskrivelsen inte är relevant. – Vi tar alla studentfall på största allvar, oavsett om det är en eller hundra studenter som kommer till oss. Poängen i vår skrivelse är att det finns studenter som mår dåligt av situationen på Konsthögskolan, oavsett hur många studenter som kommit till oss så tar vi studenternas mående på största allvar.

Blir det någon reviderad skrivelse?

Vi tar alla studentfall på största allvar, oavsett om det är en eller hundra studenter som kommer till oss

* FORTS. FRÅN SIDAN 5:

fram kritik om något inte stämmer. Men då måste man kliva fram och stå för sin kritik. I skrivelsen framgår det

ELSA LIDHOLM, STUDENTOMBUD PÅ HUMSEK, UMEÅ STUDENTKÅR

inte hur många eller vilka de är, säger Per-Olof Erixon. är studentombud på Humanistiska sektionen

ELSA LIDHOLM

Humsek,

KURSLITTERATUR

vid Umeå studentkår. Hon säger att de haft ett möte med Konsthögskolans vicerektor, Mats Reinhold, och är överens om att de måste jobba för studenternas bästa. Som ett led i det-

– Efter många långa diskussioner här på Umeå studentkår, och efter att ha frågat rektor Hans Adolfsson vad han ansåg om saken, så kom vi fram till att vi inte skulle skicka in någon ny skrivelse. Problemet som beskrivs i första skrivelsen är den som studenterna beskrivit för oss, därför ansåg vi att en ny skrivelse var överflödig. Detta har alla berörda parter meddelats om.

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Våren 2017

STUDIEVERKSTAD PÅ UB – för framgångsrika studier Matnyttiga måndagar Måndagar kl. 12.15 – 12.45 har vi korta lunchföreläsningar i Studieverkstaden om teman som kan intressera studenter. Ingen anmälan krävs.

3 april

”Jag gör det där sen...”

10 april

Vad ska jag tänka på när jag skriver mitt CV?

Bli vän med skrivprocessen En lunchföreläsningsserie om bra strategier vid akademiskt skrivande. Vi håller till på Balkongen i UB, torsdagar kl. 12.15 – 13.00. Ingen anmälan krävs.

30 mars När och hur ska du citera, sammanfatta eller parafrasera? 6 april

Hitta den akademiska stilen i ditt skrivande

20 april Korrekturläs och finslipa din text 27 april Lyckas med din presentation!

Ö:a Rådhusgatan 6 umeå • 090-71 12 57 VaRdagaR 10-18 • LÖRdagaR 10-17 • sÖndagaR 12-16

VÄLKOMMEN! 6

Hitta oss på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 3:  2017


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

EN ENASTÅENDE KARRIÄR

Hur gick det här då? Martin Engberg har på flera håll fått bra kritik för sin senaste roman, En enastående karriär, om den disputerande doktoranden som hemsöks av tvivel. Vertex recensent är inte fullt lika entusiastisk.

Martin Engberg [Norstedts förlag]

Tillbaka till skrivbordet!

De flesta som har gett sig på att skriva en akademisk uppsats vid ett universitet har nog, vid ett eller annat tillfälle, sett skäl att ifrågasätta sin egen förmåga. Duger det här? Är jag en sådan som kan skriva akademiska uppsatser? Om jag inte är det, vem behöver jag bli för att kunna göra det? I Martin Engbergs En enastående karriär får vi följa litteraturvetenskapsdoktoranden Jonas, som inför sin disputation hemsöks av liknande tvivel, med särskilt fokus på den sistnämnda frågan. LIKT MÅNGA ANDRA universitetsromaner gör sig En enastående karriär lustig över det stundtals skitnödiga universitetsklimatet. Här återfinns en rad stereotyper från seminarierummen, som den stockkonservative, mansplainande gubbprofessorn och den världsvane unga hipsterdoktoranden som åberopar Deleuze som livsstilsmarkör snarare än som akademisk teori.

Vad gäller Jonas kan han inte förlita sig på varken ålderdomlig pondus eller ungdomlig fräschör. Jonas befinner sig kort sagt i en akademins osexiga mittfåra – inte smidig nog för att passa in, inte tillräckligt radikal för att sticka ut.

humor ur Jonas trögrörliga position finns här även en allvarligare ton i Jonas sökande efter en förebild, ett sätt att vara – ja, en ”akademisk subjektivitet” om man så vill. Till viss del önskar nog romanen antyda att detta sökande hänger ihop med Jonas arbetarklassbakgrund, även om den aspekten av romanen inte känns helt genomförd; jag vet inte riktigt varför, men det är något med figuren Jonas som slår mig som djupt ”medelklassigt”. Dessutom har jag, med risk för att låta alltför överslätande och universell, en känsla av att behovet av att

OM ROMANEN UTVINNER

härma inte är klassrelaterat: vi söker alla efter sätt att vara, tillhöra.

ROMANENS INTRESSANTASTE spår är Jonas besatthet vid kändisforskaren Stefan Larsson, som han på olika sätt försöker knyta till sig trots Stefans uppenbara ointresse. Utan att avslöja för mycket tar sig Jonas besatthet i slutändan ganska… enastående uttryck. Romanen gör överlag ett nummer av Jonas självförnedring, men botten av en hierarki är ofta toppen av en annan: i Jonas fall är det flickvännen, den strävsamma kassören Lisa, som tilldelas den otacksamma rollen som kräkhink och markservice. En större lyhördhet för figuren Lisa hade nog också skänkt ett annat djup till En enastående karriär. Som romanen kom att bli känner jag samma sak inför den som seminariedeltagarna inför Jonas avhandling: tillbaka till skrivbordet, det här räcker inte. GUSTAV BORSGÅRD

MARTIN ENGBERG

Född 1974, bor i Göteborg, har gått författarutbildningen Litterär gestaltning och varit redaktör för Ord&Bild. Tillsammans med Matti­ as Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och redaktör för nättidskriften Skrået – med författaren i cen­ trum. Han undervisar också på Skrivarakademin i Göteborg. Har tidigare gett ut novellsamlingen Tecknen runt huset (2006) och romanerna Stjärnpalatset (2010) Ta skada (2013).

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM LIVET EFTER GIRLS : Just nu går sista säsongen av en serie som betytt väldigt mycket för mig. Visst, jag inser själv hur orimligt det är att bli totalt fast i karaktärer som inte ens existerar i verkligheten men jag vet att jag inte är ensam om det. Jag vet att vi är många som älskar att försvinna in i en annan verklighet, följa öden som är helt annorlunda våra egna och samtidigt känna som att dessa personer är kära gamla vänner som en hyser så starka känslor för. Och därför känns det märkligt att Girls är inne på sin allra sista säsong. En serie som startade just när mitt

VERTEX 3:  2017

DET ÄR OK SÅ LÄNGE DET ÄR ÄKTA egna vuxenliv tog fart på riktigt och därför även kanske just när jag behövde Lena Dunhams historia som mest. Den var något helt nytt och fylld av mänskliga gestaltningar av tjejer som var så mycket mer komplexa än de flesta tidigare kvinnliga karaktärer fått utrymme att vara.

DEN GAV OSS ALLA STYRKA i att ta plats, ha en egen sexualitet och framförallt att göra fel, vara lite fel, eftersom att det är det som är att vara

rätt. Och nu är det snart slut. Nu får vi snart inte längre hålla Hannahs hand på den här läskiga och svårnavigerade stigen som vi kallar vuxenvärlden. Men det kanske också betyder att vi är redo att släppa taget. Vi kanske faktiskt klarar av det eftersom att vi fått lära oss att det inte behöver vara perfekt exakt jämt. Och nu ser jag, om än något vemodigt, faktiskt fram emot slutet. Det kanske blir lyckligt, eller så blir det inte alls det och det är okej det med. Så länge det är äkta.

Namn: Nelly Fernström Ålder: 23 år. Pluggar: Genusvetenskap B. Bor: Berghem, Umeå.

7


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER.

LIVE JAZZ ALLTID PÅ EN TORSDAG

Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

LEGENDARSIK JAZZKLUBB

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

TSTUDEN RIS P S M MEDLE

Mat & dryck från kl. 19 Jazz kl. 20 / Studion UFH UMEAJAZZSTUDIO.SE

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

Vacker brunfärg Anti-age effekt D-vitamin

2015-03-18 09:42

istockphoto.com/Mari

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

menskoppen.se

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

Öppet alla dagar

6.00-22.00

ANNONSERA I VERTEX! – NY KONTAKT I APRIL Från den 3 april bokas annonser i Vertex via Chilli Media. Kontaktuppgifter och övrig information hittar du på: http://vertex.nu/om-vertex/annonsera/ VERTEX NR 4-2017 VERTEX NR 5-2017

bokningsstopp: 12 april utkommer: 28 april

Valborg på campus Fredag 28 april. Kl. 12.10–12.40 Campusdammen En modern klassiker! Balettakademien dansar in våren tillsammans med Umeå Studentkör och Nationskören. Dessutom: Sprakande eldar och vårvindar friska! (Vid regn: Ljusgården, Lärarhuset)

bokningsstopp: 12 maj utkommer: 29 maj www.umu.se/kulturpacampus

8

VERTEX 3:  2017


Tidigare fans lär vara mest nöjda över det nya mörkret i den första fristående filmen i Star Wars-serien, tror Vertex recensent.

FILM:

Rouge One. Har mer än ett par överraskningar på lager.

Maffig upplevelse även för oinvigda MÅNADENS FILM: ROUGE ONE – A STAR WARS STORY GENRE: SCIFI-DRAMA REGI: GARETH EDWARDS MED: FELICITY JONES, MADS MIKKELSEN M.FL. BETYG:

Att göra den första fristående filmen i världens kanske mest populära filmuniversum är ingen liten uppgift, men Gareth Edwards lyckas. Dessutom med en mörkare, mer brutal underton och avsevärt mycket färre ljussablar än i någon av de tidigare berättelserna.

I centrum står Jyn Erso, en kringdrivare som rekryteras av rebellerna i kampen mot det ondskefulla Rymdimperiet. Jyn är till en början högst ovillig att hjälpa, men kommer på andra tankar när hon ombeds söka upp sin försvunne far. En ingenjör som Imperiet under hot låtit designa sitt hittills mäktigaste vapen, Dödsstjärnan. Vi får följa bakgrundshistorien till att rebellerna så småningom kunde attackera Imperiets svaga punkt i den allra första Star Wars från 1977. Svårigheten i dessa berättelser är att inte göra dem alltför förutsägbara, eftersom de flesta tit-

tare troligtvis kan räkna ut filmens logiska slut. Men Rogue One har mer än ett par överraskningar på lager. De flesta av dem är positiva, exempelvis den underligt melankoliska och nihilistiska androiden K-2SO, som på ett svart sätt ofta får fungera som filmens humoristiska inslag. Däremot försöker Edwards även skapa tydlig koppling till de äldsta filmerna genom att med specialeffekter återuppliva en sedan länge bortgången skådespelare i en nyckelroll. Ett beslut som inte bara känns smått obehagligt för sinnet utan även moraliskt svårt att försvara. Resultatet är dess-

utom själva definitionen av uttrycket ”kusliga dalen” – människolikt men inte fullt mänskligt. På det stora hela är Rogue One emellertid en maffig upplevelse också för oinvigda, men tidigare fans lär vara mest nöjda över det nya mörkret. MAGNUS F. BERGSTRÖM

VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM FILM FRÅN KOPIERINGSAPPARATEN: Nyversionen av Skönheten och odjuret gör biosuccé och Disney gnuggar händer. Idén att göra spelfilmsversioner av sina egna tecknade klassiker kan verka lika enkel som genial. Berättelsernas former ligger klara och behöver bara stöpas i ny kostym, sen rullar stålarna in som av sig självt. FÖR MIG KÄNNS upplägget däremot allt annat än självklart. Inte bara på grund av den konstnärliga enkelspårigheten, som redan märkts av i de filmer som släppts. För igenkännings skull lämnas inte nytolkningarna

VERTEX 3:  2017

EN JOLMIG JAKT PÅ NOSTALGI

öppna för just det – tolkning. Vi kommer säkerligen fascineras av filmtekniska lösningar som låter oss återuppleva barndomsminnen i ny tappning, men det kommer att vara samma berättelser som förr. I vissa fall ruta för ruta. Och däri ligger mitt andra bekymmer. För vilken publik görs dessa filmer? Nya Djungelboken var exempelvis effektmässigt imponerande, men i berättelsen mer ett nostalgiskt kollage av originalet än en självstän-

dig film. Som om den vore gjord för äldre som vill minnas tillbaka, snarare än för att locka nya tittare. KANSKE HAR DISNEY blivit

för stora och lata för sitt eget bästa. Att äga andra stora patent som Marvel och Star Wars gör det nästan omöjligt att inte tjäna pengar. Jag hoppas på en framtid där de fortsätter vara en storspelare inom kvalitativ och originell tecknad film, snarare än en lyxig kopieringsapparat.

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 31 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­ elever i engelska och tyska.

9


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån, tis, tors 09.30-15.00 Ons, fre 13.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

BREAKING NEWS - FLEA MARKET

LOPPIS

SUNDAY 7 MAY LINDELLHALLEN • HOURS 12.00-16.00 FREE ENTRANCE DO YOU HAVE STUFF TO SELL? BOOK A STAND AT CAMPUSLOPPIS.SE FROM 100 SEK AND UP ARE YOU A STUDENT UNION MEMBER? ALL STAND PRICES 50% OFF

UMEÅ STUDENT UNION Working for students since 1959

10

VERTEX 3:  2017


KRĂ–NIKAN:

Elände finns precis Üverallt, och solidaritet kan knappast vara nügot man ägnar sig üt bara pü en viss plats under en viss tid, püminner Annelie Markgren.

Klivet Üver den som ligger Studenter engagerar sig ofta i olika samhällsfrügor, ideellt och oavlÜnat, och det är fantastiskt att se! Men nüt jag noterat är att münga engagerar sig i sociala frügor – i utlandet. Och under en mycket begränsad tid. När de sen kommer hem efter att ha varit alltifrün volontärer till praktikanter och Minor Field-studenter sü kan man hÜra dem berätta om hur deras Ügon Üppnats fÜr solidaritet. MEN TYVÄRR VERKAR münga günger samma studenter ha valt att inte fortsätta engagemanget pü hemmaplan, trots att det finns massor av fÜreningar som hjälper hemlÜsa eller besÜker gamla och ensamma människor, och trots att münga även i vürt land hade behÜvt deras tid. Istället kan fokus snabbt skifta tillbaka till det vanliga; utseende, prylar och status, och det kan klagas ganska friskt Üver büde studiemedel och ingüngslÜner. Jag fÜrstür inte, när nu de här individerna fütt en inblick i

POSITIVT JUST NU:

Ny ürstid. Omväxling fÜrnÜjer. NEGATIVT JUST NU:

Mobbning.

världens orättvisor, varfÜr vissa när de kommer hem �kliver ner frün barrikaderna�. Är det vür äventyrsbesatta kultur som bara gÜr socialt engagemang intressant om det ingür en utlandsresa? Eller är samhällsnormen att det pü nüt sätt är mer värt att engagera sig i vissa typer av sociala problem än andra? DET ÄR INTE VACKERT när vi blundar fÜr de människor som finns mitt ibland oss. Jag tänker pü experimentet �From Jerusalem to Jericho�, där ett antal präststudenter für i uppdrag att hülla ett fÜredrag om �Den barmhärtige samariten�. Pü väg till

fÜredraget ligger en strategiskt utplacerad man som tydligt behÜver hjälp, och experimentet undersÜker om det finns skillnad pü människors hjälpbeteende alltefter hur fÜrutsättningarna ändras och hur mycket tid de upplever att de har. Bara ungefär 10 procent av studenterna med tidsnÜd stannar och hjälper mannen. Fyllda av tankar pü sina fÜredrag om solidaritet tar somliga till och med ett kliv rätt Üver den hjälpbehÜvande. ATT ENGAGERA SIG i andra delar av världen är sü klart fantastiskt, när vi sedan använder insikterna till att leva enkelt och hjälpsamt bland de människor vi har omkring oss här. Elände finns precis Üverallt, och solidaritet kan ju knappast vara att man klamrar sig fast vid en enstaka handling som varar under en begränsad tid. Det är väl ändü ett sätt att vara som gäller alla olika miljÜer vi är i. Ocksü pü campus. ANNELIE MARKGREN

Namn: Annelie Markgren. Ålder: 33 ür. Bor: Öst pü stan, Umeü. Pluggar: Har en fil.kand. i sprük och litteraturvetenskap. GÜr nu: Lärarvikarierar.

PLU 555

ERBJUDANDE! LAXFILÉ  Namn: Hoda Zaid  Ă…lder: 25  * Kommer frĂĽn: UmeĂĽ  ##"%#" Pluggar: Statsvetenskap D  %)! ###!) $#%" #

Gillar: vänner att träna utvecklingspolitik

Vill du jobba med frĂĽgor som rĂśr:

 

 ! - demokrati

!# - rättvisa

!)##%" - jämställdhet

)"#)# - miljĂś - fredsbyggande

+

Foto: Elin Berge

Norsk, odlad

149:-

/kg

NULJRFKNRQÂľLNWHU

!"' - utveckling

!(#! - mänskliga

$#% rättigheter

)"!)###!

Vi har utbildningen fĂśr dig!

  ! 6WDWVYHWHQVNDS)UHGVRFKNRQÂľLNWVWXGLHU

A-C-nivü och Masternivü ##"%#" !" (#"#$!  %*"#!%* Läs mer pü www.pol.umu.se )"! *

Statsvetenskapliga  institutionen &&& $" $$ "

www.jus.umu.se www.pol.umu.se

VERTEX 3:  2017

Priset gäller tom 2017.04.09 mot uppvisande/inlÜsen av denna kupong.

Ă…lidhems centrum

Vi har Üppet alla dagar 8–23 och finns pü facebook

11


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

Välkommen till NTKs årliga temasittning med temat Pokémon. Bered er på trubbel, dubbel trubbel! Vi lovar er en händelsefylld och rolig sittning för dig som är student på Umeå universitet och som gillar Pokémon och vill fånga dem alla! En möjlighet att lära känna fler på universitetet och att fånga nya vänner! Och är någon svårfångad kan man kasta hallon på dem! Sittningen är helt alkoholfri och Origo har ett brett utbud av alkoholfria drycker. Det är klubb som vanligt på Origo efter sittningen och alkohol kommer att serveras i barerna igen. Det kommer att serveras en alkoholfri fördrink och trerättersmiddag, som är pokémoninspirerad. Biljetter säljs 17 mars – 19 april på NTKs kansli i mit-huset plan 3. Biljetterna kostar som: NTK medlem 185kr Student 270 kr. Ni som har personalleg 2 från Origo får 30 kr rabatt på biljettpriset. Tänk på att kunna visa giltig studentlegitimation när ni köper biljetter. Man kan betala med kort eller kontant, men tyvärr inte med pokécoins.

12

VERTEX 3:  2017


FÖRST PÅ EVENT: FYRA STUDENTER STYRDE UPP EN HELKVÄLL FÖR JÄMSTÄLLDHET:

”BÅDE LÄSKIGT OCH JÄTTEKUL”

Snön öser ner utanför Hamnmagasinets fönster, men inomhus är både lokalen och stämningen varm. Klockan har passerat sex, och eventet ”En kväll för jämställdhet” som anordnas av MKV-studenterna Rebecka Madsen, Alexandra Haglund, Emma Cohen och Fanny Sahlin har just börjat. De läser just nu kursen projektplanering där studenterna sedan några veckor tillbaka jobbat i grupper med att arrangera event. – Vår grupp valde att göra det här eftersom vi alla är engagerade i jämställdhetsfrågor. Dessutom var det internationella kvinnodagen förra veckan, så det känns rätt i tiden, säger Rebecka Madsen. TILL EN BÖRJAN VAR tanken

att ha en

pysselkväll där besökarna skulle köpa och pärla armband med texten ”jag agerar”. Alla pengar skulle gå till föreningen Storasyster som jobbar med att stötta personer som utsatts för sexuella övergrepp. Men idén

Sofia Andersson. Juriststudent vid Umeå universitet och nybliven 1:a vice riksordförande för Moderata studenter i Sverige.

växte snabbt, och snart var pärlarm-

UMEÅSTUDENT I TOPPEN FÖR MODERATA STUDENTER

banden bara en liten del av eventet. – Vi blev så taggade så idén eskalerade till en hel kväll med föreläsningar, pärlande, musik, fika och mingel. Det har varit lite läskigt att driva ett så stort projekt, men jättekul och lärorikt, säger Emma Cohen. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS/ [publicerat 15 mars 2017]

n  Sofia Andersson, student vid Umeå universitet, valdes i början av mars till 1:a vice riksordförande för Moderata Studenter i landet. Under Moderata Studenters årliga riksårsmöte i Eskilstuna valdes bland

annat en ny styrelse. Ina Djurestål, student vid KTH i Stockholm, valdes till riksordförande och Sofia Andersson, som pluggar juristprogrammet vid Umeå universitet, till 1:a vice riksordförande.

– Det känns jätteroligt att ha fått det här fina förtroendet att vara med och leda riksstyrelsen, säger hon.

Läs hela artikeln på vertex.nu [publicerat 6 mars 2017]

SEBASTIANS KONCEPTLÖSNING GAV VINST I HÅLLBARHETSTÄVLING n  Sebastian Holmström (bilden t.h.) som pluggar internationell ekonomi vid Umeå universitet, blev en av de tre vinnarna i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup. När Vertex pratade med Sebastian Holmström någon vecka innan finalen i Stockholm var han förhoppningsfull. Efteråt visade det sig att han hade goda skäl. Som en av tre vann han 25 000 kronor på sitt bidrag, ett smörgåsbord av cirkulära koncept som kan göra kontorsfast-

VERTEX 3:  2017

igheter mer hållbara när resurser används längre, oftare och av fler människor. –  Vinnarnas lösningar har en inspirerande kreativitet, samtidigt som de är affärsnära och har ett stort mått av realism – nu känner jag mig tryggare inför framtiden, säger Mattias Goldmann, medlem i tävlingens jury.

Läs mer på vertex.nu [publicerat 9 mars 2017]

13


Pedagogernas Dag 2017 Från Avesta i söder Till Gällivare i norr!

A r b e t s m a r k n a d s m ä s s a f ö r L ä r a r – o c h S Y V- s t u d e n t e r ! Torsdagen den 6 April 2017 Kl. 11.00 - 14.00

&

Mässan ger dig som blivande lärare och Syv:are möjligheten till att kanske träffa din framtida arbetsgivare! Ta chansen och ställ dina frågor till de deltagande

Föreläsningar av Lärarförbundet

Lärarnas Riksförbund Kl. 09.00 och Kl. 14.00

kommunerna och organisationerna!

Dricker du för mycket? Testa på nätet Vänd dig till oss om du vill ha hjälp att bryta ett mönster. Besök 1177.se eller ring 1177 när du vill ha svar om sjukdomar och hälsa. Vi har öppet dygnet runt.

Skidbussen

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

från Umeå till bygdsiljumsbacken

varje Lördag från 21 januari boka på www.bygdsiljumsbacken.se

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arkitektexamen: Rebecca Wallin, Särö; Jessie Svensson, Kyrkhult. Biomedicinsk analytikerexamen: Anna Strzelczyk, Umeå. Civilekonomexamen: Johan Svensson, Bromma. Civilingenjörsexamen: Edith Björnberg Kalén, Umeå; Ida Malmsten, Umeå; Iris Kuylenstierna, Hudiksvall; Viktor Hällqvist, Umeå; Robin Grenholm, Skellefteå. Ekonomie kandidatexamen: Julia Lundström, Stockholm. Filosofie kandidatexamen: Robert Andersson, Byske; Hannes Sonnenschein, Skärholmen; Siv Aanestad Haraldsen, Randaberg; Sofie Strandberg, Årsta; Emelie Andersson, Skärholmen; Stina

14

Namn: Madeleine Lundmark. Ålder: 25 år. Aktuell: Har nyligen tagit förskollärarexamen. Gör nu: Jobbar som förskollärare i Bergsbyn, Skellefteå.

Forsman, Umeå; Jasmine Johansson Camara, Umeå; Jeanette Granlund, Umeå; Evelina-Ying Johansson, Luleå; Marika Kintzelt Berg, Umeå; Victoria Lindström, Umeå; Pommeline Bleeker, Umeå; Kerstin Klingmann, Västerås; Alexander Nilsson, Bromma; Emma Noréhn, Umeå; Sofie Norén, Stockholm; Elin Siira, Kiruna. Filosofie magisterexamen: Annegret Wiegel, Gällivare; Elin Malmberg Hård Af Segerstad, Lund; Elin Karlsson, Umeå; Nikki Kristiansson, Växjö; Lars Åke Niklasson, Härnösand; Marie-Louice Berggren, Umeå; Olle De Vahl, Umeå; Julia Sandström, Umeå; Lina Söderberg, Norrköping. Filosofie masterexamen: Nina Engman, Gällivare; Anna Ekman, Göteborg; Ida Berge, Stockholm; Erik Hjelm, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Beatriz Galindo

Prieto, Umeå; Mohammad Yaser Khani Meynaq, Umeå; Mattias Vesterberg, Umeå; Ngoc Hoang Oanh Ho, Umeå; Kristina Sehlin Mac Neil, Holmsund. Förskollärarexamen: Madeleine Lundmark, Skellefteå. Högskoleexamen: Marina Schaeder, Vännäs. Juristexamen: Frida Jansson, Stockholm. Konstnärlig kandidatexamen: Rebecka Littbrand, Umeå; Jessie Svensson, Kyrkhult. Konstnärlig masterexamen: Jessie Svensson, Kyrkhult. Medicine magisterexamen: Johanna Sundell, Matfors; Maria Hjalmarsson, Umeå; Tobias Tidén, Uppsala; Emelie Winter, Umeå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Niki Maltas Andersson, Umeå; Alice Sundström, Stockholm.

VERTEX 3:  2017


PORTRÄTTET:

KONRAD STEINVALL ÅLDER: 23 år. AKTUELL: Medverkar i rymdprojektet Umeå Lunar Venture. BOR: Carlshem. PLUGGAR: Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, termin 10.

Konrad Steinvall. Beräknar hur lådan med mätinstrumentet som ska skickas till månen påverkar mätningarna...

Månen nästa för närgranskad låda ”One giant leap for mankind” är det kanske inte den här gången. Men om allt går som planerat kan Umeå universitet, som första svenska lärosäte, stoltsera med att ha varit på månen. I slutet av 2017 ska en grupp studenter och forskare i Umeå för första gången mäta det elektriska fältet på månens yta. Samtidigt blir Umeå universitet det första svenska lärosäte att landa på månen. Initiativtagarna, tillika rymdentusiasterna, i föreningen Space Science Sweden jobbar tillsammans med Umeå universitet med att utveckla de mätinstrument som ska skickas till vår närmaste himlakropp. CIVILINGENJÖRSSTUDENTEN Konrad Steinvall är en av de studenter som medverkar i det högtflygande projektet. – Innan sommaren förra året fick

Naturvetenskaplig masterexamen: Tommy Orre, Umeå. Politices kandidatexamen: Carita Roslund, Umeå. Specialistsjuksköterskeexamen: Pernilla Erlandson, Härnösand; Emelie Winter, Umeå. Speciallärarexamen: Åsa Fredby, Luleå; Annica Lidström Olsson, Östersund; BrittMarie Önnebro, Hammarstrand; Kristina Eriksson, Sundsbruk; Jessica Berglund, Älvsbyn; Maria Lundquist, Piteå; Monica Assmundsson, Sävar; Helena Skog, Umeå; Sanna Vikström, Umeå. Specialpedagogexamen: Tahereh Shami Tehrani, Umeå; Ann-Katrin Nordqvist, Fagervik; Annegret Wiegel, Gällivare; Karin Westerlund, Ljustorp; Bernice Renman, Själevad; Linda Nilsson, Lycksele; Nina

VERTEX 3:  2017

jag ett mail där det stod att de ansvariga sökte studenter som ville hjälpa till med projektet. Så jag gick kursen, tillsammans med ett tjugotal andra studenter. Sen ville jag göra mitt examensarbete inom rymdfysik och fick rådet att söka mig till projektet för att se om det fanns något för mig. På så sätt hamnade jag här. som projektet kallas, ska via en tysk raket skicka det en kvadratdecimeter stora mätinstrumentet till månens yta för att närmare undersöka det elektriska fältet. Det elektriska fältet sätter måndammet i snabb rörelse, vilket kan störa elektronisk utrustning. Därför är mer kunskap om detta viktigt inför framtida färder till månen och liknande himlakroppar. Konrad Steinvalls uppgift är att se till att de mätresultat man samlar in blir korrekta.

UMEÅ LUNAR VENTURE,

– Jag gör simuleringar för att se hur stor påverkan lådan, som mätinstrumentet skickas i, har på omgivningen. Om man till exempel ska mäta temperaturen på en kopp kaffe med en kall termometer, kommer mätinstrumentet i sig att sänka temperaturen på kaffet. På samma sätt kommer lådan som skickas till månen att störa det elektriska fältet. Jag räknar ut hur objektet, lådan, påverkar omgivningen så att resultatet blir detsamma som om lådan inte vore där och störde. Jag ska hjälpa till att bestämma var på månlandaren som som mätaren ska sitta, men i övrigt är jag inte med och utvecklar själva instrumentet. Hur är det att vara med i ett sådant projekt?

– Det känns jättekul. Det här har aldrig gjorts. Man har gjort simuleringar av det elektriska fältet, men det här är första gången det ska mätas direkt.

Engman, Gällivare; Elin Moberg Venter, Luleå; Maria Nilsson, Skellefteå. Teknologie magisterexamen: Daniel Mårtensson, Bjästa. Teknologie masterexamen: Kira Huselius Gylling, Göteborg. Teologie kandidatexamen: Hannes Sonnenschein, Skärholmen. Yrkeslärarexamen: Robert Johansson, Sundsvall; Urban Berglund, Altersbruk. Ämneslärarexamen: Erik Sandberg, Morjärv; Margareta Hashad Löjdkvist, Grödinge; Cecilia Norberg, Vännäs; Karolina Lundmark, Kramfors; Fredrik Wallerström, Gävle; Victoria Stark, Skellefteå; Selda Svensson, Umeå; Daniel Wirthig, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

Hur går arbetet?

– Jag har hållit på i åtta veckor nu, av tjugo, och jag tycker det går framåt riktigt bra. Sedan 1976 har bara en enda månlandning genomförts. 2013 skickade Kina upp en robotstyrd månlandare med en obemannad landfarkost för att göra geologiska undersökningar på månen. Nu är det alltså Umeås tur. – Jag hoppas verkligen att allt kommer funka. Det är mycket som kan hända från jorden till månen. Du tar din examen i vår. Ska du fortsätta inom projektet?

– Det vore kul, men det finns inga sådana planer. Jag tror projektet ska vara klart i sommar för att sedan skickas vidare för montering på månlandaren. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX FÖR 49 ÅR SEDAN:

Vertex nr 10/ 1968

n För ett par veckor sedan blev en student liggande vid sin bil i parkeringshuset vid Pedagoggränd på Ålidhem. Han hade stannat för länge därinne och blivit koloxidförgiftad. Förra veckan var professor Gideon Gerhardsson, Stockholm, en av Sveriges främste experter på bilavgaser, på besök i Umeå. Han tittade på parkeringshuset och kommenterade de mätningar som Vertex låtit hygieniska institutionen vid Umeå universitet utföra i parkeringshuset: – Vid olämplig väderlek ska man nog inte vistas i husen mer än en kortare tid. Normalt tycks relativt snabb utvädring ske, men bjälkarna i taket hindrar luftrörelserna och det är för övrigt för lågt till taket, säger han.

15


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

PÅ G PÅ CAMPUS: MARS-APRIL M A R S : ON 29 MARS: Vad gör kåren-dagen. Vad kåren gör är inte alltid så synligt på universitetet. Umeå studentkår ägnar därför en heldag åt att reda ut frågetecken och berättta om vad kåren gör. Spännande aktiviteter och inbjudna gäster. Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. ON 29 MARS: Lunch & Learn: Magnus Blomgren, statsvetare och prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen, föreläser om Frankrikes valsystem med anledning av det närliggande valet. Kl. 12.15–13.00 i Hörsal B i Lindellhallen i Samhällsvetarhuset. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå Universitet, https:// upfu.org/. ON 29 MARS: Idrottslunch: Vad vet vi egentligen om ledarskapets betydelse för idrottares motivation, prestation och hälsa? Idrottsledare anses ha stor betydelse för idrottares motivation, prestation och hälsa och kan i stor utsträckning påverka hur idrottare upplevelser sin idrottsmiljö. Men vad visar forskningen om idrottsledarskapets betydelse för idrottares motivation, prestation och hälsa? Idrottslunchen ger en bild av kunskapsläget kring idrottsledarskap och dess betydelse för idrottare samt diskutera glappet mellan forskning och praktik när det gäller idrottsledarskap. Kl. 11.30–12.15 på IKSU, lokal: Luxemburg. ON 29 MARS: FabLab Sliperiet. FabLab är en öppen verkstad med en rad olika digitala produktions- och prototypmaskiner. Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Mer info: www. sliperiet.umu.se FRE 31 MARS: Fredags-EPP på kårhuset Origo. Wifi finns. Matservering, även veg. Kl. 17.00–20.00. Gäller alla fredagar. Nattklubb på Origo fredagar och lördagar kl 22-02.

A P R I L : SÖ 2 APRIL: Konstfilmer om kärnvapen. Två filmer på temat kärnvapen: As Soon as Weather Will Permit av Su Rynard, en personlig berättelse om fällandet av de första atombomberna 1945. samt Gair Dunlops Yellowcake, som

Augustprisvinnare. Nina Burton presenterar sin Augustprisbelönade bok Gutenberggalaxens nova: En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution i Humanisthuset den 12 april kl. 13.15 . MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang till red@vertex.nu

spårar kopplingar mellan kärnkraft och kärnvapen. Språk: engelska. Fri entré. Bildmuseet kl. 14.00–15.30. Filmerna visas i samband med Bildmuseets utställning Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder, som samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv. Utställningen pågår till den 16 april. TI 4 APRIL: Tisdags-EPP på kårhuset Origo. Wifi finns. Matservering, även veg. Kl. 17.00–20.00. Gäller alla tisdagar. TO 6 APRIL: Pax Nordica 2017: Finlands sak är vår – gäller det fortfarande? Konferens i Samhällsvetarhuset, Lindellhallen, Hörsal B, kl 13.00–16.15. Arrangör: Umeå universitet, Allmänna försvarsföreningen i Västerbotten, Umeå

kommun och FOI. Läs mer på: http://www. umu.se/om-universitetet/aktuellt/paxnordica/ ON 12 APRIL: Gutenberggalaxens nova: En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Högre seminariet i historia och idéhistoria bjuder in till seminarium med Nina Burton, som presenterar sin Augustprisbelönade bok Gutenberggalaxens nova: En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Humanisthuset, HC205, kl 13.15–15.00. öppet för alla intresserade, samarrangeras med Bokcafé Pilgatan. ON 19 APRIL: 3D-skrivare på en timme. Kursen ger en teoretisk introduktion till 3D-skrivarteknik och fungerar som ett komplement till den mer praktiska

workshop som krävs för att få använda Medicinska bibliotekets 3D-skrivare. Passar även dig som är nyfiken novis inom 3D-teknik. Innehåll: Vad är 3D-skrivare? Hur och till vad används de? Varför är tekniken intressant för medicin och odontologi? En teoretisk introduktion till 3D-skrivarteknik. Medicinska biblioteket, NUS Byggnad 6M, Bibliotekets undervisningslokal. Kl. 13.00–14.00.

ON 26 APRIL: Docentdagen. För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar Humanistiska fakulteten så kallade docentdagar. Nyblivna docenterföreläser antingen om mer specifika delar av sin forskning eller presenterar sin forskning mer övergripande. Humanisthuset, Hörsal F, kl. 13.00–17.00. Mer info: http://www. humfak.umu.se/

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 28 APRIL. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 13 APRIL. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 28 APRIL–28 MAJ. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

Vertex nr 3 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 3 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement