Page 1

3: 2016 STUDENTTIDNINGEN

JENNY PIRA, SIDAN 21:

Det är inte konstigt att vi får ångest inför arbetslivet när vi pumpar upp det som vi gör.

HEMMA HOS: CAMILLA OCH ERIK [SIDAN 8–9]:

ARKITEKTHÖGSKOLAN[SID 5]:

BILAGA: PEDAGOG

STUDENTERNA SOM BOR I BYN

”PROBLEMATIKEN VAR STÖRRE ÄN VAD VI TRODDE”

LÄRARE LADDAR INFÖR MÄSSAN PÅ CAMPUS

I Kassjö ett par mil utanför Umeå hör man vinden vina, fåglarna kvittra och köttgrytan koka på spisen. Hit har studenterna Camilla Wallén och Erik Normark flyttat.

– Vi når ingen lösning genom att stoppa huvudet i sanden, säger universitetets rektor Lena Gustafsson.

I bilagan inför Pedagogernas dag kollar vi in lärarstudenternas framtid i yrket och mycket annat.


sss

FÖRST PÅ VERTEX.NU

PÅ CAMPUS: FÖRELÄSNING OM ETT VANLIG PROBLEM BLAND STUDENTER:

SÅ HANTERAR DU STRESSEN n – Känn era fötter stadigt mot golvet och fokusera på er andning, nu sitter vi såhär i ett par minuter. Så öppnade Margareta Hultman, kurator på Studenthälsan, föreläs­ ningen Hjälp – jag är stressad, som Studieverkstaden på UB höll i. Ett 20-tal personer var på plats för att ta del av ämnet stress, hur den yttrar sig och vad vi kan göra för att hantera den bättre. FOTO: MARKUS ÅKEBO

Margareta Hultman förklarar att stressen fyller en funktion för överlevnad och finns hos oss som en slåss- och flyktreaktion. Just därför kan vi många gånger inte ta bort stressen, istället måste vi lära oss att anpassa oss till den. Nya situationer, oförutsägbara händelser och krav i

Snow Wars. Må kramsnön vara med dig... Jurister, utbytesstudenter och andra lät snöbollarna hagla.

vardagen, som tentor och inlämning­

Vintrig variant av nollningen

ar för studenter, kan skapa stress. Under en diskussionsövning om hur man på bästa sätt återhämtar sig från en hektisk tillvar kom förslag

Andreas Wilemoll på Umeå Student­ kår tycker att öppnandet av den alko­ holfria puben känns hoppfullt. – Det är en speciell känsla med en al­ koholfri bar dit man kan gå efter studi­ erna, hela delen där man får frågor om varför man är nykter skippar vi här. Läs mer på vertex.nu

n  Hyresgästföreningen och student­ kårerna vid Umeå universitet samla­ de den 7 mars ledande politiker och organisationer till en debatt i Lindell­ hallen för att diskutera vilka åtgär­ der som behövs för att rätta till bo­ stadssituationen för studenter. Trots försök att minska bostads­ bristen finns fortfarande svårighe­ ter att få ihop det. Långa planpro­ cesser är ett av det största hindren, menade Hans Lindberg (S), kom­ munstyrelsens ordförande i Umeå, som vill se ett större statligt ansvar. Han menade att branschen måste få lov att bygga om de vill och att kommunen har gjort sitt. Nu vill han se staten ta ett större ansvar över infrastrukturen. Läs mer på vertex.nu

[publicerat 2 mars 2016]

[publicerat 8 mars 2016]

SE BILDSPELET FRÅN SNOW WARS PÅ VERTEX.NU

som att jogga, umgås med djur och att slappa i soffan. Det sistnämnda alternativet var något Hultman uppmärksammade. – Att slöa är något som har blivit fult i samhället. Då vi ska prestera och lyckas så finns inte alltid den tiden för avslappning. Men det är viktigt att tänka långsiktigt, och återhämtning är a och o under en långvarig stress, berättar Hultman. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS [publicerat 1 mars 2016]

NOLL% ALKOHOL n Redan vid tretiden rullar det in stu­ denter som vill ta en paus efter en dags studier. I baren erbjuds förutom gratis snacks också läsk, öl, vin och ci­ der. Allt är alkoholfritt. Den alkoholfria puben Klubb Sober körde i början av mars ett premiär­ arrangemang i lokalen Tryggheten i Samhällsvetarhusets källarvåning.

PANELEN : ÄR DU NÖJD MED DITT BOENDE?

Andrea Brodén, psykologprogrammet, bor på Fysikgränd: –Ja, till och från. Jag skulle vilja bo större, men det fungerar bra trots att det bara är ett litet korridorrum.

2

BOSTADSSITUATIONEN DEBATTERADES

TEXT & FOTO: JESPER NILSSON

Martin Levin, engelska A, bor på Mariehemsvägen: –Jag är ganska nöjd, jag har nerförsbacke till skolan så det är jävligt skönt. Jag bor i samma hus som två av mina vänner så det är också ett plus.

Anna-Stina Johansson, journalistprogrammet, bor på Stipendiegränd: – Ja nu är jag det, nu bor jag tryggt och känner mig nöjd. Men innan var det lite oroligt, när man inte hade ett säkert boende.

VERTEX 3:  2016


3: 2016

Studentbordellen som röstades ner

5: EN HÖGSKOLA MED PROBLEM.

Här sitter jag och letar en obskyr faktauppgift till en text om Umeå studentkårs kårval och ramlar istället rakt ner i en saftig bordellhärva. Den bara måste jag berätta om! Det är Staffan Heed som skrivit en motion till Medicinska föreningen i Umeå, där han föreslår tre saker: 1) Startande av en förmedling för sexuella kontakter bland studenter. 2) Förmedling av kontakter med prostituerade. 3) Pornografiska tidningar till kårhuset. Mötet där motionen diskuteras beskrivs som ”laddat” och debatten ”rörig”. Detta händer våren 1968, ska tilläggas, och slutar med att mötet röstar ner Heeds tre punkter. Här är historien slut. På ett plan. På ett annat plan fortsätter den. För Heed ger sig inte, utan skickar en skrivelse till kårfullmäktige. På ett tredje plan hade alltså förslaget på en studentbordell i Umeå kunnat bli en betydigt större skandal, även på riksplanet – om tillräckligt många studenter i kårfullmäktige delat Heeds åsikter. Det gjorde de inte. Här har vi kanske kopplingen till kårvalet jag sökte från början, om än en helt annan. Men i alla fall: Kårfullmäktige, studentkårens högsta beslutande organ, är ett forum där idéer, både galna och geniala, kan presenteras, debatteras och skrotas eller genomföras. I kårvalet som Umeå studentkår genomför i april kan alla kårmedlemmar påverka hur kårfullmäktige ska se ut nästa läsår. Fem kårlistor ställer upp i valet i vår. Deras idéer kan du läsa mer om på sidorna 12–13. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n VINSTCHANS! Om än minimal – vi kan väl se det som så att Vertex i alla fall vill bjuda på några sekunders spänning.För det kan ju pigga upp. Vill du ha en trisslott så mejlar du red@vertex.nu och håller tummarna. Vinner du en trisslott bör du hålla tummarna ytterligare en gång. Lite lagom lågintensiv vårträning alltså.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intressera­ de kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513 christoffer.zackrisson@display-umea.se Hanna Palm, tel 090-711 514 hanna.palm@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för

VERTEX 3:  2016

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. EN HÖGSKOLA MED PROBLEM. Turbulensen på Arkitekthögskolan skapar en oro som når studenterna, säger Umeå universitetets rektor.

BILAGA: PEDAGOG. Alla lärarstudenter i Umeå vet nog vad de gör den 6 april. Då är det Pedagogernas dag. Läs mer i bilagan.

8. STUDENTERNA I BYN. Camilla Wallén och Erik Normark valde att flytta från hyreslägenheten på Nydalahöjd till byn Kassjö ett par mil utanför Umeå. Här trivs de utmärkt.

15. HACKA HELLRE PÅ HORACE! Det finns något tveksamt över hur Ebba-Witt Brattström plattar till unga akademiker, manliga eller ej, tycker Vertex recensent och ger ett litet tips.

12. KAMPEN OM KÅRMAKTEN. I april drar det ihop sig till val. Visste du inte det? Det är kårval­som gäller, på lite olika sätt. Vertex har tagit valtempen.

23. SÅ FÖDDES TRENDENSER. Frida Ramstedt, som driver landets största inredningsblogg, började sin bana som klart aktiv student i Umeå.

OMSLAGSFOTO: Linnéa Forssell TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning) ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2016 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 26 april MANUSSTOPP: 11 april

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Linnéa Forssell (foto) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Jesper Nilsson (text & foto) Jenny Pira (text) Jennifer Söderlund (text, vertex.nu) Greta Hansson Vikström (text & foto) Vendela Wikström (text & foto) Markus Åkebo (text & foto, vertex.nu) Rickard Åstrand (text)

MARKUS ÅKEBO är en betänksam bok­

slukare som gillar att fota fåglar. När han inte pluggar journalistik skriver han skön­ litteratur, och han har inget emot att sitta i timmar och snickra om meningar till dess att orden ligger precis där han vill ha dem.

3


Vad vill du bli?

Vill du fördjupa dina kunskaper i arbetsrätt för att bli en bättre förhandlare? Brinner du för mänskliga rättigheter? Då har vi kurserna för dig!

?

Juridiska institutionen har ett brett utbud av fristående kurser inom de flesta rättsområden. Se vårt kursutbud på: http://www.jus.umu.se/utbildning/fristaende_kurser/

Kompetens i juridik är alltid efterfrågad!

Ansök idag. Eller senast 15 april. Läs mer om våra utbildningar på grundnivå och avancerad nivå på umu.se/utbildning

4

VERTEX 3:  2016


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

redan från start och arbetsbelastning­ en blev så pass stor att sjukskrivning­ arna haglade tätt. En person med in­ sikt i verksamheten säger till Vertex att situationen under en tid var så då­ lig att undervisande personal tvinga­ des svara i telefonen då det inte fanns någon administrativ personal på plats. Utgångna kontrakt, sjukskrivning­ ar och förändringar i organisationen har gjort att Arkitekthögskolan tidvis varit underbemannad. Hur ser det ut med läraranställningar inför höstterminen?

– Vi har goda förhoppningar om att under året lösa situationen. Re­ kryteringar är på gång och det kom­ mer att bli en kombination av tillfäl­ liga lärare och fasta anställningar. Arkitekthögskolan. Oroligheter och arbetsmiljöproblem har satt sina spår – bland annat har samtliga doktorander flytt fältet.

”Problematiken var större än vi trodde” – Så här mycket turbulens skapar en oro som når studenterna, säger Umeå universitets rektor Lena Gustafsson om de problem som under lång tid funnits på Arkitekthögskolan. Den som läst och sett lokala medier de senaste månaderna har inte kunnat undgå att allt inte stått rätt till på Ar­ kitekthögskolan i Umeå. Rubrikerna har handlat om akuta arbetsmiljöpro­ blem, missnöje med ledningen, drab­ bade studenter och doktorander som valt att söka sig bort från Umeå och Arkitekthögskolan. Lena Gustafsson, Umeå universitets rektor, menar att media inte har givit en korrekt bild av Arkitekthögskolan och att rapporteringen är snedvriden. –  Det är en otroligt komplex och mångfacetterad situation och jag inser att det är omöjligt att förstå hela bild­ en. Men jag tycker ändå att medierap­ porteringen varit alltför enkelriktad och att det finns personer som önskar att de blivit mer hörda. Det är aldrig bra med obalans i rapporteringen och via den bild som målats upp i lokal media får man ingen chans att se eller förstå hela situationen. funnits där under lång tid står dock klart. I en arbetsmil­ jökartläggning, som gjordes under 2015 och publicerades i januari i år, uppges bland annat att ett flertal av de upplevda arbetsmiljöproblemen går att härleda ända tillbaka till Arkitekt­ högskolans start 2009. Problem med att kommunicera samt implementera nödvändiga styrdoku­

ATT PROBLEMEN

VERTEX 3: 2016

ment och rutiner medförde att organi­ sationen hamnade i situationer av dålig framförhållning och inte har kunnat realisera de långsiktiga mål och visio­ ner som en organisation behöver för att finna identitet och trygghet. att individer, grupper och ledning tvingats införa em rad ad hoc-lösningar för att bibehålla kärnverksamheten. ”Som en följd av detta har personal på alla funktioner utsatts för tidsmässig och psykosocial belastning. Där det saknats struktur har det skapats en kultur av individuel­ la lösningar vilket fungerat för stunden men inte varit hållbart i längden”, he­ ter det i kartläggningen. Kartläggningen pekar ut en fungeran­ de ledningsstruktur som nyckeln för att få bukt med den splittrade personalen. Under årens lopp har informella grup­ peringar bildats bland personalen där olika metoder och ledningskulturer ska­ pats och där synen på vad som är bäst för verksamheten som helhet kolliderat mellan grupperna.

DETTA HAR LETT TILL

Problemen har funnits länge – borde inte universitetet ha agerat tidigare?

– Både ja och nej, säger Lena Gus­ tafsson. Det hade kunnat göras mer redan innan Ana Betancour (nuvaran­ de rektor vid Arkiekthögskolan, reds anm.) tillträdde, men då var vi inte medvetna om problemens omfattning

i lika hög grad. Men idag, när vi vet mer om hur situationen sett ut, är det lätt att i efterhand säga att man borde gjort annorlunda. Har studenterna blivit drabbade?

–  Ja, så här mycket turbulens skapar en oro som når studenterna. Jag tycker att personalen har lyckats hålla oron på en relativt låg nivå. Sen finns det de som oroat sig mer än andra, vilket är naturligt med de skriverier som varit. Vilket ansvar har du för det som skett?

– Som rektor är det alltid jag som har det yttersta ansvaret. Finns det problem på en institution, vilket Arki­ tekthögskolan har, går det vidare till nästa instans om det inte klaras av och så vidare. Till slut är det jag som är mottagare och jag har engagerat mig mycket i Arkitekthögskolans problem både tillbaks i tiden och under det se­ naste året. Viktigt är att vi nu arbetar tillsammans på institutionen, fakulte­ ten och central nivå med att systema­ tiskt skapa förutsättningar för Arki­ tekthögskolans utveckling. Har det känts hopplöst någon gång?

– Nej. Det går inte att arbeta med att utveckla en verksamhet och samtidigt inte tro på att det man gör är möjligt. Istället har vi insett att situationen är komplex och att det inte kommer bli lätt, men målet har hela tiden varit att lösa situationen. personalen har varit ett problem som går som en röd tråd. I november förra året var en fjärdedel av de anställda sjukskrivna, varav flera hävdade att orsakerna var arbetsmiljörelaterade. Den administra­ tiva personalen var underbemannad

SJUKSKRIVNINGAR BLAND

situation vid Ar­ kitekthögskolan har varit så pass allvarlig att tre av fyra har varit långtidssjukskrivna. Samtliga fyra har valt att söka sig bort från Arki­ tekthögskolan i Umeå. – Det finns fyra doktorander och det är deras val att lämna universite­ tet. Vi bistår dem i att hitta lösningar för en förflyttning. Utan vår medver­ kan kan det inte ske och det handlar om att hitta en fungerande överens­ kommelse mellan universiteten. Vi hoppas att detta löser sig så snart som möjligt, säger Lena Gustafsson

DOKTORANDERNAS

Hur ska ni anställa nya doktorander och när ska det ske?

– Antagning av nya doktorander hoppas jag kan ske så snabbt som möjligt då vi inte kan ha en långsik­ tig verksamhet utan doktorander. Det blir ett avbräck nu, men vårt mål är att parallellt utveckla både grundutbildningen och utbildning­ en på forskarnivå. För närvarande har vi dock störst fokus på grundut­ bildningen då alla våra studenter som nu går arkitektutbildningen på olika nivåer måste få den utbildning de har rätt till och det är dessutom viktigt att de får en positiv bild med sig från sin studietid. UNDER 2015 INKOM inte mindre än tio anmälningar riktade mot ledningen i allmänhet och Arkitekthögskolans rektor Ana Betancour i synnerhet gäl­ lande bland annat mobbning, trakas­ serier och hot om uppsägningar. Åtta av tio anmälningar har vid tiden för Vertex pressläggning avskrivits och i motiveringen står att det inte finns något samband med någon av diskri­ mineringsgrunderna. Under hela ti­ den som media skrivit om detta har rektor Lena Gustafsson uttryckt sitt stöd för Ana Betancour. Något hon, trots anmälningarna, står fast vid. – Ja, helt och hållet. Anmälningarna uttrycker missförhållanden och har

* FORTS. PÅ SID. 6:

5


* FORTS. FRÅN SID. 5:

inneburit en extra belastning på arbetet och på alla berörda, men samtidigt mås­ te man fråga sig vad som utgör grunden för dem. Dessa omständigheter och meningsskiljaktigheter fanns där redan innan Ana Betancour tillträdde. Men varför har det eskalerat under hennes tid?

– Vi visste, när hon tillträdde i bör­ jan av 2015, att vi hade en problema­ tisk situation och att det på skolan be­ hövdes utveckling av utbildningen, forskningen, organisationen, samt ut­ arbetande av beredningsgrupper och styrdokument. Men vi visste då inte omfattningen på hur stora problem som fanns. När det i en sådan situa­ tion kommer en ny ledare som får i uppgift att genomföra förändringar så skapar det turbulens i organisationen. ANA BETANCOUR säger till Vertex att hon som chef och ledare får vara be­ redd på att förädring och utveckling sällan går smärtfritt och att det väcker reaktioner. Men hon menar att skolan nu landat i ett positivt framåtsyftande förändringsarbete. – Det viktiga är att vara klar över sitt uppdrag och hålla fokus på det som är viktigast, att arbeta för att alla ska förstå vart vi är på väg, att inse att det tar tid att utveckla en

Vi når ingen lösning genom att stoppa huvudet i sanden verksamhet, att människor reagerar väldigt olika vid förändringar: en del välkomnar dem, andra blir arga och vill driva igenom sin uppfattning. Det krävs både tid, uthållighet, mod och tålamod för att kunna skapa en miljö där fokus ligger på verksamhet och inte på en chef eller olika personliga uppfattningar. Det kanske svåraste som chef eller ledare i tider av kon­ flikt är att värna om den personliga integriteten för alla.
 ut för Arkitekt­ högskolan? Ana Betancour säger att Arkitekthögskolan anlitat två externa konsulter som gjort en handlingsplan för att stärka verksam­ hetsutvecklingen, skapa framförhåll­ ning och delaktighet samt att de bland annat arbetar med att bidra i utveckling av planeringsprocesser, in­ troduktion av personal,
studerande­ delaktighet och informationsutbyte.

 De förändringar som gjorts är utökad administrativ personal och stöd, med studierektor, studieadministratör, personaladministratör, och institu­ tionsadministratör vilket Ana Betan­

MEN HUR SER FRAMTIDEN

som leder framåt. Vi jobbar för att alla medarbetare och studenter ska få det bättre, säger Ana Betancour, säger att ”indika­ tionerna visar att arbetet går framåt”. – Vad jag hört är att situationen för­ bättrats och att den personal som del­ tar i förändringsarbetet tycker att det gemensamma arbetet fungerar bra. Arkitekthögskolan har redan tagit några viktiga steg framåt. Umeå universitets rektor har i olika intervjuer sagt att hon ser positivt på den utveckling som sker. – Vi är idag varse den problematik som fanns, vilken var större än vad vi trodde, men nu arbetar vi med detta på ett systematiskt sätt. Vi ska ha re­ spekt för att det kan ta tid, men vi har kontakt med Arkitekthögskolan på re­ gelbunden basis och följer arbetet noga. Det vore farligt att säga att vi ger det några månader och sedan ska det fungera, då människor ska finna sig i nya situationer och förutsättning­ ar på sin arbetsplats. Det här hade be­ hövt ske förr eller senare och vi når ingen lösning genom att stoppa huvu­ det i sanden, säger Lena Gustafsson.

LENA GUSTAFSSON

Rektorer. Lena Gustafsson (t.v.), rektor vid Umeå universitet och Ana Betancour, Arkitekthögskolans rektor. cour tycker är mycket nödvändigt för att kunna ha en förutsägbar och pla­ nerad verksamhet.
 – Vi har sjösatt en ny lednings- och beredande organisation för att kunna ta tillvara medarbetarnas kompetens och studerandes synpunkter inför be­ slut. Det är viktigt att kunna arbeta mer långsiktigt med verksamhetens mål och utveckling.
 – Fokus ligger på att skapa en så bra utbildning som möjligt för studenter­ na och att bygga upp och stärka forsk­ ningen på sikt, säger Ana Betancour. Hur är stämningen vid Arkitekthögskolan idag?

– Det är bättre stämning, men det är givetvis tufft för alla på skolan med det massmediala intresset. Det är som att vara i olika tidsperspektiv – förr och nu. Det tar tid och energi från arbetet för alla.
Vi behöver arbetsro. Det finns problem, det är inget nytt. Men nu är vi i ett konstruktivt förändringsarbete

flera studenter på Arkitekthögskolan för att höra deras kommentarer kring nuläget och det som hänt tidigare på skolan, men ingen har velat bli intervjuad.

VERTEX HAR SÖKT

ANDERS SAMUELSSON

Sociologiprogrammet 180 hp Är du intresserad av varför människor gör som de gör? Vill du kunna förklara och förstå dig på vårt samhälle? Då kan Sociologiprogrammet vara något för dig. På Sociologiprogrammet studerar du samhället i stort, sociala På Sociologiprogrammet studerar du samhället i stort, sociala relationer och mänskligt beteende. Du läser om varför människors relationer och mänskligt beteende. Du läser om varför människors livsvillkor, handlingsmöjligheter, relationer och värderingar skiljer livsvillkor, handlingsmöjligheter, relationer och värderingar skiljer sig åt. sig åt. Som färdigutbildad kan dina arbetsuppgifter vara att utreda Som färdigutbildad kanunderlag dina arbetsuppgifter vara att utreda och och utvärdera, ta fram för beslutsfattande, leda projekt, utvärdera samhällsfrågor, fram underlaghandlägga för beslutsfattande, samordnaolika och koordinera olikataverksamheter, ärenden handlägga myndighetsärenden, ledautvecklingsarbete. projekt, samordna och koordinera samt arbeta med förändrings- och olika verksamheter samt jobba med förändrings- och utvecklingsarbete. Anmälan senast 15 april 2014 Anmälan senast 15 april 2016 Grundläggande behörighet. Välj mellan programmets två Grundläggande behörighet. mellan programmets två inriktningar – sociologi ochVälj socialpsykologi. inriktningar – sociologi och socialpsykologi.

Mer information Mer information Välkommen in på webben www.soc.umu.se/utbildning/program Välkommen in på webben www.soc.umu.se/utbildning/program Erika Antill, studievägledare, 090-786 59 62 / erika.antill@soc.umu.se Kontakta program- och studievägledare: Erika Antill, 090-786 59 62 / erika.antill@umu.se

6

VERTEX 3:  2016


HEMMA HOS: CAMILLA & ERIK I TREDJE DELEN AV ARTIKELSERIEN ”HEMMA HOS: STUDENTERNA” HÄLSAR VERTEX PÅ HOS CAMILLA OCH ERIK I DET HYRDA HUSET I KASSJÖ, EN LITEN BY STRAX UTANFÖR UMEÅ.

VERTEX 3: 2016

7


Soffhäng. Camillas favoritdel i hemmet är soffan där både hon och Erik gillar att sitta och plugga.

Favoritställe. Erik gillar bagarstugan skarpt. Här gör han ved­ ugnsbakad pizza eller slänger ihop en surdegslimpa.

En udda pryl. Grodan i trä fick Erik i julklapp när han gjorde praktik i New York.

”JAG HAR ALLTID VELAT TESTA AT Tystnaden finns knappt i studentområdena i Umeå. Annat är det två mil bort, i den lilla byn Kassjö. Där hör man vinden vina, fåglarna kvittra och köttgrytan koka på spisen. Studenterna Camilla och Erik får besök av Vertex och vårens första dag. I det faluröda huset bredvid ladugår­ den bor de, paret och studenterna Ca­ milla Wallén och Erik Normark. I ok­ tober förra året valde de en minst sagt annorlunda väg att gå när de, med en längtan att bo på landet, be­ stämde sig för att flytta från hyreslä­ genheten på Nydalahöjd och istället

8

hyra ett hus i byn Kassjö. Något som var självklart för båda två. – Jag har alltid velat testa på att bo ute i ingenstans, Camilla också. Nu såg vi möjligheten att göra det och vi nap­ pade direkt, berättar Erik Normark. De fick erbjudandet att hyra huset av Eriks arbetskollega eftersom han

och hans familj köpte gården inne­ hållande ett stort hus, ett mindre hus som bara varit till för sommar­ gäster och en enorm ladugård som ekar tyst. Arbetskollegan ville fylla upp det lilla huset. – Det var ett enkelt val. Första gång­ en vi kom ut till byn och fick se huset fastnade vi. Det är så lugnt och skönt här, som att gå på yoga hela tiden. Jag hade aldrig bott inneboende om det inte var för våra härliga husägare till grannar, säger Camilla Wallén. HUSET HAR EN LITEN hall med kaklat golv, köket är ljust och nyrenoverat, i sovrummet lyser solen in och det droppar från taket utanför. I vardags­

Bybor. Camilla Wallén och Erik Normark.

VERTEX 3:  2016


Namn: Erik Normark. Ålder: 25 år. Pluggar: Gastronomiprogrammet med inriktning kreativ matlagning. Bor: I hyrt hus i Kassjö, två mil utanför Umeå. Om tio år: Bor de i ett eget hus, har en hund med korta ben och bildat familj.

Namn: Camilla Wallén Ålder: 23. Pluggar: Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap. Bor: I hyrt hus i Kassjö, två mil utanför Umeå. Älskar: Lugnet när de kommer ut till huset i Kassjö.

ATT BO UTE I INGENSTANS” rummet sprider sig en doft av tulpa­ nerna som står framför fönstret. För­ älskelsen är påtaglig och den blir bara starkare när vi går närmare väggarna för att se de små blommorna på tape­ terna vilket påminner om en sommar­ stuga från förr. Det mesta hos Erik och Camilla går i samma stil. Någon form av retro-inredning. En stilren och trev­ lig hemmiljö.

Umeå universitet är den andra delen av huset en favorit. Bagarstugan där han brukar baka ved­ ugnsbakad pizza eller slänga ihop en surdegs­ limpa. Det var bagarstu­ gan som var en stark an­ ledning till att de ville bo i huset.

Här får vi själva ta tag i alla problem

är det stora köksskåpet som nästan tar upp en hel vägg i köket. Det har dragdörrar och innehåller en hel del alkohol, torrva­ ror och köksredskap som mest Erik använder flitigt. Skåpet passar verkli­ gen bra in i deras kök. – Jag köpte skåpet på Returbutiken i

ERIKS ANDRA FAVORIT

i huset är var­ dagsrummet. Där får hon tillfälle att ta det lugnt – och hon pluggar dessut­ om bra i soffläge. Erik har två favoriter. Eftersom han älskar att baka bröd och laga mat och dessutom studerar gastronomi vid

CAMILLAS FAVORITDEL

VERTEX 3: 2016

Umeå. Där får alla mina köksgrejer plats och det är dessutom väldigt char­ migt. Det känns som det stått här förevigt och passar liksom in här, sä­ ger Erik Normark. Att byta lägenhetslivet i staden mot hus- och by­ liv är en stor kontrast, tycker Erik och Camilla. Den största skillnaden är att slappheten är som bortblåst nu. – Förut tänkte jag bara på mig själv. Om något var trasigt, ringde jag hyres­ värden och de löste mitt problem. Här får vi själva ta tag i alla problem. Här måste vi inte bara bestämma vilken rörmokare vi ska ta, utan också ringa,

HEMMA HOS: STUDENTERNA n Under vårterminen kommer fler artiklar på temat Hemma-hos i Vertex, där du som läsare får titta in hos olika studenter, för att ta del av deras hem och inredning. Du kommer att få inspiration från olika boenden, se hur studenter inreder på alla möjliga vis och få tips på bland annat hur du håller det städat hemma.

och kolla vad det kostar och så vidare, säger Camilla Wallén. * FORTS. PÅ SID. 10

9


Rofylld utsikt. Kassjö med omnejd vilar utanför parets hus.

* FORTS. FRÅN SID. 9:

Erik håller med och berättar att båda två blev väldigt curlade som barn. De har exempelvis aldrig lärt sig vad de ska göra om en propp går i hu­ set, eller hur huset värms upp. Idag är det annorlunda. som ingår i att vara hus-hyresgäster väger mycket annat tyngre. Sjön ligger bara ett sten­ kast bort, där finns det också volley­ bollplan, brygga och bastu. Camilla saknar tillgängligheten ibland. Det går nämligen bara en buss halv sju på

TROTS ALLT FIX OCH TRIX

10

Det är så nära naturen och det är så skönt att kunna titta ut morgonen och en hem vid fyratiden, så de är beroende av att ha en fullt fungerande bil när de ska till mataffä­ ren och universitetet. – Det är så nära naturen och det är så skönt att kunna titta ut. Det enda som är jobbigt med att bo här är att elen slagits ut några gånger och då blir det väldigt kallt. Sedan måste vi planera väldigt mycket mer än tidiga­

Skafferiet. Fyllt till max med spännande ingredienser och en av Eriks favoriter.

re. Något vi lärt oss är att göra storkok så att vi har middag när vi kommer hem sent efter en lång skoldag. Då slipper vi att vara griniga och hungri­ ga, säger Camilla. CAMILLA OCH ERIK har varit tillsam­ mans i sju år och de ser en framtid till­ sammans. De tror att de bor mer söde­ rut om tio år men de vill inte flytta tillbaka till Fagersta eller Norberg. Nå­ got Camilla gärna vill ha kvar i framti­ den är den kollektiva känslan som finns i Kassjö. De odlar mycket själva, delar med sig av sina kunskaper, hjäl­ per varandra. Hon säger att byn är väl­ digt modern och medelåldern är ovan­ ligt låg. Erik håller med. – Det här ser jag som en början på

ett boende jag gärna vill ha senare i li­ vet, säger Erik Normark. Camilla och Eriks tips till de studen­ ter som är intresserade av att flytta ut på landet trots att de fortfarande stu­ derar är bland annat att man måste vara beredd på vad det innebär. – Det krävs extra mycket planering och såklart dubbla underställ under vin­ tern. Sedan är det viktigt att man är bra på att skärma av och vara ensam, man måste aktivt söka efter personer att um­ gås med, säger Camilla. – Glöm inte att det inte är så myck­ et glamour som man tror. Det man ser på ytan är ofta en förfinad bild av den faktiska verkligheten, säger Erik. GRETA HANSSON VIKSTRÖM FOTO: LINNÉA FORSSELL

VERTEX 3:  2016


KURSLITTERATUR

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN! Det går bra att leva sin vardag på svenska i Vasa.

Framtidens lärare i Vasa Studieverkstad på UB - för framgångsrika studier

Sök- och skrivverkstad Drop-in torsdagar kl. 14–16 Vässa dina studiefärdigheter genom att ta del av de resurser biblioteket har att erbjuda.

Diskutera och ställ frågor om: -

informationssökning referenser studieteknik och studievanor skrivande på svenska och engelska - muntliga redovisningar på svenska och engelska

Ingen anmälan - bara kom. Välkommen!

Boka en bibliotekarie UB erbjuder tjänsten Boka en bibliotekarie för uppsatsskrivande studenter som vill bli bättre på: - söka efter vetenskapliga artiklar - skriva korrekta referenser - källkritik och upphovsrätt www.ub.umu.se/service/undervisning/boka-en-bibliotekarie

www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 3: 2016

Mitt namn är Anna och jag är i slutskedet av mina klasslärarstudier vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid det svenskspråkiga universitetet Åbo Akademi i Vasa, Finland. Klasslärarutbildningen är en femårig utbildning som ger pedagogie magisterexamen. Med den examen får man behörighet att undervisa i den finlandssvenska skolan från förskolan till årskurs sex, en klasslärare kan undervisa i alla undervisningsämnen. Jag har dessutom valt att bredda min utbildning med huslig ekonomi (hemkunskap) och hälsokunskap som biämnen, vilket ger behörighet i årskurserna 7–9. Det betyder att då jag är färdig kan jag söka jobb som lärare inom hela den grundläggande utbildningen i Svenskfinland. Studierna har en god balans mellan teori och praktik. Detta kommer fram under praktikperioderna och då speciellt vid övningsskolan, där skolvardagen och forskningen möter varandra. Det är jättekul att studera till lärare eftersom studierna är så mångsidiga. En dag kan jag vara utomhus och lära mig om hur man undervisar ute i naturen och en annan dag sitter jag på biblioteket från morgon till kväll. Under utbildningen får jag stöd i att utveckla min egen läraridentitet. Jag utvecklas både genom att jobba med mig själv, men också genom att reflektera och jobba i grupp med mina medstuderande. Jag tror att det är genom mötet med andra som vi växer och lär oss bäst. Ibland symboliseras det som utbildningen ger med en ryggsäck. I den ryggsäcken samlas kunskapen, färdigheterna och kontakterna jag har byggt upp under studietiden. Den ryggsäcken har jag sedan med mig då jag stiger in i framtidens skola, in i mitt eget klassrum och möter mina egna elever. Livet som lärarstuderande blir aldrig tråkigt, som komplement till studierna finns ett aktivt studieliv i den tvåspråkiga studiestaden Vasa. Det finns ett flertal olika föreningar man kan aktivera sig i beroende på vad man studerar eller har för intressen, det finns något för alla.

www.abo.fi • Tel +358 2 215 31

11


FEM KÄMPAR OM MAKTE KÅRVALET I APRIL AVGÖR HUR KÅREN SKA STYRAS

ENKÄT: GRUPPLEDARNA OM DE VIK

Avpolitisering av kåren, fräschare lektionssalar och opartisk bedömning av tentamen. Det är några av de frågor som partierna i Umeå studentkår anser vara viktigast inför kårvalet och det kommande läsåret. Den 11–21 april går Umeå studentkår till val. Via internet kan då alla med­ lemmar i kåren rösta på någon av de fem deltagande listorna (=kårpartier­ na) och på så sätt styra hur Umeå stu­ dentkårs högsta beslutande organ, kårfullmäktige, ska se ut under kom­ mande läsår. Det kommer i år också finnas två vallokaler, en fast och en mobil, som är öppna den 18–21 april. Vertex frågade gruppledarna för de fem partier som ställer upp i valet vil­ ken fråga de tycker blir viktigast un­ der kommande läsår (se enkät här in­ till). Deras fullständiga svar finns att läsa i en artikel på vertex.nu. Studentfackliga Alternativ vill att kåren skiftar fokus från ”skrytbyggen” och istället foku­ serar på en kampanj för fler lärarled­ da timmar. – Ett krav är att alla ska ha rätt till 15 timmar lärarledd tid i veckan. Det­ ta kräver ökade resurser till grundut­ bildningen, säger gruppledare Lars-Er­ ik Utberg.

ARBETARPARTIETS

kommer att lägga extra fokus på att se över lunch­ priserna på campus. – I vår grannstad Vasa, Finland, lan­ dar lunchen på under 30 kronor, detta tror vi vara möjligt även här i Umeå och Sverige, säger gruppledare Kim Holm.

KVARKENS KAMRATER

MODERAT STUDENT vill se en avpoliti­ sering av Umeå studentkår. – Kåren ska inte hålla på med parti­

Vänsterstudenterna fick överlägset flest röster i fjolårets kårval. Två nya partier kammade också hem flera mandat i Umeå studentkårs fullmäktige. I kårvalet 2015 fick Umeå studentkårs medlemmar som vanligt välja vilka partier de ville ge inflytande i kårens högsta beslutande organ, kårfullmäkti­ ge. Vänsterstudenterna blev överlägset störst med sina nästan 37 procent av rösterna. Två nykomlingar, Moderat student och Kvarkens Kamrater, gjorde

12

politik eller diskutera frågor som inte har med kårens verksamhet att göra. Ett exempel på detta var när kåren deltog i en demonstration arrangerad av Ung vänster där även Revolutionär kommunistisk ungdom deltog. Detta ser vi som oacceptabelt, säger grupp­ ledare Pasi J Huikuri. tycker att det viktigaste är att studenterna har en god studiemiljö. Ett problem är att många lektionssalar är slitna och be­ höver rustas upp, menar gruppledare Oskar Johansson.

SOCIALDEMOKRATERNA

VÄNSTERSTUDENTER tycker att det finns många viktiga frågor, men vikti­ gast just nu är dels frågan rörande ano­ nyma hemtentamina, vilken ska ge alla studenter rätt till en opartisk be­ dömning, dels frågan om resursfördel­ ning, där studenter påverkas genom exempelvis färre lärarledda timmar, säger gruppledare Karin Löfvenmark.

i Umeå naturvetar- och teknologkår skiljer sig markant från det partibaserade system som Umeå studentkår använder sig av. Inom NTK får alla medlemmar nominera någon annan, eller sig själva, till posterna i kårstyrelsen. Sista dagen för nomine­ ring var 5 mars. Valberedningen inter­ vjuar de nominerade för att sederme­ ra presentera ett styrelseförslag som sektionsrepresentanter tar ställning till på fullmäktige den 6 april.

Namn: Lars-Erik Utberg. Gruppledare för: Arbe­ tarpartiets Studentfackliga Alternativ. Ålder: 29. Pluggar: Ekonomisk historia. Bor: Ålidhem. Viktigaste frågan kommande läsår: Kåren måste skifta fokus bort från skrytprojekt – som det konkursade kårhuset som gick med över 700 000 kronor i förlust. Istället måste en kampanj startas för fler lärarledda timmar på utbildningarna, i vilken kåren involverar och aktiverar sina medlemmar. Nästan hälften av alla heltidsstudenter får mindre än 9 timmar lärarledd tid i veckan. Ett krav är att alla ska ha rätt till 15 timmar lärarledd tid i veckan. Så arbetar vi med frågan: Vi kommer att fortsätta pressa de styrande i Umeå Studentkår att ta tag i de studentfackliga frågorna istället för att satsa på nya skrytprojekt. Detta är ett avgö­ rande vägval för kåren. Det går inte att både leka storkrögare och driva en kampanj för fler lärarledda timmar. Det visar de senaste årens skandaler. Vår metod är att kombinera debatterna i kårfullmäktige med utomparlamentariskt arbete, som insändare, bokbord och namninsamlingar.

VALSYSTEMET

ANDERS SAMUELSSON

Namn: Kim Holm. Gruppledare för: K kamrater. Ålder: 27 år. Pluggar: Psyk grammet. Bor: Ålidhem. Viktigaste frågan kommande läså kens Kamrater kommer i år att lägga ex på att se över lunchpriserna på campus valt att titta på hur det går till i vårt gra Finland, på deras universitet subvention staten cirka 20 kr per lunch. En gedigen på campus ska inte behöva kosta över Studenterna vid Umeå universitet komm att känna av det samarbete mellan Väs och Österbotten vi jobbade hårt för vid kårvalet, vi fortsätter med det. Så arbetar vi med frågan: Vi vill och lunchfrågan till ett nationellt plan och a stöd från SFS, Sveriges förenade stude Då blir det en nationell angelägenhet fö ges alla studenter och en faktor våra fo i Rosenbad bör beakta och utreda. Att utanför lådan och att vilja få till rimliga ser för en fattig student tror vi kan bli sa en snar framtid!

KRÖNIKAN: ”KÅRERNA GÖR BETYDL Journaliststudenten Vendela Wikström fick protokollet från Umeå studentkårs senaste fullmäktigemöte – och uppdraget att skriva något. Det blev följande krönika. Klart du ska gå med i Studentkåren, då kommer du ju in på kårpubarna! Ungefär så löd motiveringen som

räckte för att de flesta i min klass skulle införskaffa en kårlegitimation när vi i höstas tog steget in i studentlivet på Umeå Vendela universitet. Att vi i Wikström. samband med köpet även fick en vattenflaska med

SÅ HÄR ÄR LÄGET INFÖR VÅRENS också bra ifrån sig och knep drygt 20 respektive 6 procent av rösterna. VALDELTAGANDET BLEV fortsatt lågt, till och med lägre än föregående år, och landade på 13 procent. – Vi har detta år gjort en hårdare kontroll av vilka som äger rösträtt i kårvalet vilket kan förklara en del av det minskade valdeltagandet, sa An­ dreas Wilemoll, valnämndens dåva­ rande ordförande. Vänsterstudenterna tog med sina 37 procent av rösterna 12 av de samman­ lagt 31 mandaten i kårfullmäktige.

Vänsterstudenterna bildade sedan, tillsammans med Socialdemokraterna och Moderat student, ny styrelse för Umeå studentkår. Styrelsen kan liknas vid kårens regering. De tre partierna som bildade styrelse sitter alltså nu och fram till den 30 juni 2016. EFTER ATT Umeå studentkår gjort ett antal stadgeförändringar fördelades alla platser i kårstyrelsen – förutom posterna som ordförande samt 1:a och 2:a vice ordförande – utifrån valresul­ tatet i kårvalet. Metoden som används är jämkade uddatalsmetoden.

Eftersom Vänsterstudenterna, Stu­ dentpartiet Socialdemokraterna och Moderat student fick så stor andel av rösterna fördelas samtliga platser till dem. Med ett undantag: Kvarkens Kam­ rater fick också en ledamotsplats i sty­ relsen, då Vänsterstudenterna upplät en av sina platser till Kim Holm. kårfullmäktige valdes Nils Persson, Vänsterstudenter­ na, till kårordförande, Jonas Nord­ ström (S) till 1:a vice kårordförande med ansvar för utbildningsfrågor och Rebecca Carlander (VSF) till 2:a vice

PÅ KONSTITUERANDE

VERTEX 3:  2016


EN I UMEÅ STUDENTKÅR

KTIGASTE FRÅGORNA INFÖR VALET OCH KOMMANDE LÄSÅR

Kvarkens kologpro­

år: Kvar­ xtra fokus s. Vi har annland nerar n lunch 50 kr. mer även sterbotten d förra

h ska lyfta arbeta för entkårer. ör Sveri­ olkvalda våga se lunchpri­ anning i

Namn: Pasi J Huikuri. Gruppledare för: Moderat student. Ålder: 20. Pluggar: Poli­ tices kandidat Bor: Ålidhem. Viktigaste frågan kommande läsår: Avpolitiseringen av kåren är den fortsatt viktigaste frågan. Kåren finns till för medlem­ marna och deras intressen. Kåren ska ej hålla på med partipolitik eller diskutera frågor som inte har med kårens verksamhet att göra. Ett exempel på detta var när kåren deltog i en demonstration arrangerad av Ung vänster där även Revolutionär kommunistisk ung­ dom deltog. Detta ser vi som oacceptabelt. Så arbetar vi med frågan: Avpolitisering tar tid och det gäller att få till en konsen­ sus. Ett steg är bland annat att de etiska riktlinjerna för kåren slutar vara politiska och endast har fokus på studiefrämjande. Identitetspolitiken ska inte få överhanden på universitetet och i kåren. Så länge vi sitter i opposition kommer vi anmärka på när det kommer upp förslag som är onödigt partipolitiska.

Namn: Oskar Johansson. Gruppledare för: Studentpartiet Socialdemokraterna. Ålder: 22. Pluggar: Samhällsvetarprogrammet. Bor: Ålidhem. Viktigaste frågan kommande läsår: Att studenterna har en god studiemiljö. Många lek­ tionssalar är slitna och behöver rustas upp. Vad gäller ombyggnationen av Norra Beteendevetar­ huset vill vi att studenterna ska få sin röst hörd så att det resulterar i att studenterna vill utnyttja lokalerna. Vidare har Umeå blivit en ganska tråkig studentstad de senaste åren. Vi vill se fler studentpubar, bättre kollektivtrafik, mer samarbe­ te mellan olika studentföreningar på campus, och andra roliga evenemang. Så arbetar vi med frågan: Vi tänker fortsätta arbeta mot universitetet, för att de ska arbeta aktivt för en god studiemiljö. Vi tänker prioritera SAMO-verksamheten, så att studenterna själva har inflytande och kan påverka de områden som inte är bra, en sådan sak kan vara höga ljudnivå­ er på olika platser. Vad gäller att få liv i Umeås studentliv så vill vi etablera ett djupare samarbete med Umeå kommun.

Namn: Karin Löfvenmark. Gruppledare för: Vänster­studenter. Ålder: 24. Pluggar: Masterpro­ grammet i människa-datorinteraktion. Bor: Ålidhem. Viktigaste frågan kommande läsår: Många frågor är viktiga på olika sätt. De frågor vi anser vara viktigast för studentkåren just nu är dels frå­ gan rörande anonyma hemtentamina, vilken ska ge alla studenter rätt till en opartisk bedömning, dels frågan om resursfördelning, där studenter påverkas genom exempelvis färre lärarledda timmar. Andra viktiga frågor är till exempel fler lokaler på eller i an­ slutning till campus för studenters sociala samvaro, samt den ständigt närvarande bostadsbristen. Så arbetar vi med frågan: Vi tänker jobba genom att bedriva påverkansarbete i de forum där studentkåren har utrymme inom universitetet och kommuner i form av representanter. Gällande bostadsfrågan och lokaler för studenter innebär det exempelvis att försöka övertyga kommunen och universitetet om de vinster som finns i att göra Umeå mer attraktiv som studentstad och hur detta kan locka fler att flytta hit och även stanna kvar efter att de har slutat studera.

LIGT MER ÄN ATT FIXA FESTER OCH DELA UT VATTENFLASKOR”

6 6

4

3

2

ANDERS SAMUELSSON BERTIL JANSON

VERTEX 3: 2016

0

0

UNITED STUDENTS – FÖRENADE STUDENTER : 1

8

ARETARPARTIETS STUDENTFACKLIGA ALTERNATIV: 1

9

LIBERALERNA: 2

eller United students ställer upp i kårvalet 2016. Medlemmarna i Umeå studentkår kan i år lägga sina röster på Arbetar­ partiet, Kvarkens Kamrater, Moderat student, Studentpartiet Socialdemo­ kraterna eller Vänsterstudenterna. VARKEN LIBERALERNA

10

KVARKENS KAMRATER: 2

kårordförande med ansvar för ar­ betsmiljö och lika villkor. Övriga le­ damöter i styrelsen blev Malin Malm (S), Kim Holm (KK), Karin Löfven­ mark (VSF) och Anton Bergström (M).

Vi befinner oss alla i en viktig period i livet där våra prestationer har stor betydelse för hur vår yrkeskarriär ser ut i framtiden. Den psykiska hälsan spelar en stor roll för att upprätthålla motivationen till uppsatser och tentor även när orken tryter och pressen är stor. Därför är det viktigt att vi trivs med vår

MANDATFÖRDELNINGEN INNAN VALET: Fördelning av de 31 mandaten i Umeå studentkårs fullmäktige i nuläget, innan vårens kårval.

MODERAT STUDENT: 6

KÅRVAL

Mandat

12 12

STUDENTPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA: 7

MEN STUDENTKÅRERNA vid Umeå universitet gör betydligt mer än att fixa fester och dela ut vattenflaskor och

tygkassar. Faktum är att kårerna utgör vår viktigaste röst när det kommer till att påverka universitetets ledning gällande arbetsmiljöfrågor, utbildnings­ frågor och frågor om jämställdhet. Det är även till studentkåren vi kan vända oss och få hjälp av om vi upplever problem under utbildningen eller känner oss orättvist behandlade.

VÄNSTERNSTUDENTERNA: 12

kårsektionens logga och en praktisk tygkasse var ju en fin bonus. Mer än så reflekterade inte jag inte över mitt medlemskap, och jag tror inte de andra gjorde det heller.

utbildning, att vi har en fritid och ett socialt umgänge som ger oss energi. Och just det, att göra studentlivet till en så rolig och givande period som möjligt där vi kan trivas och utveck­ las, är ett av studentkårens viktigaste uppdrag... Läs hela texten på vertex.nu/kronikor

… OCH DET HÄR GÄLLER FÖR NTK n Umeå naturvetaroch teknologkårs nya styrelse väljs på fullmäktigemötet den 6 april. Förra våren val­ des Olov Tingström (bilden) till NTK:s ordförande. Maja Stenberg valdes till studiesocialt ansvarig, Linnea Kyrö Stenlund till arbetsmark­ nadsansvarig och Ylva Karlberg till kom­ munikationsansvarig, medan Viktor Gy­ demo och Amanda Vikström valdes till studerandeledamöter. Till utbildningsbe­ vakare valdes senare Linda Karlsson.

13


Foto: Elin Berge

  Namn: Hoda Zaid  Ă…lder: 25  * Kommer frĂĽn: UmeĂĽ  ##"%#" Pluggar: Statsvetenskap D  %)! ###!) $#%" #

Gillar: vänner att träna utvecklingspolitik

Vill du jobba med frĂĽgor som rĂśr:

 

 ! - demokrati NULJRFKNRQÂľLNWHU

!"'

!# - rättvisa - utveckling

!(#!

!)##%" - jämställdhet - mänskliga

$#%

)"#)# - miljö rättigheter - fredsbyggande

)"!)###!

+ Vi har utbildningen fĂśr dig!

  ! 6WDWVYHWHQVNDS)UHGVRFKNRQÂľLNWVWXGLHU

A-C-nivü och Masternivü ##"%#" !" (#"#$!  %*"#!%* Läs mer pü www.pol.umu.se )"! *

Arizona Twins Torsdag 7 april kl. 12.10–12.50 Ljusgürden, Lärarutbildningshuset I samarbete med Umeü Open

Statsvetenskapliga  institutionen &&& $" $$ "

www.jus.umu.se www.pol.umu.se

www.umu.se/kulturpacampus

AnsĂśkan senast 15 april, 2016 2015

14

VERTEX 3:  2016


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

Europe. Huvudakt på ny endagsfestival på campus i maj.

ROCKRÄVAR GÄSTAR CAMPUS FÖR EN DAG

Ebba Witt-Brattström. Den uppdaterade offentliga personan gör att unga manliga litteraturstudenter bör akta sig.

Hacka hellre på Horace! Förra våren orsakade litteraturprofes­ sorn Ebba Witt-Brattström en rivig me­ dial debatt om ”kulturmannen” när hon kritiserade pedofila inslag i förfat­ tarna Karl Ove Knausgårds och Stig Larssons romaner. Alltsedan dess är det som om Witt-Brattström har lagt sig till med en uppdaterad offentlig persona, nämligen den av en bildad, feministisk äldre kvinna med hett temperament som inte tvekar att göra verbal slarvsyl­ ta av vare sig etablerade författare eller unga manliga litteraturstudenter. Som åskådare är det kittlande att bevittna, även om det ur maktsynpunkt onekli­ gen finns något tveksamt över hur gi­ ganten Witt-Brattström plattar till unga akademiker, manliga eller ej. släpper text­ samlingen Kulturmannen och andra texter förväntar jag mig att hon ska fortsätta tvåla dit manliga företrädare av patri­ arkatet utifrån deras skönlitterära tex­ ter. Det gör hon delvis, men titeln är också missvisande eftersom de flesta texterna i samlingen handlar om den inom litteraturhistorien marginalisera­

NÄR WITT-BRATTSTRÖM

KULTURMANNEN & ANDRA TEXTER

Ebba Witt-Brattström [Norsteds förlag]

de ”kulturkvinnan”. Witt-Brattström skriver vackert om äldre författare som Moa Martinsson och Edith Söder­ gran, men också tankeväckande om samtida kvinnliga författarskap, som i den mycket intressanta texten om de kursiverade bitterheterna i Kristina Sandbergs Maj-trilogi. FINNER JAG dock hos Witt-Brattström en tendens att falla in i ganska svartvita tolkningar av de skön­ litterära texterna. Lena Anderssons hu­ vudfigur Ester Nilsson ur Egenmäktigt förfarande (2013) lyfts fram som något slags feministisk förebild för att hon kräver att bli återgäldad efter att ha le­ gat med romanens Hugo Rask. Jag vet

IBLAND

inte om jag håller med om att detta är så ”feministiskt”; jag skulle nog snarare tolka Anderssons roman som ett ganska deppigt sätt att föra in hyperrationell marknadslogik på de sociala relationer­ nas område. Witt-Brattström argumen­ terar med driv och hymlar knappast med sina kvinnopolitiska ärenden, men ibland tenderar argumentationen att bli alldeles för spikrak och tvärsäker. åt före detta ma­ ken Horace Engdahls författarskap. Det är en kryptisk och på det hela taget gan­ ska onödig text som det är omöjligt att läsa utan att känna på det personliga agget som strålar fram mellan raderna. Under våren får detta personliga agg sin egen konstnärliga gestaltning i Århund­ radets kärlekskrig, en punktroman som Witt-Brattström skrivit utifrån det ha­ vererade äktenskapet. Också den texten ska bli kittlande att bevittna, och det är nog trots allt bättre att Witt-Brattström hackar på Horace än på litteraturstu­ denter långt under henne i den akade­ miska hierarkin.

EN KORT TEXT ÄGNAS

n Europe är huvudakt i den nya fes­ tivalen ”U Rock” den 26 maj på cam­ pus i Umeå, alltså dagen innan Brännbollsyran startar. Festivalen är en endagsfestival med scen på campusområdet. – När vi lyckades få hit Europe så tryckte vi på alla pedaler och satsade stort direkt. Vi vet att det finns ett stort sug att skapa något för rockpubliken, säger Petra Ed­ ström i arrangörsgruppen i ett pressmeddelande. Europe släppte 1986 The Final Countdown som sålt i åtta miljoner exemplar och toppat listorna i 26 länder. Samma år började Kee Mar­ cello, uppväxt i Umeå, som gitarrist i bandet. Senaste skivan War of Kings släpptes 2015. Tre andra akter som också spelar på endagsfestivalen har precis som Europe hunnit vara med ett bra tag. Den danska gruppen D-A-D, ur­ sprungligen Disneyland After Dark, startade 1982 i Köpenhamn och spe­ lar hårdrock/glamrock. Danko Jones är ett kanadensiskt garagerock-band som frontas av sångaren och gitarristen Danko Jo­ nes. Bandet har spelat sedan 1996. Sator från Borlänge har spelat punkig rock eller tvärt om på Sveri­ ges största festivaler sedan 1987. Sa­ tor är kanske mest känd för hiten ”I wanna go home”.

GUSTAV BORSGÅRD

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM SIT T DOWNTOWN ABBEY-BEROENDE: Jag är en person som har lätt för att utveckla beroenden. Just nu innebär det att jag lyssnar på Tori Kellys ”Should’ve Been Us” cirka dygnet runt, att jag utan problem skulle kunna äta minst en chipspåse om dagen och att mina morgonrutiner blir nästintill förstörda om jag varken har avokado eller ägg i kylen. Men framförallt betyder det att mitt liv till stor del just nu handlar om Downton Abbey. Jag är en av de där som upptäckt serien först nu, cirka hundra år för sent, och vill diskutera Mary och Matthews relation med alla

VERTEX 3: 2016

NÖDVÄNDIG VERKLIGHETSFLYKT

omkring mig. Alla de som klokt nog lämnat det bakom sig vid det här laget. När serien var som mest på tapeten fattade jag inte hypen överhuvudtaget, men nu är jag mer fast i det än i något annat tidigare. För det är något visst med familjen Grantham och alla deras livsöden.

Umeå-vardag med deadlines, föreläsningar, möten och saker som ska göras blir de gröna vidderna i kombination med det

I EN STRESSIG OCH GRÅ

brittiska lugnet och det oslagbara soundtracket som någon slags terapi. Som en fin kontrast till det hetsiga amerikanska som vi annars matas med på TV bjuder Downton Abbey på något helt annat. Och det är vackert, dramatiskt, lärorikt, sorgligt och en fullständigt nödvändig typ av verklighetsflykt. Ja, just nu samlar jag på lady Grantham-citat och har Thomas Barrow som bakgrundsbild på mobilen, för Downton Abbey är mitt största beroende för tillfället.

Namn: Nelly Fernström. Ålder: 22 år. Pluggar: Journalistprogrammet. Bor: Berghem, Umeå.

15


Premissen i Spionernas Bro låter för bra för att vara sann, som en mustig John le Carré-roman, men filmen är baserad på verkliga händelser. Verkligen!

FILM & MUSIK:

MÅNADENS MUSIK: M. WARD ALBUM: MORE RAIN BETYG:

Spionernas Bro. Spionthriller med Tom Hanks i en av huvudrollerna.

Verkligheten tyglar filmen MÅNADENS FILM: SPIONERNAS BRO GENRE: DRAMATHRILLER REGI: STEVEN SPIELBERG MED: TOM HANKS, MARK RYLANCE M.FL. BETYG:

När en av världens största filmregis­ sörer ger sig på en spionfilm, med det ikoniskt paranoida kalla kriget som fond, är det lätt att trissa upp förväntningarna. På köpet har han dessutom den finurliga regibrödra­ duon Joel och Ethan Coen som ma­ nusskribenter och den ständigt sta­ bile Tom Hanks i huvudrollen. Hanks ikläder sig rollen som James B. Donovan, en advokat som får det otacksamma uppdraget att försvara

en anklagad sovjetisk spion i rätte­ gång. Donovans familj får motta både glåpord och hot när han kämpar för att ge sin klient en rättvis prövning. Mitt under utredningen söker CIA upp Donovan och vädjar om hans hjälp att iscensätta ett byte – den sovjetiske spi­ onen mot en ung, amerikansk pilot som precis tillfångatagits av Sovjet. Premissen låter för bra för att vara sann, som en mustig John le Carré-roman, men är baserad på verkliga händelser. Tyvärr lyckas summan av alla dessa fantastiska delar aldrig riktigt lyfta helheten. Filmen blir aldrig riktigt så spän­ nande som jag hoppas, kanske just eftersom den tyglas av sin verklig­ hetsförankring. Det finns flera till­

fällen som hade kunnat ge utrym­ me för nerviga sekvenser, men de förblir outnyttjade till fördel för vad jag gissar är den mer historiskt korrekta versionen av berättelsen. Däremot är det ett gediget hant­ verk, en stilistiskt vacker och otro­ ligt välspelad film rakt över. Mark Rylance lågmälda, Oscarsvinnande prestation som den anklagade spio­ nen är i sig värd hela upplevelsen. MAGNUS F. BERGSTRÖM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

En fyra år lång tystnad bröts plötsligt av en radiovåg: M. Ward är tillbaka. För den som inte är bekant med Matthew ”Matt” Stephen Ward är han något av en singersongwriter-kuf. Ward kan jämfö­ ras med föregångare som Dylan, men också, i sina mest pompösa stunder, med 60-talspop a la Beach Boys och Phil Spector. Men oftast är hans ljudlandskap ganska minimalistiska med hans lugna röst och drivande gitarrspel i fokus. More Rain är hans åttonde studioalbum och det kör på i samma anda som tidigare. Det är samma folkcountrypop, samma berättelser om människoöden och filo­ sofiska utläggningar som han gjort sedan debuten. En ordentlig hemlagad middag utan krusiduller. Bästa spår: ”I’m Going Higher” och ”Confession”. CALLE EKBLOM KÄCK

KENDRICK LAMAR ALBUM: UNTITLED UNMASTERED BETYG:

Boom. Jublet kring föregångaren och Grammisvinnande To Pimp A Butterfly har inte hunnit lägga sig innan K-Dot är tillbaka med ny musik. Nygammal ska tilläggas. Untitled Unmastered är nämligen något av ett mixtape med osläppta låtar daterade tillbaka så sent som 2013. Titeln till trots håller spåren Kendrick Lamars vanliga kvalitet, men även om samma jazziga och funkiga väg som ledde till senaste albumet kan anas förstår jag att han valde bort dessa spår. Trots att detta är bättre än vad de flesta andra artister släpper är albumet långt ifrån Lamars tidigare mästerverk. CALLE EKBLOM KÄCK

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM EN EVIGT KRITVIT AGENT 007:

SKRATTRETANDE FÖRDOMAR Årets Oscarsgala präglades, inte helt oväntat, av att inte en enda färgad skådespelare var nominerad. Trots flera starka prestationer från det gångna året som borde uppmärksammats, som Benicio Del Toros enigmatiska karaktär i Sicario och Idris Elbas skrämmande ledargestalt i Beasts of No Nation. JUST IDRIS ELBA har

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 31. Gör: Undervisar just nu högstadie­ elever i engelska och tyska.

16

tråkigt nog varit måltavla för denna diskussion tidigare, då han varit mångas favorit till att ta över smokingen efter Daniel

Craig i rollen som James Bond. Samma tanke har även väckt massivt motstånd, där det mest kända kanske är Bond-författaren Anthony Horowitz uttalande om att Elba skulle vara ”för street” för att spela rollen. att hudfärg fortfarande kan skapa den sortens fördomar. Särskilt för en karaktär som kommit i så många skepnader. En fiktiv agent som av allt att döma levt längre än fem decennier utan att

DET ÄR SKRATTRETANDE

lämna 40-årsåldern och sett ut både som en högfärdig brat och mysfar­ bror. James Bond är fantasi, alla som sett filmerna vet att bolagen aldrig tidigare haft kontinuitetsregler för hur, var eller när karaktären skulle byta ansikte. MEN VI HÖRDE ALDRIG att Helgo­ net-stjärnan Roger Moore var ”för typecastad” eller skotten Sean Connery ”för säckpipig” för att spela 007. MAGNUS F. BERGSTRÖM

VERTEX 3:  2016


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER.

Studieverkstad på UB - för framgångsrika studier

Matnyttiga måndagar kl 12.15–12.45 Lunchföreläsningar i Studieverkstaden 4/4 11/4 18/4 25/4

Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Varför ska man referera? Tre verktyg för att skriva referenser Plugga utomlands! Snart klar? Vägen ut i arbetslivet

Ingen anmälan krävs!

Våra föreläsningar 5/4 6/4 13/4 14/4

Att skriva rapporter och uppsatser Plugga smart – lär dig mer ”Jag ska bara...” Hur hittar jag det viktigaste i texten?

Se webbplats för tid och plats. Ingen anmälan krävs!

www.student.umu.se/studieverkstad

ERBJUDANDE!

VARJE G! TORSDA

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

LIVEJAZZ 31.3 Andreas Hourdakis Trio 7.4 Amanda Sedgwick Quintet. Förband 19:15 Polaris Quintet 14.4 David’s Angels med Ingrid Jensen 21.4 Emsings Consortes och Staffan Öberg Nonet 28.4 Josefine Lindstrand Sextett 5.5 Andreas Pettersson – on guitar 12.5 Midgård och Lars Enmarks Stora Styrka med Ann-Christine Hedmark umeajazzstudio.se

Mat & dryck från kl. 19 Jazz kl. 20 / Studion UFH

VERTEX 3: 2016

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Rabatt 5:-

i vår salladsbar mot uppvisande av kupong. Gäller t o m 2016-04-10. 2015-04-12.

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Ålidhems centrum

Vi har öppet alla dagar 98-23 –22 och finns på Facebook

17


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

Great offer

220

SEK

BUY A RESTAURANGCHANSEN DISCOUNT BOOKLET GET A CINEMA TICKET FOR FREE. ONLY FOR UMEÅ STUDENT UNION MEMBERS. CINEMA TICKET CAN BE CHANGED TO A 8 GB MEMORY STICK AND A WATER BOTTLE. YOU BUY THE ITEMS AT UMEÅ STUDENT UNION OFFICE AT LINDELL HALL.

LOPPIS. Second hand market for old and new things

Free entrance

Free e 12-16 • Östra paviljongen • Ålidhem entranc

SUNDAY 22 MAY

UMEÅ STUDENT UNION Working for students since 1959

18

Do you have stuff to sell? Book your stand at www.campusloppis.se to participate. Stand prices from 100 SEK Delicious homebaked fika for purchase.

VERTEX 3:  2016


Med sitt policydokument tar kårstyrelsen ett steg mot att upprätta en åsiktsdiktatur inom Umeå studentkår, skriver Arbetarpartiet. Kårstyrelsen svarar på vertex.nu.

ÖPPET FORUM: Spalter till ditt förfogande. Mejla till forum@vertex.nu

PSYKOLOGENHETEN IBU

NEJ TILL ÅSIKTSDIKTATUREN! Umeå studentkår har antagit en ”policy för utbildningspolitiska ställningsta­ ganden”. Bakom detta till synes oskyldiga namn göms ett försök, från kårstyret (Vänsterns Studentförbund och Socialdemokraterna), att detaljsty­ ra vad kårens förtroendevalda och anställda får ha för åsikt i olika utbildningspolitiska frågor. VI I ARBETARPARTIET anser

att Umeå studentkår kan ha policys i olika frågor. Det kan exempelvis gälla att kåren ska ha en policy om att motverka diskriminering utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning eller liknande. Det kan också gälla en alkoholpolicy som syftar till att bekämpa förnedrande nollningstradi­ tioner. Men syftet med kårens utbildningspolitiska policy är något helt annat. I dokumentets inledning står följande: ”Genom detta dokument fastställs organisationens ståndpunk­ ter i utbildningsfrågor, vilket ska underlätta för förtroendevalda och anställda att skilja sina personliga

VERTEX 3: 2016

åsikter från de ståndpunkter de företräder. När representanter för Umeå studentkår uttalar sig i egenskap av sin funktion ska det göras i linje med denna policy”. Därefter följer nio sidor där kårstyrelsen slår fast, i detalj, vad kårens representanter ska tycka. Bland annat i stora aktuella frågor som studiemedlens utformning och studieavgifternas vara eller icke vara. I båda dessa frågor kan åsikterna gå vida isär mellan olika partier. innebär detta policydokument att kårstyrelsen tar steg mot att upprätta en åsiktsdikta­ tur inom Umeå studentkår. Något som bara kan benämnas som en nystalinistisk utveckling! Policyn reser en rad obehagliga frågor. Hur har kårstyrelsen tänkt se till att förtroendevalda och anställda följer policyn? Planerar kårstyrelsen att bestraffa förtroendevalda och anställda som vägrar följa policyn – och i så fall hur? Detta är allvarliga frågor som kräver svar. SOM VI SER DET

Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ kommer att göra allt i sin makt för att avskaffa denna nya policy. Vi samarbetar gärna med andra som inte heller accepterar att Umeå studentkår tar steg mot att upprätta en nystalinistisk åsiktsdikta­ tur där kåren ska detaljstyra åsikter­ na hos förtroendevalda och anställda. LARS-ERIK UTBERG

Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ

HÅLLER INTE ATT BARA JOBBA ETT ÅR I TAGET

Psykoterapi, affektfokuserad terapi, compassion terapi, EMDR Kris, stress, relationssvårigheter, värk, ångest, depression. Egenterapi, handledning

Välkommen att höra av dig! Inga-Britt Frohm psykolog/psykoterapeut/klinisk spec/handledare/lärare

ingabritt.frohm@gmail.com mobil 073-025 00 71

SVAR DIREKT: För att vi som organisa­

tion ska kunna driva krav och påverka i större nyckelfrågor som exempelvis studiemedel, studieavgifter och digital salstentamen på längre sikt så håller det inte att enbart jobba ett år i taget… Läs insändarsvaret i sin helhet http://vertex.nu/insant-debatt/

19


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

What’s happening at the school of architecture and What is ntk doing about it? Anyone who’s read Västerbottens-Kuriren or Arkitekten (Gordan, Rebecka. Därför stormar det på arkitektskolan i Umeå. 24 feb 2016) in the last few months is sure to have noticed that something is going on at the Umeå School of Architecture (UMA). As Umeå Student Union of Technology and Science (NTK) represents all students of architecture and design we’ve been involved from the start.

started Design Section has worked toward making the life of the students at the Umeå Arts Campus better. They have elected student representatives to different parts of both UMA and UID, arranged a couple of social events and have worked with the core part of NTK (such as the board and council) to make the students’ situation better and healthier, particularly at UMA.

UMA lost it’s previous rector in 2013 and the situation has been deteriorating ever since, with last minute schedule changes, poor working conditions and frequent accusations of harassment. A new rector was appointed last year and at the same time a proper Design Section was formed under NTK, since then the situation has slowly begun to get back on track.

2. educated their rights

We work hard on improving the situation for our members, and two of the members of the Student Union Board spend at least a quarter of their time working with UMA-related issues. So what have we been doing, more specifically? 1. supported the design section in their work Throughout the year the newly re-

students

about

In December NTK arranged a lecture on UMA about our internal organization, how we work with student rights and what these rights are. The goal with the lecture was to inform the students what they can expect and demand from the university and to know what is expected of them as students. 3. Worked for development with the university The last couple of years the situation at UMA has been troublesome and efforts to make strides to improve it has been done during the year. A history of a high working load, a poor working environment and unhealthy expectations has been a big problem. NTK, both

centrally and through the Design Section, are working together with UMA to solve these problems. 4. engaged with both students and staff During the year, NTK has been engaging with students to get a better idea of what has been going on at UMA and how the students have perceived their education. This has helped us understand what the students have been going through and given us the tools to start working with the matter. This has also been a way to improve the communication between us and to show the architecture and design students that we are here to help them. 5. got an office at sliperiet to be close to our members Our newly opened office on the top floor of Sliperiet is really more of a single desk in an open office environment, but there are places to talk privately if necessary. We aspire to be there two days a week. Tuesdays you can meet our Head of Educational Matters and Fridays the Chairman of the Student Union. All students at the Faculty of Science and Technology, members or not, are welcome to visit us.

Ylva karlberg, Head of Communication Matters, NTK linda karlsson, Head of Educational Matters, NTK olov tingström, Chairman of the Student Union, NTK

Contact us! Olov Tingström Chairman of the Student Union

Linda Karlsson Head of Educational Matters

Kerstin Böresson Receptionist of NTK

Johannes Henriksson Chairman of the Design Section

Amanda Vikström Student Representative

Viktor Gydemo Student Representative

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

090 - 786 92 90 ntk@ntk.umu.se

johannes.henriksson@outlook.com

amanda.viktrom@ntk.umu.se

viktor.gydemo@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

20

VERTEX 3:  2016


KRÖNIKAN:

Karriärbefrämjande fritidsaktivitet har blivit en nödvändighet och ett krav som gör att det blir allt svårare att veta när studierna börjar och när studierna tar slut.

LÅT FRITIDEN VARA FRI Ni vet lika väl som jag att omkring minst 50 procent av energin under studierna går åt att stressa över betyg, tentor och vardagssysslor som tvättid. Men så finns en växande stress som i dagens samhälle verkar bli allt mer självklar. Den tar aldrig en paus och du blir aldrig riktigt fri: kompetensutveckling på fritiden.

VÅRVINTER:

Ingen skillnad mellan Tvistevägen och Umeälven. VÅRUTMANINGEN:

100 kronor till den första att hoppa i campusdammen.

DET KAN VARA ROLIGT att vässa kompetenserna vid sidan av och samla erfarenheter där de samlas kan. Det känns dock som en allt tyngre förväntan när studierna ska utgöra 100 procent av dygnet med obligatorisk närvaro och konstant examination. Varje beslut ska gå i fas med det övergripande karriärmålet, inte längre vara en frivillig självuppfyllelse.

studierna börjar och när studierna tar slut. Det som började som stimulerande extraläsning blev ett tvång. Jag känner mig pressad att under varje vaken timme läsa Veckans affärer, Business insider, varje branschnyhet, dagstidning och trendrapport. Vad gör väl det om man är gråhårig vid 25 om det kan ge ett litet försprång i karriären.

som intresse och fritidsaktivitet har blivit en nödvändighet och ett krav som gör att det blir allt svårare att veta när

FÖR VISSA ÄR PROBLEMET mindre, men det är ändå där och påverkar fler och fler beslut i vardagen – min karriärprofil blir mitt allt och jag har

DET SOM BÖRJADE

blivit min portfolio. Plötsligt vågar jag inte ha min Facebook öppen utifall någon viktig skulle se. I samma sekund inser jag att den måste vara synlig för att inte väcka misstankar. Plötsligt är inkorgen full av nyhetsbrev jag inte hinner läsa och i samma sekund behövs den lilla möglande faktarutan i ett av de tusentals mailen. Extrainformation går från belöning till karriäravgörande. att vi får ångest inför arbetslivet när vi pumpar upp det som vi gör. Jag tror att stressen av att inte känna sig redo till stor del orsakas av att andra inte känner sig redo – vi skrämmer upp varandra. Så i dagens elitistiska samhälle – där du redan under utbildningen förväntas vara så kompetent att du inte längre behöver studierna – gör dig själv och andra en tjänst: Låt inte intresset bli ett krav. Låt fritiden vara fri.

DET ÄR INTE KONSTIGT

Namn: Jenny Pira. Bor: Carlshem, Umeå. Gör praktik i Göteborg i vår. Pluggar: Medie- och kommunikationsvetenskap, inrikning strategisk kommunikation. Gillar: Att drunkna i blandade Wikipedia-artiklar, ta långpromenader och skriva.

JENNY PIRA

IT MANAGEMENT Skapa affärsnytta med IT I en värld med snabb teknikutveckling ökar kraven på förändring och strategiskt agerande. Studier i IT Management hjälper dig att fylla dessa krav och gör dig konkurrenskraftig på en tuff arbetsmarknad. Institutionen för tillämpad IT erbjuder ett masterprogram som omfattar 120 hp fördelat på ett examensjobb och sex delkurser: - Arkitekturdesign - IT-infrastruktur - Förändringsledning - Verksamhetsutveckling

Sök senast 15 april

VERTEX 3: 2016

- Innovation Strategy for the Digital Economy - Innovation and Entrepreneurship

www.ait.gu.se/itm

21


GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD. istockphoto.com/Mari

Drömmer du om ett jobb i mediebranschen?

Vi har utbildningarna inom journalistik, film & TV

menskoppen.se

Trött och hängig? Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

Öppet alla dagar

6.00-22.00

Pedagogernas Dag

- Lärarnas egen arbetsmarknadsmässa i Norrland 30 kommuner och organisationer från Hudiksvall till Kiruna!

Mässan är tillfället att träffa människor inom skolvärlden och du får möjlighet att skaffa mer kunskap om och kontakter för ett framtida jobb. Föreläsningar från lärarfacken sker kl. 9:00 och 14:00.

11:00-14:00

onsdag 6 april

VI HAR TAGIT EXAMEN: Civilekonomexamen: Petter Lundström, Umeå; Olivia Lindgren, Norrköping. Civilingenjörsexamen: Lisa Sundberg, Umeå. Ekonomie kandidatexamen: Jenny Nyquist, Kåge; Marielle Bergqvist, Bollstabruk; Emma Stenlund, Umeå. Filosofie kandidatexamen: Agneta Forsman, Uppsala; Katarina Kling Löfbom, Skellefteå; Lisa Berglund, Umeå; Eliana Hjelm, Stockholm; Nils Kallerman, Umeå; Eva Mellander, Göteborg; André Eberhardsson Karlsson, Umeå; Pontus Gunnarsson, Karlshamn; Christoffer Karström, Arkelstorp; Hanna Weslien, Umeå; Ellen Mägi Hurtig, Umeå; Sofie Jönsson, Umeå; Jonathan Yarnold, Umeå.

22

Namn: Magnus Kärnebro. Ålder: 42 år. Aktuell: Har nyligen tagit speciallärarexamen. Gör nu: Arbetar som lärare i Vännäs.

Filosofie magisterexamen: Seija Hiltunen, Skarpnäck; Carina Norling, Solna; Marina Niva, Kiruna; Kajsa Forsgren, Fränsta; Eva Maria Charlotta Petersson, Stockholm; Eliana Hjelm, Stockholm; Maria Hillörn, Umeå; Anna Eurén, Uppsala; Anna Magnusson, Åre; Olov Eriksson, Umeå; Emil Lindmark, Umeå; Amanda Österman Solborg, Umeå; Emma Nathanaelsson, Häggenås. Filosofie masterexamen: Rebecka Mårtensson, Storvreta. Förskollärarexamen: Jonathan Rask, Skellefteå. Högskoleexamen: Anna Morén, Lövånger. Högskoleingenjörsexamen: Daniel Sjödin, Domsjö. Konstnärlig kandidatexamen: Viktor Lindström, Stockholm.

Universum

Läkarexamen: Karl Dahlgren, Umeå; Emma Goop, Östersund. Lärarexamen: Mari Svelander, Klövsjö; David Wissing, Kvissleby; Josefine Nordin, Skellefteå. Medicine kandidatexamen: Emelie Backman, Umeå. Medicine magisterexamen: Ritva Nevalainen Olsson, Åkersberga; Jonas Lindberg, Umeå; Nadeesha Marklund Aluthgama Guruge, Umeå; Monica Larsson, Stensele; Gina Nordström, Umeå; Stephani Hörnberg, Umeå; Christofer Nygard, Halmstad; Benjamin Bernroth, Umeå. Naturvetenskaplig masterexamen: Fernanda Helena Bosco De Miranda Vasconcelos, Umeå; Ylva Nordström, Umeå; Psykologexamen: Sarah Lindberg, Oskarshamn.

VERTEX 3:  2016


PORTRÄTTET:

FRIDA RAMSTEDT ÅLDER: 36 år. BOR: Kungsbacka, utanför Göteborg. AKTUELL: Driver Sveriges största inredningsblogg, Trendenser.se, och invigningstalade på IKEA och campus i samband med IKEA:s invigning i Umeå. PLUGGADE I UMEÅ:

Civilekonomprogrammet. TIPS FÖR STUDENTLYAN: Fridas inredningstips för studentrummet hittar du i artikeln på vertex.nu

Frida Ramstedt. Trendenser-bloggaren på återbesök på campus i Umeå, där hon tidigare gick civilekonomprogrammet.

Snilleblixt skapade superbloggen – Cirkeln slöts när jag, i min hemstad, pratade om just hållbar inredning i samband med IKEA:s invigning. Det säger före detta umeåstudenten Frida Ramstedt, som driver Sveriges största inredningsblogg, trendenser.se. I Kanada 2005, under en natt tänkt för tentaplugg, började Frida Ramstedt fundera på att starta en egen blogg. – Jag funderade på vad jag egentligen höll på med och vad jag ville jobba med i livet. När jag sen läste Ebba von Syd­ ows blogg fick jag en snilleblixt. Jag hittade ingen liknande blogg om inred­ ning, så jag tänkte att det borde finnas utrymme för mig där. Jag hade väl ett inredningsintresse då, men då handla­ de det mest om att flytta om saker och byta gardiner i ett rum. Allteftersom bloggen funnits har jag läst på om sti­ lar, designers och branschen i stort och på så vis fått ett helikopterperspektiv på vad inredning kan vara. Bloggen växte och våren 2011 tog Frida det tuffa beslutet att säga upp

Receptarieexamen: Dylan Yousef, Örebro. Sjuksköterskeexamen: Anna Morén, Lövånger. Socionomexamen: Emma Helmersson, Umeå; Frida Hägglund, Gävle; Linda Pettersson, Piteå; Amanda Stenberg, Linköping. Specialistsjuksköterskeexamen: Linda Stöt, Stockholm; Nadeesha Marklund Aluthgama Guruge, Umeå; Monica Larsson, Stensele; Martin Sörberg, Göteborg; Gina Nordström, Umeå; Anja Löthstam, Umeå; Stephani Hörnberg, Umeå; Christofer Nygard, Halmstad; Benjamin Bernroth, Umeå; Sanna Olsson, Norrköping. Speciallärarexamen: Lena Johnels Skoogh, Umeå; Carina Norling, Solna; Tula Nyström, Uppsala; Maria Norelius Backmann, Uppsala; Ann Charlott Nordenstam,

VERTEX 3: 2016

sig från sitt arbete för att satsa hel­ hjärtat på Trendenser. – Det låter konstigt att säga upp sig från en fast tjänst, särskilt som det var ett drömjobb på reklambyrån Fors­ man & Bodenfors. Fastän jag aldrig ångrat mig i efterhand så kan jag sak­ na att omges av smarta och duktiga kollegor. I livet som egenföretagare är man ofta ensam.

– Jag var bland annat med i Umeå stu­ dentkår, Utrikespolitiska föreningen och IKSU. Jag lärde mig massor och har fortfarande vänner kvar från den tiden. Det är under studietiden man kan pröva saker man annars aldrig får chansen till, som att plugga utomlands. Istället för att ta sovmorgon finns det mycket annat man kan prova på.

Har du alltid haft ett inredningsintresse?

2015 OMSATTE TRENDENSER

– Min mormor var mycket road av inredning och klassiska designers. Jag minns att vi brukade göra helgutflyk­ ter till olika inredningsbutiker där vi gick runt och tittade. Som ung hängde jag inte ute på stan. Istället var jag mycket själv på mitt rum och testade olika sätt att möblera och vilka färger som passade ihop. Frida säger att hon ser tillbaka på sin tid på civilekonomprogrammet med glädje. Hon tog chansen att enga­ gera sig i en mängd olika föreningar och organisationer, vilket hon vill tip­ sa andra studenter att göra.

Skellefteå; Kajsa Forsgren, Fränsta; Elisabet Hallquist Horn, Åsarna; Marlene Ericson, Sundsbruk; Ulrika Magnusson, Bollnäs; Magnus Kärnebro, Vännäs; Linda Steen, Mellansel; Sara Holgersson, Skellefteå; Johanna Andersson, Härnösand; Kristina Wiberg, Bjästa; Helena Lindberg, Bjurholm. Specialpedagogexamen: Marina Niva, Kiruna. Yrkeslärarexamen: Madelene Aheinen Westerlund, Arjeplog. Ämneslärarexamen: Eva-Britt Nyberg Johansson, Kramfors; Ola Villadsen Beccau, Stockholm; Urban Evjen, Stockholm; Viktor Vikman, Umeå; Jennie Jakobsson, Arnäsvall; Jessica Engström, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

över fyra miljoner kronor och Frida blev nyli­ gen belönad som årets inrednings­ bloggare av tidningen Elle. När vi träf­ fas har hon precis avslutat en lunchföreläsning om sitt företagande i Lindellhallen. Några dagar tidigare fö­ reläste hon i samband med IKEA-in­ vigningen, ett företag som följt henne som en röd tråd sedan bloggens start. – Från det jag började blogga hopp­ ades jag kunna få in en fot där. Jag skrev till exempel min C-uppsats i Shanghai om IKEA:s marknadsför­ ningsstrategier i Kina. Sen fick jag jobb på Forsman & Bodenfors där jag bland annat hade IKEA som kund. Jag har un­

der åren föreläst på IKEA om olika trender och pratade nyss om hållbar inredning i samband med invigningen. är något som hamnat i fokus för Frida. Det var i samband med att hennes son föddes 2012 som hon på allvar började ifråga­ sätta de material som omgav hemmet. – Där hade vi ett nyfött barn, som ny­ ser av ett dammkorn, och så visar sig hemmet vara en cocktail av skadliga pro­ dukter. Det fanns en säng med kalls­ kumsmadrass, flamskyddade mattor och andra material som naturen aldrig kan bryta ner. Jag tycker det är viktigt att väl­ ja produkter i hemmet som är gjorda av hållbara material. Vi håller själva på att fasa ut skadliga möbler ur vårt hem.

HÅLLBARHETSPERSPEKTIVET

Vad behövs i ett hem för att du ska trivas?

– Gardiner och mattor för att det ska kännas varmt och ombonat. Tavlor och andra vackra saker att titta på. Hem­ met kan bli ganska tandlöst annars. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX FÖR 6 ÅR SEDAN: HAR FFE” ET sid 20 FE U D ”TUF Y I BLO D N BA

3: 2010

Klurig andra chans av många 6 som används sid

i spegeln ”Jag kan se mig as” utan att skämm sid 17

På jakt efter isen firrarna under

Vertex nr 3: 2010

sid 11

n Träning under tuffa förhållanden och 20 mil till närmaste bortamatch uppvägs av fartfyllt spel och social gemenskap. Bandy är en passion för Ulf Liljegren och många andra studenter i IFK Umeås bandylag. Med rötterna i bandynästet Nässjö är det inte så konstigt att Ulf Liljegren spelade mycket bandy under sin uppväxt. När han för ett par år sen flyttade upp till Umeå för att plugga till gymnasielärare i svenska och samhällskunskap kom han i kontakt med Umeå bandysällskap, numera IFK Umeås bandysektion, där han engagerade sig i hejaklacken Ume Ninjas. Vid en match var det kort om folk och då blev Ulf tillfrågad om att hoppa in i laget. Med en timmes varsel. Nu är han inne på sin tredje säsong, de senaste två säsongerna som spelande tränare.

23


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

PÅ G PÅ CAMPUS: MARS–APRIL M A R S :

ON 30 MARS: Drop in Studievägledning. Är du osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Kom till Studievägledningens Drop in i Infocenter i Universum och diskutera dina tankar och funderingar så får du hjälp att komma vidare. OBS: öppet kl. 12.00–13.00 alla vardagar fram till sista ansökningsdag den 15 april. Här får du hjälp med frågor om universitetets utbildningsutbud, frågor kring behörighet och antagning, värdering av utländsk förutbildning, hur du kan kombinera kurser till en examen, individuell vägledning för att du ska kunna planera dina framtida studier med mera. ON 30 mars: FabLab Sliperiet, öppen verkstad. FabLab Umeå på Konstnärligt campus är öppet för alla varje onsdag kl. 13–20. Här kan vem som helst tillverka nästan vad som helst. FabLab är en öppen verkstad, eller maker space, med en rad olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, digital textilprinter, laserskärare och mjukvara för ritningar och mönster. Hit är alla över 15 år välkomna för att arbeta med idéer och projekt. Det kostar inget att komma hit, och du kan ta med material eller köpa det till självkostnadspris på plats. FabLab drivs av volontärer som hjälper dig att komma igång och stötta dig under tiden du är här.

A P R I L : MÅ 4 APRIL: Matnyttig måndag: Varför ska man referera? Kl. 12.15 – 12.45 i UB:s Studieverkstad ON 6 APRIL: Västsaharakonflikten. Föredrag av My Lundström, som besökt Västsahara ett flertal gånger samt studerar Internationella relationer. Arr: Utrikespolitiska Föreningen Umeå. Hörsal C, Lindellhallen, kl. 15.00 LÖ 9 APRIL: Musikperformance med Lisa Busby. Musikern, konstnären och DJ:n Lisa Busby ger en solospelning på Bildmuseet med låtar från sin nya skiva Fingers in the Gloss. Busby leker med

Utrikespolitiska föreningen. Ger en inblick i Västsaharakonflikten den 6 april kl. 15.00 i Hörsal C i Lindellhallen. Bild från ett tidigare UPF-arrangemang. MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang eller verksamhet till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

collage och strukturer, minimalistiska ljud och en fantastisk popröst. Fri entré, men kom i tid på grund av begränsad plats. Kl. 16.30 i Bildmuseet. MÅ 18 APRIL: Matnyttig måndag: Plugga utomlands! Varför ska jag? Och vågar jag? Föreläsning kl. 12.15–12.45 i UB:s Studieverkstad. LÖ 23 APRIL: ”Dinner for six”. Vi träffas

i grupper hemma hos varandra för att laga mat tillsammans och sedan avsluta med efterrätt. Besök vår facebooksida för mer info om vad som händer i Credo. Credo Umeå är en kristen studentförening på Umeå Universitet. SÖ 24 APRIL: Vad säger sakerna? 1940- och 1950-talets idéer om möbler, möblering och modernitet. Föreläsning av Maria Göransdotter, Designhögskolan,

Umeå universitet, i anslutning till utställningen Ray och Charles Eames, ett par av 1900-talets mest inflytelserika designer. Entusiastiska och outtröttliga experimenterade designerduon inom allt från fotografi, film, arkitektur och utställningsproduktion till möbel- och produktdesign. Kl. 14.00–15.00 på Bildmuseet.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 26 APRIL. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 12 APRIL. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 26 APRIL–24 MAJ. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

Vertex nr 3 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 3 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement