Page 1

3: 2015 STUDENTTIDNINGEN

ANNA I UMEÅ ÄR ÅRETS IT-TJEJ

[SIDAN 27]:

K Å R VA L E T

[SID 6–7]:

RICKARD ÅSTRAND, SID 17:

Somliga väljer lite fantasy med intriger och avkläddhet som uppstigningsalarm medan andra ser verkligheten som ett bättre alternativ.

PSYKISK OHÄLSA

[SID 9–11]:

”DET KÄNNS HELT OVERKLIGT”

SJU PARTIER JAGAR RÖSTER I ÅRETS KÅRVAL

HITTA UTVÄGAR NÄR LIVET KÄNNS HÅRT OCH SVÅRT

Anna Henningsson, som pluggar civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap i Umeå, knep utmärkelsen Årets ITtjej. Nu väntar ett år fyllt av mässor och evenemang.

Umeå studentkårs medlemmar ska välja hur kåren ska skötas. NTK:s val är i princip redan klart.

Studenten Niklas Johansson led av depression under flera år, men hittade till slut en väg framåt.


FÖRST PÅ VERTEX.NU

BLOGG: KARIN JOHANSSON OM ATT NÄRMA SIG SLUTET PÅ STUDIERNA:

FÖRST NU FÅR JAG MERSMAK Jag har börjat räkna. Dagarna som är kvar tills jag för sista gången går genom Universum och ut i det som jag tror kallas resten av världen. Nedräkningen har resulterat i att jag

Karin Johansson. Pluggar psykolog-­ programmet.

varken går på loppisar eller köper nya kryddor. Häromdagen var jag på väg att köpa en ny krydda, men för femtioelfte gången den senaste månaden tänkte jag: “ingen idé, jag ska ju ändå flytta snart”. DET ÄR INTE FÖRRÄN NU

när det

Så kan det bli. Studenbostäder på Lilljansberget, ett stenkast från campus. Arkitektskiss från Svenska Studenthus.

börjar närma sig slutet som jag har

STUDENTER POSITIVA TILL DIGITALA TENTOR

1 700 studentbostäder planeras nära campus

börjat få mersmak. Isvägen till skolan är ju faktiskt nästan som den i Allis med is, Beteendevetarhuset är ju faktiskt lite som en tropisk

med insåg vi att något behövde göras. En studentpub kommer innebära väldigt mycket gemenskap och en chans att lära känna andra kårmedlemmar än de som studenterna har träffat på inom sin förening, säger Emma Näslund, ordförande för Umpe.

n Det var positiva röster som hördes när Umeås kårer bjöd in talare och studenter till ett seminarium om digitala salstentor. ” Jag är väldigt positiv till den här idén”, säger Hugo Alfredsson, testperson och student vid läkarprogrammet. Den 17 januari inleddes ett pilotprojekt för digitala salstentor på läkarprogrammet i Umeå. Det går ut på att låta studenter få skriva sina tentor på sina datorer istället för med de traditionella verktygen – penna och papper. För att undvika fusk under tentamen laddas en särskild programvara hem som omöjliggör all annan aktivitet på datorn.

[publicerat 20 februari 2015]

LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU

LÄS MER OM SATSNINGEN PÅ CAMPUSNÄRA

regnskog och om man blundar på

STUDENTBOSTÄDER PÅ VERTEX.NU

yogan på IKSU skulle man kunna tro att man är i Lissabon på riktigt. Och Lindellfiket och Hum-fiket har ju faktiskt ganska sköna stolar (även om jag aldrig kommer förstå hur de kunde bygga om hela Humanisthuset men missade detaljen att göra el-uttag vid de (enda) bekväma sittplatserna). Men det är väl som det är jämt. Att gräset är grönare på andra sidan... LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/BLOGG [publicerat 1 mars 2015]

NY STUDENTPUB En ny studentpub ska öppna på campus. Lokalerna är bekanta för vissa, nämligen Skybaren i Kårhuset Universum. Där hoppas Umepedagogerna och Humanistiska sektionen kunna öppna sin studentpub den 6–7 mars. – Vi har fått frågan från många studenter som efterlyser kvällsaktiviteter och helgaktiviteter och där-

PANELEN : ÄR DU ENGAGERAD I NÅGON STUDENTFÖRENING?

Johanna Mellin, civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik: – Tyvärr inte. Hade jag haft tid skulle jag gå med i någon. Skolan tar mycket tid, sedan tränar jag och umgås med kompisar. Jag är medlem i NTK.

2

Anton Mårtensson, civilekonomprogrammet: – Nej. Eller jag är medlem i HHUS, fast inte engagerad. Om jag hade tid skulle jag kunna engagera mig, men jag har inte så bra koll på vilka föreningar det finns. .

TEXT & FOTO: KARIN LUNDSTRÖM

Melinda Lundgren, civilingenjörsprogrammet i bioresursteknik: – Nej, det är jag inte. Jag är inte heller intresserad av att gå med i någon studentförening, jag har inte tid. Men jag är med i NTK.

VERTEX 3:  2015


3: 2015

Om att må riktigt dåligt – och studenternas val Något av det mest privata och det mest offentliga möts i detta nummer. En djupdykning i psykisk ohälsa samsas med uppsnack inför Umeå studentkårs val, där medlemmarna avgör vem som ska styra kåren under nästa läsår. Ingen mår ju lysande precis hela tiden, men att periodvis vara djupt deprimerad och brottas med låg självkänsla under flera år tär hårt, inte bara på studiemotivationen. Den umeåstudent som träffar Vertex för att prata om detta, och hur han successivt tagit sig upp ur svackan, vågar bryta mot ett starkt tabu som fler borde utmana. Läs Niklas Johanssons historia på sidorna 9–11. Och så det allmänna. Vi pratar då allmänna val, åtminstone för dem som valt att vara medlemmar i Umeå studentkår. Här står partipolitiken, efter decennier av kårpolitik, fortfarande stark. Av de sju partier som ställer upp i årets val har fem mer eller mindre tydliga kopplingar till politiska partier i kommun eller riksdag. Samtidigt förs diskussionen om hur bra detta fungerar i en organisation som ska bevaka studenternas intressen – och ett av de partipolitiska partierna vill faktiskt avpolitisera kåren. Då hamnar man i något som liknar ntk:s valsystem, med nomineringar och personval, men utan öppna val där alla kårmedlemmar på ett enkelt sätt kan göra sin röst hörd. Kolla valtemperaturen på sidorna 6–7 och på vertex.nu och missa inte reportaget från Umeå studentkårs fullmäktige på sidorna 14–15. Där finns kårmakten verkliga centrum. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n FAVORIT I REPRIS. Okej då, vi kör en ny omgång som går ut på att ge bort en miljon till den som har en sjuhelskottas tur när det kommer till att skrapa trisslotter. Du gör så här: skicka ett mejl till red@vertex.nu och säg att du vill ha en lott. Håll sedan tummarna. Först för att du ska få en, sedan innan skrapningen.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intresserade kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Lisa Ljadas, tel 090-71 15 18 lisa.ljadas@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 3:  2015

14: KÅRENS HÖGSTA INSTANS. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. KÅRHUS PÅ NYGAMMALT SÄTT. Umeå studentkår ska lära av misstagen när Scharinska tas över den 1 april. All verksamhet läggs ut på entreprenad. 6. MÅNGA PARTIER VILL HA MAKT. Fler partier och förhoppningar om ökat valdeltagande. Den 13–24 april kan medlemmarna i Umeå studentkår säga sitt om hur kåren ska skötas. 9.   NÄR LIVET KÄNNS SVÅRT. Han var länge deprimerad, men hittade till slut själv en utväg. Vertex har träffat umeåstudenten Niklas Johansson.

14. KÅRENS HÖGSTA INSTANS. Jubel utbryter när Umeå studentkårs fullmäktigemöte blir beslutsmässigt. Vertex kikade in, tjuvlyssnade och pratade med ledamöter i fullmäktige. 26. UPF TAR POLITIKEN PÅ ALLVAR. Utrikespolitiska föreningen är seriösa, men inte pretentiösa, säger ordföranden i 20-årsfirande UPF. 27. ANNA ÄR ÅRETS IT-TJEJ. Anna Henningsson, nyligen utsedd till Årets IT-tjej, vill visa andra tjejer att IT-världen är en plats för dem också.

OMSLAGSFOTO: Louise Gustavsson

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2015 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 24 april MANUSSTOPP: 8 april TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Isabella Bohman (text) Gustav Borsgård (text) Oskar Carlsson (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Tanja Frenell (text) Cecilia Gustafsson (text) Louise Gustavsson (text & foto) Erik Hillbom (text) Karin Johansson (text) Emelie Klein (korrektur) Karin Lundström (text & foto) Annelie Markgren (text & korrektur) Sofia Sundström (foto) Veronika Wiman Nilsson (korrektur) Rickard Åstrand (text)

OSKAR CARLSSON är 21 år och har

som mål med livet att bli som Hunter S. Thompson. Han tror på saxofonprofeten Clarence Clemons och hade förmodligen säsongat i Alperna om han inte råkat komma in på journalistprogrammet.

3


KURSLITTERATUR

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

Ute i sista minuten? Närmar sig deadline?

Uppesittarkväll på UB – sitt kvar, bli klar! Var?

Learning Space, universitetsbiblioteket

När?

16 april, 14.00 – 21.30

Hur?

Ingen anmälan krävs. Bara kom!

Frågor?

studieverkstad@umu.se

Vi bjuder på enkelt fika så långt det räcker. Hoppas vi ses!

Universitetsbiblioteket Studieverkstaden

4

Nu har du chansen att » » » » »

Komma i gång med det du skjutit upp Jobba en kväll i trevlig miljö med andra Bli färdig med din uppgift Få tips och inspiration i studierna Vässa dina kompetenser!

Du kan fråga oss om » » » » »

Akademiskt skrivande Referenser Informationssökning Studieteknik Muntliga presentationer

VERTEX 3:  2015


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

klart och det måste ske i samarbete med entreprenören som hyr lokalerna. Hur riktar Scharinska sig till campusstudenterna då?

– Det är en bit att gå, men man ska komma ihåg att Scharinska varit ett kårhus förr. Jag hoppas att studenterna, på väg till eller från stan, tänker att det är ett bra ställe att hänga, fika eller plugga. Jag hoppas också att det blir en samlingspunkt där studenter kan mötas från alla håll. I er projektplan står det att det ska finnas cirka 100 studieplatser. Är de klara?

Scharinska nästa! Den 1 april tar Umeå studentkår över rodret. Projektledaren Therésè Löfvenius Nilsson är förhoppningsfull.

”En samlingspunkt för studenter från alla håll” Om ett kårhus går i konkurs, vilka chanser har då nästa? Det har varit den stora frågan när det i höstas stod klart att Umeå studentkår tar över Scharinska villan. Nu tar man till nygamla metoder för att inte hamna i samma situation. När Kårhuset Universum gick i konkurs strax innan julen 2014 var det många som frågade sig hur Scharinska skulle undvika samma öde. Nu verkar det som att erfarenheterna av Kårhuset gjort att tankarna om att driva ett kårhus i egen regi fått stryka på foten, till förmån för en mer beprövad variant. Den 1 april kommer Umeå studentkår att börja betala årliga avgifter på drygt 700 000 kronor, inklusive renoveringskostnader. Men istället för att bedriva verksamheten själva, som först var tanken, kommer ingen egen verksamhet bedrivas utan all verksamhet och alla ytor hyras ut till entreprenörer och intressenter. – Innan jul samlade vi kårpartierna för att nå en lösning som har bred förankring, Då kom vi fram till en inriktning mot kulturverksamhet och låta en entreprenör driva restaurang, kvällsverksamhet och eventuellt café. Med ett sådant här stort projekt är det viktigt att alla är med, säger projektledare Therésè Löfvenius Nilsson, Umeå studentkår, som ansvarat för projektet sedan i höstas. som Umeå studentkår utformat slår fast att huset ska rymma studieplatser, restaurang/ café, musei- och utställningsverksamhet, samt kvälls- och helgverksamhet. Det ska även finnas möjlighet för studenter att arrangera event och dylikt. DEN PROJEKTPLAN

VERTEX 3: 2015

Therésè Löfvenius Nilsson säger att Umeå studentkår lärt mycket från erfarenheterna med Kårhuset och att den kommande satsningen blir bättre. – Vi var inte bra på att driva ett eget kårhus, vilket visade sig. Men det fungerade bra när vi hyrde ut Scharinska till Svedin och Fagerlund och det krävs nog att det är en entreprenör som har erfarenhet av att driva den här typen av verksamhet. När vi beslutade att hyra ut lyfte en tyngd från mina axlar. Det här är mer konkret och hanterbart och enligt mig en mycket bättre lösning. som godkänts av Umeå kommun, står det att Scharinska villan ska binda samman huvudcampus, konstnärligt campus och Umeå stad. Planen som gäller inför våren är att låta entreprenörer driva café och kvällsverksamhet, samt eventuell cafédel. Det finns även ett antal kontorslokaler som de ämnar hyra ut till kulturföreningar som främjar kultur- och studentliv i Umeå. – Tanken är att studenter ska ha nytta av de föreningar som hyr in sig på något sätt. I dagsläget har vi intressenter på alla kontor utom ett. När Vertex pratar med Therésè Löfvenius Nilsson i början av mars har ingen entreprenör skrivit på kontrakt, men hon säger sig vara hoppfull att det löser sig. – Man är alltid orolig att det ska gå

I VERKSAMHETSPLANEN,

dåligt, men det finns entreprenörer som visat intresse och jag tror det kommer lösa sig. INNAN JUL BJÖDS DE två

andra studentkårerna vid Umeå universitet in till ett samarbete rörande Scharinska, men båda tackade nej. Något som Therésè Löfvenius Nilsson säger sig ha förståelse för då förslaget grundade sig på att Scharinska i huvudsak skulle drivas i egen regi. – Det hade varit kul att driva det tillsammans, men det behövs inte på samma sätt nu när vi hyr ut lokalerna. Men de andra kårerna sitter i samverkansgruppen med kommunen och jag vill att de ska känna sig välkomna att arrangera evenemang på Scharinska.

GEOGRAFISKT LIGGER Scharinska närmare de studenter som studerar vid konstnärligt campus än campusstudenter som utgör merparten av Umeå studentkårs medlemsbas. Therésè Löfvenius Nilsson säger att Scharinska på sätt och vis är riktat mot de som studerar på Konstnärligt campus. – Jag har pratat med studiegrupper på konstnärligt campus och de uppger att de ibland känner sig bortglömda från det ”vanliga” campusområdet. De uttrycker också att de på sätt och vis är fast i sina studiemiljöer och vill ha alternativ som gör att de kan komma bort från sin studiemiljö och kunna ta ett andetag på annat håll.

Studenter, framför allt vid Konsthögskolan, har uttryckt att de saknar utställningsplatser. Kommer de kunna ställa ut på Scharinska?

– Det kan vara en möjlighet. Jag vet att de efterfrågar det eftersom de upplever att det mest är kurskamrater som får se deras utställningar. Men inget är

–Vi har pratat med Umeå universitet om detta, men de har inte sagt ja. Jag hade gärna sett det då studieplatser alltid behövs. Men vi har pratat med intresserade entreprenörer om detta och de är positiva till att studenter ska kunna sitta här och plugga. Vilken är studentnyttan?

– Vi har varit tydliga med entreprenörerna att vi vill se rabatter på till exempel mat eller inträde. Det ska vara mer prisvärt för studenter på något sätt. Det har varit ganska omfattande slitage på huset tidigare. Vad får man och vad får man inte göra i huset?

– Det får inte vara dans och den typ av klubbverksamhet som tidigare. Helt enkelt ingen vild verksamhet, Det kan vara en sittande pubverksamhet, mer som puben Pipes, med vissa musikframträdanden. Vi kommer ha kvartalsvis möten om hur det går. I ert verksamhetsunderlag till kommunen nämns alkoholfri verksamhet. Det var ingen succé när det testades på Kårhuset. Hur kommer den se ut nu?

– På campus kostade det mer än det genererade. Men vi vill se att entreprenören åtminstone försöker, men då kanske en gång var tredje månad än varje vecka. Huvudsaken är att man försöker. Har ni något vinstintresse i verksamheten?

– Vi kommer att ta ut en liten, några procents, vinst på alla hyror. Men eventuellt överskott kommer inte gå till kåren utan sparas inom Scharinska för att ha ifall det händer något som leder till utgifter. Årsavgift är drygt 700 000 kronor och kontraktet löper på tre år. Är du säker på att ni klarar det? – Hyr vi ut allt kommer det gå bra. Med tanke på att det är många som delar på hyran, istället för en enda entreprenör, känns det inte övermäktigt. Den 1 april går alltså startskottet för Umeå studentkårs tid på Scharinska. Therésè Löfvenius Nilsson säger att det under våren och sommaren kommer vara ganska lugnt för att sedan förhoppningsvis vara full rulle i huset från september och framåt. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

5


SJU PARTIER GÖR UPP OM K Mandat

SJU PARTIER, ett mer än senast, ställer upp i årets kårval. Fem är desamma som i fjol: Vänsterstudenterna, Studentpartiet Socialdemokraterna, Umeås Liberala Studentförening (i år under namnet Liberalerna), Förenade Studenter och Arbetarpartiets Student­fackliga Alternativ. Kårcentern kommer inte att delta i årets kårval, men ett nytt parti, Kvarkens Kamrater, har anmält deltagande. Dessutom återkommer Moderaterna till kårpolitiken, vilket innebär att det blir sju deltagande partier i år. Gröna studenter hade också tänkt delta, men föll på för sen registrering.

kan medlemmar i Umeå studentkår börja rösta via internet. De sista dagarna av valperioden, den 20–23 april, finns också valbås i olika hus på campus. Under senare år har valperioden

FRÅN DEN 13 APRIL

internetbaserade, valsystem som användes förra valet. Kårmedlemmar får inloggningsinformation och lösenord skickat till sin mail som de senare använder för att rösta. Det kommer även finnas laptops i vallokaler runt om på campus där man kan rösta. – I år ska vi försöka sprida ut oss mer. Vi har till exempel många lärarstudenter i Naturvetarhuset som vi ska besöka, säger Andreas Wilemoll.

4 3

2 0 0

KÅRCENTERN: 1

6 6

NYA PARTIER I VALET 2015: Nya för i år är Kvarkens Kamrater och Moderat Student. Kårcentern ställer inte upp i årets kårval. ARETARPARTIETS STUDENTFACKLIGA ALTERNATIV: 1

8

UMEÅS LIBERALA STUDENTFÖRENING: 5

9

STUDENTPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA: 9

varit uppemot fyra veckor. I år har den halverats, vilket valnämndens ordförande Andreas Wilemoll (Studentpartiet Socialdemokraterna), tror kan bli en förbättring. – Det har varit lite utspritt tidigare år, med påskveckan mitt i valperioden. Nu blir det intensivare och vi kommer mest troligt bara ha en debatt, istället för två. Nytt för i år är att vi kommer ha ett valcafé i Lindellhallen där varje parti får varsin dag att kampanja.

10 VÄNSTERNS STUDENTFÖRBUND: 12

En kortare men intensivare valperiod är att vänta i årets kårval, där Umeå studentkårs medlemmar får säga sitt om hur kåren ska styras. Antalet partier som ställer upp är fler än på länge. Den 13–23 april är det dags för Umeås kårmedlemmar att välja vilket parti som de vill ska styra Umeå studentkår nästa läsår. Just nu, under läsåret 2014/2015, är det tre partier som utgör kårstyrelse, vilket kan liknas vid studentkårens regering. De som styrt och lett kårens arbete är Vänsterstudenterna, Umeås Liberala Studentförening och Förenade Studenter. De har sammanlagt 20 av kårfullmäktiges totalt 31 mandat, och har alltså kunnat styra i majoritet. De partier som under detta läsår suttit i opposition i kårfullmäktige är Studentpartiet Socialdemokraterna, Kårcentern och Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

MANDATFÖRDELNINGEN INNAN VALET: De 31 mandaten i Umeå studentkårs fullmäktige fördelades efter fjolårets val enligt diagrammet.

12 12

FÖRENADE STUDENTER: 3

ÅRETS KÅRVAL SKA BLI EN SNABBARE AFFÄR

GRUPPLEDARNA. DE LEDER PARTIERNA SOM STÄLLER UPP I UM

DET BLIR SAMMA

Valdeltagande är sedan många år riktigt lågt. Vad siktar ni på i år?

– Det finns inget uttalat mål, men mitt personliga mål är att se en ökning från tidigare. Men helt seriöst tycker jag man kan sikta på att få var femte medlem att rösta. BERTIL JANSON ANDERS SAMUELSSON

Det borde vara ännu enklare att rösta... LÄS REPORTAGET FRÅN UMEÅ STUDENTKÅRS FULLMÄKTIGE PÅ SIDORNA 14–15

Namn: Thérès­e Löfvenius Nilsson. Parti: Vänsterstudenterna. Ålder: 25. Gör: Projekt­ ansvarig vid Umeå studentkår.

Namn: Andreas Wilemoll. Parti: Student­ partiet Social­ demokraterna. Ålder: 31 år. Pluggar: Medie& kommunikation.

Namn: Niklas Kajland. Parti: Liberalerna. Ålder: 23 år. Pluggar: Filosof­i & samhällsanaly­sprogrammet.

Namn: Cecilia Wagenius. Parti: Förenade studenter. Ålder: 29 år. Gör: Förtroende­ vald vid Umeå studentkår.

Namn: Lars-Erik Utberg. Parti: Arbetar­ partiets studentfackliga alternativ. Ålder: 28 år. Pluggar: Historia A.

DE VIKTIGASTE FRÅGORNA I KÅRVA NÄR PARTIERNA SJÄLVA FÅR BESTÄ Ett levande studentliv för alla, fler lärarledda timmar och studieplatser. Det är några av de viktigaste frågorna för de partier som ställer upp i årets kårval.

viktigaste fråga inför kårvalet, hur de ska jobba med denna och vad de tycker att Umeå studentkår bör bli bättre på i framtiden. Thérèse Löfvenius Nilsson menar att partiets huvudfrågor alltid är att feminism, socialism och antirasism ska finnas

VÄNSTERSTUDENTERNAS

Vertex skickade i slutet av februari ut en enkät till partiernas gruppledare där vi frågade vilken som är partiets

Prova VK i 20 dagar för 20 kronor! SMS:a till 72090 skriv STUD mellanslag namn och adress. Ev trafikavgift tillkommer. Se mer om våra prenumerationserbjudanden på vk.se/prenumerera. Erbjudandet gäller endast de hushåll i Västerbotten som inte redan har VK eller har prenumererat på VK de senaste tre månaderna.

Götgatan 2, Umeå 070-30 60 60 839 839 Götgatan www.armyshopen.se 070-30 Öppettider:seVardagar Öppettider hemsidan11 - 17 l Lördag 11 - 15 l Söndag Stängt

6

VERTEX 3:  2015


KÅRMAKTEN Lars-Erik Utberg i Arbetarpartiets studentfackliga alternativ säger att antalet lärarledda timmar är den stora frågan och att de jobbar för en förbättring vad gäller detta. –Hälften av alla studenter har mindre än nio timmar i veckan. Vi kämpar för tco:s krav om minst 15 timmar lärarledd tid i veckan, bland annat via en namninsamling. i Umeås Liberala Studentförening menar att kåren bör bli bättre på att exponera sin verksamhet för sina medlemmar. – Den 24 februari anordnade Umeå studentkår ett öppet fikarep i Kårhuset. Det lockade över 90 besökare och vi tror dessa typer av aktiviteter är nödvändiga för att inkludera medlemmar som inte är kårpolitiskt aktiva. NIKLAS KAJLAND

Under läsåret 2014/2015 har Umeå studentkårs kårstyrelse­bestått av Vänsterstudenterna, Umeås Liberala Studentförening och Förenade Studenter. Dessa tre partier bildade kårstyrelse även läsåret 2013/2014.

MEÅ STUDENTKÅRS VAL:

Namn: Kim Holm. Parti: Kvarkens Kamrater. Ålder: 26 år. Pluggar: Psykolog­ programmet.

Namn: Anton Bergström. Parti: Moderat student. Ålder: 19 år. Pluggar: Politices kandidatprogrammet.

VALET ÄMMA på campus. Men partiet har även uppmärksammat att det finns andra saker som kan innebära problem för studenter. – Det vi har märkt är att studieplatser är ett fortsatt problem samt att deras föreläsningar sprids över hela campus, vilket kan vara besvärligt om studenter stöter på funktionshinder.

studentfackliga alternativ riktar hård kritik mot de senaste årens kårhusprojekt. – Det måste bli ett slut på slöseriet med studenternas pengar på vidlyftiga krogäventyr som slutar i konkurs och miljonförluster.

ARBETARPARTIETS

FÖR KVARKENS KAMRATER, det enda nya partiet som ställer upp i kårvalet, är huvudfrågan att öka kunskapen, utbytet och samarbetet mellan Umeå och Vasa i Finland. – En annan fråga jag brinner lite extra för är matpriserna här i Umeå, säger gruppledaren Kim Holm. På vertex.nu finns alla partiers fullständiga svar på enkätfrågorna. ANDERS SAMUELSSON

Linn Raninen. Umeå naturvetar- och teknologkårs nuvarande ordförande. Vem som blir ny NTK-ordförande från och med den 1 juli beslutas den 25 mars.

NY NTK-ORDFÖRANDE OCH KÅRSTYRELSE UTSES INOM KORT Umeå naturvetar- och teknologkår ska innan månden är slut ha utsett en ny kårstyrelse för läsåret 2015/2016. Detta sker via ett valsystem som skiljer sig avsevärt från Umeå studentkårs partivalssystem. Umeå naturvetar- och teknologkår väljer sin kårstyrelse på ett helt annorlunda sätt än Umeå studentkårs partivalssystem. Fram till 22 februari har nomineringar samlats in till nästa års kårstyrelse – där nomineringarna helt enkelt är förslag på namn på lämpliga kandidater. medlemmar nominera personer, eller sig själva, till posterna som kårordförande, studiesocialt ansvarig, utbildningsbevakare, arbetsmarknadsansvarig, kommunikationssansvarig och studerandeledamot.

INOM NTK FÅR ALLA

Jag kommer att bo i Umeå i fyra år till och vill ta chansen att påverka LÄS MER OM KIM HOLM I NYA PARTIET KVARKENS KAMRATER PÅ VERTEX.NU

var klara har valberedning kontaktat de nomine-

NÄR NOMINERINGARNA

rade för att bekräfta deras intresse. Därefter har valberedningen intervjuat de nominerade och presenterar sedan ett styrelseförslag som sektionsrepresentanter tar ställning till på ntk:s fullmäktige. VILKA SOM SLUTLIGEN blir ntk:s representanter under det kommande läsåret beslutas på fullmäktigemötet den 25 mars och därefter är beslutet offentligt. – Vi gör nog en pitch på facebook och hemsidan den 26 mars eller så, säger ntk:s ordförande Linn Raninen, som fortfarande har några månader kvar på sitt uppdrag. Den nya ordföranden och styrelsen för ntk tillträder formellt den 1 juli 2014.

EN PRAKTISK VÄG TILL DRÖMJOBBET Är du intresserad av internationellt arbete och vill lära dig mer om detta på plats? Genom biståndsorganisationen We Effects praktikantprogram blir det möjligt. Praktiken sker hos våra samarbetsorganisationer runtom i världen och finansieras av Sida. Just nu söker vi dig med kunskap inom kommunikation, ekonomi, jordbruk, sociologi men även flera andra områden. Sista ansökningsdag är 6 april. Läs mer på www.weeffect.se/praktik Laira Nakafeero och Sanna Ström

VERTEX 3: 2015

7


istockphoto.com/Mari

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

Cykelverkstaden

BULLERIBOCK Axtorpsvägen 11 Berghem 903 37 Umeå

menskoppen.se Foto: Stina Rosén

• Reparation av alla modeller av cyklar. Bicyclestore, spareparts and secondhand bikes. • Belägen nära universitetet/ near the University. • Från lärarhuset mot Gammlia ca 1 km. Öppettider:

Opening Hours:

Tisdag Onsdag Torsdag Söndag

Tuesday Wednesday Thursday Sunday

12-19 12-19 12-19 12-16

12-19 12-19 12-19 12-16

Eva är frivillig i Röda Korset på Öland.

I Sverige och Europa ökar den organiserade intoleransen och rasismen. Samtidigt är vi allt fler som aktivt tar ställning i ord och handling för humanitet. Röda Korset kämpar för ett öppet och medmänskligt samhälle där alla respekteras. Ta ställning. Bli frivillig i Röda Korset.

facebook.com/bulleribock 070-592 27 72 / 090-343 29 84

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Mat & dryck från kl. 19 / Jazz kl. 20 Studion UFH

LIVE JA ZZ 12.3 Sir Thomas Jäderlund Amazing Trio 19.3 Lena Willemark Lyöstraini 26.3 The Stoner 2.4

Leif Larsson Kvartett samt Marlene Widmark Allstar Band

9.4

K.O.M.P samt Umeå Musikskolas Fusionband

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

www.umeajazzstudio.se

Beslutsångest? Välkommen på drop in till studievägledare. Utökade drop in-tider inför 15 april: Alla vardagar 7-15 april kl. 1000-1500 Ordinarie drop in-tider övrig tid: Måndag–fredag kl. 1200-1330 Infocenter Universum, entréplan i Universumhuset Kontaktformulär och mer information: www.umu.se/utbildning/allman-studievagledning

Salongen mitt i Campusområdet

Student/ Student/ Pensionärs-klipp: pensionärs klipp:290:320:Klipp: 320:Klipp: 350:Färg: Färg:700-1000:1000-1300:Elevklipp: Extensions200:2900:Hårförlängning: (remyhår, 50 cm, 100 slingor) 2500:- (100 slingor) Boka på

www.salongcut.se

Marie, Sandra, Angelica, Erika och Marie Erika

8

Stressar du för mycket? Testa på webben Att uppleva stress är en del av livet. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Ta reda på hur mycket du stressar och hur du påverkas. Gör ett test på 1177.se

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

eller ring 120720 Klintvägen 35 Umeå

VERTEX 3:  2015


Massmedia och sociala medier visar upp framgångssagor som låter förstå att de som inte håller måttet inte räknas. De ökade prestations­ kraven och grupptrycket att nå framgång skapar en flyktig bild av vad lycka handlar om.

VERTEX 3: 2015

9


Namn: Niklas Johansson. Ålder: 24 år. Aktuell: Berättar om sina problem med återkommande depressioner för att bryta tabut och få bort skammen kring psykisk ohälsa. Bor: Skellefteå. Gör: Studerar marknadsföring vid Umeå universitet.

HAN KÄMPADE SIG TILLBAKA – När man mår dåligt på grund av det externa – av krav på framgång, utseende och pengar – så måst­e man se inåt. Det säger ekonomistudenten Niklas Johansson som varit deprimerad av och till under de senaste fem åren, men nu mår betydligt bättre. Psykisk ohälsa har blivit ett allt större samhällsproblem – inte bara bland den vuxna befolkningen. Numera kryper den ner ordentligt i åldrarna. Psykisk ohälsa beror delvis på ett allt tuffare, stressigare och mer prestationsinriktat samhälle med ökande sociala problem. Ångestsyndrom och depression hör till de vanligaste diagnoserna.

10

Jag träffar Niklas Johansson på universitetet en fredagseftermiddag i slutet av februari, även om plusgrader, regn och halvt blottade gräsmattor får det att kännas som april. Jag tänker mig nog att Niklas ska vara lite tillbakadragen, men han är glad och utåtriktad och har ett livligt kroppsspråk. Niklas har på grund av återkommande depressioner bitvis mått mycket dåligt.

Han är fortfarande inte helt återställd, men sedan drygt ett år tillbaka får han inte längre de djupa depressionerna. DET VAR FÖR UNGEFÄR fem år sedan som den första allvarliga depressionen kom. Förutom att tackla allt som hör livet till som relationer, fritidsintressen och studier så skulle han då också brottas mentalt mot tabun i samhället och skammen som många som har psykisk ohälsa bär på. När Niklas var som mest deprimerad hade han ingen lust till någonting, han ville bara vara ifred och sova. En sak som att äta blev jobbigt och därför åt han inte så mycket. Att psykisk ohälsa påverkar studierna menar Niklas är självklart. Finns inte orken att träffa kompisar eller

göra sådant på fritiden som man vanligtvis skulle tycka om, så finns knappast orken att sitta och läsa in litteratur heller. Nu har Niklas lyckats bra ändå, men han menar att det är tufft att som student vara tvungen att prestera utan att vara på topp psykiskt. vägen har Niklas valt bort och han har istället satsat hårt på att jobba med sig själv. Han menar att om man mår dåligt på grund av samhällets alla krav så kan mediciner ta bort symptomen, men problemen finns ändå kvar. Eftersom Niklas upplevde att han hade stora problem med självkänslan började han rikta fokus inåt. Han har dels tagit hjälp av samtal med en kura-

DEN FARMAKOLOGISKA

VERTEX 3:  2015


HJÄLP NÄR DU MÅR DÅLIGT: n Prata med någon du litar på och som du tror kan hjälpa dig, till exempel en lärare – en första hjälp kan nämligen vara att få dela sina tankar med någon. Det finns också mer professionella samtalskontakter att använda. Det finns många olika alternativ beroende på vilken hjälp du vill ha: n Sjukvårdsrådgivningen i Västerbotten: Dygnet runt. Tel: 1177 n Psykiatrisk akutmottagning, Västerbottens Läns Landsting: Dygnet runt. Tel: 090-785 65 00 n Kurator vid Studenthälsan, Umeå universitet: Måndag, onsdag 12:30–13:30, torsdag 8:30–9:30. Tel: 090-786 50 00. n Jourhavande Medmänniska: Alla nätter kl. 21–06. Tel: 08-702 16 80 n Nationella Hjälplinjen: Kl. 13–22 alla dagar. Tel: 020-22 00 60 n Föreningen Tilia: umea@foreningentilia.se

Niklas såg många som gick runt och mådde dåligt långa perioder utan att bli bättre och det var när han till slut blev trött på att själv må dåligt som han bestämde sig för att försöka göra något åt det, dels genom att skaffa en samtalskontakt och dels genom att jobba med självutveckling. med att berätta om sina psykiska problem för andra studenter eftersom han riskerar att bli sedd som en individ med en diagnos istället för en individ, men han säger samtidigt att det är viktigt att våga prata om psykisk ohälsa för att bryta tabun och fördomar och också för att tvätta bort skammen kring psykisk ohälsa. Niklas var tyst om sina problem länge, men rädslan för att inte komma ur sitt tillstånd och viljan att gör något som hjälper både honom och andra blev starkare. – Hellre förändring än att vara kvar, slår han fast.

HAN SER EN VISS RISK

TILL ETT BÄTTRE LIV tor vid psykiatrin, men också jobbat med sin egen personliga utveckling för att inom sig hitta en trygg grund att stå på, att acceptera och tycka om sig själv och att tänka positivt. information att ta del av inom området personlig utveckling och massvis av böcker att läsa. Niklas tänker i första hand på Anthony Robbins som både skrivit en rad böcker och finns på Youtube. Han anses av många vara den främsta i modern tid inom personlig utveckling. Med kunskap om sin situation, varför den uppstått och hur den kan bearbetas, är det enklare att sedan ta itu med problemen praktiskt. I samhället är, som Niklas ser det, pressen på människor stor och

DET FINNS MYCKET

VERTEX 3: 2015

fokus ligger ofta på världsliga ting som framgång i livet, pengar och ett vackert utseende. Och det är den samhällsutvecklingen som Niklas menar bär ansvaret för en stor del av den växande psykiska ohälsan. Massmedia och sociala medier visar upp framgångssagor som låter förstå att de som inte håller måttet inte räknas. De ökade prestationskraven och grupptrycket att nå framgång skapar en flyktig bild av vad lycka handlar om. –  Allt handlar om ytan, och de människor som inte har dessa egenskaper förlorar, sammanfattar Niklas.

Många studenter som lider av psykisk ohälsa, allt från depression, ångest eller social fobi till schizofreni eller manodepressivitet lider därför ofta inte bara av sina problem utan också av skammen, då pressen att vara perfekt i dag är stor.

Allt handlar om ytan och de som inte har rätt egen­ skaper förlorar

kan kännas jobbigt att be om hjälp, men menar att det är viktigt att göra det för att ens tillvaro ska bli bättre. Han tipsar om att man kan tänka sig tillbaka till den tid som var innan man började må dåligt, då man kände en helt annan glädje. Något som visar att inget är hopplöst.

NIKLAS FÖRSTÅR ATT DET

som Studenthälsan i Umeå hade under förra året handlade 18 procent om psykisk hälsa. Andra vanliga kontaktorsaker var fysisk hälsa, provtagning för klamydia, provtagning för HIV, studieproblematik och stress. Helena Lindvall, verksamhetschef, berättar att Studenthälsan inte arbetar behandlande, men att de kan erbjuda studenter med psykisk ohälsa på grund av mer tillfälliga problem samtalsstöd ett visst antal gånger. Om behov finns lotsar de studenterna vidare till rätt hjälp.

AV DE 1 193 PATIENTKONTAKTER

ANNELIE MARKGREN FOTO: SOFIA SUNDSTRÖM

11


Vad vill du bli?

Vill du fördjupa dina kunskaper i arbetsrätt för att bli en bättre förhandlare? Brinner du för mänskliga rättigheter? Då har vi kurserna för dig!

?

Juridiska institutionen har ett brett utbud av fristående kurser inom de flesta rättsområden. Se vårt kursutbud på: http://www.jus.umu.se/utbildning/fristaende_kurser/

Kompetens i juridik är alltid efterfrågad!

Sociologiprogrammet 180 hp Är du intresserad av varför människor gör som de gör? Vill du kunna förklara och förstå dig på vårt samhälle? Då kan Sociologiprogrammet vara något för dig. På Sociologiprogrammet studerar du samhället i stort, sociala På Sociologiprogrammet studerar du samhället i stort, sociala relationer och mänskligt beteende. Du läser om varför människors relationer och mänskligt beteende. Du läser om varför människors livsvillkor, handlingsmöjligheter, relationer och värderingar skiljer livsvillkor, handlingsmöjligheter, relationer och värderingar skiljer sig åt. sig åt. Som färdigutbildad kan dina arbetsuppgifter vara att utreda Som färdigutbildad kanunderlag dina arbetsuppgifter vara att utreda och och utvärdera, ta fram för beslutsfattande, leda projekt, utvärdera samhällsfrågor, fram underlaghandlägga för beslutsfattande, samordnaolika och koordinera olikataverksamheter, ärenden handlägga myndighetsärenden, ledautvecklingsarbete. projekt, samordna och koordinera samt arbeta med förändrings- och olika verksamheter samt jobba med förändrings- och utvecklingsarbete. Anmälan senast 15 april 2014 Anmälan senast 15 april 2015 Grundläggande behörighet. Välj mellan programmets två Grundläggande behörighet. mellan programmets två inriktningar – sociologi ochVälj socialpsykologi. inriktningar – sociologi och socialpsykologi.

Mer information Mer information Välkommen in på webben www.soc.umu.se/utbildning/program Välkommen in på webben www.soc.umu.se/utbildning/program Erika Antill, studievägledare, 090-786 59 62 / erika.antill@soc.umu.se Erika Antill (studievägledare), 090-786 59 62 / erika.antill@soc.umu.se

12

VERTEX 3:  2015


Ansökan senast 15 april, 2015

Ansök idag. Eller senast 15 april. Läs mer om våra utbildningar på umu.se/utbildning

VERTEX 3: 2015

13


Umeå studentkårs fullmäktige. Från början är årets andra fullmäktigemöte inte formellt beslutsmässigt. Fyra ledamöter saknas. Men plötsligt händer det...

JUBEL NÄR DEN MAGISKA SI De har en hel del makt i sina händer, ledamöterna i Umeå studentkårs fullmäktige. Trots det verkar många studenter inte veta vad kåren egentligen gör. Vertex besökte ett fullmäktigemöte och fick uppleva både spänning, skratt och viktiga framgångar. Det återstår en kvart till Umeå studentkårs fullmäktige ska öppna årets andra fullmäktigemöte. Än så länge är det knappt en handfull personer i salen, som går under det förtroendeingivande namnet Tryggheten. De flesta tar en kopp te eller kaffe innan de slår sig ned. Fikat som erbjuds är av det hälsosamma slaget, frukt. Det som ska bli eftermiddagens stora ödesfråga får jag tidigt veta av Stefan Brattlöv, rutinerad mötessekreterare sedan sju år tillbaka. – Jag hoppas att vi blir beslutsmässiga, säger han och placerar mötets handlingar i ordning på skrivbordet. För att kunna ta några officiella beslut krävs att minst 15 ledamöter kommer. Den låga närvaron på mötena är ofta ett

14

faktum. Det här är något som Maja Westling, fullmäktiges talman och medlem i Kårcentern, ser som ett problem. – Innan satt vi och diskuterade om vi kommer att kunna fatta några beslut. Jag tycker det är tråkigt att förtroendevalda inte tycker att det är så viktigt att dyka upp. ger säkert de flesta människor olika slags associationer. En del tänker förmodligen långdraget, andra att det präglas av politiskt käbbel. I Umeå studentkårs fall verkar båda föreställningarna vara fel. Åtminstone nu för tiden. Bore Sköld, vice talman och medlem i Vänsterstudenterna, beskriver hur full-

ORDET FULLMÄKTIGE

mäktige var som en politisk lekstuga när han först gick med 2009, men att arbetet stegvis har blivit allt mer effektivt. – Själv hade jag en idé om att det måste bli mer seriöst och tillsammans med många från andra partier försökte vi köra på det. Att det har blivit progressivt och funkat mycket bättre genom åren är det som har fått mig att vara kvar, säger Bore Sköld.

NÄR KLOCKAN NÄRMAR sig mötesstarten 15.15 har allt fler tagit en frukt och en stol. Men efter en snabb räkning är det fortfarande bara elva ledamöter på plats. Maja Westling tar ändå ton och inleder mötet medan sorlet i salen tystnar. – Kul att så många är här idag. Skratt fyller det avlånga rummet. Om det är något som slår en under mötets gång är det just den avslappnade stämningen. – Ska jag ringa in några sossar? frågar Bore Sköld och tar upp telefonen. De flesta håller med, medan en del tycker att de inte borde vänta 20 minuter på att folk ska börja ansluta. Trots

det börjar dagordningen lite trevande och i ändrad form gås igenom.

NÅGOT SOM TAS UPP är kårens remis�svar. Att tycka till om politiska beslut som skickas ut som remisser, till exempel från regeringens utbildningsdepartement, är ett viktigt sätt för kåren att påverka studenters situation. – Universitetet har skickat in remis�svar bland annat om tydligare kursplaner, och där har vi i kåren fått yttra oss. Här har universitetet tagit våra svar rakt av och i princip kopierat, förklarar Maja Westling. Hon beskriver de förbättrade kursplanerna som en viktig seger. MÖTET FORTSÄTTER I ganska rask takt. Bore Sköld kallar på uppmärksamheten och uppmanar att alla ska sätta sig runt ett långbord. Det är dags att spåna kring vårens kårval 13–23 april, då alla studenter som är kårmedlemmar får möjligheten att rösta på vilket parti som ska representera dem i kårfullmäktige. Den stora frågan är hur man ska göra för att få fler att faktiskt utnyttja sin röst

VERTEX 3:  2015


”Vi måste bli bättre på att ta cred för det vi gör” Maja Westling är talman, eller ordförande, i fullmäktige, sedan maj förra året. Det var självklart att tacka ja när oppositionen nominerade henne. – Jag gillar ordning och reda och att styra upp saker. Sen är det självklart roligt att få det här förtroendet.

Maja Westling. Talman i Umeå studentkårs fullmäktige.

Umeå studentkårs fullmäktige är kårens högsta beslutande organ. Varje månad samlas representanter från de sex partierna för att ta beslut och diskutera kårens arbete. Det är talmannen som öppnar fullmäktige, fördelar ordet och drar vissa av informationshandlingarna från presidiet. Inför mötet ska rapporter samlas in, informationsmaterial förberedas och läsas in. – Det brukar ta 3–4 timmar att förbereda ett fullmäktige. Det är inte ett jättebetungande arbete, men däremot viktigt, säger Maja Westling, som vid sidan av talmansuppdraget representerar Centerstudenter.

Bore Sköld. Vice talman i Umeå studentkårs fullmäktige.

Vilka typer av beslut tas under ett fullmäktige?

– Mycket rör den löpande verksamheten, som budget och revideringar av stadgar. Ibland kommer det något extra, som till exempel när beslutet om att öppna Kårhuset togs, som kan leda till mycket diskussioner. Hur är stämningen på fullmäktige?

Erik Bröddén. Ledamot i fullmäktige för Umeås Liberala Studentförening.

IFFRAN ÄR NÅDD... i valet. Under många år har kåren kämpat med ett lågt valdeltagande på runt 10–14 procent. Jag sätter mig bredvid och tjuvlyssnar på diskussionerna som går varma. – Kåren syns för lite och nästan bara i Lindellhallen, tycker någon. – Det borde vara ännu enklare att rösta, menar en annan.

händer det. Fyra personer har anslutit till församlingen och den magiska siffran 15 är nådd. Ett litet jubel uppstår över faktumet att de nu får fatta beslut. Bland annat säger man nej till att skicka representanter från kåren till Sveriges Förenade Studentkårers fullmäktige, som man just har gått ur. De gamla mötestiderna på fyra–fem timmar är sedan länge passé och efter mindre än en timme avslutar Maja mötet. Erik Bröddén, medlem i Umeås Liberala Studentförening, menar att den som vill vara aktiv i kåren inte behöver oroa sig för att det är svårt att hinna med. – Jag tror att det är lätt att man tänker sig att det tar jättemycket tid, men kårfullmäktige är ett möte i månaden. Jag

OCH SÅ PLÖTSLIGT

VERTEX 3: 2015

Är det ett öppet debattklimat?

UMEÅ STUDENTKÅRS FULLMÄKTIGE: Kårfullmäktige, Umeå studentkårs högsta beslutande organ, samman­ träder vanligen en gång i månaden under terminstid – läsåret 2014/2015 finns åtta fullmäktigemöten inplanerade. Sammansättningen i fullmäktige avgörs av det årliga kårvalet, som brukar hållas i april, då de 31 mandaten i fullmäktige fördelas utifrån valresultatet. Detta läsår ser mandatfördelningen ut så här: Vänsterstudenterna: 12 mandat. Studentpartiet Socialdemokraterna: 9 mandat. Umeås Liberala studentförening: 5 mandat. Förenade studenter: 3 mandat. Kårcentern: 1 mandat. Arbetarpartiets studentfackliga alt.: 1 mandat. Den 13–23 april är det återigen val till Umeå studentkårs fullmäktige. Läs mer om det på sidorna 6–7. kanske lägger ner fyra timmar i månaden på det, säger han. För en del, som Maja Westling, är också kårengagemanget en slags språngbräda inför en karriär som politiker. – Jag tror det kan vara bra för framtiden. Som jag som vill engagera mig poli-

– Partierna brukar sitta för sig, men det är ändå familjärt. Det brukar också gå ganska fort och ofta är vi klara på 45 minuter. Jag tycker det är på både gott och ont då det skulle vara bra om vissa punkter ifrågasattes hårdare och diskuterades vidare. Det är sådant som får en verksamhet som Umeå studentkår att utvecklas.

tiskt, jag tror att det är bra att ha en relation med personer från andra partier. Det är människor som jag kanske kommer att sitta med i kommunen senare, säger hon entusiastiskt. CECILIA GUSTAFSSON FOTO: SOFIA SUNDSTRÖM

– Ja, men det brukar vara ungefär samma personer som talar, men de som är nya vågar självklart ställa frågor. Vår vice talman, Bore Sköld, för talarstatistik för att se hur ordet fördelas mellan män och kvinnor. Det är ungefär 50/50. Hur mycket av detta arbete tror du gemene student känner till?

– Väldigt lite, vilket är ett problem och en av anledningarna till att vi har så lågt valdeltagande. Vi måste bli mycket bättre på att ta cred för det vi åstadkommer. Om vi till exempel skulle vara tydligare med att vi jobbat fram fler studieplatser och mikrovågs­ ugnar tror jag fler skulle få upp ögonen för vårt arbete och att man faktiskt kan påverka. Till exempel kom förslaget om anonyma tentor från studenthåll och via fullmäktige jobbade vi fram ett beslut. Så det var inte Umeå universitet själva som drev frågan, vilket många säkert tror. ANDERS SAMUELSSON

15


Studera kultur och medier 2015! Programmet för journalistik, 180 hp

Jobba med tidningar, radio, tv eller webb.

Programmet för kulturentreprenörskap, 180 hp

För dig som vill driva projekt inom kultur-, event- och upplevelsebranschen.

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap, 180 hp

Om du är intresserad av kommunikation, information och medier.

Programmet för museer och kulturarv, 180 hp

Arbeta med utställningar, dokumentation, museipedagogik och kulturvård.

Skräddarsy din egen utbildning!

Hösten 2015 ger vi kurser i etnologi, konstvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap och museologi. Läs mer om våra utbildningar på www.kultmed.umu.se Ansök senast 15 april! Institutionen för kultur- och medievetenskaper www.kultmed.umu.se

IT MANAGEMENT Skapa affärsnytta med IT I en värld med snabb teknikutveckling ökar kraven på förändring och strategiskt agerande. Studier i IT Management hjälper dig att fylla dessa krav och gör dig konkurrenskraftig på en tuff arbetsmarknad. Institutionen för tillämpad IT erbjuder ett masterprogram som omfattar 120 hp fördelat på ett examensjobb och sex delkurser: - Arkitekturdesign - IT-infrastruktur - Förändringsledning - Verksamhetsutveckling

Sök senast 15 april

16

- Innovation Strategy for the Digital Economy - Innovation and Entrepreneurship

www.ait.gu.se/itm

VERTEX 3:  2015


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

STEKHET REGISSÖR PÅ BESÖK I UMEÅ n Dilemmat stod i centrum när Ruben Östlund föreläste på Konstärligt campus i Ume. Vertex fick ett en pratstund med en av landets hetaste filmskapare. Inför publiken i Sliperiets Blackbox talade Ruben Östlund om hur han med vardagliga dilemman i fokus vill göra filmer som urskiljer sig i den ”extremt konventionella filmbranschen”. Föreläsningen var en resa i Östlunds filmskapande där han bland annat berättade att tanken med hans första långfilm Gitarr­ mongot (2004) var att den skulle vara ”extremt obehaglig för publiken”.

Lars Norén. Människan är alltjämt mycket ensam i Noréns nya bok.

Rader från halvdunklet När det kommer till att uttrycka missmod över människans existentiella situation låter sig Lars Norén inte nöjas med sin flertusensidiga, offentliggjorda dagbok. Genom prosaböcker som Filosofins natt (2012) och Ingen (2014) har Norén sökt andra former för gestaltning av sina hjärteämnen genom att närma sig ett mer poetiskt språk. Med Fragment tar Norén ännu ett steg närmare poesin genom korta lyrikstycken varvade med vad man skulle kunna kalla för aforismer. Textfragmenten är ungefär femhundra till antalet och kommer förpackade i en dyster, mörkgrå utgåva. sig på toketablerade ”kulturmän” som vägrar lägga band på sin textproduktion, likaväl som det går att hävda att Norén stundtals gör parodi på sig själv. När jag läser en rad som ”Varför kommer jag aldrig längre än till Helvetet när jag läser Dante” så fnissar jag åt det stereotypt norénska i den, men jag är inte så säker på att komiken är avsedd. Snarare får jag käns-

DET GÅR ATT STÖRA

FRAGMENT

Lars Norén [Albert Bonniers förlag]

lan av att Fragment, liksom Filosofins natt och Ingen, är ett försök till avveckling eller ”avskapelse” av det egna jaget, ett flyktförsök från (författar)subjektet. kastar Norén en lång skugga över sin egen text. ”Skugga” är för övrigt ett av de vanligare orden i fragmentsamlingen, vilket öppnar för olika tolkningar. Man kan anlägga en platonsk förståelse och tänka på verkligheten, språket, som skuggor av idéerna och tingen som Norén söker genom skrivandet. Man kan tänka på skuggorna som en bild för de döda som dröjer sig kvar vid de levande, vilket i Noréns fall innefattar tänkare

OM SÅ ÄR FALLET

Vad är din grundtanke när du gör film?

och författare som Heidegger och Beckett. Eller kanske är förintelsen den allra mest överhängande skuggan i Fragment, något som kastar sitt mörker inte bara över boksidorna utan över hela den västerländska civilisationen och dess självförståelse. ATT LÄSA FRAGMENT är med andra ord ingen munter upplevelse. Noréns existentialistiska grundhållning förblir intakt och människan är alltjämt mycket ensam. Paradoxerna avlöser varandra, som vore det motsägelsefulla det närmsta man kommer en sanning. Men konsten då? Ja, möjligen anas i konsten en möjlighet att skingra skuggorna, men det kräver en hoppfull läsart. Det är i halvdunklet som texten verkar, vilket inte är att klaga på när det resulterar i rader som ”Det enda jag försöker är att döda tid där det finns tid/ Och skapa tid där det inte finns tid”. Fragment är ett gestaltat tillkortakommande och som sådant tämligen lyckat. GUSTAV BORSGÅRD

– Jag vill visa på en bild som är sann och som står i motsättning till den allmänna bilden som inte alltid är sanningen. Det finns en slags mediekritik i det också, att den bilden som ofta reproduceras inte stämmer. Som i ”Turist” med mannen som springer iväg. Man förväntar sig att han ska vara hjälte, men kollar man på statistik från skeppskatastrofer är det mestadels kvinnor och barn som dör. Att män kanske ändå är de som har närmare till förmågan att agera egoistiskt. Vad kan du säga till dem som på något sätt vill arbeta med film? – Rikta kameran mot det som intresserar dig. Det är jätteroligt att vara i filmbranschen, men det är inte så roligt om man inte sysslar med att gestalta det som man är intresserad av. Om man har som mål att vara i filmbranschen bara för att vara där, då tror inte jag att det är så kul så speciellt länge. OSCAR KARLSSON WEBB: Läs hela intervjun på vertex.nu/pa-campus/

KULTURKRÖNIKAN: // RICKARD ÅSTRAND OM EN NY SÄSONG AV GAME OF THRONES: Snart är det april och vi är många som i månader enträget har tänkt ”winter is coming” fastän vintern aldrig riktigt infunnit sig. Smått besvikna längtar vi nu i stället till den nalkande våren som pö om pö framskrider med tö, sol, asfalt, tussilagos och en ny säsong av Game of Thrones. HÄR FORTSÄTTER VISSA av

er läsa medan andra slutar. Just så funkar Game of Thrones. En vattendelare, helt klart. Få serier har, mig veterligen, tillskansat sådan uppmärksamhet som just George R.R. Martins fantasyvärld.

VERTEX 3: 2015

NY VÅR MED DRAKAR OCH SEX Intriger, nakenhet, sex, drakar, blod och ännu mer nakenhet och sex har blivit ett signum för serien. Kanske inte helt oförtjänt, men dock efter konstens alla regler i att tjusa en publik. Serien, som slagit nedladdningsrekord på internet, har premiär den 12 april. Därefter återstår att se om rekordet tangeras ånyo.

HÄR SKA JAG EGENTLIGEN inte marknadsföra något som inte behöver mer reklam, eftersom många redan har ett

bestämt förhållande till serien. Dock är våren på ingång och många behöver därför ett rejält uppvaknande efter vintermörkret. Somliga väljer då lite fantasy med intriger och avkläddhet som uppstigningsalarm medan andra finner verkligheten, med liknande innehåll, som ett bättre alternativ. Hur som helst är våren på ingång, och då är faktiskt tanken att knoppar ska brista, med eller utan fantasy till hjälp. RICKARD ÅSTRAND

Namn: Rickard Åstrand. Ålder: 25 år. Studerar: Lärare i svenska och samhällskunskap. Bor: Umeå.

17


Umeå

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER.

Humorfestival! Sagateatern 1 - 2 maj 2015

Konferancier, Jan Bylund

Kristoffer Appelquist

Anna Blomberg

Ola Söderholm

Fler

namn Ann Westin

Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

Hasse Brontén

Petter Bristav

kommer!

Vi söker lokala Talanger! Har du en dröm att få underhålla människor och vill dela scen med dessa kända komiker? Vi tävlar ut en plats på festivalen.

för mer info maila: info@stellaevent.se

köp ditt

festivalpass på biljettcentrum.com

och ticnet.se

mer info på

stellaevent.se

StellaEvent Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

ALLT för vinterfisket

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1 N etabl 1953

• Besök vår fritidsavdelning Club Kort • Bli klubbmedlem SPECIALISTE

SPORTFISKE

Öst på sta´n

EN etabl 70 1953 77 40 TFISK 090-IALIST å •ESPEC Ume e 94,SPOR Kungsgatan rt.se-info@blixtsport.s www.blixtspo

20135530

Realista nr 2

– sommarfiske/f 2015-03-18 09:42 ritid FINNS ATT HÄMTA NU! Upp till 50%

– ta del av våra klubbkortserbjudanden!

Skoter – Fiske – Båt

Auktoriserad återförsäljare

”Din livförsäkring, ditt val”

GPS

fr 995:- FRILUFTSKARTA från 300:-

FLYTOVERALLER 7 fabrikat

FLYTVÄSTAR, -”LUNGOR” M M.

Ex: FLADEN 845 (2.190:-)

1.395:-

UNDERVATTENSKAMERA

ACLIMA UNDERSTÄLL ullfiber i alla väder!

CAMERA

STÖVLAR/KÄNGOR – stort urval

SÄSONGSREA – ISBORRAR FR 599:-

Stor sortering. 100:- rabatt på flytoverall vid köp av Aclima underställ.

Viking, Nokia, Kamik, Muckboot, Polecat

fr 450:-/699:-

”Kvalitet, lågpris”

Fritid och jakt

Vi har även barnstorlekar, 116–176 cl!

NU 2.499:NYHET! Med inspelning 3.999:-

ADAPTER för skruvdragare till olika val av isborrspiral fr ISBORRPAKET

inkl Makita skruvdragare NU 18V, BA4 (6.598:-)

5.350:-

Motorisborr M43 (4.999:-) NU

3.500:-

ESKIMO MAKO

EKOLOD – FLERA VAL NORMARK LAZER Även beställningsvara. Lägsta pris?

139:-

Motorisborr (7.999:-)

ELMOTOR FLUGBINDNINGSTILLBEHÖR/MATERIAL -70% MINNKOTA

NU 6.399:-

fr 1.895:-

Winnhill/Losehill Fredag 27 mars Kl. 12.10–12.50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset. I samarbete med Umeå Open.

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

18

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 3:  2015


MUSIK & FILM:

Att comeback-albumet som Ace of Base nu satt ihop baseras på låtar som tidigare ratats framgår tyvärr med all oönskad tydlighet.

MÅNADENS FILMER: TURIST GENRE: DRAMAKOMEDI REGI: RUBEN ÖSTLUND

BETYG: En tvåbarnsfamilj på semester i Alperna skräms upp rejält av en lavin. Händelsen ger symboliskt nog en snöbollseffekt som sakta men säkert försätter föräldrarna i en äktenskapskris. Situationen blir allt mer desperat när pappan Tomas gör allt han kan för att råda bot på situationen. Östlund har återigen gjort en film som kryper under huden, med socialt obehagliga situationer som väcker många känslor och tankar. Den är inte lika jobbig att titta på som hans tidigare pärlor De ofrivilliga eller Play, snarare stundom absurt tragikomisk. Karaktärernas handlingar känns befogade, samtidigt som vi som tittare sitter maktlösa inför att hjälpa dem. Östlund befäster här definitivt sin plats som en av landets viktigaste nu aktiva filmskapare. MAGNUS F. BERGSTRÖM

INTERSTELLAR GENRE: RYMDEPOS REGI: C. NOLAN BETYG:

Ace of Base. 90-talets svenska megaband har samlat ihop outgivna låtar och b-sidor.

En jolmig nostalgitripp MÅNADENS MUSIK: HIDDEN GEMS ARTIST: ACE OF BASE SKIVBOLAG: PLAYGROUND BETYG:

Med 40 miljoner sålda album är Ace of Base en av Sveriges största musikexporter genom tiderna. På tredje plats efter Abba och Roxette. Att hitta likheter med den förstnämnda gruppen är inte svårt. Både Abba och Ace of base har sin grund i melankolisk popmusik med karakteristiska

röster från två sångerskor. Att Ace of Base kan göra melodier som sätter sig efter en lyssning har varit tydligt genom alla år och på Hidden Gems har de samlat outgivna låtar och b-sidor från gruppens långa karriär. Det finns såklart något trallvänligt med deras patenterade baktakts-syntar, men att albumet innehåller låtar som tidigare ratades framgår med all oönskad tydlighet. Att Ace of base skulle hitta en ny publik med albumet måste ses som osannolikt. Det är ett album som i bästa fall

kan ses som en nostalgitripp till 90-talet med pottfrillor och Beverly Hills. Men det är allt annat än bra när de musikaliska beröringspunkterna landar runt den tyska sångerskan Blümchen. ERIK HILLBOM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

I en tid där jorden är döende och resurserna sinar står människans enda överlevnadshopp till att hitta en ny planet att befolka. Ett utvalt expertteam får det farliga uppdraget att resa genom ett maskhål i jakt på människosläktets nya hem, men inget hade kunnat förbereda dem på vad de möter på. En film med alla förutsättningar till att bli en scifi-klassiker, men som snubblar på sitt eget hantverk. Stressad klippning och hetsad berättarteknik bryter illusionen och exponerar sprickorna i det lite väl flamsiga manuset. Men bortsett från dessa missar är det ett tankeväckande och visuellt bländande äventyr alla borde uppleva, inte minst för de spännande diskussionerna som med all säkerhet kommer uppstå mellan tittarna efteråt. MAGNUS F. BERGSTRÖM

MUSIKKRÖNIKAN:// ERIK HILLBOM OM STARTEN PÅ FESTIVALSÄSONGEN:

UMEÅ OPEN PÅ NYTT SÄTT

Umeå Open, som arrangeras till helgen (den 25–28 mars), är alltid ett tydligt vårtecken. Festivalen innebär startskottet på festivalsäsongen som sträcker sig över sommaren.

riktiga festivalkänslan infinner sig när scenerna är utspridda mellan Väven, Guitars och Folkets Hus.

ÅRETS UPPLAGA ÄR något

JAG MISSAR INTE:

omgjord då den sprids ut på flera scener runt om i Umeå istället för att vara koncentrerat till Folkets Hus, där festivalen hållit till de senaste åren. Efter några år med något svalare publikintresse än tidigare känns det tilltalande med en ny skrud för Umeå Open. Frågan är bara om den

VERTEX 3: 2015

• Silvana Imam: Förra årets hiphop-drottning som både plockat hem grammisar och blivit utsedd till årets homo/bi-person. Lär göra så att Väven skakar i sina grundvallar. • Winhill/Losehill: Med ett färskt album i bagaget kommer det före detta

Umeåbandet till festivalen. Bör ses. • Caotico: En av de bästa scenpersonligheterna i form av Joel Dunkels är ett måste på Umeå Open. JAG HOPPAR:

• Thomas Stenström: Slå-mig-hårt-i-ansiktet-Thomas från Uddevalla slår inte an rätt strängar för att få mitt pophjärta upp i varv. ERIK HILLBOM

Namn: Erik Hillbom. Ålder: 28 år. Har pluggat: Journalistprogrammet i Umeå. Gör nu: Frilansande journalist.

19


Bli blodgivare, rädda liv! Det naturligaste och effektivaste sättet att få D-vitamin är att sola. Välkommen till Sun Tan solarium!

På www.geblod.nu finns all information du behöver. Välkommen till blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå!

www.suntan.se www.suntan.se

Öppet alla dagar 6.00-21.45

Riksvägen 2, Teg, Hamrinsväg 2, Öst på stan

www.suntan.se

ALLA STUDENTER GILLAR RABATTER! 4 BERÄTTA OM DINA STUDENTRABATTER: n Vertex nr 4–2015 innehåller en bilaga om studentrabatter – ett bra tillfälle att informera om vilka rabatter ditt företag erbjuder! Vertex nr 5-2015 utkommer veckan innan årets stora studentfestival, Brännbollsyran, då campus fylls med tusentals besökare. UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 4-2015

7 april

24 april

Vertex nr 5-2015

4 maj

22 maj

Boka annonsplats i god tid: Prata med Lisa Ljadas, tel 090-71 15 18, lisa.ljadas@display-umea.se

4 OMFATTANDE DISTRIBUTION: n Vertex delas ut med Posten till medlemmarna i Umeå student­kår och Umeå naturvetar- och teknologkår. Dessutom delar en idrottsförening ut tidningen i alla brevlådor i Umeås student­bostadsområden. Varje nytt nummer läggs också ut i tidningsställ på campusområdet i Umeå. Till detta kommer att Vertex skickas med internposten till alla institutioner och centrum­bildningar vid Umeå universitet.

4 HOMOGEN OCH TYDLIG MÅLGRUPP: n Vertex läsare är primärt studenter och forskstudenter vid Umeå universitet. Medelåldern för grundutbildningsstudenter är 27,8 år. 61 procent av studenterna är kvinnor, 39 procent män.

4 EN OMTYCKT STUDENTTIDNING: n  I den senaste läsarundersökningen (via surveymonkey.com) uppgav 78,8 procent av de svarande studenterna att de tycker att Vertex är ”bra” eller ”mycket bra”.

4 VARKEN MOMS EL. REKLAMSKATT: n  Annonser i Vertex är befriade från moms och reklamskatt.

20

VERTEX 3:  2015


Studieverkstad på UB - för framgångsrika studier

Matnyttiga måndagar kl 12.15–12.45 Lunchföreläsningar i Studieverkstaden 30/3

Sov gott på natten!

13/4

Oreda bland referenserna? Så funkar Harvard!

20/4

Är det här en riktig vetenskaplig artikel?

27/4

Så förbereder du en jobbintervju

4/5

Hitta felen och förbättra din text!

2/5

Ingen anmälan krävs!

Våra föreläsningar 25/3

Plugga smart – lär dig mer!

25/3

Giving a presentation in English

31/3

Att skriva rapporter och uppsatser

21/3

Anmäl dig på student.umu.se/studieverkstad

www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 3: 2015

21


Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

Informationsytan tillhandahålls av Umeå studentkår

telefon: 090-786 90 00 • umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

LOPPIS.

a Studentfacklig en utbildningsdag Varje termin arrangerar Umeå studentkår den Studentfackliga utbildningsdagen. En utbildningsdag för studentrepresentanter, studentfackligt aktiva och övriga engagerade studenter. bl.a. erspektiv Föreläser gör t ur ett lärarp e av ildningskvalite ete och vinnar 13.00 – 14.00, Utb n för socialt arb one uti tit ins , Kicki Johansson 4. 201 s pri rs pedagogiska Umeå studentkå litetssäkring system för kva slag till nytt för versitets uni å et. Ume 0, ult 15.0 14.00 – etenskaplig fak dekan, Samhällsv Ulrika Haake, Pro kt fika! der på fantastis å studentkår bju 15.00 - 15.15, Ume och situationer denträttigheter kshop kring stu 15.15 – 16.15, Wor under kurser som kan uppstå

Dagen behandlar aktuella utbildningsfrågor samt regelverket vid Umeå universitet och syftar till att öka kunskapsnivån och inspirera. Onsdagen 25 mars, kl. 13-16 i S311 Samhällsvetarhuset.

Kommande arrangemang 2 maj och 7 juni Östra Paviljongen, 13-16 Boka ditt bord via webben campusloppis.se

Varmt välkomna

Fika för alla som kommer! 150305 Vårbal5 print cmykpres.indd 2

2015-03-16 22:01

I kårvalet som äger rum 13/4 - 23/4 har Du som medlem rätten att påverka vilka frågor kåren ska jobba med under det kommande året. Ta chansen och påverka! På denna sida hittar du samtliga kandiderande partier och på kårval.nu kan du läsa mer om varje parti och hur du röstar. Välkommen till årets kårval! www.umeastudentkar.se/mst www.umeastudentkar.se/s www.umeastudentkar.se/a www.umeastudentkar.se/us

www.umeastudentkar.se/kk www.umeastudentkar.se/vsf

22

www.umeastudentkar.se/l

VERTEX 3:  2015


KRÖNIKAN:

Tanja Frenells vardag tänds ibland upp en aning av ett blåaktigt sken från datorn eller mobilen. Med gamla argument borde hennes ögon vara absolut fyrkantiga.

HITTEPÅPROPAGANDA Grå vardag. Solig semester. Soligt sportlov, varmt som ett påsklov. Men mest är det ju ändå av det första. Den grå vardagen. Ibland förgylls vardagen av en bra helg. Kanske med osedvanligt mycket alkohol, som får till följd att den fina bra helgen får en än mer (förhoppningsvis nedtonad) grå och långsam dag där man betänker sina synder i den värsta av ångest. Ibland förgylls vardagen av ett härligt träningspass, en hamburgare med far följt av ett bra samtal, en ridtur eller en promenad i soligt väder. Ibland förgylls vardagen av en god middag – kanske på restaurang, kanske hemlagat – ensam eller i gott sällskap.

JAG HAR EN SYSTER. Hon är nybliven fjortis. När jag fick min syster var jag den lyckligaste någonsin. Jag hade tre syskon, men jag ville så otroligt gärna ha en lillasyster. Jag har alltid sett

HÅLL ÖGONEN PÅ:

Vägen, farligt att köra med mobilen i hand.

henne som min dotter. Jag kände ett tag att mamma och pappa inte gav henne den uppmärksamhet hon behövde – gamla föräldrar, am I right? – att jag ville att hon skulle bo med mig i mitt studentrum hellre än med de upptagna, trötta, övre medelåldersföräldrarna hon bodde med. IBLAND DISKUTERAR jag

med andra som är en del av min grå vardag om huruvida teknikens framsteg och intrång i allas våra liv är bra eller dålig. Ibland har jag hört det sägas att ungdomar som umgås via appar inte är riktiga vänner. Jag har hört argument att det saknas muntlig förmåga och att de unga nu inte alls

kan samtala. Jag har hört argumenten och tröttnat på deras imbecillitet, enkelriktade ilska och bakåtsträvande idéer. Jag har hört matta äldre gnälla på ungdomar, ett gnällande som är äldre än äldst eftersom man i alla tider visat agg mot den nya generationen med deras nya syn på livet, teknik och andra dumheter.

MIN GRÅ VARDAG tänds ibland upp av ett blåaktigt sken från min dator eller mobil. Jag spelar spel, umgås med folk i appar, läser nyheter och ser underhållning två centimeter från ögonen. Med gamla argument skulle jag ha så fyrkantiga ögon som man kan ha. Men precis som gamla argument och dålig hittepåpropaganda inte stämmer kommer vår syn på ungas vänskaper behöva vidgas. Min syster är tystlåten. Hon är en sladdis men använder mest sladdlöst för att kommunicera. Hon har åsikter och tankar. Hon har hela världen som social mötesplats i en

Namn: Tanja Frenell. Ålder: 25 år. Bor: Med kompis. Pluggar: Lärarutbildningen år 1-6. Annat: Försöker jobba bort beroendet av en mörk dryck samtidigt som sömnen ofta sätts åt sidan för att socialisera, arbeta eller träna. Jobbar på att bli bättre på att sitta still. telefon. Klart som fan att hon ska använda den för att hitta folk hon tycker lika med. TANJA FRENELL

- CAMPUS ENDA BOKHANDEL

KÖP / SÄLJ DIN KURSLITTERATUR HÄR REGISTRERA/RESERVERA ONLINE & LÄMNA IN/KÖP I BUTIKEN

H A N D LA Ä V E N K O N T O R S M AT E R I A L Block fr. 9 kr/st (10 st 49 kr) - Pennor fr. 9 kr/st

________________________________ - KOLLEGIEBLOCK OLINJERAT (10 ST) 49 KR - KOLLEGIEBLOCK LINJERAT (10 ST) 199 KR - KOLLEGIEBLOCK RUTAT (10 ST) 199 KR -

20% RABATT ________________________________ GÄLLER KÖP AV KONTORSMATERIAL ÖVER 500 KR

- PENNA + VÄSSARE 29 KR - PENNA + RADERGUMMI 19 KR - KULPENNA 4 FÄRG 39 KR - FIBERPENNA 9 KR - MÄRKFLIKAR 39 KR - LINJAL 19 KR -

SAM H Ä LLS V E TAR H U S E T - S 1 0 3 ________________________________ WWW.CAMPUSBOKHA NDELN.SE

VERTEX 3: 2015

23


NTK 2014/2015 Vill du lära känna folk från hela universitet, få erfarenheter som är värdefulla livet ut, kom ifrån tentaångesten i några timmar och ha jäkligt kul?

NTKs kårhus Orgio håller i sittningar, nattklubbar, EPP, företagskvällar och spelevenemang. Allt detta drivs av ideell personal där alla är engagerade studenter här på Umeå universitet. Origo drivs av studenter för studenter. Vi som jobbar gör det på ideell basis vilket möjliggör att vi kan hålla priserna på en studentvänlig nivå, så att våra medlemmar i NTK och andra studenter kan träffas och umgås under trevliga former. Vi vill alltid ha in fler i gänget som jobbar med oss. Vad är det då man gör när man jobbar på Origo? Man kan vara bartender, entré- och garderobsvärd, servera på sittningar, DJ, mingelfotograf eller laga mat. -Då kanske du tänker att det där kan inte jag. -Då säger vi bara, det gör inget, vi lär dig allt du behöver kunna. Som ett plus i kanten får man personalleg och rätt att gå på personalsittningar. Vill du prova att jobba på kårhuset Origo? Ta kontakt med vår kårhuschef Fredrik Gabrielsson på 070 606 62 94 eller origo@ntk.umu.se. Kom annars förbi kårhuset Origo direkt. Kontakta oss! Linn Raninen Kårordförande

Viktor Lundström Studiesocialt ansvarig Vice kårordförande

Tam Huynh Utbildningsbevakare

Kristoffer Landfors Arbetsmarknadsansvarig

Jennifer Wallace Kommunikationsansvarig

070 - 606 62 76 ordforande@ntk.umu.se

070 - 606 62 77 studiesocialt@ntk.umu.se

070 - 606 62 79 utbildning@ntk.umu.se

070 - 606 62 80 arbetsmarknad@ntk.umu.se

070 - 606 62 78 070 - 606 62 94 kommunikation@ntk.umu.se origo@ntk.umu.se

Christian Öberg Studerandeledamot

Johannes Virenfeldt Studerandeledamot

Fredrik Gabrielsson Kårhuschef

Marit Olsson Projektledare Uniaden 070 - 606 62 93 projektledare@uniaden.com

070 - 606 62 76 070 - 606 62 76 christian.oberg@ntk.umu.se johannes.virenfeldt@ntk.umu.se

www.ntk.umu.se

24

VERTEX 3:  2015


ÖPPET FORUM:

Fler lärarledda timmar och mer arbetsplatsförlagd undervisning och praktik är betydligt viktigare än misslyckade satsningar på krogimperier, skriver Lars-Erik Utberg i Arbetarpartiets studentfackliga alternativ.

Spalter till ditt förfogande. Mejla till forum@vertex.nu

”UMEÅ STUDENTKÅR MÅSTE TA TAG I DESSA FRÅGOR” Umeå studentkår måste hitta tillbaka till de studentfackliga frågorna. De senaste åren har kårens verksamhet kantats av skandaler: försök att stjäla medlemmar från övriga kårer vid Umeå universitet, valfusk i samband med kårval och kårhus som gått i konkurs med hundratusentals kronor i förluster. Arbetarpartiet anser att det är dags för kåren att återvinna sin trovärdighet genom att åter hitta tillbaka till de studentfackliga frågorna. Och det saknas inte frågor för studentkåren att ta tag i. RESURSERNA TILL grundutbildningen har urholkats sedan 1990-talet. Studenterna har blivit fler, men anslagen har inte ökat i samma takt. Antalet lärarledda timmar på svenska utbildningar är oroväckande lågt. Idag får nästan hälften av alla heltidsstudenter (48 procent) mindre än nio timmars lärarledd tid i veckan (tco 2013). Bristen på lärarledd tid är

värst inom humaniora och samhällsvetenskap – tätt följt av ekonomi-, jurist- och lärarutbildningarna. Detta är just de utbildningar som Umeå studentkårs medlemmar studerar vid. Av 22 jämförda länder i undersökningen Eurostudent (2009) hamnade Sverige på sista plats när det gäller mängden lärarledd tid. DESSUTOM HAR ANTALET studenter per lärare har ökat. 1994 gick det 21 studenter per lärare. Tio år senare hade det ökat till 27 studenter per lärare. Ju fler studenter en lärare har ansvar för, desto mindre tid finns det till att hjälpa varje enskild student (Källa: tco 2010). tco kräver att alla studenter ska ha rätt till minst 15 timmar lärarledd tid i veckan. Arbetarpartiet anser att Umeå studentkår också bör driva detta krav. Fler lärarledda timmar skulle bland annat gynna studenter som saknar studievana. En sådan

satsning kräver dock ökade resurser till grundutbildningen. Dessutom krävs mer arbetsplatsförlagd undervisning och praktik. Inom många utbildningar finns en bristfällig kontakt med det framtida yrkets verklighet. Stärkta kontakter skulle ge ökad kvalitet. tag i dessa frågor istället för att slösa hundratusentals kronor av medlem-

marnas pengar på misslyckade krogimperier. Dels för att det är viktiga frågor för kårens medlemmar, dels för att det skulle innebära att fler studenter skulle se värdet med ett kårmedlemskap. Vi vill samarbeta med alla som vill dra kåren i denna riktning – organisationer såväl som individer.

UMEÅ STUDENTKÅR MÅSTE ta

LARS-ERIK UTBERG

Arbetarpartiets studentfackliga alternativ

ERBJUDANDE! Loppet

som räddar liv

27 maj 2015 Gå, jogga eller spring Information och anmälan: www.blodomloppet.se

Rabatt 5:-

i vår salladsbar mot uppvisande av kupong. Gäller t o m 2015-04-12.

HUVUDSPONSOR:

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 9–22 och finns på Facebook

VERTEX 3: 2015

25


DET HÄNDER PÅ CAMPUS:

PÅ G KOMMANDE MÅNAD:

LÄR DIG MER OM DIGITAL KONST n Museiintendent Cecilia Andersson berättar om digital konst i anslutning till Rafael Lozano-Hemmers utställning A Draft of Shadows. På Bildmuseet den 24 mars kl 18.30–20.00.

ÖPPEN FÖRELÄSNING OM MELLANÖSTERN n Institutionen för idé- och samhällsstudier bjuder den 1 april in till en öppen föreläsning med Leif Stenberg, professor i Islamologi vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet. Stenberg kommer att tala på temat ”Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden”. Fri entré, alla är välkomna! Kl. 19.00–21.00 i Humanisthuset, HD108.

Deltagare uppmanas ta med eget material som de är redo att utveckla vidare WORKSHOP OM POSTERS DEN 21 APRIL

ATT PRESENTERA SIN FORSKNING PÅ POSTER n Vad ska man tänka på när man använder sig av en poster för att presentera sin forskning? HUMlab har bjudit in en bred grupp av medarbetare (en konstnär, en kommunikatör, forskare, en speldesigner, en IKT-coach m.fl.) som kan ge dig feedback på din poster ur en rad olika perspektiv. Det diskuteras också hur man kan arbeta med teknik, layout och innehåll. Deltagare uppmanas ta med eget material och idéer som de är redo att diskutera och utveckla vidare. För att anmäla dig till kursen, gå till www.humlab.umu.se/ kortkurser. Kursens hålls i Humlab – under Universitetsbiblioteket (UB), den 21 april kl. 13.00–21.00.

UPF tar politiken på allvar – Det är inte så att vi sitter uppe till ett på natten och pratar politik, men vi tar det på allvar. Vi är seriösa, men inte pretentiösa. Det säger Filippa Cederholm, ordförande för 20-årsjubilerande Utrikespolitiska föreningen. Utrikespolitiska föreningen i Umeå (upf) firar i år 20 år. Nuvarande ordföranden Filippa Cederholm började gå på upf:s föreläsningar redan för tre-fyra år sedan och har de senaste åren varit involverad i styrelsen. Hon säger att föreningen är välkänd hos vissa, men inte hos andra. – I år har vi en något bredare styrelse så vi hoppas kunna nå ut till fler. Till exempel anordnade vi en föreläsning om energi tillsammans med ntk, vilket blev en succé. Politik är ett så pass vitt begrepp att man kan hitta något för de flesta. Vi hoppas på fler sådana samarbeten. Närmast på schemat står en föreläsning om klimatets påverkan på folkhälsan den 30 mars kl. 15.00 i Hörsal E i Humanisthuset. Som vanligt är det gratis inträde. sig i första hand till studenter, men är även öppen för allmänheten. I dagsläget finns drygt 180 medlemmar. Filippa Cederholm säger att det bästa sättet att gå med i föreningen är att komma på ett arrangemang och där fånga upp någon av de rådande medlemmarna. – Man kan vara medlem för att kunna gå på arrangemangen, men vill man engagera sig ytterliga så finns det flera kommittéer man kan engagera sig i. Det är svårt att säga hur mycket tid vi lägger ner, men någonstans mellan 15–20 timmar i veckan för personerna i styrelsen blir det. Det finns

FÖRENINGEN VÄNDER

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arbetsterapeutexamen: Evelina Lundqvist Jansson, Umeå. Civilingenjörsexamen: Johan Fransson, Umeå; Thomas Nordlander, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Laura Victoria Ruiz Diaz, Bogota; Alejandra Rivera-Vargas; Amma Serwah Boateng. Ekonomie masterexamen: Ahmed Hassan, Spånga. Filosofie kandidatexamen: Annika Åberg, Själevad; Caroline Sävinger, Gråbo; David Axelsson, Hägersten; Johan Fahlman, Umeå; Ingrid Stoor, Röbäck. Filosofie magisterexamen: Lena Bäckaräng, Sundsvall; Jenny Alkberg, Gammelstad; Liselotte Vesterlund, Stockholm; Anna Karlberg, Boden; Karin

26

Namn: Thomas Nordlander. Ålder: 26 år. Aktuell: Har nyligen tagit civilingenjörs­ examen. Gör nu: Jobbar på Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå.

Filippa Cederholm. Ordförande för Utrikespolitiska föreningen, som styr upp många arrangemang varje år. däremot ingen förväntning att de i kommittéerna ska göra detsamma. PÅ FRÅGAN OM huruvida medlemmarnas ideologiska tillhörighet spelar roll svarar Filippa Cederholm att det är fritt fram för alla som delar demokratiska värderingar. upf ska vara neutrala inför de ämnen som behandlas och inför arrangemangen meddelas att upf inte nödvändigtvis förespråkar de åsikter som föreläsaren uttrycker. – Vi ska vara opartiska, men programkommitéen har möjlighet att välja vilka som ska komma. Vi behöver heller inte bjuda in en nynazist om vi ska behandla nazismen.

Vilka arrangemang har dragit mest folk?

– Det är två stycken, Gudrun Schyman och journalisterna Martin Schibbye och Martin Persson. Vem är drömbokningen?

– Oj vad svårt! Men det vore coolt att få hit Carl Bildt, med en bra modera-

Ekholm, Kungsbacka; Kristina Lundmark, Skellefteå; Marie Fältstam, Sörberge; Åsa Lidström, Arvidsjaur. Filosofie masterexamen: Jenny Alkberg, Gammelstad; Anna Karlberg, Boden; Åsa Löf, Robertsfors; Kristina Lundmark, Skellefteå. Högskoleexamen: Christian Teiffel, Skarpnäck; Annika Lindström, Sigtuna; Alexandra Malén, Bro; Fredrik Karlsson, Östersund. Juristexamen: Josefin Jönsson, Boden; Klara Granström, Bromma; Elvis Hajdarevic, Malmö; Måns Pedersen, Umeå. Konstnärlig kandidatexamen: Carl Elgenstierna, Stockholm; Carin Thorstensson, Stockholm. Konstnärlig masterexamen: Harry Clayton Cook, Johanneshov.

MÅNADENS FÖRENING: UTRIKESPOLITISKA FÖRENINGEN Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som i år firar 20 år. Föreningen vänder sig i första hand till studenter, men är även öppen för allmänheten. Syftet med verksamheten är att öka medvetenheten om och främja debatten kring internationella frågor genom att ordna föredrag med utrikespolitisk prägel, men även seminarier, debatter, filmkvällar, studieresor och sociala aktiviteter som knyter an till dessa teman. Läs mer: http://upfu.org/

tor som kunde sätta honom på plats. Förutom att 2015 innebär ett jubileum så kommer året också att bjuda på ett stort projekt vid namn Whole Earth?. Det är en fortsättning på projektet Hard Rain som kunde ses i Umeå 2012 i form av en fotoutställning. – Det kretsar kring hållbarhet och vi kommer som en upptrappning inför detta erbjuda en föreläsning i månaden fram till den 18 september när Whole Earth? börjar. Detta som ett sätt att sprida kunskap om hållbar utveckling och om det stora eventet. Det är ett samarbete med bland annat Umeå universitet och Umeå kommun där vår roll är lite allt möjligt, men framför allt att samordna mellan de aktiva studenterna och projektledare Ingvar Rönnbäck. Projektet kommer drivas på flera olika universitet i flera länder samtidigt. ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Fler bilder på vertex.nu

Logopedexamen: Marie Jansson, Umeå; Ailin Malinova, Handen. Läkarexamen: Emma Jansson, Östersund; Helena Jansson, Skövde; Cecilia Wallén, Umeå; Jacob Hasslow, Umeå. Lärarexamen: Maria Ahlqvist, Sävar; Morgan Östergren, Lycksele; Gustav Blomberg, Enskededalen; Johan Höglander, Örnsköldsvik; Rasmus Nilsson, Umeå; Camilla Johansson, Umeå; Camilla Johansson, Umeå; Andreas Eliasson, Umeå; Andreas Eliasson, Umeå. Naturvetenskaplig kandidatexamen: Julia Pettersson, Umeå; Sophia Sandås, Nyköping; Sofia Svensson, Umeå. Psykologexamen: Signe Rydlöv, Umeå; Sofia Mellerby, Stockholm. Socionomexamen: Caroline Sävinger, Gråbo; Paul Ålund, Timrå; Emelie Runnding,

VERTEX 3:  2015


PORTRÄTTET:

ANNA HENNINGSSON. ÅLDER: 27 år. PLUGGAR: Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, termin 8 av 10, vid Umeå universitet. AKTUELL: Fick den 11 mars utmärkelsen Årets IT-tjej, som delas ut av Microsoft för att premiera talangfulla tjejer som studerar IT med målet att inspirera andra tjejer till en karriär inom IT-branschen. Vinnaren av priset får en mentor på Microsoft, deltar på mässor och evenemang och kommer under sitt år som Årets IT-tjej att vara en förebild för andra tjejer med siktet inställt på ITbranschen.

Anna Henningsson. Blev mycket förvånad när hon gick vidare till topp tre och finalen i Stockholm. Men det var inte slut där...

”Jag börjar förstå att det är på riktigt” – Det känns helt overkligt, som att jag befinner mig i ett drömtillstånd. Det säger en glad Anna Henningsson dagen efter att hon fått Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej. Anna Henningsson har bara ett år kvar av sina studier på civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap i Umeå, en utbildning hon aldrig trott att hon skulle gå. Hon är en av två tjejer i sin klass på ungefär 30 personer. – Hade någon sagt till mig när jag var sjutton att det var här jag skulle vara idag hade jag nog bara skrattat. NU ÄR INTRESSET för it och drivet för att engagera och inspirera andra tjejer så stort att Microsoft under finalen i Stockholm i mars utsåg henne till vinnare i tävlingen Årets IT-tjej, en utmärkelse som i år delades ut för tolfte året i rad. – Det känns helt overkligt, som att jag befinner mig i ett drömtillstånd,

Älta; Lisa Eriksson, Umeå; Moa Åström, Bollstabruk; Amanda Bergström, Umeå; Frida Eriksson, Kvissleby; Evelina Aho, Umeå; Caroline Forsberg, Kalix; Rada Sjumekova, Umeå; Sara Söderström, Umeå; Sofie Sandberg, Umeå; Jennifer Sjöblom, Umeå; Helen Jakobsson, Kalix. Specialistsjuksköterskeexamen: Malin Stenberg, Skellefteå; Niklas Ivarsson, Holmsund; Johan Ekström, Matfors; Terese Lundholm, Boden; Martin Lindqvist, Sidensjö; Dennis Mollwing, Umeå; Elin Hedman, Öjebyn; Cecilia Åhlin, Norsjö; Rebecka Beyron, Gällivare; Joakim Galfvensjö, Umeå; Malena Stenfjell, Kiruna. Specialpedagogexamen: Ylva Fredriksson, Umeå; Åsa Lidberg Vallström, Piteå; Lena Bäckaräng, Sundsvall; Helen Lycksell, Ursviken; Ulrika Brodin, Boden; Jenny

VERTEX 3: 2015

säger en mycket glad Anna Henningsson till Vertex dagen efter att hon fått utmärkelsen. utbildningen vid Umeå universitet kunde hon uppleva en känsla av att inte riktigt höra hemma, att datasalen inte var hennes territorium – en känsla hon menar kom inifrån. – Killarna i klassen har aldrig särbehandlat mig på grund av att jag är tjej. Känslan av att till en början inte höra hemma där kom bara från mig själv och samhället, förklarar hon. Just den känslan vill Anna vara med och ändra på. Hon vill visa andra tjejer att it-världen är en plats för dem också. I sitt arbete för detta har Anna bland annat hållit föreläsningen ”Hon som var dålig på matte” och extrajobbar i en spelbutik där hon kan inspirera både tjejer och killar. Det var med den bakgrunden hon

NÄR HON BÖRJADE

Alkberg, Gammelstad; Johan Edin, Umeå; Anna Karlberg, Boden; Eva Nilsson Lygdman, Holmsund; Åsa Löf, Robertsfors; Sofia Lundberg, Norrfjärden; Sofia Falk, Romelanda; Karin Ekholm, Kungsbacka; Kristina Lundmark, Skellefteå; Marie Fältstam, Sörberge. Teknologie licentiatexamen: Erica Lindström, Malmö. Teknologie doktorsexamen: Daniel Ortiz Morales, Umeå. Yrkeslärarexamen: Dan Zackrisson, Bergsjö; Dusanka Catak, Boden; Carina Holmberg, Umeå; Anders Dahlgren, Hudiksvall; Åsa Sjöstedt, Skellefteå; Krister Andersson, Piteå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

av en bekant blev nominerad till tävlingen i början av året. HON GICK VIDARE till topp tio, men blev sedan sjuk och var tvungen att genomföra sin personliga intervju via nätet. Efter det hade hon små förhoppningar om att gå vidare – och blev därför oerhört förvånad då hon gick vidare till topp tre och final. Före finalen sa Anna till Vertex att vinna inte var det viktigaste för henne, utan att hon skulle fortsätta driva sina hjärtefrågor oavsett och det är tydligt att hon är en tjej som brinner helhjärtat för det hon jobbar för.

hörs det på Anna att hon är glad, men att hon har svårt att sätta ord på glädjen. Precis som tidigare påpekar hon att hon inte är ensam om detta, utan att hon bara blivit ett ansikte utåt för många kvinnor med ett stort driv i branschen.

DAGEN EFTER FINALEN

Hon är även glad för att priset gick till någon utanför Stockholm. – Det visar ju också att engagemanget finns överallt i Sverige och jag tycker det är bra av Microsoft att uppmärksamma det. DEN NÄRMASTE TIDEN kommer att vara ganska lugn. När det här numret utkommer har hon landat i Umeå och återgått till skolarbetet. Microsoft tycker också att hon måste landa i det hela. Sedan väntar ett år fullt av spännande och utvecklande tillställningar för Anna, men först finns det några saker som måste göras. – I helgen ska jag fira med mina nära och kära. Sen fick jag ett jättefint diplom som jag måste sätta upp, berättar hon. När jag försöker planera var det ska sitta börjar jag förstå att det här är på riktigt, tillägger hon och skrattar. LOUISE GUSTAVSSON FOTO: CHRISTIAN GUSTAVSSON

VERTEX FÖR 2 ÅR SEDAN: 3: 2013

LU A R Y T TA R K

BBEN

: [SIDAN 10]

PEN” ”HAVREMOP iVSEL SPRidER TR

AKADEMISK

intressen, studier och andra en en del tid från tycker Linnea Ridningen tar klart värt det, tillbaka gör det i Umeå. men allt man får ska ryttarklubben är med i Akademi Lindelöf, som

NYHETER

MAGNUS F. BERGSTRÖ

M, S. 16:

Den verkliga skräcken återfinns r i berättelse för mig istället […] för att de som förfärar bästa vän provocerar min tankar. – mina egna och värsta fiende

[SIDAN 6]:

dROGMiSSBRUK OCH KÅRHUS AL FRÅGOR i KÅRV och avskaffat Fler studieplatser på dagordningen fribelopp också år går till val. när Umeå studentk

PÅ CAMPUS

]: [SIDAN 26

”Vi FÅR iNTE VARA TASKiGA A” MOT VARANdR

styrs lärs ut fel och Forskning som forskningspolitik av ogenomtänkt um. öppet seminari diskuteras på

n Termen ”havremoppe” verkade förr fastetsad hos många, trots att hästar är stora, graciösa djur. Vertex följer med Akademiska ryttarklubben i Umeå, Arkum, för att kolla läget i stallet. Det är full grupp på dagens lektion på Hippologum en bit utanför centrala Umeå. Både studenter och universitetslärare deltar. Och ja, där finns en kille också. Efter uppvärmningen väntar folk på läktaren på att hoppningen ska börja. Bommarna ligger till en början direkt på backen, men så höjs ribban, bildligt och bokstavligt, och ekipagen dundrar förbi för allt vad tygen håller, och hästarna tar rejäla skutt för att komma över. Linnea Lindelöf (bilden) i Arkum säger att ridningen tar en del tid, men att man får väldigt mycket tillbaka.

27


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Vertex nr 3 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 3 2015  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement