Page 1

2: 2016 STUDENTTIDNINGEN

JENNY PIRA, SIDAN 25:

Bollhavet av banan­lådor, uttjänade stekpannor och komplexa avtalsvillkor – det ingår i studentpaketet helt enkel...

TRÄNING SOM VINNER I LÄNGDEN [SIDAN 16]:

ETT KÄNSLIGT ÄMNE [SID 9]:

THE PORTRAIT

SKÖNARE VINTER I SKIDSPÅRET

ENSAMHETEN FINNS ÄVEN MITT PÅ CAMPUS

”WE SEND PEOPLE OUTSIDE THEIR COMFORT ZONE”

– Längdskidåkning är världens bästa och mest skonsamma träning, säger umeåstudenten Lukas Johansson, som tar tillvara varje tillfälle under vintern att dra ut i spåret.

Premiär för teaterföreställning som bygger på verkliga berättelser om ensamhetskänslor i Umeå.

Melanie García Martínez, president of AIESEC Umeå, wants to help student to develop as persons.

[ PA G E 3 1 ] :


FÖRST PÅ VERTEX.NU

KRÖNIKA: VENDELA WIKSTRÖM OM EN FÖRELÄSNING PÅ VÄG MOT MÅLET:

ATTACKBAJS SKA INTE FÅ HINDRA Många skratt ekar mellan Aula Nordicas väggar när de omkring 800 åskådarna får smaka på komikern och Vendela Wikström. Läser till journalist i Umeå.

programledaren Kodjo Akolors livsfilosofi, vilket

FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

inleder årets upplaga av Uniaden […] HAN BERÄTTAR om

ett avgörande

ögonblick i resan till att bli komiker. Inför sitt första stå-upp-framträdande var han så utom sig av nervositet att han drabbades av något han kallar ”attackbajs”. Han

Framåt marsch. Kårordförandena i de tre studentkårerna vid Umeå universitet (längst fram i klungan) på väg över campus för att lämna in sina kårstatusansökningar.

beskriver det som en värre grad av

En symbolisk promenad för studentinflytandet

toalettbesök orsakat av nervositet. Men han berättar också hur bra det kändes efter framträdandet, hur glad han var att han vågade, och att

hållbarhetschefer och utöka sitt nätverk med professionella kontakter. 30 studenter från Umeå universitet får möjligheten att besöka fyra olika företag i programmet under våren. – Det kommer att bli ett härligt gäng och intressanta tillställningar, säger Sandra Wennesjö. Läs mer på vertex.nu

n  Det varmare klimatet påverkar inte bara Arktis utan även andra delar av världen som Nordamerika och Sverige. Under en vetenskapslunch i Umeå berättade klimatforskaren Jan Karlsson om konsekvenserna. Den globala uppvärmningen skapar tydliga förändringar i Arktis, dessutom värms Arktis upp dubbelt så snabbt som resten av världen under samma tidsperioder. – Detta är något som kommer att skapa ännu starkare förändringar i framtiden, säger Karlsson. Vad som händer i Arktis när isen smälter är att solljuset som tidigare reflekterades på snö och is istället lyser rakt ner i havet och på så sätt värmer upp jorden. Läs mer på vertex.nu

[publicerat 4 februari 2016]

[publicerat 5 februari 2016]

LÄS MER PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS/

det var värt slitet. VI STUDENTER har

redan tagit det

första viktiga steget. Vi har kastat oss ut i studielivet, tampas med tentor, uppsatser och höga prestationskrav för att efter examen påbörja våra yrkeskarriärer och nå våra drömmar. Men vägen till målet är aldrig spikrak, och det är ett av Kodjo Akolors viktigaste budskap. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/KRONIKOR

30 STUDENTER n Civilekonomstudenterna Sandra Wennesjö och Rahel Jonsson Brajim driver ett interaktivt hållbarhetsprojekt som studenter i Umeå kan delta i. Sustainergies Academy är ett program baserat på caseworkshops där studenterna tillsammans med företag och organisationer får lära sig vad hållbarhetsarbete innebär i praktiken, träffa

PANELEN : ÄR DU MEDLEM I NÅGON AV UMEÅS STUDENTKÅRER?

Alexander Björk, studerar fysik: – Nej, jag läser ju inte ett program utan fristående kurser. Jag tror man vinner mer på det om man studerar på ett program.

2

SVÅRA KONSEKVENSER NÄR ISARNA SMÄLTER

Josefin Andersson, programmet för medie- och kommunikationsvetenskap: – Jag är inte med ännu, men jag har tänkt gå med. Jag tycker det verkar kul med till exempel temakvällarna som anordnas.

TEXT & FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

Axel Harrysson, ämneslärarprogrammet: – Ja, jag gick med när jag började plugga, sedan när jag var med på första mötet så var det jätteroligt. Man får delta i roliga aktiviteter och kommer in i stan.

VERTEX 2:  2016


2: 2016

När tiden har gått blir det felaktiga helt rätt Att vara eller inte vara. Medlem i en studentkår, alltså. Det är nuförtiden en högst levande (om än kanske inte existentiell) fråga för studenter. Annat var det förr. Då var man tvungen att gå med i kåren vare sig man ville eller inte. Det så kallade kårobligatoriet väckte under decennier ont blod främst bland borgerliga debattörer (läs: liberaler och moderater) som menade att det är väl själva f–n att staten ska tvinga stackars oskyldiga studenter att gå med i gäng de inte vill vara med i! Och tvingas betala för det! Individens frihet kränktes av kollektivanslutandets kommunism och så vidare. 2010 upphörde debatten i och med kårobligatoriets avskaffande. Intressant är att obligatoriet sedan dess återuppväcks på platser där åtminstone jag aldrig hade kunnat ana en sådan utveckling. Privata lärosäten skulle man ju kunna tro styrs av liberala och individfokuserade värderingar, men där råder nu på sina håll ett nytt kårobligatorium. Hur går det ihop? Kanske handlar det om cirkulär utvecklingsgång? När värden för­ skjutits tillräckligt länge har meningsmotståndarna forfarande helt fel. Fast man har övertagit varandras åsikter. I detta nummer tittar vi närmare på allt från kåranslut­ ningsgrad och heminredning till ensamhet och längdskid­ åkning. Mixen hade kunnat kryddas av ytterligare ett intressant – och högst inflammerat – ämne, men där satte sjukdomar på redaktionen tillfälligt stopp. Vi återkommer i frågan. Förresten, missa inte långköraren på vertex.nu: Vinterns virus anfaller. Ständigt aktuell i vintertid. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n ROBOCOPRAH! Konceptet bakom Kalle Mattssons virala succé är enkelt: två namn och porträtt smälts samman till ett, och en helt ny figur skapas. Skön poesi uppstår i form av karaktärer som Yoko Bono, Gorbatjorven och Leonardo Davicii. Boken beskrivs av förlaget som ”den perfekta presentboken” – och Vertex bjussar på ett ex. Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intressera­ de kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Hanna Palm, tel 090-711 514 hanna.palm@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 2:  2016

9: ENSAMHETEN FINNS HOS ALLA. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. VARANNAN NOBBAR KÅREN. Totalt sett är ungefär varannan student vid Umeå universitet medlem i någon av de tre studentkårna.

10. HEMMA HOS: JENNIFER. Vertex hälsar på hemma hos Jennifer Söderlund i tvåan på Tomtebo, ny och fin utanpå och klart gammaldags inuti.

7. HJÄLMEN RÄDDADE KARRIÄREN. Forskaren Judith Felten kraschade rejält med cykeln. Hjälmen sprack och knycklades ihop. Huvudet klarade sig.

22. TEMPERATURSKILLNAD: 36° C. Vår- och höstterminerna börjar på ungefär samma sätt, men är ändå helt olika. Vertex har fotat samma platser på campus i augusti och januari.

9. ENSAMHETEN FINNS HOS ALLA. Att tillbringa lördagskvällen ensam kan kännas som ett misslyckande. En ny teaterföreställning lyfter på ensamhets­ locket och öppnar för samtal.

31.  ”WE MAKE A DIFFERENCE”. Melanie García Martínez is the president of AIESEC in Umeå, a part of the world’s largest student organization.

REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl OMSLAGSFOTO: Greta Hansson Vikström TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära Kafé Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2016 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 29 mars MANUSSTOPP: 14 mars

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Linnéa Forssell (foto) Hanna Kalla (text & foto) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Jenny Pira (text) Mats Pääkkölä (text, vertex.nu) Greta Hansson Vikström (text & foto) Vendela Wikström (text & foto)

LINNÉA FORSSELL är en högt skrattande person på 22 jordsnurr som med kameran i hand ständigt jagar det perfekta ljuset. När hon inte pluggar medie-och kommunikationsvetenskap blir hon pirrig i kroppen av att köpa nya böcker. Ser även för mycket serier.

3


t e k r e v k fi a r T å p e e in Tra

Vill du utveckla ett samhälle där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt?

Ansök senast den

28 feb

Vi söker nu ett flertal traineer som utredare, trafikanalytiker, tekniska specialister, projektingenjörer, markförhandlare och kvalificerade inköpare. Läs mer på www.trafikverket.se/trainee

4

VERTEX 2:  2016


80 70 60 50 40 30 20 10 0 %

NYHETSTIPS:

n ANSLUTNINGSGRADEN: Anslutningsgraden visar (i procent) hur många av det totala antalet studenter vid universitetets olika fakulteter som väljer att bli medlem i den studentkår som representerar studenterna vid dessa fakulteter.

70

60

090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

50

2015

2014

2013

2015

2014

2013

2015

2014

30

2013

40

20

10

UMS: UMEÅ MEDICINSKA STUDENTKÅR

NTK: UMEÅ NATURVETAR& TEKNOLOGKÅR

US: UMEÅ STUDENTKÅR

Varannan umeåstudent nobbar kårmedlemsskap

Två av de tre studentkårerna vid Umeå universitet har färre än hälften av de ”möjliga” studenterna som kårmedlemmar. Men alla tre kårerna ligger fortfarande, med klar marginal, över riksgenomsnittet vad gäller så kallad anslutningsgrad, enligt en enkätundersökning. Vertex begärde i december ut studentkårernas medlemsantal och anslutningsgrad mellan åren 2013–2015. Anslutningsgraden anger hur många av det totala antalet studenter som valt att bli medlem i den studentkår som representerar studenterna vid fakulteten eller fakulteterna i fråga. Totalt sett visar siffrorna att ungefär hälften av umeåstudenterna väljer att bli medlemmar i en studentkår. studentkår, ums, är en av få kårer i Sverige som kan stoltsera med att representera mer än hälften av sina studenter, då de förra året hade en anslutningsgrad på 63 procent. – Jag tror det är många faktorer inblandade, säger Alexander Siotis, ordförande för ums. Dels är vi en slimmad organisation med bara två heltidsarvoderade och kan därför ha låga medlemsavgifter, dels har vi även Kårhuset villan som är med hela vägen från inskrivningen och genom hela studietiden. Jag tror många känner att Kårhuset villan är som ett hem under studietiden.

UMEÅ MEDICINSKA

enkätundersökning som Sveriges förenade studentkårer gjorde i slutet av förra året visar att ums är i ett exklusivt sällskap. Endast tre av de 22 svarande studentkårerna angav en an-

DEN

VERTEX 2: 2016

slutningsgrad på 50 procent eller mer. Genomsnittet bland de svarande låg på endast 29 procent. Ser man på Umeås kårer ligger alla tre över genomsnittet av de svarande i enkätundersökningen. Umeå Naturvetar- och teknologkårs ordförande Olov Tingström säger att de studenter som pluggade vid tiden för obligatoriets avskaffande är borta idag. – Jag tror därför att det planats ut och att vi inte kommer att se någon ytterligare nedgång. Nu gäller det att anpassa sig till det. studentkårerna var det Umeå studentkår som förra året hade lägst anslutningsgrad: 35 procent. Ordförande Nils Persson säger att de självklart inte är nöjda, även om det utifrån förutsättningarna får anses som godkänt. – Därför arbetar vi också med att så gott vi kan nå ut med information om vad kårerna gör. Självklart erbjuder vi olika typer av förmåner för studenter också, men det är inget vi kan bygga verksamheten på. Det måste finnas ett genuint engagemang. Problemet är att vi inte har obegränsat med tid att lägga på just informationsbiten. Det studentfackliga arbetet kommer alltid först.

Alexander Siotis. UMS-ordförande.

BLAND DE TRE

43 och 44 procents anslutningsgrad under de senaste tre

NTK HAR MELLAN

Nils Persson. US-ordförande.

Han säger även att det är viktigt att få upp anslutningsgraden så mycket som möjligt för att vara starkare som organisation. Men huruvida det finns en undre smärtgräns där kårerna inte längre kan sägas representera studenterna som grupp är han tveksam till. – Det finns säkert en, men problemet är att man inte kan säga var den ligger. Men idag har vi studenter som frivilligt gått med eftersom de tycker vi gör ett bra jobb, istället för att tvingas vara med som det var förr. Att ha studenter som är missnöjda med att tvingas betala avgift är ett problem i sig. 30 juni 2010 tvingade det så kallade kårobligatoriet studenterna att vara betalande medlemmar i en studentkår;. Sedan kårobligatoriets avskaffande har kårerna vid de statliga lärosätena tvingats se sitt medlemsantal sjunka drastiskt. Men detta gäller inte de privata universiteten och högskolorna runt om i landet. Bland annat har Chalmers och Jönköpings universitet valt att ha kvar sina obligatoriska medlemsavgifter. Nils Persson tror inte att ett återinförande av kårobligatoriet vid de statliga lärosätena vore rätt väg att gå. –  Verksamheten måste bygga på engagemang och inte piskor eller morötter. Att gå med i kåren är en solidarisk handling och inget vi kan tvinga folk till, då frivilligheten är en förutsättning för engagemanget.

FRAM TILL DEN

ALEXANDER SIOTIS ser däremot fördelar med ett kårobligatorium då det kan bli problematiskt vid samarbeten och förhandlingar med Umeå universitet, när de samtidigt är de som ger kårerna pengar. – Universitetet ger pengar och är de som godkänner ens ansökan om kårstatus. Så jag tycker, och detta är helt min personliga åsikt, att det vore en bra idé. Kåren gör ett så pass viktigt arbete, främst i utbildningsbevakningen, och vi är med och utvecklar Umeå universitet. Kårerna ska dock fortfarande känna pressen att erbjuda så låga avgifter som möjligt och erbjuda en bra utbildningsbevakning och ett bra utbud av studiesociala aktiviteter.

säger att det å ena sidan är ekonomiskt svårare efter obligatoriets avskaffande, men att det finns en uppsida. – Fördelen är att man måste göra ett så bra jobb som möjligt för att visa studenterna att det lönar sig att vara medlem.

OLOV TINGSTRÖM

Olov Tingström. NTK-ordförande. åren. Olov Tingström säger att de hela tiden arbetar för att göra mer och för att erbjuda så hög service som möjligt,

TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

5


Vila Växa Vara

En temavecka om studentliv och alkoholkultur 29 februari - 4 mars på Campus Umeå

Reflekterar du kring din egen och studentlivets relation till alkohol? Kan alkoholfria alternativ få en lika självklar plats på festen som de med alkohol? Årets temavecka utmanar normer och attityder kring alkoholkultur. Testa bartenderns bästa alkoholfria drinkar, prova på meditation och lyssna på föreläsningar om stresshantering, sömnvanor och andra faktorer som bidrar till ett alkoholsmart studentliv.

Hyresgästföreningen och studentkårerna vid Umeå universitet har samlat ledande politiker och organisationer för att få besked. Deltar gör bland andra bostads- och stadsutvecklingsminister

MEHMET KAPLAN

Klockan 11-14 under hela veckan kan du träffa Studenthälsan, Kyrkan på Campus och studentkårerna. Då finns vi i olika hus på campus och berättar om det utbud av stöd som finns för dig som är student. På fredagskvällen ordnar studentkårerna en temasittning och alkoholfri pub på kårhuset Villan. Det aktuella programmet för veckan hittar du på www.student.umu.se/studenthalsan/vila-vaxa-vara

Måndagen den 7 mars kl 15.15 Hörsal G, Humanisthuset, Umeå universitet

Arrangörer: Umeå naturvetar- och teknologkår, Umeå medicinska studentkår, Umeå studentkår, Skogshögskolans studentkår, Studenthälsan (Studentcentrum), Kyrkan på Campus

Ute i sista minuten? Närmar sig deadline?

Uppesittarkväll på UB – sitt kvar, bli klar! Var?

Learning Space, universitetsbiblioteket

När?

3 mars, 14.00–20.00

Hur?

Ingen anmälan krävs. Bara kom!

Frågor?

studieverkstad@umu.se

Vi bjuder på enkelt fika så långt det räcker. Hoppas vi ses!

Universitetsbiblioteket Studieverkstaden

6

Nu har du chansen att » » » » »

Komma i gång med det du skjutit upp Jobba en kväll i trevlig miljö med andra Bli färdig med din uppgift Få tips och inspiration i studierna Vässa dina kompetenser

Du kan fråga oss om » » » » »

Akademiskt skrivande Referenser Informationssökning Studieteknik Muntliga presentationer

VERTEX 2:  2016


Judith Felten. Kraschade ordentligt med cykeln i höstas. Forskarkarriären kunde ha tagit slut – om hon inte haft en cykelhjälm på huvudet.

”Jag hann bara tänka: herregud, hoppas det går bra” – Huvudet klarade sig tack vare hjälmen. För forskaren Judith Felten blev cykelolyckan inte den katastrof den hade kunnat bli. Nu jobbar studentkårerna i Umeå för att alla studenter ska erbjudas en cykelhjälm. Det var när Judith Felten, till vardags forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, skulle cykla till Ålidhem en söndag i oktober som olyckan var framme. Då hon bor på Umedalen tänkte hon, precis som hon brukar när hon åker till universitetet, cykla längs strandpromenaden. I slutet av backen vid Backenkyrkan, där vägen svänger och asfalten övergår till grus, kände hon att något inte stämde. – Jag tycker om att cykla snabbt och det gick nog 30-35 kilometer i timmen. Just den här dagen hade jag ungefär åtta kilo packning i en cykelväska på ena sidan. I svängen känner jag att det börjar svaja och sen försvinner cykeln under mig. Jag hann bara tänka, herregud, hoppas det går bra. Sen landade jag på rumpan, slog armen och sedan huvudet. JUDITH SÄGER ATT HON uppskattar hjälpen hon fick från de två kvinnor som såg fallet och som stannade för att försäkra sig att det hade gått bra. – De frågade hur det var med mig, om jag visste vart jag var och vart jag var på väg. Det är viktigt att man hjälper varandra, och jag var nog i en liten chock då, så det är jag väldigt tacksam för. Efter fallet kunde Judith i alla fall

VERTEX 2: 2016

promenera hem. Väl hemma tyckte hon att hon borde åka till sjukhuset för att kolla upp skadorna. Och det var när hon satt på bussen som hon först kände av värken i huvudet. – Det var armen som gjorde ondast. Den var uppskrapad och det satt fast grus i armen. Det blev infekterat och under en månads tid fick jag åka till min vårdcentral varannan dag för att lägga om förbandet. Sen hade jag ett litet men djupt sår på benet. NÄR JUDITH I EFTERHAND tittade närmare på hjälmen såg hon att den såväl spruckit som blivit intryckt på sina ställen. Det var 2007, under sin doktorandtjänst i Frankrike, som hon började använda cykelhjälm. –  Cyklisterna får dela vägen med bussarna och det finns inte så många cykelvägar. Dessutom är de inte lika vana med att folk cyklar som här så då bestämde jag mig för att skaffa en. I början kändes det lite ovant och varmt, men nu är det tvärtom. Det känns nästan lite naket att inte ha den. I JUDITHS FALL är just huvudet det primära verktyget i arbetslivet. Hon kom till Umeå 2010 för att inleda den svenska delen av sin forskarkarriär som

och frågan är hur det skulle ha gått för henne då. Men då hade jag förstås också cyklat mycket långsammare och försiktigare. När hon ser tillbaka på händelsen inser hon att det hade kunnat sluta ännu värre. – Jag har varit på platsen efteråt och inser att jag hade tur som inte for in i något av de träd som står längs vägen. Cyklar du fortfarande?

Hjälmen. Sprack och knycklades till. Men Judiths huvud klarade sig bra. postdoktor i professor Björn Sundbergs forskargrupp på Umeå Plant Science Center, där hon studerade dragvedsutveckling i asp med olika cellväggs-analysmetoder. Numera är hon anställd som forskare av SLU och forskningen är inriktad mot att upptäcka hur svamp- och rot-cellväggarna förändras när trädrötter och marksvampar bildar symbios. Hon har tidigare i höst fått ekonomiska medel både från Formas och Vetenskapsrådet och blev kort efter olyckan utsedd till Gunnar Öquist Fellow, vilket innebär ytterligare tre miljoner i forskaranslag. – Den största utgiften i mitt forskningsprojekt är löner och jag hoppas kunna anställa en till person för att bygga upp min forskargrupp. Du arbetar med huvudet och fick tre miljoner kort efter olyckan. Tänker du någonsin på hur annorlunda det hade kunnat sluta?

– Nej, faktiskt inte. Bara att jag är glad att jag inte hade min dotter med mig. Hon brukar åka i cykelvagnen

–  Inte så mycket sedan olyckan, men det beror på att jag varit sjukskriven och cyklade inte som vanligt till jobbet då, och att det varit väldigt halkigt. Men jag har nog cyklat förbi samma ställe två gånger sedan dess och körde betydligt långsammare. Dum fråga kanske men, använder du fortfarande hjälm?

– Ja. Det var Västerbottens läns landsting och projektet Hälsa 2020 som sponsrade mig med en ny hjälm när de hörde om min olycka. Kenneth Gruffman från landstinget hjälpte mig även att ställa in den nya hjälmen. Jag inser att min gamla, trasiga hjälm inte var helt perfekt inställd, men den satt i alla fall rakt. Jag ser många som har hjälmen hängande långt bak och hade jag haft den så hade jag nog slagit mig värre. välkänd eldsjäl för ökad cykelsäkerhet, hoppas tillsammans med studentkårerna få fler studenter att bära hjälm. Sedan 2013 har Kenneth Gruffman delat ut enkäter till studenter i samband med hjälmutdelningar på campus i Umeå.

JUST KENNETH GRUFFMAN,

* FORTS. PÅ SID. 8:

7


Många års satsningar mot en examen kan vara förlorade i ett enda fall.

* FORTS. FRÅN SID. 7:

Enkätresultatet visar att endast 50 av 270 bar hjälm. –  Med information och utprovning kan man få fler att använda hjälm, säger Kenneth Gruffman. Sen får man se till att universitetet hakar på och att den går att köpa för ett rimligt pris. Från universitetet är det inte pengar som är problemet, utan det är viljan som saknas. står enade i frågan om att i framtiden kunna erbjuda studenterna en studenthjälm. Den hjälm som Kenneth Gruffman delar ut är skapad av Axel Ernsson, alumn från designhögskolan, som gjorde hjälmen som ett examensarbete. Kårerna kommer skriva ett gemensamt brev till Umeå universitet för att skapa samverkan mellan kårer, universitet, kommunen och andra. – Vi ska kontakta vicerektorn och sen ser jag gärna att vi skapar dialog med den nye rektorn som tillträder snart, säger Umeå studentkårs ordförande Nils Persson.

STUDENTKÅRERNA

Hjälmning. Efter olyckan fick Judith Felten en ny cykelhjälm. Hjälmexperten Kenneth Gruffman fixade inställningarna. Umeå medicinska studentkårs ordförande Alexander Siotis säger att man i framtiden bör använda kontaktnätet för att få med fler på tåget. Bland annat nämner han att Studenthälsan vore en potentiell samarbetspartner. – Det här är ett perfekt exempel på samverkan där kårer och kommun samarbetar och om universitetet och landstinget vill vara med så vore det fantastiskt.

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

säger att han, som snart färdigutbildad läkare, har sett hur viktigt det är att skydda huvudet. –  Det kan räcka med en enkel hjärnskakning för att man inte längre ska kunna arbeta, då koncentrationen blir lidande. Då kan många års satsningar mot en högskoleexamen vara förlorade i ett enda fall. Man kan se cykelhjälmen som ett preventivt arbete, precis som vaccinationer, för att skydda studenterna.

ALEXANDER SIOTIS

ANDERS SAMUELSSON

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

Welcome to the Alumni Network

Foto: Andreas Nilsson

for former students of Umeå University

Keep thinking.

Administered by the Communications Office. Want to know more? Contact us at alumni@umu.se

8

Sign up today at www.alumni.umu.se to access the benefits • Stay connected after your studies • Engage with the global alumni chapters • Receive invitations to special events • Subscribe to Think, a magazine for alumni, and the alumni newsletter

VERTEX 2:  2016


Ensamheten finns hos alla – men på olika sätt

Utlandsstudier. Simon Wilhelsson framför universitet i San Diego, där han pluggar i vår. Bilden t.h: Tillsammans med vännen Henrik Bodin från Hudiksvall, inklippta framför utsikt över Pacific Beach i San Diego.

Ensamhetsberättelser. En förhoppning med teaterföreställningen, som har premiär den 26 februari, är att bryta tabun kring ensamhet och öppna för samtal.

”OLIKA SAKER KAN LEDA TILL ENSAMHET I STUDENTVÄRLDEN” Att skapa ett sällskap i ensamheten är förhoppningen när föreställningen Sällskapet har premiär på Ögonblicksteatern. Till grund för idén ligger studenters och andras berättelser om ensamhet i olika former. Föreställningen undersöker ensamheten och vill skapa gemenskap. Den bygger på brev, meddelanden, röstmeddelanden och samtal som samlats in både anonymt och öppet. Johanna Salander är Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare och regissör för Sällskapet. Hon berättar att bland annat studenter i Umeå har delat med sig av sina erfarenheter om ensamhet. – I breven framkommer det att ensamheten är utbredd och finns hos alla, men på olika sätt. Bilden av den ensamme som en kuf bakom stängda persienner är en falsk bild. Ensamhet finns på flera olika sätt. Det är så mycket mer än den allmänna ensamheten det pratas om ibland. Det är dags att prata om ensamheten nu. HON MENAR ATT EN problematik som kan leda till ensamhet just i studentlivet är att vissa kanske inte känner samhörighet med studentlivet och därför blir ensamma. – Jag vet att när jag själv pluggade så var jag inte så intresserad av att delta i studentlivet och jag var glad att jag hade teatern på sidan av. För där hittade jag likasinnade-

djur ensamma en längre stund”, heter det, ”men samma sak gäller tydligen inte för “INGEN HADE LÄMNAT

VERTEX 2: 2016

människor, de kan bli lämnade ensamma väldigt länge.” Johanna Salander vill lyfta problemet kring ett individualiserat samhälle där människor inte tar ansvar för varandra. – Vi är så upptagna av oss själva. Tänk om vi skulle rikta uppmärksamheten mot någon annan som kanske kan vara ensam, förklarar Salander. Förhoppningen med föreställningen är att bryta tabun kring ensamhet och öppna samtalet kring ensamhet. – Vi vill skapa ett sällskap i ensamheten i motstridigheten i det. vid Umeå universitet jobbar kuratorn Margareta Hultman. Hon förklarar att det kan vara olika saker som leder till ensamhet i studentvärlden. En kan vara om man läser fristående kurs istället för ett program. En annan aspekt kan vara alkoholkulturen. – Om man som student väljer att inte dricka alkohol eller dricker mindre alkohol än de andra kan det vara en sak som leder till att man blir utanför, förklarar Hultman.

PÅ STUDENTHÄLSAN

Studenthälsan samarbetar med kårerna vid mottagningstider för att motverka just utanförskap som kan vara en orsak till att studenter känner sig ensamma. HON BERÄTTAR ATT

Regissör. Johanna Salander.

Kyrkan på campus. Susanne Dahl och Åsa Norin.

Att ge “den rätta lösningen” på hur en kan ta sig ur ensamhet är svårt, tycker Hultman. – Ett sätt kan vara att försöka våga närma sig någon man kan anförtro sig åt. Att dela sin ensamhet med någon leder till att man inte längre blir lika ensam. kan tänka på för att motverka andras ensamhet är att bjuda alla till klassfesten, bjuda medmänniskor på blickar, småprata om triviala saker som till exempel vädret och att vara inkluderande. En viktig aspekt enligt Margareta Hultman är att vi som människor förväntas vara lyckliga och lyckade. Något som går emot att dela sin ensamhet med någon, eftersom det visar på sårbarhet.

SAKER SOM ALLA

ÅSA NORIN OCH Susanne Dahl på Kyrkan på campus arbetar med samma frågor. De diskuterar ensamhet och den sociala stressen i studentlivet och att föreställningen om att vara student är baserat på den extroverta per-

sonen. Susanne Dahl förklarar: – Det finns så många föreställningar om allt vi borde vara för att vara lyckade. Något som kan leda till att det känns som ett misslyckande om vi då spenderar lördagskvällen ensamma. ÅSA NORIN FÖRKLARAR att en del av de studenter Kyrkan på campus möter är ensamma. Det kan till exempel vara så att man i och med studierna har bytt miljö och det därför blir en förändring i livet som leder till att man känner sig ensam. Om man som student känner sig ensam kan man kontakta Studenthälsan och Kyrkan på campus, kontaktinfo kan hittas via universitetets hemsida www.umu.se.

Sällskapet har premiär 26 februari på Ögonblicksteatern med nyskriven musik av Annika Norlin och Frida Johansson.

FÖRESTÄLLNINGEN

TEXT OCH FOTO: HANNA KALLA

WEBB: Läs krönikan Ensamheten som gör ont på vertex.nu

9


KURSLITTERATUR

Allstar är en modern nöjesarena där god mat, dryck och sport korsas med spännande möten i soffor och på dansgolv. At Allstar – We’re All Stars!

Umeås fabulösa sportbar SÖKER DIG!

Allstar har sedan 2009 haft äran att servera Umeås fantastiska invånare & tillresta besökare god mat, fräscha drinkar, en massa sport & härlig nattklubb, sju dagar i veckan, året runt.

Vårt guldlag till serveringspersonal söker inför den stundade sommaren servitriser/servitörer att toppa laget med. Vi letar dig som är lagspelare, flexibel, ambitiös & ställer upp för kollegor såväl som gäster. Vi garanterar mycket skratt, personlig utveckling & engagerade arbetskamrater. Välkommen med din ansökan till: linn.astrand@allstarbar.se, 090-14 52 00 ar ls t r s! ll s ta ea At r ’ e –w

Al

Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

Al l s t a r – T h e Fab ulo u s Sp o r t sb a r · K u n g s g a t a n 50A , Um e å Te l e fon : 0 90 -14 52 0 0 · a l l s t a r b a r. s e /um e a

Endast 100 kronor för hela studietiden!

GÅ MED I FACKET REDAN SOM STUDENT

Det kreativa facketfacket DIK är facket för dig som studerar humaniora, kultur eller kommunikation och media. Läs mer på www.dik.se/student

10

VERTEX 2:  2016


HEMMA HOS: JENNIFER I ANDRE DELEN AV ARTIKELSERIEN ”HEMMA HOS: STUDENTERNA” HÄLSAR VERTEX PÅ HOS JENNIFER SÖDERLUND I TVÅAN PÅ TOMTEBO – DÄR UTSIDAN ÄR NY, MEDAN INSIDAN MINNER OM GAMLA TIDER.

FOTO: LINNÉA FORSSELL

VERTEX 2: 2016

11


Namn: Jennifer Söderlund. Ålder: 23 år. Kommer från: Luleå. Studerar: Journalistikprogrammet T2. Bor: I en tvåa på Tomtebo. Älskar: Helheten i sitt hem. Men soffan i guldtyg som hon ärvt av sin farmor och farfar är en klar favorit. Om tio år: Bor hon i en storstad, gärna utomlands, tillsammans med katter och har ett världskul jobb.

”JAG GILLAR VERKLIGEN ÄLDRE S Att bara inreda med nya möbler är inget Jennifer Söderlund föredrar. Istället bjuder hon på en härlig tillbakablick till femtio-, sextio- och sjuttio-talet när Vertex blir inbjuden till hennes vackert solbeklädda lägenhet på Tomtebo. Välkommen in! Jennifer Söderlund är den kattälskande lulebon som är förstaårsstudent på programmet för journalistik vid Umeå universitet. Redan innan hon blev student visste hon att hon helst ville ha ett fast boende. Därför tittade hon en hel del på bostadsrätter, mest för skojs skull. När hon såg lägenheten på Tom-

12

tebo blev hon såld och kunde inte motstå. – Jag kände med en gång att jag ville ha den, så jag slog till. I OKTOBER 2015 blev hon ägare till lägenheten på 48 kvadratmeter, två rum, nybygge och Ikeasponsrad. En

önskan gick i uppfyllelse. Inredning är något Jennifer alltid varit intresserad av. När hon var yngre möblerade hon om i flickrummet nästan varje vecka och målade mönster på väggarna. En närstående i familjen har gett henne inredningsintresset. –  Min förebild är pappa eftersom han gillar en lite äldre stil. Vi var ofta på Myrorna och fyndade tillsammans när jag var liten. DET VAR INGEN TVEKAN om att Jennifers lägenhet skulle inredas på ett gammeldags vis. Hon har alltid köpt begagnade saker för att det är bra att göra det. För Jennifer känns det onödigt att köpa nytt när det finns gamla bra saker.

Jennifer Söderlund.

VERTEX 2:  2016


Huset. Här har Jennifer sin bas i ett nybyggt hus på Tomebo.

Stilfull hörna. Med doft av gamla tider.

Katter. Kan man hitta lite överallt hemma hos Jennifer.

SAKER MER ÄN NYA” – När man handlar på möbelaffärer köper man ofta slentrianmässigt, det som är trendigt och som finns inne just då. Men om jag går på Röda korset till exempel, då köper jag det som är snyggt och det har inget att göra med det trendiga. Jag gillar verkligen äldre saker mer än nya. JENNIFER HAR bland annat tapetserat om, köpt gardiner, bytt köksskåpshandtag, och ärvt mycket från släktingar. Hon är glad att hon faktiskt äger sin egna lägenhet. – Det är så lyxigt när jag köpt min egna lägenhet för då behöver jag inte tänka på någon annan. Tomtebo ligger en bit ifrån universi-

VERTEX 2: 2016

tetsområdet och Ålidhem, där många studenter bor, men Jennifer lider inte av avståndet, hon cyklar överallt och trivs med det. –  Den enda nackdelen med att bo i Tomtebo är att folk i min omgivning tycker att det är lite långt bort. Alla är inte helt motiverade att ta sig ut till mig, men för min del är det bra. Jag kan hänga på Ålidhem och sen cykla hem och få lugn och ro.

te och bästa sak är den guldiga soffan som står mitt i lägenheten. – Jag gillar helheten hos mig och jag har verkligen fått ihop det bra utifrån färg och form. Jag trivs med det och är jättenöjd nu i efterhand. Min soffa är nog favoriten hemma för att den är så fin på grund av det pråliga, den passar in. Den kommer från min farmor och farfar och jag minns den från min barndom då jag satt i den hemma hos dem, säger Jennifer. Hon kommer ändå fram till att de flesta grejerna är favoriter eftersom de egna konstellationerna gör så mycket.

Den är så fin på grund av det pråliga

BLAND DET ABSOLUT bästa med lägenheten är att den är lagom stor. Om den hade varit större hade det blivit tomrum, tror Jennifer. Hennes allra finas-

HEMMA HOS: STUDENTERNA n Under vårterminen kommer fler artiklar på temat Hemma-hos i Vertex, där du som läsare får titta in hos olika studenter, för att ta del av deras hem och inredning. Du kommer att få inspiration från olika boenden, se hur studenter inreder på alla möjliga vis och få tips på bland annat hur du håller det städat hemma. – Jag gillar att göra små stilleben med prylar. Mina väggar med hyllorna tycker jag om, och min tavelvägg med * FORTS. PÅ SID. 14

13


En fotovägg. Fylld med saker som Jennifer tycker om.

Bokfavorit. En kattbok inköpt i Frankrike.

* FORTS. FRÅN SID. 13:

saker jag gillar som Håkan Hellström, katter, avokado, de är mina favoriter kort och gott, säger hon. pryl är inte lätt att peka ut eftersom det kryllar av gamla saker som inte är jättevanliga i andra hem, där begagnat inte är prioriterat på samma sätt som hos Jennifer.

JENNIFERS MEST UDDA

14

En udda pryl. Ett gammalt fönster från farmors och farfars gård.

Det kryllar av gamla saker som inte är jättevanliga i andra hem – Jag tycker att salt- och pepparkaren på köksbordet är väldigt udda och söta. De föreställer två små katter vilket jag tycker om. Jag tycker även att det gamla fönstret bredvid soffan känns speciellt och udda. Det är ock-

så från farmor och farfar, från deras gård i Kalix. Min syster la beslag på det först, men sedan fick jag det när hon flyttade. bjussar Jennifer på några inredningstips till studenterna. Ett av de bästa städtipsen hon har är att bjuda hem vänner för då håller man det städat. – Att fara på Second hand-rundor i Umeå är också ett jättebra tips för det finns så mycket fint här, speciellt Returbutiken, den är sjukt bra och billig. Jag fyllde en hel korg med saker och

SIST MEN INTE MINST

betalade ungefär 80 kronor för allt där. Ett annat tips är att få det mer personligt genom att inte bara köpa Carpe Diem-posters, utan också printa ut egna bilder, typ som saker man gillar på riktigt. VI TACKAR FÖR OSS och låter Jennifer göra sig i ordning för att cykla till skolan och studera. Känslan vi tar med oss från den vackra lägenheten är varm och ljus. GRETA HANSSON VIKSTRÖM FOTO: LINNÉA FORSSELL

VERTEX 2:  2016


© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Välkommen till en dag med massor av inspiration för ett skönare och grönare studentliv.

Den 26/2 öppnar IKEA Umeå! Det vill vi fira tillsammans med dig och Frida Ramstedt, tidigare student vid civilekonomprogrammet, skapare av Trendenser och utsedd till årets inredningsbloggare 2016 av ELLE Decorations läsare. Föreläsningen äger rum vid Handels­ högskolan på Umeå Universitet, Lindell­ hallen hörsal C, tisdag 1 mars kl 12–13. Mer information och anmälan via usbe.umu.se/student/karriarcenter

VERTEX 2: 2016

IKEA_Umeå_Vertex_260x352.indd 1

15

2016-02-11 11:26


”VÄRLDENS BÄSTA TRÄNING” Han satsar inte på att bli världsbäst, men har för mycket energi för att bara sitta stilla. Och fort går det när han trycker iväg. Umeåstudenten Lukas ”Gunde” Johansson tar vara på vintriga dagar genom att dra ut i skidspåret. Det skymmer senare nu och ända framåt tre­ tiden värmer solen. Men trots känslan av vår som kommer krypandes ligger snön ändå kvar och minusgraderna håller i sig. Vertex möter umeåstudenten Lukas Johansson, 20 år från Rättvik, en fredagseftermiddag vid Stadslidens skidspår på Berghem. Med längdskidorna i ena handen och stavarna i den andra, tar han med oss ut till spåret, som ligger bara några meter bakom huset där han är inneboende. var väldigt liten har längdskidåkning varit en stark tradition i hans familj. Lukas pappa och hans storebröder har tävlat på elitnivå i hemstaden och det blev naturligt att även Lukas gick i deras fotspår. – Jag hade väl egentligen inget annat val när jag var liten. Det var bara att hoppa på tåget. Jag har provat alla möjliga sporter. Jag spelade bandy tills jag började gymnasiet och fotboll har jag också spelat.

ÄNDA SEDAN LUKAS

blev den stora satsningen för Lukas del, men det var inte alls enkelt till en början. – Jag gnällde väldigt mycket när jag var liten och jag var slö, men det blev allt roligare. Det var skidor jag var bäst på, så därför kändes det självklart att det blev min grej.

LÄNGDSKIDÅKNING

inte lika aktiv som han var för några år sedan då han bland annat studerade på ett skidgymnasium i Mora. Där var det tidiga morgnar för att stiga upp och träna vilket Lukas tyckte var jobbigt. När han tog studenten var han kluven gällande att lägga av eller fortsätta träna. Han visste inte om han ville satsa eller inte. – Jag höll igång kroppen, men jag var inte i närheten av en elitsatsandes träningsdos. Sedan flyttade jag till Umeå där jag hade många skidkompisar, så jag började träna hårdare igen men sedan kom bakslaget när jag gjorde illa mitt knä under mottagningen på en brännbollsturnering. Då kände jag att det var över med skidåkningen. Vintern närmade sig och trots knäskadan kunde jag inte hålla mig i alla fall och här står jag idag.

IDAG ÄR LUKAS

om att längdskidåkning är en tuff sport, inte minst om man vill bli världsbäst. Nuförtiden har han istället lagt vikt på att hitta en bra balans i livet. – Ska man satsa på att bli bäst i världen krävs enorma uppoffringar och svåra prioriteringar som att inte träffa vänner och göra roliga aktiviteter, utan istället träna, sova och äta. En del skidåkare vill knappt träffa folk för att det kan vara en sjukdomsrisk, men så vill i alla fall inte jag leva.

LUKAS ÄR MEDVETEN

i Umeå är det inte alltid så lätt att hitta bra skidspår i närheten. Men Lukas tycker att Mariehemsängarna är väldigt fina att

Namn: Lukas ”Gunde” Johansson. Ålder: 20. Studerar: Journalistik T2. Kommer från: Rättvik. Åker skidor: Nästan varje dag när det finns snö. Bäst med att åka skidor: På våren när man kan åka på skaren över något fjäll i shorts och t-shirt. Om tio år: Då har André Pops blivit gråhårig och det är istället jag som sitter och leder Vinterstudion i SVT. åka på, speciellt när man inte vill ha en jättetuff terräng och det finns småslingor åt olika håll där både nybörjare och elitåkare kan åka och mötas upp när man vill. – Längdskidåkning är världens bästa och mest skonsamma träning. Du använder hela kroppen och skaderisken är minimal, i alla fall när du är på ängarna där det är ganska platt. Att dra ut ett helt gäng, och bara leka på skidorna är faktiskt kul och som nybörjare märker man fort att det går bättre och bättre. med rätt underlag för att kunna åka längdskidor. När snötillgången är bra, vilket den är nu, med natursnö, är Lukas ute nästan varje dag. Hans motto är att öka tempot den stund han är ute, eller träna intervaller, om han inte orkar åka långt. Dessutom tränar han helst tillsammans med en kompis. – Det är roligare att träna ihop med någon. Annars sätter jag i lurarna med Thåström. Det är inte så tokigt det heller.

DET ÄR VIKTIGT

och tillbaka i spåret bredvid mig. Medan solen sakta tränger sig ner bland de snötäckta granarna säger vi hejdå och han skejtar iväg likt Gunde Svan i något världsmästerskap på 80-talet.

LUKAS FLYGER FRAM

FÖR STUDENTER

16

TEXT OCH FOTO: GRETA HANSSON VIKSTRÖM

VERTEX 2:  2016


VERTEX 2: 2016

17


GAMMLIA UMEÅ | WWW.VBM.SE

AMPAWAN PRATTHANA MATS-ÅKE & LEIF

Möt dom i Kungariket Foto: Elin Berge / Musik: Frida Hyvönen Studentrabatt och fritt Wi–Fi i kaféet!

Etno Caravan Torsdag 25 februari Kl. 12.10-12.50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset I samarbete med Umefolk

TISDAG–FREDAG 10–17, ONSDAG 10–21, LÖRDAG–SÖNDAG 11–17. FRI ENTRÉ.

www.umu.se/kulturpacampus

rexbar.com

1996

20 2016

facebook.com/ rexumea

1996

20 2016

BOKA SITTNINGEN NU! VI ERBJUDER TVÅ- ELLER TRERÄTTERSMIDDAGAR FRÅN 285 KR/355 KR. BOKAR DU EN LÖRDAG INGÅR REX FULL HOUSE MED DJ:S, DANSGOLV OCH BARER. KONTAKTA ANDERS ENERSTEDT FÖR MER INFO & OFFERT 090-70 60 53, FESTVANING@REXBAR.COM

VI RITAR OM KARTAN! VÅR HUVUDENTRÉ ÄR NUMERA FRÅN TORGET DÄR VI ÄVEN ERBJUDER KAPPRUM. HÖRNENTRÉN LEDER DIREKT NER I RÅDHUSKÄLLAREN.

18

VERTEX 2:  2016


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

MÅNADENS FILMER: THE MARTIAN GENRE: RYMDÄVENTYR REGI: RIDLEY SCOTT MED: MATT DAMON, JESSICA CHASTAIN BETYG:

Chimamanda Ngozi Adichie. Ger ut en broschyr riktad till noviser – som kanske inte alls intresserar sig för ämnet.

Kort introduktion i feminism Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie – känd för romaner som Lila Hibiskus (2003), En halv gul sol (2006) och Americanah (2013) – har med Alla borde vara feminister skrivit ett personligt och erfarenhetsbaserat upprop för global feminism. Texten utgör en liten broschyr på 55 sidor och skrevs ursprungligen som ett ”TED-talk”, det vill säga ett halvtimmeslångt föredrag. Detta föredrag har i skrivande stund över två miljoner visningar på youtube och har dessutom, påminner baksidestexten, samplats av Beyonce i låten ”***Flawless”. NGOZI ADICHIE utgår från sin egen barndom i Nigeria, om upplevelsen av att vara feminist innan man har hittat ett begrepp för det och om situationer ur hennes eget liv där hon har behandlats ojämlikt på grund av sitt kön. Ngozi Adichie opponerar sig mot bilden av feminister som ”manshatare” och har överlag ett tilltal som förutsätter en relativt oinitierad läsare.

ALLA BORDE VARA FEMINISTER

Chimamanda Ngozi Adichie Övers: Niclas Hval [Albert Bonniers förlag] Detta medför att analysen håller sig på en tämligen grundläggande för att inte säga förenklad nivå och att en god portion komplexitet faller bort. ”MÄN OCH KVINNOR är olika” fastslår Ngozi Adichie och fortsätter med att räkna upp biologiska olikheter mellan könen som med all säkerhet skulle få en queer- eller transfeminist att skruva på sig. Förenklingarna gör möjligen att texten har en större chans att få en bred träffyta och bli politiskt verksam, men för att vara en feministisk analys trogen bör man såklart fråga sig på vems bekostnad detta sker. Å andra sidan

utgår Ngozi Adichie i hög grad från vardagsförhållanden i sådana sammanhang där det att över huvud taget säga sig vara feminist kan uppfattas som en provokation. DEN SOM ÄR EN gnutta påläst vad gäller feminism har antagligen ingen vidare behållning av den här broschyren, men dessa människor tillhör inte heller den huvudsakliga målgruppen. Texten riktar sig till noviser inom ämnet och delas bland annat ut till alla elever som går årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan. Det är svårt att inte se det som ett hedervärt initiativ, samtidigt som man får hoppas att det finns påpassliga lärare ute i skolorna som kan ta hand om läsningen och erbjuda rum för följdfrågor och problematisering där det behövs. Sett i förhållande till målgruppen är Alla borde vara feminister föredömligt lättfattlig och en god introduktion till feministiskt tänkande som, får man hoppas, kan inspirera till ytterligare förkovran. GUSTAV BORSGÅRD

En expedition till Mars tvingas hastigt evakuera under en oför­ utsedd storm. Astronauten Mark Watney lämnas av misstag kvar, i tron att han omkommit. När han vaknar till tvingas han använda all sin kunskap för att överleva. Filmatiseringen är värdig Andy Weirs bokförlaga, med en förkärlek till veten­ skaplig tilltro, populärkulturella referenser och underfundig humor. Ridey Scott förvaltar dessa delar oväntat bra, med bra känsla för komisk timing. Matt Damon är också ett lysande val för huvudrol­ len, som kan förmedla både humor och allvar. Filmens knepigare balansgång är istället att den har svårt att övertyga mig i spänningsmomenten. Feelgood-auran är för stark för att jag vid något tillfälle skulle börja tvivla på ett happy end. MAGNUS F. BERGSTRÖM

SPECTRE GENRE: AGENT 007 REGI: SAM MENDES MED: DANIEL CRAIG, LÉA SEYDOUX M.FL. BETYG:

Efter att ha gjort den kanske bästa, nyare James Bond-filmen (Skyfall) var mina förvänt­ ningar på Sam Mendes fortsättning gan­ ska höga, men tyvärr går Spectre i rakt motsatt riktning och återskapar den täm­ ligen manschauvinistiska och förutsäg­ bara Bond från förr. När Christoph Waltz skådespeleri slarvas bort i en mallformad ärkeskurksroll och omotiverade scener trycks in för att låta James ligga runt och visa upp ännu ett stridsbestyckat vrålåk, så blir jag bara otroligt trött. MAGNUS F. BERGSTRÖM

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM UPPESIT TARKVÄLLAR UTAN SLUT: Jag älskar uppesittarkvällar. Nyligen var det Superbowl som fick mig att trotsa tröttheten och i höst kommer presidentvalet i USA få mig att strunta i att försöka behålla en normal dygnsrytm. På något sätt så gillar jag det och snart är det dags för kanske den roligaste kvällen av alla, Oscarsgalan. Trots de berättigade diskussionerna kring att alla nominerade i årets gala är vita och den ständiga besvikelsen att ens favorit aldrig vinner så kommer jag sitta bänkad. Jag vill sukta efter de fina klänningarna på röda mattan, håller självklart

VERTEX 2: 2016

NÅGOT HÄNDER UNDER NATTEN

tummarna för Alicia Vikander och hoppas att Leonardo DiCaprio till slut får vinna – trots att det skulle få internet att explodera. Mest kanske jag hoppas att Chris Rock som värd lyckas leverera det traditionsenligt riktigt dåligt skrivna manuset så att en slipper ta fram skämskudden alltför många gånger.

NI HÖR JU. Det är som upplagt för besvikelse, men jag kommer ändå inte missa detta. Och inte framförallt av de

anledningarna jag nyss nämnde, utan kanske främst för att något händer med människor under natten. Samtal blir öppnare, diskussioner både djupare och galnare, övertröttheten gör att skratten håller i sig längre och svåra frågor blir lättare att ta i. Så jag råder er att ta tillfället i akt och stanna uppe nu när Oscarsgalan äger rum, mest för att det är ett perfekt tillfälle för oss att komma varandra lite närmare. NELLY FERNSTRÖM

Namn: Nelly Fernström Ålder: 22 år. Pluggar: Journalistprogrammet. Bor: Berghem, Umeå.

19


Det här borde få döda att dansa

VARJE G! TORSDA

LIVE JAZZ

18.2 Gerald Cleaver/ Fredrik Nordström Quartet 25.2 Rickard Jokela och Steen, Ghosh & Rydvall 3.3 Music from Scratch 10.3 Anat Cohen Quartet 17.3 Fredrik Kronqvist MONK VIBES feat. Jason Marsalis 31.3 Andreas Hourdakis Trio umeajazzstudio.se

Anderson .Paak. Sjunger och rappar med hela själen som insats.

MÅNADENS MUSIK: ANDERSON .PAAK ALBUM: MALIBU SKIVBOLAG: STEEL WOOL/OBE/ART CLUB/EMPIRE BETYG:

För den som missat Anderson .Paak är det verkligen dags att vakna. Paak fick ett stort genombrott när han gästade majoriteten av spåren på Dr. Dres Compton, men han är långt ifrån någon ny talang. Sedan 2012 har han släppt tre skivor, turnerat som pro-

fessionell trummis och gjort tv-debut. På Malibu blandar Paak sina egna sound med soulig sång som övergår i rap, drivande trummor i en salig blandning av 70-talsdisco, hiphop, funk och soul. Han både sjunger och rappar med så mycket själ att det borde få döda att dansa. Det är ett perfekt sammansatt album, inte en blandning singlar som många andra. Det enda jag kan sakna är att rappen är lite lugn, vilket passar på skivan, men jag hade velat höra den lite råare rapparen Ander-

son också. Lyssna på Malibu och kolla in hans tidigare mästerverk, inte minst Venice. Bästa spår: ”Come down” och ”The Season/Carry Me”. CALLE EKBLOM KÄCK

VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

Mat & dryck från kl. 19 Jazz kl. 20 / Studion UFH

Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

Make a difference in a child’s life and create life-long memories!

ALLT för vinterfisket Besök vår fritidsavdelning Bli klubbmedlem – klubbkortserbjudanden!

BLIXTPIMPEL I HOLMSUND

Realista nr 2 FINNS ATT HÄMTA NU!

För hela familjen!

Mer info i

butik.

Lördag 27 februari kl 11.00 (2 tim)

Mycket fina priser: Dam, herr, flickor, pojkar, lag, idealvikt. Barn gratis till 11 år. Utlottning på startkort den 12/3 . (1 lott/tävling) OBS! Spara startkort = ditt lottnummer

VOLUNTEER AT SUMMERCAMP Information meeting 8 mars 18:30 at Järnvägsallén 22 www.kfum.nu/lager

20

Övriga tävlingsdagar: Lördag 5/3, final 12/3 Mackor, kaffe. Försäljning av pimpelfiske och maggot.

Flugbindningskurser – Anmäl er nu! Nybörjarkurs, steg 1 och 2, laxflugor, specialpris damer/ungdomar.

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum! SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

VERTEX 2:  2016


TERMINSSTART PÅ OLIKA SÄTT

Vertex fotade samma platser när terminen tog sin början – först i höstas, och sen när vårterminen 2016 startade.

FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX 2: 2016

21


Campustorget. Den 31 augusti 2015 håller sommartemperaturen i sig på torget utanför Universum.

36 GRADER SKILJER NÄR TERMINERNA KICKAR IGÅNG Vår- och höstterminerna börjar på ungefär samma sätt. Fast ändå inte. Vertex har fotat några olika platser på campus när terminen drar igång: först den 31 augusti i höstas, då temperaturen låg på behagliga 20 grader, sedan den 18 januari, då de 16 minusgraderna bet rejält i kinderna. FOTO: ANDERS SAMUELSSON

Till och från campus. Universum i bakgrunden – den 31 augusti 2015.

22

Till och från campus. Universum i bakgrunden – den 18 januari 2016.

VERTEX 2:  2016


Campustorget. Isande vindar och 16 minusgrader lagom till terminsstarten den 18 januari 2016.

Utanför Naturvetarhuset. Den 31 augusti 2015.

Utanför Naturvetarhuset. Den 18 januari 2016.

Gångbro. Teknikhuset i bakgrunden – den 31 augusti 2015.

Gångbro. Teknikhuset i bakgrunden – den 18 januari 2016.

VERTEX 2: 2016

23


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

VI FINNS NU ÄVEN PÅ KONSTNÄRLIGT CAMPUS. Sliperiet, översta våningen Vi finns på plats varje vecka tisdagar och torsdagar mellan kl 9-16. Vi ses /Studentombuden och presidiet, Umeå studentkår

The Law Students' Association and Umeå Student Union have the pleasure to invite you to Snow Wars 2016! What is Snow Wars? Snow Wars is a popular snowball-fight tournament held for the first time in spring 2010. The event has grown every year since and is now engaging the whole campus! How do I participate? Gather your friends, come up with a great team name and a flag and sign up at snowwars.se Where can I find the rules? Rules and more information available at snowwars.se There are only a limited amount of teams send in your application now! The registration closes at Sunday 28/2 23.59 May the snow be with you

24

VERTEX 2:  2016


KRÖNIKAN:

Många är vi som jonglerat kontrakt, tentor och flyttlass. Det är lätt hänt att man tappar någon av bollarna man så till synes rutinerat manövrerat i luften.

FLYTTLASSET GÅR IGEN Här står jag med pruttilutter och frisidurer upp till knäna! Vare sig det handlar om att flytta in i eller ut ur studentlyan så finner man sig oftast som fast med en hel del prylar och mycket att få gjort. 2013 körde jag flyttlasset 50 mil till Umeå och nu bär det snart av 100 mil söderut. Det är ganska mycket tekniskt och administrativt krux att lösa innan, under och efter studierna – det ingår i studentpaketet helt enkelt, det gäller bara att man gör det bästa av det. MÅNGA ÄR VI som jonglerat kontrakt, tentor och flyttlass. Släng in några sidoaktiviteter och en diger umgängeskrets i ekvationen och det blir lätt hänt att man tappar någon av bollarna man så till synes rutinerat manövrerat i luften. Med händerna så fulla är det inte ovanligt att man ouppmärksamt missar något på vägen. Men det finns företeelser som trots vardagslogistiken sällan går obemärkt: ny termin och praktik. Inte

VERTEX 2: 2016

SÖKES:

Flyttlåda på 18 kvadratmeter. DU KÄNNER SUGET:

Men försök att inte köpa vårskor än.

på grund av händelsernas prestige, utan den påföljande explosionen av bilar, släp och flyttlådor. HUX FLUX SÅ FYLLS studentområdena av obegripliga inredningsdetaljer och uttjänade stekpannor. Plötsligt flödar Facebook av både köp, sälj och återbruk samtidigt som ett bord på campusloppisen blir lika eftertraktat som en plats på Studio 54. En av anledningarna till att jag älskar denna nordliga studentstad är den progressiva, förnyande livsstilen

som parallellt bevarar och förgyller det befintliga. Umeå universitet tycks vara en outtömlig källa av inspiration och innovation med en tillhörande och samtida återbruks-kultur som restaurerar och tar tillvara på allt från gamla förlorade traditioner till halvfula fåtöljer. VI BYTER PÅ MÅNGA sätt erfarenheter och prylar med varandra så att inget går till spillo. Titt som tätt flyttar vi in, flyttar ut, jonglerar livspusslet och tappar någon boll till marken. Jag ramlar gladeligen runt i bollhavet av bananlådor, uttjänade stekpannor och komplexa avtalsvillkor – det ingår i studentpaketet helt enkelt som en del av universitetets in- och utspark, det gäller bara att man gör det bästa av det. JAG HOPPAS ATT Umeå fortsätter att förgylla, dela och återbruka även efter IKEA-invigningen. JENNY PIRA

Namn: Jenny Pira. Bor: Carlshem, Umeå. Flyttar nu: Till Göteborg för praktik i vår. Pluggar: Medie- och kommunikationsvetenskap, inriktning strategisk kommunikation. Gillar: Att drunkna i blandade Wikipedia-artiklar, ta långpromenader och skriva.

25


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

Nominera till NTK:s priser Rekrytering Vi söker just nu folk som vill jobba centralt med kåren under verksamhetsåret 2016/2017. Du kan nominera dig själv eller någon annan till och med 5/3. Skicka din nominering till valberedning@ntk.umu.se. Vill du veta mer? Kolla in www.ntk.umu.se/rekrytering Kårstyrelse Vill du vara studenternas främsta röst mot universitetet? Vill du få en djupare inblick i hur universitetsvärlden fungerar? Vill du vara med och utforma kårens framtid? Sök till kårordförande!

Barbara Giles och Dennis Dudenhöfer, förra årets vinnare av pedagogiska priset respektive priset för hedersvärda insatser. Foto av Niclas Brynolfsson

Umeå naturvetar- och teknologkårs pris för pedagogiska insatser

Umeå naturvetar- och teknologkårs pris för hedersvärda insatser

NTK:s studenter delar varje vår ut Umeå naturvetar- och teknologkårs pris för pedagogiska insatser till en lärare vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet som jobbat för att få studenterna intresserade och engagerade i sitt studerande.

Detta pris kan gå till en person eller en grupp som gjort något extra bra för kåren och deras medlemmar under detta eller föregående år.

Förra året vann Barbara Giles, professor i populationsgenetik och evolutionär biologi på EMG. Nu har du chansen att nominera den lärare du tycker förtjänar priset! För att kunna nominera måste du vara medlem i NTK. Priset delas ut under NTK:s årshögtid den 14 maj. Skicka föreläsarens namn, institution, e-postadress och din motivering till utbildning@ntk.umu.se. Vi vill ha din nominering senast 4 mars.

De(n) nominerade ska inte ha haft heltidarvodering och måste ha varit kårmedlemmar under tiden för arbetet.

Vill du veta mer? Information om priserna finns på www. ntk.umu.se/hipp16. Där kan du även klicka dig vidare till en lista över tidigare vinnare, inklusive nomineringar. Dessa finns också i form av tavlor på NTK-kansliet i MIT-huset, plan 3. Där kan du också komma och prata med vår utbildningsbevakare, Linda Karlsson, om både bra och dåliga lärare. Hon kan även nås på utbildning@ntk.umu.se eller 070 - 606 62 79

Priset delas ut under NTK:s årshögtid den 14 maj. En nominering lämnas senast den 18 mars till ordförande för er sektion. I nomineringen ska det framgå, vem som är nominerad, för vilket arbete och hur personen kan kontaktas.

Kontaktuppgifter till sektionsordföranden

CS-sektionen: Doktorandsektionen: Designsektionen: F-sektionen: I-sektionen: InSekt: MEGA-sektionen: Sigmasektionen:

cs-ordf@ntk.umu.se jakub@ntk.umu.se johannes.henriksson@gmail.com f-ordf@ntk.umu.se i@ntk.umu.se hanna@gyllengahm.com lundberg.saraemilia@hotmail.com sara.olmelid@me.com

Är du intresserad av arbetsmarknadsfrågor? Är du bekväm med att jobba med människor? Vill du knyta kontakter i näringslivet? Sök till arbetsmarknadsenhetens ordförande. Vill du ha ett kreativt och socialt jobb? Som kommunikationsenhetens ordförande ansvarar du för att olika grupper ska få tillgång till relevant information om kåren, kårens arbete och resultat av detsamma. Vill du forma studiemiljön på Umeå universitet? Vill du förbättra balansen mellan studier och studentikos kultur? Sök till studiesociala enhetens ordförande! Brinner du för studenters rättigheter i utbildningen? Vill du se vad som händer bakom kulisserna på universitetet? Vill du forma framtidens utbildningar? Sök till utbildningsbevakningsenhetens ordförande. Vill du samla allt ditt engagemang i en post? Vill då få en inblick i kårens arbete? Som studerandeledamot är du ledamot i kårstyrelsen och bistår övriga styrelsen i deras arbete. Du fungerar som en länk mellan studenterna och kårstyrelsen. Fullmäktiges presidium Som fullmäktiges talman har du ansvar för kårens högsta beslutande organ och ser till att besluten som tas i fullmäktige sker rätt till, verkställs och följs upp. Som fullmäktiges vice talman har du ansvar för att föra protokoll över kårfullmäktigesammanträdena och tillsammans med talman se till att korrekta handlingar skickas ut i tid

www.ntk.umu.se

26

VERTEX 2:  2016


SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER.

ERBJUDANDE!

Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

NYGRÄDDADE

PIZZOR

Rabatt 5:Gäller t o m 2016-03-13.

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

Studieverkstad på UB - för framgångsrika studier

Matnyttiga måndagar kl 12.15–12.45 Lunchföreläsningar i Studieverkstaden 29/2 7/3 14/3 21/3

Hjälp! Jag är stressad! Du har rätt? Studenters rättigheter och skyldigheter Vadå, skrivkramp? Bygg din utbildning med fristående kurser

Våra föreläsningar 24/2 15/3

Plugga smart – lär dig mer Web of Science vs. Google

Ingen anmälan behövs.

Gör det nu!

En serie workshops för dig som ofta skjuter på saker du måste göra men som nu bestämt dig för att förändra din situation. Max 12 deltagare. Sista anmälningsdag: 4 mars. Anmäl dig till: studieverkstad@umu.se Tor 10 mars 14.00 – 16.00 Tor 17 mars 14.00 – 16.00 Tor 7 april 14.00 – 16.00

www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 2: 2016

27


Vill du delta i en preventivmedelsstudie?

Vi studerar ett nytt preventivmedel som inte är ett p-piller För att vara med i studien måste du bl a vara kvinna, 18 år eller äldre och sexuellt aktiv. I studien ingår: • Preventivmedel i upp till ett år • Studierelaterade undersökningar av gynekolog Kontakta kliniken för mer information och hör om du uppfyller kriterierna för att delta. Kontaktinformation: Ansvarig prövare: Doktor Jan Wall Kontakta studiesköterska Karin Brännström på tfn: 070-327 85 35 eller e-mail: karin.brannstrom@norrlandskliniken.se

28

VERTEX 2:  2016


PÅ G PÅ CAMPUS: FEB–MARS F E B R U A R I : ON 24 FEB: Informationsdag 2016. Ungefär 3000 gymnasieelever från hela Norrland kommer till campusområdet för att få veta mer om Umeå universitets utbildningar och hur det är att studera här. Kl. 09.30–15.00. ON 24 FEB: Christina Rickardsson föddes i Brasilien där hon levde sina första år i en grotta tillsammans med sin mamma. Hon blev sedan gatubarn i Sao Paulo där hon utsattes för misshandel och tvingades tigga. Vid åtta års ålder adopterades hon till en familj i Vindeln, Västerbotten. Hör författaren och företagaren Christina berätta om sin resa, sitt företag och om varför man aldrig ska ge upp sina drömmar. Kl. 12.00–13.00, Sliperiet, Black Box, på Konstnärligt campus. Bokning av plats: http://www.venturecup.se/ umea/ Samarrangemang: Venture Cup och Uminova eXpression. Vi bjuder på lunch! TO 25 FEB: Drömmer du om att bli en bättre säljare? Ludwig Stendahl från Ernst & Young ger en inblick i hur man jobbar effektivt med tjänsteförsäljning för att skapa förtroende och bygga varaktiga relationer. Kl. 12.00–13.00, Sliperiet, Black Box, på Konstnärligt campus. Bokning av plats: http:// www.venturecup.se/umea/ Samarrangemang mellan Venture Cup och Uminova eXpression. Vi bjuder på lunch! MÅ 29 FEB: Matnyttig måndag: Hjälp! Jag är stressad! Om hur du kan förhålla dig till en kravfylld tillvaro. Kl. 12:15–12:45, i Studieverkstaden, UB. Mer info: http:// www.student.umu.se/under-studietiden/ studieverkstad/

Umeå studentkör. Bjuder på Passionskonsert i Ålidhems kyrka den 23 mars kl. 19.00. Bild från en repetition. MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang eller verksamhet till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

M A R S : TI 1 MARS: Dr Peter Payne håller en lunchföreläsning på ämnet Atheism vs Christian faith. Välkommen till Hörsal D kl 12.05-13.00. Samma kväll leder Peter Payne ett grubbelcafé på ämnet Proof of Jesus´ resurrection? Välkommen till Café Tornet kl 19.00. Arrangör: Credo Umeå. ON 2 MARS: Trubadurkväll på Epuben från 20.00. Om man är intresserad av att sjunga/spela på denna och/eller kommande trubadurkvällar så får man gärna höra av sig till event@hhus.se. Arrangör: Studentförening HHUS.

TO 3 MARS: Stockholm under vatten. När inser vi allvaret? Vetenskapslunch på Kafé Station i centrala Umeå. Maria Nilsson, Epidemiologi och global hälsa vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, föreläser. Efteråt finns det tid för frågor. Kl. 12.15–13.00. Kom i god tid om du vill köpa lunch eller fika innan. MÅ 21 MARS: Matnyttig måndag: Bygg din utbildning med fristående kurser. Föreläsning om hur du strategiskt kombinerar kurser för att nå en

examen som är attraktiv – för både dig och arbetsgivaren. Kl. 12:15–12:45 i Studieverkstaden, UB. Mer info: http:// www.student.umu.se/under-studietiden/ studieverkstad/ MÅ 21 MARS: Debatt mellan riksdagens åtta ungdomsförbund på campus i Umeå. Klockslag och lokal meddelas senare. Arrangör: Föreningen Nordpol.

handlar om vad påsken egentligen innebär. Välkommen till Café Tornet i Samhällshuset kl 19.00. Arrangör: Credo Umeå. ON 23 MARS: Umeå Studentkör har sin årliga passionskonsert i Ålidhems kyrka den 23 mars klockan 19.00. ”Det kommer vara stämningsfullt och mysigt. Missa inte!” hälsar studentkören.

TI 22 MARS: Ungdomspastor Mateusz Nowicki leder ett grubbelcafé som

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 29 MARS. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 15 MARS. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 29 MARS–26 APRIL. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

VERTEX 2: 2016

29


>

MARIEDAL AFFÄRSHUSET Linje 5

SECOND HAND Loppis • Café Eko

JO, DEN ÄR VERKLIGEN SÅ BRA SOM ALLA SÄGER. menskoppen.se

#UPYOURS

www.sofumea.se

ÖPPET ALLA DAGAR

istockphoto.com/Mari

SF

YOGA

Nybörjarkurser, fortsättningskurser och gravidyoga. Kursen innehåller: Fysiska övningar, andningsövningar, avslappning & meditation. För anmälan och information UMEÅ YOGASKOLA info@umeayogaskola.se www.yogasys.se

Få mer av din träning börja träna Karate 空 手

prova på en hel månad gratis www.tränakarate.nu

Trött och hängig?

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

DITT BUDSKAP KAN SYNAS HÄR n Många vill nå ut med sitt budskap i Studenttidningen Vertex. Du också? Boka din plats i god tid. Vertex nr 3-2016 utkommer den 29 mars. Annonsplats bokas innan den 14 mars. Prata med Hanna Palm, 090-711 514, hanna.palm@display-umea.se

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

Öppet alla dagar

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

6.00-22.00

Drömmer du om ett jobb i mediebranschen?

V Norrlandsgatan 30 Tel: 090 580 90 www.guitarsthemuseum.com

GUITARS THE BAR öppnar kl 15.00, mån–lörd, slink in och ta en burgare med tillhörande dryck – bra musik hör till. Pubmeny och drop in alla dagar. Välkommen!

VI HAR TAGIT EXAMEN: Civilingenjörsexamen: Zack Holmgren, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Regina Wist, Umeå. Filosofie kandidatexamen: Sanne Renberg Nyström, Piteå; Jennifer Backman, Umeå; Camilla Lundström, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Carsten MeyerJacob, Umeå; Andrii Dmytryshyn, Umeå. Högskoleingenjörsexamen: Ataniyaz Ataniyazov, Kåge. Juristexamen: Anthony Sundström, Umeå; Fredrik Ferrand-Drake Del Castillo, Umeå; Emma Sundelin, Umeå; Johanna Helena Matsdotter Storbjörk, Stockholm; Beatrice Rohdin, Vegby; Sara Madoun, Stockholm. Konstnärlig kandidatexamen: Tania

30

Namn: Ataniyaz Ataniyazov. Ålder: 54 år. Bor: Kåge. Aktuell: Har nyligen tagit högskoleingenjörsexamen i maskinteknik och elkraftteknik. Gör nu: Söker jobb.

Vi har utbildningarna inom journalistik, film & TV Rönnbäck Haitto, Umeå; Johan Bernmark, Malmö; Christoffer Hansen, Växjö; Ludvig Widman, Umeå; Alexander Hultman Bonnevier, Saltsjöbaden; Pia Larsson, Umeå. Konstnärlig masterexamen: Cindy Sjöblom, Hovås; Anna Israelsson, Gävle; Zanete Odina, Lettland. Läkarexamen: Thomas Nisser Hollowell, Umeå; Jonatan Palm, Umeå; Ellen Ernhill, Umeå; Rashidah Ssozi, Umeå; Anna Schneider, Frösön; Linda Morén, Östersund; Henrik Ingvarsson Tiger, Umeå; Nyayesh Abdollahi, Umeå; Emilia Ingmarsdotter, Kungälv; Åsa Palmenäs, Östersund Lärarexamen: Rebecca Einarsson, Örnsköldsvik. Politices kandidatexamen: Kristina Eklund, Stockholm; Clas Älgenäs, Stockholm; Julia Norgren, Umeå.

Psykologexamen: Peter Lundmark, Skellefteå; Niklas Svenlin, Lövånger; Daniel Hagström, Umeå; Ulrika Valinger, Umeå; Charlotte Valleskog, Göteborg; Jakob Lundqvist, Örnsköldsvik; Anna Roos Magnusson, Umeå; Malini Linder, Umeå; Simon Hwang Bursjö, Gävle; Jonna Jurefors, Västerås; Evelina Svärling, Gällivare; Hanna Hallberg, Gävle; Linnea Stenqvist, Umeå. Sjuksköterskeexamen: Linda Kristiansen, Ersmark; Heidi Bergström, Umeå; Arvid Andersson, Umeå; Magnus Johansson, Malmö; Sofia Nyman, Umeå; Karolina Lindberg, Umeå; Helena Tinnert, Umeå; Anders Engberg, Umeå; Angelica Hägglöf, Skellefteå; Pernilla Andersson, Vännäs; Sofia Andersson, Umeå; Belinda Fallgren, Örviken; Sabina Haraldsson, Hägersten; Robin Persson Ålstig, Skellefteå; Emma

VERTEX 2:  2016


PORTRÄTTET:

MELANIE GARCÍA MARTÍNEZ AGE: 24. COMES FROM: Colombia STUDIES: Last year on the International Business Program, Umeå University. PRESIDENT: President of AIESEC Umeå. Contact and more information: www.facebook.com/AIESECinUmea/ and http://aiesec.se/ LIKES TO: Dance, sing and play

basket ball. GOAL IN LIFE: Make people happy.

Melanie García Martínez. President of AIESEC in Umeå, a part of the world’s largest student organization.

”We really make a difference” – The best way to develop as a person is to go outside your comfort zone and meet new cultures. Melanie García Martínez is the president of AIESEC in Umeå, a part of the world’s largest student organization which offers students volunteering and professional internships abroad. Melanie García Martínez has always been interested in getting to know people from different places and make new friends. One of her biggest passions is to make the world a happier, more peaceful place and that’s why she started to engage in aiesec in Umeå, when she moved from Colombia to Sweden a few years ago. AIESEC’S VISION is to achieve peace and fulfilment of humankind’s poten-

Wistrand, Umeå; Mikhail Gorbounov Hansson, Enköping; Sofia Rådström, Umeå; Sandra Forsman, Umeå; Linnéa Ranfjäll, Skellefteå; Malin Berg, Umeå; Caroline Andersson, Umeå; Ida Kauppi Brodin, Umeå; Petter Lundmark, Umeå; Sofie Press, Umeå; Nicole Häggqvist, Umeå; Ellen Hansson, Umeå; Amelie Aaseby, Umeå; Lisa Viström, Örnsköldsvik; Louise Lindgren, Domsjö; Olivia Carlsson, Unnaryd; Sofia Åström, Umeå; Linnea Sjövik Yeshi, Umeå; Erika Olofsson, Röbäck; Lina Nilsson, Umeå; Andreas Brandt, Umeå; Hanna Björk, Piteå; Socionomexamen: Inger Salmi Ögren, Piteå; Magdalena Berggren, Lillpite; Annika Tjernlund, Sollefteå; Veronica Keisu Stattin, Luleå; Lisa Hurula Tedelind, Luleå; Segen Eklund, Ersmark; Nadia Svanborg, Obbola; Göran Kallin, Vilhelmina; Maja Edström,

VERTEX 2: 2016

tial and Melanie thinks that cross cultural meetings really can prevent wars. – The reason for wars is that we don’t understand each other, and by getting in touch with new cultures we learn more about ourselves and the world, she says. TO

ACHIEVE

A

so we have to take responsibility and believe in ourselves, she says. MELANIE EXPLAINS that aiesec helps students to develop both their personality and their professionality combined with making new friends and seeing new places. – We want to develop leadership among young people in order to make them take more responsibility, and we think the best way to accomplish that is to send people abroad outside their comfort zone, she says.

We all know about the problems, but many of us just think that someone else will solve them

difference Melanie thinks that people must believe in themselves and not be afraid to take action against injustice. – We all know about the problems, but many of us just think that someone else will solve them. But we are the people who are going to run the world

Skellefteå; Malin Bokstrand, Arvidsjaur; Anna Larneback, Vilhelmina; Erika Jutfjord, Luleå; Linnea Forsgren, Umeå; Madeleine Berglund, Älandsbro; Karolina Pettersson, Valbo; Emil Djärf, Umeå; Stina Söderberg, Umeå; Elin Karlsson, Umeå; Sandra Kangas, Boden; Erik Ljunghäll, Umeå; Pernilla Kostet, Arnemark; Alina Lundqvist, Gammelstad; Jessica Kemi, Luleå; Oscar Jonsson, Umeå; Karin Lundström, Uppsala; Sofia Åman, Luleå; Jennifer Backman, Umeå; Emelie Stenlund, Luleå; Therese Pettersson, Skellefteå; Camilla Lundström, Umeå; Erica Karlsson, Umeå; Marlene Salonen, Örnsköldsvik; Julia Kvarnström, Umeå; Samuel Eriksson, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

HAPPINESS IS contagious and by working as a volunteer and help

others, people will become happier and the world will become friendlier, and in a world full of happiness and peace there will be no war according to Melanie. – My biggest goal in life has always been to make other people happy, because when I make other people happy, I’m happy too. But I can’t be 100 percent happy while knowing that so many people in the world are suffering and that’s one of the reasons I started to engage in aiesec, because we really make a difference, she says.

TEXT OCH PHOTO: VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX FÖR 3 ÅR SEDAN: 2: 2013

HÖGSÄSON

SSMIT G FÖR VIRU

12]: TA [ S I D A N

A ANGRIPARN T I VINTERKRIGE

nsa. och svininflue , vinterkräksjuka ett eller Förkylning, influensa att ”alla” blivit smittade av . som en smittskyddsexpert I vinter tycks det har pratat med annat virus. Vertex

NYHETER

N, KARIN JOHANSSO

SID. 27:

en är När abstinens jag som värst beger där jag mig till den plats vet att jag med säkerhet drogen. kan få tag på

[SIDAN 5]:

T STRULIG STAR ER FÖR NYA REGL OR VID SALSTENT troll och krav Legitimationskon innan tentan har på föranmälan lokalstrul. orsakat köer och

VINTERSPO

RT

[S. 16]:

STUDENTEN SOM FIXADE SM TILL UMEÅ

er Fladvad, Studenten Christophrodelklubb, ser t. ordförande i Umeå vinters höjdpunk fram emot nästa

Vertex nr 2: 2013

n Det går väldigt mycket förkylning och influensa så här mitt i vintern. Vinterkräksjukan har i nuläget inte lika stor spridning som de två förstnämnda virusen, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting. Att just förkylning och influensa verkar ha drabbat “alla” just nu beror på att vi, trots att vi är förkylda, går till jobb och skola som vanligt. Och så vistas vi hela tiden inomhus eftersom det är vinter. När vi sedan hostar och nyser ut virusen i luften kan de nå ut till många samtidigt. Det finns en handfull saker du kan göra för att minska riskerna att bli smittad – eller smitta andra. Kortsiktigt finns det ett superbt knep: – Tvätta händerna. Ofta! säger Stenmark.

31


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ

SUSANNE SUNDFØR LINDA PIRA REFUSED SABINA DDUMBA

IIRIS VILJANEN HANNA JÄRVER ERIK LUNDIN & MICHEL DIDA VÄSTERBRON MIN STORA SORG ft. DOLCE MAXIDA MÄRAK SYSTRASKAP NIKI & THE DOVE EN DRÖS POETER HENRY CHAPMAN WOLFRUNNER JOHAN AIRIJOKI BOYS KATOHJÄRTA BILJETTER KÖPER DU HOS BILLETTO.SE

umeaopen.se

7-9 April 2016

SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

Vertex nr 2 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 2 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement