Page 1

1: 2017 STUDENTTIDNINGEN

VENDELA WIKSTRÖM, SID. 21:

Jag gick halva min utbildning innan jag sökte bidraget – och fick veta att jag hade rätt till dryga tusenlappen i månaden.

KURS I STUDIETEKNIK [SID 8]:

PORTRÄTTET

”JAG VILL BARA SKRIKA RAKT UT”

VETTIGA VANOR LEDER DIG FRAM TILL EN EXAMEN

STUDENT SOM ÖVERVINNER SINA HINDER

Antalet studenter som söker hjälp för psykisk ohälsa hos Student­hälsan har ökat. Anna, Simon och Sofia berättar om sina svåraste stunder för att bryta tystnaden kring sjukdomarna.

Att plugga framgångsrikt kan vara svårt. Vertex har kollat in kursen som hjälper dig att bli mer studiesmart.

Lovisa Wiklund låter varken CPskadan eller hindren i vardagen stå i vägen för målet med studierna.

STUDENTER SOM MÅR DÅLIGT

[SIDAN 5]:

[12]:


Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

UTBYTESSYSTEM:

– Sveriges största fiskekedja kvalité – kunskap – service

Vi byter ut dina oslipade skär!

”Mormyskabaren”

REALISTA –

– minst 500 valalternativ!

finns att hämta nu! SOMMARFISKE upp till 50% Vi rear STÖVLAR FRITID upp till 60% Gratis metset till barn upp till 12 år ingår vid varje köp!

FLUGBINDARSATS ord 1.095:NU Flugbindningskurs ingår. Föranmälan, mer info i butik.

899:-

PIMPELSKRYLLA /RYGGSÄCK ord 699:- NU 499:BLUE FOX ”Kvalitet till rätt pris”

Jackor, byxor, skjortor PECIALISTEN

SPORTFISKES

Öst på sta´n

etabl 1953

70 1953 LISTEN 40etabl PECIA77 å • 090SPORT UmeFISKES xtsport.se Kungsgatan 94, rt.se-info@bli www.blixtspo

Club Kort

20135530

an Vi k ingar,

äkr e förs arand on sp ensi p och

NU UPP TILL

30%

Fodrade och ofodrade

UPP TILL

40%

PIMPELSPÖN

90:59:99:99:-

4-pack, ord 116:PIMPELSET ABBORRE MORMYSKA RÖDING

Flugfiske

”Din livförsäkring, ditt val”

FLYTOVERALL

100:- rabatt på flytoveraller vid köp av Aclimas underställ, ullfiber i alla väder! Nu upp till 20%

FIBE ISBORR 130/150 Med inbyggd förlängare och extra skärsats. OBS! 2 gratis slipningar!

Julklappspris NU

799:-

Värde upp till 200:-

SKRUVDRAGARPAKET

Med spiral, adapter (4 gratis slipningar, värde upp till 600:-) från

VIKING ISBORR 115/155 med inbyggd adapter (Bra alternativ till skruvdragare) från

4.499:1.699:-

Vid köp av isborr ingår 2 gratis slipningar. Värde upp till 300:-

Spö – rullar – linor

Värde upp till 600:-

NU UPP TILL

40%

NU UPP TILL

50%

Vid köp av motorisborr ingår 4 gratis slipningar.

GPS – EKOLOD – MINNKOTA ELMOTOR upp till

30%

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

BLI KLUBBMEDLEM

– ta del av våra klubbkortserbjudanden!

1.295:-

fl modeller fr

Flytvästar, ”räddningslungor” m m

Vision, Sage, Guideline, Pool 12 m fl

Vadarbyxor, vadarskor

proffsbutik i Umeå!

Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum!

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40etabl 701953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

Tyvärr kan vi inte försäkra dig mot tentaångest, otur i kärlek eller impulsköp som gör att du får äta nudlar i en månad. Men mot en hel del annat.

Britta, lärarstudent

Som studerandemedlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund så har du tillgång till hela Lärarförsäkringars utbud av försäkringar och tjänster, det är en del av din medlemsservice. Du kan exempel välja en särskild studerandeförsäkring eller ett riktigt omfattande ungdomspaket. Läs mer på lararforsakringar.se

2

Lärarförsäkringar ägs av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och är en del av förbundens medlemsservice

VERTEX 1:  2017


1: 2017

Utan pinsamt misslyckande får du ingen riktig examen Vi kan väl börja med att enas om några viktiga saker. För det första: Det är inte så att ditt värde som människa har något som helst samband med hur dina biceps (eller kindben) ser ut i spegeln. Eller hur tjockt eller tunt fettlager som bäddar in de där musklerna (eller de där kindbenen). Tro för guds skull inte det! För det andra har ditt värde inte ett skit att göra med om du lyckas ta examen på utsatt tid till våren eller inte. För det tredje är ditt värde som människa konstant och detsamma även om din pojk- eller flickvän väljer att göra slut. Det är han eller hon som är idioten. Okej? I det här numret skriver vi bland annat om psykisk ohälsa, ett fenomen som ökar bland studenter. Höga krav och allmän prestationshets – på livets alla plan – är en stor bov i dramat, inte minst för unga, brukar det sägas. Och mindervärdeskänslor och inre disharmoni är förstås komplexa saker som knappast ”botas” av några ord på ett papper, det inser jag. Så det här är bara ett litet experiment: Tänk på en i ditt tycke Riktigt Lyckad Person! Alltså så där Superlyckad på alla möjliga plan! Tänk intensivt! Är det inte så att personen i fråga har något liksom automatiskt och förprogrammerat över sig? Något snudd på mekaniskt? Till och med i mungiporna? Kan det vara så att de väldigt lyckade är mer robotar är människor? Inte vet jag. Men för att bli människa på riktigt måste du misslyckas. Igen och igen. Det är liksom obligatoriskt. Examensbevis och belöning kommer med tiden. BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n LÅNG LIVSRESA. Christina Rickardsson föddes i Brasiliens vildmark och bodde sina första år i en grotta, därefter på gatan i en av Sao Paolos kåkstäder, innan hon adopterades och hamnade i Vindeln några mil utanför Umeå. Vertex lottar ut boken där hon berättar om sitt liv. Mejla red@vertex om du vill ha den.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513 christoffer.zackrisson@display-umea.se

UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. ”JAG KÄNDE MIG VÄRDELÖS.” Studenthälsans statistik visar att fler söker för psykisk ohälsa. Vertex har träffat tre studenter som vill berätta om sina sjukdomar för att bryta tystnaden.

BILAGA: ARBETSLIV. Om studenterna som startat företag under studietiden – och mycket annat. Dra ut bilagan från mittuppslaget.

7. FLER MIKROVÅGSUGNAR I VÅR. Kampanjen som studentgänget drog igång har gett resultat. Universitetet ska fixa fram fler mikrovågsugnar.

12. STOLT STUDENT FIXAR DET. Vardagliga rörelser som att gå och stå tar de flesta för givet. För Lovisa Wiklund, socionomstudent med CPskada, kräver detta mer ansträngning.

8.     STYR UPP DINA STUDIEVANOR! Svårt, knepigt, ångestfyllt? Vertex har kollat in kursen och knepen som hjälper dig att få bättre studieresultat.

27. ”CURLINGEN ÄR DET BÄSTA.” Josefin Wänglund, elitidrottsstudent vid Umeå universitet, kan det mesta om att sopa, sätta sten och skippa.

mejla red@vertex.nu eller besök redaktionen i Samhällsvetarhuset REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl FÖLJ: facebook.com/vertexumea twitter.com/vertex_umea BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2017 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 28 februari MANUSSTOPP: 13 februari

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå

OMSLAGSFOTO: Greta Hansson Vikström

WEBB: vertex.nu.

TIPSA REDAKTIONEN: 090-7869020,

VERTEX 1:  2017

BILAGA: ARBETSLIV.

MEDARBETARE i detta nummer: Catharina Bergman (text & foto) Magnus F. Bergström (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Nelly Fernström (text) Linnéa Forssell (foto) Lina Kamsten (text) Emelie Klein (korrektur) Malin Larsson (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Erica Olson (seriestrip) Malin Rosendal (foto) Jennifer Söderlund (text & foto) Greta Hansson Vikström (text & foto) Vendela Wikström (text & foto)

GRETA HANSSON VIKSTRÖM kör sista rycket på programmet för journalistik under våren, där det mesta intresserar henne. På fritiden står puderåkning, samhällsprogram på SVT och musselmiddagar högst upp på prioriteringslistan.

3


MANIKYR

Boka din behandling på Dragonskolans Frisör • Stylist • Spa program

Kyrkan på campus

Med rum för hela livet!

ar precis som en vanlig Klipp ut talong så får du ytterligare 10% på våra behandlingar ndling av nagelband, filning, fortsätter vi med en mspeeling.

Bra på att överleva - svårt att leva? Grupp för anhöriga till personer i missbruk eller med psykisk ohälsa. Anmälan senast 22 februari.

PA MANIKYR

dlingen vi in enbörjar precis som en vanlig yr med behandling av nagelband, filning, gga och ng och sedan fortsätter vi med en d. underarmspeeling. och

Tro, kärlek och HBTQ Regnbågskvällar med samtal, film och föreläsningar. Start onsdag 25 januari, kl 17.30, Kyrkan på campus.

ter masserar vi in en naglarna. lm som får ligga och ultat

Andrum En stunds andrum och bön i Universitetets kapell. Onsdagar kl 12.15-12.30

en liten stund.

det lackar vi naglarna. dlingens resultat ckra händer aglar.

Meditation Tyst meditation tisdagar kl 12.15-13.00, Kyrkan på campus.

Manikyren 1,5h.

Samtal När du behöver någon att prata med. Kostnadsfria enskilda samtal och parsamtal under sekretess.

70:www.umea.se/dragonskolan www.umea.se/dragonskolan www.umea.se/dragonskolan

Mer info om våren:

www.kyrkanpacampus.se

Våren 2017

Dragongatan 1  Entré Väst

atan 1  Entré Väst

Bli vän med skrivprocessen En lunchföreläsningsserie om framgångsrika strategier vid akademiskt skrivande. Vi håller till på Balkongen i UB, torsdagar kl. 12.15 – 13.00. Ingen anmälan krävs.

Studieverkstad på UB – för framgångsrika studier Studieverkstaden för dig som vill bli bättre på: • studieteknik • referenser • skriva • muntliga presentationer • informationsökning

Föreläsningar Flera av våra föreläsningar återkommer varje termin. Vi håller till på Balkongen i UB kl. 12.15 – 13.00. Ingen anmälan krävs.

Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

Vad är skrivprocessen?

9 feb

Från idé tiil frågeställning och hypotes

16 feb

Planera din tid och ditt skrivande

23 feb

Hitta bra källor till uppsatsen

2 mars

Värdera dina källors trovärdighet och tillförlitlighet

9 mars

Tre smarta verktyg när du skriver referenser

Bli studiesmart, del 1

Tips på konkreta verktyg för att lyckas med studierna; om förberedelse, planering och minnesteknik m.m. Tis 21 feb

Bli studiesmart, del 2

Plugga bättre med olika strategier. Om att anteckna, läsa och vara aktiv i sitt lärande m.m. Ons 1 mars

Hitta oss på:

2 feb

”Jag ska bara…”

En föreläsning om uppskjutande och hur du kan påbörja en förändring. Ons 8 mars

16 mars Bli en kritisk läsare 23 mars Strukturera din akademiska text 30 mars När och hur ska du citera, sammanfatta eller parafrasera? 6 april

Hitta den akademiska stilen i ditt skrivande

20 april Korrekturläs och finslipa din text 27 april Lyckas med din presentation!

Kom till vår drop-in:

Sök– och skrivverkstad torsdagar kl. 14 – 16 i Studieverkstaden

4

VERTEX 1:  2017


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

en prestationskultur som många gånger är ohälsosam. Prestationshets har ju alltid funnits, men ibland brister det också i livsstilen hos studenter, då kan det tippa över och kännas tungt, säger Anita Karlsson. lever också ett stressigt liv med extrajobb vid sidan av studierna studierna. Man vill mycket, jämför sig med andra och har svårt att sätta rimliga gränser. – Sjukvårdens resurser är begränsade och det är väntetider till behandlande samtalsstöd för dem som verkligen behöver det, vilket är ett problem, menar Anita Karlsson.

MÅNGA STUDENTER

Stressigt och tungt... En fjärdedel av Studenthälsans drygt 1 300 besök i fjol handlade om psykisk hälsa.

Fler studenter söker hjälp för psykisk ohälsa Antalet studenter som söker hjälp för psykisk ohälsa hos Studenthälsan i Umeå har ökat de senaste åren. – Många som kommer till oss behandlas redan med läkemedel via sjukvården. Det var inte alls så vanligt för några år sedan, säger Anita Karlsson. Anita Karlsson är fysioterapeut på Studenthälsan vid universitetet och jobbar förebyggande för att minska studenters hälsoproblem. Hon berättar att Studenthälsan under förra året hade 1311 ny- och återbesök. Studenthälsans besöksstatistik är uppdelad i olika underkategorier. – Vi för statistik där psykisk hälsa är

en del och då pratar vi om nedstämdhet, oro och ångest. Ungefär en fjärdedel av alla studenter som sökt Studenthälsan under 2016 har sökt för psykisk hälsa, säger Anita Karlsson. Samtidigt visar statistiken att antalet studenter som söker hjälp för psykisk ohälsa hos Studenthälsan i Umeå har ökat med ungefär fem procent se-

FÖR DIG SOM VILL HA HJÄLP: Samlad information med olika kontaktvägar och telefonnummer för dig som vill söka hjälp finns på Umeå kommuns hemsida: www.umea.se/umeakommun/ omsorgochhjalp/psykiskohalsa Studenthälsan vid Umeå universitet: www.student.umu.se/ studenthalsan dan 2013. Exakt vad ökningen beror på är svårt att veta. – Studenter pluggar på universitet för att få jobb och konkurrensen är stor ute i arbetslivet. Det finns också

Vad har du för tips till studenter som mår dåligt?

– Det låter kanske enkelt, men försök hitta något så när bra och fungerande rutiner för mat, sömn och motion. Planera studietiden – men även fritid och återhämtning är viktig. studerat unga vuxnas psykiska hälsa är Petter Gustavsson, professor i psykologi vid Karolinska Institutet. I ett informationsblad från Folkhälsomyndigheten säger han att de vanligaste problemen hos unga är stress, trötthet och svårigheter att slappna av och att depression hos studenter är minst förekommande under första delen av studietiden. – Nya kurser var femte vecka innebär att studenterna genomgår strukturella förändringar ofta. Höga stressnivåer påverkar studieresultaten negativt, säger Petter Gustavsson.

NÅGON SOM LÄNGE

GRETA HANSSON VIKSTRÖM

”JAG KÄNDE MIG SKYLDIG, GROTESK OCH VÄRDELÖS” för att söka professionell hjälp. Han ringde vårdcentralen dagen efter och berättade om sin nedstämdhet. – De bokade in mig direkt, jag fick träffa en distriktsläkare redan veckan efter och han skickade en remiss till en psykolog. Där får Simon saker att träna på och övningar att tänka på. Han mår mycket bättre tack vare samtalen. Han slipper också ta antidepressiva mediciner. – Jag blev väldigt imponerad av den svenska vården, jag vet att alla inte får hjälp direkt och att alla inte är nöjda med sin vård. Men jag fick hjälp och de tog mig på allvar direkt.

Simon grät hela sin födelsedag. Anna kunde inte äta ett äpple utan att få panik. Sofia har långa depressioner. Vertex har pratat med tre studenter om psykisk ohälsa. De tre studenterna upplever alla psykisk ohälsa just nu, om än i olika grad. Deras sjukdomar är vanliga, men något det sällan skrivs om. De tycker alla att psykisk ohälsa borde tas upp mer i samhällsdebatten och det är därför de valt att berätta sina historier för Vertex. Alla heter egentligen något annat. SIMON HAR INGEN DIAGNOS, men upplever livssituationen som ångestfylld och stressig, och han har en del tvångsbeteenden. Dessutom har han haft problem med tarmsjukdomen ibs. – Jag mår ofta illa på grund av sjukdomen. Av min ibs har jag fått ångest och stress över att alltid vara rädd att må dåligt.

VERTEX 1: 2017

Simon. Får attacker av panikångest.

Anna. Lider av en ätstörning.

Simon säger att han dagligen har med sig tankar kring ångesten och stressen. De värsta dagarna är han snurrig och blir väldigt ledsen. – Jag känner mig så ensam när jag får mina panikångestattacker. De största symptomen bröt ut på

hans födelsedag förra året. – Jag hade bjudit över kompisar på kalas, men mitt på dagen så kände jag bara att allt var meningslöst. Jag bara grät och grät, jag låg hela kvällen i min flickväns famn och hulkade. Efter den kvällen bestämde han sig

UMEÅSTUDENTEN ANNA har under en lång period i ungdomen haft ätstörningen bulimi. Hon insjuknade 2009, men känner fortfarande av problemen. Hon har ett komplicerat förhållande till mat.

* FORTS. PÅ SIDAN 6:

5


* FORTS. FRÅN SIDAN 5:

Annas värsta period var när hon inte ens kunde äta ett äpple utan att få panik och vilja göra sig av med det. – Jag kände mig skyldig, grotesk och värdelös. Känslan var så stark att jag kunde göra vad som helst för att må ”bra” igen – alltså spy. Det kunde ske var som helst, mellan två bilar på en parkeringsplats, på en smutsig offentlig toalett, i en påse i mitt rum hemma eller i duschen. De två sistnämnda gällde situationer då mina föräldrar hade koll på mig då jag i regel inte fick besöka toaletten efter måltid. Hur förstod du att du hade bulimi?

– Genom mitt komplicerade förhållande till mat. Jag utvecklade en egen regel, att allt jag åt under en dag skulle få plats på en tallrik. Jag blev begränsad i min vardag eftersom jag undvek att umgås i miljöer där matintag krävdes. Jag fick kommentarer i skolmatsalen om hur lite jag åt, men det var först när min mamma verkligen bad mig att söka hjälp som jag förstod vad jag hade utvecklat. på en ätstörningsklinik, Mandometerkliniken, där hon behandlades några gånger i veckan. Det var enskilda samtal med en behandlare, och gemensamma måltider under bevakning. – Själva konceptet på kliniken var en våg, en mandometer, inställd efter varje patients eget behov. Man ställde sin tallrik på vågen, la på exempelvis potatis tills den sa stopp och gjorde samma sak med kött, sås och grönsaker. Vågen var personlig och skulle användas dagligen, i skolmatsalen och hemma. Den registrerade varje måltid, och behandlaren kontrollerade.

ANNA BLEV INTAGEN

för nära och kära, och för klinikens behandlare. – Genom sjukdomen blir man expert på att ljuga och jag ljög ständigt för att slippa äta. Om jag var hemma hos en kompis kunde jag säga till dennes föräldrar att jag skulle äta middag hemma och när jag kom hem till mid-

MEN HON LJÖG –

– Det blir ett naturligt ställe att samlas på, som medlemmarna själva äger. Det säger Umeå studentkårs ordförande Sandra Reinklou om kårhusplanerna som snart ser ut att bli verklighet. Det har varit på gång en längre tid, men nu börjar det närma sig skarpt läge. Umeå studentkår kommer, enligt långt gånga planer, att ha sitt kårhus i en del av Fysiologihuset som nu ska renoveras. Det blir Kårhusstiftelsen, inte Umeå studentkår, som kommer hyra ytorna av Akademiska hus, men Umeå studentkårs kårhus blir det ändå. När Vertex träffar kårens ordföran-

6

Många gånger har jag mötts av förutfattade meningar och människor som inte ens ger mig en chans. STUDENTEN SOFIA

dagen sa jag att jag ätit hos kompisen. Efter ett år på kliniken blev hon utskriven, men hade tider för återbesök. –  Under sista återbesöksperioden gick jag ner flera kilo, men klarade det sista besöket genom att säga: ”Jag har börjat med spinning, riktigt kul är det, mår superbra”. Jag drack också mycket vatten innan besöket för att lura vågen lite.

bär att vara kär hjälpte mig, men min pojkvän har också stenkoll på att jag inte kräks.

FÖR FYRA ÅR SEDAN började

STUDENTEN SOFIA VILL berätta sin historia för att ge psykisk ohälsa ett ansikte och för att visa att det finns överallt omkring oss. – Och för att få den som mår dåligt att veta att man inte är ensam, psykisk ohälsa är vanligare än många tror, säger hon. Sofia diagnostiserades för fyra år sedan med bipolär sjukdom. Hon hade då nyss fyllt 20 år. Sjukdomen innebär att hennes humör är väldigt svängigt och går i skov. –  Jag har långvariga depressioner

hon gå på psykologsamtal – för andra problem, trodde hon. – Psykologen listade med hjälp av mamma ut att jag fortfarande hade problem med maten och eftersom jag vägrade att återvända till ätstörningskliniken fick jag istället hjälp från en dietist, säger Anna. Men dietisten var ingen höjdare. Det var snarare pojkvännen, som hon träffade 2012, som fick henne att må bättre. Och där är hon idag. – Det positiva och allt som det inne-

Vad är din förhoppning om framtiden?

– Att som många andra kunna njuta av att vara mätt, i nuläget är mättnadskänslan något av det VÄRSTA jag vet. Ansvaret ligger hos varje enskild person, men resan ur sjukdomen går mycket lättare om man är fler.

”ETT KÅRHUS BETYDER MYCKET FÖR IDENTITETEN” de Sandra Reinklou inväntar hon ett möte med Akademiska hus angående arkitektritningarna. – Vi träffade arkitekten i höstas och lämnade våra egna förslag på hur vill att lokalerna ska se ut. Nu ska vi träffa dem igen och se vad de kommit fram till. Om allt ser bra ut så ska det förhandlas om hyran och sen är det bara att sätta spaden i jorden. När kan nya kårhuset öppna?

– Det har pratats om att det skulle kunna vara klart redan i maj-juni, men jag tror det är mer realistiskt att

säga att det blir till hösten. Så snart vi vet hur det ska se ut kommer vi börja planera så att vi är beredda att dra igång direkt det står klart. Vad betyder det att få ett kårhus?

– Jag minns hur det var när jag började plugga statsvetenskap för några terminer sen. Då försökte jag greppa vad det här med kårlivet egentligen är. Jag såg att ntk och ums hade sina kårhus, sen fanns E-puben men jag visste inte om det var vårt eller inte. Därför tror jag ett kårhus betyder mycket för identiteten för våra medlemmar. Det

där jag har mycket ångest. Då gör det ont i hela kroppen och jag vill mest bara skrika rakt ut. Fysisk smärta går ofta att lokalisera och åtgärda, psykisk smärta gör ont i hela kroppen och är svår för andra som inte varit med om det själva att förstå. HENNES LIVSGLÄDJE försvinner också ibland, då vill hon helst bara sova bort allting. – Jag är väldigt likgiltig, är fylld av självhat och skuldkänslor. Jag tänker då ofta på att jag inte är någonting att ha och att jag tycker synd om de som måste dras med mig. Mina depressiva skov har bidragit till att jag i flera år var sjuk i ätstörningar och social fobi. Men som de flesta har Sofia också ljusa dagar emellanåt. Ibland kan hon vara alldeles full av energi, men problemet är att hon då spenderar mycket pengar och tar fler risker. Hon känner sig då trots allt som en supermänniska, som hon själv beskriver det.

kommer även underlätta för de som vill ordna sittningar. Kommer ni själva driva någon form av nattklubb?

– Nej. Vi har inte bestämt hur det ska se ut exakt, men det kan bli så att föreningar och sektioner får skapa barlag och ordna något sådant. Men inget är som sagt bestämt. Har ni fått någon feedback från studenthåll?

– Vi har pratat med många föreningar och de är alla jättetaggade och frågar hur det går. När de började prata om att bilda barlag fick jag lugna dem lite. Bygget är inte ens påbörjat. Umeå studentkårs historia av att driva kårhus det senaste decenniet är

VERTEX 1:  2017


Hon skar sig och slutade äta i tonåren, vilket hennes familj märkte. Det var då hon sökte hjälp. Hon fick då hjälp på barn- och ungdomspsyk, bup, och när hon fyllde 18 började hon gå på vuxenpsykiatrin. – Det hjälpte inte alls att gå till bup. Jag fick nya psykologer hela tiden vilket gjorde att jag inte riktigt hade viljan eller förtroendet att låta dem hjälpa mig. När jag under en period på vuxenpsykiatrin fick gå kognitiv beteendeterapi kom jag ur min socialfobi. Den psykologen var jättebra och ansträngde sig. Han följde med mig ut på stan när det var som värst. Däremot var både bup och vuxenpsykiatrin väldigt snabba med att vilja sätta mig på medicinering. DET TOG LÅNG TID innan diagnosen fastställdes men när det väl gjordes ansåg psykiatrin att de hade gjort sitt. – Nu när jag ber om hjälp höjer de bara mina medicindoser och hänvisar till akutpsyk om jag skulle må så dåligt att jag funderar på att ta mitt liv, säger Sofia.

hon känner inför att berätta om sina problem för andra. – Många gånger har jag mötts av förutfattade meningar och människor som inte ens ger mig en chans. När jag flyttade upp till Umeå tog det nästan ett läsår innan jag berättade för mina vänner här om min diagnos, då jag ville att de skulle lära känna mig, Sofia, utan att känna till min problematik. Jag var helt enkelt rädd att de inte längre skulle vilja vara min vän om de visste.

HON BERÄTTAR OM HUR

sjukdom inte ska behöva besvära henne mer. – Jag hoppas att jag kan leva ett liv som är någorlunda fritt från psykisk ohälsa. Jag vet att det inte kommer att bli så till 100 procent, men när jag ser hur långt jag kommit sedan jag var ung tonåring vet jag ändå att jag är en bit på vägen mot ett friskare liv.

SOFIA HOPPAS ATT HENNES

TEXT OCH FOTO: GRETA HANSSON VIKSTRÖM

inte någon munter historia. Detta har lett till en viss skepsis, framför allt från Arbetarpartiet, kring hur Umeå studentkår ska klara sig bättre den här gången än tidigare. – Med tanke på vår historia är det befogat att ifrågasätta. Men alla är överens om att ett kårhus är viktigt. Sen kan det skilja lite på hur man vill driva det. Men oavsett så kommer det nu att bli billigare för oss som kår. UMEÅ STUDENTKÅR PLANERAR att flytta sin kanslidel, idag belägen i Samhällsvetarhuset, till det nya kårhuset i Fysiologihuset. Det kommer enligt Sandra Reinklou att ge lägre hyreskostnader än dagens 400 000 kronor per år.

VERTEX 1: 2017

Mikrovågsugnsfrämjarna... Isak Hemmingsson, Anton Snickert, Albin Thalin och Petter Forslund startade Facebookgruppen för att sätta press på universitetet att fixa fler mikrovågsugnar. Och de verkar ha lyckats rätt bra.

Fler mikrovågsugnar efter höstens kampanj Det ser ut som att köerna till universitetets mikrovågsugnar kan bli kortare under våren. Microvågsugnsfrämjandets uppror för fler mikrovågsugnar har nämligen gett resultat. – Vi hoppas att uppgraderingen ska vara klar under februari månad, säger Mats Johansson på universitetets lokalförsörjningsenhet. I oktober berättade Vertex om studenterna Petter Forslund, Albin Thalin, Anton Snickert, Jonatan Holm och Isak Hemmingsson som tröttnat på de långa köerna till universitetets mikrovågsugnar och därför startat Facebookgruppen Microvågsugnsfrämjandet Umeå Universitet. Under hösten har de förhandlat med universitetets lokalförsörjningsenhet om att åtgärda bristen på ugnar och nu har deras initiativ gett resultat. MATS JOHANSSON på Lokalförsörjningsenheten berättar att arbetet med att få fram nya mikrovågsugnar är på gång. – Vi kommer under de närmaste veckorna att göra en första komplette-

ring med mikrovågsugnar i studenternas lunchrum. Nästa fas är att komplettera med fler eluttag, hyllor med mera så att vi kan få in ytterligare ett antal mikrovågsugnar i lunchrummen. DET ÄR ÄNNU INTE KLART hur många nya ugnar som ska tillkomma eller var de ska placeras, men hittills har man kompletterat med fler ugnar i KBC och Universum. – Vi har en förhoppning att uppgraderingen av antalet mikrovågsugnar i lunchrummen ska vara klar under februari, säger Mats Johansson.

Microvågsugnsfrämjandet är glada över att deras arbete för fler ugnar har gett resultat.

STUDENTERNA BAKOM

Här blir det! Om allt går i lås kan det nya kårhuset öppna till hösten. Men avståndet till de studenter som är kårmedlemmar kommer också att öka. – Det är en kritik vi fått och även något som oroade oss när vi tillträdde i höstas. Men det blir en annan närhet och kontakt med studenterna.

Majoriteten bor på Ålidhemsområdet och nu kommer de se vår logga varje dag när de kommer gående eller cyklande. Sen tror jag, i och med att det kommer vara en cafédel, att det blir mer spontanbesök från studenterna,

– Vi är väldigt nöjda, men det återstår att se hur slutresultatet blir. Vi kommer att hålla kontakt med Lokalförsörjningsenheten för att se hur det utvecklar sig, säger Petter Forslund och de andra i gruppen instämmer. – De lunchrum som vi har diskuterat med Lokalförsörjningsenheten om att uppgradera är framförallt de i Tornet, mit-källaren och det vid loftgången mellan Naturvetarhuset och Universum. Sedan ska Lokalförsörjningsenheten se över ytterligare utrymmen senare.

I MITTEN AV JANUARI hade Microvågsugnsfrämjandets Facebookgrupp drygt 2 100 medlemmar och studenterna bakom gruppen berättar att de fått många positiva kommentarer från andra studenter som uppskattat deras initiativ.

Vad är ert nästa drag?

– Vi skissar på planer för en releasefest när de nya ugnarna är på plats. Mer än så kan vi inte avslöja i dagsläget, säger Petter Forslund och de andra i gruppen. LINA KAMSTEN FOTO: MALIN ROSENDAL

och det ger även oss chansen att gå ut och träffa dem på ett naturligt sätt. Utöver caféet kommer det nya kårhuset enligt planerna att bland annat inrymma foodcourt och ett antal studieplatser. Studieplatserna kommer Umeå universitet i sin tur att hyra från Kårhusstiftelsen. – Vi frågade ifall universitetet kunde tänka sig att hyra studieplatser till ett värde av max 200 000 kronor. Då fick vi svaret från rektor att de ville hyra, men till ett maxvärde av 300 000 kronor istället. Det kändes viktigt att få veta att vi har universitetets stöd i detta, säger Sandra Reinklou. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

7


Studiesmart? Det finns kurser som hjälper dig att bli just det.

STUDIEVANORNA SOM LEDER Svårt med koncentrationen? Saknas själv­­disciplin? Tentaångest? Eller ny på universitetet? Att plugga framgångsrikt är inte helt lätt. Men Studieverkstaden vet på råd. Att plugga på ett bra sätt kan vara svårt oavsett om man går sin första eller elfte termin på universitetet. Motivationen tryter, distraktionerna är många liksom antalet sidor att läsa i kurslitteraturen. Som tur är finns hjälp att få. Studieverkstaden, som är en del av Universitetsbibliotekets verksamhet, hjälper studenter med tips om och strategier för det mesta som rör plug-

8

gande, uppsatsskrivande och muntliga redovisningar. Är det illa beställt med studerandet kan individuell hjälp med en handledare bokas in. Studieverkstaden har också tider för drop in. Men en kan också gå på någon av Studieverkstadens föreläsningar. är namnet på två föreläsningar som återkommer varje termin. Föreläsningarna handlar om

”BLI STUDIESMART”

hur en kan planera och utföra sitt pluggande på bästa sätt för att lyckas med både tentan och utbildningen. Vertex gick på höstterminens upplagor för att lyssna på tipsen. Den första föreläsningen är inriktad på förberedelser, strukturering och att minnas. Marlene Bickham, som håller i föreläsningen, berättar att det viktigaste för att lyckas med studierna handlar om vanor. som fungerar (och att bryta de dåliga vanorna) är medlet som leder till examensmålet. I goda studievanor ingår att granska kursplan och förväntade studieresultat för att komma fram till

ATT SKAFFA SIG STUDIEVANOR

vad som är viktigt att fokusera på – något som undertecknad, trots flera års studier, inte tidigare ens reflekterat över att göra. Men utifrån dessa dokument går det sedan att planera hela terminen ner till varje studiepass. – Att ta pauser är viktigt, säger Marlene Bickham och berättar om Pomodorometoden. POMODORO BETYDER tomat på italienska och vad en tomat har att göra med metoden, som går ut på att plugga effektivt i 25 minuter för att ta en fem minuters paus när den timer en ställt ringer, det får jag inte klart för mig. Men jag tänker på den kökstimer jag en gång hade och som hade formen av

VERTEX 1:  2017


FICK DU UT NÅGOT AV FÖRELÄSNINGEN?

Lukas Sundström, förskollärarprogrammet: –Jag måste utvärdera det som sagts innan jag vet vad som är användbart. Men att använda färgkodning för olika saker verkar bra, liksom att ställa frågor till texten, försöka göra informationen till sin egen och att sedan reflektera.

Ellen Christensen, läkarprogrammet: – Absolut. Jag hade bra studieteknik redan innan, men fick några användbara tips. Jag gillade terminsplaneringen. Men Pomodorometoden tror jag inte på.

TILL EN EXAMEN en tomat. Metoden ska dock fungera effektivt för många studenter. Under föreläsningen framhålls också att det är viktigt att få en bra balans mellan fritid, träning, hushållssysslor och studier. Jag får med mig ett papper hem där jag kan skriva upp hur mycket jag ägnar åt allt detta under en vecka. Och ifyllt en vecka senare visar schemat att jag tydligen har mycket mer fritid än jag tror. FÖRELÄSNING NUMMER TVÅ är en vecka senare. Den här gången handlar det om att hitta det sätt en lär sig bäst på. Ett test med frågor om hur en helst hanterar vissa situationer delas ut. Och utifrån detta test ser en om en

VERTEX 1: 2017

STUDIEVERKSTADEN: Kolla in Studieverkstadens sajt för tips, hjälpmedel, kommande föreläsningar med mera: http://www.student.umu.se/ under-studietiden/studieverkstad/

föredrar att läsa, prata eller att praktiskt tillägna sig kunskap. Utifrån den kunskapen ges sedan tips på olika taktiker för inlärning. Jag, som enligt testet helst läser och skriver, får rådet att till exempel skriva egna definitioner och göra anteckningar som innehåller många verb. Vidare ges tips på hur en

kan anteckna vid föreläsningar för att de ska vara lätta att omvandla till kunskap. För det första bör anteckningsblocket vara utan linjer. –  Linjer stör ögat, säger Marlene, som håller i även denna föreläsning. Att använda sin fantasi genom bilder, färger och tankekartor ska dock vara en vinnande strategi för inlärningen. jag tar med mig från föreläsningarna om att bli studiesmart, och som gör att jag faktiskt lätt klarar den kommande tentan, är just färgglada tankekartor.

DEN NYA KUNSKAP

CATHARINA BERGMAN

Johan Sande, högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, distans: – Många av föreläsningarna tar upp samma saker. Men det är bra att höra dessa saker igen och det finns alltid något nytt att plocka upp. Jag ska kolla på de program för tankekartor som det tipsades om.

9


GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD. istockphoto.com/Mari

YOGA

Grund- och fortsättningskurser, gravida, 55+, yin och stresskurser Kursen innehåller fysiska övningar, andningsövningar, avslappning och meditation.

Umeå Yogaskola

070-628 26 55 � www.yogasys.se

menskoppen.se

Få mer av din träning börja träna Karate 空 手

prova på en hel månad gratis www.tränakarate.nu

Vi öppnar i nya lokaler fredag 27/1 kl 12.00 – din självklara fest-/maskerad butik på Ålidhem Centrum

NYHET!

Förutom ett delvis nytt maskeradsortiment, erbjuder vi

• NAGELFÖRLÄNGNING och • ÖGONFRANSFÖRLÄNGNING

Under öppningshelgen bjuder vi på popcorn och ballonger till barnen.

8

Nya öppettider: Måndag – lördag 12:00 –18:00

Bra, rejäla burgare

SHUFFLEBOARD

Sjukt kul, kom och prova ett måste

10

VERTEX 1:  2017


Öppna dina sinnen!

Studentweekend fredag - lördag

Kör ditt eget hundspann, ät fredagsbuffé i restaurangen, sov på Ekohotellet och njut av frukosten innan ni åker ut på snöskotersafari.

1950 kr/person ordpris 2405 kr/person

Extra studenterbjudande Kör hundspann eller snöskoter - kom 4 personer, betala för 3.

VERTEX 1: 2017

11


– Vardagliga rörelser som att gå och stå är något som de flesta tar för givet. För mig krävs det mer ansträngning och koncentration. Umeåstudenten Lovisa Wiklund har en grav CP-skada, sitter i rullstol och är nu i full färd med att utbilda sig till socionom.

”MÅNGA GÅNGER KÄNNER JAG MIG STOLT” alla negativa fördomar så finns oron att de kanske skulle ändra uppfattning om mig. Men det är både och, det där. Många gånger känner jag mig stolt också, över att kunna motbevisa folks fördomar och ge en ny bild.

– Ta dig en tur runt och kolla! Jag måste bara göra mig snygg nu om du ska ta bilder, säger Lovisa medan hon omsorgsfullt sätter upp sitt hår i en stram hästsvans framför badrumsspegeln. Inför höstterminen flyttade Lovisa Wiklund till Umeå för att börja sin första termin på socionomprogrammet. Den tidigare lulebon hamnade inte här av en slump, utan valet av både program och studentstad har sedan länge varit självklart. – Egentligen har jag alltid velat bli socionom. Och Umeå som stad valde jag dels för att det är relativt nära hem, men även för att min syster bor här. Det har ju gjort att jag själv varit här en hel del och redan fått någon form av socialt nätverk, berättar hon. sig redo tar jag en tur runt i lägenheten på Nydalahöjd. Den är allt annat än det typiska boendet för en nybliven student. Förutom att det både är stort och öppet, så är det alla genomtänkta inredningsdetaljer som drar min uppmärksamhet till sig. I ett av hörnen inne i sovrummet står en gammal drinkvagn, med detaljer i teak och mässing. Ovanpå är ett stilleben arrangerat av gamla böcker och ett förstoringsglas.

INTRYCKET SOM LOVISA ger under vår pratstund är att hon känns sorgfri. Hon anser själv att hon naturligt är positiv som person. Samtidigt medger hon att det under stunder känns jobbigare. –  I den här åldern så känns det av då man inte kan leva lika spontant som alla andra. Jag är ju beroende av assistans och måste anpassa mig efter det. Under de timmarna som jag inte får någon hjälp på så kan jag inte heller göra vad som helst.

MEDAN LOVISA GÖR

De flesta som flyttar ut för första gången bor ju inte så här pass flott. Man kan se att du har ett intresse för inredning?

– Gud ja! Jag har alltid älskat inredning. Sen så har mitt intresse utvecklats med tiden och det är väl nu på senare år som jag har hittat min stil. Många av mina grejer har jag samlat på mig genom åren, mestadels på auktioner. Men jag har ju inte haft plats för allting hemma hos mina föräldrar, så nu äntligen får jag användning för allt! att göra det vackert runtom sig, så handlar hennes väl genomtänkta lägenhet även om att skapa en trygghetskänsla. – Vissa nöjer sig väl med att ha en soffa och mikro liksom, men jag måste få fixa och dona! Även om jag haft ett korridorrum så hade jag förstås lagt ned mycket tid på att skapa en

TROTS INTRESSET FÖR

12

Namn: Lovisa Alma Amanda Wiklund. Ålder: 20. Pluggar: Socionomprogrammet vid Umeå universitet. Bor: Nydalahöjd, Umeå. Kommer från: Luleå. Framtidsplaner: Jobba som socionom, med inriktning på funktionsvariationer. hemtrevlig känsla. Sen så trivs jag väldigt bra med att vara hemma och för mig är det viktigt att det stället jag bor på verkligen ska kännas som ett hem. Ett ställe där jag får ha min egna lilla atmosfär. Lovisa haft en CP-skada. Därför får hon hjälp av en personlig assistent i det vardagliga livet. Efter att assistenten fått till hästsvansen, så att den sitter nog högt upp och blivit ordentligt stram, så sätter vi oss ned vid köksbordet. CP-skadan blir naturligt en central del i vårt samtal.

SEDAN FÖDSELN HAR

Kan du berätta mer om din skada? Vad innebär egentligen diagnosen och hur tar den sig uttryck hos dig?

– Rent fysiskt så innebär det att jag har motoriska svårigheter i både armar och ben, det resulterar också i att

jag sitter i rullstol. Jag måste tänka efter när jag gör rörelser, som säkert de flesta andra gör utan någon vidare eftertanke, förklarar hon. HON HAR EN GRAV CP-SKADA ,

vilket många som hon möter inte förstår vid första anblick. En del som hon pratat med har berättat att de trott att någon med en CP-skada är en icke-kommunikativ person i rullstol med okontrollerade rörelser. Men CP-skador kan te sig väldigt olika. – En kommentar som jag ofta får höra är “tur att du inte fick en så grav skada”. Jag kan bara anta att folk säger detta till mig för att jag annars har ett ”normativt” utseende. – Ibland kan jag känna mig rädd för att berätta om min diagnos när jag träffar nya människor. Med tanke på

ATT FÅ RÄTT ANTAL timmar med assistans har blivit ett problem efter flytten till Umeå. Lovisa ansökte om att få hjälp under all vaken tid, men kommunen gav henne bara tolv timmar per dygn, efter vad som tycks vara en schablonbedömning. De menade att assistansen skulle bli tillräcklig, bara hon planerade sina dagar. – Det blir ju som en husarrest, eftersom att jag inte tar mig ut utan assistenter. Istället blir jag fast i min lägenhet. Jag menar, vilken 20-åring planerar sitt liv till punkt och pricka? Det finns ju ingen chans för mig att i nuläget spontant kunna umgås med kompisar, säger hon och suckar.

en stor bild av Beyoncé. På frågan om det är hennes favoritartist hinner jag knappt höra hennes svar innan hon börjar rabbla upp låttitlar och citat som betyder extra mycket. –Första gången jag fastnade för henne var då jag kom över ett klipp på Youtube där hon sjöng ”I was Here” för FN. Beyoncé sjunger om att lämna fotspår under sin levnadstid och jag inspireras till att göra detsamma. Jag kanske inte kan ta mig ut i världen och göra fysiska fotspår. Men jag berör ändå människor som jag träffar och lämnar mina fotavtryck på det viset.

I SOVRUMMET HÄNGER

TEXT OCH BILD: JENNIFER SÖDERLUND

VERTEX 1:  2017


VERTEX 1: 2017

13


PÅ KONSTNÄRLIGT CAMPUS TI 11-20, ON-SÖN 11-18. FRI ENTRÉ WWW.BILDMUSEET.UMU.SE

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

VIDGADE VYER

MOT

UMEÅ

OCH

VÄRLDEN

program våren 2017

Mat & dryck från kl. 19

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

Jazz kl. 20 / Studion UFH

ALLTID PÅ EN TORSDAG

LIVEJAZZ

PÅ LEGENDARISK JAZZKLUBB

4 mars Vernissage Bröst - fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin 26 mars Det nya flickrummet Samtal mellan Linda Forsell, Julia Rönnbäck och Sara Meidell. I samarbete med Flickforsk!, Teaterföreningen och Potato Potato 6 april Mens I samarbete med Teaterföreningen Fri entré, våra program uppdateras löpande på www.kvinnohistoriskt.se

OBS! SÄSONGSTART 19.1 | STUDENTPRIS!

UMEAJAZZSTUDIO.SE

14

VERTEX 1:  2017


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

publiken. Tvärtom är det vi allihop tillsammans. fortsätter att befästa sin position som en av Sveriges största festivaler, och de visar att ambitionen att överträffa sig själva finns där. Tidigare dragplåster som Sebastian Ingrosso, Veronica Maggio och Martin Garrix får ursäkta, för nu har Brännbollsyran slagit till med vad de själva kallar ”den största bokningen i Brännbollsyrans historia”. –  Vår absoluta drömbokning har blivit verklighet! Kygo har varit festivalens överlägset mest önskade artist under alla år vi arrangerat, sa festivalgeneralen David Arkhult i samband med att den norske EDM-stjärnan presenterades som dragplåster på årets Brännbollsyra. Andra artister som kommer till Brännbollsyran på campus den 1–3 juni är bland andra Kapten Röd, Frej Larsson och Astrid S.

BRÄNNBOLLSYRAN

Niklas Zechner. Doktorand i datavetenskap som dragit igång en serie med ovetenskapliga föreläsningar.

Kristian Anttila. Ger gratiskonsert i Bildmuseet på Konstnärligt campus den 1 mars. 

FOTO: EMIL AGRELL

Det våras på kulturscenerna Dans, skratt och en avskalad rockstjärna. Det är vad tre av kultur- och nöjesvårens största dragplåster erbjuder publiken på campus och runt om i Umeå.

har Jonas Gardell gått från att vara ”ett UFO på be-

UNDER DE HÄR 30 ÅREN

FOTO: STELLAN HERNER

Det är över 30 år sen Jonas Gardell gav ut sin första roman. 30 år sedan han gjorde sin första show och 30 år sedan han blev ihop med Mark Levengood. Den 21 april kommer hans föreställning 30 år tillsammans till Umeå och Aula Nordica. – Mitt liv har fyllts av Mark och barnen och romaner och shower och tv-serier och sånger, men det har också fyllts av alla de som läst, alla de som kommit och tittat, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

Kygo. Brännbollsyrans drömbokning.

Jonas Gardell. Firar 30 år i rampljuset.

sök i Mellanmjölkens land” till att vara nån som blivit välkomnad in, rentav folkkär. – Ibland frågar folk mig hur jag

vågar stå ensam på en scen inför tusentals personer på en teater, konserthus eller idrottsarena. Jag svarar alltid att det ju inte är jag mot alla i

KULTUR PÅ CAMPUS fortsätter att erbjuda gratis underhållning till studenter och allmänhet under 2017. En av de första bokningarna är Kristian Anttila. Från larmande, distade gitarrer till en mer avskalad version av sig själv. Så skulle man kunna beskriva Anttilas metamorfos som artist. Rum 4, Avd 81 är hans första helt akustiska skiva. Anttila, som debuterade 2003, har från sina sex album haft otaliga p3-hits och är en av Sveriges flitigast turnerande artister. I ett pressmeddelande skriver han att gitarren kanske inte ens behövts. – En benflöjt hade räckt. Eller en kokosnöt. Ett sus i bakgrunden. Nåt litet sällskap åt orden bara, för det är vad denna skivan handlar om: Orden. Jag är en stor poet nämligen. Den som är intresserad av att lyssna till den ”store poeten” kan bege sig till Bildmuseet den 1 mars. Gratiskonserten börjar kl. 12.10. ANDERS SAMUELSSON

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM FENOMENET ”SKAM”: Fenomenet Skam har fått oss att sminka oss med mörka läppar, rabbla feministiska citat och prata så mycket fejk-norska det bara går. Men kanske framförallt – vi har fått en ny distans till den där jobbiga, tonårsstinna gymnasietiden. Vi kan se på Skam och känna igen oss i händelser och situationer men vi kan även inse att vi skulle reagera annorlunda idag. Det blir hanterligt för oss att se eftersom vi inte är kvar där längre, och det kanske också är därför tv-serien blivit så populär bland oss. Men hur är det för dem som

VERTEX 1: 2017

NY DISTANS TILL TONÅRSTIDEN

fortfarande befinner sig i de där trånga korridorerna?

JAG VILL TRO ATT SERIEN är riktad till just dem, de som är mitt i det där kaoset som härjar inom en när en är i 14–17-årsåldern. För det är ett hårt klimat. Och jag tror att många i den åldern skulle må bra av att lära sig att det inte alltid är det bästa att isolera sig när en är ledsen, att du inte behöver vara som alla förväntar sig av dig och att inte kalla tjejer för sluts.

Jag hoppas att Skam fungerar som en virtuell kram till alla ensamma och missförstådda tonåringar, och inte bara som en nostalgisk tillbakablick för oss vuxna. Eller vuxna förresten? Det kanske är just den illusionen vi vill åt när vi tittar på Skam, att vi kommit så långt sedan dess, att vi vuxit upp och lärt oss om världen och om oss själva. Men egentligen begår vi väl fortfarande samma misstag och tvivlar lika mycket på oss själva som de på Nissen, eller?

Namn: Nelly Fernström. Ålder: 23 år. Pluggar: Genusvetenskap A. Bor: Berghem, Umeå.

15


JORDENS SISTA DYGN

ETT TEATERÄVENTYR DU INTE FÅR MISSA! 3-4, 8-11, 15-18 MARS 19:00 STUDENTPRIS 170 KR

I samarbete med

biljettcentrum.com

W W W. P R O F I LT E AT E R N . S ESoul Feet

Bharatnatyam, indisk dansföreställning! Torsdag 23 februari • Kl. 12.10-12.50 Ljusgården, Lärarhuset • I samarbete med Umefolk

www.umu.se/kulturpacampus

16

VERTEX 1:  2017


FILM:

Ensamstående måste hitta en partner. Snabbt! Det är utgångspunkten i en absurd och surrealistisk film som har en hel del att säga. På nåt konstigt sätt.

The Lobster. En slagkraftig svart komedi.

Människor tvingade till tvåsamhet MÅNADENS FILM: THE LOBSTER GENRE: DRAMA REGI: YORGOS LANTHIMOS MED: COLIN FARRELL, RACHEL WEISZ M.FL. BETYG:

I en absurd, alternativ verklighet är människan tvingad till tvåsamhet. När Davids fru träffar en ny man faller deras äktenskap isär. David arresteras av regeringen och förs till ett rustikt hotell, där han tillsammans med en stor grupp andra ensamstående tvingas hitta en ny levnads-

partner inom 45 dagar. De som misslyckas omvandlas till ett valfritt djur, för att sedan släppas ut i den vilda naturen. Det finns mycket symbolik i Lanthimos film, men The Lobster är framför allt minnesvärd för sina milt sagt skruvade sätt att presentera symboliken. Filmens första halva är en lysande, svart komedi i Roy Anderssons torra och bleka anda. Det finns något komiskt upplyftande i att se skickliga skådespelare som med sitt största allvar, i en väldigt avskalad miljö, framför de absurdast tänkbara dialogerna. Samtidigt är

det en svår balansgång för filmskaparen att inte skapa lyteskomik, där tittaren känner sig överlägsen karaktärerna. David och de andra beter sig trots allt normalt, utifrån den skapade världens förutsättningar. Filmens senare del innehåller mer svärta än humor, vilket spelar till dess nackdel, men den håller fast vid sitt koncept hela vägen på ett väldigt slagkraftigt vis. Det är även en otroligt snygg film, med formidabelt foto av den relativt okände greken Thimios Bakatakis och ett effektivt subtilt soundtrack. Efter den nervprövande Dogtooth

visar Lanthimos här att han är mer än kompetent att regissera en mer narrativt driven film, utan att för den delen tappa greppet om sin surrealistiska känsla. Att dessutom få se underskattade Colin Farrell i en för honom väldigt annorlunda roll är ett stort plus. MAGNUS F. BERGSTRÖM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM ET TORNAS OCH NOLLORNAS KRAFT: 2016 har sannerligen lämnat en bitter eftersmak. Visst har de uppmärksammade dödsfallen av populärkulturella ikoner varit en stor anledning, men arvet de lämnar efter sig gör mig också smått orolig för vad som väntar. Raden av talanger och idoler som under året kastade in handduken avslutades på särskilt tragiskt vis, då Carrie Fisher och hennes mor Debbie Reynolds gick bort med bara ett dygns mellanrum. Fisher som dessutom precis återvänt till det välförtjänta, stora rampljuset genom sin paradroll som Leia i Star Wars-fil-

VERTEX 1: 2017

DÖDA FILMSTJÄRNOR GÅR IGEN

merna. Inte bara i förra årets uppföljarsuccé The Force Awakens, utan som ett ödets ironi också strax före jul. Som en datoranimerad cameo i Rogue One. En film som med ettornas och nollornas kraft även återupplivade den sedan två decennier bortgångne Peter Cushing i en nyckelroll. I KÖLVATTNET AV HENNES tragiska bortgång frågar sig nu fans vad Carrie Fishers roll blir i den fortsatta Star Wars-sagan. Blir hon bortskriven från

kommande filmer på manusstadiet? Eller löser de situationen med vilseledande klippning, à la Philip Seymour Hoffman i Hunger Games-filmerna? Hon hann spela in allt sitt material för den kommande åttonde episoden, men kanske återvänder hon senare ändå? Kanske har den ofta förlöjligade teorin om en framtid med enbart CGI-skådespelare långsamt börjat. Vem vet om Carrie Fisher verkligen får vila i frid de kommande åren. Vi kanske ska fråga Peter Cushing?

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 31 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­ elever i engelska och tyska.

17


STUDENTFÖRMÅNER

Skidbussen

från Umeå till bygdsiljumsbacken

varje Lördag från 21 januari boka på www.bygdsiljumsbacken.se

HOS OSS HITTAR DU DINA KURSBÖCKER OCH ALLA TILLBEHÖR

Study Swedish at Folkuniversitetet!

Faber-Castell överstrykningspenna 4-pack

Folkuniversitetet offers evening classes from beginners to advanced level. We have designed our courses for adults who place high demands on professionalism and quality. Please contact me for more information. ingmari.bergquist@folkuniversitetet.se

Nygatan 43 • 090-71 14 00 www.folkuniversitetet.se

Notisflikar

39:Ord. pris 49:-

2 för 45:Ord. pris 29:-/st

För att ta del av studentförmånen krävs student-ID och medlemskap i Akademibokhandelns Vänner. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Åkerbloms Östra Rådhusgatan 6

KURSLITTERATUR Umeås bästa Sushi - prova och avgör själv! DAGENS SUSHI

69:-

från

Vardagar 11-14

Ålidhem Sushi Bar the real Japanese sushi & seafood Ålidhems centrum, 090-19 55 55

18

Ö:a Rådhusgatan 6 umeå • 090-71 12 57 VaRdagaR 10-18 • LÖRdagaR 10-17 • sÖndagaR 12-16

VÄLKOMMEN! VERTEX 1:  2017


FÖRST PÅ DEBATT: RUFUS LIDMAN OM DIGITALA LÖSNINGAR SOM UTVECKLAR LÄRANDET:

NY PEDAGOGIK FÖR EN NY TID […] Den senaste tiden har fenomenet Microlearning kommit som en flodvåg och använts som en framgångsrik lösning på kunskapsutmaningar, i synnerhet på praktisk kunskap. Microlearning är ett mobilt lärande via korta ”microstunder”, som kan tillämpas för olika ämnen. TEKNIKEN ÄR ANPASSAD efter

dagens

moderna enheter samt till ungdomars sätt att leva och lära via digitala plattformar. Genom den mobila utbildningsmetoden kan man ta vara på alla korta stunder i vardagen, till exempel när man i tio minuter sitter på bussen eller väntar på kompisen.

Anslagstavla. Moderat Student tycker att det borde vara okej att affischera på väggmålningen i Lindellhallen.

Det handlar helt enkelt om att

KLASSISK CAMPUSKROG STÄNGER NER FÖR GOTT

””Att sätta upp en A4 kan inte göra någon skada”

använda mobilen och vardagens alla små microstunder för att utbilda sig på ett effektivt sätt, istället för att meningslöst ”döda tiden”.

daren inte visar något större intresse för deras studier. – Utan en engagerad handledare fungerar inte forskarutbildningen bra, säger Anette Gröjer, projektledare för rapporten Doktorandspegeln 2016. Läs hela artikeln på vertex.nu

n  Campus har förändrats och blivit mer folktomt på kvällarna, tycker Peter Haghjoo som de senaste åren drivit Corona, den klassiska campuskrogen som stängde ner för gott strax innan jul. Nu satsar han istället på sina nya projekt i Lokals lokaler på Ålidhem. Det handlar dels om att öppna ytterligare en Pinchos-restaurang, han driver redan den i centrala Umeå, dels om en ny nattklubb, Rouge. – Vi har gjort om allt: golv, väggar, tak, bar, toaletter, trappan. Det är inte ens nära hur Lokal såg ut. Rouge öppnar den sista helgen i januari, enligt Peter Haghjoo. Läs hela artikeln på vertex.nu

[publicerat 8 december 2016]

[publicerat 13 december 2016]

LÄS MER PÅ VERTEX.NU/PA-CAMPUS/ VI MÅSTE SLUTA LURA ungdomarna

att

de når praktisk framgång genom skolan. Skolan skänker fundamentet för något av det viktigaste som finns gällande abc, kreativitet och kritisk granskning. Däremot hittar vi inte lösningen på praktiskt lärande där – utan utanför skolans värld. Låt oss bejaka de nya möjligheterna med digital teknik och göra så att Sverige blir ett framgångsland igen. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/INSANT-DEBATT

VAR FJÄRDE doktorand har upplevt sådana brister i handledningen att det utgjort ett hinder i deras forskningsarbete. Det framkommer i en ny rapport från Universitetskanslersämbetet. Rapporten baseras på enkätsvar från 4751 doktorander i landet. Svaren visar bland annat att var femte doktorand anser att handle-

PANELEN : Vad ser du fram emot under vårterminen?

Max Buller, fristående kurs i företagsekonomi: – Värmen och solen. Det blir gladare tider. Nu är det ju så jävla kallt.

VERTEX 1: 2017

Victoria Sehlin, grundskollärare klass 1-3: – Att ta examen, och att få ihop examensarbetet. Jag ska granska läromedel i matematik och se om de har förändrats något över tid på femtio år.

TEXT & FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

Simon Ullander, datavetenskap: – Jag tror att jag kanske kommer kunna plugga en kurs i artificiell intelligens, och det skulle vara kul. Då lär man sig skriva mjukvaror, till exempel för spel.

19


Trött och hängig? Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

29

90

Mervärde

Mervär...

Produktrubrik Brödtext. Ord pris ????

Vi söker extrapersonal inför3våren 3 299:299:-2017! 3 299:FÖR

FÖR

Produktrubrik

Brödtext. Ord pris ????

FÖR

Produktrubrik Produktrubrik För merBrödtext. info och intresseanmälan, Ord pris ???? Brödtext. Ord pris ???? maila umea@blomsterlandet.se

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

www.suntan.se

Öppet alla dagar

6.00-22.00

Lev livet lite grönare

090-200 21 10 • Sandåsvägen 35, Umeå • 0910-76 10 00 • Varugatan 9, Skellefteå Sundsvall vardag 10-19, 10-17, söndag 11-17 Vardagar 10 -Birsta 19 • Handelsområde. Lördagar 10 - Öppet: 16 • Söndagar 11 - lördag 16 • www.blomsterlandet.se Pris avser växt om inget annat anges. www.blomsterlandet.se

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

KlockNörd eller Modeintresserad?

Vi har klockan för dig!

AVION SHOPPINGCENTER Marknadsgatan 3, Umeå, Tel 090-770590

Götgatan 68, Umeå, Tel 772927, www.stjarnurmakarna.se

20

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

2015-03-18 09:42

VERTEX 1:  2017


KRÖNIKAN:

När vi inte längre bor med föräldrar är vi våra egna vårdnadshavare. Ungefär som en rätt känd Pippi, noterar Vendela Wikström.

Säg till dig själv på skarpen Alltsedan jag sov första natten i min alldeles egna lägenhet känner jag mig lite som Pippi Långstrump. Jag bestämmer helt själv och gör precis som jag vill. Det har dock inte inneburit att livet förändrats speciellt drastiskt sedan jag flyttade hemifrån. När jag var liten drömde jag om att jobba som smakprovare i en godisfabrik, äta kakdeg till middag och bo i ett rosa hus med gröna prickar tillsammans med en stor papegoja som skulle heta Pepsi. Nu har det (tack och lov) inte blivit så. journalist för att det är ett yrke med oändliga möjligheter. Dessutom har jag likt Pippi alltid varit frågvis och nyfiken, och som journalist blir en del av mitt uppdrag just att lägga näsan i blöt. Jag bor i en etta på 28 kvadratmeter som inte är grön med rosa prickar varken utvändigt eller invändigt, och jag trivs himla bra ändå. Men att ha ett eget place innebär

JAG PLUGGAR TILL

TJOCKSOCKOR:

Tjocksockar är underskattade! Min farmor stickar färgglada par till mig varje jul som mina fötter bor i så här års.

inte bara frihet. Det kräver också mycket ansvar, inte minst ekonomiskt. En kappsäck full med pengar är ju bra att ha, men som studenter är det nog få av oss som har en sådan. Pippis uppfinningsrikedom kostar däremot ingenting, men kan bespara oss desto mer, så att vi till slut har våra små kappsäckar. Här kommer några av mina bästa tips: o Gå med i Facebooks köp-, byt- och säljgrupper och använd din sakletarförmåga. Studenter som flyttar härifrån vill ofta bli av med sina saker snabbt och säljer därför möbler och vitvaror för nästan ingenting.

o Cykla i stället för att åka buss och anpassa matlådornas innehåll efter veckans erbjudanden i Umeås olika matvarubutiker. o Sök bostadsbidrag! Jag gick halva min utbildning innan jag sökte och fick då veta att jag hade rätt till dryga tusenlappen i månaden. Pippi – stark, självständig och fri – är något vi alla borde göra. Men glöm inte balansen. När vi inte längre bor med föräldrar är det vårt ansvar att ta hand om oss själva. En jämn dygnsrytm är bra även när schemat är luftigt. Gör som Pippi när det är sent: ”Först säger jag till mig en gång vänligt. Om jag inte lyder då så säger jag till mig själv på skarpen. Om jag inte lyder då, ja då vankas det smörj.” Jag önskar er alla en jättebra vårtermin. Och om du känner dig osäker, minns vad Pippi säger: ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert”.

ATT KÄNNA SIG SOM

Namn: Vendela Wikström. Ålder: 20 år. Bor: I en etta i centrala Umeå. Gör: Pluggar till journalist och elitsatsar på höjdhopp.

REX FULLHOUSE Tre våningar, två DJ´s, fem barer och dansgolv. Alla lördagar 22-02. Ålder: Året du fyller 21 år. Halva priset i entrén med kårleg. Rex Full house goes Klubb CREAM en lör/mån med Hip hop & R’n’B i hela huset.

Jobba extra med oss på helgerna! Vi söker kockar, bartenders och serveringspersonal. Kontakta emilie.olofsson @rexumea.com

BOKA SITTNINGEN NU!

Festsalar Bankett

Vi erbjuder två- eller trerättersmiddagar från 325 kr/395 kr. Bokar du en lördag ingår Rex Full House med dj:s, dansgolv och barer. Kontakta Rex för mer info & offert 090-70 60 53 eller festvaning@rexbar.com.

www.rexumea.com, facebook.com/rexumea

VERTEX 1: 2017

21


– FAKTORN FINNS HÄR –

MÖT TUSENTALS STUDENTER:

FOTA OCH SKRIV FÖR VERTEX:

TIPSA OCH SÄG VAD DU TYCKER:

n EN ANNONS i Vertex syns – och många potentiella kunder finns bland Umeås tusentals studenter. Nästa nummer utkommer den 28 februari. Läs mer nedanför och på: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

n GILLAR DU ATT skriva, fota, teckna eller korrektur­l­äsa? Hör av dig! Vertex söker alltid nya studenter som vill vara med. Att frilansa för Vertex är kul, utvecklande och okomplicerat. Läs mer: vertex.nu/om-vertex/frilansmedarbetare/

n VET DU NÅGOT som du tycker att fler borde känna till? Har du ett nyhetstips? Händer det upprörande saker på din utbildning? Eller har du synpunkter på Vertex och vad vi skriver om? Hör av dig! Läs mer: vertex.nu/om-vertex/tipsa-oss/

4: 2015

KARIN

STU DEN TID NIN TGEN

JOHANS

5: 2015

SON, SID 2:

Efter att ha läst den 435:e jobbann kom jag onsen på finns något att det kanske som kallas prenum erationstjänst.

STU DEN TID NIN TGEN

JENNY

7: 2012

PIRA, SIDAN

2: Kackerl ackorna flyttar hem, lössen in på Ålidmyser i väggarn a och silverfis na simmar kari tentasv etten...

KARIN

JOHANS

6: 2012

SON, SID.

Jag ringade 19: in ”JA” flera alla påståengånger vid den som handla de om kallt negativ a inverka väders n på mig och mitt liv.

BERTIL

JANSON

,

SIDAN Vertex 3: är en som skriver manick möjligt om allt som och utbildn rör student liv ingsfrå Umeå univers gor i itets närhet och periferi

.

ÖVER

HINDR

EN I U MEÅ

SIRI SIK TUFF TÄ TAR PÅ VLING [SIDOR

22

M O T TA

BRÄNN

NA 10 –11]:

I höstas vann course racing umeåstudent en träna ännu i USA. Nu har Siri Englund VM hon i Obstac hårdare. I maj tävlar tagit studieuppehål le hon i Umeå. l för att

MOTIO

NSLOP

P

MÅLET ÄR ALLA PÅ ATT SKA SPR CAMPUS INGA [SIDAN

Idrottsvetens drar igång kaplig förenin gen ett välgöre som de nhetslopp hoppas ska bli en tradition.

5]:

MILJÖ

BOLLS

HELGE

SLÅ ME D OCH HA MÅTTA ROLIGT KAMP

N

[SIDOR

NA 9– 11]: CAMPU

[SID

AN 22 ]: GREBrännb ENPollen EACE SIKTAR cupvinnaren återko mmer Eric Boströ alltid i Umeå. tips. LagIN SIG Vertex har m, som som PÅ STU träffat bjuder DENfrämst smarta nybörja TERsatsar på show ochpåskoj rGreenp

eace Umeå och har etablerat sig att hända till hösten komme i saker på r campus. det

får också

sitt.

SFIKEN

[SIDAN

5]: PERSON AL UTA N AVTAL PÅ TVÅ FIK PÅ CAMPUS Fiken

i Beteen Humanisthusedevetar- och t har i många drivits utan år kollektivavtal .

GNING

plaska inte är eller frågan PÅ CA MP

US [S IDA

TOMMY TACKAR FÖR SIG EFTER 91 TER MINER Tommy

Bäckst Umeå studen röm, vaktmä stare på tkår sedan pension 1970, går till somma i ren.

PÅ CA MP

N 28] :

Ja, om man nu ska travest närPdet O Rkomme era en dammt T R Ä T Tr EtillT en[ så Dammplasket SID orr pjäsför fuktig AN 2 . Vann tävling mottag 3]: fattare en gjorde ningstradition som i alla fall Energiteknik.

INGÅN

G & N YHE

TER [3 ,5,6

BOstaD ska stÖr stU Os fÖr nYB Dier ÖrJare Flera nybörja

re har funder hoppa av at grund av eller byta bostad på att bostadssituat sort på ionen.

]:

US / P ORTR

UTMANI KREATIVNG FÖR ITETEN PORTR

ÄTTET

[27]:

ÄTTET

[SIDA

UTGÅVA: Vertex nr 2-2017 Vertex nr 3-2017 Vertex nr 4-2017 Vertex nr 5-2017

N 43] :

Joanna ”Vik Bark Jonsso tigast utbildningen n och två i Umeå ärkurskompisar hem VaD tog med förstap lOp på arkitek riset i pet en nation en innovativ entrélö t­ står fÖr ell tävling för arkitek sning ” tstudenter. Linda Morén är en av studenter tre läkararrangerarsom är med och AIDS-loppet i Umeå.

FÖRST

HÄNT MED I VÅR! – BOKA ANNONS HÄR: BOKNINGSSTOPP: 10 februari 10 mars 11 april 11 maj

UTKOMMER: 28 februari 28 mars 28 april 29 maj

PÅ VE RTE

X.NU [2]: PREMIÄ VERTEX R FÖR WEBBTIDNYA NING

Läs nyhete skicka in rna, följ blogga rna, bilder – och biobiljetter eller en vinn kanske femhundring .

NY SO M STU DE

NT [15 –1

9]: ATT INT E VETA HUR NÅG KOMMER ONTING ATT BLI

Några grundl och reflekt äggande tips, att börja ioner kring det råd här plugga på univers med itetet.

Boka annonsplats i Vertex: Prata med Christoffer Zackrisson, tel 090-711 513, christoffer.zackrisson@display-umea.se Läs mer: vertex.nu/om-vertex/annonsera/

VERTEX 1:  2017


ICA Ålidhems

STUDENTERBJUDANDE

PLU 555

150 g Högrevsburgare

20% off Mån-Tors kl. 10-13* Boka tid: nikitahair.se

*Längre behandlingar måste påbörjas innan kl 12. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Mot uppvisande av giltig studentlegitimation. Gäller Nikita Hair MVG Gallerian (090-2053910) och AVION shoppingcentrum (090-3408940).

59:-

Mot uppvisande av kupong. Ord pris 69:Gäller t o m 2017-02-12

Ålidhems centrum

Vi har öppet alla dagar 8-23 och finns på facebook

NH_NikitaHair109x152.indd 1

Klipp ut och ta med kupongen till butiken!

på klipp / färg / sling

14.09.2016 21:00:20

STUDENTER!

10 % rabatt på all

maskeradutklädnad Gäller gäller hela vårterminen. Går ej att kombinera med andra erbjudande.

Götgatan 6 903 27 Umeå Tel 090-778300

VERTEX 1: 2017

Vi finns på facebook & instagram

23


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån, tis, tors 09.30-15.00 Ons, fre 13.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

RESTAURANGCHANSEN MED BIOBILJETT! Som kårmedlem får du köpa kuponghäftet Restaurangchansen för 240kr dessutom får du en biobiljett på köpet! Du kan välja att köpa häftet i bokform eller som app. Du får en engångskod som du knappar in i appen. Appen finns både till Android och iOS. Du kan dela appen med en vän. Kolla alla rabatter här. https://goo.gl/woC7kl Du köper kuponghäftet på webben butik.umeastudentkar.se Webbshopen tar swish, bankgiro eller kort (via paypal). Du får ett mail när häftet finns att hämta kårexpeditionen. (måndag 6 ferbruari). Postleverans 20kr.

24

VERTEX 1:  2017


PÅ G PÅ CAMPUS: JAN–FEB J A N U A R I : SÖ 29 JAN: Cecilia Gärding, filmare och författare, berättar om sin nyutkomna bok Mångfalden i det svenska filmarvet och sin film Vi är som apelsiner. I samarbete med Film i Västerbotten. Bildmuseet kl. 14.00–15.00. TI 31 JAN: Arbetsmarknadsdagen Uniaden, Universumhuset, kl. 10.00– 16.00. Mingla, knyt kontakter och träffa (kanske) din framtida arbetsgivare. Läs mer: uniaden.com TI 31 JAN: Gina Dirawi gästföreläser i samband med Uniaden. Kl. 12.00 i Aula Nordica, insläpp från 11.30. Arr: Uniaden. TI 31 JAN: Medan klockan tickar… Vad tänker de som vet mest av alla om hotet mot jordens framtid – klimatforskarna? Iscensatt läsning: Om fyra forskare som vigt sina yrkesliv åt klimatet (ca 45 min). Forskarna har intervjuats av fyra dramatiker, vilket resulterat i en pjäs med utgångspunkt i intervjuerna. Kl. 18.30–19.30 på Bildmuseet, Konstnärligt campus. OBS: Biljetter via www.biljettcentrum.com

F E B R U A R I : ON 1 FEB: Framtidens material – både guld och gröna skogar. Böjbart glas, liquidmetal, agion, microlattice, stål som kan flyga. Framtidens material ser ut som förr – men är också radikalt annorlunda. Rapport: Framtidens Material presenteras på Sliperiet, Konstnärligt campus, kl. 07.30–09.00. ON 1 FEB: FabLab Sliperiet. FabLab är en öppen verkstad med en rad olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, olika symaskiner, laserskärare och mjukvara att skapa i. Det drivs av volontärer som hjälper dig att komma igång. Fri entré. Ingen föranmälan behövs. Ta med material eller köp det till självkostnadspris på plats. FabLab Umeå är del i ett internationellt nätverk med syfte att stärka lokal innovationskraft genom att tillhandahålla verktyg för digital tillverkning. FabLab arrangeras i Sliperiet på Konstnärligt campus kl. 16.00–21.00 på onsdagar under terminerna. Läs mer: sliperiet.umu.se FRE 3 FEB: Fredags-EPP på kårhuset Origo. Matservering, även veg. Umu WLAN finns (CAS-ID behövs). Kl. 15.00–

Framtidens material. Böjbart glas, liquidmetal, agion, microlattice, stål som kan flyga diskuteras på Sliperiet den 1 mars kl. 07.30–09.00. MÅNADENS BILD: Mejla bild från din förenings arrangemang eller verksamhet till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

17.30. Gäller alla fredagar. Nattklubb på Origo fredagar och lördagar kl 22-02.

föreläser. Vetenskapslunch på Kafé Station i centrala Umeå kl. 12.15–13.00.

TI 7 FEB: Tisdags-EPP på kårhuset Origo. Matservering, även veg. Umu WLAN finns (CAS-ID behövs). Kl. 17.00–20.00. Gäller alla tisdagar.

TI 21 FEB: Invigning av forskarrestaurangen. Restauranghögskolan vid Umeå universitet bjuder in till invigning av Forskningsrestaurangen och ett eftermiddagsprogram med föreläsningar och öppet hus i hela verksamheten. Restauranghögskolan, plan 3 i Lärarutbildningshuset. Kl. 12.30–16.00.

TO 9 FEB: Idrott – inte längre rent spel. Christer Malm, idrottsmedicin, föreläser. Vetenskapslunch på Kafé Station i centrala Umeå kl. 12.15–13.00. TO 9 FEB: Colombia’s Peace Agreement, föreläsning av Pedro Enrique Valenzuela Gruesso, Uppsala universitet. Kl. 15.00. Lokal: se https://upfu.org/. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet. TO 16 FEB: Ska du ha mens, eller? Marie Bixo, professor och överläkare inom obstetrik och gynekologi,

ON 22 FEB: Öppet Hus på Umeå universitet. Sisådär 3000 gymnasieelever från hela Norrland besöker campusområdet för att få veta mer om Umeå universitets utbildningar och hur det är att studera här. Ifjol kom 31 bussar med 1 600 elever från Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland. Från Umeå med närområde kom närmare 1 400 elever. Campus kl. 09.30 – 15.00.

ON 22 FEB. 3D-skrivare på en timme. Kursen ger en teoretisk introduktion till 3D-skrivarteknik och fungerar som ett komplement till den mer praktiska workshop som krävs för att få använda Medicinska bibliotekets 3D-skrivare. Passar även dig som är nyfiken novis inom 3D-teknik. Innehåll: Vad är 3D-skrivare? Hur och till vad används de? Varför är tekniken intressant för medicin och odontologi? Medicinska biblioteket, NUS, Byggnad 6M, Bibliotekets undervisningslokal. Kl. 13.00–14.00.

TO 23 FEB: Föreläsning om Afrika idag, med Sten Rylander före detta ambassadör i Namibia, Angola, Tanzania och Zimbabwe. Kl. 12.00. Lokal: se https://upfu.org/. Arr: Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 28 FEBRUARI. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 14 FEBRUARI. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 28 FEBRUARI–28 MARS. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

VERTEX 1: 2017

25


Vi jobbar för fler och billigare studentbostäder – Kom med du också! www.hyresgastforeningen.se

Hyresgästföreningen Region Norrland

Medspråk

@HGFNorrland

No fe e!

Come and improve your spoken swedish!

Classes start

Kungl. Skytteanska Samfundets

26 January Thursdays 15.00 - 16.30

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

Svårt att sova? Kolla på webben

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

VI HAR TAGIT EXAMEN: Arbetsterapeutexamen: Elma Smit, Umeå. Arkitektexamen: John Grundström, Tvärålund. Biomedicinsk analytikerexamen: Ahmed Samir Jebal, Skärholmen. Civilekonomexamen: Filip Lundin, Stockholm; Evelina Strand, Huddinge; Angelica Wallin, Uppsala; Johanna Karlsson, Luleå. Civilingenjörsexamen: Robin Forsling, Linköping; Richard Stadig, Huddinge; Albin Hübsch, Umeå; Viktor Vilhelmsson, Umeå. Ekonomie kandidatexamen: Mats Bardal; Filip Lundin, Stockholm; Angelica Wallin, Uppsala; Chidiebere Emmanuel, Umeå; Johanna Karlsson, Luleå; Sara Meinhardt, Umeå.

26

Namn: John Grundström. Ålder: 36 år. Aktuell: Har nyligen tagit konstnärlig kandidatoch masterexamen i arkitektur. Gör nu: Börjar jobba på arkitektkontoret MAF i februari.

Kungl. Skytteanska Samfundet ledigförklarar ett stipendium på 30 000 kronor som kan sökas av studerande vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Stipendiet är avsett för resa till Island och uppehälle där under en vistelse då man antingen skall följa undervisningen i isländska språket eller bedriva isländska forskarstudier inom ett isländskt, helst humanistiskt ämne. Man kan också studera annat ämne relaterat till isländska förhållanden. Sökande skall ännu inte ha avlagt doktorsexamen. Ansökan skickas i fyra exemplar. Senast fredag 17 februari 2016 till

Vi ger dig råd som kan hjälpa dig att må bättre. Besök 1177.se eller ring 1177 när du vill ha svar om sjukdomar och hälsa. Vi har öppet dygnet runt

1177 Vårdguiden. Där när du behöver det.

Islandsstipendium

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Ekonomie magisterexamen: Mats Bardal; Filip Lundin, Stockholm; Angelica Wallin, Uppsala; Johanna Karlsson, Luleå; Marc Noel De Wild, Nederländerna. Ekonomie masterexamen: Marcus Gejard, Täby. Filosofie kandidatexamen: Natalie Sahlin, Kramfors; Tobias Markusson, Umeå; Jennifer Wahlqvist, Floda; Margarete Fellberius, Vaggeryd; Nathalie Rundberg Holmström, Surahammar; Matilda Norin, Umeå; Sandra Bylin, Domsjö; Emma Högberg, Sundbyberg. Filosofie magisterexamen: Elisabeth Jelleryd, Sollentuna; Niclas Vikström, Vaxholm. Filosofie doktorsexamen: Bengt Bergman, Solna; Lina Mörén, Bygdeå; Anna Jonsson Widén, Umeå; Per Kristmansson, Umeå; Ted Saarikko, Umeå.

Kungl. Skytteanska Samfundet Humanisthuset 901 87 Umeå eller via mail till skytteanska@adm.umu.se Upplysningar om stipendiet lämnas av Susanne Haugen susanne.haugen@umu.se Institutionen för språkstudier

Högskoleexamen: Minna Vihtari, Umeå; Minna Vihtari, Umeå; Heidi Mannela, Piteå; Anna Lundkvist, Skellefteå; Niclas Vikström, Vaxholm. Högskoleingenjörsexamen: Lars Andersson, Linköping. Juristexamen: Joakim Stenberg, Lycksele. Konstnärlig kandidatexamen: John Grundström, Tvärålund. Konstnärlig masterexamen: John Grundström, Tvärålund; Ilteris Ilbasan, Umeå. Lärarexamen: Hans Källén, Umeå; Urban Wirebring, Umeå; Jennie Ahlfeldt, Nordmaling; Linda Lindberg, Knivsta. Medicine kandidatexamen: Ala Chaseb Abdulhussain, Obbola; Elma Smit, Umeå; Ahmed Samir Jebal, Skärholmen; Veronica Åman, Skellefteå.

VERTEX 1:  2017


PORTRÄTTET:

JOSEFIN WÄNGLUND ÅLDER: 24 år. AKTUELL: Elitidrottsstudent i Umeå som spelar med laget Sundsvall Jonsson i elitserien i curling. MERITER: Två JSM-silver, ett JSMbrons, spelar nu sin tredje säsong i elitserien. PLUGGAR: Civilingenjörsprogrammet

i energiteknik. KOMMER FRÅN: Sundsvall. NÄSTA MATCH: Sammandrag med flera matcher i Karlstad den 2-5 mars. I curlingens elitserie spelas inte en match åt gången, utan två sammandrag per säsong, ett på hösten och ett på våren.

Josefin Wänglund. Umeåstudent som kan konsten att sätta sten och skippa. 

”Curlingen är det bästa som finns” I elitserielaget Sundsvall Jonsson pluggar samtliga spelare på olika orter. Situationen innebär många utmaningar, men hos Josefin Wänglund är passionen stark. —Ska jag göra någonting ska jag göra det till hundra procent. På väggarna hänger soparna prydligt på rad, och på banornas kortsidor är stenarna noggrant uppställda. Det är knäpptyst i curlinghallen på Noliaområdet. Den enda personen som syns till är Josefin Wänglund. Hon studerar till civilingenjör i energiteknik samtidigt som hon spelar i elitserien med laget Sundsvall Jonsson. bara spelat tillsammans i drygt ett halvår. Att hävda sig i den hårda konkurrensen och utveckla stark sammanhållning och bra

LAGMEDLEMMARNA HAR

Medicine magisterexamen: Håkan Bäckman, Umeå; Anna Sjöström, Umeå; Veronica Andersson, Umeå; Hanna Rönnqvist, Umeå; Zinaida Fasshauer, Edsele; Sara Mannelqvist, Umeå; Lisett Westin, Örnsköldsvik; Erica Niemi, Umeå; Jannike Samuelsson, Umeå. Medicine masterexamen: Shori Abbas Gholi Zadeh, Solna; Miriam Edholm, Domsjö; Li Hellenäs, Stockholm. Medicine licentiatexamen: Anna Ohlsson, Karlskrona. Naturvetenskaplig masterexamen: Maria Vliora, Trikala; Amanda Eriksson, Umeå. Politices kandidatexamen: Fabian Ultvedt, Älvsjö; Terese Ahlin, Solna. Röntgensjuksköterskeexamen: Ala Chaseb Abdulhussain, Obbola. Sjuksköterskeexamen: Korde Ahmed,

VERTEX 1: 2017

samarbete på så kort tid är svårt, och det blir inte lättare av att studier splittrat laget från Stockholm i söder till Umeå i norr. Men utifrån omständigheterna går det ändå bra, tycker Josefin. –  Det kan bli lite ensamt ibland, men jag spelar i klubbserien varannan vecka med ett lag här i Umeå också bara för skojs skull. Jag tror det är bra, så att jag får lite lagkänsla även när jag inte spelar med mitt lag. SPORT HAR ALLTID HAFT stor

betydelse i Josefins liv. Hon har tidigare hållit på med ridning, gymnastik och fotboll, och gillar både styrketräning, promenader, golf, längdskidåkning och alpint. Hon introducerades till curlingen när hon som elvaåring följde med sin kompis till en träning. Därefter har hon ägnat allt mer tid till att sopa, sätta sten och skippa.

Härnösand; Anja Holmgren, Umeå. Specialistsjuksköterskeexamen: Håkan Bäckman, Umeå; Anna Sjöström, Umeå; Josefin Örnbjär, Göteborg; Malin Skog, Umeå; Zinaida Fasshauer, Edsele; Veronica Eldebrant, Kiruna; Agneta Emmoth, Umeå; Miriam Edholm, Domsjö; Lisett Westin, Örnsköldsvik; Erica Niemi, Umeå. Teknologie masterexamen: Alexander Sutherland, Umeå. Teknologie doktorsexamen: Maria Del Mar Edo Giménez, Umeå. Ämneslärarexamen: Maria Forslund, Östersund; Lena Olsson, Täfteå; Peter Nyqvist, Sundsvall; Joel Sjödin, Bagarmossen; Ylva Bergh, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

– Att det blev curling och inte ridning eller gymnastik tror jag beror på att det är en lagsport. Både i fotboll, som jag fortsatte med tills jag flyttade till Umeå, och i curling presterar man tillsammans och är inte själv. Curlingen innebär en hel del resor både till tävlingar och till träningar med hemmalaget. Men även om valet av studieort och sport innebär en del uppoffringar är det helt klart värt det, förklarar Josefin som bott i Umeå i snart fem år. – Jag ville norrut och här trivs jag superbra. Umeå är verkligen en studentstad. Det har varit skönt att ha elitidrottsavtalet, så jag vet att om det är någonting som krockar med en tävling, en tenta eller nåt sånt, så har jag rätt att flytta den. När en match gått dåligt kan avståndet mellan lagkamraterna kän-

nas extra långt. Säsongens första sammandrag i elitserien slutade inte som förväntat, och det märks att laget inte har spelat så mycket tillsammans ännu, förklarar Josefin. I SÅDANA SITUATIONER får motivationen en liten dipp och träningssuget är inte lika starkt. Men Josefin har hittat ett sätt att resa sig igen och jobba vidare mot nästa mål. – Jag spelar lite klubbseriematcher och hjälper till på instruktioner så att jag får curlingen när det är roligt. För när man har instruktioner med företag eller kompisgäng så är alla så himla glada och då känner man ju igen att ”jamen curlingen är ju verkligen det bästa som finns”! TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

VERTEX FÖR 3 ÅR SEDAN: SIDAN 3: BERTIL JANSON,

1: 2014 STUD ENTTIDN INGE N

]: ÅN MITTEN DRA UT FR SBILAGA [

E ”mAN FåR INT N” vARA KRäSE

ARBETSLIV

hetasta och kallaste extrajobbar, de och studenternas Studenterna som på arbetsmarknaden Arbetsliv. utbildningarna av inslagen i bilagan drömjobb är några

NYHETER

under Vertex tänker våren titta lite inte närmare på saken, på de minst vad studenter arna kritiserade utbildning kvalitet. utbildningens har att säga om

[SIDAN 5]:

STUDENTERNA ST CYKLAR OFTA E HELT OSKYDDAD

studenter Nio av tio cyklande Nu satsas det . nobbar cykelhjälm om huvudskyddet. på information

AIT THE PORTR

[ PA G E 3 9 ] :

”THE TEACHERS DO NOT ACT ” SUPERIOR HERE

from Romania Andrea Bacenau in Umeå spent the fall semesterdifferences. few big – and noted a

Vertex nr 1: 2014

n Tenderar dina matlådor att alltid innehålla nudlar? Ransonerar du ditt toalettpapper? Vertex har träffat några studenter som tagit studentekonomin i egna händer och fixat extraknäck. Johanna Hernestig är en av dem som lärt sig att bemästra balansgången mellan studier och extrajobb. Men det har inte alltid varit enkelt. – I början ville jag inte tacka nej till jobb. Jag jobbade under tentaveckor och det rekommenderar jag verkligen inte. Jag lärde mig till slut att planera min tid, och tänkte att jag är ju inte här för att jobba. Studierna går alltid först. Samtidigt tycker hon att det finns många fördelar med extrajobbet förutom pengarna. Inte minst alla nya vänner som jobbet ger.

27


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

ERIK LUNDIN HURULA PETER BJORN AND JOHN MATRIARKATET SOLEN ZACKE JONAS LUNDQVIST EL PERRO DEL MAR ROME IS NOT A TOWN SARA PARKMAN NIGHTMEN FLER ARTISTER TILLKOMMER

SENASTE SLÄPPEN HITTAR DU PÅ UMEAOPEN.SE 30:e Mars – 1:a April 2017

BILJETTER KÖPER DU HOS BILLETTO.SE

umeaopen.se

#umeaopen

SÄKERT! AMANDA BERGMAN LITTLE JINDER

Vertex nr 1 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 1 2017  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement