Page 1

1: 2016 STUDENTTIDNINGEN

[SIDAN 8]:

MAGNUS BERGSTRÖM, S. 17:

... en välkommen bieffekt i en tid som kännetecknas alldeles för mycket av människors fientliga fördomar...

BILAGAN ARBETSLIV [DRA UT FRÅN MITTEN]:

S T U D I E V E R K S TA D

TRO PÅ OCH VISA DITT EGET VÄRDE

HÄR KAN ALLA SERVA SINA STUDIESKILLS

”JAG TYCKER OM ATT BIDRA TILL FÖRÄNDRING”

Fråga alltid om lönen när du söker jobb, även om du är desperat. Då är chansen större att jobbet också ger dig något, menar umeåstudenten Ulrika Nettelblad (bilden).

Referenshantering är en av många krångliga saker man kan få hjälp med på Studieverkstaden i UB.

Vertex har träffat umeåstudenten Helena Gard för ett snack om veganmat och djurens rättigheter.

P O R T Ä T T E T 

[SIDAN 18]:


FÖRST PÅ VERTEX.NU

INSÄNDARE: OM STUDENTER SOM TVINGAS JOBBA GRATIS FÖR ATT ”FÅ IN EN FOT”:

”DETTA ÄR HELT ORIMLIGT” Jusek har i en arbetsmarknadsun­ dersökning frågat nyexaminerade inom juridik, ekonomi, systemvet­ enskap, personalvetenskap, kommunikation och samhällsve­ tenskap om de någon gång har arbetat gratis. Hela 44 procent av de som läst på Umeå universitet uppgav att de jobbat helt eller delvis oavlönat för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Detta är helt orimligt! Vanligast är att man jobbar gratis under studietiden, men sex procent utförde gratis arbete efter avsluta­ de studier. VÅR SLUTSATS ÄR

att lärosätenas

Studentboende... Linda Andersson Muñoz vinnande bild i Vertex fototävling.

samverkan med det omgivande samhället måste prioriteras mer.

Studentlivet i ett nötskal vinnande bild i fototävling

Studenter ska inte behöva jobba gratis för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Högskolan och universitetet måste få ett

tidningen ska skriva om. 46 studenter tog chansen att tycka till. Sex av dem lottades fram som vinnare av biobiljet­ ter. Samtliga synpunkter finns sam­ manställda i pdf:erna under artikeln på vertex.nu. Läs mer: http://vertex.nu/ pa-campus/manga-asikter-och-tipsfran-studenter-till-vertex/

n– Kåren bör inte ställa upp i de­ monstrationer utan fokusera på att vara det fackliga organet gentemot universitetet. Det säger Anton Bergström i kårpartiet Moderat stu­ dent, som är kritisk mot att Umeå studentkår deltog i en demonstra­ tion arrangerad av Ung Vänster. Till Umeå studentkårs senaste kårfullmäktige hade Anton Berg­ ström skrivit en interpellation till kårstyrelsen, där han frågade vilka principer som ska gälla när Umeå studentkår ska stödja olika typer av manifestationer. Han säger till Ver­ tex att han tycker att det är viktigt att Sverige fortsätter vara ett öppet land. Men han menar att demon­ strationen hade en annan agenda. Läs mer på vertex.nu

[publicerat 9 december 2015]

[publicerat 18 december 2015]

LÄS MER PÅ VERTEX.NU/LASARBILDER/

utökat uppdrag att arbeta med det omgivande samhället. Dessutom behöver alla studenter få individan­ passat stöd vid jobbsökande genom exempelvis karriärcentrum. Det är på detta sätt bron till arbetsmark­ naden ska byggas, inte genom gratisjobbande. Att unga akademi­ ker arbetar oavlönat är naturligtvis helt orimligt. LÄS HELA TEXTEN PÅ VERTEX.NU/INSANT-DEBATT/ [publicerat 21 december 2015]

46 TYCKTE TILL n Utveckla webbupplevelsen. Anpassa hemsidan bättre till mobilen. Och fort­ sätt blanda reportage med tips. Det är några av de synpunkter som studenter lämnade när Vertex firade 55 år med öppet tårtkalas för studenter i Lindell­ hallen. I samband med detta kunde studenter ge synpunkter både på vad Vertex bör utveckla och vad student­

PANELEN : VAD ÄR DET BÄSTA MED VÅRTERMINEN?

Jonathan Wallmark, civilekonom­ programmet: – Det bästa är att det blir ljusare och folk blir piggare och gladare. Det jag ser fram emot mest är en resa till Åre jag ska göra.

2

STUDENTKÅR FÅR KRITIK EFTER DEMONSTRATION

Malin Lindgren, biomedicinsk analytiker: – När man bor här uppe finns två liv, vinterlivet och som­ marlivet. Det bästa med vårterminen är att solen kommer tillbaka och man känner att sommarlivet närmar sig .

TEXT & FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

Joel Nilsson, systemvetenskapliga programmet: – Det kommer nog vara att man kommit igång med studierna. Man har hunnit få översikt på hur universitetet fungerar och man kan se nya möjligheter.

VERTEX 1:  2016


1: 2016

En plan för roligare vinter – mitt på campusområdet Innan snön föll såg jag ett gäng studenter åka skridskor på campusdammen. Det var vid lunchtid en vardag mitt i veckan. Kylan bet i kinderna. Gängets skridskoskenor fräste vasst, klubborna knackade mot isen och pucken jagades fram och tillbaka. De verkade ha kul, och jag tror att vi som råkade se dem också blev upplivade. Bara idén: hockey på dammen! Vertex skriver i detta nummer om den lång- och kortsiktiga planen för utvecklingen av campusområdet. Det är ett ambitiöst dokument med målet att i slutändan skapa en komplett, trygg, tydlig och tillgänglig campusmiljö, där det ska vara nära till boende, arbete, service och rekreation. Studenternas representanter i arbetet, kårerna, är överlag rätt nöjda med planen. Men de noterar att vissa saker saknas. Till exempel ett vinterperspektiv. Här kommer ett förslag: När umeåbor i framtiden säger ”Campusplanen” pratar de om hockeyrinken på campusdammen. Den har sarg (förstås) och belysning från ett par kraftiga strålkastare (kom igen, det går att ordna!). När det snöat kommer en traktor och röjer upp, precis som på grundskolornas hockeyrinkar. När isen behöver bättras på kommer någon och spolar. Studenter, universitetsanställda och hugade umeåbor har kort sagt en ny fin isyta att lattja runt på under vintertid. Den så kallade utemiljön på campus lever upp. Alla är glada. Det är vinter. Terminen har bara börjat. Kom igen nu! BERTIL JANSON

chefredaktör Vertex

n CYKLA SÄKERT. Hjärnan är en viktig kroppsdel... så var rädd om den. Som hjälp på traven lottar Vertex – i samarbete med Umeå studentkår och Västerbottens läns landstings satsning Hälsa 2020 – ut tre säkra och snygga hjälmar (finns i olika färger). Cykelhjälmsexperten Kenneth Gruffman hjälper till att ställa in hjälmen på rätt sätt. Vill du ha en? Mejla red@vertex.nu och håll tummarna.

VERTEX ges ut av Kårmedia Umeå AB, som ägs av Umeå studentkår och Umeå natur­ vetar- och teknologkår. Medlemmar i dessa kårer får ti­dningen via P­osten eller tidningsställ på campus. A­ndra intressera­ de kan beställa prenumeration, se nedan. CHEFREDAKTÖR och ansvarig ut­givare: Bertil Janson, tel 090-786 90 20, janson@vertex.nu REPORTER: Anders Samuelsson tel 090-786 90 21, anders@vertex.nu ANNONSER i Vertex boka­s via Display, Hanna Palm, tel 090-711 514 hanna.palm@display-umea.se PRENUMERATION: 120 kronor för 9 nummer, ring 090-786 90 20 (även utebliven tidning)

VERTEX 1:  2016

10: HEMMA HOS: STUDENTERNA. UR INNEHÅLLET I KORTHET: 5. RIS OCH ROS FÖR CAMPUSPLAN. Nu stakas konturerna ut för framtidens campusområde. Vertex har pratat med kårordförandena, som har synpunkter.

BILAGA: ARBETSLIV. Om två studenters olika vägar till jobb direkt efter examen – och mycket mer. Dra ut bilagan från mittuppslaget.

7. SERVA DINA STUDIESKILLS. Kurser i det mesta som rör studierna och praktisk handräckning – Vertex har besökt Studieverkstaden i UB.

21. DILEMMAT I PRAKTIKEN. Yrket man utbildar sig till är kanske inte lika glamoröst i praktiken som det framstår i kurslitteraturen under utbildningen, noterar Jenny Pira.

10.  HEMMA HOS: STUDENTERNA. Vertex kickar igång terminen med en artikelserie där vi kollar in hur några olika studenter har det därhemma. Först ut: Williams lya på Stipendiegränd.

27. VINNARSKALLAR GÖR UPP. Mimmi Rönnqvist är en av de studenter som i februari deltar i futsalcupen Umeå World Cup.

REDAKTIONSMÖTE: meddelas via mejl OMSLAGSFOTO: Daniel Stigefeldt TIPSA REDAKTIONEN: red@vertex.nu

ADRESS: Vertex, Samhällsvetarhuset, Biblioteksgränd 6 BV, 907 36 Umeå Tel: 090-786 90 20. WEBBTIDNING: vertex.nu BESÖK: Redaktionen i Samhällsvetarhuset, korridor nära café Tornet TRYCKERI: Daily Print i Umeå AB 2016 ISSN: 0346-4164 NÄSTA NUMMER: 23 februari MANUSSTOPP: 8 februari

MEDARBETARE i detta nummer: Magnus F. Bergström (text) Gustav Borsgård (text) Anna-Karin Drugge (bildbehandling) Elin Fellman (text & foto) Nelly Fernström (text) Linnéa Forssell (foto) Greta Hansson Vikström (text) Emelie Klein (korrektur) Calle Ekblom Käck (text) Annelie Markgren (text & korrektur) Ulrika Nettelblad (text) Jenny Pira (text) Vendela Wikström (text & foto)

ELIN FELLMAN är en 21-årig stockholmare med glödande intresse för sport i allmän­ het och Djurgården i synnerhet. Går andra året på journalistutbildningen med sportinriktning. Utöver sport gillar hon avokado, Håkan Hellström och att snorkla bland korallrev.

3


Har du frågor som rör... • anmälan och behörighet? • studie- och karriärval? • examen eller tillgodoräknande? • att studera med funktionsnedsättning? • din hälsa och livsstil?

Trött och hängig? Sola hos oss och fyll på med nyttiga D-vitaminer!

I Infocenter får du svar på dina frågor. Vänd dig till receptionen om du har frågor kring stöd för funktionsnedsättning. Drop in-tider Studievägledare: Sjuksköterska: Kurator:

måndag-fredag kl. 1200-1330 måndag-onsdag kl. 1200-1330 torsdag-fredag kl. 1200-1330

Infocenters öppettider Måndag-fredag kl. 0800-1630 Infocenter hittar du på entréplan i Universumhuset. www.infocenter.umu.se Läs mer om de stöd som finns för studenter på www.student.umu.se

UMEÅ Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

Studentcentrum

Öppet alla dagar

6.00-22.00

www.suntan.se

Våren 2016

Föreläsningar och workshops: Smarta sätt att läsa vetenskapliga artiklar Tis 26 jan

Studieverkstad på UB – för framgångsrika studier

Att skriva rapporter och uppsatser Ons 3 feb

Tis 5 apr

Att hålla en muntlig presentation Tis 9 feb

”Jag ska bara...” Ons 10 feb

Studieverkstaden för dig som vill bli bättre på: • studieteknik • referenser • skriva

• muntliga presentationer • informationsökning

Kom till vår drop-in:

Sök– och skrivverkstad

torsdagar kl. 14–16 i Studieverkstaden

Ons 13 apr

Effektivare läsning Tis 23 feb

Plugga smart – lär dig mer Ons 24 feb

Ons 6 apr

Web of Science vs. Google. Varför använda en databas när jag enkelt kan googla? Tis 15 mar

Hur hittar jag det viktigaste i texten? Tor 14 apr

Gör det nu! Workshop om uppskjutande Tre träffar. Start tor 10 mar

Say Hello to the Writing Process

Hitta oss på: Universitetsbiblioteket (UB) i Samhällsvetarhuset

www.student.umu.se/studieverkstad

4

A Lunch Lecture Series About Successful Acdemic Writing Strategies. Start Thur. Jan 28

Läs mer på: www.student.umu.se/studieverkstad

VERTEX 1:  2016


NYHETSTIPS: 090-786 90 20 nyheter@vertex.nu

I samband med renoveringen av Universumhuset, kommer det byggas salar som även kan användas som tentasalar?

–  Universitetets intresse av Uni­ versumhusets utveckling är kopplat till forskning och undervisning. I den delen ligger adaptiva salar som skall kunna användas vid tentamen vi tar detta med oss hela tiden för att reducera behoven av externa ten­ talokaler. Inga tider på när det ska stå klart är i dagsläget fastställda. ordförande för Umeå naturvetar- och teknologkår, ntk, tycker att campusplanen är ett viktigt steg för ett levande campus. – Genom att bygga bostäder på campus tror jag att tryggheten kom­ mer att öka och att området an­ vänds till mer än bara plugg. Även tillgång till nya tentasalar på ett nytt plan i Universumhuset kommer att göra så att det blir mindre krång­ el att göra tentor och så att man får bättre tillgång till större salar på campus. Vi jobbar mycket med att se till att de tentasalar som används fungerar bra, och detta är ett steg framåt. Nils Persson, ordförande för Umeå studentkår, tycker att alla delar i planen som på något sätt bidrar till att öka tryggheten på och omkring campus är extremt viktiga. – Trygghetsaspekten av planen grundar sig i idén om ett campus som är i rörelse även under kvälls­ tid, vilket jag tror är viktigt.


OLOV TINGSTRÖM,

Campusplanen. 1 = Norra campus, området kring Humanisthuset och Beteendevetarhusen. 2 = ”Centrala parkrummet”, söder om campusdammen, inklusive Universumhuset. 3 = Södra campus, området kring Biologihuset, Fysiologihuset och KBC-huset. 4 = Behandlas ej av campusplanen.

Framtidens campus ska nu börja ta form skolan under ett tak och en om- och utbyggnad av Universum. Dessutom planeras cirka 300 studentbostäder i skogsbrynet vid Campus arena, öster om Beteendevetarhusen, varav de för­ sta ska stå klara under 2017.

Fler tentasalar och ökad trygghet är bra – men i tillgängligheten och vinterperspektivet finns brister. Det tycker kårordförandena Olov Tingström och Nils Persson om den campusplan som stakar ut konturerna för universitetsområdet i framtiden. 2012 inleddes arbetet med att få fram en långsiktig plan på hur campus på Umeå universitet ska utveckas, både kort- och långsiktigt. I september fast­ slog universitetsstyrelsen, tillsam­ mans med Akademiska Hus som äger fastigheterna på campus, den plan som ska ligga till grund för framtida expanderingar och renoveringar. – Campusplanen är att betrakta som ett navigeringsinstrument att luta sig mot inför framtidens om­ byggnationer. Vi kommer aldrig att kunna planera framtiden i detalj, men vi kommer alltid att kunna pla­ nera för handlingsfrihet, säger Ric­ hard Olsson, chef för lokalförsörj­ ningsenheten vid Umeå universitet. fastslås bland annat att man vill sträva mot en trygg och tillgänglig campusmiljö med närhet till boende, arbete, service och rekrea­ tion, samt utveckla kontakten och samspelet med intilliggande verksam­ heter och centrala Umeå. Detta genom att bland annat främja hållbara trans­ portsätt som gång-, cykel- och kollek­

I CAMPUSPLANEN

VERTEX 1: 2016

Hur långt gångna är planerna på att bygga ännu fler studentbostäder vid campus?

tivtrafik. Man vill också öka funktions­ blandningen genom att förtäta campus med bostäder och service samt utveckla vistelsemiljöer av olika karaktär.

Man vill sträva mot en trygg och tillgänglig campusmiljö med närhet till boende…

tidspla­ nen för när de olika projekten påbörjas och avslutas kan inte preci­ seras, säger Richard Olsson, eftersom det är många faktorer som styr detta. Vidare säger han att en väldigt vik­ tig del under arbetet med campusplanen är insikten att det ryms ungefär ett universitet till inom nuvarande campusområde, varför uni­ versitetet avstår expansionszoner till förmån för campusnära bostadsbyg­ gande. DEN SPECIFIKA

byggs redan vid Lilljansberget, både mittemot Berg­ hem och nära friidrottsarenan. Andra större projekt de kommande åren är ett nytt hus som kan samla Polishög­

FLER STUDENTBOSTÄDER

– Detaljplanering pågår för ungefär 2 000 bostäder i närområdet till cam­ pus. Akademiska hus planerar för en del av dessa. I planen finns också tanken att Remsan, parkeringen på andra sidan vägen vid Humanisthuset, kan be­ byggas med bostäder. Hur löser ni parkeringsfrågan då?

– Det är en tänkbar ut­ veckling. I så fall blir det parkeringshus, men denna utveckling är långt borta i tid.

som ödsligt och otryggt under kvällstid, noteras det i campusplanen. För att öka tryggheten hoppas man få en högre folktillström­ ning under fler av dygnets timmar och att boende i närheten kommer skapa mer rörelse och underlag för service. För att detta ska uppnås kan externa entreprenörer, som till exempel matva­ ruaffärer, fik och restauranger, få ta plats för att locka folk till campus un­ der större delen av dygnet.

CAMPUS KAN UPPLEVAS

Vad tycker ni är mindre bra i campusplanen?

– Att parkeringarna sätts i parke­ ringshus kan göra att det blir svårt att hitta dit och att det blir för få platser, men det vet vi inte riktigt om det blir ett problem, säger Olov Tingström. Sedan tror vi att antalet nya tentasalar skulle behöva vara fler, men det är svårt att säga innan allt är klart.
 –  Jag kan väl tycka att det är en aning provocerande att campuspla­ nen fokuserar så mycket på öppna miljöer, samverkan och informa­ tionsutbyte, när vi studenter under kvällstid enbart har tillgång till de hus våra utbildningar är knutna till, säger Nils Persson Här hoppas jag på en förändring i framtiden, där möjligheterna för intern sam­ verkan blir större och alla universi­ tetets studieplatser blir tillgängliga för alla studenter. Vilken del eller vilka delar i planen kommer att innebära den största förändringen för studenterna? 


– Den största förändringen är ett mer levande campus där studenter * FORTS. PÅ SID. 6

5


Campus i framtiden? Inspirationsskiss från Link Arkitektur som inte redovisar slutgiltig utformning. * FORTS. FRÅN SID. 5:

och andra kommer kunna röra sig på kvällarna utan att gå ensam i mörkret. Även att det lokaliseras nya tentasalar till Campus kommer göra livet enklare, säger Olov Tingström. – Min helt ogrundade analys säger mig att den största förändringen rör

6

Vinterperspektiv saknas – det är inte alltid sommar i Umeå... det rent logistiska; vilka leder som kommer finnas i anslutning till, samt inom campusområdet. Ganska ospän­

nande med andra ord, men den här planen påverkar i min mening inte det sätt undervisning bedrivs på i nå­ gon större utsträckning, säger Nils Persson. Finns det något som saknas i campusplanen?

– Ett vinterperspektiv, säger Olov Tingström. Som Alexander Siotis, ord­ förande för Umeå Medicinska Stu­ dentkår, sa under ett universitets­ ­

styrelsemöte: Det är inte alltid sommar i Umeå. 
 – Jag skulle gärna sett att tillgäng­ lighetsaspekten kunde konkretiseras mer, säger Nils Persson. Planen lyfter tillgänglighet på flera ställen, men lite mer ingående reflektioner kring vad vi menar när vi talar om tillgänglighet hade varit välkommet. ANDERS SAMUELSSON

VERTEX 1:  2016


VERTEX 1: 2016

7


VERKSTADEN SOM SERVAR Undrar du hur du ska våga räcka upp handen i en fullsatt sal? Eller hur du skriver en uppsats utan att bli anmäld för plagiat och dragen inför disciplinnämnden? Studieverkstaden vid Umeå universitet har svaren. Både nya och gamla studenter kan få en hel del hjälp i studieslitet. Studie­ verkstaden har ett brett utbud med allt från individuell handledning till workshops och olika föreläsningar. Bland annat erbjuds hjälp med effekti­ vare studievanor, något som inte minst kan vara bra om många högsko­ lepoäng släpar efter. Det går också att få stöd i den muntliga biten av studi­ erna, hela vägen från att bli vass på föredrag till att ”bara” våga räcka upp handen under en fullsatt föreläsning. Akademiskt skrivande är en av stu­ diernas hörnstenar och den skriftliga delen av studierna innebär stora pro­ blem för många studenter. Det ska skrivas PM, rapporter och uppsatser och förutom att använda sig av kor­ rekt och akademisk svenska och hålla en tydlig röd tråd, så tycker många studenter att det är svårt med hante­ ringen av referenser. bibliotekarie på Stu­ dieverkstaden vid Umeå Universitets­ biblioteket, hjälper studenter med just det. Han berättar att det finns många anledningar till varför det är viktigt att få referenserna i en text rätt. Man ska i sin text tydligt redogö­ ra för vad som är ens egna tankar och

MAGNUS OLSSON,

istockphoto.com/Mari

GLÖM DET SOM DU TRODDE DU VISSTE OM MENSSKYDD.

8

SAMTIDIGT ÄR HAN noga med att för­ klara att Studieverkstaden inte vill skrämma studenter när det gäller re­ ferenshantering. Tvärtom så finns det gott om hjälp tillgänglig. Varje torsdag kl. 14.00–16.00 hål­ ler Studieverkstaden en sök- och skrivverkstad som man kan besöka och få hjälp av såväl bibliotekarier, skrivhandledare och studievägledare med referenser, akademiskt skrivan­ de, studievanor, informationssök­ ning och presentationer.

besöka de workshops som hålls löpande eller boka handled­ ning via webben. En gång varje vårter­ min brukar Studieverkstaden anordna en ”uppesittarkväll” då Studieverksta­ den är bemannad till ett bra tag efter kontorstid. Studieverkstaden hjälper också studenter över datorn via Skype och e-mail samt över telefon. På deras hemsida finns mycket information och även filmer att se.

MAN KAN OCKSÅ

Studieverkstaden. Finns i UB. idéer och vad som är någon annans, ge stöd åt sina egna påståenden och ser­ vice åt läsaren så att denne enkelt kan fördjupa sig i ämnet. VANLIGA MISSTAG bland studenter är för odetaljerad källförteckning och att missa att skriva ut referenser i löpan­ de text. För lite information i källför­ teckningen gör de fakta som presente­ ras i en uppsats svårspårade, och skrivs inte referenser ut i löpande text så kan någon annans idéer framstå som ens egna. Om någon annans tan­ kar och slutsatser framställs som ens egna så kan man i olyckliga fall bli an­ mäld för plagiat. Det är bättre att vara övertydlig än vag.

YOGA

NÅGRA VANLIGA referenssystem vid Umeå universitet är Harvard, Ox­ ford, APA och Vancouver. Även om en institution använder ett visst sys­ tem kan det finnas olika varianter av systemet. Eftersom det är viktigt att vara konsekvent så ska man enligt Magnus Olsson alltid stämma av de­ taljerna med institutionen. Slutligen rekommenderar han också att man tittar på vetenskapliga artiklar inom

sitt område för att se hur de förfat­ tarna hanterat källor. VERTEX GÖR EN blixtvisit i Studieverk­ staden för att kolla läget i lokalerna.

Medspråk

No fe e!

Come and improve your spoken swedish!

Classes start Nybörjarkurser, fortsättningskurser och gravidyoga. Kursen innehåller: Fysiska övningar, andningsövningar, avslappning & meditation. För anmälan och information

menskoppen.se

– When in doubt, cite, rekommen­ derar Magnus Olsson, alltså citera all­ tid när du är tveksam.

UMEÅ YOGASKOLA info@umeayogaskola.se www.yogasys.se

Tuesdays

28

15.00 - 16.30

Thursdays 15.00 - 16.30

homepage: www.medborgarskolan.se/umea adress: Östra Rådhusgatan 2 phone: 090-77 96 11

VERTEX 1:  2016


DINA STUDIESKILLS LÄNKAR & LITTERATUR n Studieverkstaden finns i Universitetsbibliotekets lokaler i Samhällsvetarhuset och erbjuder studenter hjälp till självhjälp med informationssökning, referenser, skriftliga och muntliga uppgifter samt effektivare studievanor. Servicen är för alla studenter knutna till Umeå universitet. Mer info: www.student.umu. se/under-studietiden/ studieverkstad n Om skriftliga uppgifter. http:// www.student.umu.se/understudietiden/studieverkstad/ skriftliga-uppgifter n Om fusk och plagiat. http://www.student.umu.se/ digitalAssets/60/60980_fuskoch-plagiat-101230.pd Om att skriva referenser. http:// www.ub.umu.se/skriva/skrivareferenser

Magnus Olsson. Bibliotekarie på UB och en hjälpande hand på Studieverkstaden.  Det är ombonat och trevligt och så tyst så man kan höra en knappnål fal­ la. En enda student finns på plats, men hon får snart sällskap av fler. Den psykologstudent Vertex pratar

med har hittills inte skrivit några större uppsatser, men väl ett antal mindre uppgifter, och referenshante­ ring var något hon tyckte var jobbigt eftersom det handlar om detaljer. Nu

FOTO: LINNÉA FORSELL

löste det sig bra ändå. Institutionen hade informerat hennes klass om Stu­ dieverkstadens service så hon kände till att hjälpen fanns. ANNELIE MARKGREN

n Erikson, Martin G. 2009. Referera reflekterande: konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna. Lund: Studentlitteratur. n Pears, Richard och Shields, Graham J. 2013. Cite them right: the essential referencing guide. 9. uppl. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

PSST: ANDRA HAR REDAN LYFT DET TUNGA SKROTET... Vårterminen drar igång för både nya och gamla studenter. Givetvis följs den kostsammaste högtiden av de fattigaste månaderna, och ännu en sparsamt bemedlad termin sätter igång. Men med endast ett halvt läsår kvar på universitetet känner jag att det är min skyldig­ het att ge tillbaka lite. Det är ju allmänt känt att ju längre in i utbildningen man kommer, desto mindre kurslitteratur köper man – mest köper man i början av utbild­ ningen. Så här kommer några knep för att klara sig på knappa resurser vid den mest nödställda terminsstar­ ten. Vem vet, kanske kan kronorna sparas till någon speciell så här inför Alla hjärtans dag. TIPS 1: Din inloggning fungerar till mer än vårt högst välutrustade universitetsbibliotek. Den ger tillgång till en drös andra litterära arkiv. Rättare sagt så har du som inloggad tillgång till en hel värld av obskyra forskningssidor och digitala bibliotek. Se till att vara

VERTEX 1: 2016

inloggad på portalen när du googlar efter källor nästa gång! TIPS 2: Det finns studenter före dig som redan lyft det tunga skrotet. En del av dessa skriver dessutom egna sammanfattningar på tyngre (oftast engelska) böcker som med lite tur dyker upp i sökmotorn. Pluggar du på grundnivå kan du förutsätta att mycket du läser också står snyggt och smärt summerat i ett blogg-inlägg någonstans. Begränsa dig inte till

avancerade originaltexter, en summering kan räcka nog så långt emellanåt eller fungera som ett bra komplement i tentaplugget. I princip all kurslitteratur finns på biblioteket men personligen föredrar jag att äga min litteratur. Det är skönare att läsa i tryck, finns alltid tillgänglig i bokhyllan och självklart får man både kladda och vika hundöron utan att jagas med högaffel. Kontakta någon av dina

TIPS 3:

faddrar och köp hens litteratur inför varje moment. Campusbokhandeln.se och Kurslitteratur.se är också fantastiska platser med böcker till tacksamma priser. Kontroll-kolla i biblioteket att de gamla upplagorna inte skiljer sig för mycket från de nya. Det var mina bästa tips för att göra livet marginellt lättare och spara deg. Lycka till denna termin – och vi ses på campus! JENNY PIRA

9


Kungl. Skytteanska Samfundets

Islandsstipendium

Kungl. Skytteanska Samfundet ledigförklarar ett stipendium på 30 000 kronor som kan sökas av studerande vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Cykelverkstaden

BULLERIBOCK Axtorpsvägen 11 Berghem 903 37 Umeå

Stipendiet är avsett för resa till Island och uppehälle där under en vistelse då man antingen skall följa undervisningen i isländska språket eller bedriva isländska forskarstudier inom ett isländskt, helst humanistiskt ämne. Man kan också studera annat ämne relaterat till isländska förhållanden. Sökande skall ännu inte ha avlagt doktorsexamen.

• Reparation av alla modeller av cyklar.

Ansökan skickas i fyra exemplar. Senast den 21 februari 2016 till

• Från lärarhuset mot Gammlia ca 1 km.

Kungl. Skytteanska Samfundet Humanisthuset 901 87 Umeå eller via mail till skytteanska@adm.umu.se Upplysningar om stipendiet lämnas av Susanne Haugen susanne.haugen@umu.se Institutionen för språkstudier

KURSLITTERATUR

Bicyclestore, spareparts and secondhand bikes. • Belägen nära universitetet/ near the University.

Öppettider: Måndag–torsdag 12–19 Fredag 12–16

Opening Hours: Monday–thursday 12–19 Friday 12–16

facebook.com/bulleribock 070-592 27 72

KURSLITTERATUR RÅDHUSTORGET UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

SÖKER DU NY BOSTAD? Visst vet du att medlemmar och bosparare i HSB Umeå får förtur till våra fina hyresrätter i Umeå och på många andra orter i landet. Dessutom planerar vi för attraktiva och prisvärda bostadsrätter nära Mariehems centrum och Universitetet. Läs mer på www.hsb.se/umea

RÅDHUSTORGET UMEÅ • 090-71 12 57 Ö:A RÅDHUSGATAN 6 UMEÅ • 090-71 12 57 VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VARDAGAR 10.00-18.00 • LÖRDAGAR 10.00-16.00

VÄLKOMMEN!

VÄLKOMMEN!

10

VERTEX 1:  2016


HEMMA HOS: STUDENTERNA

FOTO: LINNÉA FORSSELL

ARTIKELSERIE I VERTEX I VÅR. FÖRST UT: WILLIAM KÄLLBACK WINTER, SOM MED SMÅ MEDEL FIXAT TILL SITT STUDENTRUM PÅ STIPENDIEGRÄND.

VERTEX 1: 2016

11


Namn: William Källback Winter. Ålder: 23 år. Bor: Stipendiegränd 10 A, Ålidhem. Bilden ovan: Här hänger William oftast i sitt hem. Kommer från: Stockholm. Studerar: Medie- och kommunikationsvetenskap, termin 6. Älskar: Sina tavlor och böcker i rummet, samt ost i alla dess former. Om tio år: Hoppas William att han bor i en etta eller tvåa med trettiotalsstil på Söder i Stockholm. Där vill han kunna inreda och fixa fritt.

”ALLTING BEHÖVER INTE VARA FIN William Källback Winter är kommunikations­ studenten från Stockholm som bor i ett ovanligt fräscht studentrum i en korridor på Ålidhem. Vertex hälsade på honom för att få en bild av hur han bor och hur han inreder sitt hem.

Att komma hem till William Källback Winter är färgsprakande för själen, ef­ tersom hela studentrummet på 20 kvadratmeter skiftar i starkt turkost, silvrigt och svart. Trots att majorite­ ten av möblerna i rummet är Bosta­ den AB:s vanliga, ljust furufärgade, har William lyckats dämpa den tonen

12

och istället skapat en egen konstnärlig och kreativ stil. fördelar med att bo i korridor. Dels att köket ute i kor­ ridoren alltid är rent, eftersom det bara bor tre studenter aktivt i samma korridor. Men utsikten är också fin.

WILLIAM SER MÅNGA

Han bor på tredje våningen där träd­ topparna och fåglarna är hans när­ maste grannar. Dessutom trivs han med bilvägen nedanför. – Det är inte alltid toppen att bo i korridor, men jag trivs ändå väldigt bra. Dessutom är det skönt och mysigt att se och höra bilarna nedanför. Det påminner mig om Stockholm. BELYSNINGEN från golvlampan som påminner om en scenbelysning på en teater är det enda som lyser upp rum­ met. Klockan är strax efter tio på för­ middagen, men ändå är vintermörkret påtagligt utanför fönstret. William stänger fönstret och tän­ der några ljus, sedan sätter han sig i

William Källback Winter.

VERTEX 1:  2016


Böcker. Gör hemmet mer personligt, tycker William.

Favorit. Tavlan ovanför sängen, av konstnären Jesse Kanda.

Huset. Stipendiegränd 10 A.

Lyckoprylar. Williams mest udda pryl är de japanska lyckosnörena, som han har köpt på E-bay.

Snabelan. Finns lite överallt hemma hos William.

NT – BARA DET ÄR EGET” fåtöljen för att visa oss hans favorit­ sak. Det är en stor tavla som hänger ovanför sängen. Tavlan har liknande färgskala som resten av rummet. – Det är konstnären Jes­ se Kanda som gjort mål­ ningen och den är till ett album av artisten Arca som jag tycker väldigt mycket om.

berömda tassels, fast Williams tassels är mer livliga och vackrare. – När jag och mamma gick på en asi­ atisk restaurang i Stock­ holm för länge sedan, fick vi små gåvor, och någon gång fick vi sådana turgre­ jer. Jag tyckte om dem väl­ digt mycket, så när jag flyttade till Umeå beställde jag likadana från Ebay och nu hänger de här och ger kanske någon sorts tur.

Det är viktigt att städa bort

men som är den mest udda, är de japanska tursnörena som hänger mitt på väg­ gen, bredvid några andra planscher av Jesse Kanda. Jag kan inte frånta tan­ ken att de liknar Maria Montazamis

HANS ANDRA FAVORITPRYL,

VERTEX 1: 2016

vid skrivbordet eller i sängen ger inte alltid bra disci­ plin. I skolan får många ofta mer sa­ ker gjorda. William poängterar att han oftast pluggar i skolan.

ATT STUDERA HEMMA

– Jag går oftast till skolan när jag ska plugga, men om det är något roligt plugg jag har, då stannar jag ofta hem­ ma för då blir jag klar ändå. Men när det är en uppgift jag får ångest av, då kan jag inte sitta hemma. INNAN VI LÄMNAR det kreativa och färg­rika boendet på Stipendiegränd de­ lar William med sig av sina bästa tips. – Ett bra inredningstips är att ha egna, personliga saker i sitt hem som man själv tycker om. Allting behöver inte vara fint, bara det är eget. Sedan är det viktigt att alltid städa bort efter sig för att slippa få ett stökigt studen­ trum, det är lätt hänt eftersom de är så små, säger William.

HEMMA HOS: STUDENTERNA n Under vårterminen fortsätter Vertex med artikelserien på temat ”Hemma hos”, där du som läsare får titta in hos olika studenter, för att ta del av deras hem och inredning. Du kommer att få inspiration från olika boenden, se hur studenter inreder på alla möjliga vis och få tips på bland annat hur du håller det städat hemma.

TEXT: GRETA HANSSON VIKSTRÖM FOTO: LINNÉA FORSSELL

13


Med rum för hela livet!

Skenet Onsdag 3 februari kl. 12.10 –12.50 Ljusgården, Lärarutbildningshuset

www.umu.se/kulturpacampus

GAMMLIA UMEÅ | WWW.VBM.SE

KRUMKNIV GRANTJUR & TOMTESKUR I våra utställningar finns sånt som du inte hade en aning om att du inte kände till… Det kan du med fördel fundera över vid en fika i kaféet! Här finns laktos-, gluten- och sockerfria alternativ – alltid ekologiskt. Och fritt wi–fi förstås. TISDAG–FREDAG 10–17, ONSDAG 10–21, LÖRDAG–SÖNDAG 11–17. FRI ENTRÉ.

14

Sorgegrupp För dig som förlorat en nära anhörig,nyligen eller för länge sedan, och vill bearbeta din sorg. Åtta tillfällen. Anmälan: asa.norin@kyrkanpacampus.se

Andrum Vi firar en enkel gudstjänst i Andrum onsdagar kl 12.15-12.30. Efteråt finns möjlighet att värma sin mat och äta tillsammans i Kyrkan på campus vardagsrum.

Regnbågsgruppen Regnbågsgruppen vill arbeta för allas lika värde. Vi reflekterar, lär oss, ordnar regnbågsmässor och samtalskvällar. Ca fyra tillfällen/termin. Kontakta: susanne.dahl@kyrkanpacampus.se

Peacemaking Människor från olika religiösa sammanhang möts till ett samtal om fred. Varannan torsdag 12.15-13.00 start 28/1. Ta med dig texter, dikter, böner som vi delar med varandra. Mer info: asa.norin@kyrkanpacampus.se

Meditation Tyst meditation tisdagar kl 12.15-13.00 Samtal Enskilda samtal och parsamtal utan kostnad. Kontakt: www.kyrkanpacampus.se

www.facebook.com/kyrkanpacampus

KONST OCH BILKULTUR I SJU VÅNINGAR. ÖPPET SEX DAGAR PER VECKA. FRI ENTRÉ, MUSEISHOP OCH KAFÉ.

B M K N C

I U O Ä A

L S N R M

D E S L P

E T I U

T/ GT S VERTEX 1:  2016


KULTUR: Tips & reaktioner: kultur@vertex.nu

HÖGTIDSSTUNDER FÖR HARDCOREFANS n Vårterminen 2016 tar sin början och veckorna fylls snabbt med före­ läsningar och tentor. Men man bru­ kar säga att även själen behöver näring, och vad kan då passa bättre än en rejäl dos av kultur och nöje.

Tomas Tranströmer. Mitt i livet och mot slutet. De småaktiga utfallen i nya boken piggar upp, tycker Vertex recensent.

Fram med mer lumpenhet! I samlingen I arbetets utkanter återfinns ett urval av Tomas Tranströmers litte­ rära kvarlåtenskap samt ett hopplock av de reportage som publicerats om po­ eten genom åren. Titeln är passande, dels för att Tranströmer själv skrev sina dikter i uppehåll från arbetet som psy­ kolog, dels för att jagen i Tranströmers lyrik ofta riktar sin blick mot det som uppenbarar sig i den samhälleliga verk­ samhetens utkanter. Att denna blick är utpräglat borgerlig samtidigt som den gör anspråk på att åskådliggöra univer­ sella erfarenheter har varit en återkom­ mande kritik mot Tranströmer, i syn­ nerhet under sjuttiotalet. Denna tranströmerbild är förmodligen både sann och förenklad – när jag börjar läsa den här boken är det med en förhopp­ ning om att den ska sättas i rörelse. DET JAG MÖTS AV förstärker dock sna­ rast den bild av Tranströmer som eta­ blerats genom biografier såsom Staf­ fan Bergstens Tomas Tranströmer – ett diktarporträtt (2011). Mycket känns igen för den som läst om poeten förut: musikaliteten, insektsintresset, vän­

I ARBETETS UTKANTER

Tomas Tranströmer [Albert Bonniers förlag]

skapen med den amerikanske dikta­ ren Robert Bly. Alla författarskap ris­ kerar med tiden att stelna. I Tranströmers fall är det – utifrån de reportage som ingår i boken – lätt att urskilja en dramaturgi som alltmer börjar sätta sig, en berättelse där poe­ tens sista tjugofem år av tystnad till­ skriver honom rollen som ett stumt orakel. Men orsaken till Tranströmers tystnad var en stroke och det är som bekant ett slaganfall, ingen siargåva. KANSKE LIDER tranströmerforskning­ en brist på en viss sorts produktiv vanvördnad. Tranströmer är en hyllad nobelpristagare, hans texter tål kritik. De politiska invändningarna tenderar

av uttolkarna att avfärdas med ett fnys, men är det inte mer intressant att ytterligare utforska var det politis­ ka – som ju onekligen finns hos Tran­ strömer, ibland explicit som i dikten ”Madrigal” – finns eller uppstår? Jag märker hur upplyft jag blir när Tran­ strömer, i ett av de brev som finns pu­ blicerade i boken, gör småaktiga utfall mot Expressens dåvarande kulturchef Bo Strömstedt. Fram med mer av Tranströmers lumpenhet, mindre av hans avmätta elegans! MEN JAG VET INTE, kanske ligger det hos mig. Det är jag själv som projice­ rar mina böjelser och min litteratur­ syn på Tranströmer, vilket inte gör mig väsensskild från de reportageför­ fattare som läser in en poetisk mystik i Tranströmers halvsidesförlamning. Det är i alla händelser en vacker bok i coffee table-format, fungerar perfekt som inredningsdetalj. På omslaget va­ kar Tranströmer över sin ännu rörliga vänsterhand, som om det bara var en tidsfråga innan den också stelnar. GUSTAV BORSGÅRD

KULTUR PÅ CAMPUS fortsätter att erbjuda gratis underhållning en gång i veckan. Onsdag den 3 febru­ ari vid lunchtid spelar det svenska folkrockbandet Skenet i Ljusgår­ den i Lärarutbildningshuset. De­ butalbumet Allting rullar har fått otroligt fin respons. Svenska dag­ bladet gav skivan högsta betyg och Lira Musikmagasin tycker att Ske­ net tar folkrocken till nya höjder. Även om en del av melodierna är från 1800-talet är de flesta origi­ nalkompositioner av syskonen Lena och Staffan Jonsson. 1998 SLÄPPTE REFUSED milstolpen The Shape of Punk to Come. Senare sam­ ma år splittrades bandet innan nå­ gon, allra minst medlemmarna själ­ va, förstått vidden av deras gärning. Fjorton år senare återförenades ban­ det för en spelning på Coachella-fes­ tivalen i Kalifornien, USA. I april ska Ume­ ås hard­ corekung­ ar inta Väven un­ der inom­ h u s f e s t i ­ Refused. FOTO: DUSTIN RABIN v a l e n Umeå Open. Refused spelar i Väven både fredag och lördag den 8–9 april. En unik chans för hardcore­ fansen att se två olika set med ett av genrens viktigaste band. Men också ett sätt att ge festivalbesökarna mer än en chans att se bandet. ANDERS SAMUELSSON

KULTURKRÖNIKAN: // NELLY FERNSTRÖM OM MARTINA HAAGS ”HÄMNDBOK”: Jag har precis sträckläst Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. För mig som hopplös romantiker är det den perfekta berättelsen som behandlar hjärtesorg på ett supernaket och ärligt sätt. Boken handlar nämligen om Haags skilsmässa från maken Erik Haag och har i olika medier kallats för hennes ”hämndbok”. Och visst är det märkligt att läsa om ett uppbrott och endast få höra den ena partens historia. Visst tycker jag att Erik Haag varit en fullkomlig idiot, fast jag inte ens känner honom eller egentligen vet

VERTEX 1: 2016

DET FINNS SAKER SOM ÄR VÄRRE

vad som är sant eller falskt. Martina Haag har helt tagit makten över hur deras uppbrott porträtteras utan att någon annan får komma till tals. Det kan tyckas rakt igenom orättvist.

SEDAN TÄNKER JAG på det faktum att han varje morgon i en månads tid blivit sedd av miljoner svenskar i ett av vinterns mest omtalade tv-pro­ gram, tillsammans med den kvinna han bedrog sin fru med. Jag tänker på alla facebook-trådar, alla diskussioner,

alla avsnitt som florerat, alla hyllning­ ar och hur Erik Haag och Lotta Lundgrens ansikten varit helt omöjliga att undvika den senaste tiden. Då tänker jag att den här boken är en historia som långt ifrån alla kommer ta del av. Jag tänker att hur mycket hämnd Martina Haags bok än är, så måste det faktum att tvingas se sin exman tillsammans med sin nya tjej på tv varje dag 24 dagar i sträck vara långt mycket värre. NELLY FERNSTRÖM

Namn: Nelly Fernström Ålder: 22 år. Pluggar: Journalistprogrammet. Bor: Berghem, Umeå.

15


Vi erbjuder dig som student 10% rabatt mot uppvisande av giltigt studentlegitimation.

NYHET!

FINNS ATT HÄMTA NU!

SÖKES: ÄGG OCH SPERMIER. Vi behöver fler ägg- och spermiedonatorer. Läs mer på www.ivfkliniken.se/umea eller kontakta oss på 090-785 91 59.

REALISTA -60% FRITID – SOMMARFISKE

Vid köp av isborr alt motorisborr ingår gratis 2 slipningar alt 4 slipningar (värde 240–480:-)

Vid köp av FRITID för minst 1.000:- medföljer på köpet 3 st bananmormyskor!

lång spiral + inbyggd förl. OBS! Extra skärsats ingår! Mormyskabananen ”Ragnaröding” pimpelfångade Sveriges största röding, 8.080 g! Finns nu i lager 35:-

”Din livförsäkring, ditt val”

FLYTOVERALL fl modeller/ fabrikat

fr

1095:-

100:- rabatt på flytoverall vid köp av Aclima underställ ”ullfiber i alla väder”

(flera färgval finns)

EXTRA JUST NU!

SUNDRIDGE MK8 ord pris 1.999:-

799:-

FIBE ISBORR

Pimpelspön

1.799:-

4-pack (119:-)

90:-

UTBYTESSYSTEM: VI BYTER UT DINA OSLIPADE SKÄR!

Pimpelset fr 59:-

Anmäl dig till flugbindningskurser nu! Bli klubbmedlem

Klubbkortserbjudanden! Vi bjuder på kaffe, kaka, fisketips och video i vårt museum!

SPORTFISKE

SPECIALISTEN

Öst på sta´n

etabl 1953

Kungsgatan 94,SPOR TFISK å •ESPEC IALISTEN etabl 090www.blixtspo Ume 70 1953 rt.se-info@bli 77 40 xtsport.se

Club Kort 20135530

SPORTFISKESPECIALISTEN etabl 1953

Kvalité – kunskap – service SVERIGES STÖRSTA FISKEKEDJA

Studenthälsan

IVFUmeå1503_annons_109x152mm.indd 1

Välkommen till Studenthälsans gratis aktiviteter på Campus Umeå våren 2016! Föreläsningar 9/2 Lär dig att hantera din talängslan 17/2 Leva livet och hantera påfrestningar 29/2 Hjälp, jag är stressad! 2/3 Sömn och återhämtning 16/3 Sluta skjuta upp Grupp 24/2 ACT - att hantera stress och främja hälsa (3 träffar) Kurs 1/3 Våga tala (4 träffar) Övriga aktiviteter Livsstilsprofil (individuellt) Tobaksavvänjning (individuellt) Aurora, studenternas ljusa och lugna rum Läs mer och anmäl dig på: www.student.umu.se/studenthalsan

Studentcentrum

2015-03-18 09:42

Öst på sta´n

Kungsgatan 94,SPORTFISKESPECIALISTEN Umeå • 090-77 40 etabl 70 1953 www.blixtsport.se-info@blixtsport.se

Mat & dryck från kl. 19 Jazz kl. 20 / Studion UFH

LIVEJAZZ

21.1 Bobo Stenson Trio 29.1 A George Duke Experience på NO!

OBS! FREDAG

(Konsertsalen, NorrlandsOperan kl 19:00)

4.2 Birgit Lindberg/Anders Färdal Quartet feat. Fredrik Lindborg 11.2 Per Texas Johansson 18.2 Gerald Cleaver/ Fredrik Nordström Quartet 25.2 Rickard Jokela och Steen, Ghosh & Rydvall 3.3 Music from Scratch www.umeajazzstudio.se

16

VERTEX 1:  2016


Regissören Denis Villeneuve befäster i Sicario sin goda känsla för rafflande thrillers. Genuin och omskakande, tycker Vertex recensent om månadens DVD.

FILM & MUSIK:

MÅNADENS MUSIK: ALLAN KINGDOM ALBUM: NORTHERN LIGHTS BETYG:

Sicario. Nervig och kraftfull redan från inledningsscenen.

En omskakande käftsmäll MÅNADENS FILM: SICARIO GENRE: THRILLER REGI: DENIS VILLENEUVE MED: EMILY BLUNT, JOSH BROLIN M.FL. BETYG:

FBI-agenten Kate värvas för att sam­ arbeta med en elitstyrka i den bru­ tala och smått omöjliga kampen mot droghandeln. De är fast beslut­ na om att störta kartellerna i det laglösa gränslandet mellan USA och Mexiko, men Kate är en idealist som alltid utför sitt jobb enligt boken, medan hennes nya kollegor tycks tänja på allt fler regler. Sicario är ingen upplyftande be­ rättelse. Mer än en gång mår jag

otroligt dåligt över mörkret och människosynen som framställs. En käftsmäll som väcker mer än bara eftertanke, den får mig att känna en underligt välkommen uppgivenhet. Kanske för att den känns så genuin, vilket också gör det till en av förra årets bästa filmer. Tonen sätts redan i den nerviga och kraftfulla inled­ ningsscenen och håller sedan sam­ ma nivå så gott som hela vägen, mycket tack vare den subtila och kittlande filmmusiken av islänning­ en Jóhann Jóhannsson. Även klipp­ ningen håller stundvis mästerlig klass. Särskilt en sekvens, som invol­ verar en högprioriterad fång­ transport över landsgränsen, lämna­ de mig smått skakad av anspänning.

Villeneuve befäster här sin goda känsla för rafflande thrillers, som han tidigare etablerat bland annat med överraskningen Prisoners. Åter­ står att se om han kan leverera lika starkt som science fiction-regissör i sina två kommande filmer, varav den ena är den väldigt efterlängtade Blade Runner-uppföljaren. Efter Sicario känner åtminstone jag nästan blind tillit. MAGNUS F. BERGSTRÖM VERTEX BET YGSSKAL A:

– Usel – Halvdålig – Helt OK – Klart bra – Lysande

Att geniförklara eller inte, det är frågan. För de flesta är Allan Kingdom nog mest känd för sin medverkan på Kanye West-låten ”All Day” från i fjol, men han är så mycket mer. Allan Kyariga som han egentligen heter, är sångare, producent och rappare och har trots sin ringa ålder (21 år) redan hunnit släppa fyra mixtapes. Det som gör honom så intressant är förutom hans multitalang, hans unika växling mellan melodiös rap och sång. Han har en helt unik tonalitet, ett eget sjukt tajt flow och ett väldigt speciellt röstuttryck. Texterna är personliga, musiken är melankolisk med medryckande trummor och minimalistis­ ka syntmelodier. Han kan ses som en del av den framväxande ”mjukare” genera­ tionen rappare/sångare, som likt Drake är både vers-rappare och sjunger sina egna refränger. Dessutom gör han egna och bra beats. Det finns ingen gräns för hur långt Allan kan gå, något som fler än West borde upptäcka. CALLE EKBLOM KÄCK

VILLAGERS ALBUM: WHERE HAVE YOU BEEN ALL MY LIFE BETYG:

Villagers har gjort ett annorlunda samlingsalbum, istället för att bara välja ut ett antal inspel­ ningar spelade de in låtarna på nytt, live. Resultatet är förvånansvärt bra, det låter studio men samtidigt blir det en annan närvaro i och med att allt spelas live. CALLE EKBLOM KÄCK

FILMKRÖNIKAN: MAGNUS F. BERGSTRÖM OM TV SOM KRÄVER LITE MER: ”Mord är stort nu!” Det proklamerar en reporter i dokumentären Making a Murderer. Och även om klippet är nästan tio år gammalt så är samma påstående lika sant nu, vilket nämnda serie bidragit till att bekräfta. Det gångna året har gett oss något som tycks kunna bli en ny trend, i form av osannolika men verkliga rättegångsdraman som producerats och presenteras i flera timmar långa dokumentärserier, där ett och samma rättsfall behandlas genom hela serien. Betaltjänsterna tycks stå i framkant

VERTEX 1: 2016

MORDFALL UTAN SÄKERT FACIT

för dessa produktioner. Förutom Making a Murderer från Netflix så fick vi i början av förra året den lysande The Jinx från HBO. Det verkar inte vara någon slump, eftersom bolagen i sina egna produktioner allt mer vågar sig på oprövade format för att tänja gränser och sätta trender. Troligtvis just för att sticka ut i den allt hårdare konkurrensen. Men mest intressant för mig är deras inverkan på vår samtid. Den gemensamma nämnaren för de två

serierna är att de byggs upp nästan som deckare, där de åtalades skuld är högst oklar in i det sista även för åskådaren. Serierna kräver därför en hel del kritiskt och objektivt tänk­ ande även från tittaren, vilket är en välkommen bieffekt i en tid som kännetecknas alldeles för mycket av människors fientliga fördomar om varandra och en aldrig sinande uppsjö av tveksamma artiklar som delas på sociala medier. MAGNUS F. BERGSTRÖM

Namn: Magnus F. Bergström. Ålder: 28 år. Gör: Undervisar just nu högstadie­elever i engelska och tyska.

17


– ROLIGT ATT VARA MED OCH GÖRA SKILLNAD – Jag är nog född som aktivist. Jag tycker om att bidra till förändring för det jag tycker är rätt och mot det jag tycker är fel, säger umeåstudenten Helena Gard, som Vertex träffat för ett snack om djurens rättigheter och veganmat. ganskt. Det är roligt att visa att ”det här finns och det här kan man göra”, säger Helena. Helena berättar att det är stor skill­ nad på att bli vegan nu, jämfört med för några år sedan. – Det har hänt mycket i utbudet. Även i små mataffärer kan man hitta vegokött och mejerifria produkter som yoghurt och grädde.

Klockan är strax efter tolv när jag knackar på. När dörren öppnas kom­ mer en glad liten hund med viftande svans fram till mig och hälsar. – Ursäkta, Doris tycker väldigt mycket om nya människor, säger He­ lena Gard. Hon berättar att Doris kommer från ett hundhem i Spanien där gatuhun­ dar tas om hand. Hon och hennes fru Jenny adopterade Doris genom organi­ sationen ”SOS Animals” som omplace­ rar hemlösa hundar. DETTA ÄR BARA ETT exempel

som visar Helenas engagemang för djurens rät­ tigheter. När hon var fjorton år beslu­ tade hon sig för att bli vegetarian och tre år senare gick hon över till helt ve­ gansk kost. – Jag vill inte bidra till djurförtryck och jag vill leva som jag känner är etiskt rätt. Att vegansk mat också är bra för hälsan och miljön är positiva bieffekter. Medan vi pratar plockar Helena fram ingredienser och börjar laga mat. Hon hackar lök, steker vegokött, blandar i bladspenat och sojagrädde. I lägenheten sprider sig snart en fantas­ tisk doft av curry och när det äntligen är dags att äta, smakar det underbart. engagera sig i orga­ nisationen Djurens Rätt år 2000 och har sedan dess varit aktiv där i flera olika sammanhang. Hon är en av grundarna till mässan Vegovision som i höstas besöktes av mer än 1 500 per­ soner. Hon är också utbildad sjukskö­ terska och har flera år arbetat med för tidigt födda barn och på bup, Barnoch ungdomspsykiatrin. Hon kände efter åren som sjuksköterska att hon ville arbeta med hälsa på ett större plan. Förra året påbörjade hon en masterutbildning på ”Global Health

HELENA BÖRJADE

Helena Gard. Brinner bland annat för djurens rättigheter och bland husdjuren finns både katter och hundar. program” på Umeå universitet där hon studerar metoder för att bedriva folkhälsoarbete på en nationell och in­ ternationell nivå. studierna jobbar He­ lena också 25 procent på rfsl med hiv-prevention. Där har hon tidigare också suttit i styrelsen som ordföran­ de. När jag frågar Helena hur det kom­ mer sig att hon är så engagerad dröjer det lite innan hon svarar. Att hjälpa till och bidra till förändring kommer naturligt för henne. – Jag är nog född som aktivist. Jag tycker om att bidra till förändring för det jag tycker är rätt och mot det jag tycker är fel. Det är roligt att vara med och göra skillnad.

PARALLELLT MED

Och hennes engagemang har san­ nerligen lett till skillnad. När Vegovi­ sion arrangerades för första gången 2008 besöktes mässan av några hund­ ra personer och planeringen pågick i några månader. intresset vuxit, inte minst kring senaste mässan. – Nu var kön lång innan mässan öppnat, säger Helena om Vegovision som i höstas lockade mer än 1500 per­ soner och som krävde ett års plane­ ring. Syftet med evenemanget var att skapa en vegansk matmässa och visa att det inte är krångligt att äta och laga veganskt. – Med mässan vill vi också nå ut till människor som inte alltid äter ve­

SEDAN DESS HAR

ATT DET VERKAR krångligt att laga nä­ ringsrik mat utan animaliska produk­ ter tycks vara en tanke som finns hos många icke-veganer och Helena med­ ger att det kan vara lite krångligt i början, men menar att det handlar om en omställningsprocess. När man väl har blivit van är det inte svårt alls, utan faller sig naturligt. Helena säger att ett bra sätt att komma igång är att ”veganisera” sina maträtter med kött. – Vi har alla standardrätter. Försök hitta ett sätt att ersätta köttet i dem med något annat. Du kan till exem­ pel byta köttfärs mot sojafärs. Det behöver inte göras så krångligt, om man inte vill. Är man mer intresse­ rad av matlagning och vill hitta ut­ maningar finns mängder av recept att ta del av på internet.

sin konsumtion av animaliska produkter och så små­ ningom övergå till vegansk kost tipsar Helena om att söka sig till grupper som också äter vegetariskt och veganskt. – Om omgivningen har en negativ inställning till att du äter mer ve­ ganskt så kan det kännas bra att um­ gås med andra veganer som kan bidra med pepp och tips. Det finns många hemsidor och flera organisationer där människor som engagerar sig för dju­ rens rättigheter och vego-mat möts.

OM MAN VILL MINSKA

TEXT OCH FOTO: VENDELA WIKSTRÖM

HELENAS RECEPT PÅ CURRYGRYTA Currygryta med spenat, 4 portioner. • 1 paket vegokött, ex från märken som Fry’s, Anamma eller Oumph • 5dl havregrädde • 1 gul lök • 3 klyftor vitlök • Färsk spenat • Curry • Gurkmeja • Salt • Mjölkfritt margarin till stekning

18

Gör så här: 1.  Börja med att steka på vegoköttet tills det får färg. 2. Tillsätt löken och vitlöken och stek tills löken blivit mjuk. 3. Krydda med curry, gurkmeja och salt efter smak. Lägg i spenaten och havregrädden och låt det koka upp. 4. Servera med ris.

VERTEX 1:  2016


Namn: Helena Gard. Bor: I Umeå med sin fru Jenny, hunden Doris och katterna Tofu och Sylvester. Kommer från: Lund. Flyttade till Umeå år 2008 för att börja studera på Umeå universitet, och för att Umeå verkade vara en trevlig stad med mycket snö på vintern. Utbildning: Efter studenten på omvårdnadsprogrammet utbildade hon sig till sjuksköterska och arbetade sedan med tidigt födda och på BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin. Sedan ville hon jobba med hälsofrågor på ett större plan och började studera en tvåårig masterutbildning på Global Public Health program. På fritiden: Tycker om att springa, träna yoga och sy, mest inredning och kläder. Om fem år: Vill hon jobba med folkhälsofrågor på något sätt i kombination med mänskliga rättigheter.

VERTEX 1: 2016

19


HELA SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN UMEÅ NATURVETAR- OCH TEKNOLOGKÅR

Nya Mitum NTK och Origo söker ny Kårhuschef

Är du en spindel i nätet? Då är detta något för dig! Som kårhuschef är du ansvarig för Origos verksamhet, från reparationer till bokningssystem. Vi söker dig som är stresstålig och brinner för studentlivet. Vi ser gärna att du brinner för en sund alkoholkultur, då vi som organisation försöker jobba med alkoholkulturen på campus och gärna fortsätter våra arbeten med IQ och Bästa festen.

Nya lokaler för campus enda studentdrivna café Mitum Frukost, lunch och trefika. Dagens tre viktigaste mål kan alla intas i Mitum, Umeå naturvetar- och teknologkårs café. Mitum har med sina svällande bakelser, sitt kaffe och sitt generösa utbud av energidrycker närt många tentaplugg och programmeringsmarathon. Det studentägda Mitums närvaro har blivit självklar inte bara i MIT-huset utan också i studenternas hjärtan. Mitums historia NTK (och föregångaren Teknologsektionen) har haft caféverksamhet sedan 1994. Det började med en kaffevagn i Teknikhuset. Med denna fick vi ett slut på cafémonopolet på campus och lade första stenen till ett ideellt fikaimperium. Den lilla kaffevagnen utvecklades till Fikum och 1999 öppnade vårt andra fik, Caelum i KBC-huset. Caelum var det första caféet i Västerbotten att KRAV-certifieras. Mitum, kårens tredje fik, öppnade hösten 2002. Numera är Mitum ensamt kvar tillsammans med de odödliga mackorna med ”räkklegg” som hängt med sedan starten. Det kan sägas att Mitum tronar på minnen från fornstora dar, men vi tror inte på att stanna kvar i det förflutna. Nu blickar vi framåt!

Nya mitum Mitum har nu flyttat tjugo meter österut, till MIT-husets ljusgård. Här erbjuds fräschare och lugnare miljöer med sittplatser i två våningar. Fiket självt har utrustats med både disklucka och kock. I och med den nyanställde kocken kan både Mitum och Origo numera utlova mer högkvalitativ mat. Engagera dig Mitum har alltid varit en semiideell verksamhet, med både anställda och engagerade studenter. Varför ska en då engagera sig? Dels så hålls priserna nere för alla när många jobbar ideellt, dels får du själv personalrabatt. Det är dessutom sjukt svårt att vara stressad över plugget när allt en tänker på är växel och priset för bakelser, så det är jätteskönt att jobba några timmar när ångesten över senaste tentan smyger sig på. Framför allt så är det ändå kul att jobba i Mitum och det är detta

som genom åren drivit våra ideella mest. Om du är intresserad av att jobba, kontakta caféföreståndare Helena Dyani på cf@ntk.umu.se. Vi ser fram att få se dig på båda sidor av kassan i vår.

Bilden ovan: Mitums nya lokaler innan öppningen Nedan vänster: Mitums logotyp

Nominera dig själv eller någon du känner till valberedning@ntk.umu.se senast 14/2. Läs mer på www.ntk.umu. se/rekrytering/khc eller mejla nuvarande kårhuschef på origo@ntk.umu.se för mer information.

NTK:s kalendarium vt 2016 Januari val av Projektledare för Uniaden 30/1 - Höstbalunsen (fast på våren) Februari Mottagningsutbildning start Mars Val av ny kårstyrelse Val av ny kårhuschef Maj Sektionernas årsmöten 12/5 - NTK:s årshögtid 13-15/5 - SFS fullmäktige 14/5 - Vårbalen

Nedan höger: En bild på fikum i Teknikhuset 2002. Fikum är nu nedlagt och i lokalrna vistas istället Little Indian

www.ntk.umu.se

20

VERTEX 1:  2016


KRÖNIKAN:

Det är kanske inte särskilt förvånande att vissa yrken är roligare på papper – alltså under utbildningen – än i verkliga livet. Jenny Pira ska snart testa själv...

DILEMMAT I PRAKTIKEN Välkommen tillbaka efter julledigheten – om du haft någon vill säga. Förhoppningsvis är du redo att ta dig an ännu en termin av vad framtiden har att erbjuda. Själv påbörjar jag min sista termin med både examensuppsats och praktik. Alltigenom utbildningarna övas och prövas vi i teori med praktiska inslag. Vi får känna och klämma på våra framtida yrkesroller, och precis som i livet utanför universitets­ väggarna så kan det kännas både roligt och tufft att anpassa sin nyfunna kunskap till verkliga problem – men vad gör du om praktiken inte passar dig? SOMLIGA ÄR I FULL fart med ansökningar till både jobb och praktik, andra kom precis tillbaka från det och vissa övas mer kontinuerligt genom de praktiska inslagen i skolan. Inte särskilt förvånande är det heller att vissa yrken är roligare på papper än i

VINTERNS BÄSTA:

Nubbe, norrsken och mysbelysning. VINTERNS SÄMSTA:

För mycket nubbe och elräkningen.

Språk, psykologi, medicin, fysik – det finns något roligt i allt. Då gäller det att ställa sig frågan om det verkligen är lika roligt att vara svensklärare, psykolog, sjuksköterska eller forskare, som det är att läsa om det. Så i mars bär det av till Göteborg för att prova på yrket som kommunikations­strateg. jag i samma veva om utbrändhet och påfrestande arbetsledare. I Lindell hör jag klagosång om träliga arbetspass och enformighet, på NUS ser jag att verkligheten inte är som i Scrubs och runt om på hela campus kan jag bara föreställa mig hur många som slitit i år för att inse att utbildningen inte är lika glamourös i praktiken som den är i kurslitteraturen – och självklart vice versa. Jag hoppas att din karriär är allt vad du hoppats och att vi detta år känner oss mer säkra än någonsin.

I HUM-HUSET LÄSER

verkliga livet. Så det är i tystnad som vissa klasser möts igen efter praktiken efter att kollektivt ha insett att framtiden inte ser i närheten lika fängslande ut som i kurslitteraturen. JAG ÄR EN TJEJ med

många intressen, vilket gör det omöjligt för att mig att studera allt, hur mycket jag än skulle vilja. Det blev under ansökningstiden en nödvändighet att sortera och separera intressen från deras med­följande yrkesutformning.

NYTT PÅ REX! RÅDHUSPASSAGEN MED

Café

JENNY PIRA

Namn: Jenny Pira. Bor: Carlshem, Umeå. Pluggar: Medie- och kommunikationsvetenskap, inriktning strategisk kommunikation. Gillar: Att drunkna i blandade Wikipedia-artiklar, besöka museer, kolla på dokumentärer, ta långpromenader och skriva.

Nu börjar Jubileumsåret på Rex. Vi fyller 20 år och firar med schyssta erbjudanden. Flytta studierna till stans skönaste ställe. Café och lunchservering dagtid. Bistro med cocktailbar på kvällningen. Klipp ut och ta med kupongen!

LUNCHERBJUDANDE!

CAFÉ • BISTRO • COCKTAILBAR

20 KR

Rabatt på valfri soppa, sallad eller sandwich i rådhuspassagen och café juliette. kl 11–14.

Klipp ut och ta med kupongen!

FIKAERBJUDANDE!

2 FÖR 1

Gäller för kaffe eller the och en valfri bulle i Café Juliette. ÖPPETTIDER Mån-Fre fr kl 10, Lör fr kl 11. Vi har fullständiga rättigheter! www.rexumea.com facebook.com/rexumea

VERTEX 1: 2016

1996

20 2016

1996

20 2016

21


Nyhetssida från Umeå studentkår

Kårexpeditionens öppettider: Mån-fre 09.30-15.00 Lunchstängt 11.30-12.30

telefon: 090-786 90 00 webbsida: umeastudentkar.se Telefontid: Mån, tis, tors 09.30-11.30

”Att ' kåren' stod som avsändare på fakturan sa mig inte mer än att The Man, av någon anledning, vill ha tillbaka lite av bidraget jag just kårordförande fått.” NilsUmeåPersson, studentkår 2015/2016 Mina högskolestudier, liksom för många andra 20-åringar utan några speciella planer för framtiden, förutom att slå igenom med sitt band, började med Engelska A. Det kan ju inte skada i alla fall, gick resonemanget. Det gjorde det inte heller, och tillvaron på universitetet framstod som i högsta grad uthärdlig. Dock var jag ganska ovetandes om vilka strukturer och mekanismer som utgjorde delarna av denna tillvaro. Vad mig anbelangade så kom all information som rörde mina studier från universitetet och i förlängningen staten. Punkt. Nog hade jag snappat upp att det fanns något som hette ”kåren”, men vad det innebar var jag tämligen ointresserad av. Jag betalade kåravgift, då det här var på obligatoriets tid, men jag fattade inte vad pengarna gick till. I min värld fanns det bara studenter och universitetet. Att ”kåren” stod som avsändare på fakturan sa mig inte mer än att The Man, av någon anledning, vill ha tillbaka lite av bidraget jag just fått. Nu är ju den 20-åriga versionen av mig själv ett extremfall med uppenbara svårigheter att förmå sig läsa och ta till sig tydlig information, men som kårordförande är det för mig idag uppenbart att vi har ett problem när det kommer till att förmedla kårens funktion till studenter. Och det är högst naturligt. Högskolestudier innebär en konstant ström av information och kunskap, nästan hela dagen, nästan varje dag. Det är inte konstigt att en del grejer försvinner i bruset. Så här kommer det; kärnan av kårerna och deras funktion. Kårerna är skapade av studenterna och upprätthålls av studenterna. Kårerna är studenternas gemensamma röst gentemot universitetet. Vi företräder studenter när universitetet har handlat i strid med våra rättigheter, men vi är också med och hjälper universitetet i sin strävan att utvecklas. Vi sitter med i styrelser, organ och arbetsgrupper i alla delar av universitets verksamhet. Kårerna är också helt beroende av att vi studenter fortsätter engagera oss, för utan studenter finns det inga kårer. För att sammanfatta i en inte helt distanserad tagline: kårerna finns inte här för studenterna - kårerna är studenterna!

22

VERTEX 1:  2016


Fredrik Sabina

ERBJUDANDE!

e

Britt-Louis

Come and visit us at Uniaden 2016! You will find more than 400 professions in the County Council of Västerbotten. We can offer you excellent development opportunities. www.vll.se

By the year 2020 the county of Västerbotten will have the best health and the soundest population in the world

Academic Resource Centre – for a successful academic experience Say Hello to the Writing Process A Lunch Lecture Series About Successful Academic Writing Strategies. Jan 28

Introduction to the Writing Process

Feb 4

Time Management and Planning

Feb 11

Moving from Topic to Thesis Statement to Research Question

Feb 18

Critical Reading

Feb 25

Mind Mapping and Concept Mapping

Mar 3

Effective Note Taking in Lectures or while Reading

Mar 10

Finding Relevant Sources

Mar 17

Evaluating Sources

Mar 31

Documenting Sources

Apr 7

Building the Paragraphs in a Paper

Apr 14

Quoting, Summarizing and Paraphrasing

Apr 21

The Structure of an Academic Paper

Apr 28

Editing and Proofreading

May 12

Presenting the Paper

NYGRÄDDADE

PIZZOR

Rabatt 5:Gäller t o m 2016-02-07.

Ålidhems centrum Vi har öppet alla dagar 8–23 och finns på facebook

Dina idéer – vår kraft

Har du kraftfulla idéer? Vi erbjuder utmanande jobb där de idéerna behövs. Som ett av Sveriges största energibolag ger vi dig förutsättningarna att vara med och bygga ett samhälle som håller i längden. Följ oss på LinkedIn! Skellefteå Kraft driver på utvecklingen av förnybar energi genom investeringar och forskning. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Målet är att vår egen energiproduktion ska bli 100 procent hållbar.

When: Thursdays 12:15 – 13:00 Where: The Balcony - University Library

Read more at: www.student.umu.se/arc

VERTEX 1: 2016

23


Study Swedish at Folkuniversitetet! Folkuniversitetet offers evening classes from beginners to advanced level. We have designed our courses for adults who place high demands on professionalism and quality.

Nygatan 43 • 090-71 14 00 www.folkuniversitetet.se

STUDENTTIDNINGEN

Psykologmottagningen vid Institutionen för psykologi erbjuder möjligheter till psykoterapeutiska samtal

varken mer eller mindre n Studenttidningen Vertex bevakar studentliv och utbildningsfrågor i Umeå universitets närhet och periferi. Många studenter frilansar regelbundet för tidningen. Företag, organisationer och myndigheter som vill nå ut med information till Umeås studenter är välkomna att boka annonsplats. 4: 2015

KARIN

STU DEN TID NIN TGEN

JOHANS

5: 2015

SON, SID 2:

Efter att ha läst den 435:e jobbann kom jag onsen på finns något att det kanske som kallas prenum erationstjänst.

STU DEN TID NIN TGEN

JENNY

PIRA, SIDAN

9­10: 20 12

2:

Kackerl ackorna flyttar hem, lössen in på Ålidmyser i väggarn a och silverfis na simmar kari tentasv etten...

ERIK HILLBOM

, SIDAN

6: 2012

17:

Den plastiga “trycka ner halsen” -musike myset i n ställer jag mig skeptisk till. det finns också riktigtMen bra julmusi k.

BERTIL

JANSON

, SIDAN

Cykelverkstaden

Exempel på lämplig problematik är relationssvårigheter, identitetsproblematik, lindrig depressivitet /nedstämdhet och ångestbesvär. Samtalen ges av psykologkandidater under handledning av erfarna leg. psykoterapeuter.

BULLERIBOCK Axtorpsvägen 11 Berghem 903 37 Umeå • Reparation av alla modeller av cyklar. Bicyclestore, spareparts and secondhand bikes. • Belägen nära universitetet/ near the University. • Från lärarhuset mot Gammlia ca 1 km.

Vertex är en som skriver manick möjligt om allt som och utbildn rör studentliv ingsfrå Umeå univers gor i itets närhet och perifer 3:

i.

Öppettider: Måndag–torsdag 12–19 Fredag 12–16

ELITID

ÖVER

HINDR

EN I U MEÅ

SIRI SIK TUFF TÄ TAR PÅ VLING [SIDOR

NA 10 –11]

BRÄNN

:

I höstas vann course racing umeåstudent en träna ännu i USA. Nu har Siri Englund VM hon i Obstac hårdare. I maj tävlar tagit studieuppehål le hon i Umeå. l för att

MOTIO

NSLOP

P

[SIDAN 5]: MÅLET ÄR ALLA PÅ ATT SKA SPR CAMPUS INGA

Idrottsvetens drar igång kaplig förenin gen ett välgöre som de nhetslopp hoppas ska bli en tradition.

MILJÖ

BOLLS

HELGE

SLÅ ME D OCH HA MÅTTA ROLIGT

KAMP

[SIDAN

N

[SIDOR

CAMPU

22

eace Umeå och har etablerat sig att hända till hösten komme i saker på r campus. det

får också

sitt.

OCH S TUDI

HOppET på ELITA LEVER VTAL

NA 9– 11]:

]: GREENP BrännbEAC ollen E SIKTAR cupvinnaren återko mmer Eric Boströ alltid i Umeå. IN SIG tips. Lag Vertex har m, som som främst PÅ STU satsar på bjuder på smarta träffat DENTER show och nybörjarskoj Greenp

ROTT

SFIKEN

[SIDAN

PERSON AL UTA N AVTAL PÅ TVÅ FIK PÅ CAMPUS Fiken

i Beteen Humanisthusedevetar- och t har i många drivits utan år kollektivavtal .

ER

[SIDA

N 5]:

Allt från snowbo ard och represe inlines till nterat friidrott avtal. Vertex bland Umeås och fotboll 250 kollar in finns de studen studenter med elitidrotts­ ttätaste PORTR elitlage ÄTTET n i stan. [SIDAN 23]:

5]:

TOMMY TACKAR FÖR SIG EFTER 91 TER MINER Tommy

STUDE

NTEKO

NOMI

EN MAJ ORITET MISSNÖ JD SIN EKO MED NOMI

PÅ CA MP

[6]:

Vertex har frågat 100 i Umeå studenter om flesta tyckerprivatekonom in. De att den är ”dålig” .

PORTR

ÄTTET

US / P ORTR

UTMANI KREATIVNG FÖR ITETEN [23]:

SAMTAL HANDLA SOM LIVET I R OM STORT

ÄTTET

[SIDA

N 43] :

Joanna Bark utbildningen Jonsson och två kursko Diakonen i mpisar Åsa Norinhem förstap Umeå tog med på arkitek Kyrkan på campu beskriver riset i en nation en innovativ t­ entrélö ”multireligiöst s som ett ell tävling för arkitek sning kapell”. tstudenter.

Bäckst Umeå studen röm, vaktmä stare på tkår sedan pension 1970, går till somma i ren.

FÖRST

PÅ VE RTE

X.NU

PREMIÄ VERTEX R FÖR WEBBTIDNYA NING

[2]:

Läs nyhete skicka in rna, följ blogga rna, bilder – och biobiljetter eller en vinn kanske femhundring .

NY SO M STU DE

NT [15 –1

9]: ATT INT E VETA HUR NÅG KOMMER ONTING ATT BLI

Är du intresserad? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida: www.psy.umu.se/ psykologmottagningen

Några grundl och reflekt äggande tips, att börja ioner kring det råd här plugga på univers med itetet.

Opening Hours: Monday–thursday 12–19 Friday 12–16

facebook.com/bulleribock 070-592 27 72

MÅNGA VILL VARA MED – BOKA ANNONS I TID: UTGÅVA:

BOKNINGSSTOPP:

UTKOMMER:

Vertex nr 2-2016

5 februari

23 februari

Vertex nr 3-2016

11 mars

29 mars

Vertex nr 4-2016

8 april

26 april

Vertex nr 5-2016

9 maj

24 maj

Boka annonsplats i Vertex. Prata med Hanna Palm, tel 090-711 514, hanna.palm@display-umea.se

Du har väl inte glömt att du har

studentrabatt i vår restaurang

på Hotell Björken i Umeå Vi har extra god ”fredagsmeny” med fredagsfeeling

Välkommen in till oss!

You want to make a difference everyday. So do we.

www.sca.com

24

Life Inspiring Careers VERTEX 1:  2016


PÅ G PÅ CAMPUS: JAN–FEB J A N U A R I : TI 26 JAN: Smarta sätt att läsa vetenskapliga artiklar. Hur läser man egentligen en vetenskaplig artikel? Finns det någon genväg eller en metod? Jo, det finns det. Här får du chansen att i en workshop prova en metod att läsa vetenskapliga artiklar. Det handlar om hur vetenskapliga texter är uppbyggda. Kl. 13.00–15.00. Universitetsbiblioteket, Balkongen. OBS! Minst 5 deltagare krävs. Anmälan & info: studieverkstad@umu.se TI 26 JAN: Uniaden, arbetsmarknadsdag på Umeå universitet, arrangerad av NTK. Kl. 10.00–16.00 i Universumhuset. Kl. 10.00 gästföreläser Kodjo Akolor i Aula Nordica (läs mer i bilagan Arbetsliv i detta nummer av Vertex). ON 27–30 JAN: Teknisk datavetenskap fyller 30 år. Både studerande datavetare och alumner firar programmets jubileum . Dagtid erbjuds spännande lunchföreläsningar, kvällstid roliga aktiviteter. Festligheterna avslutas med overallssittning fredag och bankett lördag. Mer information: www.data30umea.confetti.events. TO 28 JAN: Kenya’s Development: The ”New” constitution – the challenges of addressing colonial and postcolonial legacies and the way forward. Lecture by Alex Muigai from SIDA (in English). The presentation will touch on selected embedded issues and topics to illustrate the spirit of the constitution and teething problems of implementing a ”new” constitution. Among the issues and topics to be covered will be governance and the rule of law, historical injustices, the land question, devolution, rights, ethnicity, gender, terrorism and corruption to name a few. 15.00–16.30, Hörsal E, Hum-huset. Arr: Utrikespolitiska föreningen.

F E B R U A R I : TI 2 FEB: Idrottslunch: Prestations­ teknologi med inriktning mot biomekanik och fysiologi. HC Holmberg är en av Sveriges främste experter inom området prestation och skidåkning. Under dagens idrottslunch kommer han att prata om prestationsteknologi med inriktning mot biomekanik och fysiologi med reflektioner och exempel från Olympisk idrott och hur de arbetar med detta område på Nationellt Vintersportcentrum. Kl 11.30–12.15 i IKSUsport, Luxemburg. OBS:

Prestation och skidåkning. Idrottslunch om prestationsteknologi, med inriktning mot biomekanik och fysiologi, på IKSU den 2 februari. Skidor på schemat även den 4–7 februari, då MEGA-sektionen anordnar sin första skidresa till Kittelfjäll. MÅNADENS BILD: mejla bild från din förening till red@vertex.nu så kan den publiceras på sidan.

arrangemanget kostar 40 kr, anmälan senast 29 jan via http://www.umu.se/omuniversitetet/aktuellt/kalendarium/ TI 2 FEB: Med rörelse i tankarna. Ett öppet samtal om våra rörelser i vardagliga situationer. Kom och träffa studenter från Designhögskolan som tar sig an denna frågeställning ur ett designperspektiv tillsammans med Catharina Henje, Designhögskolan, Umeå universitet, och Helena Tobiasson, forskare inom människadatorinteraktion, KTH och Interaktiva Institutet i Umeå. Kl. 18.30–20.00 i Bildmuseet. ON 3 FEB: Att skriva rapporter och uppsatser. Föreläsning som bland annat tar upp vad som utmärker vetenskaplig text, skrivprocessen, hur

du disponerar och får struktur på texten, vad som utmärker akademisk stil, vanliga språkfel och tips på skrivhandböcker. 13.00–16.00 i Universitetsbiblioteket, Balkongen. Obs! Samma föreläsning ges vid flera tillfällen per termin. Läs mer här: http://www.student.umu.se/understudietiden/studieverkstad/ ON 3 FEB: ”Minister för en dag”. Interactive Workshop med Folk och Försvar (på svenska). Kl. 15.00–18.30 i S312, Samhällsvetarhuset. Arr: Utrikespolitiska föreningen. 4–7 FEB: MEGA-sektionen anordnar sin allra första skidresa till Kittelfjäll! (Framflyttad, alltså ej 21-24 jan som tidigare meddelats). För medlemmar i NTK kostar resan 1995 kronor med liftkort, 1095 kr utan liftkort.

TI 9 FEB: Att hålla en muntlig presentation. Föreläsningen tar bland annat upp: Hur förbereder jag mig? Hur disponerar jag mitt innehåll? Tiden – om det blir för kort eller långt? Manus – behövs det? Hur kan jag hantera min nervositet? Kl 13.00–15.00 i Universitetsbiblioteket, Balkongen. Mer info: http://www.student.umu.se/understudietiden/studieverkstad/ 19–20 FEB: Umeå World Cup. Futsalturnering för studenter på IKSU. Arr: sektioner från Umeå studentkår, NTK och Umeå medicinska studentkår. (Läs mer på sidan 27 i detta nummer) MÅ 22 FEB: Bli studiesmart – planera mera! Lunchföreläsning, kl. 12.15–12.45, Studieverkstaden, UB.

VERTEX CAMPUSKALENDER ÄR ÖPPEN FÖR ALLA STUDENTFÖRENINGAR SOM VILL BERÄTTA OM SINA KOMMANDE ARRANGEMANG. NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 23 FEBRUARI. VILL DU VARA MED DÄR, MEJLA INFO (VAD, NÄR, VAR, VEM) TILL RED@VERTEX.NU SENAST DEN 9 FEBRUARI. OBS: INFORMERA OM ARRANGEMANG SOM HÅLLS DEN 23 FEB–26 MARS. BIFOGA GÄRNA EN BILD FRÅN DIN STUDENTFÖRENINGS VERKSAMHET E. DYL. VERTEX RESERVERAR SIG FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR I KALENDERN.

VERTEX 1: 2016

25


PÅ CAMPUS:

Umeåstudenter tillbaka från Paris Positiv stämning och ett större hopp inför framtiden. Det är några av de känslor som umeåstudenten Sef Meens Eriksson tagit med sig hem från klimattoppmötet i Paris i slutet av förra året.

I slutet av november publicerade vertex. nu en intervju med Sef Meens Eriksson, en av sju umeåstudenter som då skulle åka till Paris för att demonstrera i sam­ band med klimattoppmötet i december. Nu är de tillbaka och Sef menar att det är historiskt att avtalet slöts. – Att alla världens länder lyckas enas är i sig helt fantastiskt och nödvändigt för att den globala uppvärmningen ska mins­ ka, inte öka vilket den gör i nuläget.

Studenter på väg. Tidig morgon vid rastställe längs Autobahn i Tyskland. Från vänster: Pernilla Nordqvist, Karl Malborg (på motorhuven), Rickard Åstrand, Maria Hammar, Sef Meens Eriksson (blå jacka), Timo Saarensillta och Rebecka Hedlund.

PERNILLA NORDQVIST, tidigare aktiv inom Utrikespolitiska föreningen, var också med på resan. Hon är inte lika positiv till resultatet. – I det stora hela var det inget nytt, el­ ler inget som inte var förväntat i det av­ tal som slöts. Så på ett personligt plan var det en besvikelse. Men vad jag verkli­ gen tror på är att avtalet, och just att det nu faktiskt slöts ett avtal, inger hopp. Att mötet faktiskt samlade människor från hela världen, och att det globalt kan ge hopp till fler när så många länder kan samarbeta i stora frågor.

Vad är det bästa i avtalet?

Manifestation. Paris under klimattoppmötet. 

FOTON: SEF MEENS ERIKSSON

VI HAR TAGIT EXAMEN: Barnmorskeexamen: Åsa Hemmilä, Johanneshov. Civilekonomexamen: Emilie Jonsson, Lycksele; Robin Palmgren, Tranås. Civilingenjörsexamen: Olof Lenti, Umeå; Marcus Wedmalm Evander, Värmdö. Dietistexamen: Margareta Holmgren, Vindeln; Elin Vogstad, Umeå; Alexandra Eriksson, Solna; Sara Norén, Skellefteå; Camilla Gustafsson, Danderyd; Josefine Billevik, Umeå; Disa Sundelin, Umeå; Anna Bergman, Umeå; Sandra Högberg, Härnösand; Emelie Almroth, Lögdeå; Nikki Kristiansson, Färjestaden; Jessica Nunes, Enskede; Louise Erlandsson, Eskilstuna; Ida Hedman; Sorsele; Ingrid Bogseth, Sollefteå; Matilda Byström, Eksjö.

26

Namn: Jimmy Borg. Ålder: 29. Aktuell: Har nyligen tagit ekonomie kandidatexamen. Gör nu: Läser under våren klart master­programmet i science of accounting vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, börjar som revisor på Ernst & Young i Nyköping till hösten.

–Att det blev av. Samt att man fak­ tiskt, i vart fall rent teoretiskt, betonade det viktiga med att sätta en gräns på ut­ släppsnivån. Även om den inte är kon­ kret är det uttryckt en vilja att hålla sig till 1,5 grader, säger Pernilla Nordqvist. – Att alla länder har åtagit sig att mö­ tas upp vart femte år för att kontrollera hur det går med ländernas löften om bättring och för att skärpa kraven. Det­ ta skapar möjlighet att ländernas ut­ släppsmål kan skärpas, något som ock­ så måste ske eftersom dagens löften

Ekonomie kandidatexamen: Jimmy Borg, Partille; Bereket Ayele Sorato, Umeå. Ekonomie magisterexamen: Amina Khamlach, Frankrike; Charles Guillermet, Frankrike. Ekonomie masterexamen: Matthias Schnepper, Tyskland. Ekonomie doktorsexamen: Giulia Giunti, Umeå; Rustam Vosilov, Umeå. Filosofie kandidatexamen: Patrik Wenner, Linköping; Henrik Petré, Härnösand; Therese Lindström, Skellefteå; Erik Appelblad, Umeå; Astrid Pettersson, Solna; Daniel Colegate; Spånga; Margareta Von Hofsten, Uppsala; John Andersson, Umeå; Per Nordgren, Stocksund; Johan Lingehall, Umeå. Filosofie magisterexamen: Johan Vesslén, Umeå; Maria Broberg, Blattnicksele; Torbjörn Rolandsson, Umeå; Julia Hariz, Umeå.

kommer leda till katastrofala följder, naturkatastrofer som torka, orkaner och översvämningar. Är det något i avtalet som saknas?

– Ja det gör det verkligen. Just nu sä­ ger man att ett fossilfritt samhälle ska nås under andra halvan av detta år­ hundrade vilket är allt för luddigt. Det är verkligen dåligt att det inte står tyd­ ligt hur mycket utsläppen ska minska med till givna årtal, så på så vis är avta­ let väldigt ihåligt, säger Sef. Pernilla berättar att hon främst medverkade på coy11, den förkonfe­ rens som hölls precis innan förhand­ lingarna tog fart. Sedan kallade skolan och hon blev tvungen att resa hem. – Förkonferensen var till för att unga människor världen över ska samlas, nät­ verka och visa den kraft och vilja som vi besitter att se det problem vi har framför oss vad gäller klimatet. Men det häftigas­ te var att det fanns så otroligt många kreativa och hållbara lösningar som bara väntar på att spridas än mer. Ett gott ex­ empel som universitetet kan ta nytta av är att installera ett miljö- och hållbar­ hetskontor på campus, som drivs både av studenter och professorer, just för att förminska universitets fotavtryck. SEF DELTOG BLAND annat i en klimatak­ tion som heter Run For Your Life, ett projekt av Riksteatern i Sverige där vanliga människor tillsammans gjorde en klimatstafett med start i Kiruna och avslut i Paris vid FN:s konferenscenter. – Vi var några som sprang några del­ sträckor när stafetten passerade Umeå och nu var vi med under de avslutande distanserna inne i Paris. Att få knyta ihop säcken på denna världen längsta klimataktion var kul. ANDERS SAMUELSSON

WEBB: Längre artikel och fler bilder på vertex.nu

Filosofie masterexamen: Sara Josefsson, Linköping. Filosofie licentiatexamen: Helena Vennberg, Umeå. Filosofie doktorsexamen: Miguel Inzunza Soto, Umeå; Tamara Andersson, Umeå; Daniel Nyström, Umeå; Elsa Reimerson, Umeå; Martin Lidman, Umeå; Yang Huang, Umeå; Charles Lue, Kiruna. Högskoleexamen: Ellinor Hansson, Sävar. Högskoleingenjörsexamen: Adam Lindholm, Stockholm; Patrik Janeröd, Falun. Juris doktorsexamen: Rikard Karlsson, Årsta. Konstnärlig kandidatexamen: Louise Hansson, Råå; Oscar Forsman, Vänersborg. Konstnärlig masterexamen: Felicia Minicz, Gävle; Samuel Andersson, Umeå; Ibrahim Mahmood, Umeå.

VERTEX 1:  2016


PORTRÄTTET:

MIMMI RÖNNQUIST. ÅLDER: 23 år. BOR: Carlshem. PLUGGAR: Ämneslärarprogrammet, inriktning mot Gymnasieskolan. AKTUELL: Är med och arrangerar futsalturneringen Umeå World Cup, som spelas på IKSU den 19-20 februari. Spelar även i division 2 i Trångfors IF under somrarna och futsal med GUIF under vintersäsongen. POSITION: Målvakt.

Mimmi Rönnqvist. Ser fram emot turneringen som ska kora årets futsalkungar på campus.

”Finns många vinnarskallar i lagen” – Jag hatar verkligen att förlora, men det är ändå otroligt roligt att spela den här cupen. Det säger målvakten och lärarstudenten Mimmi Rönnqvist, som är en av arrangörerna till Umeå World Cup.

– Det är grymt roligt att spela. För­ sta året var det bara tre sektioner som deltog och fick ställa upp med flera lag, men nu är det 13 sektioner så det blir nästan ett lag per sektion. att cupen flyttas från Gammliahallen till iksu. Något som Mimmi tror kan göra stämningen än bättre på läktaren. – Det har varit bra stämning tidiga­ re år, men då har vi haft två olika sa­ lar så folk gick däremellan. Nu blir de mer samlade och jag tror det kom­ mer bli bättre. Reglerna är de officiella futsalreg­ lerna, förutom matchtiden som under cupen är nedkortad för att hinna med alla matcher. Det blir sammanlagt 16 lag fördelade på fyra grupper, så nå­ gon sektion får ha fler än ett lag. Det ska alltid vara minst en tjej eller en kille på planen. Mimmi berättar att de först hade tänkt anlita studenter som

NYTT FÖR I ÅR ÄR

Den 19–20 februari ska det avgöras vil­ ka som kan titulera sig som futsalkung­ ar på campus. Då spelas fjärde upplagan av den cup i inomhusfotboll som sedan i fjol går under namnet Umeå World Cup. Cupen arrangeras av sektioner från Umeå studentkår, Umeå naturve­ tar- och teknologkår samt Umeå medi­ cinska studentkår. Hälften av studenter­ na arrangerar själva cupen och hälften den efterföljande sittningen på Corona. MIMMI RÖNNQVIST är en av de samman­ lagt 30 studenterna som arrangerar cu­ pen. Hon har själv deltagit som spelare två tidigare år och beskriver cupen som en rolig och växande tillställning.

Medicine magisterexamen: Maria Hedström, Skellefteå; Ida Olofsson, Vilhelmina; Frida Horn, Billdal; Monia Letaief, Sundsvall. Medicine doktorsexamen: Göran Waller, Kalix; Johan Niklasson, Gammelstad; Johan Iraeus, Landvetter; Martin Angelin, Umeå.. Naturvetenskaplig kandidatexamen: William Rosenbaum, Umeå; Jenny Johansson, Umeå; Adam Johansson, Umeå. Naturvetenskaplig masterexamen: Dimitrios Ilanidis, Umeå. Receptarieexamen: Fatima Maatouk, Malmö. Socionomexamen: Hanna Sebbfolk, Obbola; Daniel Colegate, Spånga; Arvid Falk Lissel, Jönköping. Specialistsjuksköterskeexamen: Ida Olofsson, Vilhelmina; Anneli Thorén,

VERTEX 1: 2016

Skellefteå; Elisabeth Markström, Skellefteå; Eveline Edblom, Sävar; Inga Berggren Nylund, Umeå; Catharina Vilhelmsson, Umeå; Tobias Ångqvist, Umeå; Josefine Zadik Janke, Umeå; Anna-Sara Persson, Vilhelmina; Caroline Harnesk, Norsjö; Sanna Jonsson, Umeå; Hanna Persson, Norsjö; Karin Järvholm, Lit; Emilia Ögren, Skellefteå; Sandra Bersani, Hörnefors; Almina Peci, Finspång; Susanna Pohjola, Köping. Teknologie magisterexamen: Patrik Wenner, Linköping. Teknologie doktorsexamen: Anders Lindgren, Umeå. Teologie doktorsexamen: Marie Rosenius, Umeå.

Det här är ett urval examinerade vid Umeå universitet den senaste tiden – inte samtliga.

domare, men bestämde sig sedan för att anlita legitimerade domare från Svenska fotbollsförbundet. – Det finns många vinnarskallar i la­ gen och ingen vill förlora. Så vi kände att det behövdes vettigare domare för att det skulle funka. delas ut. Förut­ om den vandringspokal som Perso­ nalvetarna i egenskap av regerande mästare kommer några sidopriser de­ las ut. Då handlar det om bästa mål­ vakt, bästa tjej och kille samt bästa utklädnad på sittningen. Dessutom kan delar ur publiken vinna ett pris. – Det finns ett pris som går till bästa hejarklacken. Exakt vad de får är inte helt klart i dagsläget. Det brukar vara en jätterolig stämning och finns det en ordentlig klack blir det ännu roligare. Drömscenariot är att alla lag får stora klackar och att folk stannar ända till slutet.

ETT ANTAL PRISER SKA

Hur går det att planera cupen?

– Det tar en del tid, det gör det. Men vi är många som hjälps åt och vill göra det så bra som möjligt. Sen ska de fles­ ta av oss vara med och spela så då har man något att se fram emot. Du spelar själv i lärarlaget. Vilken målsättning har ni?

– Det är bara vinna som gäller, men vi är väl inte direkt favoriter. Det är svårt att veta vilka som räknas som fa­ voriter eftersom man inte vet vilka som är med i lagen. Vissa från förra året kan ha tagit sin examen, andra kan vara bortresta eller liknande. Under somrarna spelar Mimmi Rönnqvist division 2-fotboll i Trång­ fors IF i Boden. Under skolåret spelar hon futsal i GUIF (Gimonäs Umeå IF). – Vi vann senaste matcherna med 9–0 och 4–0 och jag måste bara säga att vi är fruktansvärt bra. TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON

VERTEX FÖR 1 ÅR SEDAN: N, SOFIA JOHANSSO

1: 2015 STUD ENTTIDN INGE N

KÅRHUSET

S UPPGÅNG

: [SID. 6–7] O C H FA L L

NS EN SISTA DA ET PÅ KÅRHUS

i stillstånd höll det d utan servering kritiserats Efter en lång startperio Kårhuset Universum har Projektet knappt ett år. n strax innan jul. efter konkurse både före och

RBETSLIV BILAGAN A

SIDAN 2:

en Umeå finns som landa trygg famn att turné i efter en galen garna. Det . längs inlandsvä bra att återvända kändes faktiskt

:

EN ”KARRIÄRTIPS SERVERAS INTE ” PÅ SILVERFAT

, efter studierna Om att gå vidare i mycket annat utlandsjobb och drar ut från mitten. bilagan som du

A TILL AFRIK

19]: [SIDAN 17–

”PLUGGET SKA RA INTE FÅ HIND TYR” NÅGRA ÄVEN

Alexander och Umeåstudenterna för att bestiga Sofie åkte till Afrika högsta berg. kontinentens näst

Vertex nr 1: 2015

n Kårhuset Universum blev en kortlivad historia fram till ansökan om konkurs lämnades in strax innan julen 2014. Då hade Umeå studentkårs kårhus varit igång i full fart i knappt ett år. Investeringskostnaderna var höga och alltför få gäster under hösten 2014 innebar för låga intäkter . Debatten kring kårhuset var tidvis hetsig och när Vertex efter konkursen pratade med en person med insyn i verksamheten sa hen så här: – Jag upplever att man alltid tittade på vad nästa steg skulle bli istället för att stanna upp och analysera den verksamhet man faktiskt bedrev. Den mogenheten finns inte hos studenter. Man hade behövt någon med erfarenhet från näringslivet som kunde sätta ner foten, men någon sådan fanns aldrig.

27


POST TIDNING B

BIBLIOTEKSGRÄND 6, BV n 907 36 UMEÅ SAMHÄLL SVETARHUSET n TEL 090-786 90 20

DRA ÅT KITTELFJÄLL BUSSRESOR MED SKIU2 FRÅN UMEÅ UTVALDA HELGER HELA SÄSONGEN VECKA 9 ÄVEN FRÅN LULEÅ Älskar du, precis som vi, att glida tyngdlöst över vita vidder och utforska skidåkningens möjligheter? Då kommer du gilla Kittelfjäll! Läs om våra resor på www.skiu2.se. Ski-bum

Du åker med buss t.o.r Umeå-Kittelf jäll, delar boende i vårt vandrarhem med dina vänner eller nya bekantskaper och ordnar med käket själv. Liftkortet ingår! Pris från:

1.595:-

Silverado

Guldkant

um här bredvid åker Liksom i paketet Ski-b t r boende på annexe du buss men här gälle du i tar hit WC h oc sch ovanför hotellet. Du ne morgnarna. Sänglin korridoren.Frukost på . priset och städning ingår i n: frå Pris

1.795:-

Som Silverado-paketet men här gälle r boende på hotellet i våra dubbel och flerbädd srum med wc i korridoren. Frukost på mor gnarna. ingår. Sänglinne och städning ingår i priset. Pris:

2.095:-

Information och bokning: 0940-810 20 boka@kittelfjall.com www.hotellkittelfjall.com www.kittelfjall.com www.skiu2.se

Vertex nr 1 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Vertex nr 1 2016  

Student magazine, Umeå University, Sweden

Advertisement