Page 1

delicious restaurant food

that sounds good!

delicious restaurant food Alweer het vierde boek uit de ‘that sounds good-reeks’. Dit keer staan de favoriete restaurants van onze relaties in de schijnwerpers!

Dit boek is een ‘rondje Nederland’ langs de leukste, lekkerste en gezelligste restaurants. Via Schoonhoven en Rotterdam naar Breda, via Heerlen, Terwolde, Urk naar Groningen en Leeuwarden, dan de dijk over naar Noord Holland (wat een keuze heb je daar…) om weer te eindigen in onze thuisbasis Utrecht. Tijdens onze ronde hebben wij direct gecheckt of er overal één (of meerdere) radiozenders uit ons pakket zijn te beluisteren en we kunnen met recht zeggen ‘E Power Radio, de meest landelijke dekking van Nederland!’ Veel culinair leesplezier met ‘that sounds good! delicious restaurant food’!

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!

De hoofdkantoren van onze radio-adverteerders staan door het hele land en de uitdaging voor de deelnemers was om een restaurant te kiezen dat ‘wereldberoemd is in hun eigen regio’. Dat mochten sterrenrestaurants zijn, maar ook juist van die talentvolle ‘culinaire pareltjes’.

that sounds good!

delicious restaurant food

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!


that sounds good!

delicious restaurant food radio-adverteerders en communicatie-experts presenteren hun favoriete restaurants kris-kras door Nederland

een uitgave van:

www.epowersales.nl


Š 2012 - E Power Radio Sales, Utrecht Teksten: Jan Lagrouw Fotografie: Robert Siefers & Dennis Bakker Vormgeving en druk: Drukkerij Verloop, Alblasserdam (www.verloop.nl) ISBN 978-90-71287-43-5 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopieÍn, microfilm of welke andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Inhoud Voorwoord 5

’t Misverstant ’s Hertogenbosch Ron Adams AllSecur

6

Dijk 12 Waalwijk Alfred Dekker Spar

8

Het Bosch Amsterdam Michel Frank Omnicon Media Group

10

Pure Passie ’s-Gravenzande Dirk van Gemert Bloemenbureau Holland

12

Grand Café d’Apotheek Oosterhout Iris Gerards - Bex & Edwin van Dijken Spadel

14

Amberes Utrecht Carla Groenewegen Justlease.nl

16

Ben’z Groningen Guido Heeringa Bizztravel

18

Bries Noordwijk Jelle Holdinga Greenib Car - Hyundai

20

Ivy Rotterdam Jan-Willem Hoogeweegen Consumentenbond

22

Brasserie DenK Santpoort Simon Jongepier Jongepier Mobility Masters

24

Vis & Ko Haarlem Katrien Kleintjes & Coen Oppenheim ABN AMRO

26

Restaurant Vlaar ’s-Graveland Peter Knoppers & Jeroen Borst Arvato

28

Tante Koosje Loenen aan de Vecht Ricco de Kroon, Carola Meester & Ingrid Piet Freelance rtv-planners

30

Ron Blaauw Amsterdam Melle Lenior GroupM

32

HanTing Cuisine Den Haag Hildo Makkes van der Deijl City Box

34

Ratatouille Harderwijk Arjan van der Meer Kwik-Fit

36

Lakes Hilversum Patrick Molleman PHD

38

REM-eiland Amsterdam Eppo van Nispen tot Sevenaer CPNB

40

’t Diekhuus Terwolde Marjan Reitsma Koninklijke Auping

42

Chocolat Breda Rene Rodenburg Texaco

44

Restaurant 5.0 Heerlen Jim Rutten Regiobranding Zuid-Limburg

46

Goesting Utrecht Karin Sijbring Peugeot Nederland

48

Lekkerr Schoonhoven Michel van Slingerland Hornbach

50

Café Vlaanderen Delft Sophie Standaart & Desiree Breedveld Rotterdam The Hague Airport

52

’t Bloemendaeltje Amersfoort Menno van der Ster Ecamp

54 3


De Boet Urk Rinkje Tromp Toerisme Flevoland

56

Oliva Rotterdam Max Verheul Coca-Cola

58

Cuisinerie Mensinge Roden Christine Vos De Vrijbuiter

60

Riva Amsterdam Kasper van der Vos Aegis

62

Don Qui-John Breda Kenneth Wagtmans Kärcher

64

By ús Leeuwarden Caatje van Walraven FBTO

66

Wijnbar Brasserie Pollevie ’s-Hertogenbosch Monique van Weert & Soraya Vogel DONG Energy

68

Restaurant De Drie Linden Nieuw Beijerland Edwin Werkman Zuiver Media

70

Ciel Bleu Amsterdam Rosita Wijngaarde Maxus

72

Zuiver Utrecht - Leidsche Rijn Marjolein Groothedde & Marcel Roeper E Power Radio Sales

74

Voorproefje

Het Bosch Amsterdam

’t Diekhuus Terwolde

’t Bloemendaeltje Amersfoort

Dijk 12 Waalwijk


Beste radiorelatie, Of een maaltijd nu eenvoudig is bereid of juist met heel veel tierelantijnen, eten is genieten als je er tenminste lekker de tijd voor neemt, zo bleek tijdens de voorbereiding van dit ‘inspiratieboek’, waar wij met onze adverteerders en hun mediabureaus, stad en land afreisden op zoek naar de lekkerste restaurants ‘in de provincie’. Om de landelijke dekking van E Power te benadrukken wilden we uit iedere provincie minimaal twee adverteerders selecteren, die in hun bedrijfsomgeving hun favoriete restaurant uitkozen, waar zij – na een gezellig diner een positieve recensie over zouden schrijven. Dat was genieten, want dankzij onze adverteerders hebben wij menig verborgen pareltje ‘in de regio’ ontdekt en er lekker én gezellig getafeld. Deze pareltjes én sterren willen wij graag met u delen, vandaar dit boek met leuke restaurants, waarmee wij u hopelijk inspireren voor een heerlijke lunch of diner. Ik werd dit jaar 50 en ontving van mijn zoon een abonnement op het blad ‘Joie de Vivre’. Een toepasselijke titel als je er de waarde van inziet dat je met je adverteerders zo’n prettige relatie hebt dat we met elkaar mochten genieten in hun favoriete restaurant. Met dit 4e culinaire boek willen wij al onze relaties ook dit jaar weer bedanken voor hun vertrouwen in ons en onze radiozenders. Wij wensen u een mooi Kerstfeest en voor 2013: Joie de Vivre!

5


Ron Adams AllSecur Werkt sinds 1 januari 2008 als Brand Communication Manager bij AllSecur, dé autoverzekeraar. Zijn eerste baan was in 1989 bij Schober Direct Marketing als Account Manager. Mijn hobby’s zijn reizen, tennis en films. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Het regisseren van een speelfilm lijkt mij fantastisch! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Restaurant ’t Misverstant weet mij elke keer weer te verrassen met creatieve nieuwe vormen van koken waarbij het gebruik van originele ingrediënten en kwaliteit bovenaan staan. Oftewel altijd een lunch of diner op hoog niveau! Bovendien is de locatie uniek, een oud herenhuis met schitterende plafonds, een plek waar je je meteen op je gemak voelt. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in een visrestaurant in de haven van Key West omdat ik daar ‘the best Crab Cakes ever’ heb gegeten! Wat is je kookspecialiteit? Mijn specialiteit is pasta carbonara, omdat het snel, gemakkelijk en… heerlijk is.


’t Misverstant ’s-Hertogenbosch

voorgerecht Restaurant ’t Misverstant is één van mijn favoriete res-

Salade van kreeft, pata negra, cavaillon me-

taurants. De heerlijke gerechten en afwisselende kaart,

loen met structuren van kerrie en soja

de unieke locatie en een mooie strakke inrichting. En ook de bediening en de service zijn helemaal top! We starten de lunch met 2 verrukkelijke appetizers. Vooral de Thom kha kai soep is heerlijk en roept herinneringen op aan een vakantie in Thailand. Het voorgerecht is een geweldig palet van kleuren, vormen en smaken. Bij het proeven van de verschillende onderdelen van de salade ervaar je de perfecte combinatie van vis, vlees, meloen en subtiel de heerlijke saus.

hoofdgerecht Anjou duif met tomaat, doperwt, polenta en saus van sjalot

Het krokante laagje op de Anjou duif, bestaande uit verschillende soorten aardappel, springt meteen in het oog. De duif is heerlijk mals en de combinatie met de saus van sjalot maakt dit hoofdgerecht erg lekker. Bij het dessert pakt de chef nog even groots uit met een kleur-, geur- en smaakcombinatie van zoete gerechten. Wederom een plaatje op het bord waar het taartje met pure chocolade mijn favoriet is. nagerecht Nagenietend met een heerlijk kopje koffie en huisge-

Taartje van crème suisse, pure chocolade

maakte koekjes concluderen wij dat een lunch bij ’t

met sorbet van olijfolie, marshmallow van

Misverstant een smaak-oase is die iedereen zou moeten

Amaretto, geserveerd met aardbeien, demi

ontdekken in gastvrij en gezellig Den Bosch.

sec & schuim van nougat

’t Misverstant (vanaf 05.11.2012 verhuisd naar:) Kampdijklaan 80 5263 CK Vught 073 – 6103355 www.misverstant.nl

7


Alfred Dekker Spar Is bijna twee jaar werkzaam bij Spar in de functie van Manager Communicatie. Zijn eerste bijbaan was in 1995 als badmeester bij een zwembad in Tilburg. Mijn hobby’s zijn snowboarden en internet. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Dat is ‘binnenlopen’ met een mooi (online) product of dienst. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Dijk 12 ligt dichtbij ons kantoor, dicht langs de snelweg A59 en biedt ook nog eens gratis parkeren aan voor de deur. Dat is allemaal handig. Het belangrijkste is uiteraard dat de sfeer er goed is en je er gewoon erg lekker kunt eten! Ik ben er ook bij toeval eens beland en dat beviel zo, dat ik er graag meer mensen naar toe verwijs. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is met een bord op schoot voor de TV omdat, je dat niet verwacht….;-). Daarnaast heb ik ook erg genoten van een kokosnoot op het strand van Mauritius. Kostte me een halve dag om die open te krijgen, dus dan waardeer je het des te meer. Wat is je kookspecialiteit? Dat zijn pannenkoeken omdat mijn dochter van 2 zegt dat ik daarin de beste ben!


Dijk 12 Waalwijk

voorgerecht Aan de rand van Waalwijk, gevestigd in een gemeente-

Parade Dijk 12, dagelijks variërende proeve-

lijk monument, ligt aan de gedempte haven Dijk 12. De

rij van warme en koude voorgerechten van

entree via het grote terras is uitnodigend en eenmaal

vis en vlees

binnen in het Grand Café voel je je direct thuis. Uit nieuwsgierigheid bekijken we de menukaart waar bekende klassiekers op staan, maar ook leuke verrassingen, zoals ‘Cassoulet de gibier’, een lekker wildstoofpotje, of de Gamba’s Piri Piri. Maar we laten ons natuurlijk verrassen door de chef. We starten met de Parade Dijk 12. Een mooi stukje to-

hoofdgerecht

nijn met een tipje wasabi, een Coquille St. Jacques op

Steaks de cerf, hertenbiefstukjes met

een bedje van Wakamee en een smakelijk licht pittig

bospaddenstoelensaus, aardappelgratin en

kerriesoepje, dat prima combineert met de Vitello To-

groentengarnituur

nato van kalfsvlees en tonijnmayonaise. Daarna hertenbiefstukjes met bospaddenstoelensaus. Erg lekker! De geserveerde zuurkool in een spekrolletje en de rode kool maken dit wildgerecht af. We sluiten de lunch op deze stralende herfstdag af met zelf bereide kletskop met bosfruit en carmelita-ijs. De combinaties van caramel passen goed bij dit seizoen.

nagerecht

Een heerlijk zoete afsluiter in Dijk 12, waar eigenaar

Huisgemaakte kletskop met caramelparfait,

Ben Scholten de Brabantse gastvrijheid combineert met

caramelsaus, carmelitaijs en vers bosfruit

een meer dan goede prijs-kwaliteitverhouding!

Grand Café - Restaurant Dijk 12 Winterdijk 12 5141 KE Waalwijk 0416 – 673860 www.dijk12.com

9


Michel Frank Omnicon Media Group Werkt sinds februari 2012 voor Omnicon als Group Director Trading & Accountability. Is sinds 1987 werkzaam in de communicatiebranche en ooit begonnen bij het illustere en roemruchte reclamebureau PMSvWY&R in Amsterdam-Zuid. Weliswaar op de postkamer, maar het begin van een glorieuze carrière was er. Mijn hobby’s zijn reizen, culturele activiteiten en sporten. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Ben niet zo’n dromer, maar ooit beginnen we een B&B in Spanje, als het land tegen die tijd nog bestaat natuurlijk. Met Portugal kan ik ook heel goed leven overigens. En anders Italië, al was het maar voor de keuken. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is moeilijk. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik zowel zakelijk als privé in heel veel landen in fantastische restaurants heb mogen eten. Maar echt bijzonder was Tano passami l’olio in Milaan. Aparte smaaksensaties en naast passievol ook een gewone aardige man zonder sterallures, maar wel met een ster! Wat is je kookspecialiteit? Ik ben dol op lekker eten, maar zelf koken is niet bepaald een hobby van me. Maar het thuisfront is van mening dat ik wel goed Italiaans en Thais kan koken, dus het is niet zo dat ik mij er gemakkelijk van af maak.


Het Bosch Amsterdam

voorgerecht Gaan wij eten bij André Chiang in Singapore of komt

‘South’. Gazpacho van groene tomaat en

André naar Amsterdam? Het werd het laatste, één van

courgette

de grootste chefs ter wereld kwam op uitnodiging van Het Bosch naar Nederland. Een unieke kans om deze chef te ‘beproeven’! Een zondagmiddag in maart in Het Bosch, de zon gaat langzaam onder en het uitzicht over De Nieuwe Meer is fantastisch. Kookkunstenaar André Chiang heeft de ‘Octophilosophy’ ontwikkeld. Een diner bestaat altijd uit 8 (dagelijks wisselende!) gangen, ieder met een eigen vaste naam. Wij selecteerden de drie meest opvallende kunstwerken. Dat is niet eenvoudig.

hoofdgerecht ‘Unique’. Wagyu beef met toro-olie, gepofte aardappel, gebrande prei

Chef Chiang gaat ’s ochtends naar de markt, slager, groothandel en bedenkt à la minute wat er ’s avonds op het menu staat. Deze dag bedacht hij voor ‘South’, één van de voorgerechten, een gazpacho met een smaragdgroene kleur gemaakt van groene tomaat en courgette en onbeschrijfelijk mooi opgemaakt. Keuze twee is ‘Unique’ een waanzinnig mals stukje Wagyu beef met minuscule drupjes toro-olie, (gemaakt van groene paprika), zo subtiel, zo puur. Zo Unique…

nagerecht

Tot slot ‘Memory’. Dit dessert, een ‘Ode aan de Snickers’

‘Memory’. ‘Ode aan de Snickers’ van choco-

met chocolade, caramel en noten in verschillende tex-

lade, caramel en noten

turen, is de finale van een onvergetelijke avond die voor altijd in ons culinaire geheugen staat gegrift!

Waterfront Restaurant Het Bosch Jollenpad 10 1081 KC Amsterdam 020 – 644 58 00 www.hetbosch.com

11


Dirk van Gemert Bloemenbureau Holland Is sinds juni 2010 werkzaam bij Bloemenbureau Holland in de functie van Marketing Director. Zijn eerste baan was in 1990, als Projectleider Direct Marketing bij de ANWB in Den Haag. Mijn hobby’s zijn motorrijden en uit eten gaan. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Mijn ultieme droom is het restaureren van klassieke auto’s en motorfietsen. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Alles is hier nieuw voor mij, we zitten sinds 2 maanden in Honselersdijk, dus ik heb hier nog nergens gegeten in de buurt, het is een suggestie van een collega. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is restaurant Kong in Parijs omdat het een waanzinnige plek is. Via een onduidelijke ingang ga je met de lift naar de eetzaal op de top van het gebouw, waar je in een soort glazen kas boven op het dak kan eten. Super eten welteverstaan! Wat is je kookspecialiteit? Ik ben zelf gek op nasi en kook het ook erg graag én lekker, zo blijkt uit de reacties.


Pure Passie ’s-Gravenzande

voorgerecht Als je de parkeerplaats van Pure Passie op rijdt, zou je

Zwaardvis met kaviaar van gerookte paling

het haast niet geloven, maar achter de gevel die eruit ziet als die van een bruine kroeg, bevindt zich een ultieme culinaire verrassing als het gaat om eten en sfeer. Chef Leonard en zijn vrouw Claudia zijn de belichaming van werkelijk pure passie voor koken. Dat hoor je, dat zie je, dat proef je in de atmosfeer, een voorbode dat we hier echt iets bijzonders gaan eten. We beginnen onze lunch met zwaardvis met een kaviaar van gerookte paling. Dat is genieten. Mooie subtiele opmaak, prachtige smaken!

hoofdgerecht Botermalse rundersucade (van Piet vd Berg)

Dat Leonard expert is op de Big Green Egg (de Rolls Royce

bereid op de Big Green Egg

onder de BBQ’s) proeven we terug in de rundersucade. Langzaam gegaard, met die typische lichte rooksmaak van ‘het ei’, waarmee hij demonstraties geeft en kookt in alle toprestaurants van Europa, waaronder in Noma in Kopenhagen, het #1 restaurant ter wereld! Tot slot een warm chocoladetaartje, met vloeibare vulling van kersen, wat vers fruit en een bolletje vanille-ijs. Zelfgemaakt ijs, want alles is zelfgemaakt (zelfs de pepermuntjes bij de rekening) en liefst met producten uit

nagerecht

de regio. Een absolute topervaring en voor mij niet meer

Warm chocoladetaartje met vloeibare vulling

het best bewaarde culinaire geheim van het Westland.

van kersen

Pure Passie Naaldwijkseweg 386 2691 RA ’s-Gravenzande 0174 – 761 170 www.restaurantpurepassie.com

13


Iris Gerards - Bex & Edwin van Dijken Spadel

Iris is sinds 1 jaar als Sr. Product Manager Limonades werkzaam bij Spadel Nederland, waar Edwin al 4 jaar actief is als Marketing Manager. De hobby’s van Iris zijn koken, lezen en uit eten, terwijl Edwin zich vermaakt met wijnproeven & koken, lezen, film & theater, reizen en sporten. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Edwin kiest voor een paar maanden reizen door Australië en onbekende gebieden in Zuidoost Azië, zoals bijvoorbeeld Papoea Nieuw Guinea. Iris heeft geen ultieme droom, maar op korte termijn wel een belangrijk doel: moeder worden van haar eerste kind! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Onze collega’s van out-of-home (de specialisten) waren er erg over te spreken. De meest bijzondere plaats op aarde waar Iris heeft gegeten was in de bergen van Nepal. Een reis en wandeling om nooit te vergeten. Het eten was helaas niet zo bijzonder. Voor Edwin was dat in de jungle van Borneo, waar de bevolking een uitgebreide én lekkere maaltijd bereid had op houtvuur. Wat is je kookspecialiteit? De kookspecialiteit van Edwin is entrecote uit de oven met paddenstoelensaus, een prima gerecht om gasten voor te schotelen! Iris vindt de Italiaanse keuken de meest veelzijdige en smaakvolle keuken!


Grand Café d’Apotheek Oosterhout

voorgerecht We hadden even het idee om met Iris en Edwin af te

Salade van zalm, gamba, zeebaars en tonijn,

reizen naar het Belgische Spa, maar zij kozen toch voor

op diverse wijzen bereid

het Brabantse Oosterhout. Hun keuze was Grand-Café d’Apotheek, gevestigd aan de Markt in Oosterhout in een monumentaal pand uit 1680, waar meerdere apothekers hun vak uitgeoefend hebben. De bekende Gaper hangt nog altijd boven de voordeur. De menukaart van d’Apotheek ziet er ‘lekker aantrekkelijk’ uit, met ‘heel gezellige prijzen’. Het voorgerecht bestaat uit verschillende vissoorten en bereidingwijzen, die zorgen voor een verrassend palet aan smaken. Stuk-

hoofdgerecht

je zalm, wat gamba’s, tartaar van zalm en een mootje

Herfsttrio, bestaande uit ‘Rack van Livar’,

gegrilde tonijn. Tussen de grillsmaak door, proef je de

hazenrugfilet, runder diamanthaas met

zee, zo vers!

Italiaans buikspek, saus van grove mosterd en een jus van truffel

Het hoofdgerecht was zeer gevarieerd van smaak en bestond uit 3 soorten vlees: haas, rund en varken. Vooral de ‘Rack van Livar’ (Limburgs varkensvlees) vonden wij erg lekker! De saus van grove mosterd past prima bij deze vleessoorten met hun uitgesproken smaken. Tot slot een origineel dessert, vooral door de marshmallow en de baba. Het geheel vormt een ‘explosie’ van

nagerecht

spannende zoete smaken, een echt dessert voor zoete-

Drie smaken marshmallow, speculaaskoek-

kauwen! En alles huisgemaakt! Een diner met veel vari-

je, baba (zoete Turkse lekkernij) en yoghurt-

atie in smaken en structuren. Lekker en verassend!

honing ijs

Grand-Café d’Apotheek Markt 13 4901 EP Oosterhout (Nb) 0162 – 454 481 www.dapotheek.nl

15


Carla Groenewegen Justlease.nl Is sinds 2007 werkzaam bij Terberg Leasing (Justlease.nl is een onderdeel van Terberg) in diverse communicatiefuncties en nu als Communicatie Manager. Mijn eerste bijbaan was als dertienjarige chrysantensteekster in de tuinderij van de buurman tijdens de regenachtige zomervakantie. Toen was al duidelijk dat ik geen ‘groene’ vingers heb. Mijn vrije tijd mag ik graag doorbrengen met de ‘leden’ van mijn grote familie en vrienden. Daarnaast lees ik heel veel en de yogalessen brengen me weer tot rust. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Dat is met een kleine camper, zo vaak en lang als ik wil, te reizen: ultieme vrijheid. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Amberes is klein en de bediening warm en persoonlijk. De kookkunst is onovertroffen eerlijk en smakelijk. Het leuke is dat je van tevoren niet weet wat je krijgt voorgeschoteld, er is geen menukaart. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in Jakarta bij een Indische dame thuis. We aten hele verse vis uit haar grooooooote aquarium (zo noemde ze de zee) met kruiden uit de stoofoven. Ik kan ’m nog ruiken. Hhhmmm. Wat is je kookspecialiteit? Mijn kookspecialiteit is lasagne met zalm en spinazie. Het is smakelijk en gemakkelijk en binnen 20 minuten gereed.


Amberes Utrecht

voorgerecht Restaurant Amberes is gelegen in een leuke karakteris-

Kingfish in gelei, fondue van rastomaat,

tieke dertiger jaren wijk net buiten het drukke centrum

schaaldierenvinaigrette met haringkuit en

van Utrecht. Aan tafel is Tom Daemen van mediabureau

krokante sushi rijst

De Media Balie aangeschoven. Leuk bij binnenkomst is het slagers-hakblok waarop ter plekke als aperitief een selectie aan charcuterie werd gesneden en geserveerd. Verser kan niet. Bij chefkok Jac en Marianne (gastvrouw) heb je keuze uit een drie-, vier- of vijfgangenmenu, maar dat is ook het enige dat je mag kiezen. Je eet ‘wat de pot schaft’. hoofdgerecht Het voorgerecht met Kingfish in gelei, fondue van ras-

Cote de Boeuf, ossenstaart, girollen, asperges,

tomaat, schaaldierenvinaigrette met haringkuit en kro-

met een Madeira jus

kante sushi rijst is zo verfijnd! Een bijzondere entree daar in Amberes (de Spaanse vertaling van Antwerpen). Dat alles bij Jac draait om de authentieke smaak (zijn motto is ‘Smaak - geen fratsen’) maakt hij meer dan waar met de zeer malse Simmenthaler Cote de Boeuf en ossenstaart met daarbij girollen en wat asperges, geserveerd met een verrukkelijke Madeira jus. Het soepje en sorbet van rabarber met een gelei van

nagerecht

bosfruit en krokante aardbei doet me al watertanden

Soepje en sorbet van rabarber met een gelei

als ik eraan terugdenk. De crew van Amberes wil ik be-

van bosfruit en krokante aardbei

danken: het was meer dan een feest!

Amberes Burgemeester Reigerstraat 29 3581 KK Utrecht 030 - 2515020 www.amberes-restaurant.nl

17


Guido Heeringa Bizztravel.nl Is sinds 2 jaar werkzaam bij Bizztravel.nl in de functie van Manager Sales & Marketing en maakt deel uit van het MT van het bedrijf. Eerste baan was in 2000, Consultant internetmarketing bij WebWays. Formule1 bezoeken en wintersport zijn de hobby’s van Guido. Daarnaast ook samen met zijn vrouw, zoon van 3 en dochter van 6 veel leuke dingen beleven. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? CEO van een grote (eigen) organisatie op het gebied van consumentenmarketing. De ultieme beloning voor dit succes is dan weer een Ferrari te kunnen kopen en onderhouden. Met de midlifecrisis als excuus om het thuis uit te leggen… Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Het is de ideale plek om heerlijk ontspannen te genieten van zorgvuldig bereid eten. Je zit zo 3 uur aan tafel en waant je in een andere wereld. In mijn drukke werkleven is dit zeer wenselijk. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is bij een zeer arm gezin in een Londense buitenwijk tijdens een schooluitwisseling. De moeder des huizes had, met zeer beperkte middelen, echt een lekkere maaltijd gemaakt. Wat is je kookspecialiteit? Ik ben niet zo’n held in de keuken, maar een lekkere pasta lukt mij zelfs...


Ben’z Groningen

voorgerecht Ben’z is een verborgen parel in de Groninger binnenstad,

Bourekas, diverse authentieke Marokkaanse

zo verborgen dat veel ‘stadjers’ het nog niet hebben ont-

gerechtjes

dekt. Of is het de Noord-Afrikaanse uitstraling die de nuchtere Groningers nog niet zo aanspreekt...? Want zodra je de kameel bij de entree bent gepasseerd ben je in een andere wereld, waarin één uur 180 minuten lijkt te duren... Ik reserveer altijd de Bedoeinentent, je zit dan op comfortabele kussens op de grond, aan lage tafels. Zo comfortabel dat je bijna in slaapt valt… De vriendelijke en accurate bediening serveert eerst een

hoofdgerecht

authentiek Marokkaans voorgerecht met humus. In com-

Op houtskool gegrilde kipspies, gekruid ge-

binatie met een Pitabroodje heerlijk romig en smaakvol.

hakt, zoete couscoussalade en saffraanrijst

Opnieuw een traditioneel voorgerecht: Bourekas. Dit is bladerdeeg gevuld met spinazie (uit de oven), vier soorten kaas, pittige balletjes lamsgehakt en een groenterolletje met pittige saus. Het hoofdgerecht is een kipspies en gekruid gehakt, op houtskool gegrild, dus met een heerlijke smaak met als bijgerecht een zoete couscoussalade. nagerecht De nagerechten in de Marokkaanse keuken zijn geen

Vers roomijs met chocoladesaus

‘haute cuisine’, maar de 3 bollen vers roomijs smaken prima! Ben’z is mediterraan genieten in Groningen!

Ben’z Peperstraat 17 9711 PC Groningen 050 – 3137917 www.restaurantbenz.nl

19


Jelle Holdinga & Roos Uphoff Greenib Car - Hyundai Jelle is 6 jaar werkzaam bij Greenib Car, de Hyundai importeur van Nederland, als Manager Marketing & Communicatie. Roos werkt er sinds 2007, de laatste 2 jaar als Advertising Manager. De hobby’s van Roos zijn tennissen, lezen en genieten van haar zoontje. Jelle kiest voor sport, sport en nog eens sport en dan al het goede van het leven! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? ‘Bries’ is geen gewone strandtent, het heeft een bijzondere ambiance met goed eten en verrassende menu’s zoals de Fishmarket op woensdagavond. Het is altijd even een ‘vakantiegevoel’ als je hier komt voor lunch of diner. De meest bijzondere plaats waar Jelle heeft gegeten is in Restaurant Jules Verne in de Eiffeltoren op 125 meter hoogte. Bijzonder eten op een bijzondere hoogte in een zeer bijzondere omgeving! Hoe mooi is het om Parijs zien donker te worden… Roos zocht het ook hogerop, het was halverwege de Kilimanjaro waar ze een briljant uitzicht hadden en de Afrikaanse gids hapjes van thuis had meegenomen. Wat is je kookspecialiteit? Met haar hartige pannenkoek scoort Roos hoge ogen. Jelle kan absoluut niet koken, dus de tafel dekken en afruimen gaat hem het beste af.


Bries Noordwijk

voorgerecht Wat een ontvangst bij Bries! Prachtig weer en het wel-

Geroosterde coquilles met gegratineerd

kom door het personeel is hartelijk. Een mooier plekje -

scheermes

direct aan het strand met uitzicht over de Noordzee - is er niet en met de zon die langzaam in de zee verdwijnt genieten we extra van de heerlijke witte wijn. Vandaag is het ‘Fish Market’ dus vis op het menu. Als voorgerecht serveert de chef coquilles. Heerlijk geroosterd met heel verrassend het gegratineerde scheermes. Tijdens de ‘Fish Market’ mag je zelf de dagverse vis uitkiezen. Dit wordt op de grill bereid en aan tafel geserveerd. Het aanbod is heel divers: van kreeft tot tonijn en van tong tot baars. Wij kiezen voor de tonijn met

hoofdgerecht Tonijn en tijgergamba’s van de lavagrill

gamba. De bereiding was super. De tonijn had de grill maar heel licht getoucheerd, de gamba was sappig en dat ook nog eens in tijgerformaat. Topklasse! Er was nog net wat ruimte over voor de ‘3-Way Chocolate’. Vooral de chocolademousse overtreft onze verwachting, niet te machtig, echt perfect. De zon is inmiddels onder gegaan en we sluiten de avond af met koffie en een glaasje Limoncello. Over Bries kunnen Jelle en zijn collega Roos kort zijn: mooie locatie, goede ambiance, heerlijke gerechten en prima bediening. Écht een aanrader!

nagerecht 3-Way Chocolate, drie bereidingen van chocolade

Bries Koningin Astrid Boulevard 102 (Strandafrit 2) 2202 BD Noordwijk 071 – 3617891 www.briesnoordwijk.nl

21


Jan-Willem Hoogeweegen Consumentenbond

Sinds 2010 werkzaam bij de Consumentenbond in de functie van Manager Marketing & Business Development. Hij startte ooit als marketingstagiair bij Unilever in Indonesië. Mijn hobby’s zijn tennis, hockey, golf, skiën, zeilen en sinds kort krijg ik pianoles van mijn oudste zoon. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? In de vakanties dagdroom ik weleens: ’s winters skileraar en ’s zomers tennis- of zeilleraar zijn, dat lijkt me een mooi leven! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? We hadden van een vriendin gehoord dat Ivy echt een belevenis is. Verder had ze bewust niets concreet verteld, we waren heel benieuwd. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in Kirgizië. Ik was daar namens Unicef met de Nationale Postcode Loterij. We kregen bij een bergvolk een bijzonder feestmaal, met als grote eer de lekkernij voor onze hoogste gast: een mooi rond schapenoog. Wat is je kookspecialiteit? Dat is heerlijke smeuïge risotto ai funghi porcini

(met

eekhoorntjesbrood).

Mijn

vrouw, die dol is op koken, heeft mij dit geleerd. Ik geniet er enorm van, zowel van het bereiden, als van het eten.


Ivy Rotterdam

voorgerecht De entree was zeer hartelijk, de ‘witte brigade’ was als

Bloemkoolvariaties, foie, beurre noisette,

een geoliede machine in de strakke open keuken aan het

pata negra

werk, het restaurant straalt sfeer uit. Wij zijn te gast bij Ivy in Rotterdam! Op de menukaart – van eetbaar papier – stonden zeven (!) zeer originele amuses, waaronder een boeket van bietenchips, dat als een gekleurd bloemstuk op tafel stond, een barbecuespiesje met hutspot, de canalee met eendenlever werd opgediend in een vloeistof die razendsnel stolde en natuurlijk ontbrak het fameuze Piccalilly ijsje niet. hoofdgerecht Na de verfijnde amuses een nog verfijnder voorgerecht

Simmenthaler ossenhaas, pompoen, venkel,

van pata negra, bloemkoolvariaties, beurre noisette en

toast Pecorino

foie. Heel bijzonder. Het hoofdgerecht was Simmenthaler ossenhaas, met onder andere pompoen en venkel. Het lekkerste vlees dat ik ooit heb gegeten! Ook de wijn erbij was heerlijk. Na het dessert – Chix met popcorn en pistache – koos ik de verse kruidenthee, geserveerd vanaf een kar met daarop een heuse kruidentuin. Hieruit kon ik de melange samenstellen die ik wilde als thee. nagerecht Ivy is geweldig! Heerlijk eten, zeer origineel gepresen-

Chix, popcorn, pisctache

teerd en unieke smaakcombinaties. Het was een fantastische middag waar we nog vaak aan zullen terugdenken!

Ivy Lloydstraat 204 3024 EA Rotterdam 010 – 4250520 www.restaurantivy.nl

23


Simon Jongepier Jongepier Mobility Masters Sinds 1993 is Simon als directeur werkzaam bij Jongepier Mobility Masters. Zijn eerste baan was in 1990, verkoper bij Mazda Bonsee. Mijn hobby’s zijn sporten, golfen en ik ben een fervent Ajax-supporter. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? In Nederland gaat het goed met ons bedrijf, dus de volgende stap is om een internationaal bedrijf op te bouwen. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Brasserie DenK, gelegen op het landgoed Duin en Kruidberg, is top en ze staan er – no nonsense – met beide voeten op de grond. Klassieke gerechten met een moderne twist, met pure smaken. Leuk is de open keuken waar het eten voor je ogen wordt bereid en waar ze zo veel mogelijk met verse streekproducten werken. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in Nederland, bij de Librije in Zwolle wel te verstaan. Daar is alles zó perfect op elkaar afgestemd! Wat is je kookspecialiteit? Mijn kookspecialiteit is pasta, omdat je hier verschrikkelijk veel combinaties mee kan maken en ik het enorm leuk vind om met smaken te experimenteren.


Brasserie DenK Santpoort

voorgerecht De ontvangst was zoals altijd weer goed bij DenK op

Rundersucade, Le Puy linzen in mosterdvi-

landgoed Duin en Kruidberg. Wij werden voor een

naigrette, zoetzure mini-bospeen en aioli

drankje uitgenodigd in de bijzonder sfeervolle loungebar, waarna de uiterst correcte bediening ons vriendelijk naar onze tafel begeleidde. Het voorgerecht zag er top uit. De rundersucade was langzaam gegaard en mooi dun gesneden op een bedje van linzen in mosterdvinaigrette. Verrassend lekker daarbij was de zoetzure mini-bospeen! We hadden gekozen voor een bijpassend wijnarrangement en de combinatie presentatie, smaak en wijn was helemaal goed, een feestje!

hoofdgerecht Scholfilet met kruidenkorst, worstje van schol, gnocchi van Bildstar aard-appel, Beur-

Op naar het hoofdgerecht, echt een aanrader! De schol-

re Blanc met sherry, artisjok en rode biet

filet mooi gebakken, heerlijk van smaak en precies de juiste portie. Creatief gevonden en fantastisch van smaak, is het bijgeserveerde worstje van schol. Ook hier maakte de geserveerde wijn het weer helemaal af. Het nagerecht, tja…wat moet ik daar over zeggen. Crème brûlée zoals die hoort te zijn. Met een heerlijke dessertwijn erbij! Al met al was het weer helemaal top bij DenK, het eten, de bediening, de uitleg bij de gerechten en het gezelschap. Snel weer eens terugkomen.

nagerecht Crème brûlée van melkchocolade, siroop van koffie, gel van rood fruit, melkchocolade crème en aceto balsamico-roomijs

Brasserie DenK Duin en Kruidbergerweg 60 2071 LE Santpoort 023 – 5121800 www.duin-kruidberg.nl

25


Katrien Kleintjes & Coen Oppenheim ABN AMRO

Katrien werkt sinds 2008 als media manager bij ABN AMRO. Haar eerste baan was receptioniste bij een uitgeverij. Coen werkt al ‘onwaarschijnlijk lang’ bij de bank, eerst als communicatie manager, de laatste jaren vooral op media. Hij begon zijn carrière als account assistent bij reclamebureau Lintas. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Katrien heeft al een erg leuk leven, maar een ‘supercar’ is nog wel een uitdaging. Voor Coen is de oceaan overzeilen een droom die hopelijk werkelijkheid wordt. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Vis & Ko is altijd ok. Lekker vis eten, gecombineerd met prima wijn en een zeer enthousiaste bediening. De meest bijzondere plaats op aarde waar Katrien heeft gegeten was ergens in Senegal, bij een mannetje dat zijn eigen drank stookte. Aan tafel met geitjes! Voor Coen was dat een restaurant in de hoerenbuurt van Istanbul, uitgebaat door een stokoude Russische prinses. Met een grote fles citroenwodka op tafel. Wat is je kookspecialiteit? Katrien haar kookspecialiteit is alles wat in één pan of ovenschaal past, zoals ook de keuze van Coen, pasta met pijlinktvis en knoflook, prima in één pan past.


Vis & Ko Haarlem

voorgerecht In een schitterend nostalgisch pand aan het Spaarne

Waddenzeegarnalen Cocktail 2012

worden wij gastvrij ontvangen door de spontane, zeer correcte crew. De open keuken ligt centraal in de voormalige bierbrouwerij en chefkok Dennis Koopmans vertelt enthousiast over de historie van het 400 jaar oude pand én over het menu dat hij voor ons heeft bedacht. Wij starten onze culinaire reis op de Waddenzee waaruit heerlijke garnalen de basis vormen voor de Garnalen Cocktail 2012. Samen met o.a. mousse van maïs en gember, zoetzuur van komkommer en krokante aardappel met kerrie en jong korianderblad een mooie entree.

hoofdgerecht Dikke schol van de Doggersbank, aardpeer,

Als hoofdgerecht staat er schol op het menu. Maar

cantharellen en Hollandse peulen, sabayon

niet zomaar schol, nee van die mooie dikke van de

van Kesbeke piccalilly, vinaigrette van bacon

Doggersbank begeleid door een ‘Blauer Zweigelt’ van

en sjalot

Weingut Ewald Gruber in Oostenrijk. Super! Het warme chocoladetaartje met vulling van framboos, chocolade crumble en de sorbet van framboos waren een heerlijke afsluiting van dit mooie diner aan de rand van het centrum van Haarlem. Voor - echt verse - visliefhebbers is Vis & Ko een aanrader. En bij elke gang een kleurrijke toelichting op het

nagerecht

eten en de bijpassende wijn. De uitleg alleen is al de

Warm chocoladetaartje met vulling van

moeite waard!

framboos, chocolade crumble en sorbet van framboos

Vis & Ko Spaarne 96 2011 CL Haarlem 023 – 5127990 www.visenko.nl

27


Peter Knoppers & Jeroen Borst arvato Benelux Peter is sinds 2007 bij arvato Bertelsmann actief in de functie van Program Manager en Jeroen als Sales Manager. De eerste baan van Peter was shoarmabezorger op de scooter in 1995, terwijl Jeroen zijn carrière in 1990 startte als groenteboer bij de C1000. Hobby’s van Jeroen zijn koken, drinken, plaatjes draaien en in de zomer varen in zijn houten sloep en in de winter het onderhouden ervan. Peter reist graag en verder theater, koken en lekker uit eten. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? De positieve reacties van bekenden waren de eerste aanleiding. Verder spraken de locatie en de menukaart ons aan. Peter heeft op zoveel leuke en bijzondere plaatsen ter wereld gegeten dat hij het lastig vindt om één specifieke plaats te noemen. Voor Jeroen was dat zo’n tien jaar geleden, toen hij vlak na de opening in Jamie Oliver zijn restaurant Fifteen in Londen heeft gegeten. Wat is je kookspecialiteit? Van Jeroen is het zijn Risotto con funghi, het blijft spannend of de risotto slaagt, des te lekkerder smaakt dit gerecht als het lukt. Peter: “Dat is absoluut gevulde kip met pancetta, sinaasappel, venkel en vijgen. Ontzettend lekker, ook omdat ik het gerecht inmiddels tot in de puntjes heb geperfectioneerd.”.


Restaurant Vlaar ’s-Graveland

voorgerecht Peter en zijn collega Jeroen werken én eten veel samen.

Rivierkreeftstaartjes, tonijn, gebakken

Zo ook vandaag bij Vlaar, midden in het Gooi, maar o zo

octopus, gebakken gamba met een avocado

landelijk gelegen tussen de weilanden en de ’s-Grave-

crème

landse Vaart. We starten de lunch met een mooi licht en fris visgerecht van rivierkreeftstaartjes, tonijn, mooie kleine mootjes gebakken octopus en in tempura gebakken gamba met daarbij als fijne smaaktoevoeging een zachte avocado crème. De diverse componenten zorgen voor mooie kleuraccenten en verschillende texturen. Een mooi begin daar op het zonnige terras!

hoofdgerecht Heilbot in witte wijnsaus, wortel, zeekraal,

In overleg met ons serveerde de chef voor het hoofd-

doperwt, asperges en aardappelmousseline

gerecht opnieuw vis, dit keer een mooie heilbot in een heerlijke witte wijnsaus, met daarbij wortel, zeekraal, verse dorperwten en asperges. Lekker daarbij was de aardappelmousseline en niet te vergeten de witte wijn die het gerecht prima complementeerde. Het dessert is fris en fruitig, dus lekker zomers: espuma van framboos, hangop van vanille, elastiek van yoghurt en witte chocolade, aardbeien en sorbetijs. Mooie kleine hapjes, erg lekker!

nagerecht

Het was onze primeur bij Vlaar en we zijn zeer positief.

Espuma van framboos, hangop van vanille,

Bediening was vriendelijk en correct. Eten was smaak-

elastiek van yoghurt en witte chocolade,

vol en de porties waren voor een lunch prima.

aardbeien en sorbetijs

Restaurant Vlaar Noordereinde 129 1243 JL ’s-Graveland 035 – 6561661 www.restaurantvlaar.nl

29


Ricco de Kroon, Carola Meester & Ingrid Piet Freelance rtv-planners Alle drie de freelancers zijn gestart bij een mediabureau. Ricco in 1996 bij Initiative Media, Ingrid in 1995 bij Telebingo en Carola in 1998 bij Mediacom. Het eerste baantje van Carola was ‘meisje van de kaas & vleeswaren’ bij Dekamarkt toen ze 15 was en Ingrid begon als ‘anjersteekster’ in Aalsmeer. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Carola: “nog heel lang gezond blijven om zoveel mogelijk leuke dingen te doen. Een huisje in een zonnig buitenland lijkt me wel heel fijn!” Ricco zijn droom is om later te kunnen zeggen dat hij een mooi en gelukkig leven heeft gehad. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? De keuze voor Tante Koosje was van Ricco, de dames zijn achteraf erg blij dat ze zijn culinaire tip serieus hebben genomen! Wat is de meest bijzondere plaats op aarde waar je hebt gegeten? Ingrid kiest voor een klein lokaal restaurantje in een achterafstraatje in Peking. Het eten was er bijzonder lekker en wij waren de bezienswaardigheid! Voor Ricco was dat aan een rivier bij Petropavlosk (Kazachstan). De soep met water uit die rivier was heerlijk. Tot later bleek dat stroomopwaarts een nucleaire industriestad was gevestigd... Carola dineerde ooit in een wildpark in Namibië. Nog nooit in mijn leven zoveel sterren gezien en op de achtergrond het geluid van de wilde dieren.


Tante Koosje Loenen aan de Vecht

voorgerecht Tante Koosje heeft een prachtig terras aan de voet van

Rode tonijn; geschroeid en tartaar, guinoa,

de kerk, waar we worden ontvangen met een zomerse

zoet-zure seizoensgroenten, chips van vio-

prosecco en verschillende amuses, waaronder een ‘ei-

let aardappel en crème van avocado

tje’ met truffel. De ontvangst is hartelijk en we voelen ons zeer welkom! Hoewel het begin juli is, is het helaas te fris om buiten te dineren, dus verplaatsen we ons naar het nostalgische restaurant in huiskamerstijl. Het voorgerecht is een groot succes. De perfect op de huid geschroeide tonijn is mooi in balans met de tonijntartaar en de seizoensgroenten met de crème van avocado maken het gerecht helemaal af. En niet te zwaar,

hoofdgerecht

waardoor er nog genoeg ruimte overblijft voor de ove-

Polderhoenfilet, cantharellen, eendenlever,

rige gangen. Wij zijn er klaar voor!

Opperdoezer ronde krieltjes, bosuitjes en gevogeltejus

Het hoofdgerecht is een schilderijtje. Zachte Polderhoenfilet met cantharellen, eendenlever en gevogeltejus, geserveerd met Opperdoezer krieltjes en bosuitjes. En dan het zeer verrassende nagerecht…. een combinatie van kersen met trekdrop, je moet er maar opkomen! Een prachtige afsluiter van een zeer geslaagde avond. Prachtige locatie, uitermate sfeervol. Zeer vakkundige

nagerecht

bediening en overheerlijk eten! Het bijpassende wijnar-

Zachte merenque, Cerisa kersen, schotsen

rangement maakte het menu helemaal af. Dit restau-

van trekdrop, knettersuiker met sechuan-

rant heeft zeer terecht een Michelinster!

peper, sorbetijs van yoghurt en Amarene kersen

Tante Koosje Kerkstraat 1 3632 EL Loenen a/d Vecht 0294 – 233201 www.tante-koosje.nl

31


Melle Lenior GroupM Is sinds 2012 werkzaam bij GroupM in de functie van Head of Trading RTV. Zijn eerste baan was in 1998 als RTV planner bij Universal Media. Mijn hobby’s zijn reizen en lekker eten. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Mijn ultieme droom is om met de hele familie een culinaire wereldreis te maken! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Het is één van de allerbeste restaurants in Amsterdam, welke dan ook absoluut niet mag ontbreken in dit boek. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is bij L’ Hotel du Cap-EdenRoc te Antibes in Zuid-Frankrijk. Van begin tot eind een onvergetelijke culinaire ‘total experience’! Wat is je kookspecialiteit? Ik kook graag, maar heb er niet altijd voldoende tijd voor. De Italiaanse keuken heeft mijn voorkeur. Wat ik leuk vind is op zaterdag naar de Albert Cuyp gaan en daar lekker rondstruinen. Verse seizoensgroenten of een bijzonder visje kopen en daar wat speciaals van maken, oftewel culinair ontspannen!


Ron Blaauw Amsterdam

voorgerecht Jarenlang ‘lokte’ Ron Blaauw hordes tevreden gasten

Dungesneden hertenrugfilet met rode kool,

naar het pittoreske Ouderkerk a/d Amstel, waar hij 2

appel en mousse van ganzenlever

Michelin sterren ‘bij elkaar kookte’. In 2010 benoemd tot SVH-meesterkok en in 2011 verhuist hij zijn restaurant naar Amsterdam waar hij met een team van bijzonder enthousiaste medewerkers iedere dag weer een topprestatie levert. Op naar Oud-Zuid! Buiten striemt de herfstwind, maar binnen in het restaurant, met bijzonder opvallende kunstwerken en dito verlichting, is het warm en sfeervol. November betekent wild. Maar dan wel op 2 sterrenni-

hoofdgerecht

veau! Als entree hertenrugfilet. Malser dan malse tranches

Op het karkas gebraden fazant met zuur-

vlees, daarbij rode kool, appel en een magnifieke mousse

kool, morieljes, honingpaddenstoel en

van ganzenlever. Het werd even heel stil, zo lekker…

fazantenjus.

Het hoofdgerecht was op het karkas gebraden fazant. Prachtig gegaard vlees (niet te lang, dus een mooie structuur) met zuurkool, morieljes en een mooi ingekookte fazantenjus. Met een honingpaddenstoel als smakelijk, creatief object. Trefwoorden: puur, smaakvol, genieten. Als dessert ‘Bros-Bros-Bros’… maar dan wel zelfgemaakt. Heerlijk luchtige chocolade met wat ijs en gei-

nagerecht

nige schuimpjes van passievrucht. De visie van Blaauw:

Brosse chocolade met pompoengemberijs

“Uit eten moet een feestje zijn. Voor iedereen!” Nou een

en schruimpjes van passievrucht.

culinair feestje was het, met een hele dikke voldoende.

Ron Blaauw Sophialaan 55 1075 BP Amsterdam 020 – 4961943 www.ronblaauw.nl

33


Hildo Makkes van der Deijl City Box

Werkt sinds juli 2011 in de functie van Manager Marketing & Communicatie bij City Box. Zijn eerste baan was in 1997 als parttime barman bij café ’t Kantoor in combinatie met evenementenbegeleiding bij Storm Buitensport. Mijn hobby’s zijn duiken, motorrijden, boksen, Bourgondisch genieten. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Stamgast zijn bij Jonnie en Thérèse Boer en ze dan af en toe kunnen tippen vanuit ervaringen uit andere Top 100 restaurants in de wereld. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Op advies van een andere lekkerbek. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is Borneo. Je hebt in de jungle heerlijke groente en fruit en een overweldigende keuze aan verse kikkers, zoet- en zoutwatervis en schaaldieren. Met de zeer gevarieerde bereidingswijzen smaakt het ene dan nog lekkerder dan het andere! Wat is je kookspecialiteit? Die zijn zeer divers. Als persoon die geniet van verschillende smaken maak ik net zo lief een balletje gehakt klaar, heerlijke st. Jacobsschelpen of een zebra-biefstuk van de grill. Dit laatste is overigens een absolute aanrader voor de liefhebber van een supermalse biefstuk!


HanTing Cuisine Den Haag

voorgerecht Op een van de eerste zomeravonden in juni arriveer-

Tonijn, rauw, sorbet van komkommer, berei-

den we bij HanTing Cuisine in de Haagsche Prinsestraat.

dingen van wortel, zoetzuur en sponscake,

Na een warm welkom kregen wij tijdens een drankje

eendenlever, dressing van soja en citrus

een enthousiaste uitleg over de totstandkoming van de naam van dit moderne Chinees Franse restaurant, het menu en de begeleidende wijnen. De oosters creatieve opmaak van het eerste gerecht – tonijn met heerlijke tonen van frisse komkommer, lichte soja en smeltende eendenlever – was schitterend. Bij het lezen van pinda-pesto bij het hoofdgerecht met

hoofdgerecht

lam, krijg je wellicht het gevoel van een BBQ-gerecht.

Lam, als filet gebakken, pinda-pesto met basi-

Niets is echter minder waar. Er is uiterst secuur gezocht

licum, artisjok, schuim van sichuan en kokos

naar een rijke variatie van smaken die perfect passen bij het zachte lamsvlees. Subtiel en een rijkheid aan beleving, versterkt door een mooi stevige en volle wijn uit Australië. Een gerecht waar je blij van wordt! Als afsluiter een mooi dessert van passiefruit. De verschillende fris-zure smaakjes bieden een mooie variatie en stapje voor stapje doen we afstand van de reeds genoten hartige wereldse gerechten en belanden we in de wereld van de zoetwaren. Het was geweldig bij HanTing

nagerecht

Cuisine. Een heerlijke kennismaking met de keuken van

Passiefruit, mousse van ananas, Arnhems

chef Han en zijn vrouw Ting Ji.

meisje, mintgel, yoghurt roomijs, rood fruit saus

HanTing Cuisine Prinsestraat 33 2513 CA Den Haag 070 - 3620828 www.hantingcuisine.nl

35


Arjan van der Meer Kwik-Fit Werkt al sinds 1994 bij Kwik-Fit en sinds 2010 in de functie van Marketing Directeur. Tijdens zijn studie was hij in de vakanties werkzaam bij Avonturenpark Hellendoorn, een échte vakantiebaan dus. Mijn hobby’s zijn fotograferen, reizen, skiën, (berg)wandelen. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Een wereldreis maken met mijn vrouw en onze kinderen en vervolgens een fotoboek maken over de reis. Bijna al mijn hobby’s komen dan samen. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Natuurlijk kun je hier heerlijk eten, maar wat het voor mij bijzonder maakt zijn de extra’s. De amuses, zeg maar de smaakverrassingen tussendoor, maken het altijd weer een feest om hier naar toe te gaan. De bediening is een jong team, netjes en formeel in moderne zwart/wit combinaties en legt goed uit wat er geserveerd wordt. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is in Guesthouse ‘Die Gat’ in de Rust, Zuid-Afrika. Echte Zuid-Afrikaanse Boboti eten op een 150 jaar oude farmhouse met op de achtergrond het geluid van snuivende en fluitende struisvogels. Dat was een hele bijzondere ervaring. Wat is je kookspecialiteit? Mijn kinderen kennen mij als de vader die uitstekend pannenkoeken kan bakken… Gelukkig heeft mijn vrouw koken als hobby, dus zij zorgt voor de culinaire verrassingen.


Ratatouille Harderwijk

voorgerecht Er zijn in Nederland maar een paar avonden per jaar dat

Gegrilde sardines met ratatouille, krui-

je tot ’s avonds laat buiten kan dineren. Deze avond bij

densalade en pitta chips met een dip van

Ratatouille aan de Vischmarkt, is zo’n avond. Bij aan-

saffraan

komst krijgen wij als eerste amuse artisjok met kruidenvinaigrette en vervolgens een cornetto met tartaar van zalm met crème fraîche en bieslook. Wij kiezen voor het 3-gangen menu met bijpassend wijnarrangement. We beginnen met gegrilde sardines met ratatouille, kruidensalade en pitta chips met een dip van saffraan. En daarna, vooruit dan maar, nog een amuse: citroenrisotto met gebakken rode mul en gestoofde venkel. Top!

hoofdgerecht Gestoofde rundersukade met een stamppotje van rucola, groene groentes en krui-

De volgende gang is gestoofde rundersukade met een

denjus

stamppotje van rucola, groene groentes en een kruidenjus. De volle rode wijn er bij maakt het helemaal af. De Pavlova Meringue met aardbeien, basilicum, mint en vers gedraaid vanille-ijs met een lekkere dessertwijn er bij is wederom sensationeel lekker! We sluiten af met een heerlijke cappuccino met als verrassing mini crème brûlée en een mini cakeje van lavendel. nagerecht Ratatouille is verrassend eten in een modern restau-

Pavlova Meringue met aardbeien, basilicum,

rant, op een prachtige locatie met door de mooie amu-

mint en vers gedraaid vanille-ijs

ses telkens weer nieuwe smaaksensaties!

Ratatouille Vischmarkt 6 3841 BG Harderwijk 0341 – 431256 www.rttll.nl

37


Patrick Molleman PHD Is sinds 2008 werkzaam bij PHD in de functie van Managing Director. Zijn eerste baan was in 1991 als hulpje op de sales afdeling bij de STER, waar hij handmatig kijkerspakketten indeelde, a hell of a job… Mijn hobby’s zijn reizen, eten, drinken, familie en vrienden, een beetje hardlopen en voetbal. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Popster of stervoetballer worden. Ik blijf dromen, maar ben bang dat het niet meer gaat gebeuren. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ik ben geboren en getogen in Hilversum en de plek waar nu Lakes is gevestigd heeft voor mij grote historische waarde. Hier was vroeger het bekende Wildschut gevestigd, een horecabedrijf met allure waar mijn ouders hebben gewerkt in hun jonge jaren. Mijn vader was een fanatiek visser en vanuit het restaurant kijk je zo op de steiger waar we samen, toen hij in de herfst van z’n leven was, regelmatig een hengeltje uitgooiden. Kortom, de locatie brengt mooie herinneringen naar boven. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is op de San Blas Archipel in Panama bij de Kuna Indianen. Wij waren een van de weinige toeristen en leefden echt tussen de Indianen, waar 3 maal per dag hetzelfde gerecht werd opgewarmd. Een onvergetelijke ervaring met bovenal hele lieve mensen.


Lakes Hilversum

voorgerecht Direct bij binnenkomst bij Lakes weet je dat het leuk

Gemarineerde yellow fin tonijn, cannelloni

wordt. Mooie zaak, licht chiq zonder dat het stijf is,

van runderlende met king krab en kreeft,

prachtige locatie en vriendelijke, informele bediening.

sushi rijst met tartaar van tonijn en gelei van soja

Na een fijne amuse krijgen we het voorgerecht, een trio van vis, maar dan de 2012 versie. Vooral de cannelloni van runderlende met king krab en kreeft is super, maar ook de gemarineerde yellow fin tonijn en de eigenwijze sushi zijn heerlijk. Het tussengerecht is tarbot op een bedje van gestoofde prei. Bij het mooie mootje vis een crème van witte biet,

tussengerecht

gemarineerde rode biet en een langoustine met kerrie.

Tarbot met gestoofde prei, crème van witte

Een prachtige combinatie met mooie aardse smaken die

biet, gemarineerde rode biet met tijm en

prima samen gaan met de heerlijke Chardonnay.

frambozenazijn, langoustine met kerrie

Als hoofdgerecht krijgen we wild. Best een hele kluif na de stevige voorgangers, maar we slaan ons er dapper doorheen. Heerlijk malse hertenrug met een verrukkelijke saus van jeneverbes. De bitterbal van hert onderschrijft het creatieve vermogen van de keukenbrigade! Een mooie middag op een unieke historische locatie. Lakes is een prachtig restaurant waar precies de goe-

hoofdgerecht

de balans gevonden wordt tussen een sterrentent met

Hertenrug met rode kool, appel, fijne

de daarbij passende kwaliteit en een informele benade-

spruitjes en spek, wentelteefje van wortel-

ring, waardoor de gast zich direct op z’n gemak voelt.

brood, bitterbal van hert en saus van hert met jeneverbes

Restaurant Lakes Vreelandseweg 50 1216 CH Hilversum 035 – 5779996 www.restaurantlakes.nl

39


Eppo van Nispen tot Sevenaer CPNB

Eppo is sinds 2 jaar algemeen directeur bij stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), bekend van Boekenweek, Boekenbal, Kinderboekenweek. Zijn eerste baan was op 9-jarige leeftijd, als zelfstandig ober bij feestjes en partijen van zijn grootmoe. Mijn hobby’s zijn het leven en alles wat daarmee te maken heeft. Verder linkshandig wandmacrameeën. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Om ooit een voet op de maan te zetten. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Het is een van de beroemdste geuzenplekken in het Nederlandse medialandschap. Een van mijn werkgevers (TROS) begon daar zijn piraterij. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is tussen Spitsbergen en de Noordpool. Er kwam aan de zontijd geen einde vanwege het feit dat die zon nooit de zee inzakte en het avondmaal een eeuwigdurende copieuze lunch leek. Het gezelschap, amateurmuzikanten die zich Bløf noemden, droeg bij aan de ambiance. Wat is je kookspecialiteit? Dat is eigenlijk VANW (ofwel van alles en nog wat) omdat eten geweldig is en het nog een groter feest is dat te mogen bereiden en dan wil ik mij niet op 1 ding toeleggen.

Rechts op de foto Willem Jan Nouwens. De Media Maatschap


REM-eiland Amsterdam

voorgerecht Het REM-eiland ligt op een perfect te bereiken plek

Aardappelsalade met serranoham en huis-

met ruim parkeren. Het uitzicht is eindeloos. Een puike

gemaakt brood

blik over de haven zowel overdag als bij nacht en ontij. Aan te raden is de trap. Een beproeving voor de minder geconditioneerde en aan hoogtevrees lijdende mediamens, maar een beloning door uitzicht en de euvele moed die nodig is (“...dat ik dit kon...”). De sfeer wordt bepaald door het gezelschap. Dat zat deze keer geramd met een vriendelijke mix van luid pratende mediamannen. Gelukkig blijkt het REM-eiland daarin geen show-stopper. Het oude piratennest-gevoel draagt positief bij.

hoofdgerecht Baambrugse biologische hamburger met frites

Het restaurant kent een ongedwongen vrolijke sfeer. Geen chiquerig gedoe. Het meubilair is simpel maar niet spartaans. De kaart is dat ook zeker niet. We maakten gebruik van het lunchmenu. Grappige combinaties van Europese keuken met een vleugje piraterij, echt REM–eiland dus. De wijnkaart is prima en ook niet meer dan dat (alhoewel na drie flessen stuk slaan wordt het beter). De bediening was nieuw (“huh..o de kaart..tja geen idee...”). De lunch duurde tot aan het begin van de avondshift en eigenlijk wilden we

nagerecht Hangop met aardbeien

niet weg. Lang leve het REM-eiland.

REM-eiland Haparandadam 45-2 1013 AK Amsterdam 020 - 6885501 www.remeiland.com

41


Marjan Reitsma Koninklijke Auping Is sinds 17 jaar werkzaam in ‘de media’ en in 2006 gestart bij Koninklijke Auping als Communicatie Manager. Serveerster in een pizzeria op Schiermonnikoog was haar eerste baan, waar ze overigens niet echt geschikt voor was, ze zat liever aan de andere kant van de bar of zelf aan tafel… Mijn hobby’s zijn golf, watersport en reizen. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Ik leef met de dag, doe wat je nu kan doen en stel het vooral niet uit. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ik werk nu 6 jaar in Deventer en heb een aantal keren mogen eten bij ’t Diekhuus. Los van de unieke locatie met uitzicht over de IJssel is het eten ook subliem. Het gastheerschap, de heerlijke wijnen, mooie ingrediënten uit de regio, je krijgt een gevoel van rust als je hier zit. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is in het pikkedonker in het Krugerpark, waar de gamekeepers met een geweer klaar stonden omdat de leeuwen ook ‘mee wilden eten’. De braai smaakte prima en het was heel spannend met al die dierengeluiden om je heen. Wat is je kookspecialiteit? Mijn pasta (liefst zelf gemaakt) met tomatenbasissaus, verse basilicum en chiligarnalen is gewoon heel erg lekker. Maar mijn vriend is thuis de chefkok, hij kookt en zet de meest geweldige gerechten op tafel.


’t Diekhuus Terwolde

voorgerecht Een zonnige herfstdag in oktober, fietsers op ‘d’n diek’,

Coquille met preilinten, mosterdmeringue

bootjes op de IJssel en daar tussenin ’t Diekhuus, met

en hooiolie

een schitterend uitzicht over de uiterwaarden van de rivier, met Deventer aan de overkant. Eigenaar Jan Klercq wordt op zijn website een ‘kokende hereboer’ genoemd. Hij verbouwt zijn eigen groenten, kruiden, aardappelen en noem maar op, in de enorme tuin, waar wij voor het eten enthousiast werden rondgeleid. Je proeft de pure liefde voor het vak! ’t Diekhuus heeft geen menukaart, Jan vraagt wat je niet zo lekker vindt en gaat dan koken. En je verrassen! We

hoofdgerecht

beginnen met krokant gebakken coquille, met daarbij

Op dennentakken gerookte hertenrug met

preilinten ‘uit de tuin’, mosterdmeringue en hooiolie…

zoete aardappel en heksenboleten

jawel… bedenk het maar! Dan het hoofdgerecht. Op dennentakken gerookte hertenrug met zoete aardappel en heksenboleten, afgemaakt met wat geschaafde aardpeer. Met daarbij een volle rode wijn. Wat een feestje daar aan de rivier! Als dessert ijs van rauwe melk met parelgort, een oliebol van pompoen en een krokantje van citroen als verfijnde garnering. nagerecht Eten in ’t Diekhuus is heerlijk en eerlijk! Verfijnde cu-

Oliebol van pompoen met een krokantje van

linaire kunstwerkjes in een sfeervolle ambiance, met

citroen en rauwe melk ijs met parelgort.

– ook belangrijk – heerlijke stoelen om lekker lang te tafelen. Wordt zeker vervolgd!

Restaurant ’t Diekhuus Bandijk 2 7396 NB Terwolde 0571 – 273968 www.diekhuus.nl

43


René Rodenburg Texaco Sinds mei 2011 is hij als Manager Marketing & Communicatie Benelux werkzaam bij Texaco. Zijn eerste bijbaan was bordenwasser bij Van der Valk. Mijn hobby’s zijn golf (incl. de 19e hole), hockey (m.n. de 3e helft), Feyenoord (echt waar), koken, lezen en fitness. Maar de belangrijkste en leukste hobby is mijn dochtertje van 6. Daar laat ik al het bovenstaande graag voor schieten! Mijn ultieme droom om ooit te verwezenlijken is een rondje PAR lopen op de golfcourse der golfcoursen “ St. Andrews”. Ik vrees dat dit altijd wel een droom zal blijven. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Chocolat vind ik een van de betere restaurants van Breda. Een prima ongedwongen sfeer met de meest verrukkelijke en verrassende gerechten. Prima vertoeven dus hier, zeker ook door het vriendelijke personeel. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is op een strand in Thailand op Koh Phi Phi. Om op Kerstavond met je voeten in de branding aan een tafeltje te zitten met een schaal verse, top klaargemaakte gamba’s, een mooie fles witte wijn en mijn (toenmalige) vrouw genietend van de zonsondergang,....do I need to say more... Daar kan geen ‘Sterrentent’ tegenop! Wat is je kookspecialiteit? Lamsracks uit de oven met een verse honing/ muntsaus, Roseval-aardappeltjes en begeleidende groenten


Chocolat Breda

voorgerecht Op een mooie zomerse dag namen wij plaats op het

Vier kleine ‘voorafjes’, waaronder filet Ame-

gezellige terras van Restaurant Chocolat. De gastheer

ricain van MRIJ rund en truffelbiscuit

deed de naam van zijn functie eer aan en onder het genot van een heerlijk glas Sauvignon Blanc en grof brood met huisgemaakte tapenade, kregen wij uitleg over het menu. Als eerste kregen wij vier kleine ‘voorafjes’ geserveerd: filet Americain van MRIJ rund en truffelbiscuit; gemarineerde zalm met bruschetta, Italiaanse komkommer en avocadomousse; sushi en sashimi ‘Chocolat’ en een coquille met tosti van geitenkaas en komkommersalade. Visueel een plaatje en wat een smaaksensatie!

hoofdgerecht Scholfilet met kreeftenragout, gestoomde venkel en Hollandaise saus

Na - met een fijn glas wijn - bijgekomen te zijn van dit uitstekende begin, werden we verrast met het hoofdgerecht: scholfilet met kreeftenragout, gestoomde venkel en een voortreffelijke Hollandaise saus. Puntje van aandacht was de hoeveelheid saus en de scholfilet was voor een lunch aan de forse kant. De smaak was subliem! Er was nog een klein plekje over voor het nagerecht, drie bereidingen van chocolade, melk, puur en wit. Ik ben geen grote chocoladefan, maar de witte variant was

nagerecht

geweldig. Samenvattend: een heerlijke middag op een

Chocolat, drie bereidingen van chocolade,

TOP-locatie, met zeer gastvrij personeel. Voor iedereen

melk, puur en wit

zeker een bezoek waard!

Chocolat Torenstraat 9 - 11 4811 XV Breda 076 – 5335975 www.restaurantchocolat.nl

45


Jim Rutten Regiobranding Zuid-Limburg Werkt sinds 2009 bij Stichting Regiobranding Zuid-Limburg als Communicatieadviseur. Zijn eerste baantje was op z’n 14e jaar, bloemenverkoper op de markt in Eygelshoven. Mijn hobby’s zijn…. oei heb je even, maar o.a. mountainbiken. Ieder weekend cross ik door het Zuid-Limburgse landschap. Telkens zie je nieuwe stukjes landschap, echt prachtig. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? De ultieme droom? Wat meer van de wereld zien. En de tijd hebben. Ik kan me niet meer herinneren hoe het voelt om me te vervelen. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Restaurant 5.0 in Heerlen is een apart restaurant met een eigenaar die doet waar hij zin in heeft en uit eten atypisch benadert. In een interessante stad! Ooit heel welvarend, later heel crimineel en nu is Heerlen een stad van mogelijkheden waar je mooi, veilig en betaalbaar kunt wonen. Heerlen groeit en verandert. Hier gebeurt het. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is in de souks van Marrakech, aan dat diner bewaar ik de mooiste herinneringen. Prachtige stad, heerlijke gerechten. Wat is je kookspecialiteit? Ik ben gek op pasta en koriander dus als ik kook is het meestal Italiaans of Aziatisch.


Restaurant 5.0 Heerlen

voorgerecht Lunchen in Zuid-Limburg. Niet in gastronomisch Maas-

3 kleine voorgerechtjes, waaronder krokan-

tricht maar in Restaurant 5.0 in Heerlen, bovenop cul-

te dadel met basilicum en chorizo, omhuld

tuurinstelling SCHUNCK*. Beter bekend als het Glaspa-

met serranoham

leis, één van de duizend belangrijkste architectonische monumenten van de 20e eeuw. Het informele restaurant verrast in zowel entourage als voedsel. Met uitzicht over Heerlen vanaf het zonnige terras dat tevens dienst doet als groentetuin. Eten bij kok en eigenaar Jeffrey Kuckelkorn is proeven, beleven en genieten. We vangen aan met een heerlijk krokante dadel met basilicum en chorizo, omhuld met

hoofdgerecht

serranoham. Daarnaast smakelijke gerookte zalm op

8 verschillende tapas, waaronder groente-

een bedje van rode bietjes, geitenkaas en chimichurri,

loempia met koriander en munt

met wat sla en watermeloen als fris inter-mezzo. Het hoofdgerecht bestaat uit 8 verschillende tapas. Teveel om op te noemen, maar stuk voor stuk lekker. Bijzondere waardering hadden we voor de groenteloempia met koriander en munt en de falafel van beluga-linzen, yoghurtmuntsaus en dukkah. Heerlijk! Als afsluiter chocolade-ijs met tonkabonen, passievruchtenmousse en spekkoek. Na de duizelingwekken-

dessert

de hoeveelheid smaken van de verschillende tapas was

Chocolade-ijs met tonkabonen, passievruch-

dit zachte toetje de ideale finale. ‘The taste of Art’, de

tenmousse en spekkoek

tekst op de deur van 5.0, kwam volledig tot zijn recht!

Restaurant 5.0 Bongerd 18 6411 JM Heerlen 045 – 5772288 www.restaurantvijfpuntnul.nl

47


Karin Sijbring Peugeot Nederland Werkt sinds 2004 bij Peugeot Nederland in de functie van Manager Advertising. Mijn eerste baantje was in het bedrijf van mijn vader. Hij had een schildersbedrijf en ik heb vele zaterdagen allerlei klusjes gedaan. Ook werkte ik in het plaatselijke zwembad in de zomer. Heel gezellig! Mijn hobby is op vakantie gaan. Vroeger noemde je dat ‘reizen’, maar met twee koters is het toch echt vakantie geworden. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ik heb voor Goesting gekozen, omdat ik er nog nooit had gegeten en er al heel veel over gehoord had. En het is ook nog eens vlakbij mijn huis. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, in Brazilie. We hebben zelf gevangen Piranha geroosterd en gegeten, niet echt lekker, maar het was het enige dat er was. Wat is je kookspecialiteit? Mijn kookspecialiteit .. tja, ik ben niet echt een chef-kok, maar mijn vriend is bij ons degene die kookt en dat kan hij goed! Ik maak wel graag soepen in het weekend.


Goesting Utrecht

voorgerecht Goesting, een restaurant bij mij in de buurt, staat voor

Licht gerookte runderbavette met eenden-

de 2e keer in een boek van E Power, zo vertelden Robert

leverterrine, suikerbrood, compote van

en Jan, dus dat voorspelt al veel goeds. Het is geves-

zuidvruchten met balsamicostroop

tigd in de voormalige Veeartsenijschool en hoewel ik er vlakbij woon, had ik hier nog nooit gegeten. Onze gastheer Ron (en toevallig ook mijn buurman) doet ons een lekkere menu-suggestie op deze zeer zonnige dag. We vinden het goed, als hij belooft dat hij gezellig een hapje mee-eet. Als voorgerecht serveert Chef Remco lichtgerookte run-

hoofdgerecht

derbavette met eendenleverterrine. Lekker met een

Bouillabaisse met diverse schelpdieren en

sneetje suikerbrood en compote van zuidvruchten en

Noordzeekrab & toast met rouille en gruyère

wat balsamicostroop. Een mooi begin! Ron zet er een bord én een glas bij, schenkt de wijn in, schuift aan en vertelt vol passie over het geheim van de zeer goed gevulde bouillabaisse. Zoals gezegd, geheim, dus details houden we voor onszelf, maar met toast en een mooi glas wijn een echte aanrader! Ook het nagerecht was fijn, limoncello-sorbet (van buurman Roberto Gelato) met aardbeien, lekker fris!

nagerecht

Vrijdagmiddag, lunch bij Goesting, in de zon op het ge-

Aardbeien Romanoff (room-wodka-gepu-

zellige terras, kan je het weekend nog beter beginnen?

reerde aardbeitjes-fraise de bois likeur) met limoncello-sorbet

Goesting Veeartsenijpad 150 3572 DH Utrecht 030 – 2733346 www.restaurantgoesting.nl

49


Michel van Slingerland Hornbach Is op 1 januari 2008 gestart bij Hornbach bouwmarkten en tuincentra als marketingassistent en vanaf september 2010 vervult hij de functie van Marketing Manager. Zijn eerste bijbaantje was begin jaren ’90 als onkruidplukker bij een rozenkwekerij, hij was toen 12 of 13 jaar. Later werd hij allround magazijnmedewerker bij een tweewielergroothandel. Mijn hobby’s zijn klussen, sporten, films en series, stripboeken en m’n kinderen. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Eén echt ultieme droom heb ik niet. Gezond en gelukkig zijn en blijven, dat is al een goed streven denk ik zo. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Het staat zowel bij jongere als oudere inwoners erg goed aangeschreven bij ons in Schoonhoven en ver daarbuiten. Ik was er nog nooit geweest, dus een mooie kans om zelf de beproeving van Lekkerr aan te gaan. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is een boterham op 2.200 meter hoogte, waar ik met mijn vader hoog in de Alpen een onvergetelijke wandeling maakte. Wat is je kookspecialiteit? Ik vind het heerlijk om te experimenteren, maar mijn gepaneerde kipfilet, gevuld met rode pesto en afgebakken met kaas en tomaat is wel een echte eigen specialiteit.


Lekkerr Schoonhoven

voorgerecht Lekkerr is gevestigd in een authentiek hoekpand aan de

Kort gegrilde St. Jakobsschelpen en terrine

oude haven in Schoonhoven, waar het genieten is van

van verse en gerookte zalm, verse kruiden-

de prachtige rustieke panden, wat een sfeer daar in de

salade en kerrie dressing

Zilverstad. Wij bezoeken Lekkerr op dinsdagavond en de zaak zat helemaal vol. Als dat geen goed begin is! Het voorgerecht van St. Jacobsschelpen en zalm was een mooie starter. Netjes opgemaakt op het bord en als voorgerecht precies goed afgemeten. Gecombineerd met de Franse witte wijn – Cuvée Saint Marquis Chardonnay 2010 – een echte aanrader. hoofdgerecht Chefkok Sander Verschoor had nog een culinaire verras-

Combinatie van kalfsbiefstuk en krokante

sing: een combinatie van kalfsbiefstuk en kalfszweze-

kalfszwezerik met groene asperges en basi-

rik. De biefstukjes mooi rosé en de zwezerik lekker kro-

licumjus

kant gebakken, afgemaakt met een zachte basilicumjus en beetgare groene asperges. Samen met de Italiaanse rode wijn – Angelini Squinzano 2009 – een streling voor je smaakpapillen! Ook het nagerecht weer een goedgekozen combi. “Voor een goede crème brulée mag je me sowieso wakker maken.” aldus Michel. Met de huisgemaakte ijslolly van vanille-ijs met chocola een zomers dessert.

nagerecht

Als je in de buurt van Schoonhoven bent en je wilt lek-

Mini crème brûlée met huisgemaakte ‘Mag-

ker én betaalbaar eten, stop dan bij Lekkerr!

num’ ijslolly en karamelsaus

Lekkerr Haven 14-16 2871 CN Schoonhoven 0182 – 387449 www.lekkerretenendrinken.nl

51


Sophie Standaart & Désirée Breedveld Rotterdam The Hague Airport

Désirée is sinds 1995 als Marketing Manager werkzaam bij Rotterdam The Hague Airport. Sophie is in 2010 gestart op de luchthaven als medewerker Marketing & Communicatie / Webbeheer. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? De droom van Sophie is heel de wereld zien. Désirée wil dat ook, maar dan als stewardess. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? De keuze was van Désirée, als geboren en getogen Delftse koos zij voor Café Vlaanderen een begrip in Delft en één van die weinige plaatsen waar service en kwaliteit hand in hand gaan. De meest bijzondere plaats op aarde waar Désirée heeft gegeten is in de binnentuin van een historisch Palazzo in Rome. De regen kwam met bakken uit de hemel en de VIP-gasten werden door een enorme hoeveelheid water overspoeld. Voor Sophie was dat in Lapland bij Saamen Kammi. Dit restaurant met traditionele Lapse gerechten, is gesitueerd in een hut in de grond onder een dikke laag sneeuw! Echt een beleving! Wat is je kookspecialiteit? Désirée kookt graag Italiaans. Geen simpele pasta, maar koken op Italiaanse wijze! Gegrilde tonijn is één van haar specialiteiten! Sophie kiest ook Italiaans, maar dan haar snelle Italiaanse pastasalade met verse ingrediënten.


Café Vlaanderen Delft

lunchgerecht 1 Een mooie dag in juni in het oude centrum van Delft aan

Ceasar salade met gamba’s

de rustieke Beestenmarkt. Prachtig plein, leuke terassen, gezellige mensen, sfeervol genieten. Het is lunchtijd en mooi weer dus we eten zomerse gerechtjes in de gezellige binnentuin van Café Vlaanderen. Allereerst de Ceasar salade met gamba’s. De frisse romaanse sla was rijkelijk bedekt met gamba’s, Parmezaan, broodcroutons, ansjovis en besprenkeld met de bekende Caesardressing. Een heerlijke klassieker! Het ‘Winnaarsplateau’ bestond uit 3 broodjes, mini varianten van de prijswinnaars van Café Vlaanderen, geserveerd met ’n fris hartige gazpacho.

lunchgerecht 2 Het ‘Winnaarsplateau’ - 3 bekroonde broodjes

Het met knolselderij/truffel crème ingesmeerde tomatenbrood met daarop gedrapeerd licht gerookte kalfslende, knolchips en uitgebakken pancetta is erg lekker. Daarnaast het broodje met gerookte zalm, wat in oven gegaarde gamba’s, vanilleroomkaas, rettich, bosui, komkommer en mango. Topper nr. 3 is het Broodje Yam Yam, een krokant sesambolletje met licht aangebakken tonijnfilet, ingesmeerd met wasabi en gerold in groene kruiden. Bij Café

lunchgerecht 3 Broodje Yam Yam

Vlaanderen weten ze hoe je met een mooi broodje als basis een prachtige lunch maakt.

Café Vlaanderen Beestenmarkt 16 2611 GB Delft 015 – 2133311 www.vlaanderen.nl

53


Menno van der Ster Ecamp Is dit jaar gestart bij Ecamp als MarCom Manager. Zijn eerste baan was kok, 22 jaar geleden bij restaurant La Plume in Haarlem. Daarna kookte hij in o.a. de Dordogne en Parijs. Mijn hobby’s zijn golfen en koken. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Koken in mijn eigen ‘hobby’ restaurantje, zonder daar dus financieel van afhankelijk te moeten zijn. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Dagverse menu’s, uitstekende beheersing van de Franse keuken, intieme gastvrijheid en de grote smaakvariatie in de gerechten maken een avond in ’t Bloemendaeltje tot een bijzonder verrassende proeverij. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is tijdens een safari in Botswana, waar tegen zonsondergang in een reservaat ‘on the spot’ werd gekookt. De puurheid van de smaken en eenvoud van de bereidingen, de juiste samenstelling van gezelschap in zo’n uitzonderlijke ambiance zijn een onvergetelijke ervaring geweest. Wat is je kookspecialiteit? De niet standaard gerechten van de BBQ. Ik vind het iedere keer weer een feest om mijn gasten te verbluffen met bijzondere gerechtjes van mijn grill zoals ‘boterige bbq oesters’ of met ‘vanille doorboorde St. Jacobsschelpen’.


’t Bloemendaeltje Amersfoort

voorgerecht Restaurant ’t Bloemendaeltje ligt enigszins verscholen

Drieluik, met o.a. gepekelde kalfshaas met

in het mooie oude centrum van Amersfoort, waar we

mango chutney en een eendenleverbonbon

hartelijk worden begroet door Lidwien, die ons de eigen parkeerplaatsen bij de oude kerk wijst, waarna we op de zonnige buitenzitjes een aperitief nuttigen. Naar het concept van chefkok Frans krijgen we vanavond een proeverij voorgeschoteld, waarvan de ingrediënten op voorhand geheim worden gehouden en waarbij Lidwien de bijpassende wijnen serveert. Spannend! De presentatie van het voorgerecht komt het meest

hoofdgerecht

overeen met de onthulling van een kunstwerk. Drie ge-

Biologische ossenhaas op een rouleau van

rechtjes, die ieder een mooi uitgebalanceerde smaak-

spitskool en kerry, Roseval aardappeltjes,

combinatie leveren. Vooral de gepekelde kalfshaas met

blokjes pancetta en slajottensaus

mangochutney en eendenleverbonbon scoort punten. Het hoofdgerecht is een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht, maar na enig bestudering blijken er subtiele details in te zijn verwerkt. De mooie ossenhaas is perfect bereid en smelt op de tong! De volle Spaanse rode wijn is een evenwichtige tegenstander van de sjalottensaus. Tjaa, aan al het goede komt een einde, zo ook aan een

dessert

heerlijk en vooral gezellig diner, met opnieuw een drie-

Drieluik, met o.a. warme sinaasappelpartjes

luik, ditmaal van prachtige dessertjes. Conclusie: hier

met vanille-ijs, poffertjes en Grand Marnier

gaan wij snel terugkomen!

’t Bloemendaeltje Bloemendalsestraat 3 3811 EP Amersfoort 033 – 4750001 www.bloemendaeltje.nl

55


Rinkje Tromp Toerisme Flevoland Sinds 2007 is Rinkje als Marketing Manager werkzaam bij Toerisme Flevoland, waar zij de provincie als toeristisch recreatieve bestemming op ‘de landkaart’ zet. Haar eerste baan was in 1988 , intercedente bij Randstad Uitzendbureau. Mijn hobby’s zijn rennen, skiën, lekker buiten tafelen en reizen. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Dat is het starten van of werken voor een mooi project in het buitenland om meer mensen in de wereld goed onderwijs en een goede leefomgeving te geven. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? De Boet is nog betrekkelijk nieuw, de plek in de haven van Urk is geweldig, het eten is eerlijk, heerlijk en verrassend. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is in de stad Luang Prabang in Laos, aan de rivier de Mekong. Heel bijzonder was het pannetje met hete kolen waar je kleine stukje vis en vlees op grillt. Rondom het vuurtje kook je tegelijk een heerlijke bouillon, waar ook de sappen van de grill in komen. Heerlijk! Wat is je kookspecialiteit? Mijn kookspecialiteit is salades… ik kook zelf niet echt heel veel thuis, want ik heb een fantastische kok die ik als een soort ‘oppertje’ help in de keuken.


De Boet Urk

amuse Restaurant De Boet op Urk ligt aan de oude haven met

amuse van tot tartaar gehakte zoute haring

de traditionele botters, met vanaf het terras een heer-

met daarbij een komkommer-mousse en

lijk uitzicht op het weidse IJsselmeer. We starten met

een crème van gebakken uien

een drankje en een fijne amuse: een krokant ‘toastje’ met een mousse van gerookte scholfilet. Het stijlvol ingerichte restaurant, dat vroeger het kantoor was van de stoombootmaatschappij, is door Cees en Sjanie Kramer opnieuw opgebouwd, met de buitenkant helemaal in de oorspronkelijke stijl. Op Urk eet je vis. Dus voor ons nog een amuse met vis:

voorgerecht

tot tartaar gehakte zoute haring met een komkommer-

salade van kreeft met gezouten kabeljauw-

mousse en een crème van gebakken uien.

mousse, gemarineerde zalm en tartaar van tonijn met groene asperges

De lunch begint met een trio van kleine, kleurrijke hapjes bestaande uit een salade van kreeft met gezouten kabeljauwmousse, gemarineerde zalm en tartaar van tonijn met kleine groene asperges. De smaak is heerlijk, zo ook de witte Spaanse wijn die wordt geadviseerd. Het hoofdgerecht is gebakken griet. Een platvis, stevig van structuur, met een hele fijne smaak en eenvoudig te fileren. Bij de vis een bedje van frisse groengarnering van wortel, asperges en een puree van doperwtjes.

hoofdgerecht gebakken grietfilet met bouillabaissesaus

Bij de vis wordt een bouillabaissesaus geserveerd. Dit is echt genieten… op Urk!

De Boet Restaurant Wijk 1 - 61 8321 EM Urk 0527 – 688736 www.restaurantdeboet.nl

57


Max Verheul Coca-Cola Heeft dit jaar bij Coca-Cola Nederland zijn eerste lustrum gevierd en is sinds 2011 werkzaam als Media Manager. Mijn eerste baan was in de bloemenkassen, waar ik mij letterlijk in het zweet heb gewerkt om mijn vakantiegeld bij elkaar te sparen. Mijn hobby’s zijn reizen, boarden, eten, shoppen, lezen en genieten. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Mijn eigen B&B / hotel / restaurant in de heuvels van Italië, dat uitgroeit tot een keten van kleine, moderne en warme B&B’s / hotels in Europa. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ik zocht een restaurant dat de no-nonsense mentaliteit weergeeft van Rotterdam en waar je je thuis voelt. Oliva past daar prima bij. Het is er relaxed, lekker eten, vriendelijke bediening en elke week een nieuw menu. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten was elke vrijdagmiddag in Balmain, Sydney Australië. In de pauze met je zuur verdiende cheque naar de bank om te cashen en daarna jezelf verwennen met een 5* chicken! Daar heb ik echt de mooiste herinneringen aan! Wat is je kookspecialiteit? Die heb ik niet echt. Koken doe ik het liefst met zijn tweeën, flesje wijn erbij en samen iets moois creëren. Van een simpele Hollandse stamppot tot een meergangen menuutje. Natuurlijk met liefde in elkaar gedraaid.


Oliva Rotterdam

voorgerecht Op een mooie zomeravond, in de gezellig drukke Wit-

White tiger gamba’s in tempura gefrituurd,

te de Withstraat, op het terras bij Oliva met een glas

geserveerd met in de klei gebakken Itali-

prosecco. Zo mag van mij elke avond wel beginnen! Ta-

aanse bietjes en dragonmayonaise

fel omzetten van binnen naar buiten blijkt geen probleem te zijn. De bediening past helemaal bij dit sfeertje, vriendelijk en relaxed, dat is precies waarom ik hier graag kom. We kiezen voor het verrassingsmenu met een ‘Bob’ wijnarrangement. Dit blijkt goed uit te pakken. De Soave past goed bij de gefrituurde gamba’s met bietjes. hoofdgerecht Voor het hoofdgerecht hebben we de tarbot, geserveerd

Op de graat gebakken tarbot geserveerd met

op een grote schaal, zonder opsmuk, eerlijk en op zijn

citroenrisotto, vongoles, kokkels en geroos-

Italiaans. Met kokkels en vongoles en een smeuïge ci-

terde venkel

troenrisotto eronder. Mooi. De Siciliaanse wijn past hier ook prima bij! En dan, tja, dan het toetje. Als toetjesmonster kijk ik altijd met een scheef oog naar de laatste pagina van een menukaart. Maar nu dus een verrassing en een hele welkome: homemade Tiramisu. Altijd goed!! Als afsluiter een straffe espresso, op een terras met mooi weer.... het is net Italië daar in Rotterdam!

nagerecht Huisgemaakte Tiramisu met roomijs van vruchten, bramen en framboos

Oliva Witte de Withstraat 15-a 3012 BK Rotterdam 010 – 4121413 www.gustoliva.nl

59


Christine Vos De Vrijbuiter Is sinds mei 2012 als Marketing Manager werkzaam bij de Vrijbuiter, dé kampeer-, actief-, en buitenlevenspecialist van Nederland. Haar eerste vakantiebaan was kaartenbakken met jurisprudentie updaten die ze jarenlang hadden opgespaard... Mijn hobby’s zijn alles wat met een motor te maken heeft. Rijden, niet sleutelen! De cabrio klassieker (Citroën DS), mijn Harley Davidson, een sneeuwscooter, maar ook de zitmaaier thuis. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Dit is een goed voorbeeld van hergebruik. Een mooie oude stal, op een prachtige locatie met een verrassend nieuwe inhoud. Met (h)eerlijke verse producten uit de regio wordt alles in huis bereid. Vandaar dat het een cuisinerie mag heten. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is gezeten op een stoep in het centrum van Hanoi in Vietnam, met een vers bereid groentesoepje uit een van de vele kleine eettentjes. De plek, de geur, de sfeer en de kleuren zijn niet te beschrijven, maar zal ik nooit vergeten. Evenzo het eten van soep met stokjes. Wat is je kookspecialiteit? Geen, omdat ik niet kook. Gelukkig heb ik de luxe dat de echtgenoot kookt. ‘Anders krijg ik niets te eten’, aldus de eega. Dus ik mag graag genieten van andermans kookkunsten en hun liefde voor het koken.


Cuisinerie Mensinge Roden

voorgerecht Het verrassingsmenu, Jan Edens van Radio NL als tafel-

Vistrio van een huisgemarineerd zalmtaart-

heer én Cuisinerie Mensinge waren goede keuzes, want

je, mousse van gerookte makreel en Wad-

het was goed toeven daar op het terras, met uitzicht op

dengarnaaltjes

Havezate Mensinge en het Mensinge bos. Het eerste gerecht, een huisgemarineerd zalmtaartje, mousse van gerookte makreel en waddengarnaaltjes, waren een perfect smaaktrio, waarbij een heerlijk frisse witte wijn werd geserveerd. De naam ‘Cuisinerie’ mag uitsluitend gebruikt worden wanneer minimaal 70% van de producten vers zijn én

hoofdgerecht

uit de eigen de regio komen. Nou, met het Drents Lams-

Drents Lamsvlees, verse peultjes, rode wijn

vlees op het menu gaat dat wel goed komen, wat een

sjalottensaus en risotto

heerlijk mals vlees en zo zacht van smaak! Om dit het beste tot zijn recht te laten komen, voegde Chef-kok Harro Coster alleen een simpele risotto, wat verse peultjes en een mooie rode wijn sjalottensaus toe. Perfect! Het dessert was een feest! De verschillende combinaties van framboos en witte chocolade waren ambachtelijke kunstwerkjes en het taartje, de hangop, het sorbet ijs en de bonbon waren een lekkere afsluiting van een gezellige middag.

nagerecht Variaties op framboos en witte chocolade

Wil je smaakvol ongedwongen eten in een sfeervolle omgeving met regionale, veelal biologische producten? Dan zit je zeker goed bij Cuisinerie Mensinge in Roden!

Cuisinerie Mensinge Mensingheweg 1 9301 KA Roden 050 – 5013149 www.cuisinerie-mensinge.com

61


Kasper van der Vos Aegis Is sinds 2012 werkzaam bij Aegis Media, in de functie van RTV Trading Manager. Zijn eerste bijbaan was tijdschriftenbezorger en de eerste fulltime baan was TV-planner bij The Media Partnership. Mijn hobby’s zijn (wind)surfen, wielrennen, bbq-en, relaxen, bij voorkeur op het strand en dit het liefst allemaal gecombineerd in één vakantie. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Mijn ultieme droom om ooit te verwezenlijken is het niet verwezenlijken van de ultieme droom. Het najagen is meestal leuker dan het realiseren. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Het is nieuw, bijzondere architectuur, mooie ligging, lekker terras en originele gerechten. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is niet te kiezen. Altijd weer een andere omgeving en atmosfeer zoals bijvoorbeeld Mojo in Zuid Afrika (dineren in de bomen) of Mama’s fish house op Maui naast één van de mooiste windsurfspots ter wereld. Wat is je kookspecialiteit? Alles wat éénpans te bereiden is, omdat er dan weinig mis kan gaan.


Riva Amsterdam

voorgerecht In mei 2012 heeft dit restaurant haar deuren geopend.

Salade van veldsla met Spaanse ham, balsa-

Het ligt op een bijzondere plek, namelijk niet aan maar

mico dressing en slices pecorino

op de Amstel, met fenomenaal uitzicht over het water! Uiteraard is de locatie en sfeer waarin gegeten wordt belangrijk, maar het draait natuurlijk om het eten zelf. De starter bestond uit een salade van veldsla met Spaanse ham, slices pecorino, afgetopt met een heerlijke balsamico dressing. Geen verkeerde combinatie! Dit werd gevolgd door stukjes rundvlees op een bedje van sperziebonen. Het vlees was precies goed bereid.

hoofdgerecht

Niet te droog, niet te rood, maar mooi rosé zoals beloofd.

Rosé gebraden USA rundvlees, sperzieboon-

On the side wat aardappelstukjes in de schil gebakken.

tjes, in de schil gebakken aardappelpartjes

Voor mij geen maaltijd zonder dessert, dus viel de keus op wilde citroentaart. Vooral de toevoeging ‘wilde’ trok mij wel aan. Deze citroentaart werd begeleid door een toefje clotted cream met gekonfijte citroen. Een zeer fris smakende combinatie, waarin duidelijk de echte citroensmaak naar voren kwam. Tot slot om het concentratievermogen en de spijsvertering een boost te geven, hebben we het geheel afgerond

nagerecht

met een prima espresso. Riva: een uitstekende plaats

Wilde citroentaart, clotted cream en gekon-

om van een heerlijke lunch te genieten met als bonus

fijte citroen

een fantastisch uitzicht over de Amstel!

RIVA Amstelboulevard 1 1096 HH Amsterdam 020-7602030 www.caferestaurantriva.nl

63


Kenneth Wagtmans Kärcher De eerste baan van Kenneth was Assistent Marketing Manager bij Kärcher. In 2008 is hij als Marketeer Home & Garden verantwoordelijk voor de Benelux, waar hij nauw samenwerkt met Marketing Manager Jop Küster (rechts op de foto). Mijn hobby’s zijn muziek, klussen, koken én corso bouwen. Ieder jaar lever ik met enorm veel plezier mijn bijdrage aan het grote bloemencorso van Zundert, dat als eerste op de lijst van ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ is geplaatst! (www.corsozundert.nl) Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Dat is een ultieme droom én uitdaging: een Kärcher Window Vac in ieder Nederlands huishouden! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ze zijn net als Kärcher in Breda gevestigd en ik heb al een aantal keer naar volle tevredenheid gegeten bij Don Qui-John en wat ze zeggen op hun website “de gezelligheid van een eetcafé en de culinaire kwaliteiten van een restaurant’ klopt helemaal. De meest bijzondere plaats op aarde waar ik heb gegeten is bij Auberge Van Gogh in Zundert, omdat je daar op de geboortegrond van Vincent van Gogh heerlijk kunt eten. Wat is je kookspecialiteit? Ik experimenteer graag met ‘Italiaanse gerechten’ en ik krijg er doorgaans nog goede reacties op ook!


Don Qui-John Breda

voorgerecht Op de mooiste nazomerdag van dit jaar zaten wij half

Salade van eendenbout en dun gesneden

oktober(!) op het terras van Gasterij Don Qui-John in

gerookte eendenborst

Breda. Het ‘eetcafé met de allures van een restaurant’ is al weer bijna 15 jaar gevestigd aan de gemoedelijke Haagsemarkt. De term ‘gasterij’ doet vermoeden dat de gast centraal staat, nou dit wordt volledig waargemaakt door de goede bediening en lekkere gerechten! Het voorgerecht was een lekkere combinatie eendenbout en eendenborst. Het geconfijte eendenboutje was perfect gegaard, dus boterzachte fijne smeuïge stukjes eendenvlees geserveerd als een salade, met daarnaast mooi dunne tranches gerookte eendenborst. Smullen!

hoofdgerecht Parelhoenfilet in romige truffelsaus

Als hoofdgerecht malse parelhoenfilet, met een gezond garnituur van verse groenten, een plakje gebakken bacon voor een hartige bite en een romige truffelsaus. Nette porties voor een lunch, dus er was nog een plaatsje vrij voor het dessert dat bestond uit een bosvruchtencompote met vanille-ijs, een mooie combinatie van ‘zoet’ en ‘fruitig fris’. Al met al hebben wij heerlijk gegeten in een gezellige ambiance. De opmaak van de gerechten is verrassend en fris, de kwaliteit ervan uitstekend. Zeker voor herha-

nagerecht Bosvruchtencompote met vanille-ijs

ling vatbaar!

Gasterij Don Qui-John Haagsemarkt 20 4813 BB Breda 076 – 5147669 www.donqui-john.nl

65


Caatje van Walraven FBTO Is sinds 2009 werkzaam bij FBTO, het laatste jaar als Manager Merk & Communicatie. Mijn eerste bijbaan was tijdens mijn studie als sous-chef in een klein restaurant in Rotterdam. Mijn hobby’s zijn alles wat met water te maken heeft; zwemmen, zeilen en surfen. Met mijn gezin (3 kindjes) rondreizen en natuurlijk koken! Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? De Busselton Jetty Swim in West-Australië te doen of ooit een eigen restaurant…maar ook nog promoveren aan de RUG. Genoeg te dromen! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? By ús (Fries voor “Bij ons”) is een klein sympathiek restaurant. Het zit net als FBTO in Leeuwarden, heeft een zeer vriendelijke bediening, gebruikt mooie pure producten en biedt een origineel Friesgetint menu. Ik zie daar een leuke overeenkomst met FBTO! Ik heb het geluk al in veel heerlijke restaurants te hebben gegeten, maar de meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten was toch wel in Margaret River, Australië, een Kerstbbq-diner bij 45 graden. Wat is je kookspecialiteit? Mijn kookpassie kan ik vooral kwijt in het totaalmenu, waar ieder gerecht en ingrediënt op elkaar zijn afgestemd en kloppen volgens de menuleer. Ik gebruik graag pure producten, als het kan lokaal, zoals Fries roodbont vlees.


By ús Leeuwarden

voorgerecht Het restaurant is gevestigd in een prachtig pand aan de

Zacht gegaarde makreel filet met rouleau

gracht in hartje centrum. De buitenzijde is nostalgisch,

van wadgarnalen, maiji plant en aardappel,

met een gezellig terrasje, maar achter de gevel is het

groene appel met jus van Friese mosterd

restaurant strak en stijlvol ingericht en voelen wij ons direct thuis. Het leuke is dat de menukaart vaak wisselt, dus altijd wel weer een verrassend gerechtje. Liefst ambachtelijk bereide gerechten met een Fries tintje. Voor het diner is ook Hans van Aalderen, Communicatiemanager bij FBTO, aangeschoven. We beginnen met een verrassend gerecht van zacht gegaarde makreelfi-

hoofdgerecht

let. Die smolt op de tong, verrukkelijk. En heel bijzon-

Schotse runderschouderhaas met gerookte

der, de Maijiplant, wat heeft die een frisse bite! Nooit

uien, cilinder van aardappel, crème van ven-

geweten dat vetplanten eetbaar zijn, dus ‘beppe’ pas op

kel, kervelkruid en bearnaise saus

je vensterbank! Het hoofdgerecht was een creatie die het predicaat ‘kunstwerk’ verdient! De Schotse runderhaas was botermals en de andere gerechten vormden samen met het vlees en bijzonder smakelijk geheel. Tot slot banaan. Maar wat je al niet allemaal met banaan kunt doen! Wat een creativiteit van de kok. Een uitgekiend dessert en een koninklijke afsluiting van een

nagerecht

heerlijk avondje uit. Van ons een 10 met een griffel voor

Gebrande banaan met kruimeldeeg, crème

By ús.

van banaan en chips, gefrituurde suikerbol en roomijs van nootmuskaat

By ús Over de Kelders 24 8911 JG Leeuwarden 058 – 2158663 www.restaurantby-us.nl

67


Monique van Weert & Soraya Vogel DONG Energy

Monique en Soraya werken samen met veel enthousiasme in het marketingteam van DONG Energy. Soraya hielp haar ouders al vroeg mee in de stoffenkraam op de markt, later was ze verkoopster bij The Sting. Monique werkte in de horeca, tot diep in de nacht op feestjes door het hele land. In onze hobby’s kunnen we elkaar goed vinden: reizen, winkelen en gezellig (uit) eten en drinken met vrienden. Onze ultieme droom is eigenlijk heel eenvoudig: elke dag genieten van geluksmomentjes. Thuis met onze vrienden en de kinderen. En ook met onze collega’s! Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Op één van de gezelligste pleintjes van ´sHertogenbosch zit Pollevie, natuurlijk met een groot en zonnig terras. Een lekkere ongedwongen, gezellige sfeer en je kunt er lekker eten met producten uit de omgeving. De meest bijzondere plaats op aarde waar Soraya heeft gegeten is in de sloppenwijken van Kaapstad waar een Xhosa een traditionele maaltijd met schapenhersens voor hun had bereid. Monique bezocht ook de sloppenwijken, maar koos voor een hippe strandtent in Kaapstad. We laten graag onze mannen koken, daar zijn ze ook goed in. Maar in het weekend vinden we het ook leuk om er samen echt werk van te maken.


Wijnbar Brasserie Pollevie ’s-Hertogenbosch

voorgerecht Wat direct bij binnenkomst opvalt is de bijzondere vloer,

Geschroeide tonijn met knoflookcrème,

een tegelmozaïek in heel veel warme kleuren. Ook het

rucolasalade met tomaatjes en furikake

interieur is kleurrijk, er hangt een ongedwongen sfeer en dat straalt ook onze vriendelijke gastvrouw uit, die ons begeleidt naar een gezellige tafel bij het raam. Chef-kok Martin kookt het liefst met seizoensproducten uit de streek en vindt groente minstens zo belangrijk als vlees. “Mensen willen steeds ‘lichter’ eten, dus ik kies voor een gelijkwaardige rol voor vlees en groente.”. Dat willen we proeven! We beginnen met tonijn met

hoofdgerecht

knoflookcrème. De vis licht ‘geschroeid’, met daarop

Eendenborstfilet met geroerbakte seizoens-

‘furikake’ (een pittig korstje van o.a. wasabi en sesam),

groenten, crème van aardpeer en een truf-

wat zorgt voor een ware smaakexplosie! Daarbij een

felsalsa

frisse rucolasalade met een zachte citroendressing. Het hoofdgerecht is eendenborstfilet met – daar heb je ze – geroerbakte seizoensgroenten, crème van aardpeer en een truffelsalsa. De eend is heerlijk mals en net geschoten (we kwamen nog een hagelkogeltje tegen), het is tenslotte wildtijd. Het dessert ziet er heerlijk uit en zo smaakt het ook!

nagerecht

Frisse cream cheesecake met ijs en gemarineerde bos-

Cream cheesecake met bosvruchten en

vruchten. Een ‘crumble’ voor een krokante bite maakt

Licor 43 ijs

het helemaal af. Pollevie krijgt een dikke voldoende!

Wijnbar Brasserie Pollevie Minderbroederstraat 22 5211 EL ’s-Hertogenbosch 073 - 5184646 www.pollevie.nl

69


Edwin Werkman Zuiver Media Is sinds 2009 – de wereld stond in brand – werkzaam bij Zuiver Media als (sparring) partner. Samen met Ralph Kamphuis durfde hij het aan om in dat jaar een mediabureau te beginnen. Mijn hobby’s zijn mijn werk, m’n kinderen Bauke en Julia, bestuurslid bij de lokale voetbalvereniging ZBVH. Met iedere dag het voornemen om de balans tussen werk en privé beter te regelen, maar dat lukt niet best als ondernemer. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Binnen een aantal jaar met m’n kinderen een prachtige reis te maken naar Afrika. Een reis die niemand ons meer kan afnemen van minimaal 4 weken. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Dit restaurant is een toppertje in ons dorp. Regelmatig bekroond, klein, pittoresk en een superleuke ligging. Goed eerlijk eten tegen een normale prijs. Gewoon een leuke tent. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is El Bulli in Spanje, omdat dit restaurant jaren te boek heeft gestaan als het beste restaurant ter wereld. Belachelijke prijzen, enorm mooie ligging en extreem decadent. Maar wel leuk om meegemaakt te hebben. Wat is je kookspecialiteit? Ik kook niet, mag graag uit eten gaan en laat me dan verrassen. Orgaanvlees en bruine bonen, dat zijn de enige producten waar ze me echt niet blij mee maken.


Restaurant De Drie Linden Nieuw Beijerland

voorgerecht ’s Avonds buiten eten, daar kwam in 2012 niet veel van,

Gebraden lamshaas met limoen en korian-

maar wel toen we te gast waren bij De Drie Linden! Met

der dressing op een bedje van couscous

vanuit de tuin een weids uitzicht over de akkers en weilanden van de Hoekse Waard en de skyline van Rotterdam aan de horizon. Wat een prachtig decor! Edwin en zijn collega Patty de Win hadden Frank (de eigenaar) gevraagd om ons te verrassen met een mooi menu. Dat is ze daar wel toevertrouwd, met vooraf op het terras in de loungehoek een heerlijke Prosecco en broodjes met zelfgemaakte tapenade. hoofdgerecht Het voorgerecht is een taartje van couscous met mooi

Trio van kabeljauw, zalm en een scampi op

rosé gebraden lamshaasjes, met een frisse dressing.

een bedje van groenten en een mosterdsaus

Sommige gerechten schitteren door hun eenvoud. Dat geldt ook voor het trio van kabeljauw, zalm en scampi. Mooie creatie, de kabeljauw en de zalm zijn perfect gegaard en goed op smaak, de licht pittige mosterdsaus en scampi on top maken het geheel compleet. Saillant detail, de vers gebakken krokante frietjes! Tot slot een klassiek dessert: warme chocoladesoufflé (waar de chocolade in slowmotion uit het taartje komt

dessert

lopen) met een compote van rood fruit met vanille-ijs….

Warme chocolade soufflé met een compote

alsof er een engeltje op je tong….. De eindconclusie is

van rood fruit met vanille ijs

kort en bondig: we hebben enorm genoten!

De Drie Linden Zuidzijdsedijk 29 3264 LG Nieuw Beijerland 0186 – 661735 www.drielinden.nl

71


Rosita Wijngaarde Maxus Is sinds 6 jaar werkzaam binnen GroupM, waarvan de laatste 3 jaar bij Maxus als Managing Director. Haar eerste bijbaan was is 1991, account assistant bij PPGH/JWT. Mijn hobby’s zijn reizen, reizen en nog eens reizen! Oh ja en ook diepgaande gesprekken voeren en creatieve ideeën delen. Wat is je ultieme droom om te verwezenlijken? Mij meer bewust worden van de potentie in de bijzondere en unieke assets van vrouwen waarmee een nieuw soort leiderschap te realiseren is en (jonge) vrouwen hierin te motiveren en te stimuleren. Om welke reden heb je dit restaurant uitgekozen? Ik had er heel veel goede verhalen over gehoord, maar nooit zelf bezocht. Het bijzondere uitzicht over Amsterdam alsook de gerechten die tot ware kunstcreaties zijn bereid, maakten de avond tot een inspirerende beleving. De meest bijzondere plaats waar ik heb gegeten is op een eilandje voor de kust van San Andres in Colombia. Onder de bomen aan het strand heb ik genoten van een simpel, puur gerecht van gebakken cassave met gebakken verse vis. Wat is je kookspecialiteit? Kerrie-kip, hiervoor heb ik mijn eigen blend gecreëerd van de traditionele masala kip en de traditionele soja kip …hmmm…


Ciel Bleu Amsterdam

voorgerecht Als je gaat dineren bij Ciel Bleu zijn de verwachtingen

Diverse smaakbelevingen van ganzenlever,

op voorhand hooggespannen en als je de lobby van het

compote van Gala appel en geroosterde

Okura Hotel binnenstapt dan wordt meteen aan die ver-

langoustine

wachtingen voldaan. De imposante hal, prachtige plafonnières en een interieur in mooie rustige natuur- en zandtinten. Chic is het juiste woord. Voor het diner biedt de sommelier ons in de ‘Twenty Third Bar’ een heerlijke frisse champagne aan, waarna we worden begeleid naar onze tafel met een prachtig uitzicht over de stad. hoofdgerecht Niet één, maar twee spannende amuses begeleiden ons

Suffolk lamsrug met een crème van gepofte

naar het voorgerecht van diverse bereidingen van gan-

aubergine, marshmallow van miso en jus

zenlever en langoustine. Met de frisse compote van Gala

van gepofte knoflook

appel is het een fantastische combinatie. Als hoofdgerecht staat de op zijn eigen vet gebakken ‘Suffolk’ lamsrug met een jus van gepofte knoflook op het menu. Een ‘Daiquiri’ - shaken, not stirred - is ons fruitige nagerecht. Deze cocktail van Lambada aardbeien en yuzu cheesecake, met een crème van pistache en citrus sponge, zijn een mooie finale van een prachtige avond waar wij ontdekken dat dineren in Ciel Bleu niet de juiste

nagerecht

benaming is. Het is een culinaire smaakbeleving waar-

Cocktail van Lambada aardbeien, yuzu

bij de amuses en gerechten worden gecombineerd met

cheesecake, crème van pistache en citrus

voortreffelijke wijnen!

sponge

Ciel Bleu Restaurant Ferdinand Bolstraat 333 1072 LH Amsterdam 020 - 6787450 www.cielbleu.nl

73


Marjolein Groothedde & Marcel Roeper E Power Radio Sales In 2005 is Marjolein gestart bij CRN / E Power als Medewerker Traffic & Planning en nu als Office Manager. Haar eerste baan was in 1995 bij Extra Markt als caissière. Marcel werkt sinds 1996 als Account- & Sales Manager bij ons bedrijf. Zijn eerste baan was in 1970 als vertegenwoordiger van 4711 Eau de Cologne. Wat is de meest bijzondere plaats op aarde waar je hebt gegeten? Voor Marcel was dat in Thailand in de tuin van het meest exotische hotel van Bangkok dat alleen per boot bereikbaar was. De combinatie van het decor in deze tuin én het eten is onvergetelijk. Marjolein kiest voor haar trip per cruiseschip naar de Bahamas, met een riante keus uit vele soorten exotisch fruit, vlees en vis. “Alles supermooi opgemaakt, met live een swingende latin-salsa band, waarmee we later op de avond de ‘Bahama Mama’ hebben leren drinken.” Wat is je kookspecialiteit? Marjolein: gewokte knoflookrijst met ketjapkip, omdat iedereen zijn vingers erbij aflikt als ik dit kook! Een goed Aziatisch gerecht met gevarieerde smaken. Marcel: kabeljauwhaasjes met kalfsjus omdat de smaak van de zachte vis en de krachtige jus een ongekende belevenis is. Bij deze niet alledaagse combinatie krijg je de leukste reacties van je gasten!


Zuiver Utrecht - Leidsche Rijn

voorgerecht Zoals altijd sluiten ‘wij van E Power’ het boek af en dit

Trio van zalm, gerookte zalm met gemari-

keer aan ons de taak om een leuk, gezellig en goed res-

neerde komkommer, sashimi van zalm en

taurant uit te kiezen in Utrecht. Wij staken de A2 over

een zalmtartaartje

en waren te gast bij Restaurant Zuiver, gevestigd in een fraai gerestaureerde boerderij, 3 minuten van de snelweg en volop parkeerplaatsen. Na de fotoshoot (die snel ging… het werd al donker én we hadden trek) had gastheer Rogier voor ons een tafel gereserveerd bij de open haard, waar wij werden verwelkomd met een sprankelende prosecco. Gezellig! Laura, onze serveerster, adviseerde een Luxemburgse

hoofdgerecht

Pinot Gris bij het voorgerecht, dat bestond uit mooie

Scharrelbigfilet met appel-amandelkorst,

gerookte zalm met gemarineerde komkommer, een sa-

trio van Hollandse groenten, kaantjes,

shimi van zalm en een heerlijk zalmtartaartje. Hele-

gekonfijte krielaardappelen en saliejus

maal goed! Wij hadden gevraagd om een ‘niet alledaags’ hoofdgerecht… dat werd scharrelbigfilet! Aangebraden en zacht gegaard, met een dakje van appel-amandelkorst, kaantjes en een saliejus met daarbij een ‘rode volbloed’, een Chileense Carmenère. Tot slot ‘Zuiver Snoepen’. Lekkere kleine snoeperijtjes, met o.a. een opvallend lekkere chocolade-notenmousse.

nagerecht

Onze mening, Zuiver is top. Sfeervolle inrichting, atten-

Zuiver Snoepen, een selectie van diverse

te bediening en het belangrijkste: erg lekker eten!

zoete lekkernijen

Restaurant Zuiver Krommewetering 51 3543 AM Utrecht 030 – 2383233 www.zuivergastvrij.nl

75


delicious restaurant food

that sounds good!

delicious restaurant food Alweer het vierde boek uit de ‘that sounds good-reeks’. Dit keer staan de favoriete restaurants van onze relaties in de schijnwerpers!

Dit boek is een ‘rondje Nederland’ langs de leukste, lekkerste en gezelligste restaurants. Via Schoonhoven en Rotterdam naar Breda, via Heerlen, Terwolde, Urk naar Groningen en Leeuwarden, dan de dijk over naar Noord Holland (wat een keuze heb je daar…) om weer te eindigen in onze thuisbasis Utrecht. Tijdens onze ronde hebben wij direct gecheckt of er overal één (of meerdere) radiozenders uit ons pakket zijn te beluisteren en we kunnen met recht zeggen ‘E Power Radio, de meest landelijke dekking van Nederland!’ Veel culinair leesplezier met ‘that sounds good! delicious restaurant food’!

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!

De hoofdkantoren van onze radio-adverteerders staan door het hele land en de uitdaging voor de deelnemers was om een restaurant te kiezen dat ‘wereldberoemd is in hun eigen regio’. Dat mochten sterrenrestaurants zijn, maar ook juist van die talentvolle ‘culinaire pareltjes’.

that sounds good!

delicious restaurant food

Inspiratie voor een fijne lunch of sfeervol diner!

Delicious Restaurant Food  

Delicious Restaurant Food