Page 1

Majka Terezija

Život svetice iz Calcutte Didier Chardez

VERBUM


Majka Terezija Život svetice iz Calcutte Didier Chardez

VERBUM


Naslov izvornika: Mutter Teresa. Ein Licht für die Welt © 2016 canisi-edition GmbH © Copyright za hrvatsko izdanje: Verbum, Split, 2016. Glavni urednik: Petar Balta Izvršna urednica: Katarina Gugić Sva prava pridržana. Nijedan se dio ove knjige ne smije umnožavati, fotokopirati, reproducirati ni prenositi u bilo kakvu obliku (elektronički, mehanički i sl.) bez prethodne pisane suglasnosti nakladnika. Scenarist, ilustrator i kolorist: Dider Chardez Tekst: Didier Chardez Prijevod: Franc-Kristijan Gogić Lektura: Anđa Jakovljević Za nakladnika: Miro Radalj Nakladnik: Verbum d.o.o. email: naklada@verbum.hr www.verbum.hr Tisak: Denona d.o.o. Tiskano u rujnu 2016. CIP zapis dostupan u računalnome katalogu Sveučilišne knjižnice u Splitu pod brojem 160617037 ISBN 978-953-235-513-0


Predgovor Sedam godina imao sam priliku pratiti Majku Tereziju na njezinim putovanjima. Možda je jedan od razloga bio taj što je njoj uvijek bilo važno da ima svećenika u svojoj blizini. Naime, nije željela da joj ijedan dan prođe bez svete mise. Osim toga, željela se ispovijedati po mogućnosti svakoga tjedna. Iako to nikada nije rekla, ja sam u to vrijeme zapravo bio njezin učenik - bilo je to dugo razdoblje koje sam proveo u školi jedne svetice! Apostoli su proveli tri godine putujući s Gospodinom. Gledajući unatrag sve više uviđam kako su bezbrojni doživljaji s njom oblikovali moj duhovni život. Ona me je približila Kristu kao svećenika. Na tome zahvaljujem Bogu. U ovomu su stripu prikazane pojedine situacije iz njezina života - i on je prije svega namijenjen mladima. To bi zasigurno bilo i u duhu Majke Terezije! Namijenjen je mladima, ali ne kako bi bolje upoznali Majku Tereziju, nego kako bi po njoj bolje razumjeli kako Bog djeluje. Sve što je činila činila je za svoju veliku ljubav, Isusa Krista, zajedno s njim - držeći ga za ruku - i po njemu. Priče u ovomu stripu utemeljene su na stvarnim događajima. Dijalozi su često doslovni prijepisi njezinih riječi. Raduje me što ovo izdanje izlazi u isto vrijeme kada će Majka Terezija biti proglašena svetom i nadam se da će primjer njezina života dotaknuti mnoge mlade ljude.

Uz Božji blagoslov,

Mons. Leo Maasburg dulje je vrijeme brižno pratio rad na ovomu stripu. Mnoge priče u ovomu izdanju nadahnute su njegovom knjigom Majka

Terezija: Osobni portret.


Umirući na ulici Calcutta

4


Cijeli sam život živio poput životinje na ulici, a sada umirem kao anđeo.

5


Kako je sve počelo? Dana 26. kolovoza 1910. u Skoplju, u Makedoniji, rodila se Majka Terezija. Njezino krsno ime je Agnes Bojaxhiu. Stoljećima ovdje vladaju Turci. Kršćani su manjina.

Njezin je otac uspješan poslovni čovjek, a njezina majka Drana potječe iz dobrostojeće obitelji.

Agnes je drugo od troje djece. Ima brata Lazarea i sestru Agu.

.. NikollE, Agnesin otac, posjeduje nekoliko građevinskih tvrtki i prodaje farmaceutske proizvode.

6


.. Otac NikollE zalaže se za to da mu djeca pohađaju školu. U Osmanskome Carstvu u to vrijeme to je doista bila iznimka.

Kada činite dobro, to je kao kada bacite kamen u vodu - od njega nastaju sve veći krugovi.

Kod kuće se majka Drana brine za vjerski odgoj svoje djece.

Drana u potpunosti živi po Božjoj riječi. Svakoga tjedna zajedno sa svojom djecom pohađa bolesnike u gradu.

Moja draga Agnes inzistira da svaki zalogaj podijelimo sa siromasima.

Često pozivaju siromahe u svoj dom na objed.

7


Čežnja za Bogom .. Godine 1919. umire otac NikollE. Kako bi prehranila djecu, Drana počinje raditi kod kuće kao krojačica.

Agnes ima mnoge talente: Glumi u kazalištu, svira mandolinu...

Jednoga je dana misionar održao propovijed u crkvi govoreći o vremenu koje je proveo u Indiji. Agnes je osjetila kako u njezinu srcu gori plamen.

Puno čita i voli tišinu.

S dvanaest godina Agnes je znala: želi cijeli svoj život darovati Isusu. Ali na koji način?

8


Agnes sluša propovijedi oca Franje i često razgovara s njim o Isusu, o Crkvi, svecima i misijama.

Utjecaj isusovca Franje Jambrekovića za nju je u to vrijeme bio od velike važnosti.

Oče Franjo, kako čovjek može prepoznati koji je njegov poziv?

Nakon jednoga hodočašća Agnes je osjetila jasnu želju za redovničkim životom.

Majko, želim stupiti u red Loretskih sestara.

Dana 25. rujna 1928. Agnes je otišla od svoje obitelji k Loretskim sestrama u Irsku. Na prsima je nosila pločicu na kojoj su bili napisani njezino ime i odredište.

Lazare, kada Bog zove, čovjek se ne smije suprotstaviti tomu pozivu.

9

Po radosti, dijete moje, po radosti!

Ali zašto?


Početak redovničkoga života Godine 1928. Agnes stupa u samostan misionarki, sestara Gospe Loretske u Rathfarnhamu, blizu Dublina u Irskoj.

Ondje uči engleski...

Duhovne vježbe svetoga Ignacija provode se u šutnji i pomažu vjernicima da prepoznaju Božju volju za svoj život.

Puno moli i čita Bibliju...

...i upoznaje se s duhovnim vježbama svetoga Ignacija Lojolskoga.

Nakon nekoliko mjeseci Agnes je krenula u Indiju. Kasnije piše: "Otkako sam imala pet godina - kada sam prvi put primila Isusa - u meni je gorjela ljubav prema dušama."

10


1929. Dolazak u Calcuttu

Siromaštvo koje je ondje susrela shrvalo je Agnes: posred ulice leže bolesnici i beskućnici kao u kakvoj bolnici, a neki od njih i umiru.

Agnes odlazi u Darjeeling. Tamo započinje svoj novicijat.

Ti ljudi nemaju ništa osim gladi, bolesti i bijede...

Tijekom toga vremena uči kako cijeli svoj život predati Isusu.

11


Odabire ime Marija Terezija uzimajući za svoju zaštitnicu svetu Tereziju iz Lisieuxa...

Dana 25. svibnja 1931. Agnes puna radosti polaže svoje prve zavjete.

Terezija iz Lisieuxa živjela je u Karmelu i umrla je 1897. u dobi od 24 godine. Njezin kratak život bio je prožet potpunim predanjem Kristovoj ljubavi.

...karmelićanku koja je 1925. proglašena svetom, a potom i zaštitnicom misija.

Kada se vratila u Calcuttu, s. Marija Terezija počela je raditi kao učiteljica zemljopisa u školi Svete Marije u Entallyju.

Godine 1939. zavjetovala se na vječnu vjernost Isusu. Ovomu obećanju još prilaže i svoj privatni zavjet da Isusu nikada ne će odbiti nijednu molbu.

12


Tko je bila Majka Terezija, ta sitna žena u bijelu sariju koja se cijelim srcem predala Isusu posvetivši svoj život služenju najsiromašnijima, za što je primila i Nobelovu nagradu za mir? Njezin široki osmijeh i vedro lice, prepoznatljivi u svakomu kutku svijeta, već desetljećima pobuđuju divljenje i zanimanje milijuna ljudi. Ovo jedinstveno izdanje u atraktivnoj formi stripa donosi nam prekrasno ilustriranu životnu priču jedne od najvećih osobnosti 20. stoljeća koju je Crkva proglasila svetom. Poznati autor stripova Didier Chardez velikom nas umješnošću vodi u svakodnevicu te iznimne žene snažne vjere i velike svetosti. Na stranicama ovoga stripa pred našim očima kao da ponovno oživljavaju jedinstvena osobnost Majke Terezije, njezina vedrina i ljubav prema svakomu čovjeku, a osobito onima najpotrebitijima.

ISBN 978-953-235-513-0

VERBUM 75 kn

www.verbum.hr

Majka Terezija  

Na stranicama ovoga stripa pred našim očima kao da ponovno oživljavaju jedinstvena osobnost Majke Terezije, njezina vedrina i ljubav prema s...

Majka Terezija  

Na stranicama ovoga stripa pred našim očima kao da ponovno oživljavaju jedinstvena osobnost Majke Terezije, njezina vedrina i ljubav prema s...

Advertisement