Liber - november 2015

Page 1

LIBER

“Hvis jeg havde 90 mandater” Læs spændende indspark af Huxi Bach på s. 4

50 SHADES OF VU

Retsforbeholdet - se mere på s. 12!

Årets VU-forening:

“Vær fokuserede og stukturede. Det må uden tvivl være nøglen til at skabe et solidt fundament at bygge en forening på.” Se eksklusiv fotoserie fra landsstævnet og introkurset!

Liber, oktober 2015


Liber, november 2015

WEBREDAKTØRENS 10 LINJER Denne udgave af Liber er med en række nye initiativer, som Webredaktionen har glædet sig ufatteligt meget til at præsentere for jer! Udgaven berører både den kommende folkeafstemning, et spændende bud på hvilke politiske tiltag der er mest behov for ved Huxi Bach samt et indblik i de største begivenheder i VU siden sidst. Med disse ord vil jeg overlade resten til den nyvalgte formand herunder og highlights fra de sociale medier på næste side. God fornøjelse!

Helene Rasmussen Webredaktør

I ND HO L D S F O RT E G N ELS E Webredaktørens 10 linjer Formanden har ordet SocialMedia - siden sidst “Hvis jeg havde 90 mandater” Landsstævnet ‘15 Årets VU’er: Emilie Demant Interview: Årets VU-forening 50 Shades of VU Introkursus Lindkær har ordet VUBlog: Folkeafstemning d. 3 december - Danmark på ret kurs! Cepos - annonce

FORMANDEN HAR ORDET Kære VU’er. Først og fremmest tusind tak for jeres tillid til valget som landsformand. Det politiske efterår har været præget af de store flygtningestrømme, der rammer Europa. Derudover er regeringen presset af Liberal Alliance og Konservative i den ene hjørne, mens Dansk Folkeparti presser fra det andet. Venstre skal på trods af de pres huske deres ideologiske grundlag, og når de viger bort fra det, er det vores opgave at kritisere dem højlydt og markant. Det har vi også gjort både i forhold til flygtningeannoncerne og dagpengeaftalen. Det vil vi forsat gøre, når kompromiserne bliver for store.

2

I år skal vi igen øge vores medlemstal. Venstres Ungdom vokser og bliver større for hver dag, der går, og jeg håber også, at du vil biddrage til at hverve flere til den liberale kamp. Hvis vi skal holde Venstre på den rette sti og samtidig præge Danmark i fremtiden, har vi brug for alle mand. Hvert et nyt medlem er en ambassadør for liberalismen og for et friere og rigere Danmark. Igen, tak for tilliden. Liberale hilsener Chris Preuss Landsformand for Venstres Ungdom

2 2 3 4 6 8 10 12 14 16 17 18


#SocialMedia

- SIDEN SIDST

Kampen på de sociale medier er altid en fest. Derfor har vi i Webredaktionen udvalgt de bedste, sjoveste og skarpeste tweets på den politiske scene siden sidst! Kunne du tænke dig at komme med i næste opslag? Så tweet løs!

Vil du være med på holdet? • • •

Har du smag for at debattere skarpt på de sociale medier? Er du interesseret i at formulere tweets med kant? Elsker du at være med live, når det sker?

Så skriv til Webredaktøren, Helene Rasmussen, på enten Facebook, Twitter eller mail. Vi glæder os til at høre mere fra dig!

3


Liber, november 2015

HUXI BACH:

HVIS JEG HAVDE 90 MANDATER Hovedprofilen i denne udgave af “Hvis jeg havde 90 mandater” er Huxi Bach. Her er hans forslag til, hvilke initiativer der skulle gennemføres, hvis han havde magten. Nyd læsningen! Og glem ikke! Huxi Bach starter Danmarks turné med sit nye show ”VALG” fra den 28. januar 2016.

På korruptionsranglisten? Vores mål er ikke nul korruption. Vores mål er at leve med lidt korruption???

I menneskerettighedslisten? Tænk hvis vi stillede os tilfreds med bare Hvis jeg havde 90 mandater, så »vi er nødt til at afvise en fortryllet at ligge lunt i svinget der? ville jeg have ambitioner. Kæmpe opfattelse af markedet, som lægger Jeg ville være idealist. Superidealist! ambitioner. Ambitioner om at gå op til, at problemer kan løses ved Jeg ville ikke spilde tiden på at foran i stedet for at løbe bagefter. blot at øge selskabers eller individ- remse op, hvad vi IKKE skal gøre Jeg ville have grønne visioner og ers profit.« i forhold til flygtningekrisen, men forbyde folk at bruge udtrykket »Den kristne tradition har aldrig sætte alt ind på at finde ud af hvad grøn realisme. accepteret den private ejendomsret vi KAN gøre. Jeg ville insistere på at som noget absolut eller ubestride- behandle alle mennesker ordentligt Jeg ville have skyhøje ambitioner ligt og har understreget det sociale – altså elske min næste som mig om langsigtede planer for den formål med alle former for privat selv – især hvis jeg af uransagelige grønne omstilling i stedet for at ejerskab,« årsager havde skrevet i mit retisse i bukserne for at holde vargeringsgrundlag, at Danmark er et men. For så er al troværdighed væk. Så kristent land! er der ingen respekt. Jeg ville satse på troværdighed! Jeg Jeg ville have tårnhøje ambitioner Jeg ville hæve udviklingsbistanden ville have en ambition om aldrig om, at være bedst, og ikke bare til 1% af BNI, fordi jeg er helt enig at kunne læse min klimaminister være med. med dem, der siger, at der skal udtale følgende: hjælpes i nærområderne. Men jeg Tænk hvis vi havde så lave ambibegriber ikke, hvordan nogen af Som “moralsk stemme” og religiøst tioner på PISA-området? Vores mål dem, der siger det, vil ”fokusere overhoved for over en milliard er ikke at stave og regne fejlfrit… indsatsen” ved at skære i bistanden? katolikker verden over er Pave vores mål er at være hæderlige, og Jeg ville lytte til en mand som Lars Frans en vigtig aktør med en unik så leve med at vi ikke kan håndtere Løkke Rasmussen, når han taler mulighed for at påvirke en stor store tal eller lange ord??? i FN – men ikke lytte til ham når del af verdens befolknings syn på han kommer hjem igen. For han er klimaforandringerne. Det glæder »Jeg ville have tårnhøje åbenbart Dr. Jekyll og Mr. Hyde i mig meget, at Pave Frans tager den forstand. den opgave på sig personligt. Stor ambitioner om, at være Jeg ville være bevidst om, at det respekt. koster. Men ikke så bevidst om at bedst, og ikke bare tale for min syge moster. Ikke efter den samme Pave netop være med.« havde udtalt: 4


JEG VILLE VÆRE IDEALIST. SUPERIDEALIST!

5


Liber, november 2015

LANDSSTÆVNET ‘15

Odense // Dalum Landbrugsskole

Landsstævnet var uden tvivl årets begivenhed! Efter en fredagsfest, hvor vi fik kåret VU’s bedste debattør 2015, og en lørdag fyldt med resolutionbehandling og personvalg var det tid til gallamiddagen! Iført smoking, høje hæle og lange kjoler af stilet karakter brugte flere hundrede VU’ere deres aften på at fejre organisationen og den helt tydelige fællesfaktor - frihed. Her er en samling af udvalgte billeder, som meget godt summerer Gallafestens begivenheder op. Med liberale barpriser, som gik direkte i blodet på de fleste deltagende, stod festen på dans, lækker middag og god stemning. Nyd de øjeblikke fotograferne Mikkel Swartz fra VU Furesø og Casper Schrankenmüller fra VU Frederiksberg har indsamlet!

6


EKSFORMAND

7


Liber, november 2015

ÅRETS VU’ER:

EMILIE DEMANT At vinde prisen som Årets VU’er er en kæmpe ære. Men sikkert er det også, at prisen hylder en person, som har gjort en stor indsats for organisationen, de fleste af os elsker og brænder for. Årets vinder er Emilie Demant, som er formand for VU Odense. Emilie meldte sig ind i foreningen tilbage i april 2013. Ikke mere end tre måneder senere fik hun posten som suppleant til bestyrelsen. Nu står hun med prisen som årets VU’er i hænderne. på gymnasiet eller Venstres Ungdom, arbejder Emilie for Fyns Stiftstidende i webredaktionen, hvor hun sorterer læserbreve og derfor får debatsiderne til at spille. Herfra får hun et helt andet perspektiv i forhold til, når hun selv sidder bag Hvis det stod til Emilie, var hun skærmen som skribent. Hendes også langt mere loose og komevner indenfor dette felt har hun promissøgende. Hun benægter til heller ikke været bleg for at dele ud gengæld ikke, at hendes karakter har fået hende til dér, hvor hun er af i form af læserbrevsoplæg ude i dag. En person, hun dog ikke kan i lokalforeningerne. Men hendes hjerte og fulde indsats har altid lade være med at nævne, er den ligget og ligger stadig som formand tidligere formand for VU Odense for VU Odense, som uden tvivl har Sara Ekknud. Sara har altid stået i det største potentiale ifølge Emilie. baggrunden som forhenværende formand. Hver gang tingende er fal- Hun slår også fast, at foreningen det sammen, er Sara kommet som har sine særpræg og er glad for Emilie har altid været en bestemt en magisk figur fra højre og er trådt traditioner. kvinde. Hendes tendens til at stikke til. ”Det er netop, fordi hun har næsen frem har også kostet hende reddet os alle sammen fra bunden, Emilie Demant ser uden tvivl denne pris som en kæmpe ære og er nogle slag igennem tiden. Hun har at jeg ser så meget op til hende.” det dog helt fint med at have den stadig vildt overrasket over at have Dette er et eksempel, Emilie har fået den. personlighed, som hun har. Det tænkt sig at følge, og hun er takstår hende også klart, at det ikke nemmelig for Saras person. er alle, der har samme holdning. Respekten, som hun har en evne til Når døgnets 24 timer ikke bruges Alle kender til Emilie Demants skarpe fremtoning, som har fået hende dertil, hvor hun er nu, men når man spørger, om hun havde regnet med at få prisen, griner hun og svarer ærligt, at det havde hun overhovedet ikke. ”Jeg anede det virkelig ikke! Jeg sad længst fra scenen i salen med mit hoved helt nede i en besked fra LSU på Messenger. Pludselig gik det op for mig, at jeg skulle rejse mig og måtte så løbe op til scenen!” Om det gik op for Emilie i løbet af aftenens efterfølgende festligheder, som blandt andet forløb sig i baren, vides ikke – men fejret blev hun!

8

at sætte sig i, kommer jo tydeligvis ikke ud af ingenting. Trods en skinger og til tider skræmmende tone, ser Emilie sig selv som et meget fredeligt menneske.


9


Liber, november 2015

INTERVIEW:

ÅRETS VU-FORENING Kåringen af årets VU-lokalforening udgør altid et spændende indslag under gallamiddagen til et VULandsstævne, og i år var bestemt ingen undtagelse. Hvis man kiggede udover de mange borde i salen, kunne man let nævne de første to, tre og måske fire lokalforeninger, der kunne gå hen og løbe med prisen, når man ser på den imponerende medlemsvækst, som mange af dem har præsteret. Men der kan som bekendt kun være én vinder, og i 2015 blev det VU Slagelse, der nåede først over målstregen. Men hvordan bærer man sig ad med at rende med trofæet i så skarp konkurrence? Og hvordan føles det, når navnet på ens hjertebarn bliver råbt op foran 500 klappende VU’ere? Vi tog en snak med Philip Garmann, der er formand for den succesrige forening. Hvad var din umiddelbare reaktion, da du lørdag aften til landsstævnet hørte Kristian Jensen udnævne lige netop jeres forening, VU Slagelse, som årets VU-forening?

fantasi forestillet mig, at det rent faktiske kunne ske.«

I vandt bl.a. prisen på baggrund af traditionelle kriterier som medlemsog aktivitetsniveau, men også fordi I »Jeg kunne virkelig ikke fatte, at det har formået at blive et samlingspunkt var Slagelse, som blev kåret som for de unge i Slagelse - Hvordan er årets forening! Der er mange dyg- det lykkedes? tige bestyrelser og foreninger, som virkelig havde gjort et kæmpe styk- »Der har altid været et godt socialt ke arbejde i løbet af foreningsåret, sammenhold i VU Slagelse, hvilket så hæderen kunne været gået til uden tvivl har medvirket til, at flere mange andre end Slagelse. medlemmer har meldt sig ind og er Flere af mine medlemmer havde blevet aktive i foreningen. Selvom vi både før og under landsstævnet i løbet af året har fået mange nye, joket med, at vi ville blive kåret, aktive medlemmer, sørger vi altid men jeg havde ikke i min vildeste for at inkludere alle i det stærke 10

fællesskab, som vi har fået bygget op.« Set udefra har VU Slagelse en utrolig tilstedeværende og selvstændig politisk profil med kampagner og budskaber på de sociale medier. Hvordan har I prioriteret dette i bestyrelsen? »Vi har i dette foreningsår haft stor succes med uddelegering af ansvarsposter i bestyrelsen, noget som tidligere har haltet. Det har betydet, at vi har kunnet bruge vores ressourcer bedre, bl.a. til at fokusere mere på vores fremtoning og brugen af de sociale medier.«


VU Slagelse er en stor forening uden store universiteter som i Århus, Odense og København. Hvordan formår I at gardere jer, når det kommer til løbende generationsskifte? »For en forening som vores er den største udfordring uden tvivl generationsskiftene. Det er mange gange knald eller fald for foreningens videre liv. Det jeg tror, at vi har haft succes med de seneste par år, er den glidende overgang mellem den gamle og den nye bestyrelse. For os er det vigtigt, at medlemmer som yder en ekstra indsats og melder sig selv på banen også skal have en del af ansvaret, da det oftest er disse medlemmer, som senere ender i bestyrelsen. Derudover laver vi løbende forventningsafstemninger internt i bestyrelsen, og vi er gode til at være åbne og ærlige om vores fortsatte engagement for at kunne planlægge og inddrage dygtige medlemmer så tidligt som muligt.« I er vokset meget i antallet af medlemmer de senere år, og jeres forening synes stærk og stabil. Hvad er næste mål - Og hvordan kan man skabe motivation om det? »Vores næste store mål er at nå

100 primære medlemmer. Det er bestemt ikke et urealistisk mål, men det kræver en stor indsat fra alle. Dette kræver, at alle føler sig som en del af projektet og dermed føler ansvar for at nå vores fælles mål – Hvordan man gør dette, findes der ikke noget gyldent svar på. Alle medlemmer af VU Slagelse ønsker uden tvivl at udvide og gøre vores fælleskab stærkt, så jeg er sikker på, at vi nok skal nå vores mål.«

»Vær fokuserede og stukturede. Det må uden tvivl være nøglen til at skabe et solidt fundament at bygge en forening på.«

at rose VU Slagelses utroligt dygtige og hårdtarbejdende bestyrelse, som året igennem altid har gået forrest, skabt gejst og været med til at gøre foreningen til det den er i dag. Derudover er det vigtigt for mig at nævne de tidligere formandskaber, som har skabt det stabile fundament, vi har bygget videre på i år.« Hvis du skulle give et godt råd til mindre eller nystartede foreninger, hvad skulle det så være? »Vær fokuserede og stukturede. Det må uden tvivl være nøglen til at skabe et solidt fundament at bygge en forening på.« Philip Garmann er 19 år gammel og læser til daglig Forsikringsmatematik på Københavns Universitet.

Er der nogen personer, du synes fortjener en særlig hyldest for deres arbejde for VU Slagelse? »Det er svært for mig at nævne enkeltpersoner, som fortjener en større eller særligt hyldest end andre. At vi blevet kåret som årets forening er en fælles sejr, som samtlige medlemmer har deres ansvar for netop fordi fællesskabet i foreningen betyder så meget. Dog vil jeg gerne benytte lejligheden til 11


50 SHADES

Liber, november 2015

OF VU RETSFORBEHOLDET

Torsdag d. 3. december går danskerne til stemmeurnerne. Her skal de tage stilling til, om de ønsker at omdanne vores forbehold for det retslige samarbejde i EU til en såkaldt tilvalgsordning, hvor vi som udgangspunkt vil vælge nogle retslige områder til og nogle andre fra. Ved landsstævnet i september vedtog vi i Venstres Ungdom, at vi går ind for netop en sådan tilvalgsordning, men det kan næppe undre at meningerne er mange, delte og splittede i Danmarks største ungdomsparti. I denne allerførste runde af ”50 Shades of VU” har vi derfor bedt to VU’ere krydse klinger og give deres bud på, hvorfor vi skal stemme som dem i december. Casper Pedersen er som VU’s ordfører på området klar til at sætte alle sejl ind for et dansk ”ja”, mens Nikolaj Møller som kritiker af EU-projektet som helhed uden tøven vil sætte kryds ud for ”nej”-boksen. Vi vil nu bede de herrer om at indfinde sig i ringhjørnerne og finde deres skarpeste argumenter frem, for nu går det løs! Fra nej-siden hører vi ofte, at afstemningen kan blive en glidebane Casper: Europol spiller en kæmpe mod mere EU-integration og mere rolle i vores politis daglige arbejde: suverænitetsafgivelse. Bør vi efter jeres overbevisning frygte, at ja-partDet er derfor klart, at samarbejde gennem Europol har en stor betyd- ierne efter afstemningen kunne finde ning for vores tryghed. Selvfølgelig på eksempelvis at tilslutte sig en fælles europæisk asylpolitik, nu hvor er det realistisk, at vi kan opnå en det kun ville kræve et simpelt flertal i Nikolaj: Europol er utrolig vigtigt. parallelaftale, når det gælder EuMåske ikke for trygheden, men ropol, men vi vil ikke kunne blive en folketinget? nærmere processen i opklaringen af del af samarbejdet på samme måde Casper: Nej. Vores Statsminister grænseoverskridende kriminalitet i som med en tilvalgsordning. Vi vil Europa. Det er alle enige om. Alle stå markant dårligere. For det første Lars Løkke Rasmussen har så sent er også enige om, at vi skal være så skal vi genforhandle aftalen, hvis som i sin åbningstale givet danen del af Europol. Spørgsmålet er der sker ændringer i Europolsamar- skerne et løfte om, at et tilvalg af retsakterne på asylområdet ikke nærmere, hvordan vi skal være det. bejdet. For det andet er vi stadig Afstemningen om retsforbeholdikke med til at beslutte, om der skal vil ske uden en ny folkeafstemning. Der er i aftalen bag tilvalgsordninet handler om, hvor de politiske ændres noget, da vi ingen stembeslutninger skal tages inden for meret vil have, og for det tredje så gen givet vetoret til partierne bag retsområdet. Er det nogle politikere har de tidligere parallelaftaler, som aftalen på asyl- og udlændingepolii Bruxelles, der skal bestemme vi har søgt, taget mellem 4-6 år om tikken. Så hvis DF er så bange for, at det er en glidebane, skulle de Danmarks fremtidige retspolitik? at komme igennem. I den tid vil vi selv have taget ansvar og været Eller er det den danske befolkning, stå uden for samarbejdet. med i aftalen bag. Derfor skal vi der skal? Med andre ord handler Afstemningens centrale spørgsmål lader til at blive Europol. Hvor stor betydning har Europol for trygheden i Europa, og anser I det som realistisk, at vi kan blive i samarbejdet som fuldgyldigt medlem, hvis vi stemmer nej i december?

12

det om, hvor ”magten” skal ligge.


være med i Europol på trods af vores retsforbehold. Vi vil kunne lave en parallelaftale, som Norge, Schweiz og Island har lavet, eller vi Nikolaj: Vi er allerede ude på en vil kunne bruge tilvalgsordningen glidebane, hvis vi stemmer ja til at men kun overdrage suverænitet til afskaffe retsforbeholdet. For det første bliver processen mod mere EU i forhold til specifikke områder såsom bekæmpelse af menneskeEU og mere Europa betydeligt handel, bekæmpelse at børneporno nemmere for ’EU-elskerne’. Med og bekæmpelse af cyberkriminalitet. frygt for at lyde meget DF-agtig, Hvis vi gør det på denne måde, skal betyder det altså, at hvis EU skal vi have en folkeafstemning igen, hvis bestemme mere, så kommer vi politikerne på Christiansborg øndanskere til at bestemme mindre! Det kan blandt andet ende ud i at sker at afgive suverænitet til EU på betyde, at vi kommer til at være en andre områder. Kun på den måde del af en fælles asylpolitik i Europa, sikrer vi os, at befolkningen og demokratiet får lov til at bestemme hvilket de færreste anser som en god idé. over Danmark i fremtiden. ikke frygte det. Hverken nu eller efter afstemningen.

Selvom det ikke får særligt meget opmærksomhed, så skal vi stemme om en del mere end blot Europol d. 3. december. Faktisk lægger regeringen og partierne bag afstemningen op til, at vi skal tilslutte os 22 akter af EU’s retslige samarbejde. Er der nogen af disse, som I mener, fortjener mere opmærksomhed? Nikolaj: Ja. Jeg synes, at Europol er blevet sat unødvendigt meget i fokus i denne debat. Generelt bør de 22 akter få langt mere opmærksomhed. Vi kan sagtens

Casper: Klart! Konkursforordningen er en retsakt, som vi tidligere har søgt om en parallelaftale på - men blev afvist. Det er en forordning, som gør det nemmere for virksomheder at få behandlet sager om konkurs, og hvilket lands domstols praksis det skal afgøres efter. Danmark har ikke kunne deltage pga. vores retsforbehold og et afslag på en parallelaftale. Det svækker vores virksomheders vækst og konkurrencevilkår. Dette viser også tydeligt, at man ikke altid bare kan få en parallelaftale.

Kan I pege på så meget som ét enkelt argument fra den anden side, som I anser som holdbart? Casper: Det har jeg stadig til gode at høre. Nikolaj: Hm… Nej. Det tror jeg faktisk ikke, at jeg kan. Jeg kan ikke se, at det skulle lukke nogle muligheder for os, hvis vi stemmer nej til at afskaffe retsforbeholdet. Jeg ser derimod blot, at det vil gøre os mere bundet til EU, end vi er i forvejen. ____________________________ Folkeafstemningen om at omdanne retsforbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning finder sted d. 3. december. Du kan læse meget mere om afstemningen og VU’s kampagne frem mod valgdagen på facebook eller vu.dk.

13


Liber, november 2015

INTROKURSUS Introkurset er for nye VU’ere, som får muligheden for at komme nærmere på, hvad VU er for en størrelse. Se med her og få et indblik i, hvordan weekenden forløb sig!

Det famøse introkursus blev afholdt i weekenden fra d. 7. - 8. November på VU’s sekretariat i København! Med knap 50 deltagende fra hele landet åbnede kursusudvalget op for de veloplagte kursister, der kom for at få en større indsigt i VU som organisation. Efter en introduktion af VU’s struktur og opbygning ved Nicolai Bøttkjær præsenterede landsformanden, Chris Holst Preuss, VU’s position og handlingsmuligheder med Venstre i regering. Turen gik herefter til Christiansborg, hvor kursisterne fik en rundvisning - og selvfølgelig en frisk gåtur! Inden aftenens Introfest for alvor blev sat igang, gav PU-formanden, Simon Lindkær, retorisk træning tilbage på sekretatiatet. Herefter var det også med stor iver, at festen blev skudt igang uden tanke for dagen derpå. Tungt blev der dog sovet, da KU-formanden, Maria Ladegaard, lukkede og slukkede festen. Dagen startede lige på og hårdt med et oplæg om VU på de sociale medier ved Frederik Arnholdt! Det absolutte favoritpunkt på programmet kom herefter, da det var tid til miniChristiansborg. Her troppede alle VU’s ordførere op for at tale om VU’s politik med kursisterne i grupper indenfor deres respektive ordførerområde. Som overraskelsesbesøgende rundede Jakob Ellemann kurset af med sit syn på den nuværende politiske situation. 14


15


Liber, november 2015

LINDKÆR HAR ORDET:

OM FORKÆLEDE STUDERENDE I de forgangne måneder har det såkaldte ”uddannelsesalliancen” blæst til kamp mod Venstre-regeringens besparelser på uddannelsessektoren. Med undervisningsnedlæggelser, store demonstrationer og alt for meget medietid har eleverne og de studerende argumenteret for, at netop de skulle friholdes de besparelser, som den samlede offentlige sektor forventes at gennemføre. Heldigvis gik vi til modangreb i VU, og med mere end 500 attending på vores undervisningshappening på Facebook, knap 20 trykte læserbreve og masser af opbakning på sociale medier stod vi fast på vores synspunkt om, at alt i den offentlige sektor kan gøres billigere – inklusiv uddannelser. Mens både vi og Venstre har stået fast, trængte kampagnen tilsyneladende igennem til både LAU og KU, der i Information mente, at der hellere skulle spares alle andre steder end netop uddannelserne. Det er selvfølgeligt ærgerligt, at vores sædvanlige våbenbrødre i kampen mod de røde elevorganisationer forlod os – men det er også et udtryk for den styrke, som vores organisation har, at vi står fast på vores, uanset hvor massiv tidevandsbølgen af populisme er på skolerne. Den styrke vil blive endnu mere afgørende i fremtiden. Denne gang kunne vi stå sammen med Venstre, der forlangte de første rigtige effektiviseringer i uddannelsessektoren i årtier – men på områder som SU, selvejende folkeskoler og taxameteret har den uddannelsespolitiske duo Ellen og Esben stadig en del at leve op til. Der skal vi holde presset. Fortsat god kamp!

OM LINDKÆR Simon Lindkær har været formand for Politisk Udvalg siden september, hvor han blev valgt på landsstævnet på Dalum Landbrugsskole i Odense. Han startede sin tid i VU Østfyn og har siden da været udenrigsordfører og derefter uddannelsesordfører. Han er 21 år gammel og har været medlem af VU siden år 2013.

16


Indlæg fra VUBlog.dk:

Folkeafstemning d. 3 december – Danmark på ret kurs! AF MORTEN DAM LAURSEN, RETSORDFØRER FOR VENSTRES UNGDOM

Torsdag d. 3 december går danskerne til stemmeurnerne. De skal stemme om hvorvidt, Danmark skal have mulighed for at udvide sin internationale kriminalitetsbekæmpelse og retssikkerhed, eller om vi fortsat skal leve i en osteklokke og ignorere verden omkring os. Edinburgh-afgørelsen I 1992 stemte Danmark nej til Maahstricht-traktaten men fik i stedet forhandlet sig til Edinburgh-afgørelsen. Afgørelsen medførte, at Danmark kunne få sine forbehold og derved ikke gå sammen med de resterende EU-lande på områder som fælles forsvar, Europol, fælles valuta osv. Hvorvidt det udfald var liberalt eller ej, kan man diskutere, men tingene har ændret sig siden 1992. Retsforbeholdet I 1992 dannede Danmark retsfor-

beholdet, som samlet set består af 22 punkter, hvor Danmark kan føre suveræn politik på det justitspolitiske område. Det mest omdiskuterede af disse områder er et fælles politi-samarbejde (Europol) på tværs af Europa. I de senere år har Dansk Folkepartis anti-EU propagandamaskine kørt på højtryk og resultatet af dette blev set ved sidste EP-valg, hvor de gik derfra som det største parti. En skræmmende begivenhed, der desværre kan gentage sig til december, hvis ikke vi som liberale, går sammen om at sprede budskabet og får vendt tendensen.

offentlige debat. Men det er essentielt for vores retssikkerhed og vores frie samfund, at vi stemmer ja til tilvalgsordningen! At vi stemmer ja til international kriminalitetsbekæmpelse, at vi stemmer ja til at bekæmpe menneskehandel, tyvebander og anden organiseret og grænseoverskridende kriminalitet. Hvis man ønsker en liberal fremtid, hvor indgreb i personlig frihed bliver minimeret, og hvor vi prøver at gøre Europa til et mere sikkert sted i stedet for bare at stå passivt på sidelinjen, så skal man stemme JA til tilvalgsordningen d. 3 december!

Med DF i spidsen har EU-skeptikerne sat en dagsorden baseret på usaglige argumenter, der ikke har noget hold i virkeligheden. Dette har dog vist sig at virke, og EU er i mange sammenhænge blevet til et fy-ord i den

OM MORTEN DAM LAURSEN: Morten Dam Laursen skriver om de juridiske aspekter i dansk politik – og det spænder lige fra, hvad Muhammedtegninger gør ved vores ytringsfrihed, hvor meget vi bør gøre for den private ejendomsret og over til, om straffene skal være strengere. Morten går til daglig på gymnasiet i Horsens. 17 17


Liber, november 2015

ER DU EN AF DANMARKS BEDSTE STUDERENDE? CEPOS Akademi - Nyt hold i foråret 2016 - ansøg inden d. 1. december 2015 Er du en af Danmarks bedste studerende? Så har du muligheden for at deltage i et enestående kursus om det frie marked. Tænketanken CEPOS optager på ny ca. 25 studerende til et intensivt kursus i frimarkedstænkning i foråret 2016. På kurset stifter du bl.a. bekendtskab med tankerne og tænkerne bag det frie marked. Undervisningen omhandler økonomi, naturvidenskab, politik, filosofi og medier. Du vil blandt andet høre oplæg af ledere fra erhvervslivet, undervisere fra universiteterne og analytikere fra medierne. For hvem og hvorfor CEPOS Akademi henvender sig til alle, der vil vide mere om det frie marked – uanset studie. De andre deltagere på kurset vil, som du selv, være blandt fremtidens ledere og meningsdannere. Send ansøgningen til: CEPOS Akademi, 1301 Landgreven 3, 3. sal, København K. Eller mail (foretrækkes) til Akademiets kontaktperson Niels Westy på westy@cepos.dk. Ansøgningsfrist 1. december 2015 Venlig hilsen Niels Westy Leder af Cepos Akademi ______________________________________________________________ PS: Hvis du vil vide mere om, hvordan du bliver en af de udvalgte så klik videre for at se hele annoncen på vu.dk/cepos

18


VENSTRES UNGDOM

SKAL FORTSAT VÆRE DANMARKS

STØRSTE UNGDOMSPARTI! OG DU SKAL VÆRE MED! UNGDOMMEN ER BORGERLIG OG HAR VIST, AT VI TÆNKER PÅ FREMTIDEN. HVIS VU BLIVER STØRST KAN VI PÅVIRKE MEDIERNE, REGERINGEN OG DANMARK I DEN RIGTIGE RETNING. ALLE HAR EN LIBERAL VEN - MELD DIN IND!

MVH CHRIS HOLST PREUSS OG CHRISTOFFER LILLEHOLT

19


Liber, november 2015

WEBREDAKTION Helene Colvig Rasmussen 40 16 04 28 // helene@vu.dk Christopher Trung Paulsen 21 40 80 28 // trung@vu.dk Christian Broholm Andersen 60 44 68 42 // broholm@vu.dk Bidragsydere: Casper Pedersen, Nicolai Møller, Simon Lindkær, Huxi Bach, Chris Holst Preuss, Morten Dam Laursen, Phillip Garmann Social Media: Chris Holst Preuss, Mads Høyer Hansen, Jakob Bie Rasmussen, Camilla Søe og Jens Husted Forsidefoto: Mikkel Swartz Eventfotos: Mikkel Swartz og Casper Dyrholm Schrankemüller ANSVAR Ansvaret for Venstres Ungdoms medlemsblad, Liber, tilfalder webredaktør Helene Colvig Rasmussen, dog jf. nedenstående forbehold. HOLDNINGER Bladets indhold er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger. Liber som blad forholder sig neutralt. 20