Page 1

driemaandelijks ledenblad VELTWevelgem-Menen Mia Herssens, Roeselarestraat 157 8560 Wevelgem, 056/42 81 64 mia.herssens@telenet.be www.velt.be/wevelgem Rek nr: BE15 7785 4573 8930 Afgiftekantoor Wevelgem I – Erkenning : P2A6227 Jrg. 25 nr. 4 Oktober-November-December 2013

Veltblad België-Belgique P.B. 8560 WEVELGEM 1 3/6263

Eentje uit de vele… Poëzie Terugblik voorbije activiteiten: Gezinsdag Bergelen Tomatenfeest Feest in de boomgaard Poelenbos Komende activiteiten: Trage wegen i.s.m. Stad Kortrijk 20 okt. Voordracht i.s.m. de Volkstuinen ‘De kringlooptuin’ 30 oktober De zadenlijst uit Seizoenen bespreken 7 november Dag van de Natuur 16 november Bakles 4 december Aankoop van wintergroenten 15 oktober Bestellen van pootaardappelen en plantui 4 november


Eentje uit de vele… Court Pendu Rosat De herkomst is onzeker. Het is een zeer oude en zeer verspreide variëteit. Er bestaan talrijke ondervariëteiten van Court Pendu. Enkel tijdens de jeugd heeft de boom een goede groeikracht. Later wordt dit matig. De kruin is middelgroot, breed bolvormig. Court Pendu Rosat heeft een goede tot regelmatige vruchtgroei. Het is een goeie drager maar veeleisend van bodem en klimaat. De boom is zeer gevoelig aan kanker, vooral op zware, vochtige gronden. Onderhevig aan wollige bloedluis, rode spin en schurft. Ook kopergevoelig. De appel is middelmatig klein, meestal onder de middelmaat, breed of plat reineittevormig. Regelmatig en afgeplat aan steelen kelkkant, steelbuikig. De schil is droog, half ruw, soms met kleine wratten bezet, groengele of bleekgele grondkleur, dekkleur groenrood gemarmerd en onopvallend gekleurd, gemarmerd en gestreept aan de zonkant. Talrijke, grote, bruine en witgrijze uitstralende stippen bruingele vlekken rond de steelholte. Deels met helderbruine netachtige beroesting overtrokken. De steel is kort tot zeer kort, dik, niet buiten vruchtvlak komend, in middelmatig diepe, brede, smalle, roestbruine steelholte. Het vlees is wit, roomkleurig, soms met een groene doorschijn, vast, fijn, knappend, matig sappig, zeer zoet, aangenaam zuur, met zeer fijn aroma. De vrucht heeft één van de hoogste suikergehalten. De Court Pendu Rosat is een kieskeurige variëteit, vraagt een zeer vruchtbare, doorlatende, goede, diepe, licht vochtige kleiachtige bodem, met kalkachtige ondergrond. Poldergronden zijn zeer goed geschikt. Goede natuurlijke bewaring, maar gevoelig voor rimpelen. Het vlees wordt zeemvelzacht en zeer zoet. Bloeien tweede week van mei, plukken eind oktober, bewaren tot tweede week van maart.


Poezie van ‌ Jozef Vandromme en tekening van Luc Ameel


Begin van het pluk seizoen 2013


Gezinsdag zondag 30 juni

Een gezellige namiddag in Bergelen met heel wat jonge gezinnen. Je kon informatie vragen over de boomgaard aan ons standje. Je kon er boeken aanschaffen van Velt. Bart gaf informatie over onze jonge bomen. Als slotmoment werden enkele verzorgde vogels vrijgelaten in de natuur, zoals hier de valk. Ons nieuw bestuurslid, Dieter Dewitte was met zijn gezin ook aanwezig tijdens de gezinsdag.


Uitstap Velt naar Noord-Frankrijk Met enkele auto’s reden we richting Haverskerque voor het bezoek aan het tomatenfeest. Robbe genoot van de vele tractors tijdens de rit en Lore luisterde naar Kaatje. Verschillende soorten tomaten in allerlei kleuren en vormen en maten, niet te geloven. We proefden van vele tomaten waaronder de chocola, waarvan we zomaar zaad meekregen. Zie volgend jaar in ons depot!


Na de lunch reden we richting Cassel naar het Wouwenberghof. We stapten van de ene kamer naar de andere kamer. Zalig om verstoppertje te spelen. Gestructureerde buxus of speelse bloemenperken, een grote waterplas omgeven met wilde planten brachten ons in vervoering. Als afsluiter genoten we van een streekbiertje en keerden we veilig naar huis.


De Wereldtuin in Menen Zondagnamiddag 2 juni werd 'De Wereldtuin' langs de Poedermagazijnstraat officieel geopend in aanwezigheid van burgemeester Martine Fournier en Rode Kruis opvangcentrum-verantwoordelijke Tomas Peirsegaele. Veel geïnteresseerden lieten zich rondleiden en genoten nadien in het zonnetje van een lekker glas. Ondertussen heeft Ann Verbrugge de fakkel overgenomen van Tomas. Enkele weken terug hebben Wilfried en Bart een bezoek gebracht aan de Wereldtuin. Er werd overlegt hoe Velt zijn steentje kan bijdragen in de verdere ontwikkeling van de tuin. Dit kan gaan door een voordracht te geven, uitleg over biologische bemesting, aankoop van producten‌


Feest in de boomgaard het Poelenbos Bij één van de vele standjes mochten we kennismaken met het leven van de bijtjes. Er kon ook geproefd worden van een zelf gebrouwen wijntje. Wie zin had in een spelletje kon het spel ‘De boomgaard’ of ‘Appeltje pluk’ spelen. Het veltbestuur verzorgde het dessertbuffet.

Zoeken naar de juiste soort

Genieten van de wijnboer

Luisteren naar initiatieven van de jongeren… verzorgen van een bijenkorf, spelen in de boomgaard.


Trage wegen i.s.m. Stad Kortrijk 20 oktober Velt Wevelgem-Menen zal aanwezig zijn tijdens de verrassende sneukeltocht langs trage en autoluwe wegen in Sente. De afstand van de tocht is 10 kilometer, met mogelijkheid om in te korten. Dit gaat door op zondag 20 oktober. Afspraakplaats: om 14u aan buurthuis 't Senter, Sint-Katrienplein 14, 8520 Kuurne. Einde voorzien om 18u. Je brengt best aangepaste kledij en stapschoenen mee. Niet geschikt voor rolstoelen. Meer info? Liesbeth Vanderschaeve, duurzaamheidsambtenaar, Liesbeth.Vanderschaeve@kortrijk.be of 056 27 82 42

Voordracht i.s.m. de Volkstuinen ‘De kringlooptuin’ 30 oktober Snoeien, maaien, wieden, werken, naar het containerpark rijden ... Voer jij deze klusjes liever niet of minder uit? Wil je iets prachtigs van je tuin maken en niet langer tegen de natuur vechten? Dat kan met een afvalarme kringlooptuin! Een slimme tuinier laat de natuur immers voor zich werken. De voordracht ’De kringlooptuin’ wordt gegeven door Bert D’Hondt. In lokaal 2 in de Porseleinhallen, Cultuurpad 1 te Wevelgem, Op 30 oktober om 19.30 uur. De zadenlijst uit Seizoenen bespreken 7 november André Vereecke komt ons op donderdagavond 7 november om 19.30 uur vertellen over de zaden uit de lijst van Seizoenen. Deze voordracht gaat door in O.C. De Cerf, Kerkstraat 1 in Gullegem. Graag vooraf inschrijven tegen 4 november bij Bart en Katrien. 056/ 53 03 21 Inkom 3 euro voor leden en 6 euro niet leden.


Dag van de Natuur 16 november 2013: Aanplanting haag bij boomgaard bufferbekken Rekkem

Tijdens de vorige actiedag Dag van de natuur 2012, werd een boomgaard aangeplant bij het bufferbekken in Rekkem. Op 16 nov.2013 komt er een kleinfruithaag bij. Het gebied wordt nog afgewerkt met eikelmuisnestkastjes, een insectenhotel en infoborden langs een educatieve wandellus.

Wanneer:

zaterdag 16 november 2013 van 9:00 tot 12:00 (Beheerwerken )

Locatie:

Wachtbekken Purgatoirebeek -Castertstraat, 8930 Rekkem(Menen)

Organisator:

Stadsbestuur Menen i.s.m. Natuurpunt MenenWevelgem, Gezinsbond, Velt Menen-Wevelgem

Contact:

Martine Decock Tel: 056 529 392 Mail: martine.decock@menen.be

Begeleider(s):

Jozef Bousse

Prijs:

Gratis, Voor deze activiteit is het niet vereist op voorhand in te schrijven.

Meenemen:

laarzen, handschoenen, spade


Bakles met bloem van Bio Mills Europe NV 4 december 2013 – aanvang 19.30 uur 100 % biologisch bakmeel verpakt per vijf kilo wordt al enkele jaren aangeboden door onze vereniging Velt. Omdat er misschien nog mensen zijn die soms problemen ondervinden tijdens het bakken, bieden we deze bakles aan. Dieter Dewitte is onze bakker van dienst. Sint is bijna jarig dus komen de sinterklaaskoeken zeker aanbod. Alle soorten bloem en meel die aangeboden wordt, zullen verwerkt worden. Jullie kunnen genieten van proevertjes. De activiteit gaat door in de leskeuken van de Porseleinhallen, Cultuurpad 1 te Wevelgem. Vooraf inschrijven bij Katrien 056/53 03 21 voor 30 november – plaatsen zijn beperkt tot 15 Prijs: 3 euro leden – 6 euro niet leden


Verloren brood met appel en speculaas – uit ‘Dagelijkse kost’

ingrediënten  8 plakken (oud) wit brood  16 speculaaskoekjes  2 zoete appels  2 eieren  25 cl melk  1 vanillestokje  boter  zout  nootmuskaat (of kaneelpoeder)  suiker bereiding  Klop de eieren los en voeg de koude melk toe.  Voeg er een snuifje zout aan toe en een beetje vers geraspte muskaatnoot. (of kaneelpoeder)  Snij het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes eruit met de punt van het mes. Voeg deze toe aan het eiermengsel. Roer alles goed los en zet even opzij.  Smeer de sneetjes brood met een beetje boter. Leg de helft ervan opzij, om straks de ‘boterhammen’ af te dekken.  Snij de appels in dunne schijfjes en schik ze op de sneetjes brood.  Bedek de appels met de speculaaskoekjes.  Leg nu telkens het tweede sneetje brood erbovenop en druk stevig aan. Leg de boterhammen in een ruime ovenschaal.  Neem het eiermengsel erbij en giet het met de pollepel over de boterhammen. Laat ze goed weken, terwijl je de boterhammen af en toe omdraait.  Neem een ruime pan en smelt er een klont boter in. Bak de boterhammen bruin aan beide zijden. Bestrooi de boterhammen tijdens het bakken met een beetje suiker zodat ze een beetje karameliseren.  Als je dit recept als dessert klaarmaakt, kan je er een bolletje vanille-ijs bij serveren.  Tip: Stop de zaadhuls van de vanillestok in een pot kristalsuiker. Al na een paar dagen verandert de suiker in vanillesuiker.


Samenaankoop wintergroenten: Ook dit jaar krijg je weer de kans om bewaarbare bio-wintergroenten aan te kopen via onze afdeling. Bestelbon insturen naar Wilfried Samaey  Neuvillestraat 34, 8930 Rekkem  056/41 23 55  wsamaey@edpnet.be vóór 15 oktober 2013!

Afhalen van de groenten op: Zaterdag 2 november tussen 10.00 en 12.00 uur. bij Bart en Katrien, Groenestraat 153, 8930 Menen. Gelieve deze uren te respecteren.  Verwacht je problemen om tijdig af te halen, neem dan contact op met Katrien 056/53.03.21 We kunnen de groenten niet bewaren voor jullie.

Charlotte : Halfvroege vastkokende aardappel. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen en bakken. Raya : Middenlaat roodschillig ras met hoge opbrengst. Goed voor koken en bakken. Een goede aardappel voor winteropslag. Agria : Middenvroeg tot middenlaat. Geel van vruchtvlees. Geschikt voor frieten, chips en puree. Kookt bloemig. Biogold : Vruchtvlees is lichtgeel. Gevoelig voor afkoken. Toluca: Halfvroeg – iets bloemig Santé : Bloemige aardappel geschikt voor alle bereidingen. Goed bewaarbaar tot maart.


Levering Lochting – Dedrie & * Goed ter Heule Aardappelen Charlotte (vastkokend) Aardappelen Biogold (bloemig) Santé aardappel

Per 25 kg

22,30 €

x…………………=…………..……€

per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

Agria aardappel

per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

Raya aardappel

per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

Toluca

Per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

Prei ongewassen per bundel

12,15 €

x…………………=…………..……€

Witte kool

van 25 stuks, ong. 5 kg Per stuk

1,50 €

x…………………=…………..……€

Rode kool Savooi met wortel

Per stuk Per stuk

1,50 € 1,75 €

x…………………=…………..……€ x…………………=…………..……€

Rode biet ongewassen Ajuin Wortelen (ongewassen) Knolselder (ongewassen) Pompoen oranje Hokkaido * Pompoen butternut*

Per 5 kg

4,85 €

x…………………=…………..……€

Per 5 kg Per 10 kg

4,85 € 9,50 €

x…………………=…………..……€ x…………………=…………..……€

Per stuk

1,00 €

x…………………=…………..……€

per 5 kg

5,5 €

x…………………=…………..……€

per 5 kg

5,5 €

x…………………=…………..……€

TOTAAL

CONTACTPERSOON Naam: ……………………………………………… Adres: ……………………………………………… ……………………………………………………… Tel: …………../…………………………………….


Samenaankoop van ‘aardappelpootgoed en plantui’ Via een samen aankoop kunnen wij jullie een gunstige aankoopprijs van pootgoed aanbieden. Er wordt een vroeg en laat ras aangeboden. Prijs vorig jaar was 1,50 euro per kilo. Die prijs kan dit jaar wat verschillen naar het aantal bestelde kilo’s. Van plantui is de prijs nog niet gekend. Gelieve uw bestelling VÓÓR maandag 4 november 2013 door te geven aan: Bart Vanden Hove, Groenestraat 153, 8930 Menen,  tel. 056/53 03 21  e-mail bart.katrienvdhop@edpnet.be

Zadenactie 2013 De nationale samen aankoop van biologische zaden van VELT staat weer voor de deur. Je mag je lijst, die je binnenkort met ‘Seizoenen’ontvangt, binnenbrengen of opsturen naar: Vanden Hove Bart Groenestraat 153, 8930 Menen, 056/53 03 21 Betaling gebeurt vooraf, bij voorkeur per overschrijving: Reknr. BE15 7785 4573 8930 of contant De zaden worden geleverd begin februari 2014. De juiste datum vind je in ons volgend VELT-blad.

Te koop: 1 zuurkoolpot met deksel 1 onstapper zwart verlakt Prijs overeen te komen met Jeanne op het telefoonnummer 056/50 26 89


Een uitje met het bestuur en partners


Kalender 5-10 2-11 7-12 30-10

Depot open van 10 tot 12 u idem. Voordracht ‘De kringlooptuin’

20-10

Trage wegen te Kuurne

15-11

Samenaankoop Aardappelpootgoed Wintergroenten Infoavond over de zaden uit Seizoenen Velt Dag van de Natuur Rekkem

7-11 16-11 4-12

Bakavond met biobloem

VELT-bestuur contactadressen Geert Delaere: bestuurslid  Bissegemstraat 101, Gullegem  056/42 03 07  geert.delaere@skynet.be Mia Herssens redactie Veltblad  Roeselarestraat 157, Wevelgem  056/42 81 64  mia.herssens@telenet.be Hilda Oosthuyse : bestuurslid  Pijplap 98, 8560 Gullegem  056/35.55.87 Wilfried Samaey: secretaris, cultuur en milieuraadslid, wintergroenten,  Neuvillestraat 34, 8930 Rekkem  056/41 23 55  wsamaey@edpnet.be Jacqueline Tavernier: samenaankoop bloem  Roeselarestraat 128, Wevelgem  056/40 22 59 Bart en Katrien Vanden Hove - Opsommer: depot, boekenverkoop, betalingen, fruitboomwerkgroep, contact “Seizoenen”  Groenestraat 153, 8930 Menen 056/53 03 21  bart.katrienvdhop@edpnet.be Dieter Dewitte: bestuurslid,  Nieuwstraat 135, 8560 Wevelgem  0479/445 451,  dewittedieter@yahoo.com

2013 veltblad 4  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you