Page 1

driemaandelijks ledenblad VELTWevelgem-Menen Mia Herssens, Roeselarestraat 157 8560 Wevelgem, 056/42 81 64 mia.herssens@telenet.be www.velt.be/wevelgem Rek nr: 778-5457389-30 Afgiftekantoor Wevelgem I – Erkenning : P2A6227 Jrg. 23 nr. 4 Oktober-November-December 2011

Veltblad België-Belgique P.B. 8560 WEVELGEM 1 3/6263

Gedicht Oktober Eentje uit de vele… Idared Deel 2: Bloem wat doe je ermee? Zomer snoeiles Startbaan Reportage Museumtuin in Gaasbeek Reportage Feest in de boomgaard Ochtendwandeling + brunch – 6 november 2011 van 8.30 uur Samenaankoop kweekpakket champignons Samenaankoop wintergroenten.

Varia: Zadenactie, voordracht „Bijen‟


Deel 2: Meel ROGGE. Rogge is na tarwe het meest gebruikte graan in de bakkerij en bevat evenveel eiwitten en koolhydraten als tarwe. De eiwitten van rogge zijn niet in staat tijdens het kneden gluten te vormen. Andere bestanddelen in de roggebloem of roggemeel zorgen ervoor dat het vocht in het deeg wordt gebonden. Een brood bakken van 100% roggemeel of roggebloem lukt niet, met 2/3 tarwebloem(meel) en 1/3 roggebloem(meel) bekom je een mooi resultaat. SPELT. Spelt is een oervorm van tarwe. Het bevat een grote hoeveelheid eiwitten die in staat zijn gluten te vormen. HAVER. Voor de broodbereiding worden meestal uitsluitend havervlokken of haverzemelen gebruikt, waar men andere melen aan toevoegt. Haver is de graansoort die het meest vetten bevat. GERST. Gerstmeel en gerstbloem zijn ongeschikt voor brood. Ze bevatten teveel zetmeel en te weinig eiwitten. Gerst wordt meestal in kleine hoeveelheden gemengd met tarwe. Brood met teveel gerst droogt zeer vlug uit. GIERST. Gierst, ook bekend als millet, bevat geen eiwitten die gluten kunnen vormen. Gierst speelt in Afrika nog steeds een belangrijke rol in de voeding. Bij de broodbereiding wordt gierst in kleine hoeveelheden gemengd met andere graansoorten. MAÏS. Maïs is één van de zachtste graansoorten. Maïsmeel en maïsgriesmeel, of polenta, zijn de twee meest gebruikte vormen van maïs bij het bakken van brood. In kleine hoeveelheden gebruiken, dergelijk brood wordt snel oudbakken. BOEKWEIT. Boekweit is geen graansoort. Het heeft zijn naam beukentarwe ontleend aan de vorm van de zaden, deze lijken op beukennootjes. Boekweit bevat geen gluten, boekweitmeel en boekweitvlokken worden meer verwerkt in gebak en pannenkoeken. Wat voorgekookte boekweit toevoegen aan het deeg geeft het brood een specifieke smaak.


RIJST. Ook de rijstkorrel bevat geen gluten. Een weinig rijstmeel kan worden toegevoegd aan de andere graansoorten, of wat voorgekookte rijst mengen in het deeg. Eentje uit de vele… Malus domestica ´Idared´ - appel Informatie, teelt: Malus domestica ´Idared´ is een ras afkomstig uit Amerika dat een warme tot beschutte standplaats wenst. De Idared kan bewaard worden tot april. De vruchten zijn middelgroot en bolvormig glanzend, donkerrood met een matig zoete tot friszure smaak. Het vruchtvlees vast en sappig. Het is een dessertappel. De appel heeft een groeiplaats in de zon nodig. Door een goede onderstam te kiezen is een aanpassing mogelijk aan de grond. De eerste bovenlaag van 50 cm van de grond is het belangrijkst omdat zich daar de meeste wortels bevinden. Ondiepe grond is niet geschikt. Extreem lichte, zware of natte grond is nadelig. Natte grond verhoogt de gevoeligheid voor vruchtboomkanker. De grond mag matig zuur tot neutraal zijn. Humus (zo mogelijk meer dan 2 procent) verhoogt de geschiktheid van de grond. Groeiplaatsen met veel late vorst zijn niet aan te bevelen. De hoogste eisen stelt de appel aan een regelmatige waterverzorging, vooral tussen mei en augustus. Te veel water veroorzaakt een te uitbundige twijgvorming en verlate bladval, waardoor er in de winter een verhoogd vorstgevaar ontstaat. Golden Delicious en Idared verdragen droogte van de grond beter dan Boskoop, Cox Orange en Alkmene. Onderstammen voor appels bestaan zwak-, normaal- en sterkgroeiende onderstammen: * Zwakgroeiende onderstammen worden gebruikt voor kleine rassen op goede grond. De stam wordt altijd gesteund. * Sterkgroeiende voor grote rassen hebben een stevige stam en hoeven alleen in hun jeugd met een paal te worden gesteund. * Normaalgroeiende onderstammen kunnen bij een minder goede grond en met zwakgroeiende rassen toch nog kleine boompjes opleveren. Planten gebeurt vroeg in de herfst of in het voorjaar. Planten in de herfst is voordelig, omdat de vorming van nieuwe wortels al begint bij 4°C. Hoe zwaarder de bodem, des te groter moet het plantgat zijn: maximaal 1 m2 bij een diepte van 50 cm. Bodemverbetering met compost of plantaarde is nuttig. Grondvervanging is noodzakelijk als op dezelfde plek al een


aantal jaren appels hebben gestaan. Sla eerst de paal in de grond en plant de boom er dan op 10 cm naast, op zo'n manier dat de schaduw van de paal de boom tegen de middagzon beschermt, om vorstscheuren te voorkomen. Beschadigde wortels moet u terugsnoeien. Als u het plantgat hebt dichtgegooid, moet u de boom een beetje schudden, zodat de grond beter aansluit, daarna de grond licht aanstampen en vervolgens gieten. De entplaats moet 10-15 cm boven de grond blijven om wortelvorming door de ent tegen te gaan, anders gaat de groeiremmende werking van de onderstam verloren. Als startbemesting kunt u wat langwerkende mest met de plantaarde vermengen, het grondvlak rond de boom in het voorjaar met een goed gerotte stalmest bedekken, of midden mei en midden juni wat hoornmeel licht inharken. Ziekten en plagen: op http://www.tuinkrant.com/tuindokter

Zomersnoei in boomgaard Poelenbos 20 augustus 2011 De deskundige uitleg van jaren ervaring is merkbaar aan het rijk dragen van vruchten‌ Ik kan het niet herhalen, het is echt de moeite waard, om eens langs te komen op snoeiles. Je krijgt onmiddellijk zin om een appelboompje in je tuin te plaatsen om de volgende jaren te genieten van heerlijke vruchten.


Reportage Museumtuin in Gaasbeek – 28 augustus 2011 i.s.m. Velt Zwevegem-Kortrijk Een onvergetelijke dag in de natuur. De autensiteit van een boerderij die wordt hersteld door een neef van de boer. Het bezoek aan de geitenboer en proeven van verse produkten doet ons goesting krijgen naar meer. De tuin in Gaasbeek is een kunst van mens en natuur… foto‟s vertellen je meer… zie binnenkort op onze website.


De geestelijke en neef van de boer vertelt, een wilgenhut, een omheining rond een vijver, koeien tussen de appelbomen, onze Pierre genietend van een tongensnijder, de geiten, en de kunst van mens en natuur.


Reportage Feest in de boomgaard Poelenbos – 25 september 2011 De 3-4 jarigen stapten naar de boomgaard van Katrien en Bart in het Depot van Velt. De appels stonden al geplukt onder het afdak in alle kleuren en geuren. Maar hoe pluk je nu een appel zo hoog in een boom? Hoe hangt een appel in de boom? Wist je dat een appel ook een koning is want hij heeft een kroontje! De studenten van Mevr. Liliane Gheysen bestuderen met „Milieuzorg op school‟ Sint-Pauluscollege Moorsele, het leven van de bij in hun oude boomgaard. Ze hebben sedert een jaar een bijenkorf en konden de zomer de eerste honing slingeren. In de boomgaard Poelenbos hingen er heel wat appels en peren. De vogels in de buurt genieten van de vele schatten. Gelukkig lieten ze ook wat voor ons om te proeven.


Sint-Pauluscollege Moorsele werkt sinds 2007 aan het project “Red onze schooltuin”. In het kader van milieuzorg op school steken de leerlingen en ook een aantal vrijwilligers (ouders en leerkrachten) de handen uit de mouwen . Zo werd een verwaarloosde kloosterboomgaard weer een mooie tuin die veel vruchten voortbrengt. Het is tevens een bewustwording van de milieuproblematiek in al zijn aspecten. Het begrip” biodiversiteit “ is geen lege doos meer en zo beantwoorden we aan de provinciale oproep om de honingbijen te helpen. Onder het peterschap van de directeur onderhouden 3 leerlingen en 2 leerkrachten nu ook een kast honingbijen. Een fascinerende wereld gaat open. Onze leerlingen kennen het belang van de honingbij voor het voortbestaan van heel veel planten en dus ook het voortbestaan van de mens. 6 leerlingen, hun ouders en talrijke sympathisanten van onze schooltuin volgden een begeleide rondleiding in het Poelenbos en bezochten de verschillende standen op de fruitbeurs van Velt op zondag 25 september 2011 . Er was vooral veel belangstelling voor de demonstratie van het persen van appelsap. De directeur vertelde hoe de honingbij leeft en Mevr Gheysen en Mevr Vercruysse “bemanden” de stand van onze school waar je met een powerpoint de geschiedenis van de werkzaamheden in de schooltuin kon volgen. Ook onze appel – en perenoogst was er te bewonderen. Het was een leuke ontspannende activiteit waar mensen de natuur en elkaar konden ontmoeten!

Liliane


Samenaankoop kweekpakket champignons Zelf champignons kweken is leuk en leerzaam, voor zowel kinderen als volwassen. Bio champignons zijn gezonder en verser kan niet. Dat is te proeven. Alle ingrediënten voor een geslaagde kweek zitten kant-en-klaar in het systeem, zodat er geen toevoegingen meer nodig zijn. Het gebruik van extra bemesting of bestrijdingsmiddelen is niet nodig. Puur natuur! Ook dit najaar kan je via onze afdeling kweekpakketten bruine of witte champignons aankopen. De pakketten halen we bij Mevr Ann Vanbelle, die ook VELT-lesgeefster is. Op haar website (http://www.mycobois.be ) vind je volgende beschrijving: Kampernoelies kunnen in complete duisternis gekweekt worden. Ideaal hiervoor is een kelder met natuurlijke verluchting. Ook tuinhuisjes, serres, stallen, ... kunnen goede teeltplaatsen zijn, vooral in voor- en najaar (12-18 °C). Ons aanbod omvat kompost doorgroeid met mycelium voor gewone witte kampernoelie en kompost doorgroeid met bruine Parijse champignons. De teeltmethode is dezelfde. Bovenop de compostlaag dient een laagje dekaarde te worden aangebracht. Ong. 3 weken na het afdekken verschijnen kleine knopjes, die op enkele dagen uitgroeien tot plukrijpe champignons. Op deze manier heeft men verscheidene oogsten, 'vluchten' genaamd. Na een 4-tal vluchten is het mycelium uitgeput. De afgedragen kompost kan gebruikt worden als bodemverbeteraar. Kampernoelies bevatten een virusremmende factor, bijzonder werkzaam tegen het herpesvirus. 'Koortsblaren' kan men genezen door versgeplukte rauwe kampernoelies te eten

Gelieve uw bestelling VÓÓR zaterdag 15 oktober door te geven aan:Philip Verstraete, Kleine Ieperstraat 153, 8560 Gullegem  tel. 056/32 75 47 of e-mail:  philip.verstraete@fulladsl.be Gelieve het totale bedrag vooraf over te schrijven op rekeningnr 778-5457389-30 van VELT-Wevelgem-Menen, met vermelding van naam en aantal pakketten. Vermeld of je witte of bruine champignons wil.


Witte champignons Bruine champignons

12,00 €

x…………………=……… …..……€ 12,00 € x…………………=……… …..……€ TOTAAL €

Bestellen van witte en/of bruine champignons Naam:……………………………………………….. Adres: ………………………………………………. Tel: …………../……………………………………. Pakketten afhalen op: Woensdag 9 november 2011, tussen 18.00 en 19.30 uur, bij Philip Verstraete, Kleine Ieperstraat 153, 8560 Gullegem. Gelieve deze uren te respecteren.  Verwacht je problemen om tijdig af te halen, neem dan contact op met Philip 056/32.75.47 Samenaankoop wintergroenten. Tijd om de wintervoorraad in te slaan! Ook dit jaar krijg je weer de kans om bewaarbare bio-wintergroenten aan te kopen via onze afdeling. De groenten worden geteeld op diverse biobedrijven. Bestelbon insturen naar Bart en Katrien, Groenestraat 153, 8930 Menen. Vóór 15 oktober 2011! Afhalen van de groenten op: Vrijdag 4 november tussen 16.00 en 18.00 uur. bij Bart en Katrien, Groenestraat 153, 8930 Menen. Gelieve deze uren te respecteren.  Verwacht je problemen om tijdig af te halen, neem dan contact op met Katrien 056/53.03.21 We kunnen de groenten niet bewaren voor jullie.


Levering ’t Goed ter Heule --- Graag contant geld meebrengen a.u.b. --Aardappelen per 25 kg 20,65 € x…………………=…………..……€ Biogold (bloemig) Aardappelen Dita (vast kokend) Pompoen oranje Hokaido Pompoen Butternut

Per 25 kg

20,65 €

x…………………=…………..……€

per 5 kg

5,50 €

x…………………=…………..……€

per 5 kg

5,5 €

x…………………=…………..……€

Spaghetti pompoen

Per stuk/ ongeveer 2 kg Per kilo

2,2 €

x…………………=…………..……€

3,85 €

x…………………=…………..……€

van 25 12,15 € stuks, ong. 5 kg Per 300 2,20 € gram

x…………………=…………..……€

Sjalot Prei ongewassen per bundel Knoflook

Levering Lochting – Dedrie Aardappelen Per 25 kg Charlotte (vastkokend) Witte kool Per stuk

x…………………=…………..……€

22,30 €

x…………………=…………..……€

1,00 €

x…………………=…………..……€

Rode kool

Per stuk

1,00 €

x…………………=…………..……€

Savooi met wortel

Per stuk

1,05 €

x…………………=…………..……€

Rode biet ongewassen Ajuin Wortelen (ongewassen) Knolselder (ongewassen)

Per 5 kg

4,10 €

x…………………=…………..……€

Per 5 kg Per 10 kg

4,85 € 9,00 €

x…………………=…………..……€ x…………………=…………..……€

Per stuk

0,95 €

x…………………=…………..……€

TOTAAL


CONTACTPERSOON Naam: ……………………………………………… Adres: ……………………………………………… ……………………………………………………….. Tel: …………../……………………………………. Het fruitsap die verkocht werd op het feest in de boomgaard kan verder verkregen worden bij : Pol Hanssens, ’t Goed ter Heule.

Pol Hanssens Gaverstraat 2 8560 Wevelgem tel. + fax : 056/ 41 04 35  pol-hanssens@telenet.be Telkens op vrijdag van 15 – 18u30

Uitgebreide keuze aan Biologische groenten en fruit Ook eigen teelten aan scherpe prijzen Vanaf heden ook klantenkaart: 15 aankopen/ jaar = 5 % korting op totaalbedrag

Velt-depot bij Bart en Katrien, Groenestraat 153, Menen is het najaar en de winter open op zaterdag, telkens het eerste weekend van de maand. Open: Zaterdag 1 oktober, 3 december. Uitzonderlijk in november gesloten, 7 januari 2012 van 10.00-12.00 uur


Open: Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10h-12h en 14h-18h Zaterdag en zondag: 10h-18h Maandag en donderdag gesloten. op de boerderij, Dronckaertstraat 665 te Lauwe Aan de toegang van het provinciedomein Bergelen (kant Rijksweg) ligt het natuureducatief centrum 'De Rand' Dit centrum heeft een dubbele functie: Het is een informatiecentrum rond het domein Bergelen. Het Natuureducatief centrum „De Rand', is iedere 1ste en 3de zondag van de maand vrij te bezoeken van 14.00 u. tot 18.00 u. Er is tevens mogelijkheid tot het nuttigen van een drankje. Vrijwilligers van Natuurpunt Wevelgem-Menen en VELT Wevelgem-Menen staan in voor het openhouden en geven u graag een woordje uitleg bij de tentoonstelling. De website werd www.velt.be/wevelgem

vernieuwd:

Ochtendwandeling + brunch – 6 november 2011 van 8.30 uur Start en aankomst in het Nec de Rand Tussen mist en dauw wandelen we door de ruime omgeving van het provinciaal domein Bergelen te Gullegem. Wat is er mooier dan ontwakende vogels op de waterplas te mogen observeren, de herfstkleuren van de bomen gade te slaan, ontluikende paddenstoelen hun rug te zien oprichten of wie weet duikt er een vos uit het struikgewas....


Na de frisse neus zetten we ons aan een deugddoende vegetarische brunchtafel in het Nec 'De Rand' (Rijksweg Gullegem) Datum: 6 november a.s. Om 8u30 start de wandeling van een uurtje. Kostprijs: 7,5 eurootjes voor de volwassenen en 5 euro voor de kinderen Opmerking: gezien de herfstdatum zijn stapschoenen aangewezen. Geert Met velt West-vlaanderen zijn we akkoord gekomen om te starten in 2012. Wij, met velt Wevelgem-Menen zouden na de wandeling een veggiebrunch geven en bij andere Veltactiviteiten houden we rekening met de afspraak. Inschrijvingen tegen zaterdag 23 oktober bij Bart en Katrien, Groenestraat 153, 8930 Menen. 056/53.03.21:

Op dit moment staat veeteelt op de 2 de plaats in de top 3 van de grootste oorzaken van klimaatopwarming en het is de grootste bedreiging voor de biodiversiteit. Op wereldschaal is veeteelt verantwoordelijk voor 9% van de CO²-uitstoot, voor 35 tot 40% van de methaanuitstoot en 65% van de lachgasuitstoot. Daarmee heeft veeteelt wereldwijd een even grote klimaatimpact als de hele transportsector (auto & vliegtuig). Vleesproductie gebruikt ook ongelooflijk veel water : gemiddeld is 100 keer meer water nodig voor 1 kg vlees dan voor groenten of graan. 15.000 liter voor 1 kg biefstuk. 15.000l water = 1 jaar douchen. En daar komt nog bij dat ook het ruimtebeslag van de veeteeltsector gigantisch is : Momenteel is 30% van het aardoppervlak in beslag genomen voor vleesproductie. Daarnaast wordt ook nog 33% gebruikt voor productie voor veevoeder. Deze oppervlakte is 3,3X groter geworden tussen 1961 en 2001. Per jaar wordt er ook 3 miljoen ha bos


opgeofferd aan de wereldwijde vleesconsumptie. Dit is de oppervlakte van België en zijn zo‟n 1,5 miljard bomen. 70% van het ZuidAmerikaanse regenwoud is nu al omgezet in weiland. 20% van deze weilanden zijn al aangetast door verdroging en erosie en zullen op termijn verwoestijnen. Maar het is niet alleen in Zuid-Amerika dat de grootschalige teelt van varkens, runderen en kippen een nadelige impact heeft. Ook hier in Vlaanderen zijn er heel wat nadelige effecten op bodem-, water- en luchtkwaliteit. Minder vlees eten kan dus een belangrijke milieubesparing opleveren en zal in de nabije toekomst zelfs een must worden om onze planeet leefbaar te houden. Natuur- en milieuverenigingen hebben een belangrijke voorbeeldrol. Katty De Wilde Coördinator, West-Vlaamse Milieufederatie vzw

Samenaankoop van ‘aardappelpootgoed’ Via een samen aankoop kunnen wij jullie een gunstig aankoopprijs van pootgoed bieden. Prijs vorig jaar was 1,50 euro per kilo. Die prijs kan dit jaar wat verschillen naar het aantal bestelde kilo‟s. Gelieve uw bestelling VÓÓR zaterdag 5 november door te geven aan:Vanden Hove Bart, Groenestraat 153, 8930 Menen,  tel. 056/53 03 21  e-mail bart.katrienvdhop@scarlet.be Zadenactie 2011: De nationale samen aankoop van biologische zaden van VELT staat weer voor de deur. Je mag je lijst, die je binnenkort met „Seizoenen‟ontvangt, binnenbrengen of opsturen naar: Vanden Hove Bart Groenestraat 153, 8930 Menen, 056/53 03 21 Betaling gebeurt vooraf, bij voorkeur per overschrijving:


Reknr. 778-5457389-30 of contant De zaden worden geleverd begin februari 2012. De juiste datum vind je in ons volgend VELT-blad. Voordracht door Rita Vandenberghe: Bijen en hun producten i.s.m. Volkstuinen Wevelgem, Vrijdag 21 oktober 2011, om 19.30 uur in de cafetaria Porseleinhallen, Cultuurpad 1, 8560 Wevelgem. Inkom gratis! Dag van de trage wegen. Zondag 23 oktober 2011, De gemeente Wevelgem organiseert i.s.m. de wandelclub ‘Guldenbergstappers’ een wandeltocht . Het doel is om de trage wegen in Gullegem en dan vooral de nieuw aangelegde of opengestelde wegen eens in het daglicht te stellen. De inschrijvingen gaan door in de Cerf tussen 13.00 en 15.30 uur. De lengte van de wandelingen zijn ongeveer 6 km en 12 km. Een tussenstop wordt voorzien in het Nec de Rand. Velt verwelkomt u met een biologisch traktaat. Bakavond in samenwerking met Velt Westland De Bakavonden gaan door in Wervik op vrijdag 21 oktober & vrijdag 4 november 2011 in De Fakkel, Lageweg 36, (in de industriezone) telkens om 19.00 uur. De eerste avond bakken we soorten broden en de tweede avond pistolets, sandwiches en andere specialiteiten. Vooraf inschrijven: Zaterdag 15 oktober bij Ivo 057/ 30.09.24 of bij Dirk 057/ 33.60.63 Prijs voor Veltleden 2,5 euro, niet leden 5 euro.


Kalender

15 okt 21 okt.& 4 nov. 21 okt. 23 okt. Vrij 4 nov. 5 nov. Zon 6 nov. Woe. 9 nov.

Champignons bestellen Velt Westland – Bakavond (inschrijven 15 okt. zie „Seizoen‟ „Volkstuinen & Velt‟ Bijen en hun producten Trage wegen Wintergroenten afhalen Samenaankoop van pootaardappelen „Ochtendwandeling met brunch‟ Champignons afhalen

VELT-bestuur contactadressen Geert Delaere: Werkend lid Nationaal  Bissegemstraat 101, Gullegem  056/42 03 07  geert.delaere@skynet.be Mia Herssens redactie Veltblad  Roeselarestraat 157, Wevelgem  056/42 81 64  mia.herssens@telenet.be Hilda Oosthuyse : samenaankoop bloem; wintergroenten  Pijplap 98, 8560 Gullegem  056/35.55.87 Wilfried Samaey: secretaris, cultuur en milieuraadslid  Neuvillestraat 34, 8930 Rekkem  056/41 23 55  wsamaey@edpnet.be Jacqueline Tavernier: milieuraadslid  Roeselarestraat 128, Wevelgem 056/40 22 59 Bart en Katrien Vanden Hove - Opsommer: depot, boekenverkoop, betalingen, fruitboomwerkgroep, contact “Seizoenen”  Groenestraat 153, 8930 Menen 056/53 03 21  bart.katrienvdhop@scarlet.be

2011 veltblad 4  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you