VEJLEØdelight - Oktober 2013

Page 1

Udgave 3 – oktober 2013

MADS RYDER

TOPCHEF I ET AF SKANDINAVIENS STØRSTE MODEHUSE, IC COMPANYS:

”Jeg skal ud af komfortzonen og nulstilles en gang imellem.” KIM HESEL: UDSYN OG OVERBLIK | ULRIK FOSS RÅT BYHUS MED SJÆL OG HISTORIE RASMUS DAVIDSEN: LIVET SOM ENTREPRENANT NANOFORSKER SILKE BONDE: EN FUGL FLYVER SINE EGNE VEJE

PEOPLE | LIFESTYLE | INSPIRE


People 12

Mads Ryder

Mads Ryder om karriere, holdninger og livets udfordringer. Vi taler med Mads om hans overvejelser i forbindelse med skiftet fra Royal Copenhagen til IC-Companys.

30

Silke Bonde

52

Rasmus Davidsen

Den lokale Bredballepige har slået sig ned som designer i København med succes.

Rasmus Davidsen har vundet et utal af iværksætterpriser for sit arbejde med solceller, som er blevet kaldt banebrydende.

Inspire

Lifestyle 20 Skønhedsklumme

22

Helt tæt på byens pulserende liv – og alligevel langt væk og ganske uforstyrret.

Kim Hesel

V/ Marianne Bisgaard. Uromagere i dit hud billede.

42

Peter Cornelius

36

48

Per Villumsen

46

Sælger og designer egne møbler – både inde og ude. Mød ham til en snak om kvalitet, service og købmandskab

Er indehaver af to større Invita-butikker og fortæller, hvordan han skaber værdi for kunden.

Ulrik Foss

Har selv ombygget sit byhus fra kælder til kvist. Stilen er rå og alt inventaret i huset har en historie.

Mode V/ Pernille Teglgaard Moden skifter hurtigt.

58

Oplevelser

Oplelvelser og adrenalinkick på vinterferien med Peter Christiansen både på gletsjerne, i luften og på isen.

ANSVARSHAVENDE REDAKTØRER Frans Glassow Tingleff & Michael Møller Sørensen ART DIRECTOR Rikke Kia Ramskov Kring FOTOGRAFER Trine Kjergaard Rasmus Linaa Hansen INHOUSE FOTOGRAFI SKRIBENTER Lene Glassow Tingleff Mads Blenker Morten Pelch ANNONCESALG OG KONTAKT MØLLERTINGLEFF ADVERTISING Tlf. +45 5189 2939 /+ 45 21231039 info@mollertingleff.dk www.vejleodelight.dk www.facebook.com/vejleødelight TRYK GP-tryk Rugvænget 3 8500 Grenaa NÆSTE MAGASIN UDKOMMER december 2013

[ 6 • VEJLEØdelight ]


Scan koden og se butiksvideoen fra Svane Køkkenet Vejle

Miele indbygningsovn H 6860 BP i CleanSteel med M Touch-styring (touch & swipe).

0 KR. I UDBETALING, 0 KR. I RENTE OG 0 KR. I GEBYRER

massiv KLASSISK SKØNHED

Er du til det klassiske udtryk, der holder år efter år, er MASSIV et rigtig godt bud. Det oser af høj kvalitet og håndværksmæssige lækre detaljer. MASSIV er det rendyrkede skuffedesign i naturmaterialer og findes i sort eg, hvidtonet eg og valnød. Oplevelsen af det gode håndværk understreges af de grebsløse lamelfronter med skrå massivtræslister og de indfræsede gribelister i bunden af hver lamel. Prisen bliver du sikkert overrasket over, så kom ind til din nærmeste Svane butik og få et bud på dit drømmekøkken.

kr. 72.631,-­ Inkl. køkkenelementer, sokler, bordplade, vask og højskabsvæg (der ikke er vist på billedet). Ekskl. hvidevarer, vandhane, belysning og øvrig inventar.

Svane Køkkenet :3"/0600")3"' B F@II "')" )#O FECB EBII 3"')"o03 +"O ,*

svane.com

Livet er ikke så firkantet


LEDER

DET ER DE FÅ, DER GØR FORSKELLEN Vi kender alle følelsen af at ville opnå og skabe noget. Den følelse der kan skabe motivation og ”drive” i vort daglige virke. Nogle mennesker oplever den i ganske få sekunder, mens andre lever et helt liv efter den. Vi vil gerne hylde de mennesker, der formår at holde deres drive oppe gennem hele livet. De mennesker, der formår at udfordre sig selv, sætte nye mål og aldrig giver op.

I denne udgave af VejleØ Delight har vi mødt en række personligheder, der alle deler de omtalte værdier. Personer, som tør udfordre sig selv og gribe dagen med forandringsvillighed og åbenhed. Det handler jo netop om ikke at hvile på laurbærrene men derimod om at forfølge de drømme, der netop bidrager til vores motivation og skabertrang.

Livet handler om at tage chancer, for man ved aldrig, hvad der gemmer sig bag den næste dør.

Rigtig god læselyst!

Det er nemlig her, på grænsen mellem det kendte og det ukendte, vi rykker os som mennesker og tilegner os nye talenter, evner og værdier.

Michael Møller Sørensen og Frans Glassow Tingleff

Professionel frisør der hjælper dig med dit nye hår til efteråret Frisør Deluxe / Kirkegade 23, 7100 Vejle / tlf.7640 444 / Book Online på www.frisørdeluxe.dk

Randi Vestergaard – Indehaver

Julie Friis – Frisør

Azra – Frisør

Michael – Frisørelev

Julie – Frisørelev


Gemmer du formuer på loftet? Mange mennesker gemmer på sager, som de ikke ved at andre ville betale for at eje. Prøv en online vurdering – det er gratis, enkelt og sikkert. Du kan selvsagt også besøge dit lokale auktionshus og tale med vores eksperter om dit auktionssalg.

Klik ind på www.lauritz.com og læs om nogle af de mange, gode hammerslag. Vi har 800.000 kunder og 8.000 daglige auktioner. Hammerslag 145.000 © Carl-Henning Pedersen / billedkunst.dk

Hammerslag 5.800

Hammerslag 31.000

Hammerslag 11.000

Hammerslag 20.000

Lauritz.com Vejle . Dandyvej 5 F . 7100 Vejle . tlf 7021 2230 . vejle@lauritz.com


Den nye generation

6 nye modeller. 10 nye teknologier. 28 nye valgmuligheder. Vi prĂŚsenterer den største opdatering af Volvo’s modelprogram nogensinde. Kom ned og oplev den nye generation Volvo.

De viste modeller er R-Design.


volvo.autohuset-vestergaard.dk Man-fre 9.00-17.30 Lør-søn 11.30-16.00 www.autohuset-vestergaard.dk

VEJLE

Løversysselvej 9 7100 Vejle Tlf. 70 27 05 00


Mads Ryder, tidligere Administrerende direktør hos Royal Copenhagen. Nu Administrerende direktør i IC Companys.

[ 12

TÖLT No. 8, 2013 ]


Jeg skal ud af komfortzonen og nulstilles engang imellem / Af Lene Glassow Tingleff – Foto: Rasmus Linaa Hansen Solens stråler rammer de brede egetræsplanker i det store lyse køkken, hvorfra der er udsigt over byens tage og Marmorkirkens kuppel. Det er lørdag morgen på Oslo Plads i København, hvor Mads Ryder byder inden for til interview i sin lejlighed. - Snup et rundstykke eller måske en Københavner. Fyldt med sukker og varm luft, sådan er de jo, bemærker han, mens han forsyner os med café latte fra sin Gaggennau Espresseo kaffemaskine. Inden smørret overhovedet er på brødet, er Mads Ryder i fuld gang med at fortælle om erhvervslivets udfordringer, polariseringen i samfundet og sit syn på politik. - Der er desværre en grund til, at mange virksomheder hyrer udenlandsk arbejdskraft. De gider arbejde, de møder til tiden og de vil arbejde over. Det kunne vi godt bruge mere af her i Danmark. Samtidig har vi et alt for højt lønniveau, og det gør det svært for dansk erhvervsliv, det kan jeg love dig for. 50-årige Mads Ryder fortæller åbent og fordomsfrit om sine holdninger, og han kommer hurtigt ind på sine jyske rødder og sin opvækst på gården ”Borchsminde” som hans bror, Thomas Ryder, driver sammen med sin kone, Karen. - Det er dejligt at komme hjem til Jylland og blive ”nulstillet”. Når jeg bliver lidt for meget Københavner, skal jeg have fat i jordforbindelsen igen. Går-

den, familien, vennerne og min hjemegn betyder meget, rødderne får større og større betydning.

Hjernen skulle renses 1. august startede Mads Ryder som administrerende direktør og koncernchef hos modegiganten IC Companys, en af Skandinaviens største modevirksomheder. Det skete, efter han 1. maj valgte at sige farvel til direktørposten i Royal Copenhagen uden at vide, hvad han herefter skulle. Han blev ansat i det gamle hæderkronede porcelænsfirma på et tidspunkt, hvor det var på fallittens rand og med et underskud på 100 mill. kr. Fire år efter, da han forlod det, var udviklingen vendt og der var skabt et overskud i samme størrelsesorden. For Mads Ryder er det vigtigt at understrege, at det ikke alene var hans egen fortjeneste men på grund af en holdindsats, hvor mange var med til at trække i den nødvendige retning. - Det var en hård beslutning at forlade Royal Copenhagen, som jeg virkelig holdt af og brændte for, men at være ejet af en kapitalfond giver en vis usikkerhed, og derfor valgte jeg at sige stop, fortæller han, mens han drikker kaffe af et moderne designet krus fra den gamle porcelænsfabrik. Royal Copenhagen porcelæn er klart nok et must for en mand, der har lagt sin sjæl og alle kræfter i virksomhedens overlevelse.

[ VEJLEØdelight • 13 ]


- Jeg havde brug for at komme væk, for at få renset min hjerne fuldstændig og tænke mig om. Jeg ville prøve noget nyt og anderledes, så jeg valgte at tage til Argentina i en måned og ride på heste og være cowboy. - Jeg havde aldrig været i Sydamerika, havde aldrig redet og kan ikke tale spansk. Jeg overskred en masse grænser og kom ud af comfortzonen. Jeg fandt en samhørighed med hesten og stolede på den, det var fantastisk.

Hjem og køre gylle Det var Mads Ryders plan, at han efter Argentina skulle hjem på gården og hjælpe lidt til - og så ellers i gang med at se sig om efter noget andet hen over sommeren. - En rigtig god plan, tænkte jeg, for jeg kan godt lide at komme hjem på gården og være lidt med i opgaverne i landbruget, når det kan lade sig gøre. Jeg holder af den holdånd, der er, og jeg vil gerne være med til at udføre en konkret opgave, når der er brug for mig. F.eks. at køre gylle eller køre korn i høst. Her står man sammen om en opgave, der bare skal løses. Og når vi sidder omkring køkkenbordet efter en lang arbejdsdag, har vi et særligt fællesskab. Netop de værdier jeg også prioriterer utroligt højt som erhvervsleder. - Om jeg i bund og grund er til den store hjælp på gården, ved jeg ikke, men det betyder noget, og jeg slapper af på en helt anden måde, end jeg ellers gør, fortæller Mads Ryder, der var super godt tilfreds med sin plan for sommeren 2013. Men det blev hverken til gylle, korn eller ret meget strandliv i sommerhuset ved Bjørnsknude, for en uge efter at han kom hjem fra sin grænseoverskridende oplevelse som gaucho i Argentina, fik han direktørposten i IC Companys. Dermed var der ligesom andre opgaver, der stod for.

Blå Bog Mads Ryder er 50 år og stammer fra gården ”Borchsminde” mellem Vejle og Horsens. Uddannet officer i 1982 og cand. merc. jur i 1990. Fra 1990 til 2005 ansat i Lego, bl.a. som administrerende direktør for Legoland og øvrige forlystelsesparker i hele verden. Fra 2006 til 2009 direktør i WeightWatchers. Fra 2009 til 2013 administrerende direktør i Royal Copenhagen. Fra 1. august 2013 administrerende direktør i IC Companys.

[ 14 • VEJLEØdelight ]


IKKE KUN EN INVESTERINGSBANK.

MEN EN BANK, DER OGSÅ ER GOD TIL INVESTERING

Saxo Privatbank er en full-service bank med eksperter indenfor bolig, pension, forsikring, erhverv og naturligvis investering. Den vigtigste ekspert er dog din personlige rådgiver, der kender dig, dine muligheder og forstår at gøre det komplekse forståeligt. Vores unikke analyseværktøjer skaber overblik, uanset om det er din pension eller dine investeringer, der skal have et eftersyn. Kontakt os og hør om dine muligheder i Saxo Privatbank.

Ga Bryggen

mm elh avn

nder broga de

Da mh ave n

Fr

ed ej

de ric iag ad e

av

Fre

ici

j

er

gv e din Kol

Sønderbrogade 35 • 7100 Vejle www.saxoprivatbank.dk Telefon: 75 82 47 11


Sølvbryllups-samtalen Mads Ryder påtager sig kun opgaver, som han virkelig brænder for og har altid arbejdet med markante brands, som han kan identificere sig med:

for sine sanselige billeder af kvinder, der danser ballet, tango og flamenco.

- I virkeligheden er jeg nok temmelig klassisk i min påklædning, måske endda “Hvis folk ikke konservativ. Jeg kommer aldrig til at gå i de der spidse sko…

- Når jeg sidder til et sølvbrylgider gøre en lup og skal fortælle min bordindsats og ikke er - Modebilledet og forbrugsmønstret dame om dét, jeg beskæftiger loyale, er de ikke har ændret sig, og segmenterne er mig med, vil jeg fortælle om noget, jeg brænder for. med på holdet.” ikke så veldefinerede som før. I dag Passionen og gejsten, det er kan man f.eks. sagtens komme godt min drivkraft. Jeg vil have en af sted med at gå i billige sko samholdning til dét, jeg arbejder med. Det er helt men med en dyr taske. Vi står over for forbrugeafgørende. re, der sætter deres egen stil med sikker hånd og shopper rundt på en helt anden måde end før. Det betyder ikke, at Mads Ryder er helt ude i Det gør tingene lidt mere komplicerede, og det detaljen med hverken legetøj, porcelæn eller tøj. skal vi kunne matche - Jeg er ikke én, der ved en masse om mode, og jeg er ikke med på de sidste nye modetrends. Jeg skal ikke have en holdning til design, for det er ikke mig, der skal drive udviklingen. Jeg er ikke fagidiot, jeg er jo bare en forbruger, og man skal i virkeligheden helst ikke forstå for meget. - Hvis ”gult er great”, så er det sådan, det er, men det er ikke mig, det kommer fra, forklarer Mads Ryder. Lejligheden afslører dog en vis forkærlighed for farven med gule puder flankeret af gule Montana-reoler og et stort maleri af en dansende kvinde. Dog ikke valgt på grund af den gule baggrundsfarve men på grund af en fascination af maleren Hans Voigt Steffensen, der er kendt

.Holdet skal fungere Mads Ryders udfordring i IC Company’s bliver nu at holde vedholdende fokus på at føre en strategi med stærke økonomiske resultater ud i livet samt at indføre ændringer i måden at agere på i forhold til forskellige markeder. - Vi har to spor i virksomheden. De gamle mærker som Matinique, Part Two og In-Wear skal have genskabt deres styrke, og vi skal samtidig udvikle og vækste med vores mærker By Malene Birger, Peak Performance og Tiger. - Jeg står foran en hård periode, og nu gælder om at få mit hold og min virksomhed til at

Fakta - IC Companys Modegiganten står bag tøjmærker som By Malene Birger, Peak Performance, Tiger Of Sweden, Matinique, Part Two og In-Wear. IC Companys har ca. 2.000 ansatte. Al produktion sker i udlandet,

fungere optimalt. Det var fantastisk at få vendt udviklingen i Royal Copenhagen, og jeg ved, at det også kommer til at virke her. Jo før, jo bedre.

Sætter mål sammen Vigtigheden af at involvere er afgørende for Mads Ryder i hans ledelsesstil, og han vægter holdfølelse højt. Hvordan skaber du den? - Vi har en proces, hvor vi sætter mål sammen, og jeg skal give den tid, der skal til. Jeg er meget åben over for, hvad andre synes og mener. Det er ikke nødvendigvis kun mine tanker, der gælder, men det er mig, der sætter betingelserne. Når vi har talt om tingene og er enige om, hvad vi skal, så er det sådan, vi gør. - Når vi så er nået der til, så er der måske nogen, der ikke evner at arbejde efter målene og nogen der ikke vil. Så kan de ikke være der. Jeg går helt op i limningen, hvis nogen på det tidspunkt modarbejder og er illoyale. Her er der brug for ledelse, det er logisk og nødvendigt. Det er ligesom med børneopdragelse, her må man også skære igennem. - Når vi i fællesskab har sat et mål, så er der ikke noget, der kan stå i vejen. Vi er jo alle sammen bare ansat til at udføre en opgave, og når den først er defineret, så er det dét. - Jeg vil have kvalitet, effektivitet og medarbejdere, der brænder for sagen, og jeg er den, der går forrest, når retningen skal vises.


Står selv bag disken Mads Ryder er kendt for at sige tingene lige ud, og det præger hans ledelsesstil. - Jeg vil ind til sagen og jeg skærer igennem. Jeg har enorm stor respekt for medarbejdere, der forstår at arbejdsindsats, struktur og disciplin er vigtigere end noget andet. Der er ikke noget, der kommer af sig selv. - Netop disse egenskaber er også afgørende for mig. Jeg er jo ikke dygtigere end andre, men jeg har det bedst, når jeg kører hårdt på. - Ledelse er egentlig ikke så indviklet, det er ikke svære end børneopdragelse, men det kan også være svært. Også her gælder det om at være konsekvent, siger Mads Ryder, der har en søn på 16 år.

[ VEJLEØdelight • 17 ]


”Forandring og forbedring - jeg vil hele tiden have mere”

- Jeg er måske mere utålmodig end de fleste, og derfor er det godt, at jeg har nogen omkring mig, der siger til mig, når det går for stærkt og jeg skal holde lidt igen. Jo, jeg er vist én, der skal holdes lidt i snor, siger Mads Ryder, der tager rundt i virksomhedens butikker og arbejder en dag eller to for at få fornemmelsen af, hvilket udfordringer, der er. - Jeg har sagt til mine chefer: Hvornår har du sidst været i en af vores butikker? Det er sundt, at vi kommer ud og mærker, hvad der sker, lyder det fra topchefen, der har en åben ledelsesstil og ikke går af vejen for selv at stå ved kasseapparatet.

Mads Ryder

Kræften var en øjenåbner For seks år siden blev Mads Ryder ramt af en alvorlig kræftsygdom, som han i dag er kommet sig over. - Kræften blev en øjenåbner for mig. Min verden ramlede sammen, men bagefter, hvor jeg er kommet igennem sygdommen, må jeg konstatere, at kræften i virkeligheden førte noget positivt med sig, fortæller han. - Sygdommen og forløbet har gjort noget ved mig rent menneskeligt. Jeg er blevet mere opmærksom på, hvad der betyder noget i tilværelsen og hvad jeg bruger min tid på, og jeg har fået sat mange ting i relief, fordi jeg blev mindet om, at jeg kan blive taget ud når som helst. - Det har også forstærket mig i, at jeg er et alt eller intet-menneske. Jeg gider ikke så meget bøvl og jeg tager fat, hvor det er nødvendigt. Det gælder personligt men i øvrigt i alle livets forhold. - Kræften mindede mig om alt dét, der betyder noget i livet. Ikke for at sige, at jeg er blevet verdens klogeste mand af at have kræft, men sygdommen har gjort noget ved mig, som har haft stor betydning for min tilgang til tingene, siger Mads Ryder, der altid bærer et gult armbånd fra Lance Armstrongs fond til kræftforskning. - Det minder mig om, hvad der er vigtigt her i livet, siger han.

[ 18 • VEJLEØdelight ]


[ VEJLEØdelight • 19 ]

Lysmesteren | Sjællandsgade 17 | 7100 Vejle | Tlf. 79420199


Har du ’uromagere’ i dit hudbillede? / Af kosmetolog, Marianne Bisgaard

Se på billedet af det delte ansigt. Hvad er det, som forhindrer huden i at fremstå smuk og ensartet i højre side og faktisk får hende til at se ældre ud end hun er ? Hun er ikke en dag over de 20 år, så det er ikke rynker! Nej, jeg har pyntet hende med det, vi på klinikken kalder ”uromagere”. De brune pigmentskjolder og pletter kommer ved mænd og kvinder af hormonændringer og sol dyrkning og ved kvinder typisk ved graviditet samt brug af p-piller. Samtidig kvitterer huden for mange års sol dyrkning. Fedtknuder og store hvide sejlivede talgknopper, som ligger inden under huden, er også et forstyrrende element i det ensartede hud billede. De andre uromagere som vorter og huddimser her og der, kolesterol aflejringer, karsprængninger på kinder og langs næsebor, og ved kvinder små karsprængninger, som gør læbekanten knap så skarp og mere udfyldende er andre dejlige ting, som opstår i forbindelse med hormonændringer, miljøpåvirkning og er ofte også en arv fra forældre. Mange forbinder primært disse nævnte hud ændringer med alder og ingen af os, hverken mand eller kvinde, ønsker at se ældre ud, end vi er. Disse små hud ændringer forsvinder ikke af sig selv - og bliver desværre ofte kun større. Så det er nu, du skal handle.

[ 20 • VEJLEØdelight ]


Når du nu har læst færdigt så prøv at lægge bladet fra dig.

fjerne disse småting – et lille sår opstår og huden bliver ensartet og yngre at se på i løbet af ganske kort tid.

Gå ud til et spejl og glem alt om dine rynker. Kig på hudens overflade og farver i stedet. Sæt en finger over en uromager …. fjern den og sæt fingeren på igen. Vupti – du vil opleve at du ser mere ensartet ud i ansigtet, på hals, bryst eller håndryg, når fingeren dækker disse spots. Ja det er rent trylleri! …og faktisk ret nemt at gøre noget ved! Der er mange behandlingsmuligheder, og vi kan helt sikkert finde en brugbar løsning til dig. I de fleste tilfælde kan vi på ganske få minutter

Kom i gang - bevar dig vel og fokusér på uromagere i stedet for altid på dine rynker, da de også giver alder på huden. Og så tjek også lige din mand for huddimser…. de er ligeså glade for behandlingen som kvinder er - når de først ER kommet af sted! Mere info og billeder finder du på www.mariannebisgaard.dk under ”Fjernelse af vorter m.v”.

Undgå de brune pletter Skal du på efterårs solferie så husk faktor 30. Hjemme skal du bruge minimum Faktor 15 fra nu og frem til marts. Vær OBS på medicin, som gør huden lysfølsom

Hold øje med dine modermærker Har du et modermærke, som er blevet: Uens i kanten, mørk i farven, eller en plet på huden, som ikke vil hele op. Så kontakt din læge for et tjek.

[ VEJLEØdelight • 21 ]


[ 22 • VEJLEØdelight ]


Blå bog Kim Hesel er 48 år og stammer fra Vejle, hvor han har boet det meste af sit liv. Kim Hesel bor i dag på en ejendom i Ødsted sammen med sin familie. Indehaver af Hesel Erhverv - et ejendomsmæglerfirma med speciale i erhvervsejendomme og lejemål. Firmaet har hjemsted på Rådhustorvet 4, fjerde sal, Vejle. Uddannet statsautoriseret ejendomsmægler. Forinden uddannet på revisorkontor, regnskabskontor samt bankuddannet. Tidligere sergent ved Livgarden. Gift med Lena, som han har fire børn sammen med i alderen 12 til 21 år. Konservativ kandidat til byrådsvalget i Vejle Kommune den 19. november med en plads som nummer tre på listen.

Udsyn & overblik / Af Lene Glassow Tingleff – Foto: Trine Kjergaard

Kim Hesel er helt tæt på byens nerve i sit domicil på Rådhustorvet, hvorfra han driver ejendomsmæglerfirmaet Hesel Erhverv med udsyn over hele Vejle.

Helt tæt på byens pulveriserende liv - og alligevel langt væk og ganske uforstyrret. En helt særlig fornemmelse, som virker næsten overvældende, når man står på altanen på 4. etage med udsigt til Rådhustorvet og kigger ned på gadens summende liv.

Man fornemmer tydeligt Vejles placering i det inderste af fjorden, hvor Vejle Ådal og Grejsdalen møder hinanden. Selv om vi er lige midt i byens centrum, føles naturen samtidig tæt på, og man kan slet ikke få nok af at kigge ud over fjorden, de skovbeklædte skrænter og ådalene mod vest.

Vi befinder os i byens gamle apotekergård, i dag en moderne butiks- og erhvervsejendom. For to år siden blev der indrettet kontorlokaler på 120 kvadratmeter på toppen af huset i en spændende, utraditionel og kobberbeklædt bygning.

Når så endelig øjnene slipper den smukke natur, kan man på denne solfyldte septemberdag med blå himmel nyde den næsten sydlandske stemning med mennesker, caféliv og aktivitet på torvet foran byens gamle rådhus.

[ VEJLEØdelight • 23 ]


- Hvordan får den mand overhovedet taget sig sammen til at bestille noget i disse fantastiske omgivelser, fristes man til at spørge, men det er slet ikke nødvendigt at stille spørgsmålet. For det er helt tydeligt, at Kim Hesel er en person af den type, der får en masse fra hånden og når det hele. Gennem 19 år han har drevet ejendomsmæglerfirmaet Hesel Erhverv, som har specialiseret sig inden for erhvervsejendomme og erhvervslejemål, og der har været travlt i alle årene. Masser af ejendomme er omsat, og Kim Hesel oplever stor søgning til sit firma. En mand med udsyn og overblik. Ikke blot fra sine helt unikke kontorlokaler ”på toppen” af Vejle, men også når det gælder erhvervsudvikling, ejendomssalg, byudvikling og erhvervspolitik. Overblikket er der, hele tiden.

Stort og småt Kim Hesel har boet i Vejle stort set hele sit liv, og der er ikke mange bygninger i byen, han ikke har kendskab til. Han har fingeren på pulsen, ikke alene i Vejle by, men også i oplandsbyerne. Han er uddannet inden for revision, regnskab og bank. - Jeg har altid været glad for kundekontakten, og da jeg fik tilbudt job som ejendomsmægler, sagde jeg ja og fandt hurtigt ud af, at jeg var kommet på rette hylde, fortæller Kim Hesel, der var med til at starte EDC på Nørre Torv i Vejle. Det blev erhvervsejendomme, der blev hans speciale, også da han var ansat som mægler i København i en periode. - Men Vejle trak, og vi vendte tilbage for 19 år siden og startede eget firma. Vi udfører både små og store opgaver for vores kunder, og den kombination har været god, fortæller Kim Hesel, der driver virksomheden sammen med Lena, der også er uddannet statsautoriseret ejendomsmægler. - Vi hjælper kunderne hele vejen rundt, lige fra det lille kontorlejemål til de helt store erhvervsejendomme. Denne alsidighed hjalp os under finanskrisen, hvor tingene gik lidt i stå. - Nu mærker vi, at tingene vender. Der er kommet mærkbart mere gang i tingene gennem det sidste halve år, og det begynder at løsne op. Hvad kendetegner den gode ejendomsmægler? - Det handler om tillid og høj service, det er altafgørende i denne branche. Du skal hele tiden være på forkant og du skal kende spillet og være strategisk. Samtidig skal man selvfølgelig have et godt lokalkendskab og netværk og ikke mindst have et højt fagligt niveau. - Jeg er dommer i Boligretten og har otte-ti sager om året i Civilretten i Kolding. Det betyder, at jeg er stærk på lejelov og hele tiden skærpet på dette område, det kommer kunderne til gode.

[ 24 • VEJLEØdelight ]


Få en bid af naturen ind i boligen Med Everline er naturen bragt ind i det minimalistiske køkken. Strømlinede, glatte flader er kombineret med et enkelt, organisk greb i massivt træ. Det giver en ny og mere venlig form for minimalisme og er med til at skabe en varm og rar stemning i rummet. Kom ind til Invita Vejle og bliv inspireret af de mange muligheder.

Invita Vejle . Løversysselvej 5A . Tlf. 75 72 04 55 . www.invita.dk


Byens bløde værdier Som Vejle-borger og erhvervsdrivende optager Vejle bys udvikling, ja, hele kommunens udvikling, Kim Hesel rigtigt meget. - Der sker en masse godt lige nu, og Vejle er inde i en positiv udvikling. Vi har en dejlig og smuk by, men vi må erkende, at vi har været gennem en periode, hvor andre byer trak bedre og i højere grad end Vejle forstod at skabe opmærksomhed.

kun overgået af København, Aarhus, Aalborg og Esbjerg. Det er fantastisk. - Men byen er ikke død efter lukketid. Der er i dag flere mennesker i byen i weekenden og om aftenen end før. Cafélivet blomstrer og der er skabt rum i bybilledet, som skaber sammenhæng og lægger op til liv og aktivitet. De bløde værdier tæller, og Vejle er kendt som en by, der er god at bo og leve i. Det betyder rigtigt meget, når vi taler om tiltrækningskraft og bosætning.

- Den udvikling er vendt, og det er der flere grunde til. Meget handler om byplanlægning og meget handler om kulturliv, hvor vi er rigtigt godt med. Men det drejer sig i høj grad også om noget så konkret som parkeringspladser, og det problem er ved at være løst.

Mens vi taler om karrieren, byen og fremtiden har vi selskab af den ruhårede hønsehund, ”Duncan”, der stille og roligt bevæger sig rundt i lokalerne - og ligesom vi andre følger med i, hvad der sker på torvepladsen under os.

- Vejle er Danmarks femte største handelsby

- Han er med mig på jagt og med mig, når jeg er

[ 26 • VEJLEØdelight ]

her på kontoret. Han følger mig stort set altid og er hele tiden tæt på.

”De bløde værdier tæller, og Vejle er kendt som en by, der er god at bo og leve i. Det betyder rigtigt meget, når vi taler om tiltrækningskraft og bosætning.” Mens vi taler om karrieren, byen og fremtiden har vi selskab af den ruhårede hønsehund, ”Duncan”, der stille og roligt bevæger sig rundt i lokalerne - og ligesom vi andre følger med i, hvad der sker på torvepladsen under os. - Han er med mig på jagt og med mig, når jeg er her på kontoret. Han følger mig stort set altid og er hele tiden tæt på.


Bedre erhvervsklima, ja tak På det erhvervsmæssige område mener Kim Hesel, at der er plads til forbedringer i Vejle Kommune. - Vi er netop blevet placeret som nummer 36 på Dansk Industris landsdækkende analyse af kommunernes erhvervsklima. Det er ikke godt nok. Vi skal have dækningsafgiften væk, så vi får bedre mulighed for at tiltrække erhverv. Dækningsafgiften er grundlæggende urimelig, i bund og grund en ekstra udgift for erhvervslivet, som forringer konkurrenceevnen. - Vi skal samtidig have en smidigere og hurtigere kommunal sagsbehandling, og vi skal have regelforenkling og afbureaukratisering i det offentlige system. Der er alt for mange unødvendige regler og kontrolsystemer, som hæmmer erhvervsud-

vikling og i sidste ende jobskabelsen. Det skal vi have gjort noget ved.

Stiller op til byråd Kim Hesel har sine holdninger til kommunens erhvervspolitik, og han hører til dem, der siger sin mening og fordomsfrit tager del i debatten. Måske kommer han snart til selv at stå på mål for tingene, da han stiller op til kommunalvalget den 19. november som nummer tre på De Konservatives liste. - Jeg er blevet opfordret til at gå ind i lokalpolitik flere gange, og nu synes jeg, at tiden er moden. Jeg vil gerne være med til at præge tingene, jeg har en erfaring fra mit firma og noget, jeg kan byde ind med – og jeg brænder for byens og kommunens udvikling.

- Samtidig er jeg nået til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg også på det personlige plan har fået en livserfaring, som jeg kan bruge i politik. Som foreningsmenneske gennem det meste af mit liv har jeg lært en masse. Og som far til fire har jeg været gennem hele møllen med børnepasning, skole, uddannelse og fritidstilbud, hvilket har givet mig en forståelse for mange forhold. - Min vision for Vejle Kommune er, at det skal være et godt sted at leve, hele livet. Et godt sted at bosætte sig, have børn, arbejde, holde fri, være ung, være aktiv og være pensionist. Det skal også være et trygt og godt sted, hvis livet byder på sygdom og man ikke kan klare sig selv. Kim Hesel ser frem til de politiske udfordringer og udtrykker sin tilgang til det lokalpolitiske på denne måde: Man når langt med sund fornuft, godt købmandsskab og rettidig omhu.

Kim Hesels ruhårede hønsehund Duncan, som han altid har med når han er på kontoret eller på jagt. [ VEJLEØdelight • 27 ]


BÆREDYGTIG VÆGMALING – SUNDERE INDEKLIMA Velkommen hos Den Grønne Farvehandel – Farver & Neo Feng Shui. Her handler det om den reneste maling på markedet, en maling som gør en forskel for dig i dit hjem. Den lerbaserede vægmaling sikrer et sundt indeklima der er astma- og allergivenligt, og udgør dermed et særligt gunstigt miljø for sensitive børn og voksne. Den er fugtighedsregulerende og åndbar, samt absorberer lugte og skadestoffer. Kom ind og mærk luftforskellen og et anderledes indeklima i vores farvehandel. Se mere på vores hjemmeside: www.farverogneofengshui.dk Vestergade 31 / 7100 Vejle / 7545 4800 Facebook: Farver Neo Feng Shui

REN OG SKÆR V/STEFANIE STENTOFT Lille nyt rengøringsfirma i Vejle med mange års erfaring tilbyder: 1) Rengøring af erhverv / privat 2) Håndværker rengøring 3) Rengøring af udflytter lejligheder 4) Vinduespolering

Kontakt Stefanie Stentoft – og få et uforpligtigende tilbud. Tel.: 28 35 73 82 E-mail: ren.skaer@gmail.com

VINBAR NO. 14 – HER BEHØVER DU INGEN UNDSKYLDNINGER. Hyggen er i højsædet på Vinbar No. 14, der ligger smukt placeret på solsiden af den Smidtske gård. På vinbaren er der mulighed for at kaste sig ud i alverdens vine og cocktails, du kan få stillet den lille sult, og vigtigst af alt så er der plads til bare at slappe af og nyde et glas i dejligt selskab. Vejle har i sandhed fået et sted for kvalitetsbevidste voksne mennesker, der kan lide at hygge sig. Åbningstider: Onsdag – Torsdag 16-24, Fredag 14-02, Lørdag 12-02

Søndergade 14 / 7100 Vejle / 7572 0032 / www.no14vinbar.dk

[ 28 • VEJLEØdelight / Annoncer ]


Løversysselvej 2A, 7100 Vejle / 7642 0080 / www.bobedst-vejlenord.dk

[ VEJLEØdelight • 29 ]


En fugl flyver sine egne veje / Af Morten Pelch – Foto: Trine Kjergaard

[ 30 • VEJLEØdelight ]


Efteråret 2008 Vejle. Gråspurven flyver forsigtig rundt blandt de grønne bøgetræer. Vingeslagene er insisterende og med en selvfølgelighed, som fører spurven fra bøgegren til bøgegren. Udsigten fra trækronerne ville tage pusten fra de fleste mennesker. Vejle fjord puster ud, og bølgerne hviler sig forsigtig i havoverfladen. Spurvens forsigtige sang danser igennem skovens ro. I et klasseværelse på Rødkilde Gymnasiet, et stenkast fra både Vejle Fjord og Nørreskoven, sidder en pige i sin 3.G klasse. Om et øjeblik opdager hun sit kald i livet. Et kald som ikke nødvendigvis fører en tilværelse med succesoplevelser med sig. Et kald som ikke er med jobgaranti, eller som nødvendigvis passer i studievejledernes kasse i bogen ’Hvad kan jeg blive’. Silke Bonde er pigen i klasselokalet. Hun vil dyrke det kreative. Hun vil udtrykke sig igennem og arbejde med de følelser, som bobler i hende. Naturen og dyrelivet har altid fascineret hende, og hun kan mærke, at de to ting kan skabe udtryk og kunst igennem hende. Silke Bonde er på dette tidspunkt 19 år gammel. På denne regnvejrsdag, i et klasselokale som summer af behovet for afslutning af det sidste år på en lang gymnasialt uddannelse, får Silke et af de utallige magasiner i hænderne, som flyder omkring fællesarealerne på de trøstesløse gange. I alle kald findes der forventninger, som ikke altid kan møde virkeligheden. Når disse prøvelser sker, så ændrer mennesker med passion blot kursen en smule, imens flertallet giver op. Denne vækkelse fører Silke til et måneds langt ophold på Rødding højskole, hvor et grafisk kursus bidrager til en endnu større lyst til, at blande grafiske udtryk og kreative tanker.

Silke Bonde, 23 år og kunstner. Bosat på Nørrebro i København. Er oprindeligt fra Vejle.


Fakta Du kan se alle Sike Bondes fantastiske værker, samt finde information til hvordan du får fat i dit eget kunstværk. www.silkebonde.dk

Juli 2010

er senere blevet afløst af SilkeBonde.dk som nu Denne dag er ikke en dag som alle andre. Over er ansvarligfor og årsagen til, at der findes Silke hele landet sidder tusindvis af unge forventningsBonde kunst over det meste af verden. fulde mennesker foran deres computerskærm og med lige dele angst og forventning, afventer Silke Bonde besøger denne formiddag en de svaret på, om de er blevet optaget på deres håndfuld butikker i indre København, Vesterbro drømmestudie. Silke Bonde får ikke sin drøm om og på Østerbro. Der er stor ros til udtrykket og optagelse på Medie Højskolen og uddannelsen i finurligheden i de grafiske tryk, som er blevet født Kreativ kommunikation opfyldt i Silkes indre. Det på trods af, at bodenne dag. Der findes menneDet, som driver ligbranchen, kunstbranchen og de sker, som vil dvæle ved nederhende, er ønsket fleste kreative brancher stadigvæk laget. Opgive og finde en ny om at udtrykke er brancher, som mærker eftervej. Silke Bonde oplever i stedet virkningerne af finanskrisen, og på sig selv og sit trods og bruger stædigheden til denne måde er paratheden til at væsen igennem tage nye chancer ikke stor. Alligevel at ville den kreative vej endnu kunsten. mere. KEA bliver havnen, hvorer der interesse for Silkes kunst. fra hendes kreativitet skal sejle ud fra. Linjen E-design ender med at udfordre og Denne formiddag overbeviser Silke Bonde om, nære hendes kreativitet på en måde, som hele at hun har gang i det rigtige. Efter en håndfuld tiden åbner nye døre og nye tanker for hende. afvisninger forsætter hun med opportunisme og samme glæde, som dagen startede med, endnu April 2011 en række besøg i Københavnske bolig, kunst, tøj Morgensolen står smukt ind over København. og hippe butikker. Vinteren har endeligt sluppet sit tag, og foråret kysser de morgenfriske mennesker på deres Pludselig i en børnetøjsbutik i hjertet af Købenfærd ud i verden. havn får Silke Bonde den fysiske anerkendelse af hendes evner, hendes udtryksform og får solgt Den atypiske kvindecykel med den kønne kvinde alle tre rammer. på sadlen svinger yndefuldt ind og ud imellem menneskerne i de københavnske sidegader. I en rus af lykke og anerkendelse svæver cyklen Billederne hun har med sig denne morgen er i igennem København, og himlen virker lidt rammer, og i rammerne er der placeret tre grafitættere på. ske tryk, som er udarbejdet med flid, kreativitet og et insisterende væsen, som ikke giver op, som Juli 2013 ikke kan holdes nede. Pigen bag computerskærmen har udviklet sig enormt. Det sværeste i kunstens verden, er at Denne morgens dagsorden er blevet sat af et finde sin egen vej og stil. Det er Silke Bonde lykkeliv i kunsten og kunsten i livet igennem Silke des med. Silke Bonde befinder sig stadigvæk på Bondes blog. En blog som netop er startskuddet en rejse i sin egen kreativitet. De grafiske tryk har til denne morgens jagt på mennesker, butikker opnået anerkendelse og ros fra ind- og udland. og platforme der kan afsætte kunsten. Bloggen Værdierne og udviklingen i de grafiske tryk

[ 32 • VEJLEØdelight ]

afspejler rejsen, som et kreativt mennesker tager og en rejse, hvor det i virkeligheden ikke er destinationen, som er afgørende, men de udfordringer som viser sig for dig undervejs. Det store gennembrud er drømmen for mange hårdtarbejdende kunstnere. Silke Bonde er ikke drevet af ønsket om folkelighed eller stjernedrys. Det, som driver hende, er ønsket om at udtrykke sig selv og sit væsen igennem kunsten. Så ord i virkeligheden bliver unødvendige. I en verden, hvor støjen og larmen kvæler fuglesangen fra gråspurven på grenen, er det i virkeligheden kunst i sin rigtige form.Bord model KANT Stel udført i 40x40 mm. vinkeljern, pulverlakeret med struktur i sort eller hvid. Bordplade i sort eller hvid kompakt laminat. Design: Hee Welling, MDD. Stol model NAM NAM S k a l u d f ø r t i fi n é r e t e g e l l e r l a k e r e t i s o r t , hvid, blå, orange og lyserød. Stel i pulverlakeret stål i ovenstående f a r ve r. Skammel og barstol i samme serie. Design: HolmbäckNordentoft. Stolen er oprindeligt tegnet til kokken Claus Meyers resturant Nam Nam i København.

MØBLER MED KANT Reol- og opbevaringsystem i massiv træ eller lakeret i din ynglingsfarve der passer til resten af boligen. Systemet består af en række grund elementer med et utal af muligheder - alternativt kan reolen specialfremstilles efter tegning og mål. Design: Hans J. Frydendahl.

O P B E VA R I N G M E D E L E G A N C E CL Design er vores koncept af kunde tilpassede løsninger - vi rådgiver om indretning, materialer og farver med udgangspunkt i rummet som helhed. Vi tilbyder indretningsforslag ud fra dine ø n s k e r, b e h o v o g k r a v - e n t e n i fo r m a f tegninger eller via dialog om opgaven. Samtidig kan vi tilbyde special fremstillede m ø b l e r u d f r a i n d i v i d u e l l e ø n s k e r. Special designet sofabord i valnød.

CL DESIGN - COSTUME MADE CORNELIUS living Ellehammersvej 4A v/Viborgvej DK-7100 Vejle

( Tr ip Traps gamle lok aler)

T. + 4 5 7 5 8 9 5 4 9 5 _ M . i n f o @ c o r n e l i u s - l i v i n g . d k W. w w w. c o r n e l i u s - l i v i n g. d k _ w w w. f a c e b o o k . c o m / c o r n e l i u s l i v i n g


S o f a e n e r e t a f h j e m m e t s v i g t i g s t e m ø b l e r. Et design element, der giver rummet k a r a k t é r. E n s o f a , d e r b yd e r d i g ve l k o m m e n hjem. Et samlingspunkt hvor familien m ø d e s , l æ s e r , s e r fj e r n s y n o g s l a p p e r a f . Sofaer der passer til det moderne eller klassiske hjem. Kampagne i hele oktober måned på alle m o d e l l e r. S e m e r e p å v o r e s h j e m m e s i d e .

AFSLAPNING MED COMFORT

“ V I S E R F R E M TI L AT BYD E D I G, V ELKO MMEN I E T U N I K T U N I V ER S A F M ØB L ER OG ACC ESSO RIES T I L D E T P E R SON L I GE HJE M

ÅBENT HUS TORSDAG D. 10-10-2013 FRA KL. 15.00 - 20.00. TAG VENNER OG FAMILIEN MED TIL EN INSPIRERENDE DAG MED INDRETNING. SE MERE OM ARRANGEMENTET PÅ VORES HJEMMESIDE.

CORNELIUS E t

u n i k t

u n i v e r s

a f

m ø b l e r

o g

living a c c e s s o r i e s


Det må helst ikke være for pænt / Af Mads Blenker– Foto: INHOUSE FOTOGRAFI Ulrik Foss har selv ombygget sit byhus fra kælder til kvist, og nu vælter lyset ind i det åbne hus. Stilen er rå, og alt inventaret i huset har en historie.

[ 36 • VEJLEØdelight ]


NYHED Cone lampe 3.595,Vores nye 2014 kollektion er i butikken nu, og du kan være sikker på at finde alt, hvad dit hjerte begærer - fra innovative, smarte design til praktiske og funktionelle elementer, som gør hverdagen lidt lettere. Kig ind i butikken og find inspiration til dit hjem. Design dit helt eget look ud fra de mange lækre møbler og finurlige accessories, som rummer ubegrænsede valgmuligheder. Se mere på www.boconcept.dk

NYHED Hamilton stol fra 9.990,-

BoConcept Vejle Løversysselvej 1A 7100 Vejle 75852325 vejle@boconcept.dk Shop online på www.boconcept.dk


Jeg er ret glad for mit køkken, der er et IKEA-køkken, som jeg har modificeret. Bordplader og ”hullet” i skabsvægen er lavet af krydsfinerplader, som har fået lak, og det ser super råt ud”, siger Ulrik Foss

I Ny Havnegade i Horsens ligger der et byhus. På postkassen står der Ulrik Foss, og hvis navnet lyder bekendt, så er det fordi husets ejer for tiden er vært på TV3-programmet ”Hjælp - mit hus skal sælges”. Ulrik Foss er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, og han har i fire måneder arbejdet fuld tid på at forvandle den gamle ejendom med to lejligheder til ét stort byhus. Oprindeligt er ejendommen fra 1900, men de fire etager ligner dog ikke noget, der har stået på denne jord i over 100 år. Alt er i flot stand, men det har samtidig kant. - Gulvene er ret grove. Man kan se, at nogle af brædderne er blevet lappet, og man kan se, hvor der tidligere har stået en væg. Jeg synes, at det giver huset sjæl og historie. Hvis man bare smider noget nyt på, så forsvinder sjælen, siger Ulrik Foss.

[ 38 • VEJLEØdelight ]

Tidligere har han købt loftrum og baghuse og lavet dem til lækre lejligheder, som han har solgt videre. Denne gang skal huset dog ikke sælges. Han er nemlig selv flyttet ind. - Da jeg bød på huset, havde jeg kun set et enkelt billede af det. Jeg bød meget lavt, men jeg fik huset, og det var i en forfærdelig stand. Alt skulle laves om, Men det vigtigste var beliggenheden, nemlig ” Den Engelske Gade ”, som den kaldes, siger Ulrik Foss.

På huset i Horsens har Ulrik Foss, fjernet hele havefacaden i stueetagen, og lavet en tilbygning, der med sine store glaspartier lukker enorme mængder lys ind i hele huset. - Jeg kan virkelig nyde aftenen, når jeg kommer hjem efter arbejde. Jeg kan skyde glasset væk, så der er helt åbent ud til haven, og så kan jeg få aftensolen ind, siger Ulrik Foss.

Wauw-effekt Stil fra London Når man ser huset fra gaden, vil man næppe opdage, at Ulrik Foss har lagt tid og kræfter i huset, men det er en del af ideen bag designet. - Jeg er meget inspireret af tegnestuen David Mikhail Architects fra London, der ombygger gamle byhuse, der er helt klassiske ud mod gaden, men som er lavet fuldstændig om i haven, siger Ulrik Foss.

Den 34-årige håndværker har sit eget firma, hvor han designer og laver messestande, showrooms og butikker, og har han en helt særlig tilgang til sine ombygningsprojekter. - Jeg er pisse ligeglad med dyre armaturer og indbyggede lys og højtalere. Jeg vil have lys og åbne rum. Det vigtigste for mig er, at jeg laver noget, som man ikke ser andre steder. Der skal være noget wauw-effekt, siger Ulrik Foss.


Fakta Ulrik Foss er 34 år og født i Odense. Ulrik Foss er opvokset i Horsens. Uddannet tømrer og bygningskonstruktør Vært på TV3-programmet ”Hjælp – mit hus skal sælges” Indehaver af FossForm www.fossform.dk

Selvom Ulrik Foss havde tegnet alt op, inden han gik i gang, løb han alligevel ind i et par forhindringer i den store ombygning. - Det var meningen, at kælderskakten skulle flyttes, så tilbygningen kunne være større, men det orkede jeg simpelthen ikke. Da jeg nåede der til, var jeg klar til at flytte ind, siger Ulrik Foss med et grin. ”Billederne er malet af Christian Jacobsen. Jeg kalder dem for Sex, Drugs and Rock’n’roll”


LAd dig inspirere hos cornelius living / Af Mads Blenker – Foto: Trine Kjergaard 32-årige Peter Cornelius åbnede i marts sin boligforretning CORNELIUS Living i de gamle Trip Trap-lokaler i det nordlige Vejle. Hvis man besøger boligbutikken, vil man helt sikkert se noget, man ikke havde forventet, og der er stort chance for, at man går hjem med ny inspiration.

[ 40 • VEJLEØdelight ]


No. 14 Vinbar | Søndergade 14 | 7100 Vejle | 75 72 00 32 Åbningstider: Onsdag - Torsdag 16-24 | Fredag 14-02 | Lørdag 12-02


Peter Cornelius har fået en klassik møbel-opdragelse hos Ingvard Christensen i Vejle, og der er ingen tvivl om, at han kan sine danske møbelklassikere. I hans butik i den nordlige del af byen står et Wegner-bord foran en ny sofa, og samspillet mellem nyt og gammelt giver en dynamik, som øjet ikke forventer. - Jeg vil gerne give inspiration til at gøre tingene anderledes. Det er vigtigt for mig, at vi prøver at skabe det personlige hjem. Mange køber en ny sofa, et nyt bord, en ny stol, og det er nyt alt sammen. Hvis man har nogle små elementer, der har sjæl og historie, synes jeg, at det giver hjemmet noget hygge, siger Peter Cornelius. I de lyse lokaler på Ellehammersvej giver Peter Cornelius sit bud på indretning, der ikke er mainstream, men som har til opgave at inspirere de kunder, som går gennem hoveddøren. Butikken har været åben siden marts, og i starten var fokus udelukkende på havemøbler. Nu er butikken ved at skifte koncept, så der er fokus på indemøblement. - Hele ideen er, at butikken skal være omskiftelig. Det skal ikke være en statisk butik. Jeg vil gerne være lidt anderledes end de andre boligforretninger, siger Peter Cornelius.

Tanker bag Møbel-manden Peter Cornelius har en oprigtig passion for møbler, og når han begynder at snakke om design og indretning, skinner det tydeligt igennem. - Jeg har altid interesseret mig meget for design og indretning. Da jeg var yngre, tog jeg ture til København for at se på arkitektur. Jeg synes, det er ekstremt spændende, at nogle folk har sat sig med et produkt og set på, hvad produktet skal kunne og hvilket udtryk, det skal have. Jeg kan godt lide, at man kan se, at der ligger nogle tanker bag, siger Peter Cornelius.

[ 42

TÖLT No. 7, 2013 ]


Astrid Madsen 80x100 cm

Kr. 15.000,-

Erik Langkjær 100x120 cm

Kr. 21.200,-

Rahni Madijd 80x100

Kr. 11.500,-

20 % rabat på alt i oktober

Hans Jürgen Menzinger 40x40 cm

Kr. 5.500,-

Elonn Agerup 100x90 cm

Kr. 18.000,-

Per Flemming 60x60 cm

Kr. 7.500,-

Oplev Danmarks største galleri

Gerda Nietzer 100x80 cm

Kr. 14.400,-

International kunstcenter på over 830 m2 og 1000 m2 lager

Niels Jensen 110x80 cm

100 professionelle kunstnere fra ind- og udland

Kr. 16.500,-

Janusz Tyrpak 197x140 cm

Kr. 38.000,-

5000 moderne kunstværker til salg til en værdi på over 50 millioner kroner

Minimum ét års ombytningsret på kunstværker · Lån gerne kunstværket med hjem, inden beslutningen tages Venlige og kompetente medarbejdere vejleder gerne i udvælgelse af kunstner og kunstværker

Langt flere fordele - langt større udvalg - langt større sikkerhed - oplev det selv!

Midtjyllands Kunst Center

Fasanvej 2 · 8654 Bryrup · Tlf.: 7575 7771 · www.habsoe.dk · E-mail: habsoe@habsoe.dk · Åbent alle ugens dage: 11.00[ -VEJLEØdelight 17.00

• 43

]


- Jeg har været ansat i nogle andre bolighuse, men jeg kunne mærke, at jeg havde en anden idé om, hvordan man drev en møbelforretning. Jeg ville gerne være nær kunden og have tid til at yde en god service, siger han.

- Hvad enten man køber møbler for 10.000.-, 100.000 eller 200.000.-, så er det en proces og en stor beslutning for mange. Der synes jeg, at man skylder folk at gå i dialog med dem, så jeg er sikker på, at kunden får den bedste løsning, siger Peter Cornelius.

Koldt og minimalistisk Peter Cornelius er født i Bredballe men opvokset i Hedensted. Privat bor han med sin kæreste Helle og parrets to børn, Sophie og Thilde. Han snakker om det personlige hjem, men hvordan bor møbelhandleren selv? - Jeg har været en del af den generation, der ikke kunne få stål nok, og hvor det ikke kunne være koldt og minimalistisk nok. Men nu er jeg nået der til, hvor jeg tænker over, hvad der karakteriserer mig som person og os som familie, når man besøger os, siger han. Udover møbler og havemøbler har Peter Cornelius også brugskunst i butikken, og hvis du har særlige ønsker eller mål til reoler og spiseborde, kan Cornelius også tilbyde specialdesignede produkter. - Vores boliger kan nemt blive et standardprodukt, hvor vi alle sammen bor helt ens. Jeg synes, vi skal prøve at kanalisere noget af vores personlighed over i vores bolig, siger Peter Cornelius.

Fakta CORNELIUS Living Ellehammersvej 4A 7100 Vejle www.cornelius-living.dk Åbningstider: Hverdag 10.00-17.30 Lørdag 10.00-14.00

[ 44 • VEJLEØdelight ]


[ VEJLEØdelight • 45 ]


Moden skifter hurtigt, nogle gange lige så hurtigt som et klik på et kamera. / Af Pernille Teglgaard Men hvis du vælger nogle gode klassiske basis ting kan du få dine ting til at holde flere sæsoner. To af de aller klassiske farver er blevet rigtig gode venner og er meget svære at komme udenom. Prøv selv at kombinere sort og blåt og oplev et sofistikeret look med et lille twist.

[ 46 • VEJLEØdelight ]


Pels kr. 7285 og støvler kr. 1899,- begge fra Überst Nederdel kr.1200,- og strikbluse kr. 1100,- begge fra Tendens Hue kr. 600,- og tørklæde kr. 1250,- fra Lykkeglimt

Taske kr. 2499,- og leopartsko kr. 1799,- fra Überst Skjorte kr. 700,- og nederdel kr. 700,- fra Lykkeglimt

Hue kr. 800,-, tørklæde kr. 2600,- og strikbluse kr. 2400,- alle fra Lykkeglimt. Regnfrakke kr. 600,- fra Tendens. Læderbukser kr. 3499,- fra Überst

Dunjakke kr. 3700,-, bluse kr. 1400,- og leopardbukser kr. 700,Taske kr. 2499,- fra Überst Sko kr. 1650,- fra Lykkeglimt

[ VEJLEØdelight • 47 ]


[ 48 • VEJLEØdelight ]


Køkkenet er et samlingspunkt / Af Mads Blenker– Foto: Trine Kjergaard Per Villumsen har lavet et karriereskift i en alder af 62 år. Efter 35 år i IT-branchen har han nu købt Invita i Vejle og Esbjerg. For Per Villumsen er det vigtigt, at køkkenet bliver et samlingspunkt for familien.

Invita er blandt de bedst kendte køkkenmærker i Danmark, og i Vejle holder brandet til i erhvervskvarteret i den nordlige del af byen. Her har Per Villumsen den ene af sine to Invita-forretninger. Den anden ligger i Esbjerg.

Rådgivning er nøglen

Selvom butikken ligger i en stor industrihal, mærker man straks en varme, når man kommer ind i butikken. Hvad enten man er på udkig efter et nyt badeværelse eller en løsning til garderoben, er man sikker på at blive inspireret, når man bevæger sig igennem de opstillede indretninger.

- Det er et brand, der altid har stået for kvalitet. Det var vigtigt for mig, at det var et brand, som jeg kunne stå inde for. Det var essentielt for mig, at køkkenerne er produceret i Danmark, og jeg kan godt lide den miljøfilosofi, der ligger bag Invitas varer, siger Per Villumsen.

- Vi vil gerne have, at folk oplever den intimitet, som man har i sit eget køkken, når de kommer herop. Det er vigtigt for mig, at vores kunder oplever atmosfæren, når de besøger min butik, siger Per Villumsen. Invita har både badeværelser og garderober i sortimentet, men det er trods alt køkkenet, der har gjort mærket til hvad det er i dag.

Som ny i køkkenbranchen kan Per Villumsen se på branchen med friske øjne, og han fortæller, at selvom produkterne hos Invita er stærke, så er det på en anden front, at Per Villumsen vil have sin butik til at være stærk.

- Det med samtalekøkkener er måske en lidt fortærsket floskel, men for mit eget vedkommende så er køkkenet et sted, hvor man samles, når man kommer hjem og hvor man taler om, hvordan dagen er gået, siger Per Villumsen.

Da Per Villumsen besluttede sig for at skifte karrierespor, overvejede han nogle forskellige brancher, men det var ingen tilfældighed, at valget faldt på Invita.

- Når du kommer i min butik, vil du opleve en ekstraordinær god service. Der er ingen kunder, der skal føle, at der ikke er plads til dem. Det er rådgivningen, der er vores stærke side. Det er så vigtige beslutninger for kunderne, at vi hellere vil bruge nogle ekstra timer på at finde det helt rigtige, siger Per Villumsen.

[ VEJLEØdelight • 49 ]


- Det er et produkt, der skal være i kundernes hjem i mange år, så der skal også være en kontakt til os, efter køkkenet er solgt.

Sent skifte Med Per Villumsen som styrmand på Invita-butikken vil der i den kommende tid også blive satset mere på erhvervsdelen af virksomheden. Den 62-årige erhvervsmand vil gerne styrke virksomhedens position på erhvervsmarkedet, og selvom han ikke er nogen vårhare længere, vil han selv blive en central person i den proces. - Man kan godt sige, at det er sent at lave et karriereskift, men jeg skal ikke på pension lige foreløbigt. Sådan er jeg ikke skruet sammen, siger Per Villumsen. Til daglig bor han i Nordjylland, men i den nærmeste fremtid vil Per Villumsen gerne flytte længere sydpå, så han er tættere på butikkerne i Vejle og Esbjerg. - For mig er et køkken ikke bare en ekspeditionssag, hvor man køber nogle pakker. Det skal være en oplevelse, hvor man ender med at træffe de rigtige valg, siger Per Villumsen.

[ 50 • VEJLEØdelight ]


NYD EN FROKOST PĂ… RESTAURANT BĂ˜RKOP VANDMĂ˜LLE

Ă…bningstider Tirsdag - lørdag kl. 11.30 - 22.30 søndag kl.11.30-20.00

GlÌd dig til spÌndende gastronomi, idylliske omgivelser og en frokost du vil huske lÌnge... Se hvad, du blandt andet kan glÌde dig til: Marineret- og kryddersild med karrysalat, Ìg og rugbrød kr. 88, rejer og krydret dressing kr. 120, Pariserbøf med hakkede rødbeder, rødløg, peberrod, smü kapers og Ìggeblomme kr. 125, " %"(" #-+'+./'+-/"/ ,1 000 4-'+,)+((" !' +-! "./&((&*$ ,1 /(#

[ VEJLEĂ˜delight • 51 ]

3 2 3 2

2 2


Rasmus Davidsen

Sort sol / Af Mads Blenker – Foto: Trine Kjergaard

Rasmus Davidsen har vundet et utal af iværksætter-priser for sin idé, som er blevet kaldt banebrydende. Alligevel ruller millionerne ikke ind på kontoen endnu, og Rasmus må acceptere, at han endnu ikke ved, om hans nano-behandlede solceller bliver det næste store danske eksporteventyr eller om projektet dør, inden det forlader laboratoriet.

[ 52 • VEJLEØdelight ]


Rasmus Davidsen står med et ben i to forskellige lejre. På den ene side er han ph.d-studerende ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby, og på den anden side er han iværksætter og hovedmanden bag firmaet Black Silicon Solar. Fællestrækket for de to lejre er, at Rasmus begge steder arbejder med nano-behandlede silicium solceller. Rasmus Davidsen har skrevet bachelorog kandidat-afhandling om de matsorte silicium-solceller, som han nu også er ved at skrive sin pd.d-afhandling om. - Egentlig skulle materialet bruges til en sprængstofdetektor, og det syntes jeg lød spændende. Da jeg snakkede med min bachelor-vejleder sagde han, nærmest i en bisætning, at det måske også kunne bruges til solceller, fortæller Rasmus Davidsen, der startede på DTU efter han blev færdig som matematisk student fra Rødkilde Gymnasium i 2006.

Det blev starten på det, der her fem år senere, har sikret Rasmus Davidsen og hans svenske forretningspartner Hjalmar Nilsonne flere hundrede tusinde kroner i præmiepenge, men på trods af de mange præmier, har ideen slet ikke opfyldt sit potentiale endnu. - Vores problem lige nu er, at solcellen ikke er lige så effektiv, som de celler der er på markedet i dag, selvom vi kan se, at vores celler faktisk absorberer mere sollys, producerer den simpelthen ikke lige så meget strøm som de andre, siger Rasmus Davidsen. Det som Rasmus Davidsen og Black Silicon Solar gør ved solcellerne er at ætse et mønster i overfladen på silicium, og det foregår helt nede i nano-målestok. Mønsteret er altså langt fra noget, som kan ses med det blotte øje, hvis det da ikke lige var fordi silicium-skiven ændrede farve til en mat-sort, når den er blevet ætset. Det er netop

den sorte farve, der betyder, at skiven kan absorbere så meget sollys. - Mange tror, at vi snakker en fordobling af effektiviteten af solceller, når jeg fortæller om projektet, men i dag er solceller så effektive, at vi måske kan være heldige at gøre dem 0,1 eller 0,2 procent mere effektive. Og det ville være millioner af kroner værd, siger Rasmus Davidsen.

Tæt på stregen I øjeblikket arbejder Rasmus Davidsen i et såkaldt ren-rum på DTU, hvor han forsøger at optimere sin solcelle, så den kan konkurrere med de celler, der allerede er på markedet. I ren-rummet er der ingen støvpartikler, og det er strengt nødvendigt, når man skal arbejde med nanoteknologi. Hele ideen med at lave solcellen bedre er, at ideen en dag skal sælges. Derfor har han i samarbejde med DTU søgt patent på teknologien.

[ VEJLEØdelight • 53 ]


Laboratoriemode

Businessmode

Blå bog Født 16 april 1986 i Vejle – Opvokset i Bredballe. Civil status: Kæreste med Cecilie Thams Bor i København Skole: Kirkebakkeskolen Student: Rødkilde Gymnasium Uddannelse: M.Sc NanoTech DTU Arbejde: Pd.d-studerende på DTU Rasmus har firmaet Black Silicon Solar med svenskeren Hjalmar Nilsonne.

[ 54 • VEJLEØdelight ]


S

lagter Grønvalls eftf. er en specialbutik, bygget

til at tilfredsstille kunders behov. Hvor passion og nøjagtighed går hånd i hånd med stolte slagtertraditioner. Udover mad ud af huset tilbyder vi også et stort udvalg af køkkenklare retter, spændende salater samt et stort udvalg af førsteklasses kødprodukter, som kan tilfredsstille enhver sjæl.

Strandvejen 74 · Vejle Ø · Tlf. 75 81 52 03 www.slagtergronvall.dk Man-fre kl. 8.30 - 17.30 · Lør kl. 8.00 - 13.00


- Drømmen er nu, at vi kan opnå nogle gode resultater, så vi står med et patent i den ene hånd, og en dokumenteret forbedring i den anden. Så kan det her være rigtig meget værd, og det kan blive en god dansk iværksætter-historie, siger Rasmus Davidsen. De mange priser, som projektet har vundet, tyder på, at det ikke kun er Rasmus Davidsen, der tror på, at Black Silicon Solar kan blive en god iværksætter-historie. Den største anerkendelse projektet har fået, var da Rasmus Davidsen vandt Venture Cup i 2011. Med sejren i den prestigefyldte iværksætterkonkurrence fulgte en pengepræmie på en kvart million. Projektet har indtil nu varet omkring tre år, og Rasmus Davidsen planlægger at bruge de sidste to år af sin ph.d-periode på projektet også. - Jeg føler, at vi er ret tæt på målstregen, men det er svært at spå om. Det vi gør nu er, at vi kigger på den sidste solcelle vi har lavet, og spørger, hvor er den ikke god nok. Så forsøger vi at ændre på det. Vi gør en masse ting, og ni ud af 10 af dem virker ikke, så det kan godt føles lidt som et lotteri. Det irriterer mig lidt, når jeg møder nogle af dem, der også var med i Venture Cup, som lavede hjemmesider, som deres produkt. Flere af dem sidder i Silicon Valley i dag, og på den måde er de længere end vi er. De er nogle rigtig dygtige fyre, og jeg har stor respekt for deres arbejde, men der er bare rigtig stor forskel på at udvikle software og hardware, siger Rasmus Davidsen.

[ 56 • VEJLEØdelight ]

Sløs eller tidsspilde? Som projektet er skredet frem, har du også været nødt til at gå fra at være studerende og forsker på DTU, til at være iværksætter.

hed, der kører ideen så langt frem, at den en dag kan sælges, siger Rasmus Davidsen.

Hvad er jeres chancer for at få projektet til at lykkes? Hvordan har det været at krydse over fra univer- Matematisk er chancerne nok ret små, men min sitetsverdenen til businessverdenen? mavefornemmelse siger mig, at ideen har poten- Det har været udfordrende, for det er vitterligt to tiale. Jeg kan blive helt manisk over de her solcelforskellige verdener. Typisk synes forskere at iværkler nogle gange. Hvis man arbejder tilstrækkeligt sætter-måden at arbejde på er sløset og forhastet. meget med det, så bliver man helt opslugt af, at Iværksættere bliver nødt til det skal lykkes. Det er nærmest at arbejde på den måde, og blevet mit barn. Det er der “Man skal helst de synes, at forskere er alt for selvfølgelig noget fantastisk i, brænde for det, og langsomme og ineffektive. Så men også noget, der gør én man skal helst blive lidt sårbar. Nogen gange skal det er udfordrende, for det ked af det, hvis det man slå koldt vand i blodet og gør nogle gange, at det tager længere tid, fordi jeg er ansat ikke lykkes, for så går sige, at det trods alt ikke er en som på DTU og ikke arbejder man også ambitiøst katastrofe, hvis det ikke lykkes, i min egen virksomhed. Jeg men sådan føles det. Jeg tror nok efter det. prøver at tage de gode ting fra faktisk, at sårbarheden gør en iværksætter-verdenen. At gå god. Man skal helst brænde for hurtigt videre til næste skridt det, og man skal helst blive ked og ikke dvæle ved noget, siger Rasmus Davidsen. af det, hvis det ikke lykkes, for så går man også ambitiøst nok efter det, siger Rasmus Davidsen. Ville processen ikke have gået hurtigere, hvis du nu havde valgt, at tage din idé med til en Hvorvidt det lykkes Rasmus Davidsen og Black solcelleproducent, i stedet for at skrive en ph.d Silicon Solar at komme i mål med projektet om projektet? og det næste store danske eksporteventyr er - Det her kunne helt sikkert gå uendeligt meget født, står endnu hen i det uvisse. Historien viser hurtigere i en solcellevirksomhed. Det der ville dog, at der er langt fra en god idé til et færdigt hjælpe os nu er, hvis vi kunne prøve vores metoprodukt, og for Rasmus Davidsen kræver det de af i produktionen hos en virksomhed, men så mange timer i laboratoriet, før hans solcelle kan ville det ikke være iværksætteri. Jeg synes, det er komme til at lave strøm til husene i hans hjemby spændende at arbejde som en lille forskningsenBredballe.


BENDT WIKKE MARKETING A/S

Nye, fantastiske køkkenprodukter fra Miele. Du får alle muligheder for at skabe dit eget personlige køkkendesign. Vælg mellem to elegante designlinjer samt farverne stål, brillanthvid, obsidiansort og havannabrun, og find det helt rigtige udtryk til dit nye køkken. Funktionerne er mange, betjeningen enkel og resultaterne fantastiske. Vi kalder det Design for life. Find de nye produkter hos din lokale køkken- og hvidevareforhandler, eller oplev dem i vores showroom Miele Gallery i både Glostrup og Vejle.

Miele A/S · Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Tlf. 43 27 14 00 · www.miele.dk Besøg Miele Gallery: Øst: Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Vest: Logistikvej 3 · E45 - exit 59 · 7100 Vejle

[ VEJLEØdelight • 57 ]


Oplevelser og

adrenalinkick på vinterferien / Af Peter Christiansen Skiferien står for døren, og en masse gode timer i sneen venter. Men eventyret venter også uden for pisterne – både på gletsjerne, i luften og på isen. VEJLEØ Delight giver her et par bud på nogle spændende aktiviteter, du kan opleve til vinter. Nogle af dem er grænseoverskridende, andre nydelsesfulde, men uanset hvad du prøver, bliver du en stor oplevelse rigere.

Med 140 kilometer i timen og 5G Pludselig bliver der grønt lys, og vi skubbes i gang. Bobslæden bevæger sig langsomt hen over det flade startstykke, og det føles som en evighed, inden vi når hen til den første kurve. Vi – tre passagerer, der er anbragt bag piloten – sidder stadig og følger med i, hvad der foregår. Piloten vælger at gå lavt ind i anden kurve, men ved tredje kurve går det så stærkt, at bobslæden tvinges højt op i kurven, og vi presses helt ned i bunden af slæden. Farten er hurtigt tæt på det maksimale, og det kræver mere og mere anstrengelse at rette ryggen og løfte hovedet. I næste kurve bliver presset for stort. Vi bliver med stor kraft slynget ind i en kort, men skarp kurve, og vores hoveder bliver presset så meget forover, at det først er muligt at rette hovedet op igen, da vi er ude af svinget. Resten af turen ser jeg kun i glimt. Vi bliver kastet fra side til side, vi ligger både højt og lavt i kurverne, og jeg forsøger at registrere, hvor vi befinder os på banen. Undervejs styrer piloten os sikkert igennem ved at trække i to stålwirer, der har direkte forbindelse til de skarpe meder. Det er imponerende, at han under så ekstreme påvirkninger kan undgå at ramme de isbelagte sider. Præcis et minut varer turen. Piloten rejser sig grinende, og han ser helt upåvirket ud. Hvordan han undervejs har kunnet orientere sig, styre og vælge den rigtige indgang i kurverne er en gåde.

[ 58 • VEJLEØdelight ]

”Vi var oppe på 4-5 G i nogle af svingene,” fortæller han, ”men under en konkurrence kører jeg noget hurtigere.” Vi har fået en oplevelse helt ud over det sædvanlige, og vores respekt for bobslædekørere stiger kraftigt. Det kræver sin mand at kunne klare så massiv en G-påvirkning, at kunne reagere på tusindedele af sekunder og så i øvrigt være i stand til at løbe en 100 meter på 10,7 sekund. Mens piloten gør bobslæden klar til en tur mere, forsøger vi passagerer at rejse os, men vi er svimle, og trætheden sidder allerede i kroppen. Skuldre, ryg og især nakke er påvirket af turen, og vi får at vide, at to ture pr. dag er det maksimale, en normal veltrænet person kan klare. Hold dig langt væk fra stejle og isglatte bobslædebaner hvis du er gravid, svagelig eller bange for fart. Men til alle andre: ”Prøv det!” Bobslæde i Norge kan prøves ved Hafjell: www.olympiaparken.no Bobslæde i Italien kan prøves i Sansicario ved Sestriere: www.alpineapres.com


HAR DU DEN RIGTIGE BILLED-LEVERANDØR?

FÅ DET ENTEN BE- ELLER AFKRÆFTET

PRØV OS

GRATIS INTERESSERET? RING 7562 0115 Nogle af dem vi hjælper i dag:

- siden 1972

F

O

T

O

G

R

A

F

E

R

N

E

INHOUSE FOTOGRAFI P R I V A T

&

E R H V E R V

Søndergaardsallé 9 · 8700 Horsens · 7562 0115 · info@inhouse-fotografi.dk · www.inhouse-fotografi.dk


Overnatning midt i bjergene på isbjørneskind Vi hopper ind i pistemaskinen, der langsomt bevæger sig op i bjergene i det svage måneskin. Nede på hotellet sidder gæsterne med aftensmaden, og senere venter den varme seng. Men vi er et par stykker, der har valgt at bruge aftenen og natten på en helt anden måde – vi skal op i højderne og sove i igloo. Alle har medbragt masser af varmt tøj samt ski, for vores plan er at stå tidligt op næste morgen og trække dagens første spor ned over den jomfruelige pulversne. Men først skal Pyrenæerne opleves helt tæt på, så i samme øjeblik, vi ankommer til iglooen, smider vi oppakningen og tager snesko på. Nu venter en wwaaauu-oplevelse, for det er helt unikt at bevæge sig rundt i bjergene, mens månen skinner, og den eneste lyd, der høres, er iskrystallernes knirken under vores snesko. En time senere sidder vi bænket inden døre på en stor isblok, som er beklædt med rensdyrskind. Overalt er vi omgivet af is, men sneskoturen har givet den nødvendige varme i kroppen, så vi nyder det måltid, der står foran os. Iglooens fastansatte kok har forberedt en velsmagende menu bestående af pasta, vagtler og choko-

lademousse, og i glassene har vi tempereret Amarone. En fuldendt nydelse. Langsomt sniger kulden sig ind under skitøjet, så ved midnatstid finder vi soveværelset. Vores logi for natten er en kunstfærdigt udsmykket ishule, hvor en stor rektangulær isblok fungerer som seng, og denne er beklædt med isbjørneskind. Øverst ligger to termosoveposer, der kan klare 30 minusgrader, men vi beholder både skitøj og handsker på, da vi kravler i. Nu venter en nat, der ikke kan sammenlignes med noget som helst andet. Udenfor tuder vin-

200 meter over pisten “Træk i den højre line og slæk i den venstre”, råber min guide. Jeg gør som han siger, og pludselig begynder faldskærmen at dreje til højre i et flot sving. Her, et godt stykke over pisterne er udsigten fantastisk, og i stilhed svæver vi hen over landskabet med bjerge, lifte og skiløbere langt under os. Omkring os rager høje bjergtinder op, og turen er en rendyrket fornøjelse. Vi har været i luften i omkring fem minutter, og min puls er igen nogenlunde normal, men situationen var en ganske anden, da jeg for lidt siden stod på en stejl bjergside. Her spændte jeg mig fast til guiden via en sele, og bag os var den store skærm bredt ud. Vi klikkede begge i skiene, og med et thumbs up fra guiden satte vi fra og gled i stor fart ned mod noget, der lignede en afgrund med et frit fald på en lille kilometer. Men pludselig var der luft i skærmen, og langsomt slap

[ 60 • VEJLEØdelight ]

den, og alt er mørkt, men inde i iglooen, hvor temperaturen ligger lige under frysepunktet, føles det varmt. Derfor ryger der mere og mere tøj af i løbet af natten, og vi nyder den særprægede oplevelse. Og ja, næste morgen lykkes det faktisk at komme tidligt op, og med store grin trækker vi de første spor i sneen. En helt igennem cool oplevelse. Igloo-overnatning kan blandt andet opleves i Alperne og Andorra www.iglu-dorf.com

skiene deres tag i sneen. Lige nu er der absolut intet, der kan matche vores flyvetur. Jeg kunne blive hængende i timevis og nyde det smukke sceneri og får lov til at styre det meste af vejen ned. Men kun indtil vi nærmer os landingsstedet, hvor en vindpose indikerer den rigtige indflyvningsretning. Her overlader jeg klogelig linerne til guiden. Han lander sikkert og spørger grinende: ”Vil du med op igen?” Om vinteren kan paragliding dyrkes både med og uden ski. Med ski på glider man ned over bjergsiden, indtil der er luft i skærmen. Uden ski løber man skærmen i gang. Paragliding kan dyrkes i fx Tirol og Salzburgerland: www.tirol.at og www.salzburgerland.com Paragliding kan dyrkes i Canazei: www.visitfassa.com


Gourmet aften

1. november 2013 kl. 18.00 Tema -

Grøn

land

5-retters gourmet menu med grønlandske råvarer Kom og få en oplevelse ud over det sædvanlige og bliv overrasket af den lækre menu, vores kokke har sammensat. Vores vinleverandør H.J.Hansen vil præsentere vinene til menuen. Pris pr. person kr. 895,- inkluderet i prisen er en 5-retters gourmet menu samt 1 glas vin til hver ret. Det er muligt at købe mere vin. Fuldend aftenen og lad bilen stå: dobbeltværelse kr. 650,- og enkeltværelse kr. 450,-. Morgenmad er inkluderet i prisen. Der betales ved tilmelding og tilmeldingen er bindende.

Jørgen Skouboe Møller fra bl.a. DR2’s “Nak og æd”, kommer og fortæller anekdoter og små oplevelser fra hans ture til Grønland. Han underholder i ca. ½ time medens der er velkomstdrink med små appetitvækkere.

Schur Conference Center

Søborgvej 20 · 7130 Juelsminde · 7568 3099 www.schurconferencecenter.dk [ ] VEJLEØdelight • 61


På lodret is Med isøksen hugger jeg fem-seks gange ned i den blå is, inden isøksen sidder, som den skal. Højre fod hamrer jeg med fuld kraft ind i det frosne vand, til piggene fra mine steigeisen kiler sig fast, så jeg kan støtte på foden og hvile lidt. Det er hårdt, og mælkesyren kommer frem i armene, mens sveden driver ned ad ryggen. ”Se nu her,” siger min guide og tager fat i to isøkser. ”Med den rigtige teknik, skal man slet ikke bruge så mange kræfter.” Guiden laver kun et par hug med isøksen, og den sidder med det samme så stabilt, at han kan fortsætte videre op. Et enkelt spark i isen er tilstrækkeligt til, at støvlernes steigeisen også finder fæste, og han fortsætter let og elegant. Jeg forsøger nu at slappe mere af og stoler på, at udstyret nok skal holde. Øksen har en fantastisk evne til at sidde godt, hvis man bare rammer isen i den rigtige vinkel, og mine steigeisen er skarpe nok til at give et sikkert fodfæste. Pludselig er det meget lettere, og jeg begynder at nyde turen. Højt oppe kommer vandfaldet

ud over bjergsiden, den blåfrosne is klæber sig til fjeldet, og isfaldet fortsætter under mig ned mod dalen. Efter kort tid er jeg oppe og kan nyde udsigten til de øvrige isfald. Jeg vender ryggen ned mod dalen, læner mig bagud og rappeller ned. Der er allerede sikret en ny rute, som jeg kan gå i krig med. Isklatring kan virke grænseoverskridende i starten, men det er en fantastisk følelse at klatre på blåfrossen is, når man først behersker den grundlæggende teknik. Ud over frosne vandfald kan man også klatre i gletsjersprækker, men her starter man omvendt – først rappeller man ned, inden turen igen går opad med isøkser og steigeisen. Isklatring i Norge, fx ved Gaustablikk www.visitrjukan.no Isklatring i Italien, fx i Canazei www.visitfassa.com Isklatring i Østrig, fx i Tirol og Salzburgerland: www.tirol.at og www.salzburgerland.com

Andre aktiviteter Prøv også snowtubing, fx i norske Beitostølen www.beito-aktiv.com

Snescooter, fx i norske Beitostølen www.beito-aktiv.com

Ballonflyvning, fx i Østrigske Tirol og Salzburgerland www.tirol.at og www.salzburgerland.com

Snowrafting, fx i norske Beitostølen www.beito-aktiv.com

Hundeslæde, fx i Andorra www.grandvalira.com

Prøv også ULM-flyvning, fx i franske Valloire www.valloire.net

Om skribenten Snesko, fx i Liechtenstein www.erlebnis.li

[ 62 • VEJLEØdelight ]

Peter Christiansen skriver til daglig adventureartikler for blandt andet Jyllands Posten og Berlingske samt en række blade. Peter har blandt andet dyrket bridgeclimb i Australien, løbet maraton i New York, dyrket judo i Japan, raftet i USA og stået på ski i Canada.


Al begyndelse er svær, men cocktailkortet på No. 14 Vinbar har efterhånden opnået stor popularitet blandt vores gæster – det vil vi gerne have lov at takke Jer for! Tendensen på cocktailbarer de senere år har været meget minimalistisk, og efterspørgslen efter klassiske cocktails er støt stigende. Dette har vi selvfølgelig bemærket på No. 14 Vinbar, og vi har på den baggrund udarbejdet et cocktailkort udelukkende med klassiske cocktails. Disse cocktails er lavet efter originale opskrifter med vort eget twist.

Stimuler jeres appetit med en aperitif

på No. 14 Vinbar, eksempelvis en klassisk Vesper Martini inden måltidet og slut aftenen af med en Old Fashioned som after-dinner cocktail eller en lækker Espressotini som erstatning for den traditionelle kaffe.

No. 14 Vinbar | Søndergade 14 7100 Vejle | 75 72 00 32 Åbningstider: Onsdag - Torsdag 16-24 Fredag 14-02 | Lørdag 12-02


Her kommer en væsentlig forbedring af det danske vejr Alle ved, at det danske vejr kan være lunefuldt, men når du sidder i en Audi med quattro, spiller det ingen rolle. Det avancerede firehjulstræk er udviklet gennem 30 år til at få dig sikkert

igennem alle former for udfordringer, så du altid har det optimale vejgreb og det mest effektive træk på alle fire hjul.

Danmark. Land of quattro

Audi A6 2.0 TDI privatleasing fra 5.995 kr./md. Audi A6 2.8 FSI quattro S tronic privatleasing fra 8.900 kr./md. Prøv quattro hos din forhandler.

Audi Fredericia Kongens Kvarter 32, 7000 Fredericia, tlf. 7070 1025, www.fredericia.audi.dk B

D

Audi A6 2.0 TDI inkl. moms, serviceaftale, MMI navigation og prestigepakke*: 5.995 kr./md. Forbrug v/bl. kørsel 20,4 km/l. CO2 udslip 129 g/km. 1/2 årlig grøn ejerafgift 2.120 kr. Engangsydelse 45.000 kr. Løbetid 36 mdr. 20.000 km/år. Etableringsomk. 0 kr. Samlet omk. i perioden 260.820 kr. Audi A6 2.8 FSI quattro S tronic inkl. moms, serviceaftale, MMI navigation og prestigepakke*: 8.900 kr./md. Forbrug v/bl. kørsel 12,5 km/l. CO2 udslip 187 g/km. 1/2 årlig grøn ejerafgift 1.920 kr. Engangsydelse 55.000 kr. Løbetid 36 mdr. 20.000 km/år. Etableringsomk. 0 kr. Samlet omk. i perioden 375.400 kr. *

Prestigepakke: 4-zoners komfortklimaanlæg, parkeringssensor for og bag samt automatisk åbning og lukning af bagklap.

Audi A6 fås fra 576.908 kr. ekskl. lev. omk. 3.680 kr.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.