Page 1

Udgave 5­ - marts 2014

THE AVIATOR NIELS SUNDBERG ”THE SKY IS MY PASSION”

ANNEMETTE VOSS: Det bedste eller ingenting I LIFESTRAW: Brødrene Dues agentur på banebrydende outdoorprodukt I OLE HOLGER PEDERSEN: Mød forretningsmanden og kunstelskeren I THOMAS CHRISTIANSEN: Livet handler om store udfordringer I ROLF BIRK: Manden bag det moderne madværksted PEOPLE | INSPIRE | LIFESTYLE


6017

A Daimler Brand

Alt det du vil. Alt det vi kan. Samlet i én bil. Den ny C-Klasse. Premiere i weekenden den 15.-16. marts kl. 11-16. Når du har sluppet det ligegyldige - alt det, der bare distraherer, så er du klar til den ny C-Klasse. For vi har pakket den med essensen af Mercedes: Et selvbevidst design, der ikke er til at misforstå. En kompetent motor og undervogn, som sikrer, at det er dig, der sætter farten. Der er mere plads i den ny C-Klasse. Mere raffineret komfort. Mere begavet teknologi. Tag plads. Prøv alt det, vi kan. Prøv alt det, du vil. Samlet i én bil. Den ny C-Klasse. Vi ses hos Ejner Hessel.

SJÆLLAND: Næstved Transportbuen 1, tlf: 7311 7100 • Roskilde Københavnsvej 299, tlf: 7311 7000 • Slagelse Merkurvej 1, tlf: 7311 7300 JYLLAND: Herning Nystedvej 15, tlf: 7211 6200 • Horsens Vejlevej 146, tlf: +45 7211 6660 • Randers Ribevej 11, tlf: 7211 5100 • Silkeborg Stagehøjvej 3, tlf: 7211 6500 Vejle Niels Finsensvej 2, tlf: 7211 6600 • Viborg Ålandsvej 5, tlf: +45 7211 6700 • Aalborg Sundsholmen 10, tlf: 7211 5200 • Århus Agerøvej 53, tlf: 7211 5000 • www.hessel.dk Mercedes-Benz C-Klasse fra 490.400 kr. ekskl. levering 3.780 kr. Forbrug ved blandet kørsel 25,0-17,5 km/l. CO2-emission 103 -132 g/km. Alle priser er vejledende. Bilen er vist med ekstraudstyr.


Den ny C-Klasse. Essensen af Mercedes.


SØNDERGADE 27 SØNDERGADE 1

HORSENS 75 62 20 16 VEJLE 75 82 05 20


”Godt designhåndværk rækker langt udover mode, sæsoner, kulturer og trends. Min passion er designet og håndværket og jeg fascineres af menneskene bag et smykke, af deres tanker, af historien.” siger Charlotte Lynggaard.

N AT U R E

En passion for guld og håndværk i sensuelle og elegante kombinationer OLE LYNGGAARD COPENHAGEN’S NATURE kollektion er en spændende og komplementær serie til LOTUS der i kombinationer skaber unikke og sensuelle smykke udtryk. Charlotte Lynggaard har designet NATURE kollektionen. ”Naturen er en evig inspirationskilde og overfladerne er inspireret af strukturen på blomsterstilkene i skovbunden. Organiske former og naturlige silkeoverflader på smykker der smyger sig om fingre og hals” siger Charlotte Lynggaard. Kollektionen består af ringe, øreringe og kæder i rødguld, rosa guld, hvidguld og sort guld med de karakteristiske håndgraverede overflader. Ringene består af I, II, III, IV forskellige bredder. Alle med et lille romertal graveret i som kendetegn og symbol.

Der er kælet for detaljerne i denne tidløse kollektion med en passion for guld og håndværk i sensuelle og elegante kombinationer. Hensigten er, at den enkelte kan kombinere guldets farver, så de danner spiraler om fingrene. LOTUS serien, er en af OLE LYNGGAARD COPENHAGEN’S største internationale succeser og en efterspurgt ringserie over hele Europa. Med over 3000 forskellige enheder skaber den enkelte kvinde sit helt unikke smykke med unik kombination af ædelstene og farver. Smykkerne fra OLE LYNGGAARD COPENHAGEN fås hos Guldsmed Gram, Søndergade 27, Horsens, Tlf. 75 62 20 16 og Søndergade 1, Vejle, Tlf. 75 82 05 20.


Bringer den perfekte søvn hjem til dig. Oplev Hästens nye kollektion af kontinentale og indstillelige senge, der er designet og håndlavede med forbedrede fjedre for at give dig den bedst mulige søvn. Med generationers erfaring, passion og stolthed indbygget giver en 100 % naturlig Hästens seng komfort, glæde og ny energi til både dig og din familie.

hastens.com

Staldsgårdsgade 10 | 7100 Vejle | 75 83 32 77 | sengeexperten.dk


indhold

PEOPLE 18 Niels Sundberg

Niels Sundberg er en institution indenfor dansk luftfart. Igennem et helt liv, har han skabt et af de mest succesfulde flyselskaber i Danmark. En rejse, som har budt på store op og nedture, på jorden som i luften.

28 Annemette Voss

Annemette Voss er vinder af ”den store bagedyst” på DR1. Det handler ikke om kager, men om Annemette´s imponerende stræben efter det perfekte og det at sætte sig klare mål. Noget vi alle kan lære noget af.

INSPIRE 36 Lifestraw v/WaterNlife.

Brødrene Ole Christoffer og Nikolaj Due indehaver af virksomheden WaterNlife. De har argenturet på salg af det unikke LifeStraw produkt. Læs om et eventyr, der handler om jagten på at give verden rent drikkevand.

42 Ole Holger Pedersen

Mød købmanden, entreprenøren og kunstelskeren Ole Holger Pedersen

48 Thomas Christiansen

Sport har altid drevet ham, han er uden tvivl et multitalent, og han ønsker at leve af sin passion.

58 Rolf Birk

Arkitekt og køkkendesigner Rolf Birk inspireres af hverdagen og livet i køkkenet, når han designer nyt for Svane Køkkenet

LIFESTYLE 56 Skønhedsklumme v/Marianne Bisgaard Vores forfængelighed

64 Mercedes-Benz præsenterer.

Ny model af Mercedes C-klasse samt en sprit ny Crossover model, kaldet GLA

70 Vinklumme v/Jesper Rosenqvist

Introduktion til Jespers vinklumme samt god vin-inspiration

72 Produktion Hästens senge

Få et indblik i produktionen af verdens bedste seng.


leder

Tænk nyt

– og husk det store perspektiv

Hvad er det store perspektiv, og hvor stort skal det være for at kategoriseres som ”Det store perspektiv”? Det er selvfølgelig en individuel beslutning, som er svær at gøre sig klog på. Lad os starte med vores eget land. Her har vi nogle udfordringer, som har større indvirkning på vores dagligdag, end vi ønsker at være ved. Nogle kan se udfordringerne, andre lukker øjnene. På arbejdet, i hverdagen og i privatlivet har vi tendens til at ignorere de egentlige udfordringer, fordi de er for svære, for hårde eller for ubehagelig at tage hånd om. Det samme gør sig gældende på den politiske scene. Vi har for mange teknokrater tilknyttet demokratiet. Disse prædikerer jura og ”best-practice”, men de glemmer ofte menigmand, når der skal implementeres reformer. På den anden side har vi en række politikere, der ikke altid tør angribe nældens rod, da dette vil kunne sætte karrieren over styr. Det er her, vi som danskere skal give hinanden lov til at minde hinanden på, at det er vigtigt at se tingene i det store perspektiv. Vi må for alt i verden ikke glemme den moralske og etiske beslutning, fordi vi vil sætte egne interesser øverst. Samtidig har vi i Danmark brug for

at tænke nyt, det gælder både i det offentlige, men så sandelig også i det private. Erhvervslivet klager sig ofte over ugunstige skatteregler, urimelige forhold og høje lønninger. Måske har de ret - måske har de ikke ret. Pointen er at brok og beklagelse ikke fører nogen vegne. Det handler om proaktivitet og positive indstillinger. Nytænkning. Som eksempel kan vi kigge på erhvervslivets behov for finansiering. Her hører man ofte små og mellemstore virksomheder beklage sig over finanssektorens manglende villighed til udlån. Flere og flere proaktive danske virksomheder bruger i stigende grad leverandørerne som finansieringskilde ved at øge betalingsfristen på tilgodehavender. Et faktum, der er med til at øge virksomhedens likviditet, skabe overskud og ikke mindst tryghed for de ansatte i hverdagen. Det er sådanne visioner og handlinger, som skal være med til at trimme det danske erhvervsliv samt skabe nye arbejdspladser. Efter man i nogle år har kunnet vælge iværksætteri på skoleskemaet i en bred vifte af videregående uddannelser, oplever vi nu stor interesse fra de unges side indenfor små nystartede virksomheder.

Et momentum, der forhåbentligt vil styrke det danske erhvervsliv på sigt. Dog kan man stille spørgsmålstegn ved ”skolet iværksætteri”. Typisk er folk blevet undervist af lærere, som aldrig selv har prøvet at være ”rigtige” iværksættere. Det kan skabe en distance til den virkelige verden. De nye virksomheder glemmer ofte det vigtigste element i alle forretninger: Salg. Kan du ikke sælge din varer, har du ingen virksomhed – uanset styrken af dit projekt. De spørger sig selv: Hvad nu hvis vi ikke kan? Hvad nu hvis der ikke er nogen der vil købe? Dette kan være et resultat af de skolede iværksættere, som i salgssituationer kun har skoletavlen at støtte sig til. Det handler her om at møde markedet i øjenhøjde, sparke døre ind og sælge sig selv. Dette bringer os tilbage til starten af denne leder: Husk det store perspektiv. Der skal være en rød tråd i alt, hvad vi laver - uden en sådan mister vi fokus. Vi kan ikke kun fokusere på det sjove her i livet – så får vi problemer fremadrettet. Som det gamle ordsprog siger: Vi må tage det sure med det søde!

VEJLEØdelight - No. 5 Udgiver: MØLLERTINGLEFF ADVERTESING Rådhustorvet 4, 2 tv. 7100 Vejle

Fotografer: Kasper Fladmose Sif Meincke INHOUSE FOTOGRAFI, Daniel Bank

Tryk: Reklametryk, Herning Hollingholtvej 41 7451 Sunds

Ansvarvshavende redaktører: Frans Glassow Tingleff Michael G. Møller Sørensen E-mail:mollertingleff@gmail.com

Annoncebooking: Telefon: +45 5189 2939 / 2123 1039

Kontak: mollertingleff@gmail.com vejleodelight.dk www.facebook.com/vejleødelight

Skribenter: Lene Glassow Tingleff Mads Blenker

Grafisk Produktion: MiniMarketing Østergade 4. 2 sal 8370 Hadsten

Forsiden: Niels Sundberg Fotograf: INHOUSE FOTOGRAFI, Daniel Bank Næste udgivelse: 2. kvartal 2014


2014 nyhed

smart køkkenet

Kr. 78.660,Prisen er inkl. bordplade og vask. Ekskl. hvidevarer, armatur og montering.

GØR HVERDAGEN smartere Er du til funktionelle detaljer i din hverdag, bringer vi hermed nyheden SMART køkkenet til dig. Køkkenet er ikke bare smart udenpå. Det er også fyldt med praktiske detaljer og smarte features indeni… der gør din hverdag nemmere. Og til en overraskende pris!

nyhed: svane opladerskuffe Kom til premiere på SMART køkkenet hos Svane Køkkenet Vejle og oplev det tæt på. Kig ind på svane.com inden og se flere SMART køkkener.

Svane Køkkenet Vejle • Løversysselvej 3 a • 7100 Vejle Tlf. 7643 6300 • vejle@svane.com

sVANE.COM

Livet er ikke så firkantet


bidragsydere - MiniMarketing

MINIMARKETING ER DE NYE GRAFIKERE BAG opsætningen af VEJLEØDELIGHT MiniMarketing er en engageret og nærværende ekstern marketingafdeling, med tegnestue. Vi brænder for, at du får en gennemarbejdet rød tråd i din virksomheds designlinje, lige fra logo, brochurer, messematerialer, kommunikation, beklædning, annoncer og ikke mindst til din hjemmeside. Se referencer og opgaver vi har løst på minimarketing.dk Du er velkommen til at ringe til Helene på 40 63 22 13, for at booke et uforpligtende møde.

Helene Brixen

Pia Mølgård

Gode kundeoplevelser er vores fundament

afventer godkendelse Vores værdier er:

Kvalitet, kompetence & kreativitet Vi ser frem til at byde dig velkommen Deluxe teamet

Randi - indehaver

Michael

Julie

Azra

Tanja

Frisør Deluxe / Kirkegade 23, 7100 Vejle / tlf. 7640 4444 / Book Online på www.frisørdeluxe.dk


Gemmer du formuer på loftet? Mange mennesker gemmer på sager, som de ikke ved at andre ville betale for at eje. Prøv en online vurdering – det er gratis, enkelt og sikkert. Du kan selvsagt også besøge dit lokale auktionshus og tale med vores eksperter om dit auktionssalg.

Klik ind på www.lauritz.com og læs om nogle af de mange, gode hammerslag. Vi har 800.000 kunder og 8.000 daglige auktioner. Hammerslag 145.000 © Carl-Henning Pedersen / billedkunst.dk

Hammerslag 5.800

Hammerslag 31.000

Hammerslag 11.000

Hammerslag 20.000

Lauritz.com Vejle . Dandyvej 5 F . 7100 Vejle . tlf 7021 2230 . vejle@lauritz.com


Mere udstyr, mindre pris! Hop et udstyrsniveau op for kun kr. 10.000, normalpris kr. 35.000

Eksempler på Momentum standardudstyr: Active Xenon forlygter

Energiklasse

El-indfældbare sidespejle med lys

Model

CO2 g/km:

Km/l:

V40

88 g/km

29,4 km/l

V40 Cross Country

99 g/km

26,3 km/l

Den viste modeller er forsynet med ekstraudstyr. Ovennævnte tilbud gælder frem til 11. maj 2014. Pris er eksklusive leveringsomkostninger. Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl.

Danmarks bedste Volvoforhandler – siger vores kunder!


V40 D2 inkl. opgradering til Momentum fra kr. 313.875 V40 Cross Country D2 inkl. opgradering til Momentum fra kr. 357.879 LED-kørelys i forkofanger

Paneler i Shimmer Graphite aluminium

Regnsensor

Rat og gearknop i læder

Finansierer du dit køb igennem Volvo Car Finance, så får du opgraderingen til Momentum for kun 5.000 kr.

volvo.autohuset-vestergaard.dk Man-fre 9.00-17.30 Lør-søn 11.30-16.00 www.autohuset-vestergaard.dk

VEJLE

Løversysselvej 9 7100 Vejle Tlf. 70 27 05 00


THE AVIATOR NIELS SUNDBERG //Tekst: Mads Blenker  -­  Fotograf: Inhouse Fotografi, Daniel Bank

Niels Sundberg - i dag Den 65-årige erhvervsmand Niels Sundberg stammer oprindeligt fra Nordsjælland, men han etablerede i 1978 virksomheden Sun-Air i Billund, og siden da har han haft bopæl i Jylland, og nu bor han i Bredballe. I dag fungerer Niels Sundberg som administrerende direktør og luftkaptajn i Sun-Air. Han er uddannet pilot, og han har over 13.000 flyvetimer på sit CV. Niels Sundberg er gift med Gunhild, som han kalder ”direktøren bag direktøren”. Sammen har de døtrene Josephine, Lisbeth og Susanne samt sønnen Kristoffer Sundberg, der er udset til at overtage virksomheden, når Niels Sundberg engang kører flyet i hangaren for sidste gang.

18  VEJLEØDELIGHT  2014


19  VEJLEØDELIGHT  2014


people  -  Niels Sundberg

- Når jeg flyver som passager, bemærker jeg altid, om de laver en ordentlig landing. Det er jo ”le grande finale”. Men fordi man laver en god landing, er det ikke sikkert, at man er en god pilot

Efter et langt liv i luften, ser Niels Sundberg tilbage på hvad han har opnået, og gør status over, hvor hans virksomhed Sun-Air står i dag. Fortalt til Mads Blenker Da jeg solgte mit første fly, var jeg ude og vise det frem hos en bondemand. Vi fløj en tur sammen, og han endte med at købe det. Jeg havde givet 36.000 kr. for det, og jeg solgte det for 86.000 kr. Siden er det blevet til mange hundrede fly. Hvis jeg skal sætte ord på, hvorfor jeg er god til det, jeg laver, så vil jeg sige, at jeg er en rimelig pilot, og så er jeg en god købmand. Jeg har nogle faste principper, som jeg gør tingene efter, og så er jeg frem for alt en god kaptajn for virksomheden Sun-Air. Det er afgørende i denne branche. Jeg fører skibet Sun-Air, jeg ændrer kurs, når det er nødvendigt, og jeg kan drosle farten ned, hvis vi rammer en storm, så vi ikke ødelægger skibet.

Air. Han er uddannet pilot, og han har over 13.000 flyvetimer på sit CV. Niels Sundberg er gift med Gunhild, som han kalder ”direktøren bag direktøren”. Sammen har de døtrene Josephine, Lisbeth og Susanne samt sønnen Kristoffer Sundberg, der er udset til at overtage virksomheden, når Niels Sundberg engang kører flyet i hangaren for sidste gang.

FAKTA - Niels Sundberg - i dag

Jeg er ordblind, og det tror jeg, har været med til at gøre mine sanser stærkere. Jeg kan ikke læse en bog, men det jeg oplever og det du fortæller mig, det klæber i min hjerne. Jeg er overbevist om, at det gør, at jeg kan arbejde bedre, og at jeg er bedre til at fortælle.

Den 65-årige erhvervsmand Niels Sundberg stammer oprindeligt fra Nordsjælland, men han etablerede i 1978 virksomheden Sun-Air i Billund, og siden da har han haft bopæl i Jylland, og nu bor han i Bredballe. I dag fungerer Niels Sundberg som administrerende direktør og luftkaptajn i Sun-

20  VEJLEØDELIGHT  2014

Stærke sanser

I mine unge dage var det ikke oplagt, at jeg skulle ende som direktør i min egen virksomhed. Overhovedet ikke. Det eneste der var klart var, at jeg havde en masse energi, og den brugte jeg på at dyrke sport, og så var det klart, at jeg ville være den bedste i alt, hvad jeg foretog mig.


A world of exclusive difference

KUN HOS DISCOVERY TRAVEL

Discovery Travel har også eksklusive Formel 1 rejser til Kualu Lumpur, Barcelona, Milano og Abu Dhabi, hvor Jan Magnussen er med som deltager på turen, og glædeligt fortæller og snakker om alt I vil vide ud fra hans unikke indsigt i Formel 1

Gentlemen, Start Your Engines! Singapore Formel 1 på The Fullerton 3 nætter i delt dobbeltværelse på The Fullerton med overdådig morgenmad. Inkl. fly tur/retur med Singapore Airlines, cocktail-party og VIP adgang til One Fullerton Terrace med gratis champagne og canapéer dagligt. Rejsedatoer 18-23 september

Pris kr. 18.995,-

Kun hos Discovery

Fire 5-stjernede action dage med Kevin Øvelse gør tilsyneladende mester. 2013-turen til Singapore Formel 1 var vores 6. i træk, og deltagerne vendte tilbage med overstrømmende ros: Mange kaldte det deres livs rejse. Igen i 2014 har vi reserveret det meste af Fullerton, stjernehotellet med den perfekte placering ved banens mest udfordrende sving. I bor som VIP gæster med daglig forkælelse og adgang til den pragtfulde One Fullerton Terrace, hvorfra I bl.a. kan over-

være træning og tidtagning på gaden nedenfor, mens I nyder “free-flow” af champagne samt overdådige gourmetdelikatesser. På løbsaftenen er terrassen byens mest eftertragtede location, og det er selvfølgelig herfra I skal se Kevin og Alonso i nervepirrende ræs gennem byens gader med den helt specielle stemning af et aftenløb. Men book nu: I 2013 var der 25 personer på ventelisten, der desværre ikke kom med.

D I S C O V E R Y T R A V E L www.discoverytravel.dk facebook.com/discoveryrejser

tlf: 3962 6161

Non stop til Singapore. ONE-Stop til Østen. Tiden flyver afsted når du tager den mest direkte vej til Østen. Oplev KrisWorld, det største underholdningsystem på noget fly: 500 kanaler med de nyeste biograffilm, som kan pauses og spoles som du har lyst, samt masser af spil, tv og underholdning. Med World Gourmet Cuisine bliver du trakteret gratis med gode vine og retter kreeret af nogle af verdens stjernekokke. Alt imens du oplever en sæde- og kabinekomfort du ikke finder magen til på noget andet fly. singaporeair.com


people  -  Niels Sundberg

- Hvis du spørger mig, ”skal du ikke pensioneres?” Jamen hvorfor skulle jeg pensioneres? Jeg har det godt, og jeg er netværkeren, og ham der har det overordnede overblik. Alle direktørerne er dem, der driver virksomheden, og jeg går ikke ind i dagligdagen. Jeg lever med visionerne og er rundt i verden. Så det er en lykkelig måde at leve på.

Da jeg gik i gymnasiet, skulle jeg til eksamen i fransk, og det kunne jeg ikke finde ud af. Vi skulle til eksamen i Den Lille Prins, så den skaffede jeg selvfølgelig på dansk, og så lærte jeg den udenad. Til eksamen gik der kun kort tid, før læreren stoppede mig: ”Hov, hov, Niels. Du er jo tre sider foran”. Jeg endte med at få 03, og i sidste ende blev jeg smidt ud af gymnasiet, fordi mine karakterer ikke var gode nok. De gav mig muligheden for at gå om, men det ligger slet ikke til mig. Jeg skal ikke gå om. Så finder jeg på noget andet. Generelt finder jeg en løsning på alt. Jeg er overbevist om, at hvis du skal have succes i min branche, så bliver du nødt til at være meget løsningsorienteret. FAKTA – Niels Sundberg – De unge år

Inden Kaptajn Sundberg solgte sine første fly med Sun-Air, handlede han med tog. Nærmere bestemt modeltog, da han som 12-årig var butiksekspedi-

22  VEJLEØDELIGHT  2014

ent i en legetøjsforretning. Som 19-årig var Niels Sundberg ansat hos biludlejningsfirmaet Avis i Kastrup Lufthavn, hvor han blandt andet vaskede fly. Pengene han tjente, brugte han til at erhverve sig pilotuddannelse ved Den Danske Flyveskole i Kastrup. Op igennem 1970'erne havde Niels Sundberg beskæftigelse i flere forskellige brancher, og han var blandt andet en del af byggeforetagendet Fyns-Planen, der solgte folkeskoler og gymnasier til hele verden. Det foretagende bragte ham også til Beirut i 1975, hvor han måtte flygte, da byen blev centrum for den libanesiske borgerkrig. En god pilot

Der findes ikke noget bedre end en dag, hvor man går rundt på jorden i gråvejr, og tre minutter senere så sidder jeg oppe i den blændende sol og ser ned på de hvide skyer, og jeg er i min egen verden. Det kræver mange ting for at være en god pilot.


Du skal selvfølgelig kunne styre maskinen, men det bliver det mindste, så snart du har lært det. Det vigtigste er, at du skal have evnen til hele tiden at være foran. Du skal se ting, før de sker. Det gælder også, når du driver et luftfartsselskab. Jeg har været den, der har udviklet nye ideer omkring luftfart i Danmark, og så er de andre kommet efter. Når der er for mange på et område, kan du ikke lave forretning, for så vil de andre underbyde dig. Det er en udfordring hele tiden at være foran de andre. Jeg er pilot med hjertet og forretningsmand med hjernen. Jeg startede med at svæveflyve, da jeg var 14, og jeg har fløjet i over 50 år. Når du først er pilot, så er luftfart det eneste, der står i hovedet på dig. Det ville være et stort slag, hvis jeg ikke længere kunne flyve, men man er også indstillet på, når man bliver 65, at man forbliver ikke ung for evigt. Jeg tror, at det at man er i gang med hjernen hele tiden, det gør nok, at du har en chance for at holde dig nogenlunde fit med hensyn til hjernevindingerne. FAKTA – Niels Sundberg – Sidste tur

Da Niels Sundberg rundede 65 år i 2013, måtte han indstille sin karriere som kommerciel pilot. Det er ikke tilladt at flyve med betalende passagerer, når man er over 65, og luftkaptajn Sundberg fløj sin sidste tur på ruten mellem Bruxelles og Billund.

Som co-pilot havde Niels Sundberg sin søn Kristoffer Sundberg, der står i spidsen for flyselskabet JoinJet, og som på sigt skal afløse sin far i Sun-Air. Selvom Niels Sundberg ikke længere flyver kommercielt, har luftkaptajn Sundberg stadig over 200 flyvetimer om året. Derudover fungerer han som eksaminator for pilotaspiranter, samtidig med at han er medlem af Luftfartsrådet, formand i Erhvervsflyvningens Sammenslutning og næstformand i Brancheforeningen Dansk Luftfart. Fingeren på pulsen

Da jeg startede Sun-Air, rejste jeg 300 dage om året. Jeg var rundt i hele verden for at købe og sælge fly og reservedele. Det, der gennemsyrer Sun-Air i dag, er at jeg er meget pertentlig, når jeg køber brugte fly og bygger dem om. Jeg gør virkelig meget ud af, at jeg har et reservedelslager til at gøre det, og dem køber jeg op af konkursboer og banker. Det kræver benhårdt arbejde. Du bliver nødt til at være til stede derude, og nogle handler kan tage flere år, hvis man køber konkursboer fra Amerika eller Sverige. Man skal have fingeren på pulsen hele tiden. Du kan ikke sidde i Billund og tro, at kunderne kommer til dig. Det er sådan en dansk indstilling, at vi tror, at vi er bedre end de andre. Det er vi ikke – tværtimod.

23  VEJLEØDELIGHT  2014


people  -  Niels Sundberg

Jeg er pilot med hjertet og forretningsmand med hjernen -Niels Sundberg

FAKTA – Concorden

Som en af få danske piloter kan Niels Sundberg skrive den sagnomspundne Concorde på sit fly-CV. Det nu pensionerede overlydsfly kunne klare en tur fra Paris til New York på under fire timer. Flyet blev taget ud af brug i 2003, men inden da nåede Niels Sundberg altså at sidde i cockpittet på en tur fra London til Manchester. - Concorden var meget sjov at flyve i, men jeg fløj den over land, så vi måtte ikke gå op på de subsoniske hastigheder. Det var et fly, der var meget nemt at flyve, men samtidig et meget gammelt fly. Teknologien stammede fra 1960'erne, men det er helt afgjort et fantastisk fly, og jeg er stolt over at have fløjet det, fortæller Niels Sundberg. Det eksklusive fly spillede også en central rolle, da Sun-Air indgik samarbejdet med British Airways i 1996. Concorden aflagde nemlig Kastrup Lufthavn et besøg, så den danske presse kunne opleve samarbejdet mellem de to virksomheder. Begrænset vækst

Vores motto i firmaet er ”Not bigger – but better”. Vi lavede det engang om til ”Bigger and better” i forbindelse med en stor ekspansion. Det gik helt galt, det var alt for uoverskueligt, og for svært at lave forretning med. Så gik vi tilbage til det oprindelige motto. Jeg tror, at det er vigtigt at leve i nuet, og i det miljø du befinder dig i. Hvis du ønsker dig et helt andet liv, end det du har, så bliver du et meget ulykkeligt menneske, og ulykkelige mennesker kan ikke kreere nye tanker og ideer og komme fremad i livet. Det gælder også for min virksomhed. Det, jeg har opnået sammen med mine folk i Sun-Air, og den glæde der er her hver dag, det er det vigtigste for mig. Selvom vi udvikler os lidt hvert år, må det ikke ske på bekostning af, at vi har en god og tryg arbejdsplads for medarbejderne. Man kan måske godt sige, at det er en jysk tankegang, at vi ikke bare skal ekspandere, men tager det mere roligt.

24  VEJLEØDELIGHT  2014


PRIVATE BANKING

GØR DET BEDSTE FOR DIN FORMUE

Når du har en formue, kan du tillade dig at være kræsen med, hvem du betror dine penge. Carnegie Private Banking er et eksklusivt tilvalg for dig, der ønsker den absolut højeste professionalisme omkring din formue. Her er dine vigtigste fordele ved at samarbejde med os: • Uafhængige – og ikke bundet til produkter fra kun én udbyder • Samarbejder med verdens dygtigste fondsforvaltere • Lytter og skræddersyr den helt rigtige løsning til dig og din familie • Carnegie bygger på 200 års værdifuld erfaring • Nordens førende investeringsbank – det bedste for din formue Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at få uddybet dine muligheder eller bestille et uforpligtende møde. Ring til os på tlf. 32 88 02 00 eller send en e-mail på private.banking@carnegie.dk

www.carnegie.dk 25  VEJLEØDELIGHT  2014


people  -  Niels Sundberg

Selvom jeg ikke er jyde, så startede jeg min erhvervskarriere med at omgås store jyske erhvervsfolk som Mads Eg fra Ege Tæpper og Gotfred Kirk Christiansen, som jeg på mange måder beundrer for, hvad de har skabt og gjort. FAKTA – Kartelsagen

Niels Sundberg havde en stor finger med i spillet i den såkaldte kartel-sag, hvor der blev afsagt dom i starten af dette årtusinde. I hovedtræk drejede sagen sig om en ulovlig samarbejdsaftale mellem luftfartsselskaberne SAS og Mærsk Air, som Niels Sundberg frygtede, ville få konsekvenser for SunAirs konkurrencevilkår og eksistens. Sagen endte med store millionbøder til både SAS og Mærsk Air, og der rullede samtidig hoveder på nogle af de største kontorer i begge virksomheder. - Personligt ville jeg gerne have været uden Kartelsagen, fordi den kostede mig nogle venskaber. For virksomheden var sagen en nødvendighed, for ellers havde vi ikke været her i dag. Så var vi blevet slået ihjel, fortæller Niels Sundberg.

Generationsskiftet

Mit liv er luftfart og familie, og jeg må være ærlig og sige, at i løbet af de sidste 10-15 år, har det givet mig en rigtig god fornemmelse, at der var orden i økonomien i Sun-Air. Det har betydet, at jeg ikke gik rundt og var nervøs, som jeg var tidligere, for hvorvidt vi havde til lønninger. Det har taget et liv at gøre Sun-Air til det, virksomheden er i dag. Det er ikke sikkert, at Sun-Air forbliver det samme, når Kristoffer overtager roret, for der kommer nytænkning til. Jeg er nok ved at være en hæmsko på visse punkter, men jeg har jo en kæmpe viden og en flair for at se, hvad der sker. Faren ved luftfart er, hvis du ikke kan se, hvad der kommer til at ske og bare følger strømmen. Jeg vil gerne give noget videre til min søn, og det er, at han skal være glad, når han flyver, og når han arbejder. Jeg håber, at den glæde jeg har ved luftfart, den smitter af på ham. Det kan jeg se, at den gør, for han er meget begejstret for sit firma og for sin flyvning. Det gør mig lykkelig, for han har jo nogle af mine gener. Han flyver pissegodt. Han flyver faktisk bedre end mig.

Sun-Air of Scandinavia A/S Sun-Air var den første virksomhed udenfor Storbritanien til at blive et franchise af British Airways, da de to virksomheder indgik et storstilet samarbejde i 1996. I dag beskæftiger Sun-Air cirka 205 medarbejdere, men da Niels Sundberg i 1978 grundlagde virksomheden, var det i et noget mindre målestok. Niels Sundberg overtog det hedengangne Business Jet Flight Centers faciliteter i Billund i 1978, og her stiftede han virksomheden Sun-Air, der købte og solgte fly. Derudover stod Sun-Air for flyvninger af privatfly for store jyske virksomheder samt for vedligeholdelsen af de forskellige virksomheders flyvemaskiner. I dag har Sun-Air fem kerneområder: - Flyvning af rutefly i samarbejde med British Airways -  JoinJet, der drives af Kristoffer Sundberg -  Flyværksteder flere steder på verdensplan -  Køb og salg af fly - Reservedelslager med køb og salg af reservedele Alle fem kerneområder giver overskud, og i 2013 leverede Sun-Air virksomhedens hidtil bedste resultat, da regnskabet viste et overskud på knap 46 millioner kroner. Selvom der er sket meget siden starten i 1978, holder virksomheden stadig til i de bygninger i Billund, som Niels Sundberg fik bygget til Sun-Air i slutningen af 70'erne. Sun-Air og British Airways har for nylig forlænget deres nu 17 år lange samarbejde med yderligere fem år.


frik a A på første r ække Nu oplevet af mere end 25.000 danskere: ”Det er bare perfekt! Simpelthen alle pengene værd” (Morten og Lotte)

★★★★★

”Det er som at træde ind i et eventyr.” (Marianne og Thomas)

Pris pr. pers.

dkk

16.995,Hele 2014

Prisen er for 10 dages luksus safari ophold med alle måltider, stort safari program, transfer og fly t/r

Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag

Luksus safari i Sydafrika På Nyati Safari Lodge får du dit livs safarioplevelse. Tag med på 10 dages safari eventyr og lad dig forkæle i din egen eksklusive Bush Bunga low midt i Great Kruger National Park med direkte udsigt til Olifants River – Elefantfloden. Fra din private terrasse vil du hver dag kunne følge det rige dyreliv langs floden. Du kan også vælge at bo i vores luksuriøse private villaer på 200 m 2 med egen pool og plads til hele familien, eller leje din helt egen private Cheetah Camp på 500 m 2 med privat chauffør/guide, eget tur program og egen kok for et mindre tillæg. Alle lodgens bygninger ligger på første række ud til floden. Opholdet på Nyati Safari Lodge indeholder et fuldt safariprogram i åbne safari biler med danske

guider. Imellem aktiviteterne vil der være tid til fx at slappe af i Lodgens store pool-, lounge- og barområde eller til et par tilvalgsaktiviteter som fx jagt og golf. Maden på Nyati Safari Lodge er et højdepunkt i sig selv. På ægte Blixen maner serveres kulinariske menuer i stearinlysets skær ved smukt dækkede borde eller i ”bomaen”, den traditionelle afrikanske grillplads. Vi sørger for fly helt til den lokale lufthavn ved Kruger National Park, så du ikke skal køre den lange tur fra Johannesburg til Kruger Nationalpark området.

Onsdag Torsdag

Fredag Lørdag Søndag

Afrejse fra København eller Billund*. Velkomstfrokost og tid til at nyde de eventyrlige omgivelser. Bushwalk safari om morgenen. Big 5 safari i åbne biler om eftermiddagen. Oplev livet i en lokal landsby og besøg den lokale heksedoktor. Udflugt til verdens bedste Big 5 safari område: Kruger Nationalpark. Bushwalk og morgenmad over bål i naturen. Solnedgangssafari. Panoramaruten. Oplev verdens 3. største Canyon i Drakensbjergene, de fantastiske jættegryder Bourke’s Luck potholes og guldgraverbyen Pilgrim’s Rest. Bushwalk, gamedrive eller afslapning ved pool’en. Solnedgangssafari i åbne biler. Gå på bushwalk og slå et par bolde på Nyatis egen driving range. Afrejse fra Nyati. Ankomst til København eller Billund*.

* Noter venligst at der kan forekomme flytillæg på Billund afgange

Se Nyatis video her

Vil du opleve endnu mere Afrika, kan du kombinere dit safarieventyr med fx Cape Town, Mozambique, Mauritius, Victoria Falls og mange andre Rejsemål.

Kom til gr atis rejseforedr ag og hør mere om vores m ange eventyrlige rejsem ål i Afrik a Tilmeld og find mere infor m ation på w w w.nyati.dk eller på telefon 70260407

Medlem af Rejsegarantifonden reg. nr. 1803, Bohemian.dk

Inkluderet dagsprogr am:


people  -  Annemette Voss

Foto af: Sif Meincke, Politikens Forlag

Bogen ”Bagelyst”

I maj 2014 udgiver Annemette Voss bogen ”Bagelyst”. I bogen ønsker hun at delagtiggøre andre i sin store passion for at bage. Målet er at inspirere og udfordre læserne til at give sig i kast med at bage. Bogen henvender sig bredt til alle, både nybegyndere og eksperter. Meningen og visionen med bogen er at skabe bagelyst og bageglæde.

28  VEJLEØDELIGHT  2014


Sæt mål og kæmp for dem //Tekst: Lene Tingleff  -­  Foto: Kasper Fladmose Når man først har besluttet, at man vil noget, så er der altid en vej, siger Annemette Voss, der selv er kompromisløs, når hun har sat sig et mål.

S

elvfølgelig rammer tvivlen mig. Det sker en gang imellem, men så er der kun ét at gøre. Det eneste, der vinder over tvivlen, er handling. Det gælder om at lægge en plan og gøre det, man har besluttet. Så forsvinder tvivlen. Sådan lyder livsfilosofien fra Annemette Voss, der stammer fra Bredballe og i dag bor i Charlottenlund. Hun har nået meget i sit 30-årige liv og blev i sommer landskendt, da hun blev en suveræn vinder af tv-programmet, ”Den Store Bagedyst”. - Jeg har altid været glad for at bage, og mine forældre skubbede på og sørgede for, at jeg blev tilmeldt til konkurrencen og tv-udsendelsen. Det var fint, og så var der kun én vej frem: Jeg ville vinde. Så enkelte var dét. Jeg sagde til mine nærmeste, at jeg ville vinde, og så var den ikke længere. - Jeg kører aldrig efter en Plan B, jeg kører efter min oprigtige plan. Sådan er min tilgang til tingene. I bagedysten ville jeg bare vinde, og så tænkte jeg ikke på, at det måske ikke blev sådan. - Ubevidst har jeg selvfølgelig en grundfølelse inde i mig selv af, at jeg godt kan tåle at tabe. Men det er bare ikke den situation, jeg går og tænker på, når det kører derud af. Jeg er skruet sådan sammen, at når jeg har sat et mål, så kører jeg 100 procent efter dette mål og ikke efter hvad jeg skal stille op, hvis jeg ikke når målet.

Ville ud i verden Annemette Voss er opvokset i Bredballe. Allerede da hun var barn, søgte hun oplevelser og udfordringer, og som 13-årig sagde hun til sine forældre, at hun gerne ville på sprogrejse. Siden var hun på sprogrejse hver sommer, hvor hun boede hos familier og ud over sproget lærte om kulturen i andre lande. Som 15-årig rejste hun alene ud og var et år i Australien. - Det var mig selv, der gerne ville ud i verden. Mine forældre bakkede mig op og gav mig mulighed for at rejse, og det er jeg meget taknemmelig for. Men det var ikke noget, de pressede mig til, ønsket kom fra mig selv. Allerede dengang havde jeg visioner og drømme - og vidste, hvad jeg ville. - Jeg tror på, at tilgangen til tingene er utrolig vigtig, vigtigere end noget andet. Selvfølgelig skal man være dygtig, men det betyder mindst lige så meget, at man har en stærk vilje og hele tiden gør sig umage. Jeg er opvokset med frihed under ansvar og opdraget med, at alt har konsekvenser. Det har givet mig en styrke, som har været værdifuld i min tilgang til tingene. Annemette fortæller, at hun på et tidspunkt havde været på sprogrejse i Florida, hvorefter familien spurgte, om hun ville komme derover og holde jul. Dengang var hun 14 år.

29  VEJLEØDELIGHT  2014


people  -  Annemette Voss

- Mine forældre sagde, at det måtte jeg godt, men jeg skulle selv betale. Fint, sagde jeg til mig selv, hvorefter jeg fik arbejde i en skobutik i en Vejle, hvor jeg arbejdede i efteråret og tjente de 6.000 kr., rejsen kostede. Jeg kunne bare mærke inde i mig selv, at jeg skulle over til familien i USA, og så bestemte jeg, at jeg ville tjene pengene. Det kom vist lidt bag på mine forældre, at jeg gjorde det, men sådan har de jo selv opdraget mig.

Led af spisevægring

- Alt, hvad jeg har villet, har jeg gjort. Ikke fordi andre har gjort det muligt for mig, men fordi jeg selv har fundet en løsning og kæmpet for det, siger Annemette Voss.

Anne Mette Voss Annemette Voss, 30 år, er opvokset i Bredballe. Efter folkeskolen kom hun på Vejle Handelsskole, og hun skiftede efterfølgende til Niels Broch i København, hvor hun gik i 3.g og hvorfra hun tog sin studentereksamen. Herefter var hun ude at opleve verden, boede og arbejdede bl.a. i London i en periode, var skiguide i Alperne, rejste jorden rundt og fik en masse oplevelser. Som 22-årig startede hun på arkitektstudiet i København, hvorfra hun tog sin Bachelor, og hun har siden arbejdet som arkitekt. Har bl.a. arbejdet hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter i København. I sommeren 2013 vinder af tv-programmet ”Den Store Bagedyst”. Bruger i dag sine erfaringer op oplevelser fra ”Den Store Bagedyst” som foredragsholder, skribent, forfatter, underviser og blogger, og har i det hele taget fokus på, hvordan hun mediemæssigt kan skabe en platform for sit eget virke med udgangspunkt i bagedysten. Mor til drengene Hugo-Sander på fem år og Ferdinand på tre år. Bor i Charlottenlund sammen med sin kæreste.

30  VEJLEØDELIGHT  2014

Selv om meget er gået godt i tilværelsen for Annemette, har der også været svære perioder. Som teenager var hun kendt som den dygtige og smukke pige, der havde styr på alt, men hun havde det i perioder svært med veninderne. - Jeg følte mig presset, selv om jeg ellers altid havde befundet mig godt i konkurrencesituationer, og jeg begyndte at få kvalme og kaste op efter hvert måltid. - Da mine forældre fandt ud af det, sørgede de for, at jeg kom til psykolog. Det blev et langt forløb, som jeg fik rigtigt meget ud af, og jeg kom på ret spor igen. Psykologen hjalp mig til at forstå, at det ikke var forkert at have et stort gåpåmod og en stærk vilje. - Jeg valgte at komme væk fra miljøet og flyttede til København som 17-årig, hvor jeg tog 3. g på Niels Brock. Det har jeg aldrig fortrudt, for det hjalp mig videre i tilværelsen.

Kom styrket igennem

Annemette lægger ikke skjul på, at perioden med bulimi var svær, og at det var en hård proces at komme igennem. - Men det var også med til at gøre mig stærkere, da jeg først kom over det. Jeg tror, processen og det lange forløb med psykologen har gjort mig bedre til at mærke efter, hvad det er, jeg vil. Jeg bruger mine kræfter på dét, der betyder noget. Når man ved, hvad man vil, så er der kun én vej. - Her i Danmark er vi så skolede i, at vi ikke må fortælle verden, når der er noget, vi er gode til. Det gik jeg ned på, men jeg kom styrket ud på den anden side. I dag kan jeg igen være orienteret på min egen styrke og stole på mig selv, hvilket er min egentlige grundfølelse. - Jeg finder det uretfærdigt, hvis nogen har det dårligt. Men jeg finder det ikke uretfærdigt, at nogen har det godt.


Grebsfri med kant Invitas Inframe er en nyskabelse, der helt bogstaveligt er med til at give et minimalistisk køkken kant: De stilrene, grebsløse låger indrammes af lister, som kan vælges i forskellige finerer og i Invitas design farver. Diskret, men effektfuldt. Kom ind i butikken og oplev Inframe eller bliv inspireret af de mange andre muligheder.

Invita Vejle . Løversysselvej 5A . Tlf. 75 72 04 55 . www.invita.dk


people  -  Annemette Voss

- Jeg forberedte mig virkelig meget og planlagde i mindste detalje, hvad jeg ville lave, og jeg tænkte meget på, at det skulle være ”flot tv”, siger Annemette, der både gjorde brug af sin erfaring, kreativitet og timing. Hun bagte bl.a. en kage inspireret af ”Bølgen” i Vejle, og hun havde til formålet selv lavet sin egen gipsform. - Da jeg stod der i teltet, og der blev sagt ”klar, parat, bag”, var jeg nervøs, men da jeg så først kom i gang, forsvandt nervøsiteten, fortæller Annemette, der i udsendelsen fremtrådte som en professionel, dygtig kagebager, der på let og elegant vis tryllede de imponerede og fine kager frem.

Formidling og livsstil

- Som barn sad jeg hjemme på min mormors køkkenbord og hjalp hende med at bage, ligesom mange andre børn har gjort det. Det var her, min glæde for at bage blev skabt, siger vinderen af Den Store Bagedyst.

Det er min tilgang til tingene, og hvis jeg har kæmpet for noget og er god til det, så er det en del af mig, som jeg gerne vil være åben om og gerne står ved. Klar, parat, bag… Det var også den tankegang, der prægede Annemette i Den Store Kagedyst, hvor hun fremtryllede de mest sirlige og perfektionistiske kager. Allerede da hun var til casting, lagde hun hårdt ud. - Jeg ankom til DR Byen med den mest sindssyge lagkage, som vakte stor opsigt. Og jeg gjorde dem helt fra starten opmærksom på, at jeg kunne give dem det bedste tv og de gode fortællinger. Om sin deltagelse i dysten fortæller hun, at hun koncentrerede sig fuldt ud om opgaven og lavede de mest vilde og vanvittige kager.

32  VEJLEØDELIGHT  2014

Ud over den store opmærksom, det har skabt for Annemette at vinde Den Store Bagedyst, har det også haft betydning for hende i forhold til hendes fremtidige virke og karriere. - Det var sjovt og spændende at være med i programmet, men det var også utroligt lærerigt og udviklende. - Jeg fandt ud af, at jeg befinder mig godt foran et kamera, og jeg vil gerne bruge det her rent mediemæssigt og holde fast i, at jeg noget at byde ind med. - Der er i dag en meget stor interesse for bagning og livsstil i det hele taget, og jeg har tænkt mig at bruge det her med henblik på at skubbe til folks glæde og engagement ved det her. - Foreløbig er jeg ved at lægge sidste hånd på en bog om bagning, der bliver udgivet her i foråret, og jeg har planer om flere bøger, artikler, programmer og hvad der ellers kan lade sig gøre. Det er noget, jeg arbejder på i øjeblikket. - Jeg vil gerne arbejde professionelt med formidling inden for det område, der omfatter livsstil, mode, mad og bolig, og det er jeg godt i gang med at bygge op og lægge en strategi for, siger Annemette.

Den Store Bagedyst

Annemette Voss blev i sommer vinder af DR TV-konkurrencen ”Den Store Bagedyst”. Hun var til casting i begyndelsen af 2013. De otte programmer blev optaget hen over forår og sendt i sensommeren. Annemette Voss blev en suveræn vinder med sine elegante og imponerede kager, og hun har siden været i Aftenshow’et og andre tv-programmer samt interviewet til en lang række forskellige aviser og magasiner.


Hos os finder du den populære MESOESTETIC® COSMELAN® PIGMENT BEHANDLING Løsningen på mørke skjolder, pigmentfejl og leverpletter i ansigt, på hænder og krop. Facial Brown Spots got you ”down”? - Try this

You Tube

0:32 / 3:59

Se filmen og før/efter billeder på www.mariannebisgaard.dk eller scan QR koden Behandlingen er udråbt til ”World no 1 pigmentations treatment” og har hjulpet mange af vore kunder, mænd som kvinder, som havde opgivet andre behandlinger. Book tid til GRATIS hudanalyse.

resultater

erfaring

Kalkbrænderivej 5b | v/Nørretorv | 7100 Vejle | Tlf. 75 84 00 11 | www.mariannebisgaard.dk


OXNÖ _ BORD OG STOLE design: Matilda Lindblom

MARSTRAND _ LANTERNE design: Martin dos Santos

U D E L I V PÅ 1 . K L A S S E I w e e k e n d e n d . 1 2 - 1 3 a p r i l a f h o l d e r C O R N E L I U S l i v i n g U D E L I V PÅ 1 . K L A S S E , h v o r vi sætter fokus på møbler og accessories til terrassen og altanen. I år er den helt store nyhed Danmarkspremieren på produkterne fra SKARGAARDEN - der forener nordisk design, godt håndværk og materialer af høj kvalitet. S e m e r e o m U D E L I V PÅ 1 . K L A S S E _ w w w . c o r n e l i u s - l i v i n g . d k / U D E L I V 2 0 1 4

PLAID design: Martin dos Santos


DANMARKSPREMIERE U D E L I V PÅ 1 . K L A S S E

Se hele kollektionen på w w w.cornelius-living.dk/sk argaarden

12 - 13 APRIL 2014 _ 10.00 - 16.00

TIPI _ LAMPE design: Mårten & Gustav Cyrén

CORNELIUS E t

u n i k t

u n i v e r s

CORNELIUS living Ellehammersvej 4A v/Viborgvej DK-7100 Vejle

a f

m ø b l e r

o g

living a c c e s s o r i e s

T. + 4 5 7 5 8 9 5 4 9 5 _ M . i n f o @ c o r n e l i u s - l i v i n g . d k W. w w w. c o r n e l i u s - l i v i n g. d k w w w.facebook .com/corneliusliving


inspire  - Lifestraw

RENT VAND TIL HELE VERDEN //Tekst: Lene Tingleff  -­  Foto: Kasper Fladmose

Brødrene Ole Christoffer og Nicolaj Due har sammen skabt virksomheden WaterNlife, der forhandler det banebrydende produkt, LifeStraw, og er dermed med til at sikre rent drikkevand. Vandet er mørkt, plumret og ikke særligt indbydende. Et par håndfulde af Bjerre Herreds muld og nogle blade fra haven har sat sit præg på det før så klare vand i den store glasskål på bordet.

V

ærsgo og drik, lyder det venligt fra brødrene Due, der har budt os indenfor på Gramrodegaard ved Juelsminde. Ikke bare for at drikke plumret og snavset vand, men for at høre historien om deres nystartede virksomhed, WaterNlife, som siden etableringen i sommer er kommet godt fra start. Før vi får slukket tørsten, demonstrerer de selv, hvordan deres produkt, LifeStraw, virker. Et personligt vandrensningsfilter i form af et sugerør. Det er tydeligt, at de har prøvet det før og at de ved, at sugerøret renser vandet effektivt. - Du kan drikke vand fra en bæk eller en sø, hvis du er på travetur eller hvis du er et sted, hvor der ikke er adgang til rent drikkevand, forklarer de, mens jeg gør mig klar til at få tørsten slukket. En smule grænseoverskridende, men jeg tager mod til mig og må efterfølgende erkende, at vandet smager som ganske almindeligt vand fra hanen. - Da jeg så det i praksis første gang, vidste jeg, at det var noget helt særligt, vi her havde med at gøre. Et super spændende produkt, som giver fantastisk god mening. Jeg havde en god mavefornemmelse med det, og da muligheden bød sig, blev vi hurtigt enige om, at det var noget, vi skulle gå efter, fortæller Ole Christoffer.

36  VEJLEØDELIGHT  2014

Frilufts- og forbrugermarked

Forbindelsen mellem virksomheden Vestergaard og brødrene Due blev skabt, da Nicolaj var kommunikationsdirektør i virksomheden i USA. Han blev her præsenteret for produktet, der primært har været anvendt i forbindelse med humanitære katastrofer og i ulande, hvor det rene drikkevand er en mangelvare. - Det har ikke før været markedsført til privatpersoner, og det er her, vi kommer ind i billedet, fortæller Nicolaj, der står for markedsføring og salg. Nicolaj og Ole Christoffer var enige om, at der var en spændende forretningsmulighed, som de gerne ville forfølge, og de besluttede at kaste sig ud i projektet med etablering af deres egen virksomhed. I sommer fik de eneforhandlingsretten af LifeStraw i Europa, Japan, Tyrkiet og Rusland samt distributionen i Australien og New Zewland. Den 1.juli stiftede de firmaet WaterNlife med base på Gramrodegaard, og siden er det bare gået rigtigt stærkt. Siden virksomheden blev etableret i sommer, er de kommet ind i omkring 40 lande, hvor der både sælges direkte og via lokale agenter, og interessen er stor.


Fakta - Lifestraw Et filtersugerør der bruges til at filtrere forurenet vand, således at vandet kan drikkes. Udviklet af ingeniør Torben Vestergaard Frandsen i 1996. Produktet er prisbelønnet og kendt verden over som et effektivt redskab i forbindelse med nødhjælp. Filtrene består af ultratynde fibre med mikroskopiske huller så små, at kun rent vand kan passere, mens alle bakterier, parasitter og urenheder fanges i filtrene og senere kan skylles væk. Det fjerner 99,9999 procent af bakterierne i vandet og 99,9 procent af parasitterne. Sugerøret kan filtrere minimum 1.000 liter vand. LifeStraw anvendes i ulande og ved humanitære katastrofer og har medvirket til at begrænse udbredelsen af alvorlige og livstruende sygdomme i ulande gennem renere vand. Er lige nu under udbredelse til et bredere segment primært med fokus på fritidsområdet. Virksomheden Vestergaard har netop lanceret en drikkedunk, LifeStraw Go, hvor filterteknologien fra LifeStraw er integreret i vandflasken. LifeStraw Go henvender sig til hikere og out-door mennesker eller folk, som ikke er sikre på vandets kvalitet på det hotel, hvor de bor på ferien i sydeuropa.

- Vi ser et stort kundegrundlag inden for friluftsliv, hvor folk gerne vil være forberedt på en situation, hvor der ikke er adgang til rent drikkevand. Det kan være backpackere, der rejser rundt i verden, spejdere, jægere og familier på ferie, siger Nicolaj. - I lande, hvor der har været jordskælv, oversvømmelser og andre naturkatastrofer, er der mange mennesker, der ønsker at sikre sig mod ekstreme situationer og forberede sig på, hvad der kan ske, og derfor er der basis for et virkelig stort marked, tilføjer han.

Enkelt og genialt

Produktet er enkelt og ikke spor kompliceret, og det tiltaler de to brødre. - Det er et af de produkter, der i virkeligheden er meget sofistikeret men samtidig fantastisk simpelt. Det kan ikke gå galt, og der er ikke en masse teknik, der skal fungere. Du går rundt med dit eget lille vandrensningsanlæg i en snor om halsen, og det virker, siger Ole Christoffer. Både han og Nicolaj var meget bevidste om, at hvis der skulle etableres en virksomhed, skulle det være med udgangspunkt i et produkt, som var noget helt særligt.

37  VEJLEØDELIGHT  2014


Fakta – WaterNlife Virksomheden WaterNlife blev etableret af Ole Christoffer Due og Nicolaj Due 1. juli 2013 og har hjemsted i Gramrode ved Juelsminde. Brødrene har erhvervet forhandlingsretten af Lifestraw af den dansk-schweiziske millardkoncern inden for nødhjælpsudstyr, Vestergaard. WaterNlife er eneforhandler i Europa, Japan, Tyrkiet og Rusland og har distribution i Australien og New Zealand. Afsætter til mere end 40 forskellige lande, og vinder også stærkt frem på hjemmemarkedet. Virksomheden har særlig fokus på afsætning til outdoor segmentet og henvender sig til vandrere, spejdere, trackere og rejsende i det hele taget. LifeStraw-produkterne afsættes til en bred kundekreds og markedsføres til både privatpersoner og i forbindelse med nødhjælp. Der er ind til videre ingen fastansatte, de to ejere klarer de fleste opgaver selv, mens en del opgaver som bl.a. IT outsources. Ole Christoffer Due tager sig af økonomi, logistik, varelager og webshop, mens Nicolaj Due står for salg og markedsføring. Læs mere på www.waternlife.com

Det skulle være noget, som de selv kunne begejstres over og brænde for. De ville have sjælen med i deres projekt. - Da vi blev præsenteret for Lifestraw og muligheden for at bygge en forretning op omkring det her, var vi slet ikke i tvivl om, at det var det rette produkt for os. Vi synes begge, at der er enorme muligheder på hele outdoor-området, siger Ole Christoffer. - Måske fordi vi begge selv er til udeliv og færdes meget i naturen. Da jeg på en vandretur med familien og så ungerne ligge og suge vand fra en vandpyt, da de var tørstige, tænkte jeg: Halleluja, det her er fantastisk… - Samtidig med at det er et super godt produkt, som vi begge troede på, kunne vi se gode forretningsmuligheder, og derfor kastede vi os ud i det. Måske lidt hovedkulds, men når man har hjertet med og kan se perspektivet for en god forretning, er der kun én vej, og det er frem.

Socialt ansvar

Hver gang der sælges et LifeStraw-produkt, bliver der doneret rent vand til et skolebarn i det vestlige Kenya i et helt skoleår. - Det her handler selvfølgelig om at skabe en god forretning og tjene nogle penge, men vi har det samtidig godt med, at vores virksomhed kan være med til at tage ansvar og vise social ansvarlighed, siger Nicolaj. - Det betyder rigtigt meget for os, at vi kan fortælle en god historie om vores produkt, og vi er glade for, at vi kan være med til at støtte børn i Afrika, hver gang vi sælger et LifeStraw. - Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har op mod 800 mill. mennesker ikke adgang til rent vand, og verden over er der mange børn, der dør som følge af beskidt vand. Derfor giver vores produkt god mening i den store globale sammenhæng. - Men også herhjemme er rent vand et stort issue og en grundlæggende betingelse for vores eksistens. Uanset hvor vi meget vi passer på vores grundvand, vil det give god mening, at man på denne enkle måde altid kan få rent drikkevand, siger Nicolaj.

Det lange seje træk

WaterNlife har netop været på en stor outdoormesse i München, hvor de kom i kontakt med mange forhandlere.


Det er vigtigt at have sjælen med i dét, man foretager sig

- Der var 4.000 udstillere, og vi fik en masse gode kontakter og oplevede en stor nysgerrighed og interesse for vores produkter. Vi har nu en række kontakter, der skal følges op på, fortæller Ole Christoffer, der sammen med Nicolaj er i fuld gang med at opbygge et salgs- og distributionsnetværk. - En ting er, at vi har et godt produkt, som vi brænder for. Men der skal virkelig kæmpes hårdt for at komme ind på markederne. Vi skal være klar til det lange, seje træk, og det er vi. Vi har begge den indstilling, at det bare er med at bide sig fast og blive ved, siger Ole Christoffer og tilføjer, at både han og Nicolaj er lidt fanden-i-voldske, når det virkelig gælder. - Vi kan ikke bare outsource det hele og ansætte folk, vi gør det hele selv. Og der skal altså pakkes mange LifeStraws og etableres mange kontakter, for at få det her til at køre. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, der skal ydes en stor indsats. Det gør vi gerne, fordi vi tror på det og fordi det er sjovt

Et godt fællesskab

Ole Christoffer styrer webbutikken fra Gramrodegaard, og hans kontor er delvist omdannet til lager og distribution.

- Det er fedt at arbejde hjemme, også selv om det roder lidt og sætter sit præg på hjemmet. Jeg er tæt på familien og kan passe mit arbejde ind i familiens dagligdag. - Jeg har prøvet at være ude på arbejdsmarkedet og være en del af en stor organisation. I dag er det tilfredsstillende for mig at kunne arbejde på denne her måde. - Samtidig er det en fantastisk gave at drive virksomhed sammen med sin bror. For os er det en styrke og en kvalitet for os selv og for vores familier. Vi er tæt sammen om det her og taler sammen hver eneste dag, og det fungerer fint, selv om Nicolaj bor i København og jeg bor her. Det er en god model, som vi begge trives med, siger Ole Christoffer. - Vores mål er at skabe en dansk virksomhed med et globalt perspektiv. Lige netop donationsdelen har betydning for os, for den er med til at gøre en forskel og give en dybere mening med projektet. Det er jo ikke noget, vi går og taler om i dagligdagen, men det er vigtigt, at have et værdigrundlag for dét, man har med at gøre, understreger de to brødre.

- Vi har et godt produkt og vi ved, at der er et stort marked. Så det er bare med at komme i gang, siger Nicolaj og Ole Christoffer Due.


inspire  - Lifestraw

BLÅ BOG

Blå Bog – Ole Christoffer Due

Blå Bog – Nicolaj Due

41 år. Cand. Jur. Ansat i Risikofonden på Videncentret for Landbrug i Skejby fra 2000 til 2006, herefter selvstændig. Indehaver af Erhvervsmæglerfirmaet i Horsens fra 2006 til 2008. Ejendomsadministration i Danmark og udlandet samt involveret i rådgivning om køb af fast ejendom i Skotland. Gift med jordbrugsøkonom Kirsten Due. Parret bor på slægtsgården Gramrodegaard ved Juelsminde og har tre døtre på tre, fem og syv år.

39 år. Uddannet journalist og MBA. Ansat på Dagbladet Børsen fra 2000 til 2003. Vært på TV2 Finans fra 2003 til 2006. Pressechef og kommunikationsdirektør i TDC fra 2006 til 2010. Politisk og finansiel kommentator på TV2 News New York i 2011. Kommunikationsdirektør for Vestergaard Frandsen, New York, 2012 til 2013. Gift med jurist Barbara Fiorini Due og bosat i Hellerup. Parret har to børn, en dreng og en pige på henholdsvis syv og otte år.

40  VEJLEØDELIGHT  2014


PH 3½-3 K O B B E R

NU E L L E R

aldrig

SWIRL 1 & 2

Design: Øivind Slaatto Den limiterede PH 3½-3 Kobber udgave kan kun bestilles i perioden fra 1. marts til 31. maj 2014

VI FORHANDLER DISSE MÆRKER &Tradition | Fabbian | Flos | Holmegaard | Le Klint | Lightyears | Studio Italia Design | Lumini | Marset | Megaman | Occhio | Point | Rotaliana | Scan Studio | Louis Poulsen | Verpan

Lysmesteren | Sjællandsgade 17 | 7100 Vejle | Tlf. 79420199 79410199


Kunsten at handle //Tekst: Lene Tingleff  -­  Foto: Kasper Fladmose Ole Holger Pedersen, stifter og indehaver af det internationalt kendte Midtjyllands Kunst Center, brænder både for kunsten og for den gode handel

H

an lægger ikke skjul på, at det skal være en god forretning for begge parter. Det handler om at sælge kunst og tjene penge. Men når det så er sagt, så handler det også om glæden ved kunst, samarbejdet med kunstnerne og begejstringen, når man ser et helt fantastisk kunstværk.

- Kunst er i nogens opfattelse et storbyfænomen, men sådan behøver det nødvendigvis ikke være. Jeg er stolt af, at jeg har fået bygget kunstcentret op på denne beliggenhed. Mange af mine gæster og kunder kører gerne fra Sjælland, for at komme hertil, og mange af dem siger, at køreturen hertil er en flot oplevelse.

Ole Holger Pedersen er stifter og ejer af Midtjyllands Kunst Center i Bryrup ved Silkeborg. Danmarks største kunstcenter og galleri med et stigende besøgstal på omkring 35.000 årligt og med en tocifret millionomsætning. - Jeg er måske lidt atypisk i kunstverdenen, fordi jeg er mere forretningsmand end gallerist. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan jeg skaber omsætning, salg og får skabt oplevelser for vore besøgende. Det er en vigtig drivkraft for mig. Jeg er gallerist, men med en forretningsmæssig baggrund i stedet for en uddannelse som kunsthistoriker. - Men glæden og udfordringen ved hver dag at arbejde med kunst og være omgivet af kunstnere driver mig langt mere end det økonomiske. Det er lidenskaben, der er omdrejningspunktet for det hele. - At forholde sig til de mange kunstnere og deres forskellige udtryksformer og at begejstres over deres værker, det er virkelig betydningsfuldt for mig. Efter i en årrække år at have beskæftiget mig med forskellige andre ting i mit arbejdsliv, så ved jeg i dag, at det er kunsten, jeg skal have med at gøre. Det er det rette for mig.

- Da jeg begyndte på det her, var det helt uden branchekendskab, for jeg havde gennem mange år beskæftiget mig med videobranchen, siger Ole Holger Pedersen, der var officer i Flyvevåbnet gennem en længere årrække og siden etablerede videobutikker over det meste af Jylland. Videobutikkerne blev afviklet midt i 90’erne, og Ole Holger Pedersen havde egentlig planlagt, at han ville trække sig tilbage og nyde sit otium med golf, bridge og andre fritidsinteresser. - Men jeg glemte, at jeg i bund og grund er entreprenør af sind. Jeg fik lyst til at skabe noget nyt, og det blev med kunst som udgangspunkt. Jeg har altid haft en interesse for det kreative og kunstneriske, og efter at jeg havde købt en del kunst gennem årene, fik jeg lyst til at handle med kunst på professionel vis.

Folk rystede på hovedet

Ole Holger Pedersen etablerede Midtjyllands Kunst Center i 1998 i smukke omgivelser i Bryrup 17 kilometer syd for Silkeborg. Et spændende kunstcenter placeret langt ude på landet med en fantastisk beliggenhed mellem bakker, skove og søer.

42  VEJLEØDELIGHT  2014

- Mange mennesker omkring mig rystede på hovedet og troede slet ikke på projektet. I starten var det jo en udfordring af få fat i de gode kunstnere, det krævede en stor indsats, men er lykkedes gennem mere end 15 år. - Det udviklede sig og kom stille og roligt, fortæller Ole Holger Pedersen, der i dag har over 100 anerkendte kunstnere fra indland og udland tilknyttet - og 27 medarbejdere ansat. Midtjyllands Kunst Center har specialiseret sig i moderne samtidskunst, og værkerne spænder vidt – Lige fra det meget koloristiske til det voldsomt ekspressionistiske, det følsomme impressionistiske og over i det næsten poetisk abstrakte.


Fakta - Ole Holger Pedersen

Ole Holger Pedersen, 63 år, stammer fra Herning, hvor hans far var designer på EgeTæpper. Opvokset i et kreativt miljø og i et hjem, hvor der ofte kom kunstnere og mennesker med interesse for kunst. Fik som dreng job i en glarmesterbutik og kunsthandel, hvor han cyklede ud med billeder og kunst, der var til indramning. Fattede tidligt interesse for kunst og købte sit første billede for sine sparepenge som 14-årig. Blev først uddannet som telegrafist i forsvaret for efterfølgende at gøre karriere som officer. Efter eget udsagn skulle han nok aldrig have gået den vej, men der har været med til at give ham den ballast, han er i besiddelse af. Han havde tidligt en drøm om noget kreativt og forretningsmæssigt, men der skulle gå hele 17 år, før han forlod forsvaret. Mens han stadig var i forsvaret, åbnede han en bogshop i Grenå i 1978, hvor han handlede med brugte

bøger, plader o.l. Han forlod forsvaret i 1984 og åbnede op gennem 80’erne bog- og videoforretninger i Aarhus og i andre byer i Jylland. På et tidspunkt var han oppe på at have 30 forretninger med ca. 120 ansatte, primært med videoudlejning og produktion af videofilm. Butikkerne blev afviklet midt i 90’erne. Ole Holger Pedersen begyndte at købe kunst op og solgte lidt billeder. Det udviklede sig og voksede, og han startede galleri i Studsgade i Aarhus. I 1998 etablerede han Midtjyllands Kunst Center i Bryrup ved Silkeborg. Navnet ”Galleri Habsø”, fik han fra sin daværende samlever Hanne Birgitte Sørensen. I dag lever han sammen med Birte Nørgaard og hendes to børn. Birte Nørgaard er skolelærer og billedkunstner. Parret bor i Horsens. Hans to egne voksne børn fra sit første ægteskab bor i København.

43  VEJLEØDELIGHT  2014


inspire  -  Ole Holger

- Vi favner det hele og har ikke bare én stil. Det skal vi også som kunstcenter og vi adskiller os dermed fra gallerierne. Det vigtigste for mig er, at mine kunstnere har deres helt eget udtryk, og at de vil noget og udtrykker noget med deres kunst. Der skal være et budskab, for kunsten må aldrig være ligegyldig.

Skal føle sig godt tilpas

Det er gennem årene blevet til mange rundvisninger i det store kunstcenter, som er indrettet med adskillelser og en lang række mindre afdelinger, hvor de forskellige værker er placeret i deres helt egen unikke udstilling. - ”Det hjælper vores besøgende til at skabe et overblik. Det kan godt være lidt overvældende at træde ind ad døren til vores univers, og derfor gør vi også alt for at få folk til at føle sig trygge og godt tilpas, når de besøger os. Derfor bliver alle kunder altid budt velkommen, hvor vi forklarer lidt om stedet, noget vi lægger meget vægt på”, lyder det fra kunsthandleren, der altid byder på kaffe eller et glas rødvin, så man kan slappe af og føle sig velkommen. I kunstcentret tager man ofte sine kunder med ud på lageret, hvor der er rigtig mange kunstværker at vise frem. - Det er jo ikke sikkert, man altid falder for dét, der er udstillet, og kunderne skal have mulighed for at se så meget af kunstnerens værker som muligt. Og vores kunstværker og skulpturer skal ikke stå og støve til på lageret. Kunsten skal ud til folket, det er jo netop dét, det hele handler om.

Kunst på arbejdspladsen

Siden starten har Midtjyllands Kunst Center udviklet sig utroligt. Kunstcentret har opnået stor anerkendelse og interesse i brede kredse, hvilket har resulteret i tilknytning af mange kunstnere, et stort besøgstal og et fantastisk salg. - Jeg har i mange år kunnet læne mig tilbage og sige, at nu kører det hele fint, som det gør. Men sådan er jeg ikke skruet sammen. Jeg spørger hele tiden mig selv, hvad der kan gøres bedre. Hvordan kan vi udvikle os og hvordan kan vi skabe nye aktiviteter til glæde for vore kunstnere såvel som for vor besøgende?

44  VEJLEØDELIGHT  2014

”Kunsten på arbejdspladsen” er et af de nye tiltag fra marts 2013, der har skabt stor aktivitet i kunstcentret, og der er på dette område skabt et helt nyt virksomhedskoncept. - Her er tale om udstillinger på mellem fire og 10 værker, som skiftes hver tredje måned. En udstilling koster 4.000 kr., men samtidig får arbejdspladsen et gavekort på 3.000 kr. til at købe kunst for. Vi leverer og henter værkerne og står for omskiftningerne, og virksomheden har ingen yderligere omkostninger. Det er en meget populær ordning, interessen er nærmest eksploderet, og vi udstiller allerede knap 50 steder på denne måde. Kunstcirkler kan være en anden aktivitet, som der er interesse for. Der afholdes galleriaftener med rundvisning, hvor man kan møde kunstnere og så har kunstforeninger og virksomheder mulighed for at få besøg af en kunstbil fyldt med spændende kunstværker. Midtjyllands Kunst Center kører en målrettet markedsføring og har et stort markedsføringsbudget, der bruges i helsidesannoncer i dagblade, ugeaviser og magasiner. - Det er nødvendigt med den beliggenhed vi har og det kan betale sig. Påskeudstillingen er vores største udstilling. Sidste år havde vi op mod 10.000 besøgende under udstillingen og en omsætning, man slet ikke kan forestille sig. Så jo, vi skal fortælle, at vi er her, for vi kan mærke, at det har en afgørende positiv effekt. Påskeudstillingen, som vi har afholdt i mere end 10 år, er blevet et tilløbsstykke, vi slet ikke havde udtænkt.


Sammensæt selv din egen buffet Forretter (Minimum 10 personer)

• Tunmousse med rejer • Varmrøget laks med limecreme • Tartelet med høns i asparges • Lakseroulade med tun og rejer • Røget laks med avokadomousse Frit valg. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . kr. 45,00 Alle forretter er inklusiv brød og smør.

Kødretter (Minimum 10 personer)

• Indbagt svinemørbrad • Rosastegt oksefilet • Lammeculotte • Marineret kyllingebryst • Glaseret skinke • Laredo ben • Mexicansk svinemørbrad • Marineret krydderkam • Mørbradbøf a la creme 1-2 slags. Pr. person . . . . . . . . . . . . . kr. 70,00 3 slags. Pr. person (min. 15 pers.) . . . kr. 85,00

Desserter (Minimum 10 personer)

• Hjemmelavet frugtsalat • Eksotisk frugtsalat med råcreme • Frugttærte med cremefraiche • Chokoladetærte med hindbærflødeskum • Fransk brie og emmentaler med druer Frit valg. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . kr. 45,00

Natmad (Minimum 10 personer) • Aspargessuppe med kødboller • Karrysuppe med rejer og ris • Små frikadeller med kartoffelsalat • Lille pålægsfad med leverpostej, rullepølse med sky, spegepølse, remoulade, ristede løg og hjemmelavet fedt • Hjemmelavede pølser med brød og tilbehør Frit valg. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . kr. 45,00 Sauce (Minimum 10 personer) • Whiskysauce • Svampesauce • Rødvinssauce • Bearnaisesauce 1 slags. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . kr. 10,00 2 slags. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . kr. 15,00 Tilbehør (Min. 10 personer) • Flødekartofler med urter • Græske kartofler • Grøn kartoffelsalat • Marinerede petitkartofler • Kartoffeltoppe • Hvidløgskartofler • Bagte rodfrugter i acaciehonning • Pastasalat med soltørrede tomater, pesto og bacon • Broccolisalat med bacon

• Tomatsalat med feta • Kærlighedssalat med melon, asparges og årstidens frugt • Mixed salat med dressing • Ratatouille 2 slags. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . kr. 50,00 3 slags. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . kr. 60,00

Brød og smør

Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 15,00

Menuer (Minimum 10 personer)

• Marineret krydderkam med flødekartofler, grøn salat og brød Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 79,00 • Stegt flæsk med persillesauce og hvide kartofler Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 79,00 • Dansk bøf med bløde løg, hvide kartofler og skysauce. Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 85,00 • Wienerschnitzler med brasede kartofler, peberrod, capers, benfri sild, ærter og smørsauce Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr. 109,00 • Biksemad med rødbeder og rugbrød Pr. person . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 69,00

Strandvejen 74 · Vejle Ø · Tlf. 75 81 52 03 · www.slagtergronvall.dk Man-fre kl. 8.30 - 17.30 · Lør kl. 8.00 - 13.00


Nyder samvær med kunstnerne

Kontakten til kunstnerne spiller en afgørende rolle for Ole Holger Pedersen. - Det er fine og specielle mennesker, der har en masse spændende ting at byde ind med, og jeg nyder samværet med dem i kunstcentret såvel som hjemme hos dem privat. De brænder for deres kunst, og vi brænder for at sælge deres ting. - Ofte får jeg et tæt og måske næsten familiært forhold til kunstnerne, og for mig er det afgørende, at vi er ligemænd på ligefod og at jeg formidler deres kunst på bedst mulig vis.

Midtjyllands Kunst Center

Midtjyllands Kunst Center er Danmarks største galleri og kunstcenter, både målt på kvadratmeter, antal værker, antal kunstnere, omsætning m.v. og har skabt sig international bevågenhed. Kunstcentret har tilknyttet over 100 anerkendte og professionelle kunstnere, heraf ca. 35 fra udlandet. Kunstcentret ejer eller råder over mere end 5.000 kunstværker til en værdi af over 60 mill. kr. Har årligt ca. 35.000 besøgende. Sælger hvert år over 4.500 kunstgenstande, både maleri og skulptur. Har erfaring fra over 300 firmaudsmykninger og 800 udstillinger i kunstforeninger. Råder over 830 kvadratmeter udstillingsarealer fordelt i to fløje og mere end 1.000 kvadratmeter lager og depotrum. Har 27 ansatte, heraf er tre kunstkonsulenter på fuldtid og resten er tilknyttet på deltid. Blev i 2009 og 2010 udnævnt til Gazellevirksomhed af dagbladet Børsen. En udnævnelse, der bl.a. står for stor vækst og økonomisk stabilitet. I maj 2012 kåret som et af de vigtigste gallerier i Danmark af Berlingske Tidende.. Læs mere på www.habsoe.dk

46  VEJLEØDELIGHT  2014

- Det er spændende for mig at følge med i deres kunstneriske udvikling. Det interesserer mig vildt meget at følge med på sidelinjen og iagttage, hvordan deres udtryk udvikles og ændres henover årene, siger Ole Holger Pedersen, der køber og ejer en stor del af værkerne i kunstcentret. Kunstcentret får nye værker fra de enkelte kunstner tre-fire gange om året, og med ca. 100 tilknyttede kunstnere, betyder det, at der kommer nye kunstværker seks- otte gange om ugen. Alle kunstværker skal fotograferes og lægges ind på hjemmesiden, så der er nok at holde styr på.

Skal udfordre og overraske

Ole Holger Pedersen er omgivet af kunst i sine daglige gøremål, og kunsten er omdrejningspunkt for hans virke og hele hans tilværelse. - Det er naturligvis ikke sådan, at jeg er ved at falde i svime, hver gang jeg går gennem galleriet, det bliver jo en naturlig del af hverdagen. - Men jeg er nået dertil, at jeg ikke kan leve uden kunsten. Den giver mig en ro i sjælen og betyder alt for mig. Hvordan definerer du god kunst? - Kunsten skal begejstre mig og bibringe mig noget nyt. Det behøver ikke være nydeligt og pænt. Jeg vil gerne udfordres og overraskes, lyder det fra den erfarne gallerist, der afslår at fremhæve nogle af sine kunstnere frem for andre. - De er alle fantastiske, hver på deres måde, og de har alle deres egen måde at udtrykke sig på.


SKIFT SPOR – og lev dine drømme ud

48  VEJLEØDELIGHT  2014


//Tekst: Michael Glenn Møller Sørensen og Frans Glassow Tingleff   Foto: Kasper Fladmose Hvad enten du er til ski og velpræparerede pister i Italien, mountainbike i Munkebjergskoven ved Vejle, stejle stigninger på cykel op ad Alpe d’Huez eller storslået wild water rafting i Norge har Thomas Christiansen prøvet det. Thomas elsker eventyr og udfordringer, og når han først vil nå sit mål, gør han det også.

Læs her den fantastiske historie om en ung mand, der konstant søger suset og ”kicket” gennem oplevelser udlevet på tværs af grænser, normer og sportsgrene. Historien er den første i en serie om unge succesfulde og spændende personligheder fra området omkring Vejle og opland. - Da jeg var en lille dreng, der lige havde lært at cykle, tog min far mig med ud til ishuset ved Munkebjerg. Det var meningen, vi skulle cykle op af den legendariske stigning. Jeg husker, det gik godt rundt om de første hårnålesving, men umiddelbart 100 meter før toppen begyndte kræfterne at slippe op. Min far skubbede mig venligt i ryggen for at støtte. Jeg blev rasende, stod af og lavede nærmest en ”Bjarne Riis” med min cykel. (På sidste enkeltstart i Tour de France 1997 smed Bjarne Riis sin cykel i grøften red.). Det var ikke godt, men jeg havde jo sat mig i hovedet, at jeg skulle op af bakken.

Jeg tvang derfor min far til at lade mig prøve igen. Vi kørte tilbage til ishuset og startede igen, men mine kræfter var sluppet op, og det lykkedes mig desværre ikke at komme til tops. Denne anekdote fortæller meget vel, hvilket drive og gå på-mod, der ligger til grund for Thomas Christiansens viljestyrke. Et par år efter lykkedes det Thomas at erobre stigningen ved Munkebjerg. Thomas er 21 år og læser til dagligt idræt på Aarhus Univesitet. Han er student fra Rosborg Gymnasium fra 2012. Thomas’ store passion er ekstremsport og idræt, for ham er det vigtigt hele tiden at rykke grænser og udfordre sig selv. Dette udlever han specielt igennem cykling og skiløb i den sydlige del af Europa, men det er vigtigt for Thomas at understrege, at man sagtens kan rykke grænser uden at det nødvendigvis skal foregå på en italiensk pist.

49  VEJLEØDELIGHT  2014


Passionen for det uopnåelige

- Min store passion er selvsagt udfordringen i tingene samt det at skubbe mine egne grænser. Det er dog ikke så vigtigt for mig, at det skal foregå et fancy sted i Sydeuropa. Jeg finder ofte inspirationen i de lokale skove, hvor jeg rappeller i træer og på skråninger. Ofte tager jeg min mountainbike med ud i skoven og kører på fastlagte stier og veje. Det er god motion, og man kommer i kontakt med naturen. I skovene omkring Vejle har vi rigtige gode forhold til denne type sport. Vi har mødt Thomas til en fotosession ved Isbjerget på Aarhus Havn. Et råt sted, der tegner en meget god skitse af, hvem Thomas er som person. Her ser man ikke begrænsninger for arkitekturen, men muligheder og nytænkning. Det samme gælder Thomas. Thomas ser muligheder for, hvordan man kan udvide sine egne grænser og komme videre. Et faktum, der hjælper ham i dagligdagen og giver mere overskud og stor livslyst. Da Thomas var seks år, begyndte han at gå til judo. Judoen fik tag i ham, og inden længe var han dansk mester. Thomas er i dag en af de få danskere, der har A-trænerlicens inden for judo. - Gennem judoen har jeg fundet frem til en indre ro, der er helt unik. Når man dyrker judo, bliver man ét med sin egen krop, og man bliver meget bevidst omkring sig selv. Dette kan bruges i andre aspekter end blot sport og adventure. Judoen har givet mig mange oplevelser. Den største var på en judo-tur til Japan, hvor vi skulle møde de japanske elitekæmpere. Jeg var på tur med det danske landshold, og vi skulle se en masse ting relateret til judo i Japan. Vi skulle også prøve at kæmpe med de japanske mestre.

50  VEJLEØDELIGHT  2014


HAR DU DEN RIGTIGE BILLED-LEVERANDØR?

FÅ DET ENTEN BE- ELLER AFKRÆFTET

pRØV os

GRATIs INTERESSERET? RING 7562 0115 Nogle af dem vi hjælper i dag:

- siden 1972

F

O

T

O

G

R

A

F

E

R

N

E

INHOUSE FOTOGRAFI P R I V A T

&

E R H V E R V

Søndergaardsallé 9 · 8700 Horsens · 7562 0115 · info@inhouse-fotografi.dk · www.inhouse-fotografi.dk


inspire  -  Thomas Christensen

BLÅ BOG Thomas Christiansen 21 år gammel. -  Født og opvokset i Vejle. -  Student 2012 fra Rosborg Gymnasium -  Studerer idræt på Aarhus Universitet Sportskarriere: - Judo. På ungdomslandsholdet, sort bælte som 18-årig, A-licens som træner -  Jysk mesterskab i atletik -  Skiløb, klatring, cykling og adventure Arbejde -  Har arbejdet som model -  Undervist i Judo -  Har arbejdet som Sushi-kok i Århus

Jeg var på dette tidspunkt 16 år, og selvom japanerne var jævnaldrende, var de ca. 15-20 kg større. Vi fik derfor vores sag for, men japanerne var rigtig flinke, og vi lærte en masse. Efter årene med judo har Thomas kastet sig over cykling og skiløb. Thomas har ved flere lejligheder krydset de skræmmende bjergpas ved de franske alper, som verdens bedste cykelryttere også kæmper med hvert år i juli. Når man taler med Thomas, kan man mærke, at det er begejstringen for at nå de store ”svært opnåelige” mål, der driver værket – Passionen for det uopnåelige er som en urgnist. Adventure og vilde udfordringer er således ikke en interesse, Thomas har for at hævde sig selv, men mere en trang til at hæve overliggeren gang for gang.

52  VEJLEØDELIGHT  2014

- For nogle år siden cyklede min far og jeg på Alpe d’Huez i Frankrig. Vi cyklede på den kendte rute fra TV. Da vi var kommet op, cyklede vi ned af en anden rute og cyklede op igen. Det lyder som galimatias, men det gav god mening på tidspunktet. Når vi først sætter os et mål og udfordrer hinanden, er der intet, der kan stoppe os.

Fremtiden og mulighederne

- Indenfor nær fremtid skal jeg, med nogle studiekammerater, gennemføre en IRONMAN. Jeg ved ikke hvornår, men vores aftale lyder, at vi skal have gennemført det, inden vi færdiggør bachelor-studiet på universitetet. Derudover går jeg, på længere sigt, med en drøm om at starte mit eget firma. Jeg går med en drøm om at starte mit eget lille bureau, som skal formidle adventure-rejser for unge mennesker.


Jeg mener, der er en mulighed i markedet. Jeg har ofte haft behov for sparring og gode råd i forbindelse med mine rejser og eventyr, men har altid måtte skræddersy rejsen selv eller i samråd med mine rejsefæller. Et adventure-bureau rettet mod det unge segment er der mange, der leder efter. Et sted, hvor man kan få gode råd og samtaler. Samt et sted, hvor vi tilbyder at lave rejsen, booke hoteller og sidst, men ikke mindst finde de store eventyr. Da Thomas gik på Rosborg gymnasium, var det også ham, der arrangerede turene til skidestinationerne i vinterferien. Han fik således arrangeret

konceptet og hjalp på denne måde sine klassekammerater med at få en dejlig oplevelse og en god rejse. Thomas fortæller, hvordan han på disse ture altid havde et behov for at køre, hvor ingen andre havde kørt. Det være sig i skove, i offpisten eller på skråninger, hvor ingen før havde været. Det er denne trang til at finde det uopdagede, der præger Thomas som person. Vi er sikre på, at Thomas vil få succes med sine fremtidsdrømme indenfor forretningsverdenen, hvis han fortsat lægger den samme gejst og passion for dagen.


LIFESTYLE Rolf Birk inspireres af hverdagen og livet i køkkenet, når han designer nyt for Svane Køkkenet

Jespers Vinklumme

Jesper Rosenqvist, fra Vinoble i Vejle, vil komme med lærerige inputs samt god inspiration fra vinverdenen.

Rolf Birk

Hästens senge

Når det kommer til at producerer de bedste senge, er der ingen genveje. Derfor er Hästens skaktern, navn og logo registreret hos Patent og registreringen ”Office of Sweden ”, hvilket betyder, at kun Hästens originale senge kan bruge Hästens varemærke på verdensplan.

Mercedes-Benz  -  Biler med klasse

Mercedes-Benz nye C-Klasse (W205) lander hos de danske forhandlere den 15. marts – i øvrigt samtidig med en anden ny model fra Mercedes-Benz GLA.

Vores forfændelighed er afgørende for, hvor meget vi lader en uønsket huds tilstand påvirke os.

Mariannes Klumme


VINOBLE VEJLE  I  RÅDHUSTORVET 2, 7100 VEJLE  I  75 72 84 77  I  WWW.VINOBLEBUTIK.DK


VORES FORFÆNGELIGHED er afgørende for, hvor meget vi lader en uønsket hud tilstand påvirke os. Den kan dog være så synlig, at omgivelsernes reaktion, gør det svært ikke at blive hæmmet af den.


Lider du af en uønsket hudtilstand så kig ind til en gratis hudanalyse. Ganske gratis og ganske uforpligtende.

Viste du at..

Petrolatum, Paraffinum,lanolin og vaseline virker tilstoppende på din hud. Tjek om din hudpleje eller make-up indeholder dette.

Kost v/Rosacea og uren hud. Undlad stærk krydret og røget mad, sukker, alkohol samt sol, stress, sauna, stærk frost og fede cremer og nedsæt forbrug af hvedemel og mælkeprodukter. Suppler din alm. kost med bla. A- vit. holdige frugt og grøntsager – alle orange og grønne, da de er betændelses hæmmende.

/ Af Kosmetolog, Marianne Bisgaard Vores personlige behov for at pleje og for at få opmærksomhed omkring vores udseende er individuelt og ændres igennem livet efter interesse, hvor i livet man er, og hvad livet byder os. Men der findes mennesker, som har svært ved at acceptere deres udseende. Ikke fordi de er forfængelige, men fordi omgivelsernes skjulte blikke konstant minder dem om deres hudproblem. Uren hud, Rosacea og eksem er hudtilstande , som fylder og styrer meget i deres hverdag Alle med det tilfælles, at disse uromagere i deres hudbillede – fjerner fokus på deres person. Jeg taler ikke kun om teenager hud - mange hudsygdomme sniger sig ind på huden, når hormonerne begynder at ændre sig.

Det handler om balance Mange har mistet håbet og tilliden til, at der kan gøres noget. Mange behandlinger er prøvet, mange salver og cremer er købt og mange sidder med en skræk om forværring. Det har jeg dybt respekt for. Men med den rigtige forståelse af hudens reaktion og tilstand og med den rette viden om nødvendige ingredienser i cremerne er det muligt at opnå holdbare og sikre resultater, så den ikke præger humør og social adfærd. På klinikken behandler vi dagligt disse hudtilstande- med stor succes! Og hver gang er det en fornøjelse at kunne hjælpe.

Se mere på www.mariannebisgaard.dk under problemhud.


Rolf Birk Rolk Birk er arkitekt MAA, 40 år, bosiddende i Aarhus. Uddannet arkitekt fra Aarhus Arkitektskole i 2001. Ansat hos Svane Køkkenet i Aarhus i 2005. Fra 2011 fast tilknyttet hovedkontoret, TMK, i Holstebro, hvor han beskæftiger sig med produktudvikling, branding og markedsføring.

58  VEJLEØDELIGHT  2014


Manden bag det moderne madværksted //Tekst: Lene Tingleff  -­  Foto: Kasper Fladmose Rolf Birk inspireres af hverdagen og livet i køkkenet, når han designer nyt for Svane Køkkenet - Tid er den mest eftertragtede vare i dagens Danmark. Og køkkenet er det sted, hvor man er mest sammen i familien. Det er husets hjerte. Jeg brænder for det fede design og den gode indretning. Et køkken er både rum og møbel på samme tid, ladet med funktionelle og æstetiske værdier. Det giver høj kompleksitet og sætter store krav til indretning. Ordene kommer fra Rolf Birk, chefdesigner i Svane Køkkenet. Han inspireres af hverdagen og livet i køkkenet, og han tænker meget på at udvikle og tilpasse nutidens køkkener til kundernes behov – og ikke omvendt. - Når vi udvikler nye køkkener, handler det om at fornemme tidens tendenser og underbygge lige præcist dét, som familien har brug for. - Køkkenet er i dag omdrejningspunkt for langt de fleste familiers samvær, det er et fantastisk aktivt rum, hvor der sker en masse. Det er selvfølgelig først og fremmest et sted, hvor man laver mad og spiser, men der er koblet langt flere funktioner på, f.eks. lektielæsning, arbejde, møder og meget andet. Køkkenet er åbent i forhold til resten af boligen og ikke et fjernt rum, hvor man går hen, når måltidet skal tilberedes. - Selv om mange har forsøgt sig med tv i køkkenet, er køkkenet aldrig helt blevet digitalt, og heldigvis for det. I dag er tendensen den, at tv’et er på vej ud af køkkenet til fordel for et rum med nærvær og samvær. Og egentlig derfor jeg er så vild med lige netop det rum, for her sker der noget mellem mennesker. Køkkenet er et rum med værdi og betydning.

Livsstil og trends

Som designer for et af landets førende køkkenfirmaer arbejder Rolf Birk konstant på at opfange de livsstilsmæssige trends og indarbejde dem i de forskellige køkkendesigns. - Jeg sammenligner sommetider køkkenet med en togstation, hvor mennesker mødes og skilles. Rummet danner rammen om det vigtige samvær og er familiens mødested, inden man haster videre til det næste. Netop derfor er det så vigtigt, at køkkenet fungerer på familiens præmisser, så det kan blive det gode mødested. - Ud over det sociale aspekt, er der en række funktionelle krav til et køkken. Det er stedet, hvor der opbevares rigtigt meget, både service og madvarer, og det er her, hvor vi laver mad og spiser. - Alt det skal tænkes ind i køkkenet, fortæller Rolf Birk, der i sit job udvikler nye produkter, indretter butikker og arbejder med markedsføring og kommunikation. - Det giver rigtig god mening at arbejde bredt med det hele. Lige fra den første tanke til det færdige produkt er ude hos kunden. Vi vil gerne fortælle en historie om de køkkener, vi lancerer, og derfor er det godt at være med hele vejen igennem, så man kan fortælle den rigtige historie, der ligger bag.

Et spændende univers

Den 1.000 kvadratmeter store butik på Løversysselsvej i Vejle, som Svane Køkkenet for nylig har åbnet, er indrettet og planlagt af Rolf Birk fra bunden, og den er blandt kædens flagskibe. Her kan man bevæge sig rundt i et spændende univers af de mange forskellige køkkentyper, der alle signaler godt design, høj kvalitet og brugbarhed.

59  VEJLEØDELIGHT  2014


- Et showroom anno 2014 er inspiration, stemning og livsstil i én samlet butiksoplevelse. Det er Svane Køkkenet i Vejle et både vellykket og meget aktuelt eksempel på. - ”Madværkstedet” lancerede vi i 2013, og man kan sige, at det er en hyldest til det brugsorienterede køkken med et come back til laminat-køkkenet, som har været i skammekrogen i mange år. Vi har genfortolket laminatkøkkenet i en moderne 2013-version, på én gang retro og moderne. - Inspirationen til dette køkken er forbrugernes stigende opmærksomhed på praktiske og smarte køkkenløsninger, og der er tale om et meget stærkt design tilpasset til skandinaviske marked, siger Rolf Birk, der med denne serie har bevæget sig lidt væk fra ”pænheden over mod virkeligheden”, som han selv udtrykker det.

Træet tilbage

Nyeste skud på stammen fra januar 2014 er serien ”Smart”, som er et mere funktionelt, detalje- og featureorienteret køkken. - I dag er 90 procent af alle køkkener hvide, og vi arbejder meget med at få træet tilbage og bryde det hvide køkken med varme og glød.

60  VEJLEØDELIGHT  2014

Samtidig lægger vi op til at kombinere tingene, f.eks. trælåger med hvide højskabe og med nye opbevaringsmuligheder. Fremtiden byder på blød minimalisme med flere detaljer, mere træ og natur. Vores lancering af ”Massiv”-serien i 2011 er et strålende eksempel på, at træet og ”det gode håndværk” igen tænkes ind i køkkenløsningerne. ”Massiv” er et klassisk skuffedesign med lamelfronter i naturmaterialerne hvidtonet eg, natur eg, sortlakeret eg og valnød.

Svane Køkkenet og TMK Svane Køkkenet er et af Danmarks førende køkkenfirmaer med 27 forretninger over hele landet, bl.a. på Løversysselsvej 3 i Vejle. TMK er en af Danmarks førende producenter af køkken, bad, bryggers og garderobeløsninger. Koncernen producerer og markedsfører køkkener til kvalitetssegmentet gennem to landsdækkende kæder: Svane Køkkenet og Tvis Køkkener, som tilsammen har over 100 forhadlere i ind- og udland.


SMALL MOMENTS IN BIG CITY LIFE

VIND en fusion lænestol Scan koden og se mere

BoConcept presents fusion by

NYHED: fusion fodskammel fra 4.590,-

Gå på opdagelse i masser af spændende nyheder fra BoConcept – designet i samarbejde med det japanske designstudie NENDO. En kollektion med spændende twists i materialer, former og farver, der overrasker og giver et smil på læben. Se mere i butikken og på www.boconcept.dk

BoConcept Vejle Løversysselvej 1A 7100 Vejle Tel. 7585 2325 vejle@boconcept.dk

NYHED: fusion lænestol fra 9.890,-


Rolf Birk har fingeren på pulsen, når det gælder tendenser og trends inden for indretning og livsstil, og det kommer til udtryk i de forskellige køkkendesigns i Svane Køkkenet.

I det store udstillingslokale kan man se køkkener af enhver art. Der er nye fortolkninger af det grebsløse køkken, køkkener med det nostalgisk udtryk, minimalisme, praktiske køkkenløsninger, klassiske køkkener, moderne køkkener – stort set alle stilarter er repræsenteret. - Vi vil gerne vise et udsnit af det hele og samtidig give folk en god oplevelse, siger Rolf Birk, der har en fortælling om alle køkkenserierne.

Det handler om at understøtte de kvaliteter, der er i et givent rum, og vi kan måske hjælpe med at se muligheder og finde frem til den helt rette løsning. - Det handler måske om en hyggekrog i tilknytning til køkkenet, om en skræddersyet reol eller om en særlig kombination af de forskellige elementer i køkkenet. - Vi skal sørge for at arbejde ”med huset”, så vi bedst muligt kan tænke kvalitet ind i rummet ud fra, hvad familien har brug for.

Skræddersyede løsninger

- Vi har masser af folk, der ikke beskæftiger sig med andet end at tænke i indretning, og vi brænder alle for at finde helt rigtige løsning for vores kunder.

Rolf Birk siger, at Svane Køkkenet tilbyder skræddersyede møbelløsninger ud fra den enkelte kundes behov. - Vi tager helst ud og rådgiver folk om den løsning, der passer til lige netop dem.


NY C-KLASSE

brillerer

//Tekst: Af Michael Glenn Møller Sørensen og Frans Glassow Tingleff -­  Foto: Mercedes Benz Efter seks år og mere end 2,4 millioner producerede og solgte eksemplarer af den nuværende udgave af C-Klassen, introducerer Mercedes-Benz nu en helt ny C-Klasse. Den er mere markant, mere luksuriøs, og så ligner den en S-klasse til forveksling. Mercedes-Benz har udviklet en helt nyt udgave af deres C-klasse model. Den nye udgave kendetegnes ved at være større, mere rummelig, op til 100 kg lettere og med op til 20 procent bedre brændstoføkonomi. Den nye C-Klasse tilbyder yderligere en række nye systemer, der øger sikkerheden og sænker miljøbelastningen.

64  VEJLEØDELIGHT  2014

Den nye C-klassen er sat i verden for at fastholde positionen som den bedst sælgende model i Mercedes-Benz sortimentet. Dog har modellen fået en ny rolle i Mercedes-Benz familien. Efter som lillebror, Mercedes CLA, nu er billigste sedan i programmet, har Mercedes-Benz skruet op for kvaliteten og de nye ambitioner for C-klassen.

Kabinen er i særklasse

Linjerne i karrosseriet understrejer premiumfølelsen i mellemklassen og kabinen, i særdeleshed førerpladsen, sætter helt nye standarder hvad angår både udseende og kvalitetsfølelse.


“ MOTORVARIANTER: Model: C 220 BlueTEC (diesel)
 Cylinder volumen, cc: 2.143
 kW/hk: 125/170 
 Nm: 400
 0-100 km/t, s: 8.1
 km/l: 25,0
 Pris fra, kr: 549.900

 Model: C 180 (benzin)
 Cylindervolumen, cc: 1.595
 kW/hk: 115/156 
 Nm: 250
 0-100 km/t, s: 8.2
 Km/l:l/100 km: 20,0
 Pris fra, kr. 490.400 
 Model: C 200 (benzin)
 Cylindervolumen cc: 1.991
 kW/hk: 135/184 
 Nm: 300
 0-100 km/t, s: 7.5
km/l. 18,9
 Pris fra, kr: 514.900

Kabinen i den nye C-Klasse er nyudviklet med inspiration fra mærkets sportsvogne. Midterkonsollen er designet med flydende linjer kombineret med sportslige elementer, som for eksempel runde luftdyser. Førsteklasses materialer på dørbeklædninger og instrumentpanel gør kabinen til en ægte kvalitetsoplevelse. Den nyfortolkede midterkonsol signalerer klarhed, kvalitet og enkelhed, og det alsidige kabinelyskoncept skaber en særlig lysstemning og behagelig atmosfære.

Den nye C-klasse har et eksklusivt udtryk, som leder tankerne hen på den store S-klasse.

Kabinen er endvidere udstyret med lækre detaljer som knapper i 3D-design samt en 7” trykfølsom skærm, som standard. Som ekstraudstyr, følger 8,4” skærm med Comand Online-modulet. Navigationssystemet i den nye C-klasse, viser billeder fra Google Maps og får opdateret trafiksituationen forude i realtid via internetforbindelse. Når bilen holder stille, vil det desuden være muligt at gå på internettet via skærmen i midterkonsollen.

Teknologi skaber nye standarder

Det nyudviklede karosseri betyder en øget længde og bredden med hhv. 95 mm. og 40 mm i forhold til forgængeren. Dette betyder mere plads i kabinen og i særdeleshed på bagsædet. Bagagerumsvolumen øges samtidig med fem liter til totalt 480 liter. Teknisk byder den ny C-Klasse på et helt ny affjedrings-system, der muliggør endnu bedre vejgreb og vejfornemmelse ved sporty kørsel samt eksemplarisk kørekomfort og retningsstabilitet. Dette opnås takket være et helt ny-designet fire-link foraksel, et optimeret fem-link koncept på bagakslen samt det elektro-mekaniske styretøj, Direct Steer, der fremover bliver standard i hele C-Klasse familien. Vil du køre på et flyvende tæppe, er det muligt at bestille de nye C-klasse med fuld luftundervogn. Noget som ikke er muligt hos konkurrenterne. Mange af de tekniske systemer, der revolutionerede bilverden i den nye S-Klasse, der blev lanceret i sommeren 2013, vil nu også blive tilbudt i C-Klassen. Dette indbefatter bl.a. et avanceret bremse assistent system, BAS Plus, der kan genkende fodgængere og krydsende trafik, den radarbaserede fartpilot, Distronic

65  VEJLEØDELIGHT  2014


lifestyle  -  Mercedes C

To-zone klimaanlæg er standard, og på biler med navigation lukkes lufttilførslen automatisk, når bilen kører igennem en tunnel

66  VEJLEØDELIGHT  2014

Både materialevalg og finish når nye højder i den nye C-klasse.


Ved introduktionen den 15. marts 2014 vil der være tre motorvarianter at vælge imellem. Senere følger flere motorer. Blandt andet en hybrid og den vilde AMG.

Plus med Steering Assist og Stop&Go Pilot, der tilbyder semi-autonom kørsel ved fx bykørsel, samt ikke mindst den intelligente fjernlys assistent, Adaptive Highbeam Assist Plus, der tillader det lange lys altid at være tændt uden af medtrafikanter blændes, da dele af lyskeglen kan slukkes. C-Klassen vil i Danmark som standard være udstyret med radio med Bluetooth (Audio 20), 2-zonet klimaanlæg, sædevarme, regnsensor, 16’’ aluminiumsfælge samt kollisions-advarsels systemet Collission Prevention Assist Plus, der kan foretage autonome bremseindgreb helt fra syv km/t og op til 200 km/t. Folk med interesse for Mercedes-Benz, har bestemt noget at glæde sig til med den nye C-klasse. Der vil være tre forskellige design- og udstyrslinjer, alle med det formål at gøre din C-klasse individuel med stil. Varianterne er som følger: AVANTGARDE, EXCLUSIVE og den sportsbetonede AMG Line.

67  VEJLEØDELIGHT  2014


Mercedes-Benz GLA - en ny stjerne er født //Tekst: Af Michael Glenn Møller Sørensen og Frans Glassow Tingleff  -­  Foto: Mercedes Benz Er du mere til SUV segmentet, hvor praktiske detaljer blive forenet med unikt design, så giver Mercedes-Benz nu med deres helt nye GLA nyt liv til den kompakte SUV-klasse. Udgangspunktet er en høj udgave af A-klassen. Den er 442 cm lang og 150 cm høj, og er udviklet til at gøre sig lige så godt på mudder- som motorveje. Den ny GLA er anderledes. I denne første kompakte SUV fra Mercedes-Benz sammensmeltes coupé-lignende designelementer med en stor hverdagsduelighed og overbevisende SUV-kvaliteter. Den førende rolle, som denne kompakte premium-allroader indtager, afspejles umiskendeligt i dens urbane lifestyle-design. På verdensplan har Mercedes-Benz øget sit salg af SUV-modeller kraftigt, og deres GLA model skal stille som en direkte konkurrent til BMW X1, Audi Q3 samt Range Rover Evoque.

68  VEJLEØDELIGHT  2014

Selv i Danmark er markedet for kompakte SUV-modeller voksende, og det er i dette perspektiv Mercedes-Benz nu gør meget ud af introduktionen af GLA. Mercedes-Benz GLA bliver fjerde model i A-klasse familien, der nu består af A- og B-klassen med fem døre, den fire dørs Coupé CLA samt nu den nye GLA. Den nye GLA viser vejen med et interiør af høj klasse. Der kan trækkes en direkte linje til de sportslige elementer fra A-klassens intime og lækre kabine. I GLA’ens let forhøjede sædeposition og den vandret strukturerede udformning giver interiøret i den ny GLA en sportsbetonet karakter. Du er ikke i tvivl om, at du har sat dig i en ny Mercedes-Benz, dels på grund af det unikke interiørdesign med karakteristiske detaljer som de runde ventilationsdyser og sportsrattet med stjernen i midten.


Hvad der altid imponerer med den nye A-klasse familie, er imidlertid den suveræne finish. Her er den nye GLA ingen undtagelse. Udefra viser bilen karakter i bybilledet. Mercedes-Benz GLA er et godt bud til designbevidste danskere, som gerne vil have en bil, der ser godt ud og samtidig er praktisk. Med sine dynamiske og sportslige proportioner og sin markante front med centralt placeret stjerne i grillen, fremstår GLA både selvbevidst og nærværende. Designlinjen, der strækker sig fra forlygten og hen over siden til bagakslen, skaber et indtryk af flydende, elegant dynamik, selv når bilen holder stille. Med bilens SUV-stilelementer er der ikke nogen tvivl om bilens oprindelse. Det er en Crossover model med fantastiske køreegenskaber. Uanset om du kører på asfalt eller på grusunderlag uden for vejene, vil du altid nyde godt af en stands

mæssig kørekomfort takket være de innovative undervogns- og styretøjskoncepter.

Helt nyt firehjulstræk

Den nye Mercedes-Benz GLA bliver den første Mercedes-Benz SUV, der fås med en ny generation af det permanente firehjulstræk 4MATIC med fuldt variabel fordeling af kræfter mellem de fire hjul. Biler med firehjulstræk har også nedkørselsassistent og elektronisk styret lavgear. De har syv-trins dobbeltkoblingstransmission som standard, mens biler med forhjulstræk også fås med seks-trins manuelt gear.

Motorprogrammet

Motorudvalget ved introduktionen i begyndelsen af 2014 består af 1,6/156 hk og 2,0/211 hk turbobenzinere. Diesel er GLA 200 CDI med 2,2-liters R4 med 136 hk/300 Nm, mens GLA 220 CDI har 170 hk/350 Nm.

Den let forhøjede sædeposition og den vandret strukturerede udformning giver interiøret i den ny GLA en sportsbetonet karakter.

69  VEJLEØDELIGHT  2014


Vinklumme­n  -  Jesper Rosenquist

MOD LYSERE TIDER Vinanmelder  -­  Jesper Rosenqvist, fra Vinoble i Vejle, vil fremadrettet, i denne klumme, komme med lærerige inputs samt god inspiration fra vinverdenen.

Ordlyden af denne overskrift har mange facetter – og kan bruges som et billede på udviklingen på mange områder. Jo – der er efter min mening god grund til at tage de optimistiske briller på, når man kigger på vores lille verden. Optimistiske vinde blæser ikke blot vores vej rent meterologisk, men også på den økonomiske front bevæger vi os langsomt ud af den mørke vinter. Jeg er godt klar over, at jeg ikke taler for alle, når jeg snakker om økonomisk bedre vejr, men generelt kan man mærke, at det går i den rigtige retning – danskerne tør investere lidt mere – og lysten til at spendere lidt flere penge end tidligere kan mærkes – også indenfor vinbranchen, og det er jeg jo ikke ligefrem ked af. Vejrmæssigt er vi også langsomt på vej ud af vinterens mørke favntag – vi higer, som vi plejer, efter solen som et naivt insekt flaksende mod det brændende lys. Det er som om, at vi mennesker har en fantastisk evne til at fortrænge de negative oplevelser – og huske de gode. Denne positive livsindstilling, som vel dybest set er grundlaget for vores overlevelse, viser sig også på en anden og mere jordnær måde, når de første solstråler bryder igennem i de sene vintermåneder, og danskerne med den største selvfølgelighed iklæder sig solbriller, shorts, korte nederdele og befærder fortovscafeer og gågader direkte på vej mod den uundgåelige forårsforkølelse og underlivsbetændelse. Også i vinverdenen blæser der nye vinde. Spansk vin er langt om længe ved at vågne fra en 20 år lang Tornerose-søvn, hvor der stort set kun kom fadlagret, tung Rioja fra det latinske tyrefægterland. Gennem de sidste 8-10 år er der kommet nye, spændende vinområder til: Ribera del Duero, Priorat og selv tidligere forsømte områder som Mallorca og Navarra, som tidligere stort set kun

70  VEJLEØDELIGHT  2014

producerede konsumvin, præsterer nu vin af høj klasse. Østeuropa med Ungarn og Slovenien i spidsen laver bedre og bedre vin – især på den hvide side, og i Sydamerika sker der også spændende ting. I Chile og Argentina laver de vine af højere kvalitet end tidligere – og af nye spændende lande på vinfronten i den del af verden kan nævnes Uruguay og Brasilien mod syd og Canada mod nord. I det centrale Europa står Italien og Frankrig stadig som et forbillede for resten af verden – desværre er prisudviklingen især i Frankrig ved at løbe af sporet til stor fortrydelse for vi forbrugeres pengepung. Ja – selv i lille Danmark bliver vi bedre og bedre til at lave vin – lige fra store ”Amarone” vine fra Lolland til dejlige dessertvine og hvidvine fra det jyske Det store samtaleemne i vinverdenen er lige nu store ”Champagner” fra England. Det er lige før, man kniber sig i armen og siger som H.C. Andersen: ”Har man hørt mage?” Jeg vil fremover være en fast del af ”VejleØDelight ” med min lille vinklumme. Formålet skulle gerne være at få jer læsere til at gå på opdagelse i vinens mangfoldige verden – og samtidigt skulle det gerne give inspiration til de daglige indkøb af vin. Klummen vil også nogle gange omhandle spiritus, øl og hedvin, og skulle I have kommentarer, kritik, ros eller gode ideer, er I mere end velkomne til at sende jeres synspunkter på mail til: Og selvom der er lysere tider på vej, så må vi nok konstatere at det reelle forår nok lader vente på sig en måned eller to endnu. Så i denne – min første klumme – vil jeg mest beskæftige mig med vin, der passer til regnvåde ruder, storm-omsuste aftener med tændt brændeovn, solide gryderetter og tændte stearinlys God fornøjelse!


Cabernet Sauvignon Limited Production 2006, Bodegas Escorihuela, Argentina :

Negro Amaro 2012, Di San Marzano, Apulien, Italien :

Lavet på 100 % Cabernet Sauvignon druer dyrket i 950 m. højde i Mendoza. Vinen er lagret 1 år på nye- og 2 år på gamle, franske egetræsfade. Stor, stor vin med mørk, dybrød farve og med toner af mørke bær, chokolade, kaffe og vanille. En værdig ledsager til det bedste, grillede kød – okse, lam eller vildt. Pris : 189,- pr. fl.


Fra Italiens hæl, Apulien kommer her en mørk vin lavet på 100 % Negro Amaro – lagret 4 mdr. på ståltanke. Masser af solbær og kirsebær i duften – velour blød smag med toner af kirsebær og mandler.
Nyd den til gryderetter, lam eller modne hvidskimmels-oste. Pris : 79,- pr. fl.


Calendas 2012, Ochoa, Spanien :

Malbec 2013, Humberto Canale, Patagonien, Argentina :

Fremragende vin til prisen – lavet på 70 % Temperanillo og 30 % Syrah.
Syrah druen giver en dejlig krydret, mørk stil, som harmonerer fint med frugten fra Temperanillo druen.
Server den til Tapas, vegetarretter, grillet kød eller hvidskimmels-oste.
 Pris : 79,- pr. fl. v/ 6 flasker : 69,-

Malbec druen gror perfekt i Argentina – og specielt på den Patagonske slette, hvor markernes høje beliggenhed giver druerne den kølighed, som giver finesse til vinen. En kraftig, lækker sag med duft og smag af mørke bær, tobak og vanille.
 Nyd den til en god bøf eller kraftige oste. Pris : 99,- pr. fl.

Pineau des Charentes Rosé, Francois Voyer, Frankrig :

Barbera D ́Alba ” Paolina ” 2012 – Ca ́del Baio, Piemonte, Italien :

Dessertvin lavet på 1/3 cognac og 2/3 del frisk Merlot saft – lagret 18 mdr. på egetræsfad. Meget harmonisk rosé dessertvin med duft af rosiner, kirsebær,og nødder – laaang eftersmag. Perfekt til desserter med chokolade og frugt – eller prøv den til en blåskimmelost. Pris : 149,- pr. fl.


Ca ́del Baio er en fantastisk producent fra Piemonte. Vinen her er lavet på 100 % Barbera ved byen Treiso. Den er lagret i 12 mdr. i åbne kar lavet af slovensk eg. Meget koncentreret duft og smag af blommer, mørke kirsebær og mandler.
 En koncentreret vin som kræver dekantering eller 10. min. i et stort glas, før man nyder den. Bedst 5-6 år efter høst.
Server den til svine-, kalve- eller lammekød – den krydrede tone gør den også perfekt til vildt. Pris : 129,- pr. fl.


71  VEJLEØDELIGHT  2014


72  VEJLEØDELIGHT  2014


EN SENG DER ER EN KONGE VÆRDIG //Tekst: Af Michael Glenn Møller Sørensen og Frans Glassow Tingleff

 -­ Foto: Hästens

Når det kommer til at producerer de bedste senge, er der ingen genveje. Derfor er Hästens skaktern, navn og logo registreret hos Patent og registreringen ”Office of Sweden ”, hvilket betyder, at kun Hästens originale senge kan bruge Hästens varemærke på verdensplan.


lifestyle  - Hästen

Vi har besøgt Hästens i Sverige til et eksklusivt indblik i den legendariske sengeproducents måde at fabrikerer senge på. På de følgende sider vil du kunne finde dejlige produktbilleder samt beskrivelser af, hvordan verdens bedste senge bliver udfærdiget, samt hvor vigtig søvn egentlig er.

De blåhvide skaktern

Sammen og hver for sig. Hästens logo og Hästens blå skaktern repræsenterer den viden og erfaring, Hästens har akkumuleret gennem årene. De repræsenterer de fineste naturlige materialer og svensk håndværk. Men frem for alt repræsenterer de den bedste søvn. Faderen til Hästens blå skaktern er Jack Ryde, der er far til Hästens nuværende ejer, Jan Ryde. Jack Ryde erkendte værdien af ​​det svenske blåternede mønster, som var blevet set på stof siden 1700-tallet, men aldrig før klædt på senge. Han ønskede noget karakteristisk, noget, der stod ud. De blå skaktern blev indført i møbelbranchen i Sverige i 1978. ”Grimme”, kommenterede bestemte designjournalister. I Sverige i 1970 skulle alt være brun-grøn-orange og de friske blåhvide skaktern blev betragtet umoderne af nogle på det

74  VEJLEØDELIGHT  2014

tidspunkt - i dag ved vi, at Jack Rydetraf den rigtige beslutning. Ti år efter indførelsen af det blåhvide skaktern, har Jan Ryde overtaget tøjlerne og blev den femte generation af familien til at drive virksomheden. Under Jans ledelse er salget af ternede senge steget med mere end 30.000 procent og Hästens er bleve et globalt ikonisk brand. Gennem årene er mange af dem, der har forsøgt at drage fordel af Hästens brand ved blot at efterligne, mislykkedes. Hästens er nemlig en autentisk virksomhed med et autentisk produkt – helt ned imindste detalje, og dette har været svært at efterligne hos konkurrenterne. - Når det kommer til at producerer de bedste senge, er der ingen genveje. Derfor er Hästens skaktern, navn og logo registreret hos Patent og registreringen ”Office of Sweden ”, hvilket betyder, at kun Hästens originale senge


kan bruge Hästens varemærke på verdensplan. I nogle lande er kontrollen registreret på et tredimensionelt plan. Det vil sige på senge, madrasser og sengelinned. Dette giver Hästens eneret til at udnytte mønstret kommercielt på de pågældende produkter.

denne følelse. Hvis der er et ønske om at vælge en anden farve til at matche dit soveværelse, er alle muligheder åbne. I dag kan du vælge Hästens senge i 16 forskellige farver - udover de ikoniske blå tern.

Hästens blåternede skaktern er meget velkendt og har et godt ry. Især i Sverige, hvor 89 procent af markedet anerkender ”mønstret” som Hästens. Hästenslogoet og varemærket er der for at beskytte forbrugerne. Og det faktum at de blåternede skaktern er så stærke i dag, er et bevis på at Hästens forbrugere får den bedste søvn.

Hos Hästens er passionen søvn. Det er missionen at ændre verden gennem søvn. For at levere den bedste søvn i verden ønsker man at skabe den bedste seng. Og som Sveriges ældste producent af senge har Hästens været perfektionister i kunsten at sove siden 1852.

Hästens har valgt at gøre det nemt for forbrugeren ved at lade de blå tern symbolisere den bedste søvn. Alle Hästens testsenge i butikkerne er altid blåternede, så forbrugere primært vil fokusere på

Hästens søvnmission

Visionen om at give verden den bedste søvn og derfor den bedste seng giver ikke mulighed for genveje. Hästens bruger kun de fineste naturlige materialer i sengene.

75  VEJLEØDELIGHT  2014


lifestyle  - Hästen

Bæredygtigt indkøbt hestehår, bomuld, uld, hør, svensk fyrretræ og stål giver den ultimative komfort, support, kvalitet og holdbarhed. Det er på grund af Hästens naturlige materialer, at man kan tilbyde dybere, naturlig søvn. Søvn i en Hästensseng er mere genoprettende og foryngende sammenholdt med andre senge. Det bringer dig naturlig energi, en forbedret stemning og et mere ungdommeligt udseende - hver nat og hver dag. Fordelene ved bedre søvn strækker sig ind i dit liv gennem øget sundhed og lykke. Efter 160 år fortsætter Hästens med at opretholde sin position i branchen gennem fokus på kvalitet og håndværk: Hver seng er lavet i hånden i Sverige ved kun at bruge naturlige materialer i et udsøgt design.

Evnen til at falde i søvn hurtigt

Jo hurtigere du falder i søvn, jo mere effektiv er din tid i sengen. Når du falder i søvn, sænker din kropmetabolismen og kropstemperaturen. Din krop sænker farten og forbereder sig på at falde i søvn. Det er vigtigt, at du i din seng kan falde i søvn hurtigt. I en Hästens seng hjælper naturlige materialer med at ventilere luften omkring kroppen. Et faktum, der får temperaturen til at sænke sig og hjælper dig med at falde i søvn hurtigere.

76  VEJLEØDELIGHT  2014


_casual Blazer, 1999,_habit, 2999,_blazer, 1999,-

POUL IVERSEN MENSWEAR - TORVEGADE 11A - 7100 Vejle - TLF 75 83 21 77 FACEBOOK.COM/POULIVERSENVEJLE INSTRAGRAM POULIVERSEN


Du har sikkert hørt folk sige, ”Hvis du ikke kan falde i søvn, bør du komme ud af sengen og gøre noget andet”. Dette er et godt råd, hvis du går i seng, når du ikke er træt. Men i mange tilfælde kan du simpelthen ikke falde i søvn, fordi de fleste senge varmes op af din kropstemperatur og forhindrer dig i at komme ind i dvaletilstand. Forlader du din seng, kan det hjælpe - men kun fordi det giver den mulighed for at køle ned. Da en Hästens seng kun bruger naturlige materialer, er den ”åndbar”, og vil således ikke ”varmes op” og dermed forhindre dig i at falde i søvn.

Forbliv i dyb søvn

For at få den bedste kvalitet ud af din søvn er det vigtigt at minimere afbrydelser. Vender og drejer du dig i sengen, vil du ikke få fuldt udbytte af din søvn. Bevægelser i sengen er uundgåelige, men vi ønsker bevægelserne minimeret. Hvis du sover på en ”hård” seng, som lægger pres på din krop, er du nødt til at bevæge dig oftere, end du skal. Det samme gælder, hvis du har en seng, der er for blød. Det er vigtigt at finde en seng, der understøtter din krop fra top til tå og giver dit blod til mulighed for at cirkulere gennem kroppen. En Hästens seng er bygget til din krops kontur, giver dig den støtte og aflastning du har brug for, for at opnå en sund søvn. Vælg den rigtige seng og opdag en ændring i dit humør og livsstil.

78  VEJLEØDELIGHT  2014


VejleØdelight, 5 Udgave, Marts 2014  
VejleØdelight, 5 Udgave, Marts 2014  
Advertisement