Veine vijftien

Page 1

Inspiratie voor ouders van lichamelijk en/of verstandelijk beperkte kinderen

Mede mogelijk gemaakt door

EERSTE HULP BIJ ZORGVRAGEN Je staat er niet alleen voor

GLAMPING IN FRANKRIJK Ook in je rolstoel

TOT DE DOOD ONS SCHEIDT Wat als jij er niet meer bent?

DROMEN NAJAGEN MET Floor jongerencoaching

vijftien, 2019


COVERMODELLEN Robin en Japie Deze keer zien we niet één, maar zelfs twee prachtige modellen op de cover: Robin met haar buddyhond Japie! De meervoudig beperkte Robin is een vrolijke dame van vijftien jaar met een flinke dosis humor. Ze gaat doordeweeks naar een kinderdagcentrum waar ze het heerlijk vindt om onder andere te zwemmen, muziek te maken en te knutselen, maar waar ze bijvoorbeeld óók leert lezen. Iedereen in haar omgeving geniet van deze goedlachse topper.

Buddyhond Japie, een lieve Labradoodle van bijna anderhalf jaar, houdt Robin thuis gezelschap. Ze heeft ook nog twee zussen en daardoor is er dus altijd wel wat te beleven in huis! Elke winter gaat het hele gezin skiën in Frankrijk, waarbij Robin dan op mooie dagen op de zitski meegaat. Zij geniet enorm van mensen om haar heen, van kletsen en van grapjes maken, maar kan ook heel goed aangeven wanneer het genoeg voor haar is. Deze dame weet wat ze wil!

De kleding van Robin is gesponsord door

MODEMALL

VEINE

2


VAN DE REDACTIE

COLOFON UITGEVER Stichting Veine HOOFDREDACTIE Renée Ruisch EINDREDACTIE Frieda Zebrowski ART DIRECTION ConQuest communication. creation. FOTOGRAFIE COVER Emile Peters REDACTIE Marianne Zwanenburg WEBMASTER EN DESIGN Stephan van Rijt, Talk Today DRUKKERIJ Van de Water,

PUNT VAN RENÉE

Schiedam VERZENDING Juist! Druk & Print COLUMNISTEN Sandra Titulaer (revalidatiearts), Sylvie Suijkerbuijk (therapeut computer en handicap), Eva Koppius (ergotherapeut), Nicole Kien (advocaat), Chris (moeder), Arie van Tienhoven (ondernemer), Anne van Zwieten (moeder), Martin Meeuwissen (expert houdingsmanagement) ABONNEMENTEN abonnee@veine.nl ADVERTENTIES advertentie@veine.nl ADRES Palladiostraat 35, 3066 AH Rotterdam

HET VOELT ALTIJD BIJZONDER ALS EEN NIEUWE VEINE WEER ONTSPRUIT, MAAR DIT KEER VOELT HET ANDERS. OP VEINE VIJFTIEN PRONKT MIJN EIGEN MEISJE MET HOND OP DE COVER.

BANKREKENINGNUMMER

Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

´niet gehandicapt´ in mijn ogen. En hoewel ik die gedachte nooit meer heb de laatste jaren dacht ik weer even, stel je eens voor dat ze een ´normale´ puber was geweest. Met haar fiets naar de middelbare school, sporten. Hoe anders zou ons leven zijn gelopen… Gelukkig kan ik weer snel mijn

NL66 INGB 0006 799 696

Copyright © 2018 Stichting Veine

de foto vergroot. Robin zo mooi, zo

Al die tijd zeg ik al, nee dat wordt

gedachten stilzetten. En met een

niks. Robin is meervoudig beperkt,

glimlach denk ik, nee ze is zoals ze is.

kwijlt veel en beweegt voortdurend.

Eigenlijk voor ons helemaal perfect.

Fotograaf Emile wijst mijn bezwaren

Ze is en blijft dat prachtige meisje. We

altijd van de hand. Onzin, dat lukt

zijn trots op de kleine stapjes die ze

echt wel. En nu het praktisch een

maakt, trots op het warme contact dat

keer heel handig was om Robin als

ze met haar zussen heeft. En bovenal

model te hebben, werd de shoot toch

trots op het zonnetje dat ze voor veel

ingepland. ”Wil ik wel haar buddyhond

mensen om haar heen is.

erbij”, riep Emile. Onzin, ook dat lukt

Zonder Robin was ik nooit in deze

nooit. Maar voilà, je ziet het: alles

wereld beland, zonder haar was ik

blijkt mogelijk! Toen Emile Peters

nooit bij Veine terecht gekomen.

mij een eerste fotootje appte, was

En na vijftien uitgaves, mogen we

dat best een emotioneel moment. Ik

ook daar best wel trots op zijn. Veel

heb tig keer met duim en wijsvinger

leesplezier! •

gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Het is niet toegestaan Veine zonder schriftelijke goedkeuring op te nemen in een leesportefeuille. Veine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Veine behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren. Over uitslagen van prijsvragen en/of speciale acties kan niet worden gecorrespondeerd.

3


BLIJVEND IN PRIJS VERLAAGD!

NEEM NU EEN ABONNEMENT OP VEINE MAGAZINE! ONTVANG EEN JAAR LANG VEINE IEDER KWARTAAL THUIS VOOR SLECHTS EEN TIENTJE*. GA NAAR VEINE.NL EN ABONNEER JE NU!

Inspiratie voor ouders van lichamelijk en/of verstandelijk beperkte kinderen

Mede mogelijk gemaakt door

VEINE

4

* Als je een abonnement neemt, betaal je niets voor ons magazine, maar betaal je alleen de verzendkosten.

EEN JAAR VEINE VOOR SLECHTS HOSPITAL HEROES

Minder stress in het ziekenhuis

€ 10,DOSSIER SLAPEN

Niet voor iedereen gewoon

VAKANTIE BIJ AVAVIEREN Bijzonder en lekker dichtbij

HYDROTHERAPIE

Kracht opbouwen én ontspannen in het water

veertien, 2018

€ 6,95


INHOUD

14

54

6

67

KLEIN GELUK

11

COLUMN IEDEREEN MAG DROMEN!

12

VEINEDAGEN 27, 28 & 29 JUNI 2019

14

SPORT MET PLONS VAREN OP DE PLAS

21 COLUMN LATER NEEM IK GEEN HOND

22

THERAPIE ALS SPIEREN NOU EENS KONDEN PRATEN…

29

COLUMN TECKEL TEUN

78

30

OOKLEUKS

39

COLUMN HET RECHT IS ER OOK VOOR (MENSEN ZOALS) MIJN OPA

40

DOSSIER NALATENSCHAP

53

COLUMN HET ONDERGEWAARDEERDE SLIJMVLIES

54

VAKANTIE GLAMPING IN FRANKRIJK, OOK IN JE ROLSTOEL

62

EXTRA EERSTE HULP BIJ ZORGVRAGEN

COLUMN JIJ DRAAGT ZELF DE ZWARE TAS ALS WE NAAR BINNEN GAAN

71

OOKCIJFERS OVER VERJAARDAGEN EN FEESTEN

72

MOOI INITIATIEF THE FLOOR IS YOURS

77

COLUMN GAMEN VOOR IEDEREEN

78

EXTRA DE LEUKSTE KINDERFEESTJES 5

86

COLUMN VAN ANNE VEERTIEN JAAR EN BUIKPIJN

92

(P)APPTALK


KLEIN GELUK DIE TITEL VAN ONS TIJDSCHRIFT KOMT UIT DE FRANSE TAAL EN SPREEK JE UIT ALS VÈNNE. LA VEINE STAAT VOOR GELUK, FORTUIN EN GELUKZALIGHEID. ANDERZIJDS KUN JE VEINE VERTALEN ALS DE ADER, DE NERF OF BLOEDADER. Naast een prettig klinkende naam vonden we de betekenis illustratief. Een bloedader staat voor verbinding en is iets dat je nooit kunt doorknippen. Zo is ook de band van ouders met een beperkt kind. Een verbinding die er is en altijd blijft.

Daar waar andere kinderen hun vleugels uitslaan en loskomen van ouders, blijven kinderen met een beperking veelal heel dichtbij. Als het niet letterlijk fysiek is dan is het wel mentaal. Anderzijds sluit de gelukzalige uitleg van Veine feilloos aan op de visie achter dit magazine. Veine wil op positieve wijze inspireren en informeren. Het is onze stellige mening dat ontwikkeling (en comfort) gelukkig maken. Elk kind verdient dat!

VEINE

6


KLEIN GELUK

ALS ZELF ZITTEN NOG NIET LUKT Deze BUMBO is gemaakt voor baby´s maar ook heel handig voor kleine kinderen met een beperking. Het voorgevormde stoeltje geeft veel steun waardoor het kind veilig rechtop kan zitten. Daarbij moet het kind wel hoofdbalans hebben.

Verkrijgbaar bij bol.com

TOF SPEELGOED

voor € 42,95 WIZZWIZZ is onverwoestbaar, duurzaam, leerzaam en nog eens superleuk ook! Poppetjes, auto’s, treinen, dieren, monsters, met dit houten speelgoed kunnen kinderen van alles maken. Dit speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling en aan de vaardigheden van je kind. En dan is dit ook nog eens een mooi maatschappelijk betrokken organisatie. Zij steunen met een deel van de verkoopopbrengst diverse goede doelen die zich inzetten voor kinderen.

Verkrijgbaar viawizzwizz.nl voor € 19,95

GOED VERPAKTE SONDES Deze sonde-zakjes zijn geschikt voor neus- en pegsondes. Bij de neussonde clip je het zakje op de rug aan het shirt of hemd, zodat het losse slangetje in het zakje opgeborgen kan worden. Bij een pegsonde clip je het zakje aan de broekrand, ook dan kan het slangetje in het zakje worden opgeborgen.

Verkrijgbaar bij doekjesvoorkids.nl voor € 6,75

7


KLEIN GELUK

MET DRIBBEL (LEREN) LEZEN!

HIPPE BANDANA´S

Geweldig om voor te lezen aan dove peuters, ook als je geen gebarentaal kent. In deze app maakt een avatar gebaren en heeft ze bijpassende

Wil je geen kinderachtige

gezichtsuitdrukkingen zodat elk woord in het boekje ‘gelezen’ kan

slabben meer? Heeft je kind

worden. Zo leuk!

weer een nat shirt omdat de reguliere slabben het speeksel

Deze StorySign-app is gratis te downloaden in de Google Play Store

niet goed opvangen? Probeer

(Android).

dan nu deze bandana's!

Verkrijgbaar bij doekjesvoorkids.nl voor € 10,50

EEN LEKKER KAASJE! ‘Wat een lekker stukje kaas,’ denkt de muis, en hij duikt erin. De muis gaat schuin door de kaas tot het koordje op is. En dan kan hij dezelfde weg weer teruggaan zodat het

VEINE

8

koordje weer langer en langer wordt. De kaas met muis is klein genoeg om makkelijk mee te nemen in de auto of het vliegtuig. Goed voor de motoriek!

Verkrijgbaar via toys42hands.nl voor € 5,95


KLEIN GELUK

LEEN EEN ROBOT; HOE TOF IS DAT? Met robot AV1 kunnen zieke kinderen meedoen op school, ook als ze thuis of in een zorgorganisatie zijn. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft twintig robots in bruikleen gekregen van Vodafone Foundation Nederland.

AV1 is een kleine robot die kan fungeren als de ogen en oren van het kind. Via de robot kunnen kinderen van 6 tot 18 jaar met een langdurige ziekte toch meedoen met sociale activiteiten. Het kind kan de robot bedienen vanuit zijn of haar ziekbed, met een app op de telefoon of tablet. Zo kunnen ze in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes en hoeven ze nooit meer een schooluitje, een verjaardag of een sportwedstrijd te missen.

Robot AV1 kan geleend worden voor een periode van maximaal 4 maanden. Wil jij een robot AV1 lenen?

Meld je aan via: mijn-bondgenoot.nl/robotlenen/aanvraagformulier

LEKKER SOEPPIE! Kan jouw kind ook niet kauwen? Dan is een boterhammetje in de zelfgemaakte soep niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. En dit apparaat is dan ideaal. Ik gooi de ingrediënten erin en de soupmaker doet de rest: koken en pureren.

Mijn dochter roept altijd: 'Lekker soeppie' als ik dit groene powersoepje maak! De ingrediënten: 1,5 bouillonblokje, een handje verse spinazie, 1 stronk broccoli, 1 stengel bleekselderij, 1 aardappel en 1 teen knoflook in 1 liter water.

De soupmaker is verkrijgbaar via coolblue.nl voor € 68,99

9


ADVERTENTIE

24uurs 24uurshoudingsmanagement houdingsmanagement

Innocare InnocareComfort ComfortLigsysteem Ligsysteem

Dag DagĂŠnĂŠnnacht nachteen eengoede goedehouding houdingis isvan vangroot grootbelang belang voor vooreen eenhoge hogekwaliteit kwaliteitvan vanleven. leven.Een Eengoede goedehouding houding zorgt zorgtimmers immersvoor vooreen eenontspannen ontspannenenenuitgerust uitgerust lichaam/geest. lichaam/geest.Helaas Helaasis isdat datniet nietvoor vooriedereen iedereen vanzelfsprekend. vanzelfsprekend.BijBijeen eenlichamelijke lichamelijkebeperking beperkingmoet moet het hetlichaam lichaamsoms somseen eenbeetje beetjeworden wordengeholpen. geholpen. Wij Wijhebben hebbendedeeer eervaak vaakonderdeel onderdeeltetemogen mogenzijn zijnvan van het hetverbeteren verbeterenvan vandedelichaamshouding lichaamshoudingvanmensen vanmensen die diedaar daarhulp hulpbijbijnodig nodighebben. hebben.Deze Dezemensen mensenzien zienwijwij opopverschillende verschillendeplekken plekkenenenininverschillende verschillendesituaties. situaties. We Wekunnen kunnendaarbij daarbijputten puttenuituitjarenlange jarenlangekennis kennisenen ervaring ervaringopophet hetgebied gebiedvan vanhoudingsmanagement. houdingsmanagement. Iedereen Iedereenheeft heeftrecht rechtopopeen eengoede goedenachtrust! nachtrust!

Interesse? Interesse?Maak Maakeen eenafspraak afspraak

Meespelen Meespelenininplaats plaatsvan vanaan aandedezijlijn zijlijnstaan! staan!

VEINE

10

Ringoven Ringoven 4343

Postbus Postbus 4088 4088

026 026 388 388 3535 9898

info@innocare.nl info@innocare.nl

6826 6826 TPTP Arnhem Arnhem

6803 6803 EBEB Arnhem Arnhem

026 026 388 388 3939 3636

www.innocare.nl www.innocare.nl


RUBRIEK

COLUMN IEDEREEN MAG DROMEN! SA

ND

RA

TIT

UL A ER

- k ind er r

eva

ti li d a

ea

r ts

VOOR DE MEESTE OUDERS DIE EEN KIND MET EEN BEPERKING KRIJGEN, VALT EEN DROOM IN DUIGEN. IMMERS, IEDEREEN HOOPT OP EEN KERNGEZONDE BABY. DE ONZEKERHEDEN DIE OUDERS IN EERSTE INSTANTIE ERVAREN, MAKEN DAT ZE MEESTAL GEEN DROMEN MEER DURVEN TE HEBBEN. HET LEVEN IS IN HET HIER EN NU EN IK HOOR VAAK ZEGGEN DAT MEN MET DE DAG LEEFT. IK DENK EEN VOLSTREKT LOGISCHE REACTIE. DE NIEUWE SITUATIE MOET EERST WEER NORMAAL EN STABIEL WORDEN VOORDAT ER ÜBERHAUPT RUIMTE ONTSTAAT OM WEER NAAR DE TOEKOMST TE KIJKEN. In eerste instantie worden verwachtingen aangepast,

om vooruit te denken. Ze kon nu al aan de ‘nabije’ toekomst

ouders zouden in het algemeen al blij zijn met ‘het normale’.

denken. En het is fijn dat ik dat bij de meeste ouders, soms

Stiekem dromen ze in het begin dat alles een nachtmerrie

pas na jaren, toch zie ontstaan. Er worden nieuwe dromen

was en dat als ze wakker worden, ze een ‘normaal‘ kind

gemaakt, aangepast aan het gezin dat ze nu vormen.

hebben. Stil of zelfs hardop wordt nagedacht hoe het zou zijn geweest als hun kind ‘normaal’ naar school had gekund,

En niet alleen ouders mogen hun dromen houden. Ook

kunnen sporten en spelen op straat. Eigenlijk dromen ze van

voor de kinderen is dromen denk ik heel belangrijk. Soms

een normale situatie, daarmee zouden ze al dolgelukkig zijn.

Je merkt dat het heel afhankelijk is van de situatie hoe

kunnen kinderen, als ze daar cognitief toe in staat zijn, dat heel goed aangeven. En ik hoop dan altijd dat ouders ook de ruimte bieden aan zo’n kind om die droom werkelijkheid te laten worden. In mijn spreekkamer vraag ik kinderen

ouders zich aanpassen, natuurlijk afhankelijk van de

weleens om na te denken over wat ze heel graag zouden

diagnose en prognose. Vaak zijn die niet duidelijk en dan

willen. Ik probeer ze daar wel een beetje in uit te dagen,

blijkt het voor ouders nog lastiger om aan de toekomst

want ik zou zeker niet willen dat kinderen al stoppen met

te denken. Maar uiteraard hangt het ook af van het

dromen voordat ze daarmee begonnen zijn. Er is altijd meer

aanpassingsvermogen van de ouders zelf. Sommigen

mogelijk dan je denkt. En wellicht loopt het bereiken van een

laten zich blijvend belemmeren als het gaat om hun toekomstverwachtingen. Ze voelen zich slachtoffer van de situatie en dromen van een ‘andere toekomst’ blijkt

doel niet via een rechte, mooi geplaveide weg, maar kun je er middels een omweg ook komen. Ik ken een meisje in rolstoel dat graag kinderarts wil

onmogelijk. Gelukkig zie ik ook veel ouders die dat wel

worden. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik vind dat dit

kunnen. Ik had onlangs een moeder met een dochter van

meisje toch door moet zetten. Want waar een wil is, is vaak

net een jaar met een dwarslaesie, die mij nu al benaderde

ook een weg. Het is een mooie gedachte die ik

of we niet iets kunnen bedenken waardoor haar kind mee

graag uitdraag. •

kan ‘lopen’ naar de keuken. Deze moeder was nu al in staat

11


ADVERTENTIE

27, 28 & 29 JUNI 2019 EVENEMENTENHAL GORINCHEM

NAAST VEINE MAGAZINE KOMT ER DIT JAAR OOK EEN INSPIRERENDE BEURS: DE VEINEDAGEN. RESERVEER ALVAST 27, 28 EN 29 JUNI 2019 IN UW AGENDA.

VEINE

12

Volop informatie en inspiratie zoals u van VEINE gewend bent! • Voldoende innovatie, goede gesprekken en mooie producten: de beurs heeft voor elke bezoeker iets te bieden. • Gratis toegang en parkeren voor 2 euro per dag. • Jaarlijks een kans voor ontmoeting tussen zorggebruikers en -aanbieders. DUS ELK JAAR EEN BEURS!


ADVERTENTIE

13

WWW.VEINEDAGEN.NL


SPORT

"Vorig jaar deden we mee aan de North Sea Regatta, daar werd buitengaats gezeild. Ga er maar aanstaan in je rolstoel!"

VEINE

14


SPORT

TEKST: RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: PRIVÉCOLLECTIE

MET PLONS VAREN OP DE PLAS HET CLUBHUIS VAN WATERSPORT­ VERENIGING ROTTERDAM IS OOK DE THUISHAVEN VAN STICHTING PLONS. BINNEN IS HET PRECIES ZOALS JE HET VERWACHT. WARM EN GEZELLIG, ALLES VAN HOUT, VEEL NOSTALGIE. ALS DE WINTERSE ZON OVER DE PLAS (RED. DE KRALINGSE PLAS) SCHIJNT, IS HET PLAATJE COMPLEET. WE PRATEN MET TONY TEEUWEN DIE ZICH AL TIEN JAAR INZET VOOR PLONS, EEN STICHTING DIE KINDEREN EN JONGVOLWASSENEN MET EEN BEPERKING LAAT KENNISMAKEN MET DE ZEILSPORT. “WE VAREN ELKE WEEK OP DINSDAG- EN DONDERDAGOCHTEND. OM DE WEEK IS ER OOK EEN ‘PLONSZONDAG’. ELK JAAR KUNNEN WE MET ONGEVEER DUIZEND DEELNEMERS ZEILEN, AL ZITTEN DAAR WEL WAT ‘REPEATERS’ BIJ”, VERTELT TONY. >

15


SPORT

Plons bestaat dit jaar vijftien jaar. “We

allemaal prachtig natuurlijk”, vertelt de

varen hier met Randmeren, dat zijn

enthousiaste Tony.

hele stabiele zeilboten. Hier kunnen

VEINE

16

wel zo’n vier tot vijf man op. Als we

WEDSTRIJDZEILEN

met leerlingen van scholen zeilen

Er wordt door Plons ook weleens

soms zelfs wel met zes man. Er zit

deelgenomen aan wedstrijden. Dat

een schipper op de boot, iemand die

zijn geen reguliere wedstrijden, maar

de fok bedient, drie leerlingen en een

wedstrijden die georganiseerd worden

begeleider van school. Dan is de boot

onder de paraplu van Specialympics.

echt wel vol. Half april start het seizoen

“Iemand met een verstandelijke

en dat loopt door tot in oktober. We

beperking tref je nooit in zijn eentje

proberen de ‘zeilers’ ook wat te leren.

aan het roer aan”, volgens Tony. “Er is

Bijvoorbeeld hoe de fok bediend moet

altijd een begeleider aan boord die kan

worden en wat stuurboord en bakboord

bijspringen als dat nodig is.”

inhoudt. Ook het sturen wordt aan een

Jongeren en jongvolwassenen met

leerling overgelaten. Dat vinden ze

alleen een lichamelijke beperking zeilen


SPORT

“Er is altijd een begeleider aan boord die kan bijspringen als dat nodig is.” wel alleen. Speciaal voor deze doelgroep is een ‘zusterstichting’ opgezet. Tony kan er gemakkelijk

zetten. We hebben toen een nieuwe stichting opgericht: Pro Regatta. Er zijn inmiddels twaalf mindervalide zeilers,

over vertellen want hij zit in beide

waaronder vier ‘dwarslethen’, zoals

besturen. “Twee jaar geleden kreeg

deze dwarslaesie patiënten zichzelf

Plons de mogelijkheid de paralympische

noemen. Vorig jaar is er meegedaan

vloot van het Watersportverbond over

aan de North Sea Regatta, daar

te nemen. En toen is het balletje gaan

werd buitengaats gezeild. Ga er maar

rollen. Het is ook een heel andere tak

aanstaan in je rolstoel!” Als Tony dit

van zeilen natuurlijk. Mensen die alleen

vertelt, merk je dat hij apetrots is op

een lichamelijk beperking hebben, willen

‘zijn’ zeilers.

graag meedoen aan wedstrijdzeilen.

17

Die kunnen ook gewoon mee in het

HONDERDVIJFTIG VRIJWILLIGERS

reguliere zeilcircuit. Binnen Plons

Tony: “In ons vrijwilligersbestand

was er bovendien onvoldoende

hebben we zo’n 150 mensen, waarvan

budget om een wedstrijdtak op te

een ‘harde kern’ van zo’n 40 man. >


SPORT

Dat lijkt veel, maar die heb je hard

OUDERS HOEVEN ZICH GEEN

nodig als je nagaat dat je met drie

ZORGEN TE MAKEN

Randmeren vaart plus daarbij een rib

Ouders zijn vaak bezorgd dat er iets

(red. rubberboot met harde bodem,

gebeurt tijdens sportactiviteiten. Dat

uitgerust met een motor), waarop een

is te begrijpen, vindt Tony. Bij Plons is

schipper met een vaarbewijs zit en waar

het allemaal goed geregeld. Ervaren

ook een EHBO-tas aanwezig is. Er zijn

instructeurs, maar ook moet elk

zes vrijwilligers voor op de boten nodig,

kind verplicht een zwemvest dragen

verder nog een walcoördinator en

natuurlijk. Voor calamiteiten is de rib

iemand voor op de rubberboot. Dat zijn

altijd in de buurt, zodat een kind in

er dus altijd al acht, best veel natuurlijk.

enkele minuten aan de kant kan zijn. De

De vrijwilligers zijn heel divers: er zijn

meeste zeilers die bij Plons aankloppen,

gepensioneerden die tijd hebben, maar

hebben een verstandelijke beperking.

ook vrijwilligers die in ploegendienst

Er zijn er ook wel die daarnaast ook

werken en die tijd willen vrijmaken op

nog een lichamelijk beperking hebben.

de dagen dat zij overdag niet hoeven

Op de steiger is een tillift aanwezig om

werken. Alle vrijwilligers hebben

deze kinderen of jongvolwassenen aan

zeilervaring.”

boord te tillen.

Voor vrijwilligers geldt dat er bij

De Randmeer is een stabiele boot die

Plons op allerlei niveaus kan worden

niet zo snel omslaat. Als het harder

ingestroomd. Als je onervaren bent,

gaat waaien dan windkracht vier, gaat

begin je met varen als fokkenist. Bij

er vaak een rif in het zeil, waardoor

de Plonsavonden op donderdagavond

het grootzeil kleiner wordt. Boven

wordt de mogelijkheid geboden een

windkracht vijf wordt de activiteit

cursus te volgen om het zeilen onder

afgeblazen, want het moet voor de

de knie te krijgen. Vrijwilligers worden

kinderen wel leuk blijven! •

zó opgeleid dat ze met de boot kunnen varen, maar ook met de doelgroep overweg kunnen.

VEINE

18

Oproep! Eigenlijk is Pro Regatta op zoek naar nog meer jongeren met een lichamelijke beperking die willen leren zeilen. Als je veertien jaar of ouder bent, dan ben je van harte welkom!


SPORT

Kinderen betalen niets voor het zeilen. Stichting Plons heeft natuurlijk wel kosten, denk maar aan verzekeringen, liggeld, afschrijvingen van de boten, reparaties en ga zo maar door. Daarvoor worden sponsors en fondsen gezocht die de stichting financieel ondersteunen.

Is zeilen misschien ook iets voor jouw kind? Kijk op plons.nl voor meer informatie.

19


ADVERTENTIE

VEINE

20

R82.nl

Een comfortabele wandeling voor elk kind


RUBRIEK

COLUMN COLUMN LATER NEEM IK GEEN HOND CHR I S - m

oed

er

“LATER ALS IK GROOT BEN, NEEM IK GEEN HOND”, ZEGT MIJN NEGENJARIGE DOCHTER NOGAL GEWICHTIG TEGEN ME. VREEMD, DENK IK, JUIST DIE KLEINE IS ALTIJD BEZIG MET ONZE HOND. “Waarom niet, je bent toch dol op honden”, vraag ik haar.

Als hij niet van haar zou houden, zou het minder pijn doen,

“Dat is nou juist het probleem”, legt ze mij uit. “Ik hou te

kon hij sterk blijven en ons gezin redden als ons meisje

veel van honden. En honden gaan best wel snel dood. En

dood zou gaan. Maar hij had geen keus. Ons kind was er al

dat kan ik niet aan. Ik word dan gek van verdriet, dus dacht

en niet van haar houden was geen optie. Ook al bedenk je

ik, dan maar liever geen hond.” Ik zeg haar dat we het er

zulke dingen rationeel, emotioneel kun je dat niet zomaar.

op een rustiger moment maar eens over moeten hebben

Ze is nu vijftien en een echt papa’s-kind. En dat gevoel is

en mijn gedachten dwalen weg. Wat een wijsheid voor zo’n

wederzijds, ze zijn een ijzersterk duo.

klein grietje. En wat een waarheid. Als ik de jongste ’s avonds op bed leg, praten we nog even Ik herinner mij nog zo goed de pijn toen mijn vader overleed.

door over het wel of niet nemen van een hond. Ik leg haar

Jarenlang heb ik gedacht, had ik maar niet zoveel van die

uit dat ieder mens en ieder dier dood kan gaan. En dat als

man gehouden. Het deed zo’n pijn en ik was zo ongelooflijk

je van iemand houdt het extra veel pijn doet als diegene

boos dat hij al zo jong niet verder mocht met zijn leven. Een

doodgaat. Maar, vertel ik haar erbij, het geluk dat je voelt

vriend die destijds ook zijn vader verloor, maar een rotjeugd

als je veel van iemand houdt, is zo groot dat je het risico van

had gehad, was gewoon weer verder gegaan met zijn leven.

pijn voor lief zou moeten nemen. En ik vertel erbij dat je ook

Hij had nauwelijks een traan gelaten om zijn pa.

na de dood, na een tijdje met een grote glimlach terug kunt denken aan diegene. Ik denk aan mijn eigen vader en besef

En jaren later herhaalde de geschiedenis zich. Toen onze

dat onze band zo sterk was dat ik, twintig jaar na zijn dood,

dochter werd geboren waren haar beperkingen zo ernstig,

nog steeds alle liefde voel als ik aan hem denk. En dat mag

dat de artsen ons vertelden dat we er rekening mee

je jezelf nooit ontzeggen.

moesten houden dat ze misschien niet zo lang te leven had. En wat deed mijn man… Hij beschermde zichzelf en

Mijn slimme kleintje snapt het meteen. “Mmmm”, zegt

probeerde om niet van haar te houden. Zijn redenering was

ze. “Oké, dan neem ik wel een hond, misschien zelfs wel

toen precies dezelfde als die van van onze dochter nu.

twee!” •

21


THERAPIE

"Als FMT-therapeut ben je eigenlijk een fysio 2.0."

VEINE

22


THERAPIE

TEKST: RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: PRIVÉ

ALS SPIEREN NOU EENS KONDEN PRATEN… FUNCTIONAL MYOFEEDBACK THERAPY IS NIEUW IN NEDERLAND. INITIATIEFNEMER MATTHIAS KRIEGER WERKT AL HEEL LANG MET KINDEREN MET EEN BEPERKING. OPGELEID ALS FYSIO- EN MANUEEL THERAPEUT WERKTE HIJ EEN DECENNIUM LANG IN HET ‘CURAÇAO DOLPHIN THERAPY CENTER’. EN ALS JE ERGENS ‘ALLROUND’ OPGELEID WORDT, IS HET DAAR WEL. HET IS JUIST DIE ACHTERGROND DIE BEPALEND IS VOOR HET NIEUWE THERAPIECENTRUM DAT MATTHIAS ONLANGS OPENDE IN HET MIDDEN VAN HET LAND. Myo is het Griekse woord voor spier. En Functional Myofeedback Therapy (FMT) is een methode waarbij feedback van je spieren wordt gebruikt om ontwikkeling te stimuleren. Feedback die Matthias zelf heel goed kan gebruiken om zijn behandeling steeds te optimaliseren, maar het is nog mooier als deze feedback gebruikt kan worden om het kind of de volwassene met een beperking te stimuleren. >

23


THERAPIE

De feedback is dan heel belangrijk voor de vooruitgang en

paste hier en daar iets aan om de bestaande software

vooral voor de intrinsieke motivatie. Kleine stapjes vooruit

voor FMT in te kunnen zetten. “Ik werk met zogenaamde

kunnen weergegeven worden door de verbinding tussen

gemodificeerde EMG-apparatuur tijdens mijn behandelingen,

spier en brein zichtbaar en hoorbaar te maken. En dat werkt

waarbij EMG staat voor elektromyografie. Simpel gezegd:

stimulerend om met de therapie door te gaan. Bij gewone

er worden elektrodes op spiergroepen geplakt en deze

behandelingen is deze kleine vooruitgang soms niet of

meten in welke mate de spieren aangestuurd worden. De

nauwelijks merkbaar en dat werkt meestal niet echt positief

elektroden meten overigens uitsluitend of er een beweging

om door te zetten.

wordt gemaakt. Er wordt dus geen stroom afgegeven aan de spier! Je kunt op deze manier exact zien of de hersenen

VEINE

24

HOE WERKT MYOFEEDBACK?

iets doorgeven aan een bepaalde spier. De apparatuur geeft

De software voor de therapie werd door het Nederlandse

auditieve of visuele feedback hierop�, legt Matthias uit. En op

bedrijf Mind Media ontwikkeld. Het programma bestaat al

deze manier worden nieuwe connecties tussen hersencellen

langer, maar had een hele andere toepassing (onder andere

en zenuwen opgebouwd, dus FMT maakt gebruik van de

het meten van ontspanning door psychotherapeuten).

neuroplasticiteit van de hersenen. De spier in kwestie moet

Matthias ging met dit enthousiaste bedrijf om de tafel en

idealerwijs een bepaalde waarde (in microvolt gemeten) laten


THERAPIE

"Om een gewricht te laten bewegen, heb je altijd een speler en een tegenspeler nodig."

zien, bijvoorbeeld 100. Matthias weet

AAN DE SLAG

dat wanneer deze spier een waarde van

“Ik gebruik manuele therapie om

50 geeft, er een verbetering mogelijk is.

iemand soepeler te laten bewegen.

Het kan ook zijn dat de waarde hoger

En ik gebruik de feedback om te laten

is dan 100, dan is de spierspanning dus

zien wat er gebeurt met de spier

te hoog. Spieren horen elkaar in balans

die ik aanpak. Ik ga daarbij op drie

te houden. Om een gewricht te laten

verschillende manieren aan de slag:

bewegen heb je altijd een speler en een

passief, actief-assistief en actief.

tegenspeler nodig. Als je als therapeut

Passief betekent dat ik een arm of een

aan de slag gaat met de spier die te

been van een patiënt beweeg. Bij actief-

weinig spanning heeft en deze ‘traint’,

assistief bewegen, beweeg ik samen

zie je dat de andere spier daardoor

met de patiënt de arm of het been en

ontspant en de klachten dus afnemen.

met actief bedoel ik dat de patiënt

Dit samenspel van spieren wordt vanuit

zelfstandig zijn of haar arm of been

de hersenen gestuurd.

beweegt”, licht Matthias toe. >

25


THERAPIE

Als ik het samenvat, knikt Matthias

Iemand kan op deze manier misschien

lachend: “Eigenlijk ben je een

dan wel niet verstandelijk begrijpen

fysiotherapeut, met een specialisatie

wat hij of zij doet, diegene wordt wel

als manueeltherapeut en daarboven

getriggerd door de beloning (muziek,

op nog een therapeut met ontzettend

video, applaus). Anderzijds gebruikt

veel extra bagage (zoals sensorische

Matthias de feedback zelf ook bij zijn

integratietherapeut, psychomotorische

behandeling. Door het inzicht dat hij

therapeut en meer). En dan maak je

krijgt, kan hij de behandeling steeds

nog eens gebruik van een speciale

aanscherpen en beter laten aansluiten

computer waardoor je veel meer inzicht

om de perfecte uitgangshouding

hebt in wat bereikt kan worden. Eigenlijk

voor het optimale gebruikmaken van

een fysio 2.0 dus.”

aanwezige functies te vinden.

WIE HEBBEN BAAT BIJ FMT?

EEN KNUFFELHOND

Het zijn met name kinderen (en

Het komt ongetwijfeld door zijn

volwassenen) met een lichamelijke

ervaringen als dolfijntherapeut. Als

beperking zoals bijvoorbeeld CP, CVA,

geen ander weet Matthias dat dieren

een dwarslaesie of met niet-aangeboren

een positieve invloed kunnen hebben

hersenletsel. Het effect van de therapie

op de therapieresultaten. En dus

is het grootst als het kind cognitief in

gebruikt hij deze ‘motivator’ ook in

staat is te begrijpen hoe het werkt.

Nederland. Dit keer geen dolfijn,

Maar ook als iemand verstandelijk

maar een lieve, trouwe hond. Bij een

beperkt is, zijn er methoden om de

intakegesprek kaart Matthias die

feedback te gebruiken.

mogelijkheid altijd aan. Niet iedereen wil de hond erbij, maar Matthias merkt dat

VEINE

26

“Het systeem kan altijd meten wat

het heel doeltreffend is. “Ik stimuleer

er gebeurt. Ik heb een hele set van

dan bijvoorbeeld een kind om de hond

geluiden. Dit kan iemands favoriete

te aaien. Om dat te doen, moet het

muziek zijn, maar ook het geluid van

kind gaan bewegen, juist in de richting

een applaus. Als iemand bijvoorbeeld

die lastig is voor het kind", vertelt hij

getriggerd wordt bij het luisteren van

gedreven. “Aan het eind van een sessie

K3 gebruik ik dat. Ik laat pas iets horen

met de hond komt deze altijd dichtbij om

als de goede spier wordt gebruikt. Dit

een knuffel te geven, voor veel kinderen

kan ook met een video. Het geluid of

het ultieme cadeau!” •

de video is dan een soort positieve beloning.”


THERAPIE

Het FMT-centrum zit in Driebergen. Een intakesessie om te bekijken of deze therapie bij je past, is altijd gratis. Voor een sessie van twee uur betaal je 160 euro. Dit bedrag kan (deels) vergoed worden. Neem gerust contact op met Matthias om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie vind je op de website van FMT: myofeedback.nl

Die officiĂŤle opening van de praktijk is op 6 april en iedereen is van harte welkom!

27


ADVERTENTIE

TECKEL TEU

N VERTELT:

Teckel Teun is

ontstaan van

WIE BEN IK? de kleurrijke

mascotte van

Ortho Innova tief, an medewerk als een extra e r L ia n n e. Het begon atje voor onze klanten, maa r inmiddels is Teun niet me Teckel er weg te de nken uit het productiepro en maken we ces honderden k nuffelteckels gecreĂŤerd va . Teun wordt n restafval, d o o r m e n se n tot de arbeid met een afsta smarkt. Hij st nd aat symbool voor verande omdenken, d ring, aadkracht en eigenwijsheid regelmatig o . T e u n vertelt ver de gebeu rtenissen bij Ortho Innova tief. uit een idee v

WIL JIJ OOK OP DE HOOGTE BLIJVEN? VEINE

28

TeckelTeun.nl


RUBRIEK

COLUMN I

VA N

ov

at

AR

E

i ef

TECKEL TEUN

TIE

NH

r Or OVEN - opr ichte

I th o

nn

HET LEVEN EEN BEETJE DRAAGLIJKER EN LEUKER MAKEN DAN HET IS, DAT IS ONS HOOFDDOEL ELKE DAG. WE DOEN ONS UITERSTE BEST OM COMPLEXE ZITPROBLEMEN OP TE LOSSEN OF TE VERBETEREN WAAR MOGELIJK. DEELS HEBBEN WE DAAR INVLOED OP EN DEELS LOPEN WE TEGEN HEEL VEEL BUREAUCRATIE AAN. HET BLIJFT NAAR ONZE MENING, LAAT IK ME VOORZICHTIG UITDRUKKEN, ZEER BIJZONDER DAT DE MENSEN DIE HET MEEST AFHANKELIJK ZIJN VAN EEN HULPMIDDEL HET LANGSTE HIEROP MOETEN WACHTEN. DAARNAAST WETEN OUDERS EN VERZORGERS LANG NIET ALTIJD WELKE HULPMIDDELEN ER ZIJN OP DE MARKT. ALS WE DAAR SAMEN IETS AAN KUNNEN DOEN DAN WORDT HET LEVEN DRAAGLIJKER EN LEUKER. IK GELOOF IN EEN POSITIEVE BENADERING, GEEN PAARSE KROKODIL MAAR TECKEL TEUN. En zo ontstond per ongeluk Teckel Teun. Teckel Teun is

Teun graag aan

de bedrijfsmascotte van Ortho Innovatief, hij staat voor

meewerkt, leuke nieuwe

verandering, durf en is een tikkeltje eigenwijs. De trouwe

dingen en een beetje behulpzaam zijn.

vriend is grappig en bekijkt alles van de zonnige kant. Elke dag is een uitdaging voor hem. Op deze manier hopen we

Zet alvast even

de hulpmiddelenwereld een beetje in beweging te krijgen,

in jullie agenda

een beetje leuker te maken. Want als je samen leuke,

27 t/m 29 juni in de

mooie dingen kan doen dan krijg je vanzelf beweging. Je

evenementenhal Gorinchem,

kan Teckel Teun volgen, er eentje aanvragen, ophalen en

vlak langs de autosnelweg A15

zelf met leuke ideeën komen.

dus makkelijk bereikbaar. De VeineDAGEN zijn gratis

TECKEL TEUN OP DE VEINEDAGEN

te bezoeken, parkeren

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een hele

voor een normale prijs

leuke beurs: de VeineDAGEN, een paar leuke dagen

van 2 euro. Een leuk

voor onder andere de lezers van dit blad. Een beurs met

betaalbaar dagje uit. •

impact, leuke en zinvolle dagen waar diverse bedrijven en organisaties aan meewerken. Dat zijn dingen waar Teckel

Arie van Tienhoven is sociaal ondernemer en oprichter en eigenaar van het bedrijf Ortho Innovatief. Daarnaast is hij ondernemer van het jaar 2016. Zelf een keer komen kijken? Bel gerust 0180 32 01 91 of mail naar: a.tienhoven@ortho-innovatief

29


OOKLEUK ALS JE VAN FRIEMELEN HOUDT!

Door de verschillende structuren van de stoffen is er altijd iets te voelen aan

VEINE

30

deze VOELDOEK: ruw, glad, pluizig enzovoorts. De voeldoeken kunnen op schoot gebruikt worden, maar ook op het blad van de rolstoel of in de bedbox. Deze voeldoek heeft een afmeting van 45x45 cm. En wil je iets anders? Geen probleem, ook andere kleurcombinaties en maten kunnen gemaakt worden.

Verkrijgbaar bij doekjesvoorkids.nl | Prijs: € 25,00


CARES is een handig veiligheidssysteem voor kinderen tot 20 kilo, speciaal voor in het vliegtuig. Het zorgt voor een veilige zitplaats, zonder te hoeven slepen met een autostoel. Voor passagiers met een beperking die tussen de 1.50 en 1.80 meter lang zijn, is een Special CARES harnas te koop met verlengde gordels. Als je met Transavia vliegt, heb je pech. Zij staan het gebruik van het harnas in het vliegtuig helaas niet toe.

Verkrijgbaar bij kidstravelservice.nl | Prijs â‚Ź 75,00 (zie website voor huurprijzen)

OOKLEUK ALS JE GAAT VLIEGEN

31


RUBRIEK

TJOEPIE’S zijn sondepads die je kunt gebruiken als je een voedingssonde hebt. De Tjoepie kun je met een plastic drukknoopje sluiten rondom de sonde. Dit beschermt de huid en maakt deze wat minder gevoelig. Ook neemt de Tjoepie eventueel vocht op.

Verkrijgbaar bij wibigje.nl | Prijs: € 1,50 per stuk

VEINE

32

OOKLEUK OM JE HUID TE BESCHERMEN


OOKLEUK OM HET WOORD TE DOEN

Een set van zes PRATENDE KNIJPERS ofwel kleine aanraakschakelaars. Opnemen (maximaal tien seconden) van spraak is heel eenvoudig. Ook voor kinderen met een minder goede fijne motoriek nog goed te bedienen. Superhandig om bij een activiteit te hangen of bijvoorbeeld om de cijfers te leren en natuurlijk nog veel meer!

Verkrijgbaar bij eelkeverschuur.nl | Prijs: € 62,50 per zes stuks

33


OOKLEUK WANT GEMAK DIENT DE MENS

Wat je hier ziet, is een besturingssysteem voor een rolstoel. Standaard beschikt deze Q-LOGIC over bluetooth waarmee bijvoorbeeld verbinding gemaakt kan worden met computer, tablet of telefoon (Android of iOS). De joystick van de rolstoel kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld te internetten of een tekstbericht te maken op je telefoon.

VEINE

34

Met de laatste generatie van Q-Logic kan de dealer zelfs op afstand met je communiceren (chatten) via de stuurkast en de stoel uitlezen en programmeren. Je kunt op deze manier veel sneller geholpen worden.

Verkrijgbaar bij quantumrehab.eu | Prijs op aanvraag


RUBRIEK

De THERAPIEMAT PLAYPAK FIREFLY is een speel- en therapiemat in één. Makkelijk mee te nemen in een tas op maat. Het kleed is inclusief diverse steunen die door middel van klittenband op de mat en op elkaar bevestigd kunnen worden. Zo kun je tientallen verschillende opstellingen maken om je kind te ondersteunen en te helpen bij de ontwikkeling.

Verkrijgbaar pomrevalidatietechniek.nl | Prijs € 393,00

OOKLEUK OM GESTEUND TE SPELEN

35


Deze SUE WARRIOR shirts zijn onderdeel van de campagne op SublimeDoing, een crowdfunding platform van het radiostation Sublime FM. Als eenheid strijden de Warriors voor een eerlijker en krachtiger beeld van mensen met een lichamelijke handicap, meer diversiteit en participatie in mode en media. Steun jij de Warriors ook?

Verkrijgbaar bij sueswarriors.com| Prijs: shirt € 45,00 en sweater € 65,00

VEINE

36

OOKLEUK OM EEN STATEMENT TE MAKEN


ADVERTENTIE

37


ADVERTENTIE

Kieswijzer voor Kids Inleggers

Luiers / slips

Bambo Nature

ABENA Light

Ultra Mini 100 8x20 cm 10/24 st.

1000005436

ABENA Light

Mini Plus 200 10x28 cm 16/16 st.

1000017156

ABENA Light

Extra 500 11x33 cm 20/10 st.

1000017158

ABENA Light

Super 850 20x44 cm 6/30 st.

ABENA Light

Mini 200 10x22 cm 16/20 st.

1000017155

ABENA Light

Normal 350 11x26 cm 12/12 st.

1000017157

ABENA Light

Extra Plus 650 11x33 cm 20/10 st.

1000017159

ABENA Light

Bambo Nature

Mini 2 600 3-6 kg 38-56 cm 6/30 st. 310132

Midi 3 800 5-9 kg 41-58 cm 6/33 st. 310133

Bambo Nature

Bambo Nature

Maxi 4 1000 7-18 kg 42-60 cm 6/30 st. 310134

Junior 5 1200 12-22 kg 42-62 cm 6/27 st. 310135

Bambo Nature

Abri-Form

Bambo Nature

XL 6 1300 16-30 kg 43-64 cm 6/22 st. 310136

XS2 1500 < 60 cm 4/32 st. 43050

Pants 5 900 12-20 kg 48-64 cm 5/20 st. 310138

Pants 6 1000 18+ kg 52-68 cm 5/18 st. 310139

Abri-Form

Abri-Form

Abri-Flex XS1

Abri-Flex

XS2 1400 50-60 cm 4/32 st. 43054

S2 1800 60-85 cm 3/28 st. 43055

1400 45-70 cm 4/24 st.

Abri-Form

Abri-Form

Abri-Flex

S4 2200 60-85 cm 3/22 st. 43056

Abri-Form

M0 1500 70-110 cm 4/26 st. 43049

Abri-Form

1000003163

S2 1900 60-90 cm 6/14 st. 41082

Abri-Flex

S1 1400 60-90 cm 6/14 st. 41071

ABENA Pants

M0 900 80-110 cm 6/14 st.

1000017173

Abri-Flex

M2 2600 70-110 cm 4/24 st. 43060

M1 1400 80-110 cm 6/14 st. 41083

Special S/M2 1700 60-110 cm 6/20 st. 41073

Abri-San

Abri-Form

Abri-Form

Abri-Flex

Abri-Flex

1200 28x54 cm 4/36 st. 9374

M3 3100 70-110 cm 4/22 st. 43062

M4 3600 70-110 cm 4/14 st. 43063

5

1000005437

Abri-Wing

Abri-Wing

S2 2000 65-85 cm 4/14 st. 300008

M1 1900 70-110 cm 4/14 st. 300002

Abri-Wing

Abri-Wing

38 VEINE

Bambo Nature

M1 2000 70-110 cm 4/26 st. 43061

1000017160

Maxi 1000 16x42 cm 6/8 st.

Absorberende broekjes

M2 2300 70-110 cm 4/14 st. 300003

M3 3100 70-110 cm 4/14 st. 300004

M2 1900 80-110 cm 6/14 st. 41084

M3 2400 80-110 cm 6/14 st. 41085

Voor ieder kind een passende oplossing Alle kinderen moeten zorgeloos kunnen spelen, bewegen en genieten. Ook kinderen met urineverlies. Speciaal voor deze kinderen heeft Abena, samen met hun ouders/verzorgers en verpleegkundigen een assortiment samengesteld. Voor baby’s en grote kinderen, voor dik en dun, voor lang en kort en voor mobiel en niet-mobiel. Kortom Abena is er voor ieder kind!

Gratis proefpakket Wilt u de producten van Abena proberen? Vraag dan een gratis proefpakket aan. Bel 0485 58 11 50 of kijk op www.abena.nl/proefpakket.

Al onze producten zijn dermatologisch getest en zijn zeer geschikt voor kinderen met een gevoelige of geïrriteerde huid. Deze producten hebben het Nordic Ecolabel, hét Scandinavisch milieukeurmerk voor duurzaam geproduceerde producten. Abena is hiermee uniek in Europa. Fluff afkomstig van FSC-gecertificeerd hout.


RUBRIEK

COLUMN HET RECHT IS ER OOK VOOR (MENSEN ZOALS) MIJN OPA NIC

OLE K

I E N - a d vo c

MIJN OPA IS ALTIJD EEN HELE TROTSE MAN GEWEEST. HIJ WAS STOER, DE BAAS OVER HEEL VEEL MENSEN EN REGEERDE ALTIJD – ZOALS DAT HEETTE – STRENG MAAR RECHTVAARDIG. IEDEREEN MOCHT HEM GRAAG.

a at

volmacht geeft om namens hem rechtshandelingen te verrichten. Andere partijen, bijvoorbeeld banken, vinden dat niet altijd genoeg, omdat als mijn opa die volmacht heeft getekend op een moment dat hij niet (langer) in staat was zijn wil te bepalen, de vraag dan is of die volmacht wel volstaat of geldig is. Reden waarom mijn moeder moet kiezen tussen twee - meer formele - mogelijkheden. De eerste is dat zij twee gesprekken bij de notaris heeft, en

Regelmatig mochten wij bij opa en oma logeren en als

als de notaris van mening is dat mijn opa nog voldoende

opa dan thuiskwam van z’n werk, dan werd de muziek

wilsbekwaam is, dan kan hij via een door hem en de notaris

aangezet, gingen we gek doen en mochten we opa ‘op

opgemaakt levenstestament aan mijn moeder formeel

zijn kop zetten’, waarbij hij van tevoren wat muntgeld in zijn

de volmacht geven om namens hem op te treden. De

zakken had gestopt dat er dan ‘spontaan’ voor ons uitviel.

tweede optie is dat mijn moeder tot bewindvoerder en

Mijn opa is inmiddels 96 jaar. Tot vorig jaar was hij nog zo

mentor wordt benoemd via een verzoek aan de rechter. Als

gezond dat hij volkomen zelfstandig woonde. Inmiddels is

bewindvoerder kan ze dan mijn opa’s zakelijke belangen

het niet meer verantwoord om hem helemaal zelfstandig

behartigen; als mentor kan ze ook zijn persoonlijke zaken

te laten blijven wonen. Hij moet de verzorging in. Soms is

behartigen (en in beide aangelegenheden besluiten namens

opa heel goed in staat om precies te weten wat hij wil en

hem nemen en dus rechtshandelingen namens hem

wat nodig is, maar het komt steeds vaker voor dat hij dat

verrichten).

niet meer allemaal kan beoordelen. Voor ons als juristen is hij dan ‘tijdelijk niet in staat zijn wil op te maken’. En dat

Ik ben blij dat het recht (mijn vak), goede mogelijkheden

is voor juristen een probleem. Een rechtshandeling (koop,

biedt om mijn opa’s belangen te behartigen en beschermen,

huur, betaling, testament, volmacht geven) kan in principe

nu hij dat zelf steeds minder kan. Het recht doet daarmee

namelijk alleen maar ontstaan als er sprake is van ‘een op

wat het behoort te doen: orde in onze samenleving brengen.

rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring heeft

Soms is het recht helaas complex, ontoegankelijk en lastig.

geopenbaard’. Als iemand dus niet in staat is iets te willen,

In situaties als die van mijn opa is het een verademing dat

dan is het niet goed mogelijk dat die persoon ook nog zijn

we de juridische mogelijkheid hebben om lastige zaken

eigen belangrijke zaken regelt. Mijn moeder wil graag dat

praktisch en goed te kunnen regelen voor de belangen

zij de bevoegdheid heeft om de zaken van mijn opa goed te

van mensen die geholpen en beschermd moeten worden.

regelen als hij dat zelf niet meer kan. Zij beschikt daartoe

Ik weet zeker dat mijn opa dat ook fijn had gevonden. De

over zijn volmacht, dat is een geschreven document wat

wettelijke regeling geeft namelijk iedereen duidelijkheid en

zij beiden getekend hebben waarin hij haar een volledige

iedereen weet zo weer waar hij aan toe is. •

Nicole Kien is één van de topadvocaten in de gezondheidszorg en staat aan de basis van de succesvolle ontwikkeling van LS&H Lawyers. Meer informatie: www.lshlawyers.nl

39


DOSSIER

"Je kunt niet vanuit je graf regeren."

VEINE

40


DOSSIER

TEKST: RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: STOCK

DOSSIER NALATENSCHAP ‘TOT DE DOOD ONS SCHEIDT’, EEN BEKENDE UITSPRAAK IN EEN HUWELIJKSVOLTREKKING. MAAR MEER DAN IN HET HUWELIJK GELDT DEZE UITSPRAAK VOOR OUDERS EN HUN KINDEREN. NIEMAND WIL ERAAN DENKEN, MAAR TOCH KAN HET GEBEUREN DAT JE DE ZORG VAN JE KINDEREN OOIT AAN EEN ANDER MOET OVERLATEN EN DAN KAN ALLES MAAR BETER GOED GEREGELD ZIJN. ZEKER ALS JE EEN KIND MET EEN BEPERKING HEBT, IS HET GOED OM BIJ JE NALATENSCHAP STIL TE STAAN. WIE KAN ER VOOR JOUW KIND ZORGEN EN WAT IS DAARVOOR NODIG? WIE BEHEERT DE FINANCIËN EN WAT IS JOUW VISIE OP DE ZORG VOOR JE KIND? WE BRENGEN EEN BEZOEK AAN NOTARISKANTOOR BIERENGA IN ZWIJNDRECHT EN SPREKEN OP DE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM MET ANKJE GRAPPERHAUS, UNIVERSITAIR DOCENT FAMILIERECHT. Veel ouders hebben nooit iets vastgelegd over hun nalatenschap. Het is wettelijk bepaald dat als zij komen te overlijden, hun kinderen erfgenamen zijn, samen met de echtgenoot van de overledene. Daarvoor hoef je niet naar een notaris. >

41


DOSSIER

Maar wie gaat er voor jouw minderjarige kind(eren), al dan niet met een beperking, zorgen? Als een ouder overlijdt en de tweede ouder is nog in leven, dan krijgt deze het ouderlijk gezag over het minderjarige kind. “Als er geen ouders meer zijn, moet een voogd worden benoemd”, legt Patricia Duijnhouwer, kandidaat-notaris familierecht bij notariskantoor Bierenga

sowieso zou moeten nadenken over

ons uit. “De kantonrechter zal daarover

de beschermingsmaatregel en het

een uitspraak doen, dat wil zeggen dat

mentorschap. “Iedereen die minderjarig

de kantonrechter een voogd of mentor

is, wordt juridisch gezien beschermd.

zal benoemen. Dat kan een familielid of

Ouders regelen juridische zaken

goede bekende van het gezin zijn, maar

voor hun kind. Op het moment dat

als er geen familieleden zijn of niemand

iemand meerderjarig wordt, wordt

bereid is de zorg op zich te nemen, dan

hij of zij voor de wet als volwassen

wordt er gezocht naar een pleeggezin

gezien. Een achttienjarige kan dan

dat de zorg voor het kind of de kinderen

zelf beslissen over zijn eventuele

op zich zal nemen.”

vermogen en wordt geacht zelfstandig te kunnen beslissen over tal van

VEINE

42

WAAR MOET JE ALS OUDERS

zaken. Kinderen of jongvolwassenen

JURIDISCH BIJ STILSTAAN?

met een beperking kunnen dit vaak

Het is meer dan verstandig om stil te

niet en moeten daarom hierbij op een

staan bij het hoe en wat als je komt te

of andere wijze beschermd worden.

overlijden. Maar eigenlijk begint het al

Dat kan op drie manieren: curatele,

ver daarvoor, want ook bij leven is het

beschermingsbewind of mentorschap,”

heel belangrijk om een aantal zaken

legt Ankje uit.

goed te regelen. Als iemand onder curatele Ankje Grapperhaus, universitair docent

wordt gesteld, gaat dat heel

familierecht aan de Erasmus Universiteit

ver. Deze persoon wordt dan

in Rotterdam legt ons uit dat je

handelingsonbekwaam en is niet in


DOSSIER

staat om juridische handelingen te verrichten. Dat wil zeggen

vertegenwoordigen. Zaken zoals bijvoorbeeld het aanvragen

dat zijn of haar juridische handelingen teruggedraaid kunnen

van een pgb, het betalen van de huur en het afsluiten van

worden. We bespreken een voorbeeld van iemand die op het

verzekeringen zouden juridisch gezien door personen vanaf

eerste oog volledig ‘normaal’ lijkt, maar door een bipolaire

achttien jaar zelf gedaan moeten worden. Dus eigenlijk

stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar is. Voor een (jong)

moet het zo zijn dat vóór het kind de leeftijd van achttien

volwassene met een beperking is curatele vaak niet nodig,

jaar bereikt, de beschermingsmaatregel is vastgelegd. Deze

omdat voor de buitenwereld de beperking duidelijk is.

wordt van kracht op het moment dat het kind achttien jaar is.

BESCHERMINGSBEWIND

MENTORSCHAP

Bij jongvolwassenen met een beperking zie je soms

Waar het beschermingsbewind echt over het vermogen gaat,

heel goed dat hij of zij, zijn of haar belangen niet goed

richt het mentorschap zich meer op de persoon zelf. Denk

kan behartigen. Denk bijvoorbeeld aan een jongen van

hierbij bijvoorbeeld aan wie er een afspraak met de arts

vijfentwintig met een ernstige beperking die ineens een

regelt, wie bekijkt welke therapie de persoon met beperking

elektrische fiets van een paar duizend euro gaat kopen.

nodig heeft, welk gezinsvervangend huis het meest

De wederpartij, in dit geval de verkoper van de fiets, kan

geschikt is en wie alle gesprekken over allerlei besluiten

logischerwijs zien dat die jongen verstandelijk niet in staat

voert. Ankje wijst erop dat ouders bewind en mentorschap

is om zo’n aankoop doordacht te kunnen doen. In zo’n geval

áltijd zouden moeten regelen vóór het kind achttien wordt,

heeft iemand het recht om de

zodat alles in een vloeiende

aankoop terug te draaien. In

beweging doorloopt. Je wordt

dit voorbeeld kan deze jongen

van ouder dan bewindvoerder

dit natuurlijk ook niet zelf en

en mentor. De zorg voor je kind

daarom is het handig als in zo’n

verandert daarmee niet, maar

geval een beschermingsbewind

het is juridisch goed geregeld.

is ingesteld. Als dit bewind niet

Alhoewel het logisch lijkt dat voor

is vastgelegd, kan eigenlijk

en na de achttienjarige leeftijd

niemand de aankoop juridisch

niet zoveel verandert als

gezien terugdraaien. Er

je kind ernstig

wordt dan immers

meervoudig

geacht dat deze

beperkt is, is dit

jongen zichzelf kan

wettelijk >

43


DOSSIER

dus anders. Bekijk het eens zo: de

wat jouw gedachte is over bepaalde

wetgever kan van een afstand niet

zaken en wat hen te wachten staat.

bepalen waar voor een kind met een ernstig meervoudige beperking de

ERFRECHT

grens ligt van waartoe het zelf in staat

Als iemand overlijdt en geen testament

is zaken te regelen. Daarom moet dit

heeft gemaakt en dus geen erfgenamen

dus wel formeel worden geregeld, ook

heeft aangewezen, bepaalt de wet

al lijkt dit in veel gevallen onzinnig. Je

wie de erfgenamen zijn. In het geval

kunt een verzoek tot curatele, bewind of

een vader en moeder in gemeenschap

mentorschap doen bij de kantonrechter.

van goederen zijn getrouwd en drie

Hiervoor is geen advocaat nodig.

kinderen hebben, waarbij de vader

Op rijksoverheid.nl/onderwerpen/

komt te overlijden, wordt eerst de

curatele-bewind-en-mentorschap vind

gemeenschap gedeeld, de helft is

je meer informatie en de formulieren die

van moeder, de andere helft is de

je nodig hebt om dit te regelen.

nalatenschap van vader. Volgens de wet (dus als vader niet iets anders

Ankje: “Ik vind het altijd heel

heeft geregeld in zijn testament) zijn

belangrijk dat je iemand zoekt als

de drie kinderen en de moeder samen

bewindvoerder die qua leeftijd een

erfgenamen. Ieder voor een kwart,

generatie onder die van jezelf zit,

waarbij de kinderen als het ware een

bijvoorbeeld een broer of zus van het

soort tegoedbon krijgen op de latere

kind, of als die er niet zijn een neefje

erfenis van de moeder op het moment

of nichtje. Ik zie vaak dat ouders hun

dat zij ook is komen te overlijden.

eigen vrienden of broers en zussen

Eenvoudiger gezegd: alles gaat feitelijk

uitkiezen als bewindvoerder. Maar zij

naar de langstlevende partner, maar

hebben ongeveer dezelfde leeftijd en

kinderen hebben wel een vordering op

bij overlijden ontstaat er dan opnieuw

deze langstlevende. Op het moment dat

een vraagstuk.

deze langstlevende is overleden, wordt pas de vordering afbetaald. Als ouders

VEINE

44

Iemand kiezen van de volgende

zijn getrouwd op huwelijksvoorwaarden,

generatie is veel verstandiger.

dan is het privévermogen van de

Probeer jouw ideeën ook al over te

overledene de erfenis die verdeeld

brengen op deze bewindvoerder zodat

moet worden Daarvoor geldt hetzelfde

als jij er niet meer bent om als ouder

(tenzij vader het in zijn testament anders

voor het kind te zorgen, hij of zij weet

heeft geregeld): de erfenis wordt >


GOED TE WETEN En kind met een beperking heeft een grotere vrijstelling van belasting bij erfenis dan kinderen zonder beperking. Met de in het testament aan te wijzen voogd en/of bewindvoerder kun je vooraf gesprekken voeren en dus afspraken maken. Als je niemand in jouw omgeving de bewindvoering wil toevertrouwen, dan zijn er professionele bewindvoerders, die zich moeten houden aan strenge wettelijke regelgeving en die zich ook regelmatig moeten verantwoorden bij de kantonrechter. Iedereen voelt natuurlijk aan dat dit niet ideaal is, maar dat er soms geen andere mogelijkheid is omdat er simpel niemand beschikbaar is om je kind te begeleiden na je overlijden.

Na het overlijden kan er sprake zijn van een bewindvoerder die gaat over het vermogen en een voogd die gaat over de gezondheid en opvoeding van een beperkt kind. Vaak is dat dezelfde persoon, maar dat hoeft niet. Als het niet dezelfde persoon is en er tegenstrijdige belangen zijn, kan altijd nog om advies gevraagd worden bij de kantonrechter. Je kunt naast een mentor en een bewindvoerder ook een toezichthouder aanwijzen, een derde persoon die meekijkt of de bewindvoerder en de mentor hun taak goed vervullen. Wat ik nog wel zou willen meegeven is het nadenken over een zogenaamd levenstestament. Stel: ĂŠĂŠn of beide ouders van een kind met een beperking raakt of raken wilsonbekwaam, bijvoorbeeld bij dementie of coma. Dan kun je hierin ook weer iemand benoemen die gevolmachtigd wordt om alle zaken te regelen voor de ouder(s). Dit levenstestament is een aparte akte, een testament dat geldt bij leven. Een arts verklaart of iemand wilsonbekwaam is zodat de gevolmachtigde genoemd in dit testament, zaken kan gaan regelen. Ook is het mogelijk om in het levenstestament te bepalen dat de gevolmachtigde direct na het ondertekenen van de akte bevoegd is om te handelen namens de volmachtgever.

Advies bij testamenten is ook dat men deze iedere vijf jaar weer even bekijkt en doorspreekt. Zijn er andere wensen, zijn er zaken veranderd, zowel in de persoonlijke leefomgeving maar ook fiscaal gezien.

45


DOSSIER

verdeeld over moeder en de kinderen

VOOGDIJ EN WENSEN ALS HET GAAT

en de kinderen krijgen weer een

OM DE OPVOEDING

tegoedbon.

Patricia Duijnhouwer legt uit dat in een testament ook andere zaken als

REKENVOORBEELD

de voogdij of bewindvoering geregeld

Vader en moeder zijn getrouwd in

kunnen worden, er kunnen ook andere

gemeenschap van goederen en

wensen in worden opgenomen. Denk

hebben twee kinderen. Vader en

hierbij aan zaken als opvoeding,

moeder hebben een huis en overige

verzorging en dergelijke. Het is

bezittingen met een totale waarde

mogelijk om één persoon te benoemen,

van € 300.000,00.
Als vader overlijdt

maar ook meerdere personen en/

zonder bij testament over zijn

of een tweede voogd in geval de

nalatenschap te hebben beschikt,

eerstgenoemde voogd de functie

geldt de wettelijke verdeling. De

niet kan of wil aanvaarden, om wat

helft van het huwelijksvermogen

voor reden dan ook. Dit zou eigenlijk

vormt de nalatenschap van vader

in beginsel elke ouder altijd moeten

(€ 300.00,00/2 = € 150.000,00).

regelen. Voogdij gaat vooral over de

Hij laat na aan zijn echtgenote en twee

verzorging van het kind of de kinderen.

kinderen als zijn erfgenamen, tezamen

Indien er geen voogd is benoemd voor

en voor gelijke delen. Een ieder erft

het geval ouders bij hun overlijden

€ 50.000,00 (€ 150.000,00/3).

kinderen achterlaten die ten tijde

Op grond van de wettelijke verdeling

van overlijden jonger dan achttien

gaan alle bezittingen (en ook

jaar zijn, kan een (vaak nare) situatie

schulden) over op moeder en de

zich voordoen indien verschillende

kinderen krijgen een vordering in geld

familieleden de voogdij willen opeisen.

op moeder. Deze vordering is door

Een kantonrechter zal dan een voogd

de kinderen onder andere opeisbaar

benoemen.

indien moeder komt te overlijden. BEWINDVOERDER ZIET TOE

VEINE

46

Het maakt daarvoor niet uit hoe de

OP VERMOGEN

relatie van de kinderen met de ouders

Het is ook mogelijk om in het testament

is. Als de overledene een testament

het benoemen van een bewindvoerder

heeft gemaakt, wordt de erfenis in

op te nemen, die toeziet op het

beginsel verdeeld zoals de overledene

vermogen dat aan de kinderen wordt

dat in zijn testament heeft bepaald.

nagelaten. Als een kind bijvoorbeeld achttien jaar wordt en beide ouders


DOSSIER

zijn op dat moment al overleden, dan

hebben geregeld, dan neemt de

krijgt het kind de beschikking over

kantonrechter hierin een beslissing

het vermogen. Om te voorkomen dat

en wijst een professioneel

kinderen de nalatenschap aanwenden

bewindvoeringskantoor aan, tenzij

voor feestjes, vakanties en dergelijke

iemand zich aandient om deze functie

in plaats van het te besteden aan

op zich te nemen en de rechter hier

studie, het kopen van een woning

ook mee akkoord gaat. Het bewind via

etcetera kan je dus een bewindvoerder

de kantonrechter ziet ook toe op het

opnemen in het testament. Je kunt

vermogen dat het betreffende kind al

daarin dan vastleggen dat kinderen tot

had, dus niet uit nalatenschap heeft

zij bijvoorbeeld de leeftijd van 25 jaar

verkregen.

hebben bereikt niet aan het vermogen kunnen komen zonder medewerking

ONTERVEN KAN VERSTANDIG ZIJN!

van de bewindvoerder. Deze houdt dan

Als je in een zorginstelling verblijft,

toezicht op hetgeen wordt nagelaten

moet je misschien eerst je eigen

aan de kinderen.

vermogen ‘opeten’, terwijl je als je geen vermogen hebt hiervoor eigenlijk van

En als we dit vertalen naar een kind met

de overheid een ‘zakje met geld’ krijgt.

een verstandelijke beperking, dat nooit,

Ik vraag Ankje of je gekort kan worden

op geen enkele leeftijd, zelfstandig in

op deze overheidsbijdrage omdat je

staat zal zijn verantwoord om te gaan

een groot eigen vermogen hebt.

met hetgeen dat nagelaten wordt, hoe

“Als je van continue zorg afhankelijk

werkt het dan? Ook dan is het mogelijk

bent, moet je een financiële bijdrage

dat genoemde bewind op te nemen in

leveren aan die zorginstelling en moet

het testament, maar hier geen leeftijd

je eerst een deel van je vermogen

aan te koppelen. Dus zolang het kind

‘opeten’. Een vastgesteld bedrag mag

leeft, staat het vermogen onder bewind. Als ouders

je wel zelf houden, maar alles daarboven moet je

niets

eerst >

Ankje: “Heel kort gezegd: je kunt het kind onterven. Dat klinkt heel cru want eigenlijk lijkt het of je daarmee zegt dat niet al je kinderen je even dierbaar zijn.

47


DOSSIER

ERFBELASTING CIJFERVOORBEELD Voor het jaar 2019 gelden voor de erfbelasting de volgende vrijstellingen en tarieven: • Echtgenoten hebben een vrijstelling van:
 € 650.913,00 • Kinderen hebben een vrijstelling van: € 20.371,00 • Gehandicapte kinderen hebben een vrijstelling van: € 61.106,00 • Andere erfgenamen hebben een vrijstelling van: € 2.147,00

In de toelichting erfbelasting van de Belastingdienst staat het volgende vermeld: “Voor de erfbelasting is een gehandicapt kind een kind dat: • voor het grootste deel door de overledene werd onderhouden (hiermee wordt 
bedoeld dat meer dan de helft van de kosten voor zijn/haar levensonderhoud door de overledene is betaald; • door lichamelijke of geestelijke ziekte vermoedelijk niet in staat is om de 
komende drie jaren met werk de helft te verdienen van wat gezonde personen van dezelfde leeftijd kunnen verdienen. Het gaat hierbij om werk dat het gehandicapte kind kan doen ondanks zijn ziekte.”

Indien het bedrag dat je erft hoger is dan de vrijstelling, dient er erfbelasting te worden betaald. Voor het berekenen van de te betalen erfbelasting wordt gekeken naar de waarde van de erfenis alsmede naar de relatie tussen de overledene en de verkrijger.

Tariefgroep 1: Echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen Tussen € 0 en € 124.727 10% en € 124.727 en hoger 20%

VEINE

48

Tariefgroep 1a: Afstammelingen in de tweede of verdere graad Tussen € 0 en € 124.727 18% en € 124.727 en hoger 36% Tariefgroep 2: Andere erfgenamen Tussen € 0 en € 124.727 30% en € 124.727 en hoger 40%


DOSSIER

opmaken voordat je aanspraak kan

belang van het kind gezien. Het feit dat

doen op bijvoorbeeld een Wajong-

het geld ‘verdwijnt’ in de zorg vindt de

uitkering of een persoonlijk gebonden

rechter meestal geen reden.

budget. Als je dit verplichte ‘opeten van het vermogen’ wil voorkomen

DENKEN IN OPLOSSINGEN

en het geld dat je aan je kind nalaat

Een oplossing kan zijn om het kind

liever wil houden om er voor jouw kind

het vruchtgebruik van een deel van

‘extraatjes’ van te kunnen betalen, kan

het vermogen te laten erven. Een

dat wel.

kantonrechter is wel geneigd de goedkeuring te geven om de erfenis

Een ouder kan een kind onterven, maar

(eigenlijk onterving) te accepteren als

het kind heeft wel een mogelijkheid om

je in het testament bepaald hebt dat

toch iets uit de nalatenschap te krijgen:

je weliswaar je beperkte kind onterft,

de legitieme portie. Dat is een deel van

maar dat je je andere kinderen verplicht

de waarde van de nalatenschap, dus

een aparte bankrekening te hebben

geld en niet goederen. De legitieme

waarvan het kind met beperking het

portie is de helft van de waarde van

vruchtgebruik heeft, zodat de opbrengst

wat het kind geërfd zou hebben als er

van die bankrekening volledig ten goede

geen testament was. Dat beslissen ze

komt aan dit kind. Het bedrag van de

ieder voor zich, ze kunnen het er ook

erfenis dat eigenlijk voor het kind met

bij laten zitten. Voor het kind met de

beperking is bestemd, moet op deze

beperking zit dat iets anders. Als er

rekening worden gestort. Het bedrag

een bewindvoerder is aangesteld heeft

op deze bankrekening wordt dan niet

hij voor handelingen met betrekking

gezien als vermogen van het kind met

tot de nalatenschap toestemming van

beperking, want het staat niet op zijn

de kantonrechter nodig. Dat geldt ook

of haar naam en hoeft dus ook niet te

voor wat we noemen berusten, het erbij

worden aangewend om de verzorging

laten zitten dat het kind is onterfd. Vaak

in het vervangend tehuis te bekostigen.

vindt de kantonrechter dat het kind toch

Dit moet je in je testament bepalen.

tenminste zijn legitieme portie moet

Dus als de kantonrechter beslist dat de

krijgen, dus verzoeken om namens

onterving niet in het belang van het kind

het kind een nalatenschap te mogen

is, kan altijd een beroep worden gedaan

verwerpen of om te mogen berusten in

op de legitieme portie. Het is dus

de onterving, dus om het erbij te laten

belangrijk om bij onterving goed vast

zitten worden vaak afgewezen. Dat

te leggen wáárom je een kind onterft,

wordt in het algemeen niet als in het

maar ook hoe je er alsnog >

49


DOSSIER

voor zorgt dat het niets tekort komt.

is, hiervoor een stichting op te richten

Eén ding is zeker: het is belangrijk

waarbij je deze stichting benoemt tot

dat de rechter jouw motivatie die je

erfgenaam. Hiermee voorkom je ook

in je testament hebt vastgelegd kan

weer dat het kind eerst alles moet gaan

begrijpen. Als je meerdere kinderen

‘opeten’ en daardoor het geërfde geld

hebt en je niet wil dat het kind met

dus niet kan worden besteed aan iets

een beperking zijn erfenis moet

extra’s, buiten de normaal geregelde

aanwenden voor de inkoop van zorg, is

zorg die het kan krijgen. In de statuten

bovengenoemde manier (vruchtgebruik

van de stichting moet dan wel zijn

van bankrekening) de meest makkelijke

vastgelegd wat er met het geld dat de

regeling. Wellicht is het dan wel handig

stichting heeft, moet worden gedaan.

om een bewindvoerder te benoemen

De kantonrechter moet ook in dit geval

die het eventueel tegenstrijdig

wel weer overtuigd zijn dat het geld

belang van de kinderen die erven kan

van de stichting, eigenlijk dus de

controleren. Deze benoeming kan weer

erfenis, ten goede komt

bij een notaris worden vastgelegd. Een

aan het kind met een

voordeel van deze testamentvorm is

beperking.

dat het onder vruchtgebruik gestelde

VEINE

50

vermogen niet zal worden aangewend

Duidelijk is dat het altijd

voor de berekening van de eigen

heel belangrijk is zeker te

bijdrage en dat bij het overlijden van

weten aan wie je de taak

het kind met de beperking er door de

wil overlaten om alles in het belang

andere kinderen geen erfbelasting is

van je kind zo goed mogelijk te regelen

verschuldigd.

als je komt te overlijden.

STEL: JE HEBT ÉÉN KIND

CONCLUSIE

Veel problematischer wordt het als

Regel voor je kind achttien jaar is dat

je maar één kind hebt en dat dit kind

er een mentor en een bewindvoerder

een beperking heeft. Dan kun je wel

is vastgesteld. Dat kun je zelf regelen

zeggen dat je een neef aanwijst bij

door een formulier te downloaden en

gebrek aan een broer of zus, maar dan

dit bij de kantonrechter neer te leggen.

moet je wel heel veel vertrouwen in die

Als het gaat om je erfenis, dan ga je

neef hebben. Bovendien betaalt die

naar de notaris. Deze legt onder andere

neef veel meer erfbelasting dan eigen

vast wat jij wil op financieel gebied.

kinderen. Ankje adviseert in het geval

Als het gaat om de gedachten die je

het kind met een beperking enig kind

zelf hebt over zaken die het welzijn van


DOSSIER

Ankje: “Je kunt niet vanuit je graf regeren. Op het moment dat je overlijdt, moet je je kind loslaten en het overlaten aan degenen die je de zorg over hem of haar hebt toevertrouwd. Alhoewel zij hopelijk je wensen zullen meenemen, gaan zij bepalen wat er met je kind zal gaan gebeuren. Ik adviseer de lezers van Veine om altijd naar een notaris te gaan, want het is allemaal maatwerk. Dat hoeft absoluut geen groot, sjiek notariskantoor te zijn. Een kleiner, degelijk kantoor dat een echt goede familiepraktijk heeft, is belangrijk. Voor ouders lijkt het allemaal heel ingewikkeld, maar notarissen doen dit werk natuurlijk dagelijks en zij weten ook precies wat ze van jou moeten weten om voor jou het beste te kunnen opstellen.”

je beperkte kind aangaan, kun je alles

klanten te kunnen geven. Elk mens

wel vastleggen, maar dit geeft nooit

is uniek met specifieke wensen.

garantie dat dit ook op die manier wordt

Alleen door een persoonlijke en

uitgevoerd.

individuele aanpak kan het juiste antwoord op de vraag worden

Patricia Duijnhouwer legt uit dat je

gegeven. De kosten hangen erg af

bij de praktijk van notariskantoor

van wat men in een testament wenst

Bierenga altijd een vrijblijvend gesprek

te regelen. Een basistarief voor twee

kan aangaan en bespreken wat de

gelijkwaardige testamenten inclusief

mogelijkheden zijn. Persoonlijke

B.T.W. met inschrijving in het centraal

aandacht en grote mate van

testamentenregister bedraagt bij

betrokkenheid is de wijze waarop

notariskantoor Bierenga € 640,00. •

zij denken het beste advies aan hun

51


ADVERTENTIE

VEINE

52


RUBRIEK

COLUMN T

IN

M

em

AR

en

M

t

HET ONDERGEWAARDEERDE SLIJMVLIES EE

UW

IS SE

N - exper t hou

LAATST KWAM IK TIJDENS MIJN WERK EEN OUDE BEKENDE TEGEN, HARMAN NABER. HIJ SPRAK ME AAN OVER MIJN COLUMN OVER SLIKKEN EN VERSLIKKEN EN HIJ MAAKTE EEN BRUGGETJE NAAR HET SLIJMVLIES. HET SLIJMVLIES IS EIGENLIJK NOOIT ONDERWERP VAN GESPREK.

di

m n gs

an

ag

trilhaartjes en het meer vloeibaar worden van vastzittend slijm. Dit kun je alleen bereiken als er een vernevelaar wordt gebruikt die voldoende nevel produceert én nevel die fijn genoeg is. Belangrijk daarbij is dat de druppelgrootte heel klein is, pas dan is de nevel effectief. Want alleen deze fijne nevel kan diep genoeg in ons luchtwegstelsel komen en zo zorgen voor een groter contactoppervlak.

Het gebruik van een vernevelaar is nog relatief onbekend in Nederland. Het wordt meestal gebruikt bij het toedienen van medicatie wanneer er geen andere orale mogelijkheid

Als er in het nieuws komt dat een artiest stemband­

meer is. Bij ieder ziekenhuisbed is echter een luchtklok

problemen heeft of waarschuwt men in het journaal voor

aanwezig om te vernevelen. Vaak met medicijn, maar

het pollenseizoen dan heeft niemand in de gaten dat het

soms ook gewoon met de zoutoplossing. Dat is voor

eigenlijk om het slijmvlies gaat. Harman Naber benadrukt

veel patiënten al een oplossing. Zelfs mensen met

dat het in goede conditie houden van het slijmvlies

cystic fibrosis (red. taaislijmziekte), hebben baat bij het

van grote betekenis is voor de werking van ons totale

vernevelen met een zoutoplossing. En zo zijn er nog

afweersysteem. Het slijmvlies reageert op binnenkomende

veel meer toepassingsvoorbeelden te geven. Je denkt

virussen, bacteriën, allergenen, stofjes en wat er al niet

misschien dat een vernevelaar alleen in een medische

meer in de lucht zit die je inademt. Slijm kapselt niet

setting gebruikt kan worden, maar het is juist thuis ook heel

gewenste deeltjes in en de trilhaartjes in het slijmvlies

gemakkelijk inzetbaar. Je kan de vernevelaar eenvoudig

zorgen voor de afvoer van dit alles, eventueel met de hulp

reinigen na gebruik met de zoutoplossing en tegenwoordig

van een hoestprikkel. Hetzelfde slijmvlies is ook belangrijk

zijn er veel verschillende types, aangepast aan de

voor een goede gasuitwisseling bij de longblaasjes en

wensen en toepassing. Overigens is het in het buitenland

voor een juiste vochtbalans. Slijmvlies zit namelijk in ons

heel gewoon om thuis een vernevelaar te hebben. Zo

gehele luchtwegstelsel van de bronchiën tot de holtes. Bij

kan snel gereageerd worden op diverse symptomen

problemen met het slijmvlies wordt al snel naar medicijnen

zoals een opkomende verkoudheid of griep en kan het

gegrepen. Harman is al jaren bezig met de toepassing

ondergewaardeerde slijmvlies ondersteund worden in zijn

van vernevelaars met fysiologische zoutoplossing in

functie. Het wordt tijd voor wat meer waardering! •

een thuissituatie. De zoutnevel leidt vaak tot zeer goede resultaten, zonder bijwerkingen. Een 0,9% zoutoplossing in de vernevelaar zorgt voor een juiste omvang van vochtconcentratie in het slijmvlies, het actief worden van de

Als je vragen hebt kun je deze stellen op zorg@houdingsmanagement.nl

53


VAKANTIE

"Hier kun je de stilte horen!"

VEINE

54


VAKANTIE

TEKST: RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: PRIVÉBEZIT

GLAMPING IN FRANKRIJK, OOK IN JE ROLSTOEL VIJFENEENHALVE HECTARE NATUURGEBIED IN HARTJE FRANKRIJK, EEN OUD KLOOSTER EN EEN GEZIN MET EEN MISSIE, DAT ZIJN DE INGREDIËNTEN VAN CAMPING PARC DE LA BRENNE. JEANINE VAN DAM VERTELT HONDERDUIT OVER DE VAKANTIEPLEK WAAR IEDEREEN WELKOM IS, MET OF ZONDER BEPERKING. OP DE CAMPING ZIJN VOLLEDIG INGERICHTE, ROLSTOELVRIENDELIJKE TENTEN. “MAAR ALS MENSEN ZELF MET EEN CARAVAN OF EEN TENT KOMEN, ZIJN ZE OOK VAN HARTE WELKOM! WE HEBBEN OOK VOLDOENDE KAMPEERPLEKKEN DIE JE KUNT HUREN”, VERTELT JEANINE. >

55


VAKANTIE

EEN OUD KLOOSTER

bij de KLM op en Jeanine stopte als hr-

Ik interview haar tijdens de

manager. Net als in de serie ‘ik vertrek’

kerstvakantie als ze in Nederland is

werd het huis verkocht en vertrokken

om haar familie te bezoeken. De rest

ze naar Frankrijk om daar een camping

van het jaar is het gezin, dat bestaat uit

te starten. Ze wilden iets ‘sociaals’ en

Jeanine, haar man, twee dochters en

een oud-collega hielp hen aan een idee.

een zoon, in Frankrijk. De kinderen zijn

Ze besloten zich te gaan richten op

inmiddels volledig Frans. “We missen

gezinnen die te maken hebben met een

Nederland niet als we in Frankrijk zijn.

kind met een beperking. Toen Jeanine

Als ik hier ben, merk ik wel hoe fijn het

ging googelen en keek naar aangepaste

is om familie en vrienden op te zoeken.

vakanties was ze al snel overtuigd. Het

In Frankrijk zijn de gezinnen die bij ons

zou anders moeten zijn dan hetgeen ze

kamperen onze vrienden. Sommigen

in Nederland kon vinden en mooi ruim

komen al jaren.”
Het begon allemaal

moeten worden opgezet. Ook deze

in 2005 toen we onverwacht bij een

gezinnen moeten de kans krijgen om te

Nederlandse vriendin langsgingen die in

genieten van wat het mooie Frankrijk te

Frankrijk woont. Zij zei maar steeds dat

bieden heeft.

wij ook naar Frankrijk zouden moeten komen, omdat het er zo geweldig

“Terwijl we zelf nog in de schuur

wonen is. Voor de grap zei ik toen:

woonden, zijn we al van start gegaan.

“Hoezo, weet je iets te koop dan?”

We verhuurden grote safaritenten

En voor we het wisten zaten we in de

en hebben zelf douche- en toiletunits

auto onderweg naar Puylagorge, een

gebouwd die rolstoeltoegankelijk zijn.

middeleeuws klooster dat al 60 jaar niet

Het jaar erna legden we paden aan op

meer bewoond werd. En toen kreeg ik

het terrein zodat je je met een rolstoel

zo’n gevoel dat we daar iets heel moois

gemakkelijker kan verplaatsen.” Als

van zouden kunnen maken. Maar verder

gezinnen willen komen, vullen ze hun

hadden we nog geen idee hoor. We

eigen wensenlijstje in. Een hooglaag

hadden toen drie jonge kinderen en

bed, een tillift, een douchebrancard,

allebei een prima baan in Nederland.”

verzin het maar en Jeanine zorgt ervoor dat het klaarstaat als je met je gezin

VEINE

56

Maar dat gevoel ging niet weg en vrij

aankomt. Onze doelgroep zijn echt

snel werden terug in Nederland de

de gezinnen met kinderen met een

plannen gesmeed en het klooster met

beperking. Maar inmiddels ontvangen

het prachtige natuurgebied dat erbij

we ook wel volwassenen met een

hoorde gekocht. Tim zegde zijn baan

beperking. Daardoor verlengen we


VAKANTIE

ons seizoen ook een beetje, want de

Dat moet ieder voor zich weten”, vertelt

gezinnen willen natuurlijk altijd in de

Jeanine. “Overigens bereiden wij in

schoolvakanties.

onze keuken ook dieetmaaltijden. Je kunt bij ons bijvoorbeeld glutenvrije

Voor kinderen die extreem

maaltijden bestellen.”

prikkelgevoelig zijn, hebben we een aantal plekken die wat meer afgelegen

“We voelen ons zo normaal hier

liggen. Deze gezinnen hebben dan alle

als gezin”, dat is echt het grootste

ruimte en als een kind bijvoorbeeld

compliment dat we kunnen krijgen, zegt

regelmatig gilt, is dat geen enkel

Jeanine lachend.

probleem. Ze zijn dan anderen niet tot last. Ruimte is er eigenlijk bij alle

STICHTING

tenten. “We hebben plek genoeg en wij

Naast het campingbedrijf heeft

denken dat het prettig is als je niet op

Jeanine een stichting opgezet waarin

elkaars lip zit”, vertelt Jeanine. “Je kunt

vrijwilligers een bijdrage leveren om de

de drukte en gezelligheid opzoeken,

vakanties van de gezinnen compleet

bijvoorbeeld in het restaurant waar

te maken. Zo verzorgen zij zowel voor

iedereen bij elkaar komt. Maar je kunt

de gehandicapte kinderen en voor hun

ook zelf een maaltijd maken of deze

broertjes en zusjes allerlei activiteiten,

afhalen in het restaurant, zodat je je met

een entertainmentprogramma. >

je gezin wat meer kunt terugtrekken.

57


VAKANTIE

VEINE

58


VAKANTIE

Ook zorg kan worden geboden. Vooraf

melig met elkaar. Sommige mensen

kunnen ouders aangeven wat hun

blijven een week op de camping en

wensen zijn en hoeveel uur daarmee

gaan niet eens op pad. Je ziet hier

gepaard gaat. Zij kunnen dan ook

dieren die je nergens meer tegenkomt.

duidelijk maken wat voor hulp zij nodig

Er is een zwembad, een speeltuin,

hebben. En wij zetten een dergelijke

kortom voldoende vertier. Ook een

hulpvraag uit onder de vrijwilligers of

prachtige snoezelruimte ontbreekt

bij de Franse thuiszorgorganisatie.

niet! Het is een waterrijk gebied, en

We hebben met hen in de afgelopen

er zijn veel sporten mogelijk. Op het

periode hele goede ervaringen

eigen terrein van het park kun je naar

opgedaan. Zij hebben veelzijdige

beneden naar de rivier. Dat doen de

medewerkers en verpleegkundigen

oudere broers en zussen regelmatig

in dienst die heel gemakkelijk kunnen

om een verkoelende duik te nemen.

invallen bij deze gezinnen. Soms

Voor de kleintjes zijn er meertjes

spreken ouders zelf Frans, soms ben

in de buurt waar gezwommen kan

ik erbij om te tolken. Ouders kunnen

worden. In de zomer zijn er wekelijks

met een vrijwilliger of een medewerker

brocantemarktjes in de buurt. Ook vind

van de thuiszorg verder zelf afspraken

je in de nabije omgeving van Parc de la

maken en een PGB-contract opstellen.

Brenne veel cultuur, zoals bijvoorbeeld

Daar blijft Parc de la Brenne als

oude kastelen en kloosters. De meeste

camping buiten. In het hoogseizoen zijn

gasten zijn behoorlijk sportief en

er maximaal 38 vrijwilligers. Er zijn vier

wandelen en fietsen veel. Sommigen

groepen en overal kan er een-op-een

nemen een hun eigen fiets mee en

hulp worden geboden.

anders regelen wij deze. We hebben hier nu al een aangepaste fiets, maar er

WAT ZIT ER IN DE BUURT?

staan meer aangepaste fietsen op ons

De camping zelf is al vijfeneenhalve

wensenlijstje.

hectare groot met volop bos eromheen. Op het eigen terrein kan al heel veel.

BETAALBAAR VAKANTIE VIEREN

Er is een eigen restaurant bij, niet om

“Ik vind het schandalig dat er soms

geld aan te verdienen, maar als een

zulke hoge prijzen worden gevraagd

service. Er wordt dan bijvoorbeeld

voor een aangepast huisje of tent. Ik

ook een avond pizza gebakken,

wil gewoon dat mensen betaalbaar op

gebarbecued, maar ook wordt er een

vakantie kunnen. Een grote safaritent

snackavond gehouden. Soms is er ook

kost bij ons 850 euro per week. Maar

een disco of karaoke, gewoon lekker

we denken ook graag mee, >

59


VAKANTIE

want je kunt ook een goedkopere plek

En dan zie je dat de ouders ook weer

huren en je eigen tent meenemen.

naar elkaar toegroeien. Dat is zo mooi

Mensen kopen soms op marktplaats

om te zien.”

een grote tent en wij regelen dan een hooglaagbed, tillift en bijvoorbeeld een

HET HELE GEZIN WERKT MEE

koelkast. We investeren alles terug in

De kinderen van Jeanine zijn al echt

de camping. Wij hebben niet veel nodig

‘verfranst’. Ze werken ook allemaal mee

en gelukkig is alles in Frankrijk goed

op het park en vinden gehandicapte

geregeld voor de kinderen.”

kinderen de gewoonste zaak van de

Zowel Jeanine als haar man willen

wereld.”Mijn jongste dochter van

gewoon heel graag iets moois doen,

dertien doet elke morgen het brood en

met name voor de kinderen. Daarom

als er dan een gehandicapt kindje elke

nemen ze genoegen met een heel laag

morgen komt vragen om een spelletje

salaris, dat uit de campingopbrengst

memory met haar te spelen, dan doet

getrokken wordt. Wat een missie is dit.

ze dat gewoon. Ik ben daar dan zo trots

Als ik dat Jeanine zeg, merk ik dat hun

op! Ze zien gewoon dat dat soort zaken

opbrengst voor het harde werken niet in

belangrijk zijn.”

geld uit te drukken is. “Ik vind een gezin

VEINE

60

heel belangrijk. Wat mij veel voldoening

Als ik vraag naar haar droom voor de

geeft, is als ik zie dat zo’n gezin heel

toekomst geeft Jeanine aan dat ze

overbelast aankomt en dat ze dan hier

hoopt dat één van de kinderen hun

echt bijkomen, ook omdat de kinderen

werk voortzet. Het zou mooi zijn als zij

zich de hele dag vermaken en verzorgd

en haar man op hun oude dag dan als

worden.

vrijwilliger kunnen gaan helpen! •


VAKANTIE

Camping Parc de la Brenne heeft 30 accommodaties (safaritenten en bungalowtenten) en 35Â campingplaatsen. Een safaritent kost 850 euro per week in het hoogseizoen, een bungalowtent 600Â euro. En voor 315 euro heb je een week lang een prachtige plek in het hoogseizoen.

Kijk voor meer informatie op: camping-parc-de-la-brenne.eu

61


EXTRA

EERSTE HULP BIJ ZORGVRAGEN

VEINE

62

HET VOELT METEEN PRETTIG. CAROLINE VAN DER HEK LUISTERT NAAR JE. ZE IS EEN ONDERNEMER PUR SANG DIE VOOR HAAR KLANTEN HET VERSCHIL WIL MAKEN DOOR VANUIT HET HART TE WERKEN EN EXPERTISE IN TE ZETTEN. DAT MERK IK EN DAT ZULLEN ONGETWIJFELD DE MENSEN DIE AANKLOPPEN BIJ CLIENTONDERSTEUNINGPLUS OOK VOELEN. CAROLINE EN HAAR COLLEGA’S KUNNEN JE HELPEN BIJ ALLERLEI ZAKEN WAAR JE TEGENAAN LOOPT. EN DAT KAN VAN ALLES ZIJN!


EXTRA

“Empathie en zakelijkheid moeten samengaan als je

TEKST: MARIANNE ZWANENBURG/RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: BIJZONDER FOTOGRAFIE

cliëntondersteuner bent.”

Caroline is er helder over: “Gewoon

ingezet worden als er geen sprake

een afspraak maken, vaak komen we al

is van Wlz. “Eigenlijk is dat voor

pratend vanzelf op allerlei dingen waar

ons precies hetzelfde werk”, vertelt

we ouders bij kunnen helpen. Mensen

Caroline. “Het helpen bij het regelen

weten niet half wat er allemaal mogelijk

van zorg, passend bij het persoonlijk

is en geven vaak achteraf aan; had ik

plan van iemand. Alleen de financiering

jullie maar eerder ontmoet.”

van ons advies gaat anders. Het wordt dan niet betaald uit ‘het potje vanuit

Het bedrijf van Caroline heeft twee

de Wlz’. Ons advies wordt dan in veel

hoofdfuncties. Allereerst het bieden

gevallen vergoed uit de aanvullende

van hulp aan alle mensen (in de regio’s

zorgverzekering”.

waar zij en haar collega’s werkzaam zijn), die een indicatie hebben voor de

Maar ook mensen met een WMO, een

Wet Langdurige Zorg (Wlz). Daarnaast

zorgverzekeringswet, een jeugdwet en

kunnen deze zelfde adviseurs ook

dat soort indicaties kunnen dus >

63


EXTRA

“Ik wil ouders sowieso zeggen dat ze er niet alleen voor staan.

te zoeken en aan te vragen

Vroeg of laat komt het moment dat de

worden

en het daarom maar laten

geholpen

problemen hen boven het hoofd groeien.

door een

Dan kunnen ze altijd aankloppen bij een

cliëntondersteuner. Wij zorgen voor hulp

mantelzorgmakelaar. Blijf er vooral niet

bij wet- en regelgeving. Daarvoor moet je

alleen, zonder hulp, in hangen.”

best creatief zijn, legt Caroline uit. “Doordat wij

we ons erin vast en komt er altijd een antwoord.”

Wat kan een cliëntondersteuner dan zoal voor je doen? “Wij kunnen

een enorm netwerk hebben, komen we er altijd wel uit. Ook als we iets niet meteen op kunnen lossen, bijten

voor wat het is.”

bijvoorbeeld goed onderbouwde aanvragen voor een indicatie doen via Portero (een systeem dat communiceert met Centrum Indicatiestelling Zorg, CIZ), kijkend met wat je daarbij wel

HET IS ALTIJD GOED OM EENS AF TE SPREKEN

of niet meestuurt, aansturend op een bepaalde indicatie die

Veel mensen hebben geen idee dat cliëntondersteuners bij

passend is, waarbij je het niet laat afhangen van wat het CIZ

heel veel zaken kunnen helpen. Zowel een ouder die voor het

hierover gaat zeggen. Ook het CIZ is hier blij mee, want die

eerst met zorg voor een kind met beperking te maken krijgt

krijgen een goed onderbouwde aanvraag”, legt Caroline

en niet weet waar te beginnen als ook voor de ouder die het

uit. “Vaak krijgen we ook veel meer voor elkaar dan een

al jarenlang regelt, maar die het op een bepaald moment niet

ouder zelf. Logisch, het is ons vak immers. Ook kijken zij

meer trekt om alles op alles te zetten, omdat hij of zij steeds

als buitenstaanders anders naar de zorgvraag dan de ouder

maar op zoek moet naar de beste zorg voor zijn of haar

dat doet, zoals kan er wat anders, bijvoorbeeld door een

kind. En die vraag naar passende zorg verandert mee met

nieuwe technologie. Denk hierbij aan een sensor die kan

de leeftijd en ontwikkeling van het kind en is daardoor dus

aangeven als een epileptische aanval dreigt. Het is dus niet

continue.

de administratie alleen. Wij helpen bij alle vragen; hoe richten we nu de zorg in passend bij ieders eigen situatie, aanvragen

VEINE

64

Maar zelfs als je nergens tegenaan loopt, is het

voor aanpassingen in de woning, hulpmiddelen, wat is waar

toch verstandig eens oriënterend te praten met een

te koop, welke middelen zijn er, juridische hulp als er een

cliëntondersteuner. Een keer samen bekijken wat je geregeld

geschil ergens over is. Kortom, heel breed allemaal en zeker

hebt en hoe je dat geregeld hebt, kan geen kwaad. Een

niet alleen administratieve hulp en hulp bij aanvragen voor

cliëntondersteuner heeft veel ervaring en kan jou wellicht

subsidies en dergelijke.”

mogelijkheden schetsen waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan. “Vaak weten ouders niet wat er precies allemaal

IEDEREEN HEEFT SINDS 2015 RECHT

mogelijk is en lopen zij hulp mis die zij wel kunnen krijgen,

OP ONDERSTEUNING

maar waarvan zij niet weten dat die hulp überhaupt bestaat.

In de Wet Langdurige Zorg is in 2015 naast een heleboel

Of omdat zij simpelweg niet de puf hebben om wéér alles uit

andere zaken ook vastgelegd dat iedereen recht heeft op


EXTRA

onafhankelijke cliëntondersteuning

terecht bij andere bureaus die ook

en dat deze ook wordt vergoed. Is er

afspraken hebben met het betreffende

(nog) geen Wlz-indicatie dan moet er

zorgkantoor. Voor ouders is deze

wel toestemming voor de inzet van

bemiddeling dus gratis.

CliëntondersteuningPLUS worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.

“Wij geven advies aan ouders die hierom vragen. Ook al denken

Clientondersteuning Plus werkt

ouders dat zij alles wel prima op de

niet in heel Nederland, wel in de

rit hebben, wij kunnen vaak helpen.

zorgkantoorregio’s Zwolle, Apeldoorn/

Eigenlijk lijkt het zorgen voor een kind

Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Utrecht,

met een beperking een beetje op het

het Gooi en Zuid-Holland-Zuid. Voor die

voeren van een bedrijfje waarvoor

regio’s is er een overeenkomst met het

je een boekhouding moet bijhouden,

Zorgkantoor en kan de ondersteuning

een ‘ondernemersplan’ (persoonlijk

gratis worden geboden. Mensen

zorgplan) moet schrijven enzovoort.

die buiten de gebieden wonen die

Heel vaak sluipt gewenning aan het

hierboven worden genoemd, kunnen

bestaande erin, waardoor je blik

voor Wlz-indicatie cliëntondersteuning

beperkt wordt.” •

65


ADVERTENTIE

“Caroline en haar collega’s kunnen je helpen bij allerlei zaken waar je tegenaan loopt.”

We gaan u helpen op een manier die echt werkt. Dat doen we met creativiteit, realisme en verbeelding. Voor de korte én de lange termijn.

Met kennis, aandacht en vasthoudendheid helpen wij u met vragen over o.a. zorg thuis, kiezen van zorgaanbieder, zorgaanbod, wachtlijsten, PGB en aanvragen extra budget, communicatie met instanties, rechtsbescherming, bemiddeling en klachten en geschillen.

Ons team bestaat uit ervaren en deskundige clientonder-steuners en mantelzorgmakelaars. Wij zijn onafhankelijk van zorgaanbieders en gemeenten. Binnen ons werkgebied kunnen mensen met een Wlz-indicatie gratis ondersteuning krijgen. Ook wanneer er (nog) geen Wlz-indicatie is ++ 7 zorgregio’s ++ 15 cliëntondersteuners/ mantelzorgmakelaars

VEINE

66

++ Onze doelgroep: kinderen met een beperking, ouderen en verstandelijk gehandicapten.

www.clientondersteuningplus.nl

of als u buiten ons werkgebied woont, kunnen wij u in veel gevallen gratis helpen.

ClientondersteuningPLUS Korte Veenteweg 11 E, 8161 PC EPE 085 - 071 2863 of vraag@clientondersteuningplus.nl

Wilt u hulp en advies van een onafhankelijke professional? Neem contact op en we gaan direct voor u aan de slag.


RUBRIEK

COLUMN JIJ DRAAGT ZELF DE ZWARE TAS ALS WE NAAR BINNEN GAAN EV ut A KO P

PI U S

- (kinde

th e r)ergo

rap

e

DE ERGOTHERAPEUT KRIJGT REGELMATIG VRAGEN DIE TE MAKEN HEBBEN MET EEN VERSTOORDE SENSORISCHE PRIKKELVERWERKING. UIT EEN ANALYSE EN OBSERVATIE IS DAN GEBLEKEN DAT HET KIND PRIKKELS NIET OP DE JUISTE MANIER REGISTREERT EN/OF VERWERKT. OVERGEVOELIG REAGEREN OP GELUID, ZOALS BIJVOORBEELD HET DICHTSLAAN VAN EEN DEUR WAT RESULTEERT IN HET IN ELKAAR KRIMPEN, HANDEN OP DE OREN, SLAAN, HARD GAAN HUILEN OF ZELFS EEN EPILEPTISCHE AANVAL. Een veelgebruikte strategie die beide kanten opwerkt (dus

ook, even hard in de handen wrijven voor je aan iets gaat

zowel stimulerend als kalmerend) is het toepassen van

beginnen. Maar ook opduwen op de stoel werkt activerend.

diepe druk. Het rustig en heel stevig aanraken, wordt over

Of elkaar wegduwen met de handen tegen elkaar. Een kind

het algemeen fijn bevonden en veilig en werkt kalmerend.

vragen om de muur een meter naar achter te verplaatsen

We doen het zelf ook al. Denk bijvoorbeeld aan het

door er hard tegen aan te duwen, kan kalmerend en

inbakeren van een baby of aan een kleuter die overstuur is

stimulerend werken.

en om te troosten neem je het kind als een pakketje op je schoot. Er komt dan rust in het lichaam.

Wat ook erg prettig werkt is om iets zwaars te dragen bij een overgangssituatie. Bijvoorbeeld het naar binnenlopen

Bij grotere kinderen wordt dit natuurlijk wat lastiger en

van een drukke kamer vol kinderen. Dit kan reacties van

daarom zijn er diverse materialen op de markt verkrijgbaar

overprikkeling geven. Door het kind een zware tas of doos

die uitgaan van de techniek ‘diepe druk’. Veelal is dit door

te laten dragen, wordt de overregistratie door diepe druk

verzwaring (deken of kussen voor op schoot) maar ook

de gedempt. Kinderen in een rolstoel kunnen dezelfde tas

lucht komt voor (drukvestje). Zolang de prikkel gelijkmatig

dragen op schoot. Ook dit geeft diepe druk en daardoor

wordt gegeven, werkt deze kalmerend. Na een half uur is de

rust. Zo kun je met elkaar rustig naar binnen gaan. Ik

prikkel zo geïntegreerd dat hij niet meer werkt. Een uur later

adviseer vaak aan ouders om deurstoppers, gewone

kun je deze diepe drukprikkel weer geven en dan denken de

kussens of een favoriete knuffels te vullen met zand,

hersenen opnieuw ‘aaah, fijn gevoel is dit’.

rijst, aquariumsteentjes, bonen en dergelijke in meerdere afsluitbare zakjes. Het is dan makkelijk te variëren en

Diepe druk kan ook stimulerend werken maar dan moet je

te bepalen welk gewicht het prettigst aanvoelt. En met

de prikkel variëren in tempo, druk en snelheid. Denk aan

verschillende zakje die je kunt verwijderen, blijft de knuffel

stevig wrijven, duwen, trekken en sporten. We doen dit zelf

wasbaar. Ook handig! •

Eva heeft een eigen praktijk in Zwartewaal en Brielle. Zij helpt en adviseert kinderen tussen vier en twintig jaar op kinderdagcentra, scholen en/of bij ouders thuis in Zwartewaal, Brielle en verre omgeving.

67


FEESTARTIKELEN

€ 2,00

€ 1,00

€ 1,50

€ 1,75

€ 2,00

€ 1,00

€ 9,00

€ 3,00

€ 1,00

€ 1,00

€ 7,50

€ 1,00

VEINE

68


FEESTARTIKELEN

€ 2,00

(VERJAAR)DAG MET EEN GOUDEN RANDJE € 1,00

HOE LEUK IS HET OM EEN VERJAARDAG IN STIJL TE VIEREN? MET DEZE FEESTELIJKE ATTRIBUTEN KOM JE AL DIRECT IN DE STEMMING. ZE ZIJN ALLEMAAL VOOR EEN SCHAPPELIJK PRIJSJE TE KOOP BIJ DE HEMA. ALS ALLE FEESTGANGERS NU MET EEN GOUDEN KEELTJE HET FEESTVARKEN TOEZINGEN, KAN HET NIET MEER MISGAAN! € 3,00

69

€ 2,00


ADVERTENTIE

VEINE

70


OOKCIJFERS

OVER VERJAARDAGEN EN FEESTEN

AUGUSTUS IS VERJAARDAGSMAAND

NUMMER 1;

ELKE DAG VIEREN ONGEVEER

VIJFTIEN MILJOEN MENSEN HUN VERJAARDAG.

IN DEZE MAAND ZIJN DE MEESTE MENSEN JARIG.

GEZIEN HUN LEVENS­ VERWACHTING KUNNEN VROUWEN GEMIDDELD 3X VAKER HUN VERJAARDAG VIEREN.

VOLGENS DE GEGEVENS VAN HET CBS IS 24 SEPTEMBER DE DAG DIE DE MEESTE BABY’S UITKIENEN OM HET EERSTE LEVENSLICHT TE ZIEN EN DUS OOK LOGISCHERWIJS HUN VERJAARDAG VIEREN. TOEVAL OF NIET, DIT IS PRECIES

9 MAANDEN

NA KERSTMIS…

ALS JE DIT LEEST, WORDEN ER

5 NIEUWE WERELDBURGERS

ALS JE DE LEEFTIJD VAN 31 JAAR BEREIKT, WANDEL JE AL 1 MILJARD SECONDEN ROND OP MOEDER AARDE. GEFELICITEERD, OP NAAR DE TWEE MILJARD!

GEBOREN DIE OVER EEN JAAR DUS HUN EERSTE VERJAARDAG VIEREN.

71


MOOIE INITIATIEF

TEKST: RENÉE RUISCH | FOTOGRAFIE: PRIVÉCOLLECTIE

THE FLOOR IS YOURS

VEINE

72

IEDEREEN MAG DROMEN! OOK JONGEREN DIE DOOR HUN BEPERKING MISSCHIEN NIET ZOMAAR DE ´STANDAARDROUTE´ DOORLOPEN. JUIST DAN IS HET BELANGRIJK OM GROTE DROMEN IN KLEINE STAPJES TE VERDELEN, ZODAT JE SUCCES KUNT HEBBEN EN KUNT ERVAREN. GIGI DINGLER VANGT MET HAAR TEAM DE DROOM VAN JONGEREN MET EEN BEPERKING. “WE KIJKEN NIET NAAR WAT JE NIET KAN. WE KIJKEN NAAR WAT WÉL GOED GAAT EN WAAR JE KWALITEITEN LIGGEN. WAT ZOU JE WILLEN? DAT ZETTEN WE OM IN EEN REALISTISCH PLAN.”


MOOIE INITIATIEF

Gigi Dingler startte afgelopen jaar de

ontdekken”, zegt Gigi. Er zijn echter nog

stichting FLOOR jongerencoaching. Een

twee ‘Floors’. Floor van de Wal kwam

stichting die ontstond vanuit een project

om bij een verkeersongeluk, maar is voor

dat bij NSGK vier jaar geleden was

Gigi en haar team en alle deelnemende

begonnen. Gigi was destijds projectleider

jongeren het bewijs dat je je dromen

en zag in de praktijk dat ze heel wat

kunt waarmaken. Floor was spastisch,

jongeren konden helpen. En dat die

maar heeft het uiteindelijk geschopt tot

hulp ook heel welkom was. “Sommige

stand-up comedian bij Comedytrain in

jongeren zitten echt in een dip omdat ze

Amsterdam. Haar moeder Lidy is een van

niet goed weten hoe ze verder moeten”,

de coaches die nu lezingen op scholen

vertelt Gigi. “Ze willen bijvoorbeeld niet

houdt en jongeren coacht.

meer naar school en ouders weten soms niet meer wat ze moeten doen. Een

Met de derde Floor zitten we aan

beetje hulp van buitenaf, iemand die jouw

tafel. Samen met initiatiefnemer Gigi

grote dromen omzet in kleine realistische

Dingler is Floor in ‘t Veld naar Utrecht

stappen, kan dan heel erg helpen.”

gekomen om ons te vertellen wat haar inbreng is als ambassadeur van FLOOR

“We volgen ze ongeveer een jaar. Iets

jongerencoaching. Een pittige dame met

langer kan ook, maar de richtlijn is een

knalroze haar die zich niet laat tegen

jaar omdat we doelgericht te werk gaan.

houden door haar blindheid en andere

De jongeren vinden het wel gezellig, maar

beperkingen. Ze heeft twee dromen:

wij zijn geen maatjes om alleen maar mee

zangeres worden en andere jongeren

te kletsen. We willen aan de slag om

inspireren om vooral hun droom te

met iemand aan een plan te werken. Een

volgen. Deze Floor motiveert jongeren

keer in de twee weken zijn de coaches

en hun begeleiders en zingt ook nog

beschikbaar. Dat wisselt ook per coach,

voor ze!

je kunt ook tussendoor contact hebben”, legt Gigi uit.

“Ik wil jongeren met een beperking meegeven dat ze, ondanks alle dingen die

Gigi Dingler

DRIE MAAL FLOOR

mensen om hen heen zeggen, gewoon

De naam Floor komt van de uitdrukking

hun droom moeten volgen en moeten

the floor is yours. “Ik wilde heel

doen wat ze willen doen. En ik zeg altijd:

graag dat deze jongeren, die niet de

verzamel mensen om je heen die daar

´normale´ weg kunnen bewandelen, de

achter staan en die jou wel willen helpen”,

vloer opgaan om hun mogelijkheden te

pleit ambassadeur Floor. >

73


MOOIE INITIATIEF

WAT KAN FLOOR DOEN?

betrekken. Maar het moeten wel de

“Wat wij doen, is helpen bij het maken

wensen van de jongere zijn.“

en uitvoeren van toekomstplannen. Die plannen kunnen over van alles gaan.

“We beginnen dus met een plan.

Het zijn jongeren die bij ons aankloppen

Wie ben je, wat wil je, hoe kun je dat

omdat ze niet tevreden zijn met hun

organiseren en wie kan je daarbij

leven, om wat voor reden dan ook. Dat

helpen? Dat klinkt logisch, maar

kan zijn dat ze aan het werk willen en

vooral de vraag ‘wie ben je?’ is best

dat niet lukt. Of dat ze zijn gestopt met

ingewikkeld. Waar ben je goed in en

school, niet meer terug willen maar niet

waar word je blij van? Dat is niet altijd

weten wat ze dan wel moeten gaan

hetzelfde. En een andere vraag is: hoe

doen. Bijvoorbeeld iemand die zangeres

ziet je eigen gebruiksaanwijzing eruit?

wil worden en dit gestructureerd wil

Hoe werken de dingen voor jou? Als je

aanpakken. Maar er zijn ook jongeren

bijvoorbeeld boos bent of overprikkeld,

die zelfstandig met het openbaar

wat heb jij dan nodig om je weer goed

vervoer willen reizen. Sommigen willen

te gaan voelen? Ten eerste is dat goed

meer vrienden, ze hebben een te saai

om te weten van jezelf en ten tweede

sociaal netwerk of zitten alleen maar te

kun je daar goed over communiceren?

gamen.”

Als je ergens gaat werken, is het handig dat mensen weten hoe je in elkaar zit.

VEINE

74

Gigi vervolgt: “We gaan eerst een

Dan word je een veel fijnere collega. Er

toekomstplan maken gebaseerd op

zijn ook heel veel volwassenen die dat

persoonlijke toekomstplanning. Dit

niet goed weten van zichzelf, daarom

idee komt uit Amerika en was in eerste

zijn er ook zoveel burn-outs”, vertelt

instantie bedoeld voor mensen met een

Gigi. Dit zou dus eigenlijk voor alle

verstandelijke beperking die vonden

jongeren heel goed zijn om te doen.

dat er te veel voor hen werd beslist.

Floor: “Ik ben ook zeker van plan om

Hoe kunnen we een manier vinden

dit op meerder jongeren te gaan

om de jongeren zelf een plan te laten

betrekken en niet alleen

maken? Als je niet kan schrijven, dan

op jongeren met

moet je misschien gaan tekenen. Als de

een beperking.”

vragen te moeilijk zijn, dan moeten we makkelijkere vragen gaan stellen. Als de jongere het zelf niet weet, moeten we misschien het netwerk erbij gaan

"Wie ben je, wat wil je, hoe kun je dat organiseren en wie kan je daarbij helpen?"


MOOIE INITIATIEF

een dj in een hele grote club te willen worden, is dat misschien niet direct realistisch. Daar gaan we dan over in gesprek. Misschien kan diegene starten in een plaatselijke discotheek, misschien wel op een schoolfeest. Ook dan kun je aan je droom werken.”

VOOR WIE FLOOR is er voor eigenzinnige jongeren tussen de vijftien en dertig jaar die moeilijk leren, een beperking of ziekte hebben. Gigi: “Jongeren

Floor in 't Veld

vinden ons via scholen, gemeenten die doorverwijzen en een artikel in Veine PROFVOETBALLER WILLEN WORDEN

bijvoorbeeld. Maar vooral via mond-tot-

TERWIJL JE IN EEN ELEKTRISCHE

mondreclame.“

ROLSTOEL ZIT “Er was een jongen in een elektrische

Een jongere hoeft geen indicatie te

rolstoel op een school waar wij een

hebben. Als hij of zij ervaart dat zijn

workshop gaven die profvoetballer

handicap of ziekte het lastig maakt om

wilde worden. Hij zei het echt heel

een plek te vinden in de maatschappij,

serieus. Ik vond dat shocking”, vertelt

is hij of zij welkom. Coaching werkt

Gigi. “Deze jongen heeft dus geen

als iemand écht iets wil veranderen

goed zelfbeeld. Heeft niemand hem

in het leven. Diegene hoeft nog niet

verteld dat dit geen realistische droom

te weten wat en hoe, maar moet

is of doorgevraagd naar waarom hem

wel gemotiveerd zijn. Jongeren die

dit zo aanspreekt? Waarschijnlijk

jonger zijn dan achttien jaar of een

hebben mensen om hem heen het

verstandelijke beperking hebben,

altijd moeilijk gevonden eerlijk tegen

moeten wel goedkeuring hebben van

hem te zijn of serieus te nemen.” Gigi

hun ouders.

geeft aan dat je over zulke dingen beter het gesprek aan kunt gaan. Wat kan

Meer informatie vind je op de website

niet en wat kan wel? “Als iemand zegt

floorjongerencoaching.nl •

75


ADVERTENTIE

Speelplezier Speelplezier ininbad bad&&douche... douche... inin dede tuin tuin && opop het het strand! strand!

PlayPak PlayPak

Upsee Upsee

GoTo GoToSeat Seat

Scooot Scooot

Uw Uw Firefly Firefly Distributeur: Distributeur:

VEINE

76

“Beleef “Beleefnieuwe nieuweavonturen avonturen met metde deFirefly Fireflykinderlijn” kinderlijn” Shop Shoponline onlineop: op:pomrevalidatietechniek.nl/firefly pomrevalidatietechniek.nl/firefly


RUBRIEK

COLUMN ap

E

an

I LV

SU

d ic

SY

GAMEN VOOR IEDEREEN IJ K

ER

BUI

JK - therapeut com

er p ut

en

h

ALS ERGOTHERAPEUT HEB IK REGELMATIG GESPREKKEN MET OUDERS EN JONGEREN OVER VRIJETIJDSBESTEDING. WAAR OUDERS IN DEZE MODERNE TIJD VAAK OP ZOEK ZIJN NAAR EEN MANIER OM KINDEREN MINDER AAN HET GAMEN TE KRIJGEN, HOOR IK TIJDENS MIJN WERK OOK VAAK HET TEGENOVERGESTELDE. THOMAS, EEN VOETBALFAN, WIL ZO GRAAG NET ZOALS ZIJN BROER KUNNEN GAMEN. DIT IS NIET MOGELIJK VOOR HEM, OMDAT HIJ DE STANDAARD GAMECONTROLLER NIET KAN BEDIENEN. ER ZITTEN TEVEEL KLEINE KNOPJES OP EN ZIJN RECHTERHAND KAN HIJ BIJNA NIET GEBRUIKEN DOOR SPASTICITEIT. Het verhaal van Thomas staat niet op zichzelf. Jarenlang

Wat gaaf zeg, dat zo’n groot bedrijf ook aan de relatief

heb ik tevergeefs gezocht naar een goede en betaalbare

kleine doelgroep van gamers met een beperking denkt

oplossing. Vaak kwamen we niet verder dan het

en iets betaalbaars op de markt brengt. Er komen

spelen van spelletjes op de gewone computer met een

nog wel extra kosten bij voor de accessoires om het

aangepaste joystick en schakelaars. Toch lang niet zo

apparaat helemaal voor de specifieke gamer geschikt te

leuk als gamen net zoals vriendjes en familie.

maken. Schakelaars en joysticks die je al hebt, kunnen ook gebruikt worden. Een ergotherapeut kan met je

Maar nu is daar eindelijk de oplossing! Microsoft heeft

meedenken over hoe de controller voor jou op maat te

recent de Xbox Adaptive Controller uitgebracht. Het is

maken is. Ook kan de reguliere controller gekoppeld

een grote, platte, modulaire controller, met twee grote,

worden aan de Adaptive Controller met de copilotfunctie.

programmeerbare knoppen en een hele rij met mini-jack-

De twee controllers worden zo samen één. Zo is het

aansluitingen en USB-poorten. Er kunnen allerlei extra

mogelijk samen een game te spelen. Zelf doe je dan het

accessoires zoals schakelaars en joysticks ingeplugd

lastigere werk op de controller en je laat je kind met een

worden om de normale knoppen op de controller te

losse schakelaar bijvoorbeeld gas geven of springen.

vervangen. Er zijn ook accessoires die gamers de mogelijkheid geven om de knoppen met hun voet of

Thomas speelt nu vaak FIFA, samen met Boris. Hij straalt

mond te bedienen. Ook bevestigingsmiddelen om de

van oor tot oor als hij weer een doelpunt scoort. Boris

schakelaars of controller aan het been of rolstoel van de

vindt het niet eens erg als Thomas weer eens van hem

gamer te monteren, zijn verkrijgbaar. De Xbox Adapative

wint! •

Controller kost € 89,95.

77


EXTRA

EEN FEESTJE ORGANISEREN VOOR JE KIND MET EEN BEPERKING. DAT VERGT WAT EXTRA CREATIVITEIT. VEINE ZOCHT DE LEUKSTE KINDERFEESTJES VOOR JE UIT!

VEINE

78


EXTRA

FEEST OP WIELEN Deze stichting organiseert feestjes op locatie. Dit kan thuis, maar ook in de klas of in een zaaltje: kortom overal waar je een feestje wil vieren en een kind met een beperking centraal staat. ‘Muziek vormt de ingang en het theater is de uitdaging’. Alle aanwezigen worden bij het feestje betrokken en er wordt ingespeeld op de mogelijkheden van iedereen.

Kijk voor meer info op de website: www.feestopwielen.nl >

79


EXTRA

DE SNOEZELBUS Voor veel kinderen met een beperking is een heerlijk snoezelmoment echt een verjaardagscadeau. Bij de snoezelbus komt elk kind aan zijn of haar trekken want je kunt er genieten van een bubble-unit, een waterbol, fiberglow en (2!) blacklight aquaria! Ontspannen kan in een waterbed en een massagestoel en speciale geurkokers of een handmassage maken deze ervaring compleet.

Meer weten? www.stichtingdesnoezelbus.nl

VEINE

80


EXTRA

CLOWN KIKO VERZORGT SPECIALE OPTREDENS VOOR SPECIALE MENSEN Kiko, is eigenlijk Esther Scheffer, treedt op voor kinderen met een beperking, op welk vlak dan ook. Zie het als een huiskamervoorstelling, die één tot twee uur kan duren en die ingevuld kan worden met een workshop waarin kinderen kunnen leren jongleren of Chinese bordjes kunnen laten draaien op een stokje. Voor elk kind dat tot drie kan tellen en kleuren kan herkennen, is interactie mogelijk met Kiko. Als dit niet kan of als de lichamelijke beperking dit niet toelaat, wordt het programma meer op zintuiglijke waarneming gericht. Kiko werkt dan bijvoorbeeld met balletjes met lichtjes en geluid. Kosten zijn € 120,00 voor een uur en € 190,00 voor twee uur. 81

Meer weten? clownkiko.nl/clown-kiko-speciale-optredens.html >


EXTRA

POPPENTHEATER MADELIEF Bij dit poppentheater wordt aan kinderen met een beperking, al dan niet met een poppenkast, een verhaal verteld dat is aangepast aan hun niveau en belevingswereld. De (hand)poppen leggen intuĂŻtief contact door middel van improvisatie, waardoor de beleving heel direct is. Muziek en zingen spelen een belangrijke rol tijdens de voorstelling.

Enthousiast geworden? Kijk op www.poppentheater-madelief.nl >

VEINE

82


EXTRA

83


EXTRA

VEINE

84


BOWLEN, LAAT ROLLEN DIE BAL! Bij diverse bowlingbanen is het mogelijk om ook te bowlen als je een handicap hebt. Een ‘slurf’ die in de gootjes naast de baan wordt gelegd, zorgt ervoor dat de pins sowieso omver gegooid worden. Altijd prijs dus! Als de bal te zwaar is om zelf te kunnen vasthouden, bestaat er een hulpmiddel waar je de bal als het ware vanaf kunt duwen zodat deze de baan op gaat. Informeer bij jou in de buurt wat er mogelijk is. •

85


COLUMN VAN ANNE

VEERTIEN JAAR EN BUIKPIJN VANNACHT KEEK IK NAAR HAAR, HOE ZE LAG TE SLAPEN, ZO LIEF IN RUST, HAAR HANDEN ONTSPANNEN, HAAR MOND EEN STUKJE OPEN. EEN JONG MEISJE. VANDAAG ZIE IK EEN JONGE VROUW, MET HIER EN DAAR EEN PUKKELTJE, GIERENDE HORMONEN EN HET DAARBIJ HORENDE RECALCITRANTE GEDRAG.

VEINE

86


COLUMN VAN ANNE

Grillig is ze. Zo kan het zijn dat ze ineens geen tanden wil

even voor me uit… Best een momentje als je kleine meid een

poetsen, dat ze ineens ‘s morgens wil douchen in plaats van

jonge vrouw wordt…

’s avonds of zich zonder reden van de wc laat glijden. Best wennen, aangezien zij bij uitstek een dametje van routines

Direct erachteraan voelde ik opstandigheid opborrelen: er is

is. Of moet ik zeggen: was. Ach, ze snapt er zelf ook niets

zoveel in haar lijf dat niet functioneert zoals we zouden willen

van, de onverklaarbare verdrietjes en boze buien. Ze komen

en uitgerekend dít functioneert wél? Laat dat dan ook maar

en gaan. Als ze na een lange sessie ‘dwars-zijn’ in haar

zitten! Ze heeft er niets aan. En, hoe leg ik het haar uit? Van

nachtponnetje zit, denk ik weer: “Zo is ze groot, zo is ze

het woord bloed zal ze schrikken en de woorden ‘zwanger’ en

klein.”

‘baby’ wil ik al helemaal niet noemen. Want als er iets is dat ze graag zou willen, dan is het moeder worden en dat zal ze

En andersom: het was tijdens de laatste spelmiddag van

nooit…

stichting Nadja. De kinderen hadden al afscheid van elkaar genomen, we stonden met onze jas aan, toen Nadja zei: “Ik

Thuis zocht ik op het internet naar boekjes met plaatjes

moet plassen.” Het liefst had ik gezegd: “Doe het maar even

waarmee ik het kan uitleggen en geef haar paracetamol als

in je luier”, maar ja, dat kon ik natuurlijk niet maken. Nu gaf ze

ze hoofd- of buikpijn heeft. Ik beloof dat ik het haar snel ga

het eindelijk een keer aan… Dus ging ik op de boerderij op

vertellen. Ik zal het kort en luchtig houden. Dat het erbij hoort

een klein toilet door mijn knieën. Nadja stond met haar neus

en dat alle grote meisjes het krijgen. Maar vandaag niet.

naar het toilet en hield zich aan de muur vast, zodat ik de luier

Vandaag laat ik haar lekker Sesamstraat kijken, tussen Beer

af kon doen. Bloed! Snel klapte ik de luier dicht en staarde

en Pop in. •

87


Overal het hele huis binnen handbereik! ADVERTENTIE

Al vanaf €36,- (zonder abonnement)

VEINE

88

www.cleverdog.online


REACTIES

WAT VIND JIJ VAN VEINE? REAGEER VIA ONZE WEBSITE! • WAT EEN PRACHTIG ARTIKEL OVER AVAVIEREN; ZULKE MOOIE MENSEN MET EEN HART VAN GOUD. HET IS WERKELIJK ZO’N MOOI INITIATIEF DAT ZIJ ONTWIKKELD HEBBEN EN WIJ HEBBEN HET AFGELOPEN ZOMER AL MOGEN GEBRUIKEN. LUXE BUNGALOWS OP EEN SCHITTERENDE LOCATIE MET DE LIEFSTE MENSEN. GEWELDIG! SUZANNE NIJVELD • IK LEES HET BLAD GRAAG, HET INSPIREERT NIET ALLEEN OUDERS MAAR OOK MIJ ALS LEERKRACHT OP DE MYTYLSCHOOL. J. ROSVALL • LEUKE FIETS OP DE COVER, IETS VOOR DE FYSIO? JUDITH SOOMER • LEUK BLAD VIND IK. ZET MENSEN ERTOE AAN OM WEER ZELFINITIATIEF TE NEMEN EN POSITIEF NAAR DINGEN TE KIJKEN. RICHARD • WAT EEN GOEIE TIPS OVER SLAPEN! WIJ ZIJN HIERMEE AAN DE SLAG GEGAAN EN WAREMPEL... ONZE DOCHTER SLAAPT VEEL BETER! SUPER BEDANKT! ROMY GERRITSEN • DE HAPJES MET OUD EN NIEUW ZIJN GELUKT! ZONDER VEEL TIJD IN DE KEUKEN DOOR TE BRENGEN INDRUK GEMAAKT OP ONZE GASTEN a JANNIE BODEGA • WIJ KUNNEN NIET WACHTEN OP DE VEINEDAGEN, IK HOU DIE DAGEN ALVAST VRIJ, HEEL BENIEUWD GIOVANNA BRINKHORST • DIE MEENEEMDREMPEL IS DUS ECHT HANDIG. IK VERGAT HEM STEEDS AAN TE SCHAFFEN MAAR DANKZIJ JULLIE ZAT HIJ WEER IN MIJN SYSTEEM. LOES HAGERSSON

89


ADVERTORIAL

ALLES KAN MET ABENA BIJ ABENA VINDEN WE DAT NIETS EEN KIND ERVAN MAG WEERHOUDEN OM LEUKE DINGEN TE DOEN. SAMEN MET VEINE ORGANISEERT ABENA DAAROM DE ACTIE ‘ALLES KAN MET ABENA’. DEZE KEER ZOEKEN WE TWEE BALVIRTUOSEN DIE SAMEN MET HUN OUDERS, BROERTJE OF ZUSJE WILLEN BOWLEN OP EEN AANGEPASTE BOWLINGBAAN.

Ga mee bowlen!

Ga naar abena.nl/alleskan, geef je kind op en wie weet bezorgen wij hem of haar een dag om nooit te vergeten. TWEE ECHTE DJ’S IN DE DOP! Kevin (14) en Jort (11) waren de winnaars van de DJ-workshop. Onder leiding van DJ Tesz van DJworkshop.nl leerden zij hoe ze muziek kunnen mixen, effecten kunnen toevoegen en – vooral door Kevin – kunnen scratchen. In het begin waren de jongens nog een beetje onwennig, maar aan het einde van de workshop waren zij al in staat om de muziek van Armin van Buren vlekkeloos te laten overgaan in een nummer van Justin Bieber. Knap werk jongens – grote DJ’s als Armin van Buren, DJ Tiësto en Martin Garrix moeten zich grote zorgen gaan maken voor concurrentie van deze twee toppers!

WINNAAR EDITIE 14

VEINE

90

De winnaars van de ‘Alles kan met Abena’ actie uit Veine 14 zijn Nadja en Ashley. Zij gaan samen met hun ouders, broertje of zusje taartjes bakken… en opeten!

www.abena.nl/alleskan


ADVERTENTIE

Het unieke tussenmaatje

Speciaal voor kinderen die te groot zijn voor een babyluier en te klein zijn voor een incontinentieproduct voor volwassenen Betere aansluiting door 30% smallere absorberende mat Juiste pasvorm door anatomisch gevormde lycra beenelastieken Minder kans op huidirritatie door maximaal ademende beschermzijde Snel een droog gevoel door speciale TopDrylaag

OOK HULP NODIG BIJ HET VERKRIJGEN VAN DE ABRI-FORM JUNIOR? We horen wel eens van ouders dat sommige apotheken de Junior niet leveren. Of dat ze – onterecht – verteld wordt dat de Junior niet vergoed wordt. Neem in zo’n geval contact op met het Abena Adviesteam. Miranda, Vera, Stephanie en Karin weten hier alles van en helpen u graag met advies over vergoedingen en verkrijgbaarheid. Bel naar 0485 58 11 50 of stuur een e-mail met vermelding van uw postcode en de naam van uw zorgverzekeraar naar support@abena.nl. WWW.ABENA.NL/ABRI-FORM-JUNIOR

91


(P)APPTALK

VEINE

92

LIES & LEX! TWEE MOEDERS MET ALLEBEI EEN BEPERKT KIND. ZIJ DELEN WAT SIMPELE GEDACHTEN VIA DE WHATSAPP, MAAR WEL MET EEN KNIPOOG s


(P)APPTALK

Lex, ken je dat nummer van Marco Borsato ‘Afscheid nemen bestaat niet’?

Lies, ik ken het nummer. Heel mooi, maar je klinkt wel serieus?

Tja, soms moet je gaan nadenken over dingen waar je liever niet aan denkt, zoals bijvoorbeeld afscheid nemen…

Ja, dat is waar. Ga je ergens heen dan?

Haha, nou Lex dat hoop ik niet! Daar gaat het juist over. Wat gaat er gebeuren met de kinderen als wij er onverhoopt niet meer zouden zijn. Ik vind het lastig om erover na te denken, maar het moet.

Ah, bedoel je dat. Ja, ik ben meer van de ‘komt tijd, komt raad’. Je kent me, hè! En hoe groot is de kans dat je samen tegelijk dood gaat. Volgens mij moet je niet teveel nadenken over dat soort nare dingen. Daar word je helemaal depri van.

Ja, zo zou ik ook wel wat meer willen denken, maar als ouder van een beperkt kind vind ik toch dat je dat wel moet doen. Het is te complex om niks te doen. Zeker nu we wat ouder worden, gaat het me steeds meer bezighouden en dus heb ik eindelijk, na twaalf jaar, een voogd geregeld voor Rik en ook voor zijn zusje uiteraard. Daar zaten nog best wat haken en ogen aan! Om een voorbeeld te noemen: kan hij in ons aangepaste huis blijven wonen als wij onverwachts komen te overlijden? Wie gaat er voor hem ‘zorgen’ en wie beheert de financiën en regelt al zijn zaken?

Pfoe, dat zijn eigenlijk best wel belangrijke dingen als ik het zo lees. Ik ga me er toch ook maar eens in verdiepen, want ja, je gaat er wel vanuit dat je 100 wordt, maar in de realiteit kan het zomaar eens anders gaan…

Yep! Maar hey, volgens Marco bestaat afscheid nemen niet, en als Marco het zegt dan is dat natuurlijk gewoon waar t

Als echte fan kan ik dat alleen maar beamen! X

X retour

93


ADVERTENTIE

VEINE

94


VEINE MAGAZINE NUMMER ZESTIEN komt uit in juni 2019

FIJNE VAKANTIE in het LukasHuis INCONTINENTIE als je 6-9-12-15-18 jaar bent TROUWE MAATJES

95

Met natuurlijk de vaste columnisten, sport, hulpmiddelen, OOKLEUKS, enzovoort!


Stichting K!ds Unlimited is opgericht in 2008 en richt zich op ernstig gehandicapte kinderen tot 18 jaar. Kwetsbare kinderen die veel zorg nodig hebben. K!ds Unlimited neemt financiĂŤle drempels weg door therapieĂŤn te vergoeden die niet worden vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland. Bovendien zet de stichting zich in om ouders en verzorgers informatie te geven over de mogelijkheden die zij hebben met hun kind.

www.kidsunlimited.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.