Page 1

kijk voor meer cursussen en data op onze website!

OPEN DAG

zaterdag 31.08.13

volksuniversiteit oss cursusprogramma 2013.2014


“Today is a great day to learn something new!”.


10% korting bij inschrijVen Én betalen Voor 1 juli 2013

Voorwoord Jezelf blijven ontwikkelen, een leven lang. Iedereen zou het moeten doen. Juist in deze tijden. En met succes. Bij ons krijgt u de mogelijkheid tot verbreding en verdieping van uw kennis. Bijvoorbeeld met een computercursus of een communicatietraining. Maar ook fotografie en yoga behoren tot ons aanbod. En wat denkt u van een workshop social media? Deze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar wat kunt u nou precies met Facebook, LinkedIn of Twitter?

Voor het nieuwe cursusjaar 2013-2014 hebben wij weer een hoogwaardig programma samengesteld, met daarin ontplooiingsmogelijkheden voor iedereen! Wat dacht u van de 15 verschillende talen die we aanbieden, variërend van Engels en Spaans tot Grieks, Arabisch en Chinees. Of één van onze twintig kookcursussen? Lekker ongedwongen Indonesische hapjes bereiden, gezellig samen Italiaans koken of neem een kijkje in de keuken van diverse restaurants! Maar daarnaast leveren we ook maatwerk. Heeft u behoefte aan specifieke kennis of vaardigheden? Met een cursus of training op maat sluiten we aan bij uw wensen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. In verband met het honderdjarig bestaan van de Volksuniversiteit in Nederland bieden wij u maar liefst 10% korting op een cursus, workshop of lezing naar keuze. Als u vóór 1 juli 2013 via onze website inschrijft en betaalt, wordt automatisch 10% korting verrekend! Inschrijven kan snel en eenvoudig via www.volksuniversiteitoss.nl. Neem eens een kijkje op de site, met regelmaat worden er nieuwe cursussen en workshops aan toegevoegd. Welkom op de Volksuniversiteit! Corine Goosens, directeur

cursusprogramma

2013.2014

1


Volksuniversiteit oss e.o. kruisstraat 94 5341 hg oss telefoon: 0412-638060 e-mail: info@volksuniversiteitoss.nl site: www.volksuniversiteitoss.nl twitter: @Vuoss


inhoud. | p.60 talen. | p.04 persoonlijke ontwikkeling. | p.19 kunst en cultuur. | p.25 culinair. | p.31 computers. | p.39 gezondheid en beweging. | p.45 Vrijetijdsbesteding. | p.51 zakelijk. | p.58 info. | p.62 lokalenVerhuur. | p.63 colofon. | p.64 cursusprogramma

2013.2014

3


Frans • Frans

Engels • Engels

Spaans • Spaans

Italiaans • Italiaans Duits• Duits

Russisch • Russisch Pools • Pools Turks• Turks

Grieks • Grieks

Arabisch • Arabisch Zweeds • Zweeds Fins • Fins

• Chinees Chinees

• Bahasa Indonesisch Indonesisch • Nederlands Nederlands

Talen.

Taal is misschien wel de meest belangrijke functie van het menselijk lichaam. Het geeft ons de mogelijkheid om ons perfect te uiten. Maar het zorgt ook voor vele uren van ontspanning door literatuur, poëzie, muziek en film. Hiernaast een lijst met de tien meest gesproken talen ter wereld.


10 - Frans

5 - Russisch

9 - Maleis

4 - Spaans

8 - Portugees

3 - Hindoestaans

7 - Bengali

2 - Engels

6 - Arabisch

1 - Mandarijn

aantal sprekers: 129 miljoen aantal sprekers: 159 miljoen aantal sprekers: 191 miljoen aantal sprekers: 211 miljoen aantal sprekers: 246 miljoen

aantal sprekers: 277 miljoen aantal sprekers: 392 miljoen aantal sprekers: 497 miljoen aantal sprekers: 129 miljoen aantal sprekers: meer dan 1 miljard


nederlands als tweede taal nederlands - nt2

nederlands - nt2

Niveau begiNNers

Niveau begiNNers

Niveau begiNNers plus

Niveau begiNNers plus Niveau gevorderdeN

maandag | 23.09.13 12.45 - 14.15 uur 14.15 - 15.45 uur 24 lessen | 239 euro

intake nt2 cursisten dinsdag 03.09.13 | 19.00 - 22.00 uur

dinsdag | 24.09.13 18.45 - 20.15 uur 20.15 - 21.45 uur 24 lessen | 239 euro

nt2 cursussen De cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) wordt gegeven op alle niveaus, van beginners die geen woord Nederlands spreken tot gevorderden die de taal al beheersen. Het is zelfs mogelijk om, op aanvraag, extra training te krijgen voor het inburgerings- of staatsexamen. Voor alle niveaus van de NT2 cursussen geldt dat vooraf, aan de hand van een intakegesprek en toets, het niveau van de cursist wordt bepaald. Vervolgens wordt u in de groep geplaatst met cursisten van hetzelfde niveau.

The course ‘Dutch for foreigners’ (NT2) is offered at all levels of learning, from beginner (for those who do not speak a word of Dutch yet) to advanced (for those of you who have already mastered the language). We also offer extra training on demand for the ‘inburgerings-’ or ‘staatsexamen’ (naturalisation exam or state examination). For all levels of NT2 courses, an oral and written placement test is available beforehand so that your command of Dutch can be measured. Consequently, each student is placed in a group with students at the same level.


talen nt2 beginners [a0]

nt2 beginners plus [a1]

Centraal staat het communiceren in het Nederlands. Daarbij komen alle vaardigheden aan bod: spreken, luisteren, lezen en schrijven. Daarbinnen wordt aandacht besteed aan grammatica, woordenschat en uitspraak. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze veel tijd investeren in zelfstudie om het gewenste leerresultaat te bereiken. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week. Deze cursus is bedoeld voor personen die nog geen Nederlands spreken!

De nadruk in de lessen ligt op mondeling oefenen met vertrouwde onderwerpen die regelmatig in het gewone leven voorkomen. De vaardigheden lezen en schrijven worden grotendeels voorbereid in zelfstudietijd. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week.

Met deze beginnerscursus krijgt u een goede basis van het Nederlands. U leert praten, lezen en schrijven. Er wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken.

During this beginners’ course a good basic knowledge of Dutch is obtained. You will learn how to hold a conversation as well as read, understand and write simple texts. Attention is also paid to Dutch traditions and customs. The main focus is on communicating in Dutch Skills like speaking, listening, reading and writing will be covered, including grammar, vocabulary and pronounciation. Course participants are expected to spend a lot of time on self-study in order to achieve the desired result. Self-study will take three to five hours a week. This course applies to people who do not speak any Dutch yet.

cursusprogramma

2013.2014

7

Deze cursus is voor hen die al kleine gesprekjes kunnen voeren in het Nederlands. Er zal door de docent uitsluitend Nederlands worden gesproken tijdens de les.

nt2 gevorderden

Deelnemers aan de gevorderdencursus beheersen al een groot deel van de Nederlandse taal en hoeven niet meer naar woorden te zoeken. Ook het schrijven van korte brieven of emails en het lezen van artikelen in kranten en tijdschriften vormt geen probleem meer. In deze cursus wordt uw kennis van de Nederlandse taal verder verdiept en uitgebreid. Er wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken. De vaardigheden lezen en schrijven worden grotendeels voorbereid in zelfstudietijd. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week.

De cursus NT2 is gezellig, moeilijk, leuk en leerzaam met een vriendelijke en aardige docente die goed kan uitleggen. Sakunthip van Leur


open dag

zaterdag 31.08.13

Een andere taal spreken is de sleutel tot het ontdekken van de ware aard van de cultuur van een land. Het beheersen van een vreemde taal is iets om trots op te zijn en het geeft een leven lang plezier. Wij bieden 15 verschillende talen aan, variërend van Engels en Italiaans tot Grieks en Arabisch. Niet alleen een uitgebreid aanbod aan beginnerscursussen, maar ook cursussen voor gevorderden en conversatiecursussen staan in ons programma. Een taal leert u niet alleen door anderhalf uur per week een les te volgen. Bij al onze taalcursussen adviseren wij ook thuis tijd aan huiswerk en andere opdrachten te besteden.

boeken en overig lesmateriaal Bij de taalcursussen zijn de benodigde boeken en overig lesmateriaal niet bij de prijs inbegrepen. Bij onze reguliere cursussen behandelt u één boek in twee lesjaar. De intensieve taaltrainingen voor hoger opgeleiden behandelen per lesjaar een boek. De taalcursisten wordt geadviseerd om, voor het aanschaffen van de lesboeken, een week voor aanvang van de cursus op onze website www.volksuniversiteitoss.nl te kijken. Hierop staat vermeld of de cursus definitief door zal gaan.

de taal intensief Voor hoger opgeleiden bieden wij intensieve taalcursussen aan. De lesstof wordt in een hoog tempo behandeld waardoor u ook thuis rekening moet houden met zo’n vijf uur zelfstudie. In deze cursussen behandelt u een lesboek per cursusjaar, bij de reguliere cursussen is dit twee jaar.

de taal in gesprek Voor onze conversatiecursussen heeft u een goede basiskennis nodig, zeker zo’n vier tot vijf jaar les. De nadruk bij conversatie ligt op de spreekvaardigheid, er wordt van u verwacht dat u de grammatica reeds beheerst.

de taal op het werk - particulieren De nadruk in deze cursus ligt op algemene spreeken luistervaardigheid, maar ook de schriftelijke communicatie komt aan bod. Zoals bijvoorbeeld

het afsluiten van een email. In deze cursus worden algemene zakelijke omgangsvormen behandeld. Voor een specifieke vraag of een cursus met woorden en begrippen uit uw branche verwijzen wij u graag naar onze maatwerkcursussen op pagina 59.

europees referentie kader Vaak komt u, als u een taal wilt gaan leren, al snel in aanraking met het begrip ERK. Het Europees Referentie Kader (ERK), is een Europese standaard om een taalniveau vast te stellen. Ook de Volksuniversiteit gaat dit cursusjaar het ERK hanteren bij onze taalcursussen. Wat is het ERK? Het niveau waarop een cursist een taal beheerst, is verdeeld in vier vaardigheden: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Binnen elke vaardigheid zijn er drie niveaus, die in twee delen zijn opgesplitst. De beginnende basisgebruiker heeft niveau A, de onafhankelijke gebruiker heeft niveau B en de vaardige gebruiker beschikt over niveau C. Het normaal beheersen van de moedertaal staat ongeveer gelijk aan niveau C1. Waar mogelijk worden de cursusniveaus gerelateerd aan deze Europese norm voor taalniveaus. Tijdens de open dag op zaterdag 31 augustus 2013 van 10.00 - 14.00 uur, kunnen de docenten u inschalen op het juiste niveau en nader informeren over inhoud, opzet en doelen van de cursussen.

10.00 - 14.00 uur


talen tabel met Vaardigheden Volgens europees referentie kader [erk] basisgebruiker

a1. Kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen gericht op de bevrediging van concrete

behoeften begrijpen en gebruiken. Kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar hij/zij woont, mensen die hij/zij kent en dingen die hij/zij bezit. Kan op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen.

a2. Kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken

van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk). Kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van diverse behoeften beschrijven.

onafhankelijke gebruiker

b1. Kan de belangrijkste punten begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die

regelmatig voorkomen op het werk, op school en in de vrije tijd. Kan zich redden in de meeste situaties die kunnen optreden tijdens het reizen in gebieden waar de betreffende taal wordt gesproken. Kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. Kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities en kan kort redenen en verklaringen geven voor meningen en plannen.

b2. Kan de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied. Kan zo vloeiend en spontaan reageren dat een normale uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder dat dit voor een van de partijen inspanning met zich meebrengt. Kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren over een breed scala van onderwerpen; kan een standpunt over een actuele kwestie uiteenzetten en daarbij ingaan op de voor- en nadelen van diverse opties.

Vaardige gebruiker

c1. Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis

herkennen. Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden.

c2. Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis

herkennen. Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden.

cursusprogramma

2013.2014

9

Bron: www.erk.nl, Š Council of Europe 2001


een talencursus Vergroot je zelfVertrouwen engels is Voor meer dan 1 miljard mensen op deze aarde de moedertaal Engels is een wereldtaal; een taal die wereldwijd wordt gesproken en waarmee men vrijwel overal mee kan communiceren. Voor meer dan een miljard mensen op deze aarde is Engels de moedertaal of wordt deze als tweede taal gesproken. Daarnaast is ook in de Nederlandse taal het gebruik van Engelse woorden toegenomen, zoals shoppen, smartphone, kids of sale. Deze woorden zijn volledig deel gaan uitmaken van onze taal. Kortom, om mee te gaan met de ontwikkelingen in de 21e eeuw is een basiskennis van de Engelse taal onontbeerlijk. Naast het volgen van een beginnerscursus kunt u, als u al enige kennis van het Engels heeft, ook instromen bij een gevorderdengroep. Onze docenten bepalen op de open dag graag samen met u het juiste niveau. De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

engels op het werk Voor particulieren Steeds meer mensen krijgen in hun werk te maken met situaties waarin ze Engels moeten spreken en schrijven. Dan is een goede kennis van het Engels uiteraard een vereiste. In deze cursus wordt aandacht besteed aan e-mail en brieven schrijven, de telefoon aannemen, bezoekers ontvangen, etc. Na deze cursus kunt u relaties correct te woord staan en is de woordenschat opgefrist en uitgebreid. Wilt u een cursus waarin de onderwerpen afgestemd zijn op de wensen en behoeften van uw organisatie? Kijk dan op pagina 59 voor meer informatie over onze maatwerkcursussen.

engels op het werk voor particuliereN

donderdag | 31.10.13 19.00 - 21.00 uur 7 lessen | 159 euro


talen

engels 1 - oVerdag (a0)

engels 1 (a0)

engels 2 (a1)

engels 3 (a2)

maandag | 23.09.13 09.00 - 10.30 uur 24 lessen | 239 euro

maandag | 23.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

woensdag | 25.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 245 euro

engels 4 (a2)

engels 5 (b1)

engels conVersatie oVerdag (b1)

engels conVersatie (b1)

maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 245 euro

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 255 euro

woensdag | 25.09.13 09.00 - 10.30 uur 24 lessen | 249 euro

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 249 euro

Onder leiding van een enthousiaste lerares en met een groep gemotiveerde medecursisten anderhalf uur praten in het Engels over dagelijkse bezigheden en actualiteiten. Pure ontspanning en ook nog leerzaam. Time flies when you’re having fun. Yvonne Bosch cursusprogramma

2013.2014

11 13


frans

praktijk brengen in een ontspannen sfeer. Ine van Dijk

Frankrijk is bij veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming. Ook zijn er vele landgenoten met een (tweede) huis in dit populaire vakantieland. En terecht. Want denk maar eens aan de vele overheerlijke Franse wijnen, de vele soorten kaas, de prachtige natuur en de Bourgondische levensstijl. Het is een bijzonder, gevarieerd land met een prachtige taal. Maar Frankrijk wordt pas echt leuk als u de Franse taal beheerst. Om contact te maken met de inwoners en zodoende te kunnen genieten van hun gastvrijheid. Voor ‘francofielen’ die al een aardig woordje Frans spreken, hebben we verschillende conversatiecursussen. De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

De cursus Frans conversatie is een prima manier om je kennis van deze taal te onderhouden, te verbeteren en te actualiseren. Zo kun je het hedendaagse Frans in de praktijk brengen in een ontspannen sfeer. Ine van Dijk

frans 1 [a0]

frans 2 [a1]

dinsdag | 24.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

frans 4 [a2] - oVerdag vrijdag | 27.09.13 08.45 - 10.15 uur 24 lessen | 245 euro

De cursus Frans conversatie is een prima manier om je kennis van deze taal te onderhouden, te verbeteren en te actualiseren. Zo kun je het hedendaagse Frans in

frans conVersatie oVerdag [b1]

frans conVersatie [b1]

dinsdag | 24.09.13 09.00 - 10.30 uur 24 lessen | 249 euro

dinsdag | 24.09.13 20.00 - 21.30 uur 24 lessen | 249 euro


talen

italiaans Een bezoek aan Italië is natuurlijk pas echt aantrekkelijk als u de Italiaanse taal spreekt. Veel woorden kent u al, en zijn zelfs als leenwoorden opgenomen in de Nederlandse taal. Vanzelfsprekend herkent u pizza, cappuccino, buongiorno, allegro, mozzarella en spaghetti. Met name veel culinaire woorden zijn bij ons bekend, maar Italië heeft meer dan alleen lekker eten! De melodieus klinkende taal en de rijke cultuur oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vele vakantiegangers. Kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo, componisten als Vivaldi en Verdi en schrijvers als Umberto Eco zijn wereldberoemde namen, met als oorsprong Italië. Een land wat het bezoeken meer dan waard is, om te beginnen met het leren van de taal! De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

italiaans 1 [a0]

italiaans 2 [a1]

donderdag | 26.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

dinsdag | 24.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

italiaans 3 [a2]

italiaans 4 [a2]

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 245 euro

woensdag | 25.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 245 euro

italiaans conVersatie oVerdag [b1]

italiaans conVersatie [b1]

vrijdag | 27.09.13 09.30 - 11.00 uur 24 lessen | 249 euro

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 249 euro

Voor hoger opgeleiden bieden wij de cursus Italiaans Intensief. In een sneller tempo leert u de beginselen van de Italiaanse taal. In deze intensieve cursus wordt meer lesstof behandelt en ligt het tempo vrij hoog. U bereikt in slechts één cursusjaar al ERK niveau A1. Het accent ligt op luister- en spreekvaardigheid en uiteraard de grammatica. Maar ook lezen en schrijven in het Italiaans komen aan bod. Voor deze cursus heeft u minimaal Havo-niveau nodig en moet u rekening houden met circa vijf uur thuisstudie. cursusprogramma

2013.2014

13 15

italiaans intensief 1 [a1] maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 259 euro


spaans Spaans is één van de meest gesproken talen ter wereld en een officiële taal in meer dan twintig landen. We kunnen het met recht een wereldtaal noemen. De historische oorsprong van de taal ligt in Spanje, maar inmiddels is het grootste deel van Zuid- en Midden-Amerika Spaanstalig. Naast het feit dat je jezelf verstaanbaar kunt maken bij een groot deel van de wereldbevolking, is er nog een goede reden om Spaans te gaan studeren; de cultuur en geschiedenis van de Spaanstalige landen is rijk en divers. Het leren van de Spaanse taal lijkt moeilijk, maar de uitspraak en spelling zijn, in vergelijking met die van veel andere vreemde talen, juist vrij eenvoudig. De spelling is haast fonetisch, zodat u, na enige oefening, een tekst vrijwel probleemloos kunt uitspreken. Voor zowel de beginnende als reeds geoefende cursist hebben wij een groot aanbod verschillende cursussen. De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

spaans 1 [a0]

spaans 2 [a1]

maandag | 23.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

spaans 3 - oVerdag [a2] woensdag | 25.09.13 09.15 - 10.45 uur 24 lessen | 245 euro

spaans 2 - oVerdag [a1]

spaans 3 [a2]

woensdag | 25.09.13 11.00 - 12.30 uur 24 lessen | 239 euro

maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 245 euro

spaans 4 [a2]

spaans 5 [b1]

spaans conVersatie [b1]

maandag | 23.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 245 euro

maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 255 euro

Voor hoger opgeleiden bieden wij de cursus Spaans Intensief. In een sneller tempo leert u de beginselen van de Spaanse taal. In deze intensieve cursus wordt meer lesstof behandelt en ligt het tempo vrij hoog. U bereikt in slechts één cursusjaar al ERK niveau A1. Het accent ligt op luister- en spreekvaardigheid en uiteraard de grammatica. Maar ook lezen en schrijven in het Spaans komen aan bod. Voor deze cursus heeft u minimaal Havo-niveau nodig en moet u rekening houden met circa vijf uur thuisstudie.

donderdag | 26.09.13 09.00 - 10.30 uur 24 lessen | 249 euro

spaans intensief 1 [a1]

spaans intensief 2 [a2]

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 259 euro

woensdag | 25.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 259 euro


talen

extra inloopaVond talen

woensdag 11.09.13 | 19.00 - 21.00 uur

cursusprogramma

2013.2014

15


duits 1 [a1]

duits 2 [a2]

duits conVersatie [b1]

duits op het werk

woensdag | 25.09.13 20.30 uur - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

donderdag | 26.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 249 euro

maandag | 28.10.13 19.30 - 21.30 uur 7 lessen | 159 euro

pools 1

pools 2

pools 3

donderdag | 26.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

maandag | 23.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 239 euro

maandag |23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 245 euro

zweeds 1 [a0]

zweeds 2 [a1]

zweeds 3 [a2]

maandag | 23.09.13 19.00 - 20.30 uur 24 lessen | 239 euro

zaterdag | 28.09.13 10.30 - 12.00 uur 24 lessen | 239 euro

maandag | 23.09.13 20.30 - 22.00 uur 24 lessen | 245 euro

bahasa indonesia 1

bahasa indonesia 2

grieks 1

grieks 2

woensdag | 25.09.13 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

dinsdag | 24.09.13 20.30 - 22.00 uur 18 lessen | 299 euro

russisch 1

chinees 1

turks 1

arabisch 1

woensdag | 25.09.13 20.30 - 22.00 uur 18 lessen | 299 euro

woensdag | 15.01.14 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

woensdag | 15.01.14 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

dinsdag | 14.01.14 19.00 - 20.30 uur 18 lessen | 299 euro

voor particuliereN


hoe goed formuleren kent u de en stijl regels en hoe past u ze toe?

Schrijft u regelmatig een tekst? Bijvoorbeeld brieven en verslagen voor uw studie of werk. En hebt u moeite met foutloos formuleren? Dan helpt de cursus formuleren en stijl u bij het formuleren van zinnen, de stijl, het aanbrengen van structuur en het gebruik van alinea’s. Het accent ligt op grammatica. Hoe goed kent u de regels en hoe past u ze toe? Aan het eind van de cursus kunt u fouten in teksten herkennen Ên verbeteren.

Veel mensen ontwijken bij het schrijven van een brief of tekst het gebruik van bepaalde woorden of zinsconstructies, doordat ze zich niet zeker voelen over de juiste spelling. Twijfelt u ook wel eens over de schrijfwijze van een woord? Eindigt het nou op een t of een d? En is het nu Zuid Oost Brabant of ZuidoostBrabant?

Voor bedrijVen kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen Van de opdrachtgeVer. kijk Voor meer informatie op pagina 59.

In de basiscursus foutloos Nederlands schrijven krijgt u de belangrijkste spellingregels uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Ook kijkt u naar de constructie en duidelijkheid van zinnen, met de nadruk op zinsopbouw en leesbaarheid.

cursusprogramma

2013.2014

foutloos nederlands schrijVen

formuleren en stijl

donderdag | 31.10.13 19.00 - 20.30 uur 12 lessen | 159 euro

dinsdag | 20.03.14 19.00 - 20.30 uur 10 lessen | 133 euro

17

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/talen


Kennis opdoen van wat er speelt in de regio? Scan de QR-code voor actueel nieuws, uitzending gemist en meer.

@dtvoss


VolksuniVersiteit oss

cursusprogramma

2013.2014

kijk Voor meer cursussen en data op 19 www.VolksuniVersiteitoss.nl/persoonlijke-ontwikkeling

foto: preseNtereN doet u Zo!

persoonlijke cursusjaar ontwikkeling 2013-2014


tekstschrijVen Wilt u graag actief, kort en pakkend schrijven? Uw verhaal verwoorden in een heldere, goed opgebouwde tekst? Volg dan de cursus tekstschrijven. We behandelen de basisprincipes van het schrijven van teksten, zowel voor drukwerk als voor het web. Aan bod komen de grondbeginselen van een goede tekst en verschillende schrijfstijlen. U krijgt veel praktische tips.

Ik ben deze cursus gaan doen omdat ik het soms moeilijk vind om in korte bewoordingen iets duidelijk en kernachtig op te schrijven. Tijdens de cursus tekstschrijven heb ik tips en aanwijzingen gekregen om hier praktischer mee om te gaan. Ik heb er nu in de praktijk al mijn voordeel mee gedaan. Loes van den Berg tekstschrijVen

communiceren

oNtwiKKel uw eigeN

assertief eN vol

kritiek geVen en ontVangen

Vergroot uw assertiViteit

scHrijfstijl

ZelfvertrouweN

opbouweNde cursus

KoM op voor uZelf

dinsdag | 01.10.2013 20.00 - 22.00 uur 8 lessen | 109 euro excl. reader 8 euro

woensdag | 06.11.13 19.30 - 22.00 uur 6 lessen | 139 euro excl. reader 5 euro

woensdag | 05.02.14 19.30 - 22.00 uur 2 lessen | 55 euro

woensdag | 21.05.14 19.30 - 22.00 uur 2 lessen | 55 euro

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/persoonlijke-ontwikkeling


persoonlijkeo ntwikkeling

zicht op emoties en geVoelens Hoe komt het dat u zich soms vrolijk en gelukkig voelt, maar soms ook verdrietig, kwaad of juist depressief? Waar komen die emoties vandaan en hoe kunt u ermee omgaan? Deze cursus geeft u een heldere en zeer toegankelijke kijk op onze emoties en gevoelens. Wat is de samenhang ertussen? En welke rol speelt ons verleden daarbij? Aan de hand van een theoretisch model, dat gebaseerd is op praktijkervaring, leert u de samenhang en werking van uw gevoelens en emoties beter begrijpen. U zult ook merken hoe het onderbewustzijn van invloed is op ons dagelijks leven. Voorafgaand aan de cursus zal er eerst een lezing plaatsvinden. Hier wordt verkort uitgelegd waar onze emoties, gevoelens en gedachten vandaan komen en hoe u deze zelf kunt sturen. Tijdens de cursus wordt hier nader op ingegaan. In een kleine groep wordt een veilige en open sfeer gecreĂŤerd, zodat uw emoties en gevoelens de ruimte krijgen.

lezing

cursusprogramma

2013.2014

zicht op emoties en geVoelens

zicht op emoties en geVoelens

iNleidiNg op de cursus

Heldere verKlariNg

woensdag | 02.10.13 19.30 - 21.30 uur 1 les | 8 euro

woensdag | 30.10.13 19.30 - 21.30 uur 4 lessen | 59 euro excl. reader 7.50 euro

21

Ik vind het meer dan een cursus. We hebben echt dingen geleerd waar we in ons hele leven profijt van kunnen hebben. Het zijn eigenlijk levenslessen geweest. Anoniem


sociale netwerken Privé bent u al een tijdje actief op Facebook, Twitter of LinkedIn. Maar nu wilt u dit ook graag zakelijk inzetten. U ziet in uw tijdlijn of onder uw volgers regelmatig collega’s of concurrenten leuke acties voeren of pagina’s aanmaken. Ze interacteren met hun klant. Het zakelijk inzetten van verschillende media, kent zo zijn regeltjes. Ofwel regels vanuit het medium, die vertellen wat u wel en niet mag op hun platformen, ofwel regels die inmiddels gelden als gedragsregels omdat de gebruikers die inmiddels hebben gevormd. Zomaar aan de slag gaan is dus lastig. U kunt zich in deze cursus verdiepen in goede social media marketing, zodat u weet dat dat wat u doet, goed is. Voor bedrijven kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Kijk voor meer informatie op pagina 59.

lezing nieuw

workshop nieuw

de Voordelen Van social media

facebook voor begiNNers

iNs & outs

donderdag | 27.03.14 19.00 - 22.00 uur 1 les | 8 euro

donderdag | 10.10.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 35 euro

workshop nieuw

workshop nieuw

workshop nieuw

workshop nieuw

sociale netwerken zakelijk

linkedin- zakelijk

bloggen

twitter

oNliNe profilereN

deel je wereld!

voor begiNNers

donderdag | 03.10.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 45 euro

dinsdag | 05.11.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 32.50 euro

donderdag | 23.01.14 19.00 - 22.00 uur 1 les | 35 euro

voor MKb eN Zp

dinsdag | 12.11.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 45 euro


persoonlijkeo ntwikkeling

leVen met Verliezen

presenteren doet u zo!

Deze cursus gaat over hoe u kunt leren omgaan met de verliezen in uw leven. Verlies door overlijden of door echtscheiding, verlies van verwachting, verlies van gezondheid of werk.

Het lijkt soms zo makkelijk. Maar ga maar eens voor een groep staan om een presentatie te geven over een bepaald onderwerp. Met deze praktijkgerichte cursus krijgt u snel de basistechnieken bijgebracht.

U krijgt een helder beeld van de processen die zich voltrekken op rationeel, emotioneel, intu誰tief en lichamelijk niveau. U leert ook hoe u deze vier niveaus met elkaar kunt verbinden. Verlies krijgt zo een waardige en zinvolle plaats in ons leven.

U staat stil bij de voorbereiding van een presentatie. U leert wat verbale en non-verbale communicatie is. U krijgt tips over uw houding, stemgebruik en spreektempo tijdens de presentatie. Uiteraard geeft u ook zelf een minipresentatie. Na deze cursus geeft u een stuk zelfverzekerder uw volgende presentatie.

lezing nieuw

nieuw

leren leVen met Verliezen

leren leVen met Verliezen

presenteren doet u zo!

Het verwerKeN vaN

vaN voorbereidiNg

rouw eN verlies

tot spreeKteMpo

donderdag | 20.03.14 19.30 - 21.45 uur 6 lessen | 79 euro

donderdag | 07.11.13 19.00 - 22.00 uur 2 lessen | 99 euro

donderdag | 27.02.14 19.30 - 22.00 uur 1 les | 8 euro

cursusprogramma

2013.2014

23


www.datisoss.nl

In Weekblad Regio Oss leest u twee keer per week al het culturele nieuws uit de regio. 20 maart 2013 - nr. 12 jaargang 32

RU U en DOO VOOR LE NIEUWS d HET LOKA thuisbezorg GRATIS

ensdag

wo um de Moet muse en? it u deuren sl

de snelste ite lokale nieuwss

ina Lees pag

Activiteiten

at

arkt Peperstra

tijdens boekenm

ste Laat Nieuws

Woningen

pagina 9

Historische Osse films

PleasantPass

Run in trek Verlengde De

Saaie derby

pagina B6 e ‘Deze locati is perfect’

tussen HVCH

3

en O.S.S.’20

pagina B11 ke Opmerkelij kwetsuur

erde Ruud OSS – Gedepute en wethouvan Heugten Loon gaan der Jan van g 27 maart op woensda oek bij het op werkbez PleasantPass testen van pstelin een fabriekso een systeem ling. Dit is veiliger en dat voor een moet zorprettig gevoel fietstunnel. gen in de komt in de PleasantPass Toekomst de Tunnel van is een comin Oss. Het dat municatiesysteem de fietstunin juni in 1940Singel nel van de ingebouwd. 1945 wordt Kliknieuws. Meer op

Opgelost overval op LITH - De in Lith is een cafetaria recherche opgelost. De aanhoude heeft na drie Ossenading van en 23 jaar) ren (17, 19 k gestopt. het onderzoe vond op zaDe overval 22 februaterdagavond mannen ri plaats. Twee werkneeen bedreigden mer met wapens.

hten Familieberic 6 zie pagina week 2

svan verpakking het van de Ven (links) Winnaar. Arno in Oss is zaterdagavond tijdens gekozen. bedrijf Vetipak Ondernemer van het Jaar ter tot door burgemees Business Gala t, voorgelezen Uit het juryrappor

d GevraaG februari Vrijdagg4werkend zelfstandi kok fulltime bediening medewerkersparttime fulltime en

isch Bourgond avondje uit !

Grando Keukens

Van der Wijst

naar voren dat emans, kwam in het buitenWobine Buijs-Glaud op bedrijven die dat Van de inspringt Vetipak goed kunnen verpakken, maar had het “Ik land goedkoper in Oss doet. Van de Ven: Ven dit gewoon

Eenvoud, productie, maar wel gehoopt. Bas Huiskes niet verwacht, en keihard werken.” d OnderneVeelbeloven poten op de grond uitgeroepen tot in deze krant. (rechts) werd Jaar. Meer verderop mer van het

‘Scoren’?

SERVICE

QUICK en. Banden reparer u wacht. Klaar terwijl k nodig! Geen afspraa

ivatie Inspiratie, mot en ‘drive’: ren! wij blijven sco gina

n op de achterpa

check onze resultate

entree € 2,50 08:30 tot 15:30 12 j gratis, kinderen t/m parkeren GRATIS voor website Info: zie onze 06-20154850 bel: Overige ino

S

AL UW NIEUW

VOOR 83 08 ss.nl 0412 - 63 ekbladregioo

regiooss@we

Bel voor meer informatie over onze nieuwsmedia en voor advertentiemogelijkheden met 0412 - 63 83 08 of kijk op www.dewinter.nl Weekblad Regio Oss, Kliktelevisie en www.kliknieuws.nl zijn uitgaven van

media groep


VolksuniVersiteit oss

cursusprogramma

2013.2014

kijk Voor meer cursussen en data op 25 www.VolksuniVersiteitoss.nl/kunst-cultuur

foto: KuNst op reis: New yorK

kunst en cursusjaar cultuur 2013-2014


kunst en cultuur

osse trots

mythologie

Maak een historische stadswandeling en beklim de toren van de Grote Kerk. Leer meer over de religie in Oss, de archeologie, de ontwikkeling van dorp naar stad en de naoorlogse geschiedenis.

In deze cursus ontdekt u waarom godinnen in de oudheid werden verbonden met taken die in deze periode toch vooral tot het domein van mannen behoorden. Zo werden ze vaak met oorlog, geweld en wraak geassocieerd terwijl ze tegelijkertijd ook traditioneel vrouwelijke functies hadden zoals vruchtbaarheid en geboorte.

En wist u dat Oss een nucleaire schuilkelder heeft? Deze uitgebreide cursus neemt u mee door de rijke Osse geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu. Lezingen worden afgewisseld met actieve onderdelen op verschillende locaties. Na afloop ontvangt u een heus certificaat en een ‘Oss verrassingspakket’!

U maakt kennis met godinnen uit Egypte, Mesopotamië, India, Rome, Griekenland en Noord-Europa. Tijdens de cursus proberen we een verklaring te zoeken voor de irrationale en geweldige kant van deze dames. In de laatste les is aandacht voor Maria en haar plaats in de antieke wereld.

nieuw osse trots verrijK uw KijK op oss

woensdag | 26.02.14 20.00 - 22.00 uur 8 lessen | 129 euro

lezing mythologie - godinnen in de oudheid

kinderen in het oude egypte

geweld eN wraaK

Het leveN vaN alledag

Naast liefde eN vrucHtbaarHeid

maandag | 28.10.13 20.00 - 22.00 uur 6 lessen | 92 euro

cursusprogramma

2013.2014

27

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/kunst-cultuur

maandag | 07.10.13 20.00 - 22.00 uur 1 les | 8 euro


kunst op reis: new york ‘The city that never sleeps’, zong Frank Sinatra al. En inderdaad: The Big Apple bruist dag en nacht. In de cursus ‘Kunst op reis: New York’ nemen we u mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden van deze wereldstad. Na de historie van het Vrijheidsbeeld proeft u de sfeer van wijken als Chinatown en Little Italy. U bewondert beroemde wolkenkrabbers als het Empire State Building. U maakt kennis met de collecties van musea als het Metropolitan Museum of Art (MET) en het Guggenheim Museum. En ‘last but not least’ verkent u het dynamische uitgaansleven op Broadway. Have fun!

nieuw

nieuw

nieuw

kunst op reis: new york

kunst op reis: wenen

kunst Voor dummies

vaN scHÖNbruNN tot

iNleidiNg iN

vaN vrijHeidsbeeld tot

HuNdertwasserHuis

de westerse KuNstgescHiedeNis

guggeNHeiM

dinsdag | 01.10.13 20.00 - 22.00 uur 3 lessen | 69 euro excl. reader 4 euro

maandag | 17.03.14 20.00 - 22.00 uur 3 lessen | 69 euro excl. reader 4 euro

dinsdag | 28.01.14 20.00 - 22.00 uur 4 lessen | 89 euro excl. reader 5 euro


kunst en cultuur

filosofie filosofie grote deNKers over de

kennismaken met filosofie

toeKoMst

donderdag | 19.09.13 19.30 - 21.30 uur 12 lessen | 149 euro excl. reader +/- 12 euro

cursusprogramma

2013.2014

29

woensdag | 27.11.13 19.30 - 21.30 uur 3 lessen | 52 euro

Emoties vormen een belangrijk onderdeel van onze ervaringen in het dagelijks leven. Toch weten we vaak niet goed hoe we ermee moeten omgaan. En zeker, we zijn wezens met verstand, maar we kunnen niet ontkennen dat emoties ons gedrag ĂŠn ons denken sterk beĂŻnvloeden. Door de eeuwen heen is binnen de filosofie veel nagedacht over hoe wij ons moeten verhouden tegenover onze emotionele ervaringen. In deze cursus staan de emoties daarom centraal.

Filosofie maakt onzekerheden zeker en zekerheden onzeker - het zet je in ieder geval aan tot nadenken. Robert van Vlijmen


Een vaste waarde in Oss

Oude Molenstraat 23 5342 GA Oss Telefoon (0412) 65 05 00* info@vanerpadvocaten.nl www.vanerpadvocaten.nl

Mr. Loe P.M. van Erp Mr. Frankelien P.J. Schraa Mr. Jos. F.M. van Erp adviseur

Bedankt

BrabantZorg bedankt de Volksuniversiteit voor alle leuke workshops voor onze medewerkers. twitter.com/BrabantZorg facebook.com/BrabantZorg Weijen 36 Nistelrode T 0412 61 73 40 E info@drukkerijbuuts.nl Weijen 36 Nistelrode www.drukkerijbuuts.nl T 0412 61 73 40 E info@drukkerijbuuts.nl www.drukkerijbuuts.nl


VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data op www.VolksuniVersiteitoss.nl/culinair

cursusjaar 2013-2014

foto: Kreeft bereideN

culinair


klassiek italiaans In vijf bijeenkomsten komen de meest klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken aan bod. Geen ingewikkelde kooktechnieken, maar het op de juiste manier combineren van verse producten maken de Italiaanse keuken zo bijzonder. U gaat verse pasta maken en u leert de perfecte risotto en heerlijke vis-, en vleesgerechten te bereiden. Uiteraard ontbreken de dolci niet. Deze bijeenkomsten vinden plaats bij Amici d’Italia in Oss.

italiaans koken

klassiek italiaans

tapas

de regioNale KeuKeN

Het beste uit italiË

de sMaaK vaN spaNje

dinsdag | 29.10.13 19.00 - 22.00 uur 3 lessen | 134 euro

dinsdag | 28.01.14 19.00 - 22.00 uur 5 lessen | 189 euro

maandag | 07.10.13 19.30 - 22.00 uur 1 les | 44 euro


culinair

mannen kookclub Deze speciale kookclub is bedoeld voor mannen die het leuk vinden om één keer per maand gezamenlijk een driegangenmenu te bereiden. En deze maaltijd ook samen te nuttigen. U leert al doende heerlijke en soms verrassende gerechten te maken. Zo komt er een echt wintermenu aan bod, maar we koken ook een keer met bier. Dus u steekt er nog wat van op ook! Een beetje basiskennis van kooktechnieken is handig. Maar alles is te leren en we gaan tijdens de kookavonden geen al te moeilijke gerechten bereiden. Dus voelt u zich vooral niet bezwaard om uzelf, en eventueel een paar vrienden, aan te melden.

nieuw

cursusprogramma

2013.2014

mannen kookclub

mannen en pannen

dinsdag | 01.10.13 19.30 - 22.00 uur 7 lessen | 245 euro

maandag | 28.10.13 19.30 - 22.00 uur 5 lessen | 147 euro

33

lekker eten, Verse ingrediËnten en eenVoudige technieken

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/culinair


kijkje in de keuken buitengewoon Wilt u op een bijzondere manier kennismaken met de keuken en specialiteiten van verschillende restaurants? Dan bent u deze avond van harte welkom in restaurant Buitengewoon. U krijgt een driegangenmenu geserveerd, maar ook te zien hoe een gerecht wordt bereid. Van de kok krijgt u uitgebreide uitleg over het gerecht en wat er speciaal aan is. Uiteraard krijgt u ook het recept mee naar huis. Een unieke kans op een blik achter de schermen van een restaurant! Nieuwsgierig bij welke restaurants u nog meer een kijkje in de keuken kunt nemen? Ga voor de deelnemende restaurants en data naar onze site. De consumpties op deze avonden zijn voor eigen rekening.

workshop nieuw

nieuw ketelkoken

Verrassend Vegetarisch koken

asperges anders

maandag | 23.06.14 19.00 - 22.00 uur 1 les | 35 euro

leKKer eteN ZoNder

maandag | 12.05.14 19.30 - 22.00 uur 1 les | 44 euro

vlees of vis

maandag | 03.02.14 19.30 - 22.00 uur 4 lessen | 122 euro

nieuw kijkje in de keuken... buitengewoon maandag | 20.01.14 19.00 - 22.00 uur 1 les | 35 euro


culinair

indonesische hapjes In de Indonesische keuken vormen de hapjes een klasse apart. Indonesische hapjes zijn dan ook onweerstaanbaar. Denkt u maar eens aan de traditionele pasteitjes, loempia’s of risolles.

indonesische hapjes Hartig eN Zoet

woensdag | 02.10.13 19.30 - 22.00 uur 2 lessen | 66 euro

cursusprogramma

2013.2014

35

U zult deze hartige én zoete hapjes straks zelf in een handomdraai kunnen bereiden. Heerlijk om op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden te presenteren.

Morgen ga ik voor de tweede keer de satésaus maken. Die is echt verrukkelijk! We gaan ook de lekkere pasteitjes en risolles en loempia’s maken. Kunnen we de hele avond lekker snoepen. Jeanne Keusters

de traditionele indonesische keuken-

de traditionele indonesische keuken -

deel 1

deel 2

woensdag | 06.11.13 19.30 - 22.00 uur 5 lessen | 142 euro

woensdag | 15.01.14 19.30 - 22.00 uur 5 lessen | 142 euro

maak uw eigen indonesisch buffet woensdag | 16.04.14 19.00 - 22.00 uur 2 lessen | 70 euro


jam maken

kaas maken

Wat is er nu leuker dan de zomer te bewaren in een potje? Dat kunt u nu zelf doen door jams te maken met de vruchten uit het seizoen. Wat dacht u van: aardbeien met basilicum of bosaardbeitjes? Pruimenjam met vanille? Of 贸贸k lekker: jam van appel of bananen.

Tijdens deze workshop bij Landwinkel Spierings gaat u zelf aan de slag om een kaasje te maken. We doorlopen alle stappen van het kaasmaakproces waarbij u uitleg krijgt over de geschiedenis en theorie van het kaasmaken.

En hebt u al eens jams op basis van thee geproefd? U ontdekt ook waarom u van kersen, perziken en sommige andere vruchten niet zonder meer een jam kunt maken. En u leert de techniek om te controleren of uw jam goed is.

workshop nieuw zelf jam maken

Alle deelnemers kunnen tijdens deze workshop hun eigen kaas maken. Na afloop blijft uw kaasje 4 weken rijpen in de kaasrijpingsruimte op de boerderij om smaak te ontwikkelen. Daarna kunt u uw eigen kaas op komen halen in de Landwinkel.

workshop nieuw

workshop nieuw

wijn (leren) proeVen

zelf kaas maken

aan de slag met sushi

dinsdag | 29.10.13 19.45 - 21.45 uur 6 lessen | 123 euro

zaterdag | 09.11.13 09.30 - 13.30 uur 1 les | 27.50 euro

de ZoMer iN eeN potje

maandag | 16.09.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 42 euro

MaKi, Nigiri eN califorNia roll

maandag | 30.09.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 44 euro


culinair

kreeft bereiden Tijdens deze workshop leert u op diervriendelijke wijze kreeft bereiden. De kreeft wordt gekookt en naderhand gegrild. U krijgt uitleg over de verschillende manieren van bereiden van een kreeft. Ook de eindeloze variaties van bijpassende garnituren komen aan bod. Bovendien leert u hoe u de bijpassende Hollandaisesaus op traditionele wijze maakt. Tijdens de workshop werkt u met verschillende soorten kreeft, zoals de Noorse kreeft of langoustine, de Europese kreeft en de Oosterscheldekreeft.

workshop nieuw workshop zelf kreeft bereiden vaN KoKeN tot grilleN

cursusprogramma

2013.2014

37

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/culinair

woensdag | 30.10.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 65 euro


PRAKTIJK CURSUS SHOPPEN

www.terhorstvangeel.nl

› Het Hooghuis nodigt uit...

...voor een kleurrijke toekomst ‹

› Locatie Oss Centrum

Praktijkonderwijs Graag vooraf aanmelden bij de heer Thomassen: T.Havo 0412 - 622152, Vmbo e-mail: mthomassen@hethooghuis.nl Atheneum Gymnasium › Locatie Oss Zuid/West

informatieavond voor toekomstige leerlingen en hun ouders Dinsdag 16 november van 19.30 - 21.00 uur

open avond voor toekomstige leerlingen en hun ouders Donderdag 18 november van 18.00 - 21.00 uur

Kennismaken? www.hethooghuis.nl

Kijk op www.hethooghuis.nl Kleurt je leven

info:

Communicatie & Pr. Jurriën van der Veer jvdveer@hethooghuis.nl

Advertentie Het Hooghuis Zuid/West


VolksuniVersiteit oss

cursusprogramma

2013.2014

kijk Voor meer cursussen en data op http://www.VolksUniversiteitOss.nl/computer 39 www.VolksuniVersiteitoss.nl/computers

cursusjaar 2013-2014

foto: coMputers voor begiNNers

computers


apple Voor beginners workshop nieuw apple Voor beginners eeN iNtroductie op Mac os x

woensdag | 19.03.14 19.00 - 22.00 uur 1 les | 35 euro

Wilt u meer uit uw Apple computer halen? Deze cursus leert u alles over het gebruik van het Mac besturingssysteem. De lessen zijn ook een kennismaking met de ‘wereld van Apple’. Wat kunt u bijvoorbeeld met iCloud, Safari, iChat en de Appstore? De cursus is in eerste instantie bedoeld voor beginners. Maar ook als u al meer bekend bent met de Mac, zult u uw kennis en vaardigheden aanzienlijk vergroten. Ook maakt u kennis met de koppeling met een iPhone of een iPad. Na deelname kunt u snel en doelgericht met uw iMac of Macbook overweg.


computers

computers Voor beginners U heeft nog nooit achter een computer gezeten en u heeft eigenlijk een beetje ‘computervrees’? Met deze cursus raakt u stap voor stap vertrouwd met het gebruik van de computer. U leert onder begeleiding van de docent de computer kennen, zodat u er straks met plezier achter gaat zitten. U leert bijvoorbeeld wat u met het toetsenbord en de muis kunt doen. En u zult ervaren hoeveel gebruiksgemak de computer u oplevert. Hoe u eenvoudig een tekst typt en bewaart. Hoe makkelijk het is om een e-mail te versturen. Wat er op het internet valt te ontdekken. U oefent deze basishandelingen in uw eigen tempo. Hebt u een laptop, dan mag u die meebrengen, dan leert u op uw ‘vertrouwde’ computer.

cursusprogramma

2013.2014

computers Voor beginners -

computers Voor beginners -

deel 1

deel 2

maandag | 23.09.13 19.30 - 21.30 uur 8 lessen | 139 euro

maandag | 25.11.13 19.30 - 21.45 uur 6 lessen | 125 euro

41

computercursus op maat dag en tijd : nader te bepalen prijs: 45 euro maximaal 2 personen


grafische VormgeVing Wat is grafische vormgeving? Vrijwel iedere vormgever zal u een ander antwoord op deze vraag geven. Uzelf heeft ook vast uw eigen beeld bij grafische vormgeving. Eén ding staat vast: als vormgever heb je het doel om een boodschap over te brengen op visuele wijze. Tijdens deze cursus nemen we een kijkje in de gereedschapskist van de vormgever: waarbij de zogenoemde ‘tools’ Photoshop, Illustrator en InDesign aan bod komen. Met de drie genoemde programma’s is het mogelijk om zowel digitale als fysieke grafische producten te creëren, zoals websites, folders, visitekaartjes en posters.

excel Excel is bij uitstek een rekenprogramma. Handig voor financiële gegevens en voor het maken van diverse overzichten. U kunt berekeningen uitvoeren, gegevens bewerken en grafieken maken. De resultaten presenteert u in een handomdraai in een helder verslag. Maar u kunt Excel ook gebruiken voor het beheren van een adressenbestand of voor het bijhouden van allerlei (administratieve) gegevens thuis. De nadruk in deze cursus ligt op de meest voorkomende en belangrijkste functies. Voor bedrijven kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Kijk voor meer informatie op pagina 59.

nieuw grafische VormgeVing

grafische VormgeVing

excel reKeNeN iN eeN

excel Voor geVorderden

begiNNers

vervolg

HaNdoMdraai

HaNdige extra’s

dinsdag | 03.12.213 20.00 - 22.00 uur 8 lessen | 159 euro

dinsdag | 08.04.14 20.00 - 22.00 uur 6 lessen | 119 euro

donderdag | 24.10.13 20.00 - 22.00 uur 8 lessen | 139 euro excl. reader 6 euro

donderdag | 06.02.14 20.00 - 22.00 uur 4 lessen | 69 euro excl. reader 4 euro

workshop sketchup

prezi

iNleidiNg

preseNtereN Met pleZier

woensdag | 06.11.13 20.00 - 22.00 uur 7 lessen | 155 euro excl. reader 12 euro

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 47 euro


computers

email Voor beginners Een e-mail versturen. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Maar als dat voor u niet zo is, dan krijgt u in deze twee lessen alle beginselen van het e-mailen bijgebracht. In het computerprogramma Outlook leert u e-mail tekstberichtjes maken. We maken kennis met de tekstindeling van een e-mail bericht dat we typen voor familie, vrienden of een bedrijf. U oefent in e-mails verzenden en beantwoorden. Bovendien kunt u na deze korte cursus een bijlage toevoegen aan een e-mail, bijvoorbeeld een foto of een c.v.. Tot slot leert u hoe u uw e-mails kunt ordenen in het computerprogramma Outlook en hoe u eenvoudig oude e-mails kunt verwijderen. Kortom, de basis om zelfstandig achter de pc een e-mail te verzenden. Voor deze startercursus hebt u geen computerervaring nodig. U krijgt uitleg in de groep en de docent geeft u ook persoonlijke begeleiding tijdens het oefenen op de computer.

cursusprogramma

2013.2014

nieuw

workshop nieuw

workshop nieuw

fotobewerking

fotobewerking

internet

email

begiNNers

gevorderdeN

begiNNers

begiNNers

donderdag | 13.03.14 20.00 - 22.00 uur 3 lessen | 59 euro excl. materiaalkosten 5 euro

donderdag | 03.04.14 20.00 - 22.00 uur 4 lessen | 79 euro excl. materiaalkosten 5 euro

woensdag | 23.10.13 09.30 - 11.30 uur 2 lessen | 49 euro

woensdag | 02.10.13 09.30 - 11.30 uur 2 lessen | 49 euro

43

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/computers


Lekker wonen

voor iedereen BrabantWonen verhuurt ruim 15.000 woningen in alle soorten en maten in ’s-Hertogenbosch en Oss. Als woningcorporatie gaan wij verder dan het organiseren van goed onderdak. We investeren ook voortdurend in de leefbaarheid van wijken en het ontwikkelen van nieuwe vormen van dienstverlening.

Venusstraat 2, 5345 LP Oss Telefoon (0412) 66 49 11 www.brabantwonen.nl

vooruit kijken met drive!

Het ondernemende type. Daar houden wij van. Vooruit denken met de cijfers van gisteren. Zin in een goed gesprek? Bel 0412 - 64 11 10

Walstraat 40 - 42 5341 CK Oss T. (0412) - 654 800 E. info@travel-team.nl Obrechtstraat 10 • Oss vandewielvanderwielen.nl

www.travel-team.nl


VolksuniVersiteit oss

cursusprogramma

2013.2014

cursusjaar 2013-2014

kijk Voor meer cursussen en data op 45 www.VolksuniVersiteitoss.nl/gezondheid-beweging

foto: yoga

gezondheid en beweging


gratis proefles hatha yoga

maandag 02.09.13 | 19.00 - 19.45 uur

gratis proefles dru yoga maandag 02.09.13 | 19.45 - 20.30 uur

In onze hectische maatschappij, waarin veel mensen het uiterste van hun lichaam en geest vergen, is innerlijke rust een groot goed geworden. Om bestand te zijn tegen de dagelijkse werkdruk en uitdagingen van het leven heeft u ontspanning nodig. Dat kunt u bereiken door middel van yoga. Yoga is een term uit het Sanskriet en heeft als betekenis verenigen, beheersen. Het is een algemene term voor diverse spirituele disciplines die in de loop van de eeuwen zijn ontwikkeld om de mens te helpen zich te verbinden met het universele. Makkelijker gezegd: door middel van verschillende oefeningen proberen antwoord te krijgen op essentiĂŤle levensvragen. Een belangrijke factor daarbij is het bereiken van ontspanning en leren los te laten. Er zijn verschillende vormen van yoga, waarbij de ene zich meer bezighoudt met speciale lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen en de andere met wat actievere bewegingen diepe ontspanning probeert te bereiken. Bij hatha yoga staat de balans tussen lichaam en geest centraal. De oefeningen - waarbij gebruik wordt gemaakt van adem, visualisatie, houding en bewegingen - leiden tot een groter lichaamsgevoel, een betere lichaamshouding en meer ontspanning. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning. U leert het lichaam beter kennen en ontspannen, waardoor het denken tot rust komt.

Dru yoga maakt een verbinding naar het hart. Kenmerkend zijn de vloeiende, dynamische bewegingen in combinatie met aandacht voor ademhaling. De lessen ondersteunen bij het vinden van je innerlijke balans, waardoor je energieker en vrolijker wordt. Ze leren je stress te herkennen, los te laten en te ontspannen. De effecten worden merkbaar tijdens de diepe ontspanning waarmee elke les wordt afgesloten.

Stilstaan in het nu; je geest en lichaam tot rust laten komen. Een bijzonder verrijkende ervaring, die je leert om goed voor jezelf te zijn. Anoniem

Vroege Vogel yoga

hatha yoga

dru yoga

dru yoga

woensdag | 11.09.13 07.15 - 08.15 uur 5 lessen | 39 euro

maandag | 16.09.13 12.15 - 13.30 uur 24 lessen | 199 euro

maandag | 16.09.13 19.15 - 20.30 uur 24 lessen | 199 euro

maandag | 16.09.13 20.45 - 22.00 uur 24 lessen | 199 euro

hatha yoga

hatha yoga

hatha yoga

hatha yoga

woensdag | 18.09.13 09.30 - 10.45 uur 24 lessen | 199 euro

woensdag | 18.09.13 19.00 - 20.15 uur 24 lessen | 199 euro

woensdag | 18.09.13 20.45 - 22.00 uur 24 lessen | 199 euro

vrijdag | 20.09.13 13.45 - 15.00 uur 24 lessen | 199 euro


gezondheid en beweging

tai chi Tai chi is een veelzijdige bewegingsvorm. Het is een mengeling van TaoĂŻstische gezondheidsoefeningen en traditionele Chinese gevechtskunst. Tai chi legt daarbij de nadruk op ademhaling, focus en balans. Dit leidt tot evenwicht en ontspanning van lichaam en geest. Tai chi is opgebouwd uit een aantal houdingen die in vloeiende beweging worden uitgevoerd. In de lessen komen balans, vechtkunst en meditatie aan bod.

gratis proefles tai chi

donderdag 05.09.13 | 19.30 - 20.30 uur

cursusprogramma

2013.2014

tai chi

tai chi

begiNNers

gevorderdeN

donderdag | 19.09.13 20.30 - 21.30 uur 12 lessen | 115 euro

donderdag | 19.09.13 19.30 - 20.30 uur 12 lessen | 115 euro

47

Voetreflexmassage Aan voeten valt heel veel af te lezen. Niet alleen de lichamelijke gesteldheid, maar zelfs karaktereigenschappen. Ieder orgaan is in de voet als reexpunt vertegenwoordigd. Een voetreflexmassage is het masseren van drukpunten op en onder de voet die in verbinding staan met organen, klieren, zenuwen en andere delen van het lichaam. Door drukpuntmassage maak je de zenuwuiteinden schoon en de energiebanen naar de organen vrij. Het resultaat: een verlichting van stress en spanning, een betere doorbloeding en een betere afvoer van afvalstoffen. Als extra aanvulling leer je in deze lessen ook tenen lezen. Door naar de stand van de tenen te kijken kun je erachter komen hoe iemand op dat moment met zijn emoties en energie omgaat. Last van hamertenen, eksterogen of kalknagels? Ontdek in deze cursus de betekenis van deze kwalen.

Voetreflexmassage

woensdag | 06.11.13 09.30 - 11.30 uur 10 lessen | 155 euro


mindfulness in actie Wanneer doet u iets echt met aandacht? Hoe vaak bent u in gedachte eigenlijk ergens anders? Maakt u dingen erger dan ze zijn? Maakt u zich zorgen over zaken waarvan u niet eens zeker bent of die zullen gebeuren? Mindfulness betekent: bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Als u met aandacht leeft, zult u minder stress ervaren en zult u uw ervaringen verrijken. Het wordt makkelijker om gedachten en zorgen los te laten en gewoontepatronen te doorbreken. Ook Ăş kunt het leren!

mindfulness in actie

meditatie

leveN Met aaNdacHt

begiNNers eN gevorderdeN

dinsdag | 01.10.13 20.00 - 22.00 uur 8 lessen | 125 euro

dinsdag | 03.12.13 20.00 - 21.45 uur 10 lessen | 125 euro

workshop

workshop

reiki

ontspan uzelf ! verlicHtiNg voor

zaterdag | 01.02.14 10.00 - 15.00 uur 1 les | 49 euro

Hoofd, NeK eN scHouders

zaterdag | 28.09.13 09.30 - 12.30 uur 1 les | 43 euro


gezondheid en beweging

persoonlijk kleurgebruik Deze rode lippenstift staat u geweldig. Maar die opvallende oogschaduw past helemáál niet bij u. Hoe komt dat? Tijdens deze workshop ervaart u hoe sterk het effect van kleur is. U ziet hoe belangrijk het is dat kleuren aansluiten bij de natuurlijke kleur van uw ogen, haar en huid. Juiste kleuren geven uw gezicht iets extra’s. Ogen krijgen meer uitstraling en oneffenheden vallen door juist kleurgebruik minder op. U krijgt een persoonlijk kleuradvies. Voortaan weet u precies welke kleuren u moet kiezen voor uw kleding en make-up!

Een massage geeft al heel gauw ontspanning. Zelfs een juiste aanraking biedt al snel een stuk verlichting. Mensen leven op, krijgen een opkikker en staan een stuk positiever in het leven. Margriet te Winkel

workshop

cursusprogramma

2013.2014

leren masseren

Visagie

persoonlijk kleurgebruik

Massage eN

MaKe up voor elK

de juiste MaKe up

oNtspaNNiNg

MoMeNt

voor u !

woensdag | 30.10.13 20.00 - 22.00 uur 5 lessen | 99 euro excl. materiaalkosten 7 euro

zaterdag | 16.11.13 10.00 - 13.00 uur 1 les | 37 euro excl. materiaalkosten 6 euro

zaterdag | 22.03.14 09.30 - 14.00 uur 1 les | 43 euro excl. materiaalkosten 2.50 euro

49


meer dan

lezen en schrijven

Walstraat 8 Oss www.derijksoss.nl

Wij Werken graag samen met filosofie & ontwikkeling www.robertkeurntjes.nl

Vormgeving en Fotografie www.eyequote.nl


Volksuniversiteit Oss

cursusprogramma

2013.2014

cursusjaar 2013-2014

kijk voor meer cursussen en data op 51 www.volksuniversiteitoss.nl/vrijetijdsbesteding

FOTO: tuin ontwerpen en beplanten

vrijetijdsbesteding


Vrijetijdsbesteding

fotografie

fotografie

fotografie

geavaNceerde caMera

geavaNceerde caMera

Fotograferen is zien! Met deze praktische cursus leert u met een fotografisch oog te kijken en betere composities te maken. U ontdekt ook de vele mogelijkheden van uw camera.

donderdag | 16.01.14 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

donderdag | 20.02.14 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

fotografie

fotografie

geavaNceerde caMera

geavaNceerde caMera

maandag | 23.09.13 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

maandag | 20.01.14 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

U leert daarvan gebruik te maken van een compositie waar licht een belangrijke rol in speelt. Fotografie is immers een combinatie van creativiteit en techniek. Het doel van de cursus is om door dit samenspel betere foto’s te maken. U beschikt over een analoge of digitale spiegelreexcamera of over een camera (hybride) waarbij u de sluitertijd en het diafragma kunt instellen. De cursus zal 1x om de drie weken plaatsvinden.

cursusprogramma

2013.2014

fotografie

fotografie

fotografie

fotografie

geavaNceerde caMera

geavaNceerde caMera

coMpacte caMera

coMpacte caMera

donderdag | 26.09.13 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

donderdag | 03.10.13 19.45 - 22.00 uur 5 lessen | 97 euro excl. reader 7.50 euro

maandag | 30.09.13 20.00 - 22.00 uur 4 lessen | 69 euro excl. reader 7.50 euro

maandag | 03.02.14 20.00 - 22.00 uur 4 lessen | 69 euro excl. reader 7.50 euro

53


leren haarknippen

binnenhuisarchitectuur

Wilt u zelf leren haarknippen en zo een hoop geld besparen? Of heeft u altijd al interesse gehad voor het kappersvak en wilt u weten of het iets voor u is?

Wilt u uw woning inrichten of wilt u meer weten van binnenhuisarchitectuur? U zult zien dat dit veel verder gaat dan het uitkiezen van mooie meubels.

Met deze cursus leert u de beginselen van het haarknippen en de haarverzorging. U krijgt de basistechnieken uitgelegd en past ze direct toe. Met behulp van een model of een ‘oefenhoofd’ leert u in zes lessen de basishandelingen om dames, heren en kinderen te knippen.

In deze cursus maakt u kennis met binnenhuisarchitectuur en krijgt u de belangrijkste basisprincipes bijgebracht. Bij binnenhuisarchitectuur gaat het om het creëren van een bepaalde sfeer in combinatie met functionaliteit. Tijdens de cursus wordt daarom aandacht besteed aan: tekening lezen, verlichting, kleur, materiaalkunde en het toepassen op je eigen leefruimte.

workshop

nieuw leren haarknippen

leren haarknippen

basis

vervolg

dinsdag | 21.01.14 19.30 - 21.30 uur 6 lessen | 125 euro excl. materiaalkosten ca. 80 euro

dinsdag | 22.10.13 19.30 - 21.30 uur 5 lessen | 105 euro

binnenhuisarchitectuur

interieurstyling

de belaNgrijKste

wooNMap

uw persooNlijKe

basispriNcipes

dinsdag | 04.02.14 19.30 - 21.30 uur 6 lessen | 99 euro excl. lesmateriaal 15 euro

dinsdag | 24.09.13 19.00 - 22.00 uur 1 les | 32 euro excl. lesmateriaal 12.50 euro


Vrijetijdsbesteding

tuin braziliaanse ontwerpen en percussie beplanten Een mooi terras, een romantisch prieel? Hoe laat u uw droomtuin werkelijkheid worden? In deze cursus leert u dat tuinontwerpen meer is dan plek geven aan uw terras, schuur, grasveld en een border. Uiteindelijk gaat u naar huis met een (schets) ontwerp waar u z贸 mee aan de slag kunt. Maar welke rol spelen al die mooie attributen daarin en hoe gaat u om met de beplanting? Wat voor soorten planten kun u gebruiken in uw situatie?

Opzwepende muziek, glimmende slaginstrumenten en kleurrijke muzikanten. De Braziliaanse percussie heeft inmiddels vele harten veroverd. Bent u de volgende? Laat u meevoeren op de meest bekende sambaritmes. Ga aan de slag met kleine en grote percussieinstrumenten. En ervaar de gezelligheid van het samen muziek maken! U werkt aan een eigen nummer dat u aan het eind van de cursus gezamenlijk ten gehore brengt.

workshop

cursusprogramma

2013.2014

55

tuin ontwerpen en beplanten

braziliaanse percussie

percussie for fun

vaN idee tot

eeN swiNgeNd

saMba

drooMtuiN

saMeNspel

maandag | 20.01.14 19.30 - 22.00 uur 6 lessen | 145 euro

woensdag | 02.10.13 20.00 - 22.00 uur 7 lessen | 159 euro

proef de braZiliaaNse

zaterdag | 12.04.14 10.00 - 12.00 uur 1 les | 32 euro


portretfotografie en beeldbewerking

metselen Voor beginners

Hoe maakt u goede en sprekende portretten en modelfoto’s? In deze cursus leert u door compositie en regie tot betere resultaten te komen.

Zelf een barbecue of bloembak metselen in uw tuin? Of pakt u het groter aan en gaat u binnenmuren vervangen of zelf een stenen schuur plaatsen?

Daarnaast ontdekt u hoe u professioneel ogende (studio)foto’s kunt maken met simpele middelen, zoals een bouwlamp en reflectorscherm. Ook wordt er aandacht besteed aan het fotobewerking programma Photoshop Elements (PSE). In deze cursus krijgt u alle basistools aangereikt om met dit programma uw foto’s te verbeteren en te bewerken.

Met deze beginnerscursus metselen staan uw bouwwerken in ieder geval als een huis. In zes lessen leert u profielen stellen en de juiste speciedikte aanmaken, u metselt een muurtje inclusief hoed en u leert voegen.

nieuw portretfotografie en beeldbewerking

metselen Voor begiNNers

lassen Voor de klusser

spreKeNde geZicHteN

zaterdag | 02.11.13 10.00 - 13.00 uur 6 lessen | 169 euro excl. reader 5 euro

voor meer info kijk vanaf medio maart 2014 op onze website

maandag | 28.10.13 19.00 - 21.30 uur 5 lessen | 159 euro excl. materiaalkosten 54 euro


Vrijetijdsbesteding

lezing inkomstenbelasting 2013

nieuw workshop achter de schermen bij boer spieriNgs

vul Zelf uw aaNgifte iN

maandag | 27.01.14 20.00 - 22.00 uur 1 les | 8 euro

cursusprogramma

2013.2014

57

workshop kleding- en stijladVies je eigeN stijl door wie

zaterdag | 28.09.13 09.00 - 12.00 uur 1 les | 15 euro

je beNt

vrijdag | 04.10.13 09.30 - 12.30 uur 1 les | 36 euro


VolksuniVersiteit oss

zakelijk

cursusjaar 2013-2014

kijk Voor meer cursussen en data op www.VolksuniVersiteitoss.nl/zakelijk


zakelijk

Volksuniversiteit Oss is gespecialiseerd in volwasseneducatie. Cursussen, trainingen en workshops worden gegeven door tientallen hoogopgeleide, gekwalificeerde en ervaren docenten. Wij hebben jarenlange ervaring met het organiseren van lessen op maat, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Wij begrijpen dat u specifieke eisen stelt aan wat u, of uw medewerkers, gaan leren. In ons reguliere cursusaanbod wordt uitgegaan van een algemeen lesprogramma. Met een maatwerkcursus leert u precies datgene wat nodig is om optimaal te kunnen functioneren. De wensen van uw organisatie worden vooraf tijdens een intakegesprek volledig afgestemd en tot concrete leerdoelstellingen geformuleerd. Tussentijdse evaluatie zorgt ervoor dat wij continue de voortgang bewaken. Onze maatwerkcursussen en trainingen zijn gericht op uw medewerkers, die cursusprogramma

2013.2014

59

hun kennis en vaardigheden op specifieke terreinen willen vergroten. Wanneer de training is afgerond vindt er een evaluatiegesprek met de opdrachtgever plaats. Cursussen zijn immers niet bedoeld als ad hoc gebeuren, maar zullen bij een structurele inzet ten goede komen aan het rendement van uw medewerkers en daarmee van uw organisatie. Bij ons is een maatwerkcursus ook echt maatwerk! Vooraf vindt er een oriĂŤnterend gesprek plaats met de betreffende docent om de kennisbehoefte te inventariseren. Hierna worden er in overleg met u concrete en haalbare doelen afgesproken. Ook het tempo, de frequentie en het niveau van een cursus of training worden in overleg aangepast aan uw wensen. Hierdoor krijgt u een cursus die volledig aansluit bij uw niveau en kennisbehoefte!

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/zakelijk


De trainingen kunnen incompany gegeven worden. De cursus vindt dan op uw locatie plaats, zodat uw medewerkers geen reistijd hebben. Wel zo efficiënt! Mocht u niet over een passende ruimte beschikken, dan verzorgen wij de training graag in één van onze moderne lokalen in het gebouw aan de Kruisstraat in Oss. Cursussen, trainingen, workshops. Alles op maat, gericht op uw behoefte en niveau. Gegeven door bekwame, enthousiaste docenten. Binnen kantoortijd of in de avonduren. In uw bedrijf, of juist in het gebouw van de Volksuniversiteit. Dát noemen wij maatwerk!

de voordelen van maatwerkcursussen zijn: • De cursus/training is volledig afgestemd op uw organisatie • Planning cursusdata wanneer het u het beste uitkomt • U bepaalt zelf het niveau en de inhoud van de cursus • Uw medewerkers in één keer op hetzelfde kennisniveau taaltrainingen

Bij het leren van een taal is het niveau van een cursist zeer van belang. Onze maatwerkcursussen houden hier uiteraard rekening mee. Vooraf wordt door middel van een intakegesprek met de docent en uw medewerker het niveau bepaald, aan de hand van het Europees Referentiekader. Vervolgens wordt een op maat gemaakt lesprogramma samengesteld. Volledig toegespitst op uw organisatie en de talenkennis die daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld telefonische vaardigheden in het Frans of Engels voor uw telefonistes, of zakelijke terminologie uit uw branche voor de manager die in het Duits een presentatie moet geven. Doordat er gebruik gemaakt wordt van concrete situaties uit het dagelijks werk van uw medewerkers, wordt de cursus echt maatwerk!

Het is ontzettend leuk om met een enthousiaste, gemotiveerde groep mensen aan de slag te gaan. Je bent erg praktijkgericht bezig, zodat de cursisten het geleerde direct op hun werk kunnen gebruiken. Gitta Rekers, docente zakelijk Frans

computerVaardigheden - excel

Uitgebreide kennis en vaardigheden van computer en internet zijn in vrijwel elke functie noodzakelijk. Vaak wordt er in administratieve functies gewerkt met het rekenprogramma Excel. Een maatwerkcursus kan dus variëren van het opfrissen van basisvaardigheden tot complete applicaties programmeren in Excel. We maken zoveel mogelijk gebruik van voorbeelden uit uw dagelijkse praktijk.

telefonische Vaardigheden en technieken

Een prettig, effectief en professioneel telefoongesprek is het visitekaartje van een bedrijf. Maar wat is de beste manier om een oproep te beantwoorden en een zakelijk gesprek te voeren? Hoe kunt u op een vriendelijke en tactische wijze een langdradig gesprek onderbreken? In de training Telefonische vaardigheden en technieken leren medewerkers van uw bedrijf om op een professionele en efficiënte wijze een telefoongesprek te voeren. De combinatie van rollenspelen, praktijkcases en theorie staan borg voor een training met onmiddellijke toepassingsmogelijkheden in de praktijk.

Enkele medewerkers van IBN hebben onlangs een praktische cursus Telefonische Vaardigheden bij de Volksuniversiteit Oss gevolgd. Men was unaniem zeer te spreken over de kwaliteit van deze cursus, en dan met name over de professionaliteit van de cursusleider. Zij was in staat om praktijk en theorie met elkaar te combineren, met daarbij veel aandacht voor de individuele leerdoelen en -wensen! IBN - Tom van Hoof


zakelijk

nederlands Voor anderstaligen

Werken er bij uw bedrijf of organisatie anderstaligen? Portugese betonvlechters of Amerikaanse managers? Vaak is het makkelijk als zij een basiskennis van het Nederlands hebben om goed te kunnen functioneren en te begrijpen wat er op de werkvloer wordt besproken. Met een maatwerkcursus Nederlands voor anderstaligen bieden wij dĂŠ oplossing. Uw medewerkers leren, tijdens werktijd of in de avond- en weekenduren, in korte tijd Nederlands.

interne communicatie

Bedrijven en organisaties veranderen voortdurend. Maar een (cultuur)verandering gaat nooit vanzelf. Interne communicatie hoort hierbij, ook als veranderingen vanuit de organisatie komen. Goede interne communicatie draagt bij aan de visie en de ambities van organisaties. Ze helpen iedereen binnen de organisatie beter te presteren en daarmee de organisatie weer sterker naar buiten te maken.

foutloos nederlands schrijVen

Veel mensen ontwijken bij het schrijven van een brief of tekst het gebruik van bepaalde woorden of zinsconstructies, doordat ze zich niet zeker voelen over de spelling of grammatica. Dat is jammer, want de vorm en inhoud van de tekst bepalen voor een groot gedeelte hoe deze ontvangen wordt! Als er spelfouten in een belangrijke offerte of brief staan, komt dat niet professioneel over.

cursusprogramma

2013.2014

61


kijk Voor meer cursussen en data op onze website!

info openingstijden

wijze Van betalen

Volksuniversiteit is elke werkdag geopend van 08.30 tot 15.00 uur. Op vrijdag tot 12.30 uur.

U kunt bij inschrijving op de website direct betalen via I-deal of het cursusgeld kan worden voldaan door het afgeven van een automatische machtiging. Hierbij schrijft de Volksuniversiteit het verschuldigde bedrag binnen vier weken éénmalig af. Bij annuleren door de cursist tot tien dagen voorafgaand aan de cursus wordt een tegoedbon verstrekt onder aftrek van administratiekosten. Binnen tien dagen voor de startdatum annuleren is slechts mogelijk onder strikte voorwaarden, deze staan vermeld op onze website. Voor meer informatie over inschrijven, betalen en annuleren verwijzen wij u graag naar onze algemene voorwaarden.

internet Kijk eens op onze site www.volksuniversiteitoss.nl. Hierop kunt u zich 24 uur per dag online inschrijven voor de cursus van uw keuze. Ook vindt u op deze site uitgebreide informatie over de cursussen, lezingen en workshops, achtergrondgegevens van de docenten en nog veel meer. Voor vragen, opmerkingen of suggesties kunt u een bericht sturen naar info@volksuniversiteitoss.nl.

inschrijVen Vanaf het verschijnen van deze brochure kunt u zich het hele jaar inschrijven voor de cursus, lezing of workshop van uw keuze. Dat kan snel en eenvoudig via onze website www.volksuniversiteitoss.nl. U ontvangt direct per email een inschrijfbevestiging. Voor aanvang van de cursus ontvangt u géén nieuwe oproep. Schrijf de lesdata dus goed in uw agenda! Heeft u geen mogelijkheid om online in te schrijven? Neem dan contact met ons op via 0412 - 638060 en wij sturen een inschrijfformulier naar u toe.

kijk Voor meer informatie oVer maatwerkcursussen Voor particulieren en personeelsuitjes op onze website www.VolksuniVersiteitoss.nl

doorgaan Van cursussen Een cursus gaat door als er een bepaald minimum aantal deelnemers heeft ingeschreven. Wordt dit aantal niet bereikt, dan komt de cursus te vervallen. Cursisten die ingeschreven staan voor een geannuleerde cursus of workshop, ontvangen circa één week voor aanvang van de cursus per email bericht. In dat geval wordt het cursusgeld direct teruggestort. De taalcursisten wordt geadviseerd om een week voor aanvang van de cursus op de website te kijken. Hierop staat vermeld of de cursus definitief door zal gaan. Daarna kunnen eventuele lesboeken worden aangeschaft.


lokalenVerhuur

Tijdens deze uren zijn wij ook telefonisch bereikbaar. De Volksuniversiteit is gesloten in de (basis)schoolvakanties, de exacte data staan op onze website. Soms heeft u gedurende een kortere of langere tijd een extra ruimte nodig. Voor bijvoorbeeld het trainen van medewerkers, het geven van een presentatie of lezing of het voorbereiden op examens. De Volksuniversiteit Oss biedt de oplossing. Onze lokalen zijn voorzien van alle moderne faciliteiten en op verzoek beschikbaar, zowel overdag als ’s avonds en zelfs in het weekend! Gelegen aan de rand van het Osse stadscentrum met volop parkeergelegenheid in de nabije omgeving en op slechts 10 minuten loopafstand van het NS-station. En aantrekkelijk geprijsd. De Volksuniversiteit biedt verschillende opties. Zo is er een computerlokaal met 10 werkplekken en voorzien van whiteboard en beamer. Maar wij beschikken ook over leslokalen voor circa 25 cursisten (in U-vorm opstelling) of een intieme cursusprogramma

2013.2014

63

vergaderruimte voor maximaal 12 personen. Voor een lezing, presentatie of ontvangst is er zeker ruimte voor zo’n 45 bezoekers. In principe kunt u elke werkdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur lokalen huren. In overleg is huur in de avonduren of in het weekend ook mogelijk. Al onze lokalen zijn modern ingericht en voorzien van de noodzakelijke faciliteiten zoals een beamer en een whiteboard. In het hele pand is draadloos internet beschikbaar. Uiteraard is het mogelijk om vrijblijvend de lokalen te bekijken. We maken graag een offerte op maat voor u. Via info@volksuniversiteitoss.nl of telefonisch via 0412 - 638060 kunt u contact met ons opnemen.

Volksuniversiteit oss e.o. kruisstraat 94 5341 hg oss telefoon: 0412-638060 e-mail: info@volksuniversiteitoss.nl site: www.volksuniversiteitoss.nl


colofon programmasamenstelling en eindredactie Corine Goossens

redactie

Marc Heezen Saskia Horvath Margriet den Bok

concept, ontwerp & realisatie VDH Vormgeving

projectmanagement Gruntjes Communicatie

foto credits Eyequote Ivar Gloudemans

algemene Voorwaarden Vollksuniversiteit Oss e.o. maakt deel uit van de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. De algemene BNVU voorwaarden zijn dan ook van toepassing.


locaties in oss Op deze kaart vindt u de diverse leslocaties van Volksuniversiteit Oss. Voor een uitgebreide routebeschrijving verwijzen wij u naar onze site: www.volksuniversiteitoss.nl/contact.

Elzenburg

Mettegeupel II

Mettegeupel I Krinkelhoek

Centrum

Ussen

2d 94 23

Danenhoef

Vlashoek

Molenhoek Kortfoort

Ruwaard 75

5 Docfapark

vanuit ‘s-hertogenbosch

94 - volksuniversiteit oss e.o.

2d - amici d’italia

Kruisstraat 94, 5341 HG Oss

Houtstraat 2d, 5341 GG Oss

05 - het hooghuis locatie zuid

23 - Musée du Vin

De Ruivert 5, 5342 CM Oss

De Vlasakkers 23, 5345 BC Oss

75 - het hooghuis locatie west Verdistraat 75, 5343 VC Oss cursusprogramma

2013.2014

vanuit nijmegen

67


10% korting bij inschrijven Én betalen voor 1 juli 2013

volksuniversiteit oss e.o. kruisstraat 94 5341 hg oss telefoon: 0412-638060 e-mail: info@volksuniversiteitoss.nl site: www.volksuniversiteitoss.nl twitter: @vuoss

VUO Cursusgids 2013 - 2014  

Volksuniversiteit Oss

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you