Werkboekje Roald Dahl de wereldkampioen

Page 1

roald dahl-week20

L H A D D L A O R 13

D L E R E W E D N E O I P M A K

gruwelijk werkboekje van: Drie Daantjes van nu

Over de

verhalen足 verteller die altijd alles wilde weten

Lijk jij op

Sjakie,

Matilda of Daantje? TEST HET!

+ verrukkelijk chocoladerecept!


PHOTO ©MICHAEL DYER ASSOC , IL L UST R © QUEN T IN BL AK E, DESIG N © B REMN ER & ORR

verhalenverteller

Geen schrijver ter wereld bedacht zoveel angstaanjagende, onuitstaanbare en fantastische figuren als Roald Dahl. Niet zo gek dus dat kinderen over de hele wereld zijn boeken verslinden. En dat terwijl hij nooit van plan was om schrijver te worden!

EN VAN V E L E K J RBAARLI E D N O W T HE

L H A D D L A O R

Gek op geintjes

‘Ik word dokter!’ riep Roald Dahl als je hem als jongen naar zijn droombaan vroeg. Maar om dokter te worden, moet je jarenlang naar school en dat zag hij wat minder zitten. Niet zo vreemd: in de tijd dat hij op school zat, mochten leraren nog tikken uitdelen. En omdat Roald Dahl vaak geintjes uithaalde,

2

kreeg hij het regelmatig aan de stok met zijn leraren.

Heldhaftige avonturen Gelukkig had Roald Dahl nóg een droom: het avontuur opzoeken. Toen hij van school kwam, kreeg hij een baan bij oliebedrijf Shell. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar hij werd voor drie jaar naar Afrika gestuurd, waar hij tussen de slangen en leeuwen woonde.

Nog voor de drie jaar om waren, brak de Tweede Wereldoorlog uit en wachtte er een nieuwe uitdaging: Roald Dahl werd piloot bij het Engelse leger. Al tijdens zijn eerste vlucht stortte zijn vliegtuig neer. Zwaargewond – zijn neus moest zelfs opnieuw aan zijn gezicht worden genaaid – belandde Roald Dahl in het ziekenhuis. Maar hij gaf niet op: toen hij na een half­


roald dahl-week 2013

jaar hersteld was, klom hij direct weer in zijn vliegtuig. Hij haalde vijf vliegtuigen van tegenstanders uit de lucht én hij overleefde de oorlog.

Van oorlogsheld tot schrijver

Na zijn pilotentijd besloot Roald Dahl het rustiger aan te doen op avonturen­ gebied. Precies op dat moment ontmoette hij een wereldberoemde schrijver die een verhaal over een oorlogsheld wilde schrijven. Roald Dahl wilde daar wel aan meewerken en zette zijn belevenis­ sen voor de schrijver op papier. Die was zo onder de indruk van Dahls schrijfkunsten dat hij niks aan het verhaal veranderde en het naar een tijdschrift stuurde. Dat tijdschrift was ook enthousiast en gaf Roald Dahl duizend dollar voor zijn verhaal. Vanaf dat moment had hij de smaak van het schrijven te pakken.

Die ken ik!

Het eerste boek dat Roald Dahl schreef, was een kinderboek, maar daarna schreef hij een tijdlang vooral verhalen voor volwassenen. En filmscripts. Zo schreef hij zelfs het script van een James Bond-film! Een van de verhalen die hij voor

Wist je dat…

volwassenen schreef, heette De wereldkampioen en ging over twee stropers die het record fazanten stelen op hun naam willen zetten. Heb je dit verhaal eerder gehoord? Dat zou heel goed kunnen; later schreef Roald Dahl het opnieuw voor kinderen en noemde het boek Daantje, de wereldkampioen.

Van Jimmy naar Matilda

Nadat zijn kinderen geboren waren, schreef Roald Dahl steeds meer kinderboeken. Ze begonnen meestal als verhaaltjes voor het slapengaan. De schrijver was heel erg trots op zijn boek Matilda. Al vond hij de eerste versie van het verhaal zo slecht dat hij het helemaal opnieuw schreef. Hij veranderde hoofdpersoon Jimmy zelfs in de superslimme Matilda. Met succes: de schrijver won belangrijke prijzen met dit verhaal, zoals de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Quentin Blake

Het droomduo

Roald Dahl was een held in het bedenken van gruwelijke hoofdperso­ nen, maar het lukte de tekenaars waarmee hij werkte niet om ze er ook echt griezelig, gemeen of grandioos uit te laten zien. Totdat de schrijver ging samenwerken met Quentin Blake. Ineens klopte alles. De verhalen­ verteller vond Quentin Blake de beste kinder­ boekenillustrator ter wereld en zei zelfs: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’ Dahl en Blake werden beste vrienden en Quentin Blake illustreerde voortaan alle boeken van de schrijver.

wereld de

september over de hele • opgeb13oorte d wordt? dag van Roald Dahl gevier e snoepkont was? ald Dahl een ontzettend • Ro egums naast zijn bed. Er stond zelfs een pot win de schrijver was? l de favoriete kleur van • gee op geel papier. Al zijn boeken schreef hij hl enthousiast ares O’Connor Roald Da • ler Ze was net zo lief als maakte voor schrijven?

juffrouw Engel in Matilda. al zijn boeken te op roalddahl­boeken.nl vinden zijn?

3


gruwelen

DE GROOTSTE GRIEZELS OP EEN RIJ

PASPOORT

NAAM juffrouw Bu lstronk al ias de Bulstron k BOEK Matilda BERUCHT OM DAT ze als scho olhoofd le erlingen én leraren de stuipen op het lijf jaagt. ERGSTE DAAD kinderen ur enlang in haar stikhok st oppen. Een smalle kast waar de muren vo l met scherpe gl asscherven en spijkers zi tten, zoda t je er niet tegena an kunt le unen.

Eng, afgrijselijk, akelig en extreem gemeen. Hallo juffrouw Bulstronk, Vleeslapeter en Opperheks! BULSTRONK

BULSTRONK

PASPOORT

NAAM de Vleeslapeter BOEK De GVR BERUCHT OMDAT cht mensbakdeze reus elke na schrokt alsof en nn bi ar na sels zijn. es tj on het suikerkl AD DA ERGSTE en veertien achttien meisjes gelse kostEn n ee n va s jongen grissen en d be n school uit hu als popcorn. n pe op pr en nn bi naar M HE ZO HERKEN JE ng, draagt alzestien meter la kje rond zijn ro leen een kort

VL EE SL AP ET ER

Zelf invullen! De tantes Spons en Spijker uit De reuzen­ perzik, meneer en mevrouw Griezel uit de De Griezels of de grootmoe uit Joris en de geheimzinnige toverdrank. Wie is jouw favoriete engerd? Vul het hier in!

ZO HERKEN JE HAAR een dikke, rode stiere nnek, wrede mond en geniepig e oogjes. GRUWELIJK WEETJE ze deed vr oeger op he t onderdeel kogels lingeren me e aan de Olympische Spelen en slingert het liefst kleine kind eren over het school plein, bij voorkeur aan hun vl echten.

BULSTRONK

BULSTRONK

n middel, heeft ee en ng to e rt wa kz pi de huid. een bruinverbran JE ET WE K IJ EL UW GR in van hij wil de koning omdat hij , en et op nd la ge En een ar ha n aa t denkt da lekukkelijk ke uk rr ve al ia ec sp smaakje zit.

VL EE SL AP ET ER

VL EE SL AP ET ER

T

PASPOOR

/HAAR N JE HEM ZO HERKE

NAAM

BOEK OMDAT BERUCHT

AAD ERGSTE D

K WEETJE

GRUWELIJ


roald dahl-week 2013

? J I J K J I L E I W OP

test

en als Sjakie of net zo ed vr te zo t ne a, ild at M Ben jij net zo slim als het meest bij je past en rd oo tw an k el w s ie K ? je vindingrijk als Daant ! ontdek op wie jij lijkt Waar ben je dol op? A Buiten spelen B Lezen C Chocola nood! Help, er is iemand in Wat doe jij? overzien C Je probeert rustig te wat er aan de hand is, daarna bied je hulp na en B Je denkt razendsnel haalt hulp nt en A Je aarzelt geen mome stapt eropaf

MEESTAL EEN A? Heeft iemand hulp nodig of moet er een slimme truc bedacht worden? je Dan weet jij net als Daant en ampio uit Daantje, de wereldk . en do et mo precies wat je en de on Je twijfelt geen sec gaat aan de slag. Mensen kunnen op je rekenen!

en Wat wil je later word ? nt als je groot be B Een lieve juf epfabriek C Directeur van een sno eder mo of A Een vrolijke vader die sprankelt Heb je veel wensen? meer A Niet veel, maar iets zijn fijn u zo luxe thuis C Nee, niet echt B Andere ouders

els Los jij moeilijke puzz snel op? lost C Niet zo snel, maar je ze wel op t B Ja, supersnel. Dat gaa automatisch A Ja, voor elk probleem bedenk jij een creatieve oplossing

DE UITSLAG

MEESTAL EEN B? Niemand hoeft jou iets te vertellen, want net als Omdat je zo Matilda weet jij alles al. s het gevoel briljant bent, heb je som Gelukkig ben dat niemand je begrijpt. s je ook lief en sociaal, du and iem er is altijd wel die naar je luistert of je helpt.

MEESTAL EEN C? Om gelukkig te zijn, heb jij niet veel nodig. Net als ocolade足 Sjakie uit Sjakie en de ch als je in fabriek ben je al gelukkig nsen van de buurt bent van de me of bergen wie je houdt. Dure spullen . Je vindt snoepgoed doen je weinig snoep erg lekker, maar lke kunt ook goed delen. Zu ken aardige kinderen ma natuurlijk veel vrienden!

PASPOORT

NAAM de Opperheks BOEK De heksen BERUCHT OMDAT ze alle kinderen wil vermorzelen en verpulveren. Ze is oppermachtig en kent geen genade. ERGSTE DAAD kinderen veranderen in dieren. Het liefst in dieren die volwassenen graag dood maken, zoals een slak, een muis of een vlo. ZO HERKEN JE HAAR bijna niet, want heksen zien eruit als normale vrouwen! Let

op: krabben aan het hoofd (ze draagt een pruik en die jeukt op haar kale hoofd), handschoenen (draagt ze altijd om haar klauwen te verbergen), een masker, grote neusgaten, geen tenen, blauw spuug en ogen die van kleur veranderen. GRUWELIJK WEETJE een schoon kind stinkt voor een heks een uur in de wind: naar verse hondenpoep!

OPPERHEKS

OPPERHEKS

OPPERHEKS

OPPERHEKS

5


interviews Daan (9) uit Eindhoven

‘Mijn moeder heeft alle boeken van Roald Dahl verslonden, vandaar dat ze me naar Daantje heeft vernoemd. Erg grappig, want mijn broer heet Koen, van Koen Kampioen. Al hebben m’n ouders hem niet expres zo genoemd. De boeken van Roald Dahl vind ik grappig en spannend. Aan Daantje, de wereldkampioen ben ik nog niet toegekomen, maar dat wordt m’n volgende boek. Zelf wil ik wereldkampioen voetballen worden. Daar doe ik van alles voor: twee keer per week trainen, een keer per week een wedstrijd spelen en een keer per week naar de fitness. En soms zeg ik nee tegen een stuk taart. Je moet er wat voor over hebben om wereldkampioen te worden.’

Daan (12) uit Utrecht

DAANTJES VAN NU

‘IK WIL OOK WER ELDKAMPIOEN W ORDEN.’

‘Toen ik geboren werd, kregen mijn ouders drie boeken van Daantje, de wereldkampioen cadeau. Ik vind het een spannend verhaal waarbij je steeds denkt: als dat maar goed afloopt... Dat de hoofdpersoon Daan heet, vind ik grappig en ook best stoer. Ik ben nog geen wereldkampioen, maar ik kan wel goed gitaarspelen en over voetbal praten. Later wil ik de allerbeste voetbalverslaggever van de wereld worden. Maar ik wil ook meer met mijn gitaarspel doen. Ik oefen nu elke dag, zodat ik op de middelbare school bij de schoolband kan.’

Daantje (11) uit Amsterdam

‘Ik heb het boek al best vaak gelezen en mijn juf heeft het ook voorgelezen. Op de voorkant van het boek heeft mijn moeder een foto van mijn hoofd geplakt. Heel grappig. Ik vind het leuk om Daantje te heten. Veel mensen zeggen “Daantje, de wereldkampioen” tegen me en dat ik vind ik grappig. Het klinkt als een compliment en ik wil ook wereldkampioen worden. Ik speel hockey bij Hurley en train twee keer per week, speel een wedstrijd in het weekend en oefen op mijn vrije dagen ook nog. Ik doe mee aan de voorrondes van de Noord-Hollandse selectie en ben nu door de eerste voorronde.’

OVER HET BOEK

6

In Daantje, de wereldk ampioen ontmoet je Da antje en zijn vader. Ze wo oude woonwagen en he nen samen in een bben het fijn. Als Daant je ontdekt waar zijn vader sluipt, beginnen de avontu ’s nachts naartoe ren pas echt. Samen smed en ze grote plannen om het nabijgelegen bos van de fazanten in de rijke meneer Hazel te vangen. De jachtopziener gaten, maar ze laten zich houdt ze in de niet zomaar stoppen!


recept

Smullen met het Sjakie-chocolade-recept

Dit heb je nodig:

• een grote ronde koek (het liefst van chocola) • een ijshoorntje • chocoladeglazuur • chocolademousse of slagroom • gemengd snoep • een kookkwastje

Ben jij net zo gek op chocola als Sjakie? Dan word je vast heel gelukkig van deze heksenhoed van chocola.

AAN DE SLAG! STAP 1 Leg het zakje chocoladeglazuur in een pannetje met heet kraanwater. Wacht tien minuten tot het glazuur gesmolten is. STAP 2 Giet het glazuur in een bakje. Beschilder hiermee vervolgens het ijshoorntje en je koekje. Wacht ongeveer een minuut tot de chocola droog is. STAP 3 Vul je ijshoorntje met chocolademousse of slagroom. Zet het hoorntje ondersteboven op het koekje. Je hoed is bijna klaar.

STAP 4 Het versieren kan beginnen. Kies je favoriete snoep en geef je hoed hiermee meer kleur. STAP 5 Heb je je kunstwerk nog niet opgegeten? Waar wacht je op? Smul smakelijk!

TIP!

PLEET FEEST COM MAAK HET VAN EEN L EE ST ZEM MET EEN BE PVETER. GEL EN DRO DROPSTEN

DEQUIZ A L O C O H C E D N E IE SJAK ze quiz geeft kgelezen, want voor de

stu en de chocoladefabriek verdien je 2 punten. Hopelijk heb jij Sjakie et elk goed antwoord M . fer cij n ee je ka on Willie W Zet ’m op! 5. Wat heeft Willie am 1. Wat is de echte na van Sjakie? a. Sjaak Stevens b. Jakob Stevens c. Jacques Stevens e 2. Wie vond de eerst art? ka gs Gouden Toegan a. Caspar Slok b. Veruca Peper c. Joris Teevee

­ 3. Hoe heten de werk onka? W e nemers van Willi a. Duveldotters b. Oempa-Loempa’s c. Dwergkabouters t 4. Maak de zin uit he k, Slo ar sp liedje af: Ca Caspar Slok! a. Die vreselijke schrokkebrok brok b. Dat akelig stuk galgen c. De allerbeste chocoladekok

Wonka niet? a. Een chocoladerivier b. Een suikerspinpaleis c. Een zuurtjesboot

Dit is mijn cijfer

7

, 4.b, 5.b Antwoorden: 1.c, 2.a, 3.b


puzzelen

E G I N N I Z M I E H GE

R E K E O Z D R O O W

W B Q G E Z A S L E G N E E R L R P D A M C F W N Q K R W J Y G N P E C H I

Zoek de woorden uit de lijst in de woordzoeker. Ze staan kriskras door elkaar. Van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar beneden en van beneden naar boven.* daantje fazant hazelsbos garage strooptocht rozijnen snoskommers vleeslapeter koningin bloedbottelaar mensbaksels trollenklopper

sjakie kauwgummachine grootouders williewonka oempaloempa chocoladerivier bulstronk wurmhout stikhok lavendel engel

T N D U V Y I

E R

E U D B U L S T R O N K O

E A G D Z E B D R N R N T A E D V U H Q L P H A O E H U M S E M H C P P P

I G O

T M S A Y E E O H T I X C R A G N F G Z R E O N R Y N T O R V Y Y P L A B T C Y O O B T G S

I O U O I

S Q N S R L W J O

L L S J

S R H O T O R L S

L A L E

J

I

E A O J W F

E C R N P E E H G E G E D K A

E P E K A M A G B T D S Z N L E D I O K N M Z A K M M Y U O A K O I V N B M H N K E A C

I O M W S C L A S N R H O O K O

L O H I

E K U U V H O B C O D A T R I W

O W T E B S G T P T C S H K I Q T E T E P

I Z P Q O W A P H O N Q I C J

E F S

I

P F E B A N U N C O H E C K O M L P Y L E F T N G S A A G T C M L F A Z A N T L R Z M C B M K B N E N J

I Z O R A L H I

X L E D N E V A L K B D C F

J K R B A W

* Sommige letters mag je 2 keer gebruiken.

ACTIE!

roalddahl-boeken.nl

speciale actieprijs e 4,95

Daantje, de wereldkampioen voor slechts € 4,95 Daantje woont in een oude woonwagen, samen met zijn vader. Dan ontdekt Daantje dat zijn vader er regelmatig ’s nachts op uitgaat om fazanten te stropen. Daantje bedenkt een heel slimme methode om zijn vader daarbij te helpen! Dit bijzondere Dahl-boek mag niet ontbreken in de boekenkast, thuis of op school! Daantje, de wereldkampioen is verkrijgbaar in de (online) boekhandel. ISBN 9789026134678

COLOFON Dit werkboekje is een speciale uitgave van uitgeverij De Fontein voor kinderen in het basisonderwijs en is geproduceerd

door Young Crowds. Coördinatie De Fontein Maartje Beukers en Maaike Maaswinkel Uitgever YC Henriëtte van der Mark Coördinatie YC Monique Bakker en Alette Reneman Redactie YC Jeannette Jonker, Claudia Lagermann, Mans Kuipers (eindredactie), Mariska Schotman (vormgeving) Beeldmateriaal Copyright © Quentin Blake Reacties naar roalddahl@youngcrowds.nl; Postbus 8146, 1180 LC Amstelveen.