Page 1


gestoo rde g i t t e r P amigurumi’s Van soepkip tot snotaap


COLOFON Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl Patronen en ontwerp: Dennis van den Brink, www.dendennis.nl Fotografie: Sterstijl, www.sterstijl.nl Redactie: Katja Kaiser ISBN 978 90 4391 664 6 NUR 474 Š 2014 Tirion Uitgevers, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher. De uitgever heeft ernaar gestreefd de rechten van derden zo goed mogelijk te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich tot de uitgever wenden. 2


Voorwoord

Creatief ben ik altijd al geweest, maar het haken heb ik pas laat ontdekt. Als kind was ik altijd al samen met mijn broer aan het tekenen en met origami aan het experimenteren. Rond mijn 18e had ik een enorm pretpakket op school met als enige vakken, tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen, grafische vormgeving, Nederlands en Engels. Na een mislukte poging om tekenleraar te worden heb ik nu al sinds 2006, samen met een heel goede vriend van mij, een ontwerpstudio genaamd Creatief Bureau De Hazen. In 2012, met veel hulp van YouTube en mijn moeder, heb ik leren haken en kan ik eindelijk al mijn schetsen, illustraties en ideeĂŤn tastbaar maken en tot leven brengen. Op Instagram had ik mijn eerste foto's geplaatst van mijn amigurumi's en kreeg ik zeer leuke en positieve reacties, wat resulteerde in steeds meer volgers. Al snel werd mij gevraagd of ik ook patronen maakte en waar ze gekocht konden worden. Toen de eerste patronen verkocht werden, werd ik al snel benaderd door Echtstudio of ik de patronen ook in het Nederlands via haar site wilde verkopen en daaropvolgend kwam Tirion met het verzoek een boek uit te brengen. Door de enorme stimulans van Echtstudio en Uitgeverij Tirion en de haakhulp van mijn moeder is het me gelukt om dit boek samen te stellen, vol met mijn eigen creaties en fantasiĂŤn. Ik hoop dat jullie er veel haakplezier aan beleven. Groetjes, Dennis

ENNIS.NL

ND WWW.DE

FACEBOOK.COM/DENDENNISAMIGURUMI

INSTAGRAM.COM/DEN

DENNIS 3


e ti c u d Jntro

Dit boek draait om Dendennis. Dendennis is een beetje een rare jongen, een buitenbeentje zeg maar. Hij leeft erg in zijn eigen fantasie en hoort soms de meest gekke woorden vallen, zoals buitenbeentje, dat is toch een gek woord? Is dat een been dat graag buiten wil zijn? Of iemand met een derde, uitstekend been? Dat soort vragen stelt Dendennis zichzelf vaak. In dit boek komen de fantasiĂŤn van Dendennis tot leven. Veel van de karakters in dit boek hebben vertrouwde namen die Dendennis veel om zich heen heeft gehoord. Zoals Geitenbreier, ooit bekend uit het kinderprogramma van Ome Willem of Soepkip, pas echt bekend geworden door het liedje van Ernst & Bobbie, maar er zullen ook wat oude bekenden voorbij komen, zoals Luiwammes, Doerak, Kletsmajoor en Kattenkop. Hij noemt ze zijn antihelden.

Dendennis


Doerak pag. 30

Basissteken

pag. 08

Soepkip pag. 20

Dendennis pag. 24 Luiwammes pag. 32

Minikatje pag. 52

Kleine Snotaap pag. 35

Uilskuiken pag. 42 Grote Snotaap pag. 38 Kattenkop pag. 46 Sloddervos pag. 66

Snoeshaan pag. 63

Kletsmajoor pag. 54

Angsthaas pag. 60

Brompot pag. 70 Geitenbreier pag. 74

e v a g p o s d u o h In

5


n e k e t s s i s a B

OPZETLUS

Je begint eerst met een opzetlus. Maak een lus met de draad (1) en haal met je haaknaald de draad door de lus (2). Trek dit strak. Dit is de opzetlus (3) met ĂŠĂŠn kort los einde en een lange draad die aan je bol wol zit. Nu moet je zelf goed kijken hoe jij het makkelijkste de lange draad wil vasthouden. Ik houd de opzetlus tussen duim en middelvinger vast en heb de lange draad om mijn wijsvinger en klem de draad tussen mijn pink en handpalm (1). Anderen wikkelen de draad om de vinger. Het belangrijkste is dat je de draad strak kunt trekken en los kunt houden. Ik doe dat door mijn wijsvinger op te trekken (om strak te trekken) en naar beneden te doen (om de draad los te houden).

1

2

3

4

5

6

7

8

LOSSE Nu je de opzetlus hebt, met de haaknaald door de lus, kun je de eerste losse gaan maken. Pak met de haaknaald de lange draad op (4) en trek deze door de lus (5). Nu heb je 1 losse oftewel (1 l). Herhaal deze stap zo vaak als in het patroon nodig is.

KETTING Afbeelding (6) is met 7 l gehaakt; dit noem je de ketting.

8


Dendennis

grote snotaap

luiwammes

kletsmajoor

uilskuiken

18

kleine snotaap

doerak

soepkip


e d r o o t s e g g etti Pr e D kattenkop

s ' i m u r u g i m A brompot

sloddervos

angsth

aas

geitenbreier

an

snoesha

minikatjes 19


Dendennis

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Haken met Brazilia voor het haar is een uitdaging, zeker in combinatie met het wisselen van kleuren. De rest is niet heel erg ingewikkeld.

Dendennis heeft niet veel vrienden en leeft een beetje in zijn eigen fantasiewereld. Het liefst was hij een superheld geweest. Gehuld in zijn heldhaftige outfit kijkt hij vaak vanuit zijn slaapkamer naar de mensen op straat, terwijl hij spannende avonturen voor hen verzint. Door zijn geweldige cape is hij beschermd tegen aanvallen van spruitjes. Hij zegt vaak dat hij daar allergisch voor is, maar volgens zijn moeder zit dat tussen zijn oren. Alleen de gedachte al dat hij spruiten tussen zijn oren zou kunnen krijgen … Brrr!

GEBRUIKTE MATERIALEN * Haaknaald 3 mm * 15 mm oogjes * Vulling 24

* Schachenmayr SMC Brazilia 00010 * Stylecraft special DK 1026 Apricot * Stylecraft special DK 1063 Graphite * Stylecraft special DK 1067 Plum

± 25 cm


AFWERKING De bovenkant van de oren zit net iets lager dan de onderkant van de ogen en zorg dat het haar op ongeveer ĂŠĂŠn derde van de oren komt te zitten, zodat Dendennis ook een beetje bakkebaarden krijgt. De bovenkant van de neus zit ter hoogte van de onderkant van de ogen. Zodra je het lijfje hebt vastgezet aan het hoofd, kun je de armen aan de zijkanten naaien. De armen kunnen 1 toer lager zitten dan waar het hoofdje is vastgemaakt. Vul de bovenkant van de benen niet te stevig, zodat Dendennis ook nog kan zitten.

29


Angsthaas MOEILIJKHEIDSGRAAD

Makkelijk te haken met de basissteken.

Angsthaas was altijd bang: als de zon door de wolken brak, dacht hij dat er brand uitbrak. Als er een regenbui over zijn huis trok, dacht hij dat er werd geschoten. En wat men ook probeerde om hem gerust te stellen, hij bleef een angstige haas. Op een avond, het was herfst, onweerde het behoorlijk. Angsthaas probeerde opnieuw om niet bang te zijn. Maar hoe hij ook zijn best deed, het lukte niet … Hij veegde een traan uit zijn oog met zijn eigen oor. En op dát moment ontdekte Angsthaas iets heel belangrijks: als hij zijn angst niet kon overwinnen, dan kon hij zich in ieder geval verstoppen! En waar kon hij zich beter verstoppen dan achter zijn eigen oren? Toen hij dit eenmaal doorhad, werd zijn leven een stuk ontspannender en ging hij weer wat vaker op bezoek bij zijn beste vrienden Sloddervos en Snoeshaan.

60

GEBRUIKTE MATERIALEN * Haaknaald 3 mm * Vulling * 12 mm bruine oogjes * Zwart garen voor het snoetje * Stylecraft special DK 1029 Copper * Stylecraft special DK 1005 Cream

± 15 c

m


T 6: Haak 2 v in elke 5e v (36) T 7-11: Haak 36 v (36) T 12: Haak elke 11e & 12e v samen (33) T 13-17: Haak 33 v (33) T 18: Haak elke 10e & 11e v samen (30) T 19-25: Haak 30 v (30) T 26: Haak elke 4e & 5e v samen (24) T 27-33: Haak 24 v (24) T 34: Haak elke 3e & 4e v samen (18) T 35-40: Haak 18 v (18) Hecht af en laat een lang stuk draad over om de oren op het hoofdje te naaien.

AFWERKING Naai met zwart garen een snuitje tussen de ogen. Naai de armpjes in de toer net onder het hoofdje. De pootjes zijn vastgenaaid tussen T 6 en 10. De oren zitten ter hoogte van T 5 van het hoofdje vastgenaaid.

62


Brompot MOEILIJKHEIDSGRAAD

Alleen een aantal kleurwissels, verder is Brompotje makkelijk te haken.

Brompot is eigenlijk altijd chagrijnig en geef hem eens ongelijk: toen Brompot naar een verkleedfeestje ging, hoopte hij als superheld verkleed te gaan. Maar dat feest ging mooi niet door. Het enige wat zijn moeder voor hem had, was een bijenpakje. Noodgedwongen heeft hij dat toen maar aangetrokken. En in plaats van louter iets stoers, kreeg hij toen ongewild ook iets liefs over zich … Door deze voortdurende teleurstelling reageert hij soms nogal stekelig. Ondanks het feit dat zijn outfit magische krachten schijnt te hebben en hij aan Zumba doet, voelt hij zich alsof de andere vrienden van DenDennis hem nog steeds niet echt serieus nemen …

GEBRUIKTE MATERIALEN * Haaknaald 3 mm * Vulling * 2 12 mm bruine oogjes * Zwart garen 70

* Stylecraft special DK 1026 Apricot * Stylecraft special DK 1001 White * Stylecraft special DK 1114 Sunshine * Stylecraft special DK 1002 Black

± 15 c

m


T 8: Haak 2 v in elke 7e v (48) T 9: Haak 2 v in elke 8e v (54) T 10: Haak 2 v in elke 18e v (57) Wissel met Stylecraft Sunshine. T 11-13: Haak 57 v (57) Wissel met Stylecraft Black. T 14-16: Haak 57 v (57) Wissel met Stylecraft Sunshine. T 17-19: Haak 57 v (57) Wissel met Stylecraft Black. T 20-22: Haak 57 v (57) Hecht af en laat een lang stuk draad over om de muts aan de achterkant van het lijfje te naaien.

VOELSPRIETEN Gebruik Stylecraft Black. T 1: Haak een ketting van 11 l T 2: Haak 10 hst terug. Hecht af en naai de voelsprieten op de muts.

AFWERKING Naai in 4 v de muts aan het lijfje. De armpjes zitten 1 toer onder het hoofdje. De angel zit precies in het midden aan de achterkant tussen zijn benen. Tussen de vleugels zit een kleine ruimte, dus ze zitten niet strak tegen elkaar. Naai met zwart borduurgaren de boze wenkbrauwen en een recht mondje net onder z'n neus.

73


Uilskuiken

ANgsthaas

snoeshaan

sloddervos

Kletsmajoor

Kattenkop Brompot

Geitenbreier 79


Zonder de creatieve hulp van mijn moeder, de steun van mijn familie, collega's en vrienden, de motivatie van Echtstudio, de tijd, aandacht en liefde van mijn vriendin en dochter, het vertrouwen van Tirion Creatief en het enthousiasme van iedereen via social media, was dit boek nooit tot stand gekomen. Bij dezen echt enorm bedankt!

vo

t e h r a Op na r u u t n o v a e d n e lg

80


Inkijkexemplaar Prettig gestoorde amigurumi's  

Prettig gestoorde amigurumi's Dendennis 9789043916646 Ontmoet in dit boek anti-held DenDennis en zijn vrienden Soepkip, Snotaap, de geitenbr...