Page 1

Roman magazine

De meest geliefde familie- en streekromans in één serie

NIEUW in 2019 NIEUWE VERBETERDE PAGINAOPMAAK GROTERE ZETLETTER VOORZIEN VAN EEN LEESLINTJE IN KLEUR

Maandelijkse nieuwsbrief

SCHRIJVERSJUBILEUM

GERDA VAN WAGENINGEN

40 jaar auteur GRATIS VERZENDING BIJ EXTRA BESTELLINGEN BOVEN € 20

VEERTIGSTE ROMAN VAN

CLEMENS WISSE

Jaaroverzicht van alle nieuw te verschijnen boeken

2

magazineomslag.indd 2-3

17-10-18 14:36


Colofon Abonnementenservice T 088 7002780 (ma t/m vrij 9 – 12 uur) E abonnementen@zomerenkeuning.nl

MONIQUE BOLTJE hoofdredacteur Welkom in het nieuwe Romanmagazine! Fijn dat u met ons het nieuwe boekenjaar gaat starten en ik wens u heel veel plezier met de prachtige romans. De auteurs kunnen niet wachten om hun nieuwe boeken aan u voor te stellen en u mee te nemen in hun verhalen. Geniet van een jaar lang romanserie bij u thuis!

een jaaroverzicht van de nieuwe boeken

krijgen de romans grotere zetletter én een leeslintje. Als abonnee ontvangt u de romans in pakketjes van twee boeken in uw brievenbus. U bent de allereerste die de nieuw geschreven boeken met originele verhalen ontvangt.

Als abonnee kunt u kiezen uit de abonnementsvormen Basis of Klein:

romanserie

uitgeverij Zomer & Keuning. Het bevat

De romans van uitgeverij Zomer & Keuning zijn van hoge kwaliteit. Ze verschijnen in gebonden uitvoering, en vanaf 2019

Romanserie kent drie abonneevormen.

W www.zomerenkeuning.nl/boeken/

Romanmagazine is een uitgave van

INFORMATIE OVER HET ABONNEMENT

Basis: u ontvangt zes keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari, maart, mei, juni, september en november.

PETRA KRUIJT redacteur

Klein: u ontvangt vier keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari maart, september en november. Plusserie: als abonnee op Romanserie Basis of Klein kunt u aanvullend een abonnement nemen op de Plusserie. Dan ontvangt u nog vier extra pakketten per jaar. Deze verschijningsmaanden zijn februari, april, oktober en december.

van de Romanserie, aangevuld met achtergronden van auteurs, interviews, een kort verhaal en een gedicht. Het magazine wordt verspreid onder abonnees.

Redactie Petra Kruijt Ontwerp en dtp Studio Font studiofont.nl Fotografie Ietje van Dijken ietjephotography.com Druk EMP

Uit de interviews die ik deed met verschillende auteurs voor dit Romanseriemagazine, blijkt dat ze het oneens zijn over hoe je de romans in deze serie nu het beste kunt noemen. Historische boerenromans, zoals Clemens Wisse zegt? Of feelgoodromans, zoals Anne-Marie Hooyberghs ze noemt? Het maakt uiteindelijk niet uit. De streek- en familieroman is springlevend, het romantische boek wordt heel graag gelezen, en daar gaat het ons allen om! Ik ben trots op de nieuwe jaargang van de Romanserie en kijk uit naar het verschijnen van de prachtige romans.

ABONNEEVOORDEEL Uitgeverij Zomer & Keuning geeft u als liefhebber van familie- en streekromans de gelegenheid om boeken in abonneevorm af te nemen. U ontvangt de boeken tegen een aantrekkelijke prijs van € 19 per pakket van twee romans. Dit is inclusief verzendkosten. (De abonneeprijs per boek is € 7,75, verzendkosten zijn € 2,00 per boek.) Ten opzichte van de winkelprijs van € 17,50 per boek, ontvangt u een korting van bijna 50 procent. Spaart u liever de verzendkosten uit, dan kunt u bij een aangesloten boekhandel uw abonnement afhalen. EXTRA VOORDEEL

HARMA NIJHUIS marketing manager Al meer dan 175 jaar verschijnen de romans van Zomer en Keuning in abonnee vorm! De huidige historische romans zijn uit de beginjaren van de serie. Hoe leuk is dat??!! Samen met u als trouwe lezer ga ik er weer volop van genieten.

Naast de romans uit de Romanserie, ontvangt u als abonnee geregeld een vrijblijvend boekenaanbod. U kunt gebruikmaken van een aanbod van aantrekkelijke koopjes of splinternieuwe omnibussen. NIEUW: U ontvangt alle extra bestellingen boven € 20,= gratis thuisbezorgd. Wij betalen uw verzendkosten! Ook waarderen we uw lidmaatschap jaarlijks met een leuke attentie. NABESTELLEN Romans in het abonnement die eerder zijn verschenen, kunt u nabestellen voor de abonneeprijs. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

VBK media Uitgeverij Zomer & Keuning Postbus 13288 3507 LG Utrecht T 088 700 2600 E info@zomerenkeuning.nl W zomerenkeuning.nl

2

magazineomslag.indd 4-5

frances driessen Marketing en Communicatie De bons op de deurmat geeft elke keer weer een voldaan gevoel. Een praktisch door de bus passend pakket met een mooie inhoud.

NIEUWSBRIEF Vanaf 2019 verschijnt maandelijks de ROMANSERIE-nieuwsbrief met de laatste

Nieuw

nieuwtjes over de romans, de auteurs van de serie en leuke extra's. Meld u aan en ontvang 'm automatisch in uw mailbox via www.zomerenkeuning.nl/nieuwsbrief

35

17-10-18 14:36


‘Daar waar historici de neus voor ophalen, daar ben ik. Bij de geschiedenis van de gewone mensen’

Lees het interview met Gerda van Wageningen op pagina 20 van dit magazine 3

magazine romanserie V3.indd 3

17-10-18 14:36


verschijnt in januari

Gerda van Wageningen

Zussenliefde De bakkerij van Jan de Man floreert. Zijn jongere zus Martha helpt hem in de winkel en doet het huishouden voor hem. Als Jan zich verlooft met Clara van Klinken, die na het huwelijk Martha’s plaats zal innemen, weet Martha dat ze overbodig zal worden. Ze heeft de leeftijd om zelf eveneens aan een huwelijk te gaan denken. Twee jongemannen tonen interesse, maar geen van beiden weet warme gevoelens bij Martha los te maken. In de wereld speelt van alles, met het einde van de Grote Oorlog en het woekeren van de Spaanse griep. De levens van veel mensen veranderen onherroepelijk. Ook Martha moet een nieuwe overweging maken.

Gerda van Wageningen bracht vorig jaar in de Romanserie het boek Bakkersliefde, het eerste deel in de trilogie die verdergaat met Zussenliefde. Dit is de

Het verhaal speelt zich hier af

Twee jongemannen tonen interesse, maar Martha heeft andere dingen aan haar hoofd

honderdtwintigste roman die van Gerda’s hand zal verschijnen.

Deel 2 Bakkerstrilogie. Vervolg op Bakkersliefde. Deel 1 is tegen abonneeprijs te bestellen.

4

magazine romanserie V3.indd 4

17-10-18 14:36


verschijnt in januari

Simone Foekens

Verscheurd Annemieke is net klaar met haar studie fysiotherapie en vindt al snel een baan. Ze heeft het er naar haar zin en haar baas is heel tevreden over haar. Annemiekes vriend Kees is minder enthousiast. Hij vindt het maar niks dat Annemieke ook mannelijke patiĂŤnten behandelt. Hij wil dat ze die overdraagt aan een mannelijke collega, vooral als het gaat om liesklachten bijvoorbeeld. Annemieke piekert daar niet over. Ze vindt dat Kees haar moet vertrouwen. Maar dat lijkt hem niet te lukken.

Simone Foekens woont in Almelo. Ze houdt van lezen en vooral, natuurlijk, van schrijven. Haar romans en jeugdboeken worden door velen met plezier gelezen. Voor haar roman Schelpenwit, die ook in de Romanserie verscheen, kreeg zij

Het verhaal speelt zich hier af

Haar vriend is jaloers omdat Annemieke ook mannelijke patiĂŤnten behandelt

de Valentijnprijs.

5

magazine romanserie V3.indd 5

17-10-18 14:36


+

verschijnt in februari

Clemens Wisse

De dochters van Venhove In een bocht van de molenvaart ligt Venhove, een van de grootste boerenhofsteden in het gehucht Vennelande. Daar wonen Jo en Koos Beumer met hun kinderen: Koos’ dochters Dina en Truitje, Jo’s zoon Bert en hun gezamenlijke dochter Heske. Koos wil zijn oudste dochter Dina graag koppelen aan de zoon van een van de rijkere boeren in het dorp, maar Dina gaat daar niet op in. Zij wordt verliefd op iemand anders. Haar vlam Dirk is knap, sterk en vrolijk, maar hij heeft één ding tegen: hij heeft geen geld. Koos is daarom mordicus tegen de relatie. Jo daarentegen heeft alle begrip voor het meisje.

Clemens Wisse schrijft met De dochters van Venhove opnieuw een heerlijke streekroman over standsverschillen en verwachtingen. Eerder

Het verhaal speelt zich hier af

Waarom staat voor haar vader haar geluk niet voorop?

verschenen van hem onder meer Trees van de Zonnehof en Bloemen voor een boerendochter.

6

magazine romanserie V3.indd 6

17-10-18 14:36


verschijnt in februari

Anne-Marie Hooyberghs

Als het hart spreekt Het jaar is 1900. De achttienjarige Leolina komt uit een gegoed milieu, maar voor haar moeder Apollonia is het niet genoeg. Ze wil dat Lina koste wat kost trouwt met een man van adel. Daarom stuur ze haar naar ’s Gravenhage, waar een gravin haar onder haar hoede neemt. Tijdens de vele bals, operettes, voorstellingen en vernissages ontmoet Lina vele mannen, voor wie haar schoonheid niet onopgemerkt blijft. Meerdere mannen dingen naar haar hand. Lina zelf echter wordt verliefd op een armlastige kunstschilder. Haar omgeving laat het er niet bij zitten en probeert haar erin te luizen. Lina komt erachter dat keuzevrijheid een groter goed is dan alle rijkdom van de wereld.

Anne-Marie Hooyberghs is al vele jaren verbonden aan de Romanserie. Zij schrijft romans

Het verhaal speelt zich hier af

Keuzevrijheid is een groter goed dan alle rijkdom van de wereld

die zich voor een groot deel afspelen in Vlaanderen, al maakt ze zelf al jarenlang uitstapjes naar Nederland. Nu doet haar hoofdpersoon dat ook – maar dan noodgedwongen.

7

magazine romanserie V3.indd 7

17-10-18 14:36


waarom

wie-wat-waar-

Clemens Wisse

honderd en honderdvijfentwintig jaar geleden afspelen en hoofdzakelijk over boeren, knechten en hun kinderen gaan. Rijk moest met rijk trouwen, maar de gevoelens van jonge mensen laten zich niet altijd leiden door de dikte van vaders portemonnee – met alle gevolgen van dien. Vaders wil was wet bij de boeren en de boerin had niks te vertellen.” WAAR STOND UW WIEG? “Mijn wieg stond in een vrijstaande woning omringd door weilanden met koeien, schapen en de geit (werkmanskoe) van de dichtstbijzijnde buur op een halve kilometer afstand. De woning lag aan de rand van een klein boerendorp in Zuid-Holland. Ik ging op mijn klompen naar school en in de vakanties verdiende ik een kermiscentje met boerenwerk. Na de lagere school ging ik doorleren en later kreeg ik in mijn werkkring leidinggevende functies. Als manager voorlichting en communicatie bij

‘Wat ik schrijf, heb ik deels zelf meegemaakt. Lezers voelen dat aan’

een groot concern, belast met o.a. (hoofd)redactie van vaktijdschriften, ontwikkelde ik mijn schrijftalent.” WAAROM IS DE STREEKROMAN ZO MOOI? “Dat weet ik niet. Wel weet ik dat de historische boerenroman mij mateloos boeit. Als ik schrijf, komen de beelden uit mijn kinderjaren weer op mijn netvlies. Mijn

Dit jaar publiceert Clemens Wisse zijn veertigste

romans zijn dan ook enigszins autobiografisch, anders

streekroman, al noemt hij die zelf liever historische

gezegd: wat ik schrijf heb ik deels zelf meegemaakt.

boerenroman. De auteur vertelt in dit interview over

Aan de reacties van lezers merk ik dat zij dat aanvoelen.

zijn liefde voor het genre, zijn eigen streekjeugd en

Naast de boeren was ook een prominente rol wegge-

de voortdurende strijd tussen ‘hoe het hoort’ en wat

legd voor meneer pastoor, die meer dan eens moest

het hart ingeeft.

constateren dat ‘kerks’ allerminst synoniem was van ‘braafheid’.”

WAT HEEFT U GEDREVEN NU AL VEERTIG STREEKROMANS TE SCHRIJVEN ?

WIE IS VOOR U BELANGRIJK?

“Ik heb er dertig jaar over gedaan, want het script van

“Los van de privésfeer is de belangrijkste man voor

mijn eerste boek De Vlierhoeve lag al enkele jaren op de

mij Floor Jonkers. Hij durfde het als uitgever van

plank voordat het in 1991 werd uitgegeven. In plaats

Westfriesland aan mijn eerste boek De Vlierhoeve uit te

van streekromans heb ik het liever over ‘historische bo-

geven. Nu zijn de dames van VBK o.l.v Monique Boltje

erenromans’. Historisch, omdat mijn verhalen zich tussen

mijn steun en toeverlaat.”

8

magazine romanserie V3.indd 8

17-10-18 14:36


wie-wat-waar-waarom

Anne-Marie Hooyberghs was kunst niet meer uit mijn leven weg te denken, maar in die branche bracht volgens mijn ouders geen brood op de plank, dan maar iets anders studeren. Ik ging werken, trouwde, kreeg twee schatten van dochters en volgde elf jaar later toch de richting van mijn dromen aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Naarmate mijn kinderen opgroeiden, ging ik ook schrijven. Er zaten zoveel verhalen in mijn hoofd met verschillende karakters, emoties, humor, en ik vond het heerlijk om ze op te schrijven. Ik geniet er nog steeds van en net als schilderen kan ik schrijven niet meer uit mijn leven wegdenken. Ik ben dankbaar omdat deze twee passies mede mijn leven hebben bepaald.” WAT IS VOOR U DE WAARDE VAN DE STREEKROMAN? “Een streekroman hoeft voor mij niet altijd over boerenfamilies te gaan. De waarde zit hem in uit het leven gegrepen verhalen, emotionele en spannende momenten uit iemands leven waarin de lezer zichzelf herkent. Het mag, maar is geen ‘must’ dat de streek wat uitvoeriger besproken wordt dan in andere romans. ik zou deze boeken liever ‘feelgoodromans’ noemen dan streekromans. Ze lezen ook zo lekker weg, hè.”

‘Ik hou ervan om me onder te dompelen in een tijd die niet meer bestaat’

WIE IS UW FAVORIETE PERSONAGE? “Mijn favoriete personage in mijn roman Als het hart spreekt is Lina, omdat ze zo heerlijk onbezonnen, eerlijk en een tikje naïef is. Zij belichaamt de eerlijkheid in de mensen en dat voelt altijd goed aan. Maar ook Cornelis Vreedenburgh, de Haagse schilder, is favoriet. We zijn gelijkgestemde zielen wat betreft de schilderkunst. Ach, eigenlijk kan ik stellen dat elk

Anne-Marie Hooyberghs schrijft romans die zich

personage wel mijn voldoening wegdraagt. Er zit tenslotte veel

vaak afspelen in Vlaanderen, waar zij vandaan komt.

van de auteur in elk personage, zowel de goede als de slechte

Haar nieuwste historische roman slaat de brug tussen

eigenschappen, ze komen altijd wel ergens aan bod.”

Vlaanderen en Nederland doordat de hoofdpersoon verhuist naar ’s-Gravenhage.

WAAROM IS HET ZO FIJN OM HISTORISCHE ROMANS TE

WAAR BENT U GEBOREN EN GETOGEN?

“Als het hart spreekt is een verhaal dat zich afspeelt rond 1900

“Ik ben geboren in Westerlo, België, in een warm gezin met vijf

tussen adellijke families en de gegoede burgerij. Bals en mooie

broers en één zus. Mijn familie was – en is nog steeds – een

kleding spelen een grote rol in het verhaal, ook gedwongen

beetje ‘artistiek begaafd’, om het mooi uit te drukken. Mijn

huwelijken en verboden liefdes. Het is een tijd die heel ver

grootvader was in zijn vrije tijd kunstschilder, mijn vaders

van ons af staat, met heel andere gewoonten, begrippen,

hobby’s waren kunstschilderen en zingen in een koor, en

levenswijzen en klassenverschillen. Ik hou ervan om me onder

mijn moeder schreef gedichten. Het artistieke werd dus al

te dompelen in een tijd die niet meer bestaat. Het verleden

van in onze kindertijd doorgegeven. Naarmate ik opgroeide

kan echt heel boeiend zijn.”

SCHRIJVEN?

9

magazine romanserie V3.indd 9

17-10-18 14:36


verschijnt in maart

Greetje van den Berg

Stil vuur Maria is een onaangename, bittere vrouw die het leven van haar inmiddels overleden man en van haar twee dochters niet makkelijk heeft gemaakt. Sheila heeft dan ook weinig op met haar moeder. Ook haar kleinkinderen hebben geen gezellige oma aan haar gehad, maar kleindochter Amanda trekt zich daar niets van aan. Nu ze volwassen is en getrouwd, bezoekt ze haar oma trouw. Wanneer ze zwanger wordt van haar eerste kindje, gaat ze haar geluk dan ook al snel met haar oma delen. Maar die reageert heel anders dan ze had verwacht. Ondertussen worstelt Maria met haar verborgen verleden, dat terugvoert naar de oorlog. Ze neemt een belangrijk besluit.

Greetje van den Berg schrijft indringende familieromans waarin ze op een subtiele manier laat zien dat vrijwel niets ooit

Het verhaal speelt zich hier af

Haar oma stelt al haar leven lang mensen teleur. Waarom verbaast het Amanda dan toch?

zwart-wit is. Familierelaties hebben zoveel facetten en mensen hebben zoveel meegemaakt, dat er altijd een diepere laag is.

10

magazine romanserie V3.indd 10

17-10-18 14:36


verschijnt in maart

Johanne A. van Archem

De grote brand De Twentse textiel is in 1862 nog jong, maar de opkomst van fabrieken gaat razendsnel. Daarom komen er veel vreemdelingen naar de kleine stad Enschede om daar te wonen en werken. Hilde Kempers, een weduwe zonder kinderen, neemt Berthe Reuvers in de kost. Ze heeft al snel het idee dat er iets met Berthe aan de hand is. De jonge onderwijzer Rudolf Dijkhuis verneemt via een andere weg een ernstig gerucht over Berthe. Ze zou ontrouw hebben gepleegd en een kind van een zwarte man hebben gekregen. Rudolf gelooft niets van het verhaal, maar is er toch erg door getroffen. Dan staat op een dag de stad in lichterlaaie en moet vrijwel iedereen opnieuw beginnen. En langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker wat het ware verhaal van Berthe is.

Het verhaal speelt zich hier af

Roman tegen de achtergrond van de grote brand die Enschede verschroeide, maar niet verwoestte

Johanne A. van Archem schrijft historische romans, vooral over Twente en omgeving. De eerste grote brand van Enschede, waarover deze roman gaat, was misschien wel een nog grotere ramp dan de vuurwerkramp van mei 2000. Maar ook toen bewees de stad zijn veerkracht. 11

magazine romanserie V3.indd 11

17-10-18 14:36


+

verschijnt in april

Marleen Schmitz

een verre vriend De jonge Rita heeft een relatie met Rutger, een militair. Als hij naar Afghanistan moet, gaat zij haar eigen leven opbouwen. Ze gaat studeren in Antwerpen en probeert te weten te komen wie haar vader is, want die heeft ze nooit gekend. Vanuit Afghanistan verbreekt Rutger hun relatie. In plaats daarvan richt ze zich nog meer op het contact met haar zusje en de hoop dat ze haar vader kan gaan ontmoeten. Maar dan overlijdt hij. Het is zaak dat Rita zich echt gaat richten op haar eigen leven, in plaats van op anderen.

Marleen Schmitz brengt met Een verre vriend een prachtige coming-of-age-roman over een jonge vrouw die met vallen en opstaan haar weg weet te vinden in het leven.

Het verhaal speelt zich hier af

De mensen die voor de jonge Rita belangrijk zijn, vallen om verschillende redenen weg

12

magazine romanserie V3.indd 12

17-10-18 14:36


verschijnt in april

Annemartien Berkelaar

Scheerlicht Roos mist haar enige dochter Willemijn, die sinds een paar weken het huis uit is. Ze probeert de eenzaamheid te verdrijven door spullen te maken van leer en vilt. Willemijn oppert het idee om die te gaan verkopen in een webshop. Eerst denkt ze dat daar niemand op zit te wachten, maar dan gaat ze het toch proberen. Het wordt al snel een bescheiden succes. Willemijn heeft in de tussentijd een vriendje gekregen, Maarten. Op Maartens verjaardag maakt Roos kennis met zijn ouders. Ze wordt meteen smoorverliefd op zijn vader, Hein. Dat wil ze absoluut niet, maar ze kan het gevoel niet ontkennen.

Annemartien Berkelaar debuteerde als schrijfster met Opnieuw beginnen. Haar tweede roman Scheerlicht is een waardige opvolger: vol

Het verhaal speelt zich hier af

Ze wordt smoorverliefd op de vader van het vriendje van haar dochter

onverwachte wendingen, heel menselijk, en heerlijk weg te lezen.

13

magazine romanserie V3.indd 13

17-10-18 14:36


verschijnt in mei

Gea Veldkamp

Eiland van verloren stilte Tijdens een vakantie op Schiermonnikoog ontmoet Dana monniken die zich daar sinds kort gevestigd hebben. Het contrast met haar normale omgeving, die zich kenmerkt door haast, is enorm. Ze sluit vriendschap met een van de mannen, broeder Marcus. Dan gaat ze terug naar haar jachtige leven en raakt de ontmoeting op de achtergrond. Tot ze in een burnout belandt. De vriendschap met Marcus helpt haar om rust en stilte te vinden en vol aandacht haar leven te kunnen leiden in een wereld vol onrust.

Gea Veldkamp is al sinds haar debuutroman Verbonden met jou een rasechte romanserie-auteur. Ze schrijft verhalen waarin ze veel aandacht heeft voor de menselijkheid en psychologie van haar personages. Eiland van

Het verhaal speelt zich hier af

Het contrast met haar jachtige normale omgeving is enorm

verloren stilte is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

14

magazine romanserie V3.indd 14

17-10-18 14:36


verschijnt in mei

Marja Visscher

Lied van wind en water Als Jacob zijn vrouw en hun kind verliest in het kraambed, kan hij geen weg vinden met het verdriet en gemis, totdat hij besluit met zijn boot naar Noord-Nederland te varen. In alle stilte op het water wordt hem duidelijk dat hij een totaal andere richting moet inslaan in zijn leven. In plaats van de advocatuur gaat hij werken in de landbouw. Jacob is ook als dichter en redenaar aangesloten bij het Amsterdamse culturele gezelschap Felix Meritis. Daar ontmoet hij Hermina, op wie hij smoorverliefd wordt. Ze trekt bij hem in, maar voelt zich al snel op de tweede plaats staan bij Jacob, die zo vol enthousiasme en overgave werkt aan zijn plannen voor zijn eigen boerderij.

Marja Visscher brengt met Lied van wind en water het eerste deel in de Badhoeve-trilogie, een

Het verhaal speelt zich hier af

Ze komt al snel op de tweede plaats bij workaholic Jacob

nieuwe trilogie in de romanserie. Ze schreef eerder de trilogie Tussen stad en streek en meerdere historische romans.

Deel 1 van de Badhoevetrilogie

15

magazine romanserie V3.indd 15

17-10-18 14:37


Herinneringen Je ging en naam je glimlach mee, ver buiten mijn bereik. Maar soms denk ik hem nog te zien, als ik in het zonlicht kijk. Je ging en nam je glimlach mee, ik mis hem elke dag. Maar gisteren hervond ik hem toen ik een vlinder zag. Je ging en nam je glimlach mee. Maar in veel kleine dingen zie ik steeds jouw glimlach weer. Dat zijn: herinneringen. Ina van der Beek Uit de dichtbundel Voor deze gelegenheid

16

magazine romanserie V3.indd 16

17-10-18 14:37


verschijnt in juni

Ina van der Beek

Als de weg verborgen is Hoeveel Tine ook houdt van haar man Bob en van hun drie kinderen, het wordt haar even te veel. Ze gaat ertussenuit naar Noorwegen. Met een wandelroute van de plaatselijke VVV gaat ze ondanks de slechte weersverwachting op pad‌ totdat ze na een paar uur ontdekt dat ze verdwaald is. Uiteindelijk vindt ze een blokhut in het bos waar ze naar binnen gaat. Pas na een tijdje merkt ze dat ze niet alleen is. Ook Bram, een Nederlandse pastoor, ligt in de hut. Hij is gewond en kan niet lopen. Het ziet ernaar uit dat ze hier samen de nacht moeten doorbrengen. Ze vertellen elkaar hun levensverhaal. Als Tine weer terug is in Nederland, kan ze Bram niet loslaten. Ze heeft het gevoel dat alleen hij haar begrijpt, dat ze bij hem thuis is.

Als de weg verborgen is van Ina van der Beek is een klein Het verhaal speelt zich hier af

Ze heeft het gevoel dat alleen hij haar begrijpt

en intiem verhaal, over twee mensen die worstelen met hun eigen gevoelens. Wat mag je eigenlijk voelen en wat niet? En wat kun je doen als je gevoelens

Copyright Š Free Vector Maps.com

niet in overeenstemming zijn met je geloof?

17

magazine romanserie V3.indd 17

17-10-18 14:37


verschijnt in juNi

Ria van der Ven-Rijken

Alles heeft zijn tijd Als Celines oudoom Hendrik overlijdt, erft zij onverwachts zijn huis. Ze is meteen verkocht. Hier wil ze definitief gaan wonen. Haar vriend Daan daarentegen is niet onder de indruk van het oude huis. Hij heeft alleen maar kritiek en wil dat ze het verkoopt zodat ze samen een mooier huis kunnen kopen. Ze is zijn bemoeizucht zat en beëindigt de relatie, om in haar eentje in het huis te gaan wonen. Tommy is samen met zijn vrouw Joyce vanuit Canada geëmigreerd naar Nederland en hier helaas gescheiden. Hij overweegt terug te gaan, tot hij een bericht leest over een stoffelijk overschot in de tuin van een oud huis in ’s Gravenmoer. Langzaam maar zeker ontdekt hij dat deze vondst verbonden is met zijn familie. Zo komt hij terecht bij Celine. Hij is erg onder de indruk van haar huis, en zij is erg onder de indruk van hem.

Het verhaal speelt zich hier af

Een stoffelijk overschot in het huis dat ze erft. Wat kan hier gebeurd zijn?

Ria van der Ven-Rijken verweeft in Alles heeft zijn tijd drie moderne verhaallijnen met een tragische gebeurtenis uit de naoorlogse jaren. Langzaam wordt duidelijk wat er vroeger is gebeurd, en wat voor de mensen van nu de juiste weg is.

18

magazine romanserie V3.indd 18

17-10-18 14:37


verschijnt in september

Margreet Maljers

Stapstenen Als de man van de vierendertigjarige Victorien op zijn sterfbed ligt, vertelt hij haar dat hij een kind heeft gekregen met ene Claudia. Zij is naar Amerika vertrokken en haar tante Liesbeth heeft de zorg voor het kindje, maar Bob heeft het erkend en de voogdij op zich genomen. Nu vraagt hij Victorien om voor de baby te zorgen en dringt erop aan dat zijn ouders niets over zijn kinderen – zowel die van hem en Victorien samen als het buitenechtelijke kind – te zeggen krijgen. Victorien is eerst totaal van slag, maar onderdrukt dan haar boosheid en belooft in elk geval tijdelijk voor het kindje te zorgen. Na Bobs overlijden verhuist ze met alle drie de kinderen naar een dorp waar ze haar nieuwe leven gaat opbouwen.

Margreet Maljers is bekend van haar eigen romans in de

Haar man Bob vertelt haar op zijn sterfbed dat hij nóg een kind heeft

romanserie en van de romans die ze samen met haar zus Reina schrijft. Stapstenen is een aangrijpende roman over een vrouw die niet haar gekrenktheid en verdriet laat overheersen, maar vooruitkijkt en verdergaat.

19

magazine romanserie V3.indd 19

17-10-18 14:37


‘Ik doe me niet mooier voor dan ik ben, maar ook niet minder’ Gerda van Wageningen is in september 2019 veertig jaar

Tegelijkertijd besef ik als ik op het Boekenbal ben, dat mensen

auteur. Ze is zover gekomen omdat ze altijd haar hart is

op dezelfde manier naar mij kijken. Ik probeer altijd eerlijk te

blijven volgen en omdat ze kansen aangreep zodra die

blijven over wie ik ben en wat ik doe. Ik doe me niet mooier

zich aandienden. Nu helpt ze jonge collega’s op weg – en

voor dan ik ben, maar ook niet minder.”

gelukkig blijft ze zelf ook schrijven, zolang het maar kan. DEELTIJDPENSIOEN “Toen ik debuteerde, was ik 32 jaar oud en zat ik in een onge-

Al die inspanningen naast haar schrijfwerk vragen wel wat

lukkig huwelijk. Het schrijven was voor mij een soort ontsnap-

van de nu 72-jarige Gerda, dus ze neemt in de wintermaan-

ping. Ik had nooit verwacht dat het zo zou aanslaan en dat

den meer tijd voor zichzelf. Ze is naar eigen zeggen met

het me zoveel zou brengen.” Maar dat deed het. Haar eerste

‘deeltijdpensioen’. “Ook als ik bezig ben met een nieuw boek,

boek was zo’n succes dat haar toenmalige uitgever belde om

jakker ik niet meer aan één stuk door. Ik schrijf in de ochtend

te vragen of ze snel wilde gaan werken aan een tweede. “Ik

en in de middag maak ik tijd voor vriendinnen en om in de

begreep meteen dat dit een kans was uit duizenden. Ik had

natuur te zijn. Zo heb ik een doel in mijn dagen en iets waar ik

net een parttimebaan gevonden, maar daar stopte ik mee om

voldoening uit haal en tegelijkertijd genoeg rust om het vol

me te richten op het schrijven.”

te houden.”

Gerda beschouwt het als een geluk dat ze toen niet verant-

Dat zij nu meer naar buiten treedt, heeft ook tot gevolg dat

woordelijk was voor het gezinsinkomen. Als vrouw werd ze

mensen met bijzondere verhalen naar haar toe komen. Zo

er toen wel op aangekeken dat ze zoveel tijd in haar carrière

werd ze benaderd door de dochter van een vroegere vuurtor-

stak, maar zij maakte die keuze toch. “Vroeger – nog niet eens

enwachter uit het duingebied bij Haamstede. “Ik was meteen

zo heel lang geleden – mochten vrouwen niks, nu moeten

geprikkeld. Het duingebied is tegenwoordig welvarend en

ze heel veel. In beide gevallen is het een uitdaging om jezelf

toeristisch, maar was in vroeger tijden juist armoedig. Dankzij

te ontwikkelen. Mij is het gelukt en nu wil ik graag jonge colle-

de persoonlijke input en mijn verdere onderzoek kan ik daar

ga’s helpen om ook verder te komen in het schrijven.” Dat doet

prachtig over schrijven.” Zo dicht bij de mensen staan, dat past

ze onder meer door zich in te zetten als ambassadeur van

ook bij Gerda van Wageningen. Haar boeken hebben “geen

het genre. “Jarenlang heb ik op de achtergrond geschreven,

enkele literaire pretentie. Ik schrijf bewust toegankelijk en

nu ben ik een gezicht geworden van het romantische boek.

laagdrempelig. Daar waar historici de neus voor ophalen, daar

Ik vind dat heel bijzonder. Bij het programma Boeken van

ben ik. Bij de geschiedenis van de gewone mensen. Ik geloof

de VPRO mocht ik bijvoorbeeld Jan Terlouw ontmoeten.

dat dat ook is wat gewone mensen het allerliefst lezen.”

20

magazine romanserie V3.indd 20

17-10-18 14:37


verschijnt in september

Gerda van Wageningen

Onvoorwaardelijke liefde Als haar man sterft, weet Lina niet goed hoe het nu verder moet. Ze maakt zich zorgen over haar toekomst. Natuurlijk kan ze haar broer helpen in de bakkerswinkel, maar is dat wel wat ze wil in haar leven? Er moet toch brood op de plank komen. Ze zoekt steun in haar omgeving en probeert een oplossing te vinden in het maken van hoeden. Maar haar familie komt in zwaar weer te verkeren en aan een nieuwe liefde moet ze al helemaal niet denken. Hoewel‌

Onvoorwaardelijke liefde is het afsluitende deel van de bakkerstrilogie van Gerda van Wageningen. Het eerste deel Bakkersliefde verscheen vorig jaar al, Zussenliefde staat ook in dit romanmagazine. Lees op de hierna volgende pagina’s ook een kort verhaal van de auteur.

Het verhaal speelt zich hier af

Er moet toch brood op de plank komen, maar Lina's passie is het bakkersleven niet

Deel 3 Bakkerstrilogie. Vervolg op Bakkersliefde en Zussenliefde. Eerdere delen zijn tegen abonneeprijs te bestellen.

21

magazine romanserie V3.indd 21

17-10-18 14:37


verschijnt in oktober

+

Martin Scherstra

Oud zeer Wat ooit begon als een ruzie tussen twee broers, is uitgegroeid tot een familievete die nu al generaties lang duurt en de familie De Witte in twee kampen verdeelt. Aan de ene kant is er Mirte, die aan het hoofd staat van de bierbrouwerij De Witte. Aan de andere kant Nanda, eigenares van bierbrouwerij De Acht Heerlijkheden. Mirtes dochter Nynke gaat voor haar studie naar Amerika en ontmoet daar Chris, Nanda’s zoon. Maar ze weten niet van elkaar dat ze familie zijn en krijgen een relatie met elkaar. Zodra ze hun familieband ontdekken, moeten ze elkaar loslaten. Maar ze blijven door elkaars hoofd spoken.

Martin Scherstra schrijft familieromans met schwung en vaart, waarin de gevolgen van dramatische familiegebeurtenissen hun plek krijgen. Oud zeer leest heerlijk weg. Scherstra won

Het verhaal speelt zich hier af

De familie De Witte heeft al jaren ruzie, maar de onwetende Chris en Nynke worden juist verliefd op elkaar

met zijn roman Adempauze de Valentijnprijs in 2018.

22

magazine romanserie V3.indd 22

17-10-18 14:38


verschijnt in oktober

olga van der meer

te mooi om waar te zijn Rianne is thuisblijfmoeder van zoontje Danny. Haar man Serge heeft een hekel aan zijn baan, maar durft de zekerheid van zijn vaste contract niet op te geven. Christa heeft een latrelatie met Fred. Zij werkt gemiddeld zestig uur per week en valt in een diep gat als ze ontslagen wordt. Marion is gescheiden en leeft van een uitkering. Ze krijgt een relatie met Harro, die net zijn bedrijf heeft verkocht maar achter de schermen de touwtjes nog stevig in handen heeft. Harro regelt een andere baan voor Serge en helpt Christa. Het leven lijkt zich voor alle drie de vriendinnen ten goede te keren, maar het blijkt te mooi om waar te zijn. Harro wordt ontmaskerd als een oplichter en Christa, Fred, Rianne en Serge zitten diep in de ellende. Desondanks kiest Marion voor hem, waardoor de vriendschap met de andere twee op losse schroeven komt te staan.

Het leven lijkt zich voor drie vriendinnen ten goede te keren, maar is dat ook echt zo?

Olga van der Meer schrijft naast haar romans ook als journalist voor onder meer Mijn Geheim. Daaruit haalt ze veel inspiratie voor haar boeken, want waargebeurde verhalen zijn vaak haast te heftig om waar te zijn. Toch gebeuren dit soort dingen, en daar kan ze dus als schrijver dankbaar uit putten. 23

magazine romanserie V3.indd 23

17-10-18 14:38


Verborgen verleden Een kort verhaal van jubilerend auteur Gerda van Wageningen ‘Ik zie er zo tegen op.’ Mia slaakte een diepe zucht en keek haar zuster

geen ruimte voor de halve inventaris.

Lia aan met een trieste blik in haar ogen.

‘Nu alleen de zolder nog,’ verzuchtte ze. ‘Ik ben bekaf.’

‘Anders ik wel,’ zei de andere helft van de eeneiige tweeling. ‘Maar het

‘Anders ik wel. Het is niet alleen het lichamelijk bezig zijn, maar vooral

moet. Mam is nu al drie weken geleden begraven en het huis moet

de emoties die erbij komen kijken. Het put me uit.’

worden verkocht.’

‘Mij ook.’

Mia haalde diep adem en stak na nog een diepe zucht de sleutel in

‘Zullen we de zolder maar liever morgen doen?’

de voordeur.

‘Er staat niet veel, alleen maar oude rommel. Ik zet liever door, dan is

Ze hadden onderling al afgesproken hoe ze een en ander aan zoud-

het maar klaar.’

en gaan pakken. Vandaag haalden ze de kasten leeg, zetten ze alle

Lia zuchtte en kwam uiteindelijk als eerste overeind, nadat ze hun

spullen neer en zijzelf hadden de eerst keus wat betreft de spullen

koffiemokken geleegd hadden. ‘Nu, de laatste loodjes dan maar.’

die zij van hun overleden ouders nog wilden bewaren, en dus zoud-

De twee zussen gingen met tegenzin de zoldertrap op. Gelukkig was

en ze dat aan het einde van de dag meenemen. Morgen zou dan de

hun moeder altijd erg netjes geweest en waren de meeste spullen

rest van de familie komen. Neven en nichten, een broer van pap en

hier vroeger nog van pap geweest. ‘Dat scheelt enorm,’ was Mia het

een zus van hun moeder. Die konden dan nog grasduinen en wat er

met haar zuster eens. ‘Wat zit er in die oude kast?’

daarna overbleef zou door Jan, de man van Lia, naar een of desnoods

‘Die is leeg. Hier in de hoek staat nog het werkbankje van pap, met

meerdere kringloopwinkels worden gebracht. Datzelfde lot wachtte

wat gereedschap erop dat mam achter de hand wilde houden, voor

ook de meubelen. Als het huis bijna helemaal leeg was gehaald, zou

als er nog iets in huis moest worden opgehangen of zo.’

een bedrijf het wat ze noemden bezemschoon komen maken.

‘Kan allemaal weg,’ zei Mia.

De makelaar had al foto’s gemaakt in bewoonde toestand. De

Lia schoot in de lach. ‘Fijn dat jij en ik het altijd zo met elkaar eens

huizenmarkt was oververhit. Al op de dag van publicatie op Funda

zijn.’ Ze trok een gordijn opzij dat aan de onderste balk van het dak

waren de eerste kijkers aangemeld en een week later was er tot

was opgehangen. In de lage ruimte daar werden nog wat spullen

driemaal toe een bod op het huis uitgebracht. Het was uiteindelijk

bewaard waar mam al jaren niet meer naar omkeek. Uiteindelijk was

verkocht aan een jong gezin, en dat wilde er het liefst zo snel mo-

hun moeder, gestorven op haar zevenentachtigste, al jaren minder

gelijk in. Nu, wat Mia en Lia betrof was dat geen probleem. Dan was

goed ter been en kwam ze al tijden de trap niet meer op.

de klus waar ze nu voor stonden maar weer voorbij, hoezeer ze er

‘Ach, die oude boodschappenmand!’ zei Mia. ‘Weet je nog dat daar

deze dag ook tegen opzagen. Want met de spullen eruit zouden de

vroeger de kat altijd in kroop?’

herinneringen niet méér zijn dan wat er in hun hoofden nog leefde,

‘En hier, de oude stoof die vroeger in het huis van oma stond.’ Lia

en dat was moeilijk. Altijd. Het aantrekkelijke was wel dat de erfenis

giechelde. ‘En twee oude kruiken. Die zie je nooit meer. Wie gebruikt

dan zo snel mogelijk afgehandeld kon worden. Als de Belasting-

er tegenwoordig nog een kruik?’

dienst had gekregen waar die nu eenmaal recht op had, en dat kon

‘Op een brocantemarkt zouden die spullen nog wel wat opbrengen.’

tegenwoordig best even duren, dan konden ze wat er aan geld was

‘Of op de vrijmarkt eind april.’

overgebleven verdelen. Vooral Jan van Lia had het in gedachten

‘Ga jij daar dan staan met je oude meuk op een wiebelige keuken-

al drie keer uitgegeven. Jan en Lia hadden het nu eenmaal niet zo

tafel?’

breed en hij leek er straks wel weg mee te weten.

‘Jan wel. Jan doet alles om een paar centen extra te verdienen.’

Om vier uur in de middag had Mia een paar dozen in haar autootje

Ze giechelden allebei. De spullen werden bij het trappengat gezet.

gezet. Niet veel. Zeker niet te veel! Al kostte het nog zoveel moeite

Die moest Jan maar ophalen, vonden ze eendrachtig. ‘Wacht, dit

om spullen waar een herinnering aan kleefde achter te laten, ze had

laatste hoekje nog! Er staan alleen nog een paar oude koffers.’‘Weet

24

magazine romanserie V3.indd 24

17-10-18 14:38


je nog, deze ging mee toen we voor het eerst met de auto naar

ondanks vriendinnen. Maar voor geen goud zou ze dat toegeven! Bin-

Zuid-Frankrijk gingen.’

nenkort nam ze een hondje, had ze zichzelf beloofd, nu ze niet langer

‘En dit is mijn oude rugzak! Toen gingen we met een tienertoer

voor mam hoefde te zorgen. Maar kom, dit was niet het moment om

op reis, net achttien, en mam twee weken lang in de zenuwen.’ Ze

aan die dingen te denken.

schoten allebei in de lach en ineens pinkte Mia toch weer een traan

‘Dit is de laatste, denk ik.’ Lia had ondertussen een onooglijke koffer

weg. ‘Voorbij, Lia! Het is allemaal voorbij en wij worden ook steeds

uit de laatste hoek getrokken, bruin met vele kale plekken en met een

ouder. De vijftig voorbij, de overgang achter de rug.’

van de twee sloten kapot. ‘Oude kleren,’ mompelde haar zuster toen

Nu was het Lia die zenuwachtig in de lach schoot. ‘Ik menstrueer nog

ze het deksel had opgelicht. ‘Kan allemaal zo weg, vind je niet?’

steeds. Soms moppert Jan dat het nooit ophoudt, want dan mag hij

‘Misschien nog iets bij voor het Leger des Heils?’

niet…’ Ze giechelden wat af, die twee.

‘Die oude spullen?’ Mia tilde de bruine jas op die bovenop lag en keek

‘Nu het allerlaatste hoekje.’ Ze vonden een oude doos, ingedeukt, en

ernaar. ‘Die is al zo oud dat ik me niet eens herinner dat mam die heeft

vonden daar tot hun ontroering hun oude poppen en teddyberen in

gedragen.’

terug. ‘Ach, die kunnen we toch niet zomaar wegdoen? Dat mam ze

‘Volgens mij is die mogelijk nog van oma,’ zei Lia.

al die jaren heeft bewaard,’ fluisterde Mia met een brok in haar keel.

‘Ik zal…’ Mia hield nu een bruine tas in haar handen en maakte het

Ze drukte op de buik van de teddybeer. ‘Hij bromt niet meer.’

slotje daarvan open. ‘Krijg nou niks…’ Even later hield ze een bundelt-

‘Hij heeft niets meer om over te brommen. Zo kaal als een luis, een

je vergeelde brieven omhoog, met een verschoten roze lintje erom.

heel oud baasje.’

‘Aan Mia Vosselman.’

Ze giechelden opnieuw. ‘Dit kan echt niet naar de vrijmarkt, Lia.’

‘Dat is oma,’ zei Lia verbluft. ‘Die heette toch zo voor ze met opa trou-

‘Maar neem jij het dan mee? Wat moeten wij ermee?’

wde? Wauw, die brieven moeten oeroud zijn.’

‘Jij hebt kleinkinderen.’

‘Kijk eens naar dat handschrift. Zo mooi, zo schreef oma vroeger ook.’

‘Die spelen met een tablet of computerspelletjes. Ze weten amper

‘Lezen!’ dacht Lia. En terwijl ze dat zei, ging beneden de bel doordrin-

nog wat een teddybeer is.’

gend. ‘Dat is Jan natuurlijk, die zou me op komen halen. Wat doen we met dit ding?’ Ze wees naar de koffer.

De twee zussen gingen met tegenzin de zoldertrap op. Hun moeder was altijd erg netjes geweest; de meeste spullen hier waren vroeger nog van pap geweest

‘Die neem ik mee,’ besloot Mia impulsief. ‘Die brieven wil ik lezen.’ ‘Misschien staat er een geheim in,’ giechelde Lia ondeugend, terwijl ze opstond en de bel opnieuw klonk, langer nu, nog doordringender. ‘Ja, ja, Jan, ik kom eraan.’ Mia bleef achter en onderzocht de rest van de koffer. Oude kleren. Van ver voor hun tijd. Een hoed, waarschijnlijk een oude kerkhoed. Ze had die hoed door niemand gedragen zien worden. Ze zocht de zakken van de jas na en vond er alleen een kromgebogen haarspeld in, wie weet hoelang al niet meer gedragen. Dus hield ze de oude tas apart, sloot de koffer weer en aarzelde nog of ze die niet ook bij de spullen

‘En al helemaal niet dat die vroeger konden brommen als je op de

voor de rommelmarkt zou zetten, maar besloot toch dat ze daar eerst

buik drukte!’ Ze kregen nu werkelijk de slappe lach.

nog eens nauwkeuriger in wilde kijken. Ze ging ook naar beneden. De

‘We moeten opschieten. Het is al halfzes. Jan zit te wachten tot hij zijn

koffer verdween even later in haar auto. Ze nam toch nog te veel mee,

aardappeltjes krijgt voorgezet.’

besefte ze. Maar het afscheid was dan ook zo moeilijk.

‘Je gaat toch zeker niet nog koken? Laat een pizza bezorgen of stuur

Jan was al aan het werk gezet om de dozen die Lia mee wilde nemen

Jan naar de afhaalchinees.’

in hun auto te zetten en liet weten te snakken naar zijn eten. Zijn

‘Ik heb hem te veel verwend toen ik jong was,’ mopperde Lia spijtig.

vrouw antwoordde dat ze dan maar beter meteen langs de snackbar

‘Dus nu heeft hij het idee dat hij zich nergens mee hoeft te bemoeien.

konden rijden, dat was de snelste manier om zijn warme hap te

Wat dat betreft ben jij beter af.’

krijgen. Zij was kapot en ging straks echt nog niet eens aardappelen

Zou het, dacht Mia, die op die laatste opmerking maar liever geen

schillen, laat staan sperzieboontjes schoonmaken. Hij mopperde, de

antwoord gaf. Haar man leefde niet meer. Haar enige kind, David,

zussen keken elkaar nog eens aan en wierpen in stilte nog een blik

had een baan in Parijs. Ze voelde zich soms eenzaam, ondanks Lia,

op het huis.

25

magazine romanserie V3.indd 25

17-10-18 14:38


‘Morgenochtend om tien uur ben ik hier weer,’ zei Mia nogal over-

Voor haar gevoel slechts even later schrok ze wakker om te ontdek-

bodig tegen haar zus.

ken dat het al halftwee was. Ze was in haar stoel in slaap gevallen!

‘Dan kunnen de aasgieren hun slag slaan,’ knikte Jan. ‘Ik zou het liever

Die brieven kwamen later nog wel. Ze moest naar bed. Morgen

allemaal verkopen, dan levert het nog wat op.’

wachtte haar opnieuw een drukke en emotionele dag.

‘Er zijn er die een paar spulletjes van onze mam goed kunnen gebruiken,’ brak zijn vrouw hem meteen af. ‘Het is hun wat mij betreft

‘Ik moet je iets vertellen.’

van harte gegund. Wij gaan.’ Ze gaf Mia een zoen. Er lag een traan in

Mia keek Lia onderzoekend aan. Het huis was leeg. De beide zussen

haar ooghoek.

hadden er net samen voor het laatst in rondgelopen. Het lege ouder-

Mia knikte, stapte in haar wagen en reed met een brok in haar keel

lijk huis, altijd een pijnlijk moment voor kinderen. Ze draaide de deur

de straat uit. Deze straat, eens zo vertrouwd, begon nu al zijn glans

op het nachtslot.

te verliezen.

‘Straks,’ verzuchtte Lia. ‘We zien elkaar straks bij de notaris voor de overdracht.’

Na een lange, warme douche en een kant-en-klaarmaaltijd uit de

Mia perste haar lippen op elkaar en knikte. ‘Daarna gaan we lunchen

magnetron zat ze later die avond, gehuld in een huispak, in haar

bij het Oude Postkantoor.’

stoel en zocht ze in de tas tussen de andere spulletjes die er nog in

‘Meteen geld verbrassen,’ bromde Jan, maar ze luisterden geen van

zaten. Een flesje eau de cologne waarvan de inhoud al sinds jaren

beiden naar hem.

was opgedroogd. Een zakdoekje dat nergens meer naar rook. Een benen kammetje met drie gebroken tanden in het midden. Niets van

Twee uur later keek ze achter haar verse muntthee vandaan opnieuw

waarde. Zou mam geweten hebben dat er in de tas van oma oude

naar haar zus. ‘Ik moet je echt iets vertellen, maar liever wel zonder

brieven zaten? Ze kon het haar niet meer vragen. Ze trok de strik uit

Jan erbij.’

het verschoten lintje. Vijf brieven, zag ze. Ze legde ze op datum en

Lia schoot in de lach. ‘Laat me raden, je hebt een stiekeme minnaar!’

zag dat ze ondertekend waren door ene Pieter. Nooit van gehoord.

‘Ik niet,’ liet ze weten en ze vroeg zich af of Lia net zo hard zou schrik-

Opa heette Jaap. Een olijke man, altijd in voor een lolletje en een

ken als ze zelf had gedaan toen ze de brieven had gelezen. ‘Kom je

grapje, helaas niet zo oud geworden en overleden aan kanker. Ze

morgenmiddag even bij mij langs?’

zou…

Lia haalde haar schouders op. ‘Dat kan wel. Goed dan. Maar waarom

Ze vouwde de eerste brief open.

doe je zo geheimzinnig?’ Jan kwam de deur van het herentoilet weer uit. ‘Dat hoor je nog wel,’

Mijn allerliefste Mia,

haastte Mia zich. ‘Niets tegen Jan zeggen.’

Wat een heerlijke vakantie was dat daar in Eerbeek. We hebben… Ze las verder. Het was niet minder dan een liefdesbrief. Ze giechelde. Oma Mia had kennelijk een vakantieliefde gehad voor ze met opa trouwde. Ze keek naar de datum en wist dat oma pas twee jaar later met opa was getrouwd. De brief was, ze rekende even uit, maar liefst bijna honderd jaar oud. Veel bijzonders stond er niet in. Ze waren

Vijf brieven, zag ze. Ze legde ze op datum en zag dat ze ondertekend waren door ene Pieter. Nooit van gehoord

verliefd, hadden gezoend, wilden elkaar nog weer eens zien. De

De volgende middag was ze zenuwachtig.

brief was verstuurd vanuit Zierikzee. Ach, oma ging graag een dagje

Lia was tien minuten te vroeg. ‘Ik stik van nieuwsgierigheid! Waar

met de auto naar Schouwen-Duiveland, toen er eenmaal dammen

gaat het over, Mia? Je hebt toch geen problemen, niet?’

waren aangelegd en het vroegere eiland gemakkelijk bereikbaar was

‘Nee, hoor. Wacht.’ Ze schonk een glaasje port voor Lia in. Daar hield

geworden en opa en oma eenmaal een auto tot hun beschikking

haar zus van. Zelf hield ze het maar liever bij een cola light. Ze moest

hadden gekregen. Toen Mia en Lia nog klein waren, hadden ze hen

een helder hoofd houden. ‘Kijk,’ zei ze en ze pakte de oude brieven

meerdere keren meegenomen, een dagje naar Renesse, emmertjes

van haar bureau. ‘Ik heb ze gelezen.’

en schepjes mee. Toen was het er nog niet zo druk als tegenwoordig.

‘Van oma?’

Jeugdherinneringen! Ze liet de brief zakken en allerlei bijna vergeten

‘Precies. Ze zijn geschreven door ene Pieter van der Zande uit

herinneringen kwamen bovendrijven.

Zierikzee.’

26

magazine romanserie V3.indd 26

17-10-18 14:38


‘Nooit van gehoord.’

de bejaarde dame Mia nieuwsgierig aan. ‘Een Pieter van der Zande?

‘Ik ook niet. Er is nooit over een man gesproken die zo heette. Maar

Nooit van gehoord.’

voordat oma met opa Jaap trouwde, heeft oma een kind gekregen

‘Ik heb op internet gezocht. Die man is geboren op 31 augustus 1912

van deze man.’

te Zierikzee en is in de oorlog overleden in een concentratiekamp.

‘Hè?’ De port ging er in een keer in.

Er is een website voor stamboomonderzoek. Daar heb ik dat terug-

‘Ja, ik rolde ook zowat van mijn stoel. Oom Jaap was de oudste zoon

gevonden. Hij is in 1933 getrouwd met ene Lena Verkerk. Dat zal dus

van opa en oma. Maar die leeft niet meer.’

inderdaad de Lena uit de brief zijn. Dat echtpaar kreeg drie kinderen,

‘Tante Toos wel. Ze was nog op mams begrafenis. Ze woont bij haar

allemaal zoons. Een is er op jonge leeftijd overleden. Ik heb gevon-

dochter in Rhoon,’ vertelde ze.

den dat de middelste later boer is geworden op de ouderlijke stee.’

‘Ja. Zou die er misschien meer van weten?’

‘Tjonge.’ Tante Toos nam een hap van haar gebak. Dat had Mia

‘Wat weet jij precies na het lezen van die brieven?’

meegenomen om haar in een goede stemming te brengen. ‘En

‘Pieter was een vakantieliefde van oma, en volgens zijn derde brief

wat moeten wij met die kennis?’ wilde tante Toos toch wel een tikje

schrok hij er enorm van dat oma hem had laten weten een kind van

nieuwsgierig weten.

hem te verwachten en liet hij oma weten dat er van een huwelijk

‘Het blijkt dat oma een voorkind van die man heeft gekregen.’

geen sprake kon zijn. Hij was twintig en zijn vader wilde dat hij zou

Er bleef slagroom om de mond van de oude dame hangen. ‘Mijn

trouwen met Lena, een boerendochter, en hij wilde als jongste zoon

moeder? En ik zou daar niets van weten?’

dolgraag boer worden. Zijn vader had een melkhandel en die was

‘Weet u waar het trouwboekje van opa en oma is gebleven?’

voor zijn oudere broer Koos. Oma moet radeloos zijn geweest, dat

‘Dat heb ik. Wacht even.’ Luttele minuten later kwam ze terug met

bleek uit de derde brief, waarin Pieter nogmaals liet weten dat er van

een vergeelde een verbleekte trouwfoto en een oeroud trouw-

een huwelijk geen sprake kon zijn. In de laatste brief was zijn toon

boekje. ‘Dit zijn mijn ouders. Mijn broer Jaap is krap een jaar na dat

anders, kortaf. Pieter was inmiddels verloofd en hij bedankte haar

huwelijk geboren. Oma was jarig op 22 januari. En ze is geboren in

dat ze hem had laten weten dat er een zoon geboren was die ze naar

1913. Hier, die datum staat ook in het trouwboekje. Jaap, jullie mam

hem had vernoemd.’

en ik. Drie kinderen. Ik ben de jongste.’

‘Ik ken geen Pieter.’

‘Zou oma het mogelijk weg hebben laten halen?’ vroeg Lia verbi-

‘Ik ook niet. Maar ik vraag me af wat is er verder is gebeurd. Daarover

jsterd.

staat er niets in de brieven.’

‘Dat kan niet. Ze heeft haar Pieter laten weten dat ze bevallen was

‘En dat wil je gaan uitzoeken?’ begreep Lia ongelovig. ‘Lieve help,

van een zoon.’

over oude koeien en sloten gesproken! Jan zou het niet willen.’

‘Vroeger werden meisjes wel naar een tehuis gestuurd om te

‘Daarom wilde ik het jou niet vertellen waar hij bij was. Maar ik wil

bevallen van een buitenechtelijk kind, dat ze dan niet eens mochten

tante Toos gaan opzoeken om uit te vinden of zij misschien meer

zien of vasthouden, en dat dan werd geadopteerd door kinderloze

weet. Die kleine Pieter was toch haar halfbroertje. O, en er zat een

echtparen die daarvoor zorgvuldig werden uitgezocht.’

foto in de eerste brief. Met vlekken van tranen op de achterkant. Hier.’

‘Dat zou natuurlijk kunnen,’ zei Mia. ‘Maar wat triest dat ze dat ge-

‘Ik heb die man nooit gezien. Niet in het echt en ook niet op een foto.’

heim dan hun leven lang met zich mee moesten dragen.’

‘Precies. Ik evenmin. Maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat

‘Wist jullie moeder er ook niets van?’ vroeg de oude tante.

onze lieve oma veel van die man heeft gehouden voor ze met opa

Mia schudde het hoofd. ‘Ze heeft er in ieder geval nooit iets over

trouwde, en dat ze een kind van hem heeft gekregen. Zou niemand

gezegd.’

hier meer van weten?’

‘Maar ze heeft wel de koffer met die brieven bewaard.’

‘Dus jij gaat theedrinken bij tante Toos. En je wilt waarschijnlijk dat

‘Ik ben er niet zeker van of ze die brieven wel ooit heeft gevon-

ik meega?’

den.’

‘Precies.’

‘Jaap leeft niet meer, je moeder evenmin en ik weet van niets,’ verzuchtte tante Toos. ‘Hè, jammer nu! Als het goed is heb ik dus

Een week later zaten ze bij tante Toos, een vrolijke vrouw met een ar-

mijn hele leven een halfbroer gehad van wie ik nooit iets heb

tistieke inslag, die vierentachtig was, helder van geest en erg creatief.

geweten. Doodzonde.’

Ze maakte op haar leeftijd nog altijd bonte schilderijen en was een

Dat vond Mia ook, maar ze kon er niets mee. Lia was nuchterder.

beetje een bohemien. Amper bekomen van een flinke lachbui keek

‘Wel, het is te lang geleden. Die zoon zal zo goed als zeker ook

27

magazine romanserie V3.indd 27

17-10-18 14:38


niet meer leven en we zullen er dus nooit meer van weten. Ik

‘Weet jij of opa Pieter een onechte zoon heeft gekregen bij ene eh,

moet haar huis, Mia. Jan…’

hoe heette uw grootmoeder ook al weer?’

Ja, ze wist het. Lia was nog van de oude stempel. Als Jan kikte, werd

‘Mia Vosselman. Ze woonde destijds in Zwijndrecht en ze hebben

hij bediend. Al bijna veertig jaar, dat zou dus ook nooit meer veran-

elkaar leren kennen op vakantie in Eerbeek, waarschijnlijk in 1932.’

deren. Ze stond op.

De oudere man had rode, blozende wangen, maar ze dacht niet dat

Ze kuste tante Toos op de zachte wang en beloofde snel nog eens

dat van verlegenheid kwam.

terug te komen. De ogen van de oude dame glommen. ‘En als je

‘Mijn overgrootvader heette inderdaad Pieter, mijn zoon eveneens.

meer te weten komt over het oude familieschandaal wil ik dat dol-

Allemaal Pieters! Hé, die man op deze foto is hem inderdaad. Mieke,

graag horen, hoor. Ik ben dol op schandalen.’

zoek die oude foto eens op, de trouwfoto van mijn overgrootouders.

‘Ja, ja,’ beloofde ze.

Mijn oma is meer dan negentig geworden en nog maar een paar

Maar twee dagen later al reed ze voor ze het wist Zierikzee binnen.

jaar dood. Mijn opa leeft nog, die was drie jaar toen zijn vader op

Ze had een paar papieren op zak.

transport werd gezet! Misschien dat die iets weet?’ Mia voelde een sprankje hoop dat ze misschien toch nog iets te

‘Mooie boerderij!’

weten zou komen over het verdwenen kind van haar grootmoeder.

Er was een winkeltje bij waar de boerin van de hoeve eigen pro-

Ze voelde zich ineens erg opgelaten.

ducten verkocht en ook kaas en fruit uit de directe omgeving. ‘U bent

‘Mieke, jij moet je maar eens even omkleden. Ik let wel op de winkel.

misschien mevrouw Van der Zande zelf?’

Neem mevrouw Mia maar even mee naar de stad. We moeten hier

De jonge boerin lachte breed. ‘En u bent?’

meer van weten, nietwaar?’

‘Mia Verhoeven.’

Een kwartier later stond ze tegenover een kopie van de foto uit

‘Bent u hier op vakantie?’ werd haar vriendelijk gevraagd.

haar oma’s handtas. Ouder, dat zeker, maar toch! Het voelde als een

‘Nee, ik heb onlangs een paar oude brieven gericht aan mijn

enorme schok, en voor het eerst vroeg ze zich af waarom ze zich

overleden grootmoeder gevonden, en het is heel goed mogelijk dat

in vredesnaam in dit ongewisse avontuur had gestort dat met de

ze een opa of misschien wel overgrootvader van u heeft gekend,

uitkomst mogelijk vele levens overhoop zou gooien. Maar ze had A

toen ze jong was. Die heette Pieter van der Zande en is geboren in

gezegd, nu waren andere mensen ook nieuwsgierig, en dus moest ze

1912.’

B zeggen. Ze haalde diep adem en schudde deze levende Pieter van

‘De overgrootvader van mijn man, die heette zo,’ werd er na enig

der Zande de hand.

nadenken geknikt en omdat er toch geen andere klanten in het win-

Het gaf een nog grotere schok toen de oude baas begon te praten.

keltje waren dat niet veel meer was dan een afgescheiden hoekje in

‘Ja, ik weet ervan. De avond voor mijn grootvader op transport werd

een oude boerenschuur, werd haar gevraagd of ze zin had in vlierblo-

gesteld heeft hij zijn verleden aan mijn grootmoeder opgebiecht.

esemthee van eigen teelt. Een gouden kans, dacht Mia.

Zij heeft mij het familiegeheim verteld op haar sterfbed. Hij had

Eenmaal binnen bij de vrouw, die zei dat ze Mieke heette, gaf ze haar

inderdaad een buitenechtelijke zoon die hij nooit heeft gezien. Een

de foto. ‘Deze foto heb ik teruggevonden in een van de brieven die

vakantieliefde, de naam heeft hij nooit genoemd. Het meisje had

mijn oma heeft bewaard.’

het kind, om schande te vermijden, gekregen bij een kinderloos

‘Opa Pieter! Ik heb hem vanzelfsprekend nooit gekend want hij is niet

echtpaar, familie van haar die destijds in Gouda woonde. Ze heetten,

oud geworden en in de oorlog overleden, maar de grootvader van

even denken, Gerardus en Klaziena Vosselman. Het kind was naar

mijn man heeft het er weleens over gehad dat hij zijn vader amper

hem vernoemd, maar hij heeft het nooit gezien.’

heeft gekend.’

Even dacht Mia dat ze flauw zou vallen. Oom Gerard en tante

‘Het schijnt dat deze Pieter een onecht kind bij mijn grootmoeder

Klazien? Ze hadden slechts een kind gekregen vlak voordat tante

heeft verwekt.’

in de overgang kwam, dat was alles wat ze ervan wist. En dat kind

‘Wat zegt u nu?’ Er werd een scheutje vlierbloesemthee

heette… Pieter. Ineens vielen allerlei puzzelstukjes op hun plek.

gemorst op het schoteltje. ‘Die oude Pieter!’ Voor Mia het

Het koude zweet brak haar uit. ‘Die oom Gerard was een achtern-

besefte was Mieke van der Zande naar buiten gerend en even

eef van mijn moeder. Ik heb hem weleens gezien bij bruiloften en

later kwam ze terug met een donkerharige kerel die een vuile

begrafenissen. Nee, bij die van mijn grootmoeder niet meer. Toen

overal droeg en op kousenvoeten naar binnen kloste nadat hij

waren ze al lang en breed dood.’

zijn klompen voor de keukendeur had uitgeschopt.

‘Als die Pieter dus nog leeft, is hij al stokoud. Tjonge. Wil jij, beste Mia,

28

magazine romanserie V3.indd 28

17-10-18 14:38


dat mag ik nu wel zeggen nu we familie blijken te zijn, dat uitzoeken?

‘U spreekt met Mia, ik ben verre familie van uw vader. Ik heb hem

En als die man nog leeft, of een zoon heeft, moet de waarheid beves-

opgezocht en zou heel graag een keer met u willen afspreken.’

tigd worden met een DNA-test, vind je niet?’

‘Moet dat?’ klonk het korzelig.

Ze knikte verbouwereerd.

‘Ja, dat denk ik wel,’ hield ze vol. Zo dicht bij de oplossing! Ze moest

‘Schrijf onze telefoonnummers op en o ja, over twee maanden geven

nu ook die laatste stappen kunnen zetten. ‘Ik heb een DNA-test

ze een barbecue voor mijn tachtigste verjaardag. Bij dezen ben je van

nodig van u of uw vader, en ik zou u graag in een persoonlijk

harte uitgenodigd! En mijn eventuele verloren familieleden ook.’ De

gesprek uitleggen waarom.’

oude man kreeg er plezier in, lachte en zocht in de koelkast naar een

Een week later zat ze in de trein voor een nieuwe raadselachtige

biertje. Het was niet zijn eerste.

afspraak en ditmaal ging Lia mee, die eerst boos was geworden toen Mia haar over haar recente avonturen had verteld. En Jan mocht het niet weten, herhaalde Lia keer op keer. Die schaamde zich dood,

Ineens vielen allerlei puzzelstukjes op hun plek. Het koude zweet brak haar uit

vreesde ze. Mia dacht in stilte eerder dat Jan zou gaan proberen nog achter een mogelijke erfenis aan te gaan, maar ze we zweeg wijselijk. Het was heerlijk weer. Ze ging op stap met een nog steeds bijna-vreemde, op naar een barbecue ergens op het platteland buiten Zierikzee. Pieter Vosselman had er plezier in. Een vrolijke zestiger

Ze liet er geen gras over groeien en zei niets tegen Lia of tegen

met een volle grijswitte haardos en de meeste tijd een glimlach

wie dan ook. Maar opnieuw twee dagen later stond ze voor een

om de mond. Hij raakte haar, deze achter-achterneef. ‘Tjonge, mijn

andere boerderij, een klein keuterboerderijtje, dat een jaar of twintig

opa die een scheve schaats heeft gereden in een tijd dat je daar

geleden totaal was verbouwd en gemoderniseerd, zodat het nu

levenslang op aangekeken werd,’ had hij lachend gezegd toen ze

eerder een prachtig landhuisje leek. Ze herinnerde zich hoe ze hier

hem vertelde wat er mogelijk was gebeurd.

heel vroeger, dus al bijna vijftig jaar geleden, een keertje met haar

Hij wist inmiddels alles van haar avonturen in de afgelopen weken.

ouders naartoe was geweest, op bezoek bij die oom Gerard en

Een DNA-test had onomstotelijk aangetoond dat hij in mannelijke

tante Klazien. En toen had ze achterneef Pieter ook gezien, besefte

lijn verwant was aan die andere Pieter, die vandaag in het zonnetje

ze geschokt, maar ze had er nooit, maar dan ook nooit méér achter

gezet werd door zijn familieleden, en ongetwijfeld zou er vrolijk gek-

gezocht.

lonken worden op die oude schuinsmarcheerder die er allang niet

Ze belde aan. Een jonge kunstenaarsvrouw deed open. ‘De oude

meer was, maar die bij leven een mooi jong meisje zwanger had ge-

Pieter Vosselman? Ja, die leeft nog. Hij zit in het centrum van Gouda

maakt, een verloren verleden dat alsnog boven water was gekomen.

in een verpleeghuis.’

Jan en Lia waren ook uitgenodigd en zouden eveneens komen. ‘Nog

Ze kreeg het adres en hoopte maar dat de hoogbejaarde halfbroer

een paar jaar, dan kunnen we het honderdjarig jubileum van het

van haar moeder niet dement zou zijn. En misschien papieren had,

schandaaltje vieren,’ grinnikte Pieter, en Mia kreeg een raar gevoel

zoals een geboortebewijs of adoptiepapieren. Wat eerst een speld in

in haar maag dat ze helemaal niet wilde voelen. Ze was te oud voor

een hooiberg leek, werd ineens een mogelijk schokkende realiteit.

gekkigheid. Ze was na het verlies van haar man nooit meer verliefd

Ze vond hem in bed. Hard op weg naar de honderd, gelukkig helder

geworden en nu was dat dus zeker helemaal uitgesloten!

van geest, maar grotendeels verlamd. De oude Pieter vertelde op

Later die avond dansten ze. Een paar glaasjes wijn hadden haar

haar vraag dat hij op latere leeftijd kort getrouwd was geweest,

reserves naar de achtergrond gedrongen. Jan en Lia waren weer

weduwnaar was geworden en toen in zijn eentje zijn zoon, ook weer

vertrokken. Familiebanden die tot voor kort niet bestonden werden

een Pieter, had opgevoed. Die werkte als jurist in Amsterdam en

aangehaald, levensverhalen verteld en er werd vooral veel gelachen.

zorgde goed voor zijn stokoude vader. Voor papieren moest ze bij

Als er een hemel bestond, zouden oma Mia en opa Pieter dan van

de zoon zijn. Toen viel hij in slaap.

daarboven samen neerkijken op wat ze in hun jeugd op een vurige

Ze vond in zijn telefoon het nummer van die zoon en ze drukte op

avond in gang hadden gezet?

de toets voor ze erover nadacht. ‘Pa? Er is toch niets mis?’ klonk het

Ze hoopte het, en ze liet zelfs toe dat Pieter haar meetrok achter een

luttele tellen later.

paar struiken. Het verhaal was zeker nog niet ten einde!

29

magazine romanserie V3.indd 29

17-10-18 14:38


verschijnt in november

Greetje van den Berg

De vader van Luca Margriet weet zich op haar zevenentwintigste eindelijk aan haar ouderlijk huis te ontworstelen en betrekt een leuk appartement. Na een poosje valt haar een jongen op, die zelfs bij slecht weer vaak buiten rondslentert. Ze raakt met hem in gesprek. Zijn naam is Luca en hij blijkt acht jaar te zijn. Op een dag nodigt ze hem bij zich thuis uit en daar ontdekt ze dat zijn alleenstaande moeder hem ronduit verwaarloost. Steeds vaker ontfermt ze zich over hem. Zijn moeder heeft er geen enkele moeite mee dat haar zoontje zo vaak bij iemand anders verblijft, maar dan duikt zijn vader ineens op en die blijkt daar heel anders over te denken.

Greetje van den Berg heeft een lange staat van dienst als auteur in de Romanserie. Met De vader

Het verhaal speelt zich hier af

Margriet ontfermt zich steeds vaker over Luca, totdat zijn vader opduikt

van Luca bewijst ze opnieuw waar ze dat aan verdient. Een prachtige roman over de ongewone band tussen een jonge vrouw en een eenzaam jongetje.

30

magazine romanserie V3.indd 30

17-10-18 14:38


verschijnt in november

Ina van der Beek

Je hoort erbij Maaike voelt al haar hele leven dat er iets aan de hand is met haar afkomst. Is ze geadopteerd? Was ze ongewenst? Haar moeder Lia zwijgt, haar vader Maarten is afstandelijk. Pas vlak voor haar dood vertelt Lia aan Maaike dat niet Maarten, maar ene Bart haar vader is. Een poosje na haar dood ziet Maaike in de tijd een overlijdensbericht van een man met de naam die haar moeder genoemd heeft. Ze gaat naar de begrafenis en kijkt vanuit de verte toe. Een paar dagen later gaat ze weer naar het graf en daar ontmoet ze een dochter van Bart. Dit meisje en de andere kinderen van Bart weigeren echter ieder contact. Weer heeft Maaike het gevoel dat ze niet mag zijn wie ze is. De enige die ze nu nog heeft is Maarten, met wie ze eindelijk dingen kan bespreken.

Ina van der Beek brengt met

Het verhaal speelt zich hier af

De enige die ze nu nog heeft, is niet eens haar echte vader

Je hoort erbij opnieuw een aangrijpend en meeslepend verhaal over familiebanden, eenzaamheid en je eigen weg vinden.

31

magazine romanserie V3.indd 31

17-10-18 14:38


+

verschijnt in december

Simone Foekens

Zoals je bent Vriendinnen Bernadette, Anna en Agnes lopen tegen de vijftig. Als ze zich dat op de negenenveertigste verjaardag van Bernadette realiseren, constateren ze dat het leven niet gebracht heeft wat ze droomden. Ze besluiten gezamenlijk een poging te doen hun dromen alsnog te gaan verwezenlijken. Bernadette, die aanvankelijk de grootste onvrede voelde, hernieuwt haar keuze om haar gezin met stip op ĂŠĂŠn te zetten. Anna leert dat het soms een lange adem vergt om ergens voor te vechten, maar dat het wel de moeite waard is. De single Agnes durft door haar onveilige en liefdeloze jeugd naast haar vriendinnen niemand dichtbij te laten komen, tot Jan ten tonele verschijnt. Elk van de vrouwen komt, elk op eigen wijze, tot de conclusie dat ze mag zijn wie ze is.

Simone Foekens is net als de

Het verhaal speelt zich hier af

Elk van hen komt op haar eigen manier tot de conclusie dat ze mag zijn wie ze is

hoofdpersonages uit Zoals je bent bijna vijftig. Ook zij heeft met vallen en opstaan zelf ontdekt wie ze is, en dat ze mag zijn zoals ze is. Zoals je bent is haar manier om te laten zien dat het leven absoluut niet voorbij is als je de vijftig aantikt.

32

magazine romanserie V3.indd 32

17-10-18 14:38


verschijnt in december

Johanne A. van Archem

Goede hoop Rinus is de ideale schoonzoon, en toch zijn Dirkjes ouders faliekant tegen de omgang die hun dochter met hem heeft. Wat ze tegen hem hebben, maken ze echter niet duidelijk. Dan komt er een brief uit Den Haag over een erfenis van een onbekende oudtante uit Zuid-Afrika. Haar ouders willen dit geheimhouden, maar vergeten de brief op de schoorsteen en zo leest Dirkje hem. De tante schrijft dat ze de erfenis achterhoudt, tenzij de ware reden van haar vertrek wereldkundig wordt gemaakt. Er zijn veel geheimen en veel vragen, en Dirkje wil nu eindelijk wel eens antwoorden.

Johanne A. van Archem zou Johanne A. van Archem niet zijn als er geen goed mysterie in haar roman zat. Ze vindt het heerlijk om te spelen met geheimen en

Het verhaal speelt zich hier af

Waarom haar ouders zo tegen haar omgang met Rinus zijn, kan Dirkje niet begrijpen. Logisch, want ze vertellen er niks over

daar dan toch flink in te gaan graven. Dat is ook als lezer een genot en zorgt ervoor dat er een grote kans is dat deze laatste titel van het jaar ook voor het einde van het jaar is uitgelezen.

33

magazine romanserie V3.indd 33

17-10-18 14:38


verschijningsmaanden

Klein

Basis

Plus

abonneeprijs. Bij het abonnement

Bij het abonnementprogramma Klein

Bij het abonnement op programma

ontvangt u vier keer per jaar twee

Basis ontvangt u zes keer per jaar

boeken. Voor 2019 zijn dit:

twee boeken. Voor 2019 zijn dit:

Het programma Plus biedt acht extra boeken voor de aantrekkelijke op programma Plus krijgt u naast de boeken voor programma Klein of Basis ook nog vier keer per jaar twee extra boeken. In 2019 zijn dat:

34

magazine romanserie V3.indd 34

17-10-18 14:38


Colofon Abonnementenservice T 088 7002780 (ma t/m vrij 9 – 12 uur) E abonnementen@zomerenkeuning.nl

MONIQUE BOLTJE hoofdredacteur Welkom in het nieuwe Romanmagazine! Fijn dat u met ons het nieuwe boekenjaar gaat starten en ik wens u heel veel plezier met de prachtige romans. De auteurs kunnen niet wachten om hun nieuwe boeken aan u voor te stellen en u mee te nemen in hun verhalen. Geniet van een jaar lang romanserie bij u thuis!

een jaaroverzicht van de nieuwe boeken

krijgen de romans grotere zetletter én een leeslintje. Als abonnee ontvangt u de romans in pakketjes van twee boeken in uw brievenbus. U bent de allereerste die de nieuw geschreven boeken met originele verhalen ontvangt.

Als abonnee kunt u kiezen uit de abonnementsvormen Basis of Klein:

romanserie

uitgeverij Zomer & Keuning. Het bevat

De romans van uitgeverij Zomer & Keuning zijn van hoge kwaliteit. Ze verschijnen in gebonden uitvoering, en vanaf 2019

Romanserie kent drie abonneevormen.

W www.zomerenkeuning.nl/boeken/

Romanmagazine is een uitgave van

INFORMATIE OVER HET ABONNEMENT

Basis: u ontvangt zes keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari, maart, mei, juni, september en november.

PETRA KRUIJT redacteur

Klein: u ontvangt vier keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari maart, september en november. Plusserie: als abonnee op Romanserie Basis of Klein kunt u aanvullend een abonnement nemen op de Plusserie. Dan ontvangt u nog vier extra pakketten per jaar. Deze verschijningsmaanden zijn februari, april, oktober en december.

van de Romanserie, aangevuld met achtergronden van auteurs, interviews, een kort verhaal en een gedicht. Het magazine wordt verspreid onder abonnees.

Redactie Petra Kruijt Ontwerp en dtp Studio Font studiofont.nl Fotografie Ietje van Dijken ietjephotography.com Druk EMP

Uit de interviews die ik deed met verschillende auteurs voor dit Romanseriemagazine, blijkt dat ze het oneens zijn over hoe je de romans in deze serie nu het beste kunt noemen. Historische boerenromans, zoals Clemens Wisse zegt? Of feelgoodromans, zoals Anne-Marie Hooyberghs ze noemt? Het maakt uiteindelijk niet uit. De streek- en familieroman is springlevend, het romantische boek wordt heel graag gelezen, en daar gaat het ons allen om! Ik ben trots op de nieuwe jaargang van de Romanserie en kijk uit naar het verschijnen van de prachtige romans.

ABONNEEVOORDEEL Uitgeverij Zomer & Keuning geeft u als liefhebber van familie- en streekromans de gelegenheid om boeken in abonneevorm af te nemen. U ontvangt de boeken tegen een aantrekkelijke prijs van € 19 per pakket van twee romans. Dit is inclusief verzendkosten. (De abonneeprijs per boek is € 7,75, verzendkosten zijn € 2,00 per boek.) Ten opzichte van de winkelprijs van € 17,50 per boek, ontvangt u een korting van bijna 50 procent. Spaart u liever de verzendkosten uit, dan kunt u bij een aangesloten boekhandel uw abonnement afhalen. EXTRA VOORDEEL

HARMA NIJHUIS marketing manager Al meer dan 175 jaar verschijnen de romans van Zomer en Keuning in abonnee vorm! De huidige historische romans zijn uit de beginjaren van de serie. Hoe leuk is dat??!! Samen met u als trouwe lezer ga ik er weer volop van genieten.

Naast de romans uit de Romanserie, ontvangt u als abonnee geregeld een vrijblijvend boekenaanbod. U kunt gebruikmaken van een aanbod van aantrekkelijke koopjes of splinternieuwe omnibussen. NIEUW: U ontvangt alle extra bestellingen boven € 20,= gratis thuisbezorgd. Wij betalen uw verzendkosten! Ook waarderen we uw lidmaatschap jaarlijks met een leuke attentie. NABESTELLEN Romans in het abonnement die eerder zijn verschenen, kunt u nabestellen voor de abonneeprijs. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

VBK media Uitgeverij Zomer & Keuning Postbus 13288 3507 LG Utrecht T 088 700 2600 E info@zomerenkeuning.nl W zomerenkeuning.nl

2

magazineomslag.indd 4-5

frances driessen Marketing en Communicatie De bons op de deurmat geeft elke keer weer een voldaan gevoel. Een praktisch door de bus passend pakket met een mooie inhoud.

NIEUWSBRIEF Vanaf 2019 verschijnt maandelijks de ROMANSERIE-nieuwsbrief met de laatste

Nieuw

nieuwtjes over de romans, de auteurs van de serie en leuke extra's. Meld u aan en ontvang 'm automatisch in uw mailbox via www.zomerenkeuning.nl/nieuwsbrief

35

17-10-18 14:36


Roman magazine

De meest geliefde familie- en streekromans in één serie

NIEUW in 2019 NIEUWE VERBETERDE PAGINAOPMAAK GROTERE ZETLETTER VOORZIEN VAN EEN LEESLINTJE IN KLEUR

Maandelijkse nieuwsbrief

SCHRIJVERSJUBILEUM

GERDA VAN WAGENINGEN

40 jaar auteur GRATIS VERZENDING BIJ EXTRA BESTELLINGEN BOVEN € 20

VEERTIGSTE ROMAN VAN

CLEMENS WISSE

Jaaroverzicht van alle nieuw te verschijnen boeken

2

magazineomslag.indd 2-3

17-10-18 14:36

Profile for Veen Bosch & Keuning uitgeversgroep

Z&K Roman magazine  

De meest geliefde familie- en streekromans in één serie

Z&K Roman magazine  

De meest geliefde familie- en streekromans in één serie

Profile for vbku