Page 1

Get Hoooked! Ontmoet de kittige Lulu, reggae-leeuw Bob, twee kleurrijke rupsen en alle andere maxigurumi’s in dit boek van Hoooked. Maxigurumi’s zijn amigurumi’s in XL-formaat. De gehaakte beesten worden gemaakt met de garen van Hoooked: Ribbon XL, Zpagetti en Fuzilli. In totaal 8 maxi-knuffels plus superleuke accessoires, zoals een jurkje voor de kittige kat en reggae-muts voor de leeuw. Inclusief patronen met QR-codes bij iedere haaksteek. Zo kan iedereen de beestachtigste maxigurumi’s haken! Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl en www.hoooked.nl


COLOFON Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl Omslagontwerp: Vormgeving binnenwerk: Fotografie: Illustraties: Filmpjes (QR-codes):

Marlies Visser Martine Bouwman Sterstijl, Esther Befort Antoinette van Schaik Koen Leerink

ISBN NUR

978 90 4391 626 4 474 Š 2013 Tirion Uitgevers, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher.

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 2

09-09-13 15:04


INHOUDSOPGAVE Inleiding

4

Covermodel Lulu

6

Marvin de mol

16

Rita en Fred, twee vrolijke rupsen

22

Bob de reggae-leeuw

26

Charley de hippo

33

Perez de papegaai

39

Akio het waterbeestje

45

Finn de pingu誰n

48

Haaksteken

54

Nawoord

64

Afkortingen: l = losse v = vaste hv = halve vaste st = stokje hst = half stokje

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 3

09-09-13 15:04


INLEIDING Net als bij het vorige boek ‘Hoooked on Knitting’, dat ik met Kim Poelwijk van Echtstudio schreef, heb ik voor deze uitgave de samenwerking opgezocht met een ontwerpster buiten mijn bedrijf Hoooked. Kristy van ontwerpbureau madebyKras kwam in mijn vizier via een post op onze Hoooked facebookpagina. Het idee voor dit nieuwe boekje is ontstaan in een gesprekje van vijf minuten dat ik met ontwerpster Kristy voerde tijdens een drukke Kreadoebeurs in Utrecht. Tijdens deze kennismaking vertelde ik haar dat ik graag een nieuw Hoooked boek wilde maken, gebaseerd op de welbekende Japanse Amigurumi techniek. Ik wilde geen boek maken met schattige gehaakte knuffelbeestjes, maar een aantal supergrote, coole, relaxte, grappige en/of stoere Hoooked-creaties die leuk zijn om zelf te maken, maar ook geschikt zijn om cadeau te geven aan volwassenen en kinderen. Alle creaties zijn nu af en ik ben trots op het resultaat. De Maxigurumi’s zijn, net als de ontwerpen in eerdere Hoooked boeken, goed te maken door beginners, maar bieden zeker ook verdiepingsmogelijkheden voor de gevorderde haaksterren. Naarmate Kristy en ik verder werkten aan dit boek, bleek dat ieder figuur een eigen achtergrond heeft of zelfs een eigen persoonlijkheid kreeg. Veel van onze ideeën haalden we uit onze directe omgeving en uit onze jeugd. Ik wens je veel lees- en haakplezier met de relaxte Rasta Bob de leeuw, de studieuze, gebrilde Marvin de mol, de zwoele Lulu en de andere Hoooked creaties in dit boek. We zien jouw resultaten natuurlijk graag terug op onze facebookpagina of op Pinterest.

4

HOOOKED MAXIGURUMI

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 4

09-09-13 15:04


Hoooked materialen De creaties zijn allemaal gemaakt met de recyclede garens van Hoooked. We hebben verschillende soorten gebruikt, zoals de welbekende textielresten Zpagetti, de lichtgewicht RibbonXL-garens en het kronkelige Fuzzilli XL. Dit laatste garen is ook gebruikt voor de rasta dreads van de leeuw. Voor alle patronen heb je superdikke haaknaalden nodig (10 tot 12 mm), die uiteraard ook via Hoooked te verkrijgen zijn. Om onderdelen te assembleren of om uiteinden weg te werken, gebruik ik vaak een metalen haaknaald (3 mm) of een dikke stopnaald. DMC katoengaren voor de accessoires Voor enkele accessoires, zoals het jurkje en de schoentjes van Lulu, hebben we gewerkt met het haakgaren Natura Just Cotton van DMC. Dit in Europa geproduceerde premium haakgaren heeft een uitgebreide collectie van 60 kleuren, is superzacht en gemaakt van een hoge kwaliteit Egyptisch katoen. Voor dit garen gebruik je haaknaald 3 - en in mijn geval een leesbril. Vulmateriaal Vulmaterialen kun je in alle soorten en maten vinden: je kunt kussenvulling gebruiken, restjes schuimrubbervlokken of zelfs dekbedvulling of stro. Veel amigurumi-haaksterren werken graag met de wasbare, lichtgewicht poppenvulling van Restyle. Dit is in zakken van 500 gram te koop bij de speciaalzaak en ook online goed te vinden. Kijk bij aanschaf of de vulling behandeld is met een vlamvertragend middel of doe dit anders zelf met een brandvertragende textielspray. Instructies en video’s We hebben ervoor gekozen om de uitleg van de gebruikte steken verkort op te nemen. In veel gevallen vind je zogeheten QR codes. Met een smartphone of een tablet is het mogelijk om deze codes in te scannen, zodat je de instructievideo’s op het internet kunt bekijken. Een overzicht van alle Hoooked instructiefilmpjes, zowel haken als breien, vind je op ons Youtubekanaal. Scan hiervoor de hiernaast afgebeeld QR code in.

HOOOKED MAXIGURUMI

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 5

5

09-09-13 15:05


COVERMODEL LULU Als klein meisje was ik gek op verkleedpartijen. We hadden thuis een grote verkleedkist vol met oude feestjurken, discokleding, glitterrokjes, rare hoeden, felgekleurde sjaals en vreemde pruiken. Urenlang verkleedde ik me samen met zusjes, vriendinnen en poppen. In een oogwenk en met eenvoudige middelen, werden we verwende prinsesjes, arme zigeunermeisjes, listige zeerovers of gemene heksen. De poppen werden ook verkleed en kregen de hoofdrol in het verhaal. We maakten onder toeziend oog van oma en tantes van oude lapjes en restjes wol vele bizarre creaties voor barbies en poppen. Tegenwoordig is er van alles kant en klaar te koop in de speelgoedwinkel. Wel zo makkelijk, maar ook een beetje jammer, want er gaat wat mij betreft niets boven zelf wat knutselen en je eigen fantasie gebruiken. Dat is de basis voor deze ijdele, sierlijke en ietwat zwoel kijkende Lulu.

Benodigdheden • 3 Klossen RibbonXL roze • ¼ Klos RibbonXL lichtroze • Restje rode RibbonXL/Zpagetti (mondje) • Restje zwarte RibbonXL/Zpagetti (schoonheidsvlekje) • Haaknaald 10 mm • Vulmateriaal • Stukjes vilt (wit, lichtblauw, paars en zwart) • Textiellijm • Zwart veiligheidsneusje 18 mm • Naald en draad • haaknaald 3 mm/stopnaald

6

HOOOKED MAXIGURUMI

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 6

09-09-13 15:05


42

HOOOKED MAXIGURUMI

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 42

09-09-13 15:06


Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 53

09-09-13 15:07


NAWOORD Dit boekje draag ik op aan mijn neefje Branko en aan mijn nichtje Salome. Hoewel dit boek geen voorleesboekje voor hen is geworden, kan ik me voorstellen dat ik samen met hen de plaatjes zal bekijken en dat we dan samen fantaseren over de doldwaze avonturen die de haakbeesten beleven. Ik wil bij deze ook Kristy van madebyKras bedanken voor haar geweldige inzet, enorme nauwkeurigheid en grenzeloze creativiteit bij het uitwerken van de ideeën en patronen. Het is erg fijn geweest om op deze manier samen te werken. Voor de fotografie hebben we wederom gebruik gemaakt van Esther van Sterstijl, haar input tijdens de shoot was erg waardevol en zorgde ervoor dat we efficiënt konden werken. Uiteraard mag mijn team niet ontbreken in deze danklijst: ondanks alle drukte, heb ik dankzij hen tijd kunnen inruimen voor ‘nog een projectje erbij’.

VERKOOPINFORMATIE De gebruikte haakmaterialen RibbonXL, Zpagetti en Fuzzilli XL zijn te bestellen bij Hoooked in Nederland of een dealer in uw regio. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op www.hoooked.nl. Het haakgaren ‘Natura Cotton’ haakgaren is verkrijgbaar via DMC. Kijk voor meer informatie en verkooppunten in uw regio op www.dmc.fr. De mini-interieuraccessoires op de foto’s zijn voor het overgrote deel afkomstig van mijn favoriete kinderwinkel Rood met Witte Stippen in Den Haag. Deze winkel is gevestigd in een antiek winkelpand uit 1917 van De Gruyter en is zéker een bezoekje waard. Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.roodmetwittestippen.nl. De gebruikte accessoires bij Lulu zijn afkomstig van de drukbezochte, milieuvriendelijke en zéér budgetvriendelijke Kringloopwinkel in de Haagse Weimarstraat en na aankoop met een verfbusje van de doe-het-zelfwinkel in goudkleur overgespoten. Kijk voor een kringloopwinkel in jouw buurt op: www.kringloopwinkel.nl. De winkel Echtstudio in Alphen aan den Rijn is een goed adres om je verder te verdiepen in het fenomeen Amigurumi. Tevens vind je er diverse artikelen zoals poppenvulling en veiligheidsneusjes. De winkel is ook online te bezoeken via www.echtstudio.nl.

64

HOOOKED MAXIGURUMI

Hoooked Maxigurumi - binnenwerk.indd 64

09-09-13 15:07


Get Hoooked! Ontmoet de kittige Lulu, reggae-leeuw Bob, twee kleurrijke rupsen en alle andere maxigurumi’s in dit boek van Hoooked. Maxigurumi’s zijn amigurumi’s in XL-formaat. De gehaakte beesten worden gemaakt met de garen van Hoooked: Ribbon XL, Zpagetti en Fuzilli. In totaal 8 maxi-knuffels plus superleuke accessoires, zoals een jurkje voor de kittige kat en reggae-muts voor de leeuw. Inclusief patronen met QR-codes bij iedere haaksteek. Zo kan iedereen de beestachtigste maxigurumi’s haken! Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl en www.hoooked.nl

Inkijkexemplaar Hoooked Maxigurumi  

Ontmoet de kittige Lulu, reggae-leeuw Bob, twee kleurrijke rupsen en alle andere maxigurumi’s in dit boek van Hoooked. Maxigurumi’s zijn a...