Page 1

KOKT_1308_DeArkcode_Spel_A3.indd 1

17-09-13 18:42


Het bordspel, 1 dobbelsteen 16 pionnen voor elk spel: 1 kleine hoofdpion (de kinderen uit de boeken) en de 3 grote pionnen (de bewakers). Suggesties voor pionnen: suikerklontjes, tandenstokers, speelgoed poppetjes.

• Elke speler heeft 4 pionnen, 1 kleine pion en 3 bewakers. • Dit spel kan met maximaal 4 spelers worden gespeeld. • Je speelt het met 1 dobbelsteen.

Breng je kleine pion als eerste naar de geheime kamer.

• Beginpunt: het paleis van de koning in het middenvak. • Einde van het spel: als je als eerste met je kleine pion in de geheime kamer aankomt dan ben jij de winnaar. • Alle pionnen, dus de kleine en de bewakers mogen de andere slaan. • De speler die het hoogst aantal ogen gooit mag beginnen. De overige spelers volgen met de klok mee. • De kleine pion en de bewakers mogen zoveel plaatsen vooruit als achteruit als het aantal ogen dat de speler met de dobbelsteen gooit. • Alle pionnen mogen tegelijk op het bord staan. Per beurt mag je er maar 1 verplaatsen. • Het is niet toegestaan om met 2 of meer spelers op een vakje te staan, deze versla je dan. • Elk vijfde vak met een bloem is veilig. Niemand mag je slaan. • Een vakje met een cijfer is een hindernis. • Je kan alleen op het eindvakje komen als het juiste aantal ogen wordt gegooid, teveel gegooide ogen betekent dat de speller doorloopt met zijn pion.

Je begint in het paleis van de koning. Je mag links- of rechtsom om de geheime kamer te bereiken. Als je die als eerste bereikt, dan heb je gewonnen! Zoals je ziet is het bord de stad Jeruzalem met o.a. de geheime tunnels, de bron, de trappen, de tuin van de koning, de tempel en het paleis. Het is de bedoeling dat je als eerste met je kleine en belangrijkste pion het einddoel bereikt: De geheime kamer. Het spel heeft 58 stappen om daar te komen. Je bewakers moeten de weg voor je vrij maken door de pionnen van de tegenspelers te verslaan door op hun vakje te komen d.w.z. dat de speler van de geslagen pion zijn pion weg moet halen en bij het beginpunt neer mag zetten (die gaat terug naar af!). Je tegenspelers hebben ook bewakers en mogen jouw bewakers en je kleine pion ook slaan en terugbrengen naar het begin. Je moet dus een goed verdedigingsplan maken. Welke pion gebruik je als eerste en hoe kan je jouw kleine pion het beste bewaken? Welke kant kies je bij de paleistuinen? Je mag links en rechts spelen. Onderweg kom je verschillende hindernissen en hulp elementen tegen. Bij de ‘’hindernissen’’ tekst (hiernaast) kan je lezen wat je dan moet doen. Gelukkig heb je ook een vak (bloem) om uit te rusten. Hier kan niemand je iets doen. Denk goed na en wees slimmer dan je tegenspelers! Diegene die als eerste mag beginnen heeft niet altijd geluk. Probeer er achter te komen welk verdedigingsplan je tegenspeler heeft. Succes met het spel!

1. Als je de geheime tunnel wilt betreden moet je eerst 6 ogen gooien voordat je er in mag. Je mag dit 2 beurten proberen. Na de tweede worp loop je het aantal ogen vooruit of achteruit. 2. Neem de trap. Je mag een vak overslaan en op het veilige vakje gaan staan. 3. Pas op voor de slang! Je schrikt en gaat 2 plaatsen terug. 4. Je bent je olielampje vergeten. Ga terug naar de markt om je lampje op te halen. 5. O nee, de rivier van het leven neemt je mee en spoelt je helemaal naar de andere kant.

NET VERSCHENEN!

KOKT_1308_DeArkcode_Spel_A3.indd 2

17-09-13 18:42

De arkcode spel - Jennifer Peersmann  

De arkcode spel - Jennifer Peersmann

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you