Londen Hotspots voor fashion lovers - Meghan Hess

Page 1

Londen

Londen

HOTSPOTS VOOR FASHION LOVERS

Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Inhoud

Inleiding 8 Zien / doen 14 Shoppen 54 Slapen 148 Eten / drinken 170 Locaties 204

Inleiding

De sfeer in Londen laat zich het best omschrijven als een bijzondere mix van humor en charme. De mode hier is er een van een onmiskenbare schoonheid die je werkelijk nergens anders vindt. Hij is een mengeling van het aristocratische erfgoed en een licht stoere moderne punklook die alleen werkt bij de Britten. Het is een prachtige plek om te bezoeken als je van fashion houdt.

In Londen begon ik met het tekenen van mode-illustraties, dus zal ik deze stad altijd eren als de plek waar mijn creatieve reis begon. Hier realiseerde ik mij voor het eerst dat alles mogelijk was op artistiek gebied.

Toen ik als twintiger naar Londen verhuisde, vond ik een baan in een klein modezaakje en werd al snel verliefd op de stad. Hoewel ik krap bij kas zat, was er nog steeds veel te zien en te doen. Ik bracht mijn lunchpauzes al wandelend door en liep langs ongelooflijke architectuur en beroemde schilderijen in de gratis toegankelijke musea om mijn creatieve geest te voeden. Ook vergaapte ik me aan de etalages van winkels zoals Burberry. Ik kocht er niets, maar vond het heerlijk om alles wat de fashionwereld te bieden had in me op te nemen.

Ik leerde enorm veel over de Londense modebranche toen ik ging werken bij reclamebureaus. Ik herinner mij dat ik meeging met een bezoek aan Savile Row en dat het voelde alsof ik in de magische wereld stapte van op maat gemaakte kleding uit het verleden, met al dat walnoothout, die gigantische wandkasten, leren banken en dat voortreffelijke vakmanschap. Later, toen ik artdirector was voor het warenhuis Liberty, was ik betrokken bij allerlei wilde creatieve projecten – zoals fotoshoots met modellen op olifanten!

Sindsdien ben ik altijd graag teruggegaan naar Londen. Ik kreeg de mogelijkheid om de stad te ervaren op een geweldige manier, doordat ik uitgenodigd werd om privéshows bij Dior Couture London te schetsen of artist in residence te zijn bij het ongelooflijke Lanesborough Hotel. Ik kan eten en verblijven op plekken waar dat nooit kon toen ik er net woonde. Maar wat ik zo fijn vind aan Londen, is nog altijd hetzelfde: het unieke Britse gevoel voor schoonheid en vakmanschap. In dit boek heb ik mijn favoriete hotspots voor fashion minnende reizigers in Londen verzameld. Ik hoop dat het je helpt om ook verliefd te worden op deze stad.

Inleiding 9
Londen 20

Victoria and Albert Museum

CROMWELL ROAD, SOUTH KENSINGTON

Het concept van het Victoria and Albert Museum kwam voort uit de Great Exhibition van 1851, toen het Crystal Palace in Hyde Park onderdak bood aan een wereldtentoonstelling met internationale ontwerpers. Prins Albert deed een voorstel voor een permanent openbaar museum voor vormgeving. Het huidige V&Agebouw werd in 1857 voltooid en is een mekka van de geschiedenis van mode en vormgeving. Na de gewelfde hoofdingang en de koepelvormige marmeren foyer volgt er ruim 11 kilometer aan gangen en galerijen met thematisch geordende zalen – het is dus de moeite waard om je bezoek van tevoren te plannen! Het V&A heeft de meest uitgebreide kledingcollectie ter wereld. Hun collectie schoeisel is een reis door de geschiedenis, van Egyptische schoenen die dateren uit 1150 voor Christus tot met kralen versierde Dolce & Gabbana-laarzen. Op vergelijkbare wijze vertelt hun sieradencollectie het verhaal van hoe mensen zichzelf al duizenden jaren versieren. Het Victoria and Albert Museum organiseert ook fascinerende en gratis toegankelijke ‘Fashion in Motion’-shows, waarbij historische mode op de catwalk wordt gezet.

Zien / doen 21
Londen 22
Portrait Gallery
National
ST. MARTIN’S PLACE, WESTMINSTER

Tussen de meer dan 220.000 kunstwerken in de National Portrait Gallery bevinden zich portretten van modegrootheden zoals Jimmy Choo, Jean Paul Gaultier, Laura Ashley, Vivienne Westwood en Manolo Blahnik. Het museum omvat maar liefst 53 portretten van een van mijn stijliconen, Audrey Hepburn. Zelfs als de geportretteerden niet beroemd zijn vanwege hun kleding, kan de outfitkeuze van een geportretteerde veel zeggen over de persoon en de tijd waarin ze leefden. De toegang is gratis, dus toen ik net naar Londen was verhuisd, bezocht ik dit museum vaak in mijn lunchpauze. Ik kreeg inspiratie van zowel de prachtige kunstwerken als de bijzondere mensen aan wie ze een eerbetoon zijn.

Zien / doen 23

Tate Modern BANKSIDE, SOUTHWARK

Londen 24

Het Tate Modern, gelegen aan de oever van de Theems, is gehuisvest in een enorm, negentiende eeuws bakstenen gebouw dat ooit het Bankside Power Station was. De ontwerper van het oorspronkelijke pand was de architect Sir Giles Gilbert Scott, die ook de zo geliefde Britse rode telefooncel ontwierp. Binnen in deze torenhoge, spelonkachtige ruimte bevindt zich de nationale collectie van moderne en hedendaagse kunst van het Verenigd Koninkrijk. Die omvat werken van kunstenaars zoals Picasso, Dalí en Warhol. Door de immense gratis te bezoeken installaties en meeslepende hedendaagse kunstwerken zal het geen verrassing zijn dat dit een van de populairste musea in Londen is. Het uitkijkplatform op de tiende verdieping is ook een bezoekje waard en biedt magnifieke uitzichten op de skyline van de stad.

Zien / doen 25

London Library

14 ST. JAMES’S SQUARE, ST. JAMES’S

Londen 26
FASHION COUTURE

Doolhoven in de vorm van oude houten boekenkasten met kleine ladders om bij de bovenste planken te komen hebben iets zeer romantisch. De London Library is gesticht in 1841, toen er nog geen andere uitleenbibliotheken waren. In de loop der tijd is het een bijzondere plek geworden voor schrijvers en scheppers zoals Virginia Woolf en Agatha Christie. In 2022 werd Helena Bonham Carter voorzitter en ik stel me voor dat haar excentrieke vintagestijl perfect past bij de planken met goud bedrukte, in leer

gebonden boeken. Sommige exemplaren hebben beschadigingen van granaatscherven veroorzaakt door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De London Library werkt met particuliere lidmaatschappen. Daarom moet je ze een paar dagen van tevoren e-mailen met een verzoek om een toegangskaartje, waarvan de verwerking tot wel 72 uur kan duren.

Het is heerlijk om je te vergapen aan de meer dan een miljoen boeken verdeeld over ongeveer 27 kilometer aan boekenplanken!

Zien / doen 27

Hyde Park

WESTMINSTER

Een van de fantastische dingen in het centrum van Londen is de enorme hoeveelheid openbare groene ruimte. Hyde Park is het grootste park van de Royal Parks in hartje stad. Er is na elke bocht iets nieuws te ontdekken in dit park met zuilenbogen, gedetailleerd bewerkte gedenktekens en het uitgestrekte Serpentine Lake. Ik grijp elke mogelijkheid aan om bloemen te schetsen. Hyde Park Rose Garden leent zich

Londen 28

hier perfect voor zodra alles hier in bloei staat, met name aan het begin van de zomer. Fiets over de met bomen omzoomde paden in Hyde Park en strijk neer voor een heerlijke picknick in het zonnetje (als je geluk hebt)! Of breng in de winter een bezoek aan het Hyde Park Winter Wonderland, dat tijdens de lange avonden licht in de duisternis brengt met draaimolens, ijsbanen en kerstversiering.

Zien / doen 29

Wandelen langs de Theems

Een wandeling langs de beroemde rivier in hartje Londen is dé manier om allerlei karakteristieke bezienswaardigheden van de stad te verkennen. Ik begin graag bij de Westminster Bridge, op de toepasselijk genaamde Queen’s Walk-promenade, waar je over de Theems kijkt naar de Houses of Parliament, de Britse parlementsgebouwen, met de Big Ben aan de zijkant.

Londen 30

De gotische smeedijzeren details van de Great Clock zijn geweldig om te schetsen, en vooral ’s avonds is de klok mooi verlicht. Richting het oosten gaat het voetpad langs de rivier rechtstreeks onder de London Eye door. Als je besluit de rijen te trotseren en hoog de lucht in te gaan, zal de gondel je rondom uitzicht bieden zodat je al die herkenningspunten

van Londen kunt zien, zoals Buckingham Palace, Westminster Abbey en de Tower of London. Volg de rivier vanaf hier nog ongeveer een uur en je komt uit bij de prachtige Tower Bridge. Onderweg passeer je het Tate Modern en de Borough Market.

Zien / doen 31
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.