Inkijkexemplaar - Dieren in het vilt - 9789043922562

Page 1


www.kosmosuitgevers.nl kosmos.uitgevers kosmosuitgevers www.clubgeluk.nl club_geluk © 2021 Club Geluk – Marieke Voorsluijs/Kosmos Uitgevers, Utrecht/ Antwerpen, onderdeel van VBK | media Tekst en patronen: Marieke Voorsluijs Fotografie: Hannah Lipowsky Vormgeving en voorleesverhaal: Arjen Klinkenberg Kosmos Uitgevers vindt het belangrijk om op milieuvriendelijke en verantwoorde wijze met natuurlijke bronnen om te gaan. Bij de productie van het papieren boek van deze titel is daarom gebruikgemaakt van papier waarvan het zeker is dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid. ISBN 978 90 439 2256 2 ISBN e-book 978 90 439 2257 9 NUR 474

Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, online-publicatie of op welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de uitgever kan echter aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave.


inhoud 4

voorwoord

6

borduursteken

7

algemene werkbeschrijving voor alle diertjes + benodigdheden

BOSDIEREN

KLEINE DIERTJES

beer 8

eekhoorn 24

hert 12

konijn 28

vos 16

muis 32

roodborst 20

parkiet 36

88 die eropuit ging

voorleesverhaal: van de beer

96 nawoord


dieren in ’t vilt HUISDIEREN

EXOTISCHE DIEREN

WATERDIEREN

poedel 40

aap 56

zeepaard 72

poes 44

luipaard 60

zeehond 76

pony 48

leeuw 64

schildpad 80

teckel 52

olifant 68

walvis 84


4 voorwoord

a vilten diertje a day keeps the doctor away CLUB GELUK (www.clubgeluk.nl) maakt realis­ tische en humoristische brei- en haakwerken sinds 2004 en schrijft handwerkboeken over uitgebreide diners, bizarre breisels, fantastische truien en veel meer (on)brei- en haakbaarheden. Een greep uit het oeuvre: Kerstsokjes breien en haken met Club Geluk, Kleine kersttruien haken met Club Geluk, Kleine kersttruien breien met Club Geluk, Huiselijk haken met Club Geluk, Club Geluks haak & brei journal, Club Geluk en de fantastische truien, Club Geluk en het geheim van de gebreide ham en meer bizarre breisels en het Zeeman brei- en haakboek. Hiernaast ontwerpt Club Geluk (on-) nodige, maar o zo leuke handwerkproducten, zoals de Darn! Men With Yarn-kalender. Door handwerken is het mogelijk soms lastige onder­ werpen te bespreken en we maakten daarom de boekjes Yarn porn en Kreatief met kut, breiden puberteit met het breikunstwerk De gebreide zoon en borduurden heel wat gender issues. En lieve lezer, daar zijn we dus weer, nu met ons twaalfde boek. En deze keer met iets heel anders dan je van ons gewend bent. Dit boek gaat namelijk niet over haken en breien, misschien over een klein draadje hier en daar, maar vooral over vilt. We horen je denken, maar waarom? Nou, corona baby.

Sinds iedereen zich meer moet vermaken in en rond het huis, is handwerken zo goed als een primaire levensbehoefte. Maar ja, niet iedereen kan haken of breien en heeft zin in een groots en meeslepend project. Papier kan natuurlijk ook, maar dat is niet echt knuffelbaar. En knuffelbaar is zeg maar echt ons ding. En dus werd het vilt. Vilt is het papier van de hand­ werkwereld. Het is knipbaar, hoeft niet afge­ werkt te worden, is snel, is mooi. Kortom, nothing is stopping you om snel en eenvoudig een leger van leuke dingen te verzamelen die de tijd binnenshuis wat draagbaarder maken. Dat leger werd allemaal gezellige diertjes. Geen dieren in het wild, maar dieren in het vilt. In vrolijke kleuren en simpele patronen waar geen machine aan te pas komt en die ie-der-een kan maken. We noemen ze vast even: we gaan tropische diertjes maken, kleine beestjes, huis-, wateren bosdieren. Door een klein en simpel tussen­ flapje tussen de onderdelen te zetten, krijgt het diertje pootjes en kan je het gezellig neerzetten. De meeste onderdelen kan je uit het vilt knip­ pen en vastnaaien. Daarna borduur je er nog wat kleine details op en klaar is je dier in ’t vilt. Genoeg gepraat, tijd voor actie.dieren in ’t vilt 7 ALGEMENE WERKBESCHRIJVING VOOR ALLE DIERTJES Knip de onderdelen uit. Trek de patroondelen over op het patroon­ tekenpapier en knip ze uit. Leg de patroondelen op het vilt en zet deze vast met spelden. Knip de onderdelen uit.

Naai de onderdelen op de voorkant en soms ook op de achterkant.

Naai de voor- en achterkant aan elkaar met de festonsteek, met het garen in dezelfde kleur als het vilt. Neem altijd de kleur van het lapje dat zichtbaar is. Wissel hiervoor van kleur. Dit is aangegeven in de tekening met een rood stippellijntje. Vul het beestje geleidelijk met poppenvulling en druk dit stevig aan. Vouw het aparte onderkantje dubbel en speld de helft van het lapje aan de voorkant van het dier vast. Naai de randen met de festonsteek dicht. Als het vilt een andere kleur heeft dan de voorkant, kies je de kleur van de voorkant. Vul de pootjes en de buik verder op.

Speld de onderdelen op het dier vast. Dit zijn vaak verschillende lagen op en over elkaar heen. Naai alle onderdelen vast met een stik­ steekje met het garen in dezelfde kleur als het vilt. De buitenranden naai je later langs de rand vast met de festonsteek en hoef je nu nog niet te naaien (zet deze eventueel tijdelijk vast met een rijgsteekje als je de losse flapjes lastig vindt). Dit is aangegeven in de tekening met een blauw stippellijntje. Hiervoor gebruik je het naaimachinegaren.

Vouw de onderkant dubbel en speld het op de achterkant van het dier. Naai eerst de randen rondom de poten met de festonsteek dicht. Vul de pootjes en eventueel de buik bij. Naai het laatste stukje buik dicht.

Borduur de details met het borduurgaren: de mond met zwart en de stiksteek, de twinkeling in de ogen met wit en de platsteek, andere details met de aangegeven kleuren met behulp van de rijgsteek, stiksteek, knoopjessteek en/of kettingsteek.

BENODIGDHEDEN

Zet het dier in elkaar. Als de voorkant en achterkant helemaal klaar zijn, gaan we deze aan elkaar zetten. Leg de verkeerde kanten op elkaar en speld het diertje vanaf de bovenkant dicht tot het punt waar de benen of het onderstuk ingezet moet(en) worden. Dit kan je meten door het lapje voor de benen even doormidden te vouwen. Het is namelijk de helft hiervan.

Knip eventuele ongelijke stukjes recht en hecht de draadjes af.

GEREEDSCHAP Naainaald Borduurnaald met scherpe punt Potlood Schaar Spelden MATERIAAL Vilten lapjes 20cm x 30cm - 1mm (kleuren staan aangegeven bij patroon) Gutermann Polyester naaigaren (in ongeveer de kleuren van het vilt) Durable Borduur- en haakkatoen, maat 1-1,5 (kleuren staan aangegeven bij patroon) Poppenvulling Patroontekenpapier


8 bosdieren

beer


dieren in ’t vilt 9

Vilt en naaimachinegaren: lichtbruin, donkerbruin, roze, mint en zwart. Borduurgaren: donkerbruin, wit en zwart Knip de onderdelen van de volgende pagina’s. stiksteek stiksteek

festonsteek

festonsteek

Naai de onderdelen op de voorkant. Naai de donkerbruine vlakken met donker­ bruin garen op de lichtbruine voorkant met de stiksteek.

Borduur het wit in de ogen met wit en de platsteek, borduur de vacht met donker­ bruin en de mond met zwart met de stik­ steek. stiksteek

festonsteek

stiksteek

festonsteek

Naai de ogen met mint, de oren met roze en de neus met zwart met de stiksteek.

stiksteek festonsteek

Naai het zwart van de ogen met zwart met de stiksteek op het mint van de ogen.

Zet het dier in elkaar. Naai de voor- en achterkant op elkaar met het tussenstuk ertussen met de festonsteek. Neem hiervoor steeds de kleur garen die past bij het voorste stukje vilt. Dus gebruik licht­ bruin, donkerbruin en zwart.


www.kosmosuitgevers.nl

NUR 474 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

DIEREN IN HET VILT VAN CLUB GELUK MARIEKE VOORSLUIJS

Hallo leuk mens, wat gezellig dat je het nieuwe boek van Club Geluk in handen hebt: Dieren in ‘t vilt. Ja klopt, ook jij gaat hier even zoet mee zijn. Vilt is namelijk super easy & snel & mooi & leuk. Kijk, sinds iedereen zich noodgedwongen leerde te vermaken in en rond het huis, is handwerken zo goed als een primaire levensbehoefte geworden. Maar ja, niet iedereen kan haken of breien en heeft zin in een groots en meeslepend project. Papier kan natuurlijk ook, maar dat is dan weer niet echt knuffelbaar. En knuffelbaar is zeg maar echt ons ding. En wat is er nou knuffelbaarder dan allemaal vrolijke vilten vriendjes? Daarom maken we geen dieren in het wild, maar dieren in ’t vilt. In vrolijke kleuren en met simpele patronen waar geen machine aan te pas komt en die dus ie-der-een kan maken. Dus daar gaan we.

DIEREN VILT in ’t

VAN

MARIEKE VOORSLUIJS