Atlas contact voorjaar 2023 Fictie

Page 1

UITGEVERIJ ATLAS CONTACT
‘Schrijven was altijd al / het in elkaar vlechten van vechten en vluchten.’
JEROEN MESSELY, NIEUWE ZWANENZANGEN
FICTIE VOORJAAR 2023
Shortlist Booker Prize 2022 Winnaar Hebban Debuutprijs 2022 Shortlist Beste Boek voor Jongeren 2022 Shortlist De Inktaap 2023 Nominatie BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022 Nominatie Jan Wolkers Prijs 2022 Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2022 Nominatie Jan Wolkers Prijs 2022

16 Nana Kwame Adjei-Brenyah Chain-Gang All-Stars MEI

22 Benno Barnard Afscheid van de handkus FEB

24 Jen Beagin De sekstypiste APR

8 Conny Braam De revolutie van Pelle FEB

42 Italo Calvino Onze voorouders (LJ Veen Klassiek) MRT

28 Koen Caris Stenen eten (midprice) FEB

32 Clara Drummond Omstanders JUN

40 Cherry Duyns ‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando MRT

36 Piet Gerbrandy Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel MEI

50 Margaret Kennedy Picknick bij maanlicht MEI

14 Mensje van Keulen Moeder en pen. Dagboek 1979-1983 FEB

38 Jhumpa Lahiri Romeinse verhalen JUN

12 Lukas Maisel Tanners erf MRT

34 Jeroen Messely Nieuwe zwanenzangen JUN

21 Haruki Murakami Mannen zonder vrouw (midprice) FEB

21 Haruki Murakami Spoetnikliefde (midprice) FEB

6 Claudia Rankine Citizen. Amerikaanse lyriek JUN

26 Marieke Lucas Rijneveld Het verdriet van Sigi F. (vooraankondiging)

43 Beat Sterchi Koe (LJ Veen Klassiek) MRT

2 Fien Veldman Xerox APR

44 Niña Weijers Cassandra MRT

47 Niña Weijers kamers antikamers (midprice) MRT

20 Colson Whitehead Harlem Shuffle (midprice) JUN

1 INHOUD

Romandebuut van de winnares van de Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Xerox FIEN VELDMAN

‘Het maakt uit welke verhalen behouden worden; welke verhalen we aan elkaar blijven vertellen, welke we kinderen voorlezen voor het slapengaan of bestuderen op de universiteit, of op de middelbare school. Het maakt uit wiens verhaal er naar de voorgrond wordt gehaald, en wiens verhaal daarvoor niet interessant genoeg wordt gevonden.’ – Fien Veldman in haar dankwoord bij de Elise Mathilde Essayprijs 2018.

Fien Veldman won de verhalenwedstrijd van De Correspondent, ze ontving de Elise Mathilde Essayprijs, en in 2021 volgde de Joost Zwagerman Essayprijs, die ze won met het hartverscheurende essay ‘Not really making it’. Daarin beschrijft Veldman hoe het was om op te groeien in een achterstandswijk in Leeuwarden, tegen de achtergrond van een landelijk bekende misbruikzaak. Deze elementen, maar ook de inclusie – of het gebrek daaraan – van de arbeidersklasse in onze maatschappij, komen terug in haar debuutroman Xerox

Veldman analyseert op oorspronkelijke wijze de welvaartsmaatschappij als een plek waarin je moet kiezen: rebelleren of bezwijken?

2
Foto: © Laila Cohen 3

Ontroerende en geestige roman over klassenverschillen in een vastlopende maatschappij

FIEN VELDMAN (Leeuwarden, 1990) won in 2021 de Joost Zwagerman Essayprijs met haar essay ‘Not really making it’, waarin ze zich afvroeg of het mogelijk is je sociale achter grond te ontstijgen. Ze schrijft voor Cineville. Xerox is haar debuutroman.

Xerox FIEN VELDMAN

Een gedesillusioneerde klantenservicemedewerker voelt zich vervreemd van de veryupte productiviteitsmaatschappij waarin ze is beland. Ze is opgegroeid in een achterstandswijk in een afgelegen provinciestad, een plek waar ze het liefst niets meer mee te maken wil hebben, maar wanneer ze een pakket ontvangt van een anonieme afzender blijkt dat niet zo eenvoudig. Uit pure wanhoop begint ze tegen haar printer te praten. Die printer – haar partner, vriend, kind en huisdier ineen – hapert, net als zij. Het pakket en de printer groeien uit tot obsessies van de hoofdpersoon die haar realiteitszin langzaam lijkt te verliezen. Maar hulp, als altijd uit onverwachte hoek, dient zich aan.

Xerox is een origineel en licht absurdistisch romandebuut over verlangen naar menselijkheid, in onszelf en in de dingen om ons heen.

Over het werk van Fien Veldman:

‘Luchtig, ontroerend en diep snijdend.’ – Jury Joost Zwagerman Essayprijs over ‘Not really making it’

‘Er staan harde feiten in het stuk over gebrekkige sociale mobiliteit in Nederland, maar conclusies moet de lezer zelf trekken.’ – de Volkskrant over ‘Not really making it’

‘In the winning response, by Fien Veldman, the Horizon, personified, nervously addresses the newly gathered parliament of animals, plants and things. It thanks those present for never leaving it empty, but where humans are concerned it complains of being simply overwhelmed.’ – The Guardian over 'Het pleidooi van de horizon'

5

‘Gedeeltelijk protesttekst, gedeeltelijk poëzie: Citizen is een oogverblindende uiting van het pijnlijke dubbele bewustzijn van het leven van zwarte mensen.’ – The Washington Post

PAPERBACK MET FLAPPEN 176 BLZ. GEÏLLUSTREERD CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL CITIZEN. AN AMERICAN LYRIC (GRAYWOLF PRESS) VERTALING JANNEKE VAN DER MEULEN

OMSLAG MARINKA REUTEN ISBN 978 90 254 7426 3 NUR 302 VERSCHIJNT IN JUNI 2023

6

CLAUDIA RANKINE schreef naast Citizen vier andere poëzieen essaybundels. Haar werk verscheen eerder in o.a. The Guardian, The New York Times Book Review en The Washington Post. In 2016 ontving Rankine een MacArthur Fellowship. Zij is voorzitter van de Academy of American Poets en hoogleraar poëzie aan Yale University.

In deze fascinerende mengeling van prozagedicht en (beeld)essay onderzoekt de Afro-Amerikaanse dichteres Claudia Rankine allerlei vormen van alledaagse racisme in de westerse samenleving. Zwarte mensen worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met ongelijke raciale verhoudingen: in terloopse opmerkingen, scheve blikken, impliciete vooroordelen. Rankine verweeft scherpe observaties van zulke ‘micro-agressies’ met langere bespiegelingen over geweld – of dit nu verbaal of fysiek is, tersluiks of openlijk.

Ze schrijft over de opgehoopte stress die veroorzaakt wordt door subtiele discriminatie en toont de impact hiervan op het leven en de gemoedstoestand van prominente zwarte mensen zoals Serena Williams en Zinédine Zidane, maar ook die van minder bekenden. Een onthutsende getuigenis van individueel en collectief racisme, die witte mensen ertoe oproept hun eigen rol in deze problematische dynamiek onder ogen te zien.

‘Het boek van een generatie.’ – The Sunday Times

‘Heerlijk veelomvattend en vernieuwend. […] Rankine vindt een nieuwe manier van schrijven over ras.’ – The New York Review of Books

‘Het werk van Rankine is zo baanbrekend dat het bijna niet te beschrijven is.’ – The Los Angeles Times

Citizen verscheen in 2014 en werd toen bekroond met o.a. de pen Open Book Award, de naacp Image Award, de National Book Critics Circle Award voor poëzie, en de Los Angeles Times Book Award. Het stond in dat jaar op de besteboekenlijsten van talloze Amerikaanse en Britse kranten.

7
Foto: © John Lucas
8
Foto: © Lillianne Kuijt

‘Ik moet eerlijk bekennen dat er in die dagen van oorlogs woeker en voedselschaarste niets dan haat in me groeide. Met honderden hadden Amsterdamse vrouwen aardappelschuiten bestormd. “Schiet maar!” hadden ze geroepen en hun borsten ontbloot. Er werd met scherp geschoten, maar dat weerhield die wijven niet. Ze hadden hun angst overwonnen. Daar ging het om. Dat was de laatste horde: jezelf bevrijden van je angsten.

Drie dagen later voerde ik voor dag en dauw een troep hongerige vrouwen en mannen aan. Het deed nog het meest denken aan de opmars van een bende opstandelingen met aan het hoofd een vrouw die alle vrees verloren had – een vrouw met wie je rekening diende te houden: Keet Pelle. Kroegbazin. Echtgenote. Moeder. Revolutionaire. En sinds die dag ook bandiet.’

9
10 PAPERBACK MET FLAPPEN 608 BLZ. CA. € 27,99 E-BOOK CA. €14,99 FORMAAT 15 X 23 CM OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7067 8 NUR 301 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023 Drie generaties vrouwen en hun strijd tegen armoede, uitbuiting, racisme en oorlogsgeweld

CONNY BRAAM is jarenlang betrokken geweest bij de strijd tegen apartheid in ZuidAfrika; ze was mede-oprichter van de Nederlandse AntiApartheidsbeweging. Haar liefde voor Afrika kreeg gestalte in een aantal romans. Van De woede van Abraham, het eerste deel van een literaire historische trilogie die met veel lof bij pers en publiek is ontvangen, zijn tot nu toe ruim 60.000 exemplaren verkocht. Conny Braam schreef veertien romans en diverse korte verhalen.

In De revolutie van Pelle zoekt Conny Braam naar antwoorden op de vraag wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een laatste knallende ruzie op de trein stapt. De reconstructie van haar verleden begint in het negentiendeeeuwse IJmuiden waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg drijft en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt van de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada die vanuit Beverwijk vertelt over haar vastberadenheid te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder, die collecteert voor de Rode Hulp. Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt ze over haar jeugd in Arnhem, waar de koudeoorlogmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden. De belofte van revolutie zal haar naar Amsterdam lokken, waar ze de Nederlandse AntiApartheidsbeweging opricht.

Over het werk van Conny Braam:

‘De lezer ziet de geschiedenis voor zijn ogen gebeuren.’ – Het Parool

‘Met Wij zijn de wrekers over dit alles overtreft ze zichzelf.’ ★ ★ ★ ★ – De Limburger

‘Meesterlijk inlevingsvermogen en stilistisch vakmanschap.’ – nrc Handelsblad

11

Een kleine, grootse ontdekking uit Zwitserland voor lezers van Robert Seethaler en Gerbrand Bakker

OMPLAKT GEBONDEN 128 BLZ. CA. € 19,99 E-BOOK CA. € 12,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL TANNERS ERDE (ROWOHLT) VERTALING RALPH AARNOUT

OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN 978 90 254 7408 9 NUR 302 VERSCHIJNT IN MAART 2023

12

LUKAS MAISEL is in 1987 in Zürich geboren. Hij volgde een opleiding tot drukker voordat hij creative writing ging studeren. Tanners erf is zijn tweede boek en de eerste die in het Nederlands wordt vertaald.

Dit is het verhaal van boer Tanner en zijn vrouw en hoe de grond onder hun bestaan wordt weggeslagen. Letterlijk. Met een klein stuk land, een paar koeien en wat kippen houdt Tanner zijn hoofd net boven water, precies zoals zijn voorouders eeuwenlang hebben gedaan. Maar op een dag ontdekt hij twee reusachtige, peilloos diepe gaten in zijn land. Zijn ze een voorteken? Een straf? Is het toeval? De pastoor en de burgemeester kunnen hem niet helpen en ook de wetenschap staat voor een raadsel. In zijn ijver om het juiste te doen, maakt Tanner de verkeerde keuzes. Zijn eenvoudige, kalme leven valt onherroepelijk uiteen.

Lukas Maisel schrijft glashelder proza dat aan Seethaler en Kafka doet denken. In precieze, ingetogen bewoordingen vertelt hij over een boer die naar de afgrond wordt gedreven.

‘Maisel vertelt hoe een man in één klap verliest wat hij als vanzelfsprekend beschouwde. Hoe het ogenschijnlijk idyllische Zwitserse landschap een oord van verschrikking wordt.’ – Deutschlandfunk Kultur

‘Zo eenvoudig, zo sterk. Een meesterwerk.’

13
★ ★ ★ ★ ★ – Stern Foto: © Rowohlt

MENSJE VAN KEULEN mag gerekend worden tot de beste schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Ze debuteerde op zeer jonge leeftijd met de inmiddels klassieke Bleekers zomer (1972). Voor haar oeuvre ontving zij de Annie Romein prijs, de Charlotte Köhler Prijs en de Constantijn Huygensprijs. Haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen (2020) werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

MENSJE VAN KEULEN Moeder en pen

In 1976 begon Mensje van Keulen een dagboek bij te houden waarin ze haar beslommeringen, gebeurtenissen en verhalen schokkend openhartig noteerde. Alle dagen laat en Neerslag van een huwelijk (over de periode 1976-1979) gaven dan ook een intrigerend beeld van de huiselijke en literaire sores, vrolijke avonden met collega’s, en niet in de laatste plaats de keerzijde van de vrije huwelijksmoraal uit de voorgaande jaren.

In Moeder en pen, het derde deel in de dagboeken, volgen we Van Keulen in de jaren daarna. Inmiddels is ze meer dan een gevierd schrijver, ze is moeder én ze is gescheiden. Hoe dat alles overeind te houden levert vragen op waar vrouwen, waar schríjvers, ook vandaag de dag mee worstelen. Moeder en pen verduidelijkt de wispelturige nasleep van een falend huwelijk, de strijd om te kunnen blijven schrijven en de keus om als alleenstaande ouder verder te gaan – zoals altijd is Mensje van Keulen immer actueel.

Over Alle dagen laat:

‘Hella Haasse schreef ooit over het vroege werk van Mensje van Keulen dat zij met enkele woorden een round character kan neerzetten. […] Deze kwalificaties zijn ook van toepassing op Alle dagen laat waarin de jonge schrijfster zélf naar voren treedt als round character, die door haar waarnemingen als geen ander de tijdgeest van de jaren zeventig bij de lurven grijpt.’

– Elsbeth Etty in nrc Handelsblad

‘Feilloos oog voor bizarre details.’ – Jeroen Vullings in Vrij Nederland

14
Foto: © Annaleen Louwes
15 GEBONDEN MET STOFOMSLAG 224 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM INCLUSIEF FOTOKATERN OMSLAG MARJO STARINK ISBN 978 90 254 7424 9 NUR 321 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023 Het langverwachte vervolg op de dagboeken Alle dagen laat en Neerslag van een huwelijk
Foto: © Alex M. Philip
16

‘Inventief, opwindend en ingenieus. […] Zo gedurfd en geestverruimend dat je geen idee hebt waar het verhaal je mee naartoe zal nemen.’

– Bernadine Evaristo over Friday Black, The Guardian

Het debuut van Nana Kwame Adjei-Brenyah, de verhalen bundel Friday Black, betekende de komeetachtige opkomst van de jonge zwarte Amerikaanse schrijver. Het boek werd een bestseller in de Verenigde Staten en is over de hele wereld de hemel in geprezen. Adjei-Brenyah neemt in zijn satirische, vaak horrorachtige, soms dystopische verhalen de uitwassen van racisme en de westerse consumptie maatschappij op de hak. Zoals Stephan Sanders schreef: ‘Het griezelige schuilt ’m niet in het groteske, maar in de herkenbaarheid.’ Voor wie dacht dat Friday Black al de onovertroffen, overtreffende trap was: die heeft buiten de fantasie van Adjei-Brenyah gerekend.

17

NANA KWAME ADJEI-BRENYAH

(1991) debuteerde in 2018 met Friday Black. Hij werd destijds door Colson Whitehead geselecteerd als een van de ‘5 under 35’ van de National Book Award Foundation. Zijn werk verscheen onder andere in de New York Times Book Review, de Volkskrant, Literary Hub, en de Paris Review Friday Black is bekroond met de PEN/ Jean Stein Book Award. ChainGang All-Stars is Adjei-Brenyahs romandebuut.

Loretta Thurwar en Hamara ‘Hurricane Staxxx’ Stacker zijn de grootste sterren van een enorm populair en lucratief programma van de Amerikaanse geprivatiseerde gevangenisindustrie. In uitverkochte arena’s nemen zij en andere gedetineerden deel aan gladiatorachtige wedstrijden op leven en dood, met slechts één doel voor ogen: hun vrijheid. De wrede slachtpartijen worden rechtstreeks gestreamd naar huiskamers in het hele land, waar het bloeddorstige publiek geen genoeg van kan krijgen.

Thurwar en Staxxx zijn zowel teamgenoten als geliefden en favoriet bij de fans. Als alles goed gaat, zal Thurwar na nog een paar wedstrijden vrijkomen. Terwijl ze zich voorbereidt op het afscheid van haar teamgenoten, bedenkt ze hoe ze ervoor kan zorgen dat zij, ondanks de beestachtigheid van de spelen, hun menselijkheid kunnen behouden. Maar de bedrijven achter dit vermaak deinzen nergens voor terug om hun financiële belangen te beschermen, en de obstakels die ze voor Thurwar en Staxxx opwerpen hebben dan ook verschrikkelijke gevolgen.

Over Friday Black:

‘Hij slaagt erin zijn uitvergrotingen een griezelige waarschijnlijkheid mee te geven.’

★ − de Volkskrant ‘Friday Black is zo’n boek dat je onverhoeds even helemaal ontregelt.’ – Babs Gons

‘Wat een talent is Nana Kwame Adjei-Brenyah.’ – Vrij Nederland

18
★ ★ ★ ★
‘Feit is dat Adjei-Brenyah iets doet wat nog niemand voor hem heeft gedaan.’ – vpro Gids
PAPERBACK 448 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL CHAIN-GANG ALL-STARS (PANTHEON) VERTALING JELLE NOORMAN OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 254 7422 5 NUR 302 VERSCHIJNT IN MEI 2023

Winnaar

‘Whitehead geeft de mythologische droom van de Amerikanen een sinister randje waar je niet omheen kunt.’ • • • • • – nrc Handelsblad

‘Met veel oog voor detail schetst Colson Whitehead de New Yorkse wijk Harlem halverwege de vorige eeuw, waar zwart en wit strikt gescheiden leven. Zijn hoofdpersoon belichaamt die gespleten wereld.’ ★ ★ ★ ★ – de Volkskrant

‘Whitehead grossiert in Tarantino-achtige karakters, spectaculair boevengestuntel en memorabele dialogen.’ – Vrij Nederland

‘Deze wrange, opzienbarende roman smeekt om een vervolg.’ – De Groene Amsterdammer

‘Een levendig tijdsbeeld van een vooraanstaande verhalenverteller die zichzelf uitdaagt met een even onderhoudende als indringende ode aan de stad en de literatuur en misdaadfilms waarmee hij is opgegroeid.’ – De Standaard

PAPERBACK 400 BLZ. CA. € 17,50 FORMAAT 15 X 23 CM HARLEM SHUFFLE (DOUBLEDAY) VERTALING HARM DAMSMA OMSLAG MARINKA REUTEN ISBN 978 90 254 7370 9 NUR 302 VERSCHIJNT IN JUNI 2023 20 MIDPRICE
VN-THRILLER VAN HET JAAR € 17,50

HARUKI MURAKAMI

Mannen zonder vrouw

‘Weinig schrijvers weten zo goed het solitaire levensgevoel te vangen.’ – nrc.next

‘Zien we nog wel hoe vreemd en hoe goed Murakami is?’ – de Volkskrant

‘In veel opzichten zijn Murakami’s verhalen een Japanse variant op onze eigen westerse vraag: Was will das Weib?’ – Vrij Nederland

PAPERBACK 288 BLZ. CA. € 17,50 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL ONNA NO INAI OTOKOTACHI (BUNGEISHUNJU) VERTALING JACQUES WESTERHOVEN OMSLAG SUZAN BEIJER

OMSLAGILLUSTRATIE TONI DEMURO ISBN 978 90 254 7418 8 NUR 304 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023

Spoetnikliefde

‘Over dromen, onbereikbare liefdes en eenzaamheid. Een van de schitterende boeken van de beroemde Japanse schrijver.’ – Linda

‘Het indrukwekkende aan Spoetnikliefde is dat Murakami aan ruim 200 pagina’s genoeg heeft om zijn personages, met hun karakter, hun drijfveren en hun gedragingen meer dan overtuigend te schilderen.’ – Literair Nederland

‘Ontroerend en lichtvoetig wordt het trieste verhaal van twee onbeantwoorde liefdes verteld.’ – nbd/Biblion recensie

PAPERBACK 224 BLZ. CA. € 15,FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL SUPŪTONIKU NO KOIBITO (KODANSHA LTD.) VERTALING ELBRICH FENNEMA OMSLAG SUZAN BEIJER

OMSLAGILLUSTRATIE TONI DEMURO ISBN 978 90 254 7417 1 NUR 302 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023

21
SPOETNIKLIEFDE
MIDPRICE
€ 17,50 € 15,-

BENNO BARNARD (1954) woont sinds 2015 op het Engelse platteland en bouwt al meer dan veertig jaar aan een oeuvre dat gedichten, beschouwingen, toneel en vertalingen omvat. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Geertjan Lubberhuizenprijs, de Busken Huetprijs en de Frans Kellendonk-prijs.

Afscheid van de handkus is Benno Barnards meest persoonlijke boek, een genealogische verkenning, aanvankelijk in de vorm van een journaal, dan uitmondend in een kleine roman. Het journaal beschrijft de fictie van het eigen leven, de roman is de verzonnen autobiografie. Tezamen vormen ze een eerbetoon aan ouders en grootouders en liefdesverklaringen aan vrouw en kinderen. Opgetrokken uit weemoedige nostalgie en zelfreflectie geeft dit een nietsverhullende blik in het leven, denken, voelen en waarnemen van de schrijver die eerder zijn leven boekstaafde in gedichten, beschouwingen en dagboeken die hogelijk werden gewaardeerd door pers en lezers.

Over het werk van Benno Barnard:

‘Dagboek van een landjonker is een springend en sprankelend geschreven boek, een plakboek vol waarnemingen en losse gedachten, de Grote Pandora van Benno Barnard, maar het is veel meer dan dat. Het is een fascinerend verslag van een denkproces, van een worsteling om nieuwe vormen te vinden voor het debat over de werkelijke vragen van deze eeuw.’ – Geert Mak

‘Op elke bladzijde is wel een mooie regel, een bijzonder citaat, een goede grap, een sterk beeld of een frappant weetje te vinden.’ – nrc Handelsblad

‘Een zeer onafhankelijke denker is aan het woord, die zich dikwijls opwindt, maar die ook buitengewoon gevoelig kan schrijven.’ – Het Parool

22

Bart Van Loo

23
‘Wat
een schrijver!’ –
PAPERBACK 384 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 15 X 23 CM OMSLAGBEELD KOEN BROUCKE OMSLAG ZENO ISBN 978 90 254 7416 4 NUR 300 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023

JEN BEAGIN debuteerde in 2015 met de roman Pretend I’m Dead. In 2017 ontving ze een prestigieuze Whiting Award. De vertaling van eerste twee romans van Jen Beagin verschenen in 2020 in één band als Stofzuigen in het donker.

Greta woont in een eeuwenoude, slecht geïsoleerde Hollandse boerderij in Hudson, New York. Ze vult haar dagen met het uittypen van therapiesessies voor een sekscoach die zichzelf Ohm noemt. Ze raakt in de ban van zijn nieuwste cliënte, een geremde, getrouwde vrouw met een heftig verleden. Greta, die zelf ook veel heeft meegemaakt, is gefascineerd door haar stoïcijnse, verfrissende houding ten opzichte van trauma.

Op een dag herkent Greta de stem van de vrouw in het hondenpark. In paniek stelt ze zichzelf voor onder een valse naam en al snel raken ze in een explosieve affaire verwikkeld. Greta is meer zichzelf dan ze ooit bij iemand is geweest. Haar verliefdheid is sterker dan haar schuldgevoel over het bedrog, en ze zal er alles aan doen om de relatie in stand te houden…

Over Stofzuigen in het donker: ‘Donders mooi.’ – vpro Gids ‘Onnavolgbaar grappig. […] Jen Beagin is erin geslaagd om de tragische ondertoon van het verhaal te verpakken in beschrijvingen en dialogen die je doen schaterlachen.’

★ ★ ★ ★ ★ – Het Nieuwsblad

‘Gêne is maar een van de ongemakken waarin deze schrijver met humor en gusto wroet.’ ★ ★ ★ ★ − de Volkskrant

24
Foto: © Franco Vogt

PAPERBACK 448

Onweerstaanbare roman van een unieke, grappige literaire stem

OORSPRONKELIJKE TITEL BIG SWISS

VERTALING LINDA BROEDER

OMSLAG NANJA TOEBAK

978 90 254 7398

IN

NUR

25
BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM
(SCRIBNER)
ISBN
3
302 VERSCHIJNT
APRIL 2023

VOORAANKONDIGING

26

© Nanja Toebak / Omslagillustratie: © Amie Dicke

Foto: © Jorre Janssens Omslagontwerp:

27
‘Rijneveld is in het kort: een aardse en oneerbiedige nieuwe stem, opwindend ongeremd in stijl en onderwerp.’
– The New York Times
‘De avond is ongemak is het soort boek dat de literatuur kan redden.’ – Édouard Louis
‘Schitterend taalgebruik zoals we nog nooit hebben gezien, vastgelegd in al zijn brute schoonheid.’
– Juryrapport van The International Booker Prize

‘Niet voor niets wordt dit knappe debuut omarmd door boekverkopers.’

Boekhandel Broese in de Volkskrant

‘Het is knap hoe Caris informatie spreidt. Stenen eten is opvallend slim gecomponeerd.’ • • • • – nrc Handelsblad

‘Elke pagina was interessant en op het einde moest ik stiekem toch een beetje huilen […] Ik raad dit boek echt aan voor mensen van mijn leeftijd (16-20).’

– Booktokker Noah de Campos Neto

‘Door de vele herkennings punten, zeker voor tieners, is Stenen eten een perfecte roman voor de beginnende lezer die is geïnteresseerd in psychologische romans.’

– Chicklit.nl

KOEN CARIS

Koen Caris heeft met Stenen eten een prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk. Het is een behendig gecomponeerde roman, waarin de verstikkende hitte en het benauwde klimaat van het dorp voelbaar zijn. Caris brengt treffend in kaart hoe Ben door zijn klasgenoten als ervaringsdeskundige wordt beschouwd, in schril contrast met zijn opnieuw opengereten wonden. Het effect is een hartverscheurend en zeer geloofwaardig beeld, waarmee Caris toont veel mensenkennis en inzicht in verlies te hebben.

Stenen eten is pakkend geschreven in een eigentijdse en rauwe stijl. In glasheldere zinnen wordt het zegbare én onzegbare uitgedrukt. Niettemin benadert Caris het zwaarbeladen onderwerp lichtvoetig, ook al is de spanning om te snijden. Dat levert pijnlijke, humoristische en angstige situaties op. Terwijl er steeds meer grote vragen worden opgeworpen, blijft het gewone leven genadeloos doorgaan, zich opdringend aan zowel de personages als de lezer.

– Uit het juryrapport van de Hebban Debuutprijs 2022

MIDPRICE 28
★ ★ ★ ★
MIDPRICE 29 Winnaar Hebban Debuutprijs 2022 nu beschikbaar als midprice PAPERBACK 256 BLZ. CA. € 15,FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG TJADE BOUMA ISBN 978 90 254 7436 2 NUR 301 VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2023 € 15,-

VAN DE JOHNNY, OEUVREPRIJS VOOR PODIUMPOËZIE

WINNAAR
Foto: © Annaleen Louwes

‘Babs Gons vertelt urgente verhalen, en toont in krachtige, ritmische regels dat die verhalen van alle tijden zijn. Haar werk is een pleidooi voor mededogen, met de ander, met jezelf.’

– Trouw

‘Hardop is een mooie staalkaart van een zeer interessant literair en cultureel fenomeen.’

– De Taalstaat

‘Babs Gons durft te zeggen waarop het staat, maar ze kijkt met mildheid en een groot gevoel van mededogen naar de mensheid. Haar taal voelt weldadig aan.’
– De Groene Amsterdammer
‘Ze kan met weinig woorden een beeld oproepen waarvan je denkt, ja zo voelt dat.’ – Grietje Braaksma (boekhandel Broese) in de Volkskrant

CLARA DRUMMOND is geboren in Rio de Janeiro in 1986 en woont tegenwoordig in Lissabon. Ze is journaliste en schreef twee eerdere romans.

Vivian is een jonge kunstconservator. Haar dagen besteedt ze aan onderbetaalde banen bij prestigieuze instellingen; haar nachten wijdt ze aan wilde feesten met een vaste vriendengroep in afwisselend Rio de Janeiro en São Paulo. Deze kosmopolitische levensstijl kan ze zich veroorloven dankzij een toelage van haar rijke ouders.

Op een dag is Vivian getuige van een dodelijke confrontatie tussen de politie en straatverkoper Darlene en wordt ze gedwongen om haar bevoorrechte leven te herwaarderen: in hoeverre had ze Darlene kunnen redden? Doet Vivians leven – de seks, de drugs, haar luxe flat en zorgvuldig geselecteerde vriendenkring, de digitale zelfverheerlijking – in het licht van het overlijden van Darlene er uiteindelijk toe? Humoristisch en melancholisch, gevoelig en wreed: van Clara Drummond is een bijtende roman over een door oppervlakkigheden geobsedeerde generatie die haar privilege onder ogen moet zien.

‘Het portret van een generatie, maar ook van een stad en van een sociale klasse die zelden zo haarscherp en vernietigend werd neergezet.’ – Quatro Cinco Um

‘Vivian is een twijfelaar, soms zwak, al te menselijk zelfs. Ze maakt deel uit van een elite die niet vaak zo sarcastisch en fel wordt geportretteerd.’ – Valor

32 Foto: © Austėja Ščiavinskaitė

OORSPRONKELIJKE

VERTALING

OMSLAG

PAPERBACK MET FLAPPEN 144 BLZ. CA. € 19,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM
TITEL OS COADJUVANTES (COMPANHIA DAS LETRAS)
MAARTJE DE KORT
NANJA TOEBAK OMSLAGILLUSTRATIE JULIA VERHOEF ISBN 978 90 254 7414 0 NUR 302 VERSCHIJNT IN JUNI 2023
34 PAPERBACK CA. 176 BLZ. CA. € 22,99 FORMAAT 16 X 24 CM OMSLAG DPS ISBN 978 90 254 7403 4 NUR 306 VERSCHIJNT IN JUNI 2023 Achterkleinkind van de romantiek gaat haar demonen te lijf

JEROEN MESSELY (1978) woont en werkt in Wevelgem. In een vorig leven publiceerde hij op internet een duizendtal omstandige recensies onder het pseudoniem Achille van den Branden. Tegenwoordig schrijft hij voor Poëziekrant Nieuwe zwanenzangen is zijn tweede bundel gedichten.

Jeroen Messely pakt de Duitse romantische traditie en haar demonen aan. Bivakkerend tussen de grandioze bouwprojecten van koning Ludwig II van Beieren onderzoekt hij de toxische combinatie van eigenwaan en zelfgekozen isolement, en toont hij hoe verleidelijk het wordt om problemen radicaal (verkeerd) te behandelen – als er zich ongekende mogelijkheden aandienen. Dat onderzoek levert virtuoze poëzie op, die niet gespeend is van sardonische humor. De dichter spaart immers zichzelf niet. Ook hij blijft een achterkleinkind van de romantiek: hij probeert zich opnieuw los te zingen van klassieke waarden als eenvoud, soberheid en goede smaak. Het maakt dit boek fascinerend als een luchtkasteel en confronterend als een spiegelpaleis.

Over Nachtlus:

‘Behalve een raadselachtig bouquet van droomfragmenten, muziekflarden en impressies van kunstwerken is deze bundel ook een feestdis van gefileerde taal en een queeste naar “le mot juste”.’ – Awater

‘Een mooie bundel. […] Een zeldzame dichter, om zuinig op te zijn.’ – Poëzie leestafel

‘Vakmanschap is duidelijk merkbaar in deze gedichten. De toon is trefzeker, de stijl precies, maar tegelijk is er veel ruimte voor variatie.’ – MappaLibri

35
Foto: © Stefaan Temmerman

PIET GERBRANDY (1958) is dichter, classicus en essayist. Voor zijn werk ontving hij onder meer de Herman Gorterprijs, de Frans Kellendonk-prijs en de Jan Campert-prijs. In 2015 werden zijn gedichten tot dan toe verzameld in Voegwoorden. Zijn laatste dichtbundel Ontbinding (2021) werd eveneens lovend ontvangen en genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. Gerbrandy doceert Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en maakt deel uit van de redactie van De Gids.

Met deze moderne variant op het aloude leerdicht onderzoekt Piet Gerbrandy in virtuoze verzen en prozagedichten de (on)kenbaarheid van het zelf en het raadsel van het lichaam ten opzichte van de ziel. De gedichten zijn tastend, onderwijzend, doorleefd, eerlijk, grappig, gelaagd en toegankelijk tegelijk. Of het nu gaat om de liefde, de vergankelijkheid van het lichaam, de stand van de natuur of de evolutie, ze doen goed geslaagde pogingen om het hele zijn te omvatten. Oorsprong, verwondering, verbinding en verlangen zijn hierbij kernbegrippen. Gerbrandy toont zich opnieuw een groot beschouwer, die het complexe van het denken in taal door de tijd heen laat zien en de lezer uitnodigt zelf tot conclusies te komen, al zijn het dan voorlopige.

Over Ontbinding:

‘Je zou [het] een tocht van niets naar toch een soort verhoopte vervulling kunnen noemen en Gerbrandy beschrijft die tocht in nu eens laconieke en berustende, dan weer gepassioneerde en bevlogen regels.’ – Trouw

‘Piet Gerbrandy’s taalvirtuositeit en metaforiek is indrukwekkend.’ – Meander

‘Soms lyrisch, maar altijd stuwend en onontkoombaar. Gerbrandy beschrijft de wereld van vandaag: met fijnstof.’ – Juryrapport De Grote Poëzieprijs 2022

36
Foto: © Annaleen Louwes

Een

37
dichter van de buitencategorie PAPERBACK 120 BLZ. CA. € 21,99 FORMAAT 16 X 24 CM OMSLAG MELLE HAMMER ISBN 978 90 254 7402 7 NUR 306 VERSCHIJNT IN MEI 2023

JHUMPA LAHIRI debuteerde met de verhalenbundel Een tijdelijk ongemak, die met de Pulitzerprijs werd bekroond en in 29 talen is vertaald. Ze schreef een tweede verhalenbundel, Vreemd land, en de romans De naamgenoot en Twee broers. Sinds een langdurig verblijf in Rome schrijft Lahiri in haar geadopteerde taal, het Italiaans. Eerder verschenen uit het Italiaans o.a. Met andere woorden en Waar ik nu ben

De eeuwige stad Rome vormt de achtergrond van deze negen subtiele, groots geobserveerde verhalen, waarvan sommige de sfeer van een roman ademen. Getekend door een omgeving die tegelijkertijd gastvrij als vijandig is, beleven de personages in Romeinse verhalen soms plotselinge momenten van zaligheid, maar ook gewelddadige tegenslagen.

Zo beschrijft ‘De grens’ de vakantie van een welgesteld gezin in een huis vlak buiten Rome, maar de vertelstem is die van de dochter van de aan lager wal geraakte huisbewaarder. In ‘De processie’ is een echtpaar vergeefs in de stad op zoek naar troost en verlichting voor een tragische episode uit hun verleden. In ‘Dante Alighieri’ duikt de dichter onverwacht op in het leven van een Amerikaanse vrouw die naar Italië is verhuisd.

De thema’s van dit boek zijn vintage Lahiri: ontworteling, ontheemd zijn, het gevoel dat je een vreemdeling bent en alleen, maar juist daarom strijdbaar en vitaal.

Over Waar ik nu ben: ‘Poëtische miniaturen van alledaagse gebeurtenissen.’ • • • • – nrc Handelsblad

‘Een schitterend, beklemmend maar ook ontroerend inkijkje in een onafhankelijke geest.’ – Trouw ‘Elegant, menselijk, beschaafd, genot om te lezen.’ – De Limburger ‘Groots geobserveerd.’

ad Magazine

38
★ ★ ★ ★ –
Foto: © Liana Miuccio

PAPERBACK 256 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL RACCONTI ROMANI (GUANDA) VERTALING MANON SMITS

OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7410 2 NUR 304 VERSCHIJNT IN JUNI 2023

39
Vintage Lahiri: het gevoel dat je alleen bent, maar juist daarom strijdbaar en vitaal
GEBONDEN MET HALFLINNEN BAND 352 BLZ. CA. € 32,99 E-BOOK CA. € 16,99 FORMAAT 14 X 21 CM CA. 32 ILLUSTRATIES IN ZWART-WIT EN KLEUR OMSLAG EN VORMGEVING SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7048 7 NUR 320 VERSCHIJNT IN MAART 2023 Twee vrienden die met elkaar praten, zonder voorbehoud, in vol vertrouwen. Armando’s bijna autobiografie

Foto: © Keke Keukelaar

Schrijver, film - en theatermaker CHERRY DUYNS publiceerde verhalenbundels (Lotgevallen, De bovenman, Achterland) en romans (De zondagsjongen, Dante’s trompet, De Chinese knoop en in 2020 Afscheid). Zijn filmwerk is veelvuldig bekroond: de Nipkowschijf voor het drieluik Levensberichten, een Gouden Kalf voor De wording en de Prix Europa voor De droom van de beer

Armando: ‘Ik heb haast als ik schilder, ik ben altijd ongeduldig. Ik vergelijk het altijd met een krimi, ik wil weten hoe het afloopt, hoe het eruit ziet wat ik in mijn hoofd heb. Ik kan niet zeggen: ik ga volgende week weer verder.’

Levensvrienden werden zij genoemd, Armando (1929) en Cherry Duyns (1944). Ze hebben elkaar langer dan een halve eeuw gekend. De gesprekken bevatten onvermijdelijk hun beider verhaal, wat hen bond: taal, humor, variété, muziek, beeld, het is terug te vinden in Herenleed, hun verhalen van weemoed en verlangen. Maar Cherry Duyns was ook op zoek naar Armando’s geschiedenis, zijn jeugd, de oorlog, wat hij hoorde, wat hij zag, wat hem is overkomen. En naar Armando als beginnend kunstenaar, overtuigd van de opdracht die hij zichzelf had gegeven. De drift te moeten maken, de geldingsdrang. De hoon die over hem kwam, zijn onverstoorbaarheid, zijn succes. Een eigen museum voor zijn Gesamtkunstwerk. De brand, zijn lichamelijke neergang en dan toch weer de voortgang.

Over een periode van 7 jaar hebben zij 21 gesprekken gevoerd, het laatste vond in de lente van 2018 plaats, in het jaar dat Armando zou sterven.

• Boek verschijnt tegelijk met grote tentoonstelling van Armando’s werk in het Museum van Bommel van Dam in Venlo • In Rijksmuseum Twente wordt een tentoonstelling gehouden van de beelden van Armando

• Op 1 juli wordt de sterfdag van Armando herdacht

41

LJ VEEN KLASSIEK

‘Als je Calvino leest, word je constant overvallen door het gevoel dat hij opschrijft wat jij altijd al wist, behalve dan dat je het nog nooit bedacht had.’ – Salman Rushdie

ITALO CALVINO

ONZE VOOROUDERS

Onze voorouders is een magisch-realistisch drieluik. In De gespleten burggraaf (1952) wordt een ridder door een kanonskogel gekliefd in twee mensen: een goede en een slechte. De baron in de bomen (1957) is een parodie op de romantische moraliserende roman waarin een jonge baron een utopie sticht in een bos. De ridder die niet bestond (1959) gaat over een glanzend wit harnas zónder ridder. De drie romans zijn een unieke vermenging van fantasie, wetenschappelijke nieuwsgierigheid en metafysische speculatie die tekenend is voor Calvino’s oeuvre. Achter het pure plezier van de auteur en het experimenten met de romanvorm schuilt een grote geëngageerdheid.

‘De grote avonturier onder de naoorlogse Italiaanse romanschrijvers.’ – The Financial Times

‘Calvino presenteert de menselijke ziel als een caleidoscoop met eindeloze mogelijkheden.’ – MappaLibri

ITALO CALVINO werd in 1923 in Cuba geboren en groeide op in Italië. Hij geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse auteurs. In LJ Veen Klassiek verschenen eveneens De onzichtbare steden, Als op een winternacht een reiziger en Waarom zou je de klassieken lezen?

PAPERBACK 464 BLZ. CA. € 22,50 E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL IL NOSTRI ANTENATI (GIULIO EINAUDI EDITORE S.P.A.)

VERTALING HENNY VLOT

OMSLAG MARINKA REUTEN/ KRISTA VAN DER NIET ISBN 978 90 204 1605 3 NUR 302 VERSCHIJNT IN MAART 2023

42

DIEREN ETEN MEETS MOBY DICK IN EEN GROOTSE

MODERNE KLASSIEKER UIT DE ZWITSERSE LITERATUUR

BEAT STERCHI (1949) werkte als taaldocent, toneelschrijver, spoken-word-artiest en journalist. Zijn debuut Koe verscheen uit het niets in Zwitserland in 1983 en werd bekroond met de Aspekte-literatuurprijs. Eerdere Nederlandse uitgaven verschenen onder de titel Blösch

Koe is een roman over de koningin van de kudde van boer Knuchel, die een traditionele melkboerderij bedrijft op een berghelling ergens in Zwitserland. Koe is ook het verhaal van de Spaanse gastarbeider Ambrosio, die aanvankelijk bij Knuchel als knecht in dienst treedt. Zeven zware jaren later komt Ambrosio in een abattoir te werken waar de ooit zo prachtige prijskoe van Knuchel, intussen oud en uitgemergeld, wordt afgeleverd voor de slacht.

Koe werd bij verschijning in Zwitserland veertig jaar geleden als een hedendaagse klassieker onthaald, een roman die zich kon meten met Die Blechtrommel en Moby Dick. Anno 2023 is deze roman over de manier waarop wij mensen om gaan met de wezens die ons voeden actueler dan ooit.

‘Verplichte kost in een wereld waar eten nog nooit zo politiek is geweest.’

– The Irish Independent

‘Dit boek stelt een nieuwe norm van literair meesterschap.’ – Der Spiegel

‘Het is aangrijpend, griezelig, krachtig, grimmig komisch en soms lyrisch.’

– Los Angeles Times

PAPERBACK 416 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL BLÖSCH (DIOGENES)

VERTALING WIL HANSEN

OMSLAG MARINKA REUTEN ISBN 978 90 204 1722 7 NUR 302 VERSCHIJNT IN MAART 2023

43 LJ VEEN KLASSIEK

NIÑA WEIJERS CASSANDRA

De verdwijning van de zeventienjarige Cassandra van Schaijk duurde van 24 maart tot 14 april 2007. Toen haar lichaam werd gevonden in de Almeerse Noorderplassen betekende dat eerder het begin dan het einde van een mysterie. Meer dan vijftien jaar later is nog altijd niet opgehelderd wat er gebeurde met Cassandra, die na een avond uitgaan nooit meer thuiskwam. De twee jongens bij wie ze vermoedelijk in de auto stapte, lijken van de aardbodem verdwenen.

44

DE SCHRIJVER, HET DODE MEISJE, DE DRANG HET VERHAAL TE ACHTERHALEN

45

NIÑA WEIJERS schreef de romans De consequenties (2014) en kamers antikamers (2019), dat op de shortlist van de bng Bank Literatuurprijs stond. Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Uil. In maart 2022 verscheen de essaybundel Zelf doen, die op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 staat.

NIÑA WEIJERS CASSANDRA

Niña Weijers, gastschrijver in Almere in 2020-2021, raakte geïn trigeerd door de zaak van Cassandra, die nog altijd niet gesloten is. Ze sprak uitgebreid met het politieteam, dat onvermoeibaar op zoek blijft naar aanwijzingen; met familie en vrienden, die nog altijd hopen op antwoorden; met bewoners van Almere, die leven in de lange nasleep van het gebeurde.

Hoe meer ze zich vastbeet in het verhaal van Cassandra, hoe meer ze werd geconfronteerd met haar eigen rol als schrijver. Is ‘een goed verhaal’ altijd een excuus om te schrijven over het leed van anderen? Waarom zijn het altijd weer de verhalen over dode vrouwen en meisjes die onze aandacht vasthouden?

Laverend tussen reportage en essay buigt Niña Weijers zich over de verhalen en vragen waarmee ze zich geconfronteerd ziet.

Over eerder werk:

‘Tintelt van ambitie en borrelt van boeiende gedachten.’ • • • • – nrc Handelsblad

‘Staat vol wijsheden over liefde, verdriet en gemiste kansen.’ – Libération

‘Een wonderlijk spel van schijn en bedrog. Origineel en veelbelovend.’ – Le Monde

PAPERBACK MET FLAPPEN 160 BLZ. CA. € 19,99 E-BOOK CA. € 12,99

FORMAAT 14 X 21 CM OMSLAG TESSA VAN DER WAALS

ISBN 978 90 450 4727 0 NUR 320

VERSCHIJNT IN MAART 2023

46
Foto: © Fjodor Buis

NIÑA WEIJERS

KAMERS ANTIKAMERS

‘Weijers toont ook ditmaal lef, door zich niets van de regels aan te trekken en vrijwel plotloos te schrijven.’ – de Volkskrant

‘Een klein mirakel.’ – De Groene Amsterdammer

‘Ze legt een fundamentele menselijke ambitie bloot.’ – Trouw ‘Een rijk boek […] Het gaat om het zoeken, om het verkennen, om de onreduceerbare ervaring.’ – nrc Handelsblad

‘Werkelijkheid en fictie, heden, verleden en toekomst vermengen zich met elkaar tot een intrigerend geheel.’ – Elegance

‘Weijers schrijft zo belachelijk knap dat ik na de eerste twee bladzijden niet meer kon stoppen.’ – Marie Claire

978 90 254 7419

MIDPRICE 47
PAPERBACK 240 BLZ. CA. € 15,FORMAAT 14 X 21 CM OMSLAG LOES FABER ISBN
5 NUR 301 VERSCHIJNT IN MAART 2023
€ 15,-
De ontmaskering van het invloedrijkste adviesbureau ter wereld ‘Het brengt de schrijver dichterbij dan ooit.’ ★★★★ – de Volkskrant Drie generaties vrouwen en hun strijd Jaap Scholtens aangrijpende verslag van een turbulente roadtrip

Meer dan 100.000 exemplaren verkocht in Nederland en België

Bekroond met de Prix Goncourt

Over de kamptijd van zijn ouders en de reddende kracht van kunst

Over de mysterieuze verdwijning van de 17-jarige Cassandra

‘Eén van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. […] Leve Margaret Kennedy, je was werkelijk geweldig!’

‘Dit boek laat de lezer een buitengewoon mysterie oplossen. […] Een onverwachts innemend literair spel.’

‘Dit is zonder twijfel een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.’

‘Een van mijn favoriete boeken: een vergeten schat.’

‘Wat een goed idee, en briljant uitgevoerd. […] Ik kon niet stoppen met lezen, volledig in beslag genomen door het gezelschap van the motley group. Het is bijna alsof je ze aan het afluisteren bent. Nadat ik het uit had, bleef het verhaal lang in mijn hoofd nazingen. […] Een fantastisch werk.’

ENGELSE LEZERS OVER HUN

LIEVELINGSKLASSIEKER:

‘Een grandioze herontdekking. […] Kennedy’s meesterwerk is een verstokte en onwrikbare kijk op naoorlogs Engeland. […] Elegant en scherp geschreven. Deze slimme roman beklijft en heeft een onvergetelijk einde. […] Een briljant en ontroerend literair feestje.’

‘Ik verlang ernaar dit meteen te herlezen! Wat een slim werk van Kennedy! Is het een thriller? Is het een moreel spel of een zoektocht naar goddelijke gerechtig heid? Of is het een familiekroniek en misschien zelfs een romance? […] Heel goed leesbaar en met een geweldige cast.’

‘Het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Ja, ik weet dat dat een grote uitspraak is! Kennedy is bezig mijn lievelingsauteur aller tijden te worden. […] Een eerste klas literair genie.’

50
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★
★ ★ ★ ★ ★

MARGARET KENNEDY (1896-1967) schreef romans, toneelstukken en een biografie van Jane Austen. Haar tweede roman De trouwe nimf (1924) bewerkte ze zelf tot een succes vol toneelstuk. Picknick bij maanlicht verscheen in 1950.

Cornwall, 1947. Op een zomernacht stort een klif neer op een hotel aan zee. Zeven van de bijna twintig gasten komen om; alleen de gelukkigen die weg waren voor een picknick bij maanlicht, hebben het overleefd. Maar wie ligt begraven onder het puin en wie niet? In de week voor de aardverschuiving leren we de hotelgasten in al hun excentrieke glorie kennen, onder andere een heetgebakerde geestelijke, een geldzuchtige weduwe, een matig bekende schrijfster en haar veel jongere metgezel, een stel verwaarloosde kinderen, en uiteraard het personeel. Er worden vriendschappen gesloten, romances bloeien op, zonden komen aan het licht, de sympathieën van de lezer worden gemanipuleerd en ondertussen worden de scheuren in de klif breder, zonder dat het bonte gezel schap vakantiegangers het door heeft.

‘Dit is het perfecte vakantieboek. Het is ontzettend spannend om erachter te komen wie uiteindelijk de tragedie overleeft: je zit op het puntje van je stoel.’

Daily Mail

‘Vermakelijk, wonderschoon geschreven, en diepgaand.’ – Tracy Chevalier

PAPERBACK MET FLAPPEN 448 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL THE FEAST (FABER)

VERTALING INGE KOK

OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7412 6 NUR 302 VERSCHIJNT IN MEI 2023

51
‘EEN KRUISING TUSSEN AGATHA CHRISTIE, TWEE WEKEN WEG EN HET ZEVENDE ZEGEL VAN INGMAR BERGMAN.’ – BACKLISTED PODCAST

JANUARI

Elizabeth Jane Howard Achteraf bezien*

Elmar Kuiper Blauwe hanen*

Eppo Leon Klimaatcantate*

Pankaj Mishra Heenkomen*

Marjane Satrapi Persepolis compleet*

Hylke Speerstra Testament van de ziel*

FEBRUARI

Benno Barnard Afscheid van de handkus

Conny Braam

De revolutie van Pelle

Koen Caris

Stenen eten (midprice)

Mensje van Keulen Moeder en pen. Dagboek 1979-1983

Haruki Murakami Mannen zonder vrouw Spoetnikliefde (midprices)

MAART

Italo Calvino

Onze voorouders (LJ Veen Klassiek)

Cherry Duyns

‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando

Lukas Maisel

Tanners erf

Beat Sterchi Koe (LJ Veen Klassiek)

Niña Weijers

Cassandra kamers antikamers (midprice)

APRIL

Jen Beagin

De sekstypiste

Fien Veldman Xerox

MEI

Nana Kwame

Adjei-Brenyah Chain-Gang All-Stars

Piet Gerbrandy

Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel

Margaret Kennedy Picknick bij maanlicht

JUNI

Clara Drummond Omstanders

Jhumpa Lahiri Romeinse verhalen

Jeroen Messely

Nieuwe zwanenzangen

Claudia Rankine

Citizen. Amerikaanse lyriek

Colson Whitehead

Harlem Shuffle (midprice)

* Reeds aangeboden

VERSCHIJNINGSKALENDER
INFO@ATLASCONTACT.NL | WWW.ATLASCONTACT.NL Directeur Vé Bobelyn t 03 355 28 32 m 04 95 58 97 68 vbobelyn@vbku.be Verkoop Kim Hellemans t 03 355 28 39 m 04 94 52 35 60 khellemans@vbku.be Marketing en publiciteit Catherine Doolaege t 03 355 28 43 m 04 95 28 30 88 cdoolaege@vbku.be Schaliënstraat 1 bus 11, 2000 Antwerpen t +32 (0)3 355 28 30 f +32 (0)3 355 28 40 VBK BELGIË NEDERLAND Accountmanager Joyce in ’t Zandt m 06 29 56 52 66 jintzandt@atlascontact.nl Accountmanager Oda Ritsema van Eck m 06 14 36 27 40 oritsemavaneck@ atlascontact.nl Publiciteit Anne-Marie de Bruijn m 06 54 36 30 90 adebruijn@atlascontact.nl Prinsengracht 911-915 1017 KD Amsterdam t +31 (0)20 524 98 00 Postbus 13 1000 AA Amsterdam Vormgeving brochure LoudmouthLithografie Bert van der Horst, bfc Vanwege de vroegtijdige bekendmaking van titels in deze prospectus wordt voor de vermelde prijzen een voorbehoud gemaakt. Op offertes en leveringen zijn de Algemene voorwaarden van Atlas Contact bv, alsmede de wet op de Vaste Boekenprijs van toepassing. Toezending van Algemene voorwaarden geschiedt op aanvraag. FACEBOOK.COM/ ATLASCONTACT TWITTER @ATLASCONTACT INSTAGRAM @ATLASCONTACT FACEBOOK.COM/ VBKBELGIE Hoofd verkoop binnendienst Thea Bon t 020 524 98 02 tbon@atlascontact.nl Marketing Manager Taïs Vezo t 020 524 98 00 tvezo@atlascontact.nl Publiciteit Jan van Helden m 06 51 87 56 82 jvanhelden@atlascontact.nl Verkoop binnendienst Marianne Poupaert t 03 355 28 36 verkoop@vbku.be Verkoop Tom Van Den Corput m 04 97 03 26 15 tvandencorput@vbku.be ‘Het staat in een traditie maar het is fucking modern.’ – Vincent Bijlo ‘Een gaaf boek.’ • • • • – nrc ‘Gerwin van der Werf volgt ondraaglijk spannend vertelprocédé.’ ★ ★ ★ ★ – Jeroen Vullings
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.