Atlas Contact najaarsaanbieding 2024: fictie, non-fictie en business

Page 1

NAJAAR 2024 ATLAS CONTACT BUSINESS CONTACT
1 FICTIE
VOOR EEN UITGEBREIDE INHOUDSOPGAVE ZIE PAGINA 108 2 44 BUSINESS CONTACT 90
NON-FICTIE

Briefwisseling 1968 - 1986 jeroen brouwers geert van oorschot

2
Arjan Visser roman JACKSON BRODIE IS TERUG VRIJ SPEL RICHARD POWERS ROMAN RICHARD POWERS VRIJ SPEL Nele Pollatschek Nele Pollatschek KLEINIG HEDEN KLEINIGHEDEN Roman grappige, diep filosofische roman voor iedereen die iets afweet van uitstelgedrag.’ JULI ZEH FRODE GRYTTEN ROMAN de laatste dag van de veerman ‘Een onsentimenteel, liefdevol eerbetoon aan een alledaagse held van de fjorden.’ – DAGSAVISEN FRODE GRYTTEN de laatste dag van de veerman
herinnering aan Geert van Oorschot het tuurtouw jeroen brouwers jeroen brouwers het tuurtouw TIJD VOOR VREDE
Mira Aluç Ter

FICTIE

‘Dit is mijn lievelingsverhaal. En toch kan ik bijna niet onder woorden brengen waarom.’
3

DE NIEUWE ROMAN VAN

GERWIN VAN DER WERF

‘Alles gaat mis en het maakt allemaal verschrikkelijk veel lawaai, het lijkt alsof de hele woonboot in elkaar stort en op zijn kop gaat vallen, dan is het afgelopen en zal niemand Marie meer helpen, een geheim ontraadselen of een mooi gedicht schrijven. Ook zijn ouders zal hij erg teleurstellen.

Bovendien zal hij daar in zijn blootje liggen en zodoende een raadsel aan het mysterie toevoegen. Deze dingen denkt hij werkelijk allemaal, maar de boot stort niet in, en ondertussen ligt hij in een dikke laag stof die om hem heen wolkt, met in één hand nog een stuk raamkozijn.’

4 Foto: © Fjodor Buis
F

EEN

VAN EEN BEWEZEN MEESTERVERTELLER

6
ONTROERENDE EN SPANNENDE ROMAN

GERWIN VAN DER WERF WILGENEILAND

GERWIN VAN DER WERF (1969)

schreef zes romans. In 2022 verscheen De droomfabriek, over een jonge docente op een vmbo­school in een achterstandswijk. Zowel De droomfabriek als het in 2020 verschenen Strovuur stond op de shortlist van het Beste Boek voor Jongeren. Een onbarmhartig pad (2018) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en is vertaald in het Duits, Engels en Arabisch. Van der Werf woont in Leiden en is muziekdocent op een internationale school en literatuurcriticus bij Trouw.

Een jongen die net is verhuisd wil de beste dichter van het land worden.

Een kanoër die Jezus speelt wordt verliefd op zijn buurvrouw.

Een vreemde timmerman maakt steeds grimmiger schilderijen.

Een geadopteerd meisje wil weten wie haar vader is.

De dertienjarige Natan wil het mysterie ontrafelen rond de dood van een kluizenaar die op een woonboot in de Hollandse veenplassen woonde. De dorpsbewoners zitten daar helemaal niet op te wachten, Oud Zweiland houdt de gelederen gesloten en de torenklok wijst hardnekkig kwart voor vijf aan.

Wilgeneiland is een spannende whodunwhat, een roman over vier ontwortelde mensen die proberen grip te krijgen op zichzelf en de wereld door hun kunstenaarschap.

Over De droomfabriek:

‘Een even ontroerende als pijnlijke roman.’

★ ★ ★ ★ – Nederlands Dagblad

Over Strovuur:

MARKETING

» Grote online campagne

» Samenwerking met Hebban

» Aandacht in ketenfolders

» Uitgebreide socialmediacampagne

» Auteur beschikbaar voor boekhandelsoptredens

» A1­ en A2­poster beschikbaar

DORPSGEHEIM

‘Het succes van Strovuur zit hem in de uitgekiemde, charmante vertelstem die deze roman samenbindt en voortdrijft, waardoor de verbeelding van de auteur onbezorgd uit de bocht kan vliegen.’

– De Groene Amsterdammer

‘Een rauwe road novel met een ontroerende ontknoping.’ – Friesch Dagblad

7 PAPERBACK MET FLAPPEN 256 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN 978 90 254 7635 9 NUR 301 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024
MOORDMYSTERIE
KUNSTENAARSCHAP
F

FRODE GRYTTEN DE LAATSTE DAG VAN DE VEERMAN

FRODE GRYTTEN is een van de beroemdste hedendaagse

Noorse auteurs. Hij schreef eerder vijf romans en een aantal verhalenbundels en kinderboeken. De laatste dag van de veerman stond op de shortlist van de Noorse Boekhandelsprijs en werd in 2023 onderscheiden met de Brage Prijs.

Op een regenachtige novemberdag wordt Nils Vik wakker in de wetenschap dat het zijn laatste dag op aarde is. Hij is oud, zijn vrouw Marta is overleden; het is goed zo. Sinds zijn veertiende was hij veerman voor de bewoners van het afgelegen gebied langs de fjord. Inmiddels is er een brug gebouwd en is een veerman overbodig. Nils Vik doet die ochtend de afwas en maakt het huis in orde. Vervolgens loopt hij zoals altijd naar zijn boot. Tot zijn grote vreugde wordt hij er opgewacht door Luna, de hond die al vijfentwintig jaar dood is. Hun tocht over de fjord wordt een reis terug in de tijd; een voor een stappen al zijn vroegere passagiers aan boord, voor even opgestaan uit het hiernamaals om Nils Vik te vergezellen naar de werkelijke bestemming van deze laatste reis.

De laatste dag van de veerman is een sublieme, troostrijke roman over afscheid en weerzien.

‘Een prachtige reis richting de dood, een buitengewoon mooi portret van de liefde, een aangrijpende leeservaring.’ – Dagbladet

‘Het portret van Nils Vik is een triomf. Ik geloof in hem, in alles wat hij voelt, zegt en doet.’

– Bergens Tidende

• Frode Grytten is tweevoudig winnaar Brage Prijs

• Vertaalrechten verkocht aan 15 landen

DOOD • LIEFDE • NATUUR • NOORWEGEN

GEBONDEN MET STOFOMSLAG 176 BLZ.

CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 12,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL DEN DAGEN

NILS VIK DØDE (FORLAGET OKTOBER)

VERTALING GERI DE BOER

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

8
OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7601 4 NUR 302
Foto: © Helge Skodvin

NOORSE PAREL VOOR DE LEZERS VAN

ROBERT SEETHALER EN R.C. SHERRIFF

O ND MET DE BRAG E SJIRP •

F
ORKEB

MAGISTRALE NIEUWE ROMAN VAN PULITZERPRIJSWINNAAR

EN BESTSELLERAUTEUR VAN TOT IN DE HEMEL

RICHARD POWERS

VRIJ SPEL

RICHARD POWERS is schrijver van veertien romans, waaronder Het zingen van de tijd, Orfeo en Tot in de hemel. Voor die laatste roman, die tevens de shortlist van de Booker Prize haalde, ontving Powers de Pulitzerprijs.

Verwilderd (2021) stond eveneens op de shortlist van de Booker Prize.

Vier dolende zielen komen bijeen op het eiland Makatea, een door de geschiedenis geteisterde stip in de Stille Oceaan waar het volgende grote avontuur van de mensheid wordt voorbereid: de kolonisatie van de zee door middel van drijvende, autonome steden.

De 92­jarige zeebiologe Evie is er om nog één keer met haar geliefde reuzenmanta’s te duiken. Kunstenares Ina keerde er ooit terug na omzwervingen in Amerika, en probeert nu in rust te creëren. Haar partner Rafi heeft haar daar na jaren als door een wonder teruggevonden. En diens oude studievriend Todd, nu een ai-pionier, is er om de toekomst van de mens veilig te stellen. Maar wat als de eilanders niet mee willen werken?

Hun bedreigde paradijs vormt het decor van een krachtmeting tussen natuur en mens, klimaat en kapitaal, en concrete en virtuele werkelijkheid.

Over eerder werk:

‘Powers schrijft simpelweg magnifiek.’

– De Groene Amsterdammer

‘Een fascinerende roman vol zorgen over onze planeet.’ ★ ★ ★ ★ – de Volkskrant

‘Een machtig en gedurfd werk van iemand die een verbluffende eruditie tentoonspreidt.’ • • • • – nrc

• Auteursbezoek in november

• Verschijnt tegelijk met de Engelstalige editie

11
PAPERBACK 464 BLZ. CA. € 26,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 15 X 23 CM VERTALING JELLE NOORMAN OORSPRONKELIJKE TITEL PLAYGROUND (W.W. NORTON) OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7626 7 NUR 302 VERSCHIJNT IN SEPTEMBER 2024 OCEAAN • MILIEU • TECHNOLOGIE • LIEFDE • VRIENDSCHAP F Foto: © Mike Belleme
12 SPRANKELEND DEBUUT VAN GROOT NIEUW TALENT
Foto: © Tatjana Almuli

MIRA ALUÇ SPROKKELAARS

MIRA ALUÇ (1993) studeerde beeldende kunst en filosofie.

Eerder publiceerde zij in De Gids, Tirade, De Revisor en De Nederlandse Boekengids. In 2020 was ze finalist van de Joost Zwagerman Essayprijs. Dat jaar werd zij tevens opgenomen in Rebel Rebel, een bloemlezing van nieuw talent – Tzum noemde haar verhaal een van de beste. Sprokkelaars is haar debuut.

Na zijn studie heeft Jong niets opgebouwd: geen vaste woning, geen duurzame vriendschappen, geen (zicht op een) goede baan. Terugverhuisd naar zijn ouders gaat hij werken bij zijn oom, een handelaar in restpartijen op een industrieterrein. Tussen de schappen afwasteiltjes in pastelkleuren, zakken hondenvoer en opblaaszwembaden probeert Jong zijn plaats te veroveren. Wat begint als een tijdelijke oplossing, mondt uit in vertwijfeling. Durft Jong een keuze te maken, of is het te laat? Wat als de weg doodloopt?

In haar debuutroman stelt Aluç wezenlijke vragen over identiteit, klasse en werk – en over een door keuzestress verlamde generatie. Bovenal schetst ze een levendig en teder portret van mensen in een schemerwereld.

‘De auteur heeft humor, schrijft beeldend en heeft een scherp inzicht in de eigen drijfveren.’ – juryrapport Joost Zwagerman Essayprijs

13 PAPERBACK 256 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN 978 90 254 7452 2 NUR 301 VERSCHIJNT IN JANUARI 2025
CONSUMPTIEMAATSCHAPPIJ •
OF
COMING
AGE
DEBUUT
F

NELE POLLATSCHEK

KLEINIGHEDEN

NELE POLLATSCHEK is in 1988 in Berlijn geboren. Ze studeerde Engels en filosofie in Heidelberg, Cambridge en Oxford. Haar romandebuut uit 2016 werd bekroond met o.a. de Friedrich­Hölderlin­prijs en de Grimmelshausenprijs. Pollatschek schrijft voor de Süddeutsche Zeitung. Kleinigheden stond in Duitsland maandenlang op de Spiegelbestsellerlijst; sinds augustus 2023 zijn er meer dan 75.000 exemplaren verkocht.

Het is oudejaarsavond en de 49­jarige Lars – huisvader, intellectueel, aspirant­schrijver – heeft een oneindige to­dolijst. Belastingaangifte doen, huis opruimen, Ikea­bed voor dochter in elkaar zetten, stoppen met roken, meesterwerk schrijven; van die dingen die zich in de loop van maanden en jaren hebben opgehoopt. Lars heeft namelijk een probleem: hij is een meester in uitstellen. Al zijn hele leven lang. Eigenlijk had hij de week tussen kerst en oud en nieuw vrijgehouden om orde op zaken te stellen, maar nu is het dus 31 december en heeft hij niets voor elkaar gekregen. Het huis is een grote bende, zijn leven ook. Want Johanna, al 25 jaar zijn partner, moeder van zijn kinderen, rots in de branding, heeft een ultimatum gesteld. En dus zit er niets anders op voor Lars dan gewoon te beginnen. Of tenminste om het te proberen. Maar eerst nog één sigaret…

‘Om te lachen, om te huilen: gewoon een goed boek!’ – Denis Scheck, swr Lesenswert

‘Ongelooflijk grappig. En dat is heel knap, want echt grappige romans zijn veel zeldzamer dan tragische.’ – Der Spiegel

• Bestseller in Duitsland: meer dan 75.000 exemplaren verkocht

14
PAPERBACK MET FLAPPEN 208 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL KLEINE PROBLEME
VERLAG)
JANNEKE VAN
MEULEN
HUMOR • UITSTELGEDRAG • ANTIHELD Foto: © Urban Zintel
(GALIANI
VERTALING
DER
OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN 978 90 254 7639 7 NUR 302 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024
‘EEN

UITERST GRAPPIGE, DIEPFILOSOFISCHE ROMAN VOOR IEDEREEN DIE IETS AFWEET VAN UITSTELGEDRAG.’

– JULI ZEH, LITERARISCHES QUARTETT

F

NIEUWE ROMAN VAN MARIKEN HEITMAN,

DE WINNAAR VAN DE LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2022

‘Wormmaan is een verbluffend rijke ideeënroman die lijkt te draaien rond de gedachte dat de mensheid blind is voor de eigen vormingskracht.’

– jury Libris Literatuur Prijs 2022

16
17 Foto: © Melanie Marsman

20 2 2

‘WIE WEET HOEVEEL SCHOONHEID ER ZIT IN LOSLATEN?’
LIBRIS LITERATUUR PRIJS V A NDEWINNAARVA N ED

MARIKEN HEITMAN

DE MIERENKARAVAAN

MARIKEN HEITMAN (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt.

In 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut De wateraap, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs en de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar roman Wormmaan (2021) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Op een dag ontdekt tuinder Kiek een haas. Hoewel ieder levend wezen zijn of haar rol heeft – van de groenten tot de bewoners van de composthoop, van de vrijwilligers tot de aarde zelf – dreigt het dier het ecologische evenwicht op de tuinderij te verstoren. Tegelijkertijd kondigt het noodlot zich aan in de vorm van een progressieve ziekte die Kieks leven onherroepelijk zal veranderen. In vier seizoenen ondergaat de tuin diverse metamorfosen, en eigenlijk geldt dat ook voor Kiek zelf.

De mierenkaravaan is een betoverend verhaal, geschreven met de loepzuivere pen van een Libriswinnaar, over hoe alles wat leeft met elkaar samenhangt – en wij dus ook.

Over Wormmaan:

‘Ik liet me meeslepen door de secure, melodieuze en fantasierijke taal die nooit pathetisch of gezwollen wordt, en mooi in balans is gehouden met Nescioachtige eenvoud. Ik was in elk opzicht enorm verrast door deze rijke roman.’ – Christiaan Weijts, De Groene Amsterdammer ‘Heitman is een knap en origineel denker.’ – nrc

MARKETING

» Vooruitexemplaren beschikbaar

» Advertenties in dagbladen

» Online advertentiecampagne

» A1­ en A2­posters beschikbaar

» Affiches op aanvraag

19
GEBONDEN MET STOFOMSLAG 176 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN 978 90 254 7454 6 NUR 301 VERSCHIJNT IN AUGUSTUS 2024 MOESTUIN • TUINIEREN • CHRONISCHE ZIEKTE • LOSLATEN • NATUUR F

ARJAN VISSER

DE ALLEMANSVRIEND

ARJAN VISSER (1961) is schrijver en journalist. Sinds 1998 maakt hij de interviewreeks De Tien Geboden voor Trouw. Hij debuteerde met de roman De laatste dagen, genomineerd voor de ako Literatuurprijs en bekroond met zowel de Anton Wachter­ als de Geertjan Lubberhuizenprijs. In 2016 verscheen God sta me bij want ik ben onschuldig.

Een journalist portretteert al jaren voor kranten en tijdschriften mensen die in de publieke belangstelling staan: politici, televisiepersoonlijkheden, maar vooral ook schrijvers. Zijn eigen roman lijkt maar niet af te komen. Als ook journalistieke opdrachten uitblijven, dreigt een gevoel van miskenning de overhand te krijgen. Tot een doodgewaande vastgoedmagnaat zich meldt met een ‘verpletterend verhaal’ dat niet alleen veel geld zal opleveren maar de journalist vooral de erkenning zal bezorgen die hij al jarenlang is misgelopen. Er is maar één voorwaarde: de publicatie van een kritiekloos interview waarin de waarheid geweld wordt aangedaan.

Geestig en bevlogen laveert schrijver/journalist Arjan Visser tussen feit en fictie en trakteert de lezer met De allemansvriend op een ware pageturner.

Over God sta me bij want ik ben onschuldig:

‘Visser schrijft een soepel, leesbaar proza.’

– de Volkskrant

Over eerdere romans van Arjan Visser:

‘Ik werd meegenomen door dit wervelende boek. Paganinipark is onmogelijk weg te leggen.’

– Herman Koch

‘Een zeer originele, gewaagde roman vol drama en humor.’ – Rosita Steenbeek

‘Arjan Visser is de betere Leon de Winter.’

– Arnon Grunberg

JOURNALISTIEK

20
PAPERBACK 256 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG MARINKA REUTEN/TZENKO ISBN 978 90 254 7245 0 NUR 301 VERSCHIJNT IN JANUARI 2025
• SPEL FEIT & FICTIE • FAUSTIAANS
Foto: © Jelmer de Haas
21 F
ERKENNING, MAAR TEGEN WELKE PRIJS?
EINDELIJK

LOLITA IN TOKIO: TANIZAKI’S SCHANDAALROMAN

VOOR HET EERST IN NEDERLANDSE VERTALING

JUNICHIRO TANIZAKI

EEN DWAAS VERLIEFD

JUNICHIRO TANIZAKI

(1886­1965) was een van de grootste Japanse schrijvers. In L.J. Veen Klassiek verschenen eveneens zijn romans Stille sneeuwval en Kruisende lijnen. Een dwaas verliefd was zeer omstreden bij verschijning in Japan; de oorspronkelijke publicatie als feuilleton werd na één aflevering door de krant ingetrokken. Pas in 1925 zou het in boekvorm worden uitgegeven. Deze vertaling is van de hand van Jacques Westerhoven, wiens vertaaloeuvre in 2020 met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs werd bekroond.

De drie lettergrepen van de naam van de jonge serveerster Naomi, ongewoon in Japan in de jaren ’10 van de vorige eeuw, oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de 27-jarige ingenieur Jōji. Haar exotische, haast westerse uiterlijk en onschuldig voorkomen doen de rest. Jōji wil haar koste wat kost weghalen bij het louche café in Tokio waar ze werkt, en met toestemming van haar onverschillige moeder neemt hij haar onder zijn hoede. De 14­jarige Naomi trekt bij hem in. Hij verwent haar, stuurt haar naar Engelse les en op danscursus, kleedt haar in westerse kleding, probeert haar op te voeden tot de perfecte vrouw. Naarmate Naomi volwassener wordt, ziet Jōji steeds duidelijker in dat zijn poppetje al die tijd zelf de touwtjes in handen hield.

Tanizaki’s eerste grote roman veroorzaakte zo’n sensatie toen hij als feuilleton verscheen dat jonge Japanse meisjes zich net als Naomi gingen gedragen. Onder druk van de censuur en van conservatieve lezers besloot de krant publicatie stop te zetten.

‘Nog steeds opwindend en zelfs choquerend.’

– John Updike

‘Van dezelfde klasse als Lady Chatterley’s Lover en Lolita. Erotisch, grappig, het meesterwerk van een grote romanschrijver.’ – Booklist

• Van de schrijver van Stille sneeuwval en Kruisende lijnen

JAPAN • KLASSIEKER • LIEFDE • OBSESSIE

23
PAPERBACK 256 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL CHIJIN NO AI VERTALING JACQUES WESTERHOVEN OMSLAG ROUWHORST + VAN ROON
ISBN 978 90 254 7641 0 NUR 302 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024
F

LARS MYTTING

HELLENACHT

DEEL 3 VAN DE ZUSTERKLOKKEN ­ TRILOGIE

LARS MYTTING is auteur van onder andere de internationale bestseller De man en het hout en de romans De vlamberken en Paardenkracht. Hellenacht vormt het slotakkoord van de Zusterklokken­trilogie. Van delen 1 en 2 (De Zusterklokken en Het Zustertapijt) zijn er in Nederland meer dan 15.000 exemplaren verkocht. De Noorse uitgave van Hellenacht verscheen in september vorig jaar en was de bestverkochte roman in Noorwegen in 2023. De vertaling is wederom in handen van Paula Stevens, wier vertaaloeuvre in 2024 werd bekroond met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Butangen, eind jaren dertig. Kai Schweigaard, de dominee van het dorp, ziet in de jonge Astrid Hekne een volwaardige erfgename van haar strijdbare grootmoeder en naamgenote. Hij vertrouwt haar daarom het verloren gewaande Zustertapijt toe, dat eeuwen geleden werd geweven door de Hekne­zusters en dat volgens de overlevering het einde der tijden voorspelt, maar ook de dood van de dominee zelf. Kai Schweigaard is inmiddels ruim tachtig maar nog lang niet klaar om te sterven; hij wil eerst een misstap uit zijn verleden rechtzetten.

Wanneer de Duitsers Noorwegen bezetten gaat Astrid in het verzet. Als ze wordt verraden beseft Kai Schweigaard dat hij de profetie van het Zustertapijt zal moeten forceren om haar te redden – en om zijn schuld aan haar grootmoeder in te lossen.

‘Meesterlijke mythevorming. Een triomf.’ – vg

‘Een grote en rijke roman. Mytting op zijn best.’ – Nettavisen

‘Heeft alle kwaliteiten die de eerste twee romans in zich hadden: epische vertelkracht gecombineerd met een scherp oog voor het menselijk tekort, voor menselijke moed. […] Groot drama en groot vermaak in perfecte harmonie.’ – Dagsavisen

• De bestverkochte roman in Noorwegen in 2023

X 23 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL SKRÅPÅNATTA (GYLDENDAL)

VERTALING PAULA STEVENS

OMSLAG MARRY VAN BAAR

ISBN 978 90 254 7103 3 NUR 302 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024

24
PAPERBACK 608 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 15
NOORWEGEN • OORLOG • LEGENDE • TROUW

HET MEESTERLIJKE SLOTAKKOORD

VAN DE ZUSTERKLOKKEN-TRILOGIE

25 F

‘LARS

MYTTING SCHRIJFT MET EEN INLEVINGSVERMOGEN EN MATE VAN INTEGRITEIT DIE WEINIG ANDEREN KUNNEN EVENAREN.’

– JO NESBØ

‘Met krakend natuurgeweld barst de historische roman De Zusterklokken los. […] Deze grootse roman is het eerste deel van een trilogie. Kom maar door met de volgende twee!’

★★★★ – AD Magazine

DE ZUSTERKLOKKEN

PAPERBACK 416 BLZ.

CA. € 17,50 E-BOOK CA. € 7,99

FORMAAT 15 X 23 CM

HET ZUSTERTAPIJT

PAPERBACK 432 BLZ.

CA. € 17,50 E-BOOK CA. € 12,99

FORMAAT 15 X 23 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL

SØSTERKLOKKENE (GYLDENDAL)

VERTALING PAULA STEVENS

OMSLAG MARRY VAN BAAR

OORSPRONKELIJKE TITEL

HEKNEVEVEN (GYLDENDAL)

VERTALING PAULA STEVENS

OMSLAG MARRY VAN BAAR

ISBN 978 90 254 7653 3 NUR 302 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024

ISBN 978 90 254 7654 0 NUR 302 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024

26
© Mathias Fossum
Foto:

TER GELEGENHEID VAN DE VERSCHIJNING VAN DEEL 3: GEHEEL NIEUWE VORMGEVING

VOOR DE EPISCHE ZUSTERKLOKKEN-

TRILOGIE VAN LARS MYTTING

27 F

JONGE VEER 2024

BABS GONS EN AYA SABI GONS VS SABI

Voor de derde keer op rij komt de winnaar van de Gouden Ganzenveer van Atlas Contact. Babs Gons koos voor Aya Sabi als ontvanger van De Jonge Veer, omdat ze een hoognodige stem is die een groot platform verdient, zowel binnen de letteren als in het maatschappelijke debat. Aya Sabi en Babs Gons gaan een literaire battle aan, een poetry slam op papier. Of misschien is het meer een vriendschappelijke, poëtische uitwisseling. Een conversatie over de gastvrijheid van taal, over hoe het landschap verandert als je van Zuid naar Noord reist, als je een vrouw van kleur bent of misschien zijn ze wel veel te moe om het daar over te hebben en willen ze vooral de poëzie van het bestaan opzoeken. Met hen is dat een tocht die je op de voet wil volgen.

Over eerder werk van Babs Gons:

‘Indrukwekkende gedichten die je na eerste lezing meteen wilt herlezen omdat ze in een bezwerende cadans een ontroerend verhaal vertellen dat tot hardop lezen uitnodigt.’ – nrc

Over eerder werk van Aya Sabi:

‘Teder en genadeloos laat Sabi drie generaties aan het woord in een overweldigende familiekroniek.’ – De Morgen

28
PAPERBACK MET FLAPPEN 96 BLZ. CA. € 9,99 E-BOOK CA. € 4,99 FORMAAT 11 X 19 CM OMSLAG BURO BRAAK OMSLAGILLUSTRATIE FREDERICK CALMES ISBN 978 90 832 8974 8 NUR 323/306 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024 TAAL • AFKOMST • VROUW-ZIJN
BIJZONDER NIEUW WERK VAN DE WINNAARS VAN DE GOUDEN GANZENVEER EN DE

BABS GONS (1971) is Dichter des Vaderlands en een zeer bevlogen spoken word­artiest, schrijver, performer, columnist, host en docent. In 2021 verscheen haar debuutbundel Doe het toch maar (nominatie Herman de Coninck­ en de Poëziedebuutprijs). In 2022 verscheen Alles wat je liefhebt wordt mooi en won ze De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

AYA SABI (1995) is schrijver en columnist. Haar verhalenbundel Verkruimeld land (2017) werd genomineerd voor de Lang Zullen We Lezen­trofee en de Opzij Literatuurprijs. nrc noemde haar als een van de literaire talenten van 2020. Half leven (2022) is haar ingenieuze romandebuut dat zeer goed werd ontvangen.

Foto: © Annemiek Mommers Foto: © Angela Tellier 29 F

HOE RAKEN WIJ WEER IN VREDE / MET DEZE KAMER, IN OORLOG MET ONS?

CHARLES DUCAL TIJD VOOR VREDE

CHARLES DUCAL (1952) schreef negen dichtbundels, een verhalenbundel en een roman. Van 2014­2016 was hij de eerste Belgische Dichter des Vaderlands. Zijn werk werd onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de vijfjaarlijkse Guido Gezelleprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal­ en Letterkunde, de Herman de Coninckprijs en de driejaarlijkse Karel Van de Woestijneprijs. Zijn recentste bundel De koers van de eeuw verscheen in 2021.

De wereld staat in brand. Dat klinkt duidelijk door in deze geëngageerde bundel, waarin de toestand van de wereld verweven wordt met de intieme thema’s van liefde, geloof, dood en afscheid nemen.

Tijd voor vrede. In een wereld die ziek is van geweld. Vrede, niet als een naïef geloof, maar als een gerijpt inzicht. Het bijzondere is dat Ducal de gevoelens van angst, wanhoop en uitzichtloosheid die helaas bij deze tijd horen op zo’n universele en tegelijk persoonlijke manier weet te vangen.

In toegankelijke, beeldrijke taal nodigt deze bundel uit tot reflectie over de tijd waarin we leven, en hoe we omgaan met onze sterfelijkheid. Zelfbewuste en uiteindelijk hoopvolle poëzie ook, die de kracht van het woord inzet als houvast in de onzekere wereld van vandaag.

Over De koers van de eeuw:

‘Het zijn thema’s uit vroeger werk – familierelaties, liefde, geloof – die ook in deze nieuwe poëzie voorbijkomen. In door klank en ritme gedreven regels, waar het onder een helder oppervlak van taal borrelt en dreigt.’ – Trouw ‘[De bundel] geeft zich geleidelijk in alle gelaagdheid prijs. Compositie, symboliek en inhoud vormen een sterk, synthetisch geheel.’ – Awater

31 F PAPERBACK 72 BLZ. CA. € 22,99 FORMAAT 16 X 24 CM OMSLAG SUZAN BEIJER ISBN 978 90 254 7657 1 NUR 306 VERSCHIJNT IN JANUARI 2025
HOOP
VREDE
LIEFDE
DOOD
© L. Pauwels
Foto:

GABRIELLE ZEVIN DE VERZAMELDE LEVENS VAN A.J. FIKRY

GABRIELLE ZEVIN is auteur van negen romans, waaronder Ergens en de internationale bestseller Morgen en morgen en morgen.

Het leven zit A.J. Fikry niet mee. Zijn vrouw is overleden, de omzet van zijn boekhandel daalt zienderogen, en nu is zijn kostbaarste bezit, een zeldzame dichtbundel, uit zijn woning ontvreemd. Zelfs de prachtige boeken waarmee hij zich dagelijks omringt, geven hem geen plezier meer. Langzaam maar zeker zakt Fikry weg in een isolement waaruit zelfs de charmante Amelia, vertegenwoordiger van een kleine uitgeverij, hem niet kan halen. Wanneer er opeens een mysterieus pakketje in zijn boekhandel verschijnt, krijgt Fikry echter de kans om opnieuw te beginnen.

‘Mond-open-doenvallend, verliefdmakend goed.’ • • • • • – nrc

‘Een warme en charmante ode aan de lokale boekhandel.’ – De Morgen

VAN DE SCHRIJFSTER VAN

BOEKHANDEL • LIEFDE • LITERATUUR • VADERSCHAP

GEBONDEN 224 BLZ.

CA. € 15,- E-BOOK CA. € 9,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL THE STORIED LIFE OF A.J. FIKRY (ALGONQUIN BOOKS) VERTALING LIDWIEN BIEKMANN

OMSLAG B’IJ BARBARA

ISBN 978 90 254 7655 7 NUR 302

VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024

32
Foto: © Hans Canosa MIDPRICE

LIEFDESVERKLARING AAN DE BOEKHANDEL EN AAN

DE LITERATUUR, VAN DE SCHRIJFSTER VAN BESTSELLER

MORGEN EN MORGEN EN MORGEN

F
MIDPRICE € 15,-

DIMITRI VERHULST

HEBBEN EN ZIJN

‘Zijn of niet zijn, dat is de kwestie in de sterke nieuwe Dimitri Verhulst.’

– Het Parool

‘Een moderne komedie over het leven en de dood, niet alleen maar cynisch en grappig en provocerend, maar op gezette tijden ook vervuld van een wijze opmerkzaamheid.’ – Trouw

‘Verhulst gaat hier opnieuw aan de slag met de gekende ingrediënten: tomeloze personages, zwartgallige humor en de hardheid van het bestaan. Een must-read voor de liefhebber, maar evengoed een eerste kennismaking.’ – deMens.nu

‘Hebben en Zijn toont impliciet dat de levensdrang sterker wordt door de kracht van een verhaal dat verteld kan blijven worden.’ ★ ★ ★ ★ – Elsevier

• Meer dan 30.000 exemplaren verkocht

34
PAPERBACK 176 BLZ. CA. € 15,- E-BOOK CA. € 12,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG DAVID DRUMMOND ISBN 978 90 254 7582 6 NUR 301 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024 MIDPRICE €
15,-

JEROEN BROUWERS

BEZONKEN ROOD

‘Een prachtig, verschrikkelijk en aangrijpend boek.’ – Trouw

‘Eén lang, hartstochtelijk, schokkend eerbetoon aan zijn moeder.’ – de Volkskrant

‘Een hoogst poëtisch boek. Bezonken rood is een werk van loutering waarin we Brouwers zien opstaan uit de levende dood.’ – The New York Times Book Review

• Inmiddels al de 57e druk

• Een van de mooiste moeder-zoonromans uit de Nederlandse literatuur

• In gebonden editie

35 F
GEBONDEN 160 BLZ. CA. € 15,- E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 254 7659 5 NUR 301 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024 MIDPRICE € 15,-

JACKSON BRODIE IS TERUG EN RAAKT VERWIKKELD

IN LEVEND CLUEDO

KATE ATKINSON EEN DONKERE, STORMACHTIGE NACHT

JACKSON BRODIE 6

KATE ATKINSON won de Whitbread Award voor haar debuut, Achter de schermen. Leven na leven verscheen in 2013 en werd bekroond met de Costa Novel Award. Het boek werd een internationale bestseller. Sinds 2004 verschijnen met regelmatige tussenpozen haar literaire misdaadromans met privédetective Jackson Brodie in de hoofdrol.

PAPERBACK 352 BLZ.

CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 15 X 23 CM

Detective Jackson Brodie, ingehuurd om een gestolen portret op te sporen, wordt voor deze zaak herenigd met oudprotegé Reggie Chase. Het spoor leidt naar een vervallen landhuis dat tevens het decor vormt voor geheel verzorgde

Moordspelweekenden. In een stevige sneeuwstorm arriveren de twee speurneuzen bij het landhuis, samen met een dominee, een ex-legerofficier, de moordspelacteurs en het publiek. De elektriciteit valt uit, de wegen zijn onbegaanbaar en er is een veroordeelde moordenaar op de vlucht. Al snel hebben Jackson en Reggie andere zorgen aan hun hoofd dan verdwenen kunst.

Een donkere, stormachtige nacht is zowel een eerbetoon aan Agatha Christie als een onvervalste Kate Atkinson: vindingrijk, geestig, hoogst vermakelijk, vol onverwachte wendingen en met de kenmerkende melancholieke humor van de geliefde Jackson.

Over eerder werk:

‘Plottechnisch vakwerk, soepele stijl.’ – Het Parool

‘Atkinson beweegt zich in het thrillergenre en torent hoog boven de meeste andere beoefenaars uit.’ – nrc

OORSPRONKELIJKE TITEL DEATH AT THE SIGN OF THE ROOK (DOUBLEDAY) VERTALING INGE KOK

OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 254 7651 9 NUR 302 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024

37 F
DETECTIVE • MOORDSPEL • KUNSTROOF • AGATHA CHRISTIE
© Helen Clyne
Foto:

JUBILEUMUITGAVE VAN EEN VAN DE MEEST ICONISCHE

ROMANS VAN DE TWINTIGSTE EEUW

WILLIAM GOLDING LORD OF THE FLIES

NEDERLANDSE EDITIE

De Britse auteur WILLIAM

GOLDING (1911­1993) debuteerde in 1954 met Lord of the Flies – een meesterlijk begin van een groots en veelzijdig oeuvre. Hij ontving in 1983 de Nobelprijs voor de Literatuur. De invloed van Lord of the Flies op de moderne literatuur wordt door studenten en critici vaak vergeleken met die van J.D. Salingers De vanger in het graan.

Een vliegtuig stort neer op een onbewoond eiland. De enige overlevenden zijn een groep Engelse schooljongens. Zonder ouders of andere volwassenen moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven. Hun strijd om het bestaan krijgt geleidelijk steeds meer barbaarse trekken. Wat in het begin voelt als een groot avontuur, verandert langzaam in een dystopische nachtmerrie. Nog even opwindend en tot nadenken stemmend als toen het boek zeventig jaar geleden verscheen, schept Lord of the Flies een gewelddadig, treffend beeld van de menselijke natuur in barre omstandigheden.

‘In ieder beschaafd mens schuilt een beest. Het is een idee dat gemeengoed is geworden, en dat zeker niet door Golding is verzonnen; maar in Lord of the Flies is het adembenemend uitgewerkt.’

– Pieter Steinz, nrc

‘Ik heb de tweede helft van deze roman in één middag uitgelezen, met bonzend hart en opengesperde ogen. Mijn stelregel als lezer én als schrijver is toen ontstaan: eerst voelen, daarna pas nadenken.’

– Stephen King

KLASSIEKER • DYSTOPIE • AVONTUUR • JONGVOLWASSENEN

PAPERBACK 240 BLZ.

CA. € 15,- E-BOOK CA. € 6,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL LORD OF THE FLIES (FABER & FABER) VERTALING HARM DAMSMA EN NIEK MIEDEMA

OMSLAG MARINKA REUTEN/ SJOUKJE BIERMA

ISBN 978 90 204 1765 4 NUR 302

VERSCHIJNT IN SEPTEMBER 2024

38
LJ VEEN KLASSIEK
’S

WERELDS BEROEMDSTE KERSTVERTELLING IN EEN PRACHTIGE NIEUWE UITGAVE VOOR DE FEESTDAGEN

CHARLES DICKENS A CHRISTMAS CAROL

NEDERLANDSE EDITIE

CHARLES DICKENS is een van de geliefdste Engelse schrijvers van de negentiende eeuw, en ook bekend om romans zoals De avonturen van Oliver Twist en Grote verwachtingen. A Christmas Carol verscheen voor het eerst op 19 december 1843 en was vijf dagen later, op kerstavond, al uitverkocht. Het boek is sindsdien nooit uit druk geweest.

De dag voor kerst krijgt de oude, gierige Ebeneezer Scrooge een waarschuwing van de in ketens ronddolende geest van zijn overleden compagnon Marley: hij moet zijn leven beteren, of hij zal net zo eindigen als Marley. ’s Nachts wordt Scrooge bezocht door spoken die hem meenemen naar drie kerstvieringen: een uit het verleden, een in het heden en een in de toekomst. Zo ziet Scrooge hoe het gezin van zijn onderbetaalde klerk Bob Cratchit er toch het beste van probeert te maken – en wat voor gevolgen zijn vrekkigheid voor de jongste zoon zal hebben. De mensenhater krijgt spijt en ontwaakt op kerstochtend als een gulle weldoener, en zo krijgt dit tijdloze kerstverhaal een goed einde.

Onmisbare kerstklassieker nu in LJ Veen Klassiek-kerstuitvoering

Vele malen verfilmd

Ruim 180 jaar geleden verschenen en nooit uit druk geweest

39
LJ
F
VEEN KLASSIEK
€ 15,PAPERBACK 128 BLZ. CA. € 15,- E-BOOK CA. € 6,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL A CHRISTMAS CAROL VERTALING ELSE HOOG OMSLAG MARINKA REUTEN ISBN 978 90 204 1778 4 NUR 302 VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

EEN HARTSTOCHTELIJKE EN INTIEME VRIENDSCHAP

IN NOOIT EERDER GEPUBLICEERDE BRIEVEN

JEROEN BROUWERS EN GEERT VAN OORSCHOT BRIEFWISSELING

JEROEN BROUWERS (1940­2022)

schreef in meer dan een halve eeuw een indrukwekkend en veelkantig oeuvre dat romans, verhalen, essays, brieven en polemieken omvat. Voor zijn werk ontving hij talloze prijzen en een eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen.

GEERT VAN OORSCHOT (19091987) bouwde vanaf 1945 als uitgever een imposant literair fonds op met werken van o.a. Gerard Reve, W.F. Hermans, M. Vasalis, de Russische Bibliotheek en het literaire tijdschrift Tirade. Onder het pseudoniem R.J. Peskens publiceerde hij verhalen en romans.

Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot ontmoetten elkaar in 1968 en dat markeert het startpunt van een intensieve briefwisseling en warme vriendschap die aanhield tot de dood van Van Oorschot in 1987. Wat begon als een (zakelijke) correspondentie tussen een jonge schrijver en een roemruchte uitgever ontwikkelde zich allengs tot een hartstochtelijke en intieme vriendschap die zijn weerslag vindt in meer dan 300 brieven waarin beider temperamenten onverbloemd tot uiting komen. Soms liefdevol, soms scherp polemisch schreven ze elkaar over de ups en downs van het literaire leven, waardoor uiteindelijk een uitbundige kroniek van de Nederlandse en Vlaamse letteren ontstond.

De brieven zijn nooit eerder integraal gepubliceerd en vormen een overvloedige bron over leven en werk van deze twee fenomenale briefschrijvers. Ze worden bezorgd door Lodewijk Verduin (die eerder Eenzaamheid in eindeloos meervoud over het oeuvre van Brouwers publiceerde) en van een nawoord voorzien door Merijn de Boer.

41 F
GEBONDEN MET STOFOMSLAG 496 BLZ. CA. € 39,99 E-BOOK CA. € 15,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 254 7510 9 NUR 322 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024 BRIEFWISSELING • VRIENDSCHAP • LITERAIRE KRONIEK 1968 ­ 1986
42

JEROEN BROUWERS

HET

TUURTOUW

TER HERINNERING AAN

GEERT VAN OORSCHOT

Geert van Oorschot overleed in december 1987. In de decennia ervoor correspondeerde hij intens met Jeroen Brouwers, waardoor een openhartige vriendschap tussen beiden ontstond. Uiteraard schreven ze vaak over literatuur, maar ook hun privéleven – gedeukt door sterfgevallen, liefdesperikelen en persoonlijke crises – kwam geregeld ter sprake.

Ze konden ‘essentiële gesprekken’ voeren van een paar seconden en urenlang bellen in het holst van de nacht.

In Het tuurtouw kijkt Brouwers terug op de relatie die aanvankelijk een band was tussen een beginnende schrijver en een gerenommeerde uitgever, maar gaandeweg een verbond werd tussen twee gelijkgestemde geesten die het hartstochtelijk met elkaar eens konden zijn, maar ook danig van mening konden verschillen.

‘Een allesomvattend In Memoriam, zoals er maar weinig worden geschreven in Nederland.’

– T. van Deel in Trouw

‘De beste biograaf van het Nederlandse taalgebied is zonder enige twijfel Jeroen Brouwers.’

– Jaap Goedegebuure in Haagse Post

‘Een der mooiste geschriften van Jeroen Brouwers.’

– Gaston Durnez in De Standaard

‘Briljant portret door de grootmeester in het genre van de necrologie.’ – Haagse Post

43
PAPERBACK MET FLAPPEN 96 BLZ. CA. € 14,99 E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 11 X 19 CM OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 254 7646 5 NUR 300 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024 VRIENDSCHAP
EERBETOON
IN MEMORIAM
F OP
VER ZOEK
LANG WEER LEVERBAAR
VELER
SINDS
44 S P I N O Z A FILOSOOF van de VRIJHEID Ian Buruma Noriko Morishita De wijsheid van thee Wat ik leerde van de Japanse theeceremonie DE VIERDE VAN MAX KOEN VERGEER atlas contact WERELDKAMPIOEN 2024 HET VERHAAL VAN EEN STAD DIE LEEFT IN HET VERLEDEN Simon Rozendaal Paniek om niets Hoe de meetrevolutie onze angsten aanwakkert een kniebuiging voor de ezel Anton Valens over tekenen en schilderen

NON-FICTIE

‘Je kunt niet schrijven zonder een standpunt in te nemen, je kunt niet schrijven zonder ver weg te gaan, ver weg van waar je vandaan komt, ver weg van jezelf, ver weg van de schaamte.’

45

NAVALNY’S LAATSTE

BERICHT AAN DE WERELD

INTERNATIONAAL OP

22 OKTOBER

‘Dit boek is niet alleen een testament van Aleksejs leven, maar ook van zijn standvastige toewijding aan het gevecht tegen de dictatuur – een gevecht waarvoor hij alles heeft gegeven, en uiteindelijk zijn leven. Lezers zullen de man leren kennen die ik diep heb liefgehad, een man van grote integriteit en niet-aflatende moed. Het delen van zijn verhaal eert niet alleen de herinnering aan hem maar zal ook anderen inspireren op te staan voor rechtvaardigheid en de waarden die er werkelijk toe doen nooit uit het oog te verliezen.’

VERSCHIJNT
46
Foto: © ANP Foto / Kirill Kudryavtsev / AFP
48 NAVALNY'S LAATSTE BRIEF AAN DE WERELD OMSLAG WORDT B EKENDG EMAAKT LATER

ALEKSEJ NAVALNY

PATRIOT

ALEKSEJ NAVALNY was een

Russische anticorruptieactivist, oppositieleider en politiek gevangene die internationaal geroemd en gerespecteerd werd. Hij werd onder meer geëerd met de Sakharov Prijs, de jaarlijkse mensenrechtenprijs van de Europese Unie. Hij overleed in 2024.

In 2020 werd Aleksej Navalny vergiftigd; kort daarna begon hij te schrijven aan zijn memoires Patriot. Het omvat zijn levensverhaal: zijn jeugd, zijn wending naar activisme, zijn huwelijk en familie, zijn toewijding aan het uitdagen van het regime dat erop uit is hem het zwijgen op te leggen en zijn overtuiging dat verandering niet kan worden tegengehouden en onvermijdelijk zal komen. In levendig en spannend proza, inclusief nooit eerder gepubliceerde correspondentie vanuit de gevangenis, vertelt Navalny over onder meer zijn politieke carrière, de vele aanslagen op zijn leven, de levens van mensen die het dichtst bij hem stonden en de aanhoudende campagne die hij en zijn team hebben gevoerd tegen een regime dat steeds dictatorialer werd.

Patriot is Navalny’s laatste brief aan de wereld. Het is geschreven met de passie, humor, oprechtheid en moed waarom hij terecht werd geroemd. Een ontroerend verhaal van zijn laatste jaren, die hij doorbracht in de meest wrede gevangenis ter wereld. Het herinnert ons eraan waarom de principes van individuele vrijheid zo fundamenteel zijn, en het is tevens een oproep om door te gaan met het werk waarvoor hij zijn leven heeft gegeven.

• Verschijnt wereldwijd op 22 oktober 2024

MARKETING

» Veel aandacht in de media

» Grote (online)marketingcampagne

» Advertentiecampagne in de dagbladen

» Posters en hangkaarten beschikbaar

PAPERBACK

• De bekendste tegenstander van Poetin schreef dit boek deels vanuit de gevangenis, waar hij op 16 februari 2024 overleed

ISBN 978 90 450 5131 4 NUR 320 VERSCHIJNT OP 22 OKTOBER 2024 RUSLAND • MEMOIRES • MENSENRECHTEN • DEMOCRATIE

CA. € 26,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 15 X 23 CM

49
OORSPRONKELIJKE TITEL PATRIOT (KNOPF)
Foto: © Privéarchief

IN DE KLASSIEKER

EEN KLEINE GESCHIEDENIS

VAN AMSTERDAM

VERTELT GEERT MAK

OP MEESLEPENDE

WIJZE OVER DE RIJKE AMSTERDAMSE HISTORIE.

HERUITGAVE VAN EEN

ICONISCH BOEK OVER DE AMSTERDAMSE GESCHIEDENIS

SINDS 1995 MEER DAN

200.000 EXEMPLAREN VERKOCHT

AMSTERDAM VIERT HET

750-JARIG JUBILEUM

GEACTUALISEERDE

FEESTEDITIE MET NIEUW VOORWOORD

(ONLINE) MARKETINGCAMPAGNE

50
51 Beeld: © Amsterdam Museum

GEERT MAK

EEN KLEINE GESCHIEDENIS VAN AMSTERDAM

GEERT MAK is een van de meest gelauwerde non-fictieschrijvers van Nederland. Hij werd onder meer bekroond met de Leipziger Buchpreis, de Gouden Ganzenveer, de oeuvreprijs van het Cultuurfonds en de ns Publieksprijs. Van zijn hand verschenen onder meer de internationale bestsellers Hoe God verdween uit Jorwert, De eeuw van mijn vader, In Europa, De levens van Jan Six en Grote verwachtingen.

In de klassieker Een kleine geschiedenis van Amsterdam beschrijft Geert Mak op uiterst toegankelijke wijze de historie van onze hoofdstad. Aan de hand van personen, gebouwen, dagboeken, schilderijen en foto’s biedt hij een caleidoscoop van minigeschiedenissen, die telkens in een breder perspectief worden geplaatst. Van de bouw van de grachtengordel tot de Tweede Wereldoorlog, van Rembrandt tot Johan Cruijff: Een kleine geschiedenis van Amsterdam biedt een beknopt maar compleet beeld van het verleden van deze fascinerende stad.

‘Een prachtig boek. Een van de meest leesbare en meest verrassende geschiedenissen die zijn verschenen.’ – Het Parool

‘Een buitengewoon sterk boek. Wilt u de verhalen?

Lees het. Wilt u de geschiedenis van de kleine man en vrouw? Lees het. Wilt u Amsterdam leren beminnen? Lees het.’ – Vrij Nederland

• Verschijnt bij de aftrap van de viering van het 750-jarig jubileum van Amsterdam

• Als je in het jubileumjaar één boek over Amsterdam leest, laat het dan deze moderne klassieker zijn

• Geactualiseerde editie met nieuw voorwoord

52
GEBONDEN MET LEESLINT 396 BLZ. CA. € 29,50 E-BOOK CA. € 9,99 GEÏLLUSTREERD
OMSLAG
VERSCHIJNT
FORMAAT 15 X 23 CM
MARRY VAN BAAR ISBN 978 90 450 5118 5 NUR 320
IN OKTOBER 2024 GESCHIEDENIS • AMSTERDAM • JUBILEUM
Foto: © Vincent Mentzel

FEESTEDITIE VAN DE ULTIEME GESCHIEDENIS VAN

AMSTERDAM, TER GELEGENHEID VAN DE 750E VERJAARDAG VAN DE STAD

EXEMPLAREN VERKOCHT 200.000

AMITAV GHOSH MET ROOK EN AS, EEN ZOEKTOCHT NAAR DE DUISTERE GESCHIEDENIS VAN OPIUM

OPIUM • GESCHIEDENIS • KOLONIALISME • VERSLAVING

PAPERBACK 400 BLZ.

CA. € 26,99 E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL SMOKE AND ASHES (JOHN MURRAY)

VERTALING MENNO GROOTVELD OMSLAG STUDIO JAN DE BOER

ISBN 978 90 450 5123 9 NUR 680/410/740

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

NA HET SUCCES VAN DE VLOEK VAN DE NOOTMUSKAAT KOMT

AMITAV GHOSH ROOK EN AS

DE VERBORGEN GESCHIEDENISSEN VAN OPIUM

AMITAV GHOSH (1956) is een

Indiase schrijver van zowel fictie als non-fictie. In 2023 verscheen De vloek van de nootmuskaat bij Atlas Contact. Hij ontving diverse prijzen over de hele wereld en zijn werk verscheen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times In 2024 ontvangt Ghosh de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

• Het non-fictieboek bij zijn Ibis-trilogie

• In november 2024 ontvangt Ghosh de Erasmusprijs uit handen van koning WillemAlexander

Toen Amitav Ghosh onderzoek deed voor zijn romantrilogie over opium was hem al duidelijk hoe die kleine plant, de papaverplant, de loop van de wereldgeschiedenis heeft beïnvloed. Na De vloek van de nootmuskaat is hij er opnieuw in gedoken en ontdekte hij dat zelfs zijn eigen identiteit en familiegeschiedenis onmiskenbaar verweven zijn met papaver. De handel in opium werd opgezet door het Britse Rijk, maar ook de voc verdiende haar geld ermee. Ghosh vindt opium zelfs terug bij het ontstaan van enkele van de grootste bedrijven en machtigste families en prestigieuze instellingen ter wereld. Rook en as is tegelijkertijd een reisverslag, een essay over kolonialisme, kapitalisme, drugs en verslaving en een traktaat over wie de macht heeft om de geschiedenis op te schrijven. Bovenal is het een verhaal over wortels, over hoe de wereld zoals we die kennen ontsproot aan die éne kleine plant, die in de handen van Ghosh bijna zelf een romanpersonage wordt.

‘Vermaledijde Opium Compagnie, zo zou de voc eigenlijk moeten heten. Ghosh levert opnieuw een verhelderende roes met een mengsel van spannende vertelling, geschiedenis en een vleugje magie.’ – Adriaan van Dis

‘Dit is niet ver verwijderd van een perfect nonfictieboek; het schrijven is subliem, het onderzoek grondig, het oog voor verhaal uitmuntend.’

– The Telegraph

55
Foto: © Mirco Toniolo

PAPERBACK 368 BLZ.

CA. € 20,- E-BOOK € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

AMITAV GHOSH DE VLOEK VAN DE NOOTMUSKAAT

‘Een briljant en belangwekkend boek over de bittere nasmaak van een noot. Hoe de westerse dominantie en de vernietiging van natuur en cultuur begon met de jacht

Adriaan van Dis

‘Ghosh brengt het ontstaan van de planetaire crisis op indrukwekkende wijze in kaart. Nootmuskaat zal nooit

‘Ghosh beschrijft […] uitbundig, secuur

De vloek van de nootmuskaat

Ghosh de westerse wereld en wetenschap

Erasmusprijs 2024 toegekend aan

OORSPRONKELIJKE TITEL THE NUTMEG’S CURSE (UNIVERSITY OF CHICAGO PRESS)

VERTALING MENNO GROOTVELD

OMSLAG STUDIO JAN DE BOER

ISBN 978 90 450 5133 8

NUR 680/410/740

VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024

56
€ 20,MIDPRICE

ADRIAAN VAN DIS DE KOLONIE MEPT TERUG

OVER WITTE ARROGANTIE EN VOORTSCHRIJDEND

INZICHT: EEN DENKOEFENING EN LEESREIS

LUXE GEBONDEN

EDITIE VOOR DE FEESTDAGEN

Adriaan van Dis – geboren in een Indisch milieu –volgt al jaren het postkoloniale debat in binnen­ en buitenland. Dit essay, waarvan al 20.000 exemplaren werden verkocht, is het verslag van een leesen denkervaring die hem uiteindelijk aanspoorde anders naar deze tijd te kijken.

‘In dit vurige essay gaat Van Dis geen onderwerp uit de weg. Hij eindigt met een ongemakkelijke goede raad: “Erger je – heel gezond: ergernis is hét middel tegen dementie. Zo houd je de geest lenig”, en besluit zijn betoog met: “Lees Rudy Kousbroek.” Daaraan mag worden toegevoegd: “Lees Van Dis.”’ – de Volkskrant

• De podcast Van Dis Ongefilterd werd al meer dan 500.000 keer beluisterd

• Adriaan van Dis is de nieuwe presentator van Zomergasten

57 GEBONDEN 96 BLZ. CA. € 17,50 FORMAAT 11,5 X 19 OMSLAG TESSA VAN DER WAALS ISBN 978 90 450 5141 3 NUR 323/680 VERSCHIJNT IN SEPTEMBER 2024

JOËL BROEKAERT

EET EENS EEN WASBEER

OVER TERMIETEN, PARKIETEN EN ANDERE EXOTEN

DIE WE (MISSCHIEN) BETER OP KUNNEN ETEN

JOËL BROEKAERT (1982) is culinair journalist, schrijver, en recensent voor nrc. Hij maakte televisieprogramma’s voor NPO2, een podcast, hij was ooit finalist van De slimste mens en jurylid van MasterChef. Eerder verschenen van zijn hand onder meer De Alleseter, samen met Joris Bijdendijk Bij Bijdendijk thuis, Proefles, hij werkte mee aan De Librije. Het recept en schreef meest recent De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

De leukste culinair schrijver van Nederland neemt ons mee in een prikkelende zoektocht naar invasieve exoten. Denk aan nijlganzen, beverratten, halsbandparkieten, eekhoorns, rivierkreeften en wasberen. Zij overspoelen onze vaak kwetsbare natuur of doen schade aan de landbouw of infrastructuur. We doden deze dieren en gooien ze gewoon weg. Tegelijkertijd brengen we op onhoudbare schaal en meestal in erbarmelijke omstandigheden dieren groot die moeten voorzien in onze vleesconsumptie.

Joël Broekaert kan het een niet met het ander rijmen. Daarom daagt hij de lezer uit tot een even spannende als serieuze gedachtegang: wat als we deze exoten op ons menu zetten? Kan en mag dat überhaupt? Biedt het een oplossing voor het voedselprobleem – en smaakt het een beetje?

‘Een boek vol interessante verhalen, een boeiend stukje culinaire geschiedenis.’

– eos, de beste wetenschapsboeken van 2023 over De wereldgeschiedenis in twaalf bonen ‘Vermakelijk en vrolijk.’ • • • • – nrc over Proefles

• Met illustraties van Anne Caesar van Wieren

• Bekend van nrc, diverse televisieprogramma’s en als jurylid in MasterChef

• Verschijnt in de aanloop naar dierendag

58
GEBONDEN 176 BLZ. GEÏLLUSTREERD CA. € 20,- E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG ANNE CAESAR VAN WIEREN ISBN 978 90 450 5114 7 NUR 440/320 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024
REPORTAGE • EIWITTRANSITIE • BIODIVERSITEIT • AVONTUURLIJK ETEN
Foto: © Martijn de Vré

EEN PRIKKELENDE ZOEKTOCHT DIE JE

AAN HET

DENKEN ZET OVER GOED ETEN

'MURILLO

IS EEN VAN DE MEEST GETALENTEERDE STEMMEN IN HEDENDAAGS MEXICO.’ – EL PAÍS

60
Foto: © Paulina Fi Garduño

ALMA DELIA MURILLO HET HOOFD VAN MIJN VADER

EEN ZOEKTOCHT DOOR MEXICO

ALMA DELIA MURILLO (Mexico, 1979) is schrijver en journalist. Ze studeerde Literatuur en Theater aan unam, schreef meerdere romans en heeft een wekelijkse column in PAPERBACK MET FLAPPEN

Als Alma Delia Murillo negen jaar oud is, verlaat haar vader hun gezin. Dertig jaar lang hoort ze enkel over hem in tegenstrijdige berichten: je vader was een nietsnut, je vader werkte hard, je vader was een knappe man, je vader was een dronkaard. Op de enige foto die ze van hem heeft, is het hoofd van haar vader van het beeld afgescheurd. Murillo schrijft met een even scherpe als poëtische blik, openhartig en met rauwe humor. Haar situatie is niet uniek; afwezige vaders komen in het door armoede geteisterde Mexico veel voor. De zware last om het gezin draaiende te houden belandt doorgaans op de schouders van de moeders. Het hoofd van mijn vader is tegelijkertijd een aangrijpende poging om grote vragen te beantwoorden. Hoe vormen gebeurtenissen in onze jeugd ons karakter? Wanneer Murillo, inmiddels veertig, droomt dat haar vader stervende is, besluit ze hem te gaan zoeken. Met haar moeder, broers en zussen stapt ze in een rood bestelbusje en rijdt van Mexico­Stad naar de provincie Michoacán, op zoek naar de man die in zijn afwezigheid al haar hele leven lang zo’n grote aanwezigheid heeft.

• Bestseller in Zuid-Amerika, ruim 40.000 exemplaren en filmrechten verkocht

• Voor lezers van Educated van Tara Westover en van het werk van Valeria Luiselli

DPS

61
FORMAAT
MEXICO • AUTOBIOGRAFISCH • FAMILIEVERHAAL • LITERAIRE ROADTRIP
224 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 13,99
13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL LA CABEZA DE MI PADRE (ALFAGUARA) VERTALING ARIEKE KROES OMSLAG
ISBN 978 90 450 5125 3 NUR 320 VERSCHIJNT IN JANUARI 2025

NATASCHA VAN WEEZEL

HOE HOUD JE JE HART

ZACHT?

EEN PLEIDOOI VOOR HET RADICALE

MIDDEN IN TIJDEN VAN OORLOG

NATASCHA VAN WEEZEL

(1986) is auteur en documentairemaker. Ze schreef onder meer De derde generatie en Thuis bij de vijand. Moslims en joden in Nederland. Ook maakte ze onder meer de documentaires Elke dag 4 mei, Natascha’s beloofde land, Broertje en samen met Sinan Can Brug over de breuklijn. Ze heeft een veelgelezen column in Het Parool.

7 oktober 2023 was voor veel mensen de dag waarop de wereld veranderde. Zo ook voor Natascha van Weezel. In haar door de Holocaust getekende familiegeschiedenis werd Israël altijd gezien als ‘verzekeringspolis’, een veilige uitwijkmogelijkheid voor áls het in Europa weer mis mocht gaan. Nu twijfelt ze aan haar liefde voor het land onder Netanyahu’s heerschappij, en bloedt haar hart ook voor de vele doden in Gaza. Wat doet het met je als je moet huilen om die gruwelijk wrede oorlog, maar tegelijk niet vindt dat Israël als land moet worden opgedoekt? In de huidige gepolariseerde werkelijkheid word je haast gedwongen om óf voor Israël, óf voor Palestina te kiezen. Natascha zoekt steeds weer naar een verbindende positie in het midden. In dit essay stelt ze de vraag: kan een middenpositie ook radicaal zijn, een constructieve kracht die bijdraagt aan verbetering? De positie tussen twee vuren heeft zijn prijs, Natascha kwam in aanraking met heftig antisemitisme, ontving bedreigingen en verloor vriendschappen. Maar er is voor haar geen andere weg: ze blijft streven naar wederzijds begrip, naar het erkennen van elkaars menselijkheid en benadrukt het belang van de zachte krachten in een harde oorlog.

• Natascha van Weezel is een van de zichtbaarste en belangwekkendste stemmen in het debat sinds 7 oktober 2023

978 90 450 5119 2

62
PAPERBACK MET FLAPPEN 96 BLZ. CA. € 14,99 E-BOOK CA. € 9,99 FORMAAT 12,5
20 CM OMSLAG NANJA TOEBAK ISBN
NUR 323/680/906 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024 PERSOONLIJK ESSAY • POLARISATIE • VERBINDING • GAZA-OORLOG • ANTISEMITISME • HOOP
X

VAN ZACHTE KRACHTEN IN EEN HARDE OORLOG

63
Foto: © Cees Rutten
EEN PERSOONLIJKE ZOEKTOCHT NAAR HET BELANG

BIJZONDERE VERHALEN OVER KUNSTENAARS DIE TORNEN

AAN HET

STANDAARDBEELD VAN MOEDERSCHAP

JOKE DE WOLF HET MOEDERMODEL

OVER KUNST, VROUWEN EN MOEDERSCHAP

JOKE DE WOLF (1978) is kunstcriticus voor onder andere Trouw en De Groene Amsterdammer, en schrijft over tentoonstellingen en kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, Parijs en Weimar, en promoveerde op het werk van de Parijse fotograaf Charles Marville.

Tot ver in de twintigste eeuw bepaalden mannen wat goede kunst was. Zij waren de geniale kunstenaars; vrouwen werden geacht zich met de kinderen bezig te houden. Vrouwelijke kunstenaars waren er wel, maar het combineren van moederschap en kunst was uit den boze. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw is dat, zij het schoksgewijs, veranderd.

In Het moedermodel vertelt kunsthistoricus Joke de Wolf over de vele facetten van een onderbelicht onderwerp. Ze onderzoekt hoe kunstenaars in hun werk afrekenen met vooroordelen over moederschap, vrouwelijkheid en hun rol in de maatschappij – en daarbij in de loop der tijd hebben bijgedragen aan het veranderen van deze denkbeelden, in de kunst en daarbuiten.

Aan de hand van thema’s als ‘Verwachting’, ‘Bevalling’ en ‘Spijt’ belicht De Wolf werk van minder bekende kunstenaars evenals dat van grootheden als Louise Bourgeois, Maria Lassnig en Tracy Emin. Kunstenaars die met of zonder kinderen in hun leven kunst maken die tornt aan het plaatje van het perfecte moederschap. Het moedermodel is een schatkist aan verhalen en beelden over een essentieel onderwerp in ieder mensenleven.

• Met kunstwerken en verhalen over onder anderen Louise Bourgeois, Tala Madani, Maria Lassnig, Femmy Otten, Paula Rego, Tracey Emin en Vivian Maier

KUNSTGESCHIEDENIS • MOEDERSCHAP • VROUW-ZIJN • FEMINISME

PAPERBACK 240 BLZ.

CA. € 26,99 E-BOOK CA. € 14,99

GEÏLLUSTREERD

FORMAAT 15 X 23 CM

OMSLAG SUZAN BEIJER

OMSLAGBEELD PAULA

MODERSOHN-BECKER (1906)

ISBN 978 90 450 4664 8 NUR 654/320/740

VERSCHIJNT IN JANUARI 2025

65
Foto: © Fjodor Buis

Volk van Nederland! Waarde medeburgers!

… niets dan verontwaardiging over de goddeloze wijze, waarop ge verkocht en verraden wordt, mij dringt om mij tot U te wenden; en daarnaast met een vurige begeerte om, eer het voor altijd te laat is, nog een poging tot Uw, tot ons aller redding te doen.

Verzamelt U elk in Uw steden en ten plattelande in Uw dorpen. Komt vreedzaam bijeen, en kiest uit Uw midden een matig aantal goede, deugdzame, vrome mannen; kiest goede patriotten, waarop gij vertrouwen kunt.

Zorg voor de vrijheid van drukpers, want zij is de enige steun van Uw nationale vrijheid.

Wapent U allen, verkiest zelf degenen die U bevelen moeten, en gaat (evenals het volk van Amerika waar geen druppel bloed gevloeid is, voordat de Engelsen hen eerst hebben aangevallen) in alles met kalmte en bescheidenheid te werk…

Joan Derk van der Capellen in Aan het volk van Nederland (1781)

66

HET NIEUWE BOEK VAN LUC PANHUYSEN

OP MEESTERLIJKE WIJZE VERTELT LUC PANHUYSEN

HET VERHAAL VAN JOAN DERK VAN DER CAPELLEN,

DE AUTEUR VAN HET BERUCHTE PAMFLET DAT

DE REPUBLIEK IN 1781 IN REP EN ROER BRACHT

EN DE PATRIOTTENSTRIJD DEED ONTBRANDEN

67

LUC PANHUYSEN

DE BURGERBARON

JOAN DERK VAN DER CAPELLEN EN HET BEGIN VAN DE DEMOCRATIE

LUC PANHUYSEN (1962) is een van de populairste geschiedenisschrijvers van Nederland. Van zijn hand verschenen onder meer De Ware Vrijheid, Oranje tegen de Zonnekoning en Het monsterschip. Zijn boek Rampjaar 1672 is een moderne klassieker. Vier van zijn boeken stonden op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

26 september 1781. Inwoners van de Republiek zijn in rep en roer. Die nacht is het pamflet Aan het volk van Nederland verspreid: een aanklacht tegen de schrijnende ongelijkheid, voortwoekerende corruptie en ondemocratische macht van de Oranjes. Het schotschrift is de aanstoot tot de Patriottenstrijd, die nog altijd als beginpunt van onze huidige democratie gezien kan worden. Pas een ruime eeuw later wordt duidelijk wie de auteur van het explosieve pamflet was: Joan Derk van der Capellen.

In De Burgerbaron vertelt Luc Panhuysen het opzienbarende en vaak vergeten verhaal van de Overijsselse edelman. Hij neemt de lezer mee naar een tijd waarin het volk ver buiten de politiek werd gehouden, regenten zich in achterkamertjes verschansten en conflicten niet zelden in de doofpot belandden. Zoals alleen hij dat kan, wekt Panhuysen Joan Derk tot leven en laat hij zien hoe één man de geschiedenis eigenhandig een democratischere kant op stuurde.

‘Trefzekere geschiedschrijving. Luc Panhuysen zou een lintje moeten krijgen.’ – Trouw over Rampjaar 1672 (30.000 exemplaren verkocht)

• Nieuw boek van een van de beste verhalende historici van Nederland

• Klokkenluider, luis in de pels, revolutionair: Joan Derk was het allemaal

• In het najaar verschillende festiviteiten in Zwolle, de stad van Joan Derk

68 GEBONDEN 160 BLZ. CA. € 20,99 E-BOOK CA. € 13,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG JAN VAN ZOMEREN ISBN 978
NUR
VERSCHIJNT IN SEPTEMBER 2024 NEDERLANDSE
• DEMOCRATISERING • 18E EEUW • OVERIJSSEL
90 450 5116 1
688/697
GESCHIEDENIS
©
Foto:
Jelmer de
Haas

‘LUC PANHUYSEN VERDIENT EEN EREPLAATS ONDER DE VERHALENDE HISTORICI.’ – HERMAN PLEIJ

MARKETING

» Uitgebreide online campagne

» Advertenties in dagen geschiedenisbladen

» Socialmediacampagne

» A1­ en A2­posters beschikbaar

EDNAV A U T EURVAN ‘HETMONS T ’PIHCSRE • EDNAV A U T EURVAN HETMONS T ’PIHCSRE • EDNAV A U T EURVAN HETMONS T PIHCSRE
70 EEN HEDENDAAGSE KIJK OP EEN MYTHISCHE STAD

EDUARD COUSIN

ALEXANDRIË

HET VERHAAL VAN EEN STAD

DIE LEEFT IN HET VERLEDEN

EDUARD COUSIN woonde meer dan een decennium in Egypte, waar hij als correspondent verslag deed voor onder andere ew, nrc en France24. In 2021 verscheen zijn boek over Egypte na de Arabische Lente, Nu de wereld niet meer kijkt.

Vraag een inwoner van Alexandrië naar het mooie van zijn stad, en hij begint over het verleden. Van Alexander de Grote en de mythische bibliotheek tot de gloriedagen aan het begin van de 20e eeuw toen de Egyptische stad de grandeur van een Europese hoofdstad had. Vandaag de dag is er echter weinig meer over van dat heroïsche verleden: de stad is ernstig in verval, drenkt in nostalgie en veel Alexandrijnen willen weg. In dit boek neemt Eduard Cousin de lezer mee op een journalistieke reis door de moderne geschiedenis van Alexandrië. De stad ontworstelde zich aan het koloniale juk, maar kreeg er nieuwe problemen voor terug. De Middellandse Zee, ooit de verbindingslijn met de wereld, werd een harde Europese grens. Bedreven onderzoekt Cousin hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe iedereen zijn eigen verhaal op de stad blijft projecteren. Alexandrië is een boek dat je aan het denken zet over culturele grenzen, identiteit en nostalgie. Maar bovenal vertelt het over een grandioze stad in de schaduw van een nog grandiozere geschiedenis.

Over Nu de wereld niet meer kijkt:

‘Een gelaagd boek dat wegblijft van generaliseringen en vergezichten, en dat ruimte biedt voor nuance, twijfel en hoop.’ – Clingendael Spectator PAPERBACK 240

71 Foto: © Fjodor Buis
E-BOOK
FORMAAT
OMSLAG
ISBN
VERSCHIJNT IN OKTOBER
GESCHIEDENIS • IDENTITEIT • MYTHE • EGYPTE • JOURNALISTIEK
BLZ. CA. € 22,99
CA. € 14,99
13,5 X 21 CM
BART VAN DEN TOOREN
978 90 450 4915 1 NUR 680/813
2024

LIEKE KNIJNENBURG

EEN SCHITTERENDE LEEGTE

EEN POGING TOT VERZET TEGEN ONZE OBSESSIE

PRODUCTIVITEIT

LIEKE KNIJNENBURG (1994) is filosoof en schrijft vanuit Berlijn voor onder andere De Groene Amsterdammer.

In een wereld waarin alles meetbaar is en je altijd méér kunt doen, is het lastig stil te staan. Niemand ontkomt aan de kapitalistische ratrace. Filosoof Lieke Knijnenburg worstelt hier al sinds haar studie mee. De productiviteitsfetisj leert dat hard werken beter is dan ontspannen, dat onze waarde als mens afhangt van onze productiviteit en dat we altijd meer kunnen doen. Ver buiten de werksfeer (bijvoorbeeld in het domein van relaties) verdringt dit ideaal andere ideeën over het goede leven. In dit boek ontleedt Knijnenburg op nietsontziende wijze haar drang om het leven te reduceren tot een takenlijstje en haar pogingen om aan zichzelf te ontsnappen; in de ander, de nacht, de roes. Het resultaat is een filosofische worsteling met overgave.

‘Essays van een ooggetuige van deze tijd, met een scherpe radar voor de mechanismes die ons gevangenhouden. Lieke Knijnenburg kijkt verwonderd en kritisch naar wie we zijn en wie we hopen te worden.’ – Marja Pruis ‘Lieke Knijnenburg schrijft slim en toegankelijk, goed geïnformeerd en speels, wijs en levendig. Een onmisbaar boek voor iedereen die deze tijd beter wil begrijpen.’ – Daan Heerma van Voss

• Lieke Knijnenburg geeft een stem aan de zoektocht naar het goede leven voor haar generatie

72 PAPERBACK 192 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG CHRISTINE ROTHUIZEN ISBN 978 90 450 4911 3 NUR 730/740 VERSCHIJNT IN JANUARI 2025 FILOSOFIE • PRODUCTIVITEIT • MODERN LEVEN • ESSAY
Foto: © Sven Bijma
MET

DE

TOT ELK DOMEIN VAN ONS LEVEN

DRUK OM PRODUCTIEF TE ZIJN STREKT ZICH UIT

WAT ER WERKELIJK TOE DOET

EEN ONTROEREND FAMILIEVERHAAL VOL INZICHTEN OVER

NORIKO MORISHITA

DE WIJSHEID VAN THEE

WAT IK LEERDE VAN DE JAPANSE THEECEREMONIE

NORIKO MORISHITA is een Japanse journalist uit Yokohama.

Ik wist niet waar ik moest zitten.

Ik wist niet welke hand ik moest gebruiken, wat ik moest oppakken, hoe ik hem moest oppakken. Niets was me bijgebleven, ook al had ik het allemaal nog maar een uur eerder gedaan.

Je moet vanaf nul beginnen...

Min of meer in een opwelling besluit de jonge Noriko Morishita zich samen met haar nichtje in te schrijven voor een theecursus, niet wetende hoe dit haar leven zou veranderen. 25 jaar lang zou Noriko de ingewikkelde regels van de beroemde Japanse theeceremonie bestuderen. Meer nog dan het correct leren van het zetten van thee leert zij hiermee belangrijke lessen over het leven: de vreugde om met alle vijf de zintuigen van de seizoenen te genieten; van het ruiken van de regen, van het horen van elke individuele regendruppel. Het belang van het koesteren van elke ontmoeting als een unieke kans. Dat het genoeg is om in het moment aanwezig te zijn.

In deze levendige vertelling van haar ervaringen (en van haar dagelijkse leven in het moderne Japan) verbindt Morishita de kernprincipes van deze eeuwenoude theekunst met een vorm van mindful levenskunst.

• Bekend van de Japanse film Every Day a Good Day

THEECEREMONIE • JAPAN • ZEN • FEELGOOD • MATCHA • FAMILIEVERHAAL

PAPERBACK MET FLAPPEN 224 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

GEÏLLUSTREERD

OORSPRONKELIJKE TITEL 日日是好日 (SHINCHOSHA)

VERTALING SARAH VAN CAMP

OMSLAG BIANCA BAGNARELLI & ZENO

ISBN 978 90 450 5127 7 NUR 739/730/740

VERSCHIJNT IN FEBRUARI 2025

75
Foto: © Sakurako Kuroda

SELM MEREL WENSELAERS GRENSMENS

SELM MEREL WENSELAERS

(Edegem, 1983) studeerde geschiedenis in Antwerpen en Berlijn. In 2008 schreef Selm De laatste Belgen. Ze werkte als onderzoeker en curator voor diverse musea, als dramaturg en cultureel producent voor onder meer Frascati, Theater Rotterdam en SoAP Maastricht en maakte programma’s voor Wintertuin, Brainwash, ITA, De Brakke Grond en De Buren.

PAPERBACK 224 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99

Moet ik kiezen tussen man of vrouw, of kan ik in een grensgebied leven? Tien jaar lang schuift Selm een beslissing hierover voor zich uit. Maar na een tumultueus verlopen familieweekend besluit Selm diens zelfonderzoek te hervatten en stelt zichzelf een deadline: over zes maanden zal het besluit vallen of er een V of een M in diens paspoort komt te staan. Geïnspireerd door schrijvers als Édouard Louis, Annie Ernaux en Maya Angelou gaat Selm op onderzoek en roept daarvoor de hulp in van Merel, een oude bekende. Samen duiken ze in medische dossiers, bestuderen levenslopen, spreken met getuigen en verzamelen nieuw bewijsmateriaal voor de deadline verstrijkt. Dit alles terwijl Selm worstelt met persoonlijke dilemma's over liefde, vriendschap, gemeenschap en (gekozen) familie. Grensmens is een genre­bending boek, een metamodern memoir en een transgeschiedenis. Het is geen sprookje over een schepsel dat zomaar van geslacht verandert, wel een rauwe, eerlijke beschouwing van een mens die balanceert op de grenzen van maatschappelijke normen en verwachtingen.

Selm Merel Wenselaers brengt een ode aan de complexiteit van het mens­zijn en legt de voortdurende strijd bloot om acceptatie en zelfbegrip in een wereld die worstelt met genderdiversiteit.

‘Selm Merel Wenselaers voelde al jong dat ze zich niet helemaal identificeerde als jongetje. Rolmodellen en verhalen over transpersonen waren er nauwelijks en de term non-binair bestond nog niet eens. Dus vond Wenselaers zelf haar weg en schrijft daar nu een boek over.’ – nrc, Het Uur

ISBN 978 90 450 5121 5 NUR 320/402/740 VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024 COMING OF GENDER •

FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG HERMAN HOUBRECHTS

76
MEMOIR • TRANS • QUEER IDENTITEIT
77 EEN FIJNZINNIGE BESPIEGELING OP EEN TRANSITIE EN DE
EMOTIES
DAT
Foto: © Fjodor Buis
MENSELIJKE
DIE
OPROEPT

BARUCH

GEVAARLIJKE TIJDEN

SPINOZA EN DE KUNST VAN HET DENKEN IN

IAN BURUMA SPINOZA

FILOSOOF VAN DE VRIJHEID

IAN BURUMA schrijft voor

The New Yorker en nrc. Hij publiceerde onder meer

Occidentalisme (2004), 1945 (2013), Hun beloofde land (2016) en Tokio mon amour (2018). In 2020 verscheen

Het Churchillcomplex en in 2022 De fantasten.

Baruch (Benedictus) Spinoza (1632­1677) was een radicale denker die, ondanks dat hij niet geloofde in een alziende God, een leven leidde volgens sterke morele principes. Spinoza werd tijdens zijn leven door velen – zowel christenen als Joden – gezien als Satans discipel, maar wordt sinds zijn dood ongeveer als een seculiere heilige beschouwd. Veel mensen hebben bovendien geprobeerd om Spinoza in te delen in een van hun ‘kampen’: rationalisme of metafysica, atheïsme of pantheïsme, liberalisme of despotisme, Joodsheid of antisemitisme. Dat hij de vrijheid van denken en meningsuiting als essentieel beschouwde voor een open en vrije samenleving is een van de weinige dingen waar iedereen het over eens is.

In deze beknopte inleiding laat Ian Buruma zien hoe Spinoza gevormd is door de Sefardische gemeenschap in Amsterdam, destijds het centrum van de Republiek. Zoals alleen Buruma dat kan laat hij zien waarom verdediging van de universele vrijheid in onze eigen tijd net zo belangrijk is als in die van Spinoza.

‘Buruma’s enorm levendige verslag blaast Spinoza nieuw leven in en bevrijdt hem van gemummificeerde versies van deze grote man.’

– Avishai Margalit

• Voor Heine, Hess, Marx, Freud was Spinoza een voorbeeld van hoe je Joods kunt zijn zonder in het Jodendom te geloven

SPINOZA • VERLICHTING • JOODSE IDENTITEIT • VRIJHEID

PAPERBACK 224 BLZ.

CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL SPINOZA (YALE UNIVERSITY PRESS)

VERTALING ALEXANDER VAN KESTEREN

OMSLAG SUZAN BEIJER

ISBN 978 90 450 5111 6 NUR 731

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

79
Foto: © Merlijn Doomernik

JAN BROKKEN DE ONTDEKKING

VAN HOLLAND

‘Je weet altijd te weinig over je eigen land.’ In De ontdekking van Holland wekt meesterverteller Jan Brokken een buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

‘Een geweldig boek, stilistisch fenomenaal. Je leert er zoveel van!’ – Özcan Akyol in Eus’ Boekenclub

‘Een levendig verhaal dankzij Brokkens prettige schrijfstijl. En dankzij de fraaie afbeeldingen van schilderijen.’ – AD MEZZA

‘Als een impressionist zet Brokken de verhalen en de kunst van de vele gasten in Volendam naast elkaar.’ – Trouw

‘Weer een echte Brokken, geschreven in die fluwelen, beeldende stijl, soms klein en persoonlijk, dan weer breed en uitwaaierend. Kunst, geschiedenis en reizen: alles waarover hij zo graag schrijft komt erin samen. Hotel Spaander is een onderwerp dat hem past als een jas.’ – vpro Gids

• Meer dan 35.000 exemplaren verkocht

• Met lof overladen

• Grote lezingentournee in het najaar

• Luxe gebonden editie voor de feestdagen

80
81 GEBONDEN MET STOFOMSLAG 320 BLZ. GEÏLLUSTREERD CA. € 32,99 FORMAAT 15 X 23 CM OMSLAG ROALD TRIEBELS ISBN 978 90 450 5139 0 NUR 320/640 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024
GEBONDEN
DE ALOM
LUXE
EDITIE VAN
GEROEMDE BESTSELLER
‘ROZENDAAL

– DE TELEGRAAF

82
EIGENZINNIGE DWARSDENKER.’
IS EEN

SIMON ROZENDAAL PANIEK OM NIETS

HOE DE MEETREVOLUTIE ONZE ANGSTEN AANWAKKERT

SIMON ROZENDAAL,

volgens Villamedia de ‘nestor van de Nederlandse wetenschapsjournalistiek’, schrijft voor Elsevier Weekblad en publiceerde ruim 25 boeken, waaronder Alles wordt beter!, Warme aarde, koel hoofd, Zijn naam is klein en Vaccinatie.

• Een nuchtere blik op onze risicoperceptie

• Voor de lezers van Steven Pinker en Vaclav Smil

Overal waar we kijken (in het grondwater, in onze eieren, in de lucht die we inademen, in de urine van wielrenners) zit wel iets wat er niet thuis lijkt te horen, zoals bijvoorbeeld pfas. De steeds gevoeligere apparatuur heeft onze perceptie van voedselveiligheid, doping of de staat van het milieu vertroebeld.

Vroeger was het al heel bijzonder als we een procent of promille (de alcohol­blaastest) konden meten. Tegenwoordig is onze apparatuur zo geraffineerd dat we een suikerklontje in het IJsselmeer kunnen aantonen (een ppt, deeltje per biljoen). We kunnen alles meten tegenwoordig, waardoor het niets (de 0) steeds kleiner wordt.

We zien nu veel sneller risico’s en ‘schadelijke’ stoffen, terwijl de leefomgeving in werkelijkheid steeds veiliger en schoner wordt. Op milde toon schetst Rozendaal ons een nieuw perspectief op het interpreteren van meetgegevens. Meten is soms te veel weten.

Over eerder werk:

‘Alles wordt beter! is een must-read. Meeslepend schrijft Rozendaal en zijn optimisme is  bijzonder aanstekelijk.’ – nrc

‘Een krachtig pleidooi voor inventiviteit en beschaving als antwoord op het doemdenken.’

– Trouw

PAPERBACK 224 BLZ.

CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99 GEÏLLUSTREERD

FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG JAN VAN ZOMEREN

ISBN 978 90 450 5140 6 NUR 600/813 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024

83
Foto: © Fjodor Buis

ANTON VALENS EEN KNIEBUIGING VOOR DE EZEL

OVER TEKENEN EN SCHILDEREN

ANTON VALENS (19642021) volgde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie de opleiding tot schilder, maar verwierf bekendheid als schrijver. Zijn debuut Meester in de hygiëne (2004) werd bekroond met belangrijke debuutprijzen. Daarna verschenen de verhalenbundel Dweiloorlog, de romans Het boek ont (nominatie ako Literatuurprijs), Het compostcirculatieplan (F. Bordewijkprijs) en Chalet 152, en de novelles Vis, en postuum in 2022, Een wagon vol duivels.

Anton Valens was niet alleen schrijver, maar ook een begenadigd beeldend kunstenaar. In Een kniebuiging voor de ezel schrijft hij over die andere kant: over snel schetsen, over beweging en nabeeld, over verf en experiment, over portrettekenen en het tekenen van dieren, het staren naar een wit doek, de gelukzalige ogenblikken voor de ezel en nog veel meer. Uiteraard is er een ruime keuze gemaakt uit zijn tekeningen, voorstudies en schilderijen.

Een kniebuiging voor de ezel is een levendig en ongewoon boek: een kunstboek en literaire tekst ineen, een boek dat kunstconsumenten aanmoedigt om beter te kijken en jonge kunstenaars om bevlogen te blijven werken. Voor de vele fans van de schrijver die genoten van zijn droogkomische verhalen en romans is dit zowel een feest van herkenning als een inspirerende ontdekking van het dubbeltalent Valens.

‘Valens’ manier van schrijven was die van een aandachtige observator: zijn werk als schrijver is niet los te zien van zijn achtergrond als schilder. Andersom kwam zijn beeldende werk duidelijk uit hetzelfde hoofd als de romans en verhalen. Het heeft dezelfde intensiteit en dezelfde beschrijvende kwaliteiten.’ – Thomas de Veen, nrc

PAPERBACK MET FLAPPEN 208 BLZ.

CA. € 27,99

CA. 100 TEKENINGEN EN SCHILDERIJEN

FORMAAT 17 X 24 CM

OMSLAG ANTON VALENS/ TESSA VAN DER WAALS

ISBN 978 90 450 5011 9

NUR 320/647/640

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

84
Foto: © Maurice Boyer

INTIEM, NUCHTER EN GEDREVEN: DE SCHRIJVER VALENS OVER ZIJN PIEKEN EN DALEN ALS

TEKENAAR-SCHILDER

85
‘KOEN VERGEER, DE ENIGE MAN IN NEDERLAND DIE LITERATUUR EN AUTOSPORT IN ÉÉN BOEK KAN VERENIGEN.’
– ROB KAMPHUES

Foto:

KOEN VERGEER DE VIERDE VAN MAX

WERELDKAMPIOEN 2024

KOEN VERGEER (1962) is schrijver (o.a. voor het tijdschrift Formule 1) en raceliefhebber.

Eerder verschenen ook Poleposition, MaxMania en Zandvoort.

Zijn De Formule 1­fanaat geldt als een klassieker in de raceliteratuur.

• Speciale uitgave ter ere van het vierde wereldkampioenschap Formule 1 van Max Verstappen

• Raceschrijver en columnist Koen Vergeer beschouwt het voorbije raceseizoen en trekt verbanden met de geschiedenis

Sinds de historische verovering van de wereldtitel in 2021 maakt Max Verstappen de dienst uit in de Formule 1. Gestaag rijdt hij alle records uit de boeken. Foutloos en sneller dan wie ook is hij nog altijd hongerig naar succes – onbetwist de beste Formule 1­coureur van zijn generatie. Meer dan twintig races per jaar de perfectie benaderen is een grandioze topprestatie van coureur en team. Tegenstanders als Mercedes en Ferrari doen er alles aan om de achterstand in te lopen, maar die laatste tienden van seconden blijken altijd het lastigst in de technisch waanzinnig geavanceerde koningsklasse. Van Bahrein tot Monza, van Zandvoort tot Las Vegas, Koen Vergeer neemt je opnieuw mee door een Formule 1­seizoen vol snelheid, show en intrige. Inclusief de machtsstrijd binnen het Red Bull­team, de verrassende transfercarrousel, de wanhoop bij de concurrentie en de klinkende zeges van Max. Vergeer laat je voelen waarom de Formule 1 een betoverend spektakel blijft.

Over Max wereldkampioen:

‘Nederlands beste autosportschrijver Koen Vergeer laat de lezer dit historische Formule 1-gevecht opnieuw beleven.’ – Friesch Dagblad

Over MaxMania:

‘Vergeers schrijfstijl is jongensachtig spannend en moedigt je aan het boek tot de laatste punt in één ruk uit te lezen.’ – Autovisie

FORMULE 1 • MAX VERSTAPPEN • GRAND PRIX • ZANDVOORT • WERELDKAMPIOEN

PAPERBACK 192 BLZ.

CA. € 17,50 E-BOOK CA. € 12,99

GEÏLLUSTREERD

FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG STUDIO JAN DE BOER

ISBN 978 90 450 5129 1 NUR 480/491 VERSCHIJNT IN DECEMBER 2024

87
© Fjodor Buis

IN MEMORIAM FRANS DE WAAL

(1948 ­ 2024)

Frans de Waal veranderde onze kijk op mensapen en op onszelf. De wereldberoemde primatoloog was een begenadigd verteller en schreef geliefde populairwetenschappelijke standaardwerken.

‘Voor mij is er niets logischer dan naar de menselijke samenleving te kijken door de lens van dierlijk gedrag.’

88
CHIMPANSEEPOLITIEK 978 90 450 5142 0 MAMA'S LAATSTE OMHELZING 978 90 467 0800 2 ANDERS 978 90 450 5092 8
89 Foto: © Catherine Marin

Feel Good Productiviteit Ali Abdaal

90
je met plezier
is de meester van productiviteit.’ Steven Bartlett, auteur van The Diary of a CEO
de
– Mark Manson, auteur van The Subtle Art of Not Giving a F*ck
Gewoontes de kleine Arjan Broere & Lianne Terpstra
Hoe
meer kunt bereiken ‘Ali
‘Een broodnodig tegengif tegen
haastcultuur.’
gewoontes
K k gr c
Slimmer werken met de inzichten van James Clear Atomic Habits

BUSINESS CONTACT

‘Als

zwijgen tot meer zwijgen kan leiden, dan kan het laten horen van een stem ook meer stemmen laten klinken.’

91
92
Foto: © Jelmer de Haas
‘IK KIJK ALS GEDRAGS -

BIOLOOG NIET ALLEEN

NAAR MENSEN MAAR

OOK NAAR DE LESSEN

UIT DE NATUUR. HOE

HOUDEN SOCIALE GROEPEN

ZOALS CHIMPANSEES

DE ONDERLINGE

VERHOUDINGEN GEZOND

EN HOE GAAN ZE OM MET

STOREND GEDRAG?’

– PATRICK VAN VEEN

93

PATRICK VAN VEEN HELP! HET IS HIER EEN BEESTENBENDE

EEN BIOLOGISCHE KIJK OP

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG OP DE

WERKVLOER – EN HOE HET TE VOORKOMEN

(1970) is gedragsbioloog, schrijver, trainer en spreker, gespecialiseerd in de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen. Regelmatig is hij in de media te zien als gedragsdeskundige en lang als matchexpert bij Married at First Sight. Hij is verbonden aan het Jane Goodall Institute Global, vijf jaar lang als voorzitter en nu als chimpansee­expert en adviseur. Eerder schreef hij onder meer Verliefd op je klant en de bestseller Help, mijn baas is een aap!.

Grensoverschrijdend en storend gedrag op de werkvloer is een hot topic. Het bewustzijn dat zulk gedrag erg schadelijk kan zijn en zorgt voor een onveilige werkcultuur, is de afgelopen tijd sterk gegroeid. De focus ligt nu vooral op de schuldvraag; hoe zorgen we voor de slachtoffers en hoe straffen we de daders?

Belangrijke kwesties, maar volgens gedragsbioloog Patrick van Veen ontbreken er cruciale vragen in ons debat. Hoe voorkomen we storend en grensoverschrijdend gedrag? Hoe corrigeren we het wanneer we het nog in relatief onschuldige vorm tegenkomen? En hoe zorgen we voor een duurzame verandering ten goede?

Om dit te onderzoeken kijkt Van Veen naar gedrag in het dierenrijk, met name bij mensapen. Aan de hand van rijke, levendige voorbeelden uit zowel het mensen­ als apenrijk biedt Help, het is hier een beestenbende inzichten in onze sociale structuren, interacties en gedragscodes. Zoals vaker houden mensapen ons een spiegel voor – en dat helpt ons om de noodzakelijke stappen richting een veilige werkomgeving nu écht te zetten.

• Auteur is bekend van televisie en schreef eerder de bestseller Help, mijn baas is een aap! (ruim 25.000 exemplaren verkocht)

VEILIGE WERKOMGEVING • GEDRAGSBIOLOGIE • ORGANISATIES

94 PAPERBACK 224 BLZ. CA. € 23,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OMSLAG JAN VAN ZOMEREN ISBN 978 90 470 1825 4 NUR 801 VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024
WAT KUNNEN WE LEREN VAN MENSAPEN OVER GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG?
96

ALI ABDAAL

FEEL-GOOD PRODUCTIVITEIT

HOE JE MET PLEZIER MEER KUNT BEREIKEN

ALI ABDAAL is een Britse arts, ondernemer en de meest gevolgde productiviteitsexpert ter wereld. Hij raakte gefascineerd door productiviteit toen hij zijn studie geneeskunde aan Cambridge University probeerde te combineren met zijn eigen bedrijf. Hij besloot zijn zoektocht naar een gezonder, gelukkiger en productiever leven online te delen en bereikte wereldwijd al miljoenen mensen met zijn video’s, podcasts en artikelen.

Productiviteit draait om discipline en de weg naar succes bestaat uit eindeloos zwoegen. Tenminste, dat is wat we onszelf voorhouden. Maar kan het ook anders? Puttend uit tientallen jaren psychologisch onderzoek laat Ali Abdaal zien wat het geheim van productiviteit is: je goed voelen. Want als je plezier hebt in je werk, dan komt de productiviteit vanzelf. Met inspirerende verhalen en een berg aan praktische, uitvoerbare technieken helpt Abdaal je om Feel­Good Productiviteit in je leven te integreren. Zo laat hij zien hoe je met slimme trucs saaie klussen leuk kan maken. Hoe je nieuwsgierigheid en avontuur centraal kan stellen. En hoe het helpen van collega's ook jou nieuwe energie geeft. Wie de vrolijke filosofie van Abdaal durft te omarmen, wordt niet alleen productiever, maar ook een gelukkiger en completer mens.

• Het geheim van productiviteit is niet discipline, maar plezier

• Met Ali Abdaals filosofie word je niet alleen productiever, maar wordt je werk ook leuker

• Abdaals YouTubekanaal over productiviteit heeft meer dan 5 miljoen volgers

PRODUCTIVITEIT • ZELFHULP • LOOPBAAN • WERKPLEZIER

PAPERBACK 256 BLZ.

CA. € 20,- E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL FEEL GOOD PRODUCTIVITY (CORNERSTONE) VERTALING VANJA WALSMIT

OMSLAG ZENO ISBN 978 90 470 1649 6 NUR 770/740 VERSCHIJNT IN OKTOBER 2024

97

ALLEEN DOOR DE STILTE TE DOORBREKEN, STELLEN

WE ONSZELF EN ELKAAR IN STAAT OM ONZE TALENTEN

TE BENUTTEN

98

ELAINE LIN HERING DOORBREEK DE STILTE

VIND JE STEM EN LAAT HEM HOREN, THUIS EN OP HET WERK

ELAINE LIN HERING is spreker en schrijver en traint organisaties en individuen in communicatie­ en samenwerkingsvaardigheden. Ze werkte bij grote internationale bedrijven zoals Google, Pixar, Het Rode Kruis en Nike. Ze was managing partner van Triad Consulting Groep en doceert aan Harvard Law School over bemiddeling, onderhandelen en het oplossen van conflicten.

In Doorbreek de stilte onderzoekt Elaine Lin Hering waarom we soms liever onze mond houden, ook als we wel degelijk iets te zeggen hebben. Omdat we het gevoel hebben dat ons ergens over uitspreken toch niks zal veranderen, omdat we vrezen dat er niet naar ons geluisterd zal worden. We zijn bang dat het ons in de problemen zal brengen, of dat het andere mensen ongemak zal bezorgen.

Op basis van onderzoek aan Harvard Law School en haar werk bij grote internationale bedrijven leert Hering ons hoe we onbewuste patronen kunnen herkennen en onbewust gedrag afleren. Ze toont ook hoe we soms profiteren van stilte, waarom we andere mensen het zwijgen opleggen, en hoe we deze patronen kunnen doorbreken. Tevens biedt ze concrete handvatten om dit belangrijke en uitdagende werk te verrichten, in boardrooms en klaslokalen, thuis en op de werkvloer. Want alleen door de stilte te doorbreken, stellen we elkaar in staat om ten volste onszelf te zijn en onze talenten te benutten.

‘Een noodzakelijk boek. Met empathie en helderheid legt Hering uit waarom het zo moeilijk kan zijn om met elkaar te praten. Dit boek biedt ons een kans en de gereedschappen om dingen in en rondom onszelf te veranderen.’ – Lori Gottlieb, auteur van Maybe You Should Talk to Someone

ISBN 978 90 470 1705 9 NUR 807/808/810/740

99
PERSOONLIJKE ONTWIKKELING • PSYCHOLOGIE • SAMENWERKEN • EMPOWERMENT
Foto: © Cat Coppenrath PAPERBACK 320 BLZ. CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99 FORMAAT 13,5 X 21 CM OORSPRONKELIJKE TITEL UNLEARNING SILENCE (PENGUIN LIFE) VERTALING CARLA ZIJLEMAKER OMSLAG DPS
VERSCHIJNT
NOVEMBER
IN
2024

©

LYDIA VAN OUDENAREN DE VERBINDENDE FACTOR

DE KRACHT VAN CODESWITCHERS IN TEAMS EN ORGANISATIES

LYDIA VAN OUDENAREN

ontworstelde zich aan een conflictueuze jeugd. Ze deed een rechten­ en bestuurskundeopleiding, richtte Bureau Krachtstroom op en werkt als organisatieadviseur en (team)coach in veranderende organisatiecontexten. Ook is ze toezichthouder voor een woningcorporatie en bestuurder.

Lydia van Oudenaren had een ingewikkelde jeugd en groeide op in de lagere sociaal­economische klasse. In haar werk als adviseur en bestuurder merkte ze gaandeweg dat die moeilijke jeugd niet alleen een achterstand betekent, maar ook een voorsprong geeft. Ze is een voorbeeld van een ‘codeswitcher’: iemand die door eerdere levenservaringen kennis van verschillende sociale contexten heeft opgedaan, en daar nu soepel tussen kan bewegen.

Aan de hand van Lydia’s eigen ervaringen en die van anderen maakt De verbindende factor duidelijk wat codeswitchen precies is en hoe je de kracht ervan inzet in de professionele context. Ben je zelf een codeswitcher? Dan betekent het dat je de ruimte krijgt om je kennis en ervaringen in te brengen, maar ook dat jij, als verbinder, anderen daarbij kunt helpen. Voor managers en organisaties betekent het dat je de diversiteit in een team ten volste benut om ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Kortom: codeswitchen gaat over aanpassings­ en inlevingsvermogen, over behendigheid in het samenbrengen van verschillende mensen. Het is de verbindende factor in een team of organisatie.

‘Als je goed kunt codeswitchen, beheers je de handigheid om tussen verschillende sociale omgevingen te schakelen. […] Het is een vaardigheid die meer erkenning verdient.’ – Munganyende Hélène Christelle over het fenomeen codeswitchen in De Correspondent

100
PAPERBACK
FORMAAT
VERSCHIJNT
DIVERSITEIT
• ORGANISATIECULTUUR
208 BLZ. CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99
13,5 X 21 CM OMSLAG JAN VAN ZOMEREN ISBN 978 90 470 1792 9 NUR 740/770/810/812
IN OKTOBER 2024
& INCLUSIE
CODESWITCHEN

EEN

PERSOONLIJK VERHAAL MET LESSEN OVER DE KRACHT

VAN CODESWITCHING OP DE WERKVLOER

DE ORGANISATIE VAN DE TOEKOMST IS VEERKRACHTIG

CHRIS TAMDJIDI, LIANE STEPHAN EN SILKE RUPPRECHT

VEERKRACHT

DE WEG NAAR EEN STERKERE

ORGANISATIECULTUUR

CHRIS TAMDJIDI, LIANE

STEPHAN en SILKE RUPPRECHT zijn werkzaam bij Awaris, een organisatie die zich inzet om de mentale, emotionele en coöperatieve capaciteiten van mensen in bedrijven te versterken. Awaris heeft de laatste decennia vele bedrijven geholpen een meer mindful bedrijfscultuur te creëren en focust zich tegenwoordig ook op veerkrachtige organisaties. Awaris is actief in 35 landen, waaronder Nederland.

Hybride werken. De stap naar een duurzame economie. Tempoversnelling van werk en leven. Artificiële intelligentie. Organisaties en hun medewerkers staan voor grote uitdagingen. Om die te overwinnen is het belangrijker dan ooit om goed met stress om te kunnen gaan en veerkracht te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? In dit boek presenteren de auteurs een raamwerk voor het opbouwen van een organisatiebrede cultuur van veerkracht, gebaseerd op hun ervaringen met toonaangevende organisaties als hsbc, Audi en ikea. Zo laten ze zien hoe je een goede gewoonte kunt maken van het afwisselen van hectische meetings met ‘focustijd’, hoe je individuele energieniveaus onderling op een respectvolle manier afstemt zodat je goed herstelt van inspanning en hoe je als manager het voorbeeld geeft met het inzetten van je ‘veerkrachtvaardigheden’.

Dit boek geeft uniek inzicht in welke specifieke vaardigheden organisaties in hun cultuur moeten verankeren om de voortdurende hectiek en het uitputtende werktempo te verminderen. Het laat niet alleen zien dat elke organisatie veerkrachtige teams en medewerkers kan bouwen, maar ook dat die organisaties gezonder, beter en productiever zijn.

• Veerkracht kun je trainen, ook in teams

• Met praktische handvatten om organisaties veerkrachtiger te maken

• Met een voorwoord van Wibo Koole

VEERKRACHT • ORGANISATIECULTUUR • MINDFULNESS • TEAMS

PAPERBACK 296 BLZ.

CA. € 24,99 E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 13,5 X 21 CM

OORSPRONKELIJKE TITEL THE RESILIENT CULTURE (KOGAN PAGE)

VERTALING ROBERT NEUGARTEN

OMSLAG JOOST VAN LIEROP ISBN 978 90 470 1821 6 NUR 808/801

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

103

ARJAN BROERE EN LIANNE TERPSTRA DE KLEINE GEWOONTES

SLIMMER WERKEN MET DE INZICHTEN

VAN ATOMIC HABITS

ARJAN BROERE is verbonden aan Meereffect, waar hij trainingen geeft over slimmer werken gebaseerd op onder meer de inzichten van James Clear. Hij schreef een aantal boeken over productiviteit, zoals De kleine Allen: Getting Things Done samengevat en I am Tao. Stroomlijn je communicatie in vijf stappen.

LIANNE TERPSTRA is een gecertificeerd trainer en expert in persoonlijke ontwikkeling met een passie voor het creëren van blijvende verandering door gewoontevorming. Haar aanpak combineert creativiteit met daadkracht, waarmee ze mensen en teams inspireert en aanmoedigt om slimmer te werken.

Je gedrag verbeteren én dat ook volhouden bereik je niet door radicaal het roer om te gooien, maar door je bewust te worden van je gewoontes en die stapje voor stapje aan te passen. Gewoontes – automatische gedragingen die worden ingegeven door herhaling en beloning – spelen namelijk een cruciale rol in ons dagelijks leven. Dat stelt James Clear in zijn internationale bestseller Atomic Habits gewoontes). In De kleine gewoontes vatten Arjan Broere en Lianne Terpstra de belangrijkste bevindingen uit samen en vult deze aan met voorbeelden en inzichten uit zijn eigen trainingspraktijk. Zo kan ook jij met een aantal kleine, praktische veranderingen gestaag bouwen aan meer productiviteit, een betere gezondheid, of andere goede gewoontes die voor jou van belang zijn.

• Ruim 200.000 exemplaren van Atomic Habits/ Elementaire gewoontes verkocht in Nederland

VERKRIJGBAAR

104 PAPERBACK 96 BLZ. CA. € 12,99 E-BOOK CA. € 6,99 FORMAAT 12,5 X 20 CM OMSLAG VERA POST ISBN 978 90 470 1823 0 NUR 770 VERSCHIJNT IN SEPTEMBER 2024
ZELFHULP • PRODUCTIVITEIT • PSYCHOLOGIE • VERANDERING

ONDERNEMERSBOEK OVER SUCCESVOLLE GROEI

GEACTUALISEERDE EDITIE VAN KLASSIEK

VERNE HARNISH MASTERING DE ROCKEFELLER HABITS

HET COMPACTE HANDBOEK VOOR SUCCESVOL

GROEIEN VAN START ­ UP NAAR SCALE ­ UP EN VERDER

VERNE HARNISH is investeerder in scale­ups, oprichter van de Entrepreneurs’ Organization (eo) en het eo Executive Entrepreneurs

Masters­programma bij mit Hij richtte tevens Scaling Up op, een internationaal succesvolle organisatie in executive onderwijs, coaching en technologie, dat in Nederland en België door ScaleUp Company wordt gerepresenteerd.

Toen ‘the Growth Guy’ Verne Harnish de biografie van de succesvolle John D. Rockefeller las, veranderde dat zijn leven. Hij werkte zijn inzichten uit tot een succesvolle managementtool voor snelgroeiende bedrijven. Drie principes staan daarin centraal: Prioriteiten, Data en Ritme. Mastering de Rockefeller Habits biedt je het gereedschap om de juiste beslissingen te nemen, deze uit te voeren en te checken of het ook echt gedaan wordt. Dit boek werd ruim twintig jaar geleden gepubliceerd en verschijnt nu in een geactualiseerde editie, met nieuwe inzichten en best practices. Het is een onmisbaar handboek voor ambitieuze ondernemers, die liever ondernemen dan manager zijn, maar wél op koers willen blijven.

‘Dé autoriteit op het gebied van bedrijfsgroei.’

– mt/Sprout

‘De methode van Verne Harnish heeft mijn ondernemersleven ingrijpend verbeterd, dat gun ik alle ondernemers!’ – Kees de Jong, initiatiefnemer nlgroeit

• In Scaling Up beschreef Harnish zijn baanbrekende methodiek; Mastering de Rockefeller Habits is hier de compacte, praktische uitwerking van

• Auteursbezoek in november

ONDERNEMERSCHAP • START-UPS • SCALE-UPS • GROEI

PAPERBACK 144 BLZ.

CA. € 22,99 E-BOOK CA. € 14,99

FORMAAT 15 X 23 CM

OMSLAG DPS

OORSPRONKELIJKE TITEL

MASTERING THE ROCKEFELLER

HABITS (FORBES BOOKS)

VERTALING VANJA WALSMIT

ISBN 978 90 470 1828 5 NUR 801

VERSCHIJNT IN NOVEMBER 2024

107

12 Mira Aluç Sprokkelaars

36 Kate Atkinson Een donkere, stormachtige nacht

35 Jeroen Brouwers Bezonken rood (midprice)

40 Jeroen Brouwers & Geert van Oorschot Briefwisseling

43 Jeroen Brouwers Het tuurtouw

39 Charles Dickens A Christmas Carol (L.J. Veen Klassiek)

30 Charles Ducal Tijd voor vrede

38 William Golding Lord of the Flies (L.J. Veen Klassiek)

28 Babs Gons & Aya Sabi Gons vs Sabi

8 Frode Grytten De laatste dag van de veerman

16 Mariken Heitman De mierenkaravaan

24 Lars Mytting Hellenacht

26 Lars Mytting De Zusterklokken (midprice)

26 Lars Mytting Het Zustertapijt (midprice)

14 Nele Pollatschek Kleinigheden

10 Richard Powers Vrij spel

22 Junichiro Tanizaki Een dwaas verliefd

34 Dimitri Verhulst Hebben en Zijn (midprice)

20 Arjan Visser De allemansvriend

4 Gerwin van der Werf Wilgeneiland

32 Gabrielle Zevin De verzamelde levens van A.J. Fikry (midprice)

NON-FICTIE

58 Joël Broekaert Eet eens een wasbeer

80 Jan Brokken De ontdekking van Holland (luxe ­ editie)

78 Ian Buruma Spinoza

70 Eduard Cousin Alexandrië

57 Adriaan van Dis De kolonie mept terug (luxe ­ editie)

54 Amitav Ghosh Rook en as

56 Amitav Ghosh De vloek van de nootmuskaat (midprice)

72 Lieke Knijnenburg Een schitterende leegte

50 Geert Mak Een kleine geschiedenis van Amsterdam (feesteditie)

74 Noriko Morishita De wijsheid van thee

60 Alma Delia Murillo Het hoofd van mijn vader JAN

46 Aleksej Navalny Patriot OKT

66 Luc Panhuysen De Burgerbaron

82 Simon Rozendaal Paniek om niets OKT

84 Anton Valens Een kniebuiging voor de ezel NOV

86 Koen Vergeer De vierde van Max DEC

88 Frans de Waal Chimpanseepolitiek

62 Natascha van Weezel Hoe houd je je hart zacht? OKT

76 Selm Merel Wenselaers Grensmens NOV

64 Joke de Wolf Het moedermodel JAN

BUSINESS CONTACT

96 Ali Abdaal Feel ­ good productiviteit

104 Arjan Broere en Lianne Terpstra De kleine gewoontes

106 Verne Harnish Mastering de Rockefeller Habits NOV

98 Elaine Lin Hering Doorbreek de stilte NOV

100 Lydia van Oudenaren De verbindende factor OKT

102 Chris Tamdjidi, Liane Stephan en Silke Rupprecht NOV Veerkracht

92 Patrick van Veen Help! Het is hier een beestenbende NOV

108 FICTIE
JAN
OKT
OKT
OKT
OKT
NOV
JAN
SEP
DEC
NOV
AUG
DEC
DEC
DEC
OKT
SEP
DEC
OKT
JAN
OKT
OKT
OKT
OKT
NOV
OKT
SEP
NOV
OKT
JAN
OKT
FEB
SEP
OKT
SEP

NEDERLAND

Prinsengracht 911-915 1017 KD Amsterdam t +31 (0)20 524 98 00 Postbus 13

PUBLICITEIT

Marjet Knake

t 020 524 98 23 mknake@atlascontact.nl

Yvette Cramer

t 020 524 98 26 ycramer@atlascontact.nl

MARKETING

Femke Bilderbeek

t 020 524 98 34

m 06 10 92 25 59 fbilderbeek@atlascontact.nl

Karlijn Theeven t 020 524 98 33 ktheeven@atlascontact.nl

Taïs Vezo t 020 524 98 00 tvezo@atlascontact.nl

MANAGER E-COMMERCE

Bart Jeroen Kiers

t 020 524 98 05 bjkiers@atlascontact.nl

HOOFD VERKOOP BINNENDIENST

Thea Bon

t 020 524 98 02 tbon@atlascontact.nl

ACCOUNTMANAGER

Oda Ritsema van Eck m 06 14 36 27 40 oritsemavaneck@atlascontact.nl

VBK BELGIË

Schaliënstraat 1 bus 11 2000 Antwerpen t

DIRECTEUR

Vé Bobelyn

t 03 355 28 32

m 04 95 58 97 68 vbobelyn@vbku.be

VERKOOP

Kim Hellemans

t 03 355 28 39 m 04 94 52 35 60 khellemans@vbku.be

MARKETING EN PUBLICITEIT

Brecht Hortensius

t 03 355 28 43 m 04 76 66 25 88 bhortensius@vbku.be

VERKOOP BINNENDIENST

Marianne Poupaert

t 03 355 28 36 verkoop@vbku.be

VERKOOP BINNENDIENST

Tatiana Boeckx

t 03 355 28 42 verkoop@vbku.be

Vanwege de vroegtijdige bekendmaking van titels in deze prospectus wordt voor de vermelde prijzen een voorbehoud gemaakt. Op offertes en leveringen zijn de Algemene voorwaarden van Atlas Contact BV, alsmede de wet op de Vaste Boekenprijs van toepassing. Toezending van Algemene voorwaarden geschiedt op aanvraag.

Omslagbeeld Anselmus Boëtius de Boodt, Rijksmuseum Amsterdam

FACEBOOK.COM/ ATLASCONTACT TWITTER @ATLASCONTACT INSTAGRAM @ATLASCONTACT FACEBOOK.COM/ VBKBELGIE INFO@ATLASCONTACT.NL | WWW.ATLASCONTACT.NL
+32 (0)3 355 28 30
AA
Vormgeving brochure Loudmouth Lithografie Bert van der Horst, BFC
1000
Amsterdam

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.