Page 1

TIRION NATUUR

MET WEL 100 STICKERS Vlinderstickerboek omslag.indd 3 | Elgraphic - Vlaardingen

20-03-14 10:35


Vlinders en motten horen bij een groep insecten met vleugels die bedekt zijn met schubben, de Lepidoptera. Lepis betekent schub en ptera betekent vleugels. Er zijn ongeveer 20.000 soorten vlinders en 147.000 soorten motten. Vlinders hebben een mond die lijkt op een dun rietje en die ze in en uit kunnen rollen. Die mond, die we proboscis noemen, kan de vlinder in een bloem steken om de nectar eruit te eten. Sommige vlinders halen hun eten ook uit rot fruit of dode dieren of modderpoelen. Vlinders vliegen alleen als het dag is en hebben twee paar vleugels, die elkaar overlappen en met schubben bedekt zijn. De vleugels zitten niet aan elkaar vast. Als vlinders rusten, vouwen ze hun vleugels tegen elkaar aan of houden ze plat uitgespreid. Veel motten houden hun vleugels als een tent boven een lijf als ze rusten.

Vlinderstickerboek.indd 1 | Elgraphic - Vlaardingen

10-03-14 14:14


Toen jij werd geboren, zag je er al uit als een mens. Als een vlinder wordt geboren, ziet hij er niet uit als een vlinder. Eerst heb je een eitje. Uit dat eitje kruipt een rups. De rups verandert in een pop en die pop verandert in een vlinder. De vlinder paart en als het een vrouwtje is, legt ze eitjes en begint alles opnieuw. Plak de goede stickers op de silhouetten.

Een vrouwtjesvlinder legt haar eitjes op een plant. Elke soort heeft een lievelingsplant: een waardplant.

Vlindereitjes kunnen rond, ovaal of buisvormig zijn; gerimpeld en bobbelig of glad en glanzend.

Uit het eitje kruipt een rupsje dat meteen gaat eten. Eerst eet het de eierschaal op en dan het blad van de waardplant. De rups heeft kaken om blad fijn te kauwen en een lange darm om zijn eten te verteren. Hij doet niets anders dan eten tot hij vet genoeg is om te verpoppen en een vlinder te worden.

Vlinderstickerboek.indd 2 | Elgraphic - Vlaardingen

Als de rups groeit, moet hij vervellen. Hoe meer hij eet, hoe groter hij wordt tot zijn vel te krap wordt en openscheurt. Er zit een nieuw groter vel onder.

10-03-14 14:14


Wijs de monarchvlinder de weg naar de nectar in de bloem. Teken de weg met een potlood of pen door de doolhof.

sta

fin

ish

rt

Zie jij de vijf verschillen tussen deze twee pagevlinders?

Vlinderstickerboek.indd 6 | Elgraphic - Vlaardingen

10-03-14 14:15


Haal de stickers los en plak die van de levenscyclus op de juiste plek op bladzijde 2 en 3, en die van de vlinders op bladzijde 4 en 5.

vlindereitje

rups komt uit het ei etende rups

pop verandert

groei van een rups

pop

Tijgervlinder Dryadula phaetusa vlinder

Postbodevlinder Heliconius melpomeone

Asterope sapphira (vrouwtje)

Limoenvlinder Papilio demoleus

Vlinderstickerboek stickers.indd 2 | Elgraphic - Vlaardingen

10-03-14 14:18


Hypolimnas usamara

Hebemoia glaucippe

Plak deze stickers waar je maar wilt.

Papilio ophidicephalus

Colotis ione

Monarchvlinder Danaus plexippus

Papilio memnon (buik)

Parthenos sylvia

Chrysiridia riphaeus Hypolimnas bolina Komeetstaartvlinder Argema mittrei

Alexandra’s vogelvlinder Ornithoptera alexandrae

Indiase maanvlinder Actias selene

Morpho cypris Limoenvlinder Papilio demodocus

Papilio deiphobus (buik)

Bamboepage Philaethria dido

Cethosia biblis Ornithoptera croesus (buik)

Vlinderstickerboek stickers.indd 4 | Elgraphic - Vlaardingen

Teinopalpus imperialis

10-03-14 14:18


Troides haliphron

Euthalia nara

Arcas imperialis

Kallima horsfieldi

Fountainea nessus Doxocopa laurentia

Papilio paris Callicore pygas

Asterope markii Memphis glaucone

Hypolimnas pandarus Neptis hylas Griekse schoenmaker Catonephele numilia Gestreepte blauwe kraai Euploea mulciber

Ornithoptera priamus

Papilio karna Heraclides thoas Oranje luzernevlinder Colias croceus (buik)

Vlinderstickerboek stickers.indd 7 | Elgraphic - Vlaardingen

10-03-14 14:19


Ga op onderzoek uit in de fascinerende wereld van vlinders met dit leuke activiteitenboek. Ontdek alle interessante feitjes over de verschillende kleuren van de vlinders en hun ongewone namen en leer hoe ze zich ontwikkelen van klein eitje tot rups, en uiteindelijk tot prachtige vlinder. Inclusief herbruikbare stickers en geweldige puzzels en spelletjes. De ideale manier om kennis te maken met vlinders!

In dit boek vind je 100 superleuke herbruikbare stickers van vlinders en rupsen Een heleboel boeiende feiten over waar vlinders leven, wat ze eten en hoe ze in hun leven van gedaanten veranderen Leuke spelletjes zoals een vlinderdoolhof en een ‘zoek de verschillen’-puzzel Afbeeldingen: © Delpho/ARCO/NPL blz.3 afbeelding 6, 7. © Hans Christoph Kappel/NPL blz. 2 afbeelding 3, 4; blz. 3 afbeelding 5; blz. 7 afbeelding A, D. © Ingo Arndt/NPL blz. 7 afbeelding C. © Istockphoto blz. 6 bloem; blz. 8 jungle. © Robert Pickett/papiliophotos.com blz. 2 afbeelding 1, 2. Overige afbeeldingen © NHMPL/The Natural History Museum, Londen. Er is getracht alle copyrighthouders te vermelden. Bij eventuele omissie kan er contact opgenomen worden met de oorspronkelijke uitgever. Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl

TIRION NATUUR

Omslagontwerp en zetwerk Nederlandse editie: Elgraphic bv, Vlaardingen Nederlandse vertaling: Ingrid Buthod (inAksie, Apeldoorn) ISBN 978 90 5210 959 6 NUR 223 Voor het eerst gepubliceerd in Engeland in 2011 door Natural History Museum, Londen Oorspronkelijke titel: Sensational Butterflies All rights reserved © 2011 Natural History Museum, Londen © 2014 voor de Nederlandse taal: Tirion Uitgevers, Utrecht

Niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden; bevat kleine onderdelen.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. In dit boekje staan een heleboel mooie, kleurige vlinders uit de hele wereld. De meeste zul je in Nederland niet tegenkomen. Wil je meer weten over de vlinders in ons eigen land, neem dan eens een kijkje bij De Vlinderstichting. Check www.vlinderstichting.nl!

Vlinderstickerboek omslag.indd 2 | Elgraphic - Vlaardingen

www.tirion.nl

20-03-14 10:34

Inkijkexemplaar Het vlinder stickerboek  

Het vlinder stickerboek 9789052109596 Het Vlinderstickerboek van Colin Ziegler is een fantastisch interactief doe-boek over vlinders, met 1...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you