Inkijkexemplaar Hama strijkkralen - Prudence Rogers

Page 1

E in d e lo o s vee l m o g e li j k h e d e n !

Hama strijkkralen

Prudence Rogers

Prudence Rogers

Strijkkralen zijn plastic kraaltjes die volgens een bepaald patroon op een onderbord worden vastgezet. Vervolgens moeten de kralen gesmolten worden met een strijkijzer. Met deze techniek kunnen heel veel vormen en figuren worden gemaakt. Dit boek gaat een stapje verder en toont verrassend leuke projecten, zowel 2D als 3D. Bijvoorbeeld sleutelhangers in de vorm van ijsjes, een madeliefjesketting, een armband in de vorm van een vosje en een hippe klok.

Doe meer strijkk met ralen!

NUR 214 Kosmos Uitgevers, Utrecht/ Antwerpen

hama_totaalomslagB.indd 1

www.kosmosuitgevers.nl

02-06-15 13:09


d u o h n i INLEIDING G DE toEpassIN

open strijkkralen k en Benodigdhed een ontwerp n a v g in r e o v Uit strijken heden strijkmogelijk

DsCHap E E R E G N E N MatERIaLE IEKEN BasIstECHN

3 4 4 4 5 5 5

6 8

8 pen ringen 8 Gebruik van o 8 Buigen 9 peyotesteek yotesteek? e p e d n a v n o n patro 9 Hoe lees je ee luiten peyoteband s

oNtWERpEN

47

g Dankbetuigin

47

Leveranciers

47

fster over de schrij

Hama-NL.indd Hama.indd 2 2

10

9/23/14 04-06-157:49 16:55 AM


INLEIDING Strijkkralen zijn al lang heel populair, omdat je er bijzondere en opvallende

Merken strijkkralen

voorwerpen mee kunt maken en je

Er zijn veel verschillende merken

fantasie de vrije loop kunt laten. De

strijkkralen verkrijgbaar, waaronder

kralen worden op een plastic onderplaat

Hama. Met goedkopere kralen krijg

gelegd en dan met een strijkbout aan

je een minder mooi resultaat, omdat

elkaar gesmolten. De vrolijk gekleurde

het smeltpunt van deze kralen kan

kralen zijn goedkoop, overal verkrijgbaar

variĂŤren en ze in grootte onderling

en veelzijdig, zodat ze het perfecte

verschillend kunnen zijn. Voor de

knutselmateriaal vormen voor zowel

projecten in dit boek kun je alle

volwassenen als kinderen.

soorten kralen gebruiken, maar

Het is heel gemakkelijk om grappige, kleurrijke ontwerpen te bedenken die

houd je aan de bij de projecten opgegeven kralengrootte.

met maar weinig andere benodigdheden kunnen worden omgetoverd in schilderijtjes, sieraden, voorwerpen in 3D, cadeautjes, interieurdecoraties en nog veel meer. Dit boek bevat talloze knutselideeĂŤn, maar je kunt ze natuurlijk aan je eigen smaak aanpassen door andere kleuren te gebruiken en de patronen te veranderen. Met strijkkralen kun je al je creativiteit kwijt en het

Waarschuwing Als je kinderen met strijkkralen laat werken, kan een volwassene beter het strijken voor zijn rekening nemen.

geeft veel voldoening om al die kraaltjes aan elkaar te zien smelten tot een blijvend ontwerp!

3

Hama.indd Hama-NL.indd 3 3

9/23/14 04-06-157:50 16:55 AM


DE toEpassING Strijkkralen kopen Maten – De standaardmaat kralen hebben een doorsnee van 5 mm en worden midi genoemd (Hama). Het is de meest gebruikte maat en hij is geschikt voor kinderen van vijf jaar en ouder. Er bestaan ook grotere kralen van circa 10 mm doorsnee (maxi). Ze worden in dit boekje niet gebruikt maar zijn ideaal voor kleinere kinderen. De kleinste kralen met een doorsnee van 2,5 mm (mini) zijn geschikt voor kinderen van tien jaar en ouder. Met deze kleine kralen kun je meer details aanbrengen in kleinere ontwerpen. Let op of voor een project mini- of midikralen worden gebruikt, want dat maakt veel verschil in de afmetingen van het eindresultaat (zie afbeelding). Natuurlijk kun je dezelfde patronen uitvoeren met mini- of midikralen, maar houd er dan wel rekening mee dat ze kleiner of groter worden.

Kleuren – Er zijn strijkkralen in ongelofelijk veel kleuren, in effen, transparante, pastel, glitter en zelfs fosforescerende uitvoeringen! Kijk op de website van jouw merk kralen en download een kleurenkaart om te zien wat verkrijgbaar is. Bij de patronen in dit boek zijn geen specifieke kleurencodes vermeld, omdat dit afhangt van het merk kralen dat je hebt. Gebruik de kleurenkaart om de kleuren die je nodig hebt uit te kiezen en bij elkaar te zoeken, of laat je erdoor inspireren en maak je eigen keus. Als je net met strijkkralen begint te werken, kun je het best een grote zak gemengde kralen kopen, omdat ze goedkoop zijn en je er fijn mee kunt oefenen. Maar als je wat moeilijkere ontwerpen gaat uitvoeren, zoals de ontwerpen in dit boek, zul je de kralen bijna altijd moeten sorteren op kleur. Dan is het gemakkelijker om pakjes kralen te kopen in de afzonderlijke kleuren.

Benodigdheden Het grote voordeel van het werken met strijkkralen is dat je maar erg weinig andere materialen nodig hebt. Onderplaten – Deze platte plastic platen met kleine pinnetjes die je kralen op hun plaats houden, zijn verkrijgbaar bij veel speelgoed- en hobbywinkels. Ze bestaan in allerlei vormen, maar in dit boek worden alle patronen gemaakt op de standaardplaten van 29 x 29 pinnetjes omdat daarop alle vormen en maten kunnen worden gemaakt. Voor de minikralen heb je een onderplaat nodig met kleinere pinnetjes.

Dit huisje kan worden gemaakt met midi- of met minikralen (zie patroon sleutelring Home Sweet Home).

4

Hama-NL.indd Hama.indd 4 4

9/23/14 04-06-157:50 16:55 AM


12 7

6 15

10

Halskettingen

Koord, lint en naald

Kant-en-klare kettingen (6): verkrijgbaar in talloze stijlen, kleuren, lengtes en afwerkingen.

Rijggaren (10): stevig, getwijnd garen om kralen te rijgen. Verkrijgbaar in verschillende dikten en talloze kleuren.

Schakelketting (7): te koop per meter in allerlei soorten, of met een kniptang (zie Sieradentangen) afgeknipte bestaande halskettingen.

Elastiek rijggaren (11): sterk, elastisch garen voor het maken van sieraden, verkrijgbaar in verschillende kleuren en dikten.

11

Lint (12): om voltooide werkstukken te versieren.

Sieradentangen Met deze tangen kun je je projecten een professioneel uiterlijk geven. De handigste tangen voor de projecten in dit boek zijn: Spitsbektang/rondbektang (8): worden gebruikt om open ringetjes te openen en te sluiten, lussen te vormen en materialen vast te pakken. Kniptang (9): met deze tang kun je kant-enklare halskettingen en andere materialen netjes afknippen. 13

Borduurgaren (13): garen van meerdere draden om mee te naaien of te versieren. Maasnaald: stompe naald om kralen te rijgen. Schaar/hobbymes (14): om sjablonen, lint, garen enz. af te snijden en gesmolten kralen bij te snijden.

Lijm Lijm (15): gebruik een sterke sieradenlijm.

7

Hama.indd Hama-NL.indd 7 7

9/23/14 04-06-157:52 16:55 AM


FLEURIGE BLoEmpot Benodigdheden

Werkwijze

• Midi-strijkkralen (5 mm)

1 Wikkel het vel papier rond de bloempot en druk het onder de bovenrand

en bij de bodem stevig aan zodat een boogvormig sjabloon ontstaat. Haal het papier van de pot en knip het langs de vouwen af.

• Terracotta bloempot (ca. 13 cm doorsnee en 12,5 cm hoog)

2 Leg het sjabloon op de onderplaat en geef met strijkkralen de contouren

• Groot vel papier (A3-formaat)

3 Maak volgens het patroon het bloemenontwerp in het midden van de met

• Elastiekjes • Sterke lijm

van het sjabloon aan op de onderplaat. Houd de vorm zo gelijkmatig mogelijk. Verwijder het sjabloon.

kralen aangegeven contouren. Vul de open delen op met donkergroene kralen.

4 Strijk het ontwerp maar aan één kant en wikkel het nog warme ontwerp

rond de bloempot. Houd het met elastiek op zijn plaats. Controleer of het ontwerp goed past. Anders kun je in dit stadium nog kralen toevoegen.

5 Meet de omtrek van de rand van de bloempot. Maak volgens het patroon de rode band. Herhaal het patroon tot de band lang genoeg is. Als de band hoger moet zijn om de rand van de pot te bedekken, kun je aan de onder- en bovenkant van het patroon rijen kralen toevoegen.

6 Strijk de rode band maar aan één kant en laat hem afkoelen. 7 Lijm de basis rond de pot en de rode band rond de rand. Houd ze op hun plaats met elastiekjes en laat de lijm goed drogen.

18

Hama-NL.indd Hama.indd 18 18

9/23/14 04-06-157:54 16:55 AM


tIp Als je geen sjabloon wilt maken van de bloempot of weinig tijd hebt, kun je alleen het bloempatroon maken en het op een terracotta pot plakken. Plak daarna de rode band om de rand.

19

Hama.indd Hama-NL.indd 19 19

9/23/14 04-06-157:54 16:55 AM


www.kosmosuitgevers.nl Oorspronkelijke titel: Craft it with Hama Beads © F&W Media International, LTD 2014 © Prudence Rogers David & Charles Vormgeving omslag: Tamar de Klein Vertaling: Loes Brouwer Nederlandse productie: Deul & Spanjaard © 2015 voor de Nederlandse taal: Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen ISBN 978 90 4391 861 9 NUR 214 Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de uitgever stelt zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. Namen van fabrikanten en producten worden uitsluitend ter informatie van de lezer genoemd en hebben geen enkele intentie het copyright van merknamen te schenden.

48

Hama-NL.indd 48

04-06-15 16:55


DaNKBEtUIGING Dank aan Ame, Jo en Charlotte van F & W International voor de realisatie van dit boek. Heel veel dank aan mijn gezin dat ze de invasie van strijkkralen in het hele huis hebben geaccepteerd. Ik weet zeker dat er nog een paar achter de bank liggen!

oVER DE sCHRIJFstER Prudence Rogers heeft altijd getekend en geschilderd of ze is op andere manieren altijd creatief bezig. Ze groeide op in een zeer kunstzinnige familie, studeerde grafische vormgeving en begon haar loopbaan in de grafische wereld. Ze kwam al spoedig terecht bij een tijdschrift en werd artdirector van Devon Life. De overstap naar een uitgeverij voor boeken was snel gemaakt en daar ontwikkelde ze zich in de vormgeving en illustraties. Al snel leidde haar liefde voor kunstvaardigheid en handenarbeid, in combinatie met haar ontwerperskwaliteiten, tot haar eerste boek, The Unofficial Lego Jewellery Book, dat in 2014 werd uitgegeven door David & Charles. Tegenwoordig werkt ze als freelance grafisch ontwerpster en illustratrice vanuit haar huis in Devon in het Verenigd Koninkrijk.

47

Hama.indd Hama-NL.indd 47 47

9/23/14 04-06-157:57 16:55 AM


E in d e lo o s vee l m o g e li j k h e d e n !

Hama strijkkralen

Prudence Rogers

Prudence Rogers

Strijkkralen zijn plastic kraaltjes die volgens een bepaald patroon op een onderbord worden vastgezet. Vervolgens moeten de kralen gesmolten worden met een strijkijzer. Met deze techniek kunnen heel veel vormen en figuren worden gemaakt. Dit boek gaat een stapje verder en toont verrassend leuke projecten, zowel 2D als 3D. Bijvoorbeeld sleutelhangers in de vorm van ijsjes, een madeliefjesketting, een armband in de vorm van een vosje en een hippe klok.

Doe meer strijkk met ralen!

NUR 214 Kosmos Uitgevers, Utrecht/ Antwerpen

hama_totaalomslagB.indd 1

www.kosmosuitgevers.nl

02-06-15 13:09


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.