Page 1

DIY mini-homedecoraties Het is natuurlijk extra leuk om homedecoraties zelf te maken voor je poppenhuis of letterbak! In Eline’s poppenhuis heeft Eline Pellinkhof ruim 90 mini-homedecoraties ontworpen om zelf te maken met o.a. restjes garen, textiel, kurk en knutselhoutjes. Handig, want zo raak je ook nog eens van je restjes af! Voor elke poppenhuiskamer heeft Eline heel veel leuke ideeÍn om te maken. Veel craftplezier!

www.kosmosuitgevers.nl

HMD poppenhuis cover 170x240.indd 1

27-08-14 17:50


www.kosmosuitgevers.nl

© 2014 Kosmos Uitgevers, onderdeel van VBK|media, Utrecht/Antwerpen

Werkstukken, tekst, styling en vormgeving: Eline Pellinkhof; elinepellinkhof.blogspot.nl

Opmaak: Antoinette van Schaik; antoinettevanschaik.blogspot.nl

Fotografie: Joost de Wolf; www.jdwfotografie.nl

Redactie: Hanny Vlaar

ISBN 978 90 4391 749 0 ISBN e-book 978 90 4391 750 6 NUR 474

Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de uitgever stelt zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. De uitgever heeft ernaar gestreefd de rechten van derden zo goed mogelijk te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich tot de uitgever wenden.

2

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 2

27-08-14 16:35


Inhoud

Voorwoord

5

Materialen

6

Balkon

11

Huiskamer

18

Keuken

32

Slaapkamer

39

Werkkamer

48

Werktekeningen

58

3

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 3

27-08-14 16:35


Dank! Met dank aan: • Petra Hoeksema (bypetra.nl) voor het haken van het hoesje voor het krukje in de werkkamer. • Nicole Mangels (nicollie.wordpress.com) voor het maken van alle boekjes in het poppenhuis alsmede het haken van een aantal minihaaksels. • Jolanda van Noordenburg voor het gebruik van de Fimoklei mesjes, voorraadbussen en broodjes. • Ineke Pellinkhof voor je steun en enthousiasme en voor onze gezellige struintochten naar poppenhuisbeurzen en -winkels.

4

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 4

27-08-14 16:35


Voorwoord Een tijdje geleden kreeg ik een groot houten poppenhuis cadeau van de uitgever. Een poppenhuis met een opdracht: ‘Ga dit huis maar inrichten dan maken we er een boekje van’. Ik had toen nog niet meteen een beeld bij dit project. Maar één ding wist ik wel: ik heb echt het leukste werk van de wereld! Een poppenhuis heb ik altijd al gehad; een door mijn vader gemaakt houten huis waar ik de meubeltjes in ouderwetse stijl voor spaarde en kleine accessoires zelf maakte. De meubeltjes waren van hout, glanzend donker gebeitst. Eigenlijk zoals een poppenhuis hoort te zijn. Of toch niet? Waarom zou ik niet een modern poppenhuis maken? In de stijl van nu. In mijn eigen Eline’s Huis stijl. Ik liep rond in m’n eigen kleurrijke huis met een rommeltje aan stijlen en spulletjes. En toen kwam het idee om mijn eigen interieur in het klein na te gaan maken. Ik verzamelde materialen en ging gewoon maar beginnen. Houten ijslollystokjes in verschillende maten kocht ik. Maar ik wilde niet gaan zagen, dus nam ik een snoeischaar en daarmee knipte ik alles op maat. Dat ging prima. Met houtlijm plakte ik de meubeltjes in elkaar. Beetje verf erop en het was net echt! Ik maakte alles na wat ik maar kon bedenken. Tot het huis vol was. Maar de ideeën zijn nog lang niet op. Gebruik dit boekje dus als inspiratie en kijk eens in je eigen huis wat er zoal staat om in het klein nagemaakt te worden. Eén ding heb ik gemerkt bij het meubileren van een poppenhuis: het is erg verslavend en waar je ook bent, je ziet kleine spulletjes en gebruiksvoorwerpen waar je weer iets leuks en kleins mee kunt maken. Je gaat echt denken op miniformaat. Heel veel plezier met het maken van je eigen huis en interieur in miniatuur!

Eline Pellinkhof elinepellinkhof.blogspot.com

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 5

5

27-08-14 16:35


HMD poppenhuis bw 170x240.indd 8

27-08-14 16:35


HMD poppenhuis bw 170x240.indd 9

27-08-14 16:35


HMD poppenhuis bw 170x240.indd 26

27-08-14 16:35


Houtkachel Bepaal hoe hoog de houtkachel moet worden (in dit geval 7,5 cm) en snijd heel voorzichtig de onderkant van het blikje af. Snijd of knip de opstaande rand van deze afgesneden onderkant bijna helemaal af en schuif de overgebleven cirkel ondersteboven, dus met de bolle kant naar beneden weer in het blikje en plak deze vast. Hier komen de houtblokjes op te liggen. Snijd een opening voor het raampje (ongeveer 4 x 3 cm) in het blikje en snijd een halve cm lager de onderkant weg (ook 4 cm breed). Rol een stuk dik papier op als schoorsteen, plak hem dicht zodat hij niet meer uitrolt en duw deze in de opening boven in het blikje. Schilder de hele kachel en schoorsteen met één laag krijtverf. Als de krijtverf droog is, beschilder hem dan met twee lagen zwarte verf. Snijd uit metaalfolie een rechthoek van 5,5 x 4,5 cm en snijd daar een rechthoek uit van 3,5 x 2,5 cm, dit wordt het deurtje. Plak er een stukje plastic sheet achter en buig het deurtje rond. Leg wat takjes en stukjes hout in de kachel. Plak het deurtje nu op de houtkachel. Plak als knopje een kraal op het deurtje.

Nodig:

Mand met houtblokken Knip het hengsel van een mandje af en schilder het mandje wit. Knip of zaag stukjes van de takjes, klief dikke takjes in vieren en leg ze in het mandje.

Houtkachel • Klein frisdrankblikje • Stukje metaalfolie (of zilverkleurig karton) • Stukje plastic sheet • Stuk dun karton • Krijtverf • Zwarte verf • Kraal • (Seconde)lijm

Zwart-witte schilderijtjes Knip eventuele ringetjes van de decoraties af en plak ze mooi verdeeld op de muur met stukjes foamtape.

Mand met houtblokken • Mandje (poppenhuiswinkel) • Krijtverf • Takjes

27

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 27

Zwart-witte schilderijtjes • Knopen • Muntjes en cameeën van de kralenwinkel • Dubbelzijdig tape of foamtape

27-08-14 16:35


HMD poppenhuis bw 170x240.indd 30

27-08-14 16:36


Keukenblok Bouw voor het keukenblok het kastje van werktekening op bladzijde 59 na van foamboard. Maak de deurtjes (die niet open kunnen) van stukjes ijslollystokjes en houten kralen en plak ze op het kastje. Maak een houten wasbak (maten bij werktekening) en bekleed de binnenkant met metaalfolie en sla de randen om naar buiten (zie tekening op bladzijde 59). Snijd een rechthoek uit het aanrechtblad en duw hier de wasbak in (plak deze eventueel vast). Snijd twee steuntjes van foamboard voor een handdoekrek (zie tekening), steek er een stukje satéprikker door en plak ze op de zijkant van het keukenblok. Schilder het kastje en beplak het aanrechtblad met houtfineer-plakplastic. Plak twee zwartgeschilderde houten schijfjes op het aanrechtblad. Maak een kraan van één grote houten kraal waarin je (in het gat van de kraal) een stukje gebogen dik ijzerdraad plakt. Plak twee kleine kralen aan weerszijden van de grote kraal (als de twee draaiknoppen van de kraan). Schilder de kraan eventueel zilver. Plak de kraan op het keukenblok.

HMD poppenhuis bw 170x240.indd 34

27-08-14 16:36


DIY mini-homedecoraties Het is natuurlijk extra leuk om homedecoraties zelf te maken voor je poppenhuis of letterbak! In Eline’s poppenhuis heeft Eline Pellinkhof ruim 90 mini-homedecoraties ontworpen om zelf te maken met o.a. restjes garen, textiel, kurk en knutselhoutjes. Handig, want zo raak je ook nog eens van je restjes af! Voor elke poppenhuiskamer heeft Eline heel veel leuke ideeÍn om te maken. Veel craftplezier!

www.kosmosuitgevers.nl

HMD poppenhuis cover 170x240.indd 1

27-08-14 17:50

Inkijkexemplaar Eline's poppenhuis  

Eline's poppenhuis - Eline Pellinkhof 9789043917490 Maak zelf homedecoraties voor je poppenhuis of letterbak! In de Handmade diva Eline’s po...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you