Page 1

ALFABET patronen

In dit boek staan ruim 40 Zentanglepatronen om alle letters van het alfabet te zentanglen, te tekenen en te kleuren. De Zentangle-letters kunnen stap voor stap geoefend worden in het blanco alfabet in dit patronenboek. Geoefend? Versier briefpapier, kaarten of kunstwerken met zelfgemaakte Zentanglekunst: je zult versteld staan van de mogelijkheden! Veel plezier!

www.kosmosuitgevers.nl

NUR 467 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Suzanne McNeill


June Baty, CZT

Suzy Allen www.suzyallenart.blogspot.com (Engels)

Z entangle

A L FA B E T

Mary Ann Scheblein-Dawson, CZT

‘Anything is possible, one stroke at a time.’ ™ Rick Roberts en Maria Thomas, zentangle.com

www.kosmosuitgevers.nl Oorspronkelijke titel: Zentangle 8: monograms, alphabets – Expanded workbook edition Oorspronkelijke uitgever: Fox Chapel Publishing Company, Inc. All rights reserved © 2014 Fox Chapel Publishing Company, Inc. © 2015 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Vertaling: Ria de Koning Omslagontwerp: Ankepanke design Productie Nederlandse editie: Deul & Spanjaard ISBN 9789043917445 NUR 476 Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze en/of door welk ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de uitgever stelt zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. Zentangle®, the red square, and ‘Anything is possible, one stroke at a time’ are registered trademarks of Zentangle, Inc. The Zentangle teaching method is patent pending and is used by permission. You’ll find wonderful resources, a list of workshops and Certified Zentangle Teachers (CZTs) around the world, a fabulous gallery of inspiring projects, kits, supplies, tiles, pens, and more at zentangle.com. All rights reserved.

Met mooie letters kun je verjaardagskaarten, schriften, etiketten of briefpapier heel eenvoudig een persoonlijke noot geven. Verander een alledaagse brief in een bijzondere boodschap, of stuur feest-, trouw- en geboortekaartjes die je zelf met tangles hebt versierd. Met de heerlijk ontspannen Zentanglemethode kun je prachtige letters met fraaie details en weelderige achtergronden maken. Het zal je verbazen hoe eenvoudig het is. De Zentanglemethode is door Rick Roberts en Maria Thomas bedacht en auteursrechtelijk beschermd. Zentanglen kun je overal doen en er is geen artistiek talent voor nodig. Het helpt je meer in contact te komen met het leven, is vernieuwend en maakt creatief. Jong en oud leren aan de hand van deze ontspannende en bevredigende methode intrigerende kunst te maken. Ontdek zelf hoeveel plezier het oplevert.

De basisinstructies van Zentangle® zijn beschermd met copyright en gebruikt met toestemming. De Zentanglemethode is bedacht door Rick Roberts en Maria Thomas. ‘Zentangle’ is een geregistreerd handelsmerk van Zentangle, Inc. Meer informatie op zentangle.com (Engels).

Zentangle 8_NL.indd 2

22-12-14 16:24


Suzanne McNeill, CZT sparksstudio.snappages.com blog.suzannemcneill.com

Margaret Bremner, CZT www.enthusiasticartist.blogspot.com (Engels)

June Baty, CZT

en, ijke

d.

en g

Angie Vangalis, CZT

Ik ben dol op letters, alfabetten, monogrammen en woorden. Ze zijn zo persoonlijk en je kunt ze in elke stijl tanglen. Voor dit boek leek het me leuk om ook letters op te nemen die door anders kunstenaars en CZT’s (Certified Zentangle Teachers) zijn gemaakt. Iedereen leverde één letter van het alfabet. Daardoor hebben de letters allerlei stijlen, vormen en details gekregen die variëren van eenvoudig tot ingewikkeld. Net als bij een handschrift werkte iedereen volgens vaste richtlijnen maar met een eigen stijl. Raadpleeg deze collectie wanneer je inspiratie zoekt, met tangles wilt spelen of nieuwe letters gaat ontwerpen… of misschien wel een volledig alfabet!

Op een tas van canvas getekend met een zwarte gelpen voor op textiel. Angie Vangalis, CZT Zentangle – alfabet

Zentangle 8_NL.indd 1

1

20-11-14 12:10


De traditionele Zentangle

Elke traditionele Zentangle wordt volgens een eenvoudig ritueel gemaakt. Wat je nodig hebt ™ een potlood 1. Zet op je kartonnen vierkantje (tile) in elke ™ een zwarte pen met hoek met potlood een punt. Verbind de punten tot een basisvorm. permanente inkt, zoals 2. Teken met het potlood basislijnen (strings) een Micron 01-pen of zodat meerdere segmenten ontstaan. De een Copic Multiliner SP 0,25mm ™ een vierkantje van 9 x 9 cm basislijnen mogen niet worden uitgegumd; ze zullen uiteindelijk niet meer zichtbaar zijn. van stevig glad karton 3. Teken met een zwarte pen tangles, of patronen, in de segmenten die door de basislijn zijn ontstaan. 4. TIP: draai je vierkantje geregeld terwijl je elk segment met een tangle vult.

Een letter tekenen

1. Zet met een potlood in elke hoek een punt en verbind de punten met elkaar. 2. Teken een grote, brede letter zodat er voldoende ruimte voor het invullen van tangles is. TIP: maak de letter met een lettersjabloon. 3. Teken de basislijn voor wat meer houvast. Verdeel de achtergrond in twee vlakken of verdeel de binnenkant van de letter in twee segmenten. 4. Pak nu een zwarte pen en teken in elk segment een tangle. Verander, zodra je een lijn kruist, van tangle. Je kunt ook delen leeg laten.

1

2

3

Kantoorramen

1. Trek een aantal horizontale lijnen. 2. Teken binnen de horizontale lijnen een serie verticale lijnen. 3. Maak om en om de dwarslijntjes een vakje zwart. 4. Vul de tile met deze ‘ramen’. 2

Poef

4

1. Maak een raster met verticale en horizontale lijnen. 2. Teken langs elke horizontale lijn van het raster aan de boven- en onderkant twee boogjes per vakje. 3. Voeg tussen de boogjes rondjes aan elke verticale lijn van het raster toe.

Psychedelisch

1. Verbind het middelpunt en de hoeken van de tile met acht golflijnen. 2. Teken gebogen dwarslijntjes in elk paar golflijnen. 3. Zet tussen het middelpunt en de hoeken nog eens acht golflijnen 4. Zet gebogen dwarslijntjes in de tussenruimte.

Zentangle – alfabet

Zentangle 8_NL.indd 2

20-11-14 12:10


Koraal

Vinnen

Schutblad

Variatie

Sharon Schmidt

Suzanne McNeill, CZT sparksstudio.snappages.com (Engels)

Suzanne McNeill, CZT blog.suzannemcneill.com (Engels) Zentangle – alfabet

Zentangle 8_NL.indd 7

7

20-11-14 12:11


Doe-het-zelftangles Leer in een paar stappen een tangle te tekenen. Probeer de tangle stap-voor-stap na te tekenen en gebruik de extra vakjes en overige ruimte om wat variaties en aanpassingen uit te proberen.

Koraal

Variatie

Variatie

26

Variatie

Variatie

Zentangle – alfabet

Zentangle 8_NL.indd 26

20-11-14 12:37


40 nieuwe tangles

Kantoorramen blz. 2

Poef blz. 2

Psychedelisch blz. 2

Handen ineen Spaghetti met blz. 3 gehaktballen blz. 3

Stroom blz. 4

Doorsnede blz. 4

Kant blz. 4

Riem blz. 4

Nauwkeurig blz. 4

Blaadje blz. 5

Haspels blz. 5

Gordijn blz. 5

Kilt blz. 6

Tegels blz. 6

Vleugels blz. 6

Koraal blz. 7

Vinnen blz. 7

Schutblad blz. 7

Hekwerk blz. 10

Quiltpatronen blz. 10

Haarnetje blz. 10

Klimop blz. 11

Eddy blz. 11

Sierlijk blz. 11

Zwart gat blz. 12

Flipper blz. 12

Gevlochten blz. 12

Waaier blz. 13

Toren blz. 13

Gebabbel blz. 14

Contact blz. 14

Palm blz. 14

Maïs blz. 14

Boerderijhek blz. 14

Liefde blz. 14

Camping blz. 15

Golven blz. 15

Overgang blz. 15

Richtingen blz. 15

Suzanne McNeill Suzanne staat bekend als trendsetter in de creatieve wereld. Ze houdt zich bezig met praktijkgerichte creativiteit en is altijd op zoek naar leuke en verrassende bezigheden. Suzanne is de stuwende kracht achter Design Originals, een uitgeverij van hobbyboeken. Ze is ontwerpster, kunstenares, columnist, televisiepersoonlijkheid, uitgeefster en auteur. Ze is dol op alles wat met knutselen te maken heeft. Ga naar de (Engelse) blog voor de laatste nieuwtjes, informatie over boeken en de ‘Zentangle of the Week’. Er zijn van haar ook talrijke demonstratiefilmpjes op YouTube beschikbaar. website: sparksstudio.snappages.com (Engels) blog: blog.suzannemcneill.com (Engels)

Zentangle 8_NL.indd 33

Illumineren

Voor 1450 was het illumineren van boeken een kostbare en tijdrovende klus die voornamelijk door monniken werd uitgevoerd voor rijke opdrachtgevers. Kostbare boeken werden verluchtigd met fraaie letters. Vaak werd de eerste letter van de bladzijde versierd en later ging men bladgoud en -zilver toevoegen om de letter flink te laten schitteren. Aan de letters werden ook kleine tekeningen toegevoegd. Deze miniaturen vormden de inspiratie voor de letters en monogrammen in dit boek.

ZENTANGLE®

De Zentanglemethode is een prachtige bron van inspiratie. Een lijst van CZT’s over de hele wereld en allerlei benodigdheden vind je op www.zentangle.com. Let op: dit is een Engelse website.

20-11-14 12:15


ALFABET patronen

In dit boek staan ruim 40 Zentanglepatronen om alle letters van het alfabet te zentanglen, te tekenen en te kleuren. De Zentangle-letters kunnen stap voor stap geoefend worden in het blanco alfabet in dit patronenboek. Geoefend? Versier briefpapier, kaarten of kunstwerken met zelfgemaakte Zentanglekunst: je zult versteld staan van de mogelijkheden! Veel plezier!

www.kosmosuitgevers.nl

NUR 467 Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Suzanne McNeill

Zentangle Alfabet - Suzanne McNeill  

In Zentangle Alfabet van Suzanne McNeill staan ruim 40 Zentanglepatronen om alle letters van het alfabet te zentanglen en te tekenen en kleu...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you