Page 1

Hoooked Homedesign Haken & breien met Zpagetti

Tirion Creatief


Dank aan DMC voor het beschikbaar stellen van de Hoooked Zpagetti-bollen en de accessoires. Dank aan l’Atelier voor het beschikbaar stellen van de kralen (27 rue des plantes, 75014 Parijs). www.facebook.com/alexandresamuse instagram.com/alexandresamuse Dit zijn Franse websites

* ** ***

gemakkelijk middelmatig moeilijk

Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl Zetwerk omslag: Spletters Omslag Franse editie: Cyril Tissot-Daguette Zetwerk Nederlandse editie: Bertil Merkus, www.spletters.nl Foto’s binnenwerk: Claire Curt Vertaling: Deul & Spanjaard ISBN 978 90 4391 727 8 NUR 474 Voor het eerst gepubliceerd in Frankrijk in 2014 door LIBELLA, imprint van LTA, 7 reu des Canettes, 75006 Parijs, in samenwerking met Silke Breunink Agency, Munich, Germany Oorspronkelijke titel: Hoooked Zpagetti – Crochet & Tricot © 2014 LIBELLA, Parijs © 2014 voor de Nederlandse taal: Tirion Uitgevers, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher. .

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 2

22-04-14 13:19


Voorwoord Hoooked heeft sinds de oprichting in 2008 een ware haakrage ontketend. Vele vrouwen vielen voor de dikke katoenen garens van gerecyclede textielresten. Het is de missie van Hoooked om bij onze recycle garens stijlvolle ĂŠn makkelijk te begrijpen patronen te leveren. Mijn doel is dat iedereen aan de slag kan met haken of breien. Ik herinner me nog goed dat ik in de nazomer van 2009 werd benaderd door Marike den Brok van Tirion Uitgevers. Mijn eerste haakboek Get Hoooked, haken met Zpagetti kwam begin 2010 uit en werd een regelrechte bestseller. Inmiddels zijn de boeken verschenen in verschillende landen: van Nederland, Frankrijk en Duitsland tot zelfs Mexico en Chili. Samen met talentvolle haakontwerpsters Kim Poelwijk, Tessa van Riet, Daphne Honsbeek en Kristy van Dijk heb ik met veel plezier de overige vier delen in de Hoooked-serie geschreven. Hierbij: meiden, ik ben jullie nog steeds erg dankbaar voor de inspiratie en de fijne samenwerking. Eind 2013 maakte ik kennis met de stoere en hippe Parijse textielontwerper: mr. Alexandre Callier-Taylor. Hij kwam met een compleet nieuw idee voor een Hoooked-boek. Alexandres stijl is geĂŻnspireerd door zijn vele reizen en kenmerkt zich door spetterend kleurgebruik, stoere accenten en etnische invloeden. Ik ben bijzonder trots dat Alexandre dit boek onder de Hoooked-vlag wil uitbrengen. Veel leesplezier en inspiratie gewenst! Liefs,

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 3

22-04-14 13:19


Inhoud Materiaal 

6

Haakles 

8 13

Breiles 

Rond mandje 

16

Kleurrijk kussen 

18

Flessenmand 

20

Esmeralda-tasje 

22

Placemat 

26

Bora Bora-vaas 

28

Hip hesje 

30

Pannenlap 

32

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 4

22-04-14 13:19


Zenkleed 

34

Stoelkussens 

36

Boodschappentas 

40

Knusse dierenmand 

42

Home sweet home

44

Etnische sieraden 

46

Wasmand 

50

Granny square-kleed 

52

Tweekleurig dienblad 

54

Kralengordijn 

56

Maxi-kussen 

58

Lily-tas 

62

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 5

22-04-14 13:19


Materiaal H O O O K E D Z PA G E T T I

HAAK- EN BREINAALDEN

Hoooked Zpagetti is een gerecycled garen dat van de restanten van weefsels uit de confectie-industrie wordt gemaakt. In een bol zit dus een beetje mode verwerkt! En net als in de mode varieert het garen: in kleur, in structuur en in hoe het valt. Dit fantasierijke garen is echt een verrassing, het is mooi en ook nog leuk. Maar dat is nog niet alles. Hoooked Zpagetti-garen wordt zorgvuldig geselecteerd en is daardoor van een hoogwaardige kwaliteit. De duurzame en ijzersterke werkstukken die je ermee kunt maken, zullen je versteld doen staan. Alle creaties zijn onderhoudsvriendelijk, kunnen goed tegen een stootje en fleuren je huis op.

Alle werkstukken zijn gemaakt met een haaknaald nr. 10 of breinaalden nr. 10. Kies materiaal dat je prettig vindt werken en dat stevig is. Ik heb zelf een haaknaald en breinaalden van bamboe gebruikt. Als je van bamboenaalden erg droge handen krijgt, kun je ze inwrijven met een beetje amandelolie. Een goede haaknaald van hout of bamboe glijdt bij regelmatig gebruik steeds beter.

6

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 6

K L E I N M AT E R I A A L Behalve naalden en garen heb je ook nodig: een stekenmarkeerder voor de patronen die in het rond worden gehaakt, een vochtige doek en een strijkbout, een schaar en een centimeter om de maten te controleren.

22-04-14 13:19


STRIJKEN Hoooked Zpagetti is gerecycled garen met natuurlijke variaties. Je kunt een werkstuk met dit garen niet opspannen, want het bestaat meestal uit restjes stof die tamelijk elastisch zijn. Je kunt de onderdelen echter wel goed in vorm strijken met een warm strijkijzer onder een vochtige doek. Gebruik deze techniek om de gewenste vorm en afmeting aan je creaties te geven.

EEN SCHEMA LEZEN Een schema is een visuele voorstelling van het haakwerk. De steken worden uitgebeeld met symbolen (zie de symbolentabel). Ook de kleurveranderingen zijn in het schema aangegeven. De schema’s van ronde werkstukken worden van binnen naar buiten gelezen, vanuit het midden, tegen de wijzers van de klok in.

12

De schema’s van werkstukken in heen en teruggaande toeren lees je van beneden naar boven.

begin

AFKORTINGEN In dit boek worden de onderstaande afkortingen gebruikt, zodat je de beschrijvingen gemakkelijk kunt lezen. Je zult er snel aan wennen. Afhalen afh. Averecht av. Dubbel(e) stokje(s)

dstk.

Half(ve) stokje(s)

hstk.

Halve vaste(n) Herhaal, herhalen

hv. herh.

Losse(n) l. Meerderen, meerdering(en) Minderen, mindering(en)

meerd. mind.

Naald(en) nld. Recht r. Ste(e)k(en) st. Stokje(s) stk. Toer(en) tr. Vaste(n) v. Volgende vlg.

hstk. (half stokje)

hv.de (halve vaste) Le boudin porte (Home sweet home) La manique l. (losse)

La tunique

stk. (stokje)

début

v. (vaste)

début ml ml dstk. mc ms (dubbel stokje) ms

3 v. b3 ms fin noeud de Salomon

sk.

fin

début boucle de départ beginlus ml b 2 stk. in dezelfde fin steek

einde 4 3 2 1

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 12

22-04-14 13:19


nder richting

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 19

22-04-14 13:19


Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 35

22-04-14 13:20


M AT E R I A A L

GEBRUIKTE TECHNIEK

GEBRUIKTE STEKEN

B ro c h e

haken

i stokje (stk.)

i restje Hoooked

i halve vaste (hv.)

Zpagetti (middeldik) in

i losse (l.)

de kleur fuchsia

i vaste (v.)

i haaknaald nr. 10 i 1 grote kraal van craquelĂŠ porselein i 1 kleine glazen facetkraal i 2 kleine zilverkleurige kalotjes i 1 nietstift i 1 platte kraal, gehamerd oud-zilver i 1 zilverkleurige sluiting i 1 zilverkleurige brochespeld i kniptang i rondbektang i platbektang

Armband i restje Hoooked Zpagetti (middeldik) in de kleur fuchsia, taupe of turkoois i haaknaald nr. 10 i 1 grote kraal van craquelĂŠ keramiek of een bewerkte kraal

BROCHE

ARMBAND

1. Haak met fuchsia garen een ketting van 4 l. en sluit hem met 1 hv. tot een ring. 2. Haak 14 stk. in de ring. Sluit de tr. met 1 hv., knip de draad af en hecht af. 3. Naai de zilveren platte kraal met kleine steekjes midden op de cirkel van stokjes. 4. Bevestig de kralen: rijg op de nietstift een kalotje, de kleine facetkraal, de grote keramiek kraal en ten slotte nog een kalotje om het gat in de grote kraal te verbergen. 5. Knip met de kniptang de nietstift op circa 1 cm van het kalotje af. Houd het werk stevig tussen duim en wijsvinger, met de duim onder de kralen. Buig met de rondbektang een oogje aan de nietstift (zie tek. 1 op p. 46). 6. Naai de kraal op de broche met stevige steekjes. 7. Naai de brochespeld op de achterkant van de broche tegenover de platte kraal en precies langs zijn lengteas, zodat de grote kraal mooi verticaal komt te hangen.

1. Rijg de kraal op het garen. 2. Haak 8 l., maak de kraal met 1 v. aan de armband vast, 8 l. 3. Knip de draad af en sluit de armband met een mooie dubbele knoop.

49

van zilver of celadon

Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 49

22-04-14 13:21


Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 51

22-04-14 13:21


Hooked BI 20x20cm DEFINITIEF.indd 55

22-04-14 13:21

Inkijkexemplaar Hoooked Homedesign  

Hoooked Homedesign - Alexandre Callier-Taylor 9789043917278 Dat de ideeën met Zpagetti nog lang niet op zijn, bewijst auteur Alexandre Calli...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you