Page 1

maaike van koert

Maaike van Koert

In Puur haken van blogster Maaike van Koert (bekend van de blog creJJtion) staan ruim 20 haakpatronen voor beginners en gevorderden. Natuurlijke materialen zijn hierbij het uitgangspunt. Verschillende haaktechnieken, zoals granny squares haken en kabelhaken komen aan bod. De projecten variĂŤren van grappige eierwarmers, zomerse sjaal tot babydeken en een vloerkleed. Stuk voor stuk unieke haakpatronen, inclusief illustraties met haaksteken en achtergrondinformatie over het materiaal. Puur haken bevat sfeervolle fotografie en praktische haakpatronen om 100% (h)eerlijk te haken!

puur haken

puur haken is Puur Genieten!

Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl en www.crejjtion.nl

bekend van de blog

crejjtion

ISBN 978-90-4391-719-3

www.tirion.nl


dit boek is van:

puur haken 3


colofon Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers, onderdeel van VBK|media Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl Patronen, tekst, illustraties en styling: Maaike van Koert, www.crejjtion.com Ontwerp: Femke den Hertog Fotografie: Joost de Wolf, www.jdwfotografie.nl Fotografie p39, 44, 61 t/m 66: Maaike van Koert ISBN 978 90 4391 719 3 NUR 474 Š 2014 Tirion Uitgevers, onderdeel van VBK|media, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher. De uitgever heeft ernaar gestreefd de rechten van derden zo goed mogelijk te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich tot de uitgever wenden.


Welkom Haakuitleg Vaasjes Col met polswarmers Doilies Zomersjaal Pannenlappen Vloerkleed Streepkussens Bloemendeken

35

7 8 10 15 18 25 30 35 38 45

15

60

48 55 60 67 70 79 82 87 92

Grote onderzetters Eiermutsjes Wintersjaal Parelonderzetters Babystrepen feestelijke slinger cameraband Feestset Dankwoord

48

87

82

79

25

38


welkom lieve haak-ster, welkom bij PUUR haken. Een boek vol haakprojecten waarbij zo veel mogelijk gebruikgemaakt is van natuurlijke materialen, evenwichtige kleurcombinaties en uiteenlopende structuren en technieken. Je vindt in dit boek grote en kleine projecten van verschillende moeilijkheidsgraad. Hierdoor valt er zowel voor beginnende als ervaren haak sterren van alles te beleven. Suggesties voor recycle-mogelijkheden worden aangedragen bij een aantal projecten, waardoor je uitgedaagd wordt op een creatieve manier met bestaande materialen om te gaan. Inspiratie voor de ontwerpen in dit boek komt uit allerlei verwachte en onverwachte hoeken. De pannenlappen op pagina 30 zijn geïnspireerd op de pannenlappen die mijn oma vroeger voor de hele familie haakte. De eiermutsjes op pagina 55 op het klassieke slaapmutsmodel. Mijn liefde voor handgemaakte quilts is terug te zien in de bloemendeken op pagina 45. Een echt familiestuk om generaties lang te koesteren en verhalen bij te vertellen. Inspiratie voor de cameraband kwam al wandelend door Parijs, waar toeristen rondlopen met hun fotocamera’s. Mijn vriendin kwam op het idee van een cameraband passend bij je jas. Ik ging thuis meteen aan de slag en vond gaandeweg de oplossing voor de lenskap die ik zelf áltijd kwijt ben: het bloemhoesje aan de band. En natuurlijk kon ook een babydeken niet ontbreken in dit boek. Mijn haakliefde is immers een paar jaar geleden begonnen met het maken van babydekentjes tijdens mijn treinreizen, dagelijks van en naar het werk. De mogelijkheid om iedere rij een eigen karakter te geven met een steek of kleur zal me nooit gaan vervelen. Ik nodig je dan ook van harte uit om met eigen kleurcombinaties aan de slag te gaan. De patronen in dit boek worden zo goed mogelijk uitgelegd met tekst en verduidelijkt met haakdiagrammen en eventueel detailfoto’s. Tips en handige weetjes helpen je gaandeweg door de projecten. Zo haken we toch een beetje samen en houden we in deze moderne tijd een prachtige oude handwerktechniek levend. Met haken bouw je een rustmoment in het drukke dagelijks leven, met een blijvend resultaat als herinnering. Ik wens je heel veel haakplezier, geniet!

maaike creJJtion


weetje: Katoen is een rekbaar materiaal, maar eenmaal uitgerekt krijgt het niet makkelijk zijn oude vorm en originele maat terug. Daarom is het aan te raden de hoesjes voor de vaasjes vrij strak te maken en niet te vaak van de vaasjes af te halen, om te voorkomen dat ze gaan lubberen en van het vaasje glijden.

puur haken 11


puur haken 28


streepkussens Deze kleine kussens met strakke strepen zorgen voor een mooi kleuraccent op je bank of stoel. Door de dikke glanskatoen zijn ze heel geschikt om tegenaan te leunen zonder dat de kussens snel uitrekken of gaan pillen. Ideaal dus! De strepen in deze kussens zijn zo strak doordat iedere eerste toer van een nieuwe kleur achter in de steek gehaakt is in plaats van in de steek, zoals je normaal doet. Ook een leuk cadeautje om weg te geven voor iemand die net verhuisd is. Check dan wel even van tevoren de juiste kleuren.

tip: Wil je het kussen groter maken? Zet dan extra steken op in de breedte in groepjes van 10 zodat je met de knopen en waaiers goed uitkomt. In de lengte voeg je extra strepen toe.

Moeilijkheidsgraad: 2 beginner met enige ervaring

Haaknaald: 4,5 mm

Garen: Materialen: SMC Catania Grande, Per kussen 4 knopen 100% PUUR katoen. met een diameter Voor bruin kussen: van 2,5 cm, kussen3 bollen crème-wit vulling 32,5 x 32,5 #3105, 3 bollen bruin cm, naald en draad #3283, 1 bol lichtom de knopen vast blauw #3172. Voor te zetten donkerblauw kussen: 2 bollen crème-wit #3105, 4 bollen donkerblauw #3164, dezelfde bol lichtblauw #3172

puur haken 38

Steken: Losse Halve vaste Vaste Half stokje Stokje Bobbelsteek

Formaat: Vierkant van 34 x 34 cm voor een kussen van 32,5 x 32,5 cm


puur haken 39


puur haken 56


bolletje Haak 3 lossen, sluit met een halve vaste tot een ring. Toer 1: 1 losse, 4 vasten in de ring. Sluit met een halve vaste in de eerste vaste. Toer 2: 1 losse, 2 vasten in iedere vaste van toer 1. Je hebt nu een cirkel van 8 steken. Werk nu de draadjes van het beginpunt weg omdat je daar straks niet meer bij kunt. Toer 3: 1 losse, 8 vasten, sluit met een halve vaste in de eerste vaste. Toer 4: 1 losse, haak 4 keer 2 steken samen. Samen haken: steek de naald in de eerste steek, haal de draad om en terug door de steek. Herhaal dit in de tweede steek die je samen wilt haken. Haal de draad om de naald en in een keer door alle drie de lussen op de naald. Je hebt nu weer een cirkel van 4 steken. Knip de draad af op 20 cm. Haal de draad door het oog van een borduurnaald en borduur de onderkant van het bolletje dicht met 3 steken. Zet het bolletje met deze draad vast op de punt van het mutsje. Werk de draadeinden weg.

puur haken 59


babystrepen Babydekens zijn heerlijke haakprojecten om mee te beginnen. Rechttoe rechtaan, variatie in kleur, en na afloop een leuk randje. Niet te groot, lekker overzichtelijk en natuurlijk een prachtig cadeau om weg te geven. Deze deken bestaat volledig uit stokjes. Echt uitstekend voor beginnende hakers, maar ook leuk voor gevorderden vanwege het haken met twee kleuren tegelijk bij de verticale strepen. De bijpassende kubus is gemaakt met de garenrestjes.

tip: De basis van deze deken bestaat uit 120 steken. Om het tellen van de steken te vergemakkelijken, kun je markeerhaakjes gebruiken.

Moeilijkheidsgraad: 1 beginner

Haaknaald: 3 mm

Garen: Catania 100% PUUR katoen 2 bollen #249 geel, 2 bollen #130 ecru, 2 bollen #115 rood, 1 bol #248 linnen, 1 bol #173 lichtblauw, 1 bol #164 donkerblauw, 1 bol #253 groen, 1 bol #244 donkergroen

puur haken 70

Steken: Losse Halve vaste Vaste Half stokje Stokje

Formaat: De deken is 82 cm lang en 52 cm breed.

De kubus is 13 cm vierkant


puur haken 71


puur haken 83


puur haken 91


maaike van koert

Maaike van Koert

In Puur haken van blogster Maaike van Koert (bekend van de blog creJJtion) staan ruim 20 haakpatronen voor beginners en gevorderden. Natuurlijke materialen zijn hierbij het uitgangspunt. Verschillende haaktechnieken, zoals granny squares haken en kabelhaken komen aan bod. De projecten variĂŤren van grappige eierwarmers, zomerse sjaal tot babydeken en een vloerkleed. Stuk voor stuk unieke haakpatronen, inclusief illustraties met haaksteken en achtergrondinformatie over het materiaal. Puur haken bevat sfeervolle fotografie en praktische haakpatronen om 100% (h)eerlijk te haken!

puur haken

puur haken is Puur Genieten!

Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl en www.crejjtion.nl

bekend van de blog

crejjtion

ISBN 978-90-4391-719-3

www.tirion.nl

Inkijkexemplaar Puur haken  

Puur haken - Maaike van Koert 9789043917193 In Puur haken van blogster Maaike van Koert (bekend van de blog creJJtion) staan ruim 20 haakpat...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you