Page 1

Chris Cozen en Julie Prichard

het eens over een heel andere boeg! Neem acryl als basis

en mix het met diverse technieken & materialen en je zult zien wat voor verrassende effecten het oplevert. In dit boek staan 30 kunstwerken stap voor stap beschreven. Bij elk kunstwerk staat een nieuwe techniek uitgelegd. Zodra je de technieken beheerst, kun je zelf gaan husselen en een geheel eigen touch geven aan je schilderwerk. Dit boek bevat de volgende onderdelen: Een goede basis leggen: technieken voor het prepareren van de ondergrond met variaties om al in het gessostadium een levendiger resultaat te krijgen. Structuur aanbrengen: ondersteunen van de compositie met collages, textuur, kleur, Complexiteit opbouwen: unieke, genuanceerde effecten maken met collages, monoprints, verftechnieken, transparante en textuurelementen, verffilms en patronen. Details uitwerken: de puntjes op de i zetten door gebruik te maken van oppervlaktebehandelingen, spuitverf en bijzondere verfeffecten. Wees vrij en ga je eigen weg. De mogelijkheden met acryl zijn grenzeloos!

Grenzeloze creativiteit

in acryl

in acryl

lijn- en beeldeffecten.

Grenzeloze creativiteit

Gooi

Chris Cozen en Julie Prichard ISBN 978 90 4391 641 7

Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl

Grenzeloos Acryl goed.indd 1

01-07-13 13:43


Inhoud De visie van Julie  6 De visie van Chris  8 Hoe werkt dit boek?  10

1 | De beginselen: ontwerp, kleur, materialen en meer  12 2 | een goede basis leggen 

30

3 | structuur aanbrengen  4 | complexiteit opbouwen  5 | Details uitwerken  Register  124 Over de schrijvers  127

Vorige bladzijde: Fragmenten Mixed media op doek • 76 cm × 76 cm • Julie Prichard Na de regen Mixed media op doek • 46 cm × 46 cm • Chris Cozen

102

38 76


Hoe werkt dit boek? We willen graag dat dit boek echt iets van jezelf wordt. Natuurlijk is het mooi als je het koopt en in je boekenkast zet, maar het is de bedoeling dat je er iets heel persoonlijks van maakt. We hopen dat je er aantekeningen in maakt, hoekjes van bladzijden omvouwt en je eigen ideeën noteert bij onze technieken. Beschouw deze bladzijden als een blauwdruk voor het construeren van meerlaagse, complexe mixedmediakunst. We leggen je stap voor stap de technieken uit die je nodig hebt voor het uitvoeren van je plannen en begeleiden je bij het leren begrijpen van kleur en vormgeving, maar ook bij het kiezen van de juiste materialen. In de diverse hoofdstukken laten we je de ontwikkeling van ons eigen werk zien. Je volgt twee heel verschillende schilderijen vanaf de voorbereiding tot de voltooiing. Als je zelf ziet hoe een en ander ontstaat, met zowel spectaculaire als subtiele veranderingen, kun je die kennis toepassen bij het creëren van je eigen kunstwerken. Daarnaast vind je in dit boek een heleboel van onze eigen werken als voorbeeld van de technieken die we graag toepassen. Wat ons voor ogen staat, is dat je de informatie en de technieken uit dit boek gaat gebruiken om je eigen unieke, meerlaagse kunst te scheppen. Wanneer je de technieken eenmaal goed beheerst, kun je ze naar eigen idee door elkaar husselen en bijvoorbeeld een techniek die we gedemonstreerd hebben voor een bepaalde laag toepassen in een aantal andere lagen. Dan is dit boek helemaal van jezelf!

We hebben de lagen als volgt uitgesplitst: • Een goede basis leggen: technieken voor het prepareren van de ondergrond met variaties om al in het gessostadium een levendiger resultaat te krijgen. • Structuur aanbrengen: ondersteunen van de compositie met collages, textuur, kleur, lijn- en beeld­ effecten. • Complexiteit opbouwen: unieke, genuanceerde effecten maken met collages, monoprints, verftechnieken, transparante en textuurelementen, verffilms en patronen. • Details uitwerken: de puntjes op de i zetten door gebruik te maken van, oppervlaktebehandelingen, spuitverf en bijzondere verfeffecten. Voor je eerste werk kies je uit elk hoofdstuk een of meer technieken waarmee je je eigen compositie gaat uitwerken. Begin bijvoorbeeld met een eenvoudige ondergrond van gesso op een schilderdoek of -board en breng daarop je kleuren of collage aan. Naarmate je meer ervaring en zelfvertrouwen krijgt, kun je meerdere technieken uit elk hoofdstuk proberen voor het opbouwen van de lagen. Wanneer je eenmaal gelaagd werkt, merk je vanzelf hoe je ideeën en technieken uit het ene hoofdstuk kunt toepassen in een ander stadium van je schilderij. Met mixed media heb je nu eenmaal een enorme vrijheid en flexibiliteit om je compositie naar eigen inzicht uit te werken. Bij het opbrengen van de lagen, kun je nog alle kanten op. Veel plezier en maak je dit boek eigen!

Wil je meer weten van Julie Prichard en Chris Cozen, meld je dan aan en download bonusmateriaal op artistsnetwork.com/acrylic-solutions

10


Gezicht op het koninkrijk Mixed media op doek • 51 cm × 51 cm • Chris Cozen

11


Meer over acrylverf Deze eenvoudige achtergrondinformatie is bedoeld om je meer inzicht te geven in wat acrylproducten doen en wat de verschillen zijn. Wil je meer technische informatie, ga dan naar de website van grote acrylverffabrikanten of volg een cursus schilderen met acrylverf. Het belangrijkste dat je moet begrijpen, is dat je met acrylverf binnen een compatibel systeem werkt. De producten laten zich op allerlei manieren combineren, zodat je de verf precies de eigenschappen kunt geven die je wilt. Er zijn een paar uitzonderingen, die we gaandeweg aan de orde zullen stellen. Polymeerbasis Alle acrylverf bestaat uit polymeren die vermengd worden met andere ingrediënten zodat hun eigenschappen op een specifieke manier veranderen. Voor verf worden polymeren geproduceerd in een vloeibare, gietbare uitvoering. De meeste acrylproducten beginnen op die manier. Polymeermedium beschouwen wij als een soort naakte verf, of hoe verf eruit zou zien zonder kleurpigmenten. Het is de lijm die ervoor zorgt dat de pigmenten zich aan de ondergrond hechten. De melkwitte kleur komt door het water dat de producten uitstrijkbaar en gietbaar maakt. Wanneer het water verdampt, blijft er een heldere, glanzende film achter. Je kunt het altijd zien als de film droog is, want dan is het wit verdwenen.

Heavy Body (pasteuze) acrylverf, vloeibare acrylverf en OPEN-acrylverf.

18

Mat Medium is eveneens vloeibaar, net als polymeerglansmedium, maar droogt wazig op en is iets korrelig of ruw. Dat komt door de kleine witte deeltjes die gesuspendeerd zijn in de vloeistof. Wanneer Mat Medium droog is, lijkt de kleur eronder wat zachter of doffer. Gelmediums worden gemaakt door verdikkingsmiddelen toe te voegen aan een vloeibaar polymeermedium. Gelmediums zijn er in verschillende diktes, variërend van zacht tot extra pasteus. Zachte gel vormt geen pieken en droogt op met ronde randen. Hoe dikker de gel, des te beter vormt het pieken en blijven ingekraste lijnen zichtbaar. Gelmediums zijn er in hoogglans, dat transparant opdroogt; halfglans, dat een satijnglans geeft; en mat, dat er wazig uitziet en iets korrelig opdroogt. Pasta’s en structuurgels worden gemaakt door deeltjes toe te voegen aan de verdikte mediums. Zo krijg je modelleerpasta’s, Glass Bead Gel, Pumice Gel, Fiber Paste en nog veel meer. Afhankelijk van wat er toegevoegd is, droogt de pasta opaak of doorschijnend op. Al je verf kun je vermengen met polymeermediums, gels en pasta’s om te variëren met transparantie, textuur en consistentie. Experimenteer gewoon wat om te kijken hoeveel variaties er mogelijk zijn. Samenstelling van de verf Acrylverf is er in allerlei samenstellingen, elk met een eigen karakter. Simpel gezegd zijn er twee hoofdvormen: dikke verf in tubes en dunne, vloeibare verf die je kunt gieten. De laatste tijd zijn er nieuwe soorten ontwikkeld met een langere droogtijd. Als wij het over verf en verfkleuren hebben, gaat het altijd om het assortiment van Golden Artist Colors, Inc. Werk je liever met een ander merk, controleer dan of je favoriete kleuren verkrijgbaar zijn in verschillende consistenties. Pigmenten Pigmenten zijn cruciaal in de kunst, want ze worden gebruikt in alle artistieke mediums, van olie-, aquarel- en acrylverf tot inkt, krijt enzovoorts. Het is belangrijk dat je begrijpt waarom pigmenten zich op een bepaalde manier gedragen en dat je weet welke je het best kunt nemen voor bepaalde doeleinden.


De beginselen

Tussenliggende kleuren mengen Neem de tijd om je verf te leren kennen. Nu is het jouw beurt om te experimenteren. Secundaire kleuren mengen is makkelijk met transparante pigmenten.

1

M at e r i a l e n Hansageelmedium Nikkel azogeel

Kleuren uitgieten

Diarylidegeel

Begin met een beetje van elke kleur op je palet. De gele tinten geven elk een iets andere kleur. Het palet bevat tevens phtaloblauw (groenig) en quinacridonerood. Neem een klein penseeltje om te oefenen met mengen.

Phtaloblauw (groenig) Quinacridonerood Palet Klein penseeltje Doekje of keukenpapier Water

2

Mengen met blauw

Neem wat blauwe verf op en strijk die uit over je palet. Neem nu met de punt van je penseel een heel klein beetje op van een van de geeltinten. Meng het geel door de blauwe verf die je uitgestreken hebt.

4

Een ander groen maken

Maak je penseel schoon met water en knijp het droog in een doekje of stuk keukenpapier. Neem wat nieuwe blauwe verf op en strijk die uit op het palet. Kies een ander geel en voeg dat heel geleidelijk toe aan het nieuwe kloddertje blauw. Maak het groen zo licht als je wilt door meer geel toe te voegen aan het mengsel.

3

Reeks tonen creĂŤren

Blijf kleine beetjes van hetzelfde geel toevoegen aan de combinatie. Let op de veranderingen in de groene tint die je gemengd hebt. Met elk beetje geel dat je toevoegt, wordt de kleur lichter en helderder. Door weer een beetje blauw toe te voegen kun je allerlei groentinten maken. Maak het nieuwe groen zo licht of donker als je wilt.

5

De reeks voltooien

Maak de mengsels af door de procedure te herhalen met het laatste geel. Zie je hoe elk geel verschillende groen­ tinten oplevert wanneer je het mengt met hetzelfde blauw? Zo kun je diverse oranjetinten maken door verschillende geeltinten toe te voegen aan rood, of purpertinten door rood te mengen met blauw.

21


Textuur als structuur Binnen je schilderij kun je verschillende stijlen creëren door gebruik te maken van textuurmediums en te variëren met de manier waarop je ze opbrengt.

Overlappen Als je verschillende producten overlappend opbrengt, blijven er open plekken en ruimtes over die je kunt aanzetten met verf. Soms is het goed om niet al te perfect te zijn met opbrengen.

Druiptextuur Het medium dat in meerdere lagen over het doek druipt, zorgt hier voor een visuele textuur.

Lagen over elkaar

Uitstrijken met een paletmes

Sjabloneer een reliëfpatroon, schilder dat, bedek het met kaasdoek en bedenk zo nog meer textuur.

Door het paletmes op verschillende manieren te hanteren kun je interessante effecten bereiken.

44


Textuur opbrengen met een paletmes Bij het werken met textuurmediums krijg je interessante variaties wanneer je je paletmes onder een andere hoek op de ondergrond zet. Probeer dit eens om je werk te verlevendigen.

45 graden

90 graden

Met je paletmes onder een hoek van 45 graden krijg je een reliĂŤftextuur die doet denken aan het glazuur op een taart.

Als je het paletmes vrijwel rechtop zet, kun je het medium hier en daar weghalen zodat er groeven ontstaan in het oppervlak.

Schrapen Maak doelbewuste vormen in de textuur door het medium weg te schrapen.

Evenwijdig Met het paletmes min of meer evenwijdig aan het medium kun je de reliĂŤfdelen gladstrijken.

45


102


5

deta il s uitwerken

Doordat je zoveel technieken toepast, komt er een moment dat je een stap terug moet doen om je werk te evalueren. Zo’n adempauze voor je verder gaat met de laatste details, geeft je de kans om in je op te nemen wat er allemaal gebeurt. Voor zowel beginnende als ervaren kunstenaars is het belangrijk om kritisch te leren kijken naar wat ze gedaan hebben. De vragen hieronder geven je een houvast bij het beoordelen van je werk. • Heb ik de nadruk juist geplaatst? • Gaat mijn blik automatisch de compositie door naar de plekken die ik wil laten zien? • Is er ergens meer kleur of definitie nodig? • Moeten er vormen strakker omlijnd of afgebakend worden? • Is de compositie te druk geworden? • Ontbreekt er ergens iets in de compositie? Aan de hand van deze vragen breng je de laatste details aan. Nu kun je de compositie nog corrigeren en verfijnen. In dit laatste hoofdstuk beschrijven we een aantal van onze favoriete detailtechnieken. Springen Mixed media op doek • 46 cm × 46 cm • Chris Cozen

103


register Abstract monoprinten 80–81 Acrylgel 46 Acrylgesso 32–33 Acrylic Glazing Liquid 16, 26, 82, 90 Acrylpasta 46 Acrylvel 86 Acrylverf in lagen 68 pasteus 19 pigmenten 18–19 polymeerbasis 18 samenstelling 18 vloeibaar 19 Afbeelding als structuur 41, 62–65 complementaire beelden 62 overtrekken 78 plaatsen 78 schilderen 79 transparante 62 Analoge kleuren 23 Artist’s quality-verf 20 Basis leggen 31–37 Basislaag 80 Benodigdheden 16–17 Boterhampapier 80–81, 82–83 Canvasboard met gesso 33 Coarse Molding Paste 108–109 Collage structuur opbouwen 41–43, 66–69 transparante elementen 84–86, 119 Crackle Paste 46 Detail 103–123 kleur als 110–112 potlood en lijneffecten 79 uitwerken 10 werken met bijzondere verf 113–114 Details uitwerken 104–107 complexiteit versterken 116–118 lijnen 105–107 overzicht van details 104 spuitverf 115 vernissen 122–123 versterken en accentueren 119–121

124

Diepte en schaduwen 91 Digitale scans 42 Donkere kleuren 25 Druip- en druppeleffecten 56–57 Druiptechniek 74 Fiber Paste 46 Foamrubber make-upsponsje 50 GAC 100, 32 Ganzenpen en takjes 104 Gelmedium 17, 18, 64 Gereedschap 16–17 Gesso acryl 32–33 gekleurde gesso 36 Glaceervloeistof 16 Glaceren 26–29 glacis mengen 27–28 recepten 92 zichtbaarheid door lagen 96 Glacis laten vervloeien 28 Grondering acrylgrond voor pastels 108, 116 gesso als 32 Hout prepareren van 35 Ingeraamd board met gesso 33 Interferentieverf 104, 114 Kaasdoek beschilderen 85 Karton voor volume 37 Kleur aanlengen 17 als detail 110–112 als structuur 51–57 analoge 23 basislagen 55 complementaire 23 corrigeren met glacis 89 definitie 15 donkere 25 druip- en vloeieffecten 55 mengen 20–21 monochrome 22 opake 24

overgangen 22 structuur en 41 warme pastelkleuren 24 Kleurencirkel 20 Kleurenvierkant 22 Kleurvlakken 55 Kleurvlekkentechniek 54–55 Kleurwassingen 71 Korreleffect 92 Krassen met gereedschap 60 Kunst, elementen van 14–15 Lagen acrylverf 68 collage-elementen 43 glacis 96 lagen zuiver houden 71 leren werken met 6–7 sjablonen 50 textuur 70–74 transfers 67 Letters en cijfers 117 Light Molding Paste 109 Lijneffecten en structuur 41 Lijnen afbakenen van kleurvlakken 55 blik sturen met 59 definitie 14 geschilderde 82–83 grillige 106–107 ingekraste 60 opvallende 106–107 soorten 59 structuur en 58–61 volgen van 105, 124 Maskeertechniek 82–83 Mat Medium 18, 34, 64, 109 Materialen 16–17 Mediums 16–17 Mengen van glacis 27–28 Mengen van kleuren 20–21 Metallic verf 104 Mixed media, schilderen met 6–7 Monochrome kleuren 22


Olieverfkrijt 104 Ondergrond zie Oppervlak Oost-Indische inkt 104, 106–107 Opaak glacis 29 Opaak pigment 52 OPEN Acrylic Medium 16, 26, 104 Oppervlak afdichten 32 gesso op 33 karton en papier bevestigen op 37 lijneffecten 79 prepareren zie Prepareren van ondergrond Ouderdomsglans 92 zie ook Verweerd glacis Overgangen 22 Overlappen van producten 44 Paletmes gel afschrapen 43 gelmedium opbrengen 64 oppervlak egaliseren 72 oppervlak prepareren 34 textuur opbrengen 44–45, 47–48, 60 vormen inkrassen 47 Papier decoratief 43 gesso op 33 oppervlak prepareren voor 34 oud 66 Pasta 17 Pastels acrylgrond voor 108, 116 voor afwerking 104 Pigment 18–19 natuurlijk en synthetisch 19 opaak 52 Polymeerbasis 18 Polymeermedium 16, 26, 32 Prepareren van ondergrond 10 hout 35 om op te tekenen 108–109 papier 34 schilderdoek 70 textuur 36

Roesteffect 92 Rubberen stempels voor afwerking104 Ruimte 14 Schaduwen 91 Schaduwglacis 100 Schilderstape 53 Schuurgel 46 Sfeer oproepen 58 Sjablonen in lagen 50 letters en cijfers 117 Sjabloonmotief 87, 98 met modelleerpasta 70 reliëf 44, 48–49 spuiten 115 Spatten 57 Spuitbus acrylverf 115 Structuur aandacht vasthouden met 41 afbeelding als 62–65 collage en 41–43 kleur en 51–57 lijn en 58–61 met meerlaagse sjablonen 50 met reliëfsjablonen 48–49 ontwikkelen 40 opbouwen met collage 66–69 opbouwen 10, 39–75 textuur en 41, 44–49 watermediums: druip- en druppeleffecten 56–57 Takje, knoestig 106–107 Tape, kleurvlakken afbakenen met 53 Tekenmedium 108–109 Temperend glacis 90, 98 Textuur als structuur 41, 44–49 definitie 15 druiplagen 44 ondergrond prepareren voor 36 opbrengen met paletmes 44–45 overlappen voor 44 reliëfsjabloonmotieven 44, 48–49 transparante collage-elementen 84–86

Textuurproducten, overzicht 46 Titaanwit pigment 24 Toonwaarde definitie 14 reeks tonen creëren 21 Transferbeelden 64–65 in lagen 67 Transfers collagetransfers verwerken 63 Transparante afbeeldingen 62 Uitvloeien van verf 56, 61 Verf aanlengen 17 artist’s quality 20 bijzondere verfsoorten 104 zie ook Acryl Verfvel 86, 99 Verkleuren voorkomen 32 Vernissen 122–123 Verweerd glacis 94 Vlekkerig effect 72 Volume en schaduwen 91 Vormen definitie 15 inkrassen met paletmes 47 Vrije kleurvlakken 52 met lijnen 55 met tape 53 vrije stijl 52 Vuileffect 92 Warme pastelkleuren 24 Watermediums, druip- en druppel­ effecten 56–57 Werken met bijzondere verf 113–114

125


Opdracht Chris draagt dit boek op aan Roger Poitras, de eerste die haar op een kunstzinnige manier leerde waarnemen. Bedankt, pap, je bent altijd bij me. Julie draagt dit boek op aan kunstenaars over de hele wereld die met hun bezielde creativiteit de mensheid door de eeuwen heen opgebeurd hebben en met name aan mijn internetmuzen, zowel de zichtbare als de onzichtbare, die me naar datzelfde nobele doel hebben geleid.

Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht Vormgeving: Wendy Dunning Productiecoördinatie: Mark Griffin Productie Nederlandse editie: Deul & Spanjaard Vertaling: Marjan Doets www.tirion.nl ISBN 978 90 4391 NUR 474 Voor het eerst gepubliceerd in Cincinnati, Ohio door North Light Books, 10151 Carver Road, Suite 200, Cincinnati, OH 45242 Oorspronkelijke titel: Acrylic Solutions © 2013 North Light Books, Cincinnati, Ohio © 2013 Chris Cozen en Julie Prichard © 2013 Tirion Uitgevers, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher.

126


Over de schrijvers Chris Cozen is een autodidact die graag met kleur, textuur en dessins werkt in haar schilderijen. Met haar docentenopleiding is ze in staat om allerlei cursussen te ontwikkelen en te geven. Als Working Artist voor Golden Artist Colors, Inc. (VS), een fabrikant van acrylverf en acrylproducten, geeft Chris jaarlijks minstens dertig professionele lezingen en acrylworkshops in Californië en de rest van de Verenigde Staten. Sinds 2008 heeft ze voor Design Originals drie zeer populaire boeken geschreven over acryltechnieken, elk met de focus op verschillende toepassingen van acrylverf en texturen: Altered Surfaces (2008), Transfers & Altered Images (2009) en Mixed Media & Color (2010). De internetcursussen die ze samen met Julie Prichard geeft, zijn te vinden op thelandoflostluggage.com. Haar werken bevinden zich in privécollecties in de VS, Europa en Israël. Chris woont met haar echtgenoot in Pasadena, Californië. Je kunt haar bereiken op www.chriscozenartist.com. Julie Prichard is een multimediakunstenares; ze woont en werkt in het zuiden van Californië. Tegenwoordig schrijft en produceert ze mixedmediaworkshops via internet, bedoeld voor een wereldwijd publiek. Via internet deelt Julie haar kennis met medereizigers op weg naar een zich steeds verder ontwikkelende creativiteit. Recente werken van Julie zijn te zien op haar website: TheLandOfLostLuggage.com.

Dankbetuigingen Julie en Chris willen de volgende personen bedanken: Iedereen bij North Light Books en F+W Media, Inc., die ons hebben aangespoord dit boek te schrijven en ons hebben aangespoord om het af te maken; de talloze cursisten, zowel echt als virtueel, die ons elke dag steunen en onze creatieve energie voeden; en de vele mensen die onze websites bezoeken, een bericht achterlaten en ons zo stimuleren om via internet onze kennis te delen en een gemeenschap op te bouwen. Julie wil haar dank betuigen aan: Mijn echtgenoot, dochter, moeder en vader, die altijd achter me hebben gestaan, en de inspirerende Chris Cozen, mijn bijzondere mentor en vriendin. Chris wil haar dank betuigen aan: De man die al 35 jaar mijn echtgenoot is, niets van dit alles begrijpt maar me toch steunt in alles wat ik doe, Julie Prichard omdat ze het soort cursist, vriendin en collega is die het uiteindelijk allemaal de moeite waard maakt, en mijn vrienden in de kunst, zowel dichtbij als ver weg, voor hun enthousiasme en geloof in me.

127


Chris Cozen en Julie Prichard

het eens over een heel andere boeg! Neem acryl als basis

en mix het met diverse technieken & materialen en je zult zien wat voor verrassende effecten het oplevert. In dit boek staan 30 kunstwerken stap voor stap beschreven. Bij elk kunstwerk staat een nieuwe techniek uitgelegd. Zodra je de technieken beheerst, kun je zelf gaan husselen en een geheel eigen touch geven aan je schilderwerk. Dit boek bevat de volgende onderdelen: Een goede basis leggen: technieken voor het prepareren van de ondergrond met variaties om al in het gessostadium een levendiger resultaat te krijgen. Structuur aanbrengen: ondersteunen van de compositie met collages, textuur, kleur, Complexiteit opbouwen: unieke, genuanceerde effecten maken met collages, monoprints, verftechnieken, transparante en textuurelementen, verffilms en patronen. Details uitwerken: de puntjes op de i zetten door gebruik te maken van oppervlaktebehandelingen, spuitverf en bijzondere verfeffecten. Wees vrij en ga je eigen weg. De mogelijkheden met acryl zijn grenzeloos!

Grenzeloze creativiteit

in acryl

in acryl

lijn- en beeldeffecten.

Grenzeloze creativiteit

Gooi

Chris Cozen en Julie Prichard ISBN 978 90 4391 641 7

Kijk voor meer informatie op www.tirion.nl

Grenzeloos Acryl goed.indd 1

01-07-13 13:43

Inkijkexemplaar Grenzeloze creativiteit in acryl  

Grenzeloze creativiteit in acryl - Chris Cozen en Julie Prichard 9789043916417 De mogelijkheden met acryl zijn onbegrensd! Gooi het eens ove...

Inkijkexemplaar Grenzeloze creativiteit in acryl  

Grenzeloze creativiteit in acryl - Chris Cozen en Julie Prichard 9789043916417 De mogelijkheden met acryl zijn onbegrensd! Gooi het eens ove...