Page 1

Ontdek je creativiteit!

forest friends

Ook verkrijgbaar: Amigurumi & more ISBN

978 90 4391 422 2

In onderstaand tabel staan alle afkortingen die in dit boek worden gebruikt. l hv v hst st dst keerlosse ring

Losse Halve vaste Vaste Half stokje Stokje Dubbel stokje Losse die je gebruikt bij het omkeren van je werk De basis van het rondje, de magische lus

Als vervolg op Amigurumi & more, staan in dit boek onweerstaanbare bosvriendjes die je smeken om gemaakt te worden. Wat dacht je van een wijze wasbeer, spelende egels en drie wiebelige uiltjes die zojuist het nest hebben verlaten? Elk werkstuk is voorzien van een moeilijkheidsgraad, zodat er voor elk wat wils is. De amigurumi’s worden stap voor stap beschreven, inclusief instructiefoto’s. Behalve met glad garen, wordt er in dit boek ook gewerkt met pluizig garen wat de amigurumi’s uit het bos extra knuffelig maakt. De haakbeestjes zijn leuk om te maken én om weg te geven!

Tessa van Riet-Ernst

Tessa van Riet-Ernst

Haakafkortingen

Ga los, haak amigurumi’s uit het bos!

forest friends

Hippe, nieuwe haakpatronen

Als ontwerper ervaar ik dat het maken van amigurumi’s je creativiteit enorm uitdaagt. Door te kiezen voor een bepaalde vorm of kleur kun je een amigurumi maken die geheel naar eigen wens is. En dat kun jij ook! Maak je amigurumi uniek en wees origineel. Kun je de wol die gebruikt is voor een bepaald patroon niet vinden, kies dan eens een ander soort wol of een andere kleur. Je zult zien dat je verrassend leuke resultaten kunt behalen. Je kunt een dikkere wolsoort kiezen waardoor het beestje ineens 2 keer zo groot wordt, of juist een dunnere draad waardoor je schattige kleine beestjes krijgt. Zolang je het patroon blijft volgen en geen dikke en dunne draad door elkaar heen gebruikt, kun je op die manier patronen vergroten of verkleinen. Je kunt ook bijvoorbeeld glad garen gebruiken voor een amigurumi die met pluizig garen is gehaakt. Het verschil zie je meteen! Staat het hoofdje van je amigurumi wat schuiner dan gepland? Laat het lekker zitten! Dit geeft je beestje karakter. Je haakwerk ziet er prachtig uit, maar je eindigt op 29 steken in plaats van 30, zoals in het patroon aangegeven staat? Bedenk dan eerst of je het verschil van 1 steekje echt zal zien in het eindresultaat, voordat je je arme amigurumi uithaalt. Met andere woorden: Ontdek je creativiteit! Ga naar www.echtstudio.nl en je vindt alles wat je nodig hebt om amigurumi’s te maken en kijk op www.amigurumi-haken.be voor nog meer inspirerende amigurumi’s.


Tessa van Riet-Ernst

amigurumi

&

forest friends


Dit boek is opgedragen aan oma IJpelaar

Dit boek is gepubliceerd door Tirion Uitgevers Postbus 13288 3507 LG Utrecht www.tirion.nl Omslagontwerp: Marlies Visser, www.marliesvisser.nl Ontwerp binnenwerk: Martine Bouwman, www.id-foryou.nl Fotografie: Joost de Wolf, www.jdwfotografie.nl Redactie: Hanny Vlaar ISBN 978 90 4391 519 9 NUR 474 Š 2012 Tirion Uitgevers, Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form by print, photocopy, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher. De uitgever heeft ernaar gestreefd de rechten van derden zo goed mogelijk te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich tot de uitgever wenden.


inhoudsopgave

Inleiding

4

Materiaalgebruik

5

Technieken & Tips

7

Lachend eikeltje

14

Paddenstoeltjes

16

Vrolijke vogeltjes

18

Pim, Pam en Pet

20

Ondeugende trolletjes

23

Elfje Fiore

27

Max de Mol en Pippa Pier

30

Barend Beer

35

Wimpie Wasbeer

38

Holly het Hertje

41

Elin en Elliot Egel

46

Kobe Kikker en zoon Kenji

50

Fuzzy konijn

55

Op een grote paddenstoel

60

Uitleg basissteken

65

Slotwoord

80


INLEIDING Weet je wat ik zo leuk vind aan amigurumi’s? Ik heb nog nooit twee dezelfde gezien! Zelfs als twee personen met hetzelfde patroon en hetzelfde garen werken komt het beestje er toch net even iets anders uit te zien. Dit komt omdat iedereen een eigen manier van haken heeft. Ze zijn uniek, hebben karakter en zijn altijd met liefde gemaakt, wat ze in mijn ogen heel waardevol maakt. Daarnaast blijft het gewoon heel leuk om te doen, het amigurumi haken. Dat blijkt wel, want voor je ligt een gloednieuw boekje vol heerlijke haakpatronen! Schattige egeltjes, pluizige konijnen, ondeugende trolletjes en nog veel meer bosdieren en -figuren. En ook in dit boekje weer voor ieder wat wils. Ben je net met haken begonnen? Dan help ik je op weg met een duidelijke fotostrip van alle gebruikte haaksteken en -technieken. Daarna kun je zelf lekker aan de slag met de patroontjes voor beginners en voor je het weet kun je alle amigurumi’s zelf haken. En voor de echte ‘haaksterren’ ligt ook een uitdaging klaar, haken met pluizig garen! Het is even doorbijten, maar het resultaat is geweldig leuk! Ik zal je niet langer ophouden. Veel plezier met het nieuwe boekje, haak erop los met de dieren uit het bos! Liefs Tess

4

Amigurumi & forest friends


MATERIAALGEBRUIK Voor het maken van de amigurumi’s uit dit boekje heb je een aantal basismaterialen nodig.

Haaknaalden Om te kunnen haken is het bezitten van een haaknaald natuurlijk noodzakelijk. Ik haak met de ergonomische haaknaalden van Clover. Deze haaknaald heeft een harde kunststof huls en een aluminium haakkop. Op de haaknaald bevindt zich een zacht gedeelte waar je je duim op kunt zetten tijdens het haken. Op deze manier krijgt je hand meer rust en kun je het haken langer volhouden dan met de bekende stalen haaknaalden. Clover haaknaalden zijn er in verschillende maten. In dit boekje maken we gebruik van de haaknaalden 2.5, 3.5 en 4.

Puntschaartje Een schaar is onmisbaar tijdens het haken. Mijn voorkeur gaat uit naar een puntschaartje, omdat je daarmee heel precies je draad kunt afknippen. Het puntje van de schaar kun je ook gebruiken om (voorzichtig) kleine gehaakte onderdeeltjes mee te vullen.

Stitch markers Een stitch marker is een markeerring die je gebruikt om aan te tonen waar je toer begint. Aangezien het amigurumi haken in spiralen gebeurt, heb je geen vast begin en einde. Het is van belang om je toer te markeren om het patroon goed te kunnen volgen. De stitch markers op de foto zijn van Clover, je kunt ook gebruikmaken van een draadje.

Synthetische vulling Ik maak gebruik van synthetische fiberfill vulling, een zachte variant. Met deze vulling kun je de amigurumi’s stevig opvullen en op die manier krijg je ze heel mooi in vorm. Deze vulling is tevens wasbaar.

Granule korrelvulling Granulaat korrels zijn witte kunststof korrels die worden gebruikt om amigurumi’s te verzwaren zodat ze beter blijven staan of zitten. Let op dat de korrels niet door je haakwerk heen komen, gebruik in dat geval een los hoesje om de korrels in te doen. Gebruik geen korrels in amigurumi’s die bestemd zijn voor kleine kinderen.

Naalden Naalden heb je in minimaal twee maten nodig: een grote stopnaald voor het aan elkaar naaien van onderdelen gemaakt met dikker katoen, en een borduurnaald voor het aan elkaar naaien van onderdelen gemaakt met dunner katoen alsmede voor het borduren van gezichtjes.

Amigurumi & forest friends

5


Spelden

Textiellijm HT2

Sommige hakers vinden ze onnodig bij het amigurumi haken, maar ik kan niet zonder. Ik gebruik spelden om alle onderdeeltjes vast te spelden voor ik ze vastnaai. Op deze manier kun je goed zien of je de ledematen op de juiste hoogte hebt bevestigd en of het hoofd wel recht zit.

Ik geef het toe, ik heb bij een enkel patroontje gesmokkeld en een onderdeeltje vastgelijmd in plaats van vastgenaaid. De reden hiervoor is dat het eindresultaat soms veel minder mooi wordt als je genaaide steken ziet zitten, gezichtjes vervormen erdoor. Gebruik nooit textiellijm bij een amigurumi die bestemd is voor een kind!

Borduurgaren In dit boekje heb ik voornamelijk gebruikgemaakt van zwart borduurgaren om oogjes te borduren. Het mooiste resultaat krijg je als je het garen splijt, anders kan het borduurwerk te grof overkomen.

Veiligheidsoogjes Alle amigurumi’s in dit boekje worden gemaakt met veiligheidsogen. Veiligheidsogen bestaan uit twee delen. Een oogje met een steeltje en een blokkeerring van metaal of plastic. Allereerst is het gebruik van deze ogen natuurlijk van belang als je een amigurumi cadeau geeft aan een kind. Maar wat ik ook erg mooi vind aan deze ogen, is dat ze strak tegen het haakwerk aan zitten als je ze geplaatst hebt. Veiligheidsogen zijn in alle soorten en maten te verkrijgen. In dit boekje heb ik gebruikgemaakt van de zwarte variant.

Veiligheidsneusjes Voor de neusjes geldt hetzelfde verhaal als voor de oogjes. Ook deze hebben allemaal een blokkeerring, die zich aan de binnenkant van het haakwerk bevindt, waardoor de neusjes strak tegen het haakwerk aan zitten en niet meer loskomen.

6

Amigurumi & forest friends

Roze poeder en kwastje Puur ter versiering van een enkele amigurumi heb ik gebruikgemaakt van wat roze poeder om gezonde wangetjes te maken op gezichtjes. Het geeft een extra schattigheid aan het gezichtje, waardoor het weer een andere uitstraling krijgt. Let op: gebruik niet te veel poeder, want een gezichtje is zo helemaal roze. Probeer het even uit op een proeflapje om uit te vinden hoeveel je nodig hebt voor het gewenste resultaat.

Viltwol en viltpen Met een paar kleine plukjes viltwol en een viltpen kun je vrij makkelijk leuke kapsels maken bij amigurumi’s.

Viltlapjes Viltlapjes kun je gebruiken ter decoratie van je amigurumi. In dit boekje is een wit viltlapje gebruikt voor het decoreren van de ogen van bijvoorbeeld de mol en de beren.

Chenilledraad Chenilledraad is ook wel bekend als pijpenrager en wordt gebruikt om bepaalde lichaamsdelen steviger en beweeglijker te maken, maar ook om te omhaken, zoals bijvoorbeeld de vishengel van de kikker.


PIM, PAM EN PET Nog een beetje wiebelig, net uit het nest, kijken ze met grote nieuwsgierige ogen de wijde wereld in. Papa en mama uil zijn maar wat trots op hun zoons Pim en Pet en hun prachtige dochter Pam. Het is wel een stuk drukker geworden dan voorheen in de holle boom, waar het gezinnetje woont. De bruine eekhoorn, die een verdieping lager woont, klaagt wel eens over het geluid, maar moeder zegt dan: ‘Geniet er nog maar even van, voor je het weet zijn ze het nest uit en dan zul je ze nog missen!’

Ooglapjes MOEILIJKHEIDSGRAAD

Werkwijze Materialen » 20 gram Catania linnen (248) » 5 gram Phildar coton 3 acajou (46) » Restje Catania turkoois (146) » Restje Catania babyblauw (173) » Restje Phildar coton 3 chanvre (22) » 10 gram Catania natuur (105) » 1 paar zwarte veiligheidsoogjes 7 mm » Synthetische vulling » Textiellijm HT2

Benodigdheden » Haaknaald 2.5 » Borduurnaald » Stopnaald » Spelden

Gebruikte afkortingen l = losse hv = halve vaste v = vaste

20

Amigurumi & forest friends

Begin met Catania natuur (105). Maak een ring. Toer 1: Haak 6 v in de ring (=6) Toer 2: Haak 2 v in iedere v (=12) Toer 3: Haak 2 v in iedere 2e v (=18) Toer 4: Haak 2 v in iedere 3e v (=24). Wissel nu van kleur naar chanvre (22). Toer 5: Haak in iedere v 1 hv. Hecht af met een hv, werk de hechtdraad weg. Neem de zwarte veiligheidsoogjes. Plaats de oogjes op toer 3 van het lapje. Bij het linkeroogje aan de rechterkant vanuit het midden en bij het rechteroogje aan de linkerkant vanuit het midden. Maak het oogje nog niet vast met de veiligheidsring.

Lijf Begin met Catania linnen (248). Maak een ring. Toer 1: Haak 6 v in de ring (=6) Toer 2: Haak 2 v in iedere v (=12) Toer 3: Haak 2 v in iedere 2e v (=18) Toer 4: Haak 2 v in iedere 3e v (=24) Toer 5: Haak 2 v in iedere 4e v (=30) Toer 6: Haak 2 v in iedere 5e v (=36) Toer 7: 36 v Toer 8: 36 v Toer 9: 36 v


ELIN EN ELLIOT EGEL Elliot is vreselijk verliefd op zijn Elin. Alhoewel ze af en toe best prikkelbaar is, vindt hij haar toch het liefste egeltje van de hele wereld. Gelukkig vindt Elin Elliot ook een stuk, en het hele bos wacht in spanning het huwelijksaanzoek af. Ze verheugen zich ook allemaal al op een nestje vol stekelige stuiterballetjes. Lees voordat je met dit patroontje begint de tips over haken met pluizig garen in het boekje.

Lijf MOEILIJKHEIDSGRAAD

Werkwijze Materialen » 2 bollen Brazilia bruin (0010) » 0,5 bol Brazilia crème (00002) » Een restje Drops Paris zeer lichtroze (57) » Een restje Drops Paris lichtperzik (61) » Een restje Drops Paris zwart (15) » Een restje Drops Paris donkerbruin (44) of een ander bruin garen, enkel voor nageltjes borduren » Enkele draadjes rode katoen (voor markeringen) » Synthetische vulling » 1 paar zwarte veiligheidsoogjes 12 mm

Benodigdheden » Haaknaald 3.5 » Naald

» Kopspelden » Kam

Gebruikte afkortingen l = losse hv = halve vaste

46

v = vaste st = stokje

Amigurumi & forest friends

Begin met de onderkant van het lijf met Brazilia bruin (0010). Maak een ring. Toer 1: Haak 6 v in de ring (=6) Toer 2: Haak 2 v in iedere v (=12) Toer 3: Haak 2 v in iedere 2e v (=18) Toer 4: Haak 2 v in iedere 3e v (=24) Toer 5: Haak 2 v in iedere 4e v (=30). Markeer toer 4 met een draadje voor oren/ogen. Toer 6: 30 v Toer 7: Haak 2 v in iedere 5e v (=36) Toer 8: Haak 2 v in iedere 6e v (=42) Toer 9: Haak 2 v in iedere 7e v (=48). Markeer toer 8 voor de aanzet van het neusje. Toer 10: 48 v Toer 11: Haak 2 v in iedere 8e v (=54) Toer 12: Haak 2 v in iedere 9e v (=60) Toer 13: Haak 2 v in iedere 10e v (=66) Toer 14: 66 v Toer 15: Haak 2 v in iedere 11e v (=72) Toer 16: Haak 2 v in iedere 12e v (=78) Toer 17: 78 v Toer 18: 78 v Toer 19: 78 v. Markeer toer 18 met een draadje voor de aanzet van het hoofd. Toer 20: 78 v Toer 21: Haak elke 12e en 13e v samen (=72) Toer 22: Haak elke 11e en 12e v samen (=66) Toer 23: Haak elke 10e en 11e v samen (=60)


OP EEN GROTE PADDENSTOEL ‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen.’ Het is zo’n beetje het eerste liedje dat we allemaal leren, vooral omdat het stukje ‘hoepla in de lucht’ over het algemeen een enthousiaste lachbui ontketent. De grote paddenstoel mag natuurlijk niet ontbreken in dit boekje. Leuk als decoratie, boekensteun of als speelgoed. Borduur in dat geval de knoopjes en laat de granule vulling achterwege, dan kunnen de kleintjes er lekker mee spelen.

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Werkwijze Materialen » 3 bollen Drops Paris wit (16) » 2 bollen Drops Paris rood (12) » 1 bol Drops Paris donkerbeige (26) » Restje Drops Paris donkerbruin (44) » Restje Drops Paris mosterdgeel (41) » Restje Catania appelgroen (205) » Restje Catania rood (115) » Restje Phildar coton 3 pistache (43) » Synthetische vulling » Granule korrels » 4 kleine houten knoopjes » Stuk karton ca. 25 cm Ø » Texiellijm HT2

Benodigdheden » Haaknaald 4 » Borduurnaald

» Spelden

Gebruikte afkortingen l = losse hv = halve vaste v = vaste

60

st = stokje dst = dubbel stokje

Amigurumi & forest friends

Stam Begin met Drops Paris wit (16). Maak een ring. Toer 1: Haak 6 v in de ring (=6) Toer 2: Haak 2 v in iedere v (=12) Toer 3: Haak 2 v in iedere 2e v (=18) Toer 4: Haak 2 v in iedere 3e v (=24) Toer 5: Haak 2 v in iedere 4e v (=30) Toer 6: Haak 2 v in iedere 5e v (=36) Toer 7: Haak 2 v in iedere 6e v (=42) Toer 8: Haak 2 v in iedere 7e v (=48) Toer 9: Haak 2 v in iedere 8e v (=54) Toer 10: Haak 2 v in iedere 9e v (=60) Toer 11: Haak 2 v in iedere 10e v (=66) Toer 12: Haak 2 v in iedere 11e v (=72) Toer 13: Haak 2 v in iedere 12e v (=78) Toer 14: Haak 2 v in iedere 13e v (=84) Toer 15: Haak 2 v in iedere 14e v (=90) Toer 16: 90 v. Haak deze toer enkel door de achterste lus van de v (=90). Toer 17 t/m 25: 90 v Toer 26: Haak elke 14e en 15e v samen (=84) Toer 27: 84 v Toer 28: 84 v Toer 29: 84 v Toer 30: 84 v Toer 31: Haak elke 13e en 14e v samen (=78) Toer 32: Haak elke 12e en 13e v samen (=72) Toer 33: Haak elke 11e en 12e v samen (=66)


Raampjes Begin met Drops Paris donkerbeige (26). Haak 10 l, de 10e l is een keerlosse. Toer 1: Haak 1 v in iedere l (=9). Haak een keerlosse en keer je werk. Toer 2: 9 v. Haak een keerlosse, keer je werk. Toer 3: 9 v. Haak een keerlosse, keer je werk. Toer 4: 9 v. Haak een keerlosse, keer je werk. Toer 5: 9 v. Haak een keerlosse, keer je werk. Wissel van kleur naar Drops Paris donkerbruin (44). Toer 6: Omhaak het raampje met een rand v. Net als bij het deurtje geldt dat de zijkanten op gevoel gaan. Toer 7: Haak 1 hv in iedere v. Hecht af met een hv, laat voldoende hechtdraad over.

Haak drie raampjes. Verdeel de raampjes over de zijkant van de stam, ter hoogte van toer 17 tot 27 en speld ze vast. Neem 6 cm draad Drops Paris mosterdgeel (41). Vouw de draad dubbel, zodat er een lus ontstaat. Neem textiellijm HT2 en doe een drupje lijm op toer 3 van het raampje, in het midden. Druk de uiteinden van het draadje in het drupje lijm en laat het drogen. Herhaal dit bij de andere twee raampjes. Neem nog een draad mosterdgeel en borduur drie verticale streepjes over de gelijmde uiteinden om deze te bedekken. Herhaal dit bij de andere twee raampjes. Naai nu een klein knoopje naast het raampje en doe de lus om het knoopje, zodat het raampje dicht blijft zitten. Naai de raampjes op enkele punten vast met het overgebleven donkerbruine garen. Neem een draad Catania appelgroen en borduur met een kettingsteek (zie p. 12) een plantje naast de deur. Wissel appelgroen af met pistachegroen om een fris effect te krijgen. Borduur met Catania rood nog wat kleine besjes op de groene takjes. Je kunt natuurlijk nog veel meer versiering op de paddenstoel borduren, dus wees vooral creatief!

64

Amigurumi & forest friends


UITLEG BASISSTEKEN 1) Het maken van een opzetlus. 001

002

003

001: Neem de draad tussen duim en wijsvinger en vorm een lus door de lange draad over de korte draad heen te slaan. 002: Steek de haaknaald door de lus. Houd de korte draad met je duim tegen en trek de lange draad door de lus. 003: Je hebt nu de opzetlus gemaakt.

A Vasthouden haaknaald 004

004: Neem de juiste uitgangspositie aan. Je houdt de haaknaald vast als een pen. Je kunt je duim op het antislipgedeelte plaatsen.

B Draadspanning 005

006

005: Schuif je wijsvinger tegen de haaknaald aan. De lange draad gaat over je wijsvinger langs en de korte draad gaat voor je wijsvinger langs. Weef nu de lange draad onder je middelvinger door en dan over je ringvinger heen, zodat er een natuurlijke rem ontstaat voor de draad. Je kunt eraan trekken, dan krijg je strakke steken. Je kunt het laten vieren en dan krijg je losse steken. 006: Houd nu met je duim het korte gedeelte van de draad vast tegen je wijsvinger. Hierdoor krijg je stabiliteit. Je duim verplaatst zich na iedere steek naar boven zodat hij weer bijna tegen je haaknaald aan zit. De draadspanning is erg belangrijk als je gaat haken. Het zorgt ervoor dat je regelmatig haakwerk krijgt en daarnaast in een prettig ritme leert haken. Amigurumi & forest friends

65


SLOTWOORD Het was weer een feestje om dit boek te schrijven. Maar met schrijven alleen ben je er nog niet. Daarom wil ik graag een aantal mensen even speciaal in het zonnetje zetten, als bedankje voor hun medewerking. Allereerst mijn man Jeroen, die inmiddels gewend is geraakt aan bollen wol op de eettafel en haaknaalden tussen de bank. Mijn kinderen Bowen en DĂŠvi, de jury waar de beestjes eerst voor moeten passeren, voordat ze in het boekje mogen. Mijn moeder Hennie voor haar inspiratie. Mijn schoonouders Leo en Agnes voor hun enthousiasme. Dennis en Kati voor het

80

Amigurumi & forest friends

gebruik van hun studio. Martijn, mijn altijd trotse broer. Kim van Echtstudio voor haar eerlijke feedback en inspirerende energie. Natuurlijk veel dank aan mijn supersnelle haakvriendin Stella Roodbeen, die ook deze keer weer alle patroontjes voor me heeft uitgeprobeerd. Mijn uitgever, Tirion, omdat zij het vertrouwen hebben gehad om drie maanden na uitkomst van het boekje Amigurumi & more te starten aan een nieuw boekje. En natuurlijk Joost de Wolf voor de prachtige foto’s en Martine Bouwman, die alles weer mooi heeft vormgegeven.


Ontdek je creativiteit!

forest friends

Ook verkrijgbaar: Amigurumi & more ISBN

978 90 4391 422 2

In onderstaand tabel staan alle afkortingen die in dit boek worden gebruikt. l hv v hst st dst keerlosse ring

Losse Halve vaste Vaste Half stokje Stokje Dubbel stokje Losse die je gebruikt bij het omkeren van je werk De basis van het rondje, de magische lus

Als vervolg op Amigurumi & more, staan in dit boek onweerstaanbare bosvriendjes die je smeken om gemaakt te worden. Wat dacht je van een wijze wasbeer, spelende egels en drie wiebelige uiltjes die zojuist het nest hebben verlaten? Elk werkstuk is voorzien van een moeilijkheidsgraad, zodat er voor elk wat wils is. De amigurumi’s worden stap voor stap beschreven, inclusief instructiefoto’s. Behalve met glad garen, wordt er in dit boek ook gewerkt met pluizig garen wat de amigurumi’s uit het bos extra knuffelig maakt. De haakbeestjes zijn leuk om te maken én om weg te geven!

Tessa van Riet-Ernst

Tessa van Riet-Ernst

Haakafkortingen

Ga los, haak amigurumi’s uit het bos!

forest friends

Hippe, nieuwe haakpatronen

Als ontwerper ervaar ik dat het maken van amigurumi’s je creativiteit enorm uitdaagt. Door te kiezen voor een bepaalde vorm of kleur kun je een amigurumi maken die geheel naar eigen wens is. En dat kun jij ook! Maak je amigurumi uniek en wees origineel. Kun je de wol die gebruikt is voor een bepaald patroon niet vinden, kies dan eens een ander soort wol of een andere kleur. Je zult zien dat je verrassend leuke resultaten kunt behalen. Je kunt een dikkere wolsoort kiezen waardoor het beestje ineens 2 keer zo groot wordt, of juist een dunnere draad waardoor je schattige kleine beestjes krijgt. Zolang je het patroon blijft volgen en geen dikke en dunne draad door elkaar heen gebruikt, kun je op die manier patronen vergroten of verkleinen. Je kunt ook bijvoorbeeld glad garen gebruiken voor een amigurumi die met pluizig garen is gehaakt. Het verschil zie je meteen! Staat het hoofdje van je amigurumi wat schuiner dan gepland? Laat het lekker zitten! Dit geeft je beestje karakter. Je haakwerk ziet er prachtig uit, maar je eindigt op 29 steken in plaats van 30, zoals in het patroon aangegeven staat? Bedenk dan eerst of je het verschil van 1 steekje echt zal zien in het eindresultaat, voordat je je arme amigurumi uithaalt. Met andere woorden: Ontdek je creativiteit! Ga naar www.echtstudio.nl en je vindt alles wat je nodig hebt om amigurumi’s te maken en kijk op www.amigurumi-haken.be voor nog meer inspirerende amigurumi’s.

Profile for Veen Bosch & Keuning uitgeversgroep

Inkijkexemplaar  

Amigurumi's & forest friends - Tessa van Riet-Ernst 9789043915199 Vrolijke bosfiguren stelen de showNa het succes van Amigurumi & more, neem...

Inkijkexemplaar  

Amigurumi's & forest friends - Tessa van Riet-Ernst 9789043915199 Vrolijke bosfiguren stelen de showNa het succes van Amigurumi & more, neem...

Profile for vbku