Inkijkexemplaar Smûk - Wimke Tolsma

Page 1

FRIES GELUK - ZELF MAKEN


Ontdek het Friese geluk


WIMKE TOLSM A

3 APRIL 2018

SMÛK

IN DE WINKELS

Denen hebben hygge, Zweden hebben lagom, Japanners hebben ikigai. Maar we hoeven het geheim voor een gelukkig leven niet zo ver weg te zoeken. In Friesland weten ze allang waar je gelukkig van wordt: maak je leven meer smûk. (lett. ‘gezellig en mooi’) Zie het geluk in kleine dingen, de wind in de zeilen, de zon die schittert op het water. Om je eigen kleine geluk te maken en ook thuis te genieten van smûk, heb je niet veel nodig.

Wimke Tolsma is Friezin, influencer, trendwatcher en professioneel blogster. (www.wimke.nl) Wimke ging op zoek naar het ultieme Friese geluk en bundelde 60 zelfmakers en recepten om met elkaar van te genieten. Makkelijk, snel en met groots resultaat. Een smûk lifestyle en Fries geluk is voor iedereen bereikbaar – je kunt het gewoonzelf maken!

SMÛK

3


Zomer In nije dei – Een nieuwe dag! Niets is heerlijker dan vers fruit, met blote voeten op de koele tegels en dan lekker naar buiten!
TIJD 30 MINUTEN

FARSK

MOEILIJKHEID

EN M JITSK

When life gives you lemons, make ice cream! De zomer en citroenen horen bij elkaar, een schijfje door mijn water, citronellakaars op de buitentafel en ijs! Citroen sorbetijs! Pure zomerverwennerij. Maak meteen een hele bak vol, om lekker vaak een bakje vol te scheppen. Of neem het ijs mee naar een barbecue en serveer in de citroenschil. Je maakt dit ijs gewoon zonder ijsmachine en je hebt er heel weinig ingrediënten voor nodig. Wat heb je nodig 4 citroenen 750 ml water 125 gram fijne suiker 150 ml room Zo doe je het Stap 1 Neem 750 milliliter lauwwarm water en los hierin de suiker op. Als de suiker helemaal is opgenomen pers de citroenen uit. Tip: snijd de ctroen niet dwar door midden maar alleen het bovenkapje. Dit is straks je serveerschaaltje. Stap 2 Gebruik bij het uitpersen een zeefje, want je wilt geen pitten vinden in je ijs. Als laatst een flinke scheut room (ongeveer 150 milliliter). Roer alles door elkaar en zet in de vriezer. Roer het ijs af en toe even goed door. na 6 uren is je sorbetijs ready to serve!

SMÛK

7


Winter Het smรปke seizoen bij uitstek. Als het buiten koud is, maken we het binnen mooi, warm en gezellig met kaarsen, plaids en zelfgemaakte decoratie.
TIJD 2 UUR MOEILIJKHEID

••

L JOCHT YN TS JUSTERE DAGEN

Bijenwaskaarsen Gezonde kaarsen, kan dat? Ja zeker! met bijenwas kaarsen. Geen ongezonde paraffine rook, geen gele aanslag op de muren en ze branden veel langer dan gewone kaarsen. Wat heb je nodig voor ongeveer 5 kaarsen 1 kilo pure bijenwas brokken lonttouw 5 lege potten (jampotformaat) knijpers Zo doe je het Stap 1 Maak de lege potten schoon en droog. Knip de lont iets langer dan de pot en klem het lont tussen een knijper in het midden boven een pot. Stap 2 Zet een ruime pan water op het vuur. Verwarm de helft van de brokken bijenwas au bain marie in een andere pan. Laat de was langzaam smelten. Als de was helemaal opgelost en helder is, schenk je voorzichtig de potten vol met de gesmolten bijenwas. Om belletjes in de kaarsen te voorkomen, kun je de lege potten even voorverwarmen in de oven. Na vier uur zijn je kaarsen klaar om te branden.

SMÛK

11


Smûk Fries geluk – Zelf maken • Verschijnt 3 april 2018 • ISBN 9789043920223 • € 24,99 • 224 pagina’s 19 x 24,5 gebonden • Vormgeving & illustraties Jolien Dorgelo & Josselin Bijl • Fotografie Anne Timmer