Page 1

Δ Ο Μ Η Π Α Ρ Α Γ Ρ Α Φ Ο Υ

Η Θεσσαλονίκη είναι μια βιομηχανική πόλη

Η πρόταση αυτή μας βοηθάει: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ /ΠΕΡΙΟΔΟΣ εκφράζει την κύρια ιδέα της παραγράφου, το θέμα, με σαφήνεια, ακρίβεια και συντομία.

Η θεματική πρόταση είναι συνήθως η πρώτη πρόταση της παραγράφου. Μπορεί όμως, να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην παράγραφο, δηλ. στην αρχή, στο μέσο, στο τέλος

α. να εξηγήσουμε γιατί η Θ. είναι μια βιομηχανική πόλη β. να αποφύγουμε την αναφορά σε άσχετες πληροφορίες, όπως στην ιστορία, τη γεωγραφία, τη γεωργία, κλπ της Θ.

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Μακεδονίας Μια τέτοια πρόταση θα μας παρέσυρε να γράψουμε για τη γεωργική παραγωγή της Μακεδονίας, για τη γεωγραφία της ή την ιστορία της, για τη βιομηχανία ή το κλίμα.

Δεν υπάρχει μια σαφής κεντρική ιδέα που να μας δείχνει τη σωστή πορεία.

Επιμέλεια: Βάσω Ραμπαούνη


Δ Ο Μ Η Π Α Ρ Α Γ Ρ Α Φ Ο Υ

α. τις βασικές προτάσεις, που υποστηρίζουν άμεσα την κύρια ιδέα της παραγράφου, κάνοντάς την πιο κατανοητή. Αναπτύσσουν την κύρια ιδέα της παραγράφου, παρουσιάζοντας στον αναγνώστη μια νέα ή διαφορετική άποψη της κύριας ιδέας. ΣΧΟΛΙΑ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Είναι άλλες μερικότερες ιδέες που διασαφηνίζουν και αναπτύσσουν την κύρια ιδέα της παραγράφου, τη θεματική πρόταση.

Περιλαμβάνουν

β. τις βοηθητικές προτάσεις, που -υποστηρίζουν άμεσα τη βασική πρόταση καθιστώντας την πιο κατανοητή, -ενώ έμμεσα υποστηρίζουν την κύρια ιδέα της παραγράφου, βοηθώντας τη βασική πρόταση να αποσαφηνίσει αυτή την ιδέα πιο αποτελεσματικά.


Μέσα είναι πολύ μοντέρνο και καθαρό Βασική πρόταση γιατί αναπτύσσει την κύρια ιδέα της παραγράφου, αναφέροντας ένα λόγο, για τον οποίο το Κ. είναι καλό κατάστημα.

Αναθεωρημένη παράγραφος Τα σύγχρονα καταστήματα πρέπει να είναι καθαρά

Δεν είναι βασική πρόταση γιατί δε λέει τίποτα καινούριο για το Κ. Επίσης ούτε για τη βασική πρόταση λέει τίποτα νέο ή διαφορετικό. Θα πρέπει λοιπόν να παραλειφθεί.

Ο Κ. είναι ένα καλό κατάστημα. Μέσα είναι πολύ μοντέρνο και καθαρό. Τα σύγχρονα καταστήματα πρέπει να είναι καθαρά. Η μητέρα μου, όταν πάει για ψώνια ευχαριστιέται να κάθεται εκεί, να παίρνει το τσάι ή τον καφέ της και να κουβεντιάζει ύστερα από τα ψώνια με τις άλλες κυρίες. Το Κ. είναι ένα ιδεώδες κατάστημα, για να αγοράσει κανείς σαπούνια, ξυραφάκια, κρέμες ξυρίσματος, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες και άλλα είδη για την τουαλέτα. Έχει πάντοτε μεγάλη ποικιλία ειδών και τιμές πολύ λογικές

Η μητέρα μου ...με τις άλλες κυρίες

Δεν είναι βασική πρόταση γιατί δε λέει τίποτα καινούριο ή διαφορετικό για τη θεματική πρόταση. Δε βοηθάει στην ανάπτυξη της κύριας ιδέας, υποστηρίζοντας τη βασική. Συνεπώς πρέπει να αφαιρεθεί.

Το Κ. είναι ιδεώδες κατάστημα ... την τουαλέτα Η πρόταση αυτή παρουσιάζει επίσης ένα ακόμα λόγο που δικαιολογεί την κύρια ιδέα της παραγράφου. Μας λέει γιατί το Κ. είναι καλό κατάστημα. Επομένως πρόκειται για μια βασική πρόταση.

΄Εχει μεγάλη ποικιλία ειδών και τιμές πολύ λογικές Η πρόταση αυτή εξηγεί γιατί το Κ. είναι ιδεώδες κατάστημα για να αγοράζει κανείς είδη τουαλέτας.Ακόμη βοηθάει να καταλάβει ο αναγνώστης γιατί το Κ. θεωρείται καλό κατάστημα. ΄Ετσι υποστηρίζει άμεσα τη βασική πρόταση και βοηθάει την κύρια ιδέα της παραγράφου, υποστηρίζοντας την βασική της πρόταση να αναπτύξει την κύρια ιδέα.

Το Κ. είναι ένα καλό κατάστημα. Μέσα είναι πολύ μοντέρνο και καθαρό. Διαθέτει σύστημα κλιματισμού και σύγχρονους ψυκτικούς εξοπλισμούς. Η μητέρα μου ευχαριστιέται να κάθεται εκεί, μετά τα ψώνια, να παίρνει το τσάι ή τον καφέ της και να κουβεντιάζει με τις άλλες κυρίες, γιατί είναι ήσυχα και οι υπάλληλοι του καταστήματος είναι φιλικοί και ευγενικοί. Το Κ. είναι ιδεώδες κατάστημα, για να αγοράσει κανείς σαπούνια, ξυραφάκια, κρέμες ξυρίσματος, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες και άλλα είδη τουαλέτας. ΄Εχει πάντοτε μεγάλη ποικιλία ειδών και πολύ λογικές τιμές.


Δ Ο Μ Η ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ

Π Α Ρ Α Γ Ρ Α Φ Ο Υ

Συνοψίζει όσα έχουν λεχθεί για την κύρια ιδέα της παραγράφου και συγχρόνως δίνει μια ολοκληρωμένη μορφή στην παράγραφο. Η πρόταση κατακλείδα πρέπει να θυμίζει στον αναγνώστη την κύρια ιδέα της παραγράφου.

Όταν μου χάρισαν στη γιορτή μου ένα ημερολόγιο, σκέφτηκα πως θα μπορούσα να γράφω σε αυτό καθημερινά όλα τα περιστατικά της ζωής μου. Σ' αυτό βοήθησαν και οι γονείς μου, που βρήκαν λαμπρή την ιδέα μου και είπαν ακόμη κάτι και για τη βελτίωσή μου στο γραπτό λόγο. Την πρώτη μέρα γέμισα σχεδόν μια ολόκληρη πυκνογραμμένη σελίδα. Χάρηκα που είχα κάνει μια πολύ καλή αρχή. Την άλλη μέρα έγραψα μόνο δύο σύντομες προτάσεις.

Αναθεωρημένη κατακλείδα

Όταν μου χάρισαν στη γιορτή μου ένα ημερολόγιο, σκέφτηκα πως θα μπορούσα να γράφω σε αυτό καθημερινά όλα τα περιστατικά της ζωής μου. Σ'αυτό βοήθησαν και οι γονείς μου, που βρήκαν λαμπρή την ιδέα μου και είπαν ακόμη κάτι και για τη βελτίωσή μου στο γραπτό λόγο. Την πρώτη μέρα γέμισα σχεδόν μια ολόκληρη πυκνογραμμένη σελίδα. Χάρηκα που είχα κάνει μια πολύ καλή αρχή. Εξακολουθώ και μέχρι σήμερα να γράφω καθημερινά τις εντυπώσεις μου, αλλά δε γράφω τόσα πολλά όσα την πρώτη μέρα.


Δ Ο Μ Η Π Α Ρ Α Γ Ρ Α Φ Ο Υ

Σχηματικά η δομή της παραγράφου μπορεί να παρασταθεί ως εξής:

Ι. Θεματική πρόταση ΙΙ. Σχόλια ή Λεπτομέρειες Α. Βασική πρόταση 1.Βοηθητική πρόταση Β. Βασική πρόταση Γ. Βασική πρόταση 1.Βοηθητική πρόταση ΙΙΙ. Κατακλείδα

Δομή παραγράφου  

Δομή παραγράφου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you